Acties:
 • +15Henk 'm!

 • Hmmbob
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 03-02 16:23
Mede-auteurs:
 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 12:10

TheFes

 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 09:29

septillion

Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 5


Eerste deel: Home Assistant - Open source Python3 home automation (Pinned posts deel 1)
Tweede deel: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 2 (Pinned posts deel 2)
Derde deel: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 3 (Pinned posts deel 3)
Vierde deel: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 4 (Pinned posts deel 4)

Wat is Home Assistant?

Home Assistant (afgekort tot HA, soms ook HASS) is een open source automation platform gebouwd met Python 3, met als belangrijkste uitgangspunten "local control and privacy first". Het integreert veel verschillende soorten, merken en systemen in je slimme huis (en daarbuiten) zodat je al deze apparaten centraal kan besturen. De installatie is ook vrij eenvoudig op een Raspberry Pi of home server en er is een zeer snel groeiende community. Leuk detail is dat het project door een in de VS wonende Nederlander (Paulus Schoutsen) is gestart.

Demo
Een werkende demo-omgeving is te vinden op https://demo.home-assistant.io/. Je kan daar ook door verschillende Lovelace (UI) setups klikken, zodat je een goed beeld krijgt bij alles wat mogelijk is met Home Assistant en Lovelace.

Ingebouwde UI
Home Assistant heeft een ingebouwde web UI geschikt voor mobiel, tablet en desktop. Om de interface te kunnen gebruiken hoef je dus geen app te installeren, maar dat kan wel. Er zijn apps voor iOS en Android. Het grote voordeel van deze apps is dat je meteen ingebouwde mogelijkheden hebt voor Device Tracking, Notificaties en dat je sensoren van je telefoon kan uitlezen. Een goed overzicht van de mogelijkheden per platform is hier te vinden.

De standaard interface ziet er ongeveer zo uit, maar kan dus volledig naar eigen voorkeur opgezet worden:


Verschillende varianten

Over de jaren heen is Home Assistant fors gegroeid. Waar het eerst 'enkel' een Python applicatie was kwam daar later een eigen OS en een management systeem bij. En als je dat dan allemaal combineerde in één systeem, dan had je de optie die "Hass.io" genoemd werd. Volg je het nog? :P
Om dit te versimpelen worden er momenteel 4 installatiemethodes officieel ondersteund, met ieder hun eigen voor- en nadelen:

Recommended: Home Assistant / Home Assistant OS
Home Assistant biedt een zeer eenvoudig te installeren "all-in-one" oplossing. Het is een veilig, makkelijk up-to-date te houden systeem wat het meest krachtige home automation platform ter wereld draait. Hiermee installeer je een volledig en kant-en-klaar OS met Home Assistant, welke je eenvoudig kan uitbreiden met add-ons. Hiermee installeer je in een paar tellen Home Assistant op je Raspberry Pi 3 of 4, een Tinkerboard, Odroid of een Intel NUC. Een OS is inbegrepen, dus deze installatiemethode is voor verreweg de meeste gebruikers de aanbevolen installatiemethode.
Home Assistant Container
Een andere populaire oplossing is het draaien van Home Assistant Core in een container (bijv Docker omgeving). Dit is bruikbaar als je zelf voldoende ervaring hebt met het opzetten van een besturingssysteem waarop Docker draait én je geen behoefte hebt aan de add-ons of snapshots die je met de gewone Home Assistant wel zou krijgen, omdat je ze bijvoorbeeld zelf in een Docker container naast Home Assistant wil draaien. Met deze methode draai je enkel de kern van Home Assistant, zonder de extra Supervisor en OS lagen.
Home Assistant Core
Home Assistant Core is (letterlijk) de kern van Home Assistant: dit is de Python applicatie die daadwerkelijk de aansturing van je huis voor zijn rekening neemt. Home Assistant Core is ook datgene wat je gebruikt als je zelf een Docker of Python venv installatie draait: deze maken gebruik van enkel de Python applicatie Home Assistant Core. Dit wordt ook wel eens een "stand-alone installatie" genoemd. Voor geavanceerde gebruikers / developers is dit dan ook de mogelijkheid om Home Assistant Core te draaien in een virtual environment van Python, ook wel een venv installatie genoemd.
Home Assistant Supervised
Dit is een soort van hybride oplossing tussen bovengenoemde installatiemethodes. Hiermee installeer je de volledige Home Assistant op een bestaande Debian installatie (andere Linux varianten worden niet ondersteund). Hierbij heb je dus alle voordelen van het all-in-one systeem (zoals de Supervisor en add-ons) maar heb je wel volledige controle over het operating system. Wel geldt er een strikte set voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een ondersteunde installatie te zijn. Zo is het officieel niet toegestaan de installatie voor iets anders dan Home Assistant te gebruiken. In praktijk kan je wel wat naast Home Assistant draaien maar in geval van problemen heb je geen support en ben je op jezelf aangewezen.Dit is dan ook een wat meer geavanceerde installatiemethode dan de generieke Home Assistant installatie, maar erg populair in de community omdat het toch de "full experience" geeft terwijl het OS open is voor de gebruiker. Bijvoorbeeld om Home Assistant volledig van een SSD te draaien of andere zaken te draaien op hetzelfde systeem.

Hoe te installeren?

Je kunt Home Assistant op allerlei platformen installeren, zelfs al op een Raspberry Pi. Let erop dat het installeren op een SD-Card met standaard logging en recording settings de card zwaar belast. Kijk bij de tips voor oplossingen hiervoor.

De installatie instructies van alle varianten staan per platform (Odroid, Pi, NUC, Windows, MacOS, Linux) gegroepeerd op de HA website:
Andere platformen
Je kan ook gebruik maken van Home Assistant in een virtuele machine. Dit is een geavanceerde oplossing om de Home Assistant "all-in-one" oplossing met add-ons en het gemak van de supervisor te gebruiken zonder daar één fysiek apparaat helemaal voor vrij te maken. Je draait dan Home Assistant als virtual machine op je eigen ESXi of Proxmox server - hiervoor moet je natuurlijk wel al over zo'n server beschikken. Images / virtual disks voor deze oplossing zijn hier te vinden. (Dit is een geavanceerde oplossing. Als ESXi, Proxmox en vmdk je niets zegt dan is deze installatiemethode niet geschikt voor je.). Ook voor andere installaties, zoals op een QNAP of Synology NAS kun je hier terecht bij de alternatieve installatiemethodes.

Configuratie van je eigen Home Automation

Configuratie van Home Assistant is tegenwoordig grotendeels webbased, maar kan ook via bestanden (YAML-formaat). Een Home Assistant installatie bestaat uit een combinatie van integraties (om apparaten zoals lampen, speakers, media spelers aan te sturen) en automations (om op basis van bepaalde triggers een bepaalde action uit te voeren.

Integraties, custom components en add-ons

Officiële integraties

De services of apparaten waarmee Home Assistant "out-of-the-box" mee kan werken, worden integraties genoemd. Voor een complete lijst van zogenaamde integrations (inmiddels al meer dan 1750) zie:
https://www.home-assistant.io/integrations#all. Hieronder slechts een select aantal van mogelijke integraties met Home Assistant:Fun fact: dankzij de cast integratie kan je zelfs je interface casten naar een Google Home Hub:


Add-ons
Draai je het all-in-one Home Assistant (wat vroeger Hass.io genoemd werd), dan kan je gebruik maken van zogenaamde add-ons. Add-ons breiden de functionaliteit rondom Home Assistant uit, zoals bijvoorbeeld een MQTT server, een editor voor je configuratie of een Adblocker voor je netwerk. Hoewel deze add-ons misschien wel met Home Assistant praten en eenvoudig vanuit Home Assistant te configureren en bedienen zijn, zijn het geen nieuwe integraties of veranderen ze de werking van Home Assistant niet. Het is dus een stuk software wat je naast je Home Assistant draait, om zo je apparaat meer taken op zich te laten nemen.
Een overzicht met beschikbare add-ons is hier te vinden.
HACS (Home Assistant Community Store)
HACS is een custom component die een soort marktplaats voor andere custom components implementeert. Oftewel: na het installeren van HACS krijg je toegang tot een enorme verzameling van custom components voor Home Assistant. Dit kan bestaan uit nieuwe integraties maar ook uit modules of cards en themes voor gebruik in Lovelace. Al deze items zijn vanuit HACS te installeren, bij te werken en weer te verwijderen. HACS (of custom_components) passen dus (in tegenstelling tot add-ons) wél de werking of mogelijkheden van Home Assistant aan. Iedere installatievorm kan gebruik maken van HACS.


(Klik voor een bewegende demo)
Community projecten
Home Assistant heeft een grote community en er komen regelmatig nieuwe componenten bij.
Kijk daarvoor ook hier: https://community.home-assistant.io/c/projects

Een mede-tweaker heeft een opensource Windows client uitgebracht voor Home Assistant: HASS.Agent. Met deze client kan je sensors vanuit je PC in HA toevoegen en commando's aanmaken om je PC vanuit HA te bedienen. Daarnaast kun je (icm een integration, staat op HACS) notificaties vanuit HA sturen, zowel tekst als met een afbeelding.
Alle info en screenshots staan op Github: https://github.com/LAB02-Research/HASS.Agent.

Automation

Basisprincipe van automatiseren
Een platform als Home Assistant wil je natuurlijk gebruiken om bepaalde taken in je huis te automatiseren. In Home Assistant werkt dat met Automations.

Automations werken volgens het principe trigger -> condition -> action
Het is belangrijk dat je deze basis snapt, want ongeacht hoe je automations gaat invoeren (via de frontend of yaml), de basisstructuur blijft altijd hetzelfde.

Dus: "Als dit gebeurt" (trigger) -> "En aan deze voorwaarden wordt voldaan" (condition) -> "Voer dan dit uit" (action).
Automations via de UI
Automations zijn eenvoudig via de frontend aan te maken:
Blueprints
Nóg eenvoudiger is het om gebruik te maken van blueprints:


Een blueprint is een vooraf gemaakte automatisering met door de gebruiker in te stellen opties. Dit maakt een scheiding mogelijk tussen de logica en inputs van een automatisering. Het klinkt een beetje ingewikkeld, maar in feite maakt het dingen herbruikbaar en gemakkelijker.

Stel je een blueprint voor die een licht bestuurt op basis van beweging, waarmee je de bewegingssensor kunt configureren om te activeren en het licht kunt regelen. Het is nu mogelijk om twee automatiseringen te creëren die elk hun eigen configuratie hebben voor deze blauwdruk en volledig onafhankelijk opereren, maar toch gebaseerd zijn op dezelfde automatiseringsconfiguratie.

Blueprints zijn geweldig om je automatiseringen en ideeën met de community te delen. Er is een blueprint categorie op het HA forum waar Blueprints gedeeld kunnen worden. Een blueprint kan bijvoorbeeld worden gedeeld voor een specifieke Zigbee-afstandsbediening die alle knoppen aan een lamp koppelt, of een blueprint die een melding stuurt wanneer er lege batterijen zijn gevonden. Of een blueprint voor het dempen van muziek wanneer je je Android-telefoon oppakt. The sky is the limit!

Blueprints importeer je door de URL van het forumonderwerp of vanuit GitHub naar de gebruikersinterface te kopiëren. Vervolgens kan je van deze blueprint automatiseringen maken door de vereiste invoer in te vullen.
Automations in YAML
Onder water zijn blueprints en in de UI gemaakte automatiseringen ook gewoon gebaseerd op YAML - dat betekent dat je zelf ook nog steeds YAML kan gebruiken als je dat wil. Simpel voorbeeld in yaml:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
automation:
 alias: Turn on light when sun sets
 trigger:
  platform: sun
  event: sunset
 action:
  service: light.turn_on
  entity_id: light.livingroom

Een uitgebreider voorbeeld:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
# Example configuration.yaml entry
group:
 living_room:
  - light.table_lamp
  - light.ceiling
  - switch.christmas_lights

automation:
 alias: Turn on light when sun sets
 trigger:
  platform: sun
  event: sunset
  offset: "-01:00:00"
 condition:
  platform: state
  entity_id: device_tracker.paulus
  state: home
 action:
  service: homeassistant.turn_on
  entity_id: group.living_room

YAML configuratie is over het algemeen "voor gevorderden".
Sharing is caring
Een aantal tweakers hebben hun config gedeeld: kijk daar ook eens ter inspiratie.

Tips en aanbevelingen

Yaml: spatiegevoelig...
YAML is extreem gevoelig voor spaties en tabs. Als vuistregel: inspringen doe je altijd per even aantal spaties en tabs worden niet gebruikt. Hoewel een tool als yamllint misschien aan kan geven dat je "valid yaml" hebt, wil dat nog niet zeggen dat het ook "valid configuration" is voor Home Assistant. Als je wijzigingen in yaml bestanden hebt gemaakt, kan je eenvoudig je wijzigingen controleren door in de frontend naar "Instellingen" -> "Serverbeheer" -> "Controleer configuratie" te gaan voordat je (op hetzelfde tabblad) delen van je configuratie kan herladen of Home Assistant herstarten.
Tip bij gebruik van een SD-Card
Als je gaat installeren op een SD-Card is het aan te raden om de database en log van Home Assistant weg te laten schrijven naar een usb-stick of andere externe locatie, omdat de vele schrijfacties die hierbij komen kijken niet goed zijn voor de levensduur van je SD-Card. Hier een handleiding betreft het gebruik van een usb-stick.
Het lezen/schrijven naar de database kun je sowieso beperken als je de Recorder en Logbook wat beperkter opzet. Het is vaak helemaal niet nodig om bepaalde zaken te loggen. Het is een goed idee om met de "include" opties te werken: hiermee leg je alleen vast wat je echt vastgelegd wil hebben.
Externe toegang en beveiliging
Als je je Home Assistant platform ook van buitenaf wilt kunnen benaderen is het aan te raden om de verbinding goed te beveiligen.
Indien je Home Assistant (de all-in-one oplossing) gebruikt kun je dit doen met de DuckDNS of NGINX addons.
Zorg voor backups
Besef je dat een lokale backup geen backup is. Als bijvoorbeeld je SD-kaart corrupt raakt, heb je alsnog niets. Een veelgebruikte add-on is Google Drive Backup
Andere losse tips & aanbevelingen
Sommige van onderstaande tips zijn onnodig of verlopen op een andere manier als je van de all-in-one Home Assistant installatie gebruik maakt!
 • Om makkelijk je Home Assistant configuratie bestanden aan te passen maak je een samba share aan.
  Uitleg hierover vind je in deze video rond 6:30
 • Het is sterk aan te raden om je bestanden te bewerken met Notepad++ of Atom. In deze editors kun je de Code Taal dan op YAML zetten waardoor het makkelijker leesbaar is en je fouten sneller ontdekt. Met Atom kan je ook via SSH rechtstreeks met je host verbinden, zodat je geen samba share hoeft aan te maken.
 • Een iets geavanceerder alternatief kan VS Code zijn - zowel te gebruiken als losse installatie op je pc maar ook als add-on als je de volledige Home Assistant draait. Installeer je ook de Home Assistant plugin (zit al in de add-on), dan krijg je auto complete voor entiteiten en veel voorkomende stukken code. De plugin is te downloaden via https://marketplace.visua...art.vscode-home-assistant.
 • Vaak is het zo dat het herstarten van Home Assistant via de GUI of zelfs via de commandline erg lang kan duren. Je kunt Hassctl gebruiken om te herstarten. Als het afsluiten namelijk te lang duurt wordt het hiermee na 1 minuut hard gestopt. Dit heeft tot nu toe nog nooit voor problemen gezorgd.
 • Nadat je configuratie bestanden hebt aangepast moet je Home Assistant herstarten, maar om zeker te zijn dat dat niet mislukt vanwege incorrecte code kun je eerst een "check config" doen (instellingen -> server beheer -> controleer configuratie). In een terminal kan je ook dit commando runnen: $ hass --script check_config.
 • Bij Templates (onder Developer Tools)https://my.home-assistant.io/redirect/developer_template/ kun je ook templates controleren.
 • De ingebouwde icons die je kan gebruiken komen van https://materialdesignicons.com/, waar je ook voorbeelden kan zien.

Inspiratie / voorbeelden van anderen

Home Assistant Community resources
Configuraties en componenten van en door Tweakers

Andere relevante topics

Tweakers: Show je eigen Home Assistant setup
Er is een speciaal "show je eigen Home Assistant setup" topic waar vele prachtige voorbeelden staan van mede-tweakers. In dit topic zie je goed wat voor een sterk en flexibel product Home Assistant is met zijn goed configureerbare Lovelace frontend.
Zigbee2Mqtt
Er is nu een specifiek Zigbee2mqtt topic!. Zigbee2mqtt is open source software waarmee je je zigbee apparaten via MQTT kunt uitlezen en aansturen. Met deze software en relatief goedkope hardware die je ervoor nodig hebt, heb je in principe geen andere Zigbee hubs meer nodig zoals Philips Hue, Xiaomi Gateway of Trådfri. Dat scheelt dus geld en extra devices.
deCONZ - Zigbee gateway van Dresden Elektronik
Een andere zigbee Gateway oplossing is deCONZ. deCONZ is een Zigbee gateway ontwikkeld door Dresden Elektronik. Met deze gateway kun je Zigbee devices van verschillende fabrikanten aansturen door middel van de Phoscon web-app. De deCONZ gateway is los te gebruiken maar ook in combinatie met verschillende domotica applicaties zoals Home Assistant.
Node-RED
Een alternatief systeem voor het bouwen van automatiseringen binnen Home Assistant is Node-RED. Node-RED is een applicatie waarmee je zonder (veel) programmeerervaring toch krachtige automatiseringen kan maken vanuit je browser, met een eenvoudige grafische interface. Daarnaast heeft het volledige ondersteuning voor Javascript ingebouwd, zodat je in zogenaamde 'function nodes' eigen krachtige logica kan programmeren indien gewenst.
Shelly
Shelly biedt veelgebruikte (inbouwschakelaars waarmee je je domme lampen slim kunt maken, en sinds enige tijd ook de mogelijkheid om je stroomverbruik realtime uit te lezen. Ook hebben zij verschillende types lampen in hun assortiment. Home Assistant heeft een ingebouwde integratie voor Shelly.Heb je ook een configuratie die je met ons wilt delen? Of misschien heb je zelf een handig component gemaakt? Laat het een van de topicstarters weten dan kunnen we de link hier opnemen!

[Voor 0% gewijzigd door TheFes op 02-01-2023 19:36]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


Acties:
 • +6Henk 'm!

Changelog

TS is op de volgende punten aangepast:
 • Alle linkjes nagelopen en waar nodig gecorrigeerd of verwijderd
 • Stukje over backups toegevoegd (door TheFes)
 • Link naar Shelly topic toegevoegd (door TheFes)
 • Youtube kanaal SmartHomeJunkie toegevoegd

Andere wijziging nodig? Iets aanvullen?

Laat het een van de topicstarters weten!

[Voor 115% gewijzigd door Hmmbob op 02-01-2023 11:04]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 02-02 20:55
Mooie complete opener !

 • Sp33dFr34k
 • Registratie: Juni 2006
 • Niet online

Sp33dFr34k

Retro-Geek

Dat stukje over Shelly... ze bieden ook al een hele tijd lampen aan (die prima van kwaliteit zijn), verder nette TS :)

i7 9700k + Be-Quiet Dark Rock 4 Pro | Gigabyte Z390 Aorus Ultra | Gigabyte Aorus GTX1080TI | Samsung 970 Pro 512GB + 860 EVO 1TB | 2x8GB DDR4 3000Mhz | Seasonic Platinum 660W | Fractal Design R6 | Acer Predator X34P | M-Audio AV40


 • ChrisM
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 11:10
verjager schreef op zaterdag 31 december 2022 @ 09:50:
[...]

De standaard integratie en ShellyForHass werken beiden lokaal. Maar met zelf knutselen zou het denk ik wel te doen moeten zijn op een of andere manier:
 • Webhook triggers naar je eigen HA. In elk geval een Shelly1 kan een url aanroepen bij een bepaalde actie, en een H&T sensor en een Door/Window sensor volgens mij ook
 • rechtstreeks via de Cloud API
 • evt. m.b.v. een 3rd party package voor Node-RED
Edit 1: blijkbaar vereist HA een POST request voor een webhook, maar verstuurt de Shelly een GET request, dus de webhook trigger gaat helaas niet rechtstreeks werken :'(

Edit 2: er is blijkbaar al wel een Pull Request: https://github.com/home-assistant/core/pull/66494

Edit 3: alternatief is via een reverse proxy een GET request veranderen in een POST request: https://community.home-as...rigger-webhooks/106077/38
Dus ik ben lekker vandaag aan het klooien met Webhooks en IFTTT (die maakt van een GET een POST. Top!).
Enige wat me nog niet lukt, ik heb nu deze template:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 - trigger:
   - platform: webhook
    webhook_id: ShellyHTNieuweHuis
  sensor:
   - name: "ShellyHTNieuweHuis Temperature"
    state: "{{ trigger.json.temperature }}"
    unit_of_measurement: °C

   - name: "ShellyHTNieuweHuis Humidity"
    state: "{{ trigger.json.humidity }}"

Maar mijn Shelly update of de temperatuur, of de humidity.. en door de web hook die ik gebruik, is dan de andere sensor zonder waarde. Dus update hij de temperatuur, dan wordt de humidity leeg, en andersom. Maar ik wil juist dat de oude waarde blijft, totdat die is geüpdatet. Wat kan ik doen?
Hoe ziet de JSON eruit, van een van de events?

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Aziraphale
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 11:09
Net voor het einde van deel 4 had ik de volgende vraag gepost, dus voor alle zekerheid nog maar een keer. :)

Ik ben druk bezig met de boel te configureren en ik heb inmiddels vrijwel alles er in staan. Ik loop nu echter tegen twee zaken aan waarvoor geen (geschikte) kant-en-klare integratie bestaat en dat zijn de volgende:

- Weather Underground weerstation
- Solax omvormer (via PocketLan V3.0)

Voor beide ben ik al wel YAML scripts tegengekomen waarvan ik denk dat ze zouden kunnen werken, maar wat ik niet goed helder krijg is hoe ik die scripts werkend ga krijgen. Is er iemand die me kan helpen met het integreren van deze twee dingen in HA of me kan verwijzen naar de juiste tutorial?

3120WP Omnik, 4825WP SolarEdge en verwarmen met een Elga.


 • ChrisM
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 11:10
Hmmbob schreef op zondag 1 januari 2023 @ 19:12:
Hoe ziet de JSON eruit, van een van de events?
method
POST
content_type
application/json
body
{"humidity": 85 }
additional_headers
(none)

Ik weet niet hoe ik de JSON er echt uit kan laten zien... ik gebruik IFTTT.

[Voor 13% gewijzigd door ChrisM op 01-01-2023 20:06]


Acties:
 • +2Henk 'm!
ChrisM schreef op zondag 1 januari 2023 @ 20:05:
[...]

method
POST
content_type
application/json
body
{"humidity": 85 }
additional_headers
(none)

Ik weet niet hoe ik de JSON er echt uit kan laten zien... ik gebruik IFTTT.
Probeer het eens met (check wel even de Shelly sensor namen) :

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
- trigger:
  - platform: webhook
   webhook_id: ShellyHTNieuweHuis
 sensor:
  - name: "ShellyHTNieuweHuis Temperature"
   state: >
    "{{ trigger.json.temperature if trigger.json.temperature is defined 
     else states('sensor.shellyhtnieuwehuis_temperature')}}"
   unit_of_measurement: °C

  - name: "ShellyHTNieuweHuis Humidity"
   state: >
    "{{ trigger.json.humidity if trigger.json.humidity is defined 
     else states('sensor.shellyhtnieuwehuis_humidity')}}"

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • SyM
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 26-01 19:28
Best Tweakers,

ik heb de volgende vraag; moet ik mijn zonnepanelen ook toevoegen bij "return toe Grid" bij mijn energie instellingen ? De waardes voor Electricity Meter Energy production (tarif 1) en (tarif 2) heb ik ingevuld.

Mijn opzet is als volgt: slimme meter die wordt uitgelezen met een P1 kabel. Daarnaast heb ik boven op zolder nog een Sunnyboy staan (kastje dat hoort bij de zonnepanelen) Nu ga ik er vanuit dat alles wat terug leverd toch via de slimme meter gaat, dus dat het invullen van Electricity Meter Energy production (tarif 1) en (tarif 2) voldoende is ? Ik ben benieuwd hoe jullie dit hebben ingesteld)

Ik hoor het graag. Alvast bedankt.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • RobertMe
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 12:03
SyM schreef op zondag 1 januari 2023 @ 20:56:
Best Tweakers,

ik heb de volgende vraag; moet ik mijn zonnepanelen ook toevoegen bij "return toe Grid" bij mijn energie instellingen ? De waardes voor Electricity Meter Energy production (tarif 1) en (tarif 2) heb ik ingevuld.

Mijn opzet is als volgt: slimme meter die wordt uitgelezen met een P1 kabel. Daarnaast heb ik boven op zolder nog een Sunnyboy staan (kastje dat hoort bij de zonnepanelen) Nu ga ik er vanuit dat alles wat terug leverd toch via de slimme meter gaat, dus dat het invullen van Electricity Meter Energy production (tarif 1) en (tarif 2) voldoende is ? Ik ben benieuwd hoe jullie dit hebben ingesteld)

Ik hoor het graag. Alvast bedankt.
Bij return to grid moet je de return velden van DSMR / P1 gebruiken.

Je kunt onafhankelijk daarvan ook "Solar Panels" toevoegen. Daarbij kun je dus de omvormer opgeven.

Wil je een totaal beeld van verbruik zien is het ook aan te raden om ze alle drie te gebruiken. Immers gaat zelf opgewekte energie niet door de meter heen (als je bv 1kWh opwekt in een uur en 0 teruglevert betekend dat dat je in huis 1kWh "extra" verbruikt hebt bovenop wat je van de grid afneemt).

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • ChrisM
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 11:10
Hmmbob schreef op zondag 1 januari 2023 @ 20:20:
[...]

Probeer het eens met (check wel even de Shelly sensor namen) :

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
- trigger:
  - platform: webhook
   webhook_id: ShellyHTNieuweHuis
 sensor:
  - name: "ShellyHTNieuweHuis Temperature"
   state: >
    "{{ trigger.json.temperature if trigger.json.temperature is defined 
     else states('sensor.shellyhtnieuwehuis_temperature')}}"
   unit_of_measurement: °C

  - name: "ShellyHTNieuweHuis Humidity"
   state: >
    "{{ trigger.json.humidity if trigger.json.humidity is defined 
     else states('sensor.shellyhtnieuwehuis_humidity')}}"
Top!! Bedankt man, dit werkt! Heb alleen de quotes weggehaald rondom de state, anders werd het een tekst, ipv een getal.

OK! Nu wachten op een Shelly update... kijken of het ook echt werkt!
Leuk spul, die Webhooks.

Acties:
 • +33Henk 'm!

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 02-02 20:55
Eigenlijk een beetje offtopic, maar het mag wel es gezegd worden!
Alle respect voor jullie blijvende inzet hier om mensen te helpen betreffende HA...
@Hmmbob
@TheFes
@septillion

Uiteraard ook anderen die hier meehelpen denken..

 • WoBBeL
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 28-01 14:24

WoBBeL

*zwaai*

Praktische vraag: ik schrijf elke nacht een backup van mijn HA instance weg naar Google Drive. Nu heb ik een nieuwe Pi4, kan ik op mijn nieuwe Pi4 gewoon HA installeren en daarna de backup terug zetten en zijn alle koppelingen dan ook terug? (Gebruik geen Zwave/zigbee sticks, gaat allemaal via externe bridges).

Ik heb niet zo veel zin om weer 3 uur werk te besteden aan alles terugzetten.

[Voor 11% gewijzigd door WoBBeL op 01-01-2023 21:55]

Hosted VoIP SIP trunks Vast mobiel


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 02-02 20:55
WoBBeL schreef op zondag 1 januari 2023 @ 21:55:
Praktische vraag: ik schrijf elke nacht een backup van mijn HA instance weg naar Google Drive. Nu heb ik een nieuwe Pi4, kan ik op mijn nieuwe Pi4 gewoon HA installeren en daarna de backup terug zetten en zijn alle koppelingen dan ook terug? (Gebruik geen Zwave/zigbee sticks, gaat allemaal via externe bridges).

Ik heb niet zo veel zin om weer 3 uur werk te besteden aan alles terugzetten.
Ja hoor, lukt perfect !

 • JeroenH
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 04:57
Ik ben mijn HA aan het migreren van een P4 naar een HP Thin client die Proxmox draait. Na wat initële strubbelingen met het begin van dat proces vlot dat aardig, HA backup exporteren van de Pi en weer importeren op de TC ging allemaal prima. Dat is echt heel netjes gemaakt. Al mijn ESPHOME apparaatjes komen mooi op enz.

Ik heb echter één probleem waar ik niet uit kom. Ik heb twee USB/seriële apparaten, eentje voor de de slimme meter (DSMR) en eentje voor de Kamstrup GJ-meter van het warmtenet. Het is in Proxmox vrij simpel om de seriële apparaten beschikbaar te maken naar de VM, maar dan begrijp ik niet hoe ik HA kan vertellen welk USB/serieel apparaat hij moet gebruiken. Ook als ik op Pi door de settings blader begrijp ik daar ook niet (meer) hoe ik dat ooit ingesteld heb.

Als ik naar Settings -> Devices & Services -> Devices -> Electricity meter dan zie ik daar compleet geen optie om de USB/seriële poort in te stellen.

Onder Integrations vindt ik keurig een integratie genaamd /dev/serial/by-id/usb-FTDI_FT232R_USB_UART_AB4ILXTS-if00-port0, maar waar ik daar ook rondklik, ik zie nergens iets over over serieel/USB.Uiteraard ook in de configuration.yaml gekeken, niets wat dit instelt.

Googlen, ben al sinds 20:30 bezig, krijg niets boven water.

En het werkt (op de Pi) dus ik heb het ooit ingesteld, dan kan niet anders 8)7 Maar waar de F zit deze setting? Weet iemand het?

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter, Sessy 5kWh thuisbatterij in bestelling


 • Beekforel
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 12:03

Beekforel

Is eigenlijk geen vis

@JeroenH denk dat je die integratie even opnieuw moet toevoegen.

 • -Randy-
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 03-02 05:49
Ik wil een Shelly plug toevoegen.

Omdat dit de eerste is moet ik de intregratie toevoegen.
Gevonden, nu moet ik mijn host invullen.
Wat vul ik daar in?

Server: Dell PowerEdge R730, 2x Intel Xeon 2640v3, 384gb ddr4 Ram. Nas: Synology, RS815+, 10TB opslag.


 • Maxwp
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 26-01 08:22
pff word er een beetje moe van.
zijn er hier mensen die ervaring hebben met een betaalde goedwerkende alternatief?
homey pro?
iets wat een groot deel kan wat home assistant of domoticz aan kan
heb al ~5 jaar domoticz draaie en nu ook een conbee2 gekocht uiteraard werkt dan bij het insteken niks meer
na het verwijderen van de conbee 2 en herstart werkt en gedeelte van het zwave niet meer.

dus dacht iik ga maar eens ha gebruiken het leek me een stabilere optie.
natuurlijk is het even wennen maar goed
ja dus niet.
even als test op een esxi geinstalleerd en opzich werkte het totdat ik met die conbee 2 aan de slag ging.


ik los al jaren de problemen op en ook kan ik dit nu wel weer doen maar ik heb er gewoonweg de tijd niet voor dus moet ik toch eens kijken naar iets wat gewoon werkt.

zwave/zigbee/mqtt etc, iets met blocky of zo en timers instellen en geen internet maar lokaal

[Voor 13% gewijzigd door Maxwp op 02-01-2023 07:43]


 • overhyped
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 10:20
Maxwp schreef op maandag 2 januari 2023 @ 07:40:
pff word er een beetje moe van.
zijn er hier mensen die ervaring hebben met een betaalde goedwerkende alternatief?
homey pro?
iets wat een groot deel kan wat home assistant of domoticz aan kan
heb al ~5 jaar domoticz draaie en nu ook een conbee2 gekocht uiteraard werkt dan bij het insteken niks meer
na het verwijderen van de conbee 2 en herstart werkt en gedeelte van het zwave niet meer.

dus dacht iik ga maar eens ha gebruiken het leek me een stabilere optie.
natuurlijk is het even wennen maar goed
ja dus niet.
even als test op een esxi geinstalleerd en opzich werkte het totdat ik met die conbee 2 aan de slag ging.


ik los al jaren de problemen op en ook kan ik dit nu wel weer doen maar ik heb er gewoonweg de tijd niet voor dus moet ik toch eens kijken naar iets wat gewoon werkt.

zwave/zigbee/mqtt etc, iets met blocky of zo en timers instellen en geen internet maar lokaal
Je probleem lijkt conbee, niet de software. Ik zou daar de oplossing ook zoeken.

Wat ook een mogelijk goede strategie is dat is om de originele bridge voor je zigbee en zwave te gebruiken, en de software alleen voor bridge overstijgende logica. Maar op basis van deze info is een andere stick al een goede start :)

 • new_guy
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 07:14
Maxwp schreef op maandag 2 januari 2023 @ 07:40:
pff word er een beetje moe van.
zijn er hier mensen die ervaring hebben met een betaalde goedwerkende alternatief?
homey pro?
iets wat een groot deel kan wat home assistant of domoticz aan kan
heb al ~5 jaar domoticz draaie en nu ook een conbee2 gekocht uiteraard werkt dan bij het insteken niks meer
na het verwijderen van de conbee 2 en herstart werkt en gedeelte van het zwave niet meer.

dus dacht iik ga maar eens ha gebruiken het leek me een stabilere optie.
natuurlijk is het even wennen maar goed
ja dus niet.
even als test op een esxi geinstalleerd en opzich werkte het totdat ik met die conbee 2 aan de slag ging.


ik los al jaren de problemen op en ook kan ik dit nu wel weer doen maar ik heb er gewoonweg de tijd niet voor dus moet ik toch eens kijken naar iets wat gewoon werkt.

zwave/zigbee/mqtt etc, iets met blocky of zo en timers instellen en geen internet maar lokaal
Als je aan de slag gaat met een USB dongles voor zwave/zigbee zul je iets moeten doen met het 'mappen' van die stick naar en HA en het juiste device path configureren. Helemaal als je daar nog eens ESXi tussen hebt zitten.

Daar een beetje tijd in steken gaat sneller zijn dan de levertijd van een Homey. :)

[Voor 13% gewijzigd door new_guy op 02-01-2023 07:49]

-Randy- schreef op maandag 2 januari 2023 @ 07:05:
Ik wil een Shelly plug toevoegen.

Omdat dit de eerste is moet ik de intregratie toevoegen.
Gevonden, nu moet ik mijn host invullen.
Wat vul ik daar in?
Normaal gesproken zou deze vanzelf gevonden moeten worden. Heb je de Shelly al wel aan je netwerk toegevoegd (via de Shelly app, of door met het AP van de plug te verbinden)?

Home Assistant configuratie


 • JoepW
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 11:34

JoepW

iRacer & Home Assistant

Maxwp schreef op maandag 2 januari 2023 @ 07:40:
pff word er een beetje moe van.
zijn er hier mensen die ervaring hebben met een betaalde goedwerkende alternatief?
homey pro?
iets wat een groot deel kan wat home assistant of domoticz aan kan
heb al ~5 jaar domoticz draaie en nu ook een conbee2 gekocht uiteraard werkt dan bij het insteken niks meer
na het verwijderen van de conbee 2 en herstart werkt en gedeelte van het zwave niet meer.

dus dacht iik ga maar eens ha gebruiken het leek me een stabilere optie.
natuurlijk is het even wennen maar goed
ja dus niet.
even als test op een esxi geinstalleerd en opzich werkte het totdat ik met die conbee 2 aan de slag ging.


ik los al jaren de problemen op en ook kan ik dit nu wel weer doen maar ik heb er gewoonweg de tijd niet voor dus moet ik toch eens kijken naar iets wat gewoon werkt.

zwave/zigbee/mqtt etc, iets met blocky of zo en timers instellen en geen internet maar lokaal
Ik heb de conbee 2 (via MQTT) en de Aotec Zwave (met Z-Wave JS) draaien. Beide met een usb verlengkabel en geen enkel probleem.

iRacing Profiel -|- Mijn RaceRig -|- Mijn stream


 • Mavamaarten
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 09:12

Mavamaarten

Omdat het kan!

-Randy- schreef op maandag 2 januari 2023 @ 07:05:
Ik wil een Shelly plug toevoegen.

Omdat dit de eerste is moet ik de intregratie toevoegen.
Gevonden, nu moet ik mijn host invullen.
Wat vul ik daar in?
Als je even wacht (en je shelly firmware up to date is, dat kan ook wel een factor zijn) dan komt die normaal gezien vanzelf. Komt hij niet vanzelf, dan vul je in het "host"-veld het IP adres van je Shelly in.

Android developer & dürüm-liefhebber


 • TheMystery
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 12:05
Bij mij werkt de buienradar integratie niet meer sinds de 31e hebben meerdere hier last van? De camera werkt nog wel.
TheMystery schreef op maandag 2 januari 2023 @ 08:50:
Bij mij werkt de buienradar integratie niet meer sinds de 31e hebben meerdere hier last van? De camera werkt nog wel.
Werkt hier nog gewoon prima

Home Assistant configuratie


 • htca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 12:20
JeroenH schreef op maandag 2 januari 2023 @ 00:00:
Ik ben mijn HA aan het migreren van een P4 naar een HP Thin client die Proxmox draait. Na wat initële strubbelingen met het begin van dat proces vlot dat aardig, HA backup exporteren van de Pi en weer importeren op de TC ging allemaal prima. Dat is echt heel netjes gemaakt. Al mijn ESPHOME apparaatjes komen mooi op enz.

Ik heb echter één probleem waar ik niet uit kom. Ik heb twee USB/seriële apparaten, eentje voor de de slimme meter (DSMR) en eentje voor de Kamstrup GJ-meter van het warmtenet. Het is in Proxmox vrij simpel om de seriële apparaten beschikbaar te maken naar de VM, maar dan begrijp ik niet hoe ik HA kan vertellen welk USB/serieel apparaat hij moet gebruiken. Ook als ik op Pi door de settings blader begrijp ik daar ook niet (meer) hoe ik dat ooit ingesteld heb.

Als ik naar Settings -> Devices & Services -> Devices -> Electricity meter dan zie ik daar compleet geen optie om de USB/seriële poort in te stellen.

Onder Integrations vindt ik keurig een integratie genaamd /dev/serial/by-id/usb-FTDI_FT232R_USB_UART_AB4ILXTS-if00-port0, maar waar ik daar ook rondklik, ik zie nergens iets over over serieel/USB.

[Afbeelding]

Uiteraard ook in de configuration.yaml gekeken, niets wat dit instelt.

Googlen, ben al sinds 20:30 bezig, krijg niets boven water.

En het werkt (op de Pi) dus ik heb het ooit ingesteld, dan kan niet anders 8)7 Maar waar de F zit deze setting? Weet iemand het?
Als je toch proxmox draait, waarom zet je dan dsmr-reader niet in een aparte VM. Niet specifiek met de USB2p1 kabel, maar het lukte mij ook niet om verschillende USB devices succesvol te porten naar mijn VM.

 • Koepert
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 11:02
htca schreef op maandag 2 januari 2023 @ 09:07:
[...]

Als je toch proxmox draait, waarom zet je dan dsmr-reader niet in een aparte VM. Niet specifiek met de USB2p1 kabel, maar het lukte mij ook niet om verschillende USB devices succesvol te porten naar mijn VM.
Waarom niet als k vragen mag?

Ik heb 3 usbporten gemapt naar een HA VM. Geen problemen .

 • htca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 12:20
Koepert schreef op maandag 2 januari 2023 @ 09:09:
[...]


Waarom niet als k vragen mag?

Ik heb 3 usbporten gemapt naar een HA VM. Geen problemen .
Op de een of andere manier ging de zigbee dongle in conflict met een arduino (of wemos) dacht ik binnen proxmox (zelfde usbcode in lsusb). Maar ik bedenk me wel dat dat ik in die periode veel issues had met mijn servertje... uiteindelijk bleek een van mijn ram modules corrupt.... Het is al wel even geleden dat me dat gebeurde. Inmiddels draaien zowel die betreffende devices op esphome (deurbel en de watermeter), via een separate voeding.

 • TheMystery
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 12:05
TheFes schreef op maandag 2 januari 2023 @ 08:52:
[...]


Werkt hier nog gewoon prima
Dan moet ik even verder zoeken maar ik heb deze 2 foutmeldingen:
code:
1
2
3
4
5
6
Logger: buienradar.buienradar_json
Source: components/buienradar/util.py:147 
First occurred: 08:16:38 (156 occurrences) 
Last logged: 09:15:32

No weatherstation selected; aborting...


code:
1
2
3
4
5
6
7
Logger: homeassistant.components.buienradar.util
Source: components/buienradar/util.py:159 
Integration: Buienradar (documentation, issues) 
First occurred: 08:16:38 (156 occurrences) 
Last logged: 09:15:32

Unable to parse data from Buienradar. (Msg: No location selected.)


Naar mijn weten wordt de locatie automatisch geselecteerd met je adres wat ingesteld is binnen ha.

 • Obelixxx
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 03-02 16:12
Ik heb een weekend met problemen gehad met mijn installatie (HASS).

Ik heb ca 110 Hue sportjes op Conbee 2. En schakel deze met Aqara Opple wandswitches.
In HA alles via Node-Red ingesteld.
31 december begon mijn verlichting af en toe een beetje regelmatig te reageren.
Lampen reageerden niet of traag. Maar overdag weinig last van gehad. Was licht genoeg.

In de avond, we hadden bezoek, reageerde de toilet verlichting niet goed. (Hue beweging sensor).
Dus stekker uit HA, en even wachten zou ik zeggen. Starten duurde erg lang, maar na 15 minuten was er weer beweging, en licht. Maar helaas na een half uur niets meer.
Hierna was de Pi niet meer te starten.
Na veel proberen bleek alles weer te starten met een nieuwe voeding.
De lampen reageerden nu wel weer individueel, maar nog niet wanneer ik ze probeerde te schakelen via de Phoscon groepen.
Backup maken en weer restoren loste dit op.

Nu werkt alles weer perfect, ik mis alleen om een of andere rede al mijn data uit energie dashboard van voor 1 januari.

Dus gelukkig alles weer werkend. Het is nu duidelijk dat ik een setje als backup moet hebben klaarliggen, zodat ook mijn vrouw alles om kan prikken als ik er niet ben. (op reis, of helemaal weg...)

Heb ik twee vragen nog over...

Zou een en ander kunnen zijn veroorzaakt door een corrupte database?
Dat daarom alles traag of niet werkte. En dat daardoor nu helemaal niets meer te zien is van vorig jaar?
Wordt de database meegenomen in een google backup?
TheMystery schreef op maandag 2 januari 2023 @ 09:18:
[...]


Dan moet ik even verder zoeken maar ik heb deze 2 foutmeldingen:
code:
1
2
3
4
5
6
Logger: buienradar.buienradar_json
Source: components/buienradar/util.py:147 
First occurred: 08:16:38 (156 occurrences) 
Last logged: 09:15:32

No weatherstation selected; aborting...


code:
1
2
3
4
5
6
7
Logger: homeassistant.components.buienradar.util
Source: components/buienradar/util.py:159 
Integration: Buienradar (documentation, issues) 
First occurred: 08:16:38 (156 occurrences) 
Last logged: 09:15:32

Unable to parse data from Buienradar. (Msg: No location selected.)


Naar mijn weten wordt de locatie automatisch geselecteerd met je adres wat ingesteld is binnen ha.
Ja, klopt. Je zou kunnen proberen om de integratie te verwijderen en even opnieuw in te stellen.

Home Assistant configuratie


 • JoepW
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 11:34

JoepW

iRacer & Home Assistant

TheMystery schreef op maandag 2 januari 2023 @ 08:50:
Bij mij werkt de buienradar integratie niet meer sinds de 31e hebben meerdere hier last van? De camera werkt nog wel.
Van GitHub
Hi all. The Buienradar json file mentioned above has not included any weather stations since early Monday morning. On New Years day it did include the weather stations, but was only updated once at 2023-1-1 Time 00.50.00 for all weather stations. Currently today, only the 5 day forecast, sunrise / sunset and text overview is being updated.

If the weather stations are not added back into the json file by the end of day, you might want to consider this as a breaking change. Unfortunately there is no workaround except to find another API provider.

Current status:-

https://data.buienradar.nl/2.0/feed/json
Bron: https://github.com/home-a...0#issuecomment-1368752395

iRacing Profiel -|- Mijn RaceRig -|- Mijn stream

@JoepW @TheMystery
Aaah, ik keek naar de losse sensoren, die werken nog wel. Maar de weather entity werkt inderdaad niet meer.

Home Assistant configuratie


 • Gr4mpyC3t
 • Registratie: Juni 2016
 • Laatst online: 11:03
Toevallig ben ik Shelly tegengekomen en mogelijk gaat dit een oplossing zijn voor een verbeterslag bij mij in het appartement. Ik heb al het een en ander bekeken, maar ben ook nog even op zoek naar wat extra bevestiging voordat ik er een paar ga bestellen. Hopelijk zijn er mede Tweakers die mij hierbij kunnen assisteren.

Ik wil graag aan de slag met Shelly relays. Praktisch alle lampen in huis zijn van Hue, maar nu heb je de situatie dat er nog wel fysieke schakelaars op de muur zitten. Het komt vaak genoeg voor dat de schakelaars uitgezet worden met als gevolg dat de lampen ook niet meer via Home Assistant of HomeKit bedient kunnen worden.

Nu lijkt het er op dat je met Shelly relays de fysieke schakelaar kan gebruiken om lampen softwarematig uit te schakelen, maar de stroom niet te onderbreken. Ter bevestiging:
 1. In mijn appartement heb ik geen aardedraad (m.u.v. de keuken). Klopt het dan dat ik enkel de Shelly 1L kan gebruiken?
 2. De Shelly 1L heeft geen power meter. Ik kan dus vanwege het gebrek aan aardedraad deze functionaliteit niet gebruiken?
 3. Is het mogelijk om Shelly zo te configureren dat ik via de Hue bridge/Home Assistant enkel de lampen softwarematig uitschakel en niet de stroom onderbreek?
Alvast bedankt!

 • marcel19
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 09:11
Ik gebruik op een tablet: Samsung Galaxy Tab A 10.1 WiFi (2019) 2GB/32GB Zwart de app Fully Kiosk Browser. Maar ik vind dat de interface hiervan redelijk traag reageert soms.

Ik gebruik niet de standaard HA dashboard, maar deze: https://github.com/matt8707/hass-config

Heeft iemand hier de zelfde ervaring mee, of misschien een beter alternatief?
Sp33dFr34k schreef op zondag 1 januari 2023 @ 18:30:
Dat stukje over Shelly... ze bieden ook al een hele tijd lampen aan (die prima van kwaliteit zijn), verder nette TS :)
Heeft @TheFes vanochtend in de TS verwerkt (y)

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • S0epkip
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 03-02 20:34
Gr4mpyC3t schreef op maandag 2 januari 2023 @ 10:41:
Toevallig ben ik Shelly tegengekomen en mogelijk gaat dit een oplossing zijn voor een verbeterslag bij mij in het appartement. Ik heb al het een en ander bekeken, maar ben ook nog even op zoek naar wat extra bevestiging voordat ik er een paar ga bestellen. Hopelijk zijn er mede Tweakers die mij hierbij kunnen assisteren.

Ik wil graag aan de slag met Shelly relays. Praktisch alle lampen in huis zijn van Hue, maar nu heb je de situatie dat er nog wel fysieke schakelaars op de muur zitten. Het komt vaak genoeg voor dat de schakelaars uitgezet worden met als gevolg dat de lampen ook niet meer via Home Assistant of HomeKit bedient kunnen worden.

Nu lijkt het er op dat je met Shelly relays de fysieke schakelaar kan gebruiken om lampen softwarematig uit te schakelen, maar de stroom niet te onderbreken. Ter bevestiging:
 1. In mijn appartement heb ik geen aardedraad (m.u.v. de keuken). Klopt het dan dat ik enkel de Shelly 1L kan gebruiken?
 2. De Shelly 1L heeft geen power meter. Ik kan dus vanwege het gebrek aan aardedraad deze functionaliteit niet gebruiken?
 3. Is het mogelijk om Shelly zo te configureren dat ik via de Hue bridge/Home Assistant enkel de lampen softwarematig uitschakel en niet de stroom onderbreek?
Alvast bedankt!
Volgens mij kan wat je wil ongeveer wel, maar het is een lastige oplossing.
De Shelly kan namelijk de stroom naar de Hue lamp niet onderbreken, dus je kunt de schakelfuntionaliteit van Shelly zelf niet gebruiken. Je zou een "software switch" van je lichtknop moeten maken en het schakelsignaal naar Home Assistant moeten sturen. HA schakelt dan vervolgens via je Hue Bridge de lamp softwarematig aan. Dit lijkt een wat gevoelige omweg.

Je zou ook Hue Wall Switches kunnen gebruiken om hetzelfde te bereiken, binnen het Hue ecosysteem.
De schakelaar "lus je door" zodat je lampen altijd onder spanning staan.

[Voor 12% gewijzigd door S0epkip op 02-01-2023 10:54]

2430Wp ZW


 • -Casper
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 11:06
Gr4mpyC3t schreef op maandag 2 januari 2023 @ 10:41:
Toevallig ben ik Shelly tegengekomen en mogelijk gaat dit een oplossing zijn voor een verbeterslag bij mij in het appartement. Ik heb al het een en ander bekeken, maar ben ook nog even op zoek naar wat extra bevestiging voordat ik er een paar ga bestellen. Hopelijk zijn er mede Tweakers die mij hierbij kunnen assisteren.

Ik wil graag aan de slag met Shelly relays. Praktisch alle lampen in huis zijn van Hue, maar nu heb je de situatie dat er nog wel fysieke schakelaars op de muur zitten. Het komt vaak genoeg voor dat de schakelaars uitgezet worden met als gevolg dat de lampen ook niet meer via Home Assistant of HomeKit bedient kunnen worden.

Nu lijkt het er op dat je met Shelly relays de fysieke schakelaar kan gebruiken om lampen softwarematig uit te schakelen, maar de stroom niet te onderbreken. Ter bevestiging:
 1. In mijn appartement heb ik geen aardedraad (m.u.v. de keuken). Klopt het dan dat ik enkel de Shelly 1L kan gebruiken?
 2. De Shelly 1L heeft geen power meter. Ik kan dus vanwege het gebrek aan aardedraad deze functionaliteit niet gebruiken?
 3. Is het mogelijk om Shelly zo te configureren dat ik via de Hue bridge/Home Assistant enkel de lampen softwarematig uitschakel en niet de stroom onderbreek?
Alvast bedankt!
Je hebt geen aarde draad maar een neutraal nodig. Als je deze niet bij je schakelaar hebt dan kan je de shelly ook in de plafonddoos plaatsen (bij oudere huizen heb je vaak geen neutraal bij de schakelaar én onvoldoende ruimte omdat de dozen vroeger niet zo diep waren). De 1L ben ik niet bekend mee dus daar kan ik je niet meer info over geven. Bij de Shelly 1 PM kan je inderdaad instellen dat de schakelaar "detached" is en dus niet het relais schakelt. Via HA zou je dan kunnen uitlezen dat de schakelaar is omgezet en softwarematig de hue lamp kunnen schakelen. Eventueel met een pulsdrukker zou je ook software matig kunnen inregelen dat hij gaat dimmen oid bij long press.

 • AJediIAm
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 03-02 19:30
@Hmmbob: misschien leuk om het YouTube kanaal van onze mede-tweaker SmartHomeJunkie toe te voegen aan de intro.

 • tozzke
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 11:10

tozzke

aka tozzert

TheMystery schreef op maandag 2 januari 2023 @ 08:50:
Bij mij werkt de buienradar integratie niet meer sinds de 31e hebben meerdere hier last van? De camera werkt nog wel.
Hier ook geen updates meer sinds 1-1-2023 01:03uedit:

@TheMystery aaaaaaand it's working again :)

[Voor 30% gewijzigd door tozzke op 02-01-2023 11:24]

zin om slap te ouwehoeren? join #vervoer, #android, #domotica of #Ubiquiti @ IRC

AJediIAm schreef op maandag 2 januari 2023 @ 10:58:
@Hmmbob: misschien leuk om het YouTube kanaal van onze mede-tweaker SmartHomeJunkie toe te voegen aan de intro.
Done. En welke medetweaker is dat dan?

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!

Gr4mpyC3t schreef op maandag 2 januari 2023 @ 10:41:
Toevallig ben ik Shelly tegengekomen en mogelijk gaat dit een oplossing zijn voor een verbeterslag bij mij in het appartement. Ik heb al het een en ander bekeken, maar ben ook nog even op zoek naar wat extra bevestiging voordat ik er een paar ga bestellen. Hopelijk zijn er mede Tweakers die mij hierbij kunnen assisteren.

Ik wil graag aan de slag met Shelly relays. Praktisch alle lampen in huis zijn van Hue, maar nu heb je de situatie dat er nog wel fysieke schakelaars op de muur zitten. Het komt vaak genoeg voor dat de schakelaars uitgezet worden met als gevolg dat de lampen ook niet meer via Home Assistant of HomeKit bedient kunnen worden.

Nu lijkt het er op dat je met Shelly relays de fysieke schakelaar kan gebruiken om lampen softwarematig uit te schakelen, maar de stroom niet te onderbreken. Ter bevestiging:
 1. In mijn appartement heb ik geen aardedraad (m.u.v. de keuken). Klopt het dan dat ik enkel de Shelly 1L kan gebruiken?
 2. De Shelly 1L heeft geen power meter. Ik kan dus vanwege het gebrek aan aardedraad deze functionaliteit niet gebruiken?
 3. Is het mogelijk om Shelly zo te configureren dat ik via de Hue bridge/Home Assistant enkel de lampen softwarematig uitschakel en niet de stroom onderbreek?
Alvast bedankt!
Een aardedraad (geel/groen) heb je sowieso niet nodig. Een nuldraad (blauw) is wel nodig als je geen Shelly 1L gebruikt.

Ik heb hier op de achter verschillende wandschakelaars ook Shelly 1's geplaatst (de gewone, ik had een nuldraad). Ik gebruik die zoals jij ook wil, bij het drukken op de knop wordt via HA de slimme lamp geschakeld. Ik heb echter niet meer de officiële Shelly firmware er op staan, maar gebruik ESPHome. Deze heeft als extra voordeel dat de Shelly nu weet of er verbinding is met HA, en als dat niet het geval is, zal alsnog het relais in de Shelly geschakeld worden bij een druk op de knop. Dit zorgt er voor dat ook als HA niet werkt de knoppen nog wel gebruikt kunnen worden om de lampen te schakelen.

Home Assistant configuratie


 • ralpje
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 03-02 17:51

ralpje

Deugpopje

Ik heb nu op verschillende plekken in huis de schakelaars verwijderd, in de lasdoos netjes alles verbonden met een lasklem, blindplaatje erop en dan op het blindplaatje een Tradfri schakelaar. Hiermee staan m'n (Tradfri) lampen dus altijd onder stroom en schakel ik alleen op basis van Zigbee.

Eigenlijk wil ik die (lelijke) opbouw-oplossing vervangen door nette Zigbee-based inbouwschakelaars. Maar: ik hoef dus niet daadwerkelijk de achterliggende verlichting te schakelen (als in: stroom erop/eraf), het hoeft alleen maar een Zigbee signaal te sturen.
Welke schakelaars zijn aan te bevelen in dit scenario?

Freelance (Microsoft) Cloud Consultant & Microsoft Certified Trainer


 • JoepW
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 11:34

JoepW

iRacer & Home Assistant

Buienrader werkt aan een oplossing:


En doet het inmiddels weer!

[Voor 21% gewijzigd door JoepW op 02-01-2023 11:28]

iRacing Profiel -|- Mijn RaceRig -|- Mijn stream


 • -Randy-
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 03-02 05:49
TheFes schreef op maandag 2 januari 2023 @ 08:17:
[...]


Normaal gesproken zou deze vanzelf gevonden moeten worden. Heb je de Shelly al wel aan je netwerk toegevoegd (via de Shelly app, of door met het AP van de plug te verbinden)?
Dus eerst via de Shelly app, via mijn mobiel.

[quote]Mavamaarten schreef op maandag 2 januari 2023 @ 08:24:
[...]
Mavamaarten schreef op maandag 2 januari 2023 @ 08:24:
[...]


Als je even wacht (en je shelly firmware up to date is, dat kan ook wel een factor zijn) dan komt die normaal gezien vanzelf. Komt hij niet vanzelf, dan vul je in het "host"-veld het IP adres van je Shelly in.
Dan wacht ik daar even op

Server: Dell PowerEdge R730, 2x Intel Xeon 2640v3, 384gb ddr4 Ram. Nas: Synology, RS815+, 10TB opslag.


 • InflatableMouse
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 08:05

InflatableMouse

Vinyl Bliss!

TheFes schreef op maandag 2 januari 2023 @ 11:13:
[...]


Een aardedraad (geel/groen) heb je sowieso niet nodig. Een nuldraad (blauw) is wel nodig als je geen Shelly 1L gebruikt.

Ik heb hier op de achter verschillende wandschakelaars ook Shelly 1's geplaatst (de gewone, ik had een nuldraad). Ik gebruik die zoals jij ook wil, bij het drukken op de knop wordt via HA de slimme lamp geschakeld. Ik heb echter niet meer de officiële Shelly firmware er op staan, maar gebruik ESPHome. Deze heeft als extra voordeel dat de Shelly nu weet of er verbinding is met HA, en als dat niet het geval is, zal alsnog het relais in de Shelly geschakeld worden bij een druk op de knop. Dit zorgt er voor dat ook als HA niet werkt de knoppen nog wel gebruikt kunnen worden om de lampen te schakelen.
Toevallig ga ik van de week ongeveer hetzelfde doen. Ik heb een shelly 1PM op komst met motion detector voor de overloop.

Even voor mij, ik ben wat traag soms. Het gaat dus zo werken dat de Shelly en de fysieke schakelaar in de wand een soort hotel-schakeling vormen? Met andere woorden, de schakelaar kan altijd het licht schakelen, ongeacht of het relais het aan- of uit heeft geschakeld, en vice versa?

 • TheMystery
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 12:05
Oké zoek ik niet verder, had nog gezocht op GitHub maar was hem zelf nog niet tegen gekomen.
Ligt het iig niet aan mijn nieuwe OPNsense firewall die ik de 31e had geïnstalleerd maar alles werkte daarna nog dus kon me niet voorstellen dat het daar aan lag.

Edit: ik zie dat het weer werkt :)

[Voor 3% gewijzigd door TheMystery op 02-01-2023 11:53]


 • Gr4mpyC3t
 • Registratie: Juni 2016
 • Laatst online: 11:03
S0epkip schreef op maandag 2 januari 2023 @ 10:52:
[...]

Je zou ook Hue Wall Switches kunnen gebruiken om hetzelfde te bereiken, binnen het Hue ecosysteem.
De schakelaar "lus je door" zodat je lampen altijd onder spanning staan.
Thanks voor de tip! Ik zie wel dat ze rond de 45 euro zijn én dan moet ik de schakelaars vervangen. Het hoeft voor mij ook niet binnen het Hue ecosysteem te passen, daar heb ik Home Assistant voor. Zolang het maar lokaal over het Wi-Fi/Zigbee netwerk praat.
-Casper schreef op maandag 2 januari 2023 @ 10:55:
[...]

Je hebt geen aarde draad maar een neutraal nodig. Als je deze niet bij je schakelaar hebt dan kan je de shelly ook in de plafonddoos plaatsen (bij oudere huizen heb je vaak geen neutraal bij de schakelaar én onvoldoende ruimte omdat de dozen vroeger niet zo diep waren). De 1L ben ik niet bekend mee dus daar kan ik je niet meer info over geven. Bij de Shelly 1 PM kan je inderdaad instellen dat de schakelaar "detached" is en dus niet het relais schakelt.
Ah, daar zat mijn verwarring in de vertaling vanuit het Engels. Ik weet sowieso zeker dat de plafonddozen groot genoeg zijn. Ik kan daar ook makkelijk bij, dus wellicht stop ik ze dan direct wel in de plafonddoos. Fijn ook dat ik niet aan de 1L vastzit, dan kan ik er eentje met net wat meer functies installeren. Dank voor je reactie!
TheFes schreef op maandag 2 januari 2023 @ 11:13:
[...]


Een aardedraad (geel/groen) heb je sowieso niet nodig. Een nuldraad (blauw) is wel nodig als je geen Shelly 1L gebruikt.

Ik heb hier op de achter verschillende wandschakelaars ook Shelly 1's geplaatst (de gewone, ik had een nuldraad). Ik gebruik die zoals jij ook wil, bij het drukken op de knop wordt via HA de slimme lamp geschakeld. Ik heb echter niet meer de officiële Shelly firmware er op staan, maar gebruik ESPHome. Deze heeft als extra voordeel dat de Shelly nu weet of er verbinding is met HA, en als dat niet het geval is, zal alsnog het relais in de Shelly geschakeld worden bij een druk op de knop. Dit zorgt er voor dat ook als HA niet werkt de knoppen nog wel gebruikt kunnen worden om de lampen te schakelen.
Jij schetst inderdaad precies mijn doel. ESPHome heb ik al een aantal keer voorbij zien komen, ik zal daar nog eens wat meer over lezen. De fallback naar Shelly zelf als HA er niet is klinkt ook interessant. Dank!

Ik ga er maar eens eentje op proef bestellen dan. Beetje spelen en functionaliteit ontdekken.
InflatableMouse schreef op maandag 2 januari 2023 @ 11:51:
[...]


Toevallig ga ik van de week ongeveer hetzelfde doen. Ik heb een shelly 1PM op komst met motion detector voor de overloop.

Even voor mij, ik ben wat traag soms. Het gaat dus zo werken dat de Shelly en de fysieke schakelaar in de wand een soort hotel-schakeling vormen? Met andere woorden, de schakelaar kan altijd het licht schakelen, ongeacht of het relais het aan- of uit heeft geschakeld, en vice versa?
De Shelly heeft een optie om hem in Detached Mode te zetten.
Als je dat doet, doet de Shelly niets met het relais. De HA integratie zal een druk op de knop als een event binnen krijgen. Dit event kun je dan in je automatiseringen gebruiken.

Voorbeeld.

(even simpele voorbeeld code)
YAML:
1
2
3
4
5
6
trigger:
 - event: shelly short press
action:
 - if: shelly relais staat uit
  then: schakel shelly relais in
  else: toggle light.woonkamer

Home Assistant configuratie


 • InflatableMouse
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 08:05

InflatableMouse

Vinyl Bliss!

Ik probeer een 24 uur grafiekje te maken met balkjes per uur, hoog/laag tarief. Beetje zoals het op het energie dashboard werkt.

De code die ik gebruik:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
type: custom:apexcharts-card
graph_span: 24h
span:
 start: day
header:
 show: true
 title: Verbruik laatste 24 uur
apex_config:
 yaxis:
  - id: first
   forceNiceScale: true
   decimalsInFloat: 2
   opposite: false
   name: Energie
series:
 - entity: sensor.dsmr_reading_electricity_delivered_1
  unit: kW
  type: column
  name: levering piektarief
  color: '#EF810E'
  group_by:
   func: max
  show:
   datalabels: false
   extremas: false
 - entity: sensor.dsmr_reading_electricity_delivered_2
  unit: kW
  type: column
  name: levering daltarief
  color: '#053752'
  group_by:
   func: max
  show:
   datalabels: false
   extremas: false


Het probleem is dat deze sensors wel op het energiedashboard werken, maar niet in mijn eigen grafiek. Ik heb verschillende sensors geprobeerd maar krijg het niet aan de praat. Degene hierboven laat het totaal zien, hetzelfde balkje zeg maar elk uur.

De voorbeeld code die ik heb gekregen gebruikt de volgende sensor:
code:
1
sensor.hourly_energy_delivered_peak


Die sensor heb ik niet, ik zie ook niet iets met hour of hourly.

Ik heb overigens hetzelfde issue met gas verbruik en piek/dal terug geleverd (zonnepanelen).

Al deze counters werken wel op het energy dashboard, ik vermoed dat daar code achter zit om het verbruik per uur te extrapoleren van de totaal teller (delta).

Iemand die mij kan helpen mijn eigen grafiek in elkaar te knutselen?

[Voor 0% gewijzigd door septillion op 02-01-2023 13:16. Reden: Denk aan de ' yaml' bij code-tags aub]


 • -CJ
 • Registratie: Februari 2021
 • Laatst online: 12:21

-CJ

Not remastered

AJediIAm schreef op maandag 2 januari 2023 @ 10:58:
@Hmmbob: misschien leuk om het YouTube kanaal van onze mede-tweaker SmartHomeJunkie toe te voegen aan de intro.
Zeker goed idee, zijn video's hebben mij al vaak goed op weg geholpen. Zowel aan het begin als nu.

All I had to do was follow the damn train.

InflatableMouse schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:04:
Ik probeer een 24 uur grafiekje te maken met balkjes per uur, hoog/laag tarief. Beetje zoals het op het energie dashboard werkt.

De code die ik gebruik:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
type: custom:apexcharts-card
graph_span: 24h
span:
 start: day
header:
 show: true
 title: Verbruik laatste 24 uur
apex_config:
 yaxis:
  - id: first
   forceNiceScale: true
   decimalsInFloat: 2
   opposite: false
   name: Energie
series:
 - entity: sensor.dsmr_reading_electricity_delivered_1
  unit: kW
  type: column
  name: levering piektarief
  color: '#EF810E'
  group_by:
   func: max
  show:
   datalabels: false
   extremas: false
 - entity: sensor.dsmr_reading_electricity_delivered_2
  unit: kW
  type: column
  name: levering daltarief
  color: '#053752'
  group_by:
   func: max
  show:
   datalabels: false
   extremas: false


Het probleem is dat deze sensors wel op het energiedashboard werken, maar niet in mijn eigen grafiek. Ik heb verschillende sensors geprobeerd maar krijg het niet aan de praat. Degene hierboven laat het totaal zien, hetzelfde balkje zeg maar elk uur.

De voorbeeld code die ik heb gekregen gebruikt de volgende sensor:
code:
1
sensor.hourly_energy_delivered_peak


Die sensor heb ik niet, ik zie ook niet iets met hour of hourly.

Ik heb overigens hetzelfde issue met gas verbruik en piek/dal terug geleverd (zonnepanelen).

Al deze counters werken wel op het energy dashboard, ik vermoed dat daar code achter zit om het verbruik per uur te extrapoleren van de totaal teller (delta).

Iemand die mij kan helpen mijn eigen grafiek in elkaar te knutselen?
Dat is inderdaad wat het Energy Dashboard doet, nouja, de gebruikt de data die in long term statistics opgeslagen wordt, waar de delta per uur een onderdeel van is.

Je kunt de statistics graph card gebruiken, die kan de grafieken zoals in het Energy Dasboard maken.

Home Assistant configuratie


 • JeroenH
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 04:57
Beekforel schreef op maandag 2 januari 2023 @ 06:53:
@JeroenH denk dat je die integratie even opnieuw moet toevoegen.
Dat had ik willen voorkomen omdat ik bang ben dat het dan een "ander" device wordt en ik historie kwijt raak, maar dat ga ik dan toch maar proberen. Thanks!

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter, Sessy 5kWh thuisbatterij in bestelling


 • OmgItsKoen
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 03-02 20:06
Ik wil heel graag Home Assistant proberen, maar heb het idee dat het het beste werkt (voor een redelijke prijs) op een Raspberry Pi 4 8GB, of zie ik dit verkeerd?

Zou dit ook volstaan? Ben bang dat dit al gauw traag wordt. Ik wil een 30 tal Hue lampen aansluiten, een ring, aantal Google Home devices, eufy camera's en een paar Sonos speakers. Heeft het aantal aangesloten apparaten gevolgen voor de snelheid van het systeem?

 • HBO88
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 10:07
Ik heb een watersensor gekocht om mijn waterverbruik te monitoren in HA. Het is een sensor op basis van ESPhome.
Bij de calibratie van de beginstand had ik per ongeluk eerst de m3 waarde ingevuld, dus nogmaals gedaan met de liter waarde. Toegevoegd aan de energy dashboard en het werkt.

Maar nu heb ik voor de eerste dag een verbruik van een paar miljoen liter. Opzich niet heel erg, maar nu klopt mijn maand/jaar overzicht niet meer.

Via phpmyadmin heb ik geprobeerd om de foutieve waarden aan te passen in de mariadb.
In de influxdb heb ik de foutieve waarden verwijderd.
Als ik klik op geschiedenis van de entiteit zie ik dat hij netjes start vanaf de correcte waarde.

Maar in het energy dashboard staat nog steeds de hoge piek op de eerste dag.
Hoe kan ik dat oplossen? • ComTech
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 03-02 23:07
Ik heb hier 2 utility meters gemaakt met dagelijks energieverbuik hoog en laag tarief.
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
 daily_energy_offpeak:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t1
  name: Daily Energy (Offpeak)
  cycle: daily
 daily_energy_peak:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t2
  name: Daily Energy (Peak)
  cycle: daily


Maar nu wil ik die eigenlijk bij elkaar opgeteld hebben maar dit geeft een foutmelding:
duplicated mapping key (52:5)

YAML:
1
2
3
4
5
 daily_energy_total:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t1
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t2
  name: Daily Energy Total
  cycle: daily


Hoe kan ik dit wel voor elkaar krijgen?

[Voor 0% gewijzigd door septillion op 02-01-2023 13:28]

MacBook Pro 14" M1  iPhone 13 Pro Max  Apple Watch Series 6


 • Dutchess_Nicole
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 31-01 17:00
OmgItsKoen schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:42:
Ik wil heel graag Home Assistant proberen, maar heb het idee dat het het beste werkt (voor een redelijke prijs) op een Raspberry Pi 4 8GB, of zie ik dit verkeerd?

Zou dit ook volstaan? Ben bang dat dit al gauw traag wordt. Ik wil een 30 tal Hue lampen aansluiten, een ring, aantal Google Home devices, eufy camera's en een paar Sonos speakers. Heeft het aantal aangesloten apparaten gevolgen voor de snelheid van het systeem?
Nauwelijks. Het hangt voornamelijk af van hoeveel updates je verwerkt en hoe.

De grootste traagheid die je zelf kan veroorzaken is slecht geprogrammeerde automations (dingen op timers zetten, teveel condities of combinaties van condities maken etc...) en overbodige handelingen instellen.

Tweak de recorder settings daarnaast nog wat en je kan zelfs nog wat snelheidswinst behalen.
ComTech schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:54:
Ik heb hier 2 utility meters gemaakt met dagelijks energieverbuik hoog en laag tarief.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
 daily_energy_offpeak:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t1
  name: Daily Energy (Offpeak)
  cycle: daily
 daily_energy_peak:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t2
  name: Daily Energy (Peak)
  cycle: daily


Maar nu wil ik die eigenlijk bij elkaar opgeteld hebben maar dit geeft een foutmelding:
duplicated mapping key (52:5)

code:
1
2
3
4
5
 daily_energy_total:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t1
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t2
  name: Daily Energy Total
  cycle: daily


Hoe kan ik dit wel voor elkaar krijgen?
Je kan maar 1 source opgeven in een utility_meter. Wat jij wilt is een template sensor die die waarden bij elkaar optelt.

[Voor 32% gewijzigd door Dutchess_Nicole op 02-01-2023 12:57]

Kia E-Niro 64kWh DynamicPlusLine


 • Rouwette
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 03-02 23:21

Rouwette

Rouwette.com

OmgItsKoen schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:42:
Ik wil heel graag Home Assistant proberen, maar heb het idee dat het het beste werkt (voor een redelijke prijs) op een Raspberry Pi 4 8GB, of zie ik dit verkeerd?

Zou dit ook volstaan? Ben bang dat dit al gauw traag wordt. Ik wil een 30 tal Hue lampen aansluiten, een ring, aantal Google Home devices, eufy camera's en een paar Sonos speakers. Heeft het aantal aangesloten apparaten gevolgen voor de snelheid van het systeem?
Is de Pi nu goed leverbaar dan? Ik heb via MP een 2de hands NUC met SSD aangeschaft, die mini in je link heeft volgens mij geen HDD/SSD dus die moet je dan alsnog toevoegen en inderdaad zwak.

Ik zou eens gaan zoeken naar een 2de hands minipc/nuc.

[Voor 6% gewijzigd door Rouwette op 02-01-2023 12:59]

https://www.rouwette.com/


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 09:29
@HBO88 Via Dev tools => Statistics kan je door op het grafiekje met pijltje (rechts naast een entity) te klikken direct vanuit de UI een statistische sensor corrigeren.

Ik gooi hem ook even in het HA topic

[Voor 15% gewijzigd door septillion op 02-01-2023 13:09]

ComTech schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:54:
Ik heb hier 2 utility meters gemaakt met dagelijks energieverbuik hoog en laag tarief.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
 daily_energy_offpeak:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t1
  name: Daily Energy (Offpeak)
  cycle: daily
 daily_energy_peak:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t2
  name: Daily Energy (Peak)
  cycle: daily


Maar nu wil ik die eigenlijk bij elkaar opgeteld hebben maar dit geeft een foutmelding:
duplicated mapping key (52:5)

code:
1
2
3
4
5
 daily_energy_total:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t1
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t2
  name: Daily Energy Total
  cycle: daily


Hoe kan ik dit wel voor elkaar krijgen?
Heb je al in de docs gekeken?
https://www.home-assistan...figuration-for-dsmr-users

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 09:29
ralpje schreef op maandag 2 januari 2023 @ 11:17:
Ik heb nu op verschillende plekken in huis de schakelaars verwijderd, in de lasdoos netjes alles verbonden met een lasklem, blindplaatje erop en dan op het blindplaatje een Tradfri schakelaar. Hiermee staan m'n (Tradfri) lampen dus altijd onder stroom en schakel ik alleen op basis van Zigbee.

Eigenlijk wil ik die (lelijke) opbouw-oplossing vervangen door nette Zigbee-based inbouwschakelaars. Maar: ik hoef dus niet daadwerkelijk de achterliggende verlichting te schakelen (als in: stroom erop/eraf), het hoeft alleen maar een Zigbee signaal te sturen.
Welke schakelaars zijn aan te bevelen in dit scenario?
Er zijn niet zo veel input-only Zigbee schakelaars of modules. De Hue wall switch is de enige die ik ken maar wel wat prijzig.

Maar op zich zou je dit met elke Zigbee module of schakelaar kunnen doen. Helaas ken ik geen enkele Zigbee schakelaar/module die een detached mode kent. Dus je sluit dan alleen simpelweg niets aan op de uitgang van de module, lamp blijft gewoon direct aan de L gekoppeld. Omdat er niets aan de uitgang hangt werkt dit niet zonder N. Ja, het relais schakelt nog wel maar doe je lekker niets mee. In HA dan wel triggeren op zowel on als off (toggle).

[edit] Wat je kunt koppelen hangt natuurlijk wel af van de integratie die je voor Zigbee gebruikt

[Voor 3% gewijzigd door septillion op 02-01-2023 13:30]


 • Obelixxx
 • Registratie: Juli 2020
 • Laatst online: 03-02 16:12
OmgItsKoen schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:42:
Ik wil heel graag Home Assistant proberen, maar heb het idee dat het het beste werkt (voor een redelijke prijs) op een Raspberry Pi 4 8GB, of zie ik dit verkeerd?

Zou dit ook volstaan? Ben bang dat dit al gauw traag wordt. Ik wil een 30 tal Hue lampen aansluiten, een ring, aantal Google Home devices, eufy camera's en een paar Sonos speakers. Heeft het aantal aangesloten apparaten gevolgen voor de snelheid van het systeem?
Ik werk met een Pi 4 8Gb
ca 130 Hue spotjes
9 Glenopto ledstrip drivers
aantasl esphome projecten ook met MQTT
3 x Shelly 2.5 ivm gordijnen
12 Aqara opple switches
Ring deurbel
5 onvif cameras
7 Sonos speakers>
en ik zal links en rechts nog wel wat vergeten zijn, maar alles draait supersnel op de Pi.
Ik weet niet of er iets beters is, maar het is absoluut goed.
septillion schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:16:
[...]

Er zijn niet zo veel input-only Zigbee schakelaars of modules. De Hue wall switch is de enige die ik ken maar wel wat prijzig.

Maar op zich zou je dit met elke Zigbee module of schakelaar kunnen doen. Helaas ken ik geen enkele Zigbee schakelaar/module die een detached mode kent. Dus je sluit dan alleen simpelweg niets aan op de uitgang van de module, lamp blijft gewoon direct aan de L gekoppeld. Omdat er niets aan de uitgang hangt werkt dit niet zonder N. Ja, het relais schakelt nog wel maar doe je lekker niets mee. In HA dan wel triggeren op zowel on als off (toggle).
Ah, dan krijg je wel een fijne klik als bevesting van je button press :)

[Voor 83% gewijzigd door TheFes op 02-01-2023 13:17]

Home Assistant configuratie


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 09:29
JeroenH schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:19:
[...]


Dat had ik willen voorkomen omdat ik bang ben dat het dan een "ander" device wordt en ik historie kwijt raak, maar dat ga ik dan toch maar proberen. Thanks!
Als je een backup hebt kan je altijd mooi terug. Maar als het goed is als je zorgt dat dat de entities hetzelfde ID houden zit je goed.

En ja, blijft irritant dat aantal integraties dit soort instellingen niet wijzigbaar heeft :/
HBO88 schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:44:
Ik heb een watersensor gekocht om mijn waterverbruik te monitoren in HA. Het is een sensor op basis van ESPhome.
Bij de calibratie van de beginstand had ik per ongeluk eerst de m3 waarde ingevuld, dus nogmaals gedaan met de liter waarde. Toegevoegd aan de energy dashboard en het werkt.

Maar nu heb ik voor de eerste dag een verbruik van een paar miljoen liter. Opzich niet heel erg, maar nu klopt mijn maand/jaar overzicht niet meer.

Via phpmyadmin heb ik geprobeerd om de foutieve waarden aan te passen in de mariadb.
In de influxdb heb ik de foutieve waarden verwijderd.
Als ik klik op geschiedenis van de entiteit zie ik dat hij netjes start vanaf de correcte waarde.

Maar in het energy dashboard staat nog steeds de hoge piek op de eerste dag.
Hoe kan ik dat oplossen?
[Afbeelding]

[Afbeelding]
Je kunt die waarde gewoon corrigeren in developer tools > Statistics.
Even de sensor in kwestie opzoeken en dat icoontje wat er achter staat aanklikken. Daar dan de datum/tijd opzoeken van de foute waarde en die naar het juiste corrigeren.

Home Assistant configuratie


 • lxz
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 03-02 21:46
ralpje schreef op maandag 2 januari 2023 @ 11:17:
Eigenlijk wil ik die (lelijke) opbouw-oplossing vervangen door nette Zigbee-based inbouwschakelaars. Maar: ik hoef dus niet daadwerkelijk de achterliggende verlichting te schakelen (als in: stroom erop/eraf), het hoeft alleen maar een Zigbee signaal te sturen.
Welke schakelaars zijn aan te bevelen in dit scenario?
Ik heb er zelf (nog) geen ervaring mee, maar ik overweeg een draadloze wandschakelaar van icasa aan te schaffen voor hetgeen jij beschrijft. Die wandschakelaar lijkt in ieder geval met Hue en Deconz samen te werken, maar of dit ook met Tradfri-spul werkt weet ik niet.

 • HBO88
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 10:07
TheFes schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:19:
[...]


Je kunt die waarde gewoon corrigeren in developer tools > Statistics.
Even de sensor in kwestie opzoeken en dat icoontje wat er achter staat aanklikken. Daar dan de datum/tijd opzoeken van de foute waarde en die naar het juiste corrigeren.
Nee dat werkt niet. Had ik eerst ook naar gekeken idd, maar bij die eerste dag zie ik enkel verbruiken van een paar liter elke paar uur.
Die beginstand van 3 miljoen liter kan ik daar niet in terugvinden om te corrigeren.

 • Maxwp
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 26-01 08:22
overhyped schreef op maandag 2 januari 2023 @ 07:47:
[...]


Je probleem lijkt conbee, niet de software. Ik zou daar de oplossing ook zoeken.

Wat ook een mogelijk goede strategie is dat is om de originele bridge voor je zigbee en zwave te gebruiken, en de software alleen voor bridge overstijgende logica. Maar op basis van deze info is een andere stick al een goede start :)
de conbee 2? is die dan zo slecht?
ik wil juist zaken combineren en niet nog eens 2 extra hubs erbij hebben.
nog meer zaken die met elkaar moeten praten wat hier of daar weer eens mis gaat.
daarnaast een universele oplossing in plaats van een merk gebonden ( zeg trafdi hub ? ) daar kunnen da weer niet de aqara zigbee temp sensors op aangemeld worden etc.

 • overhyped
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 10:20
Maxwp schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:29:
[...]
de conbee 2? is die dan zo slecht?
ik wil juist zaken combineren en niet nog eens 2 extra hubs erbij hebben.
nog meer zaken die met elkaar moeten praten wat hier of daar weer eens mis gaat.
daarnaast een universele oplossing in plaats van een merk gebonden ( zeg trafdi hub ? ) daar kunnen da weer niet de aqara zigbee temp sensors op aangemeld worden etc.
heb zelf prima ervaringen met de conbee, maar in wat jij schetst is er gemene deler :) (ok, 2, de gebruiker ook ;) )

 • ralpje
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 03-02 17:51

ralpje

Deugpopje

lxz schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:20:
[...]


Ik heb er zelf (nog) geen ervaring mee, maar ik overweeg een draadloze wandschakelaar van icasa aan te schaffen voor hetgeen jij beschrijft. Die wandschakelaar lijkt in ieder geval met Hue en Deconz samen te werken, maar of dit ook met Tradfri-spul werkt weet ik niet.
Oh, daar ga ik er eens eentje van scoren om te testen.
Ik draai een docker-container met HomeAssistant en Zigbee2MQTT en m'n tradfri spul zit nu nog via een hub geïntegreerd maar wil ik later allemaal direct naar Z2MQTT brengen, dus het laten samenwerken moet geen probleem zijn. Zigbee = zigbee :)

Freelance (Microsoft) Cloud Consultant & Microsoft Certified Trainer


 • Maxwp
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 26-01 08:22
new_guy schreef op maandag 2 januari 2023 @ 07:48:
[...]


Als je aan de slag gaat met een USB dongles voor zwave/zigbee zul je iets moeten doen met het 'mappen' van die stick naar en HA en het juiste device path configureren. Helemaal als je daar nog eens ESXi tussen hebt zitten.

Daar een beetje tijd in steken gaat sneller zijn dan de levertijd van een Homey. :)
heb bijna de tijd niet eens om dit hier nu te posten dus wachten op iets wat opgestuurd word en out de box werkt is dan de snellere oplossing.
maar vraag me af of die dat allemaal wat bied.
zelf flows? ( zo heet dat bij hun? ) en blocky maken ik ga ervanuit dat lua scripts e.d. dan niet worden ondersteund.

de hele conbee2 toestand heeft mijn zwave ook weer ontregeld.
sommige maar niet alle werken ineens niet meer moet ik weer gaan aanmelden.
erg vreemd allemaal eigenlijk want het zou niks met elkaar te maken moeten hebben

had trouwens de conbee 2 stick op een hub aangesloten ( had geen usb verleng kabel ) want direct aangelsoten werkte niks
blijkbaar heel makkelijk storingen op het signaal.
dar ze er niet een dikke verleng bij leveren als dat zn standaard probleem is.

 • Maxwp
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 26-01 08:22
overhyped schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:31:
[...]


heb zelf prima ervaringen met de conbee, maar in wat jij schetst is er gemene deler :) (ok, 2, de gebruiker ook ;) )
ja ben zelf heel gemeen tegen de conbee 2 stick geweest heb hem er uitgetrokken en weggelegd.
eerste even het zwave weer aan de gang krijgen zodat we daar waren voordat..

maar ook al die updates etc en dan werkt het wel via vnc/decon maar niet via de mooie web interface om een zigbee device toe te voegen.
je moet het net treffen lijkt het wel.

leuk hobby maar nu geen tijd meer voor

 • wolfchild
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 03-02 08:51
hallo,
zou iemand me kunnen helpen ?
Ik probeer een automatisering te maken die een bericjt stuurd als de trein mer dan 5 minuten vertraging heeft.
Ik krijg nu netjes een bericht als de trein vertraging heeft, maarals ik de extra conditie van meer dan 5 minuten oe voeg dan werkt hij niet.

ik zie zelf niet wat ik fout doe.

Alvast bedankt

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
- id: '1672321309471'
 alias: Vertraging Trein
 description: ''
 trigger:
 - platform: state
  entity_id:
  - sensor.sevenum_eindhoven
  attribute: departure_delay
 condition:
 - condition: state
  entity_id: sensor.sevenum_eindhoven
  attribute: departure_delay
  state: true
 - condition: and
  conditions:
  - condition: template
   value_template: 'if {{ strptime(states.sensor.sevenum_eindhoven.attributes.arrival_time_planned,
    ''%H:%M'') - strptime(states.sensor.sevenum_eindhoven.attributes.departure_time_planned,
    ''%H:%M'') }} > 0:05:00 '
 action:
 - service: notify.mobile_app_ios_f71z3q58kxkn
  data:
   message: Trein van "{{ states.sensor.sevenum_eindhoven.attributes.departure_time_planned}}"
    is te laat. Deze vertekt nu om "{{ states.sensor.sevenum_eindhoven.attributes.departure_time_actual}}"
 mode: single

[Voor 35% gewijzigd door wolfchild op 02-01-2023 14:18]

wolfchild schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:53:
hallo,
zou iemand me kunnen helpen ?
Ik probeer een automatisering te maken die een bericjt stuurd als de trein mer dan 5 minuten vertraging heeft.
Ik krijg nu netjes een bericht als de trein vertraging heeft, maarals ik de extra conditie van meer dan 5 minuten oe voeg dan werkt hij niet.

ik zie zelf niet wat ik fout doe.

Alvast bedankt
Check de topic warning ff, vooral het vetgedrukte deel. Dat helpt ons jou helpen.

Enne, als je dan toch je post gaat aanpassen, kan je de hele automation posten?

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Antonio di
 • Registratie: November 2016
 • Nu online
OmgItsKoen schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:42:
Ik wil heel graag Home Assistant proberen, maar heb het idee dat het het beste werkt (voor een redelijke prijs) op een Raspberry Pi 4 8GB, of zie ik dit verkeerd?

Zou dit ook volstaan? Ben bang dat dit al gauw traag wordt. Ik wil een 30 tal Hue lampen aansluiten, een ring, aantal Google Home devices, eufy camera's en een paar Sonos speakers. Heeft het aantal aangesloten apparaten gevolgen voor de snelheid van het systeem?
Ik zou er niet aan beginnen. Het is inderdaad een magere configuratie de PIE64+. Met camera's zou ik toch eerder hardware nemen met SDD/M2/HDD (zie bijv.: mijn review van de Minisforum GK50 op tweakers). Ben zoiezo geen voorstander van al die SD-kaartje systemen. Uiteindelijk stap je over op 'betrouwbare/grote "opslag", wat natuurlijk ook met Raspberry en Pine64+ kan maar ook weer veel meer kost en je moet er van houden om met hardware te bouwen.
Het vergt ook nogal wat kennis van hardware/software om het geïnstalleerd te krijgen.
Zie:
https://community.home-as...o-install-on-pine64/45736

 • JeroenH
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 04:57
septillion schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:18:
Als je een backup hebt kan je altijd mooi terug. Maar als het goed is als je zorgt dat dat de entities hetzelfde ID houden zit je goed.
Yep, dat was het, hier mee lukt het - nadat ik er achterkwam dat de HA VM wel ook geherstart moet om de USB poort zichtbaar te maken. Nu zal het met het andere USB/serieel device ook wel lukken. Vanavond ga ik over!
En ja, blijft irritant dat aantal integraties dit soort instellingen niet wijzigbaar heeft :/
LOL, dit is volgens mij al de derde keer dat ik een dergelijke reactie hier op het forum krijg _O- . HA is leuk en wertk over het algemeen gewoon goed, maar het heeft duidelijk (nog) wat ruwe kantjes die je alleen met ervaring op kunt lossen.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter, Sessy 5kWh thuisbatterij in bestelling


 • Warbringer
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 10:49
ComTech schreef op maandag 2 januari 2023 @ 12:54:
Ik heb hier 2 utility meters gemaakt met dagelijks energieverbuik hoog en laag tarief.
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
 daily_energy_offpeak:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t1
  name: Daily Energy (Offpeak)
  cycle: daily
 daily_energy_peak:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t2
  name: Daily Energy (Peak)
  cycle: daily


Maar nu wil ik die eigenlijk bij elkaar opgeteld hebben maar dit geeft een foutmelding:
duplicated mapping key (52:5)

YAML:
1
2
3
4
5
 daily_energy_total:
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t1
  source: sensor.p1_meter_3c39e72cf3ec_total_power_import_t2
  name: Daily Energy Total
  cycle: daily


Hoe kan ik dit wel voor elkaar krijgen?
Beide waarden bij elkaar optellen via een sensor:

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
- sensor:
  - name: "Energie verbruik (dagelijks)"
   device_class: energy
   unit_of_measurement: kWh
   state: >
    {% if is_number(states('sensor.daily_energy_offpeak')) and is_number(states('sensor.daily_energy_peak')) %}
     {{ states('sensor.daily_energy_offpeak') | float + states('sensor.daily_energy_peak') | float }}
    {% else %}
     None
    {% endif %}

I want to live forever, so far.. so good.


 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 02-02 20:55
Vraagje omtrent capaciteitstarieven en HA :)

Ik gebruik volgende dsmr addon
https://github.com/sanderdw/hassio-addons

Gezien ze in BE op 1 januari gestart zijn met capaciteitstarieven :( zat ik te kijken om het volgende te implementeren...
https://nathan.gs/2022/11...Aw8c1dKsDPgX712J-08tFhjTs

Los dat ik daar nog ff sukkel met een template... vraag ik me af of het uberhaupt wel nog nodig is...

Zie volgende facebook post


Maw zouden er blijkbaar nieuwe sensoren bijkomen.
Als ik kijk bij mijn dsmr reader dan staat er daar dat er idd nieuwe sensoren bijgekomen zijn... alleen zou sanderdw dan zn addon moeten updaten zodat ik op de laatste versie zit.

Maar klopt het dan dat al die moeite die Nathan doet, eigenlijk niet meer nodig is? en ik onmiddelijk de apexcharts kan doen?

 • HBO88
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 10:07
HBO88 schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:22:
[...]

Nee dat werkt niet. Had ik eerst ook naar gekeken idd, maar bij die eerste dag zie ik enkel verbruiken van een paar liter elke paar uur.
Die beginstand van 3 miljoen liter kan ik daar niet in terugvinden om te corrigeren.
Ik heb het op kunnen lossen. Het viel me op dat in de database de sum kolom dezelfde waarde had als de state.
Heb het op kunnen lossen door:
code:
1
2
UPDATE `statistics` SET sum=sum-foutieve waarde WHERE `metadata_id` = xxx;
UPDATE `statistics_short_term` SET sum=sum-foutieve waarde WHERE `metadata_id` = xxx;


Nu toont de energy dashboard weer correcte waarden
wolfchild schreef op maandag 2 januari 2023 @ 13:53:
hallo,
zou iemand me kunnen helpen ?
Ik probeer een automatisering te maken die een bericjt stuurd als de trein mer dan 5 minuten vertraging heeft.
Ik krijg nu netjes een bericht als de trein vertraging heeft, maarals ik de extra conditie van meer dan 5 minuten oe voeg dan werkt hij niet.

ik zie zelf niet wat ik fout doe.

Alvast bedankt

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
- id: '1672321309471'
 alias: Vertraging Trein
 description: ''
 trigger:
 - platform: state
  entity_id:
  - sensor.sevenum_eindhoven
  attribute: departure_delay
 condition:
 - condition: state
  entity_id: sensor.sevenum_eindhoven
  attribute: departure_delay
  state: true
 - condition: and
  conditions:
  - condition: template
   value_template: 'if {{ strptime(states.sensor.sevenum_eindhoven.attributes.arrival_time_planned,
    ''%H:%M'') - strptime(states.sensor.sevenum_eindhoven.attributes.departure_time_planned,
    ''%H:%M'') }} > 0:05:00 '
 action:
 - service: notify.mobile_app_ios_f71z3q58kxkn
  data:
   message: Trein van "{{ states.sensor.sevenum_eindhoven.attributes.departure_time_planned}}"
    is te laat. Deze vertekt nu om "{{ states.sensor.sevenum_eindhoven.attributes.departure_time_actual}}"
 mode: single
 1. Conditions zijn standaard AND, je hoeft dus geen AND condition te gebruiken
 2. Je AND condition is sowieso nutteloos hier, want je hebt maar één condition in je AND condition gezet
 3. Je hebt zo geen geldig template, HA verwacht daar True of False, en alleen maar een template, niets daar omheen (nouja quotes)
 4. Je moet state_attr() gebruiken ipv states.je.sensor.attributes.je_attribute
Probeer het eens zo:

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
 condition:
 - condition: state
  entity_id: sensor.sevenum_eindhoven
  attribute: departure_delay
  state: true
 - condition: template
  value_template: "{{ today_at(state_attr('sensor.sevenum_eindhoven', 'arrival_time_planned')) - today_at(state_attr('sensor.sevenum_eindhoven', 'departure_time_planned')) > timedelta(minutes=5) }}"


Die eerste condition lijkt me trouwen overbodig, je kunt toch gewoon triggeren wanneer dat attribute naar true gaat? Wel even opletten dat er geen quotes omheen staan in de trigger dan.

[Voor 8% gewijzigd door TheFes op 02-01-2023 16:10]

Home Assistant configuratie


 • RoTeK70
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 03-02 15:30
Problemen Growatt intergratie
Ik heb even terug gezocht ook in deel 4 maar het lijkt erop dat ik de enige ben die nu problemen heeft om de Growatt intergratie toe te voegen. Ik had deze verwijderd omdat hij niet meer werkte maar nu krijg ik hem niet toegevoegd. Of heb ik ergens iets gemist?

HA versie is:2022.12.8Via app en website kan ik wel gewoon inloggen.

Iemand een idee?

 • strandbal
 • Registratie: Juli 2003
 • Nu online

strandbal

Was het maar zo'n feest.

Volgens mij is de Growatt addon momenteel stuk door wijzigingen aan de kant van growatt, en zit de fix in 2023.1 beta. Bij mij werkt ie ook al een paar dagen niet meer.

Laat me wel langzaam aan denken als iets van Grott, om die metingen zelf maar te proxy'en :)

Hier stond een dode link.


 • InflatableMouse
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 08:05

InflatableMouse

Vinyl Bliss!

RoTeK70 schreef op maandag 2 januari 2023 @ 15:41:
Problemen Growatt intergratie
Ik heb even terug gezocht ook in deel 4 maar het lijkt erop dat ik de enige ben die nu problemen heeft om de Growatt intergratie toe te voegen. Ik had deze verwijderd omdat hij niet meer werkte maar nu krijg ik hem niet toegevoegd. Of heb ik ergens iets gemist?

HA versie is:2022.12.8

[Afbeelding]

Via app en website kan ik wel gewoon inloggen.

Iemand een idee?
De laatste beta doet het wel. Op Github is het probleem gemeld en kan je zien dat de PR is gemerged. Zelf ook net naar de beta geupdate en dan doet tie het weer. Of je moet even wachten tot die in de laatste stable komt. Geen idee wanneer dat is.

Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned

 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 09:29
Warbringer schreef op maandag 2 januari 2023 @ 14:29:
[...]


Beide waarden bij elkaar optellen via een sensor:

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
- sensor:
  - name: "Energie verbruik (dagelijks)"
   device_class: energy
   unit_of_measurement: kWh
   state: >
    {% if is_number(states('sensor.daily_energy_offpeak')) and is_number(states('sensor.daily_energy_peak')) %}
     {{ states('sensor.daily_energy_offpeak') | float + states('sensor.daily_energy_peak') | float }}
    {% else %}
     None
    {% endif %}
Dan zou ik lekker de availability gebruiken :)

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
- sensor:
  - name: "Energie verbruik (dagelijks)"
   device_class: energy
   unit_of_measurement: kWh
   state: >-
    {{ states('sensor.daily_energy_offpeak') | float + states('sensor.daily_energy_peak') | float }}
   availability: >-
    {{ is_number(states('sensor.daily_energy_offpeak')) 
     and is_number(states('sensor.daily_energy_peak')) }}

 • RoTeK70
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 03-02 15:30
strandbal schreef op maandag 2 januari 2023 @ 15:52:
Volgens mij is de Growatt addon momenteel stuk door wijzigingen aan de kant van growatt, en zit de fix in 2023.1 beta. Bij mij werkt ie ook al een paar dagen niet meer.

Laat me wel langzaam aan denken als iets van Grott, om die metingen zelf maar te proxy'en :)
Duidelijk bedankt!

 • Warbringer
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 10:49
septillion schreef op maandag 2 januari 2023 @ 15:59:
[...]

Dan zou ik lekker de availability gebruiken :)

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
- sensor:
  - name: "Energie verbruik (dagelijks)"
   device_class: energy
   unit_of_measurement: kWh
   state: >-
    {{ states('sensor.daily_energy_offpeak') | float + states('sensor.daily_energy_peak') | float }}
   availability: >-
    {{ is_number(states('sensor.daily_energy_offpeak')) 
     and is_number(states('sensor.daily_energy_peak')) }}
Nog beter :)

I want to live forever, so far.. so good.


Acties:
 • +2Henk 'm!
 • Pinned
strandbal schreef op maandag 2 januari 2023 @ 15:52:
Volgens mij is de Growatt addon momenteel stuk door wijzigingen aan de kant van growatt, en zit de fix in 2023.1 beta. Bij mij werkt ie ook al een paar dagen niet meer.

Laat me wel langzaam aan denken als iets van Grott, om die metingen zelf maar te proxy'en :)
@RoTeK70
Klopt, dit is gefixt in de beta

Zie hier ook de roadmap voor de integratie. Waarschijnlijk gaat hij binnenkort uit core, en naar HACS, zodat de code owner sneller updates kan doorvoeren als er iets wijzigt aan de kant van Growatt.
https://community.home-as...egration-roadmap/510221/4

Einddoel voor de lange termijn is een lokale integratie

Home Assistant configuratie


 • Warbringer
 • Registratie: Oktober 1999
 • Laatst online: 10:49
TheFes schreef op maandag 2 januari 2023 @ 16:09:
[...]


@RoTeK70
Klopt, dit is gefixt in de beta

Zie hier ook de roadmap voor de integratie. Waarschijnlijk gaat hij binnenkort uit core, en naar HACS, zodat de code owner sneller updates kan doorvoeren als er iets wijzigt aan de kant van Growatt.
https://community.home-as...egration-roadmap/510221/4

Einddoel voor de lange termijn is een lokale integratie
Je kunt handmatig deze wijziging doen om het te fixen. Bij mij werkte het. Je kunt met de SSH Terminal addon van Frenck een bash shell in de homeassistant docker container opzetten (even protected mode uit zetten) om de code aan te passen. Bij een upgrade naar 2023.1.0 (waar als het goed is de fix in zit) zal je handmatige wijziging overschreven worden.

I want to live forever, so far.. so good.


 • SMGGM
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 03-02 16:38
Meer dan waarschijnlijk is het al naar voren gekomen, maar weet iemand hoe je op Linux Mint naar je HA kan doorsturen wat de beschikbare schijfruimte is? Wil het gebruiken voor een unattended media center. Moet niet real-time zijn (voorkeur zelf van niet) maar enkel bij pakweg opstarten.
Op Windows gebruik ik hiervoor HASS.Agent, maar mijn zoektochten brengen me weinig oplossingen (krijg vooral de info wanneer HA geïnstalleerd is op die Linux, wat niet het geval is bij mij). Bij voorkeur een "noob" manier of waar de uitleg goed na te volgen is (ben Linux amateur :+ )

Thanks
Warbringer schreef op maandag 2 januari 2023 @ 16:14:
[...]


Je kunt handmatig deze wijziging doen om het te fixen. Bij mij werkte het. Je kunt met de SSH Terminal addon van Frenck een bash shell in de homeassistant docker container opzetten (even protected mode uit zetten) om de code aan te passen. Bij een upgrade naar 2023.1.0 (waar als het goed is de fix in zit) zal je handmatige wijziging overschreven worden.
Je kunt ook de growatt integratie als custom_component installeren, en daar de wijzigingen in doorvoeren. Zo had ik het gedaan voordat de fix in de beta zat.

Home Assistant configuratie


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 09:29
JeroenH schreef op maandag 2 januari 2023 @ 14:26:
LOL, dit is volgens mij al de derde keer dat ik een dergelijke reactie hier op het forum krijg _O- . HA is leuk en wertk over het algemeen gewoon goed, maar het heeft duidelijk (nog) wat ruwe kantjes die je alleen met ervaring op kunt lossen.
Mja, ik ken bijna geeft complexe software die hier geen last van heeft. Maar HA heeft inderdaad soms wel erg de focus om zaken alleen makkelijk te maken voor het onboarden.

 • Bockelaar
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 03-02 21:11
TheFes schreef op maandag 2 januari 2023 @ 16:23:
[...]


Je kunt ook de growatt integratie als custom_component installeren, en daar de wijzigingen in doorvoeren. Zo had ik het gedaan voordat de fix in de beta zat.
ik wacht wel ff een paar dagen, 't is nou niet dat het dak eraf gebrand wordt door de paneeltjes deze week ;)

Remember: A CRAY is the only computer that runs an endless loop in just 4 hours...

Bockelaar schreef op maandag 2 januari 2023 @ 16:48:
[...]

ik wacht wel ff een paar dagen, 't is nou niet dat het dak eraf gebrand wordt door de paneeltjes deze week ;)
Nee, dat klopt. Ik wilde het zelf graag nog in 2022 gefixt hebben om het hele jaar compleet te hebben. Maar goed, uiteindelijk zou ik 2.4 kWh op 1730 kWh gemist hebben..

Home Assistant configuratie


 • Koepert
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 11:02
SMGGM schreef op maandag 2 januari 2023 @ 16:22:
Meer dan waarschijnlijk is het al naar voren gekomen, maar weet iemand hoe je op Linux Mint naar je HA kan doorsturen wat de beschikbare schijfruimte is? Wil het gebruiken voor een unattended media center. Moet niet real-time zijn (voorkeur zelf van niet) maar enkel bij pakweg opstarten.
Op Windows gebruik ik hiervoor HASS.Agent, maar mijn zoektochten brengen me weinig oplossingen (krijg vooral de info wanneer HA geïnstalleerd is op die Linux, wat niet het geval is bij mij). Bij voorkeur een "noob" manier of waar de uitleg goed na te volgen is (ben Linux amateur :+ )

Thanks
Iets als Glances?

Zie ook : https://community.home-as...-system-monitoring/6799/2

Hoewel die, als vele andere, (semi-) realtime is.

Wat voor mediacenter dan? Kodi kan ook uitgelezen worden, dat wellicht n optie?

[Voor 7% gewijzigd door Koepert op 02-01-2023 16:57]

InflatableMouse schreef op maandag 2 januari 2023 @ 15:57:
Of je moet even wachten tot die in de laatste stable komt. Geen idee wanneer dat is.
Woensdag.

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • ione
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
Ik ben nu bezig met een Tado Smart thermostaat en wil de integratie in HA hiervoor gaan gebruiken. Nu zie ik dat er twee integraties zijn. Eentje op de internet bridge en eentje waar je accountgegevens worden gevraagd. Bij deze laatste staat ook dat het cloudafhankelijk is. Bieden ze beide andere functionaliteiten of heb je er maar eentje nodig.
Ik had eerst alleen de niet cloudafhankelijke geprobeerd en daarmee kan ik de thermostaat bedienen. Ik wilde echter ook de Home/Away installing gebruiken, maar die lijkt alleen te werken vanuit de cloudafhankelijke integratie. Klopt het dat ik dis beide nodig zal hebben of zou het ook met de niet cloudafhankelijke integratie moeten kunnen?

 • Bockelaar
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 03-02 21:11
TheFes schreef op maandag 2 januari 2023 @ 16:51:
[...]


Nee, dat klopt. Ik wilde het zelf graag nog in 2022 gefixt hebben om het hele jaar compleet te hebben. Maar goed, uiteindelijk zou ik 2.4 kWh op 1730 kWh gemist hebben..
daarom trap ik nog via een intercept alles naar pvoutput, daar leeft mijn waarheid :)

Remember: A CRAY is the only computer that runs an endless loop in just 4 hours...


 • MWDKing
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 03-02 15:29
Heeft iemand ervaring met een EVbox Elvi te koppelen aan HA?

Ik heb OCPP Repo handleiding gevolgd, maar loop vast in deze stappen:
 • Configure your charger to use the OCPP websocket of your Central System (e.g. ws://homeassistant.local:9000). This is charger specific, so consult your manual.
 • Some chargers require the protocol section ‘ws://’ to be removed, or require the url to end with a ‘/’.
 • Some chargers require the url to be specified as an IP address, i.e. ‘192.168.178.1:9000’
 • You may need to reboot your charger before the changes become effective.
Ik kan alleen nergens een handleiding van EVbox vinden over hoe en wat ik moet instellen... Iemand een idee?
@OrangeTux misschien jij? Ik zag een post van je in de vorige delen van dit topic. :)

[Voor 4% gewijzigd door MWDKing op 02-01-2023 17:58]


 • SMGGM
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 03-02 16:38
Koepert schreef op maandag 2 januari 2023 @ 16:55:
[...]


Iets als Glances?

Zie ook : https://community.home-as...-system-monitoring/6799/2

Hoewel die, als vele andere, (semi-) realtime is.

Wat voor mediacenter dan? Kodi kan ook uitgelezen worden, dat wellicht n optie?
Het is Plex en dat zal (vermoedelijk) geen optie zijn. Ik wil ook stats hebben van de disks waar geen media op staat en waar Plex niets te zoeken heeft.

Je tip van Glances werkt wel prima voor mij.
Linux is wel niet mijn beste vriend en weinig loopt echt altijd vanaf de eerste keer :D . Dit keer is het omdat out of the box er iets niet werkt als je de install doet vanaf Debian packages en je een blanco scherm krijgt als je de web UI probeert te laden. Dit was voor mij de oplossing (voor mensen waar het mogelijk ook niet out of the box werkt): https://github.com/nicola...1#issuecomment-1197831157


Edit, jammer wel zoveel info maar niet de boot timestamp. Had die ook nog graag :+

[Voor 4% gewijzigd door SMGGM op 02-01-2023 18:14]

Pagina: 1 2 3 ... 21 Laatste

Let op:
Zet je code tussen [code=yaml] [/code] tags om het goed leesbaar te houden; ook makkelijker voor de eventuele foutopsporing.

Lees ook eerst even de topicstart voor je je vraag plaatst, wellicht wordt je vraag daar al beantwoord. Wil je pronken met je setup mag dat in Home Assistant - Show je setup.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee