Andrehj schreef op maandag 22 mei 2023 @ 17:00:
[...]
Kun je de tekst van het artikel hier in het topic plakken? Mijn gratis tegoed van 2 artikelen per maand is op en vele anderen zullen daar geen account hebben. Bovendien lijkt het me wel nette leverage. Ze verwijzen tenslotte ook naar dit topic.
Ik wil het ook wel even doen:
Dakkappen voor lucht/water-warmtepompen lijken niet altijd even goed te werken. In sommige nieuwbouwprojecten ondervinden huiseigenaren zoveel problemen, dat de dakkappen worden verwijderd. Een leverancier van dakkappen erkent dat het omhulsel van invloed is op het rendement.
De dakkap voor lucht/water-warmtepompen is in korte tijd populair geworden. Kijk in een willekeurige nieuwbouwwijk om je heen en je ziet ze al van verre opdoemen. Dergelijke dakkappen zien er vaak fraai uit en hebben verschillende voordelen. Zo staat er geen unit in de – meestal krappe- tuin en blijft geluidsoverlast binnen de perken. Daar staat tegenover dat deze kappen in de praktijk soms minder goed lijken te werken.
Matige prestaties warmtepomp
In diverse nieuwbouwprojecten klagen bewoners over matige prestaties van hun warmtepomp. Ze wijzen met de vinger naar de dakkap. Bovendien zijn in diverse woonwijken bewoners in conclaaf met de woningbouwer of installateur.
Problemen bij lage buitentemperatuur
De problemen komen vooral aan het licht als de buitentemperatuur tot onder het vriespunt zakt en de warmtepomp flink aan het werk moet. Verschillende gebruikers ontdekten dat de buitensensor in de unit tijdens warmtepompbedrijf de temperatuur 8 á 9 graden te laag aangeeft. De gevolgen van zo’n afwijkende temperatuur zijn groot. Bij een weerafhankelijke regeling geeft de foutieve temperatuur een verkeerde opdracht aan de binnenunit. Die gaat veel te warm water maken. De temperatuurdaling in de kap is goed te zien door het uitlezen van de data in de warmtepomp.
Recirculatie van lucht
Hoe komt het dat de buitentemperatuur van de meetsensor aan de aanzuigkant zo’n 8 graden daalt? Volgens de woningeigenaren heeft dit te maken met recirculatie. Intern in de dakkap vindt recirculatie van uitgeblazen lucht plaats. Ook sommige leveranciers van warmtepompen bevestigen dit. De recirculatie van lucht geeft een hoger elektraverbruik.
Ontstaan van kettingreactie
Dat de buitenunit zijn eigen uitgeblazen lucht aanzuigt, geeft een kettingreactie. De ventilator gaat harder draaien en de unit zal sneller invriezen. Op het moment dat hij gaat ontdooien, blijft door recirculatie vocht in de kap hangen, waardoor hij weer sneller gaat aanvriezen. Mogelijk ligt de oorzaak in het feit dat de recirculatie ontstaat doordat de warmtepomp slechts een deel van de kap opvult. Uitgeblazen lucht kan zo intern weer worden aangezogen. Vooral als de wind op de kap staat, zou dit euvel optreden.
Ventilatoren stuk
In een project in het land zijn de problemen al snel bij de woningbouwer aangekaart, en die heeft de installateur erop afgestuurd. De leverancier van de dakkap, Cox Geelen in dit geval, heeft een pakketje met drie schuimrubber delen naar de installateur opgestuurd om de luchtstromen in de kap beter te scheiden, maar dat zou niet passen. Daarnaast is bij het woningproject sprake van hoge uitval van ventilatoren. Ze draaien op koude dagen stuk en worden onder garantie vervangen.
Dakkap verwijderd
Alle inspanningen hebben onvoldoende resultaat opgeleverd, waardoor woningeigenaren zich verenigen en het gesprek aangaan. In sommige wijken zijn al juridische stappen gezet. In ieder geval één woningbouwer heeft de afgelopen maanden een adviseur ingehuurd om de problemen – en oplossingen ervoor – in kaart te brengen. In afwachting van het rapport heeft de aannemer bij een aantal woningen de dakkap verwijderd, met positieve resultaten. “Ik heb de helft minder defrosts, mijn COP is verdubbeld, en de warmtepomp geeft minder lawaai doordat hij rustiger draait”, mailt de man – die graag anoniem wil blijven.
Niet in de volle wind
De rapporteurs komen ook tot de conclusie dat er recirculatie plaatsvindt, en ze onderschrijven de hoge uitval van ventilatoren. Voor dat laatste is geen verklaring te vinden. Wel hebben bewoners ontdekt dat de warmtepomp niet in de volle wind mag staan. Letterlijk staat in de manual: ‘Plaats de buitenunit nooit op een locatie waarbij de zijde van de luchtinlaat of -uitlaat rechtstreeks aan de wind bloot kan staan. Om blootstelling aan de wind te voorkomen, wordt aanbevolen aan de zijde van de luchtuitlaat van de buitenunit een schotplaat aan te brengen.’ Overigens doen meer fabrikanten van lucht/water-warmtepompen deze aanbevelingen.
Verplaatsen naar windluwe plek
Een oplossing kan zijn om de huidige warmtepompen te verplaatsen naar een windluwe plaats, oppert het adviesbureau in een rapport, waarvan de bewoner overigens geen exemplaar met ons wil delen. Als de dakkapopstelling gehandhaafd blijft, moet deze recirculatievrij worden gemaakt. Daarnaast moet er een warmtepomp komen die tegen harde wind is bestand, zo staat volgens de melder van het probleem in het rapport.
Service en onderhoud
Ook bij het vinden van een onderhoudsbedrijf voor de warmtepomp in dakkappen ondervinden bewoners problemen. Het blijkt dat veel installateurs ervan afzien. Voor het onderhoud is bij de meeste kappen een hoogwerker nodig. Maar weinige dakkappen zijn voorzien van een inspectieluik of andere voorziening om van binnenuit aan de warmtepomp te kunnen sleutelen of hem schoon te boenen.
Gat naar achteren
Hoe reageren andere leveranciers van dakkappen op het probleem rond recirculatie? Bij Ubbink is gekozen voor een afwijkende techniek, blijkt uit afbeeldingen op internet. De warmtepomp staat in hun dakkap Decorio precies 180 graden gedraaid. Het toestel blaast niet naar voren uit, maar naar achteren, richting de dakpannen. Bovendien is een groot gat in de behuizing gemaakt waar de opening van de ventilator precies voor komt te staan. Er is nu geen weerstand in de vorm van lamellen. Het grote gat zou lelijk zijn als het aan de voorkant was aangebracht, maar kijkt nu uit tegen de dakpannen en is vanaf de begane grond onzichtbaar.
Rand van foam
Ook Burgerhout meldt dat er geen problemen zijn met recirculatie van lucht. Dat komt doordat de buitenunit aan de ventilatorzijde tegen een rand van foam wordt geplaatst, waardoor een luchtdichte constructie ontstaat. Door de foamrand kan er intern geen lucht naar achteren slaan waardoor recirculatie optreedt. Bij heel kleine units kan de warmtepomp buiten de foamrand vallen. In zo’n geval adviseert Burgerhout de loze ruimte langs de warmtepomp op te vullen met een plaat. In de montagehandleiding wordt gewaarschuwd tegen recirculatie.
Invloed op prestatie
In bovenstaand voorbeeld met problemen gaat het om de eerste generatie dakkap van Cox Geelen. Het bedrijf erkent dat dat ‘het omhulsel van invloed zal zijn op de prestaties van de warmtepomp’. Communicatiemanager Esther Kusters: “Meer dan bij een gasgestookte cv-ketel zien we bij een warmtepomp dat consumenten het door de fabrikant geclaimde verbruik proberen te toetsen. De tijdens de COP-meting heersende laboratoriumomstandigheden treden in de praktijk maar zelden één op één precies zo op.”
Verschillende factoren
Kusters vervolgt: “Factoren als het weer, de geografische plaatsing, het afgiftesystem, gebruiksprofiel, maar ook de plaatsing van de buitenunit, zijn allemaal van invloed op de efficiëntie van het gehele warmtepompsysteem. Mensen vergeten vaak dat een suboptimaal werkende warmtepomp nog altijd enkele grootheden efficiënter functioneert dan het beste gasgestookte verwarmingstoestel.”
‘Verbeterde efficiëntie’
“Vanuit Cox Geelen werken we continu aan het verbeteren van onze producten”, stelt Kusters verder. “Door intensieve samenwerking met fabrikanten en importeurs zijn de warmtepompdakkappen qua efficiëntie verbeterd, onder andere door de weerstand voor de in- en uitstromende lucht verder te verlagen. Voor de meeste klanten is dit voldoende, maar om de laatste paar procent winst uit een dakkap te halen, kan ook nog voor een scheidingsband/rubberen band worden gekozen worden om eventuele recirculatie tot het absolute minimum te beperken. Verder is de ontwerper of aannemer vrij in zijn keuze voor de oriëntatie van de kap: loodrecht of evenwijdig aan de nok.”
Edit: Oorspronkelijk bericht uit
https://www.vakbladwarmtepompen.nl enigszins aangepast (een aantal verwijzingen weggehaald, er is niets aan de overgebleven tekst veranderd) op verzoek van een bron, omdat het zijn zaak mogelijk kan schaden.
[
Voor 3% gewijzigd door
Jojan265 op 22-05-2023 22:39
]