DataGhost schreef op dinsdag 31 januari 2023 @ 11:54:
[...]
Omdat natuurkunde en scheikunde ook nog gewoon dingetjes zijn. Als ik het niet verkeerd heb gevonden is de maximale theoretische energiedichtheid van lithium-accu's minder dan 500 Wh/kg. Volgens mij zitten de grootste auto-accu's nu op minder dan 150kWh, wat theoretisch neer zou komen op een gewicht van 300kg. Zet daar tegenover benzine met een energiedichtheid 12.2
kWh/kg en dan kom je met de 70L benzinetank in mijn auto op zo'n 49kg en bijna 600 kWh, gewoon 4x zoveel in 1/6 van het gewicht. Dat extra gewicht van die batterij hoef je dan ook niet mee te sjouwen, maar mocht je daar toch zin in hebben kan een tank van 430L gewoon 300kg meenemen voor meer dan 3500kWh. Als EV-accu zou dat 7+ ton wegen. Dat zijn toch interessante verschillen. En die 3500kWh kan je gewoon in vijf minuutjes "bijladen" zonder dat je daar een kleine kerncentrale voor nodig hebt. Voor een EV zou dat betekenen dat deze met 44 MW moet bijladen terwijl de snelste laders op dit moment nog niet eens 10% daarvan halen.
True, de energiedichtheid zal never nooit in de buurt komen van brandstof. Maar dat was niet mijn punt. Het is overduidelijk dat er nadelen aan EV zijn, maar er zijn net zo goed nadelen aan brandstof. Een EV motor is 9x% efficient, een verbrandingsmotor gooit minimaal de helft van de energie al weg. Ook vrij zonde.
Voor accu-tech ben je ook gewoon afhankelijk van eventueel politiek vervelende landen omdat de materialen die ervoor nodig zijn niet overal voor het oprapen liggen. Ik zie dat nog wel een probleem zijn in het omzetten van het volledige wereldwijde wagenpark naar elektrisch.
Olie en gas uit Rusland?

Het wereldwijd overschakelen op EV's zal niet heel realistisch zijn, alleen de aanschafkosten vanwege de batterij al zullen dat nagenoeg onmogelijk maken. Tenzij het via natuurlijke verloop gaat, net als nu, dat 20 jaar oude EV's vanzelf bij Afrika uitkomen.
Zolang verbrandingsmotortechnologie ook nog door blijft ontwikkelen qua efficiëntie, en zeker wanneer hybride systemen toegepast worden om dat nog verder te verbeteren, zie ik geen toekomst exclusief voor EV's weggelegd hoor.
Hybride is wel behoorlijk waardeloos overigens, in een passagiersauto. Zeker gezien je gewichtsvergelijking gaat dan echt drastisch omlaag. Maar welke efficientieverbetering zijn er in de laatste jaren? Sowieso een max efficiency van 45% voor een verbrandingsmotor, dan moet er alleen maar gewicht bijgepropt worden voor een paar procentjes meer? Maakt een dergelijke auto niet bepaald vele malen aantrekkelijker als het steeds dichter bij een EV gaat worden.
Als ze ook met brandstoftech bezig blijven en er straks goede toegang is tot klimaatneutrale synthetische brandstof lijkt me dat heel veel van de huidige zorgen mbt verbrandingsmotoren gewoon verdwijnen.
Klimaatneutrale brandstof is wel een oxymoron. Een EV kun je prima opladen met duurzame stroom. En dan is er nog de vraag of elke verbrandingsmotor niet aangepast moet worden om met de nieuwe syntetische brandstoffen om te kunnen gaan. Om nog maar te zwijgen over biobrandstoffen en de benodigde landoppervlakte om dat voor elkaar te krijgen. Plus de uitstoot zul je blijven houden.
Als je een 50% efficiënte verbrandingsmotor in het chassis van een Tesla ofzo kwijt kan heb je volgens mij een best heftige range. In Nederland misschien niet zo enorm boeiend omdat het een superklein landje is maar als je kijkt naar de afstanden die in de VS gereden worden snap ik het prima als EV's daar minder populair zijn.
Oh zeer zeker. Ik zou bij wijze van EV rijstroken zien met inductielading oid op de drukkere snelwegen. Of desnoods alle treinrails asfalteren

Wat was het ook alweer? Speltip 6: spreid je kansen. Volledig inzetten op een enkele tech lijkt me gewoon niet verstandig. Volgens mij is het prima mogelijk om auto's te bouwen die brandstof kunnen verbranden, een kleine accu aan boord hebben voor korte stukjes elektrisch-only en voor mijn part zonnepanelen op het dak hebben om een klein beetje bij te laden tijdens het geparkeerd staan. Dan heb je toch het beste van alle werelden lijkt me. En dan kan F1 toch een plek zijn om tech uit te vinden die op termijn ook eens naar de openbare weg komt.
Diversiteit in tech is altijd goed, zeer zeker. Maar is de F1 daar nog wel relevant voor? Ik vraag me serieus af wat de laatste tech wat gepioniert is in de F1 die in de consumentenmarkt terecht is gekomen. En dan bedoel ik natuurlijk geen auto's die minimaal 100k kosten.
Syntethische brandstoffen zullen er zeker komen, al was het maar dat de belangen van de grote oliemaatschappijen dan behartigd zullen blijven. Milieutechnisch lijkt het me een zijstap ipv een grote stap vooruit. De voordelen lijken vooral op politiek gebied te liggen.