Forfaitaire waarden zullen altijd aan de onderkant van de range zitten natuurlijk.SebastiaanPs schreef op woensdag 20 november 2024 @ 21:30:
Hoeveel verbetert het energielabel van je huis na vervanging van een HR gasketel voor een full electric L/W warmtepomp?
Dat vroeg ik mij hier af
Het energielabel, berekend met de NTA8800 norm (document van > 1000 pagina’s) geeft de geschatte hoeveelheid kWh fossiele energie die de woning jaarlijks per vierkante meter gebruiksoppervlak gebruikt voor verwarming, eventuele koeling, warm water. Het energielabel lijkt invloed te hebben op de verkoopprijs van woningen (onderzoek NVM pdf)
@Skyaero heeft veel verstand van de NTA8800 norm en heeft hier een hoogover voorbeeldberekening gemaakt, waarbij het energielabel van B naar A+ steeg (niet A++, er staat één plusje teveel in de post).
Enkele relevante punten uit de NTA8800 norm:
1. Het warmteverlies wordt bepaald volgens een warmteverliesberekening, dat zal iedereen bekend zijn. Voor tapwater wordt een aantal personen genomen passend bij het aantal m2 GO van de woning, bijv 2,28 personen bij 100 m2.
2. HR gasketel rendementen, forfaitaire waarden: verwarming 0,95; tapwater 0,6725.
3. L/W warmtepomp, forfaitaire waarden: verwarming COP 2,3; tapwater COP 1,4 (ja je leest het goed)
4. Onder 'hulpenergie' vallen ook zaken zoals ventilatie en verlichting. Bij een gasketel vallen onder hulpenergie de ventilator en pomp.
Primaire energiefactor elektriciteit = 1,45
Primaire energiefactor gas = 1
Verbruik fossiele energie in een huis met een HR gasketel =
(netto ruimteverwarmingsvraag in kWh thermisch / 0,95) + (netto tapwatervraag in kWh thermisch/ 0,6725) + (hulpenergie in kWh elektrisch * 1,45)
Indien aanwezig: ook verbruik van koeling.
Verbruik fossiele energie in een huis met een L/W warmtepomp =
(netto ruimteverwarmingsvraag in kWh thermisch / 2,3 * 1,45) + (netto tapwatervraag in kWh thermisch / 1,4 * 1,45) + (hulpenergie in kWh elektrisch * 1,45)
Indien aanwezig: ook verbruik van koeling.
Hiermee kun je de reductie berekenen. In het voorbeeld trad er met vervanging van een HR gasketel voor een full electric L/W warmtepomp een reductie op van 195 naar 127 kWh fossiele energie per m2, dus van energielabel B naar A+.
Wel bizar welke COP er wordt gebruikt voor de berekening. Als daar een meer realistisch getal wordt gebruikt dan is de reductie (en de verbetering van het label) nog stukken groter. Overigens begrijp ik dat er voor nieuwbouw wel met kwaliteitsverklaringen (betere COP) gerekend mag worden.
Voor verwarming is deze ook afhankelijk van de ingevoerde aanvoertemperatuur, waar afhankelijk van de situatie (enkel vloerverwarming of vloerverwarming en radiatoren of enkel radiatoren) ook verschillende standaardwaarden voor worden aangehouden.
Als het type warmtepomp beschikt over een kwaliteitsverklaring kan er ook gerekend worden met veel hogere rendementen. Dan ga je ineens naar ruim boven de 4 voor je COP. Deze verklaringen zijn in te zien via https://bcrg.nl/nl/verklaringenregister/.
In de COP voor tapwater zitten ook de verliezen van het boilervat meegerekend trouwens.
De standaard energielabel opnemer zal zich niet te druk maken over een voor jou zo gunstig mogelijk resultaat. Als je hier wel baat bij hebt, bijvoorbeeld bij verkoop van je huis, dan kan het lonen daar scherp op te zijn. Keyword voor het bepalen van energielabels en mogen rekenen met gunstigere waarden (geld ook voor isolatiediktes) is bewijslast. De energielabel opnemer vult niets gunstiger in zonder bewijslast dat het aanwezig is.