Wegens uitbreiding binnenkort met zonnepanelen moet er wat bijgeplaatst worden in de meterkast. Tevens wil ik van die gelegenheid gebruik maken om naar de garage direct ook een eigen 3-fase groep te geven zodat die niet meer bij "het halve huis" op 1 groep zit (welke nog vanuit de nieuwbouw in 1979 stamt toen het hele huis maar een paar groepen had).
Nu heb ik de meterkast al eens opengemaakt en dacht dit "vlug" even aan te kunnen sluiten, maar de bestaande situatie is wat onoverzichtelijk. Natuurlijk vergeten foto's te maken, maar ik heb wel een situatieschets gemaakt welke ik hieronder toevoeg voor verduidelijking.
De nieuw te plaatsen groepen zijn 2 3-fase alamats (21 en 22) en ook zal het Enphase Q-relais geplaatst worden.
O ja, ter info, bijna alles is van Hager behalve momenteel groep 13 welke door de zonnenpanelenleverancier destijds geplaatst is en ALS4 welke een Type-B ALS van Doepke is. Die groep 13 ga ik ook maar door een hager installatieautomaat vervangen.
Waar ik dacht het wel even vlug aan te kunnen sluiten door op een bestaande ALS of Alamat (ALS4 of Alamat 16) met een twin-adereindhuls naar 21 te kunnen gaan zitten eigenlijk bijna overal al twin adereindhulzen en zou ik bijna vanaf de hoofdschakelaar opnieuw alles moeten gaan bedraden. Niet iets dat ik even vlug doe in elk geval, maar iets waarvoor ik op een zaterdag tijd wil maken zodat ik als het nodig is de hele dag heb.
Omdat een goede voorbereiding het halve werk is heb ik hierover een aantal vragen:
1) Gezien het aantal ALS en alamats welke idealiter allemaal direct vanaf de HS komen vraag ik me af of het steeds maar doorlussen middels twin adereindhulzen een goede oplossing is of dat ik bijvoorbeeld beter voor een
aansluitblok kan kiezen?
2) Achter ALS3 hangen nu 5 eindgroepen waarvan maar 1 krachtgroep. Nu zou ik die 3-fase ALS door een 2-fase ALS kunnen vervangen en de krachtgroep 12 door een alamat waardoor ik direct het probleem van 5 eindgroepen op een aardlek oplos en er ook geen 1-fase groepen op een 3-fase aardlek meer zitten. Is dit een goede gedachte of zijn er betere oplossingen?
3) Om het aantal draden drastisch te verminderen wil ik meer gebruik gaan maken van kamrails. Is de
Hager KB4FN de juiste om ALS1, ALS2 en ALS5 en de 4 achterliggende groepen met elkaar te verbinden?
4) Welke Hager kamrail kan ik gebruiken om de beide 3-fase alamats 21 en 22 te verbinden, en is er eventueel ook een variant voor 3 van deze alamats (door bijvoorbeeld de huidige 16 samen met 21 en 22 naast elkaar te zetten?
5) Volgens mij is algemeen gebruik om na de hoofdschakelaar alle fasedraad in zwart uit te voeren in de meterkast, maar mag hier eventueel ook bruin, zwart en grijs gebruikt worden voor resp. L1, L2 en L3 om zo visueel sneller de juiste fasen te bepalen?
6) De nieuwe zonnepanelen installatie wordt 10.600 Wp. Nu zal ik dat getal wel nooit halen in verband met schaduw en een deel van de panelen die in oost-west komen liggen, maar toch zal er op een mooie dag (hopelijk) een flinke stroom gaan lopen van de panelen naar de meterkast toe.
Meterkast is nu op 3x25A gezekerd door de netbeheerder, de zonnepanelen zouden met 10.600W in theorie ook nog ruim 15A leveren. Is het aan te raden om hiervoor een extra 40A installatieautomaat te plaatsen tussen de HS en de andere verbruikers zodat er nooit meer dan 40A kan gaan lopen of is het beter om bijvoorbeeld de bestaande normale aardlekschakelaars te vervangen door aardlekautomaten van 40A (hoewel dat voor de bestaande type B ALS (ALS4) misschien wel niet kan vanwege de DC-component welke voor de laadpaal van de auto nodig is. Of is het in deze situatie helemaal niet nodig om hier rekening mee te houden omdat het theoretische maximum van 25A uit het net en 15,4 uit de zonnepanelen samen weliswaar 40A overstijgt maar ook maar net terwijl het niet de verwachting is dat de panelen ooit 15A zullen leveren?
7) Ik neem aan dat wanneer ik overal 6mm2 gebruik in de meterkast dat dit afdoende zal zijn of heb ik dat mis?
Dan tot slot nog de schets van de huidige kast (waarbij nr 21 en 22 alsook het Q-relais van Enphase nog niet in gebruik zijn, maar wel al in bezit).
Audi Q4 e-tron 45 Quattro, 10.600 Wp PV, water-water warmtepomp, gasloos, dynamisch energiecontract