Toon posts:

[Algemeen] nVidia GeForce Topic! Deel 15 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 6 Laatste
Acties:
 • 1.966 views sinds 30-01-2008

 • IceEyz
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 06:26
nVidia GeForce Topic! Deel 15
http://members.home.nl/iceeyz/6800/nVLG.jpg
Regeltjes

Natuurlijk is het normaal dat er vergeleken wordt met de concurrenten, maar doe dat dan zonder geflame en probeer ontopic te blijven om te voorkomen dat dit topic gesloten wordt. De nieuws- en discussiewaarde is het belangrijkste in dit topic, voor problemen met je videokaart mag je een nieuw topic openen. Ook AMD vs. Intel reacties zijn hier niet welkom!

Geschiedenis

Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel I
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel II
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel III
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel IV
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel V
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel VI
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel VII
Het grote NV40/GeForce 6800 topic Deel VIII
Het grote nVidia GeForce Topic Deel IX
Het grote nVidia GeForce Topic Deel X
Het grote nVidia GeForce Topic Deel XI
Het grote nVidia GeForce Topic Deel XII
Het grote nVidia GeForce Topic Deel XIII
Het grote nVidia GeForce Topic Deel XIV

Navigatie
De GeForce 7800

Lange tijd is het onzeker geweest welke chip nu werkelijk de NV40 zou gaan opvolgen. Uiteindelijk is dit de G70 geworden. Deze nieuwe chip zal met 303 miljoen transistors op het 0,11 micron procedé van TSMC gebakken worden en op 430 Mhz geklokt worden. De G70 is nauw verwant met de RSX, de grafische chip van nVidia voor de PlayStation 3. Naast de snelheidsverbeteringen die deze chip met zich meebrengt, zijn er weinig nieuwe grafische hoogstandjes verwachten. De belangrijkste verbeteringen zorgen ervoor dat de features geïntroduceerd door de vorige generatie videokaarten nu nog beter en efficiënter gebruikt kunnen worden.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1119429602.jpg


Op shadergebied is vooral het Shader Model 3.0 pad verbeterd, waardoor bijvoorbeeld Dynamic Branching op volledige snelheid uitgevoerd kan worden. Ook zijn er verbeteringen voor High Dynamic Range, een feature die fotorealistisch licht simuleert, net zoals onze ogen licht waarnemen. Door deze verbeteringen kunnen sommige shader-operaties maar liefst twee keer zo snel worden uitgevoerd. In bijvoorbeeld Splinter Cell: Chaos Theory zijn deze verbeteringen goed merkbaar. Hoewel de vorige generatie kaarten moeite had op hoge resoluties, dendert de 7800GTX met gemak door het spel op de hoogste kwaliteit. Verder zal het verwerken van vertices sneller verlopen door het toevoegen van twee vertex-units waardoor het totaal van deze units op acht komt te liggen. Het totale aantal shader-pipelines zal 24 bedragen.

Verdere verbeteringen aan de chip zijn voornamelijk te vinden op het gebied van Anti-Aliasing en Anisotropic Filtering. De kwaliteit van beiden is nog verder verbeterd, evenals de snelheid van het uitvoeren van de berekeningen. Een echt nieuwe feature is Transparant Anti-Aliasing. Bij normale MSAA kunnen bepaalde details verdwijnen, maar door ook het alpha-kanaal te gebruiken, blijft elk detail haarscherp in beeld.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1118865623.jpg


Ook het geheugen heeft een verandering ondergaan. Het topmodel is uitgerust met een 256-bits controller samen met 256MB GDDR3 geheugen, tikkend op 1,2Ghz. De uiteindelijke snelheidswinst vergeleken met het vorige topmodel, bedraagt gemiddeld 75%. Het stroomverbruik van de nieuwe 7800 is wel zeer beperkt gebleven en komt niet boven het verbruik van zijn voorganger uit, de 6800Ultra. De koeler van het topmodel neemt geen verdere PCI-sloten in beslag en houdt de G70-chip zelfs koeler dan de NV40. Daarnaast is de koeler ook een stuk stiller dan de koeler van de vorige generatie.

Nog een verbetering heeft plaats gevonden in de interne video decoder. Deze zal nu op de topmodellen ook volledig naar behoren werken. Als laatste zijn de 7800-kaarten in staat om met Windows Graphics Foundation 1.0 (WGF 1.0) te werken. Dit is het nieuwe grafische subsysteem van Microsoft Windows Longhorn (de opvolger van Windows XP) en WGF zal de naam DirectX gaan vervangen. De tweede versie van WGF wordt niet ondersteund, aangezien dit een veel grotere herziening van de chip en drivers vereist.

http://images.anandtech.com/graphs/nvidia%20geforce%207800%20gtx_06220580647/7734.png

http://images.anandtech.com/graphs/7800%20gtx%20launch_06220570624/7649.png


Tot nu toe staat vast dat er twee versies van de 7800 komen, te weten de GT en het topmodel GTX. Kaarten voor het midden- en budgetsegment worden pas later dit jaar verwacht. Alle kaarten zijn meteen na de introductie beschikbaar, maar in eerste instantie alleen voor PCI-Express; AGP-versies zijn nog niet aangekondigd. De eerste overklokpogingen van de 7800GTX wijzen erop dat er nog genoeg ruimte is voor een eventuele Ultra versie van de 7800. Deze Ultra-versie kan nVidia later nog inzetten mocht blijken dat Ati met de R520 het tempo van de 7800 bij kan benen.

De retailprijs van de GeForce 7800GTX is 599 dollar. Let op dat als je van plan bent deze kaart te kopen je ook rekening dient te houden met je processor. Zelfs de snelste processors van dit moment kunnen de 7800GTX niet bijbenen. Een Pentium 4 langzamer dan 3,2Ghz of een Athlon 64 onder de 3200+ zijn niet in staat om het beste uit deze videokaart te halen.


[anchor=6800]De GeForce 6800

http://members.home.nl/iceeyz/6800/68LG.jpg

De 222 miljoen transistors tellende chip op 0,13 micron wordt geproduceerd door IBM, en werkt op een kloksnelheid van 400MHz. Het GDDR3-geheugen werkt zoals verwacht op 1,1GHz. Het lijkt erop dat nVidia bij het ontwerpen van deze enorme chip één van de grootste zwakke punten van NV3x recht heeft willen zetten, door extra aandacht te besteden aan de pixel- en vertexshaders.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1081875862.jpg


De NV40-core heeft zestien pipelines die per kloktik acht shaderinstructies op een pixel uit kunnen voeren, voor een totale pixelshaderkracht van 128 instructies per kloktik. De NV35 kon met zijn vier pipelines in totaal slechts twaalf instructies per kloktik verwerken. Ook zijn er in NV40 zes vertexshader-units aanwezig als vervanging van het dynamische systeem van NV3x dat het equivalent van twee à drie vertexshader-units aan performance opleverde. De GeForce 6800 is bovendien de eerste met ondersteuning voor pixel- en vertex-shader versie 3.0, waarmee niet alleen sommige bestaande effecten efficiënter gedaan kunnen worden, maar ook nieuwe grafische hoogstandjes mogelijk zijn dankzij de ondersteuning van if-then constructies.

De shaders zijn echter niet het enige punt waar aandacht aan geschonken is. De GeForce 6-series ondersteunt displacement mapping, floating point textures, 16x anti-aliasing, adaptive AF (anisotropic filtering), UltraShadow II (een feature waar met name spellen als Doom 3 van zullen profiteren) en betere compressietechnieken om geheugenbandbreedte te sparen. Verder is het referentiemodel voorzien van uitgebreide mogelijkheden op het gebied van ViVo. Naast twee DVI-poorten vinden we een MPEG-decoder, WMV9-accelerator, NTSC/PAL-decoder en DVD/HDTV-decoder. Dit alles wordt aangestuurd door de nieuwe ForceWare drivers 6x.xx

Een mogelijke domper op het grafische geweld is echter de hoeveelheid vermogen die het apparaat moet opnemen om zijn kunstjes te kunnen doen. De kaart heeft twee molex-connectors nodig om de stroomtoevoer zo stabiel mogelijk te krijgen. Er wordt gebruik gemaakt van een aluminium koeler met een heatpipe voor het geheugen. Het nVidia reference-model van de Ultra heeft een koeler die twee sloten in beslag neemt, maar een aantal fabrikanten komt mogelijk met een koeler die in één slot past. De reviewers zijn bovendien aangeraden om tenminste een 480 Watt-voeding te gebruiken om de testexemplaren te benchmarken. De productiekaarten die uiteindelijk in de winkels terecht zijn gekomen hebben als minimum een 350 Watt-voeding. Mensen met grote installaties die veel harde schijven, energieslurpende processors en dergelijke bevatten, kunnen beter voor een wat stevigere voeding gaan. De GT en normale versies van de 6800 hebben maar één molex nodig en zijn voorzien van een koeler die géén PCI-sloten nodig heeft.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1081965449.jpgDe GeForce 6800 Ultra verstookt ongeveer 120 Watt wanneer hij volledig belast wordt. De AGP-versie kaart vereist dan ook twee molex-connectors. Het ziet er naar uit dat in ieder geval de eerste kaarten voorzien zullen zijn van een koeler met heatpipe die twee slots in beslag neemt. Reviewers melden dat het ding tot hun verbazing stiller en lichter is dan de beruchte dustbuster van NV30. De snelheid van de fan wordt dynamisch geregeld en komt in een kast met goede airflow niet boven de 'medium' instelling uit, waarin hij naar verluidt nog overstemd wordt door de gemiddelde processorkoeler. Zonder goede airflow zal hij iets meer decibels genereren tijdens het spelen van spellen, maar het is sowieso niet aan te raden om een NV40 aan te schaffen voor een kast die niet goed gekoeld wordt; de warme lucht die van de kaart afkomt kan zonder fatsoenlijke afvoer leiden tot instabiliteit.


[anchor=6600]De GeForce 6600

http://members.home.nl/iceeyz/6800/66LG.jpg

Op twaalf augustus heeft nVidia de nieuwe GeForce 6600 gelanceerd. Dit zal de nieuwe mainstream-videokaart worden met de bedoeling om de oude FX-series geleidelijk van de markt te stoten. De 6600 heeft géén molex-connector nodig aangezien het PCI-Express slot genoeg stroom kan leveren aan de videokaart. Ondertussen zijn er ook versies met een AGP-brug aangekondigd, zodat mensen die hun moederbord nog niet willen upgraden ook kunnen meegenieten van "dé Doom 3 GPU".

De 6600 is gebaseerd op de NV43 core die afgeleid is van de NV40, ofwel 6800. De 6600 beschikt dan ook over dezelfde mogelijkheden als de 6800, waaronder Shader Model 3.0
De NV43 wordt gebakken op 110 nanometer door de mensen van TSMC. De chip telt 146 miljoen transistors, wat een aanzienlijk verschil is met de 222 miljoen van de NV40. Mede hierdoor is de kans op betere yields en daarmee een snellere levering, een stuk groter dan bij de 6800 series.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1092325166.jpghttp://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1092325167.jpg


Maximaal acht pipelines en drie vertex shader units zullen er op de nieuwe 6600 te vinden zijn. De NV43 kan echter maar vier pixels per kloktik wegschrijven en acht Z/Stencil operaties uitvoeren tegenover 16 respectievelijk 32 bij de NV40. Daardoor presteert de NV43 in sommige gevallen alsof deze maar vier pipelines heeft die twee textures tegelijk kunnen behandelen, net zoals in de FX-series. Er kunnen wél acht shader instructies tegelijk worden behandeld. Aangezien verreweg de meeste shaders meer dan één kloktik nodig hebben, doet deze opstelling geen schade aan de shaderkracht van de 6600.

Voorlopig zullen er twee versies van de 6600 uitkomen, de 6600 en de 6600GT. De 6600 heeft een kloksnelheid van 300Mhz, de GT loopt op 500Mhz. De gewone 6600 heeft DDR geheugen met een snelheid vanaf 500Mhz, maar de GT heeft GDDR3 geheugen dat op 1000Mhz zijn werk doet. Bij beide kaarten is het 128MB tellend geheugen aangesloten op een 128-bits interface. Bovendien is de GT in staat om in SLI-modus te werken. Dit alles zorgt voor prestaties die, vooral in de nieuwe en toekomstige spelen, hoger liggen dan de vorige generatie topmodellen.
http://members.home.nl/iceeyz/6800/sli.jpg

De nieuwe kaarten hebben een vriendelijk prijskaartje, te weten $149 voor de 6600 en $199 voor de 6600GT. In europa zal de 6600GT ongeveer ¤229 gaan kosten.

[anchor=6200]De GeForce 6200

http://members.home.nl/iceeyz/6800/62LG.jpg

De GeForce 6200 is door nVidia gelanceerd op 11 oktober als dé videokaart voor het mainstream segment. De kaart is gebouwd rondom een afgeleide van de NV43 chip die voorzien is van vier pixel pipelines en drie vertex shaders. Samen met 128MB of 256MB geheugen aangesloten op een 128-bits wijde bus, kan deze kaart ruwweg de helft van de performance van een 6600GT leveren. Dat is genoeg om spelen uit de generatie van Doom3 en Half Life 2 op acceptabele framerates te kunnen spelen.

De GeForce 6200 is afgeleid van de 6600 en biedt daarom dezelfde mogelijkheden als de 6600. Hardwarematige versnelling voor video en Shader Model 3.0 is dus niet alleen voor de rijkeren onder ons weggelegd. Voorlopig is de kaart niet in staat om in SLI-modus te draaien. Wél is het zeker dat de kaart alle benodigde energie uit het PCI-Express slot kan halen, waardoor er geen extra stroomkabels door de kast hoeven te lopen. In februari 2005 verschijnen de eerste AGP-versies van de 6200.
http://members.home.nl/iceeyz/6800/62chip.jpg

De 6200 mist echter ook een aantal mogelijkheden. Kleur- en z-buffer optimalisaties die voor een hogere geheugenbrandbreedte kunnen zorgen, zijn niet aanwezig op deze kaart. Dit heeft vooral een negatief effect bij hoge resoluties en gebruik van anti-aliasing. Ook 64-bits precisie bij textures is niet ondersteund. Daarnaast is het mogelijk dat sommige fabrikanten de GeForce 6200 met een 64-bits geheugeninterface gaan verkopen onder de zelfde naam. Deze versie zal een stuk goedkoper zijn, maar ook prestaties leveren die daar bij horen.

110 is het getal voor het aantal nanometers waarop deze chip gemaakt wordt. Dit gebeurt in de fabrieken van TSMC die helaas nog niet klaar zijn met het tellen van het aantal transistors op de chip. Wel hebben ze de snelheid van de chip in de gaten gehouden en deze is vastgesteld op 300Mhz. Het DDR1 geheugen van de GeForce 6200 zal zijn werk doen vanaf 500Mhz.


http://members.home.nl/iceeyz/6800/card.jpg


Dan is er nog een klein addertje onder het gras. De grootte van de chip is gelijk aan die van de 6600 en aangezien er enkel wat features missen op de 6200, is het mogelijk dat deze kaarten door middel van hardware- of software hacks om te vormen zijn naar volledige 6600-modellen. Als dit waar zou zijn, kunnen de mannen van TSMC stoppen met tellen, aangezien dan ook bij deze chip het aantal transistors op 146 miljoen komt te liggen.

De aanbevolen prijzen zijn $129 voor de 128MB versie en $149 voor de 256Mb versie.

Performance Charts


http://members.home.nl/iceeyz/6800/Chart68sm2.jpg

http://members.home.nl/iceeyz/6800/Chart66sm2.jpg


Overclocking & Pipe-Unlocking

Er bestaat een kans dat je graag aan een goedkope 6800Ultra wil komen. Met enig geluk kun je inderdaad een 6800 (LE) omtoveren tot een Ultra. Hoe dit in zijn werk gaat kun je bijvoorbeeld hier lezen. Ook het programma RivaTuner is een handige aanvulling om te kijken wat met jouw 6800 (LE) allemaal kan.

Vragen en problemen met het overklokken, hard- en soft-modden van je videokaart horen niet in dit topic thuis. Daarvoor verwijzen we je naar DOC. Zoek eerst voordat je wat vraagt, op veel vragen is al wel een antwoord gegeven!

Termen en Technieken

FAQ: Algemene termen die bij elke tweaker bekend moeten zijn, kun je in de V&B Faq lezen.


CineFX 4.0: CineFX 4.0 is de marketingnaam voor alle ingewikkelde mogelijkheden van de laatste generatie videokaarten. Enkele technieken die hier onder vallen zijn: Virtual Displacement Mapping, Vertex en Pixel Shaders 3.0, Multiple Render Targets, Dynamic Flow Control, High Dynamic Range en Transparant Anti-Aliasing. Een uitgebreide uitleg is hier te vinden.

Detonator: Vroeger heetten de drivers van nVidia "Detonator", maar vanaf de FX-series heten deze nu officieel "ForceWare"

ForceWare: De drivers voor nVidia videokaarten, klik hier voor een overzicht.

On-Chip Video Processor: Op de laatste chips van nVidia zit een video-accelerator die bijna alle populaire en toekomstige formaten zowel kan decoderen als encoderen. Helaas zit er een fout in de NV40 die het moeilijk maakt om de Video Processor goed te kunnen gebruiken. HDTV-filmpjes draaien daardoor bijna volledig over de CPU, maar mpeg-4 en mpeg-2 ondersteuning is wel goed. In de NV43 en NV44 is de processor gerepareerd, maar de NV45 (6800 Ultra en GT voor PCI-Express) kampt nog met hetzelfde probleem. Op alle videokaarten is het nog steeds mogelijk om alle soorten video's te bekijken, alleen de beloofde prestatie- en kwaliteitwinsten vergeleken met oudere videokaarten gaan niet door. De nieuwe G70 heeft een verbeterde decoder die wél volledig naar behoren functioneert.

SLI: Voordat er kaarten in een AGP of PCI-E slot geprikt konden worden, gingen alle videokaarten in een standaard PCI-slot. Aangezien bijna elke pc meerdere PCI-sloten tot zijn beschikking had, leek 3dfx het een goed idee om hun welbekende "Vodoo" videokaarten de mogelijkheid te geven om meerdere kaarten tegelijk te gebruiken. Dit betekende dat je in plaats van één, twee videokaarten in je pc kon doen om zo een dubbel zo hoge framerate te halen. Deze technologie werd 'Scan Line Interleaving' genoemd.

Nadat nVidia 3dfx overgenomen had en elke videokaart in een AGP-slot ging, werd SLI tijdelijk in de ijskast gezet. Met de komst van PCI-Express veranderde dat echter weer. Videokaarten in een PCI-Express slot werken op een snelheid van 16x, maar de chipset op het moederbord kan ook twee keer een kaart op 8x aansturen. Daardoor is het weer mogelijk om meerdere videokaarten samen te laten werken. Deze "nieuwe" technologie heet nu 'Scalable Link Interface' en is voorlopig exclusief voor nVidia. Om SLI te laten werken heb je een moederbord met ondersteuning voor SLI nodig en twee identieke videokaarten, verbonden met een bijgeleverd "bruggetje".

Transparant Anti-Aliasing: Een nieuwe manier voor Anti-Aliasing die zelfs de kleinste details op het scherm kan toveren. Door gebruik te maken van het alpha-kanaal van de pixels kunnen sommige details veel natuurgetrouwer getoond worden. Dit is vooral te merken bij hekken, gras en bladeren. Transparant Anti-Aliasing kan zowel bij MultiSampling worden toegepast als bij SuperSampling, waarbij de laatste soort het best beeld geeft, maar wel iets meer aan snelheid inlevert. Een voorbeeld van hoe het vroeger was en hoe het nu zal zijn.

TurboCache: TurboCache is de nieuwe manier van nVidia om via de PCI-Express bus het lokale RAM-geheugen van de computer te gebruiken voor de videokaart. De drivers bepalen automatisch hoeveel geheugen geleend wordt voor de framebuffers van de GPU. Hoewel het waar is dat de wachttijden door de afstand tussen de GPU en het geheugen drastisch toeneemt, heeft nVidia onderdelen van de pipelines "herschreven" waardoor deze continu pixels verwerken, zelfs als er gewacht wordt op gegevens uit het werkgeheugen. Belangrijke data die direct beschikbaar moet zijn, bijvoorbeeld de pixels die nú naar het scherm verstuurd worden, staan in het geheugen op de kaart zelf, variërend van 16 tot 64 MB.

UltraShadow II: UltraShadow II versnelt het berekenen en weergeven van schaduwen in spellen als Doom 3. De makers van een spel moeten deze functie wel zelf implementeren om er voordeel uit te kunnen halen. De technische kant van UltraShadow II kun je hier nalezen.

Windows Graphics Foundation: WGF is het nieuwe grafische subsysteem van Microsoft Windows Longhorn, de opvolger van Windows XP. Dit nieuwe systeem zal het bestaande DirectX vervangen en daarbij meteen nieuwe features introduceren: Nieuwe Pixel- en Vertex-Shader versies, een nieuwe architectuur waardoor shaders alle soort bewerkingen kunnen uitvoeren en andere verbeteringen en optimalisaties. De uniforme architectuur is niet op hardware-niveau verplicht, maar moet wel zo gezien kunnen worden vanuit het driver-model.

De introductie van WGF vindt plaats in twee versies. De eerste versie, WGF1.0, zorgt ervoor dat compatibiliteit tussen hardware en software op Windows Longhorn gegarandeerd wordt en brengt slechts kleine verbeteringen met zich mee. WGF2.0 zal de daadwerkelijke nieuwe features en vereisten met zich meebrengen. Kaarten die WGF2.0 ondersteunen zijn nog niet aangekondigd.

De Toekomst

NV40 bestaat al weer een tijdje en dus wordt het tijd om naar de toekomst te kijken; welke chips staan er op het programma?

Na zowel de annulering van de refresh van de NV40 en de NV50 als opvolger is het een tijd stil geweest in het nVidia kamp. Uiteindelijk werd de G70 naar voren geschoven als de opvolger van de succesvolle 6800-serie. Veel nieuwe features biedt de kaart niet, maar ondersteuning voor WGF, een enorme snelheidsverbetering en een hele rits aan verbeteringen en optimalisaties geven deze kaart wel de nodige :9~ -factor.

Door het verschuiven van Longhorn naar 2006 moesten de plannen van nVidia omgegooid worden en is onder andere de NV50 geannuleerd. De nieuwe opvolger van de G70 zal de G80 worden en een hele lijst met nieuwe features met zich meebrengen. De G80 is de eerste chip van nVidia met ondersteuning voor Pixel Shader 4.0 en moet compatible zijn met 'Windows Graphics Foundation 2.0' (WGF 2.0). Kaarten gebaseerd op die chip zouden uit moeten komen vlak voor de launch van Windows Longhorn, verwacht in 2007.

Het volgende lijstje is een overzicht van huidige roddels, slechts ter indicatie:

ChipPlanningStatusSnelheid
NV40Q2 2004Oud100%
G70Q3 2005Released175%
NV50Q4 2005 / H1 2006Geannuleerd175%
G80H1 2007Vervroegd?>250%

Dit overzicht bestaat grotendeels uit roddels en is onderhevig aan veranderingen. De snelheid is een zeer ruime geschatte gok, dus ook daar is geen touw aan vast te knopen.

De Fabrikanten

Hier wat plaatjes en informatie van de huidige generatie kaarten die in de handel zijn/gaan :)

BFG

BFG komt zoals gebruikelijk met een OC versie van de 7800-serie die hoger geklokt is dan normaal gesproken hoort. De PCI-Express 7800 GTX OC zal een 30Mhz snellere core hebben en het geheugen zal op maar liefst 1,3Ghz lopen. Deze kaart zal voorzien zijn van twee DVI-I uitgangen, HDTV ondersteunen en mogelijkheden voor VIVO hebben.

XFX

XFX zal een overgeclockte versie uitbrenden die 450Mhz op de teller heeft staan. Verdere details zijn nog onbekend.
Hier wat plaatjes en informatie van de vorige generatie kaarten die in de handel zijn/gaan :)

AOpen

De AOpen Aeolus 6800Ultra-DVD256:

http://english.aopen.com.tw//Products/images/VGA/images/Aeolus%206800-Ultra-460.jpg

De GT-versie heeft een reference-koeler, één molex, één VGA- en één DVI-aansluiting.
Zowel de GT als de Ultra lopen op stock snelheden en hebben dit softwarepakket: InterVideo WinCinema met IV WinDVD 4 en IV WinRip, SpellForce: The Order of the Dawn, Arx Fatalis, Games Collection: Vietcong, Railroad Pioneer, Neighbours From Hell, Tropico 2: Pirate Cove, Aquanox 2: Revelation.

Met dank aan VirtualJr voor de info

AOpen is één van de fabrikanten die de 6800LE ook voor de retail-markt verkrijgbaar heeft gemaakt:

http://members.home.nl/iceeyz/6800/aeolus6800le.JPG


Asus

Asus levert Far Cry en een mooie 300.000-pixels Webcam mee.

Let-op! Asus levert haar Geforce 6800 series in vijf smaken:

V9999TD:
GeForce 6800 Non Ultra met 12 pipelines op 325Mhz en 128MB DDR1 geheugen op 700Mhz. Dit is dus een gewone 6800.

V9999GE:
GeForce 6800 Non Ultra met 12 pipelines op 350Mhz en 256MB GDDR3 geheugen op 1000Mhz. Dit is dus géén GT!

V9999GT/TD:
GeForce 6800 GT op 350Mhz met 128MB DDR1 geheugen op 700Mhz.
Deze kaart is waarschijnlijk erg geheugen-gelimiteerd.

V9999GT Deluxe:
GeForce 6800 GT op 350Mhz met 256MB GDDR3 geheugen op 1000Mhz.

V9999Ultra Deluxe:
GeForce 6800 Ultra met 256MB GDDR3 geheugen op 1100Mhz. De core loopt waarschijnlijk op 425Mhz.

De GE, de GT/TD en Ultra Deluxe hebben hetzelfde blauwe PCB en dezelfde koeler. De GT Deluxe is een kaart die nog niet in winkels te vinden is en het is onzeker of deze ooit te krijgen zal zijn.

Asus heeft ook een monster met twee 6800GT's op één plank als prototype gemaakt. Deze kaart staat bekend als de Asus EN6800GT Dual. Waarschijnlijk komt deze kaart niet in productie, maar zal een kaart met twee G70 cores wél in de winkel belanden.

http://www.hardwarezone.com/img/data/articles/2005/1632/card-front.jpg


Gainward

"Each Golden Sample™ product is guaranteed to outperform NVIDIA standard reference design with rock-solid stability."

De stock snelheid van de kaarten wordt bepaald door de installatie van de meegeleverde drivers en de Experttool. Met "Safe Mode" zullen de kaarten op 350/1000 (GT) of 400/1100 lopen (Ultra). Met één klik kun je later de kaart op onderstaande snelheden laten draaien.

GainWard komt met 5 verschillende 6800 series:

Als eerste is er de Gainward PowerPack! Ultra/2400 TV-DVI Golden Sample.
Dit is een 6800 GT die default draait op Ultra speeds: 400/1100 met 2.0ns geheugen.

Als tweede is er de Gainward PowerPack! Ultra/2600 TV-DVI-DVI.
Dit is een 6800 Ultra op 400/1100 en 1.6ns geheugen.

Als derde bestaat de 6800 Ultra Plus, deze gaat onder de naam:
6800U GoldenSample: Gainward PowerPack! Ultra/2600 TV-DVI-DVI Golden Sample.
Dit is een 6800 Ultra op 430/1200, ook uitgerust met 1.6 ns geheugen.

Als vierde hebben we het monster onder de luchtgekoelde Gainwards:
Gainward PowerPack! Extreme/2600 TV-DVI-DVI Golden Sample.
Dit is een 6800 Ultra Extreme, geleverd op 450/1200 snelheden met 1.6ns geheugen.
Deze kaart heeft speciale koperen koeling.

Als vijfde is er de CoolFX serie voor de die-hard-hardcore-enthusiast:
Gainward PowerPack! CoolFX Ultra/2600 TV-DVI-DVI Golden Sample.
Dit is ook een 6800 Ultra Extreme op 450/1200 en 1,6ns geheugen, maar dan watergekoeld. :9

Daarnaast bestaan ook de gewone 6800 Non-Ultra's met stock snelheden, licht overgeklokte snelheden en snellere geheugenchips.

Alle Gainwards hebben een matig softwarepakket, te weten: WinDVD, Arx Fatalis wat utilities en drivers.

Gigabyte

GigaByte levert de 6800 GT en Ultra versies met standaard koelers en snelheden. GigaByte gaat ook de GeForce 6600 (GT) leveren en zal een versie van de GT met 256MB aan GDDR3 geheugen en Doom 3 gebundeld op de markt brengen. De normale 6600GT heeft 128MB DDR3 geheugen en is vergezeld van "Joint Operations: Typhoon Rising". De snelheden van deze kaarten zijn nog niet 100% zeker, maar in ieder geval 500/1000 voor de 6600GT en 350/550 voor de 6600.
Daarnaast heeft GigaByte een Dual 6600GT-kaart in de aanbieding die ook wel bekend staat als de 3D1.

MSI

De 6800 heeft een rood PCB en een koperen koeler:

http://members.home.nl/iceeyz/6800/msi.jpg


De fan is zelf in te stellen middels een klein schuifknopje op de kaart.
Er wordt een leuk softwarepakket bijgeleverd: URU, XIII, Prince of Persia 3D, Praetorians, Black Hawk Down, YAGER, Joint Operations: Typhoon Rising, Heaven & Hell, Comanche 4, Divine Divinity, American Conquest, Etherlords2, Commandos 3, Destination Berlin, IL-2 Sturmovik, Beach Life, Splinter Cell en Deus EX Invisible War plus nog wat software, drivers en utilities.

XFX

XFX was bijna de enige fabrikant die in staat was om de nieuwe videokaarten te leveren na de launch van de 6800-serie. Mede daarom zijn dit behoorlijk populaire kaarten geworden.

http://members.home.nl/iceeyz/6800/Ultra.jpg
De GeForce 6800 Ultra


http://members.home.nl/iceeyz/6800/GT.jpg
De GeForce 6800 GT


Er bestaat ook een 2xDVI variant van de 6800 GT die te herkennen is aan twee DVI-uitgangen in plaats van één DVI- en één D-Sub aansluiting.

Bij de XFX kaarten worden standaard drivers en utilities geleverd, samen met Commandos 3, Tomb Raider: The Angel of Darkness, X2: The Threat en MotoGP 2.
Daarnaast wordt Doom 3 met een aantal kaarten meegeleverd.

Links & Reviews

Drivers
Laatste officiële driver: ForceWare 77.82 WHQL (XP/2000)
Laatste 64-bits drivers: ForceWare 77.82 (x64 - XP/2003)
Laatste BETA's: 77.30 Beta (BF2-Demo) - 77.50 Beta - 77.62 (GF7) - 80.40 Unstable - 77.76 Beta

Prijzen
Pricewatch 7800 series
Pricewatch 6800 series
Pricewatch 6600 series
Pricewatch 6200 series

Informatie
Officiële Website 7800
Officiële Website 6800
Officiële Website 6600
Officiële Website 6200
Officiële nVidia Forums
T.net Frontpage
Demo's

Reviews 7800 series
Beyond3D
Tech Report
HardOCP
AnandTech
Hot Hardware
Bjorn3D
Guru3D
Tom's Hardware
T-break
Hardspell (Chinees)

Reviews 6800 series
PC Stats
Tom's Hardware
FiringSquad
Beyond3D
tecChannel
Hardware Analysis
X-bit labs
Guru3D
ExtremeTech
TechReport
AnandTech
HardOCP (Benchmarks)
HardOCP (Technieken)

Reviews 6600 series
AnandTech
Beyond3D (Aanrader)
NV News
X-Bit Labs
HardOCP
TechReport
Guru3D
Hexus
K-Hardware
Bit-Tech
Tom's Hardware
ComputerBase
HotHardware

Reviews 6200 series
Beyond3D
Digit-Life
Legion Hardware
Hexus
Tech Report
HardOCP
NeoSeeker
Hardware AnalysisOp- of aanmerkingen mogen altijd worden gemaakt :)

Eerste delen gemaakt door: MisteRMeesteR en Hacku! Grote dank aan hen! _/-\o_
Grote dank aan Deathchant voor Albatron/Gainward/Chaintech info/plaatjes _/-\o_
Grote dank aan iedereen die ietwat anders heeft bijgedragen _/-\o_

[Voor 33% gewijzigd door IceEyz op 21-07-2005 14:28]

In de praktijk blijkt dat sommigen moeite hebben met de uitspraak van mijn naam:
Fout: Ais-ees
Goed: Ais-Aiz


Anoniem: 115092

Good job... TS blijft goed. G70 / geforce 7800 info etc.

[Voor 16% gewijzigd door Anoniem: 115092 op 02-06-2005 22:44]


 • Puppetmaster
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 27-05 22:44
waarom worden er nu nog zoveel (asus, gigabyte, MSI) dual GF6800U kaarten geintroduceert als de G70 al op de stoep staan (officiele intro mogelijk al 22 juni volgens TS)... :?

of weten de kaartbakkers meer dan wij en laat de G70 langer op zich wachten dan wij denken?

[Voor 5% gewijzigd door Puppetmaster op 02-06-2005 23:23]

It seems that males are allowed to exist after all, because they help females get rid of deleterious mutations...


 • IceEyz
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 06:26
Omdat als je twee dual 6800U's in SLI zet, je toch wel een behoorlijk snellere setup zal hebben dan één G70. Niet dat het veel goedkoper is, maar ze doen het natuurlijk ook om wat prestige. Het laat ook zien dat het inderdaad goed mogelijk is dat er over een tijdje wel degelijk meerdere chips per kaart komen. Zal misschien niet te betalen zijn, maar wat extra marketing vindt niemand verkeerd.

In de praktijk blijkt dat sommigen moeite hebben met de uitspraak van mijn naam:
Fout: Ais-ees
Goed: Ais-Aiz


Anoniem: 115092

Ik denk dat in G70 wel degelijk zo snel zal zijn als 2 6800 Ultra's in Sli setup. Anders blijven ze straks ver achter op ati's r520. Misschien dat 2 6800 ultra's op 1 plank straks wel iets goedkoper zijn voor min of meer gelijke prestaties aan G70.

 • edward2
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 25-05 02:13

edward2

Schieten op de beesten

IceEyz schreef op donderdag 02 juni 2005 @ 23:35:
Omdat als je twee dual 6800U's in SLI zet, je toch wel een behoorlijk snellere setup zal hebben dan één G70. Niet dat het veel goedkoper is, maar ze doen het natuurlijk ook om wat prestige. Het laat ook zien dat het inderdaad goed mogelijk is dat er over een tijdje wel degelijk meerdere chips per kaart komen. Zal misschien niet te betalen zijn, maar wat extra marketing vindt niemand verkeerd.
Dat waag ik te betwijfelen. Misschien in (sommige) fillrate gelimiteerde games, maar in puur shaderwerk zal de G70 toch wel sneller zijn (verwacht ik tenminste).

SLI doet het niet zo best in (sommige?)shaders. bv Far Cry met HDR en in shaderbenches. (digit-life of X-bit.)
Verder verwacht ik toch wel verbeteringen in de memorycontroller, en efficiëntere AF en AA, but w'll see.

[Voor 9% gewijzigd door edward2 op 02-06-2005 23:53]

Niet op voorraad.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • biobak
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 06:29
Even een poging gedaan om de G70 met de 6800 Ultra te vergelijken qua formaat. De G70 lijkt iets langer te zijn.
http://img222.echo.cx/img222/3926/g706800u8gb.th.jpg

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 79835

De G70 wordt voorgesteld op 21 juni!

http://www.gamespot.com/news/2005/06/02/news_6126883.html

en voor wie nog twijfelde:
Nvidia has indicated in the past that its next-generation desktop GPU will be similar to the GPU designed for the Sony PlayStation 3.

[Voor 50% gewijzigd door Anoniem: 79835 op 03-06-2005 08:47]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • IceEyz
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 06:26
Ik bedoelde dus 4 cores, 2x2 Cores of "gewoon" 4x1 Cores in SLI. Als nVidia het aandurft om een 4x zo snelle chip als de G70 neer te zetten, dan zou ik ook wel even een paar keer met de ogen knipperen. :)

Nog een centimeter erbij volgens dat plaatje, dat kan nog steeds in een gewone kast. Mooie layout wel weer, geen verschil in koeling dus alternatieve koelers passen ook nog steeds en ook dat is fijn :)

In de praktijk blijkt dat sommigen moeite hebben met de uitspraak van mijn naam:
Fout: Ais-ees
Goed: Ais-Aiz


 • oeLangOetan
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 04-08-2022
IceEyz schreef op vrijdag 03 juni 2005 @ 17:28:
Ik bedoelde dus 4 cores, 2x2 Cores of "gewoon" 4x1 Cores in SLI. Als nVidia het aandurft om een 4x zo snelle chip als de G70 neer te zetten, dan zou ik ook wel even een paar keer met de ogen knipperen. :)
Probleem is dat je geen AFR meer kunt gebruiken eens je met 4 cores werkt, en alleen AFR slaagt er in een grote performanceboost te geven (a la +90%).
Je zou een combinatie moeten gebruiken van split frame rendering en AFR, maar de boost van split screen is bij nVidia kaarten meestal minimaal (20-40%). (2 chips in SFR in AFR met 2 chips die in SFR werken)

1 chip = 100%
2 chips in AFR = 190%

2 chips in SFR= 140%
4 chips in combo AFR - SFR = 266% (aannemend dat AFR 90% boost en dat bijde SFR setups 40% boosten)

maw, als je nog 2 chips toevoegd verbeterd de performance met iets meer dan 70% voor de dubbele prijs...

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
AFR werkt ook niet met elk game samen, nVidia zou eens met een 3de render methode moeten komen dat wel met elk game werkt (zoals ATI's suppertilling), dan kunnen ze ook roepen dat hun SLI met elk game werkt.
De RSX in de PS3 mag je eigenlijk als de G80 zien: 90nm & WFG2.0 compatible.

World War One


 • oeLangOetan
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 04-08-2022
Hacku schreef op zaterdag 04 juni 2005 @ 11:56:
De RSX in de PS3 mag je eigenlijk als de G80 zien: 90nm & WFG2.0 compatible.
Ik denk dat de G80 nog steeds sm3.0 gaat zijn, WFG is waarschijnlijk voor eind 2006, achter de launch van longhorn.
Ik denk aan een verbeterde nv40 (architectuur herziening) en een process shift naar 90nm wat zo ongeveer betekend dat de hele chip mag worden herbouwd.

 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 22-05 15:47

Deathchant

Don't intend. Do!

kwam die 7800 nou ook in AGP uit had ik vernomen?

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR


Anoniem: 140096

Als ik een nieuwe nVidia kaart wil hebben, kan ik dan het beste wachten tot de G70 of nu een kopen? (wanneer komt hij uit, dit najaar toch?)

 • BenJoep
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 23:42
7800 vandaag in het echt gezien, is wel geinig kaartje..

| I've got permission to color outside the lines |


 • Bever!
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 07:09
Joep schreef op zaterdag 04 juni 2005 @ 19:44:
7800 vandaag in het echt gezien, is wel geinig kaartje..
:O

 • oeLangOetan
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 04-08-2022
Anoniem: 140096 schreef op zaterdag 04 juni 2005 @ 19:22:
Als ik een nieuwe nVidia kaart wil hebben, kan ik dan het beste wachten tot de G70 of nu een kopen? (wanneer komt hij uit, dit najaar toch?)
ik zou wachten totdat ook ati zijn nieuwe kaarten op de markt gooit, rond september gaan alle kaarten en reviews uit zijn.

 • BenJoep
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 23:42

| I've got permission to color outside the lines |


 • Tyranium
 • Registratie: December 2003
 • Niet online

Tyranium

Ero-sennin

Joep schreef op zaterdag 04 juni 2005 @ 19:44:
7800 vandaag in het echt gezien, is wel geinig kaartje..
Waar heb je die 7800 gezien? En wat heb je er van gezien, alleen de videokaart zelf of ook de prestaties?

 • BenJoep
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 23:42
Op mijn werk hebben ze een sample samen met een Athlon 64 X2 4200+ draaien.. Moet eerlijk zeggen dat ik maar een klein gedeelte van 3DMark2005 heb zien draaien, op de fps heb ik eerlijk gezegd niet gelet maar het draaide als een stralende zon..

| I've got permission to color outside the lines |


 • epo
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 00:37
6800U AGP in de opruiming, 329 euries!!! http://www4.alternate.nl/html/nodes_info/jagw29.html

 • Tyranium
 • Registratie: December 2003
 • Niet online

Tyranium

Ero-sennin

Ze hebben daar ook de Gainward 6800GT GoldenSample (is dus gewoon een ultra) voor 290! :9~
In Duitsland ( www.alternate.de ) is het zelfs nog goedkoper.

[Voor 10% gewijzigd door Tyranium op 04-06-2005 21:30]


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Joep schreef op zaterdag 04 juni 2005 @ 20:21:
Op mijn werk hebben ze een sample samen met een Athlon 64 X2 4200+ draaien.. Moet eerlijk zeggen dat ik maar een klein gedeelte van 3DMark2005 heb zien draaien, op de fps heb ik eerlijk gezegd niet gelet maar het draaide als een stralende zon..
Klein gedeelte? Weet je de score niet meer ofzo?

World War One


Anoniem: 114616

Hij heeft dus alleen een stuk gezien uit 3dmark maar niet tot het einde waardoor hij de score niet weet.... logisch toch?

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 140096

Als het stralend draait zou de fps wel iets van 50/60 zijn.. De benchmarks met de high end kaarten van nu geven iets van 30 fps per game.. Rekenen de punten maar uit :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • edward2
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 25-05 02:13

edward2

Schieten op de beesten

Joep schreef op zaterdag 04 juni 2005 @ 19:44:
7800 vandaag in het echt gezien, is wel geinig kaartje..
Vertel eens wat meer, welke fabrikant waar, en kon je hem niet in je binnenzak steken ;)

Niet op voorraad.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Xav
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 29-05 13:59

Xav

Developer

Water-Cooled

Ik heb die 7800 ook gezien op 't werk (Joep is een collega van me), hij zit op de R&D afdeling in een testplank; we hebben hem dus niet zelf kunnen benchen. De kaart is 'merkloos', waarschijnlijk een reference plank direct van nVidia.

[Voor 6% gewijzigd door Xav op 05-06-2005 17:44]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Gipsy King
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 07:06
voor welk bedrijf werken jullie dan ?


>:)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • BenJoep
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 23:42
_Xavier_ schreef op zondag 05 juni 2005 @ 17:43:
Ik heb die 7800 ook gezien op 't werk (Joep is een collega van me), hij zit op de R&D afdeling in een testplank; we hebben hem dus niet zelf kunnen benchen. De kaart is 'merkloos', waarschijnlijk een reference plank direct van nVidia.
Hij stond 3DMark2005 te draaien, even monitor aan en uit gedaan. Heb er vervolgens niet meer naar gekeken.

[Voor 4% gewijzigd door BenJoep op 05-06-2005 18:01]

| I've got permission to color outside the lines |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • edward2
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 25-05 02:13

edward2

Schieten op de beesten

Joep schreef op zondag 05 juni 2005 @ 18:00:
[...]


Hij stond 3DMark2005 te draaien, even monitor aan en uit gedaan. Heb er vervolgens niet meer naar gekeken.
Zo dicht bij een primeur, geen mogelijkheid om een score los te peuteren ?

Was het een GTX?

[Voor 4% gewijzigd door edward2 op 05-06-2005 18:16]

Niet op voorraad.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Joep schreef op zondag 05 juni 2005 @ 18:00:
[...]


Hij stond 3DMark2005 te draaien, even monitor aan en uit gedaan. Heb er vervolgens niet meer naar gekeken.
Je snapt natuurlijk wel dat de meeste mensen hier in dit topic je nu wel kunnen schieten omdat je niet even een paar minuutjes langer hebt gewacht op de uitslag. :+

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bever!
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 07:09
lol idd, en dat noemt zich een tweaker :D

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • LyP0
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 09-03 20:43

LyP0

it is I , you worst nightmare

eey mensen, heb fftjes een vraagje. ik kan kiezen tusse 2 identieke laptops maar in de ene zit een 6800 ultra go en in de ander een quadro fx1400.
welke kan ik het beste nemen als je kijkt naar game prestaties ?
zoja is de 6800 ultra het waard om ongeveer 3 a 4 honderd euro meer uit te geven ?

ik voel me lekkaah !!!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • BenJoep
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 23:42
CJ schreef op zondag 05 juni 2005 @ 18:16:
[...]


Je snapt natuurlijk wel dat de meeste mensen hier in dit topic je nu wel kunnen schieten omdat je niet even een paar minuutjes langer hebt gewacht op de uitslag. :+
Score was er zowiezo niet te zien aangezien hij aan het loopen was. Verder kan mij die score behoorlijk aan mijn reet roesten. ;) Overigens geen idee of het een GTX was, hij zag er precies zo uit als op de foto in de start-post.

(Hoe meer ik al die jaren met hardware bezig ben hoe minder ik mij ervoor kan interesseren. De wijde wereld staat voor jullie open en de tweaker zit maar achter een computer ;))

| I've got permission to color outside the lines |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 38733
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online
Verder kan mij die score behoorlijk aan mijn reet roesten.
Lol, ik denk dat er momenteel ongeveer 10.000 mensen aan je lippen hangen die wél
zeer geïnteresseerd zijn in die score. :+ Als je die score zou kunnen vertellen heb je een gigantische primeur. :) Joep zou in één klap onsterfelijk worden. :o

[Voor 11% gewijzigd door Anoniem: 38733 op 05-06-2005 19:13]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Maar die score kan ons wel wat schelen, zo krijgen we een klein idee van de performance :p

World War One


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 114616

Maar ligt die kaart nog bij je werk?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • GoldenSample
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online

GoldenSample

Huub, Huub, Barbatruc!

in ts kunnen bij andere topics trouwens ook wel ff naast het 6800LE topic het 6600 (GT) topic en het 6800GT topic komen

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Joep schreef op zondag 05 juni 2005 @ 19:02:
[...]


Score was er zowiezo niet te zien aangezien hij aan het loopen was. Verder kan mij die score behoorlijk aan mijn reet roesten. ;) Overigens geen idee of het een GTX was, hij zag er precies zo uit als op de foto in de start-post.

(Hoe meer ik al die jaren met hardware bezig ben hoe minder ik mij ervoor kan interesseren. De wijde wereld staat voor jullie open en de tweaker zit maar achter een computer ;))
Tja, je zit hier nog altijd op een Tweakers forum en daar gaat het in bijna alle gevallen juist om de cijfertjes... :+

Wat je hier doet is eigenlijk niets meer dan een grote worst aan touwtje hangen, die voor onze neus bungelen en 'm dan op het laatste moment weer weg halen... Beetje flauw eigenlijk. :/

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • BenJoep
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 23:42
Anoniem: 114616 schreef op zondag 05 juni 2005 @ 19:50:
Maar ligt die kaart nog bij je werk?
Het is weekend, wat denk je zelf.. ;)

Heb overigens een e-mail gedaan over de performance, dus als ik wat te horen krijg dan post ik het wel. Om de erwten maar vast uit de soep te fleppen.

[Voor 31% gewijzigd door BenJoep op 05-06-2005 22:07]

| I've got permission to color outside the lines |


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 79835

Ati is het cheaten nog niet verleerd:
We tried to duplicate the screen shots that ATI supplied to us, and found that ATI seems to have misrepresented the micro-geometry detail of NVIDIA's 8X anti-aliasing method. The screen shots we took on our own with a GeForce 6800 GT, clearly show more detail than the screen shots distributed by ATI in their CrossFire presentation. Take a look for yourself...

We wandered around the same portion of the map ATI used for their screen shots at various resolutions with a GeForce 6800 GT installed into our test system and HL2 configured for high detail, and could not replicate ATI's screen shots. Even at lower resolutions, the same portions of the antenna atop the hotel shown in the CrossFire 14X AA screen shot are visible on the GeForce. And with the resolution turned up to 1600x1200, the detail only got better. We even tried to move towards and away from the hotel from different angles and couldn't get the portions or the antennas missing in ATI's screen shots to disappear.

So, while ATI's new 14X AA method enabled by CrossFire may provide more micro-detail than other AA methods that use fewer samples, which seems evident in the edge details on the hotel sign, the difference between NVIDIA's 8X AA and CrossFire's 14X AA as demonstrated by ATI don't seem to be indicative of actual in-game images when comparable detail settings are used.

Finally, we contacted ATi for comment on this issue that we discovered and they agreed they too could not reproduce the lack of detail that is represented in the NVIDIA screen shot they provided us above, although they assured there was no intention of misleading us with these competitive image quality comparisons. This isn't the first and probably won't be the last time we will be witness to over-zealous marketing efforts, whether accidental or intentional.
http://www.hothardware.co...ticleid=689&page=3#update

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Zeus
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 22:58
Wat heeft dit met 'cheaten' te maken?
Ati is in hevige concurrentie met NVIDIA, die 2 willen elkaar geen strohalm breed ruimte geven. (kijk bijvoorbeeld naar die PDF over SLI/Crossfire). Dan krijg je van dit soort 'vergissingen'. Maar het is niet zo dat er hier op grote schaal met benchmarks wordt gekloot of optimalisaties worden doorgevoerd die de beeldkwaliteit drastisch omlaag halen. IMHO gebruik je de verkeerde bewoording HaLDoL :D.

Ik vraag me trouwens af of de opvolger van de mid-range 6600(GT) weer een 128-bit bus gaat krijgen?
De afgelopen 3(>4 jaar!) generaties is dit toch het geval geweest. Maar tot waar zit de grens van wat die bus aankan?

"Zeus was so enamored by Europa that he decided to seduce and ravage her. "


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 79835

Althalus schreef op maandag 06 juni 2005 @ 14:20:
[...]

Wat heeft dit met 'cheaten' te maken?
Ati is in hevige concurrentie met NVIDIA, die 2 willen elkaar geen strohalm breed ruimte geven. (kijk bijvoorbeeld naar die PDF over SLI/Crossfire). Dan krijg je van dit soort 'vergissingen'. Maar het is niet zo dat er hier op grote schaal met benchmarks wordt gekloot of optimalisaties worden doorgevoerd die de beeldkwaliteit drastisch omlaag halen. IMHO gebruik je de verkeerde bewoording HaLDoL :D.

Ik vraag me trouwens af of de opvolger van de mid-range 6600(GT) weer een 128-bit bus gaat krijgen?
De afgelopen 3(>4 jaar!) generaties is dit toch het geval geweest. Maar tot waar zit de grens van wat die bus aankan?
Dit is geen vergissing, da's wel duidelijk.
Het pdfje van nvidia over crossfire is hiermee niet te vergelijken. Daarin staat niks dat niet waar is.

[Voor 11% gewijzigd door Anoniem: 79835 op 06-06-2005 15:19]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 51473
 • Registratie: Maart 2002
 • Niet online
Waneer zou de 7800 nou daadwerkelijk in de winkels liggen ? Ik weet wel dat ik HEEL lang heb moeten wachten op de 6800Ultra.. Ben er wel tevreden mee, maar ik wil nu de 6800Ultra verkopen gezien die nog geld waard is en wachten op de 7800.. Wel van Asus als het kan :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tyranium
 • Registratie: December 2003
 • Niet online

Tyranium

Ero-sennin

Althalus schreef op maandag 06 juni 2005 @ 14:20:
[...]

Wat heeft dit met 'cheaten' te maken?
Ati is in hevige concurrentie met NVIDIA, die 2 willen elkaar geen strohalm breed ruimte geven. (kijk bijvoorbeeld naar die PDF over SLI/Crossfire). Dan krijg je van dit soort 'vergissingen'. Maar het is niet zo dat er hier op grote schaal met benchmarks wordt gekloot of optimalisaties worden doorgevoerd die de beeldkwaliteit drastisch omlaag halen. IMHO gebruik je de verkeerde bewoording HaLDoL :D.
In die plaatjes die Ati liet zien haalden ze de beeldkwaliteit van nVidia kaartjes wel drastisch omlaag, dus ik zou het eigenlijk wel "cheaten" noemen. En hoe weet jij dat nVidia die PDF heeft gemaakt? Waarschijnlijk was het gewoon een of andere nvidiot en daar kan nVidia niks tegen doen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Tyranium schreef op maandag 06 juni 2005 @ 18:43:
[...]


In die plaatjes die Ati liet zien haalden ze de beeldkwaliteit van nVidia kaartjes wel drastisch omlaag, dus ik zou het eigenlijk wel "cheaten" noemen. En hoe weet jij dat nVidia die PDF heeft gemaakt? Waarschijnlijk was het gewoon een of andere nvidiot en daar kan nVidia niks tegen doen.
Voor zover ik heb begrepen was het zeker geen nVidiot, maar wel degelijk nVidia. Een AIB die graag anoniem wil blijven heeft het PDF-je van nVidia ontvangen en doorgespeeld aan ATi omdat zij vonden dat ATi het recht had om te weten wat nVidia nu weer over hun aan het zeggen was. Het PDF-je kwam 2 dagen voor de CrossFire launch in handen van ATi.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 79835

Tyranium schreef op maandag 06 juni 2005 @ 18:43:
[...]


In die plaatjes die Ati liet zien haalden ze de beeldkwaliteit van nVidia kaartjes wel drastisch omlaag, dus ik zou het eigenlijk wel "cheaten" noemen. En hoe weet jij dat nVidia die PDF heeft gemaakt? Waarschijnlijk was het gewoon een of andere nvidiot en daar kan nVidia niks tegen doen.
Waarm zou nvidia hier iets aan moeten doen? Het pdfje slaat de nagel op de kop en is zeer duidelijk en professioneel gemaakt. Uit de commentaren die er nog inzaten van iemand van ATi is ook duidelijk dat de argumenten van nvidia ook niet kunnen weerleggen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Bever!
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 07:09
Anoniem: 79835 schreef op maandag 06 juni 2005 @ 19:15:
[...]


Waarm zou nvidia hier iets aan moeten doen? Het pdfje slaat de nagel op de kop en is zeer duidelijk en professioneel gemaakt. Uit de commentaren die er nog inzaten van iemand van ATi is ook duidelijk dat de argumenten van nvidia ook niet kunnen weerleggen.
professioneel 8)7 :D
als je objectief kijkt lijkt me het erg duidelijk dat het enorm aangedikt is. wat een boel non-argumenten zeg

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Zeus
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 22:58
dat is juist de strekking van mijn verhaal; je kan dat geen cheaten noemen omdat het toch allemaal aangedikt promotiemateriaal is. Ja en daarin schets je de concurrentie slechter dan ze misschien zijn.
#care, maar geen cheaten ;).
Ik hoop trouwens dat nvidia in de volgende ronde net zulke goede prijs-kwaliteit verhoudingen kan houden als nu.

"Zeus was so enamored by Europa that he decided to seduce and ravage her. "


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tyranium
 • Registratie: December 2003
 • Niet online

Tyranium

Ero-sennin

Althalus schreef op maandag 06 juni 2005 @ 20:12:
dat is juist de strekking van mijn verhaal; je kan dat geen cheaten noemen omdat het toch allemaal aangedikt promotiemateriaal is. Ja en daarin schets je de concurrentie slechter dan ze misschien zijn.
#care, maar geen cheaten ;).
Ik hoop trouwens dat nvidia in de volgende ronde net zulke goede prijs-kwaliteit verhoudingen kan houden als nu.
Cheaten is misschien niet het goede woord ervoor, maar ik vind het nog steeds wel erg zielig van Ati dat ze neppe screenshots laten zien, omdat hun eigen nieuwe technologie ( 14X AA ) eigenlijk nauwelijks mooier is dan die van nVidia ( 8X AA ).

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • The Source
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 29-05 18:27
Anoniem: 51473 schreef op maandag 06 juni 2005 @ 16:48:
Waneer zou de 7800 nou daadwerkelijk in de winkels liggen ? Ik weet wel dat ik HEEL lang heb moeten wachten op de 6800Ultra.. Ben er wel tevreden mee, maar ik wil nu de 6800Ultra verkopen gezien die nog geld waard is en wachten op de 7800.. Wel van Asus als het kan :)
Eind juni / Begin Juli leverbaar, prijs op niveau van een NX6800Ultra / 512MB (maar dan met 256MB :) )
edward2 schreef op zondag 05 juni 2005 @ 18:15:
[...]
Zo dicht bij een primeur, geen mogelijkheid om een score los te peuteren ?
Was het een GTX?
Zijn gewoon nVidia reference design van de 7800GTX deze heeft nVidia aan enkele partners in de benelux gegeven. Alle vendors gaan van de GTX reference design leveren, gewoon kaart van nVidia met een sticker erop.

BTW zag vandaag presentatie waaruit blijkt dat naast GTX model ook de STD en GT SLI zullen gaan supporten.

[Voor 38% gewijzigd door The Source op 06-06-2005 20:37]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • LyP0
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 09-03 20:43

LyP0

it is I , you worst nightmare

eey mensen, heb fftjes een vraagje. ik kan kiezen tusse 2 identieke laptops maar in de ene zit een 6800 ultra go en in de ander een quadro fx1400.
welke kan ik het beste nemen als je kijkt naar game prestaties ?
zoja is de 6800 ultra het waard om ongeveer 3 a 4 honderd euro meer uit te geven ?

?? iemand ??

ik voel me lekkaah !!!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • BlowFish
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 28-05 15:57
LyP0 schreef op dinsdag 07 juni 2005 @ 14:39:
eey mensen, heb fftjes een vraagje. ik kan kiezen tusse 2 identieke laptops maar in de ene zit een 6800 ultra go en in de ander een quadro fx1400.
welke kan ik het beste nemen als je kijkt naar game prestaties ?
zoja is de 6800 ultra het waard om ongeveer 3 a 4 honderd euro meer uit te geven ?

?? iemand ??
Als je het voor het gamen doet neem je de 6800 GO op laptop gebied de snelste game kaart die er is atm. 300 a 400 extra is natuurlijk wel een hoop geld, die afweging of je dat er voor over hebt moet je echter zelf maken. ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • The Source
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 29-05 18:27
Net ff met nVidia gesproken, heb iets meer informatie over de 7800GTX

- w26 eerste delivery, chipset op allocatie.

- suggested price in europe GTX 256MB (andere zal er voorlopig niet zijn) incl. VAT 499 euro.

- 6800Ultra zal in E/Aug. EOL gaan waarna 7800GTX in prijs naar dat segment zakt. (dan komen ook de STD en GT versies)

Anoniem: 79835

Ja, de G70 gaat goed.

http://www.theinquirer.net/?article=23822
NVIDIA IS FAR ahead with development of its G70 announcement. It will take place in less than two weeks, while R520 is still down the road, and with no fixed launch date yet.
De R520 iets minder:
Taiwanese partners still haven’t seen R520 and I believe that ATI wants to keep this card for itself till it figures out how many pipelines should it enable. It would be bad to show the card faster than the one that it plans to ship. ATI will make R520 as fast as it should be, just to beat G70.
Om dan weer een kaart te lanceren die niet verkrijgbaar gaat zijn?


De beurzen reageren ook niet zo goed op het uitblijven van de R520

http://www.forbes.com/mar...0607automarketscan10.html
"First, we remain concerned with the delay of ATI's next generation high-end graphics processor, code-named R520, which appears to be now due out in August, flatly missing the 'spring refresh' window. Given the tape-out took place as far back as October, and Taiwan Semiconductor's yields on 90nm have been generally good on other products including the Xbox 360 graphics chip, we believe the delay is due to a design issue."

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Anoniem: 79835 schreef op donderdag 09 juni 2005 @ 09:41:
Ja, de G70 gaat goed.

http://www.theinquirer.net/?article=23822


[...]


De R520 iets minder:

[...]

Om dan weer een kaart te lanceren die niet verkrijgbaar gaat zijn?


De beurzen reageren ook niet zo goed op het uitblijven van de R520

http://www.forbes.com/mar...0607automarketscan10.html


[...]
Ook even de rest quoten natuurlijk anders staat het zo slordig. ;)
Some sites on the net are claiming that R520 is the next NV30, has leakage problems and is pretty much falling apart. You can check such claims here. We know that information comes from Nvidia as it wants this kind of FUD about its competitor component out.

We can confirm that the first R520 silicon did had some problems and that chip is re-taped out again and most of the problems are gone. We confirm that 90 nanometres is a risky process, but it seems that ATI knows what it is doing. Even if ATI decides to go for 24 pipelines, the yields will be acceptable at least according to our usually very highly reliable sources.

....

So Nvidia wants you all to believe that G70 is the winner and ready and R520 is a bad leaky product, not ready, not good, late and not here. This is the Mandy Rice Davies refrain. She was more attractive in many ways than marketing types.

We still have strong reason to believe that ATI will shock you all, but Nvidia announcement still comes first just less than a two weeks now.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


Anoniem: 79835

CJ schreef op donderdag 09 juni 2005 @ 10:08:
[...]


Ook even de rest quoten natuurlijk anders staat het zo slordig. ;)


[...]
Als CJ de inq gaat quoten om zijn gelijk te halen is het ver gekomen ;)

Maar stel dat het inderdaad van nvidia komt, waar blijft de R520 dan? Is Forbes en Goldman sachs dan ook beïnvloed door nvidia? Kan nvidia de beurskoers van ATi beinvloeden door onzin te verspreiden? Sterk hoor.

[Voor 29% gewijzigd door Anoniem: 79835 op 09-06-2005 15:16]


 • edward2
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 25-05 02:13

edward2

Schieten op de beesten

Nog 11 dagen:

http://www.overclockers.co.uk/acatalog/7800_Series.html

22.000 puntjes in 3dmark2005 voor 7800 SLI?

http://forums.overclocker...p?t=17424722&page=1&pp=30

En het blijft niet bij een paperlaunch als ik Gibbo mag geloven, w'll see :)

[Voor 19% gewijzigd door edward2 op 09-06-2005 18:45]

Niet op voorraad.


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Anoniem: 79835 schreef op donderdag 09 juni 2005 @ 11:21:
[...]
Maar stel dat het inderdaad van nvidia komt, waar blijft de R520 dan? Is Forbes en Goldman sachs dan ook beïnvloed door nvidia? Kan nvidia de beurskoers van ATi beinvloeden door onzin te verspreiden? Sterk hoor.
Inderdaad, zelf partners hebben nog geen samples ontvangen. X-bit labs meldt trouwens dat de R520 slechte yields haalt, en een re-spin nodig is. (waar ze mee bezig zijn)

[Voor 7% gewijzigd door XWB op 09-06-2005 19:46]

World War One


 • The Source
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 29-05 18:27
edward2 schreef op donderdag 09 juni 2005 @ 18:39:
http://forums.overclocker...p?t=17424722&page=1&pp=30

En het blijft niet bij een paperlaunch als ik Gibbo mag geloven, w'll see :)
Geloof dus maar niet alles wat hij zegt:

"BFG and XFX only take better yield cores from nVidia "

Wat een onzin, ten eerste hebben klanten bij nVidia al helemaal niet te kiezen, je plaatst daar een order en die wordt uitgeleverd. Zeker al niet zo'n kleine klanten als BFG en XFX, als er bij nVidia iemand mag kiezen dan zijn het MSI en Asus, beide zo'n 20 keer grote ivm BFG en XFX. Daarnaast wordt de 7800GTX voor iederen gelijk want nVidia levert complete afgewerkte kaarten af aan de partners, dus het enige dat gaat gebeuren is sticker met merkje erop (eventueel andere koeler), doos erom en schepen. Het duurt altijd een tijd voordat nVidia losse GPU's gaat verschepen en bedrijven hun eigen reference design kunnen gaan toepassen.

Anoniem: 79835

Hacku schreef op donderdag 09 juni 2005 @ 19:46:
[...]


Inderdaad, zelf partners hebben nog geen samples ontvangen. X-bit labs meldt trouwens dat de R520 slechte yields haalt, en een re-spin nodig is. (waar ze mee bezig zijn)
Zelfs crossfire blijkt nergens te bespeuren. Niemand die kaarten of moederborden heeft. Zelfs geen reviewers.

 • Aight!
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 28-05 06:42

Aight!

'A toy robot...'

Ze liggen achter, nu komt Nvidia ook al met hun SLI 2, maar eigenlijk dat is eigenlijk ook al oud nieuws, want Tyan had dus wel al een bord op de markt met SLI 2x 16 slots.

Ach jah, de tijd zal het leren.

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Het ziet er naar uit dat nVidia ATi weer eens gaat na-apen. Er komen ook image quality verbeterende functies die alleen in multi-VPU mogelijk zijn (4xMSAA + 4xSSAA) en in G70 worden hoogstwaarschijnlijk nieuwe opties geintroduceerd als hardwarematige 3Dc en gamma-corrected AA.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Tyranium
 • Registratie: December 2003
 • Niet online

Tyranium

Ero-sennin

CJ schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 03:57:
Het ziet er naar uit dat nVidia ATi weer eens gaat na-apen. Er komen ook image quality verbeterende functies die alleen in multi-VPU mogelijk zijn (4xMSAA + 4xSSAA) en in G70 worden hoogstwaarschijnlijk nieuwe opties geintroduceerd als hardwarematige 3Dc en gamma-corrected AA.
Huh, volgens mij is het nog steeds Ati die nVidia na-aapt met multi-VPU. ( en nVidia dan weer van 3dfx) :)

Anoniem: 79835

CJ schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 03:57:
Het ziet er naar uit dat nVidia ATi weer eens gaat na-apen. Er komen ook image quality verbeterende functies die alleen in multi-VPU mogelijk zijn (4xMSAA + 4xSSAA) en in G70 worden hoogstwaarschijnlijk nieuwe opties geintroduceerd als hardwarematige 3Dc en gamma-corrected AA.
Het verschil is: ATi heeft nog geen kaarten op markt die dat kunnen. Binnen 2 weken heeft nvidia die wel. Wie is er dan eerst? Zolang ATi blijft paper launchen kunnen ze veel zeggen.
Btw wie had er eerst een supersampling mode? Nvidia natuurlijk, de 6800 ondersteunde al 8xs.

En als we het toch over na-apen hebben:
Wie gaat wachten op launch van de concurrent om zijn kaart uit te brengen (voor de 2de keer op rij) om dan in paniek de specs nog aan te passen die onrealistisch zijn en waar door de kaart amper op markt gaat te verkrijgen zijn?
Wie was er eerst met SLI, wie met SM3, wie met een bridge chip, wie met 512mb kaarten, wie met turbocache/hypermemory, wie met dual slot cooling, wie met een amd/intel pcie chipset, wie met een game programma TWIMTBP (GITG bij ati), wie met mxm (axiom bij ati), wie met dawn (ruby bij ati)...
Maw wie dicteert de gang van zaken in graphics land? Wie is de copycat?

Is het niet altijd zo: nvidia introduceert (innoveert) -> ATi maakt het met de grond gelijk -> na een paar maanden komen ze met net hetzelfde.

Ik snap het echt niet: het is zo duidelijk wie wie na-aapt en toch moet je je hier weer even doodleuk komen zeggen: "Het ziet er naar uit dat nVidia ATi weer eens gaat na-apen". Hoe blind kan je zijn.

Anoniem: 139386

ik weet niet of ik hier goed zit maar goed:

ik heb een gainward 6800 ultra gehaald met die aanbieding bij alternate

ik zet hem in mijn pc.. drivers uninstallen en weer installen

ik draai 3d mark 03

10750 punten....

terwijl ik met mijn 6800 le al 11400 had :(

kan iemand me helpen??

systeem: amd 64 3200+
1 gig ram
gainward 6800 ultra
1 harde schijf
1 dvd brander/speler
3 fannetjes
400 watt zalman voeding

 • epo
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 00:37
Anoniem: 79835 schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 09:57:
[...]

Het verschil is: ATi heeft nog geen kaarten op markt die dat kunnen. Binnen 2 weken heeft nvidia die wel. Wie is er dan eerst? Zolang ATi blijft paper launchen kunnen ze veel zeggen.
Btw wie had er eerst een supersampling mode? Nvidia natuurlijk, de 6800 ondersteunde al 8xs.

En als we het toch over na-apen hebben:
Wie gaat wachten op launch van de concurrent om zijn kaart uit te brengen (voor de 2de keer op rij) om dan in paniek de specs nog aan te passen die onrealistisch zijn en waar door de kaart amper op markt gaat te verkrijgen zijn?
Wie was er eerst met SLI, wie met SM3, wie met een bridge chip, wie met 512mb kaarten, wie met turbocache/hypermemory, wie met dual slot cooling, wie met een amd/intel pcie chipset, wie met een game programma TWIMTBP (GITG bij ati), wie met mxm (axiom bij ati), wie met dawn (ruby bij ati)...
Maw wie dicteert de gang van zaken in graphics land? Wie is de copycat?

Is het niet altijd zo: nvidia introduceert (innoveert) -> ATi maakt het met de grond gelijk -> na een paar maanden komen ze met net hetzelfde.

Ik snap het echt niet: het is zo duidelijk wie wie na-aapt en toch moet je je hier weer even doodleuk komen zeggen: "Het ziet er naar uit dat nVidia ATi weer eens gaat na-apen". Hoe blind kan je zijn.
Goed gesproken _/-\o_

Anoniem: 79835

Mja, als ik het ATi topic lees:
Het lijkt wel of ATi veel vaker heeeeel erg vroeg met iets is. Alleen SM3 is daarmee een uitzondering.
Ik vraag me echt of ze wel weten waarover ze het hebben.

 • sjekneck
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 27-05 14:35
Anoniem: 79835 schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 09:57:
[...]

Het verschil is: ATi heeft nog geen kaarten op markt die dat kunnen. Binnen 2 weken heeft nvidia die wel. Wie is er dan eerst? Zolang ATi blijft paper launchen kunnen ze veel zeggen.
Btw wie had er eerst een supersampling mode? Nvidia natuurlijk, de 6800 ondersteunde al 8xs.

En als we het toch over na-apen hebben:
Wie gaat wachten op launch van de concurrent om zijn kaart uit te brengen (voor de 2de keer op rij) om dan in paniek de specs nog aan te passen die onrealistisch zijn en waar door de kaart amper op markt gaat te verkrijgen zijn?
Wie was er eerst met SLI, wie met SM3, wie met een bridge chip, wie met 512mb kaarten, wie met turbocache/hypermemory, wie met dual slot cooling, wie met een amd/intel pcie chipset, wie met een game programma TWIMTBP (GITG bij ati), wie met mxm (axiom bij ati), wie met dawn (ruby bij ati)...
Maw wie dicteert de gang van zaken in graphics land? Wie is de copycat?

Is het niet altijd zo: nvidia introduceert (innoveert) -> ATi maakt het met de grond gelijk -> na een paar maanden komen ze met net hetzelfde.

Ik snap het echt niet: het is zo duidelijk wie wie na-aapt en toch moet je je hier weer even doodleuk komen zeggen: "Het ziet er naar uit dat nVidia ATi weer eens gaat na-apen". Hoe blind kan je zijn.
Je vergeet de techniek om alleen te renderen wat echt in beeld is, ook doodleuk gekopieerd door Ati.
Well spoken btw :Y)

 • edward2
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 25-05 02:13

edward2

Schieten op de beesten

Tsja de éne keer is het ATI dan weer nVidia over de laatste paar jaar.

Zo had ATI bv

1e pixelshader 1.4 chip
1e hardware dx9/ps2.0 gpu
1e na Matrox en (powerVR?) EMBM
1e met adaptive AF etc


En zo zal het lijstje wel veel langer zijn met voor en tegens in beide kampen.

btw X-bit's meld ook dat de R520 vertraagd is door een respin.
Ik dacht dat alles al lang gereed was, zouden ze lucht hebben gekregen van de specs van de GTX7800?

Niet op voorraad.


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
De chip is af hoor, enkel een re-spin is nodig om betere yields te halen.
ATI wacht verder af tot nVidia hun G70 lanceert, omdat ze dan pas het aantal pipelines bepalen. (24 of 32)

World War One


 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Tyranium schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 07:37:
[...]


Huh, volgens mij is het nog steeds Ati die nVidia na-aapt met multi-VPU. ( en nVidia dan weer van 3dfx) :)
Zeker nog nooit gehoord van Maxx uit 1999/2000 die al AFR ondersteunde toen nVidia nog geen enkele multi-VPU tech op de markt had?
Anoniem: 79835 schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 09:57:
[...]

Het verschil is: ATi heeft nog geen kaarten op markt die dat kunnen. Binnen 2 weken heeft nvidia die wel. Wie is er dan eerst? Zolang ATi blijft paper launchen kunnen ze veel zeggen.
Btw wie had er eerst een supersampling mode? Nvidia natuurlijk, de 6800 ondersteunde al 8xs.
Supersampling als techniek bestaat al veel langer hoor... nVidia was echt niet de eerste die er mee op de proppen kwam. ;) En ATi heeft altijd al supersampling gehad op de oudere kaarten. Zelfs de huidige reeks ondersteunt supersampling van huis uit.
En als we het toch over na-apen hebben:
Wie gaat wachten op launch van de concurrent om zijn kaart uit te brengen (voor de 2de keer op rij) om dan in paniek de specs nog aan te passen die onrealistisch zijn en waar door de kaart amper op markt gaat te verkrijgen zijn?
*kuch* FX5800Ultra *kuch*. Een half jaar lang lekker gemaakt worden met "Are You Ready?" en de zogenaamd fantastische specs die boven de DX9 specs uit zouden gaan. Veel mensen hebben gewacht totdat dit kaartje uit zou komen en toen pas een beslissing gemaakt over de R300/R350 en NV30. Dit zal ongetwijfeld weer gebeuren.
Wie was er eerst met SLI, wie met SM3, wie met een bridge chip, wie met 512mb kaarten, wie met turbocache/hypermemory, wie met dual slot cooling, wie met een amd/intel pcie chipset, wie met een game programma TWIMTBP (GITG bij ati), wie met mxm (axiom bij ati), wie met dawn (ruby bij ati)...
Hieronder alleen even de replies op de dingen die ook echt belangrijk zijn voor de vooruitgang en techniek:

SLI -> 3Dfx

SM3 -> Tja, wie was er eerst met volledige SM2.0 maanden voordat het uit kwam en de concurrentie ook maar iets op de markt had?

512MB -> ATi was de eerste die werkende 512MB kaarten had en die ook 512MB kaarten tegen 'normale' prijzen kan aanbieden ($499 voor een X800XL 512MB die niet veel onderdoet voor een GF6800U), want wie koopt er nu een 512MB GF6800U voor $900?

Turbocache/Hypermemory -> Check de releasedates. ATi was de eerste met de aankondiging en demonstraties. En alle chips van ATi vanaf de R300 ondersteunen al Hypermemory. Vanaf Catalyst 5.7 zal Hypermemory op alle kaarten geactiveerd worden die er voordeel bij zouden kunnen hebben. De X700 is hier een eerste voorbeeld van.

Dual Slot Cooling -> Tja, als je het hebt over het vliegtuig Boeing 747 FX dan heb je helemaal gelijk.

MXM/Axiom -> Check ook hier de officiele releasedates. ATi was eerder.
Maw wie dicteert de gang van zaken in graphics land? Wie is de copycat?
Vertel mij dat maar eens. ATi bestaat al 20 jaar. nVidia een stuk korter. nVidia kopieert van alle kanten wat en wanneer ze een gevaar zien, dan proberen ze het met man en macht de grond in te drukken, zoals ze bijvoorbeeld gedaan hebben met de Kyro.
Is het niet altijd zo: nvidia introduceert (innoveert) -> ATi maakt het met de grond gelijk -> na een paar maanden komen ze met net hetzelfde.
Dat ligt er aan hoe je het bekijkt. Maar je geeft tenminste toe dat ATi nVidia met de grond gelijkt maakt.
sjek schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 12:59:
[...]

Je vergeet de techniek om alleen te renderen wat echt in beeld is, ook doodleuk gekopieerd door Ati.
Well spoken btw :Y)
Over welke technieken heb je het dan in hemelsnaam? HyperZ? HSR? Deferred Rendering? Tile Based Rendering? nVidia was hier zeker niet de eerste mee...

PowerVR (PVR1, Neon250, Kyro) was een van de eerste die echt renderde wat er alleen echt in het beeld te zien is. En zowel ATi als nVidia hebben geen deferred rederer of tile based renderer (deferred is een soort van optimalisatie van TBR als ik het goed heb). En nVidia heeft dit helemaal proberen af te kraken met het beruchte Kyro PDFje.

Jongens jullie moeten hier toch echt eens even wat aan jullie GPU/VPU - geschiedenis doen... B)

Maar laten we het er maar op houden dat alle kampen ooit wel eens wat met wat leuks zijn gekomen. Dat is misschien wat veiliger hier. :+

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
En zoals verwacht kon het niet uitblijven:
In response to ATI's CrossFire launch, NVIDIA has revisited a few points about their own solution, as well as revealed some sneak peeks into the future of their SLI technology.

...

Their other real point of contention with ATI is their claim that they add quality options where NVIDIA does not. As we know, ATI is enabling 10xAA and 14xAA options for games that don't see any real benefit from SLI otherwise. In order to top the announcement that ATI made, NVIDIA has revealed that they are planning on bringing out a 16xAA mode via SLI in a driver to be launched in early July.
Bron: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2442

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • epo
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 00:37
sjonge wat een bullshit CJ, heb je een rode muur voor je hoofd ofzo... jammer.

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Wat maakt het nu uit wie eerst was, ik zie het zelf liever dat ze technieken van elkaar gebruiken, dan komt je niet in situaties dat je voor game x een ATI kaart nodig hebt en voor game y een nVidia kaart.
Na-apen of niet, nVidia liet al weten dat ze bezig zijn met een opvolger van SLI.

World War One


 • IceEyz
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 06:26
Inderdaad, wees blij dat ze elkaar zo nu en dan na-apen, anders kun je voor elk spel en elke standaard een aparte videokaart kopen. Wie er nu het eerst was weet bijna niemand; het ontwerpen van zo'n feature zal niet binnen een paar maanden afgerond zijn. Met oog op de toekomst: wie zal het eerste hardware-matig Raytracing volledig kunnen uitvoeren. Ati en nVidia zijn er allebei vast wel mee bezig, maar wie is 't eerst.. blabla, wat maakt 't uit, als het maar komt :)

Ik hoop dat de rest van de moddergevechten tijdens de komende launches uitblijven...

@FVV:
Lees de regeltjes nog maar een keer, je zit hier dus niet goed :)

In de praktijk blijkt dat sommigen moeite hebben met de uitspraak van mijn naam:
Fout: Ais-ees
Goed: Ais-Aiz


Anoniem: 79835

Quadro kaarten (= 6800 kaarten voor profesionals, maar zijn identiek aan de gewone consumenten kaarten) ondersteunen al langer 16 AA.
Als je quadro drivers installeerde voor je 6800 kaart had je die keuze gewoon in het control panel.

En maar blijven volhouden CJ, het staat je wel.

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
IceEyz schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 15:40:
Ik hoop dat de rest van de moddergevechten tijdens de komende launches uitblijven...
Ik vrees dat het ergste nog moet komen. ;)
Anoniem: 79835 schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 16:07:
[...]

Quadro kaarten (= 6800 kaarten voor profesionals, maar zijn identiek aan de gewone consumenten kaarten) ondersteunen al langer 16 AA.
Als je quadro drivers installeerde voor je 6800 kaart had je die keuze gewoon in het control panel.

En maar blijven volhouden CJ, het staat je wel.
Dus SuperAA (meerdere kaarten combineren om betere IQ te krijgen) werd al ondersteunt op Quadro SLi's? Dat wist ik niet... Of heb je het hier nu over single-slot 16xAA? Want dat is namelijk wat anders dan multi-VPU gebruiken om betere IQ te krijgen.

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


Anoniem: 79835

CJ schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 16:26:
Dus SuperAA (meerdere kaarten combineren om betere IQ te krijgen) werd al ondersteunt op Quadro SLi's? Dat wist ik niet... Of heb je het hier nu over single-slot 16xAA? Want dat is namelijk wat anders dan multi-VPU gebruiken om betere IQ te krijgen.
Single slot 16xaa, dus ook in sli

http://www.beyond3d.com/f...0&postorder=asc&start=160
quote: Xmas
I don't see how the AA thing is an advantage for ATI, considering you can already get 16xAA with the Geforce 6, and afaik that's with 4xSSAA as well.
quote: geo
News to me. That's today-supported, today-unsupported (i.e. reg hacks or somesuch), or theoretical? Linky please. . .
quote: DudeMiester
In the driver panel you only get up to 8xS. 16x is in the Quadro panel AFAIK.
But frankly, how many enthusiasts, i.e. those that buy SLI systems, don't use third party tools?
Als vaste b3d klant heb je dit vast ook wel gelezen.

 • sjekneck
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 27-05 14:35
CJ schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 13:51:

Turbocache/Hypermemory -> Check de releasedates. ATi was de eerste met de aankondiging en demonstraties. En alle chips van ATi vanaf de R300 ondersteunen al Hypermemory. Vanaf Catalyst 5.7 zal Hypermemory op alle kaarten geactiveerd worden die er voordeel bij zouden kunnen hebben. De X700 is hier een eerste voorbeeld van.

MXM/Axiom -> Check ook hier de officiele releasedates. ATi was eerder.
Allebei de keren was nVidia de eerste die een werkend product in de winkels bracht, dus in feite was nvidia gewoon eerder. Dat Ati dit ziet gebeuren en gauw paperlaunched voor de aandeelhouders heeft niets met ons tweakers te maken!
Vertel mij dat maar eens. ATi bestaat al 20 jaar. nVidia een stuk korter. nVidia kopieert van alle kanten wat en wanneer ze een gevaar zien, dan proberen ze het met man en macht de grond in te drukken, zoals ze bijvoorbeeld gedaan hebben met de Kyro.
Hoe bedoel je ouwe koeien uit de sloot halen. Het is Ati dat veels te lang enkel 2D producten maakte voor de consument, wat heeft dat met 3D ontwikkeling te maken?

Het kopiëren en na-apen argumenten verhaal is natuurlijk eindeloos. Ze kopiëren met name de laatste jaren letterlijk alles van elkaar. Wat dat precies is boeit toch eigenlijk ook geen hol. Waarom begon je die discussie eigenlijk? Elk verhaal heeft 2 kanten en beide zullen ze het gelijk willen krijgen (net als hier :+ )..

 • sjekneck
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 27-05 14:35
Een maand of 3 na de introductie van SLI gaf nvidia al aan een opvolger te maken die nog beter schaalbaar zou zijn...

 • Aight!
 • Registratie: Juli 2004
 • Laatst online: 28-05 06:42

Aight!

'A toy robot...'

512MB -> ATi was de eerste die werkende 512MB kaarten had en die ook 512MB kaarten tegen 'normale' prijzen kan aanbieden ($499 voor een X800XL 512MB die niet veel onderdoet voor een GF6800U), want wie koopt er nu een 512MB GF6800U voor $900?
Dan moet je er ook bij zeggen dat een X800XL helemaal geen grote winst heeft met 256 mb extra, misschien nu nog niet. Maar we leven nu en niet over 10 maanden.
Daar integen, even goed als een 6800 Ultra, of net niet, ik denk het niet hoor, de benchmarks die ik gelezen heb, komt de X800XL misschien net maximaal 10 frames hoger dan de X800XL met 256 mb, kan je beter voor dat geld een X850XT(PE) of een 6800 ULTRA kopen.

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Anoniem: 79835 schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 17:28:
[...]

Single slot 16xaa, dus ook in sli

http://www.beyond3d.com/f...0&postorder=asc&start=160


[...]


Als vaste b3d klant heb je dit vast ook wel gelezen.
Als iets op een single VPU werkt is het niet vanzelfsprekend dat het ook werkt op de manier zoals ATi SuperAA heeft gedaan, bv... 8xAA bij ATi is heel wat anders dan 8xAA bij nVidia.

8xAA is er bij ATi niet op single VPUs, maar wel op nVidia kaarten dankzij mixed modes. Maar met Super AA doet de ene kaart 4xAA met bepaalde samplepatronen en de andere kaart doet ook 4xAA met andere sample patronen waardoor je effectief 8xAA krijgt (MSAA). Hierdoor heb je 8xAA met de snelheid van 4xAA, of 12xAA met de snelheid van 6xAA. En

Voor zover ik weet zal nVidia op dezelfde manier als ATi aan 8xMSAA kunnen komen, omdat hun samplepatronen niet programmeerbaar zijn. Dat nVidia 8x (of 16x) aan kan dat staat buiten kijf, maar volgens mij kan nVidia geen 8x op de snelheid van 4x aan.
sjek schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 18:33:
[...]

Allebei de keren was nVidia de eerste die een werkend product in de winkels bracht, dus in feite was nvidia gewoon eerder. Dat Ati dit ziet gebeuren en gauw paperlaunched voor de aandeelhouders heeft niets met ons tweakers te maken!
R300 was de eerst HM capable kaart, dus was ATi nog altijd eerder... ;)
Waarom begon je die discussie eigenlijk? Elk verhaal heeft 2 kanten en beide zullen ze het gelijk willen krijgen (net als hier :+ )..
Het is toch een discussie topic? Altijd leuk om de discussievaardigheden van de posters hier uit te testen... wat me tot nu toe nog vrij tegen valt eigenlijk. :7

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • The Source
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 29-05 18:27
CJ schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 13:51:
Turbocache/Hypermemory -> Check de releasedates. ATi was de eerste met de aankondiging en demonstraties. En alle chips van ATi vanaf de R300 ondersteunen al Hypermemory. Vanaf Catalyst 5.7 zal Hypermemory op alle kaarten geactiveerd worden die er voordeel bij zouden kunnen hebben. De X700 is hier een eerste voorbeeld van.

MXM/Axiom -> Check ook hier de officiele releasedates. ATi was eerder.
Sorry CJ maar dit klopt dus niet, ik ken de mensen die zowel TurboCache als MXM hebben ontwikkelt een jaar of 2.5 geleden. Beiden werken niet voor nVidia or ATI maar maken deel uit van een R&D team van een grote VGA Vendor die op dat moment nVidia only was. Dat is ook de reden dat beide technieken als standaard aan nVidia zijn aangeboden. TurboCache is ontwikkelt omdat het een groot kost voordeel heeft voor OEM klanten, en MXM is ontwikkelt om zo de business van de losse VGA kaarten verkoop te vergroten met het notebooksegment. MXM zal door Intel met napa pas een grote pusch krijgen omdat dan veel afmetingen, etc vastgelegd worden zodat je binnen een paar jaar in de shops wellicht vga modules kunt kopen om je notebook te upgraden.

Deze beide technieken zijn door ATI in feite nagemaakt en snel al gepaperlaunched, iets waar beide bedrijven erg goed in zijn, maar geloof aub niet alles wat je ziet.

 • Yofresh
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 28-05 22:01
Zeg CJ, de Romeinen hebben ook alleen maar t cement uitgevonden en hebben t toch zo`n 1000 jaar uitgehouden ;)

Btje zwak van je allemaal, over alles wat Nvidia sneller is heb je wel wat negatiefs te melden en over alles wat Ati beter doet wordt de hemel ingeprezen. Zoals m`n oma dat altijd zo boeiend kon zeggen: Schelden is een teken van onmacht })

En die FX5800Ultra? Nog niet opgevallen dat elke nieuwe kaart de hemel in wordt geprezen? Dat heet iets van marketing geloof ik :)

"Aliena vitia in oculis habemus, a tergo nostra sunt", Seneca


 • sjekneck
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 27-05 14:35
CJ schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 19:49:
Het is toch een discussie topic? Altijd leuk om de discussievaardigheden van de posters hier uit te testen... wat me tot nu toe nog vrij tegen valt eigenlijk. :7
Als je jezelf met deze opmerking een vaardig persoon vindt dan moet ik mede door je post een pagina terug toch even op je plek zetten (naast vrijwel iedereen). Het is een algemene discussie topic, BS reacties over specifieke kleine dingetjes die puur uit een mening komen passen dan niet.

 • CJ
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online
(overleden)
Dan verschillen we daarover van mening. Laten we het daar maar op houden. ;)

Technical PR Officer @ MSI Europe. My thoughts and opinions may not reflect the ones of my employer.


 • Deathchant
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 22-05 15:47

Deathchant

Don't intend. Do!

ik vind CJ's posts altijd zeer nuttig moet ik zeggen. Discussies ok, maar het gaat altijd over hetzelfde helaas.

Je gaat toch ook niet zeggen dat een peugeot 205 1.9GTI beter is dan een Golf 1.9GTI. Elk soort heeft zijn goeie en slechte eigenschappen en tot nu toe vind ik dat CJ zijn meningen wel goed onderbouwd heeft, ook met de nodige research. Maar dat wil niet zeggen dat ie de andere variant afkraakt. Ik ben ook voor nVidia chip, maar ieder heeft zijn eigen mening daarover en iedereen moet uit die 2 kiezen door zelf te kijken wat hij/zij belangrijk vindt aan een videokaart. De kaart die het beste overeen komt met je eisen en wensen moet je pakken. Tegenwoordig hoef je niet bang te zijn dat je een kutkaart krijgt dus....

[Voor 5% gewijzigd door Deathchant op 11-06-2005 12:40]

Canon: R6 | 16-35 | 70-200 II
Zeiss: 35/2 DISTAGON | 50/2 MP | 100/2 MP | 135/2 APO SONNAR


 • edward2
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 25-05 02:13

edward2

Schieten op de beesten

Deathchant schreef op zaterdag 11 juni 2005 @ 12:39:
ik vind CJ's posts altijd zeer nuttig moet ik zeggen. Discussies ok, maar het gaat altijd over hetzelfde helaas.

Ik ben ook voor nVidia chip, maar ieder heeft zijn eigen mening daarover en iedereen moet uit die 2 kiezen door zelf te kijken wat hij/zij belangrijk vindt aan een videokaart. De kaart die het beste overeen komt met je eisen en wensen moet je pakken. Tegenwoordig hoef je niet bang te zijn dat je een kutkaart krijgt dus....
2 maal eens, maar CJ is wel licht ATI minded, want niet erg is, ik was deze keer licht NV minded, doet er voor de rest ook niet zoveel toe op z'n forum als hier.

Ik heb deze keer m'n 6800U gehouden (ik had ook een x800XT PE) omdat ik niets wil missen in IQ (HDR Far Cry, SplintercellCT) en ik de AF van NV nog steeds mooier vind (geen mipmap lijnen met mimap opt uit) en de keuze heb in 8xS AA in oudere games ( daar staat tem aa van ATI weer tgenover met meer perf) en ik vind NV minder caching problemen hebben in de games die ik speel (uit zich in haperingen tijdens de start in levels van sommige games).

Niet op voorraad.


Anoniem: 79835

CJ posts zijn heel nuttig want hij is dikwijls het eerste met nieuws maar helaas voor ons zijn ze altijd rood gekleurd en selectief gebracht. Denken we maar een die vervalste screenshots van de crossfire presentatie. Of het feit dat niet 1 site de prestatieverbetering in de nieuwe cats kan bevestigen (en kom niet af met driverheaven of rage3d reviews).
Maar goed, da's iets voor het ati topic.

 • Brainless-NL
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 12-05 09:14
sjek schreef op vrijdag 10 juni 2005 @ 18:33:
[...]

Allebei de keren was nVidia de eerste die een werkend product in de winkels bracht, dus in feite was nvidia gewoon eerder. Dat Ati dit ziet gebeuren en gauw paperlaunched voor de aandeelhouders heeft niets met ons tweakers te maken!


[...]

Hoe bedoel je ouwe koeien uit de sloot halen. Het is Ati dat veels te lang enkel 2D producten maakte voor de consument, wat heeft dat met 3D ontwikkeling te maken?

Het kopiëren en na-apen argumenten verhaal is natuurlijk eindeloos. Ze kopiëren met name de laatste jaren letterlijk alles van elkaar. Wat dat precies is boeit toch eigenlijk ook geen hol. Waarom begon je die discussie eigenlijk? Elk verhaal heeft 2 kanten en beide zullen ze het gelijk willen krijgen (net als hier :+ )..
amen, je nam de woorden uit mijn mond.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 115092

Eigenlijk is het alleen maar mooi dat bedrijven elkaars techniek kopiëren. Op die manier worden de nieuwe feautures sneller in games verwerkt. Dus het is uiteindelijk alleen maar goed voor ons consumenten.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 86475

Ik vindt die Ati-Nvidia discussies altijd nutteloos. Ik koop gewoon het beste product, en of dat nou Ati of Nvidia of van mij apart XGI is dat maakt me helemaal niets uit.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 115092

Helemaal mee eens. Maar een beetje discussie over de fabrikanten is wel interessant. Door al dat gediscussieer kom je wel snel te weten wat de voordelen van bijvoobeeld de geforce 6 serie tov de x800 serie zijn (of andersom). Bij de huidige generatie kaartjes zul je nooit een miskoop begaan. Of je nu een Nvidia of een ATI kiest. Ze zijn beiden ongeveer even snel. Misschien ATI iets sneller, maar daartegenover staat weer dat nvidia in het voordeel is qua feautures. Uiteindelijk denk ik dat zowel de X800 als de geforce 6 serie ongeveer evensnel afgeschreven worden (en ze dus even lang mee gaan).

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 115092 op 12-06-2005 14:23]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Even wat anders nu, the inquirer denkt dat er na de Geforce 7800 GTX nog een sneller model komt, omdat nVidia "ultra" nog niet gebruikt heeft.
I MADE a nasty little typo calling G70 the Geforce 7800GFX, not the GTX but it won't change the realité that much. My sincere apologies but that what happens if you write much on the plane.

We saw at more than one place that Nvidia is planning to introduce this card in eight days from press time, Sunday late night Greenwich Mean Time. You do the maths.

Advertisements are all over the web including the INQUIRER's front page where one of the ads is suggesting "to prepare yourself for the ultimate graphics experience coming in eight days". Some computer shops are also running this advert and have the 7800 category waiting for Nvidia's announcement.

Some knowledgeable people said that the memory clock speed will end up at 1200MHz and even some documents seen by the INQ stated 1400MHz memory clock. Nvidia confuzzled everyone's game.

This card will, without a doubt, be the fastest card introduced and will beat 6800 Ultra by a nice margin and in some tests and settings will end up significantly faster.

It seems that like AMD, Nvidia likes Tuesdays and all suggests that both companies are going to introduce their products on that day, AMD, its new 2800MHz clocked FX-57, and Nvidia its G70, Geforce 7800 GTX.

Still there might be one faster card from Nvidia coming in the near future as the Ultra suffix remains unused. This summer will be full of dirty little graphic games from both ATI and Nvidia. Stay tuned to watch the Schadenfreude.

http://www.theinquirer.net/?article=23889
Ik geloof er best weinig van :) grappig vanwaar ze het toch altijd halen :p

World War One


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 114616

Maar ik snap niet waarom nvidia de ultra nu ineens laat varen terwijk het toch al een paar genaraties bestaat.
Dus er kan wel wat van kloppen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 79835

Hacku schreef op zondag 12 juni 2005 @ 18:06:
Even wat anders nu, the inquirer denkt dat er na de Geforce 7800 GTX nog een sneller model komt, omdat nVidia "ultra" nog niet gebruikt heeft.


[...]


Ik geloof er best weinig van :) grappig vanwaar ze het toch altijd halen :p
Het is niet zomaar een gerucht. Het feit dat de GTX een single slot cooler heeft is bijvoorbeeld ook een aanwijzing dat het nog wat sneller kan. Dave Baumann heeft dat ook in bedekte termen bevestigd. Nvidia wacht op de R520 om zijn ultra uit te brengen met mischien wel 32 pipes moest dat nodig zijn.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Leuk, hebben we 2 kaarten met beschikbaarheid 0,0 :p

Launch is nu officieel: de 21ste nieuws: Introductie nVidia's GeForce 7800 GTX op 21 juni

[Voor 42% gewijzigd door XWB op 12-06-2005 19:16]

World War One


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 115650
 • Registratie: Juni 2004
 • Niet online
Ik heb nu een XFX GeForce 6600 (non GT), standaard staat ie op 300/500.
Tot hoever kan ik hem ongeveer clocken? :)
Pagina: 1 2 3 ... 6 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee