Toon posts:

Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 4 Vorige deelOverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 245 Laatste
Acties:
 • 1.263.820 views

Acties:
 • +25Henk 'm!

 • Hmmbob
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:02
Mede-auteur:
 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 18:35

septillion

Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 4


Eerste deel: Home Assistant - Open source Python3 home automation (Pinned posts deel 1)
Tweede deel: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 2 (Pinned posts deel 2)
Derde deel: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 3 (Pinned posts deel 3)

Wat is Home Assistant?

Home Assistant (afgekort tot HA, soms ook HASS) is een open source automation platform gebouwd met Python 3, met als belangrijkste uitgangspunten "local control and privacy first". Het integreert veel verschillende soorten, merken en systemen in je slimme huis (en daarbuiten) zodat je al deze apparaten centraal kan besturen. De installatie is ook vrij eenvoudig op een Raspberry Pi3 of home server en er is een zeer snel groeiende community. Leuk detail is dat het project door een in de VS wonende Nederlander (Paulus Schoutsen) is gestart.

Demo
Een werkende demo-omgeving is te vinden op https://demo.home-assistant.io/. Je kan daar ook door verschillende Lovelace (UI) setups klikken, zodat je een goed beeld krijgt bij alles wat mogelijk is met Home Assistant en Lovelace.

Ingebouwde UI
Home Assistant heeft een ingebouwde web UI geschikt voor mobiel, tablet en desktop. Om de interface te kunnen gebruiken hoef je dus geen app te installeren, maar dat kan wel. Er zijn apps voor iOS en Android. Het grote voordeel van deze apps is dat je meteen ingebouwde mogelijkheden hebt voor Device Tracking, Notificaties en dat je sensoren van je telefoon kan uitlezen. Een goed overzicht van de mogelijkheden per platform is hier te vinden.

De standaard interface ziet er ongeveer zo uit, maar kan dus volledig naar eigen voorkeur opgezet worden:


Verschillende varianten

Over de jaren heen is Home Assistant fors gegroeid. Waar het eerst 'enkel' een Python applicatie was kwam daar later een eigen OS en een management systeem bij. En als je dat dan allemaal combineerde in één systeem, dan had je de optie die "Hass.io" genoemd werd. Volg je het nog? :P
Om dit te versimpelen worden er momenteel 4 installatiemethodes officieel ondersteund, met ieder hun eigen voor- en nadelen:

Recommended: Home Assistant / Home Assistant OS
Home Assistant biedt een zeer eenvoudig te installeren "all-in-one" oplossing. Het is een veilig, makkelijk up-to-date te houden systeem wat het meest krachtige home automation platform ter wereld draait. Hiermee installeer je een volledig en kant-en-klaar OS met Home Assistant, welke je eenvoudig kan uitbreiden met add-ons. Hiermee installeer je in een paar tellen Home Assistant op je Raspberry Pi 3 of 4, een Tinkerboard, Odroid of een Intel NUC. Een OS is inbegrepen, dus deze installatiemethode is voor verreweg de meeste gebruikers de aanbevolen installatiemethode.
Home Assistant Container
Een andere populaire oplossing is het draaien van Home Assistant Core in een container (bijv Docker omgeving). Dit is bruikbaar als je zelf voldoende ervaring hebt met het opzetten van een besturingssysteem waarop Docker draait én je geen behoefte hebt aan de add-ons of snapshots die je met de gewone Home Assistant wel zou krijgen, omdat je ze bijvoorbeeld zelf in een Docker container naast Home Assistant wil draaien. Met deze methode draai je enkel de kern van Home Assistant, zonder de extra Supervisor en OS lagen.
Home Assistant Core
Home Assistant Core is (letterlijk) de kern van Home Assistant: dit is de Python applicatie die daadwerkelijk de aansturing van je huis voor zijn rekening neemt. Home Assistant Core is ook datgene wat je gebruikt als je zelf een Docker of Python venv installatie draait: deze maken gebruik van enkel de Python applicatie Home Assistant Core. Dit wordt ook wel eens een "stand-alone installatie" genoemd. Voor geavanceerde gebruikers / developers is dit dan ook de mogelijkheid om Home Assistant Core te draaien in een virtual environment van Python, ook wel een venv installatie genoemd.
Home Assistant Supervised
Dit is een soort van hybride oplossing tussen boven genoemde installatiemethodes. Hiermee installeer je de volledige Home Assistant op een bestaande Debian installatie (andere Linux varianten worden niet ondersteund). Hierbij heb je dus alle voordelen van het all-in-one systeem (zoals de Supervisor en add-ons) maar heb je wel volledige controle over het operating system. Wel geldt er een strikte set voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een ondersteunde installatie te zijn. Zo is het officieel niet toegestaan de installatie voor iets anders dan Home Assitant te gebruiken. In praktijk kan je wel wat naast Home Assistant draaien maari in geval van problemen heb je geen support en ben je op jezelf aangewezen.Dit is dan ook een wat meer geavanceerde installatiemethode dan de generieke Home Assistant installatie, maar erg populair in de community omdat het toch de "full experience" geeft terwijl het OS open is voor de gebruiker. Bijvoorbeeld om Home Assistant volledig van een SSD te draaien of andere zaken te draaien op hetzelfde systeem.

Hoe te installeren?

Je kunt Home Assistant op allerlei platformen installeren, zelfs al op een Raspberry Pi. Let erop dat het installeren op een SD-Card met standaard logging en recording settings de card zwaar belast. Kijk bij de tips voor oplossingen hiervoor.

De installatie instructies van alle varianten staan per platform (Odroid, Pi, NUC, Windows, MacOS, Linux) gegroepeerd op de HA website:
Andere platformen
Je kan ook gebruik maken van Home Assistant in een virtuele machine. Dit is een geavanceerde oplossing om de Home Assistant "all-in-one" oplossing met add-ons en het gemak van de supervisor te gebruiken zonder daar één fysiek apparaat helemaal voor vrij te maken. Je draait dan Home Assistant als virtual machine op je eigen ESXi of Proxmox server - hiervoor moet je natuurlijk wel al over zo'n server beschikken. Images / virtual disks voor deze oplossing zijn hier te vinden. (Dit is een geavanceerde oplossing. Als ESXi, Proxmox en vmdk je niets zegt dan is deze installatiemethode niet geschikt voor je.). Ook voor andere installaties, zoals op een QNAP of Synology NAS kun je hier terecht bij de alternatieve installatiemethodes.

Configuratie van je eigen Home Automation

Configuratie van Home Assistant is tegenwoordig grotendeels webbased, maar kan ook via bestanden (YAML-formaat). Een Home Assistant installatie bestaat uit een combinatie van integraties (om apparaten zoals lampen, speakers, media spelers aan te sturen) en automations (om op basis van bepaalde triggers een bepaalde action uit te voeren.

Integraties, custom components en add-ons

Officiële integraties

De services of apparaten waarmee Home Assistant "out-of-the-box" mee kan werken, worden integraties genoemd. Voor een complete lijst van zogenaamde integrations (inmiddels al meer dan 1750) zie:
https://www.home-assistant.io/integrations#all. Hieronder slechts een select aantal van mogelijke integraties met Home Assistant:Fun fact: dankzij de cast integratie kan je zelfs je interface casten naar een Google Home Hub:


Add-ons
Draai je het all-in-one Home Assistant (wat vroeger Hass.io genoemd werd), dan kan je gebruik maken van zogenaamde add-ons. Add-ons breiden de functionaliteit rondom Home Assistant uit, zoals bijvoorbeeld een MQTT server, een editor voor je configuratie of een Adblocker voor je netwerk. Hoewel deze add-ons misschien wel met Home Assistant praten en eenvoudig vanuit Home Assistant te configureren en bedienen zijn, zijn het geen nieuwe integraties of veranderen ze de werking van Home Assistant niet. Het is dus een stuk software wat je naast je Home Assistant draait, om zo je apparaat meer taken op zich te laten nemen.
Een overzicht met beschikbare add-ons is hier te vinden.
HACS (Home Assistant Community Store)
HACS is een custom component die een soort marktplaats voor andere custom components implementeert. Oftewel: na het installeren van HACS krijg je toegang tot een enorme verzameling van custom components voor Home Assistant. Dit kan bestaan uit nieuwe integraties maar ook uit modules of cards en themes voor gebruik in Lovelace. Al deze items zijn vanuit HACS te installeren, bij te werken en weer te verwijderen. HACS (of custom_components) passen dus (in tegenstelling tot add-ons) wél de werking of mogelijkheden van Home Assistant aan. Iedere installatievorm kan gebruik maken van HACS.


(Klik voor een bewegende demo)
Community projecten
Home Assistant heeft een grote community en er komen regelmatig nieuwe componenten bij.
Kijk daarvoor ook hier: https://community.home-assistant.io/c/projects

Een mede-tweaker heeft een opensource Windows client uitgebracht voor Home Assistant: HASS.Agent. Met deze client kan je sensors vanuit je PC in HA toevoegen en commando's aanmaken om je PC vanuit HA te bedienen. Daarnaast kun je (icm een integration, staat op HACS) notificaties vanuit HA sturen, zowel tekst als met een afbeelding.
Alle info en screenshots staan op Github: https://github.com/LAB02-Research/HASS.Agent.

Automation

Basisprincipe van automatiseren
Een platform als Home Assistant wil je natuurlijk gebruiken om bepaalde taken in je huis te automatiseren. In Home Assistant werkt dat met Automations.

Automations werken volgens het principe trigger -> condition -> action
Het is belangrijk dat je deze basis snapt, want ongeacht hoe je automations gaat invoeren (via de frontend of yaml), de basisstructuur blijft altijd hetzelfde.

Dus: "Als dit gebeurt" (trigger) -> "En aan deze voorwaarden wordt voldaan" (condition) -> "Voer dan dit uit" (action).
Automations via de UI
Automations zijn eenvoudig via de frontend aan te maken:

.
Blueprints
Nóg eenvoudiger is het om gebruik te maken van blueprints:


Een blueprint is een vooraf gemaakte automatisering met door de gebruiker in te stellen opties. Dit maakt een scheiding mogelijk tussen de logica en inputs van een automatisering. Het klinkt een beetje ingewikkeld, maar in feite maakt het dingen herbruikbaar en gemakkelijker.

Stel je een blueprint voor die een licht bestuurt op basis van beweging, waarmee je de bewegingssensor kunt configureren om te activeren en het licht kunt regelen. Het is nu mogelijk om twee automatiseringen te creëren die elk hun eigen configuratie hebben voor deze blauwdruk en volledig onafhankelijk opereren, maar toch gebaseerd zijn op dezelfde automatiseringsconfiguratie.

Blueprints zijn geweldig om je automatiseringen en ideeën met de community te delen. Er is een blueprint categorie op het HA forum waar Blueprints gedeeld kunnen worden. Een blueprint kan bijvoorbeeld worden gedeeld voor een specifieke Zigbee-afstandsbediening die alle knoppen aan een lamp koppelt, of een blueprint die een melding stuurt wanneer er lege batterijen zijn gevonden. Of een blueprint voor het dempen van muziek wanneer je je Android-telefoon oppakt. The sky is the limit!

Blueprints importeer je door de URL van het forumonderwerp of vanuit GitHub naar de gebruikersinterface te kopiëren. Vervolgens kan je van deze blueprint automatiseringen maken door de vereiste invoer in te vullen.
Automations in YAML
Onder water zijn blueprints en in de UI gemaakte automatiseringen ook gewoon gebaseerd op YAML - dat betekent dat je zelf ook nog steeds YAML kan gebruiken als je dat wil. Simpel voorbeeld in yaml:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
automation:
 alias: Turn on light when sun sets
 trigger:
  platform: sun
  event: sunset
 action:
  service: light.turn_on
  entity_id: light.livingroom

Een uitgebreider voorbeeld:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
# Example configuration.yaml entry
group:
 living_room:
  - light.table_lamp
  - light.ceiling
  - switch.christmas_lights

automation:
 alias: Turn on light when sun sets
 trigger:
  platform: sun
  event: sunset
  offset: "-01:00:00"
 condition:
  platform: state
  entity_id: device_tracker.paulus
  state: home
 action:
  service: homeassistant.turn_on
  entity_id: group.living_room

YAML configuratie is over het algemeen "voor gevorderden".
Sharing is caring
Een aantal tweakers hebben hun config gedeeld: kijk daar ook eens ter inspiratie.

Tips en aanbevelingen

Yaml: spatiegevoelig...
YAML is extreem gevoelig voor spaties en tabs. Als vuistregel: inspringen doe je altijd per even aantal spaties en tabs worden niet gebruikt. Hoewel een tool als yamllint misschien aan kan geven dat je "valid yaml" hebt, wil dat nog niet zeggen dat het ook "valid configuration" is voor Home Assistant. Als je wijzigingen in yaml bestanden hebt gemaakt, kan je eenvoudig je wijzigingen controleren door in de frontend naar "Instellingen" -> "Serverbeheer" -> "Controleer configuratie" te gaan voordat je (op hetzelfde tabblad) delen van je configuratie kan herladen of Home Assistant herstarten.
Tip bij gebruik van een SD-Card
Als je gaat installeren op een SD-Card is het aan te raden om de database en log van Home Assistant weg te laten schrijven naar een usb-stick of andere externe locatie, omdat de vele schrijfacties die hierbij komen kijken niet goed zijn voor de levensduur van je SD-Card. Hier een handleiding betreft het gebruik van een usb-stick.
Het lezen/schrijven naar de database kun je sowieso beperken als je de Recorder en Logbook wat beperkter opzet. Het is vaak helemaal niet nodig om bepaalde zaken te loggen. Het is een goed idee om met de "include" opties te werken: hiermee leg je alleen vast wat je echt vastgelegd wil hebben.
Externe toegang en beveiliging
Als je je Home Assistant platform ook van buitenaf wilt kunnen benaderen is het aan te raden om de verbinding goed te beveiligen.
Indien je Home Assistant (de all-in-one oplossing) gebruikt kun je dit doen met de DuckDNS of NGINX addons.
Andere losse tips & aanbevelingen
Sommige van onderstaande tips zijn onnodig of verlopen op een andere manier als je van de all-in-one Home Assistant installatie gebruik maakt!
 • Om makkelijk je Home Assistant configuratie bestanden aan te passen maak je een samba share aan.
  Uitleg hierover vind je in deze video rond 6:30
 • Het is sterk aan te raden om je bestanden te bewerken met Notepad++ of Atom. In deze editors kun je de Code Taal dan op YAML zetten waardoor het makkelijker leesbaar is en je fouten sneller ontdekt. Met Atom kan je ook via SSH rechtstreeks met je host verbinden, zodat je geen samba share hoeft aan te maken.
 • Een iets geavanceerder alternatief kan VS Code zijn - zowel te gebruiken als losse installatie op je pc maar ook als add-on als je de volledige Home Assistant draait. Installeer je ook de Home Assistant plugin (zit al in de add-on), dan krijg je auto complete voor entiteiten en veel voorkomende stukken code. De plugin is te downloaden via https://marketplace.visua...art.vscode-home-assistant.
 • Vaak is het zo dat het herstarten van Home Assistant via de GUI of zelfs via de commandline erg lang kan duren. Je kunt Hassctl gebruiken om te herstarten. Als het afsluiten namelijk te lang duurt wordt het hiermee na 1 minuut hard gestopt. Dit heeft tot nu toe nog nooit voor problemen gezorgd.
 • Nadat je configuratie bestanden hebt aangepast moet je Home Assistant herstarten, maar om zeker te zijn dat dat niet mislukt vanwege incorrecte code kun je eerst een "check config" doen (instellingen -> server beheer -> controleer configuratie). In een terminal kan je ook dit commando runnen: $ hass --script check_config.
 • Bij Templates (onder Developer Tools) http://JOUWHASSURL/dev-template kun je ook templates controleren.
 • De ingebouwde icons die je kan gebruiken komen van https://materialdesignicons.com/, waar je ook voorbeelden kan zien.

Inspiratie / voorbeelden van anderen

Home Assistant Community resources
Configuraties en componenten van en door Tweakers

Andere relevante topics

Tweakers: Show je eigen Home Assistant setup
Er is een speciaal "show je eigen Home Assistant setup" topic waar vele prachtige voorbeelden staan van mede-tweakers. In dit topic zie je goed wat voor een sterk en flexibel product Home Assistant is met zijn goed configureerbare Lovelace frontend.
Zigbee2Mqtt
Er is nu een specifiek Zigbee2mqtt topic!. Zigbee2mqtt is open source software waarmee je je zigbee apparaten via MQTT kunt uitlezen en aansturen. Met deze software en relatief goedkope hardware die je ervoor nodig hebt, heb je in principe geen andere Zigbee hubs meer nodig zoals Philips Hue, Xiaomi Gateway of Trådfri. Dat scheelt dus geld en extra devices.
deCONZ - Zigbee gateway van Dresden Elektronik
Een andere zigbee Gateway oplossing is deCONZ. deCONZ is een Zigbee gateway ontwikkeld door Dresden Elektronik. Met deze gateway kun je Zigbee devices van verschillende fabrikanten aansturen door middel van de Phoscon web-app. De deCONZ gateway is los te gebruiken maar ook in combinatie met verschillende domotica applicaties zoals Home Assistant.
Node-RED
Een alternatief systeem voor het bouwen van automatiseringen binnen Home Assistant is Node-RED. Node-RED is een applicatie waarmee je zonder (veel) programmeerervaring toch krachtige automatiseringen kan maken vanuit je browser, met een eenvoudige grafische interface. Daarnaast heeft het volledige ondersteuning voor Javascript ingebouwd, zodat je in zogenaamde 'function nodes' eigen krachtige logica kan programmeren indien gewenst.Heb je ook een configuratie die je met ons wilt delen? Of misschien heb je zelf een handig component gemaakt? Laat het een van de topicstarters weten dan kunnen we de link hier opnemen!

[Voor 204% gewijzigd door Hmmbob op 11-11-2022 08:35. Reden: Typo]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


Acties:
 • +7Henk 'm!

Changelog

TS is op de volgende punten aangepast:
 • Verschillende installatie-varianten beter uitgelegd
 • Link naar nieuwe, per platform gegroepeerde installatieinstructies
 • Blueprints opgenomen bij automation
 • Recorder en logbook aangevuld met "include" advies
 • Generiek onderhoud qua leesbaarheid en obsolescence
 • Voorwaarden toegevoegd aan Supervised
 • Plaatjes verkleint
 • Hass.agent (windows client) toegevoegd

[Voor 118% gewijzigd door Hmmbob op 19-01-2022 13:41]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Step5
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 18:19
Lekker bezig :Y
Mis alleen de melding bij de quick-reply (weet ff niet hoe je dat noemt)

Acties:
 • +1Henk 'm!
Step5 schreef op zaterdag 6 maart 2021 @ 16:35:
Lekker bezig :Y
Mis alleen de melding bij de quick-reply (weet ff niet hoe je dat noemt)
Goed punt. De "topic-warning" kan @septillion met zijn nieuwe modpowers fixen (y)

[Voor 3% gewijzigd door Hmmbob op 06-03-2021 16:37]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • martinvdm
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19-02 18:15

martinvdm

Martinvdm = TechJunky.nl

Yeeehaa, lekker bezig. Op naar de volgende 10k

He who laughs last thinks slowest! | Drone video’s: Youtube | TechJunky.nl | 3000Wp Zonnepanelen


 • icecreamfarmer
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 12:02
Ik probeer nu node red draaiend te krijgen maar krijgt dit in de logs:
cont-init.d] 00-banner.sh: exited 0.
[cont-init.d] 01-log-level.sh: executing...
[cont-init.d] 01-log-level.sh: exited 0.
[cont-init.d] customizations.sh: executing...
[cont-init.d] customizations.sh: exited 0.
[cont-init.d] nginx.sh: executing...
[17:01:22] FATAL:
[17:01:22] FATAL: SSL has been enabled using the 'ssl' option,
[17:01:22] FATAL: this requires a SSL certificate file which is
[17:01:22] FATAL: configured using the 'certfile' option in the
[17:01:22] FATAL: add-on configuration.
[17:01:22] FATAL:
[17:01:22] FATAL: Unfortunately, the file specified in the
[17:01:22] FATAL: 'certfile' option does not exists.
[17:01:22] FATAL:
[17:01:22] FATAL: Please ensure the certificate file exists and
[17:01:22] FATAL: is placed in the '/ssl/' directory.
[17:01:22] FATAL:
[17:01:23] FATAL: In case you don't have SSL yet, consider getting
[17:01:23] FATAL: a SSL certificate or setting the 'ssl' option
[17:01:23] FATAL: to 'false' in case you are not planning on using
[17:01:23] FATAL: SSL with this add-on.
[17:01:23] FATAL:
[17:01:23] FATAL: Check the add-on manual for more information.
[17:01:23] FATAL:
[cont-init.d] nginx.sh: exited 1.
[cont-finish.d] executing container finish scripts...
[cont-finish.d] 99-message.sh: executing...
-----------------------------------------------------------
Oops! Something went wrong.

We are so sorry, but something went terribly wrong when
starting or running this add-on.

Be sure to check the log above, line by line, for hints.
-----------------------------------------------------------
[cont-finish.d] 99-message.sh: exited 0.
[cont-finish.d] done.
[s6-finish] waiting for services.
[s6-finish] sending all processes the TERM signal.
[s6-finish] sending all processes the KILL signal and exiting.
Ik heb geen certificaten en draai ook niet in ssl modus.

ik zie ik zie wat jij niet ziet


 • Mich
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 16:58
Gelijk maar een vraag er in slingeren.

Bij werkt tts met zijn Samsung TV met tizen? Ik kan wel tekst sturen maar hoor niets.

 • martinvdm
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 19-02 18:15

martinvdm

Martinvdm = TechJunky.nl

Mich schreef op zaterdag 6 maart 2021 @ 17:28:
Gelijk maar een vraag er in slingeren.

Bij werkt tts met zijn Samsung TV met tizen? Ik kan wel tekst sturen maar hoor niets.
Ik denk dat de Samsung tv wel een media_player in HA is maar zal geen mp3 afspelen via het netwerk middels je tts commando

He who laughs last thinks slowest! | Drone video’s: Youtube | TechJunky.nl | 3000Wp Zonnepanelen


 • habbekrats
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 17:26
icecreamfarmer schreef op zaterdag 6 maart 2021 @ 17:06:
Ik probeer nu node red draaiend te krijgen maar krijgt dit in de logs:


[...]


Ik heb geen certificaten en draai ook niet in ssl modus.
draai je gewoon de add-on ? ik hoefde eigenlijk alleen maar
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
credential_secret: abracadabra
dark_mode: false
http_node:
 username: HomeUser
 password: yourpass
http_static:
 username: HomeUser
 password: yourpass
ssl: false

in de config hier en daar wat aan te passen, de eerste keer starten duur redelijk lang.

http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=46229&sid=42168

icecreamfarmer schreef op zaterdag 6 maart 2021 @ 17:06:
Ik probeer nu node red draaiend te krijgen maar krijgt dit in de logs:


[...]


Ik heb geen certificaten en draai ook niet in ssl modus.
Zoals je hierboven kunt zien: even in je settings van de addon ssl op false zetten


Ander vraagje, ivm die vertalingserror in .2. Is een automation in zoverre taal-agnostisch? Dus home en not_home werkt ook als taal op NL staat? Nu gaat deze echter nat op dat ik deze op thuis en afwezig heb ingesteld terwijl k dus home en not_home ben. In die zin heeft taal dus WEL invloed. Maar is dat andersom OOK zo? Kan me voorstellen dat Engels een soort leading language is.

[Voor 35% gewijzigd door Koepert op 06-03-2021 18:32]


 • Mich
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 16:58
martinvdm schreef op zaterdag 6 maart 2021 @ 17:58:
[...]

Ik denk dat de Samsung tv wel een media_player in HA is maar zal geen mp3 afspelen via het netwerk middels je tts commando
Balen. De optie is namelijk wel zichtbaar als ik hem als media_player open. Mijn denon receiver heeft de optie namelijk niet. Ik had de hoop dat het wel zou werken. Dan misschien toch maar een chromecast erin doen.... Daar schijnt het wel mee te werken.

 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 20:08

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Hmmbob schreef op zaterdag 6 maart 2021 @ 16:16:

Changelog

TS is op de volgende punten aangepast:
 • Verschillende installatie-varianten beter uitgelegd
 • Link naar nieuwe, per platform gegroepeerde installatieinstructies
 • Blueprints opgenomen bij automation
 • Recorder en logbook aangevuld met "include" advies
 • Generiek onderhoud qua leesbaarheid en obsolescence
Is home assistant supervised niet enkel ondersteund op Debian, dus niet zomaar onder een willekeurig Linux versie?

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs

Mars Warrior schreef op zaterdag 6 maart 2021 @ 20:23:
[...]

Is home assistant supervised niet enkel ondersteund op Debian, dus niet zomaar onder een willekeurig Linux versie?
Goede aanvulling, voeg ik toe!

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

Bedankt voor starten van deel 4 @Hmmbob d:)b

Ik ga gelijk een vraag stellen, ik was bezig met een counter maar wat ik ook doe start de counter met 1 i.p.v. 0

Als ik dit hier mag geloven "counter", zou onderstaand moeten werken, maar counter start nog steeds met 1 en na reset gaat het ook naar 1
code:
1
2
3
4
counter:
 kattenbak_counter:
  initial: 0
  step: 1


Om verhaal compleet te maken, ik ben bezig met diverse lovelace kaarten voor onze katten, ik gebruik 2 bewegingssensoren van Aqara in de kattenbakken, counter is voor de kattenbakken, als een van de kattenbakken 4 keer gebruikt wordt, krijgen we notificatie, alles werkt goed maar ik irriteer me aan niet naar 0 gaan van de counter...Weet iemand misschien wat ik fout doe met de counters, of is het een bug?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
Reptile-X schreef op zaterdag 6 maart 2021 @ 22:53:
Bedankt voor starten van deel 4 @Hmmbob d:)b

Ik ga gelijk een vraag stellen, ik was bezig met een counter maar wat ik ook doe start de counter met 1 i.p.v. 0

Als ik dit hier mag geloven "counter", zou onderstaand moeten werken, maar counter start nog steeds met 1 en na reset gaat het ook naar 1
code:
1
2
3
4
counter:
 kattenbak_counter:
  initial: 0
  step: 1


Om verhaal compleet te maken, ik ben bezig met diverse lovelace kaarten voor onze katten, ik gebruik 2 bewegingssensoren van Aqara in de kattenbakken, counter is voor de kattenbakken, als een van de kattenbakken 4 keer gebruikt wordt, krijgen we notificatie, alles werkt goed maar ik irriteer me aan niet naar 0 gaan van de counter...

[Afbeelding]

Weet iemand misschien wat ik fout doe met de counters, of is het een bug?
staat je minimum niet stiekem op 1? dat is de enige manier dat ik je probleem kan reproduceren. als ik hier een helper counter aanmaak met
min: 0
max: 100
initial: 0
step: 1

werkt hij precies zoals jij wilt

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

@sjorsjuhmaniac bedankt voor je antwoord, ik heb ook min ingesteld staan maar blijft zelfde, hier mijn exacte code:

code:
1
2
3
4
5
6
7
counter:
 kattenbak_beneden:
  step: 1
  initial: 0
  minimum: 0
  maximum: 50
  icon: mdi:emoticon-poop

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
ok ff copy-pasten en hier proberen.

edit: @Reptile-X reset hier naar 0 O-)

edit2: hoe heb je die reset knop gemaakt?

[Voor 60% gewijzigd door sjorsjuhmaniac op 07-03-2021 00:42]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

sjorsjuhmaniac schreef op zondag 7 maart 2021 @ 00:37:
ok ff copy-pasten en hier proberen.

edit: @Reptile-X reset hier naar 0 O-)
What the .... 8)7 Ik snap er niets van hahaha!

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
Reptile-X schreef op zondag 7 maart 2021 @ 00:42:
[...]


What the .... 8)7 Ik snap er niets van hahaha!
Hoe werkt je reset? haal je een automation aan ?

edit: dit dashboard/buttons werkt bij mij, reset netjes naar 0 met de entity zoals hierboven in configuration.yaml
core 2021.1.5
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
views:
 - title: b
  path: b
  badges: []
  cards:
   - type: entities
    entities:
     - counter.kattenbak_beneden
   - type: button
    tap_action:
     action: call-service
     service: counter.reset
     service_data:
      entity_id: counter.kattenbak_beneden
    entity: counter.kattenbak_beneden

[Voor 54% gewijzigd door sjorsjuhmaniac op 07-03-2021 00:52]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

Ik heb ook een automatisering aangemaakt maar die gebruik ik niet, ik doe het rechtstreeks in de lovelace card, op deze manier zie ik ook of een van de dames in de kattenbak is door de icon kleur:
code:
1
2
3
4
5
6
7
   - type: state-icon
    entity: binary_sensor.lumi_lumi_sensor_motion_aq2_5XXX9803_ias_zone
    tap_action:
     action: call-service
     service: counter.reset
     service_data:
      entity_id: counter.kattenbak_beneden


Maar ik heb net via automatisering gereset, nog steed 1:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
- id: katten_bak_beneden_reset
 alias: 'Kattenbak Beneden Reset'
 trigger:
 - platform: state
  entity_id: input_boolean.reset
  to: 'on'
 action:
 - service: counter.reset
  entity_id: counter.kattenbak_beneden


Beide resetten naar 1 :?

EDIT: Oeps ik zag je edit net pas, ik zit op versie core-2021.3.1 en core-2021.3.2 is net uit dus ik ga zo naar laatste versie.

[Voor 7% gewijzigd door Reptile-X op 07-03-2021 01:01]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
@Reptile-X ,zit er niet eentje continu op de bak :D

zou nog een dingentje kunnen zijn met je automation/whatever die hem increment. Kijk eens in je recorder, gaat de state niet stiekem naar 0 en dan gelijk naar 1?

als je de service called via developer tools gaat ie dan ook naar 1?

als je een nieuwe helper aanmaakt om te testen, met dezelfde min/max, gaat die dan ook naar 1?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

@sjorsjuhmaniac Sorry duurde even, ik was even aan het testen, ik had al alles getest, behalve een nieuwe counter aanmaken, die heb ik zojuist aangemaakt en die reset wel naar 0

Ik heb ook increment automatisering verwijderd op de counter zelf gereset nog steeds 1 op beide counters. Ik snap niet waarom nieuwe wel naar 0 reset.

EDIT:

Ik heb gewoon twee nieuwe counters aangemaakt en overal entiteit van nieuwe counters gebruikt, die resetten wel netjes naar 0, ik heb geen idee wat er bleef hangen in oude counters maar ik kan nu lekker gaan slapen :9

Bedankt voor alle hulp @sjorsjuhmaniac !

[Voor 28% gewijzigd door Reptile-X op 07-03-2021 01:47]


Acties:
 • +2Henk 'm!
offtopic:
is maar weer bewezen dat katten schijtbeesten zijn :+

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DeadMetal
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:30
Ik ben gisteren overgestapt voor Zigbee van ZHA naar Deconz. Functioneel werkte alles gisteren net wat soepeler t.o.v. ZHA. Acties (knoppen en Xiaomi cube bijv.) worden vaker en beter herkend.

Helaas is er spontaan een probleem bij. De koppeling tussen Deconz en HA. Gisteren werkte het prima, maar vanochtend zijn er ineens wat zaken gereset of hernoemd.

Zo heb ik ineens een binary_sensor.raambadkamer_2, terwijl ik gisteren binary_sensor.raambadkamer had. Is enkel bij 1 raam/deursensor gebeurd zo te zien. Enkel die _2 krijgt nu nog statusupdates door. Die eerste bestaat ook nog, doet niks, ik krijg hem ook niet weg (maar misschien kijk ik verkeerd). De Xiaomi knop in de badkamer heet ineens weer 'Dimmer switch 4' terwijl ik die gister hernoemd had in HA (het is niet eens een dimmer).

Wat te doen? Hoe valt dit te voorkomen?

Ik heb al een 'deconz remove orphaned entries' en een 'deconz device refresh' uitgevoerd. Orphaned entries verwijderen heeft helaas niet de stukke entity verwijderd. De device refresh call heeft die _2 voor het badkamerraam aangemaakt (of zichtbaar gemaakt als device binnen de deConz integration).

Tussen gisteravond (werkende situatie) en vanochtend heeft er geen deconz of HA herstart plaatsgevonden.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@DeadMetal herstart HA eens, dan verdwijnt die raam badkamer zonder _2 waarschijnlijk.

En wat waren je redenen om van ZHA naar Deconz te gaan?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Wilde
 • Registratie: December 2000
 • Niet online
Wimbo schreef op zondag 7 maart 2021 @ 01:00:
[...]


Nice!
Waarschijnlijk zitten je A en B aders verkeerd om in je kabel.
Toevallig net een plaatje gemaakt van mijn kabel:
[Afbeelding]
Ik heb de firmware van de EW11 geupgraden en de TCP-server poort aangepast (van 8899 naar 90) en ineens werkt ie :)

Ik kan nu met een testtooltje communiceren met de inverter. Doel is om de data geautomatiseerd naar PVOutput te krijgen. Ik heb ook Domoticz draaien, dus wellicht probeer ik het daarin te krijgen en van daaruit door naar PVOutput. Ik zag een php modbus library op Github (https://github.com/krakorj/phpmodbus), dus dat lijkt me de meest gangbare route. Of zou jij het anders aanpakken?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Wimbo
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 14:49
Wilde schreef op zondag 7 maart 2021 @ 11:25:
[...]


Ik heb de firmware van de EW11 geupgraden en de TCP-server poort aangepast (van 8899 naar 90) en ineens werkt ie :)

Ik kan nu met een testtooltje communiceren met de inverter. Doel is om de data geautomatiseerd naar PVOutput te krijgen. Ik heb ook Domoticz draaien, dus wellicht probeer ik het daarin te krijgen en van daaruit door naar PVOutput. Ik zag een php modbus library op Github (https://github.com/krakorj/phpmodbus), dus dat lijkt me de meest gangbare route. Of zou jij het anders aanpakken?
Ik denk dat je vraag meer op zijn plaat is in het Datalogging: PV systemen topic.
Ik heb ook een eenvoudiger Python script, https://github.com/wimb0/saj_modbus , om de inverter direct uit te lezen. Dit kun je vast als basis gebruiken om de data naar PVOuput te sturen.

Mijn SAJ / Zonneplan Modbus integratie is overigens geupdated met wat bugfixes en zal binnenkort in de Default HACS repository komen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Btje
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 09:50
Iemand die de integratie voor een lg airco werkend heeft?

Realme x2 Pro


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DeadMetal
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:30
Jeltel schreef op zondag 7 maart 2021 @ 09:55:
@DeadMetal herstart HA eens, dan verdwijnt die raam badkamer zonder _2 waarschijnlijk.
Dank je, daarna was hij weg en kon ik hem hernoemen. Ben nog wel benieuwd naar de oorzaak en het voorkomen daarvan. Het is natuurlijk niet robuust/betrouwbaar als zigbee-apparaten in HA spontaan een ander entity_id krijgen en mijn automations in Node-Red dus niet meer triggeren of werken.
En wat waren je redenen om van ZHA naar Deconz te gaan?
Omdat de acties mijn Xiaomi cube niet allemaal goed geinterpreteerd worden. Een bugrapport daarover is na maanden ook niet opgepakt, terwijl ik bij Deconz een actieve ontwikkeling zie en het dus wel eens wil uitproberen. Ook omdat het me opviel dat bij Zigbee2mqtt het gedrag van knoppen net anders was dan bij ZHA (hoe snel/langzaam je moest klikken om een double of triple click geregistreerd te krijgen, en of een long-click-press/hold gedetecteerd kon worden) dus ik was benieuwd hoe dat in deConz werkte.

Verder werden de bewegingen van de cube ook niet altijd opgepikt. En het lijkt me wel interessant om te zien of het voor de stabiliteit van het Zigbee-netwerk nog scheelt als deze vanuit een aparte addon (deConz dus) wordt aangestuurd, in plaats van door HA zelf (die je toch een stuk vaker herstart dan een addon).

[Voor 11% gewijzigd door DeadMetal op 07-03-2021 12:54]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • robbinonline
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 21-03 16:56

robbinonline

http://goo.gl/OKn06A

Hoe gaan jullie om met lampen 's nachts? Ik heb net zoals velen hier een motion sensor in de badkamer en op het toilet. Nu hoeven deze van mij 's nachts niet aan te gaan hoe regelen jullie dat?

Uiteraard snap ik dat je een instelling kan maken ga niet aan bij motion tussen 0:00 en 06:00 of sunrise / sunset. Alleen vind ik dat geen optie omdat ik ook wel eens om 01:00 naar bed ga of een keer vroeg op ben.

Nu ben ik met room-assistant aan de slag gegaan met het traceren van onze iPhones en op basis van zijn allebei de iPhone's dichtbij de pi (2m) in de slaapkamer dan gaan de lichten niet aan, maar dit vind ik maar matig werken. Loopt regelmatig vast, de pi crasht (nu binnen een maand al 2 sd kaartjes corrupt)

Ik ben benieuwd naar hoe jullie dit doen?

Ga niet uit van het haalbare, maar van het denkbare


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

Hmmbob schreef op zondag 7 maart 2021 @ 07:54:
offtopic:
is maar weer bewezen dat katten schijtbeesten zijn :+
offtopic:
Ech nie! Wij hebben britse korthaar dames, heel rustig ras ook met schijten _O-


Ik had paar Aqara vibratie sensoren, het zijn waardeloze dingen om vibratie te detecteren, zelfs in gevoeligste stand, moet je zowat aardbeving van 10 schaal van richter verrichten om iets maar te laten detecteren. Maar werken wel erg goed als een kanteling gedetecteerd moet worden.

Die had ik dus voor vibratie te meten gekocht, en kon het niet gebruiken, omdat ik weet dat mijn vrouw nooit die telers gaat resetten heb ik die ook maar geautomatiseerd met twee van die sensoren, werkt goed moet ik zeggen.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 20:08

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Reptile-X schreef op zondag 7 maart 2021 @ 13:05:
Ik had paar Aqara vibratie sensoren, het zijn waardeloze dingen om vibratie te detecteren, zelfs in gevoeligste stand, moet je zowat aardbeving van 10 schaal van richter verrichten om iets maar te laten detecteren. Maar werken wel erg goed als een kanteling gedetecteerd moet worden.

Die had ik dus voor vibratie te meten gekocht, en kon het niet gebruiken, omdat ik weet dat mijn vrouw nooit die telers gaat resetten heb ik die ook maar geautomatiseerd met twee van die sensoren, werkt goed moet ik zeggen.
Ze doen het anders erg goed op de oude gong van de deurbel _/-\o_

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
DeadMetal schreef op zondag 7 maart 2021 @ 12:46:
[...]


Dank je, daarna was hij weg en kon ik hem hernoemen. Ben nog wel benieuwd naar de oorzaak en het voorkomen daarvan. Het is natuurlijk niet robuust/betrouwbaar als zigbee-apparaten in HA spontaan een ander entity_id krijgen en mijn automations in Node-Red dus niet meer triggeren of werken.


[...]


Omdat de acties mijn Xiaomi cube niet allemaal goed geinterpreteerd worden. Een bugrapport daarover is na maanden ook niet opgepakt, terwijl ik bij Deconz een actieve ontwikkeling zie en het dus wel eens wil uitproberen. Ook omdat het me opviel dat bij Zigbee2mqtt het gedrag van knoppen net anders was dan bij ZHA (hoe snel/langzaam je moest klikken om een double of triple click geregistreerd te krijgen, en of een long-click-press/hold gedetecteerd kon worden) dus ik was benieuwd hoe dat in deConz werkte.

Verder werden de bewegingen van de cube ook niet altijd opgepikt. En het lijkt me wel interessant om te zien of het voor de stabiliteit van het Zigbee-netwerk nog scheelt als deze vanuit een aparte addon (deConz dus) wordt aangestuurd, in plaats van door HA zelf (die je toch een stuk vaker herstart dan een addon).
Ok, ben benieuwd naar je ervaringen over een weekje ofzo.
Ik merk dat lampen niet helemaal doen wat ik van ze wil. Soms gaan ze vanzelf aan of reageren ze even niet.
Kan me niet herinneren dat ik daar last van had toen ik met de Hier hub bezig was.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

Mars Warrior schreef op zondag 7 maart 2021 @ 13:09:
[...]

Ze doen het anders erg goed op de oude gong van de deurbel _/-\o_
Dat is wel netjes dan, het komt door frequency van de trilling waarschijnlijk, ik had er een op de voordeur om voorwaarschuwing te geven als iemand (een dief bijvoorbeeld) met de deur bezig was, nou... ene keer werkte het goed andere keer moest je zowat de deur uit rammen om maar een detectie krijgen :| daarin tegen werkt de kantel detectie weer erg goed.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Btje schreef op zondag 7 maart 2021 @ 12:13:
Iemand die de integratie voor een lg airco werkend heeft?
mij niet helaas.

Het werkt alleen met de V1 API van LG. En laat apparaten die nieuw geregistreerd worden nu op de V2 van de API gezet worden.

Er zijn wel pogingen te vinden, maar die heb ik nog niet aan de praat gekregen (heb er een avond aan gezeten).

https://github.com/sampsyo/wideq/pull/100

Zie de commentaren.

Dit lijkt de meest veelbelovende: https://github.com/pneumaticdeath/wideq
En dit is een PR om het in een smarthinq HACS component te krijgen. Maar of het werkt?

[Voor 14% gewijzigd door Jeltel op 07-03-2021 13:35]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 20:08

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Reptile-X schreef op zondag 7 maart 2021 @ 13:18:
[...]


Dat is wel netjes dan, het komt door frequency van de trilling waarschijnlijk, ik had er een op de voordeur om voorwaarschuwing te geven als iemand (een dief bijvoorbeeld) met de deur bezig was, nou... ene keer werkte het goed andere keer moest je zowat de deur uit rammen om maar een detectie krijgen :| daarin tegen werkt de kantel detectie weer erg goed.
Denk het ja. Deze is nog van @JBS , kon mijn plaatje ff niet zo snel vinden

[Voor 3% gewijzigd door Mars Warrior op 07-03-2021 13:27]

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • JBS
 • Registratie: Januari 2004
 • Niet online
Mars Warrior schreef op zondag 7 maart 2021 @ 13:26:
[...]

Denk het ja. Deze is nog van @JBS , kon mijn plaatje ff niet zo snel vinden

[Afbeelding]
Klopt. Werkte feilloos, maar begreep ook van anderen dat hun gong niet voldoende trilde om de vibration sensor te triggeren.

Heb de vibration sensor overigens niet meer in gebruik om de domme bel slim te maken, heb het tegenwoordig met een ESP op basis van het concept van Frenck: https://frenck.dev/diy-smart-doorbell-for-just-2-dollar/
Geeft je onder andere ook de mogelijkheid de gong uit te schakelen, erg handig.

[Voor 24% gewijzigd door JBS op 07-03-2021 13:30]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

Zelfs sensitivity op 1 zetten hielp bij mij niet, het was gewoon onbetrouwbaar.

EDIT:
JBS schreef op zondag 7 maart 2021 @ 13:28:
[...]
Heb de vibration sensor overigens niet meer in gebruik om de domme bel slim te maken, heb het tegenwoordig met een ESP op basis van het concept van Frenck: https://frenck.dev/diy-smart-doorbell-for-just-2-dollar/
Geeft je onder andere ook de mogelijkheid de gong uit te schakelen, erg handig.
Ik heb een Ikea on/off schakelaar gekannibaliseerd om onze video deurbel slim te maken.

[Voor 60% gewijzigd door Reptile-X op 07-03-2021 13:39]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
DeadMetal schreef op zondag 7 maart 2021 @ 09:38:
Ik ben gisteren overgestapt voor Zigbee van ZHA naar Deconz. Functioneel werkte alles gisteren net wat soepeler t.o.v. ZHA. Acties (knoppen en Xiaomi cube bijv.) worden vaker en beter herkend.

Helaas is er spontaan een probleem bij. De koppeling tussen Deconz en HA. Gisteren werkte het prima, maar vanochtend zijn er ineens wat zaken gereset of hernoemd.

Zo heb ik ineens een binary_sensor.raambadkamer_2, terwijl ik gisteren binary_sensor.raambadkamer had. Is enkel bij 1 raam/deursensor gebeurd zo te zien. Enkel die _2 krijgt nu nog statusupdates door. Die eerste bestaat ook nog, doet niks, ik krijg hem ook niet weg (maar misschien kijk ik verkeerd). De Xiaomi knop in de badkamer heet ineens weer 'Dimmer switch 4' terwijl ik die gister hernoemd had in HA (het is niet eens een dimmer).

Wat te doen? Hoe valt dit te voorkomen?

Ik heb al een 'deconz remove orphaned entries' en een 'deconz device refresh' uitgevoerd. Orphaned entries verwijderen heeft helaas niet de stukke entity verwijderd. De device refresh call heeft die _2 voor het badkamerraam aangemaakt (of zichtbaar gemaakt als device binnen de deConz integration).

Tussen gisteravond (werkende situatie) en vanochtend heeft er geen deconz of HA herstart plaatsgevonden.
de *_2 komt doordat er opnieuw een entitie naar HA is gestuurd die dezelfde naam wil gebruiken. HA maakt daar dan automagisch een *_2 van.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • sypie
 • Registratie: Oktober 2000
 • Niet online
@storeman Dank voor deze post storeman in "Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 3" Ik liep te kloten met de spaties op de een of andere manier. Kreeg het niet meer lekker aan het werk, wat ik ook probeerde. Net knip en plak ik jouw code in mijn .yaml en hup, daar ging HA weer zoals het moest.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bandy
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 16:04
DeadMetal schreef op zondag 7 maart 2021 @ 09:38:
Ik ben gisteren overgestapt voor Zigbee van ZHA naar Deconz. Functioneel werkte alles gisteren net wat soepeler t.o.v. ZHA. Acties (knoppen en Xiaomi cube bijv.) worden vaker en beter herkend.

Helaas is er spontaan een probleem bij. De koppeling tussen Deconz en HA. Gisteren werkte het prima, maar vanochtend zijn er ineens wat zaken gereset of hernoemd.

Zo heb ik ineens een binary_sensor.raambadkamer_2, terwijl ik gisteren binary_sensor.raambadkamer had. Is enkel bij 1 raam/deursensor gebeurd zo te zien. Enkel die _2 krijgt nu nog statusupdates door. Die eerste bestaat ook nog, doet niks, ik krijg hem ook niet weg (maar misschien kijk ik verkeerd). De Xiaomi knop in de badkamer heet ineens weer 'Dimmer switch 4' terwijl ik die gister hernoemd had in HA (het is niet eens een dimmer).

Wat te doen? Hoe valt dit te voorkomen?

Ik heb al een 'deconz remove orphaned entries' en een 'deconz device refresh' uitgevoerd. Orphaned entries verwijderen heeft helaas niet de stukke entity verwijderd. De device refresh call heeft die _2 voor het badkamerraam aangemaakt (of zichtbaar gemaakt als device binnen de deConz integration).

Tussen gisteravond (werkende situatie) en vanochtend heeft er geen deconz of HA herstart plaatsgevonden.
Ik heb heel toevallig vandaag (paar uur bezig geweest) een poging gedaan om dezelfde overstap te maken. Dit vooral omdat ik diverse berichten las/hoorde dat deconz een stuk stabieler/sneller is. Helaas heeft het niet zo uitgepakt waar ik op hoopte, onder "deconz" werden diverse (Hue) lampen niet gevonden (elke poging dezelfde lampen terwijl de Hue-bridge veel meer lampen vond) en ben ik inmiddels terug naar ZHA wat voor mij ondanks het soms "trage" reageren voorlopig het beste werkt.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DeadMetal
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:30
bandy schreef op zondag 7 maart 2021 @ 17:26:
[...]
Ik heb heel toevallig vandaag (paar uur bezig geweest) een poging gedaan om dezelfde overstap te maken. Dit vooral omdat ik diverse berichten las/hoorde dat deconz een stuk stabieler/sneller is. Helaas heeft het niet zo uitgepakt waar ik op hoopte, onder "deconz" werden diverse (Hue) lampen niet gevonden (elke poging dezelfde lampen terwijl de Hue-bridge veel meer lampen vond) en ben ik inmiddels terug naar ZHA wat voor mij ondanks het soms "trage" reageren voorlopig het beste werkt.
Da's jammer. Misschien wat advies vragen in het Deconz topic? Je moet wel alles opnieuw pairen he. Van traagheid heb ik onder ZHA trouwens nooit last gehad.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Reptile-X
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-02 12:35

Reptile-X

߀ åf®åîÐ!

Idem hier, toen ik voor het eerst ConBee 2 stick had begon ik ook met Deconz en na paar apparaten werkte stick niet meer, stick terug gestuurd en nieuwe besteld, toen gelijk met ZHA begonnen, ik heb ook geen last van traagheid, inmiddels zit ik op 57 apparaten (er zullen meer komen in de toekomst)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DeadMetal
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 20:30
DeadMetal schreef op zondag 7 maart 2021 @ 09:38:
Ik ben gisteren overgestapt voor Zigbee van ZHA naar Deconz. Functioneel werkte alles gisteren net wat soepeler t.o.v. ZHA. Acties (knoppen en Xiaomi cube bijv.) worden vaker en beter herkend.

Helaas is er spontaan een probleem bij. De koppeling tussen Deconz en HA. Gisteren werkte het prima, maar vanochtend zijn er ineens wat zaken gereset of hernoemd.

[...]

Wat te doen? Hoe valt dit te voorkomen?
Wat ik nu trouwens maar doe, is via een automation als HA opstart, enkele seconden wachten, dan een 'deconz remove orphaned entries' service call, en dan een 'deconz device refresh' call.
Hopelijk helpt dit, nu even verder aankijken.

/edit: overigens kan dat dus niet de oorzaak geweest zijn, er had geen HA-restart plaatsgevonden sinds de goede werking, en de ongewenste entities.

[Voor 9% gewijzigd door DeadMetal op 07-03-2021 18:17]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kire88
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 07:24
@JayOne Terugkomend op jouw reactie van 3 maart op mij vraag om de title in een kaart te verbergen.
Als je title vult met twee quotes ( '' ), zonder spatie er tussen? Of geef aan wat je zo al geprobeerd hebt.
Het is gelukt door ' ' te gebruiken:
code:
1
2
3
4
type: 'custom:more-info-card'
entity: light.44041004600194e945c9
icon: 'mdi:floor-lamp'
title: ' '


Nog bedankt voor de reactie.

3.05 kWp Zuid - https://pvoutput.org/list.jsp?userid=80995 - Daikin Comfora FTXP 3.5 kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bandy
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 16:04
DeadMetal schreef op zondag 7 maart 2021 @ 17:28:
[...]


Da's jammer. Misschien wat advies vragen in het Deconz topic? Je moet wel alles opnieuw pairen he. Van traagheid heb ik onder ZHA trouwens nooit last gehad.
Het heeft me vandaag een hoop gedoe opgeleverd(om de lampen in pairing modus te zetten tot 2x de Hue bridge een factory set gegeven), dat weerhoud me voorlopig ervan het opnieuw te proberen. Desondanks ben ik bang dat die poging snel volgen...

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • EWS99
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 20:15

EWS99

Gentoo, because I'm worth

robbinonline schreef op zondag 7 maart 2021 @ 13:00:
Hoe gaan jullie om met lampen 's nachts? Ik heb net zoals velen hier een motion sensor in de badkamer en op het toilet. Nu hoeven deze van mij 's nachts niet aan te gaan hoe regelen jullie dat?

Uiteraard snap ik dat je een instelling kan maken ga niet aan bij motion tussen 0:00 en 06:00 of sunrise / sunset. Alleen vind ik dat geen optie omdat ik ook wel eens om 01:00 naar bed ga of een keer vroeg op ben.

Nu ben ik met room-assistant aan de slag gegaan met het traceren van onze iPhones en op basis van zijn allebei de iPhone's dichtbij de pi (2m) in de slaapkamer dan gaan de lichten niet aan, maar dit vind ik maar matig werken. Loopt regelmatig vast, de pi crasht (nu binnen een maand al 2 sd kaartjes corrupt)

Ik ben benieuwd naar hoe jullie dit doen?
Ik heb een input_select Helper gemaakt voor de "House state". Deze kan één van de volgende waarde hebben: Morning, Day, Evening, Night, Holiday. Je zou deze ook nog uit kunnen breiden met andere toestanden (bijvoorbeeld het moment dat je gaat slapen). Aan de hand van de toestand van je huis kun je dan je lichten laten reageren op je sensoren.

Je zou dan bijvoorbeeld tussen Evening en Night nog een "Go sleep" (geef het een naam) toestand kunnen maken. Je moet dan alleen even nadenken aan welke sensoren je kunt zien dat je gaat slapen. Dus even goed nadenken wat triggers kunnen zijn om je huis in een andere toestand te brengen.

Als voorbeeld, ik gebruik de TV als sensor. Als wij naar bed gaan, dan zetten we meestal de TV uit. Als we dan binnen 5 minuten door een bepaalde deur of motion sensor gaan (ik heb de luxe dat ik ontzettend veel sensoren in mijn huis heb), dan start de scene om te gaan slapen. Ik heb bij de trap nog een schakelaar om dezelfde scene te starten, mochten we een keer afwijken van het normale patroon (bijv. keer geen TV in de avond), waardoor de scene niet automatisch instart.

Hopelijk breng ik je op ideeën?

Edit:
Oh, weet niet of je je iPhone in HA hebt zitten? Dan zou je uit kunnen lezen of je iPhone aan de lader hangt. Dat kun je dan weer gebruiken als trigger om je huis in een andere state te zetten.

[Voor 4% gewijzigd door EWS99 op 07-03-2021 20:05]

Gentoo, het kost je een paar honderd MB en 3 nachtjes werk, maar dat is het waard!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Petertje750
 • Registratie: November 2010
 • Nu online
Heb nieuwe instrall gedaan nadat een firmware upgrade the raspberry 4 in een rainbow screen liet hangen tijdens boot.
Debain 10 en supervisor install, snapshot terug en alles wel op zwave na
Op vorige config zat hij op /dev/ttyAMA0 maar nu kan ik deze niet selecteren voor de razberry2 op de GPIO poort aangesloten.

In config.txt de ondestaande lines toegevoegd
dtoverlay=disable-bt
enable_uart=1
AMA0 is niet te selecteren

geen idee wat ik over het hoofd zie???

[Voor 11% gewijzigd door Petertje750 op 07-03-2021 20:34]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
Petertje750 schreef op zondag 7 maart 2021 @ 20:33:
Heb nieuwe instrall gedaan nadat een firmware upgrade the raspberry 4 in een rainbow screen liet hangen tijdens boot.
Debain 10 en supervisor install, snapshot terug en alles wel op zwave na
Op vorige config zat hij op /dev/ttyAMA0 maar nu kan ik deze niet selecteren voor de razberry2 op de GPIO poort aangesloten.

In config.txt de ondestaande lines toegevoegd
dtoverlay=disable-bt
enable_uart=1
AMA0 is niet te selecteren

geen idee wat ik over het hoofd zie???
heb je de serial console ook ge-deactiveerd?

https://www.raspberrypi.o...ion/configuration/uart.md
Disable Linux serial console

By default, the primary UART is assigned to the Linux console. If you wish to use the primary UART for other purposes, you must reconfigure Raspberry Pi OS. This can be done by using raspi-config:

Start raspi-config: sudo raspi-config.
Select option 3 - Interface Options.
Select option P6 - Serial Port.
At the prompt Would you like a login shell to be accessible over serial? answer 'No'
At the prompt Would you like the serial port hardware to be enabled? answer 'Yes'
Exit raspi-config and reboot the Pi for changes to take effect.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kire88
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 07:24
Heeft iemand hier toevallig ervaring met de mini-climate-card?
https://github.com/artem-sedykh/mini-climate-card

Het lijkt me wel een mooie card om alle functionaliteit van mijn Daikin airco in een compacte card te vangen.

Krijg de card alleen helaas niet werkend vanuit HACS. Meerdere malen geprobeerd: browser cache verwijderd, herstarts gedaan van HA, en de card opnieuw geinstalleerd. Helaas zonder succes.Misschien nog suggesties?

[Voor 17% gewijzigd door Kire88 op 07-03-2021 20:59]

3.05 kWp Zuid - https://pvoutput.org/list.jsp?userid=80995 - Daikin Comfora FTXP 3.5 kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
Kire88 schreef op zondag 7 maart 2021 @ 20:58:
Heeft iemand hier toevallig ervaring met de mini-climate-card?
https://github.com/artem-sedykh/mini-climate-card

Het lijkt me wel een mooie card om alle functionaliteit van mijn Daikin airco in een compacte card te vangen.

Krijg de card alleen helaas niet werkend vanuit HACS. Meerdere malen geprobeerd: browser cache verwijderd, herstarts gedaan van HA, en de card opnieuw geinstalleerd. Helaas zonder succes.

[Afbeelding]

Misschien nog suggesties?
Ik heb m draaien maar ik heb geen HACS.
De git repo heb ik in configuration->loveland dashboard-> resources toegevoegd.

daarna dit als view in een dashboard:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
views:
 - title: a
  path: a
  badges: []
  cards:
   - type: 'custom:mini-climate'
    entity: climate.otgw_test_thermostat
    temperature:
     unit: °C
     round: 0.5


werkt prima

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Kire88
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 07:24
@sjorsjuhmaniac OK, nu via de Lovelace raw configuration editor gedaan en het is gelukt.

Edit:
https://tweakers.net/i/JpiKvujUgTrwlHV59tJmrIGYwaA=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/3L6py2zXemDu6hykreIIRM9c.png?f=user_large

[Voor 52% gewijzigd door Kire88 op 07-03-2021 22:40]

3.05 kWp Zuid - https://pvoutput.org/list.jsp?userid=80995 - Daikin Comfora FTXP 3.5 kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • grote_oever
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:09
Sinds vandaag heb ik HA op een raspberry geinstalleerd (core) om eens te spieken wat dit precies is. Zelf draai ik al Domoticz en node-red en het leek me een keer leuk om naar iets anders te kijken. Eerste indruk ziet er goed uit, maar ik moet me morgen toch even verdiepen in de basics. Ik merk namelijk dat ik gelijk al wat moeite heb om een simpele sensor toe te voegen (zodat Node-red de actuele stand van de zonnepanelen kan doorsturen naar HA). Maar het lijkt dat de basics een stuk pittiger zijn dan bij Domoticz.

Morgen even verder knutselen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
grote_oever schreef op zondag 7 maart 2021 @ 22:37:
Sinds vandaag heb ik HA op een raspberry geinstalleerd (core) om eens te spieken wat dit precies is. Zelf draai ik al Domoticz en node-red en het leek me een keer leuk om naar iets anders te kijken. Eerste indruk ziet er goed uit, maar ik moet me morgen toch even verdiepen in de basics. Ik merk namelijk dat ik gelijk al wat moeite heb om een simpele sensor toe te voegen (zodat Node-red de actuele stand van de zonnepanelen kan doorsturen naar HA). Maar het lijkt dat de basics een stuk pittiger zijn dan bij Domoticz.

Morgen even verder knutselen.
wat/hoe is de originele sensor? of is het gekuntselt in node-red? via mqtt, zigbee, zwave of vele andere standaarden kun je ze heel eenvoudig toevoegen.

btw, als je een PI hebt kun je eigenlijk beter HA OS installeren: heb je het hele feestje van HA core en HA supervisor

 • Btje
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 09:50
Ik had dit:

https://github.com/sampsy.../9#issuecomment-468026334

geprobeerd alleen weet ik even niet of dit ook bij V2 zou moeten werken.

https://pypi.org/project/wideq/ staat ook nog wat info.
Jeltel schreef op zondag 7 maart 2021 @ 13:23:
[...]
mij niet helaas.

Het werkt alleen met de V1 API van LG. En laat apparaten die nieuw geregistreerd worden nu op de V2 van de API gezet worden.

Er zijn wel pogingen te vinden, maar die heb ik nog niet aan de praat gekregen (heb er een avond aan gezeten).

https://github.com/sampsyo/wideq/pull/100

Zie de commentaren.

Dit lijkt de meest veelbelovende: https://github.com/pneumaticdeath/wideq
En dit is een PR om het in een smarthinq HACS component te krijgen. Maar of het werkt?

Realme x2 Pro


 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@Btje beide zijn voor de V1 van de API. Dat gaat dus niet werken bij nieuwere installaties.

Acties:
 • +2Henk 'm!

 • TheoZ92
 • Registratie: Mei 2014
 • Laatst online: 22-03 15:47
Voor de RFLink gebruikers. Er is leven in de brouwerij.
Development
08 MARCH 2021
We are currently doing final testing of various new device implementations.

Stuntteam

 • grote_oever
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:09
sjorsjuhmaniac schreef op zondag 7 maart 2021 @ 23:03:
[...]


wat/hoe is de originele sensor? of is het gekuntselt in node-red? via mqtt, zigbee, zwave of vele andere standaarden kun je ze heel eenvoudig toevoegen.

btw, als je een PI hebt kun je eigenlijk beter HA OS installeren: heb je het hele feestje van HA core en HA supervisor
Er is inderdaad geen orginele sensor. Geknutsel vind ik dan niet het juiste woord (en zie niet in hoe ik een webscrapper moet maken met 1 van de standaarden), maar ik heb de flow wel gemaakt in node-red. Die werkt helemaal naar wens en haalt keurig de waardes van de zonnepanelen op. Nadeel erbij is wel dat het geen standaard is.

[Voor 5% gewijzigd door grote_oever op 08-03-2021 08:21]


 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
grote_oever schreef op maandag 8 maart 2021 @ 08:19:
[...]

Er is inderdaad geen orginele sensor. Geknutsel vind ik dan niet het juiste woord (en zie niet in hoe ik een webscrapper moet maken met 1 van de standaarden), maar ik heb de flow wel gemaakt in node-red. Die werkt helemaal naar wens en haalt keurig de waardes van de zonnepanelen op. Nadeel erbij is wel dat het geen standaard is.
met geknutsel bedoel ik dat je geen gebruik maakt van een 'standaard' integratie. Niets mis met geknutsel, zo hangt er bij ook genoeg aan elkaar.

Je hebt de originele data dus beschikbaar via http?

Je kan eens kijken naar de scrape sensor.

Mocht dat niet werken zou ik je sterk adviseren over te gaan op mqtt. De mqtt integratie is zeer eenvoudig in HA. Als je dan zelf (in node-red of ergens anders ) de data van http naar mqtt omzet heb je een eenvoudige integratie te pakken.

Bovendien is mqtt universeel, dus kan je de data ook nog ergens anders gebruiken mocht je dat willen :)

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • winDOS
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20:22

winDOS

6.22

Kire88 schreef op zondag 7 maart 2021 @ 20:58:
Heeft iemand hier toevallig ervaring met de mini-climate-card?
https://github.com/artem-sedykh/mini-climate-card

Het lijkt me wel een mooie card om alle functionaliteit van mijn Daikin airco in een compacte card te vangen.

Krijg de card alleen helaas niet werkend vanuit HACS. Meerdere malen geprobeerd: browser cache verwijderd, herstarts gedaan van HA, en de card opnieuw geinstalleerd. Helaas zonder succes.

[Afbeelding]

Misschien nog suggesties?
Tip voor de volgende keer: Als je vanuit de GUI een custom card toevoegt. Dan moet je het - teken weglaten en de spaties ;)

YAML:
1
2
type: 'custom:mini-climate'
entity: climate.living_room

C:\>Signature.bat


 • Horla
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 14:40
Nu mijn terugdraaiende teller verdwenen is, heb ik besloten te kijken of ik met Home Assistant de warmtepomp van het zwembad automatisch kan laten inschakelen als de zonnepanelen voldoende stroom opbrengen (i.c.m. een home wizard P1-meter). Dit ga ik doen door een Shelly in het stopcontact van de warmtepomp te steken.

Aangezien ik Home Assistant nog nooit heb gebruikt, wou ik gisteren er wat mee oefenen en zo instellen dat als de ventilator van de badkamer wordt aangezet, deze na twee uur automatisch terug uit valt. Blijkbaar doe ik echter iets verkeerd want de ventilator valt niet uit. Het is vast iets doms maar ik geraak er toch niet uit.

Bij automatiseringen heb ik als trigger:

Geen voorwaarden en als acties:

Mij lijkt dit ventilator aan --> 2 uur timer --> actie: ventilator uit te zijn maar blijkbaar niet |:(

 • phlinx
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 09-11-2022
grote_oever schreef op maandag 8 maart 2021 @ 08:19:
[...]

Er is inderdaad geen orginele sensor. Geknutsel vind ik dan niet het juiste woord (en zie niet in hoe ik een webscrapper moet maken met 1 van de standaarden), maar ik heb de flow wel gemaakt in node-red. Die werkt helemaal naar wens en haalt keurig de waardes van de zonnepanelen op. Nadeel erbij is wel dat het geen standaard is.
Grote kans dat voor jouw omvormer een integratie in HA beschikbaar is die sensors creëert: https://www.home-assistant.io/integrations/#energy.

Of, via dsmr reader.

PVOutput


 • grote_oever
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 21:09
phlinx schreef op maandag 8 maart 2021 @ 10:04:
[...]


Grote kans dat voor jouw omvormer een integratie in HA beschikbaar is die sensors creëert: https://www.home-assistant.io/integrations/#energy.

Of, via dsmr reader.
Die had ik inderdaad al gezien. Bedankt. Heb zelf een SMA en merendeel van deze scripts werken op websockets. Grootste nadeel hieraan is dat SMA maar een maximaal van 4 connecties tegelijk toestaat.

Zelf heb ik nu een connectie voor:
- Pvoutput (via SBFspot/SQLite)
- Node-red die de waarde ophaalt
- Zelf log ik ook wel in op de site

Dan blijft er 1 connectie over en deze kan ik vullen met de SMA integratie. Ik merk alleen dat soms de connecties blijven hangen, waardoor ik eigenlijk 2 plekken over wil hebben. En gezien ik de waardes in Node-red had dacht ik een slimme oplossing te hebben om hem op de einde van de flow te pushen naar HA.

 • phlinx
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 09-11-2022
grote_oever schreef op maandag 8 maart 2021 @ 10:25:
[...]


Die had ik inderdaad al gezien. Bedankt. Heb zelf een SMA en merendeel van deze scripts werken op websockets. Grootste nadeel hieraan is dat SMA maar een maximaal van 4 connecties tegelijk toestaat.

Zelf heb ik nu een connectie voor:
- Pvoutput (via SBFspot/SQLite)
- Node-red die de waarde ophaalt
- Zelf log ik ook wel in op de site

Dan blijft er 1 connectie over en deze kan ik vullen met de SMA integratie. Ik merk alleen dat soms de connecties blijven hangen, waardoor ik eigenlijk 2 plekken over wil hebben. En gezien ik de waardes in Node-red had dacht ik een slimme oplossing te hebben om hem op de einde van de flow te pushen naar HA.
Die Node-red connectie naar SMA is dan toch niet nodig als je de SMA-integratie gebruikt?

Je kunt ook de pvoutput-integratie gebruiken om de data die SMA uploadt naar pvoutput in HA te halen.

PVOutput


 • MonkeyJohn
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 15:18
Gisteravond eindelijk eens een keer geupdate naar de laatste core versie, nu werken al mijn lichtknoppen opeens niet meer :/
Ik gebruik Xiaomi Aqara wireless wall switches, ik kan in HA, bij zigbee2mqtt in de logs, zien dat de "click_single" wordt getriggered maar in automations kan ik deze trigger nergens meer terug vinden :/
Daarnaast viel het mij ook op dat al mijn deur sensoren opeens een temperatuur meten?
Heb ik ergens iets gemist qua veranderingen/updates?

edit: dit was een frustratie post nadat ik gister naar bed wilde en ik opeens mijn lampen niet meer uit kon doen met de knoppen :X

[Voor 25% gewijzigd door MonkeyJohn op 08-03-2021 12:15]


 • water_escape
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 15:37
MonkeyJohn schreef op maandag 8 maart 2021 @ 11:40:
Gisteravond eindelijk eens een keer geupdate naar de laatste core versie, nu werken al mijn lichtknoppen opeens niet meer :/
Ik gebruik Xiaomi Aqara wireless wall switches, ik kan in HA, bij zigbee2mqtt in de logs, zien dat de "click_single" wordt getriggered maar in automations kan ik deze trigger nergens meer terug vinden :/ Als ik bij devices kijk zie ik onder entities ook alleen nog maar "hold" staan. Daarnaast viel het mij ook op dat al mijn deur sensoren opeens een temperatuur meten?
Heb ik iets gemist qua veranderingen/updates dat ik dingen weer opnieuw moet gaan toevoegen o.i.d.?
Had je daar HUE scenes achter? Moet je heel even in de release notes kijken omdat die anders zijn nu. Moet je aan zetten bij de integraties.

Water-Escape [ www.bunkerbusterforum.com ]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • MonkeyJohn
 • Registratie: Oktober 2014
 • Laatst online: 15:18
@water_escape Ik gebruik simpele ikea Tradfri lampen die alleen dimbaar zijn en de enige automation die er loopt komt vanuit HA.
Ik denk dat ik het euvel heb gevonden.. blijkbaar wordt er niet meer gekeken naar de "click_single/double" triggers en is die helemaal uit HA gebonjour(d/t) (heerlijk die verkrachting van talen) lijkt het, maar alleen nog maar naar de "action_single/double/hold" triggers welke binnen HA automatisch als een entity bij de device met "HOLD" in de naam wordt weergegeven.
Het zorgde voor een goede verwarring en even prutsen met alle namen en automations veranderen, gelukkig woon ik in een appartementje ;).

 • A1AD
 • Registratie: Juli 2013
 • Laatst online: 10:45
Zijn er bepaalde Zigbee motion sensors die hier worden aangeraden? Liefst van het type dat een hond niet interessant vindt :-)

I don't fail. I successfully identify suboptimal methods. iRP


 • Kenny73
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 19-03 09:52
Ik probeer nog steeds één energie sensor in orde te krijgen maar die krijgt ik maar niet voor elkaar.
Ik wil mijn eigen momentele verbruik weten.
Normal gesproken kan je dat zo uit de DSMR-reader halen maar ik heb zonnepanelen en die leveren ook energie.
YAML:
1
"{{(states('sensor.modbus_sma_power')|int) - ((states('sensor.grid_power_production')|int) - (states('sensor.grid_power_consumption'))|int)}}"

Nu heb ik de sensor zo ingeregeld maar die geeft af en toe een negatieve waarde en dat kan nooit bij eigen verbruik.
sensor.modbus_sma_power => huidige opwekking
sensor.grid_power_production => huidige levering retour
sensor.grid_power_consumption => huidige opname
Hieronder de uitkomst:


Heeft iemand een suggestie?

24x LG Mono Full Black 320Wp, SMA Sunny Tripower 6000TL/ Atlantic 270 L WP-Boiler


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Broekhuizen
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 01-02-2022
Ik ga binnenkort verhuizen en wil mijn nieuwe woning stapje voor stapje ook Smart gaan maken. Daarvoor heb ik voor Home Assistant gekozen, maar ik ben er nog niet helemaal uit wat nou de meest handige (en zoveel mogelijk kant-en-klare) hardwarematige oplossing is.

De Home Assistant Blue zag er heel leuk en aantrekkelijk uit, maar is als ik het goed begrijp overal uitverkocht en ook hartstikke duur om die naar Nederland te krijgen (verzending + inklaring).

Heeft er iemand een shopping list voor mij voor een vanuit Nederland verkrijgbaar alternatief hiervoor?
Liefst dus wel een oplossing op eMMC en niet op SD :P

Aanvulling:
Ik wil in de woning een HoneyWell Evohome installatie aanbrengen (slimme thermostaatknoppen, verwarming per zone).
Daarnaast zal het voornamelijk gaan om verlichting en schakelaars (ik denk aan Philips Hue), mogelijk een "slimme deurbel" (nog niet heel erg in verdiept maar mogelijk DoorBird) en wat metertjes hier en daar (verbruikmeter bij wasmachine -> is de was al klaar?, dat soort dingen).

[Voor 24% gewijzigd door Broekhuizen op 08-03-2021 14:07]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Sicco92
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20:27
Broekhuizen schreef op maandag 8 maart 2021 @ 14:03:
Ik ga binnenkort verhuizen en wil mijn nieuwe woning stapje voor stapje ook Smart gaan maken. Daarvoor heb ik voor Home Assistant gekozen, maar ik ben er nog niet helemaal uit wat nou de meest handige (en zoveel mogelijk kant-en-klare) hardwarematige oplossing is.

De Home Assistant Blue zag er heel leuk en aantrekkelijk uit, maar is als ik het goed begrijp overal uitverkocht en ook hartstikke duur om die naar Nederland te krijgen (verzending + inklaring).

Heeft er iemand een shopping list voor mij voor een vanuit Nederland verkrijgbaar alternatief hiervoor?
Liefst dus wel een oplossing op eMMC en niet op SD :P

Aanvulling:
Ik wil in de woning een HoneyWell Evohome installatie aanbrengen (slimme thermostaatknoppen, verwarming per zone).
Daarnaast zal het voornamelijk gaan om verlichting en schakelaars (ik denk aan Philips Hue), mogelijk een "slimme deurbel" (nog niet heel erg in verdiept maar mogelijk DoorBird) en wat metertjes hier en daar (verbruikmeter bij wasmachine -> is de was al klaar?, dat soort dingen).
Heb je al eens gekeken naar een Intel NUC toevallig? Ik heb zelf een losse NUC gekocht, samen met wat goedkoop SODIMM geheugen en een SSD die ik nog had liggen. Op die SSD heb ik vervolgens Home Assistant OS gezet (op deze manier, maar dan met een SSD aan een USB-adapter), en die heb ik aan een LAN-kabel gehangen. Dit draait nu al een paar maanden heel erg stabiel bij mij.

Ik heb er ook nog een Zigbee-stick (de Conbee II) in zitten die beheerd wordt door een add-on binnen Home Assistant OS. Het voelt voor mij wel als een fijn pakketje zo.

Is zoiets kant-en-klaar genoeg voor je?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • DexterDee
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:51

DexterDee

I doubt, therefore I might be

Kenny73 schreef op maandag 8 maart 2021 @ 13:46:
Ik probeer nog steeds één energie sensor in orde te krijgen maar die krijgt ik maar niet voor elkaar.
Ik wil mijn eigen momentele verbruik weten.
Normal gesproken kan je dat zo uit de DSMR-reader halen maar ik heb zonnepanelen en die leveren ook energie.
[...]

Heeft iemand een suggestie?
Als ik kijk naar mijn karakteristiek van het verbruik en teruglevering, dan zie ik dat mijn zonnepanelen met name terugleveren op fase 1. Die fase heeft (als er voldoende opgewekt wordt) een 0-verbruik gedurende die periode. De andere fases verbruiken "normaal", en alleen op de 1e fase wordt teruggeleverd. De teruglevering is [opbrengst PV - verbruik fase 1]Mogelijk speelt dit ook bij jou, wat betreft de 3-fase aansluiting?
Sicco92 schreef op maandag 8 maart 2021 @ 14:35:
Heb je al eens gekeken naar een Intel NUC toevallig? Ik heb zelf een losse NUC gekocht, samen met wat goedkoop SODIMM geheugen en een SSD die ik nog had liggen. Op die SSD heb ik vervolgens Home Assistant OS gezet (op deze manier, maar dan met een SSD aan een USB-adapter), en die heb ik aan een LAN-kabel gehangen. Dit draait nu al een paar maanden heel erg stabiel bij mij.
Ik heb ook een NUC hiervoor en die zijn al gauw een beetje overbemeten voor dit doel. Wat ik heb gedaan is een beetje meer capaciteit in de vorm van geheugen en storage toegevoegd. Zo kan ik ESXi draaien en kan ik de beschikbare capaciteit benutten door Virtual Machines (VM's) in te zetten. HA draait dan ook prima in een VM. USB devices zoals de P1 kabel kunnen gemakkelijk doorgeleid worden en werken prima binnen HA.

Daarnaast hou je waarschijnlijk nog genoeg capaciteit over, dus een Minecraft servertje, FreeNAS, Kubernetes clustertje of je willekeurig hobby projectje is er zo bijgezet ;)

Klik hier om mij een DM te sturen • 3245 WP op ZW


 • Ebayzo
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 17-10-2022

Ebayzo

hij/hem

Fun fact: dankzij de cast integratie kan je zelfs je interface casten naar een Google Home Hub:
Weinig fun meer aan op het moment met de hub welke de cast stopt na een aantal minuten. Of is dit inmiddels gefixed?

Ik dacht eindelijk geen "miskoop" gedaan te hebben aan de Hub maar dat was van korte duur :P

Default blanke hetero


 • Robbie T
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 17:57
@TheFes Ik heb inmiddels jou template voor "huis-modus" draaien.
Ik heb dit iets aangepast qua naamgeving maar verder schakelt ie prima!

Enige waar ik tegen aan loop is dat de nacht modus niet lijkt te werken. Als ik de schakelaar "nacht" op aan zet verandert de huis modus namelijk niet naar slapen. Mis ik iets?

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
=yaml]
- platform: template
 sensors:
  huis_modus:
   friendly_name: Huis Modus
   value_template: >-
    {% if is_state('group.thuis', 'not_home') 
      and is_state('input_boolean.gast', 'off') 
      and is_state('input_boolean.vakantie', 'on') %}
     Vakantie
    {% elif is_state('group.thuis', 'not_home') 
      and is_state('input_boolean.gast', 'on') %}
     Thuis
    {% elif is_state('group.thuis', 'not_home') %}
     Afwezig
    {% elif is_state('group.thuis', 'home') and is_state('input_boolean.nacht', 'on') %}
     Slapen
    {% else %}
     Thuis
    {% endif %}
   icon_template: >-
    {% if is_state('sensor.huis_modus', 'Home') %}
     mdi:account
    {% elif is_state('sensor.huis_modus', 'Afwezig') %}
     mdi:home-outline
    {% elif is_state('sensor.huis_modus', 'Vakantie') %}
     mdi:bag-suitcase
    {% elif is_state('sensor.huis_modus', 'Slapen') %}
     mdi:bed
     {% else %}
     mdi:home
    {% endif %}

 • phlinx
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 09-11-2022
@Kenny73 Je wilt denk ik weten:
Je huidige (per saldo) verbruik = je huidige opwekking - je huidige consumptie.

Kijk nog eens naar je sensor. Die zegt:
Huidige opwekking - huidige retourlevering - huidige opname.
Dat lijkt me niet juist.

PVOutput


 • Broekhuizen
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 01-02-2022
Sicco92 schreef op maandag 8 maart 2021 @ 14:35:
[...]


Heb je al eens gekeken naar een Intel NUC toevallig? Ik heb zelf een losse NUC gekocht, samen met wat goedkoop SODIMM geheugen en een SSD die ik nog had liggen. Op die SSD heb ik vervolgens Home Assistant OS gezet (op deze manier, maar dan met een SSD aan een USB-adapter), en die heb ik aan een LAN-kabel gehangen. Dit draait nu al een paar maanden heel erg stabiel bij mij.

Ik heb er ook nog een Zigbee-stick (de Conbee II) in zitten die beheerd wordt door een add-on binnen Home Assistant OS. Het voelt voor mij wel als een fijn pakketje zo.

Is zoiets kant-en-klaar genoeg voor je?
Klinkt goed. Ik kan alleen bij Home Assistent op de site nergens iets van "recommended minimal specs" of zoiets terugvinden.

Wat denk jij, is dit basismodel voor puur en alleen Home Assistent krachtig genoeg?
https://kooikerautomatise...-celeron-j3455-quad-core/

Denk het wel toch? Of is HA zwaarder dan ik denk?

 • DexterDee
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18:51

DexterDee

I doubt, therefore I might be

Broekhuizen schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:07:
Klinkt goed. Ik kan alleen bij Home Assistent op de site nergens iets van "recommended minimal specs" of zoiets terugvinden.

Wat denk jij, is dit basismodel voor puur en alleen Home Assistent krachtig genoeg?
https://kooikerautomatise...-celeron-j3455-quad-core/

Denk het wel toch? Of is HA zwaarder dan ik denk?
De recommended minimum specs zijn volgens mij 2 cores en 2Gb RAM. Dus die NUC voldoet helemaal prima. Let wel op dat als je veel historische data gaat opslaan, dat je wel wat ruimer in je storage wil zitten. Gelukkig zijn SATA SSD's niet al te duur. Of misschien heb je nog een 2,5" HDD liggen?

Klik hier om mij een DM te sturen • 3245 WP op ZW


 • Sicco92
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20:27
DexterDee schreef op maandag 8 maart 2021 @ 14:53:
Ik heb ook een NUC hiervoor en die zijn al gauw een beetje overbemeten voor dit doel. Wat ik heb gedaan is een beetje meer capaciteit in de vorm van geheugen en storage toegevoegd. Zo kan ik ESXi draaien en kan ik de beschikbare capaciteit benutten door Virtual Machines (VM's) in te zetten. HA draait dan ook prima in een VM. USB devices zoals de P1 kabel kunnen gemakkelijk doorgeleid worden en werken prima binnen HA.

Daarnaast hou je waarschijnlijk nog genoeg capaciteit over, dus een Minecraft servertje, FreeNAS, Kubernetes clustertje of je willekeurig hobby projectje is er zo bijgezet ;)
Klopt, dat merkte ik ook al snel. Ik heb de NUC ook gekozen om daar ooit iets met object-/gezichtsherkenning mee te doen. Vooralsnog doe ik daar niks mee en voor andere hobby-projectjes heb ik al een all-in-one servertje draaien, dus het komt er nu inderdaad op neer dat mijn NUC 99% van de tijd uit z'n neus staat te eten.

Ik heb hem ook juist gekocht om alles rondom Home Assistant helemaal los te koppelen van mijn server. Ik wil er dus ook niet teveel andere services op draaien die niets te maken hebben met home automation.
Broekhuizen schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:07:

Klinkt goed. Ik kan alleen bij Home Assistent op de site nergens iets van "recommended minimal specs" of zoiets terugvinden.

Wat denk jij, is dit basismodel voor puur en alleen Home Assistent krachtig genoeg?
https://kooikerautomatise...-celeron-j3455-quad-core/

Denk het wel toch? Of is HA zwaarder dan ik denk?
Dat lijkt me wel. Er zijn ook veel mensen die Home Assistant op hun Synology NAS hebben draaien, en daar zit vaak ook zo'n soort Celeron CPU in. Ik heb zelf een i3-NUC, maar zoals hierboven staat, zit die bijna alleen maar niks te doen. Deze J3455 lijkt me dus meer dan genoeg.

 • Kenny73
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 19-03 09:52
phlinx schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:03:
@Kenny73 Je wilt denk ik weten:
Je huidige (per saldo) verbruik = je huidige opwekking - je huidige consumptie.

Kijk nog eens naar je sensor. Die zegt:
Huidige opwekking - huidige retourlevering - huidige opname.
Dat lijkt me niet juist.
Maar ik wil toch juist mijn huidige consumptie weten?
Dan wordt het voor nu huidige opwek - sensor.dsmr_reading_electricity_currently_returned
Maar als ik geen opwekking meer heb dan lever ik ook niets meer terug en weet ik nog steeds mijn eigen verbruik niet. 8)7

24x LG Mono Full Black 320Wp, SMA Sunny Tripower 6000TL/ Atlantic 270 L WP-Boiler


 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 20:08

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Broekhuizen schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:07:
[...]


Klinkt goed. Ik kan alleen bij Home Assistent op de site nergens iets van "recommended minimal specs" of zoiets terugvinden.

Wat denk jij, is dit basismodel voor puur en alleen Home Assistent krachtig genoeg?
https://kooikerautomatise...-celeron-j3455-quad-core/

Denk het wel toch? Of is HA zwaarder dan ik denk?
Die NUC is perfect. Ik draai 30 containers daarop, waaronder home assistant :D

Dus in mijn geval Ubuntu 20.04 LTS met docker en portainer voor het beheer van de containers.
Dus geen hass os, of supervisor.

Zie hier de gemiddelde load en ram gebruik 8)

[Voor 15% gewijzigd door Mars Warrior op 08-03-2021 15:37]

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs

Robbie T schreef op maandag 8 maart 2021 @ 14:55:
@TheFes Ik heb inmiddels jou template voor "huis-modus" draaien.
Ik heb dit iets aangepast qua naamgeving maar verder schakelt ie prima!

Enige waar ik tegen aan loop is dat de nacht modus niet lijkt te werken. Als ik de schakelaar "nacht" op aan zet verandert de huis modus namelijk niet naar slapen. Mis ik iets?

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
=yaml]
- platform: template
 sensors:
  huis_modus:
   friendly_name: Huis Modus
   value_template: >-
    {% if is_state('group.thuis', 'not_home') 
      and is_state('input_boolean.gast', 'off') 
      and is_state('input_boolean.vakantie', 'on') %}
     Vakantie
    {% elif is_state('group.thuis', 'not_home') 
      and is_state('input_boolean.gast', 'on') %}
     Thuis
    {% elif is_state('group.thuis', 'not_home') %}
     Afwezig
    {% elif is_state('group.thuis', 'home') and is_state('input_boolean.nacht', 'on') %}
     Slapen
    {% else %}
     Thuis
    {% endif %}
   icon_template: >-
    {% if is_state('sensor.huis_modus', 'Home') %}
     mdi:account
    {% elif is_state('sensor.huis_modus', 'Afwezig') %}
     mdi:home-outline
    {% elif is_state('sensor.huis_modus', 'Vakantie') %}
     mdi:bag-suitcase
    {% elif is_state('sensor.huis_modus', 'Slapen') %}
     mdi:bed
     {% else %}
     mdi:home
    {% endif %}
Wat geeft de volgende code als je thuis bent en de schakelaar nacht aan staat (in ontwikkelaarsopties -> sjablonen)
YAML:
1
{{ is_state('group.thuis', 'home') and is_state('input_boolean.nacht', 'on') }}


Die zou daar True moeten geven

Home Assistant configuratie


 • Robbie T
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 17:57
TheFes schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:35:
[...]


Wat geeft de volgende code als je thuis bent en de schakelaar nacht aan staat (in ontwikkelaarsopties -> sjablonen)
YAML:
1
{{ is_state('group.thuis', 'home') and is_state('input_boolean.nacht', 'on') }}


Die zou daar True moeten geven
Ik heb de schakelaar nacht aan gezet en daarna de code ingevoerd bij templates. Ik krijg daar inderdaad de waarde true terug.

 • royalt123
 • Registratie: Juni 2011
 • Nu online
Ik was namelijk geintreseerd om hub te kopen om als soort tablet te gebruiken voor home assistant.
Echter lees ik inderdaad hier en daar dat na aantal minuten verdwijnt.

Nu is mijn vraag vooral of ik vanuit Hub Home assistant kan openen? Ik vind het namelijk niet erg om home assistant te openen elke keer wanneer ik het nodig heb omdat ik Hub ook voor andere dingen wilt gebruiken.
Ebayzo schreef op maandag 8 maart 2021 @ 14:55:
[...]
Weinig fun meer aan op het moment met de hub welke de cast stopt na een aantal minuten. Of is dit inmiddels gefixed?

Ik dacht eindelijk geen "miskoop" gedaan te hebben aan de Hub maar dat was van korte duur :P

 • Ebayzo
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 17-10-2022

Ebayzo

hij/hem

royalt123 schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:40:
Ik was namelijk geintreseerd om hub te kopen om als soort tablet te gebruiken voor home assistant.
Echter lees ik inderdaad hier en daar dat na aantal minuten verdwijnt.

Nu is mijn vraag vooral of ik vanuit Hub Home assistant kan openen? Ik vind namelijk niet erg om home assistant te openen elke keer als ik nodig heb omdat ik Hub ook voor andere dingen wilt gebruiken.


[...]
Nou, zover ik weet niet. Vind persoonlijk de Hub maar een dom apparaat en gesloten. Maar wellicht zie ik iets over het hoofd. Zit zelf in ieder geval over een simpele tablet aan de "muur" t.b.v. HA te denken.

Default blanke hetero

Robbie T schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:39:
[...]


Ik heb de schakelaar nacht aan gezet en daarna de code ingevoerd bij templates. Ik krijg daar inderdaad de waarde true terug.
Oke, maar je huis modus verandert dan dus niet? Want dat zou dan inderdaad wel moeten.

Zie overigens wel dat de "else" in je icon_template te veel spaties heeft.

[Voor 10% gewijzigd door TheFes op 08-03-2021 15:44]

Home Assistant configuratie


 • Sicco92
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20:27
Ebayzo schreef op maandag 8 maart 2021 @ 14:55:
[...]
Weinig fun meer aan op het moment met de hub welke de cast stopt na een aantal minuten. Of is dit inmiddels gefixed?

Ik dacht eindelijk geen "miskoop" gedaan te hebben aan de Hub maar dat was van korte duur :P
Als ik het me goed herinner kan je maximaal 10 minuten iets casten naar een Hub. Dat is een harde/ingebakken limiet van de Hub zelf. Op Reddit zag ik een aantal mensen hier omheen werken met een automation die om de 10 minuten een pagina naar hun Hub castten. Misschien kan je daar iets mee?
royalt123 schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:40:
Ik was namelijk geintreseerd om hub te kopen om als soort tablet te gebruiken voor home assistant.
Echter lees ik inderdaad hier en daar dat na aantal minuten verdwijnt.

Nu is mijn vraag vooral of ik vanuit Hub Home assistant kan openen? Ik vind het namelijk niet erg om home assistant te openen elke keer wanneer ik het nodig heb omdat ik Hub ook voor andere dingen wilt gebruiken.


[...]
Dat kan wel, zijn verschillende opties voor.
Je kunt een routine aanmaken die een script aanroept om vervolgens HA te casten.
Die kun je dan met stem aanroepen.
Of je maakt een input boolean die je dan via de hub kunt schakelen en waar je een automation aanhangt die HA gaat casten.

Home Assistant configuratie


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Ebayzo
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 17-10-2022

Ebayzo

hij/hem

Sicco92 schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:44:
[...]

Als ik het me goed herinner kan je maximaal 10 minuten iets casten naar een Hub. Dat is een harde/ingebakken limiet van de Hub zelf. Op Reddit zag ik een aantal mensen hier omheen werken met een automation die om de 10 minuten een pagina naar hun Hub castten. Misschien kan je daar iets mee?
Die 10 minuten is recent geïntroduceerd door Google. Ik had de "hack" gezien inderdaad maar dat was een redelijk gedoe.

Default blanke hetero


 • Robbie T
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 17:57
TheFes schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:42:
[...]


Oke, maar je huis modus verandert dan dus niet? Want dat zou dan inderdaad wel moeten.

Zie overigens wel dat de "else" in je icon_template te veel spaties heeft.
er gebeurt inderdaad niets.
Gast staat uit
vakantie staat uit
group.thuis staat op home

De spaties is aangepast!

 • royalt123
 • Registratie: Juni 2011
 • Nu online
Gewoon android tablet kopen is idd betere keuze maar omdat ik via ISP Hub kan kopen voor 30€ leek me wel leuk :)
Ebayzo schreef op maandag 8 maart 2021 @ 15:42:
[...]
Nou, zover ik weet niet. Vind persoonlijk de Hub maar een dom apparaat en gesloten. Maar wellicht zie ik iets over het hoofd. Zit zelf in ieder geval over een simpele tablet aan de "muur" t.b.v. HA te denken.
Robbie T schreef op maandag 8 maart 2021 @ 16:05:
[...]


er gebeurt inderdaad niets.
Gast staat uit
vakantie staat uit
group.thuis staat op home

De spaties is aangepast!
Ik zie zo eerlijk gezegd ook niet wat er mis is.
De nachtstand is de enige die ik hier thuis tot op heden gezien heb (buiten Thuis) en die werkt hier prima met mijn sensor.
Als ik het goed begrijp werken afwezig, gast en vakantie dus wel?
Is het ook echt de state van de sensor die niet wijzigt, of alleen het icoon?

Home Assistant configuratie


 • Robbie T
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 17:57
TheFes schreef op maandag 8 maart 2021 @ 16:15:
[...]


Ik zie zo eerlijk gezegd ook niet wat er mis is.
De nachtstand is de enige die ik hier thuis tot op heden gezien heb (buiten Thuis) en die werkt hier prima met mijn sensor.
Als ik het goed begrijp werken afwezig, gast en vakantie dus wel?
Is het ook echt de state van de sensor die niet wijzigt, of alleen het icoon?
De state wijzigt niet.
Gast, afwezig en vakantie werken wel.

 • habbekrats
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 17:26
@Kenny73 Ik denk dat je in he formule een if statement moet zetten dat als het verbruik negatief word dat het eigen verbruik dan op dat moment 0 is.

http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=46229&sid=42168

Robbie T schreef op maandag 8 maart 2021 @ 16:16:
[...]


De state wijzigt niet.
Gast, afwezig en vakantie werken wel.
Enige wat ik dan nog kan bedenken is dat je geen reboot hebt gedaan na je laatste wijzigingen in de sensor. Zou dat eventueel kunnen?

[Voor 31% gewijzigd door TheFes op 08-03-2021 16:22]

Home Assistant configuratie


 • Valkyre
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 07:51

Valkyre

Kitesurf FTW!

ik heb momenteel de DSMR reader draaiende, en via de homeassistant:7777 url heb ik inderdaad de mooie DSMR grafiekjes, echter wil ik dit ook graag in HA inzichtelijk maken.
echter het toevoegen van het onderstaande stukje levert mij wel een hoop sensors op, echter die sensors doen niks.
YAML:
1
 - platform: dsmr_reader


ik begrijp niet zo goed hoe ik MQTT moet configureren om dit te ontvangen? überhaupt kan ik volgens mij aan mosquitto broker weinig configreren?

1. bovenstaande is de eerste vraag.
2. Hoe kun je de van de verschillende addons zien wat het docket ip adres is?
in mqtt log zie ik bijvoorbeerd wel dit staan en dit is wellicht de inkomende connectie van dsmr reader.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
1615219169: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219169: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219225: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219226: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219228: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219228: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219260: Saving in-memory database to /data/mosquitto.db.
1615219285: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219286: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219288: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219288: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219334: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.

3. is het mogelijk om te tijdsnotatie op 24 uur te zetten? configuration > General > staat al op metric system en Europe/Amsterdam.

iRacing Profiel


 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19:49
Valkyre schreef op maandag 8 maart 2021 @ 17:22:
ik heb momenteel de DSMR reader draaiende, en via de homeassistant:7777 url heb ik inderdaad de mooie DSMR grafiekjes, echter wil ik dit ook graag in HA inzichtelijk maken.
echter het toevoegen van het onderstaande stukje levert mij wel een hoop sensors op, echter die sensors doen niks.
YAML:
1
 - platform: dsmr_reader


ik begrijp niet zo goed hoe ik MQTT moet configureren om dit te ontvangen? überhaupt kan ik volgens mij aan mosquitto broker weinig configreren?

1. bovenstaande is de eerste vraag.
2. Hoe kun je de van de verschillende addons zien wat het docket ip adres is?
in mqtt log zie ik bijvoorbeerd wel dit staan en dit is wellicht de inkomende connectie van dsmr reader.
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
1615219169: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219169: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219225: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219226: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219228: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219228: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219260: Saving in-memory database to /data/mosquitto.db.
1615219285: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219286: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219288: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.
1615219288: Socket error on client <unknown>, disconnecting.
1615219334: New connection from 172.30.32.1 on port 1883.

3. is het mogelijk om te tijdsnotatie op 24 uur te zetten? configuration > General > staat al op metric system en Europe/Amsterdam.
Wat heb je in DSMR-reader bij de MQTT broker instellingen ingesteld?

What's the speed of dark?


 • Valkyre
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 07:51

Valkyre

Kitesurf FTW!

JayOne schreef op maandag 8 maart 2021 @ 17:35:
[...]

Wat heb je in DSMR-reader bij de MQTT broker instellingen ingesteld?
daarmee bedoel je dit toch?
bij outoging MQTT message zie ik 0 berichten.

[Voor 4% gewijzigd door Valkyre op 08-03-2021 17:39]

iRacing Profiel


 • Jerry_bboy
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 08:32
@Valkyre en heb je (Databron) Dagverbruik: Gesplitst topic aan staan?
en de andere die je nodig hebt ?

 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19:49
Valkyre schreef op maandag 8 maart 2021 @ 17:38:
[...]


daarmee bedoel je dit toch?


[Afbeelding]

bij outoging MQTT message zie ik 0 berichten.
Je hebt deze username/wachtwoord ook zo ingesteld in de mqtt configuratie binnen HA? Daarnaast moet je zoals @Jerry_bboy hier boven aangeeft ook de verschillende topics aanzetten.

What's the speed of dark?


 • sjorsjuhmaniac
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 11:52
Valkyre schreef op maandag 8 maart 2021 @ 17:22:
ik begrijp niet zo goed hoe ik MQTT moet configureren om dit te ontvangen? überhaupt kan ik volgens mij aan mosquitto broker weinig configreren?

1. bovenstaande is de eerste vraag.
In je broker hoef je niets te configureren als die 'al draait'/'al werkend' is.

Is mqtt helemaal nieuw dan moet je de mosquitto configuratie eens bekijken en daar instelling wijzigen als je wilt. Standaard instellingen zijn normaal prima.

in je dsmr reader moet je dan het juist IP van de broker opgeven
- draai je dsmr als HA Plugin dan wordt dat normaal gesproken voor je geregeld (ik weet niet eens of die er als plugin is maar ik ga er maar even vanuit)
- draai je dsmr reader 'anders' of zelfs op een andere host dan moet je het IP adress van de broker gebruiken. Tenzij je dsmr als handmatige docker draait (denk ik niet wat je kon de docker ip's niet vinden gaf je aan) geef het IP adress van HA op (dus geen 172 adress maar je LAN ip van HA)
2. Hoe kun je de van de verschillende addons zien wat het docket ip adres is?
Eenvoudigste is om de portainer addon te installeren. je kan dan eenvoudig via de portainer webgui alle info bekijken.

[Voor 4% gewijzigd door sjorsjuhmaniac op 08-03-2021 18:19]

Pagina: 1 2 3 ... 245 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Zet je code tussen [code=yaml] [/code] tags om het goed leesbaar te houden; ook makkelijker voor de eventuele foutopsporing.

Lees ook eerst even de topicstart voor je je vraag plaatst, wellicht wordt je vraag daar al beantwoord. Wil je pronken met je setup mag dat in Home Assistant - Show je setup.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee