Toon posts:

[Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 16 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste
Acties:
 • 3.203 views sinds 30-01-2008

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
nVidia GeForce Topic! Deel 16
http://users.telenet.be/devslet/got/nvidia.JPG
Regeltjes

Natuurlijk is het normaal dat er vergeleken wordt met de concurrenten, maar doe dat dan zonder geflame en probeer ontopic te blijven om te voorkomen dat dit topic gesloten wordt. De nieuws- en discussiewaarde is het belangrijkste in dit topic, voor problemen met je videokaart mag je een nieuw topic openen. Ook AMD vs. Intel reacties zijn hier niet welkom!

Geschiedenis

Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel I
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel II
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel III
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel IV
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel V
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel VI
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel VII
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel VIII
[rml][ Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 9[/rml]
[rml][ Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 10[/rml]
[rml][ Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 11[/rml]
[rml][ Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 12[/rml]
[rml][ Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 13[/rml]
[rml][ Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 14[/rml]
[rml][ Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 15[/rml]

Navigatie
De GeForce 7800

Lange tijd is het onzeker geweest welke chip nu werkelijk de NV40 zou gaan opvolgen. Uiteindelijk is dit de G70 geworden. Deze nieuwe chip is met 303 miljoen transistors op het 0,11 micron procedé van TSMC gebakken en doet z'n werk op 430 Mhz. De G70 is nauw verwant met de RSX, de grafische chip van nVidia voor de PlayStation 3. Naast de snelheidsverbeteringen die deze chip met zich meebrengt, zijn er weinig nieuwe grafische hoogstandjes. De belangrijkste verbeteringen zorgen ervoor dat de features geïntroduceerd door de vorige generatie videokaarten nu nog beter en efficiënter gebruikt kunnen worden.

http://www.tweakers.net/ext/f/63096/full.jpg


Op shadergebied is vooral het Shader Model 3.0 pad verbeterd, waardoor bijvoorbeeld Dynamic Branching op volledige snelheid uitgevoerd kan worden. Ook zijn er verbeteringen voor High Dynamic Range, een feature die fotorealistisch licht simuleert, net zoals onze ogen licht waarnemen. Door deze verbeteringen kunnen sommige shader-operaties maar liefst twee keer zo snel worden uitgevoerd. In bijvoorbeeld Splinter Cell: Chaos Theory zijn deze verbeteringen goed merkbaar. Hoewel de vorige generatie kaarten moeite had op hoge resoluties, dendert de 7800GTX met gemak door het spel op de hoogste kwaliteit. Verder zal het verwerken van vertices sneller verlopen door het toevoegen van twee vertex-units waardoor het totaal van deze units op acht komt te liggen. Het totale aantal shader-pipelines zal 24 bedragen.

Verdere verbeteringen aan de chip zijn voornamelijk te vinden op het gebied van Anti-Aliasing en Anisotropic Filtering. De kwaliteit van beiden is nog verder verbeterd, evenals de snelheid van het uitvoeren van de berekeningen. Een echt nieuwe feature is Transparant Anti-Aliasing. Bij normale MSAA kunnen bepaalde details verdwijnen, maar door ook het alpha-kanaal te gebruiken, blijft elk detail haarscherp in beeld.

http://www.tweakers.net/ext/f/60880/full.jpg


Ook het geheugen heeft een verandering ondergaan. Het topmodel is uitgerust met een 256-bits controller samen met 256MB GDDR3 geheugen, tikkend op 1,2Ghz. De uiteindelijke snelheidswinst vergeleken met het vorige topmodel, bedraagt gemiddeld 75%. Het stroomverbruik van de nieuwe 7800 is wel zeer beperkt gebleven en komt niet boven het verbruik van zijn voorganger uit, de 6800Ultra. De koeler van het topmodel neemt geen verdere PCI-sloten in beslag en houdt de G70-chip zelfs koeler dan de NV40. Daarnaast is de koeler ook een stuk stiller dan de koeler van de vorige generatie.

Nog een verbetering heeft plaats gevonden in de interne video decoder. Deze zal nu op de topmodellen ook volledig naar behoren werken. Als laatste zijn de 7800-kaarten in staat om met Windows Graphics Foundation 1.0 (WGF 1.0) te werken. Dit is het nieuwe grafische subsysteem van Microsoft Windows Longhorn/Vista (de opvolger van Windows XP) en WGF zal de naam DirectX gaan vervangen. De tweede versie van WGF wordt niet ondersteund, aangezien dit een veel grotere herziening van de chip en drivers vereist.

http://images.anandtech.com/graphs/nvidia%20geforce%207800%20gtx_06220580647/7734.png

http://images.anandtech.com/graphs/7800%20gtx%20launch_06220570624/7649.png


Tot nu toe zijn er 2 versies van de 7800 serie: de 7800GTX en de 7800GT. Kaarten voor het midden- en budgetsegment worden pas later dit jaar verwacht. Alle kaarten zijn meteen na de introductie beschikbaar, maar in eerste instantie alleen voor PCI-Express; AGP-versies zijn nog niet aangekondigd. De eerste overklokpogingen van de 7800GTX wijzen erop dat er nog genoeg ruimte is voor een eventuele Ultra versie van de 7800. Deze Ultra-versie kan nVidia later nog inzetten mocht blijken dat Ati met de R520 het tempo van de 7800 bij kan benen.

De retailprijs van de GeForce 7800GTX is 599 dollar; de 7800GT staat op 449 dollar. Let op dat als je van plan bent deze kaart te kopen je ook rekening dient te houden met je processor. Zelfs de snelste processors van dit moment kunnen de 7800GTX niet bijbenen. Een Pentium 4 langzamer dan 3,2Ghz of een Athlon 64 onder de 3200+ zijn niet in staat om het beste uit deze videokaart te halen.


[anchor=6800]De GeForce 6800

http://members.home.nl/iceeyz/6800/68LG.jpg

De 222 miljoen transistors tellende chip op 0,13 micron wordt geproduceerd door IBM, en werkt op een kloksnelheid van 400MHz. Het GDDR3-geheugen werkt zoals verwacht op 1,1GHz. Het lijkt erop dat nVidia bij het ontwerpen van deze enorme chip één van de grootste zwakke punten van NV3x recht heeft willen zetten, door extra aandacht te besteden aan de pixel- en vertexshaders.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1081875862.jpg


De NV40-core heeft zestien pipelines die per kloktik acht shaderinstructies op een pixel uit kunnen voeren, voor een totale pixelshaderkracht van 128 instructies per kloktik. De NV35 kon met zijn vier pipelines in totaal slechts twaalf instructies per kloktik verwerken. Ook zijn er in NV40 zes vertexshader-units aanwezig als vervanging van het dynamische systeem van NV3x dat het equivalent van twee à drie vertexshader-units aan performance opleverde. De GeForce 6800 is bovendien de eerste met ondersteuning voor pixel- en vertex-shader versie 3.0, waarmee niet alleen sommige bestaande effecten efficiënter gedaan kunnen worden, maar ook nieuwe grafische hoogstandjes mogelijk zijn dankzij de ondersteuning van if-then constructies.

De shaders zijn echter niet het enige punt waar aandacht aan geschonken is. De GeForce 6-series ondersteunt displacement mapping, floating point textures, 16x anti-aliasing, adaptive AF (anisotropic filtering), UltraShadow II (een feature waar met name spellen als Doom 3 van zullen profiteren) en betere compressietechnieken om geheugenbandbreedte te sparen. Verder is het referentiemodel voorzien van uitgebreide mogelijkheden op het gebied van ViVo. Naast twee DVI-poorten vinden we een MPEG-decoder, WMV9-accelerator, NTSC/PAL-decoder en DVD/HDTV-decoder. Dit alles wordt aangestuurd door de nieuwe ForceWare drivers 6x.xx

Een mogelijke domper op het grafische geweld is echter de hoeveelheid vermogen die het apparaat moet opnemen om zijn kunstjes te kunnen doen. De kaart heeft twee molex-connectors nodig om de stroomtoevoer zo stabiel mogelijk te krijgen. Er wordt gebruik gemaakt van een aluminium koeler met een heatpipe voor het geheugen. Het nVidia reference-model van de Ultra heeft een koeler die twee sloten in beslag neemt, maar een aantal fabrikanten komt mogelijk met een koeler die in één slot past. De reviewers zijn bovendien aangeraden om tenminste een 480 Watt-voeding te gebruiken om de testexemplaren te benchmarken. De productiekaarten die uiteindelijk in de winkels terecht zijn gekomen hebben als minimum een 350 Watt-voeding. Mensen met grote installaties die veel harde schijven, energieslurpende processors en dergelijke bevatten, kunnen beter voor een wat stevigere voeding gaan. De GT en normale versies van de 6800 hebben maar één molex nodig en zijn voorzien van een koeler die géén PCI-sloten nodig heeft.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1081965449.jpgDe GeForce 6800 Ultra verstookt ongeveer 120 Watt wanneer hij volledig belast wordt. De AGP-versie kaart vereist dan ook twee molex-connectors. Het ziet er naar uit dat in ieder geval de eerste kaarten voorzien zullen zijn van een koeler met heatpipe die twee slots in beslag neemt. Reviewers melden dat het ding tot hun verbazing stiller en lichter is dan de beruchte dustbuster van NV30. De snelheid van de fan wordt dynamisch geregeld en komt in een kast met goede airflow niet boven de 'medium' instelling uit, waarin hij naar verluidt nog overstemd wordt door de gemiddelde processorkoeler. Zonder goede airflow zal hij iets meer decibels genereren tijdens het spelen van spellen, maar het is sowieso niet aan te raden om een NV40 aan te schaffen voor een kast die niet goed gekoeld wordt; de warme lucht die van de kaart afkomt kan zonder fatsoenlijke afvoer leiden tot instabiliteit.


[anchor=6600]De GeForce 6600

http://members.home.nl/iceeyz/6800/66LG.jpg

Op twaalf augustus heeft nVidia de nieuwe GeForce 6600 gelanceerd. Dit zal de nieuwe mainstream-videokaart worden met de bedoeling om de oude FX-series geleidelijk van de markt te stoten. De 6600 heeft géén molex-connector nodig aangezien het PCI-Express slot genoeg stroom kan leveren aan de videokaart. Ondertussen zijn er ook versies met een AGP-brug aangekondigd, zodat mensen die hun moederbord nog niet willen upgraden ook kunnen meegenieten van "dé Doom 3 GPU".

De 6600 is gebaseerd op de NV43 core die afgeleid is van de NV40, ofwel 6800. De 6600 beschikt dan ook over dezelfde mogelijkheden als de 6800, waaronder Shader Model 3.0
De NV43 wordt gebakken op 110 nanometer door de mensen van TSMC. De chip telt 146 miljoen transistors, wat een aanzienlijk verschil is met de 222 miljoen van de NV40. Mede hierdoor is de kans op betere yields en daarmee een snellere levering, een stuk groter dan bij de 6800 series.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1092325166.jpghttp://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1092325167.jpg


Maximaal acht pipelines en drie vertex shader units zullen er op de nieuwe 6600 te vinden zijn. De NV43 kan echter maar vier pixels per kloktik wegschrijven en acht Z/Stencil operaties uitvoeren tegenover 16 respectievelijk 32 bij de NV40. Daardoor presteert de NV43 in sommige gevallen alsof deze maar vier pipelines heeft die twee textures tegelijk kunnen behandelen, net zoals in de FX-series. Er kunnen wél acht shader instructies tegelijk worden behandeld. Aangezien verreweg de meeste shaders meer dan één kloktik nodig hebben, doet deze opstelling geen schade aan de shaderkracht van de 6600.

Voorlopig zullen er twee versies van de 6600 uitkomen, de 6600 en de 6600GT. De 6600 heeft een kloksnelheid van 300Mhz, de GT loopt op 500Mhz. De gewone 6600 heeft DDR geheugen met een snelheid vanaf 500Mhz, maar de GT heeft GDDR3 geheugen dat op 1000Mhz zijn werk doet. Bij beide kaarten is het 128MB tellend geheugen aangesloten op een 128-bits interface. Bovendien is de GT in staat om in SLI-modus te werken. Dit alles zorgt voor prestaties die, vooral in de nieuwe en toekomstige spelen, hoger liggen dan de vorige generatie topmodellen.
http://members.home.nl/iceeyz/6800/sli.jpg

De nieuwe kaarten hebben een vriendelijk prijskaartje, te weten $149 voor de 6600 en $199 voor de 6600GT. In europa zal de 6600GT ongeveer ¤229 gaan kosten.

[anchor=6200]De GeForce 6200

http://members.home.nl/iceeyz/6800/62LG.jpg

De GeForce 6200 is door nVidia gelanceerd op 11 oktober als dé videokaart voor het mainstream segment. De kaart is gebouwd rondom een afgeleide van de NV43 chip die voorzien is van vier pixel pipelines en drie vertex shaders. Samen met 128MB of 256MB geheugen aangesloten op een 128-bits wijde bus, kan deze kaart ruwweg de helft van de performance van een 6600GT leveren. Dat is genoeg om spelen uit de generatie van Doom3 en Half Life 2 op acceptabele framerates te kunnen spelen.

De GeForce 6200 is afgeleid van de 6600 en biedt daarom dezelfde mogelijkheden als de 6600. Hardwarematige versnelling voor video en Shader Model 3.0 is dus niet alleen voor de rijkeren onder ons weggelegd. Voorlopig is de kaart niet in staat om in SLI-modus te draaien. Wél is het zeker dat de kaart alle benodigde energie uit het PCI-Express slot kan halen, waardoor er geen extra stroomkabels door de kast hoeven te lopen. In februari 2005 verschijnen de eerste AGP-versies van de 6200.
http://members.home.nl/iceeyz/6800/62chip.jpg

De 6200 mist echter ook een aantal mogelijkheden. Kleur- en z-buffer optimalisaties die voor een hogere geheugenbrandbreedte kunnen zorgen, zijn niet aanwezig op deze kaart. Dit heeft vooral een negatief effect bij hoge resoluties en gebruik van anti-aliasing. Ook 64-bits precisie bij textures is niet ondersteund. Daarnaast is het mogelijk dat sommige fabrikanten de GeForce 6200 met een 64-bits geheugeninterface gaan verkopen onder de zelfde naam. Deze versie zal een stuk goedkoper zijn, maar ook prestaties leveren die daar bij horen.

110 is het getal voor het aantal nanometers waarop deze chip gemaakt wordt. Dit gebeurt in de fabrieken van TSMC die helaas nog niet klaar zijn met het tellen van het aantal transistors op de chip. Wel hebben ze de snelheid van de chip in de gaten gehouden en deze is vastgesteld op 300Mhz. Het DDR1 geheugen van de GeForce 6200 zal zijn werk doen vanaf 500Mhz.


http://members.home.nl/iceeyz/6800/card.jpg


Dan is er nog een klein addertje onder het gras. De grootte van de chip is gelijk aan die van de 6600 en aangezien er enkel wat features missen op de 6200, is het mogelijk dat deze kaarten door middel van hardware- of software hacks om te vormen zijn naar volledige 6600-modellen. Als dit waar zou zijn, kunnen de mannen van TSMC stoppen met tellen, aangezien dan ook bij deze chip het aantal transistors op 146 miljoen komt te liggen.

De aanbevolen prijzen zijn $129 voor de 128MB versie en $149 voor de 256Mb versie.

Performance Charts


update soon

Overclocking & Pipe-Unlocking

Er bestaat een kans dat je graag aan een goedkope 6800Ultra wil komen. Met enig geluk kun je inderdaad een 6800 (LE) omtoveren tot een Ultra. Hoe dit in zijn werk gaat kun je bijvoorbeeld hier lezen. Ook het programma RivaTuner is een handige aanvulling om te kijken wat met jouw 6800 (LE) allemaal kan.

Vragen en problemen met het overklokken, hard- en soft-modden van je videokaart horen niet in dit topic thuis. Daarvoor verwijzen we je naar DOC. Zoek eerst voordat je wat vraagt, op veel vragen is al wel een antwoord gegeven!

Termen en Technieken

CineFX 4.0: CineFX 4.0 is de marketingnaam voor alle ingewikkelde mogelijkheden van de laatste generatie videokaarten. Enkele technieken die hier onder vallen zijn: Virtual Displacement Mapping, Vertex en Pixel Shaders 3.0, Multiple Render Targets, Dynamic Flow Control, High Dynamic Range en Transparant Anti-Aliasing. Een uitgebreide uitleg is hier te vinden.

Detonator: Vroeger heetten de drivers van nVidia "Detonator", maar vanaf de FX-series heten deze nu officieel "ForceWare"

ForceWare: De drivers voor nVidia videokaarten, klik hier voor een overzicht.

On-Chip Video Processor: Op de laatste chips van nVidia zit een video-accelerator die bijna alle populaire en toekomstige formaten zowel kan decoderen als encoderen. Helaas zit er een fout in de NV40 die het moeilijk maakt om de Video Processor goed te kunnen gebruiken. HDTV-filmpjes draaien daardoor bijna volledig over de CPU, maar mpeg-4 en mpeg-2 ondersteuning is wel goed. In de NV43 en NV44 is de processor gerepareerd, maar de NV45 (6800 Ultra en GT voor PCI-Express) kampt nog met hetzelfde probleem. Op alle videokaarten is het nog steeds mogelijk om alle soorten video's te bekijken, alleen de beloofde prestatie- en kwaliteitwinsten vergeleken met oudere videokaarten gaan niet door. De nieuwe G70 heeft een verbeterde decoder die wél volledig naar behoren functioneert.

SLI: Voordat er kaarten in een AGP of PCI-E slot geprikt konden worden, gingen alle videokaarten in een standaard PCI-slot. Aangezien bijna elke pc meerdere PCI-sloten tot zijn beschikking had, leek 3dfx het een goed idee om hun welbekende "Vodoo" videokaarten de mogelijkheid te geven om meerdere kaarten tegelijk te gebruiken. Dit betekende dat je in plaats van één, twee videokaarten in je pc kon doen om zo een dubbel zo hoge framerate te halen. Deze technologie werd 'Scan Line Interleaving' genoemd.

Nadat nVidia 3dfx overgenomen had en elke videokaart in een AGP-slot ging, werd SLI tijdelijk in de ijskast gezet. Met de komst van PCI-Express veranderde dat echter weer. Videokaarten in een PCI-Express slot werken op een snelheid van 16x, maar de chipset op het moederbord kan ook twee keer een kaart op 8x aansturen. Daardoor is het weer mogelijk om meerdere videokaarten samen te laten werken. Deze "nieuwe" technologie heet nu 'Scalable Link Interface' en is voorlopig exclusief voor nVidia. Om SLI te laten werken heb je een moederbord met ondersteuning voor SLI nodig en twee identieke videokaarten, verbonden met een bijgeleverd "bruggetje".

Transparant Anti-Aliasing: Een nieuwe manier voor Anti-Aliasing die zelfs de kleinste details op het scherm kan toveren. Door gebruik te maken van het alpha-kanaal van de pixels kunnen sommige details veel natuurgetrouwer getoond worden. Dit is vooral te merken bij hekken, gras en bladeren. Transparant Anti-Aliasing kan zowel bij MultiSampling worden toegepast als bij SuperSampling, waarbij de laatste soort het best beeld geeft, maar wel iets meer aan snelheid inlevert. Een voorbeeld van hoe het vroeger was en hoe het nu zal zijn.

TurboCache: TurboCache is de nieuwe manier van nVidia om via de PCI-Express bus het lokale RAM-geheugen van de computer te gebruiken voor de videokaart. De drivers bepalen automatisch hoeveel geheugen geleend wordt voor de framebuffers van de GPU. Hoewel het waar is dat de wachttijden door de afstand tussen de GPU en het geheugen drastisch toeneemt, heeft nVidia onderdelen van de pipelines "herschreven" waardoor deze continu pixels verwerken, zelfs als er gewacht wordt op gegevens uit het werkgeheugen. Belangrijke data die direct beschikbaar moet zijn, bijvoorbeeld de pixels die nú naar het scherm verstuurd worden, staan in het geheugen op de kaart zelf, variërend van 16 tot 64 MB.

UltraShadow II: UltraShadow II versnelt het berekenen en weergeven van schaduwen in spellen als Doom 3. De makers van een spel moeten deze functie wel zelf implementeren om er voordeel uit te kunnen halen. De technische kant van UltraShadow II kun je hier nalezen.

Windows Graphics Foundation: WGF is het nieuwe grafische subsysteem van Microsoft Windows Longhorn, de opvolger van Windows XP. Dit nieuwe systeem zal het bestaande DirectX vervangen en daarbij meteen nieuwe features introduceren: Nieuwe Pixel- en Vertex-Shader versies, een nieuwe architectuur waardoor shaders alle soort bewerkingen kunnen uitvoeren en andere verbeteringen en optimalisaties. De uniforme architectuur is niet op hardware-niveau verplicht, maar moet wel zo gezien kunnen worden vanuit het driver-model.

De introductie van WGF vindt plaats in twee versies. De eerste versie, WGF1.0, zorgt ervoor dat compatibiliteit tussen hardware en software op Windows Longhorn gegarandeerd wordt en brengt slechts kleine verbeteringen met zich mee. WGF2.0 zal de daadwerkelijke nieuwe features en vereisten met zich meebrengen. Kaarten die WGF2.0 ondersteunen zijn nog niet aangekondigd.

De Toekomst

NV40 bestaat al weer een tijdje en dus wordt het tijd om naar de toekomst te kijken; welke chips staan er op het programma?

Na zowel de annulering van de refresh van de NV40 en de NV50 als opvolger is het een tijd stil geweest in het nVidia kamp. Uiteindelijk werd de G70 naar voren geschoven als de opvolger van de succesvolle 6800-serie. Veel nieuwe features biedt de kaart niet, maar ondersteuning voor WGF, een enorme snelheidsverbetering en een hele rits aan verbeteringen en optimalisaties geven deze kaart wel de nodige :9~ -factor.

Door het verschuiven van Longhorn naar 2006 moesten de plannen van nVidia omgegooid worden en is onder andere de NV50 geannuleerd. De nieuwe opvolger van de G70 zal de G80 worden en een hele lijst met nieuwe features met zich meebrengen. De G80 is de eerste chip van nVidia met ondersteuning voor Pixel Shader 4.0 en moet compatible zijn met 'Windows Graphics Foundation 2.0' (WGF 2.0). Kaarten gebaseerd op die chip zouden uit moeten komen vlak voor de launch van Windows Longhorn, verwacht in 2007.

Het volgende lijstje is een overzicht van huidige roddels, slechts ter indicatie:

ChipPlanningStatusSnelheid
NV40Q2 2004Oud100%
G70Q3 2005Released175%
NV50Q4 2005 / H1 2006Geannuleerd175%
G80H1 2007Vervroegd?>250%

Dit overzicht bestaat grotendeels uit roddels en is onderhevig aan veranderingen. De snelheid is een zeer ruime geschatte gok, dus ook daar is geen touw aan vast te knopen.

Links & Reviews

Drivers
Laatste officiële 32-bit driver: ForceWare 77.77 WHQL (XP/2000)
Laatste officiële 64-bit driver: ForceWare 77.77 (x64 - XP/2003)
Laatste BETA's: 78.10 - 80.40 Unstable
Windows Vista Beta Driver 75.03

Prijzen
Pricewatch 7800 series
Pricewatch 6800 series
Pricewatch 6600 series
Pricewatch 6200 series

Informatie
Officiële Website 7800
Officiële Website 6800
Officiële Website 6600
Officiële Website 6200
Officiële nVidia Forums
T.net Frontpage
Demo's

Reviews 7800 series
Beyond3D
Tech Report
HardOCP
AnandTech
Hot Hardware
Bjorn3D
Guru3D
Tom's Hardware
T-break
Hardspell (Chinees)

Reviews 6800 series
PC Stats
Tom's Hardware
FiringSquad
Beyond3D
tecChannel
Hardware Analysis
X-bit labs
Guru3D
ExtremeTech
TechReport
AnandTech
HardOCP (Benchmarks)
HardOCP (Technieken)

Reviews 6600 series
AnandTech
Beyond3D (Aanrader)
NV News
X-Bit Labs
HardOCP
TechReport
Guru3D
Hexus
K-Hardware
Bit-Tech
Tom's Hardware
ComputerBase
HotHardware

Reviews 6200 series
Beyond3D
Digit-Life
Legion Hardware
Hexus
Tech Report
HardOCP
NeoSeeker
Hardware Analysis

Grote topics
Het GeForce 7800 GT en GTX Topic - Deel 6
Het Grote 6800GT Topic Deel 5!
6800GS Topic
Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 11Op- of aanmerkingen mogen altijd gemaakt worden :)

Eerste delen gemaakt door: MisteRMeesteR en Hacku! Grote dank aan hen! _o_
Grote dank aan Deathchant voor Albatron/Gainward/Chaintech info/plaatjes _o_
Grote dank aan iedereen die ietwat anders heeft bijgedragen _o_
Laatste dank aan IceEyz, die voor de vorige delen zorgde :>

[Voor 48% gewijzigd door XWB op 03-04-2006 23:23]

World War One


 • The__Virus
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 29-05 17:13
Nou laat ik maar eens wat gaan typen, anders blijft het hier zo leeg :+

Ik heb nu sinds kort een 6600GT als vervanging van mijn Ati X300SE. Ik zat nog te twijfelen aan een X800GT, maar toch klinkt Nvidia mij beter in de oren. Die X300 en andere Ati kaarten zijn prima, zelfs beter voor mijn favo spel (CS: Source) maar vind toch de kwaliteit van de drivers van Nvidia onovertroffen. De Ati's hadden daar altijd (veel) meer problemen mee. Ik ben vanwege de stabiliteit (alweer) teruggestapt en zal mij voortaan denk ik alleen nog maar op de Nvidia's richten. Heb er ECHT veel gehad en hebben me allemaal zeer tevreden gesteld. Thumbs Up voor Nvidia!

Maar ik had een vraagje: hoe warm wordt bij andere mensen de 6600GT (al dan niet overgeclocked)? Ben gewoon benieuwd en dacht dat ik hier dat wel mocht vragen :). Bij mij na full load 62 C core (local) en 37 C het geheugen (remote) (hoewel sindskort bij mij die sensoren door elkaar worden gehaald?! Waar eerst local de core aangaf, wordt nu de laatste tijd de remote-temp weergegeven (Speedfan). Misschien door driver update?). Heb hem iets overgeklokked, 537/1060Mhz.

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Heb 2 6600GT's van Leadtek, idle worden ze 45°C, in load stijgt de temperatuur naar ~60°C

World War One


 • The__Virus
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 29-05 17:13
Heb jij die Leadteks ook overgeklokt? Heb namelijk dezelfde kaart. Bevalt me er goed. Hoe is bij jou de geluidsproductie? Hoorde bij veel mensen dat hij nogal wat geluid maakte, maar die van mij is niet te horen (het geluid van me pc is nie veranderd nadat ik van een passieve X300SE naar deze ben gegaan).

 • kleefding
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 28-05 11:24
Had niet gedacht dat een 6800le 4100 rdmarks in 05 kon krijgen op mijn systeem. had wel alle pipes en shaders open en op 420/900 geklokt :)

[Voor 29% gewijzigd door kleefding op 16-08-2005 15:40]


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
The__Virus schreef op dinsdag 16 augustus 2005 @ 13:18:
Heb jij die Leadteks ook overgeklokt? Heb namelijk dezelfde kaart. Bevalt me er goed. Hoe is bij jou de geluidsproductie? Hoorde bij veel mensen dat hij nogal wat geluid maakte, maar die van mij is niet te horen (het geluid van me pc is nie veranderd nadat ik van een passieve X300SE naar deze ben gegaan).
Ik hoor m'n Leadteks niet :) De core haalt makkelijk 550MHz, van het geheugen weet ik het niet meer, het is geleden van februari dat ik ze heb overgeklokt. (en dat was gewoon om te benchen, daarna had ik ze terug naar standaard waarden geklokt)

World War One


 • martijn_tje
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 29-05 11:32
kleefding schreef op dinsdag 16 augustus 2005 @ 15:39:
Had niet gedacht dat een 6800le 4100 rdmarks in 05 kon krijgen op mijn systeem. had wel alle pipes en shaders open en op 420/900 geklokt :)
Dus het tragere mem kost een LE zo'n 1600-1900 Punten, dat vind ik best heel veel. op 420/1200 haal ik precies 6K en op 440/1200 haal ik 6250 Hoger nog niet geprobeert, maar aan de arties te zien zit m'n GT wel redelijk aan z'n max ;). Ik heb wel iets sterkere proc, maar de winst daarmee valt in 3D mark 2005 nog al tegen (in iedergeval lang niet zo veel als in 01 en 03)

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=1019105

[Voor 14% gewijzigd door martijn_tje op 16-08-2005 20:10]

Sony A57 + Tamron 17-50 f/2.8 + Minolta 50 f/1.7 (original) + Minolta 70-210 f/3.5-4.5 + Minolta 135 f/2.8 + Sony HVL-F36AM


 • Tyranium
 • Registratie: December 2003
 • Niet online

Tyranium

Ero-sennin

kleefding schreef op dinsdag 16 augustus 2005 @ 15:39:
Had niet gedacht dat een 6800le 4100 rdmarks in 05 kon krijgen op mijn systeem. had wel alle pipes en shaders open en op 420/900 geklokt :)
Met mijn 2500+ @ 3200+ en me LE op 420/840 heb ik al 5000+ gehaald... ;)

 • Anoniem: 149447
 • Registratie: Juli 2005
 • Niet online
Ik krijg mijn 6800LE gewoon niet boven de 370mhz core uit, dat is net het randje dat ie nog stabiel is.. loopt nu op 368.

Ik heb de vcore naar 1.2V opgekrikt maar dat helpt niets :(

Mijn geheugen kan wel 900+ mhz aan. Maarja aan de core heb je het meest dus dat is wel balen..

Waar kan dit aan liggen? rot core?

Agp voltage verhogen heeft zeker geen nut? (zal wel domme vraag zijn maar ben radeloos :P )

 • Aight!
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 28-05 06:42

Aight!

'A toy robot...'

Word ie goed gekoeld?
AGP voltage zou ik niet mee kloten, want veel hebben hun kaart daarmee naar de knoppen geholpen!

 • Mr. Detonator
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 01:26
dat heb je mooi voor elkaar dan...ik haal met m'n ultra @ 500/1300 met moeite de 6000, mét artifacts....480/1300 draait perfect, en dan haal ik 5800-5900 ongeveer...met een amd3200@3800 en dezelfde driver :|

Anoniem: 115092

Ik denk wel dat zo'n score kan eigenlijk.... Ik haal in 3d mark 05 namelijk rond de 5675 punten op 400/1100.... Zijn klocksnelheden zijn aardig hoger en die 480/1300 helemaal!!!! Lijkt me dat je met zo'n hoge overklock toch wel richting de 6500 moet zitten???

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
ATi kwam met de Radeon X800GT. nVidia komt nu met de GF6800XT. :D OEM only voorlopig. 8 pipes, 256-bit memorybus, waarschijnlijk iets goedkoper dan de X800GT, maar ook minder snel (gezien de X800GT ook al de GF6800LE voorbij gaat en zelfs de GF6800 kan bij houden).

http://www.theinquirer.net/?article=25475

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • epo
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 00:37
hahaha zo blijven ze bezig met honderden modellen op de markt te gooien.

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Als ze straks bij de GeForce 9 serie zijn, dan wordt het lachen. :D GeForce 9200, GeForce 9600, GeForce 9800, GeForce 9800XT

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • epo
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 00:37
nou ati doet net zo hard mee :) geef mij nou maar die xbox360 chip voor de pc.

 • Anoniem: 149447
 • Registratie: Juli 2005
 • Niet online
Aight! schreef op woensdag 17 augustus 2005 @ 07:47:
Word ie goed gekoeld?
AGP voltage zou ik niet mee kloten, want veel hebben hun kaart daarmee naar de knoppen geholpen!
Het is een Aopen 3e revisie, zonder temp sensor. En de heatsink word niet echt warm dus ik denk wel datie goed gekoeld word, en blaast nog een 12cm fan over de kaart heen btw..
En veel halen 400mhz met stock koeling dus dat is het probleem niet denk ik.

Als ik 380mhz in stel dan krijg ik artifacts in windows :P alles word niet goed weergegeven zeg maar.

 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
CJ schreef op woensdag 17 augustus 2005 @ 14:10:
ATi kwam met de Radeon X800GT. nVidia komt nu met de GF6800XT. :D OEM only voorlopig. 8 pipes, 256-bit memorybus, waarschijnlijk iets goedkoper dan de X800GT, maar ook minder snel (gezien de X800GT ook al de GF6800LE voorbij gaat en zelfs de GF6800 kan bij houden).

http://www.theinquirer.net/?article=25475
Uhm, hadden ze daar al niet een 6800LE voor?

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Misschien is de GF6800XT gebaseerd op de NV42 (native 12 pipes op 0.11u) en daardoor goedkoper te produceren terwijl hij ook een stuk hoger klokt (zie GeForce Go 6800U)?

*shrugs... who knows... *

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Deadsy
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 29-05 18:07
word de Nv42 gpu met 12 pipes niet al gebruitk voor de LE ik weet alleen niet meer of het de AGP of PCI-Expres LE was.

 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
er is wel een 6800LE op pci-e met 12 (aanwezige) pipes, maar die is niet op 110nm gemaakt.

 • DeNB3rt
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 05-06-2019
is er al info over de 7800gt met al dan niet unlockbare dingetjes?

google heeft mij niets opgeleverd,maar dacht datk al iets had opgevangen van unlockmogelijkheid, ofwel was het door oc dat ze evenhoog raakten als een stock GTX :>

 • Sjah
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 05:37
Hiero een bericht dat de 6800U omlaag gaat naar 299$ en de GT naar 199. En dan heb ik 6 maanden terug nog voor 199 een 6600GT gekocht.... :/

 • Deadsy
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 29-05 18:07
@Sjah maar 6 maanden is ook een aardige tijd geleden in GPU land.

er zal altijd iets beters komen en dat wat jij net gekocht hebt zal altijd goedkoper worden etc.
het enige wat er tegen te doen si is Niets kopen,. Maar dat is ook zo saai.

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Sjah schreef op woensdag 17 augustus 2005 @ 18:44:
Hiero een bericht dat de 6800U omlaag gaat naar 299$ en de GT naar 199. En dan heb ik 6 maanden terug nog voor 199 een 6600GT gekocht.... :/
Techspot heeft het bericht op Xbit Labs verkeerd geinterpreteerd. ;)

Het ging om de prijsverlaging van $399 voor de GF6800U, $299 voor de GF6800GT en $199 voor de GF6800 die allemaal dus zo'n $100 in prijs omlaag zijn gegaan wat betreft MRSP. Dit zijn de prijzen na de verlagen. Dus ze worden niet nog goedkoper - tenminste voorlopig niet.

Hier het bericht dat Techspot gebruikt als bron (en ook dus verkeerd interpreteert): http://www.xbitlabs.com/n...splay/20050815202521.html

[Voor 3% gewijzigd door CJ op 17-08-2005 19:58]

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • martijn_tje
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 29-05 11:32
Mr. Detonator schreef op woensdag 17 augustus 2005 @ 08:08:
[...]
dat heb je mooi voor elkaar dan...ik haal met m'n ultra @ 500/1300 met moeite de 6000, mét artifacts....480/1300 draait perfect, en dan haal ik 5800-5900 ongeveer...met een amd3200@3800 en dezelfde driver :|
Onwijze snelheden kan je draaien _/-\o_ misschien eens op spyware checken en wat fine tunen.

CPU: BartonM 11x200 (1.75volt), cpu interface agressive
MEM: 2-2-2-5, T1, 3.0volt
AGP: Fastwrites on, Sidband adressing on, 90Mhz,1.8volt
Voeding: 12=12,4 5=5,3 3,3=3,5

Driver instellingen
 • AA/AF toepassings gestuurd
 • systeem prestaatie: hoge snelheid
 • vsinc: toepassings gestuurd
 • mipmaps dwingen: geen
 • Triliniair optimaliseren: aan
 • Negatieve Lod vertekenming: toepassen
Rivatuner instellingen:
 • 440/1200, Disable internal clocktest, Force constant performance level: Performance 3D (stabiliteit)
 • Lod op +3 zetten (uit proberen wat de beste waarde is ben ik ook nog niet achter)
 • Prerender limit 10 (uit proberen wat de beste waarde is ben ik ook nog niet achter, in iedergeval is dat flink hoger als de standaart 3 of 5)

Sony A57 + Tamron 17-50 f/2.8 + Minolta 50 f/1.7 (original) + Minolta 70-210 f/3.5-4.5 + Minolta 135 f/2.8 + Sony HVL-F36AM


Anoniem: 115092

• Prerender limit 10 (uit proberen wat de beste waarde is ben ik ook nog niet achter, in iedergeval is dat flink hoger als de standaart 3 of 5)[/list]
Ja, daar heb je een punt.... wat daar het nut van is, is me ook nog niet duidelijk... heeft het zin om meer frames in het voren te laten renderen of niet? Als een voorgerenderde frame niet klopt moet hij zeker weer helemaal opnieuw beginnen? Dus een te hoge waarde lijkt me ook niet handig. Zelfde geld voor te laag. Iemand die hier aan heeft zitten sleutelen en tot een bepaalde conclusie is gekomen wat betreft de beste waarde voor de prerender optie?

 • oeLangOetan
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 04-08-2022
Anoniem: 115092 schreef op woensdag 17 augustus 2005 @ 21:11:
[...]
Ja, daar heb je een punt.... wat daar het nut van is, is me ook nog niet duidelijk... heeft het zin om meer frames in het voren te laten renderen of niet? Als een voorgerenderde frame niet klopt moet hij zeker weer helemaal opnieuw beginnen? Dus een te hoge waarde lijkt me ook niet handig. Zelfde geld voor te laag. Iemand die hier aan heeft zitten sleutelen en tot een bepaalde conclusie is gekomen wat betreft de beste waarde voor de prerender optie?
3 of minder, althans zo was het tijdens de GF4 tijd; ik zou deze gewoon op de standaard waarde laten staan

[Voor 8% gewijzigd door oeLangOetan op 17-08-2005 22:38]


 • IMWezel
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 21-09-2017

IMWezel

Weet (gelukkig) niet alles

ik zit hier te twijfelen tussen
de 6600GT 256 DDR3 PCI-E voor 223 euro

en

de 6800LE 256 DDR PCI-E voor 217 euro

of is er misschien een betere keus rond dezelfde prijs?

Honda Accord Aerodeck 2.0i 12V


Anoniem: 115092

ik denk dat je die 6600GT zelfs goedkoper kunt halen...

De 6800le pci-e kan max. tot 12 pipes geunlocked worden ahd ik ergens gelezen (ivm nieuwe core bij de nieuwste le's??)

Denk dat 6600GT prima keus is.

 • Anoniem: 149447
 • Registratie: Juli 2005
 • Niet online
Is het zo dat je beter niet de molex die op je hardeschijf is aangesloten, ook gebruikt voor je videokaart? Dus dat je beter een andere kabel kan pakken ipv een gesplitste van de HD?
Ik las dit ergens op het forum.

Want ik heb het probleem dat ie niet boven 368mhz core uitkomt met 1.1 en 1.2V niet.
En mijn Aopen 6800LE niet warm word amper lauw..

Anoniem: 149626

Ik probeerde net mijn nieuwe ASUS N6200 te OC'en, maar dat lukte niet. Ook al verhoogde ik em maar met een paar mhz, de computer begon meteen ultra traag te reageren en de muis reageerde ook niet goed meer. Zelfs als ik em downclock gebeurt dat. :X

Weet iemand een oplossing? :>


Inmiddels gelukt, even andere drivers geinstalleerd.

[Voor 29% gewijzigd door Anoniem: 149626 op 19-08-2005 20:59]


 • martijn_tje
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 29-05 11:32
oeLangOetan schreef op woensdag 17 augustus 2005 @ 22:37:
[...]

3 of minder, althans zo was het tijdens de GF4 tijd; ik zou deze gewoon op de standaard waarde laten staan
Op 15 haal ik zo'n honderd punten meer in 3Dmark 2005 als op de standaart waarde. Voor spellen zou ik het lager (standaart waarde 5 of zo) zetten omdat het spel anders schokkerig/springerig kan gaan.

[Voor 4% gewijzigd door martijn_tje op 19-08-2005 12:00]

Sony A57 + Tamron 17-50 f/2.8 + Minolta 50 f/1.7 (original) + Minolta 70-210 f/3.5-4.5 + Minolta 135 f/2.8 + Sony HVL-F36AM


Anoniem: 149626

martijn_tje schreef op vrijdag 19 augustus 2005 @ 09:36:
[...]


Op 15 haal ik zo'n honderd punten meer in 5Dmark 2005 als op de standaart waarde. Voor spellen zou ik het lager (standaart waarde 5 of zo) zetten omdat het spel anders schokkerig/springerig kan gaan.
lol 5dmark? :P

 • Bene
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 00:56

Bene

list incomprehension

Ik heb het volgende probleem: direct na opstarten van mijn machine kan ik zonder probleem zaken spelen als Wolfenstein: Enemy Territory. Als ik echter eerst een browser opstart, of winamp, of uberhaupt iets anders ga doen en daarna pas mijn spelletje opstart weigert deze op te starten met de "Could not load openGL subsystem" melding. Toevallig: Medal Of Honor meld in dat geval dat mijn systeem niet aan de eisen voldoet - maar start dan toch op. Het lijkt alleen mis te gaan bij OpenGL spul.

Gaat om een Asus V9999GT, de 128 mb DDR versie, op een Gigabyte K8Ns (Nforce 3-250). Ik draai nForce 77.52, met de Asus Enhanced Driver en Smartdoctor. Niet opgeklokt, geen warmte probleem, geen verdere gerelateerde software geinstalleerd. Het kan zijn dat dit pas mis ging na de installatie van de 77.52.

 • Smooth2K
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 05-04-2006

Smooth2K

Waarom moet alles zo moeilijk

Ik wil morgen een nieuwe kaart kopen.

Ik twijfel tussen de 6800 en de 6800LE.
Het prijsverschil is 40 euro, dat trek ik wel.
Is er behalve de 8 or 12 pipes en de 300 of 325Mhz clock nog een groot verschil tussen deze 2 kaarten ?

Anoniem: 123011

Smooth2K schreef op vrijdag 19 augustus 2005 @ 15:48:
Ik wil morgen een nieuwe kaart kopen.

Ik twijfel tussen de 6800 en de 6800LE.
Het prijsverschil is 40 euro, dat trek ik wel.
Is er behalve de 8 or 12 pipes en de 300 of 325Mhz clock nog een groot verschil tussen deze 2 kaarten ?
geen verdere technisch verschil, behalve andere koelers en dus mogelijk andere geluidsniveau.

Die 40 euro is jouw "risico" geld, net zoals een "pixel vrij" garantie. Misschien lukt het om de 6800LE te unlocken naar hetzelfde als de 6800, maar misschien ook weer niet.

Trouwens, informatique heeft op dit moment de ASUS 6800 gamer editie (256MB, 12 pipelines, core default al op 350 met zeer goede overclocking ruimte, betere coeling) voor 199 euros. Erg aantrekkelijk prijs/prestatie. :)

 • Smooth2K
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 05-04-2006

Smooth2K

Waarom moet alles zo moeilijk

Ook leuk die extra 128MB
Alleen is die A400 vrij stil als de reviews kloppen.
Voor die 40 euro meer heb ik liever geen stofzuiger in m'n PC
Enig idee hoe stil die Asus is ?

Anoniem: 149626

Weet iemand hoe ik erachter kan komen of ik mijn 6200 kan softmodden naar een 6600? Je weet wel, die extra pipelines.

 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
download rivatuner en kijk of het kan! (met de nieuwe revisie kan het namelijk niet :))

Anoniem: 127962

Smooth2K schreef op vrijdag 19 augustus 2005 @ 16:14:
Ook leuk die extra 128MB
Alleen is die A400 vrij stil als de reviews kloppen.
Voor die 40 euro meer heb ik liever geen stofzuiger in m'n PC
Enig idee hoe stil die Asus is ?
of je haalt een luidruchtige en daar stop je een VF700-cu op die nog stiller is en beter koelt dan de koeler van leadtek voor 20 euro, 20 euro winst

 • Smooth2K
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 05-04-2006

Smooth2K

Waarom moet alles zo moeilijk

Je moet de andere kant op rekenen :)
Dus 40 euro verschil + nog die koeler maakt 60
Ik ga denk ik voor de A400. Dat is al meer dan genoeg geld voor me

Anoniem: 149626

Brainless-NL schreef op vrijdag 19 augustus 2005 @ 22:41:
download rivatuner en kijk of het kan! (met de nieuwe revisie kan het namelijk niet :))
Het kan niet http://forum.luuk-online.nl/images/smiles/s_nee.gif

(ik heb de NV4A chip). toch jammer. Maar hij OC't ook best goedc http://forum.luuk-online.nl/images/smiles/s_ja.gif

[Voor 19% gewijzigd door Anoniem: 149626 op 20-08-2005 09:55]


 • Smooth2K
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 05-04-2006

Smooth2K

Waarom moet alles zo moeilijk

Ik heb de A400 gekocht
Mooie stille cooler en ik heb een pixel unit kunnen unlocken zonder probs
Dus hij loopt als 16x1, 5vp

 • Sjah
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 05:37
Heb nu eindelijk WMV acceleratie aan de gang gekregen, sinds die WMP10 build 3923 uit is sinds 16 augustus. Scheelt niet gek veel, van 50% naar 33% cpu belasting bij een WMV HD 720p movie (Terminator2 trailer). Toch leuk dat dat werkt zonder die nVidia decoder, en MP Classic accelereert het ook, maakt tenslotte gebruik van die WMP10 dll's .

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Ook nVidia is met het 90nm proces bezig:
During NVIDIA’s recent conference call to discuss their latest financial results, the subject of 90nm chips was brought up. When questioned as to their plans for 90nm NVIDIA’s CEO, Jen-Hsun Huang, replied that they currently "have two 90-nanometer products in production now".

Given previous comments from NVIDIA officials it would seem likely that 7800’s G70 chip would be the last 110nm desktop chip NVIDIA produce, with subsequent chips being 90nm based. It is expected that the high end G70 will also be augmented with lower end chips (G71, G72) to address the entry level and mainstream market positions – like the GeForce 6 series, which had the high end NV40 on the 130nm process and the lower end chips on 110nm, it would make sense that subsequent G7x based chips would be 90nm.

The question is exactly how "in production" are these chips and when are they likely to ship? Although its not a definitive, the PCI-SIG PCI Express integrators list has often given some leads as to pre-production chips, and whilst ATI’s low and mid range chips, which ATI are now stating will be available in October / September, have appeared on the list, but no newer desktop chips than G70 appear on the list from NVIDIA. Of course, NVIDIA have other projects that are not directly desktop graphics processors, and one of those 90nm chips could well be the RSX chip for Sony’s Playstation 3, which is known to be 90nm based.

Note that while the RSX chip will be coming from Sony's own fabs, our recent interview with Jen-Hsun Huang revealed that TSMC will be utilised for NVIDIA initial 90nm ramp, as ATI are.

On the subject of the PCI Express integrators list, one other interesting NVIDIA based product that has turned up on it in the latest update is "G70M", which most likely be a mobile version of G70 for desktop replacement notebooks. Its not particularly surprising that this should be the case given the number of clock domains that NVIDIA have built into the chip, allowing them to reduce power consumption in various ways across the pipeline, something that is probably targeted towards the notebook segment as its not that high a priority for desktop graphics yet.

World War One


 • ETzPliskin
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 28-05 23:20

ETzPliskin

PS3 ID: Kretus

Bah, de laatste dagen wordt mijn 6800GT meer dan 125°!

Heb ik nog nooit meegemaakt, idle kom ie ook niet onder de 65°.
Nadeel is dat in games de performance sterk daalt als hij zo warm wordt :(
Ik heb al verschillende drivers geprobeerd (72.xx-80.40) omdat ik dacht dat het een driver bug was, maar niks helpt :(

Koeling draait nog gewoon goed, maar het koelblok wordt zo warm dat ik het niet 1 seconde kan vasthouden.

Kan iemand helpen? :?

 • Benotti
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 21-05 18:55
Stof weghalen? Koeler eraf halen, nieuw laagje koelpasta ertussen en koeler er weer op. Als dat het probleem niet oplost, weet ik het ook niet meer :)

En zorg dat de koeler genoeg koude lucht kan aanhalen en de warme lucht goed kwijt kan (zorg dus voor een goede airflow)

Als je een koeler wilt die de warme lucht direct de kast uitblaast, kan ik je de Arctic NV Silencer 5 (Rev. 2) aanraden.

[Voor 46% gewijzigd door Benotti op 21-08-2005 00:36]


 • ETzPliskin
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 28-05 23:20

ETzPliskin

PS3 ID: Kretus

Ik heb er nog maar net het stof uit gehaald :)

Maar ik snap niet dat van de ene dag op de andere mijn temp naar 125° kan stijgen.

Volgens dat ik zie zit de koeler er nog altijd gewoon goed op, dus ik zie er niet echt het nut van in om hem eraf te halen :) tenzij voor hem te vervangen, maar hij heeft altijd goed gewerkt dus :?

 • Benotti
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 21-05 18:55
-ETz-Memphis Z schreef op zondag 21 augustus 2005 @ 00:47:
Ik heb er nog maar net het stof uit gehaald :)

Maar ik snap niet dat van de ene dag op de andere mijn temp naar 125° kan stijgen.

Volgens dat ik zie zit de koeler er nog altijd gewoon goed op, dus ik zie er niet echt het nut van in om hem eraf te halen :) tenzij voor hem te vervangen, maar hij heeft altijd goed gewerkt dus :?
Als je garantie hebt-> maak er gebruik van. Knikker er anders een nv silencer op :)

Anoniem: 149626

Sjah schreef op zaterdag 20 augustus 2005 @ 19:34:
Heb nu eindelijk WMV acceleratie aan de gang gekregen, sinds die WMP10 build 3923 uit is sinds 16 augustus. Scheelt niet gek veel, van 50% naar 33% cpu belasting bij een WMV HD 720p movie (Terminator2 trailer). Toch leuk dat dat werkt zonder die nVidia decoder, en MP Classic accelereert het ook, maakt tenslotte gebruik van die WMP10 dll's .
Hoe? Of is die WMV acceleratie een feature die alleen jouw kaart heeft, en niet van andere 6x00's?

 • Smooth2K
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 05-04-2006

Smooth2K

Waarom moet alles zo moeilijk

Benotti schreef op zondag 21 augustus 2005 @ 00:35:
Stof weghalen? Koeler eraf halen, nieuw laagje koelpasta ertussen en koeler er weer op. Als dat het probleem niet oplost, weet ik het ook niet meer :)
Dat gaat niet helpen
CPU + koelblok worden heet

Kloppen je spanningen nog.
Misschien wat meer prik gegeven op de een of andere manier ?

 • ETzPliskin
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 28-05 23:20

ETzPliskin

PS3 ID: Kretus

Smooth2K schreef op zondag 21 augustus 2005 @ 10:31:
[...]


Dat gaat niet helpen
CPU + koelblok worden heet

Kloppen je spanningen nog.
Misschien wat meer prik gegeven op de een of andere manier ?
Spanningen zijn goed, komen niet buiten de marges, ook niet onder full load.

En hoe bedoel je meer prik geven? Voltage verhogen? :)

 • Smooth2K
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 05-04-2006

Smooth2K

Waarom moet alles zo moeilijk

De koeler is heet dus de overgang van je GPU naar je koeler zal goed zijn.
Ergo je GPU heeft het zwaar.

Hij zal dan of te hard werken (overclock) of te veel spanning krijgen.
Alletwee die problemen krijg je als je met de settings speelt.

Kan nog airflow ofzo zijn maar dat lijkt me sterk.
Ook een beter koelblok lijkt me geen oplossing voor een kokende GPU
Dat is dweilen met de kraan open.

 • Benotti
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 21-05 18:55
Misschien dat het koelblok de hitte gewoon niet goed kwijt kan :?

Anoniem: 115092

Grappig... ik geloof dat ik hetzelfde probleem heb... Mijn videokaart word plotseling ook een graad of 10 warmer dan normaal... 8)7 waar kan dit aan liggen?

vorige maand idle temps: 48-52 graden
deze week idle temps: 59-65 graden

En de buitentemp is niet hoger geworden???

[Voor 31% gewijzigd door Anoniem: 115092 op 21-08-2005 15:59]


 • ETzPliskin
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 28-05 23:20

ETzPliskin

PS3 ID: Kretus

Anoniem: 115092 schreef op zondag 21 augustus 2005 @ 15:58:
Grappig... ik geloof dat ik hetzelfde probleem heb... Mijn videokaart word plotseling ook een graad of 10 warmer dan normaal... 8)7 waar kan dit aan liggen?

vorige maand idle temps: 48-52 graden
deze week idle temps: 59-65 graden

En de buitentemp is niet hoger geworden???
Idle wordt hij 75° hier ;(

En ik kan trouwens mijn AGP voltage niet verlagen, staat op het laagst (1.50)

 • Sjah
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 05:37
Anoniem: 149626 schreef op zondag 21 augustus 2005 @ 10:29:
[...]


Hoe? Of is die WMV acceleratie een feature die alleen jouw kaart heeft, en niet van andere 6x00's?
Gewoon door die nieuwe wmp te installen, en een Gf6600 of 6200 of 7800 te hebben. Bij de oudere 6800 was die WMV accelearatie defect meende ik.

 • Lefty_38
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 23-05 09:37
Ik heb een vraag:

In het menutje van de NVIDIA drivers kan je intellen hoeveel AA en AF je wil hebben. Maar nu kan je ook profielen aan maken. Nu heb ik voor bepaalde games wel AA aan staan en andere niet. Moet ik die profielen nou aan klikken voordat ik de game ga spelen of gebruikt hij automatisch het profiel wat ik aan de verschillende .exe bestanden heb gegeven?

Q6600 | 4GB | 24" Dell 2407-HC | Logitech Z-5500 | iPhone 4


 • Benotti
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 21-05 18:55
Automatisch.

 • ETzPliskin
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 28-05 23:20

ETzPliskin

PS3 ID: Kretus

Benotti schreef op zondag 21 augustus 2005 @ 15:43:
Misschien dat het koelblok de hitte gewoon niet goed kwijt kan :?
Hoe dan? :?

Hij heeft het altijd goed gedaan dus :) koelblok wordt vreselijk heet, en de koeler draait gewoon.

 • Feni
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 27-05 00:34
Mag ik ff mierenneuken over de startpost betreffende de Asus 6800GT. ;)
V9999GT/TD:
GeForce 6800 GT op 350Mhz met 128MB DDR1 geheugen op 700Mhz.
Deze kaart is waarschijnlijk erg geheugen-gelimiteerd.

V9999GT Deluxe:
GeForce 6800 GT op 350Mhz met 256MB GDDR3 geheugen op 1000Mhz.
De V9999GT/TD is verkrijgbaar in 2 smaakjes: de 128 en 256mb, zo heb ik dus de V9999GT/TD met 256mb GDDR3 geheugen en loopt volgens de specs die je bij de deluxe opgeeft.

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Ik ga die kaarten uit de TS halen, ze hebben hun eigen topic: Het Grote 6800GT Topic Deel 5!

World War One


 • kaasaanfiets
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online

kaasaanfiets

Extreme Edition of koekoek

http://gathering.tweakers...message/24039598#24039598
ik wil graag een nieuwe videokaart kopen, nou is mijn vraag welke kan ik het beste kopen?

amd 3000+venice
Asus a8n-e deluxe
350Watt huntkey
(geheugen moet ik ook nog kopen)

mijn budget is 160/200 euro

6600gt

6800

x700pro

x800gt

?

wat links die mij doen twijfelen:
Ackermans1973 in "Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 10"
Ackermans1973 in "Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 10"
http://www.zercom.nl/index.php?p=35&f=1&a=6033 6800gt/td 206 euro

[Voor 30% gewijzigd door kaasaanfiets op 24-08-2005 15:24]


Anoniem: 150582

Goeienavond,

een nubvraag hier omdat ik het antwoord niet kan vinden in de zeeen van GF topic's.
Ik ben op het moment losse onderdelen aan het bestellen voor mn nieuwe PC setup. Ik zit alleen nog even met de videokaart. Ik zag het unlocken van de pipelines op de 6800LE al helemaal zitten totdat ik zag dat het een AGP kaart was -.- krijg je als je niet verder kijkt als je neus lang is. De bedoeling is om op dit moment eerst even 1 PCI-E kaart te kopen en later als ik wat ruimer bij kas zit de 2e te kopen en SLI te gaan draaien.

De vraag is dus nu, is het bv (deze leek me kwa prijs/prestatie wel leuk) op een EN6800 TD (Asus) ook mogelijk om extra pipelines los te zetten of de kaart op een andere mannier tweaken? Ik meende namelijk gelezen te hebben dat de EN6800 12 pipelines los heeft staan. Zou dus 16 kunnen worden, niet?

Ik zie overal unlock/tweak posts over de AGP kaarten maar niks over PCI-E kaarten, vandaar de vraag.

edit:
Vriend van me heeft een XFX 6600 GT. Hij kan de kaart wel OCen in Windows via coolbits.reg. Maar mijn vraag is meer of het mogelijk is om de pipes los te gooien en/of iemand nog ergens artikelen over een voltmod heeft gezien.

[Voor 12% gewijzigd door Anoniem: 150582 op 24-08-2005 19:49]


 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
koekoek2003nl schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 14:55:
http://gathering.tweakers...message/24039598#24039598
ik wil graag een nieuwe videokaart kopen, nou is mijn vraag welke kan ik het beste kopen?

amd 3000+venice
Asus a8n-e deluxe
350Watt huntkey
(geheugen moet ik ook nog kopen)

mijn budget is 160/200 euro

6600gt

6800

x700pro

x800gt

?

wat links die mij doen twijfelen:
Ackermans1973 in "Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 10"
Ackermans1973 in "Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 10"
http://www.zercom.nl/index.php?p=35&f=1&a=6033 6800gt/td 206 euro
Op dit moment is de asus v9999GE de leukste kaart. Hij is gebaseerd op de geforce 6800, maar heeft sneller geheugen (1000mhz). Als je de overige 4 pipes weet te unlocken (hij heeft er standaard 12 enabled staan), heb je een echte 6800GT

EDIT: LAat maar, de v9999GE is alleen op AGP :/

Ik zou voor de x800gt gaan, aangezien deze sneller is dan de 6600GT, en zelfs niet onder doet voor de 6800 (bovendien is de 6800 op pci-e weer een stuk duurder).
Anoniem: 150582 schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 19:41:
Goeienavond,

een nubvraag hier omdat ik het antwoord niet kan vinden in de zeeen van GF topic's.
Ik ben op het moment losse onderdelen aan het bestellen voor mn nieuwe PC setup. Ik zit alleen nog even met de videokaart. Ik zag het unlocken van de pipelines op de 6800LE al helemaal zitten totdat ik zag dat het een AGP kaart was -.- krijg je als je niet verder kijkt als je neus lang is. De bedoeling is om op dit moment eerst even 1 PCI-E kaart te kopen en later als ik wat ruimer bij kas zit de 2e te kopen en SLI te gaan draaien.

De vraag is dus nu, is het bv (deze leek me kwa prijs/prestatie wel leuk) op een EN6800 TD (Asus) ook mogelijk om extra pipelines los te zetten of de kaart op een andere mannier tweaken? Ik meende namelijk gelezen te hebben dat de EN6800 12 pipelines los heeft staan. Zou dus 16 kunnen worden, niet?

Ik zie overal unlock/tweak posts over de AGP kaarten maar niks over PCI-E kaarten, vandaar de vraag.

edit:
Vriend van me heeft een XFX 6600 GT. Hij kan de kaart wel OCen in Windows via coolbits.reg. Maar mijn vraag is meer of het mogelijk is om de pipes los te gooien en/of iemand nog ergens artikelen over een voltmod heeft gezien.
De pci-e kaarten van de 6800 (vanilla) hebben maar 12 pipes: Er valt niets te unlocken.

[Voor 52% gewijzigd door Brainless-NL op 24-08-2005 20:53]


Anoniem: 150582

De pci-e kaarten van de 6800 (vanilla) hebben maar 12 pipes: Er valt niets te unlocken.
Jammer :'(
Nou dan ga ik nog maar wat verder rondneuzen voordat ik een definitive beslissing neem.

Anoniem: 79835

koekoek2003nl schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 14:55:
http://gathering.tweakers...message/24039598#24039598
ik wil graag een nieuwe videokaart kopen, nou is mijn vraag welke kan ik het beste kopen?

amd 3000+venice
Asus a8n-e deluxe
350Watt huntkey
(geheugen moet ik ook nog kopen)

mijn budget is 160/200 euro

6600gt

6800

x700pro

x800gt

?

wat links die mij doen twijfelen:
Ackermans1973 in "Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 10"
Ackermans1973 in "Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 10"
http://www.zercom.nl/index.php?p=35&f=1&a=6033 6800gt/td 206 euro
6800 LE, beter dan de X800GT en 6600GT

 • Jejking
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online

Jejking

It's teatime, doctor!

Anoniem: 79835 schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 11:48:
[...]

6800 LE, beter dan de X800GT en 6600GT
Sinds wanneer is de 6800LE op stock sneller dan een 6600GT :?
Het rijtje is mijns inziens eerder zo:

1. X800GT
2. 6600GT
3. 6800LE

 • IceEyz
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 06:26
En dat was de vakantie... Bah, één week goed weer, ben ik goed ziek, week in de caravan gelegen...
Week later, ik weer ietwat beter, gaat het regenen... Inpakken en naar huis...
Kom je thuis: 6800GT dood...

Ongelooflijk, PC start op, "Windows wordt opgestart..", reboot, "Out of frequency (25kHz)". En toen helemaal niets meer, nu overgestapt op een GF2 MX.

Dat is dus wel mooi de tweede 6800GT die het binnen een jaar in deze pc opgeeft. Het zat er eigenlijk wel aan te komen, al tijden artifacts in OpenGL-spellen (CoD vooral) en zo nu en dan een reboot. Dat deed de vorige 6800GT ook namelijk :)

Maar eens kijken wat ik als vervanging ga regelen...

Owja, Hacku, zal ik je nog wat .psd's sturen van de plaatjes? (Als de GF2 het houdt... :))

In de praktijk blijkt dat sommigen moeite hebben met de uitspraak van mijn naam:
Fout: Ais-ees
Goed: Ais-Aiz


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online
Doe maar :)

World War One


 • KatirZan
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 26-05 16:27

KatirZan

Wandelende orgaanzak

doe ik toch iets goed denk ik :Y)

Draai momenteel een Asus v9999LE 6800LE met alle pipelines unlocked, clock op 475mhz en geheugen op 1ghz, agp versie trouwens, agp voltage op 1,7 volt
Heb meteen de dag na aanschaf een zalman passieve koelblok erop geplaatst, met uiteraard de zalman fan er bij...

idle op 54 graden, stressed op 65 :Y)

erg leuk trouwens....eerst rond de 7000 punten in 3dmark 2003, nu net ff over de 10.000 :D

Wabbawabbawabbawabba


Anoniem: 79835

Jejking schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 13:03:
[...]


Sinds wanneer is de 6800LE op stock sneller dan een 6600GT :?
Het rijtje is mijns inziens eerder zo:

1. X800GT
2. 6600GT
3. 6800LE
Ik bedoel dus de nieuwe versie van de LE, de XT
De 6600GT is trager dan de X800GT omdat de 6600GT een 128bit meory bus heeft tegenover 256bit van de X800GT.
Nu is de 6800LE hetzelfde als de 6600GT, alleen heeft de LE een 256bit memory bus (en een iets lagere clock). Nu krijgt de LE een hogere clock zodat deze sneller zal zijn dan een 6600GT: de naam is de 6800XT.
Uiteindelijk zal de LE/XT dus het snelste zijn.

[Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 79835 op 25-08-2005 15:20]


Anoniem: 152814

koekoek2003nl schreef op woensdag 24 augustus 2005 @ 14:55:
http://gathering.tweakers...message/24039598#24039598
ik wil graag een nieuwe videokaart kopen, nou is mijn vraag welke kan ik het beste kopen?

...

mijn budget is 160/200 euro

6600gt

6800

x700pro

x800gt

?

wat links die mij doen twijfelen:
Ackermans1973 in "Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 10"
Ackermans1973 in "Het GeForce 6600 (GT) topic! Deel 10"
http://www.zercom.nl/index.php?p=35&f=1&a=6033 6800gt/td 206 euro
Wat dacht je van een X800Pro vivo? Die kun je unlocken tot een X800XT PE! En heb je voor 200 E. :9~

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 152814 op 25-08-2005 16:44]


 • Jejking
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online

Jejking

It's teatime, doctor!

O ja, ik weet niet of het al gepost is, maar...

De eerste 6600LE is gelaunched een paar dagen terug, stond ergens op DriverHeaven maar ik kan even de link niet meer vinden. Excuses daarvoor, en ik hoop dat dat genoeg is. Verder ga ik niet :P

 • epo
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 00:37
Anoniem: 152814 schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 16:44:
[...]


Wat dacht je van een X800Pro vivo? Die kun je unlocken tot een X800XT PE! En heb je voor 200 E. :9~
Dat is GEEN vivo maar een gewone pro!

Anoniem: 143959

ik weet dat een 6800 le ietsje langzamer dan een 6600 gt is. maar de 6800 le is soms goedkoper dan een 6600 non gt. dus dan is mijn keus voor een 6800 le toch verantwoord?


EDIT: ik kan misschien die 6800 le ook nog unlocken

[Voor 15% gewijzigd door Anoniem: 143959 op 26-08-2005 18:03]


 • Mr. Detonator
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 01:26
Anoniem: 143959 schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 18:02:
ik weet dat een 6800 le ietsje langzamer dan een 6600 gt is. maar de 6800 le is soms goedkoper dan een 6600 non gt. dus dan is mijn keus voor een 6800 le toch verantwoord?


EDIT: ik kan misschien die 6800 le ook nog unlocken
ik zou sowieso voor de 6800le gaan...zoals je zelf al aangeeft kun je die vast wel unlocken....12 pipes draaien ze zowat allemaal wel op...en dan zijn ze al beter/sneller dan de 6600gt

 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
KatirZan schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 14:08:
doe ik toch iets goed denk ik :Y)

Draai momenteel een Asus v9999LE 6800LE met alle pipelines unlocked, clock op 475mhz en geheugen op 1ghz, agp versie trouwens, agp voltage op 1,7 volt
Heb meteen de dag na aanschaf een zalman passieve koelblok erop geplaatst, met uiteraard de zalman fan er bij...

idle op 54 graden, stressed op 65 :Y)

erg leuk trouwens....eerst rond de 7000 punten in 3dmark 2003, nu net ff over de 10.000 :D
*kuch* bullshit *kuch*

Ten eerste: Je krijgt je core nooit op 475 mhz zonder uberkoeling en vmods.
Ten tweede: Ookal zou je de core op 475 hebben, dan zou je een 3dmark score van 13000 moeten hebben.
Ten derde: Als je een LE hebt en geen GE kan je je mem nooit op 1 ghz krijgen.

Je zal wel 375 core bedoelen?

[Voor 5% gewijzigd door Brainless-NL op 26-08-2005 18:36]


 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
Anoniem: 79835 schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 15:15:
[...]

Ik bedoel dus de nieuwe versie van de LE, de XT
De 6600GT is trager dan de X800GT omdat de 6600GT een 128bit meory bus heeft tegenover 256bit van de X800GT.
Nu is de 6800LE hetzelfde als de 6600GT, alleen heeft de LE een 256bit memory bus (en een iets lagere clock). Nu krijgt de LE een hogere clock zodat deze sneller zal zijn dan een 6600GT: de naam is de 6800XT.
Uiteindelijk zal de LE/XT dus het snelste zijn.
Waar concludeer jij uit dat de 6800XT hoger geklokt zal zijn dan de LE? Ik heb in alle nieuwsberichten daar geen aanwijzingen voor kunnen vinden, hoewel het uiteraard wel logisch is dat hij verschilt van de 6800LE.

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Klopt. De 6800XT is niets meer dan een 6800 met 8 pipes en een 256-bit memory interface. En daarnaast ook nog eens alleen voor de OEM. nV hoopt te kunnen concurreren doordat de prijs ongeveer $5 lager zou moeten liggen dan de X800GT.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
Ok, maar hoe weet haldol dan dat de 6800XT hoger is geklokt dan de 6800LE (behalve door logisch nadenken)?

 • Whiskey48
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 21:54
KatirZan schreef op donderdag 25 augustus 2005 @ 14:08:
doe ik toch iets goed denk ik :Y)

Draai momenteel een Asus v9999LE 6800LE met alle pipelines unlocked, clock op 475mhz en geheugen op 1ghz, agp versie trouwens, agp voltage op 1,7 volt
Heb meteen de dag na aanschaf een zalman passieve koelblok erop geplaatst, met uiteraard de zalman fan er bij...

idle op 54 graden, stressed op 65 :Y)

erg leuk trouwens....eerst rond de 7000 punten in 3dmark 2003, nu net ff over de 10.000 :D
:s ... dat hou je niet lang vol. Spaar maar alvast voor een nieuwe videokaart. Met de LE's vooral moet je NIET met voltages kloten. zou ook niet hoger gaan dan 375mhz core en 800mem (max) ... dus niet volts verhogen. Zeg anders maar zeker gedag met je handje. Dit heb ik al zovaak gelezen maar wat jij doet slaat echt alles!!

 • Bever!
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 07:09
epo schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 16:49:
[...]


Dat is GEEN vivo maar een gewone pro!
de vivo is ook te krijgen voor 200e.

 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
maurits82 schreef op zaterdag 27 augustus 2005 @ 12:53:
[...]


:s ... dat hou je niet lang vol. Spaar maar alvast voor een nieuwe videokaart. Met de LE's vooral moet je NIET met voltages kloten. zou ook niet hoger gaan dan 375mhz core en 800mem (max) ... dus niet volts verhogen. Zeg anders maar zeker gedag met je handje. Dit heb ik al zovaak gelezen maar wat jij doet slaat echt alles!!
Ik zou een van mijn vorige posts maar eens doornemen :)

Anoniem: 79835

Brainless-NL schreef op vrijdag 26 augustus 2005 @ 19:25:
Ok, maar hoe weet haldol dan dat de 6800XT hoger is geklokt dan de 6800LE (behalve door logisch nadenken)?
Omdat dus de 6800XT gelijk is aan de 6800 non ultra maar dan met 8 pipes.
De 6800 non ultra draait aan 400Mhz, de LE aan 300Mhz.

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Anoniem: 79835 schreef op maandag 29 augustus 2005 @ 16:28:
[...]

Omdat dus de 6800XT gelijk is aan de 6800 non ultra maar dan met 8 pipes.
De 6800 non ultra draait aan 400Mhz, de LE aan 300Mhz.
Dat klopt niet... De core van een standaard 6800 (non-ultra, dus 12 pipes) loopt op 325Mhz en op 700 Mhz mem.

Zie bv:
http://www.nvnews.net/rev...force_6800_golden_sample/
http://www.overclockercaf.../VGA/Inno3D_GeForce-6800/
http://www.hardavenue.com/reviews/gf68001.shtml
http://www.xbitlabs.com/a...lay/msi-nx6800-sli_5.html
http://vr-zone.com/?i=1208&s=1

Dus als wat jij zegt waar is en de 6800XT is gelijk aan een 6800 non-ultra maar dan met 8 pipes, dan draait de 6800XT ook op 325Mhz en is duidelijk dat deze niet kan tippen aan een X800GT(O).

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Het ziet er naar uit dat er nog meer kaarten in het assortiment worden gegooid.

De GF6250 wordt hoogstwaarschijnlijk in de strijd gegooid tegen de goed verkopende X550. En ook staat er een 6700XL op de planning. Men blijft dus name-tags lenen van de buren. :D

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Format-C
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 28-05 00:32

Format-C

Rays aan het Tracen

CJ schreef op woensdag 31 augustus 2005 @ 12:23:
Het ziet er naar uit dat er nog meer kaarten in het assortiment worden gegooid.

De GF6250 wordt hoogstwaarschijnlijk in de strijd gegooid tegen de goed verkopende X550. En ook staat er een 6700XL op de planning. Men blijft dus name-tags lenen van de buren. :D
Nog even en ze maken samen kaarten. :+

MasterBox MB511 RGB/ Ryzen 9 5950X @ ML360R RGB/ RTX4090 FE/ Aorus B550 PRO V2/ G.Skill F4-3200C14D-32GTZ B-Die/ Team MP34 M2 PCIe 1TB SSD/ Crucial MX500 2,5" 1TB/ 5TB SATA HDD/ Gigabyte WBAX200/ CM V850 Gold V2/ Scarlett Solo / AOC AG493UCX


 • Pimmuz
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 29-05 11:58

Pimmuz

Roar

http://www.tweakers.net/nieuws/38837

beetje dood hier normaal volg ik dit topic alleen eigenlijk al de geforce topis :)

maarja geen ultra dus volgens de inq...

bv als je 1500euro max aan een pc mag uitgeven is het dan slimmer om de 7800GT te nemen dan de GTX?

want kwa prijs verschilt het 50euro's ofzo en kwa resultaten ook vrij weinig...

kan ik bv die 50euro weer bij de CPU doen

advies :)

 • Jejking
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online

Jejking

It's teatime, doctor!

CJ schreef op woensdag 31 augustus 2005 @ 12:23:
Het ziet er naar uit dat er nog meer kaarten in het assortiment worden gegooid.

De GF6250 wordt hoogstwaarschijnlijk in de strijd gegooid tegen de goed verkopende X550. En ook staat er een 6700XL op de planning. Men blijft dus name-tags lenen van de buren. :D
Maak van die GF6250 maar een GF6500, lees de FP: ''GeForce 6500 iRAM duikt op op website''
De Chinese website HKEPC heeft wat plaatjes en benchmarks van de GeForce 6500 iRAM geplaatst. Met deze kaart wil nVidia de concurrentie aangaan met ATi's Radeon X550. Deze kaart is net als de GeForce 6200 TurboCache gebaseerd op de NV44-core. Uit de brakke vertaling van Altavista's Babelfish is af te leiden dat de productie van de NV44-core tegenwoordig zo goed gaat dat de core op een hogere snelheid kan lopen, met als resultaat de GeForce 6500 iRAM. Dit betekent echter wel dat de 6500 niet meer passief gekoeld kan worden zoals de 6200.

De GeForce 6500 iRAM die HKEPC heeft getest was afkomstig van Galaxy en beschikt over 128MB aan 350MHz GDDR3-geheugen. Uit de testen blijkt dat de kaart dankzij de 100MHz hogere kloksnelheid en het grotere geheugen met gemak een GeForce 6200TC met 32MB geheugen het nakijken geeft. Ten opzichte van een Radeon X550 valt op dat de prestaties op lagere resoluties over het algemeen beter zijn. Op hogere resolutie is het echter de X550 die sneller is. Dit komt waarschijnlijk omdat de X550 beschikt over een 128bits-geheugeninterface, wat vooral een voordeel op hogere resoluties. De behaalde framerates op hogere resolutie is echter op beide kaarten niet hoog genoeg om speelbaar te zijn. Het lijkt er dus op dat nVidia met de GeForce 6500 iRAM een goede concurrent voor de Radeon X550 op de markt heeft gezet.

Anoniem: 31879

niet om het een of ander, maar dat ziet er gewoon goedkoop uit, en dan is dit nog een show model.

ik kan me ook niet voorstellen dat zo'n drop lap goed voor je beeld qualiteit is.

 • sjekneck
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 27-05 14:35
Anoniem: 31879 schreef op dinsdag 06 september 2005 @ 15:08:
niet om het een of ander, maar dat ziet er gewoon goedkoop uit, en dan is dit nog een show model.

ik kan me ook niet voorstellen dat zo'n drop lap goed voor je beeld qualiteit is.
Wat zou dat uit moeten maken dan? Of er lopen lijnen over een PCB of door een stukje IDE achtige kabel, het principe is 100% hetzelfde en maakt dus geen bal uit voor IQ.

Het is trouwens al jaren dat low budet kaarten er zo uit zien. Het spaart veel kosten en is dan interessant voor de oem markt die er zo min mogelijk aan wil uitgeven.

 • Deadsy
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 29-05 18:07
die kabel is ook maar erg kort dus zou nix mogen uitmaken.
ik denk ook dat doordat het PCB low profile is je de kaart eenvoudiger in low profile kasten kunt duwen.


ik weet dat het een domme vraag is O-) maar weet iemand al meer (geruchten) over de specs van de 7800 NU of een 7600 GTX (of hoe ze hem ook gaan noemen) en ook hun launch periode?
wil namelijk over een maand ofzo gaan upgraden naar socket 939 en PCI-Expres.
en zit nu te twijfelen tussen een 6800GT of dan een kaart van de 7x00 serie die in die prijs/prestatie regio zit.
Want in deze preiode is het een beetje tricky, dat ik bv volgende maand een 6800GT koop en 2 weken erna plots voor ongeveer hetzelfde geld een iets efficientere 7600GTX komt ofzo.

 • Anoniem: 125106
 • Registratie: Oktober 2004
 • Niet online
Bigbot schreef op woensdag 07 september 2005 @ 16:30:
die kabel is ook maar erg kort dus zou nix mogen uitmaken.
ik denk ook dat doordat het PCB low profile is je de kaart eenvoudiger in low profile kasten kunt duwen.


ik weet dat het een domme vraag is O-) maar weet iemand al meer (geruchten) over de specs van de 7800 NU of een 7600 GTX (of hoe ze hem ook gaan noemen) en ook hun launch periode?
wil namelijk over een maand ofzo gaan upgraden naar socket 939 en PCI-Expres.
en zit nu te twijfelen tussen een 6800GT of dan een kaart van de 7x00 serie die in die prijs/prestatie regio zit.
Want in deze preiode is het een beetje tricky, dat ik bv volgende maand een 6800GT koop en 2 weken erna plots voor ongeveer hetzelfde geld een iets efficientere 7600GTX komt ofzo.
Dit zou ik dus ook erg graag willen weten :)
Want je kan er donder op zeggen dat als ik in oktober een 6600GT koop, dat er dan 2 weken later een 7600GT uitkomt die maar een fractie duurder is, maar wel dubbel zo snel :)

[Voor 10% gewijzigd door Anoniem: 125106 op 07-09-2005 17:37]


 • Jejking
 • Registratie: Februari 2005
 • Niet online

Jejking

It's teatime, doctor!

Nieuws: Mobiele chips in de GeForce 7-familie op komst (zie ook T.net-FP)
Allthough the desktop graphic cards are just being released, information about the new mobile parts has been floating around the internet. There will be 3 different parts for each price class (value, mainstream & highend), all based on PCIe.

Value: G74M-Chip (Geforce 7200go) with 8 pipelines
Mainstream: G73M-Chip (Geforce 7600go) with 12 pipelines
High-end: G71M-Chip (Geforce 7800go) with 16 pipelines

The actual names are not set in stone yet, and can thus change later, but chances are that NVIDIA will stick with its current naming scheme. All these grapic cards will use the NVIDIA MXM layout, so notebook manufacturers do not need to completely redesign their board layout.

Another interesting timbit seems to be SLI in Notebooks, the 7600go and 7800go are SLI capable, while the 7200go will not be.

All (not just the value parts) will use TurboCache, and thus will be able to use system memory if needed.
Bron: TechPowerUp!

Zegt dit misschien iets over de configuratie van de 7200 en 7600-series voor de desktopmarkt? :P ;)

 • XanderDrake
 • Registratie: November 2004
 • Nu online

XanderDrake

Build the future!

Niet te hard van stapel lopen.
Ten eerste: Je krijgt je core nooit op 475 mhz zonder uberkoeling en vmods.
de stock cooler van de V9999 is behoorlijk goed. en hij gebruikt voltage mods via BIOS aanpassingen
Ten tweede: Ookal zou je de core op 475 hebben, dan zou je een 3dmark score van 13000 moeten hebben.
niet als je PC de bottleneck is. Maar 475mhz op de core zal ook waarschijnlijk niet veel goeds doen voor de scores. Verder heb ik scores gezien, met een 6800LE als vidkaart, van MEER dan 13000.
Ten derde: Als je een LE hebt en geen GE kan je je mem nooit op 1 ghz krijgen.
het kan, ik heb het gezien. 950Mhz wordt sowieso redelijk makkelijk gehaalt op de meeste kaarten, en als je je AGP tot 1,7v verhoogt dan werkt het ook beter. Met goede cooling kan je het halen.
Je zal wel 375 core bedoelen?
Hij heeft ondertussen 490mhz gehaalt, als we em kunnen geloven.
Ik wacht ook nog op screenies en score-links. Maar acht het niet onmogelijk :)

Hephaestus: Xeon 2680 v2 - 64GB ECC Quad - WD Blue 3D 1TB
Virtualis: Ryzen 3700X - 16GB DDR4 - Gigabyte 1080 Ti OC - Sandisk 2TB - Valve Index
Agon:Valve Steam Deck 64GB
Non scholae sed vitae discimus Seneca


 • Pimmuz
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 29-05 11:58

Pimmuz

Roar

Vraagje ik twijfel tussen de 7800GT en de 7800GTX vooral omdat als ik de specs zolees het gtxje niet eens zoveel sneller is maar het scheelt wel in de portomenee :)

is in een nieuw systeem

ASUS A8N-SLI
AMD Athlon 64 4000+
Corsair 2GB DDR400
Cooler Master Centurion 530 BT
Zalman ZM400B-APS 400W
Zalman VF700-CU VGA Cooler
Zalman CNPS7700-Cu CPU Cooler

Ben eigenlijk atifan maarja ik moet voor 30september beslissen dus en dan heeft ati hun nieuw spul nog niet...

vertel me uw advies!

en maybe dat ik hem naderhand overclock nog nooit gedaan bij videokaart dus :9

 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
XanderDrake schreef op woensdag 07 september 2005 @ 19:27:
[...]
Niet te hard van stapel lopen.

[...]

de stock cooler van de V9999 is behoorlijk goed. en hij gebruikt voltage mods via BIOS aanpassingen

[...]

niet als je PC de bottleneck is. Maar 475mhz op de core zal ook waarschijnlijk niet veel goeds doen voor de scores. Verder heb ik scores gezien, met een 6800LE als vidkaart, van MEER dan 13000.

[...]
het kan, ik heb het gezien. 950Mhz wordt sowieso redelijk makkelijk gehaalt op de meeste kaarten, en als je je AGP tot 1,7v verhoogt dan werkt het ook beter. Met goede cooling kan je het halen.

[...]
Hij heeft ondertussen 490mhz gehaalt, als we em kunnen geloven.
Ik wacht ook nog op screenies en score-links. Maar acht het niet onmogelijk :)
Ik reageerde zo ongelovig omdat zijn post nogal noob overkwam. Laat ik het zo zeggen: Ik achtte hem niet in staat tot vmods o.i.d. Maar nog steeds:

1: Ook al heb je een athlon xp o.i.d. Met 3dmark 2003 heb je juist GEEN bottleneck van je systeem
2:950mhz mem is een modderfokking mirakel. Dit komt sporadisch voor.
3: Ik vind het nog steeds een sterk verhaal

 • mad_max234
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 26-05 23:03

mad_max234

AMD Athlon II M320

Ik hoor hier allemaal dat je de agp volt omhoog gooien voor een hoge oc, maar dat werk niet
je verhoogt alleen de spanning van de poort en niet van de core (bullshit als je het mij vraagd)
Je poort wordt er alleen maar stabieler van.

en 475 op de core dat is wel er veel met een zallman koeler :P
XanderDrake schreef op woensdag 07 september 2005 @ 19:27:

[...]
het kan, ik heb het gezien. 950Mhz wordt sowieso redelijk makkelijk gehaalt op de meeste kaarten, en als je je AGP tot 1,7v verhoogt dan werkt het ook beter. Met goede cooling kan je het halen.

[...]
Hij heeft ondertussen 490mhz gehaalt, als we em kunnen geloven.
Ik wacht ook nog op screenies en score-links. Maar acht het niet onmogelijk :)
Het verhogen van de spaning op de agp poort help bijna niks alleen als je de poort oc :+

en dat zeker met dat zalman koelertje. lol de mop van de maand _/-\o_
en ik wacht met smacht op screenies :P

[Voor 56% gewijzigd door mad_max234 op 08-09-2005 18:09]

-Andere hobby- -

Pagina: 1 2 3 4 5 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee