Wij hebben hier een een Fujitsu Waterstage - High Power-serie Splitunit: WSYK160DG9 binnen / WOYK112LCTA 11kW buitenunit. WP is geplaatst in ons vrijstaand nieuwbouwhuis (ca 750m3) uit 2019. Ik had daar toen nog weinig verstand van, maar ben er ondertussen wel achter dat deze WP geen optimale installatie heeft en met mijn installateur kom ik niet verder. Ik heb zelf al wat optimalisaties gedaan, maar vind de settings van dit model lastig te doorgronden. Ook in combinatie met de handleiding, servicemanual en de advanced settings. Ik kan ook niet veel installatievoorbeelden vinden van dit model/type WP. Door het vrij hoge minimale vermogen (ca 1,5kW Electrisch - dus ca 6kW output) en ongunstige buffer-setup is niet helpend bij weinig vraag.
Ik zou in ieder geval graag de onnodige start-stops aanpakken als er geen of heel weinig warmtevraag is. In combinatie met mijn buffer werkt het bij nog niet goed en heb meerdere keren per dag een run van een paar minuten om alleen de buffer iets op te warmen. Ik heb nu geen koppeling tussen mijn naregeling (Hele huis: Evohome (beneden en 1e verd vloerverwarming 10cm HH, zolder 3x LT radiatoren - 3x HCE80) en WP en wil dat eigenlijk wel. Ik heb eerder in het
forum wel een schema tussen Evohome en Waterstage gezien, maar mijn WP heeft die uitbreidingsprint die daar op staat niet. Heeft iemand wel de warmtevraag functie van zo'n Waterstage werkend? Ik heb ook geen bijbehorende Fujitsu kamer-thermostaten.
Het irritante van mijn setup is ook dat de WP met circulatiepomp altijd actief de buffer (buitentemperatuur afhankelijk) op temperatuur staat te houden. Als het setpoint ruim behaalt is stopt de WP, maar omdat de circulatiepomp doordraait wordt de temperatuur in de buffer gemengd en dropt ie vrij snel weer onder het setpoint waardoor weer een korte run getriggerd wordt. Dus vooral lage/geen warmtevraag werkt niet lekker. Ik heb al een soort workaround toegevoegd om een minimale uit-tijd te verhogen naar 45 minuten. Ik kom er maar niet achter hoe je eventuele settings nog kunt tweaken. Bij hogere vraag draait de WP (nu wel; zie onder) aardig op Ta Tr DeltaT van ongeveer 6 graden op een setpoint van ca 31 graden.
Verder ben ik aan het nagaan of ik een keer die aansluiting van de buffer willen aan laten passen met T-stukken (D-setup warmtepomp weetjes) dus met 1x IN en 1x een UIT. Nu staat de buffer (Nibe UKV 20-220 218 liter) in traditionele/ouderwetse setup (Warmtepomp-weetjes de ongunstige A-variant en ook nog eens met de aanvoer/afvoer verkeerd om

). Aanvoer en doorgang bovenin door het de buffer. Retour in en uit onder door het vat heen. Dus nu geen T-stukken. Ik heb nu intern in de WP een sensor voor Ta en Tr, maar zie dat je die in de optimale situatie je die op het T-stuk plaatst, maar zou in mijn geval met een SWW run niet goed gaan. Want meet dan geen Ta. Ik kom er maar niet achter of er iets van een (extra) sensor te plaatsen is en of dat eigenlijk wel nodig is.
Ik heb zelf al meerdere e.e.a. aangepast:
- Aanpassing flow van de circulatie pomp van de WP verlaagd - Die was veel en veel te hoog (vermoedelijk wel ruim 3m3 per uur), DeltaT tussen Ta en Tr haalde ongeveer 1,5 tot 2 graden en resulteerde in een heel onrustige WP. Na verlaging tot circa 1m3 per uur veel meer rust.
- Verlaging van de flow van de circulatiepomp voor het huis (Grundfos Magna1 waardoor een betere DeltaT ontstaat. Ik lees op de verdelers ongeveer 5 graden DeltaT
- Temperatuur afhankelijke regeling veel vlakker gemaakt zodat deze nu tussen de 30 en 31.5 graden Ta staat. Eerder veel te koud bij warmer weer en veel te warm bij kouder weer.
- Sinds kort monitor ik in HomeAssistant met DS18B20 sensors de temperatuur Onder/Midden/Boven in het vat. Dat geeft mooi inzicht in de gelaagdheid van de buffer.
- Minimaal vermogen van mijn WP is erg hoog (ca 1,5kW minimaal E vermogen). Ik heb settings die hiermee te maken heben al aangepast:
- De minimale laagste stand bij start al aangepast naar het maxium van 40 minuten (16%). (2862 S Locking time stage2/mod) Echter bij grotere warmte vraag (opwarmen) toch al snel "overshoot" doordat binnen die 40minuten de Ta niet gehaald wordt, maar uiteindelijk wordt de run daardoor weer korter ...
- De setting voor ramping UP op de max gezet (dus zo traag mogelijk), maar kan nu binnen 10 minuten op 100% (2873 - Compressor mod run time).
Verder onderdeel van de bestaande setup:
- RVS SWW Boilervat 300 liter - WAH300SA - incl ongebruikte solar spiraal. Dat is voldoet prima voor ons (2x volw + 2 tieners) met 1x een run SWW per dag.
Ik weet dat er BSB-LAN bestaat. Mijn controller in mijn WP wordt wel ondersteund, maar ik twijfel nog even vanwege de complexiteit van installatie en alle mogelijkheden (en wat je verkeerd kunt doen... :-) ) Misschien te overwegen.
Er schijnt uitbreidingsmodules zijn om Pmax (70%) en een om Silent Mode te activeren. Die zou je in de buitenunit moeten installateren. Iemand daar ervaring mee?