Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2010 Vorige deel Overzicht Volgende deel Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 22 Laatste
Acties:
  • 129.914 views

Anoniem: 22659

Topicstarter
Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2010
Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/oYkwBz36sfZfkGJjqrO3W509/full.jpg
Inhoudsopgave

Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er hier alleen nog gesproken zal worden over objectieven die passen op de Nikon mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. In dit topic hebben we gepoogd de meest voorkomende objectieven te behandelen. Exoten zoals de Nikon 200-400/4.0 zul je hier nog niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.5x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).
« · ^



Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Nikon Lens Simulator.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een beperkt aantal objectieven die aan je wensen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Geef tot slot ook even een indicatie van je budget.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.



Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

Bij het schrijven van dit topic is voor zover we geen reviews hadden van Nikon varianten van bepaalde Sigma/Tamron/Tokina objectieven gebruikt gemaakt van de reviews uit het Canonmount topic. Officieel zijn de resultaten niet één op één vergelijkbaar, maar wij hebben de indruk dat deze verschillen dermate klein zijn tussen de vattingen dat ze voor een eerste indruk prima geschikt zijn.

« · ^


Om een indicatie te geven welke hoek je maakt met verschillende objectieven kun je hieronder een plaatje zien waarop voor verschillende objectieven een kader in dezelfde foto is gezet.
Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/fJzCPbCGlJwB78BrMBoaHkeb/full.jpg

Plaatje afkomstig van Shark.Bait.
Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.



Nikon AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED APS-c
Deze ultra groothoeklens is naast de bestaande 12-24 van Nikon geplaatst. Het objectief is voorzien van een snelle en stille AF-s motor. De optische prestaties zijn over het gehele bereik goed, muv van de 10 mm stand. Op 10 mm heeft het objectief last van matige scherpte aan de randen. Daarnaast heeft de 10 mm stand last van veel vervorming en bovengemiddelde CA. Vignettering is over het hele bereik redelijk. De prestaties in het bereik 12-24 zijn niet te onderscheiden van zijn duurdere 12-24 broertje, dus het is een zeer aantrekkelijke aanschaf voor de Nikon ultra groothoek schieter.
pricewatch: Nikon AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED
« · ^




Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm en, hoewel hij een kleine 300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de AF-S-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM (Nikon)
pricewatch: Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM (Nikon)
« · ^




Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de line-up (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectief of een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II (Nikon)
« · ^




Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. De zwakste punten van de Tamron is echter de bouw (plastic), AF snelheid en geluid. Resumerend is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is, op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Nikon)
« · ^




Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG ASP HSM
Mocht je jezelf op de toekomst willen voorbereiden voor een eventuele fullframe-camera, dan is de Sigma 12-24 de enige juiste keuze. Nadeel van dit objectief is alleen dat hij niet scherp is wanneer je hem niet afstopt, en dat het gebruik van filters eigenlijk zo goed als onmogelijk is door het extreme design van het objectief. Op fullframe heb je wel een ongelooflijk bereik aangezien de cropfactor wegvalt.
pricewatch: Sigma 12-24mm f4.5-5.6 EX DG ASP HSM (Nikon)
« · ^




Tokina AT-X 124 AF f/4 PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Nikonvariant. Helaas moet dit objectief een AF-S-systeem ontberen, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch iets minder goed (iets waar de meningen over verdeeld zijn), maar voor een lens van deze prijs valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Nikon)
pricewatch: Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 (Nikon)
« · ^




Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
Met dit metalen, weathersealed objectief uit 2007 heeft Nikon een nieuwe legende gecreëerd op het gebied van Ultra Wide Angle objectieven. Dankzij een enorm bol frontelement ziet hij eruit als een nogal fors uitgevallen paddestoel. Nadeel van dit ontwerp is dat er geen filters op passen.
Dit objectief is scherp van rand tot rand, zelfs op f/2.8. Hij is nagenoeg ongevoelig voor flares en ghosting dankzij o.a. de nano crystal coating. De 14-24 heeft een reputatie onder alle pro's, hij is scherper dan de 17-35 f/2.8, en zelfs beter op 14mm dan de nikkor 14mm f/2.8. Zijn reputatie is zo goed dat hij met een convertor op Canon camera's word gebruikt door sommige Canon professionals.
pricewatch: Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED
« · ^



Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.



Nikon AF-S 16-35 f/4G IF ED VR N
Groothoek objectief gepositioneerd tegen de bekende Canon 17-40 f/4 lens. Qua scherpte doet deze lens niet onder voor zijn oudere broer de AF-S 17-35 f/2.8D IF ED. Daar zet hij echter wel tegenover dat deze lens natuurlijk met digitale FX camera's in het hoofd ontworpen is, ook nog eens VR toevoegt en de nieuwste technieken op coating gebied. Hij is echter wel een stop langzamer, wat zich uit in dat de AF-unit in je camera iets meer moeite moet doen, voordeel is dat hij zo'n 250 gram lichter is dan de 17-35. Ook is deze lens weathersealed en van een stevige behuizing voorzien. 17 elementen in 12 groepen (met twee ED-glaselementen, drie asferische lenzen en Nano Crystal-coating) zorgen voor een totaal gewicht van 685 gram. Het diafragma bevat 9 afgeronde bladen. De lens heeft een bruikbare filtermaat van 77mm en een kortste scherpstelafstand van 28cm.
pricewatch: Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR
« · ^




Nikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR APS-c
Het eerste objectief met 16mm bereik dat is uitgerust met de VRII technologie. Het 16mm bereik geeft 'm net dat beetje meer groothoek (zeker waardevol omdat het een DX-lens is) en in die zin is het een bijzondere mid-range zoom. De lens is solide gebouwd (metalen mount). De prijs (niet goedkoop, maar ook niet heel duur) en de prestaties (prima, maar de lens is niet zo lichtsterk) maken dat men zich afvraagt wat Nikon nu precies heeft willen toevoegen aan het toch al zo overvolle gamma bij deze lengtes. In het gebruik een prima "walk around" lens die net wat lichter en korter is dan de nog weer wat duurdere 18-200VR die waarschijnlijk nog de geduchtste concurrent is van de 16-85.
pricewatch: Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 G ED VR
« · ^




Nikon 17-55mm f/2.8G AF-S ED-IF DX Nikkor APS-c
Eén van de meest begeerlijke lenzen op DX formaat. Deze dure lens levert vrij veel waar voor zijn geld. Dankzij de cropfactor wordt dit op DX formaat ongeveer een 25mm ~ 80mm objectief. Het gebruik van ED glas en bijzonder fijne coating zorgt voor minimale flare en chromatische aberratie. De meeste mensen vinden hem ietwat aan de dure kant, maar wie voor absolute scherpte, contrast, helderheid (zelfs wide open!) gaat, is met deze lens het beste uit.
pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8 AF-S DX
« · ^




Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft een beetje last van CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^




Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Op het moment van schrijven is de lens twee maanden geïntroduceerd waardoor er nog niet veel informatie over te vinden is. Op papier is het een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurd intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk. De kwaliteit is zoals eerder vermeld nog niet veel over te zeggen, als er meer bekend is zal dit stukje worden aangepast. Een vermelding in de pricewatch is ook nog niet aanwezig.
« · ^




Tamron SP AF 17-35mm f/2.8-4.0 Di LD ASP IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Op een fullframe camera is het objectief niet echt te gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specificaties, prijs en prestaties.
« · ^




Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Nikon)
« · ^




Nikon 18-35mm f/3.5-4.5D ED NIKKOR
Dit objectief is het goedkope broertje van de 17-35 f/2.8. Het prijsverschil zit hem in de variabele maximale opening, het ontbreken van een AF-S motor, de 4 graden minder kijkhoek, minimale scherpstelafstand die 5cm minder dichtbij is, en dat dit objectief ongeveer de helft lichter is.
Filtermaat is 77mm, maar vanwege de groothoek van 100 graden is het wijs om niet al te dikke filters hierop te schroeven. De bouw is goedkoop aanvoelend plastic, behalve het glas en de mount. De voorste lens is vrij bol van vorm, wat logisch is gezien de groothoek. Bijgeleverde zonnekap is van goedkoop aanvoelend plastic gemaakt. De lens is lekker scherp in het midden, wat minder in de hoeken (op FF). Voor de prijs is de prestatie goed te noemen, maar niet één van Nikon's meesterwerkjes qua scherpte. Na het dichtknijpen van het diafragma wordt de hoekscherpte acceptabel. Contrast en kleuren zijn goed.
pricewatch: Nikon AF 18-35mm f/3.5-4.5D ED Zoom
« · ^




Nikon (Nikkor) 18-55mm f/3.5-5.6G (AF-S, DX) APS-c
Dit is de goedkoopste kitlens die bij alle body's onder de D300 als kit geleverd kan worden. Dit objectief is een zeer klein en licht objectiefje. De typeaanduiding belooft meer dan dat het waar kan maken. In de type aanduiding staat bijvoorbeeld AF-S, wat normaal gesproken staat voor een stille en zeer snelle Autofocus Helaas staat die AF-S hier totaal niet voor snel, alleen voor stil.
De bouwkwaliteit is ook niet alles, het objectief is voornamelijk van plastic gemaakt wat duidelijk voelbaar is. Maar voor het geld geen slecht objectief. Alleen Pentax maakt een betere kitlens dan deze Nikkor.
Er is een versie I en II van deze lens waar vrijwel geen verschil tussen zit. De VR is een andere lens die we apart gaan bespreken.
De lichtsterkte houdt ook niet over en is verlopend. Het frontelement draait tijdens het focussen en de focus ring is vrijwel onbruikbaar. Als je je daar overheen weet te zetten heb je een lens die, zeker iets afgestopt, toch erg scherp is en heel acceptabele kleuren en contrast laat zien.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6GII
« · ^




Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Dit is de nieuwe standaard kitlens voor de goedkopere Nikon dSLR bodies. Ten opzichte van zijn voorganger is het voorzien van een VR unit. Het presteert precies zoals je van een kitlens kunt verwachten. De scherpte is dik in orde (wordt wat minder goed op 55 mm), heeft op 18 mm last van tonvormige vervorming, een klein beetje vignettering en wat meer last van CA. Door de VR unit heeft dit objectief een enorm hoog bang-for-the-buck gehalte. Een absolute aanrader voor een goedkopere Nikon dSLR body!
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR
« · ^




Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF APS-c
Dit objectief wordt als kitlens aangeboden bij diverse bodies. Het objectief was een van de eerste DX objectieven op de markt en was lange tijd de kitlens voor de instap dslrs van Nikon. Het objectief beschikt over AF-S, welke in tegenstelling tot de 18-55 wel een volledig AF-S systeem is, dus wel een stille en snelle autofocus. Scherpte, detail en kleur/contrast is over het algemeen vrij goed. Het belangrijkste gemis van dit objectief is een VR unit. Tegenwoordig wordt vaker de 18-105 VR als kitlens met dSLRs meegeleverd. Desondanks blijft dit objectief een prima bruikbaar stuk glas.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF
« · ^




Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR APS-c
Een van de nieuwste kitlenzen van Nikon. De lens combineert een enorm zoombereik met VR en een aantrekkelijk prijskaartje. De bouwkwaliteit is heel behoorlijk, stukken beter dan de 18-55 en ongeveer gelijk aan de 70-300VR. De zoomring gaat soepel genoeg en zal niet snel last krijgen van zoomcreep. Wat wel opvalt is dat er minder draai nodig is naarmate het einde van het zoombereik in zicht kom. M.a.w. het stuk van 70-105mm is veel minder ver draaien dan 18-135mm. De scherpstelring is heel bruikbaar en de AF-S is ook echt AF-S. VR lijkt VR I te zijn, 3 stops voordeel is echt de limiet.
In het gebruik is dit een fijne alleskunner. Tonvormige vervorming is heel duidelijk aanwezig op 18mm maar verdwijnt rap en gaat over in lichte kussenvormige vervorming tegen het einde van het zoombereik. De gemiddelde gebruiker zal echter alleen in het stuk 18-24mm vervorming merken en dat is makkelijk te corrigeren. Kleuren zijn betrouwbaar neutraal met een hele lichte neiging tot warm. Focus is snel en zeker al is er aan het einde van het zoombereik een lichte neiging tot hunten in weinig licht.
Zwakke punt van deze lens is flaring. Zodra je de zon in je beeld hebt kun je op een flare rekenen en verlies je drastisch scherpte. Dit komt wellicht omdat het veel glas is in een vrij korte lens. De lens wordt geleverd met een zonnekap, het is aan te raden om die te gebruiken. Hou je rekening met dit zwakke punt dan heb je een prettige allround lens.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^




Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
De Sigma is een stop sneller, zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de standaard 18-55 kitlens. Het objectief veel last van CA, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. De lens is opgevolgd door onderstaande lens
pricewatch: Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC
« · ^




Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Nikon 18-55VR en dat doet dat heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Nikon. Het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. De Sigma presteert wat beter dan de Nikon 18-55VR op de 55 mm stand. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Nikon variant gaan, maar de Sigma is een waardig alternatief.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8-4.5 DC OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c
Dit objectief is geïntroduceerd voor de komst van de 18-55. De prestaties tov de eerste versie van dat objectief zijn vergelijkbaar. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de Nikon 18-55 VR is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
pricewatch: Sigma 18-50mm f3.5-5.6 DC HSM (Nikon)
« · ^


[ Voor 255% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 23-03-2010 10:57 ]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Deel 2
Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/oYkwBz36sfZfkGJjqrO3W509/full.jpg

Deze objectieven beginnen bij 24 mm en worden het meest gebruikt door mensen met een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig wegens het ontbreken van groothoek. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. De verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.


Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
Dit objectief van bijna 1 kilo werd in 2007 geïntroduceerd ter vervanging van de Nikkor 28-70 AF-S. Dit is één van de eerste objectieven die uitgerust werd met Nikon's nieuwe nano crystal coating, die interne reflecties en ghosting tegengaat. Voor een standaard objectief heeft dit objectief zeer weinig last van CA. Klein nadeel is enige tonvervorming aan het 24mm eind op FF. Ook kan er richting het tele eind wat vignettering optreden wijd open. Door het dichtdraaien van het diafragma wordt dit verminderd.
Voor de rest is het een dijk van een objectief. Solide bouw, met stevige zonnekap. Het objectief wordt iets langer bij inzoomen, wat door de bijgeleverde zonnekap verborgen blijft (die wordt op het niet telescoperende gedeelte van het objectief vastgemaakt). Er zit ook een aparte semi zachte opbergtas bij.
Kleurverzadiging en contrast zijn heerlijk, snelle autofocus, scherpte is extreem goed, en wordt naar f/4 toe alleen maar beter. De hoekscherpte is vrij goed tot uitstekend naarmate het diafragma dichtgedraaid wordt.
pricewatch: Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED
« · ^




Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED
Éen van de allereerste consumenten VR objectieven van Nikon. Het objectief heeft redelijke recensies gekregen. De bouwkwaliteit is niet geweldig doordat er gebruik gemaakt is van goedkoop plastic op sommige punten. En er blijkt nogal een kwaliteitsverschil te zijn qua plastic tussen de verschillende objectieven dus het is een beetje uitkijken bij het kopen.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED + HB25
« · ^




Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Nikon 24-70mm f/2.8G ED. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG MACRO
De Sigma 24-70 is een veel verkocht objectief dankzij de prijs en het snelle diafragma. Met zijn f/2.8 is dit een van de goedkoopste snelle standaardzooms, samen met de Tamron 28-75 die hierna besproken wordt. Het objectief is redelijk scherp, maar een van de grote nadelen is de AF-motor. Het ding produceert behoorlijk wat lawaai en echt snel kan je het scherpstellen ook niet noemen. Ook het wisselen van autofocus naar handmatige focus gaat zeer vreemd; met een dubbel klutsmechanisme. Dit kost alleen maar extra tijd en de kans om de focusmotor te slopen wordt behoorlijk wat groter.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^




Nikon AF-S 28-70mm f/2.8 D IF ED EOL
De enige niet-DX lens die AF-s is in het standaard zoom klassement. Exorbitant duur en op DX formaat camera's misschien een wat rare focal length (42-105mm), maar wel een stukje glas om van te smullen. Voor de meeste mensen is het de investering niet waard. Deze lens ligt ongeveer in dezelfde kwaliteitsrange als de 17-55 2.8.
Uiteraard zou dit objectief wel heel erg geschikt zijn om gebruikt te worden in een eventuele toekomstige Fullframe 35mm body.
« · ^




Nikon AF 28-80 f/3.3-5.6
Dit is het objectief welke jaren als 'kit' is geleverd bij de verschillende Film bodies van Nikon. Ook werd dit objectief regelmatig aangeboden als 'kit' bij de D70 als goedkoper alternatief voor de 18-70(welke optisch beter is en een logischer bereik heeft). Het objectief is geen hoogvlieger en is qua bereik over het algemeen niet echt interessant op een huidige Nikon DX body.
« · ^




Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Een van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zeer scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijd open. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat. Het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het
advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Nikon)
« · ^




Nikon AF 35-70mm f/2.8D EOL
De voorganger van de AF-S 28-70 2.8, dit objectief werd heel veel gebruikt op camea's van pers fotografen. Het objectief is optisch erg goed en doet weinig onder voor de nieuwere 28-70.
« · ^




Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.



Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
pricewatch: Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC II HSM (Nikon)
« · ^




Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX NIKKOR APS-c EOL
Dit objectief is officieel EOL en is vervangen door de VR variant. Derhalve is het alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt. Het objectief is gemaakt om te passen op de D40/D60/D3000 serie camera's en sluit netjes aan bij een standaard 18-55. Het objectief is voorzien van een AF-S motor en heeft dus een werkende AF bij gebruik op bovenstaande camera's. Het is een van de meest betaalbare telezoom objectieven voor Nikon. Qua optische kenmerken is het objectief uitstekend. Ook heeft het een interne focus, waardoor het front element niet draait. De zwakke punten van dit lensje zijn een gebrek aan VR, ernstige vignettering bij gebruik van grote diafragma's en een matige bouwkwaliteit. Dit objectief is aan te bevelen als het erg goedkoop wordt aangeboden. In andere gevallen is de nieuwe VR variant een betere keuze.
« · ^




Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Optisch gezien ietsje minder randscherpte dan zijn oude broertje. Ook heeft dit objectief iets meer last van CA. De vignettering is minder dan bij de oude variant, maar nog steeds bovengemiddeld. De simpele reden om dit objectief te kopen is dat het optisch goed in elkaar zit en voorzien is van een VR unit. Ook is de bouw aanmerkelijk beter dan die van zijn oude broer. Dit objectief is in het goedkope telezoom segment de keuze voor Nikon.
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-200mm f/4-5.6 VR
« · ^




Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te
leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
pricewatch: Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC (Sigma)
« · ^




Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Nikon)
« · ^




Nikon 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
Dit objectief werd in 2009 vervangen door een nieuwere versie. Het weegt anderhalve kilo, bevat vijf stuks ED glaselementen, en behoorde tot de standaard uitrusting van menig professional, ondanks de hoge prijs van zo'n 1650 euro.
Het is een 'snel',solide aanvoelend objectief van metaal met weathersealing. Focussnelheid is snel en stil met de ingebouwde 'silent wave motor'. De VR kan tot 3 stops opvangen bij het uit de hand schieten. Contrast en kleur zijn subliem en de bokeh is zijdezacht, wat dit een uitstekende portretlens maakt, ondanks de minimale scherpstelafstand van 1.5 meter.
Op FX zijn de hoeken minder scherp tot ronduit zacht en is er (uiteraard) wat vignetering op f/2.8, wat geen probleem is voor de profs die dit objectief gebruiken. Bij f/5.6 is die nagenoeg verdwenen.
pricewatch: Nikon AF-S 70-200mm f/2.8 G IF-ED VR
« · ^




Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II
Dit objectief uit 2009 is de zevende generatie van zijn soort. Vebeteringen op de oude 70-200 zijn de vibratie reductie en toevoeging van de Nano-Crystal-Coat om ghosting en flare te minimaliseren. Hierbij heeft dit objectief minder last van vignetering.
Echter, het objectief heeft nogal wat kritiek losgeweekt op internet.
Het is nl. gebruikelijk dat fabrikanten de brandpuntsafstanden meten als het objectief op oneindige focus staat. En bij dit objectief is hij op oneindige focus 192mm. Maar als hij scherpgesteld is op een onderwerp dat op anderhalve meter staat is de werkelijke brandspuntafstand maar 134mm. Hij "ademt" dus veel. Voor sommigen een probleem, voor anderen niet. Voorts zou er intern een beschadigde schroefdraad zijn die niet op alle objectieven voorkomt. Volgens de fabrikant is niks aan de hand.
Het objectief presteert toch erg goed. Hoekscherpte op FF is beter dan zijn voorganger met het summum op f/8, hij heeft een stuk minder last van vignetering, en de VR II is merkbaar beter. De bokeh, die op zich al zijdezacht was is ietsie mooier geworden. Flare, ghosting en vervorming zijn minimaal (beetje ton vorming op 70mm en beetje kussenvorming op 200mm).
pricewatch: Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
« · ^




Nikon AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6G
Dit goedkope objectief is bijna geheel van plastic gemaakt en heeft zelfs een plastic mount. Scherpstellen gebeurt door de in camera focus motor, en daarbij draait de voorkant van het objectief mee. Er zitten geen ED lenzen in verwerkt, en dat is aan relatief hoge mate van CA wel te zien. Voor portretten geen slechte keus, voor scherpe landschappen is het beter om naar f/11 te diafragmeren en eventueel een statief te gebruiken om nog enige scherpte te kunnen krijgen. Op het lange eind heeft deze lens last van kussenvorming.
pricewatch: Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G AF
« · ^




Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR
Na de 70-300G en ED is dit de 3e 70-300 zoomlens die nikon produceert. De lens heeft een totaal nieuw ontwerp waarbij alleen het bereik en het gebruik van ED glas nog doet denken aan z'n voorgangers. AF-S op deze lens is ook echt volwaardig AF-S wat vrijwel geruisloos werkt en de gebruiker in staat stelt om correctie's op de scherpstelling te doen terwijl de lens in AF modus werkt. De scherpstelring is van een behoorlijk formaat maar zit wel vrij dicht bij de body. De zoomring is fors en zoomt enigszins zwaar maar wel soepel en constant door het hele bereik. De mount is van metaal en voorzien van een rubber ring om meer bestand te zijn tegen de elementen. De lens wordt compleet met zonnekap en een buideltje geleverd.
In gebruik is duidelijk te merken dat dit een AF-S lens is, focussen gaat rap en behoorlijk betrouwbaar. Hunten komt sporadisch voor in omstandigheden met erg weinig licht. De VR II techniek doet z'n werk prima, de 4 stops die geclaimd worden zijn zeker haalbaar, maar kan wel voor een enigszins onrustige bokeh zorgen. Zonder VR aan is de bokeh netjes maar niet spectaculair.
Scherpte is van 70 to 200mm uitstekend, daarboven zwakt het iets en moet je afstoppen. Zelfs wijd open is de scherpte in het midden van het beeld nog erg acceptabel. CA en vervorming zijn zoals je kan verwachten van een lens in deze klasse heel aardig onder controle.
Bij de introductie was deze lens relatief prijzig maar de lens is nu gezakt naar een dusdanig prijsniveau dat hij een aantrekkelijk alternatief is voor de 3rd party 70-300 lenzen.
pricewatch: Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6G IF ED VR
« · ^




Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG IF APO HSM (II) (Macro)
De Sigma is van de EX serie, dat betekend dat hij oerdegelijk is gebouwd, vergelijkbaar met de duurdere Nikkor AFS objectieven. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de AFS-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Nikkor AFS-motor is wel een stuk rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel. De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor een veel lagere prijs dan dat een vergelijkbare Nikkor dat doet. Dit objectief is dan ook zeer populair door haar prijsstelling. Optisch is de Sigma redelijk te vergelijken met de Nikkor 80-200, hij is iets minder wide-open, maar op f4 zeer vergelijkbaar.
Er is ook een nieuwere uitvoering welke niet alleen beschikt over de DG coating (Digitale Coating) maar ook over een 'macro' stand waardoor er kan worden gefocust vanaf 1 meter in plaats van 1.8 meter. Het nieuwe objectief lijkt qua optische prestaties iets achter te liggen op zijn voorganger.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Nikon)
« · ^




Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4-5.6 DG Macro (Nikon)
« · ^




Sigma 70-300/4-5.6 APO DG macro
Deze lens is door z'n prijs een veel verkochte eerste telelens. In de prijsklasse is er eigenlijk alleen nog concurrentie van de tamron en de enkele nikon 70-300G die nog in de winkels zijn blijven liggen.
Scherpstellen gaat niet buitengewoon snel en, mede door de vrij geringe diameter van 58mm, wil hunten regelmatig voorkomen. Er is enige vervorming waarneembaar in het stuk 70-100mm maar dit is niet onoverkoombaar. In hoge contrast situatie's is de lens wijd open geneigd om wat CA te produceren. Scherpte is goed van 70-230mm, daarboven is 2 stops afstoppen een noodzaak. Mits voldoende afgestopt is de lens in staat om heel scherpe platen te produceren op 300mm, contrast laat dan wel iets te wensen over.
Focusring is groot genoeg om bruikbaar te zijn en werkt prettig. De zoomring is erg stug. Een zonnekap wordt meegeleverd, gebruik is, zeker in goed licht, een noodzaak anders is de lens flaregevoelig en heeft het contrast erg te lijden. Als deze eigenschappen eenmaal duidelijk zijn is dit een telezoom met een goede prijs/kwaliteit verhouding die bij voldoende licht knappe foto's kan produceren. Voor snel bewegende objecten en gebruik in schemerige omstandigheden schiet deze lens echter tekort. (Haha woordspeling)
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Nikon)
« · ^




Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van Sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
« · ^




Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de relatief lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Nikon)
« · ^




Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
« · ^




Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Nikon)
« · ^




Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
De Nikkor AF 80-200 is een lichtsterk tele-zoom objectief, het objectief beschikt over een constante maximum diafragma van f/2.8 over het gehele bereik.
Het objectief is voorzien van maar liefst 3 ED-glas elementen, deze garanderen een superieure optische kwaliteit.
Dit objectief is in verschillende uitvoeringen geweest, een schuifzoom versie die optisch niet onderdoet voor de nieuwere modellen. Het objectief heeft later een upgrade gekregen naar een draaizoom uitvoering, daarbij is de autofocus sterk verbeterd. Er is daarna nog een extra uitvoering gekomen van de 80-200, een AFS uitvoering, deze versie beschikte over de silent-wave motor zoals de naam al deed vermoede. Het optisch is hij ook wat verder fijngeslepen. De AF-S uitvoering is niet meer nieuw te krijgen.
De schuifzoom versie kan je voor rond de 300 a 500 euro 2e hands vinden, de draaizoom uitvoeringen zijn een stuk prijziger.
Het objectief staat bekend om zijn superieure optische prestaties, die niet onderdoen voor de nieuwere AFS 70-200 f/2.8 G.
pricewatch: Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
« · ^




Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel is de prijs.
« · ^




Sigma 100-300/4 EX APO DG
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor de toplenzen van Nikon, ook niet qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een teleconverter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
pricewatch: Sigma 100-300mm f4.0 EX DG APO IF HSM (Nikon)
« · ^


Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.



Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
pricewatch: Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX DG APO RF HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de Nikkor 80-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de handschieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa 400,-
goedkoper dan de Nikkor, maar hij beschikt helaas niet over AF-S/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
« · ^




Nikkor AF VR 80-400 f/4.5-5.6D
De Nikkor 80-400 beschikt over beeldstabilisatie, helaas maakt dit objectief geen gebruik van een AF-S autofocus motor, dat betekend dat de autofocus op een consumenten body niet heel snel is.
Op een Pro body is de autofocus al een stuk sneller alleen houd je wel het lawaai. Het objectief beschikt ook over een focus limiter, die zorgt ervoor dat het objectief alleen kan focussen op bepaalde afstanden, van 2.3m tot 3.5m, en 5m tot oneindig. De VR(beeldstabilisatie) kent twee standen, een mode 1 en 2, de verschillen zijn dat in mode 1 dat de beeldstabilisatie constant aanstaat en bij mode 2 alleen als de ontspanknop ingedrukt wordt.
De Nikkor is een objectief met een verlopend diafragma van 4.5 op 80mm naar 5.6 op 400mm.
pricewatch: Nikon AF 80-400mm f/4.5-5.6AF VR
« · ^




Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^




Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Nikon)
« · ^

[ Voor 255% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 23-03-2010 10:55 ]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Deel 3
Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/oYkwBz36sfZfkGJjqrO3W509/full.jpg

"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 11x zoom met als uitzondering de 18-135 van Nikon). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.


Nikon AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX APS-c
Dit objectief wordt als kitlens aangeboden bij de Nikon D80. Dit objectief is zeker niet slecht, maar is kwalitatief toch wel iets minder goed als het oudere 18-70 broertje welke als kitlens bij de D70(S) werd geleverd. Het objectief beschikt ook over het AF-S focus systeem en is dus stil en snel.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX Zoom
« · ^




Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX NIKKOR APS-c EOL
Dit objectief is de eerste 18-200 door Nikon gemaakt. Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Het is een goed gebouwd objectief met een snelle en stille AF motor en een goede VR unit. De optische prestaties zijn over het algemeen goed te noemen, muv het gebied tussen 100mm en 135 mm waar de scherpte matig is. Het verdient de voorkeur om het objectief altijd wat dicht te knijpen voor de optimale scherpte. Het objectief heeft -zoals ieder 11x zoom objectief- wel last van wat vertekening en wat CA. Vignettering vindt met name plaats op 18 en 200 mm. Verder wil de lens vanzelf uitschuiven wanneer je hem naar beneden richt, zogenaamde zoom creep. Dit was één van de betere 18-200 objectieven op de markt.
« · ^




Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6 G ED VR II APS-c
De opvolger van de "oude" 18-200 van Nikon. Tov de eerste versie heeft dit objectief geen last meer van een dip in de scherpte bij 135 mm. De scherpte is zeer goed/goed over het gehele bereik (aan het lange einde is hij wat minder scherp dan <100 mm). Helaas zijn de CA's en de vignettering tov de eerste versie wel wat toegenomen. De bouwkwaliteit, de snelheid en geluidsproductie van de AF en de VR unit zijn allen van goede kwaliteit. Het probleem dat het objectief uitschuift als ie naar beneden hangt is in deze versie opgelost. Daarnaast zorgt een nieuwe coating voor minder flare en ghosting. Al met al een aantrekkelijke keuze voor de Nikon gebruiker die op zoek is naar een 18-200.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II
« · ^




Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC (Nikon)
« · ^




Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant beperkt duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Dit objectief gaat verder waar de 18-200 OS is gebleven. Men neme 50mm extra aan het tele einde en voegen er een snellere autofocus motor aan toe (HSM, Hyper Sonic Motor). Verrassend genoeg is het objectief eigenlijk even groot en zwaar als de 18-200 OS. Dit objectief is onlangs geïntroduceerd en er zijn nog weinig ervaringen over bekend. Neem even contact op als je ergens een review bent tegen gekomen!
pricewatch unsorted: Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon) - Objektiv
« · ^




Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief is 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^




Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^




Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Nikon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Nikon)
« · ^




Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^


Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen.


Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Nikon)
« · ^




Peleng 8mm f/3.5 Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Nikon in 2003 met hun 10,5mm fisheye uitkwam was dit de enige manier om een beeldvullende beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een Nikon APS-C body. Op een FF body geeft dit objectief een nagenoeg rond beeld weer.
Dit objectief moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is hij niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm.
« · ^




Sigma 8/3.5 EX DG Circular Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Nikon)
« · ^




Nikon AF DX Fisheye-NIKKOR 10.5mm f/2.8G ED APS-c
Hoewel de 10.5mm qua uiterlijk erg veel lijkt op zijn grote 16mm broer (180 graden kijkhoek, tonvormig beeldvullend beeld op een DX, maar geen diafragma ring), is de interne constructie totaal anders. Daarbij bevat deze ook een ED glaselement. Hij wordt niet geleverd met achter filters, maar het is wel mogelijk om die zelf te knippen van gekleurd plastic en in een houder die aan de achterkant zit, te steken.
De 10.5 mm fisheye is het enige nikkor DX objectief dat scherpstelt via een externe motor. Hij heeft wat last van CA als onderwerpen van dichtbij gefotografeerd worden. Het is ook mogelijk voor de echte tweakers om de zonnekap er voorzichtig af te zagen en zo op FX een ronde foto met 200 graden kijkhoek te krijgen.
pricewatch: Nikon AF DX 10.5mm f/2.8G Fisheye
« · ^




Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
De Sigma 15 fisheye is op Nikon een populaire lens, binnen zijn klasse. De Nikon variant kost al snel 200 euro meer en optisch liggen ze niet zo ver van elkaar uit de buurt. De sigma heeft geen HSM motor, maar dat is geen groot nadeel, gezien zijn korte focuspad. Op crop geeft deze lens geen enorme vervorming en is hij voor veel dingen bruikbaar. Op fullframe, waar deze lens ook oorspronkelijk voor gemaakt is, komt hij beter tot zijn recht, als UWA fisheye. Met een 180 graden field of view geeft hij een wijds zicht. De finish van de pro serie Sigma's is een grijze coating, die na enkele jaren de gewoonte heeft om lichtjes af te bladderen. Dat is bij deze lens niet anders. De oudere versie van deze lens kan kleine filters bij de mount monteren, de nieuwe versie kan dit niet.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Nikon)
« · ^




Nikon AF Fisheye-NIKKOR 16mm f/2.8D
Dit objectief uit 1993 geeft een beeldvullend extreem tonvormig vervormd beeld weer met een kijkhoek van 180 graden op FX. Op DX is de vervorming veel minder zichtbaar.
Hij komt met ingebouwde zonnekap, en bij het scherpstellen telescopeert het objectief een paar mm. Scherpstellen gebeurd met een externe motor, en de snelheid ervan kan dus varieren, maar is over het algemeen snel. Er kunnen (zelfgemaakte) filters gebruikt worden door middel van een houder aan de achterkant van het objectief. Er worden vier filters meegeleverd. Hou er rekening mee dat zonder de standaard achter filter in de houder dit objectief niet op oneindig focust.
Het objectief is relatief ongevoelig voor flares en ghosting.
pricewatch: Nikon AF 16mm f/2.8D AF Fisheye
« · ^



Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit Rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye van Sigma en de 16 mm fisheye van Nikon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^


Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


In de OP staan bewust geen macro lenzen van 50mm of minder. De reden hiervoor is dat de meeste mensen dit geen fijn brandpuntsafstand vinden om macro te fotograferen. Door de erg kleine werk afstand tot je onderwerp, verjaag je al snel beestjes. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Kortom, voor de meeste mensen zijn 50mm macro lenzen niet de meest geschikte keuze en daarom zijn ze niet los behandeld in de OP.



Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer goed en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
pricewatch unsorted: Tamron SP 60mm f/2.0 Di II LD Macro Nikon
« · ^




Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch unsorted: Sigma DG EX 70mm f/2.8 Macro Nikon
« · ^




Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
Dit objectief heeft enkele jaren geleden door Tamron een face-lift gekregen om hem voor digitaal te optimaliseren. In de praktijk is daar niets van te merken behalve het andere uiterlijk.
Het objectief heeft een fijne push/pull actie om van AF naar MF te schakelen. Nadeel daarvan is dat hij gebruikmaakt van de camera motor bij het auto focussen, wat veel lawaai oplevert, en dat het objectief daarbij twee keer zo lang wordt.
Scherpte is erg goed, en bij het dichtknijpen van het diafragma wordt deze uitstekend, en er is bijna geen CA aanwezig.
De prijs/prestatie is zeer goed-het ding is stukken goedkoper dan de gelijkwaardige objectief van Nikon zelf, en dit objectief wordt alom geprezen. Een aanrader!
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Nikon)
« · ^




Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Nikon)
« · ^




Nikon AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED
Dit brok glas uit 2006 is kort, dik, en relatief zwaar (790g) ondanks de kleine filtermaat van 62mm. Toch voelt hij goed in de hand, vooral op een (semi) professionele body.
Hij is uitgerust met VR II, en kan tot 4 stops winst opleveren bij 'normaal' gebruik. De bokeh van dit objectief oogt prettig door het gebruik van 9 afgeronde diafragmabladen, en hij is ragscherp, misschien ietsie zachter in de hoeken, maar zodra je het diafragma iets dichtknijpt verdwijnt dit. Meningen verschillen erover of dit objectief geschikt is voor portret vanwege deze scherpte. Dit objectief heeft in ieder geval geen last van CA.
De maximale reproductie ratio voor macro gebruik is 1:1. De repro markeringen zijn ook op de afstands schaal af te lezen, en door het gebruik van een SWM is hij fluisterstil in gebruik en de AF is lekker snel bij normaal gebruik.
Nikon wijst erop dat hoe groter de reproductie ratio (dichter bij de 1:1), hoe minder het effect van VR op het beeld zal zijn. Autofocus heeft wat probleempjes bij het maken van macro foto's, en werkt volgens Nikon helemaal niet als er een extender gebruikt wordt. Het blijkt dat een extender en AF gewoon werkt, ook bij het maken van een macro foto. Het is echter beter om bij het maken van een macro foto handmatig scherp te stellen, ongeacht het objectief.
pricewatch: Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
« · ^




Sigma 105/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^




Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CA's zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Nikon)
« · ^




Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Nikon 105 micro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Sigma tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Nikon)
« · ^


[ Voor 255% gewijzigd door Moby op 22-02-2010 20:52 ]


Anoniem: 22659

Topicstarter
Deel 4
Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/oYkwBz36sfZfkGJjqrO3W509/full.jpg

Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en DoF kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Nikon AF NIKKOR 14mm f/2.8D ED
Een extreem groothoek objectief uit 1999. Het is echter in alle gevallen aan te raden om de nieuwere 14-24 f/2.8G ED te halen, tenzij je de diafragmaring nodig hebt. Vergeleken met de 14-24 heeft de 14mm prime meer vervorming (ook moeilijker corrigeerbaar), meer lichtafval en minder scherpte in de hoeken.
De lens bevat 14 elementen in 12 groepen. 7 rechte diafragmabladen en een kortste scherpstelafstand van 20cm. Dit brok glas weegt in totaal 670 gram.
pricewatch: Nikon AF 14mm f/2.8D ED AF
« · ^




Nikon AF 18mm f/2.8 D
Eigenlijk geldt hiervoor vrijwel hetzelfde als de 14mm 2.8. Te duur om aan te schaffen tenzij je echt helemaal leip bent van ultieme kwaliteit op prime/groothoek gebied. Op APS-C valt het wel tegen eigenlijk, zo'n 24mm, maar toch een bijzonder leuke groothoek.
pricewatch: Nikon AF 18mm f/2.8 D
« · ^




Nikon AF Nikkor 20mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 30mm equivalent. 12 lenzen in 9 groepen zorgen voor een totaal gewicht van 270 gram. Dit objectief heeft een minimale focusafstand van 25 cm. De filtermaat is 62mm.
pricewatch: Nikon AF 20mm f/2.8D AF
« · ^




Nikon AF Nikkor 24mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 36mm equivalent. Nadeel als 35mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
9 lenzen in 9 groepen met een minimale focusafstand van 30cm, 64.5mm in diameter bij een lengte van 46mm. Dit resulteert in een gewicht van 270 gram. De lens heeft een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 24mm f/2.8D AF
« · ^




Nikon AF-S 24 f/1.4G ED N
Groothoek prime met een diafragma van f/1.4! dit resulteerd in een splinterdunne dof, wat nieuwe creatieve mogelijkheden met zich meebrengt. Je kunt dit objectief zien als de opvolger van de 28 f/1.4D die in 2006 uit productie gegaan is. De prijsstelling (nieuwprijs) van de nieuwe 24mm ligt een fractie hoger. De lens is scherp, maar op f/1.4 een tikje soft (wat niet verwonderlijk is), wat prima op te vangen is met goede sharpening algoritmes in je post-processing.
12 elementen in 10 groepen (met twee elementen van ED-glas, twee asferische objectiefelementen en enkele objectiefelementen met Nano Crystal-coating). 9 afgeronde diafragma lamellen, een filtermaat van 77mm en een korste scherpstelafstand van 24 cm. Dit alles resulteert in een brok glas van 620 gram.
pricewatch: Nikon AF-S 24mm f/1.4G ED
« · ^




Nikon AF 28mm f/1.4 D ASP RF
Een zeer snel groothoek objectief welke volgens Nikon zeer geschikt is voor landschappen en slecht verlichte
onderwerpen.
pricewatch: Nikon AF 28mm f/1.4 D ASP RF
« · ^




Nikon AF Nikkor 28mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 42mm equivalent. Nadeel als 42mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
6 lenzen in 6 groepen, in een pakket van 65 x 44.5mm. Dit zorgt voor een gewicht van 205 gram. De lens heeft een minimale focusafstand van 25cm en een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 28mm f/2.8 D
« · ^




Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Sigma was met de 30mm f/1.4 HSM de eerste die een lichtsterke prime maakte met ingebouwde AF-motor (HSM), wat goed nieuws is voor de D40/x/60 gebruikers. Doordat 30mm op de DX-sensor de oude vertrouwde standaardnorm van 50mm benadert, is dit objectief dus wat decennialang de 50mm voor filmfotagrafie was. Het is een vrij grote, robuuste lens (EX-serie). Helaas is de prijs dusdanig dat voor de D40/x/60 bezitters de aanschaf nog wel voor hoofdbrekens zal zorgen; dit objectief kost meer dan de twee kitlenzen voor deze camera's samen. Desalniettemin een zeer welkome aanvulling in de (met minder lichtsterke zooms gevulde) lenzentas en vooralsnog de enige prime met deze brandpuntsafstand met een AF-motor.
pricewatch: Sigma 30mm f1.4 EX DC HSM (Nikon)
« · ^




Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G APS-c
Dit goedkope objectief is de 50mm van het Nikon DX formaat. Het heeft een snelle autofocus en een groot maximaal diafragma. Bokeh van het 7 bladige afgerond diafragma is matig (uitkijken wat er op de achtergrond van de foto bevind), en wijd open valt er een beetje vignetering te bespeuren. Door het diafragma naar f/4 dicht te knijpen is daar nagenoeg niks meer van te zien. Het objectief is vanaf f/1.8 al zeer scherp van rand tot rand, en bereikt hierin haar top op f/4. Contrast is matig en de hoeveelheid CA is iets meer dan die op 50mm objectieven.
De filtervatting is 52mm, en het objectief kan zonder vigneterings problemen dikke filters aan. Ondanks de minpunten toch een aanrader voor de DX zoom-enthousiast die ook primes wil uitproberen.
pricewatch: Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G
« · ^




Nikon AF NIKKOR 35mm f/2D
De huidige 35/2 gaat alweer een tijdje mee. De lens is stevig en solide gebouwd en kan de rol van een standaard-lens vervullen op DX, of een moderate wide-angle op FX. Dankzij de korte focusslag stelt de lens lekker snel scherp.
De performance van de lens is exact zoals je het zou verwachten van een conservatieve prime, niet spectaculair, maar er valt ook niets tegen in te brengen. Wide-open doet hij het al goed, en een paar stops geknepen geeft deze lens een heel mooi resultaat.
De hoeken doen het wide-open qua scherpte wel wat minder dan het centrum, maar dit is op DX geen enkel probleem.
pricewatch: Nikon AF 35mm f/2D AF
« · ^




Carl Zeiss Planar T* 1,4/50
Dit is een stevige manual focus metalen objectief met metalen banjonet. De metalen zonnekap voelt degelijk en solide aan. Handmatig scherpstellen verloopt gladjes van 0,45 cm naar oneindig in driekwart van een volle rotatie.
Qua beeld is hij nagenoeg hetzelfde als de nikkor 50mm AF-D, maar bokeh is net wat mooier dan de 50mm AF-D, hetzelfde als bij de 50mm AF-S, omdat de eerste maar 7 diafragmabladen heeft en de laatste ook 9 stuks bezit.
De scherpte van het objectief is goed op volle opening, maar vanaf f/2 is hij extreem scherp en bij f/4 is zijn 'sweet spot'. Het objectief is vrij ongevoelig voor flare, heeft toch wel enigzins last van CA, Hij bevat ongeveer dezelfde tonvorming als de meeste 50mm f/1.4 objectieven.
pricewatch: Carl Zeiss Planar T* 1,4/50 ZE
« · ^




Nikon AF NIKKOR 50mm f/1.8D
Dit is de goedkoopste nikkor prime op de markt en erg geliefd bij fotografen. Hij is licht en bijna geheel van plastic, met een metalen mount. Hij wordt geleverd zonder zonnekap. AF gebeurt via een externe motor. Zijn 'broer', de f/1.4 is iets scherper op f/1.8 dan dit objectief, maar tegen f/4 is er geen verschil meer te zien tussen de twee. De f/1.4 heeft ook meer contrast en (bij de AF-S versie) een mooiere bokeh. Dit objectief heeft 7 rechte diafragmabladen (hetzelfde aantal en vorm als de 1.4 AF-D) tegen 9 afgeronde van de nieuwe AF-S f/1.4
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.8D AF
« · ^




Nikon AF Nikkor 50mm f/1.4D
Inmiddels is deze lens opgevolgd door de AF-S Nikkor 50mm f/1.4G. Dit objectief is het grotere broertje van de plastic fantastic 50mm f/1.8D maar heeft een 2/3e stop groter diafragma, wat deze lens ideaal maakt voor korte scherptedieptes en fotograferen met weinig licht. Optisch is hij ook beter dan zijn kleine broertje. Op DX-formaat is dit een fijne portretlens en kun je zien als tegenhanger voor de 85mm f/1.8D op fullframe (resulteert in nagenoeg dezelfde korte dof).
Het objectief bestaat uit 7 lenzen in 6 groepen, welke samen voor een gewicht zorgen van 230 gram. De filtermaat is 52mm en kortste scherpstelafstand is 45cm.
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.4D AF
« · ^




Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
De nieuwste standaard-prime van Nikon voor FX camera's.
Deze lens wordt een lichte tele-lens op DX bodies.
Dit is de eerste versie van de 50/1.4 met een AF-S motor en zonder diafragma-ring, hierdoor is de autofocus van de lens nauwkeurig en stil.
De lens wordt geleverd met een hard-plastic zonnekap, die vrij stevig is en goed zijn werk doet.
De scherpte en hoekscherpte is extreem goed wanneer de lens een paar stops geknepen wordt, maar ook wide-open is deze lens zeer bruikbaar met een goede edge-performance op FX.
Zoals gebruikelijk met snelle primes is er wel fors wat vignetting aanwezig wide-open maar deze verdwijnt snel.
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.4G
« · ^




Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM
Ook de 50mm van Sigma kreeg de HSM-treatment én een tamelijk revolutionair ontwerp. De lens is twee keer zo groot en zo zwaar als de Nikkor AF 50mm f/1.4 prime. Het objectief krijgt hele positieve reviews en werkt ook op FF. Wederom zal de prijs voor velen een struikelblok zijn, aangezien je voor net iets meer dan €100 al een Nikkor AF 50mm f/1.8 prime hebt en ook de Nikkor AF 50mm f/1.4 nog steeds een stuk goedkoper is. Juist de doelgroep die de HSM nodig heeft (D40/x/60-bezitters) zullen de 350 euro voor dit objectief niet snel op tafel leggen. Zeker met de komst van de goedkopere Nikkor AF-S 50mm is de vraag hoeveel toekomst deze op zich uitstekende Sigma met F-mount heeft.
pricewatch: Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^




Nikon AF Nikkor 85mm f/1.8D
Leuke dedicated beginners-portretlens voor weinig geld. Voldoende scherp (ook op F/1.8), goede flare prestaties (met bijgeleverde HN-23 metalen zonnekap), en razendsnelle autofocus door het backfocus design. Ook handmatig scherpstellen met deze lens werkt goed door de soepele ring. Autofocus is dan ook weer het grootste nadeel van deze lens, velen hebben namelijk de neiging om te frontfocusen. Dit kan gecorrigeerd worden in de semipro Nikon bodies. Ook heeft de lens relatief veel CA (zeker in de gebieden die onscherp zijn), en kan de bokeh wat onrustig gevonden worden.
De grootste concurrent is de Nikon 85 f/1.4 (bijnaam de cream-machine vanwege zijn waanzinnig mooie bokeh), die helaas wel een stuk duurder en zwaarder is.Het objectief heeft een kortste scherpstelafstand van 85cm (en is dus niet erg geschikt voor macro), en een filtermaat van 62mm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.8D AF
« · ^




Nikon AF NIKKOR 85mm f/1.4D IF
Dit is een solide gebouwd, metalen objectief zonder ingebouwde motor.
De scherpte van dit lichtsterke objectief is in het centrale gebied uitstekend, de uiterste hoeken wat zachter; maar omdat dit primair een portret objectief is, moet dat totaal geen probleem zijn, behalve voor de hoekfetisjist. Op f/2.8 komt hij goed tot zijn recht en is hij haarscherp. Een objectief is echter meer dan alleen scherpte; de kleuren en het contrast zijn mooi en hij heeft niet voor niets de bijnaam "the cream machine" gekregen van zijn eigenaren. De bokeh is boterzacht en oogt erg plezierig, nog meer dan zijn goedkopere broertje, de f/1.8 versie. De overgang van scherp naar onscherp is geleidelijk en mooi. De 1.4 versie heeft ietwat meer vignetering wijd open dan de f/1.8 versie.
Er is nagenoeg geen vertekening in het beeld, bijna geen CA, ghosting of flare, mits de bijgeleverde metalen opschroef zonnekap gebruikt wordt. De minimale scherpstel afstand is 85cm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.4D AF
« · ^



Autofocus is met de introductie van autofocus-motor-loze bodies een stuk ingewikkelder geworden bij Nikon-camera's. Dus met welke objectieven heb je nu wel autofocus, en met welke niet?

Nikon & Autofocus, een korte geschiedenis...
Vroegah had men natuurlijk nog geen autofocus, maar aangezien de mount bij Nikon niet veranderd is, zijn er enkele objectieven die wel passen maar geen autofocus kunnen krijgen. Een kleine geschiedenis van autofocus is dus wel handig, zodat we weten welke types autofocus er zijn.

• Nikon F3 AF
De Nikon F3 AF was de eerste publiekelijk beschikbare autofocus camera van Nikon, er waren 2 AF objectieven beschikbaar, de 80mm f/2.8 en een 200mm f/3.5. De autofocus van beide lenzen werkt via een autofocus-motor in de lens, aangestuurd via elektronische contacten in de mount. Later wordt van dit principe afgestapt en nog weer later gaan we een dergelijk systeem weer terug zien. Er zijn veel compabiliteits-issues tussen zowel de Nikon F3 AF-body met andere autofocus lenzen als met de AF lenzen gemaakt voor de Nikon F3 AF-body. Je kunt er dus vanuit gaan dat het of niet gaat werken, of gewoon niet gaat passen.

• Nikon F501
Met de F501 introduceerde Nikon een nieuwe manier van autofocus, niet via elektronische contacten maar met een zogenaamde schroevendraaier. De autofocus-motor zat niet meer in de lenzen maar in de body en werd via een schroef aangedreven. Dit is wat wij tegenwoordig als het oude autofocus-systeem kennen. De eerste lenzen met deze nieuwe autofocus hebben een hele kleine scherpstelring voor tijdens manual-focus, later zal dit na veel commentaar veranderd worden door Nikon en zie je weer grotere scherpstelringen. De Nikon F501 ondersteund enkel oude AF-lenzen. Objectieven met de G-toevoegingen worden niet ondersteund evenals VR. AF-S lenzen werken dan ook niet op deze camera.

• Nikon AF-i
AF-i staat voor AutoFocus - integrated, dit zijn objectieven met een focusmotor in de lens ingebouwd, je kunt dit zien als de voorloper van AF-S waar AF-S in principe een silentwave-motor gebruikt ipv een normale electro-motor. Nikon AF-i Lenzen werken op alle Nikon bodies van na de Nikon F4 (1988). AF-i lenzen werken via elektronische contacten in de mount, de schroevendraaier is dan ook niet nodig.

• Nikon AF-S
Autofocus objectieven voorzien van een Silentwave-motor (swm) in de lens. Het voordeel hiervan is dat focusmotor op de lens afgestemd kan worden, een 18-55 DX kitlens is minder zwaar en hoeft minder glas in beweging te zetten dan een 600mm super-tele lens. AF-S is compatibel met AF-i.

Heeft hij nou autofocus, ja of nee?
Nu we weten welke 2 hoofdtypen autofocus objectieven er zijn (de lenzen voor de Nikon F3AF negeren we compleet) en objectieven voorzien van AF-i en AF-S kunnen we onder dezelfde groep laten vallen. Wat werkt er nu wel, en wat werkt er nu niet?
AF objectieven zijn afhankelijk van een schroeverdraaier in de body, de volgende bodies hebben allemaal een focusmotor in de body en zouden dus ook met AF-objectieven moeten werken: Nikon F501, F401, F401s, F401x, F601, F801, F801s, F50, F55, F60, F65, F70, F75, F80, F90, F90x, F100, F5, F6, E2, E2n, E3, E3s, D1, D1h, D1x, D2h, D2hs, D2x, D2xs, D3, D3s, D3x, D100, D200, D300, D300s, D700, D50, D70, D70s, D80, D90.

De volgende camera's zijn compatibel met ENKEL AF-S en AF-i objectieven: D40, D40x, D60, D5000, D3000. Deze camera's missen een autofocus-motor in de body, en ondersteunen zodoende geen AF-lenzen.

Heeft hij nou Vibration reduction of niet
Vanaf de F5 (1996) en later werkt VR op elke (D)SLR.
« · ^


Nikon:

Lens-afkortingen
  • AI : Aperture Indexing, systeem zodat de camera weet welk diafragma geselecteerd is
  • AI: E : Nieuwere variant van AI
  • AI-S : Weer een verbeterde versie van AI
  • AI-P : CPU in de lens
  • D : Distance, verteld de body op hoever de lens gefocused is.
  • AF : Autofocus, via schroefsysteem.
  • AF-I : Autofocus, focusmotor in de lens zelf.
  • AF-S : Autofocus, Silentwave focusmotor in de lens zelf.
  • SWM : Silentwavemotor, een type electromotor.
  • G : Zonder diafragmaring, alleen geschikt voor body's met diafragma-aansturing (verder hetzelfde als 'D')
  • IX : APS lens voor de Pronea serie.. Deze zijn NIET geschikt voor 35mm filmcamera's en DX/FX camera's.
  • DX : Lens ontworpen voor het 1,5x crop DX formaat, vaak ook voorzien van coatings speciaal voor digitale camera's.
  • FX : Aanduiding voor een zogenaamde 'fullframe' 35mm sensor bij Nikon bodies.
  • N : Voorzien van speciale Nano coating, tegen interne reflecties.
  • ED : Voorzien van elementen van ED-glas, wat Cromatic Abberation tegengaat.
  • Super-ED : Super-ED glas zie je vooral in de extreem lange telelenzen..
  • IF : Internal Focussing, betekend dat de lens niet langer wordt tijdens het focussen.
  • VR: Vibration Reduction, compenseert het trillen van de lens.
  • VR II: Vibration Reduction Mark II, verbeterde versie van VR.
Zonnekappen:
  • HB : Bajonet systeem
  • HE : Verlengde zonnekap (voor lenzen met ingebouwde zonnekap)
  • HK : Wordt vastgezet met een lock-knopje
  • HN : Schroefsysteem
  • HR : Rubberen zonnekap (meestal met schroefsysteem)
  • HS : Zonnekap met lensdop-systeem
Sigma
  • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
  • DG : deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
  • EX : deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
  • Asp. : deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
  • APO : deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
  • OS : deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
  • HSM : deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
  • RF : deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
  • IF : deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
  • CONV : deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^




Tamron
  • DI : deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
  • DI II : deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
  • SP : deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
  • VC : deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
  • XR : deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
  • ASL : deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
  • LD : deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • AD : deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • HID : deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • IF : deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
  • ZL : deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
  • AFMF : deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^




Tokina
  • AS : deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
  • F&R : deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
  • SD : deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
  • HLD : deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
  • MC : deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
  • FE : deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
  • IF : deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
  • IRF : in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
  • FC : deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
  • OTFC : een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
« · ^

« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Nikonmount-objectieven-topic V8.0 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen. Ik noem hierbij even speciaal Priyantha Bleeker, YellowCube & WhizzCat.

Aangezien dit deel een grondige herziening is van voorgaande delen, is dit deel tot stand gekomen met medewerking van veel gebruikers, die ik hiervoor allemaal even wil bedanken. De auteurs van dit deel zijn (in aflopende alfabetische volgorde):
Wijnands, ThunderNet, Shark.Bait, Remy, qadn, Nomad & mig29. Verder dank aan PowerUp voor het checken van de stukjes.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

[ Voor 255% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 25-03-2010 19:36 ]


Anoniem: 22659

Topicstarter
en eentje voor de zekerheid :)

Edit: deze dan nog maar even gebruiken voor een extra zonnetje voor Shark.Bait. Dank voor al je hulp _/-\o_

ThunderNet verdient -als crewlid- slechts een :*)

;)

[ Voor 78% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 23-02-2010 14:36 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 22659

Topicstarter
Hierbij het nieuwe deeltje van dit topic :)

Mocht je op- en/of aanmerkingen hebben, dan graag via de Afbeeldingslocatie: http://tweakimg.net/g/forum/images/icons/icon_hand.gif. Veel leesplezier!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Ik wilde je nog mailen wanneer de nieuwe live ging maar ik zie dat dat inmiddels al gebeurd is. Lap tekst maar wel een verbetering zeg.

Linkje naar http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html erbij voor wie er maten en gewichten zoekt?

[ Voor 28% gewijzigd door Wijnands op 23-02-2010 15:02 ]

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Het is wel een eindje scrollen, maar dan heb je ook wat!
Een kleine suggestie voor de ultrawideangle lenzen: is het handig om bij het plaatje te zetten dat deze geld voor 35mm equiv. cameras?

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 22659

Topicstarter
citruspers schreef op dinsdag 23 februari 2010 @ 15:02:
Een kleine suggestie voor de ultrawideangle lenzen: is het handig om bij het plaatje te zetten dat deze geld voor 35mm equiv. cameras?
Goed punt, probleem is alleen dat ik geen karakters meer heb voor de OP, dus dan moet er iets anders weg :X

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 160183

Mooi overzicht! Linkje van Wijnands erbij is aan te bevelen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jejeh
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 05:09
met een beetje mazzel kan deze er dit jaar ook nog bij :

PMA 2010: Lens maker Tokina is set to produce a 16-28mm F2.8 ultra wide angle zoom lens for full-frame DSLRs. The lens, called the SD 16-28 F2.8 (IF) FX is being shown in mockup form on the stand of US distributor THK at the PMA show in Anaheim, California. Specifications and availability are as yet unknown.

Afbeeldingslocatie: http://a.img-dpreview.com/news/1002/PMA/tokina1628.jpg

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • abrakadaver
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 06-01-2021
jejeh schreef op dinsdag 23 februari 2010 @ 16:00:
met een beetje mazzel kan deze er dit jaar ook nog bij :

PMA 2010: Lens maker Tokina is set to produce a 16-28mm F2.8 ultra wide angle zoom lens for full-frame DSLRs. The lens, called the SD 16-28 F2.8 (IF) FX is being shown in mockup form on the stand of US distributor THK at the PMA show in Anaheim, California. Specifications and availability are as yet unknown.

[afbeelding]
Godverdomme nou dat weer! Denk je eindelijk klaar te zijn met kopen....

Fujifilm X100F, Olympus OM, Rolleiflex, Canon EOS


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • joepert
  • Registratie: Februari 2007
  • Niet online
Dit ziet er heeeel netjes uit. Complimenten.

Ik mis de Tokina 11-16mm, die juist heel goed beoordeeld wordt. Verder is het misschien handig om bij de twee versies van de Tokina 12-24mm aan te geven dat de ene niet en de andere wel een ingebouwde focusmotor heeft.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Anoniem: 22659 schreef op dinsdag 23 februari 2010 @ 15:04:
[...]

Goed punt, probleem is alleen dat ik geen karakters meer heb voor de OP, dus dan moet er iets anders weg :X
Je zou het erbij kunnen shoppen in het plaatje? :)

Wat betreft de Tokina 16-30: YES! Net te laat (heb net een sigma 10-20), maar als ik full frame ga staat die lens op mijn lijstje mits hij betaalbaar is!

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Tokina 50-135 mist ook. Als iemand over een van 2 wat zinnigs kan schrijven dan vouwt mig29 dat vast wel in de post.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • NickH
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 08-04 06:58
Een hoop goede info in de topicstart, hulde! Te zien aan de versie "2010", krijgen we per jaar een topic?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 22659

Topicstarter
NickH schreef op dinsdag 23 februari 2010 @ 18:08:
Een hoop goede info in de topicstart, hulde! Te zien aan de versie "2010", krijgen we per jaar een topic?
Dat lijkt me een goede manier om het topic enigszins actueel te houden. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nomad
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 09:04

Nomad

Moderator Foto & Video

a.k.a. Martijn

Ik zal achter de schermen ook nog even kijken naar wat missende lenzen en die nog even toevoegen met Mig29.
We lijken de tamron 17-50, tokina 11-16 en tokina 50-135 te missen.
Deze 3 zijn geen probleem, gezien ze alledrie third party zijn en ze wel in canonmount staan. Dan hebben we al een fijn begin. Ik heb ervaring met alle 3 op nikon ook, dus die lenzen zullen wel goed komen :).

Commercieel fotograaf - Zakelijke portretten


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • wolver1ne
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 25-01 07:07
Moet Sigma 180/3.5 niet EOL zijn? Op de Sigma site staat die wel op de discontinued lijst. Is uiteraard nog wel verkrijgbaar bij sommige fotoboeren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Shark.Bait
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 15-04 11:53

Shark.Bait

deze zin geen werkwoord.

Anoniem: 22659 schreef op donderdag 18 februari 2010 @ 11:17:
en eentje voor de zekerheid :)

Edit: deze dan nog maar even gebruiken voor een extra zonnetje voor Shark.Bait. Dank voor al je hulp _/-\o_
:$ dank je. Je eigen inzet moet je natuurlijk ook niet te onderschatten d:)b

Nikon, Fujifilm en Apple zooi


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rudedadude
  • Registratie: September 2003
  • Nu online

Rudedadude

Maybe we were born to run

jejeh schreef op dinsdag 23 februari 2010 @ 16:00:
met een beetje mazzel kan deze er dit jaar ook nog bij :

PMA 2010: Lens maker Tokina is set to produce a 16-28mm F2.8 ultra wide angle zoom lens for full-frame DSLRs. The lens, called the SD 16-28 F2.8 (IF) FX is being shown in mockup form on the stand of US distributor THK at the PMA show in Anaheim, California. Specifications and availability are as yet unknown.
De keuze wordt reuze :) Mooi dat Tokina ook wat voor Nikon FX gaat doen. Nu is groothoek niet het eerste waar ik op zit te wachten, maar ik ben benieuwd of er nog meer gaat volgen.

Hulde voor de topicstart _/-\o_

Meer hardloopschoenen van Topo Athletic, Inov-8, Altra, Mizuno en Skechers dan Imelda Marcos.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • wolver1ne
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 25-01 07:07
When asked whether the recently unveiled AF-S 16-35mm f/4 VR represents the first in a new line of smaller, more affordable fixed-aperture optics aimed at these very same users, Mr Sasagki would not discuss specifics, but told us if customers want it, we will provide.
:D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • lateef
  • Registratie: Maart 2005
  • Laatst online: 24-04 13:24
Nomad schreef op dinsdag 23 februari 2010 @ 19:12:
Ik zal achter de schermen ook nog even kijken naar wat missende lenzen en die nog even toevoegen met Mig29.
We lijken de tamron 17-50, tokina 11-16 en tokina 50-135 te missen.
omdat jullie voor een zo compleet mogelijke opsomming lijken te gaan, mis ik de andere ZF(.2) lenzen van Zeiss.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • QuestionMarc
  • Registratie: Maart 2006
  • Laatst online: 11-04 16:30
Zojuist heb ik de nieuwe Sigma 17-70 F2.8-4 OS besteld. Hij is nog niet veel gereviewed maar de eerste berichten zijn erg positief. Het wordt de vervanging van mijn sigma 18-50 F2.8 (de eerste versie) dus slechter kan het niet worden :) Van die lens blijft af en toe het diafragma hangen, en dat is niet zo heel handig vind ik. Tenzij je altijd op 2.8 schiet natuurlijk.
Ook is het wel handig dat deze 72 mm filters eet, ik heb namelijk een 72mm circular polarizer...
Als ik hem binnen heb zal ik wel kijken of er nog wat foto's gepost kunnen worden hier...

[ Voor 13% gewijzigd door QuestionMarc op 23-02-2010 22:35 ]

Op de fiets vervuil je niets!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bouwfraude
  • Registratie: Februari 2004
  • Niet online
De Tokina 12-24mm is ook bruikbaar op FF van 18-24mm.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sallin
  • Registratie: Mei 2004
  • Niet online
Wow, complimenten voor deze inspanning. Van het weekend eens goed lezen voor mijn verlanglijstje :).

This too shall pass
Debian | VirtualBox (W7), Flickr


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 22659

Topicstarter
wolver1ne schreef op dinsdag 23 februari 2010 @ 19:44:
Moet Sigma 180/3.5 niet EOL zijn? Op de Sigma site staat die wel op de discontinued lijst. Is uiteraard nog wel verkrijgbaar bij sommige fotoboeren.
Hij staat hier gewoon nog tussen de producten toch? Mocht je meer info hebben, maak dan even een TR aan :)

Verder heb ik het stuk over compatibiliteit van Nikon objectieven naar achteren geschoven waardoor er meer plek is in de eerste OP ( :P ). Er is dus ruimte voor mini-reviews van jullie zijde :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Oh, mini reviews. Ik zal kijken wat ik kan doen :)

Nikon 85 1.8D

Leuke dedicated beginners-portretlens voor weinig geld. Voldoende scherp (ook op F/1.8), goede flare prestaties (met bijgeleverde HN-23 metalen zonnekap), en razendsnelle autofocus door het backfocus design. Ook handmatig scherpstellen met deze lens werkt goed door de soepele ring. Autofocus is dan ook weer het grootste nadeel van deze lens, velen hebben namelijk de neiging om te frontfocusen. Dit kan gecorrigeerd worden in de semipro Nikon bodies. Ook heeft de lens relatief veel CA (zeker in de gebieden die onscherp zijn), en kan de bokeh wat druk gevonden worden.
De grootste concurrent is de Nikon 85 1.4, die helaas wel een stuk duurder en zwaarder is.
Het objectief heeft een kortste scherpstelafstand van 85cm (en is dus niet erg geschikt voor macro), en een filtermaat van 62mm. De 6 lenzen in 6 groepen zorgen voor een totaalgewicht van 380gram.

Mijn gebruikservaringen van deze lens (heb hem 4 maanden in mijn bezit), tussen het al bestaande artikeltje geplakt. Is dit een beetje waar je naar op zoek bent Mig?

[ Voor 91% gewijzigd door citruspers op 24-02-2010 14:01 ]

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Ik denk iets minder specs en iets meer ervaring maar het is een heel eind in de goede richting

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
@Wijnands: De specs heb ik eigenlijk puur overgenomen van het al bestaande artikel, ik heb mijn ervaringen er een beetje tussengeplakt. ;)

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 22659

Topicstarter
@citruspers: ik heb hem een heeeeeel klein beetje bijgewerkt en erin geplakt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Prima, ik zal kijken of ik nog wat kan schrijven over mijn andere lenzen. Ik zag ook dat het wideangle plaatje nu "gebrandmerkt" is met de sensorsize? :)

I'm a photographer, not a terrorist


  • QuestionMarc
  • Registratie: Maart 2006
  • Laatst online: 11-04 16:30
Vandaag de nieuwe Sigma 17-70 2.8-4.0 OS binnengekregen. Eerste indruk: stevig, best zwaar ook, eerste foto's lijken goed scherp, behalve op 17mm F2.8. Eerste nadeel ook: de HSM is geen echte HSM want de focusring draait mee...en dus ook geen manual override.
Ook opvallend: hij kan echt zéér dichtbij scherpstellen, niet normaal meer! Wat er dan van de beeldkwaliteit overblijft dat moeten we nog zien, maar voor incidentele macrotjes is ie echt wel geschikt :)
Komend weekeinde maar weer eens wat fotos gaan maken, resultaten zal ik hier eventueel wel laten zien :)

Op de fiets vervuil je niets!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Rudedadude
  • Registratie: September 2003
  • Nu online

Rudedadude

Maybe we were born to run

Klinkt volledig als de doorontwikkeling van de 'oude' sigma 17-70 die ik eerder had. Op 70 mm kon je dingen tegen het glas aanhouden en dan werd er nog scherpgesteld, dat was dan volgens mij 1:2. Het is inderdaad jammer dat Sigma alles HSM noemt, maar dat je in sommige gevallen (wanneer het een doorontwikkeling van een lens is) dan nog te maken hebt met een meedraaiende zoomring.

Meer hardloopschoenen van Topo Athletic, Inov-8, Altra, Mizuno en Skechers dan Imelda Marcos.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Prettigste lens voor de incidentele macro blijf ik de oude 28-105 vinden. 1:2 vanaf 50mm en met een kwaliteit waar je je niet voor hoeft te schamen. Deze plaat ooit mee geschoten en da's nog steeds een dikke hit op flickr.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Shark.Bait
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 15-04 11:53

Shark.Bait

deze zin geen werkwoord.

Teering, mooie plaat Wijnands. Toen ik em nog had maakte ik ook incidenteel van die semi macro's ermee, maar nooit van die kwaliteit daarom.

[ Voor 1% gewijzigd door Shark.Bait op 27-02-2010 22:48 . Reden: e vergeten :') ]

Nikon, Fujifilm en Apple zooi


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Nou moet ik wel zeggen, osteospermum is een hele dankbare plant voor dat soort platen. Beetje zon erop en je hebt echt een spetterende plaat. Ik zorg er ook elk jaar weer voor dat ik ze in de tuin heb.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Wel typisch dat de meeste instap/general purpose-zoomlenzen zo dichtbij kunnen focusen, terwijl de "serieuzere" lenzen allemaal niet zo dichtbij scherpstellen.

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Dat verbaast me ook wel 's ja. Denk dat de oorzaak dezelfde is als waarom de D3 geen flitser heeft, men verwacht dat je dat soort dingen met aparte spullen regelt.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Dat de D3 geen flitser heeft is vrij logisch. Ten eerste: bouwkwaliteit. Popup flitsertjes kunnen afbreken. Ten tweede is er bijna geen ruimte voor door het grotere pentaprisma. Ten slotte geeft popup flash bijna nooit het gewenste licht, is het niet erg krachtig, zorgt het door de positie voor rode ogen en kan j het niet bouncen.

De pro die ik ken vind het een groot nadeel dat de D700 een popup flitser heeft, actually. (kleine backup camera voor 2 D3's)

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • wolver1ne
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 25-01 07:07
Een popup flash kun je prima bouncen dmv een dikke stuk papier of iets dergelijks. Is uiteraard niet zo sterk als een external flash, maar ja, het kan wel.

Afbeeldingslocatie: http://farm3.static.flickr.com/2682/4389871886_35840c2c8b.jpg

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Mooi! :9

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

Ik mis wel wat Zeiss, Voigtländer en ander MF spul reviews :). NIet populair?? MF-suckage??
Misschien binnenkort maar eens een review van de CV Color-Skopar 20mm f3.5 SLII hier neerzetten.....

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
BlaTieBla schreef op vrijdag 26 februari 2010 @ 22:33:
Ik mis wel wat Zeiss, Voigtländer en ander MF spul reviews :). NIet populair?? MF-suckage??
Zijn gewoon heel weinig mensen die dat hebben. Wel is er voor gekozen om niet al het oude Ai glaswerk ook nog 's te bespreken (en ook wat juweeltjes uit het begin van de AF tijd missen)
Misschien binnenkort maar eens een review van de CV Color-Skopar 20mm f3.5 SLII hier neerzetten.....
Lijkt me interessant, net als wat leesvoer over de samyangs.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Niet populair omdat de meeste nikon bodies er niet mee kunnen meteren?

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Dat lijkt me een stuk minder relevant

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Shark.Bait
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 15-04 11:53

Shark.Bait

deze zin geen werkwoord.

BlaTieBla schreef op vrijdag 26 februari 2010 @ 22:33:
Ik mis wel wat Zeiss, Voigtländer en ander MF spul reviews :). NIet populair?? MF-suckage??
Misschien binnenkort maar eens een review van de CV Color-Skopar 20mm f3.5 SLII hier neerzetten.....
Tja, er zijn wel meer objectieven die het niet gehaald hebben. De 200-400 f/4, de primes van boven de 105mm en de 105 DC. De tiltshifters, de nog in productie zijnde Ais objectieven, de alleen nog 2e hands verkrijgbare MF en AF legendes/rotzooi. De mensen die die objectieven zoeken weten ws wel waar ze reviews kunnen vinden en wat ze willen denk ik. Alles wat er op een nikon geschroefd kan worden reviewen lijkt me toch een taak die niet te doen valt. Dan gaan er weer anderen klagen dat er in hun opinie teveel objectieven in staan.... ;)

Nikon, Fujifilm en Apple zooi


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

Shark.Bait schreef op zaterdag 27 februari 2010 @ 22:54:
[...]
Alles wat er op een nikon geschroefd kan worden reviewen lijkt me toch een taak die niet te doen valt. Dan gaan er weer anderen klagen dat er in hun opinie teveel objectieven in staan.... ;)
Ja? Dus? En? ;)

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Willianv
  • Registratie: Juni 2006
  • Niet online
Ik heb een Nikon D80 met kitlens (18-135). Tevens heb ik een sigma 70-300 apo lens.

De 70-300 gebruik ik het meest, maar deze heef toch wel een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat ik de lens traag vind, vanwege het ontbreken van een eigen motor.

Nu vraag ik me af of ik er goed aan doe om de sigma te vervangen door de Nikon 70-300 VR lens. Deze is wel beduidend duurder, maar is het bedrag het verschil waard?

Ook ben ik me aan het orienteren op een flitser, het zal denk ik de sb600 worden.
Is een SB600 een goede keuze icm de 18-135 lens?

[ Voor 9% gewijzigd door Willianv op 03-03-2010 18:23 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Ik kan niets zeggen over de focus snelheid van de 70-300, maar ik denk wel dat de SB-600 niet echt geweldige resultaten zal boeken met een telezoom. Hotshoe flitsertjes en trage telezooms (traag als in: laat weinig licht door) zijn niet direct een match made in heaven.

Mag ik weten wat je precies wilt bereiken? Voor wildlife kan je de SB-600 met 70-300 eigenlijk sowieso al afschrijven, voor sport kan je beter een snellere 70-200 kopen, en voor binnen is een lichtsterke prime een betere en goedkopere optie.

Begrijp me niet verkeerd, de SB-600 is een heerlijke flitser (ik heb er zelf eentje), en geeft voldoende licht voor normaal gebruik maar mijn genoemde voorbeelden zijn toch echt een stap te ver ;)

Also, ik denk niet echt dat deze posts hier thuishoren. Moderators, kunnen jullie dit verplaatsen?

[ Voor 6% gewijzigd door citruspers op 03-03-2010 16:54 ]

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gelukkie
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 12:46
Ik gebruikte eerst een 70-300G van Nikon op mijn D80 (is iets mindere lens dan de jouwe). Nu heb ik sinds een half jaar een 70-300VR en deze bevalt mij erg goed! Gewicht is nog te doen, VR werkt erg goed en de lens stelt een stuk sneller scherp (voornamelijk door de interne focus). Een 70-200 2.8 is natuurlijk beter, maar zelf vind ik die voor mijn gebruik te zwaar en te duur. Maar al met al kan de 70-300G niet tippen aan de VR versie!

Over de flitser, die je zo als ik begrijp gewoon 'normaal' wilt gebruiken, lijkt de sb600 mij een goede keuze. De sb900 is overkill denk ik.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Weiman
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 23-04 13:36
Ik ben zelf ook begonnen met een D80 + 18-135, heb daarnaast nog een 70-300VR aangeschaft tegelijk met een SB600, érg goede value for money combo die imo ook gewoon erg sterk presteert :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Willianv schreef op woensdag 03 maart 2010 @ 15:08:
Ik heb een Nikon D80 met kitlens (18-135). Tevens heb ik een sigma 70-300 apo lens.

De 70-300 gebruik ik het meest, maar deze heef toch wel een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat ik de lens traag vind, vanwege het ontbreken van een eigen motor.

Nu vraag ik me af of ik er goed aan doe om de sigma te vervangen door de Nikon 70-300 VR lens. Deze is wel beduidend duurder, maar is het bedrag het verschil waard?
Vraag zou, wat mij betreft, moeten zijn is dat het verschil jou waard?

Ik heb, op een D300 maar dat doet er niet heel veel toe denk ik, precies die overstap gemaakt in oktober en voor mij is het zeker het geld waard. De VR functie komt zeker in het eerste uur na zonsopgang waar ik vaak actief ben erg goed van pas. De scherpte is wijd open beter (de apo is op f8 en bij goed weer toch echt scherp), contrast en CA zijn beter maar wat ook een heel groot verschil maakt is de AF-S motor. Dankzij de AF-S hou ik van vliegende vogels niet meer 5% over maar eerder 40%.
Nadelen zijn er ook, de scherpte wijd open na 250mm is niet geweldig alhoewel het in het centrum toch heel acceptabel is. De lens is toch net weer een stukje zwaarder en uiteindelijk is het "maar" 300mm.

Ik heb hier een collectie damherten. Vanaf deze http://www.flickr.com/photos/j_wijnands/4095321780/ en nieuwer zijn ze met de nikon.
Ook ben ik me aan het orienteren op een flitser, het zal denk ik de sb600 worden.
Is een SB600 een goede keuze icm de 18-135 lens?
Op zich wel, echter de '600 zoomt maar tot 85mm. Hou er dus rekening mee dat je daarboven niet altijd een optimale belichting krijgt.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Je krijgt nog steeds een prima belichting boven de 85 mm zoom, je hebt alleen iets minder power als dat je met meer zoom zal hebben. De camera probeert zo goed en zo kwaad het kan te belichten :)

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
jawel maar mijn ervaring is toch dat boven de 100mm 't allemaal niet zo knap gaat als daaronder. Maar goed, da's een discussie voor 't flitstopic denk ik

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 176826

Het ligt er maar net aan wat je wilt gaan fotograferen en hoe diep je zakken zijn of hoe breed je portemonee is.

Zoals ik er nu naar kijk zoek je toch een van de betere budget lenzen, dus dan denk ik 70-300 VR van Nikon of 70-200 f2.8 van Sigma. Zeker als je bereid bent om die Sigma 2e hands aan te schaffen, dan vallen deze lenzen ongeveer in dezelfde prijs klasse.
Wijnands heeft voor de 70-300 gekozen, omdat voor hem het bereik boven de 200 mm en de VR belangrijke keuzes waren. Ik heb vroeger voor de Sigma gekozen (de 70-300 was toen nog niet uit overigens) omdat ik lichtsterkte een belangrijkere overweging vond.

De vraag is dan ook wat vind jij het belangrijkste voor je nieuwe lens. Kun je overweg met de lichtsterkte van je huidige lens? Wat vind je van het bereik, kun je het stuk 200-300 mm missen? Heb je VR nodig of wil je het graag? Mis je nu kwaliteit aan je foto's op het gebied van contrast, chromatische aberatie, scherpte (etc.)?

De enige vraag die je stelt: Is de kwaliteitsverbetering het geld waard, dat is nu net de vraag die wij niet kunnen beantwoorden.
Voor mij is de overstap van de sigma 70-300 APO naar de Nikon 70-300 VR het geld niet waard, voor Wijnands (en anderen) wel. Echter de overstap van de 70-300 APO naar de Nikon 70-200 f2.8 VR (via de Sigma 70-200 f2.8) vind ik het geld dubbel en dwars waard. (kortom het is een persoonlijke keuze die van een heleboel factoren afhangt, onder meer hoe veel geld kan en wil je uitgeven aan deze hobby.

Net zo een verhaal kan ik afsteken over flitsers. Maar inderdaad het Nikon flitser topic lijkt me handiger.

[ Voor 2% gewijzigd door Anoniem: 176826 op 04-03-2010 08:28 . Reden: Link naar flits topic toegevoegd ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • hfos
  • Registratie: Mei 2002
  • Niet online
citruspers schreef op vrijdag 26 februari 2010 @ 13:38:
Dat de D3 geen flitser heeft is vrij logisch. Ten eerste: bouwkwaliteit. Popup flitsertjes kunnen afbreken. Ten tweede is er bijna geen ruimte voor door het grotere pentaprisma. Ten slotte geeft popup flash bijna nooit het gewenste licht, is het niet erg krachtig, zorgt het door de positie voor rode ogen en kan j het niet bouncen.
Onzin, je kunt het prima bouncen. Ik gebruik al een paar jaar een Lightscoop op mijn D300 en dat werkt prima. Met name in woonkamersituaties en andere ruimtes zonder al te hoge plafonds vind ik het geweldig werken. En ik ben nog nooit bang geweest voor het 'afbreken' van mijn flitser.

Edit: Het ding is niet (officieel) voor de D3 verkrijgbaar, maar volgens mij is daar voor een handige vent best een mouw aan te passen...
BlaTieBla schreef op vrijdag 26 februari 2010 @ 22:33:
Misschien binnenkort maar eens een review van de CV Color-Skopar 20mm f3.5 SLII hier neerzetten.....
Ik heb de Nokton 58mm f/1.4 SLII en de Ultron 40mm f/2 SLII, heerlijke lenzen. Die Color Skopar komt er ook nog..! ;)

[ Voor 23% gewijzigd door hfos op 04-03-2010 11:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Nou, schrijf er aub s wat over.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • wolver1ne
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 25-01 07:07
hfos schreef op donderdag 04 maart 2010 @ 10:58:
[...]


Onzin, je kunt het prima bouncen. Ik gebruik al een paar jaar een Lightscoop op mijn D300 en dat werkt prima. Met name in woonkamersituaties en andere ruimtes zonder al te hoge plafonds vind ik het geweldig werken. En ik ben nog nooit bang geweest voor het 'afbreken' van mijn flitser.

Edit: Het ding is niet (officieel) voor de D3 verkrijgbaar, maar volgens mij is daar voor een handige vent best een mouw aan te passen...
Beetje lastig als D3 geen popup flash heeft. :)

Overigens, bedankt voor de tip.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

Wie zegt dat een handig ventje niet gewoon een pop-up SB-900 in die D3 kan knutselen?

* BlaTieBla voelt een photoshop mock-up aankomen :)

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

hfos schreef op donderdag 04 maart 2010 @ 10:58:
[...]
Ik heb de Nokton 58mm f/1.4 SLII en de Ultron 40mm f/2 SLII, heerlijke lenzen. Die Color Skopar komt er ook nog..! ;)
Moet jij bij die twee ook standaard een beetje onderbelichten?

* BlaTieBla zit weer eens niet op te letten :O .... had beter vorige responds kunnen editten 8)7

[ Voor 15% gewijzigd door BlaTieBla op 04-03-2010 11:44 ]

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Ik heb ook een Sigma 70-200 2.8 gekocht. De tamron valt in dezelfde prijsklasse en is optisch marginal beter maar heeft retetrage autofocus, waar de Sigma echt bizar snel is.

Als lichtsterkte belangrijk is zou ik zeker voor de Sigma gaan.

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Willianv
  • Registratie: Juni 2006
  • Niet online
Ik ben niet zo heel serieus bezig met fotografie, ik ben een 'simpele' gebruiker die het leuk om met de dslr te fotograferen. Vooral omdat de foto's kwalitatief stukken beter zijn dan bij een compact.

Wel neem ik me telkens voor om me er verder in te gaan verdiepen, maar door tijdgebrek komt het er steeds niet van.
Waar ik dus tegenaan loop met de sigma 70-300 is dus dat deze traag focust en ik vind deze in zijn algemeenheid traag reageren. Ik vind dit hinderlijk, vandaar de mogelijke overstap naar een nikon 70-300. Let wel, ik heb geen specifieke wensen m.b.t. lichtsterke, ik ben nog niet tegen beperkingen aangelopen.
Ik vind vooral het bereik een aanvulling op mijn kitlens, en waarschijnlijk omdat ik geen goede fotograaf ben, vind ik het makkelijk om af en toe te kunnen inzoomen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Wat bedoel je met in zijn algemeenheid traag reageren? Behalve de scherpstelling zou alles meteen moeten reageren (diafragma sluiten bij exposure etc.)?

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 176826

Lees zijn post... hij is een beginner en dus... Ho, sorry, veel te hard.... Overnieuw. |:(

Als ik zijn post zo lees, is hij nog niet zo ver met fotografie (logisch dus dat hij veel vragen heeft) maar met traag bedoelt hij dan nog gewoon focus. Pas tegen de tijd dat je zo veel geld tegen je hobby aan gooit als jij en ik doen, begin je over trage lenzen te praten en dan bedoel je dat ze maar f4 halen op het telebreik of zo... Daar is hij vast nog niet.

Zoals hij het op schrijft, is de Nikon 70-300 VR de ideale oplossing voor zijn probleem. Hij is met de sigma 70-300 nog niet tegen het probleem van lichtsterkte aan gelopen, dus met de lichtsterkte van de 70-300 moet hij ook uit de voeten kunnen.
Kwalitatief is de 70-300 VR natuurlijk een heel stuk sterker (dus kleurweergave, contrast, en zo verder) dan de Sigma 70-300 APO en de focus is echt veel sneller dan die van de sigma.

Dus als ik e.a. zo lees, dan zou ik zeggen, met het impliciete eisenpakket zou ik inderdaad de 70-300 VR van Nikon aan gaan raden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Willianv
  • Registratie: Juni 2006
  • Niet online
@dickah

Jij verwoord precies wat ik eigenlijk bedoel te zeggen. De traagheid zit hem inderdaad voornamelijk in het focussen. Ik ondervind dat als hinderlijk.
Zoals ik het nu lees ga ik gewoon de nikon 70-300 aanschaffen, budget is geen probleem, ik wil gewoon een lens waaraan ik me niet erger. Er zijn natuurlijk nog betere lenzen beschikbaar, maar dat is voor mij, nu op dit moment, nog gewoon overkill.

Dank voor jullie hulp, als beginner zie je soms door de bomen het bos niet meer..

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Ik vond de kleuren en contrast van de sigma 70-300 nou ook weer niet zo heel slecht hoor.

Heb overigens woensdag een dag op Tiengemeten rondgesjouwd en ben tot de conclusie gekomen dat ik nog heel erg veel te leren heb over vogels in vlucht. Heb de 70-300 VR zowaar 3 keer tot hunten kunnen krijgen, (vogeltje volgen en dan even missen met volgen tegen een strak blauwe luch). Toch nog wel wat redelijke platen kunnen maken die met de traag focussende sigma echt niet gelukt waren.

Kortom, fijne lens, totdat ik het geld heb voor een 300mm f4 + TC blijft deze nog wel even.

[ Voor 6% gewijzigd door Wijnands op 05-03-2010 09:57 ]

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bouwfraude
  • Registratie: Februari 2004
  • Niet online
Wijnands schreef op vrijdag 05 maart 2010 @ 09:56:
Ik vond de kleuren en contrast van de sigma 70-300 nou ook weer niet zo heel slecht hoor.
Ik heb er ook leuke resultaten mee behaald.
Er is of komt ook een 70-300 OS van Sigma en wat meer info over de 50-500 OS in het japans:
http://translate.google.c...ele%2F50_500_45_63_os.htm Het 95mm polar-filter is duurder dan de 70-300OS :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Ik had het ook niet over diafragma lens snelheid, maar over de zin "Waar ik dus tegenaan loop met de sigma 70-300 is dus dat deze traag focust en ik vind deze in zijn algemeenheid traag reageren"

Maargoed, misverstandje opgelost :)

Nogmaals: de 70-300 VR is een prima lens die je nog lang zal gebruiken, maar hou het reeel, hij lost niet al je problemen op. :)

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • THM0
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 12:37
Sinds enige tijd heb ik een Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro lens voor op mijn D300 (deze dus). Nu was ik in de veronderstelling dat ik daarmee alle foto's op f/2.8 zou kunnen maken als ik dat zou willen. Dat blijkt bij mij echter niet helemaal op te gaan; alleen als de lens op oneindig gefocust is, kan ik f/2.8 instellen. Wanneer ik aan de focusring draai, springt de diafragmagrootte steeds naar een hoger f-getal, tot aan f/5.3 voor focuspunt op 0.313 meter. Ik kan dus niet voor alle focusafstanden foto's maken op f/2.8.

Is dit nou normaal voor een prime (en heb ik het dus niet helemaal goed begrepen), of is er iets anders aan de hand?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • NeOTheMaTriXM
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 30-11-2023
THM0 schreef op zondag 07 maart 2010 @ 18:15:
Sinds enige tijd heb ik een Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro lens voor op mijn D300 (deze dus). Nu was ik in de veronderstelling dat ik daarmee alle foto's op f/2.8 zou kunnen maken als ik dat zou willen. Dat blijkt bij mij echter niet helemaal op te gaan; alleen als de lens op oneindig gefocust is, kan ik f/2.8 instellen. Wanneer ik aan de focusring draai, springt de diafragmagrootte steeds naar een hoger f-getal, tot aan f/5.3 voor focuspunt op 0.313 meter. Ik kan dus niet voor alle focusafstanden foto's maken op f/2.8.

Is dit nou normaal voor een prime (en heb ik het dus niet helemaal goed begrepen), of is er iets anders aan de hand?
Het is normaal voor een macro lens. :)

Een prime lens zoals bijvoorbeeld de Nikkor AF-S 50mm F/1.4 G van Nikon blijft wel gewoon F/1.4 vanaf MDF tot infinity.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Het verkleinen van het diafragma is inderdaad normaal voor een macro lens, dit komt omdat een lens zo bizar dichtbij moet scherpstellen dat je licht verliest (komt door het design). Je zal waarschijnlijk ook merken dat je scherptediepte veel en veel kleiner wordt des te dichterbij je scherpstelt (dit is zo voor alle lenzen), wat ook de reden is dat de meeste macro's met kleine diafragma's worden geschoten. Zelfs al had je een macro lens op F/2.8, dan zou je waarschijnlijk nog "afstoppen" voor meer scherptediepte. :)

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

THM0 schreef op zondag 07 maart 2010 @ 18:15:
Sinds enige tijd heb ik een Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro lens voor op mijn D300 (deze dus). Nu was ik in de veronderstelling dat ik daarmee alle foto's op f/2.8 zou kunnen maken als ik dat zou willen. Dat blijkt bij mij echter niet helemaal op te gaan; alleen als de lens op oneindig gefocust is, kan ik f/2.8 instellen. Wanneer ik aan de focusring draai, springt de diafragmagrootte steeds naar een hoger f-getal, tot aan f/5.3 voor focuspunt op 0.313 meter. Ik kan dus niet voor alle focusafstanden foto's maken op f/2.8.

Is dit nou normaal voor een prime (en heb ik het dus niet helemaal goed begrepen), of is er iets anders aan de hand?
Euh. Ik heb die lens ook (en ook op een D300), maar dat gedrag neem ik niet waar. Ik heb nml net nog ff getest, maar de foto's op minimale focusafstand EN verderweg (1m, 2m en heul ver weg) hebben allemaal een diafragma van f/2.8 (Aperture priority stand op de camera) volgens de EXIF info.
Het is toch de eigenschap van een prime om altijd op dat maximale diafragma te kunnen schieten, of ligt bij mij de wijn weer eens dwars????

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • martijn_tje
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 19-04 08:19
Normaal gesproken gedraagt een prime zich juist andersom en neemt de effectieve diafragma opening juist af richting macro. De werkelijke lichtsterkte neemt normaal dus af als je naar macro toe gaat terwijl de ingestelde waarde gelijk blijft. Bij practisch elke lens (zoom of prime maakt niet uit) veranderd de aangegeven diafragma waarde niet bij dichtbij of verweg focusen (uitzondering minolta 1x-3x macro).

Dat de ingestelde waarde veranderd bij focusen richting oneindig is dus geen normaal gedrag.

[ Voor 19% gewijzigd door martijn_tje op 07-03-2010 21:01 ]

Sony A6600 + Tamron 17-70 f/2.8, Sony A57 + Tamron 17-50 f/2.8 + Minolta 50 f/1.7 (original) + Minolta 70-210 f/3.5-4.5 + Minolta 135 f/2.8 + Sony HVL-F36AM


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Ik blijf erbij dat het wel normaal gedrag is: de lens laat meer licht binnen wanneer hij op oneindig scherpgesteld is, dan wanneer hij dichtbij scherpgesteld is. Het gaat hier wel om het "effectieve" diafragma.

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

Dit kan een hele mooie discussie worden over het gedrag van licht e.d., maar een prime (of bijv. een f/2.8 zoomlens over het hele bereik) lens hoort NIET van diagragma te wijzigen bij het focussen.
Het zal ongetwijfeld zo zijn dat een lens die substantieel langer wordt bij het focussen (zoals de genoemde Sigma) iets minder licht op de sensor krijgt, maar dat dat betekent nog niet dat de diafragma waarden daadwerkelijk veranderen.

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • citruspers
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 09:16
Ten eerste gaat het dus over het effectieve diafragma, het is niet zo dat je diafragma sluit als je dichterbij focust. Ook wordt met een prime meestal een...normale prime bedoeld, een macro lens is een heel ander verhaal (optisch). Daarbij is je DOF op 2.8 echt ontzettend dun, praktisch onbruikbaar, waar je op 5.6 al wat meer scherp krijgt.

I'm a photographer, not a terrorist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Eddey
  • Registratie: September 2002
  • Laatst online: 03-03 11:26
Volgens mij is het normaal. Mijn Nikkor 105mm F2.8 macrolens doet hetzelfde: F2.8 alleen bij focus afstanden > 3m ongeveer. Op de kortste afstand is het F4.8.

En inderdaad, de scherptediepte is op F4.8 nog steeds heel beperkt, meestal moet je toch dichtknijpen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
mijn tokina vertoont ook dat soort gedrag

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

citruspers schreef op zondag 07 maart 2010 @ 21:59:
Ten eerste gaat het dus over het effectieve diafragma, het is niet zo dat je diafragma sluit als je dichterbij focust. Ook wordt met een prime meestal een...normale prime bedoeld, een macro lens is een heel ander verhaal (optisch). Daarbij is je DOF op 2.8 echt ontzettend dun, praktisch onbruikbaar, waar je op 5.6 al wat meer scherp krijgt.
Nogmaals, effectieve, werkelijke, theoretische en/of praktische diafragma waarde of niet, mijne wijzigt niet bij mijn Sigma 105mm Macro en ik blijf het een raar verhaal vinden dat je diafragma waarde wijzigt bij focussen.

UPDATE: ik heb zojuist ook nog even een tweede Sigma 105 Macro er bij gehad en een D3, maar ook in die combinatie blijft het diafragma gewoon op f/2.8 staan (in de Aperture Priority mode).
In de Prof ;) of Shutterpriority setting kan ik me best voorstellen dat je Aperture wijzigt bij het focussen.

[ Voor 19% gewijzigd door BlaTieBla op 08-03-2010 08:31 . Reden: vergelijkingsmateriaal toegevoegd. ]

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • THM0
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 12:37
OK, bedankt voor alle reacties. In de photozone review van de Nikon 105mm VR wordt het gedrag ook beschreven, ondanks dat dat een IF lens is. Ik ga er dus vanuit dat het normaal is voor een macro lens. Overigens is het in de praktijk inderdaad geen probleem. Maar het viel me gewoon op.

Edit: voor de duidelijkheid, ik schiet natuurlijk in Aperture Priority mode. Ik heb niet in de EXIF gekeken; ik kijk naar het LCD schermpje op de body voor de diafragma waarde en daar zie ik de waarde verspringen.

[ Voor 27% gewijzigd door THM0 op 08-03-2010 08:39 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

Heb je een link naar dat Photozone artikel? Ik heb de review doorgenomen, maar zag daar niets tussenstaan voor zowel de nikon als de sigma 105mm macro.

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • THM0
  • Registratie: Juli 2006
  • Laatst online: 12:37
BlaTieBla schreef op maandag 08 maart 2010 @ 09:17:
Heb je een link naar dat Photozone artikel? Ik heb de review doorgenomen, maar zag daar niets tussenstaan voor zowel de nikon als de sigma 105mm macro.
Link.

Relevant stukje tekst staat op de eerste pagina onder de eerste afbeelding:
As the name implies the Nikkor is a macro lens with a min. focus distance of 0.31m resulting in a max. object magnification of 1:1 and a working distance of min. ~15cm. At 1:1 the max. aperture decreases to f/4.8 which is a quite typical characteristic for an IF (internal focusing) macro lens. The adjusted aperture value is displayed in the viewfinder.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • FLuKee
  • Registratie: Mei 2005
  • Laatst online: 22-04 19:42
Nog even bevestigen dat het normaal is. Nikon camera's (in tegenstelling tot die van Canon) corrigeren in regel naar het effectieve f-getal. Alleen blijken er exemplarische verschillen te zijn met Sigma-lenzen. Ik heb een Nikkor micro 60mm en als ik die op m'n camera plaats dan wordt er gecorrigeerd in het macrogebied. Met m'n Sigma 180mm wordt de correctie echter niet weergegeven.

Nikon + Nikkor => correctie;
Nikon + Sigma => niet altijd correctie;
Canon + Canon/Sigma => nooit correctie

Dit impliceert dat je bij macrofotografie moet opletten bij interpretatie van exif-gegevens: f/5.6 bij Nikon kan bijv. hetzelfde zijn als f/2.8 bij Canon.

Fysisch gezien is er echter géén verschil tussen de verschillende set-ups.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Tokina doet hierin heel netjes een nikon af-D na.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 07:14

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

FLuKee schreef op maandag 08 maart 2010 @ 09:21:
[...]
Nikon + Nikkor => correctie;
Nikon + Sigma => niet altijd correctie;
Canon + Canon/Sigma => nooit correctie
[...]
Net ook nog even een D90 met een derde Sigma 105 getest en ook daar blijft de aperture gelijk.
'Grappig' dat in mijn geval drie verschilende Sigma 105mm macro lenzen (non-IF) op drie verschillende Nikon bodies (D3, D300 en een D90) allemaal het gedrag vertonen zoals ik het zou verwachten (nml de aprture verandert niet bij verschil in focus afstand) en dat THM0 dit juist wel vast stelt. En dat ook nog eens op een non-IF lens, terwijl het gedrag bij een IF lens zou moeten voorkomen.......

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bouwfraude
  • Registratie: Februari 2004
  • Niet online
De tamron 90mm doet dit ook,loopt van f/2.8 van 3m tot ∞ naar f/5.6 op 29cm.
Maar dit is geen internal focus lens, hij wordt steeds langer (bijna 6cm) naarmate je dichterbij wil fotograferen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kurgan
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 21-04 18:06
Misschien beetje OT maar ik zou niet weten welk forum hier beter voor geschikt is: heeft er iemand ervaring met www.japancamera.nl? Ik wil een filter bestellen wat bij hun aanmerkelijk goedkoper is dan bij andere winkels, het verschil is echter dusdanig groot dat ik argwaan krijg. Japancamera staat ook niet bij de shopreviews en ook via Google kan ik maar weinig gebruikerservaringen vinden. Wat mij ook zorgen baart is dat ik geen algemene voorwaarden zie staan, geen thuiswinkel logo, geen enkele verwijzing naar de Wet Koop op Afstand enz. Is dit zoals ik ergens heb gelezen een klein, lichtelijk amateuristisch zaakje waar ik met een gerust hart kan bestellen of moet ik er met een boog omheen gaan?

[ Voor 19% gewijzigd door Kurgan op 08-03-2010 11:39 ]

Foto's Take only pictures, leave only footprints, kill only time


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Vraag of je af kan halen, als dat zo is is dat een goed teken. Check ook prijzen bij hvstar.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wobcat
  • Registratie: Mei 2003
  • Laatst online: 24-04 16:09
@ Kurgan, probeer het eens in 'Het grote filter topic'

Hij viel uit de boot, het duurde maar even. Nu is hij dood, de rest van zijn leven.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • QuestionMarc
  • Registratie: Maart 2006
  • Laatst online: 11-04 16:30
Kurgan schreef op maandag 08 maart 2010 @ 11:30:
Misschien beetje OT maar ik zou niet weten welk forum hier beter voor geschikt is: heeft er iemand ervaring met www.japancamera.nl? Ik wil een filter bestellen wat bij hun aanmerkelijk goedkoper is dan bij andere winkels, het verschil is echter dusdanig groot dat ik argwaan krijg. Japancamera staat ook niet bij de shopreviews en ook via Google kan ik maar weinig gebruikerservaringen vinden. Wat mij ook zorgen baart is dat ik geen algemene voorwaarden zie staan, geen thuiswinkel logo, geen enkele verwijzing naar de Wet Koop op Afstand enz. Is dit zoals ik ergens heb gelezen een klein, lichtelijk amateuristisch zaakje waar ik met een gerust hart kan bestellen of moet ik er met een boog omheen gaan?
Ik zou het niet vertrouwen. Nergens een adres te vinden, alleen een telefoonnummer dat begint met 070...als je veel te verbergen hebt dan is er veel mis!

Op de fiets vervuil je niets!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • bouwfraude
  • Registratie: Februari 2004
  • Niet online
QuestionMarc schreef op maandag 08 maart 2010 @ 13:38:
[...]

Ik zou het niet vertrouwen. Nergens een adres te vinden, alleen een telefoonnummer dat begint met 070...als je veel te verbergen hebt dan is er veel mis!
Volgens google zitten ze in Wassenaar, de site bestaat al een tijd.(ik heb hem eerder gezien) Geen ervaringen mee, ik zie wel wat tweedehands aanbod zoals een 28mm f/1.4... Ik zou bellen en dan langsgaan als het interessant genoeg is... Maar het ziet er niet uit als een winkel op de streetview.

[ Voor 5% gewijzigd door bouwfraude op 08-03-2010 19:15 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 320813

Over het verkleinen van het diafragma op macro-afstanden:

De effectieve openening van de lens blijft bij focussen vaak dezelfde. Wat er verandert is de 'brandpuntslengte'. Het brandpunt voor een objectief wordt vastgelegd bij focus op oneindig. Parrallel invallend licht wordt dan op afstand x geprojecteerd. Bij objecten die dichtbij gelegen zijn, zal de projectieafbeelding ervan niet op dezelfde afstand vallen, het objectief moet dus gefocussed worden. Voor niet macroafstanden is het verschil tussen het brandpunt en het brandpunt van de objecten niet groot genoeg om het verschil in 'diafragma' (tussen "'", want het echte diafragma is in gedefinieerd op de brandpunstlengte die gedefinieerd wordt met focus op oneindig en is dus onveranderlijk).

Korte samenvatting: de 'brandpuntsafstand' wordt langer, de effectieve opening blijft dezelfde. Het 'diafragma' wordt dus ook kleiner.

Nogmaals, bemerk de "'", de versies zonder "'" worden gedefinieerd met behulp van parallel invallende lichtstralen en zijn dus onveranderlijk bij het verleggen van de focus.

Tekeningetje om het wat duidelijker te maken:
Afbeeldingslocatie: http://img337.yfrog.com/img337/2599/img0146r.jpg

De brandspuntafstand verandert uiteraard niet, maar de projectie uiteindelijk wel.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wijnands
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 26-01 10:36
Dit kon wel 's een hele interessante lens worden als de prijs klopt:

http://www.dpreview.com/n...030901tamron70mm300mm.asp

Nieuwe 70-300 met stabilisatie en ultrasonic drive.

Ik ben benieuwd naar de prijs en de eerste reviews.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Frunz
  • Registratie: Maart 2006
  • Laatst online: 24-04 22:08
Dat is dan toch ook meteen de eerste Tamron met een nieuw type motor. Dat is goed nieuws aangezien tamron daarin nog achterliep op de andere fabrikanten.

Ben dan ook benieuwd of er nog andere lenzen aangepast worden.

[ Voor 18% gewijzigd door Frunz op 09-03-2010 11:17 ]

WoT: Frunzzzzz NoobMeter


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Krylinck
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 11-03 00:20
Tamron 28-75 f/2.8 VC USD met dezelfde optische kwaliteit en met hetzelfde materiaal als de 70-300 VC, mjummie! Als ze zoiets maken, ben ik direct verkocht.

Strava


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • joepert
  • Registratie: Februari 2007
  • Niet online
Is de optische kwaliteit van de 70-300 VC zo goed dan? Kan me eigenlijk niet herinneren daar erg positieve reviews van te hebben gelezen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Krylinck
  • Registratie: Mei 2008
  • Laatst online: 11-03 00:20
Die lens is net pas geïntroduceerd. ;) Ik denk dat je het over de non-VC versie hebt.

Strava


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Brad Pitt
  • Registratie: Oktober 2005
  • Laatst online: 11:56
bouwfraude schreef op maandag 08 maart 2010 @ 19:09:
Volgens google zitten ze in Wassenaar, de site bestaat al een tijd.(ik heb hem eerder gezien)
Geestig, woon zelf in Wassenaar en heb werkelijk nog nooit van ze gehoord. Nu zegt dat uiteraard niet veel c.q. niets, maar een winkel hebben ze (logischerwijs) inderdaad niet. Iets dat ik wel vaag vind, ben zelf nooit zo gecharmeerd om iets te kopen van een bedrijf zonder (bekend) fysiek adres eigenlijk.

[Edit] Oh er is via Google inderdaad wel een adres te vinden en da's warempel letterlijk misschien 200/300 meter hier vandaan. Echter zijn daar alleen woonhuizen. Zal wel een soort hobby-matig zolderkamer iets zijn. Denk ik hè, ben er nog nooit geweest natuurlijk ;)

[ Voor 20% gewijzigd door Brad Pitt op 09-03-2010 16:57 ]

Nickname does not reflect reality

Pagina: 1 2 ... 22 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Mocht je iets willen melden over de OP (heb je stukjes voor in de OP, is er info onjuist of zie je een spelfoutje) neem dan even contact op via de Topicreport! Wij zullen niet meer inhoudelijk reageren in het topic :)