Nickname27 schreef op zaterdag 1 juni 2024 @ 09:16:
Ik vraag me sowieso af in hoeverre verschillende installateurs hier goed van op de hoogte zijn. Mijn PV boer heeft me hier bijvoorbeeld ook nooit op gewezen, terwijl mijn huidige kast nauwelijks 6mm2 bevat

Dat valt tegen. Ik ken zelf al verschillende installaties waar dit verkeerd is gedaan, waaronder 1 groepenkast waar al rook uit is gekomen. Het helpt niet mee dat elektrische keuringen voor woonhuizen in Nederland een zeldzaamheid zijn, en het helpt niet mee dat de veiligheidsregels achter een
extreme paywall zitten. Desalniettemin ben ik teleurgesteld in de vele zogenaamde elektriciens, want als ik als hobbyist 10 jaar geleden al heb gelezen over dit probleem, waarom zijn er dan nu nog steeds professionals die deze beginnersfout maken?
Ik ga binnenkort (zodra
deze weer leverbaar zijn) bij iemand de groepenkast upgraden, bij wie de PV-boer ook beweerde strikt volgens de NEN 1010 te werken. Daar gaat het om 1-fase: 35 A + 16 A = 51 A. De bedrading is in orde, maar de aardlekschakelaars nog niet. Die zonnepanelen zijn geïnstalleerd in een tijd dat dit probleem al bekend was.
Zo'n installatie die op papier onveilig is, zal heus meestal niet in de fik vliegen: je moet immers zoveel stroom trekken dat zonder zonnepanelen je hoofdzekering zou zijn aangesproken en alles kan wel een ongespecificeerde hoeveelheid overbelasting hebben. Maar die hoofdzekering zat er ook niet voor niks: zo'n overstroom kan wel eens voorkomen en de bijbehorende hitte is gewoon niet goed.
• We "accepteren" zogezegd een theoretische max 41A belasting over een 40A max capaciteit van de draad en ALS. Maar waar ligt dan wel de grens? Dit is alsnog 1A teveel en dan klopt je vergelijking IB ≤ In ≤ Iz niet.
Dat ligt er maar net aan wie je het vraagt. Ik zou zelf liever geen groepenkast willen ophangen die ook maar 1 A te weinig aankan op papier, want uiteindelijk moet ik erkennen dat ik maar beperkte kennis en ervaring heb en me dus maar beter aan alle regels kan houden die zijn verzonnen door mensen die deskundiger en meer ervaren zijn dan ik. Maar als het er eenmaal zou hangen zou ik die kleine overbelasting wel durven accepteren. Of het door een keuring zou komen, vraag ik me af.
Bovendien: hoeveel een aardlekschakelaar mag hebben, is weliswaar duidelijk omdat de fabrikant dat op de behuizing heeft gezet, maar hoeveel een draad mag hebben, is alweer een stuk lastiger te bepalen. Er zijn veel tabellen die allemaal weer van elkaar verschillen omdat er andere onderliggende aannames worden gedaan.
IEC 61439 lijkt te rekenen met een omgevingstemperatuur van 35 °C met daar bovenop 20 °C opwarming door belasting, waardoor het uitkomt op de correctiefactoren van 55 °C. (Interessant daarbij: mag je dan wel een component gebruiken met een maximum omgevingstemperatuur van 40 °C in plaats van 55 °C?) Bovendien zegt het dat elke draad 25% overgedimensioneerd moet zijn ten opzichte van de beveiliging. Zo kom je op een veel lagere maximale stroom uit dan je vanuit de NEN 1010 zou verwachten. Maar die 61439 is voor verdelers volgens de NEN 1010:2015 alleen voorgeschreven voor medisch gebruikte ruimten en bij gebruik van PV-systemen (bepaling 712.511.5). In de NEN 1010:2020 (die nog niet is aangewezen in het Bbl (bouwbesluit)) wordt voor huisaansluitingen echter bepaald in 712.511.103 dat een huisgroepenkast in plaats van de IEC 61439-reeks ook mag voldoen aan de IEC 60670-24, waarvan ik niet kan vinden hoe daarin geredeneerd wordt over draden. En er staat ineens dat het
omhulsel eraan moet voldoen - maakt de
inhoud van dat omhulsel dan nog wel wat uit?

• In het geval dat er in de toekomst nog een invoedings-bron erbij komt, zeg bijv. Vehicle to Home of iets dergelijks, of een thuisbatterij, op een 16A 3-fase alamat. Betekent dat dat je hele kast dan dus ook 25A (hoofdzekering) + 16A (PV theoretisch) + 16A (thuisbatterij/iets anders) = 57A aan moet kunnen? Dus 63A ALS en ook alles naar 10mm2 bedrading?
63 A aardlekschaelaars? Ja.
10 mm² bedrading? Uitgaande van H07V2-K, installatiemethode G(horizontaal), 55 °C en 25% overdimensionering
zou je zelfs naar 16 mm² moeten gaan klopt dat. Maar of je inderdaad op die manier
moet rekenen is, zoals ik hierboven al omschreef, niet bepaald duidelijk.
Maar het zou denk ik in veel gevallen logischer zijn om PV en batterij bij elkaar en op dezelfde groep te installeren.
Edit 2024-06-01 17:52: ik had de tabel scheef gelezen. 10 mm² gaat onder de genoemde voorwaarden tot 61 A.
[
Voor 6% gewijzigd door
Juerd op 01-06-2024 17:52
]