CSL FAQ

Pagina: 1
Acties:
  • 7.177 views sinds 30-01-2008

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Laurent
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

Introductie

Welkom op Complete Systemen & Laptops!


Tegenwoordig kun je te kust en te keur wat betreft pc onderdelen; er zijn letterlijk honderdduizenden hardware combinaties mogelijk om een complete pc samen te stellen. Voor de een is deze overvloed aan keuzemogelijkheden een zegen, voor de ander een regelrechte hel. Dit subforum is bedoeld voor de laatste groep die door de bomen het bos niet meer ziet.

Terug naar boven

Wat heeft dit forum te bieden?


Er zijn guides voor het samenstellen van een pc en je hebt de mogelijkheid tot het stellen van vragen, in bestaande topics of in een eigen te beginnen topic. Ook zijn discussies over complete systeemaanbiedingen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan de populaire pc/laptop aanbiedingen van de Aldi/Lidl/AH of welke winkel dan ook. Daarnaast zul je een aantal links vinden naar behulpzame internetpagina's en FAQ's die je kunnen helpen bij het kiezen van een nieuw systeem.

Terug naar boven


Voordat je een topic start


Om alles nog wel netjes op orde te houden hebben we een duidelijk beleid hier. We verwachten dat je de CSL FAQ en het CSL beleid helemaal hebt doorgenomen voordat je een vraag stelt en tevens ook bekend bent met de FAQ forumgedrag. Onder de FAQ forumgedrag valt dus o.a.:

  • Zoeken op GoT: met de search zoeken op steekworden;
  • FAQs van (andere) fora lezen. Sommige problemen hebben met meerdere dingen te maken, het is soms dus handig om b.v. ook de OM FAQ te lezen naast de PMG FAQ;
  • Zorg voor een duidelijke topictitel;
  • Zorg voor een duidelijke topicstart.
De FAQ forumgedrag en de CSL FAQ behoort min of meer tot de basiskennis. In het beleid staan de regels voor het maken van een topic. Eerst de FAQs doornemen, en vervolgens het beleid dus. Blijkt het dat je topic niet voldoet aan de eisen, is de kans groot dat je topic zonder pardon op slot gaat. Dit doen we dan niet om jou te pesten, maar dus om het schoon te houden.



Terug naar boven


Vragen stellen in CSL


Een dwaas kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden. Een bekende, oude zegswijze welke desondanks nog steeds opgeldt doet, zeker op GoT. Bedenk dus op welke vragen je antwoord wilt eer je ze hier stelt. Het belangrijkste is dat je zèlf zoveel mogelijk de antwoorden probeert te vinden! Want ondanks dat je hier veel vragen kunt stellen wordt het door niemand gewaardeerd wanneer je hier klakkeloos een vraag neerzet welke met minimale inspanning jouwerzijds beantwoord had kunnen worden.

Terug naar boven


Guides


Bovenaan de topiclist vind je naast dit welkomsttopic enkele guides. Deze guides zijn opgesteld met een algemene omschrijving in het achterhoofd zoals een hi- of mid-end game systeem/notebook, een office systeem of een multimedia workstation. Het moge duidelijk zijn dat deze guides niet pretenderen het laatste woord te hebben, je moet ze zien als leidraad welke je kunt gebruiken om zelf tot een systeemkeuze te komen.


Elke guide behoeft feed-back, hiertoe dienen guide specifieke feed-back topics, welke, indien niet aanwezig in overleg gestart kunnen worden (om wildgroei en dubbel tegen te gaan). Let op dat dit inhoudelijk blijft, dus géén persoonlijke wat-moet-ik-nemen vragen(!) maar opmerkingen over de guide zelf en discussie daarover. Voorstellen zijn ook welkom, zeker omdat de markt erg dynamisch is; prijzen veranderen, nieuwe producten worden geïntroduceerd etc. waardoor een guide geen statisch fenomeen is en mag zijn. De feed-back zal regelmatig in de desbetreffende of eventueel nieuwe guide verwerkt worden.

Terug naar boven


Systeemvragen: Wat moet ik kopen? Is dit goed?


Vragen over systemen dienen specifiek te zijn, niet algemeen. Dus een lijstje met hardware onderdelen neertikken met de vraag of dit goed is (de beruchte Hoe is dit systeem? vragen) zal direct worden verwijderd; wat wel en niet bij elkaar past is terug te vinden in de guides, de search en natuurlijk de manuals van de desbetreffende hardware (welke je gewoon kunt downloaden van de site van de producent).

Een vraag over het samenstellen van een systeem met specifieke eisen en/of voor specifieke toepassingen, voorzien van zoveel mogelijk relevante informatie en weergave van jouw eigen gedachtegang waarom je tot bepaalde keuze's bent gekomen en waarom je daar niet uitkomt, heeft een veel hogere kans van slagen :)

Wil je graag een voorbeeld zien van een complete en specifieke Hoe-is-dit-systeem vraag, klik dan hier. Wil je graag een voorbeeld hoe het niet moet, klik dan hier.

Terug naar boven


Welke hardware zit er in mijn notebook/PC?


Het komt nog wel eens voor dat mensen een PC overkopen, waar wat onbekende hardware in zit. Dit kan nog wel eens verkeerd uitvallen met drivers, waar je lang op zoek naar moet gaan. Je kan veel hardware identificeren met Sisoft Sandra en Everest (voorheen bekend als AIDA32).

Zoek je vervolgens nog naar drivers, kan je eens een kijkje nemen in de FAQ Overige Hardware. Driverrequests horen daarnaast in Overige Hardware thuis, en niet hier.

Terug naar boven


Interessante (algemene) topics


Voor de mensen die wat nieuwe hardware overwegen of gewoon wat meer informatie willen over bepaalde onderwerpen, zijn deze topics wel het lezen waard. Hierbij gaat het vooral om topics over normale workstations, voor notebooks is er een apart lijstje.

Terug naar boven


Moderators & Contact


Mocht je op- of aanmerkingen hebben op deze FAQ of ons beleid kun je altijd even met ons contact op nemen. Ook als je het oneens bent met een slotje kun je, bij de desbetreffende moderator, een mailtje achterlaten.

Voor contact kun je een DM sturen naar Thandor, Aikeleer of/en Turkish.

[/norml]

[ Voor 210% gewijzigd door Laurent op 19-11-2006 16:49 . Reden: Layout (deels) fixed ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Laurent
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

Wat past bij elkaar?

Introductie

Bij het in elkaar sleutelen van een pc word je al snel geconfronteerd met een enorme hoeveelheid termen, specificaties, chips, interfaces, onderdelen, merken en wat dies meer zij. Deze guide is bedoeld om je een helpende hand te bieden bij het kiezen en het op elkaar afstemmen van de onderdelen waaruit jouw pc komt te bestaan. We beginnen bij de basis en dat is de combinatie Processor/Moederbord/Geheugen. Daarna zullen de voeding (PSU), de AGP interface (alleen grafische kaarten), PCI interface (allerlei insteekkaarten), de HDD interface en de kast aan worden gestipt.

Processors, Moederborden & Geheugen: van alle hardware is de PMG combinatie het lastigst op elkaar af te stemmen; er zijn letterlijk duizenden en duizenden mogelijkheden en aan jou de taak uit al deze mogelijkheden de voor jou meest geschikte te kiezen.

De hieronder opgesomde informatie heeft louter betrekking op de Desktopmarkt. Voor de Workstation/Servermarkt zul je moeten kijken voor Dual Intel Xeon danwel Dual AMD Opteron. We gaan ervan uit dat de high-end gebruikers zelf meer dan genoeg kennis in huis hebben om de juiste keuze te maken, al dan niet op logische wijze gebruik makend van de hieronder opgesomde Desktop-richtlijnen.

Terug naar boven
P van Processor

Je zult op basis van je budget en je eisen aan het systeem tot een processor keuze moeten komen. Is rekenkracht en snelheid niet het meest belangrijke dan kun je voor de instapklasse gaan: de Intel Celeron en AMD Sempron. Heb je meer power nodig dan is de Intel Pentium 4 of de AMD Athlon 64 het meest geschikt. Multitask je extreem veel en/of draai je veel multithreaded programma's (encoden, decoden, 3D modellen, etc, afhankelijk van de gebruikte software!), dan ben je toe aan de Pentium 4 8nn of de AMD Athlon 64 X2. Let wel, de keuze van de processor is belangrijk, het bepaalt namelijk ook welk type moederbord (op basis v.d. chipset) en geheugen je moet nemen.

De courante processoren op een rij:

MerkTypeSocketFSBBijzonderheid
IntelCeleron-D 3n0J/3n5JS775133MHz (QDR533)256KB L2 / XD-bit
IntelCeleron-D 3n1/3n6S775133MHz (QDR533)256KB L2 / XD-bit / EM64T
IntelPentium4 5n0/5n5S775200MHz (QDR800)1MB L2 / HT
IntelPentium4 5n0J/5n5JS775200MHz (QDR800)1MB L2 / HT / XD-bit
IntelPentium4 5n1/5n6S775200MHz (QDR800)1MB L2 / HT / XD-bit / EM64T
IntelPentium4 6n0S775200MHz (QDR800)2MB L2 / HT / XD-bit / EM64T
IntelPentium4 6n2S775200MHz (QDR800)2MB L2 / HT / VT / XD-bit / EM64T
IntelPentium D 8nnS775200MHz (QDR800)2MB L2 / XD-bit / EM64T / Dual Core
IntelPentium D 8nn XES775200MHz (QDR800)2MB L2 / HT / XD-bit / EM64T / Dual Core
IntelPentium D 9nnS775200MHz (QDR800)2MB L2 / VT / XD-bit / EM64T / Dual Core
IntelPentium D 9nn XES775266MHz (QDR1066)2MB L2 / HT / VT / XD-bit / EM64T / Dual Core
AMDSempronS754200MHz (DDR400)128KB/256KB L2 / NX-bit / SC DDR
AMDAthlon 64S754200MHz (DDR400)512KB L2 / NX-bit / AMD64 / SC DDR
AMDAthlon 64S939200MHz (DDR400)512KB/1MB L2 / NX-bit / AMD64 / DC DDR
AMDAthlon 64 FXS939200MHz (DDR400)1MB L2 / NX-bit / AMD64 / DC DDR
AMDAthlon 64 X2S939200MHz (DDR400)1MB/2MB L2 / NX-bit / AMD64 / DC DDR / Dual Core

Let op: de oudere Athlon 64 CPU's met de Clawhammer core zijn voorzien van 1MB L2 in plaats van 512KB en zijn niet voorzien van de NX-bit.
Tip: in de zoekresultaten van de bovenstaande CPU type linkjes kun je op de naam van de CPU klikken om compatibele chipsets te opzoeken.

Uitleg diverse afkortingen:

  • L2: Level 2 cache. Hoe meer, hoe sneller.
  • XD-bit: Intel's vorm van Execute Protection bit (eXecute Disable bit).
  • EM64T: Intel's 64bits instructiesets (Extended Memory 64 Technology).
  • HT: HyperThreading: een core kan 2 threads tegelijk verwerken.
  • VT: Virtualisation: de CPU kan meerdere operating systemen parallel laten draaien.
  • Dual Core: CPU bestaat uit 2 fysieke core's. 2 CPU's in 1 socket, zeg maar.
  • NX-bit: AMD's vorm van Execute Protection bit (No eXecute bit).
  • AMD64: AMD's 64bits instructiesets.
  • SC DDR: Single Channel DDR, de CPU is voorzien van een 64bit geheugencontroller.
  • DC DDR: Dual Channel DDR, de CPU is voorzien van een 128bit geheugencontroller.

Voor verdere specificaties, snelheden (MHz en/of ratings), maximum stroomverbruik en temperaturen, etcetera zie The BalusC Server. Voor achtergrondinformatie zie de PMG FAQ waar tevens links staan naar de site's van AMD en Intel.

Okay, leuk en aardig maar welke moet ik nu precies nemen :? Dit is een vraag waar jezelf antwoord op moet geven. Dus stel deze vraag niet als zodanig, check ook deze link. Nogmaals, deze guide is er om je een overzicht te verschaffen en om je te helpen een keuze te maken, niet om jou te vertellen wat je precies moet nemen.

Terug naar boven
M van Moederbord

Wanneer je tot een processor keuze bent gekomen moet je er een bijpassend moederbord bij kiezen, dit bord is zeg maar de ruggengraat van jouw pc; het verbindt alle componenten met elkaar. Bij deze keuze kun je afgaan op het socket type (interface met de processor) of de chipset. Het beste kun je op de chipset afgaan, slechts in enkele gevallen is de chipset verkrijgbaar met meer dan één type socket (b.v. de nVidia nForce4, deze is geschikt voor AMD's Socket 754, 939 en 940 processoren).

Er bestaan tientallen chipsets voor de genoemde processoren, het is dan ook ondoenlijk ze hier allemaal op te noemen (zie voor een compleet overzicht hier). We zullen ons beperken tot de meest recente en populaire chipsets, chipsets die je ook terug zult vinden op de moderne moederborden.

Chipsets voor de nieuwste Intel Pentium4 en Celeron processoren (Socket 775): als criterium is gesteld dat elke chipset minimaal een Hyperthreaded P4 met 800MHz FSB aan moet kunnen. Oudere chipsets voor Socket478 en met maximaal 533MHz FSB zijn niet meer interessant om nieuw aan te schaffen.

MerkTypeSocketBijzonderheid
Intel
Inteli910GLS775budget P4 chipset (Celeron-D)
Inteli915PS775mainstream P4 chipset (Celeron / Pentium4)
Inteli925XES775high-end P4 chipset (Pentium4)
Inteli955XES775super high-end P4 chipset (Pentium4 / Pentium4 EE)
Naast de meest populaire i915P chipset zijn er meer verianten van de i915: de i915G, i915GL en i915GV hebben een geïntegreerde grafische chip (Intel's GMA). De i915GL en i915PL hebben geen DDR2 support, terwijl de rest zowel DDR als DDR2 ondersteunen. De i915GL en i915GV moeten het zonder een PCIe x16 bus doen.
nVidia
nVidianForce4 Intel EditionS775high-end P4 chipset met SLI (Celeron / Pentium4)
VIA
VIAPT894S775mainstream P4 chipset (Celeron / Pentium4)
VIAPT894 ProS775high-end P4 chipset met Dual PCIe x16 (Celeron / Pentium4)
SiS
SiS heeft op het moment geen interessante Intel chipsets
ATi
ATi heeft op het moment geen interessante Intel chipsets

We kunnen kort en krachig zijn, voor een Intel processor is een Intel chipset veelal de beste keuze; deze zijn het snelst en worden het meest verkocht. Zodoende zijn er veel meer moederborden met deze chipsets verkrijgbaar wat tevens de keuzemogelijkheid vergroot. Uit budget overwegingen of door specifieke wensen zou je prima voor een moederbord kunnen gaan met een van de andere chipsets, allen voldoen in principe uitstekend :)

Chipsets voor de AMD Sempron en Athlon 64 (Socket 754 en 939): er zijn geen criteria, alle chipsets voldoen.

MerkTypeSocketBijzonderheid
nVidia
nVidianForce4S754/S939mainstream A64 chipset (Sempron / Athlon64)
nVidianForce4 UltraS754/S939high-end A64 chipset (Sempron / Athlon64)
nVidianForce4 SLIS754/S939high-end A64 chipset met SLI (Sempron / Athlon64)
VIA
VIAK8T800 ProS754/S939mainstream A64 chipset met AGP (Sempron / Athlon64)
VIAK8T890S754/S939high-end A64 chipset met PCIe (Sempron / Athlon64)
SiS
SiSSiS755FXS754/S939mainstream A64 chipset (Sempron / Athlon64)
SiSSiS756S754/S939high-end A64 PCIe chipset (Sempron / Athlon64)
SiSSiS760S754/S939mainstream A64 AGP chipset met integrated graphics (Sempron / Athlon64)
ATi
ATiRadeon Xpress 200S754/S939high-end A64 chipset met integrated Radeon X300 (Sempron / Athlon64)
ATiRadeon Xpress 200PS754/S939high-end A64 chipset (Sempron / Athlon64)

Omdat de nieuwe AMD range de geheugencontroller on-die (in de processor zelf) heeft zitten is er veel flexibiliteit mogelijk: het gros v.d. chipsets ondersteunt zowel de Socket 754 als 939 CPU's en veelal zelfs ook Socket 940. Bijkomstigheid van de on-die controller is dat de performance verschillen tussen de chipsets onderling bijzonder klein zijn. Belangrijk is te kijken naar de I/O features en de verbindingen tussen de componenten, daar scoren op dit moment nVidia en VIA het beste (voornamelijk de geïntegreerde SATA controller en snellere HT link).

Als je eenmaal weet welke chipsets je kunt gebruiken bij de processor welke je wilt kun je een moederbord uitzoeken voorzien van een van deze chipsets. Kijk op de site van de bekende moederbordfabrikanten (hier een lijst met links) wat ze allemaal in het assortiment hebben qua moederborden met de gewenste chipsets en je hebt al een grove selectie te pakken. Kijk vervolgens naar de features welke je op het bord wenst en natuurlijk de prijs (zie Pricewatch) om de selectie verder te verfijnen. Zoek eventueel nog naar reviews en ervaringen en je kunt een definitieve keuze te maken.

Terug naar boven
G van Geheugen

Eerder was de keuze voor het geheugen vrij simpel, maar met de komst van DDR2 is dit veranderd. Er zijn verschillende chipsets die zowel DDR2 als DDR1 ondersteunen voor de Pentium4. De AMD-liefhebbers zullen helaas moeten wachten op Socket1207, voordat ze over kunnen stappen op DDR2. Aanvankelijk was DDR2 een stuk hoger geprijsd dan DDR1 geheugen, maar hier is verandering in gekomen, DDR2 is haast even duur als DDR1. De DDR2-400 (PC2-3200) en DDR2-533 (PC2-4300) leveren bijna geen performance voordeel boven DDR-400 (PC3200). Voor benchmarks en vergelijkingen tussen DDR2 en DDR1, kan je bijvoorbeeld hier een kijkje nemen.

Voor de AMD Athlon 64 geldt dat je het beste PC3200 kunt nemen. Let wel dat wanneer je voor een Socket940 Athlon64 FX of Opteron gaat, het geheugen registered dient te zijn; standaard unbuffered modules zullen niet gaan werken.

Nice, maar welk merk geheugen moet ik nu nemen :? Ga bij voorkeur voor een merk module, dus een echte merknaam waarvan je ook een website kunt vinden. Let wel 'OEM' is geen merk :+ Zie ook deze link.

Enkele producenten voeren speciale modules in het assortiment, modules die geschikt zijn om mee over te clocken. Deze modules zijn te herkennen aan snelheidaanduidingen hoger dan PC3200 en aan de relatief hoge prijzen. Als je niet gaat overclocken, dan is de aanschaf hiervan zinloos; op de standaard PC3200 snelheid bieden ze geen enkel performancevoordeel.

Terug naar boven
En nu de Harddisks

De harddisks zijn de grootste bottleneck van de huidige PC. Daar waar een beetje CPU met een FSB van 200MHz en Dual Channel PC3200 geheugen elk 6,4GB/s aan data kunnen verstouwen, blijven de harddisks vér achter met een schamele 55 à 60MB/s in het geval van een beetje fatsoenlijk huis-tuin-keuken PATA/SATA harddisk (WD Caviar, Seagate Barracuda, Maxtor DMP9 / DM10, etc). Om de lees/schrijf snelheden te bevorderen zou je voor high-end SATA (65 à 75MB/s, zoals WD Raptor, Hitachi 7T250, Maxtor MaXLine III, etc) of SCSI schijven (80 à 100MB/s zoals Maxtor Atlas 15K / Atlas 15K II, Fujitsu MAS / MAU, etc) kunnen gaan, al dan niet geconfigureerd in een RAID0 array. Er zijn hieronder enkele dingen opgesomd om op te letten bij de aanschaf van de schijf/schijven; deze zijn grotendeels letterlijk overgenomen uit de OM FAQ.

Toerental: hoe hoger de toerental van de schijf is, hoe hoger zowel de access time als de transfer rate worden. De invloed is het grootst op de access time. Echter een hoger toerental brengt ook extra geluid met zich mee.

Access time vs transfer rate: een lagere access time is een groot voordeel bij het inlezen van kleine bestanden verspreid over de schijf, zoals bij de OS schijf. Daar de leeskoppen meer moeten bewegen om de kleine bestandjes bij elkaar te zoeken, is een lagere access time onontbeerlijk. Daarom zijn bijvoorbeeld de 10.000rpm WD Raptors vrij populair als OS-schijf. Een hogere transfer rate is een voordeel bij het inlezen van grote bestanden, zoals grote plaatjes, 3D modellen, audio en video bestanden. Met behulp van RAID0 kun je de transfer rates verhogen, echter de access time blijft op z'n laagst ongeveer gelijk, maar het is nooit lager dan bij een single disk. Want bij RAID0 moeten de schijven namelijk in sync draaien en dat geeft een klein tijdverlies.

Cache: hoe meer cache, hoe hoger de performance is bij het inlezen en wegschrijven van kleine bestanden verspreid over de schijf. Een grotere cache heeft weinig invloed op de performance bij het inlezen en wegschrijven van grote bestanden, omdat de datastromen dan voor een relatief lange tijd continu zijn.

RAID: je kunt de snelheid en/of juist de redundantie (veiligheid) van de te schrijven/lezen data verhogen met behulp van RAID. De meest populaire levels zijn RAID0 (striping), RAID1 (mirroring), RAID5 (striping met pariteit) en RAID10 (striping+mirroring). Hiervan zijn RAID0 en RAID10 het meest bevorderlijk voor de performance. Bij minimumconfiguraties van 2 respectievelijk 4 schijven verdubbel je in theorie haast de doorvoersnelheid. Zo'n array is dan ideaal om OS, Games, Program Files, Swap/Pagefile, Tijdelijke Internet Bestanden, %TEMP% en meer van dat soort "caches" erop te zetten. Ze worden sneller ingelezen en weggeschreven. Zo starten OS, Games en Programma's sneller op. Let wel: bij RAID0 verlies je álle data op de hele array wanneer 1 van de schijven uit een array in hardwarematige zin keihard crasht. Het is dan verstandiger om de belangrijkste documenten (foto's, mails, office, etc) op RAID1, RAID5 of RAID10 te zetten.

PCI bandbreedte: een huis-tuin-keuken 32bits 33MHz PCI bus kan maximaal (32 / 8) * 33 = 133MB/s aan data transporteren. Wanneer we de overhead van gemiddeld 10% meerekenen (dit kan per merk/type chipset verschillen; bij nForce4 chipsets is dit relatief laag, soms minder dan 5% zelfs, bij SiS/VIA chipsets is deze iets hoger dan 10%), dan kun je in de praktijk gemiddeld genomen maximaal 110MB/s door zo'n PCI bus heen jagen. Met twee snelle harddisks à minimaal 55MB/s in RAID0 trek je in theorie de 32bits 33MHz PCI bus dus al vol. Het is dan grof gezegd zinloos om drie van zulke disken in RAID0 aan zo'n PCI bus te hangen. Let wel, dit is wanneer de onboard IDE controller daadwerkelijk aan de PCI bus hangt en wanneer je een losse PCI controller gebruikt. Veel onboard SATA/SCSI controllers hangen direct aan de southbridge, die dan aan een pijpje van 266MB/s à 2GB/s hangt, afhankelijk van het chipset.

Wanneer je sneller wilt gaan, dan is het verstandig om te kijken naar moederborden met een snellere PCI bus (en naar compatibele I/O controllers! ;)). Dit is gewoonlijk wel in de specificaties van desbetreffend moederbord terug te vinden. De bandbreedtes van verschillende PCI bussen staan hieronder opgesomd:

  • 32bits 33MHz PCI: (32 / 8) * 33 = 133MB/s
  • 32bits 66MHz PCI: (32 / 8) * 66 = 266MB/s
  • 64bits 66MHz PCI-X = (64 / 8) * 66 = 533MB/s
  • 64bits 100MHz PCI-X = (64 / 8) * 100 = 800MB/s
  • 64bits 133MHz PCI-X = (64 / 8) * 133 = 1066MB/s (1,04GB/s)
  • 8bits 250MHz PCIe x1 = (8 / 8) * 250 = 250MB/s
  • 32bits 250MHz PCIe x4 = (32 / 8) * 250 = 1000MB/s (0,976GB/s)
  • 64bits 250MHz PCIe x8 = (64 / 8) * 250 = 2000MB/s (1,95GB/s)

De bandbreedtes van de verschillende I/O kanalen staan hieronder opgesomd:
  • ATA33 / 66 / 100 / 133 = 33 / 66 / 100 / 133MB/s
  • SATA / SATA II = 150 / 300MB/s
  • Ultra Wide / Ultra2 / Ultra160 / Ultra320 / Ultra 640 SCSI = 40 / 80 / 160 / 320 / 640MB/s
  • Fiber Channel SCSI = 800MB/s

Let wel: dit zijn dus de bandbreedtes per kanaal. Je kunt 2 HDD's op een IDE/ATA kanaal aansluiten, maar dan moeten ze dus de bandbreedte delen. Datzelfde geldt voor SCSI kanalen, waar wel tot 15 harddisks per kanaal aangesloten kunnen worden. Per SATA kanaal kun je slechts 1 harddisk aansluiten, maar twéé SATA kanalen bieden wel een gezamelijke bandbreedte van 300MB/s. Vier SATA kanalen kunnen samen 600MB/s transporteren. In alle gevallen moet de PCI bus het uiteraard wel aankunnen.

De snellere PCI-X en PCIe bussen zijn vaak louter op Workstation/Server moederborden terug te vinden, dan weet je in ieder geval in welke richting je moet zoeken ;)

Het kiezen van de juiste harddisk: maak gebruik van de bovenstaande informatie en kijk hier.

Terug naar boven
Tot slot, de Videokaart

Een bekende vraag, vooral onder de gamers. De vidoekaart is een van de belangrijkste componenten voor een gamesysteem.

Het kiezen van een videokaart is niet zo simpel, door gewoon te denken 'de duurste is de beste' gooi je vaak veel te veel geld weg. Je PC presteert in games immers nog steeds vrij slecht met een P!!! 500MHz en een Radeon X800 Pro.

Het sleutelwoord is afstellen. Allereerst moet je jezelf de vraag stellen hoeveel je d'r aan wil uitgeven en wat je wil gaan doen. Dit laatste is nog niet zo makkelijk; hierbij moet je ook rekening houden met de rest van je systeem. Wil je op je oude PC een recente game spelen, zal je wat meer moeten upgraden dan je misschien eerder in gedachten gehad. Wat je kan doen bij het afstellen is simpelweg de aangeraden systeemeisen opzoeken van dat spel en dit als minimum beschouwen. Ik raad aan niet af te gaan op de minimum systeemeisen; je koopt immers nieuw spul, het is zonde dan voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten. Het is niet verkeerd om er rekening mee te houden dat later spellen wellicht wat meer verwachten van je systeem en dus een wat snellere kaart te nemen.

Om er achter te komen of een videokaart wel goed presteert met jouw systeem zijn er verschillende sites; De 3dMark challange, waar veel verschillende systemen staan met verschillende videokaarten en de vele reviews te vinden op de frontpage.

Voor het vergelijken van videokaarten onderling is dit stuk van toepassing.

Terug naar boven

[ Voor 255% gewijzigd door BalusC op 25-10-2006 09:42 . Reden: PD 9nn toegevoegd ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Laurent
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

Laptops

Introductie

De verkoopaantallen van de mobiele systemen nemen steeds meer toe de afgelopen tijd. Men wil mobiel werken en het liefst met een zo snel mogelijk systeem. Dit is al snel te ontdekken uit de vele topics en de grote vraag naar notebooks. Steeds meer fabrikanten rusten haar laatste notebooks uit met de nieuwste snufjes en maken ze zelfs klaar voor de gamer. Gezien de grote markt voor de notebooks zijn er ook vele verschillende notebooks op de markt, onder het motto voor ieder wat wils. Vanwege de vele features en de vele verschillende architecturen is het soms wat moeilijk om een goede notebook uit te kiezen. Voor de mensen die door het bomen het bos niet meer zien, is deze FAQ gemaakt. Hiermee zullen veel termen wat duidelijker zijn, en zal je waarschijnlijk ook makkelijker een keuze kunnen maken.

Terug naar boven
Tips bij het kopen van een notebook: de CPU & GPU

Bij de mobile systemen zijn er een stuk meer verschillen bij de CPU's dan met de desktop processors. Veel termen zullen je wel het ene oor in gaan en het andere weer uit, maar die termen maken wel een wereld van verschil. Omdat het soms wat moeilijk is al die termen te onthouden, staan in de Laptop documentatie nog eens alle termen uitgelegd.

De term die de grootste rol speelt is Speedstep of Powernow! Hiermee wordt het stroomverbruik bij gebruik wat lager. Houd er rekening mee dat het natuurlijk een stuk beter is om een CPU te nemen die sowieso al niet zoveel stroom verbruikt als je mobiel gaat werken. In verband hiermee zit het stroomverbruik van de CPU. Hier draait het vaak om. Veel stroomverbruik zorgt voor een kortere accuduur en veel hitte, maar is vaak goedkoop. Om erachter te komen of een CPU geschikt voor je is, kan je makkelijk de laptop documentatie d'r bij pakken. Laten we een mobile P4 (desktop, alleen met mobile package) als voorbeeld nemen:

Via de Laptop documentatie kan je erachter komen dat deze desktop CPU veel stroom verbruikt, en ook aardig warm wordt. Uit dit gegeven kan je al veel concluderen; de notebook is er niet een die je veel kan gebruiken op accu-stroom, maar liever aan het lichtnet verbonden is. Wil je veel reizen, is het dus een afrader.

Op het grafische gebied zit het ook wel snor bij de notebooks voor gamers. De grote spelers nVidia en ATi hebben mobiele versies van hun grafische adapters op de markt die je terugvindt in vele notebooks. Over het algemeen is het voor gamers aan te raden niet afhankelijk te zijn van een intergrated GPU, deze zijn vaak niet in staat aan de hoge eisen te voldoen en maken gebruik van het werkgeheugen. Een goed overzicht van moderne mobiele adapters met een goede vergelijking is hier terug te vinden.

Terug naar boven
Tips bij het kopen van een notebook

Hier is nog een klein lijstje van tips die helpen bij het kopen van een notebook.

  • Zorg dat je een laptop koopt met een mobiele processor. Meeste goedkope laptops hebben dit niet en dat brengt vele nadelen met zich mee:
    • De accu gaat stukken korter mee omdat de processor zich zelf niet kan terug schalen naar het processor gebruik.
    • De cpu fan draait bijna altijd op volle toeren, wat veel herrie met zich mee brengt.
    • De laptop zelf wordt soms erg heet aan de onderkant, wat niet lekker is als je hem op schoot hebt.
  • Kijk naar de grootte van je laptop scherm, maar let ook goed op de resolutie. Een 14.1" scherm wil niet zeggen dat er altijd 1024x768 op wordt gedraait (1400x1050 bestaat ook). Zie ook: Laptop documentatie (schermresoluties).
  • Wil je op je laptop kunnen gamen, koop dan geen laptop met integrated video maar met een Nvidia Geforce 5200Go of Ati M9/10 videochip. Deze zijn gemaakt voor 3d, waar de rest bijna alleen goed is voor 2d.
  • Verkijk je niet op de harde schijf, dit is het langzaamste apparaat in je hele laptop, neem dus liever een 5400rpm hardeschijf dan een 4200rpm.
  • Koop een goede laptoptas, want zeg nou zelf als je een laptop hebt van 1500 euro dan ga je niet besparen op een tas van 50 euro.
Terug naar boven
Een notebook zoeken

In de meeste gevallen is hulp nog niet eens nodig. Vaak wordt er gevraagd naar b.v. een gamelaptop met een m10 GPU en een mobile XP processor. Door gewoon wat sites langs te gaan kom je er vaak al een tegen. Met behulp van depricewatchkom je er al snel achter waar je zo'n laptop kan kopen. Weet je niet welke sites je allemaal langs kan gaan, dan zijn hier een paar sites opgesomd:

Als je een topic opent over een notebook die bij jou past, vergeet dan niet wat cruciale informatie d'r in te verwerken. Denk hierbij aan o.a:

  • Wil je een mobile processor of niet?
    • Is een lange accutijd belangrijk?
    • Wil je graag een stille notebook, of maakt dit niet uit?
  • Waarvoor ga je de notebook vooral gebruiken (games, officewerk)?
  • Wat voor een scherm wil je graag op de notebook? (SXGA+, XGA)
  • In welke prijsklasse zoek je een notebook?

Als je al een notebook op het oog hebt, is het handig te vertellen waarom je deze notebook interessant vindt. Zo hebben wij een goed zicht op de situatie, en kunnen we een beter advies uitbrengen.

Terug naar boven
Mijn gloednieuwe laptop draait op 695MHz i.p.v. 1700MHz?

Welkom bij de wondere wereld van speedstep (voor AMD PowerNow). Door de kloksnelheid te laten variëren (aan de hand van het gebruik) is het mogelijk om wat stroom te besparen. Het wil nog wel eens voorkomen dat mensen liever de volle 1300MHz (b.v.) gebruiken. In dat geval kan je even SpeedswitchXP downloaden. Hiermee is tevens ook het batterij-duur probleem op PC's uit de wereld geholpen; op sommige systemen gaat volgens Windows de batterij altijd nog 999 minuten mee. Wil je graag Powernow of Speedstep helemaal uitschakelen kun je in je energieopties het schema op 'Altijd Aan' instellen.

Noot: Het kan zijn dat Windows niet meewerkt met Speedstep, zo kan het zijn dat Windows XP alsnog aangeeft dat je een 6xxMHz CPU hebt, terwijl je systeem vol gestressed wordt. Om de reeële snelheid na te kijken kan je dit programma gebruiken.

Terug naar boven
Welke CPU zit er in m'n notebook? Werkt speedstep wel?

Omdat veel notebooks zijn uitgerust met de terugclock-technologie is het soms wat moeilijk om erachter te komen wat de echte kloksnelheid is van de CPU. Ook willen veel mensen weten hoeveel effect het heeft bij gewoon gebruik. Dit is een handig programmatje om de originele kloksnelheid en de kloksnelheid op dat moment te meten. Je kan hiernaast ook nog andere programma's gebruiken die ook op desktop CPU's werken, bijvoorbeeld WCPUID.

Terug naar boven
Mobile CPUs vergelijken

Het aantal MHz zegt tegenwoordig niet zoveel meer over de prestaties. Om alles wat makkelijker te maken is er hier een overzicht van de mobile processors en de gelijkstaande prestaties:

Pentium-MPentium 4 MAthlon XP Mobile
1.3 GHz (Banias)2.0 GHz1900+
1.4 GHz (Banias)2.2 GHz2000+
1.5 GHz (Banias)2.4 GHz2100+
1.6 GHz (Banias)2.4 GHz2200+
1.7 GHz (Banias)2.6 GHz2400+
Met dank aan FongWan

Terug naar boven
Interessante topics

Als je een notebook gaat kopen is het slim om eerst veel informatie te winnen. Natuurlijk is specifieke informatie erg interessant, maar ook algemene dingen zijn zeker het lezen waard. Denk hierbij aan een discussie over schermresoluties. Om het even wat makkelijker te maken, staan hier wat topics op een rij:

Terug naar boven
Technische Laptop documentatie

Zoals al eerder gezegd kan je in de Technische laptop documentatie veel meer informatie vinden over notebooks. Ben je dus op zoek naar technische informatie, dan kun je daar even een kijkje nemen.

Terug naar boven

[ Voor 41% gewijzigd door Laurent op 23-02-2007 21:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BalusC
  • Registratie: Oktober 2000
  • Niet online

BalusC

Carpe diem

Changelog

Hier wordt je op de hoogte gehouden van de laatste toevoegingen en wijzigingen van deze FAQ. Dit bericht wordt steeds opnieuw aangemaakt, om het topic onder de aandacht te brengen (het icoon verandert dan naar Afbeeldingslocatie: http://gathering.tweakers.net/global/templates/tweakers/images/icons/Sticky_on.gif).

27/28 april 2005

  • [b]28 februari 2004[/b] <li>[url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/869626#moderators]Moderators / Contact toegevoegd[/url] <li>[url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/869641#scherm]Technische notebook documentatie - het scherm: alle resoluties toegevoegd[/url] <li>[url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/869626#topicstart]Voordat je een topic start uitgebreid[/url]

[ Voor 8% gewijzigd door BalusC op 28-04-2005 08:45 ]


Dit topic is gesloten.