Maar dan moet ik ruimtes gaan verwarmen die ik niet wil verwarmen. Slaapkamers op 1e verdieping bijvoorbeeld. en bijgebouw waar niet altijd gebruik van gemaakt wordt... Maar via de WTW gaat het in de slaapkamers toch al opwarmen begrijp ik van andere poster, dus wellicht toch maar de VV ook laten meedraaien dan.
Blihi schreef op vrijdag 25 oktober 2024 @ 08:13:
[...]
Je hinkt op twee gedachten. Je wilt aan de ene kant een enorme hoeveelheid opwek hebben op basis van 300 m2 en 1100 m3 bouwvolume (dus elke verdieping is 3,7 meter hoog?) en aan de andere kant wil je dat vermogen met 82 m2 de woning in sturen. Dat kan helemaal niet.
Ik hoef geen enorme opwek, maar wil inderdaad wel graag de boel op temperatuur kunnen houden als het vriest

We hebben ook airco's met verwarm-functie, dus wellicht kunnen we inderdaad af met een kleinere L/W WP met een lager minimum vermogen. En/of we kunnen we toch meer m2 VV altijd mee laten draaien, zoals hierboven genoemd de slaapkamers. Als ik de naregeling (slave-modus) daar instel op 30 graden, is het alsof de naregeling er niet is, als ik het goed begrijp. De verdiepingen zijn niet 3,7m hoog. Maar er zijn wel schuine daken waar je niet alle m2 telt (maar m3 wel). En sowieso is de m2 binnenmaat en de m3 buitenmaat.
1) Welk warmteverlies moet ik compenseren bij -10 (en dan alleen ventilatie-verlies en transmissieverlies, dus niet het warmteverlies voor het opwarmen van de thermische massa). Dit vermogen moet de installatie bij -10 comfortabel kunnen leveren.
ik ga de verliesberekening opvragen. Erg benieuwd of die 8kW of meer inderdaad nodig zou zijn.
2) Welk afgiftesysteem is geschikt om het vermogen van (1) bij -10 buiten gelijkmatig aan de woning af te geven bij een Ta van maximaal 35 graden, maar liefst nog minder.
ik wist niet dat die 35 graden als 'te hoog' gezien wordt. Goed om te weten.
5) Bij zoneregeling herhaal je bovenstaande voor de Master zone: Dus de woonkamer + alle sanitaire ruimtes die altijd mee verwarmen bijvoorbeeld.
badkamers altijd mee laten draaien is ook nog goede optie inderdaad om het vermogen van de VV-afgifte te verhogen.
Uit jouw posts klinkt het alsof je zegt dat je voor (1) 8 kW bij -10 nodig hebt, voor (2) 250 m2 vloerverwarming hebt, voor (3) een WP hebt met 3.3 kW minimum, waarvoor bij (4) ook 250 m2 vloerverwarming beschikbaar is, terwijl je onder (5) een, voor dit woningoppervlak redelijk kleine, ruimte van 80 m2 wilt verwarmen. En dat gaat niet lukken.
(2) = 170m2
Voor zo'n breed bereik van vermogens zou een cascade-opstelling van twee warmtepompen veel geschikter zijn. Twee kleine warmtepompen die naar wens in of uitgeschakeld worden, of twee warmtepompen die elk een eigen deel van het huis bedienen (dan krijg je Master/Master regelingen). Of je moet naar een ander merk gaan kijken, de 11 kW Toshiba Estia serie bijvoorbeeld kan terug tot 1.7 kW, alleen kost je dat wel COP (zoals ik hier al eerder liet zien).
Interessant. Thanks.
Overigens zou ik me niet te druk over koelen maken. Als de vloer het minimale verwarmingsvermogen kwijt kan, zal dat met het koelvermogen ook wel los lopen, want dat ligt ruim lager.
Ruim lager valt mee toch? 3.3 voor verwarmen, 3.0 voor koelen vermoed ik? Koelvermogen van de vloer is volgens jouw link ook stuk lager dan voor verwarmen. Dus ik vermoed dat probleem daar potentieel ook gaat spelen, zelfs als we wel alles (behalve badkamers) openzetten.
Knowbody schreef op vrijdag 25 oktober 2024 @ 23:50:
[...]
Uitgezonderd het bijgebouw zal het verstandig zijn om alle ruimtes binnen de envelop (je huis) te verwarmen.
Dat kan prima zonder de zoneregeling, je knijpt de lussen van de slaapkamers eventueel wat. Doe je dat niet dan verwarmen de verwarmde ruimtes via oa de muren de andere ruimtes en moet je een hogere aanvoertemperaturen hanteren. Dat heb je niet in de gaten, maar je bent dan met een geringer afgiftesysteem je gehele envelop aan het verwarmen. Dat kost je rendement.
"Ja maar het moet soms 21 en soms 18 graden zijn. Pubers weet je wel".
Om deze vraag alvast voor te zijn: dat gaat je niet lukken met vloerverwarming en goede isolatie. Daar is het veel te traag voor.
die pubers hebben we hopelijk ondervangen met airco die ook kan verwarmen...
Wel andere manier van denken inderdaad om de slaapverdieping toch mee te verwarmen, ook al hebben we daar geen behoefte aan warmte. In elk geval goed dat we VV hebben gekozen op de slaapverdieping dan...
Uiteindelijk zit de installateur denk ik wel goed (even de verliesberekening afwachten), alleen had ik verkeerde verwachtingen van hoe het systeem moet gaan draaien. Tegen-argumenten waren overigens niet mijn bedoeling. Wel proberen te begrijpen waar de adviezen vandaan komen.
Dat van die 100 meter is ook waar, dat heb ik namelijk. De groepen zijn hier rond de 60 a 80 meter en eentje is 96 meter. Zonde want ik moest inderdaad de rest knijpen.
Maak niet de fout die hier gemaakt is om in de verst gelegen ruimte te komen via een omweg als het ook kan door vanaf de verdeler onder een muur door te gaan.
de betreffende ruimte is bij mij gewoon stuk verder weg, nog los gezien van muren. Ik vermoed dat ze er een extra groep voor zouden moeten maken om de lengte omlaag te krijgen.
Als het buiten net vriest heb ik aan 4 kW vermogen nog voldoende, dus die 12 kW uit de WVB klopt van geen kant. Dat zal eerder 7 kW zijn
Gaan we op inzoomen... Nog wel zoekende welk model dan geschikt zou zijn. Ongeveer 7kW max, en een minimum wat fors lager ligt dan 3.3. Overstappen naar een ander merk zullen ze niet zo blij mee zijn denk ik...
[
Voor 95% gewijzigd door
woekele op 26-10-2024 00:45
]