Toon posts:

Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 3 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 101 Laatste
Acties:
 • 432.842 views

 • tim427
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 03-03 09:27
Mede-auteurs:
 • PuckStar
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 18-03 11:16

PuckStar

 • Hmmbob
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 20-03 13:30

Hmmbob

 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27

septillion

Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 3


Eerste deel: Home Assistant - Open source Python3 home automation (Pinned posts deel 1)
Tweede deel: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 2 (Pinned posts deel 2)

Wat is Home Assistant?

Home Assistant (afgekort tot HA, soms ook HASS) is een open source automation platform gebouwd met Python 3. Het kan veel verschillende soorten en merken devices in huis (en daarbuiten) tracken en besturen. De installatie is ook vrij eenvoudig en er is een zeer snel groeiende community. Leuk detail is dat het project door een in de VS wonende Nederlander (Paulus Schoutsen) is gestart.

Demo
Een werkende demo-omgeving is te vinden op https://demo.home-assistant.io/. Je kan daar door verschillende Lovelace (UI) setups klikken, zodat je een goed beeld krijgt bij alles wat mogelijk is met Home Assistant en Lovelace.

Ingebouwde UI
Home Assistant heeft een ingebouwde web UI geschikt voor mobiel, tablet en desktop. Om de interface te kunnen gebruiken hoef je dus geen app te installeren, maar dat kan wel. Er zijn apps voor iOS en Android. Het grote voordeel van deze apps is dat je meteen ingebouwde mogelijkheden hebt voor Device Tracking, Notificaties en dat je sensoren van je telefoon kan uitlezen. Een goed overzicht van de mogelijkheden per platform is hier te vinden.

De standaard interface ziet er ongeveer zo uit, maar kan dus volledig naar eigen voorkeur opgezet worden:


Verschillende varianten

Over de jaren heen is Home Assistant fors gegroeid. Waar het eerst 'enkel' een Python applicatie was kwam daar later een eigen OS en een management systeem bij. En als je dat dan allemaal combineerde in één systeem, dan had je de optie die "Hass.io" genoemd werd. Volg je het nog? :P

Nu, omdat er vaak verwarring ontstond door deze tombola aan namen heeft het Home Assistant team begin 2020 besloten om iets aan deze verwarring te doen. Sindsdien worden de volgende termen gebruikt:
Home Assistant
Home Assistant is een alles-in-een home automation operating system voor je huis. Het is een veilig, makkelijk up-to-date te houden systeem wat het meest krachtige home automation platform ter wereld draait. And guess what? In de kern draait het Home Assistant Core - zie hieronder. Als je deze all-in-one oplossing draait kan je gebruik maken van Home Assistant add-ons.
Legacy: dit complete systeem is wat eerder (voor 2020) werd aangeduid als "Hass.io".
Home Assistant Core
Home Assistant Core is (letterlijk) de kern van Home Assistant: dit is de Python applicatie die daadwerkelijk de aansturing van je huis voor zijn rekening neemt. Home Assistant Core is ook datgene wat je gebruikt als je zelf een Docker of Python venv installatie draait: deze maken gebruik van enkel de Python applicatie Home Assistant Core. Dit wordt ook wel eens een "stand-alone installatie" genoemd.

Hoe te installeren?

Je kunt Home Assistant op allerlei platformen installeren waarvan de Raspberry Pi de meest gebruikte is. Let erop dat het installeren op een SD-Card met standaard logging en recording settings de card zwaar belast. Kijk bij de tips voor oplossingen hiervoor. Eind mei heeft Home Assistant geprobeerd duidelijkheid te scheppen in de verschillende officieel ondersteunde installatiemethodes in een blog: https://www.home-assistan...nd-community-guides-wiki/. Hieronder een overzicht daarvan:
Recommended: Home Assistant
Home Assistant biedt een zeer eenvoudig te installeren "all-in-one" oplossing. Hiermee installeer je een volledige en kant-en-klare installatie van Home Assistant die je eenvoudig kan uitbreiden met add-ons. Het "Getting Started" stappenplan op de Home Assistant website leidt je door de benodigde stappen heen. Hiermee installeer je in een paar tellen Home Assistant op je Raspberry Pi 3 of 4, een Tinkerboard, Odroid, of een Intel NUC Dit is voor verreweg de meeste gebruikers de aanbevolen installatiemethode.

Je kan ook gebruik maken van Home Assistant in een virtuele machine. Dit is een geavanceerde oplossing om de Home Assistant "all-in-one" oplossing met add-ons en het gemak van de supervisor te gebruiken zonder daar één fysiek apparaat helemaal voor vrij te maken. Je draait dan Home Assistant als virtual machine op je eigen ESXi of Proxmox server - hiervoor moet je natuurlijk wel al over zo'n server beschikken. Images / virtual disks voor deze oplossing zijn hier te vinden. (Dit is een geavanceerde oplossing. Als ESXi, Proxmox en vmdk je niets zegt dan is deze installatiemethode niet geschikt voor je.)
Home Assistant Container
Een andere populaire oplossing is het draaien van Home Assistant Core in een container (bijv Docker omgeving). Dit is bruikbaar als je zelf voldoende ervaring hebt met het opzetten van een besturingssysteem waarop Docker draait én je geen behoefte hebt aan de add-ons die je met de gewone Home Assistant wel zou krijgen, omdat je ze bijvoorbeeld zelf in een Docker container naast Home Assistant wil draaien. Met deze methode draai je enkel de kern van Home Assistant, zonder de extra Supervisor en OS lagen.
Home Assistant Supervised
Dit is een soort van hybride oplossing tussen boven genoemde installatiemethodes. Hiermee installeer je de volledige Home Assistant op een bestaand Linux besturingssysteem. Hierbij heb je dus alle voordelen van het all-in-one systeem (zoals de Supervisor en add-ons) zonder dat je een systeem enkel en alleen voor Home Assistant moet gebruiken. Dit is ook een wat meer geavanceerde installatiemethode dan de generieke Home Assistant installatie, maar erg populair in de community omdat het toch de "full experience" geeft zonder er een apparaat volledig voor in te zetten.
Home Assistant Core (aka Python venv)
Voor geavanceerde gebruikers / developers is er ook de mogelijkheid om Home Assistant Core te draaien in een virtual environment van Python, ook wel een venv installatie genoemd. Hiermee draai je Home Assistant rechtstreeks op een bestaande Python installatie. De aanwijzingen voor een venv-installatie op een Raspberry staan hier, terwijl de aanwijzingen voor een venv-installatie op andere omgevingen hier staan.
Andere platformen
Voor andere installaties, zoals op een NAS, een standaard Linux omgeving, Mac of Windows, kun je hier terecht voor een beschrijving door community leden: https://community.home-assistant.io/c/community-guides/

Configuratie van je eigen Home Automation

Configuratie van Home Assistant is tegenwoordig grotendeels webbased, maar kan ook via bestanden (YAML-formaat). Als onderdeel van de overgang naar versie 1.0 worden steeds meer configuratiemogelijkheden beschikbaar gemaakt via de front-end, waardoor Home Assistant ook voor mensen die niet in YAML code willen werken heel bruikbaar is.

Een Home Assistant installatie bestaat uit een combinatie van integraties (om apparaten zoals lampen, speakers, media spelers aan te sturen) en automations (om op basis van bepaalde triggers een bepaalde action uit te voeren.

Integraties, custom components en add-ons

Officiële integraties

De services of apparaten waarmee Home Assistant "out-of-the-box" mee kan werken, worden integraties genoemd. Voor een complete lijst van zogenaamde integrations (inmiddels al meer dan 1500) zie:
https://www.home-assistant.io/integrations#all. Hieronder slechts een select aantal van mogelijke integraties met Home Assistant:Fun fact: dankzij de cast integratie kan je zelfs je interface casten naar een Google Home Hub:


Add-ons
Draai je het all-in-one Home Assistant (wat vroeger Hass.io genoemd werd), dan kan je gebruik maken van zogenaamde add-ons. Add-ons breiden de functionaliteit rondom Home Assistant uit, zoals bijvoorbeeld een MQTT server, een editor voor je configuratie of een Adblocker voor je netwerk. Hoewel deze add-ons misschien wel met Home Assistant praten en eenvoudig vanuit Home Assistant te configureren en bedienen zijn, zijn het geen nieuwe integraties of veranderen ze de werking van Home Assistant niet. Het is dus een stuk software wat je naast je Home Assistant draait, om zo je apparaat meer taken op zich te laten nemen.
Een overzicht met beschikbare add-ons is hier te vinden.
HACS (Home Assistant Community Store)
HACS is een custom component die een soort marktplaats voor andere custom components implementeert. Oftewel: na het installeren van HACS krijg je toegang tot een enorme verzameling van custom components voor Home Assistant. Dit kan bestaan uit nieuwe integraties maar ook uit modules of cards en themes voor gebruik in Lovelace. Al deze items zijn vanuit HACS te installeren, bij te werken en weer te verwijderen. HACS (of custom_components) passen dus (in tegenstelling tot add-ons) wél de werking of mogelijkheden van Home Assistant aan. Iedere installatievorm kan gebruik maken van HACS.


(Klik voor een bewegende demo)
Community projecten
Home Assistant heeft een grote community en er komen regelmatig nieuwe componenten bij.
Kijk daarvoor ook hier: https://community.home-assistant.io/c/projects

Automation

Een platform als Home Assistant wil je natuurlijk gebruiken om bepaalde taken in je huis te automatiseren. In Home Assistant werkt dat met Automations.

Automations werken volgens het principe trigger -> condition -> action
Het is belangrijk dat je deze basis snapt, want ongeacht hoe je automations gaat invoeren (via de frontend of yaml), de basisstructuur blijft altijd hetzelfde.

Dus: "Als dit gebeurt" (trigger) -> "En aan deze voorwaarden wordt voldaan" (condition) -> "Voer dan dit uit" (action).

Simpel voorbeeld in yaml:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
automation:
 alias: Turn on light when sun sets
 trigger:
  platform: sun
  event: sunset
 action:
  service: light.turn_on
  entity_id: light.livingroom

Een uitgebreider voorbeeld:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
# Example configuration.yaml entry
group:
 living_room:
  - light.table_lamp
  - light.ceiling
  - switch.christmas_lights

automation:
 alias: Turn on light when sun sets
 trigger:
  platform: sun
  event: sunset
  offset: "-01:00:00"
 condition:
  platform: state
  entity_id: device_tracker.paulus
  state: home
 action:
  service: homeassistant.turn_on
  entity_id: group.living_room

YAML configuratie is over het algemeen "voor gevorderden". Automations zijn ook eenvoudig via de frontend aan te maken:


Een aantal tweakers hebben hun config gedeeld: kijk daar ook eens ter inspiratie.

Tips en aanbevelingen

Yaml: spatiegevoelig...
YAML is extreem gevoelig voor spaties en tabs. Als vuistregel: inspringen doe je altijd per even aantal spaties en tabs worden niet gebruikt. Hoewel een tool als yamllint misschien aan kan geven dat je "valid yaml" hebt, wil dat nog niet zeggen dat het ook "valid configuration" is voor Home Assistant. Als je wijzigingen in yaml bestanden hebt gemaakt, kan je eenvoudig je wijzigingen controleren door in de frontend naar "Instellingen" -> "Serverbeheer" -> "Controleer configuratie" te gaan voordat je (op hetzelfde tabblad) delen van je configuratie kan herladen of Home Assistant herstarten.
Tip bij gebruik van een SD-Card
Als je gaat installeren op een SD-Card is het aan te raden om de database en log van Home Assistant weg te laten schrijven naar een usb-stick of andere externe locatie, omdat de vele schrijfacties die hierbij komen kijken niet goed zijn voor de levensduur van je SD-Card. Hier een handleiding betreft het gebruik van een usb-stick.
Het lezen/schrijven naar de database kun je sowieso beperken als je de Recorder en Logbook wat beperkter opzet. Het is vaak helemaal niet nodig om bepaalde zaken te loggen.
Externe toegang en beveiliging
Als je je Home Assistant platform ook van buitenaf wilt kunnen benaderen is het aan te raden om de verbinding goed te beveiligen.
Indien je Home Assistant (de all-in-one oplossing) gebruikt kun je die doen met de DuckDNS Addon.
Andere losse tips & aanbevelingen
Sommige van onderstaande tips zijn onnodig of verlopen op een andere manier als je van de all-in-one Home Assistant installatie gebruik maakt!
 • Om makkelijk je Home Assistant configuratie bestanden aan te passen maak je een samba share aan.
  Uitleg hierover vind je in deze video rond 6:30
 • Het is sterk aan te raden om je bestanden te bewerken met Notepad++ of Atom. In deze editors kun je de Code Taal dan op YAML zetten waardoor het makkelijker leesbaar is en je fouten sneller ontdekt. Met Atom kan je ook via SSH rechtstreeks met je host verbinden, zodat je geen samba share hoeft aan te maken.
 • Een iets geavanceerder alternatief kan VS Code zijn - zowel te gebruiken als losse installatie op je pc maar ook als add-on als je de volledige Home Assistant draait. Installeer je ook de Home Assistant plugin (zit al in de add-on), dan krijg je auto complete voor entiteiten en veel voorkomende stukken code. De plugin is te downloaden via https://marketplace.visua...art.vscode-home-assistant.
 • Vaak is het zo dat het herstarten van Home Assistant via de GUI of zelfs via de commandline erg lang kan duren. Je kunt Hassctl gebruiken om te herstarten. Als het afsluiten namelijk te lang duurt wordt het hiermee na 1 minuut hard gestopt. Dit heeft tot nu toe nog nooit voor problemen gezorgd.
 • Nadat je configuratie bestanden hebt aangepast moet je Home Assistant herstarten, maar om zeker te zijn dat dat niet mislukt vanwege incorrecte code kun je eerst een "check config" doen (instellingen -> server beheer -> controleer configuratie). In een terminal kan je ook dit commando runnen (vanaf versie 0.29): $ hass --script check_config.
 • Bij Templates (onder Developer Tools) http://JOUWHASSURL/dev-template kun je ook templates controleren.
 • De ingebouwde icons die je kan gebruiken komen van https://materialdesignicons.com/, waar je ook voorbeelden kan zien.

Inspiratie / voorbeelden van anderen

Home Assistant Community resources
Configuraties en componenten van en door Tweakers

Andere relevante topics

Tweakers: Show je eigen Home Assistant setup
Er is een speciaal "show je eigen Home Assistant setup" topic waar vele prachtige voorbeelden staan van mede-tweakers. In dit topic zie je goed wat voor een sterk en flexibel product Home Assistant is met zijn goed configureerbare Lovelace frontend.
Zigbee2Mqtt
Er is nu een specifiek Zigbee2mqtt topic!. Zigbee2mqtt is open source software waarmee je je zigbee apparaten via MQTT kunt uitlezen en aansturen. Met deze software en relatief goedkope hardware die je ervoor nodig hebt, heb je in principe geen andere Zigbee hubs meer nodig zoals Philips Hue, Xiaomi Gateway of Trädfri. Dat scheelt dus geld en extra devices.
deCONZ - Zigbee gateway van Dresden Elektronik
Een andere zigbee Gateway oplossing is deCONZ. deCONZ is een Zigbee gateway ontwikkeld door Dresden Elektronik. Met deze gateway kun je Zigbee devices van verschillende fabrikanten aansturen door middel van de Phoscon web-app. De deCONZ gateway is los te gebruiken maar ook in combinatie met verschillende domotica applicaties zoals Home Assistant.
Node-RED
Een alternatief systeem voor het bouwen van automatiseringen binnen Home Assistant is Node-RED. Node-RED is een applicatie waarmee je zonder (veel) programmeerervaring toch krachtige automatiseringen kan maken vanuit je browser, met een eenvoudige grafische interface. Daarnaast heeft het volledige ondersteuning voor Javascript ingebouwd, zodat je in zogenaamde 'function nodes' eigen krachtige logica kan programmeren indien gewenst.Heb je ook een configuratie die je met ons wilt delen? Of misschien heb je zelf een handig component gemaakt? Laat het een van de topicstarters weten dan kunnen we de link hier opnemen!

Topicstart overgenomen uit de vorige topics, kudo's voor @Hmmbob en daarvoor weer @BKJ en @PuckStar

[Voor 101% gewijzigd door Hmmbob op 19-08-2020 10:15]


 • Mimiix
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 20-03 17:15

Mimiix

Professioneel Prutser

Mag ik nu heel hard FIRST roepen?

deCONZ Community Manager | deCONZ Discord: https://discord.gg/HvzTwcB


 • Quad
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 23:24

Quad

Doof

Mimiix schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 07:02:
Mag ik nu heel hard FIRST roepen?
Nee. ;)

Alles went behalve een Twent.
PVOutput☀️
Darts🎯


 • Dacuuu
 • Registratie: Maart 2009
 • Nu online
Gaan we weer!
Oh, verrassend, een nieuw deel even snel midden in de nacht? Bijzonder.
teacher schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 00:16:
@Hmmbob , Frenck en PuckStar laat maar weten als jullie wederom medeauteur willen worden!
Ja.

[Voor 7% gewijzigd door Hmmbob op 19-08-2020 08:43]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!

plan: Slimme huizen tijdens de Digital Tweakers Meet-up Smarthome
De data van je slimme huis
Een van de aanwezige sprekers is Paulus Schoutsen - oprichter van Home Assistant, een van de populairste softwareplatforms voor smarthomebesturing - die met zijn talk ‘De data van je slimme huis, waar gaat het heen?’ het thema privacy aankaart. Zijn toegankelijke talk gaat over smarthomes die vol met slimme producten zitten die informatie verzamelen. Informatie die een verhaal vertelt over ons en ons leven. Wat doen die producten met die informatie en met wie delen zij hem? En hoe kunnen we ons slimme huis zo inrichten dat je zelf bepaalt waar de data heen gaan en hoe je ze gebruikt?

[Voor 4% gewijzigd door Hmmbob op 19-08-2020 10:23]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
Oef, ik had even nodig voor ik begreep waarom ik bij de start post uit kwam :? Tijd voor koffie! :+

 • Frenck
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 12-03 20:19

Frenck

Home Assistant

@Hmmbob , @Frenck en @PuckStar laat maar weten als jullie wederom medeauteur willen worden!
Mijn eerste reactie was ja graag! Ik was bezig met een behoorlijke re-write en uitbreiding van het starter topic, maar helaas kwam deze split er tussendoor.

opmerkingen over moderatie horen niet in het topic

[Voor 18% gewijzigd door teacher op 19-08-2020 11:21]

Full-time Home Assistant developer | Nederlandse Domotica Discord Server

In de OP staat:
Het is sterk aan te raden om je bestanden te bewerken met Notepad++ of Atom. In Notepad++ kun je de Code Taal dan op YAML zetten waardoor het makkelijker leesbaar is en je fouten sneller ontdekt.
Dit geldt ook voor Atom :) Ideaal, kan gewoon tabs gebruiken en Atom maakt er spaties van. Helemaal fijn dat ik door het gebruiken van rmate en ssh direct bestanden op m'n NUC kan bewerken in Atom.

 • Mimiix
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 20-03 17:15

Mimiix

Professioneel Prutser

opmerkingen over moderatie horen niet in het topic

[Voor 85% gewijzigd door teacher op 19-08-2020 11:21]

deCONZ Community Manager | deCONZ Discord: https://discord.gg/HvzTwcB


 • Sp33dFr34k
 • Registratie: Juni 2006
 • Niet online

Sp33dFr34k

Retro-Geek

Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 08:41:
Oh, verrassend, een nieuw deel even snel midden in de nacht? Bijzonder.


[...]

Ja.
Snap ook niet waarom dat zo abrupt nodig was :?

i7 9700k + Be-Quiet Dark Rock 4 Pro | Gigabyte Z390 Aorus Ultra | Gigabyte Aorus GTX1080TI | Samsung 970 Pro 512GB + 860 EVO 1TB | 2x8GB DDR4 3000Mhz | Seasonic Platinum 660W | Fractal Design R6 | Acer Predator X34P | M-Audio AV40


 • larsiey
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 20-03 15:55
Is dit dan het juiste moment om na te denken om het topic op te splitsen naar verschillende onderwerpen? :)

 • RobertMe
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 04:52
Sp33dFr34k schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:30:
[...]


Snap ook niet waarom dat zo abrupt nodig was :?
Vooral ook omdat er tegenwoordig geen posts limiet meer is.

En daarnaast, net even het oude topic na gegaan, en de nieuwe TS heeft welgeteld 1 post in het oude topic, en dat is de "ik heb nieuwe topic geopend" post. Niet dat het mij veel uit maakt wie de TS is, maar wel opvallend dat het geen regular (of @Frenck dan) is die de nieuwe TS is, maar iemand die toevallig midden in de nacht het oude topic het snelst kon kopiëren.

 • Jeltel
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
sOid schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:03:
In de OP staat:
[...]


Dit geldt ook voor Atom :) Ideaal, kan gewoon tabs gebruiken en Atom maakt er spaties van. Helemaal fijn dat ik door het gebruiken van rmate en ssh direct bestanden op m'n NUC kan bewerken in Atom.
Lijkt me me goed om ook Visual studio code aan te raden met de Home Assistant plugin.

Dan krijg je ook auto complete voor entiteiten en veel voorkomende stukken code.

https://marketplace.visua...art.vscode-home-assistant

 • RobertMe
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 04:52
Jeltel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:36:
[...]

Lijkt me me goed om ook Visual studio code aan te raden met de Home Assistant plugin.

Dan krijg je ook auto complete voor entiteiten en veel voorkomende stukken code.

https://marketplace.visua...art.vscode-home-assistant
Was Atom niet sowieso weer een beetje op zijn retour? Met Visual Studio Code als "opvolger". En daarnaast kan VS Code dan ook via webbrowser (waar IIRC ook een Docker container voor is en zelfs een officiële Home Assistant addon?) Dat is dan in gemiddeld gezien waarschijnlijk de beste optie, zeker als het via de browser kan. Omdat ik denk dat er vrij weinig gebruikers zijn die directe toegang hebben tot het systeem met HA (of dus weer via fileshare gaan werken, maar via webbrowser werkt dan waarschijnlijk net wat fijner en vanaf elk systeem).

* RobertMe moet ook maar eens gaan kijken om VS Code gaan te draaien. Doe nu nog alles via SSH met VIM (8>

 • tim427
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 03-03 09:27
RobertMe schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:40:
[...]

* RobertMe moet ook maar eens gaan kijken om VS Code gaan te draaien. Doe nu nog alles via SSH met VIM (8>
Meer heb je niet nodig toch :9 ? Eventueel met de nodige configs/plugins
Sp33dFr34k schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:30:
Snap ook niet waarom dat zo abrupt nodig was :?
RobertMe schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:34:
En daarnaast, net even het oude topic na gegaan, en de nieuwe TS heeft welgeteld 1 post in het oude topic, en dat is de "ik heb nieuwe topic geopend" post. Niet dat het mij veel uit maakt wie de TS is, maar wel opvallend dat het geen regular (of @Frenck dan) is die de nieuwe TS is, maar iemand die toevallig midden in de nacht het oude topic het snelst kon kopiëren.
Ik ben er ook niet heel erg van gediend eigenlijk. Of eigenlijk: voel me behoorlijk afgezeken. Ik had een PB verwacht met het verzoek een nieuw topic in de reeks te starten, zoals dat bij veel reeksen gebeurt hier. Maar een hijack in het midden van de nacht door iemand die nog nooit voet heeft gezet in dit topic is echt ridicuul en de manier om mensen af te zeiken die veel vrijwillige tijd in zoiets hebben gestopt. Dit is echt niet netjes gegaan.

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!

sOid schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:03:
In de OP staat:
[...]


Dit geldt ook voor Atom :) Ideaal, kan gewoon tabs gebruiken en Atom maakt er spaties van. Helemaal fijn dat ik door het gebruiken van rmate en ssh direct bestanden op m'n NUC kan bewerken in Atom.
Ik zal deze text iets aanpassen, goede aanvulling!

[Voor 3% gewijzigd door Hmmbob op 19-08-2020 10:15]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!

Jeltel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:36:
[...]

Lijkt me me goed om ook Visual studio code aan te raden met de Home Assistant plugin.

Dan krijg je ook auto complete voor entiteiten en veel voorkomende stukken code.

https://marketplace.visua...art.vscode-home-assistant
Doen we er ook bij!

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!

RobertMe schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:40:
[...]

Was Atom niet sowieso weer een beetje op zijn retour? Met Visual Studio Code als "opvolger". En daarnaast kan VS Code dan ook via webbrowser (waar IIRC ook een Docker container voor is en zelfs een officiële Home Assistant addon?) Dat is dan in gemiddeld gezien waarschijnlijk de beste optie, zeker als het via de browser kan. Omdat ik denk dat er vrij weinig gebruikers zijn die directe toegang hebben tot het systeem met HA (of dus weer via fileshare gaan werken, maar via webbrowser werkt dan waarschijnlijk net wat fijner en vanaf elk systeem).

* RobertMe moet ook maar eens gaan kijken om VS Code gaan te draaien. Doe nu nog alles via SSH met VIM (8>
Ik ben hier zelf een week of wat terug ook ingedoken, en vraag me nu af waarom ik dit niet eerder gedaan heb :+ Ik zat hiervoor met een combi van WinSCP en Notepad++ - dat werkte ook maar is meer een hobby oplossing.

Zelf gebruik ik VS Code "stand alone" op mijn laptop en laat deze verbinden met HA via SSH. Even goed gekeken naar welke plugins in de add-on zitten en die zelf ook geïnstalleerd - werkt als een trein. Ingebouwde git hulpmiddelen maken het feestje compleet.

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Byron010
 • Registratie: September 2014
 • Laatst online: 14-03 10:48

Byron010

Black Mirror Society.

Misschien zijn dit hele simpele vragen en horen ze in een ander topic thuis, maar niet geschoten is altijd mis. (Indien het geval dat dit op de verkeerde plek is, hoor ik graag waar het wel zou moeten)

Er wordt een Raspberry Pi aangeraden, maakt het dan nog uit hoeveel RAM deze heeft? Hoe groot is de kans dat je RAM tekort komt zoals bij een normale PC?

Voor iemand die nog niks qua "smart-apparaten" heeft die hiervoor gebruikt zouden kunnen worden, hoe raden jullie aan om hier in te stappen?

AMD 5900X | MSI B550 GAMING EDGI WIFI | G.Skill Ripjaws 32GB (2x16) 3600Mhz CL16 | Gigabyte RTX 3080 Gaming OC

Byron010 schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:25:
Misschien zijn dit hele simpele vragen en horen ze in een ander topic thuis, maar niet geschoten is altijd mis. (Indien het geval dat dit op de verkeerde plek is, hoor ik graag waar het wel zou moeten)

Er wordt een Raspberry Pi aangeraden, maakt het dan nog uit hoeveel RAM deze heeft? Hoe groot is de kans dat je RAM tekort komt zoals bij een normale PC?

Voor iemand die nog niks qua "smart-apparaten" heeft die hiervoor gebruikt zouden kunnen worden, hoe raden jullie aan om hier in te stappen?
Nee hoor, geen domme vraag. De kans op te weinig RAM voor Home Assistant zelf is bijzonder klein - het wordt niet voor niets als een van de installatiemethodes aangeraden. Wat wel kan gebeuren is dat sommige add-ons een hogere systeemeis hebben, maar daar kies je dan voor. Kijk even in de topic start voor wat add-ons zijn. Iedere Pi3B of Pi4 kan HA draaien :)

Qua erin stappen in Smart Home: de kracht van HA zit hem erin dat het heel veel verschillende ecosystemen aan elkaar kan verbinden. Wat ik veel zie in dit topic is dat mensen "iets" van een bepaalde leverancier/ecosysteem hebben en daar dan iets aan willen automatiseren. En van het een komt het ander en zo breid je je systeem uit.

Als kern zou ik altijd aanraden om te kiezen voor iets wat lokaal ook werkt - waarvoor je dus niet per se een cloud verbinding of account voor nodig hebt. Die cloud kan er zomaar mee stoppen en dan heb je... niets...

[Voor 22% gewijzigd door Hmmbob op 19-08-2020 10:30]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Mimiix
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 20-03 17:15

Mimiix

Professioneel Prutser

Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:08:
[...]


[...]

Ik ben er ook niet heel erg van gediend eigenlijk. Of eigenlijk: voel me behoorlijk afgezeken. Ik had een PB verwacht met het verzoek een nieuw topic in de reeks te starten, zoals dat bij veel reeksen gebeurt hier. Maar een hijack in het midden van de nacht door iemand die nog nooit voet heeft gezet in dit topic is echt ridicuul en de manier om mensen af te zeiken die veel vrijwillige tijd in zoiets hebben gestopt. Dit is echt niet netjes gegaan.
Oh ik was niet de enige.

Niets persoonlijks naar die guy, maar ik ken hem verder ook niet. Waarom moest hij eigenlijk dicht?

deCONZ Community Manager | deCONZ Discord: https://discord.gg/HvzTwcB


 • larsiey
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 20-03 15:55
Byron010 schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:25:
Misschien zijn dit hele simpele vragen en horen ze in een ander topic thuis, maar niet geschoten is altijd mis. (Indien het geval dat dit op de verkeerde plek is, hoor ik graag waar het wel zou moeten)

Er wordt een Raspberry Pi aangeraden, maakt het dan nog uit hoeveel RAM deze heeft? Hoe groot is de kans dat je RAM tekort komt zoals bij een normale PC?

Voor iemand die nog niks qua "smart-apparaten" heeft die hiervoor gebruikt zouden kunnen worden, hoe raden jullie aan om hier in te stappen?
Heb zelf geen rpi, maar wat ik gelezen heb moet je geen sd gaan gebruiken. Die raken snel corrupt bij veel schrijven.

Het meest makkelijke is een Conbee stick te kopen. Deze zorgt voor een zigbee signaal. Dan kan je een keuze maken tussen ZHA (geïntegreerd in HA) of voor Deconz (addon in HA). Daarna kan je er gemakkelijk hue/ ikea of andere zigbee lampen aan koppelen. Wel eerst ff kijken wat ondersteund wordt, maar de meeste grote merken worden wel ondersteund qua zigbee.
De lampen functioneren als router in het netwerk (moet je maar ff zoeken hoe een netwerk werkt bij zigbee :P).

 • daxy
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 11:14
Byron010 schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:25:
Misschien zijn dit hele simpele vragen en horen ze in een ander topic thuis, maar niet geschoten is altijd mis. (Indien het geval dat dit op de verkeerde plek is, hoor ik graag waar het wel zou moeten)

Er wordt een Raspberry Pi aangeraden, maakt het dan nog uit hoeveel RAM deze heeft? Hoe groot is de kans dat je RAM tekort komt zoals bij een normale PC?

Voor iemand die nog niks qua "smart-apparaten" heeft die hiervoor gebruikt zouden kunnen worden, hoe raden jullie aan om hier in te stappen?
Een Raspberry is inderdaad makkelijk, snel en (vrij) goedkoop. In principe kan je iedere rPI 3 of 4 gebruiken, ik heb hem zelf op een 4 met 4GB memory draaien. Ik weet niet hoe serieus je het wil gaan oppakken, maar je kan er iets meer geld in stoppen door of een SSD disk te nemen (voorkomt corruptie op de SD kaart en maakt alles sneller), of je kunt een NUC gebruiken (mini computer). Je kunt natuurlijk met een rPI4/4GB beginnen en later uitbreiden, maar pas op! Het is erg verslavend en je wilt snel meer! ;)

Do not argue with a fool. He will drag you down to his level and beat you with experience.

larsiey schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:30:
[...]


Heb zelf geen rpi, maar wat ik gelezen heb moet je geen sd gaan gebruiken. Die raken snel corrupt bij veel schrijven.

Het meest makkelijke is een Conbee stick te kopen. Deze zorgt voor een zigbee signaal. Dan kan je een keuze maken tussen ZHA (geïntegreerd in HA) of voor Deconz (addon in HA). Daarna kan je er gemakkelijk hue/ ikea of andere zigbee lampen aan koppelen. Wel eerst ff kijken wat ondersteund wordt, maar de meeste grote merken worden wel ondersteund qua zigbee.
De lampen functioneren als router in het netwerk (moet je maar ff zoeken hoe een netwerk werkt bij zigbee :P).
2 kanttekeningen: ik heb nog nooit een corrupte SD gehad (maar heb dan ook maatregelen genomen door te beperken wat er in de database geschreven wordt, en tegenwoordig de database niet eens op de Pi zelf maar op mijn NAS) en de Conbee is vast een mooi product (ik gebruik het niet), maar er zijn alternatieven en het is inderdaad een stick om Zigbee mogelijk te maken: moet je daar wel zigbee lampen voor hebben. Dat is ook een keuze (je kan ook alles op Wifi doen, bijvoorbeeld)

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • tim427
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 03-03 09:27
larsiey schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:30:
[...]


Heb zelf geen rpi, maar wat ik gelezen heb moet je geen sd gaan gebruiken. Die raken snel corrupt bij veel schrijven.

Het meest makkelijke is een Conbee stick te kopen. Deze zorgt voor een zigbee signaal. Dan kan je een keuze maken tussen ZHA (geïntegreerd in HA) of voor Deconz (addon in HA). Daarna kan je er gemakkelijk hue/ ikea of andere zigbee lampen aan koppelen. Wel eerst ff kijken wat ondersteund wordt, maar de meeste grote merken worden wel ondersteund qua zigbee.
De lampen functioneren als router in het netwerk (moet je maar ff zoeken hoe een netwerk werkt bij zigbee :P).
De optie CC2531 USB stick icm Zigbee2mqtt werkt overigens ook zeer prettig, waarbij de stick over het algemeen goedkoper te verkrijgen is.

 • Mimiix
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 20-03 17:15

Mimiix

Professioneel Prutser

larsiey schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:30:
[...]


Heb zelf geen rpi, maar wat ik gelezen heb moet je geen sd gaan gebruiken. Die raken snel corrupt bij veel schrijven.

Het meest makkelijke is een Conbee stick te kopen. Deze zorgt voor een zigbee signaal. Dan kan je een keuze maken tussen ZHA (geïntegreerd in HA) of voor Deconz (addon in HA). Daarna kan je er gemakkelijk hue/ ikea of andere zigbee lampen aan koppelen. Wel eerst ff kijken wat ondersteund wordt, maar de meeste grote merken worden wel ondersteund qua zigbee.
De lampen functioneren als router in het netwerk (moet je maar ff zoeken hoe een netwerk werkt bij zigbee :P).
Ik vind dat eerste echt wel meevallen. Ik heb een hele tijd een PI gebruikt en hier nooit last van gehad. Zelfs nu met DSMR erop werkt hij nog prima.

Z2M ontbreekt nog in je lijstje ;)

deCONZ Community Manager | deCONZ Discord: https://discord.gg/HvzTwcB


 • Mimiix
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 20-03 17:15

Mimiix

Professioneel Prutser

tim427 schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:34:
[...]

De optie CC2531 USB stick icm Zigbee2mqtt werkt overigens ook zeer prettig, waarbij de stick over het algemeen goedkoper te verkrijgen is.
Dit is appels met peren vergelijken :)
Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:33:
[...]

2 kanttekeningen: ik heb nog nooit een corrupte SD gehad (maar heb dan ook maatregelen genomen door te beperken wat er in de database geschreven wordt, en tegenwoordig de database niet eens op de Pi zelf maar op mijn NAS) en de Conbee is vast een mooi product (ik gebruik het niet), maar er zijn alternatieven en het is inderdaad een stick om Zigbee mogelijk te maken: moet je daar wel zigbee lampen voor hebben. Dat is ook een keuze (je kan ook alles op Wifi doen, bijvoorbeeld)
Ik zou nooit wifi gebruiken voor apparaten anders dan laptops/pcs/tablets/telefoons of iets wat internet nodig heeft.

[Voor 54% gewijzigd door Mimiix op 19-08-2020 10:37]

deCONZ Community Manager | deCONZ Discord: https://discord.gg/HvzTwcB


 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 22:18
Nou, de migratie is begonnen hier. Op dit moment draaien Home Assistant Core en Home Assistant naast elkaar. MQTT is inmiddels over naar de addon, Node-RED is ook helemaal om. Bestaande Z-Wave en Zigbee(2mqtt) configuraties waren eenvoudig over te zetten. Simpelweg de configuratie gekopieerd naar de nieuwe omgeving, USB stick erin en aan. Ik was al bang dat ik alles opnieuw moest gaan koppelen.

Ik heb wel een 'probleempje' met Node-RED. In mijn vroegere situatie draaide die los, achter Traefik. Dat draait hij nu weer, maar het lijkt erop dat de authenticatie niet goed gaat. Als ik naar mijn NR url ga kom ik netjes bij de addon uit en krijg ik de authenticatie popup, maar die blijft terugkomen. Ben er nog niet echt ingedoken omdat er nog meer moet gebeuren, maar is dit een bekend iets?
Ook leuk trouwens: gisteren is de "The month of 'What the Heck?!'" gestart door het HA Core team: een laagdrempelige manier om rechtstreeks met de devs frustraties over de werking van HA te delen. Ik moet zeggen dat ik zelf eerst dacht "What the heck met what the heck", maar toen ik even keek naar wat er allemaal opgebracht wordt vult het duidelijk een leegte in met die enorme lijst aan "WTH" momenten die lang niet allemaal een bug op Github 'waard lijken te zijn'.

Heb het probleem waar ik tegen aan liep met het niet kunnen gebruiken van TTS notifiers in de alert: component ook maar eens opgeschreven (upvotes zijn lief :> ).

Edit: Frenck schreef er al eerder over in het vorige topic:
Frenck schreef op dinsdag 18 augustus 2020 @ 14:47:
Hier gaan we dan!

[Afbeelding]

De Home Assistant maand of "What the heck?!"

Heb jij wel eens iets gehad, terwijl je met Home Assistant bezig was, dat je dacht? Omg? Wat is dit?! 8)7

Nou dat dus! Tijd om die ervaringen te delen :P

[Voor 23% gewijzigd door Hmmbob op 19-08-2020 21:00]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • RobertMe
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 04:52
Mimiix schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:36:
[...]


Ik zou nooit wifi gebruiken voor apparaten anders dan laptops/pcs/tablets/telefoons of iets wat internet nodig heeft.
Ook niet voor zelfbouw oplossingen? Als je zelf iets met sensoren wilt maken kom je al snel bij een ESP uit, met wifi aan boord. Wil je dat alsnog perse met Zigbee doen wordt het natuurlijk een stuk lastiger verhaal. Je moet dan al de hardware er voor hebben, maar ook zelf overal alles zelf doen. Dus welk formaat je de Zigbee data geeft zeg maar, en de parser aan beide kanten (hardware en Z2M / Deconz / ZHA). Met een ESP zet je ESPHome er op, en dan in HA nog even als integratie toevoegen en klaar. Waarbij je bij ESPHome niet eens hoeft te programmeren, maar het alleen yaml configuratie is in de stijl van HA zelf. Code wordt vervolgens gegenereerd, gecompileerd en op de ESP gezet. Dat is toch echt een stuk makkelijker :)
Mimiix schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:36:
Ik zou nooit wifi gebruiken voor apparaten anders dan laptops/pcs/tablets/telefoons of iets wat internet nodig heeft.
Dat mag, dat is je vrije keuze :)

Alles waar ESPHome of Tasmota op draait is per definitie WiFi based en kan prima werken. Heb daar hier genoeg spulletjes van liggen. Prima oplossing, niets mis mee. Maar ieder z'n voorkeur.

[Voor 6% gewijzigd door Hmmbob op 19-08-2020 10:46]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 20-03 14:10
Goed dat jullie erover beginnen. Want ik heb een redelijk off-topic vraag die ik hier lekker toch ga stellen omdat dit een zeer drukbezocht domotica topic is... :)

Ik ben namelijk zo enorm klaar met mijn Shelly Dimmer. Verbinding die verbreekt en niet terugkomt. Knop die het ineens niet meer doet. Nieuwste firmware (nog) niet ondersteund in ShellyForHass. Knipperende led lamp. Ga maar door. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een alternatief.

Echter, ik wil een lamp die er "mooi" uit ziet én genoeg licht geeft. Hij komt namelijk in een grote hanglamp boven de tafel. Zo gebruik ik nu deze: https://www.gloeilampgoed...te-fitting-e27-125mm.html
Er zijn dan (als ik overstap naar Zigbee, wat ik toch wel wil) twee optie: dimmer zoals de Shelly kopen, of een smart lamp kopen.
Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste, aangezien ik bang ben dat het komende jaar losse dimmers met led lampen nog zullen knipperen door het TF signaal en ik liever wel een led lamp heb ipv halogeen. Helaas kan ik geen "mooie" led lampen vinden die smart zijn. Mooi is voor mij groot (125 mm bijv, zodat hij niet wegvalt in de grote hanglamp), voldoende licht voor een tafel van 190 x 90 cm, voorkeur voor kopspiegel, zodat het licht niet in je ogen schijnt (evt. filament, maar die zijn vaak niet fel genoeg voor een eettafel).

Wat zouden jullie doen? Weten jullie ergens een smart lamp die geschikt zou zijn boven een eettafel én er netjes uitziet? Of zou ik toch voor een Zigbee dimmer moeten gaan en halogeen gebruiken tot het TF signaal in mijn regio verdwenen is (en knipperen de lampen dan ook echt niet meer??)?

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 22:18
@barrymossel Eerste wat mij te binnen schiet is deze van Hue
https://www.coolblue.nl/p...-globe-e27-bluetooth.html

 • Wilf
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online

Wilf

shuo cao cao

Met de discussie over welke YAML-editor… Ik ben toch niet de enige hier die de ‘file editor’ Add-on op HA gebruikt toch? Ik vind het ideaal…

 • larsiey
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 20-03 15:55
Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:33:
[...]

2 kanttekeningen: ik heb nog nooit een corrupte SD gehad (maar heb dan ook maatregelen genomen door te beperken wat er in de database geschreven wordt, en tegenwoordig de database niet eens op de Pi zelf maar op mijn NAS) en de Conbee is vast een mooi product (ik gebruik het niet), maar er zijn alternatieven en het is inderdaad een stick om Zigbee mogelijk te maken: moet je daar wel zigbee lampen voor hebben. Dat is ook een keuze (je kan ook alles op Wifi doen, bijvoorbeeld)
Ik zou zelf geen wifi gebruiken, de producten maken er geen mesh netwerk van (toch?) en de dekking binnenhuis en desnoods buitenhuis moet goed zijn. Als je een grote tuin hebt, heb je vast niet overal wifi.

Uit interesse: waarom heb je HA draaien op je pi en niet op de nas?

 • -Casper
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 21:28
larsiey schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:09:
[...]


Ik zou zelf geen wifi gebruiken, de producten maken er geen mesh netwerk van (toch?) en de dekking binnenhuis en desnoods buitenhuis moet goed zijn. Als je een grote tuin hebt, heb je vast niet overal wifi.

Uit interesse: waarom heb je HA draaien op je pi en niet op de nas?
Ik mag toch hopen dat je wifi netwerk binnenshuis wel dekkend is? :+

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
Ook hier aanwezig. Ik hoop wel dat dit HA topic blijft ...

 • larsiey
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 20-03 15:55
Mimiix schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:35:
[...]


Ik vind dat eerste echt wel meevallen. Ik heb een hele tijd een PI gebruikt en hier nooit last van gehad. Zelfs nu met DSMR erop werkt hij nog prima.

Z2M ontbreekt nog in je lijstje ;)
Ik typte via de mobiel, vandaar een wat beknopte reactie :P.

Ik had ook DSMR op mijn pi geïnstalleerd, sd binnen 2 dagen dood. Maarja dat is mijn eigen ervaring natuurlijk.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 20-03 14:10
Dat lijkt me al een prima keuze, alleen ben ik bang dat hij redelijk fel in de ogen schijnt. Irritante is ook dat je verwend raakt. Bij zo'n tradfri van 1000 lumen kan kleur temperatuur aanpassen en kan goed veel licht geven. Maar is natuurlijk niet om aan te zien... ;)

Dit zou ook een mooie kunnen zijn, maar wifi én ik twijfel of hij te integreren is in Home Assistant: https://www.europart.nl/c...7w-806lm-1800-30-50825610

 • daxy
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 20-03 11:14
barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:00:
Goed dat jullie erover beginnen. Want ik heb een redelijk off-topic vraag die ik hier lekker toch ga stellen omdat dit een zeer drukbezocht domotica topic is... :)

Ik ben namelijk zo enorm klaar met mijn Shelly Dimmer. Verbinding die verbreekt en niet terugkomt. Knop die het ineens niet meer doet. Nieuwste firmware (nog) niet ondersteund in ShellyForHass. Knipperende led lamp. Ga maar door. Ik ben dus eigenlijk op zoek naar een alternatief.

Echter, ik wil een lamp die er "mooi" uit ziet én genoeg licht geeft. Hij komt namelijk in een grote hanglamp boven de tafel. Zo gebruik ik nu deze: https://www.gloeilampgoed...te-fitting-e27-125mm.html
Er zijn dan (als ik overstap naar Zigbee, wat ik toch wel wil) twee optie: dimmer zoals de Shelly kopen, of een smart lamp kopen.
Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste, aangezien ik bang ben dat het komende jaar losse dimmers met led lampen nog zullen knipperen door het TF signaal en ik liever wel een led lamp heb ipv halogeen. Helaas kan ik geen "mooie" led lampen vinden die smart zijn. Mooi is voor mij groot (125 mm bijv, zodat hij niet wegvalt in de grote hanglamp), voldoende licht voor een tafel van 190 x 90 cm, voorkeur voor kopspiegel, zodat het licht niet in je ogen schijnt (evt. filament, maar die zijn vaak niet fel genoeg voor een eettafel).

Wat zouden jullie doen? Weten jullie ergens een smart lamp die geschikt zou zijn boven een eettafel én er netjes uitziet? Of zou ik toch voor een Zigbee dimmer moeten gaan en halogeen gebruiken tot het TF signaal in mijn regio verdwenen is (en knipperen de lampen dan ook echt niet meer??)?
"mooi" is een vrij subjectief iets natuurlijk. Zelf heb ik de normale hue lampen in een staande lamp met kap. Je kan ook die filament lampen nemen die zien er ook mooi uit (heb ze niet, geen ervaring dus). Hue lampen flikkeren niet als ze sterk gedimd zijn, ook niet door het TF signaal.

Do not argue with a fool. He will drag you down to his level and beat you with experience.


 • larsiey
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 20-03 15:55
-Casper schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:10:
[...]

Ik mag toch hopen dat je wifi netwerk binnenshuis wel dekkend is? :+
Haha over het algemeen wel. Maar ik ben wel bij mensen thuis geweest waar dat niet zo was.

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
Ik ben sinds maandagmorgen weg op vakantie.
Helaas werkt op de een of andere manier mn vakantiemodus niet?
Erg vreemd

Ik heb hiervoor een input boolean, iedereen van het huis staat sindsdien afwezig en toch is die input niet actief?


Dit is de code
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
- id: 'Vacation mode: turn on'
 alias: Vakantiemodus aan
 initial_state: "on"
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.family
   from: "home"
   to: "not_home"
   for: "24:00:00"
 condition: []
 action:
  - service: input_boolean.turn_on
   entity_id: input_boolean.vakantiemodus
  - service: notify.mobile_app_nokia_7_plus
   data:
    message: Goeie reis! Geniet er van! Ik heb alvast vakantiemodus geactiveerd.


Enig idee?
larsiey schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:09:
[...]


Ik zou zelf geen wifi gebruiken, de producten maken er geen mesh netwerk van (toch?) en de dekking binnenhuis en desnoods buitenhuis moet goed zijn. Als je een grote tuin hebt, heb je vast niet overal wifi.

Uit interesse: waarom heb je HA draaien op je pi en niet op de nas?
Mijn Wifi netwerk is niets mis mee - tot in het schuurtje aan toe :+

Mijn NAS ondersteunt geen Docker.

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!

skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:20:
Ik ben sinds maandagmorgen weg op vakantie.
Helaas werkt op de een of andere manier mn vakantiemodus niet?
Erg vreemd

Ik heb hiervoor een input boolean, iedereen van het huis staat sindsdien afwezig en toch is die input niet actief?


Dit is de code
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
- id: 'Vacation mode: turn on'
 alias: Vakantiemodus aan
 initial_state: "on"
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.family
   from: "home"
   to: "not_home"
   for: "24:00:00"
 condition: []
 action:
  - service: input_boolean.turn_on
   entity_id: input_boolean.vakantiemodus
  - service: notify.mobile_app_nokia_7_plus
   data:
    message: Goeie reis! Geniet er van! Ik heb alvast vakantiemodus geactiveerd.


Enig idee?
staat group.family ook inderdaad op not_home?

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Wilf
 • Registratie: Maart 2007
 • Niet online

Wilf

shuo cao cao

barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:15:
[...]

Dat lijkt me al een prima keuze, alleen ben ik bang dat hij redelijk fel in de ogen schijnt. Irritante is ook dat je verwend raakt. Bij zo'n tradfri van 1000 lumen kan kleur temperatuur aanpassen en kan goed veel licht geven. Maar is natuurlijk niet om aan te zien... ;)

Dit zou ook een mooie kunnen zijn, maar wifi én ik twijfel of hij te integreren is in Home Assistant: https://www.europart.nl/c...7w-806lm-1800-30-50825610
Ik heb de twee filamentlampen van Hue (de Edison en A60) en zijn echt prima te gebruiken; eentje hangt boven m’n eettafel en de ander ligt op een kast. Beiden in zicht. Ze zijn erg warm door onder andere de goudcoating maar geven voldoende licht.

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:22:
[...]

staat group.family ook inderdaad op not_home?
group.family staat inderdaad op not_home
de boolean staat op off
de automation staat aan
skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:25:
[...]


group.family staat inderdaad op not_home
de boolean staat op off
de automation staat aan
Dan geen idee, looks good to me.

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 20-03 14:10
daxy schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:15:
[...]


"mooi" is een vrij subjectief iets natuurlijk. Zelf heb ik de normale hue lampen in een staande lamp met kap. Je kan ook die filament lampen nemen die zien er ook mooi uit (heb ze niet, geen ervaring dus). Hue lampen flikkeren niet als ze sterk gedimd zijn, ook niet door het TF signaal.
Super subjectief. Maar wij hebben onderstaande lamp waar je dus van onderen inkijkt. In onze staande lamp en plafondlampen hebben we gewoon tradfri (of Shelly 1's met domme lamp).Tsja, dan vind ik een karige standaard smart lamp niet om aan te zien
barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:27:
[...]

Super subjectief. Maar wij hebben onderstaande lamp waar je dus van onderen inkijkt. In onze staande lamp en plafondlampen hebben we gewoon tradfri (of Shelly 1's met domme lamp).

[Afbeelding]

Tsja, dan vind ik een karige standaard smart lamp niet om aan te zien
Hier hoort een filamentlamp in, if you ask me

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


Anoniem: 14842

barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:00:

Wat zouden jullie doen? Weten jullie ergens een smart lamp die geschikt zou zijn boven een eettafel én er netjes uitziet? Of zou ik toch voor een Zigbee dimmer moeten gaan en halogeen gebruiken tot het TF signaal in mijn regio verdwenen is (en knipperen de lampen dan ook echt niet meer??)?
Ik heb een Fibaro dimmer 2 (zwave), waarbij ik tegen het knipperen een bypass tussen heb zitten. Volgens mij had ik die bypass ooit toegestuurd gekregen door klik-aan-klik-uit omdat die ook al knipperde. Werkt perfect. Heel af en toe op de laagste setting wil er nog wel eens een flikkering zijn, maar dat is ook bij kaarslicht :P

Anoniem: 14842

Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:28:
[...]

Hier hoort een filamentlamp in, if you ask me
Strikt genomen zaten daar meestal gasontladingslampen in geloof ik. Zijn ook nog te koop hoor :P

 • idef1x
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 22:16
Mimiix schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:36:
[...]

Ik zou nooit wifi gebruiken voor apparaten anders dan laptops/pcs/tablets/telefoons of iets wat internet nodig heeft.
wifi is niet gelijk aan internet. Ik gebruik bijvoorbeeld Shelly wifi dingen, maar hebben geen toegang tot internet. Hebben ze ook niet nodig. Ik verwijs ze naar een lokale mqtt broker en ntp server.
Voor een firmware update is internet toegang wel handig ja, maar als het werkt werkt het en dus geen update nodig ;)

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:27:
[...]

Dan geen idee, looks good to me.
Ligt het niet aan het feit dat die change van family, van home naar not home, kortstondig is, terwijl ik zeg voor 24u?
Als je begrijpt wat ik bedoel?
Dat hij gewoon not home zou moeten zijn voor 24u?
Dus de from weg? Es proberen

[Voor 4% gewijzigd door skank op 19-08-2020 11:39]

Hoezo is die kortstondig? Jullie zijn nog steeds niet thuis toch, en in de tussentijd niet thuis geweest? Dan zou hij nog steeds op not_home moeten staan.

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:40:
Hoezo is die kortstondig? Jullie zijn nog steeds niet thuis toch, en in de tussentijd niet thuis geweest? Dan zou hij nog steeds op not_home moeten staan.
Ja verstaat me fout denk ik.
Wij zijn idd nog niet thuis geweest.
Hij staat dus nog op not_home
Maar
Echt de wissel van home naar not-home, is toch enkele minuten,seconden..
eens we not home zijn , blijven we not home he, dan is het niet echt meer from -> to
Als je begrijpt wat ik bedoel
Ik heb de from es weggehaald.. zien wat em doet..

 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
@Byron010 Zoals gezegd kan je met van alles beginnen. Maar als je wat moet kopen zou ik een Pi4 4GB aanraden qua prijs/prestatie/stroomverbruik. Let wel op goede voeding (koop een Pi voeding) en koeling (fan of Flirc case). En ook ik kan het SD kaart probleem beamen. Je kan logging wel terugschroeven voor langer leven maar logging vind ik wel een deel van de fun. Ik draai op een SSD met een Pi4 maar dat wordt je op dit moment niet heel makkelijk gemaakt :|
Mimiix schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 10:36:
Dit is appels met peren vergelijken :)
Absoluut niet, alleen een Elstar met een Royal Gala. Ja, de duurdere sticks hebben meer rekenkracht (= maakt groter netwerk mogelijk) en beter bereik. Maar de CC2531 werkt hier absoluut flawless.

En zoals @Hmmbob ook meldt, ook Zigbee is een keuze met voor en nadelen. Gelukkig kan je met HA gewoon mix and match doen. Zelf zowel Zigbee als Wifi waarbij de laatste wel uit de cloud zijn (Tasmota) maar wel een goede wifi infrastructuur vereisen. Meeste modem/router/wifi-boxen van ISP's vinden 20+ devices niet leuk.
barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:00:
[...](evt. filament, maar die zijn vaak niet fel genoeg voor een eettafel).
Filament niet fel genoeg? :X Man, die geven bakken met licht! Maar ledlampen met kopspiegel zijn wel schaars, zeker smart. Zelf nooit last gehad van het TF signaal (ook al zou het in Gelderland nog aan moeten staan) en dimmers maar speel nog maar met één smart dimmer en overal (non-smart) Philips lampen.
skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:42:
[...]


Ja verstaat me fout denk ik.
Wij zijn idd nog niet thuis geweest.
Hij staat dus nog op not_home
Maar
Echt de wissel van home naar not-home, is toch enkele minuten,seconden..
eens we not home zijn , blijven we not home he, dan is het niet echt meer from -> to
Als je begrijpt wat ik bedoel
Ik heb de from es weggehaald.. zien wat em doet..
Ik heb ook wel 's gekke dingen gehad doordat andere apparaten nog wel home waren. Lees ook dit.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 20-03 14:10
skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:42:
[...]


Ja verstaat me fout denk ik.
Wij zijn idd nog niet thuis geweest.
Hij staat dus nog op not_home
Maar
Echt de wissel van home naar not-home, is toch enkele minuten,seconden..
eens we not home zijn , blijven we not home he, dan is het niet echt meer from -> to
Als je begrijpt wat ik bedoel
Ik heb de from es weggehaald.. zien wat em doet..
Dat gaat ook niet werken ben ik bang. Voor mij werkt dit gewoon:

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
#Melding lampen aan
- alias: 'Nog lampen aan'
 initial_state: 'true'
 trigger:
  platform: state
  entity_id: input_boolean.afwezig
  from: 'off'
  to: 'on'
  for: 
   minutes: 2


Kijk eens in developers tools of de automation wel getriggerd is. Zo ja, dan weet je dat je bij de action moet zoeken. Zo nee, dan ligt het toch aan de trigger.

 • GekkePrutser
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online
Zijn er hier mensen die Rhasspy gebruiken? Dit is een framework voor helemaal lokale spraakherkenning, helemaal klaar voor integratie met HA.

Als privacy voorstander kan ik natuurlijk niet met Alexa, Google, Cortana enzo aan de gang. En toen kwam ik dit tegen. Alleen het probleem is dat ze zo enorm veel verschillende software ondersteunen voor elke functie (wake word, STT, TTS, Intent handling enz) dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Vandaar dat ik wel heel benieuwd ben naar de ervaringen hiermee.

 • Nnoitra
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 20:52
skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:20:
Ik ben sinds maandagmorgen weg op vakantie.
Helaas werkt op de een of andere manier mn vakantiemodus niet?
Erg vreemd

Ik heb hiervoor een input boolean, iedereen van het huis staat sindsdien afwezig en toch is die input niet actief?


Dit is de code
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
- id: 'Vacation mode: turn on'
 alias: Vakantiemodus aan
 initial_state: "on"
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.family
   from: "home"
   to: "not_home"
   for: "24:00:00"
 condition: []
 action:
  - service: input_boolean.turn_on
   entity_id: input_boolean.vakantiemodus
  - service: notify.mobile_app_nokia_7_plus
   data:
    message: Goeie reis! Geniet er van! Ik heb alvast vakantiemodus geactiveerd.


Enig idee?
Of die HH:MM:SS werkt niet lekker met 24 uur.
Je zou het ook zo kunnen proberen:
code:
1
2
3
4
5
6
7
trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.family
   from: "home"
   to: "not_home"
   for: 
     hours: 24

Sarcasm is my superpower! What's yours?


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:42:
Ja verstaat me fout denk ik.
Wij zijn idd nog niet thuis geweest.
Hij staat dus nog op not_home
Maar
Echt de wissel van home naar not-home, is toch enkele minuten,seconden..
eens we not home zijn , blijven we not home he, dan is het niet echt meer from -> to
Als je begrijpt wat ik bedoel
Ik heb de from es weggehaald.. zien wat em doet..
Dat is toch bij elke state change ;) Ofwel, die for stelt alleen de actie uit. (En breekt de geplande actie af wanneer de state weer verandert.)

Ik denk eerder dat de from state misschien geen home was of dat hij tussentijds iets anders geweest is. Ik zou ook niet weten waarom je per se de from state er altijd bij wilt hebben... Je zou eens zonder kunnen proberen (met korte tijd). Let wel op, je moet minimaal HA herstarten omdat anders de trigger niet meer gebeurd. Na herstart zijn hij weer "veranderen" naar not home en als het goed is triggeren.

[Voor 3% gewijzigd door septillion op 19-08-2020 11:52]


 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:48:
[...]

Dat gaat ook niet werken ben ik bang. Voor mij werkt dit gewoon:

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
#Melding lampen aan
- alias: 'Nog lampen aan'
 initial_state: 'true'
 trigger:
  platform: state
  entity_id: input_boolean.afwezig
  from: 'off'
  to: 'on'
  for: 
   minutes: 2


Kijk eens in developers tools of de automation wel getriggerd is. Zo ja, dan weet je dat je bij de action moet zoeken. Zo nee, dan ligt het toch aan de trigger.
de automation is niet triggered

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 20-03 14:10
septillion schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:45:

[...]

Filament niet fel genoeg? :X Man, die geven bakken met licht! Maar ledlampen met kopspiegel zijn wel schaars, zeker smart. Zelf nooit last gehad van het TF signaal (ook al zou het in Gelderland nog aan moeten staan) en dimmers maar speel nog maar met één smart dimmer en overal (non-smart) Philips lampen.
Als ik 200 lumen o.i.d. zie staan, dan twijfel ik toch wel bij de felheid (zeker als ik dat vergelijk met mijn huidige lampen). Ik kan het natuurlijk altijd proberen en de lamp terugsturen wanneer het niet voldoende is.

TF was echt te irritant hier, maar dat schijnt wel te liggen aan de dimmer. Schijnbaar heeft de tweede versie van de Shelly Dimmer daar een filter voor...

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
Nnoitra schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:50:
[...]

Of die HH:MM:SS werkt niet lekker met 24 uur.
Je zou het ook zo kunnen proberen:
code:
1
2
3
4
5
6
7
trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.family
   from: "home"
   to: "not_home"
   for: 
     hours: 24
Ga ik eens testen bedankt

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 20-03 14:10
Wat bij mij werkt:

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
- alias: 'Thuis'
 initial_state: 'true'
 condition:
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.afwezig
   state: 'on'
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.afwezig_afwezig
   state: 'off'
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.persons
   to: 'home'
 action:
  service: input_boolean.turn_off
  data:
    entity_id: input_boolean.afwezig

- alias: 'Afwezig'
 initial_state: 'true'
 condition:
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.afwezig
   state: 'off'
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.afwezig_thuis
   state: 'off'
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.persons
   to: 'not_home'
 action:
  service: input_boolean.turn_on
  data:
    entity_id: input_boolean.afwezig

- alias: 'Vakantie'
 initial_state: 'true'
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: input_boolean.afwezig
   to: 'on'
   for:
    hours: 24
 action:
  service: input_boolean.turn_on
  data:
    entity_id: input_boolean.vakantie


De group.persons bevat mijn vrouw en ik als person (vergelijkbaar met bij jou neem ik aan) en ik gebruik die input_boolean.afwezig om ook handmatig ons op away/home te kunnen zetten. Maar je zou met de group dus ook die laatste automation moeten kunnen triggeren.

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:57:
[...]

Wat bij mij werkt:

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
- alias: 'Thuis'
 initial_state: 'true'
 condition:
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.afwezig
   state: 'on'
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.afwezig_afwezig
   state: 'off'
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.persons
   to: 'home'
 action:
  service: input_boolean.turn_off
  data:
    entity_id: input_boolean.afwezig

- alias: 'Afwezig'
 initial_state: 'true'
 condition:
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.afwezig
   state: 'off'
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.afwezig_thuis
   state: 'off'
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.persons
   to: 'not_home'
 action:
  service: input_boolean.turn_on
  data:
    entity_id: input_boolean.afwezig

- alias: 'Vakantie'
 initial_state: 'true'
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: input_boolean.afwezig
   to: 'on'
   for:
    hours: 24
 action:
  service: input_boolean.turn_on
  data:
    entity_id: input_boolean.vakantie


De group.persons bevat mijn vrouw en ik als person (vergelijkbaar met bij jou neem ik aan) en ik gebruik die input_boolean.afwezig om ook handmatig ons op away/home te kunnen zetten. Maar je zou met de group dus ook die laatste automation moeten kunnen triggeren.
Super bedankt, kom ik wel uit. Is inderdaad vergelijkbaar

 • Slaut
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 22:08
Voor degenen die SD-kaart falen angst hebben: Host je database extern (USB stick of NAS), zorg voor regelmatige snapshots, back-up je snapshots extern (USB, NAS, Cloud).
Via deze add-on kun je Google Cloud gebruiken als backup locatie van je Snapshots: https://github.com/sabeechen/hassio-google-drive-backup

 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
@barrymossel De 200 lm grens zijn de meeste filament lampen al wel voorbij. 600 of 800 lm kan je nu ook prima vinden bij Philips of Osram ofzo. Zeker als je niet spiegelt (en lijkt me met zo'n kap echt niet nodig) dan heb je prima licht.

 • Nnoitra
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 20:52
barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:57:
[...]

Wat bij mij werkt:


De group.persons bevat mijn vrouw en ik als person (vergelijkbaar met bij jou neem ik aan) en ik gebruik die input_boolean.afwezig om ook handmatig ons op away/home te kunnen zetten. Maar je zou met de group dus ook die laatste automation moeten kunnen triggeren.
Ik doe ook zoiets.
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
- alias: Motion Detection When Away
 trigger:
  - platform: state
   entity_id: binary_sensor.hue_motion_sensor_1_motion
   from: 'off'
   to: 'on'
  - platform: state
   entity_id: binary_sensor.hue_motion_sensor_2_motion
   from: 'off'
   to: 'on'
 condition:
  - condition: time
   after: '23:00:00'
   before: '07:30:00'
  - condition: state
   entity_id: input_boolean.movement_notifications
   state: 'on'
  - condition: state
   entity_id: device_tracker.kims_phone
   state: 'not_home'
  - condition: state
   entity_id: device_tracker.honor_8
   state: 'not_home'
 action:
  - service: notify.pushbullet
.....
...

De handmatig te zetten input_boolean.movement_notifications bepaalt of ik bij afwezigheid van beide bewoners notificaties krijg.

Sarcasm is my superpower! What's yours?

skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 11:42:
[...]


Ja verstaat me fout denk ik.
Wij zijn idd nog niet thuis geweest.
Hij staat dus nog op not_home
Maar
Echt de wissel van home naar not-home, is toch enkele minuten,seconden..
eens we not home zijn , blijven we not home he, dan is het niet echt meer from -> to
Als je begrijpt wat ik bedoel
Ik heb de from es weggehaald.. zien wat em doet..
Nee joh, de wissel van home-> not_home is een event, wat niet meetbaar is (and if any: milliseconds). Dat kan het niet zijn.

Hou er rekening mee dat de group nu al op "not_home" staat en je "for" nu dus niet gaat lopen. Misschien even handmatig schakelen (je group met de devloper tools op "home" en dan weer "not_home" zetten). En probeer anders eens iets anders dan 24u (bijv: 23:59) om te zien of je tegen een of andere glitch aan loopt

[Voor 6% gewijzigd door Hmmbob op 19-08-2020 12:26]

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
Hmmbob schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 12:25:
[...]

Nee joh, de wissel van home-> not_home is een event, wat niet meetbaar is (and if any: milliseconds). Dat kan het niet zijn.

Hou er rekening mee dat de group nu al op "not_home" staat en je "for" nu dus niet gaat lopen. Misschien even handmatig schakelen (je group met de devloper tools op "home" en dan weer "not_home" zetten). En probeer anders eens iets anders dan 24u (bijv: 23:59) om te zien of je tegen een of andere glitch aan loopt
Bedankt voor de tip, zopas de group op home gezet en terug not home
Nu 24u wachten om te zien

hij staat nu zo
code:
1
2
3
4
5
6
7
trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.family
   from: "home"
   to: "not_home"
   for:
    hours: 24

 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19-03 09:09
skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:00:
[...]


Bedankt voor de tip, zopas de group op home gezet en terug not home
Nu 24u wachten om te zien

hij staat nu zo
code:
1
2
3
4
5
6
7
trigger:
  - platform: state
   entity_id: group.family
   from: "home"
   to: "not_home"
   for:
    hours: 24
Voor testen had je ook gewoon een minuut als periode kunnen nemen.

What's the speed of dark?


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
Waarom niet even de tijd verkorten?

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
Omdat ik zeker wil zijn van die 24 uren

 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19-03 09:09
skank schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:06:
Omdat ik zeker wil zijn van die 24 uren
Nee je wilt zien dat je automation werkt, als het for-statement met 1 minuut werkt, dan werkt het ook voor 24 uur.

Je hebt dan in ieder geval een aantal zaken uitgesloten met de eerste test. Mocht het onverhoopt toch niet werken met de 24 uren dan hoef je daar alleen nog maar op te richten.

What's the speed of dark?


 • Winnetou
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
zoeperman schreef op dinsdag 18 augustus 2020 @ 20:56:
[...]
ik denk dat je de condition: [] weg moet halen
en de state met ' ' moet doen?
[...]
Dank voor het meedenken. Dit weglaten heeft geen effect. De automations zijn overigens met de automation editor gemaakt, dus lijkt me sterk dat die verkeerde code voorstelt.
Side-Kick schreef op dinsdag 18 augustus 2020 @ 21:17:
[...]
Volgens mij klopt het inspringen onder de action niet helemaal. Bekijk dit voorbeeld maar eens: https://www.home-assistan...choose-a-group-of-actions
Ik zie dat het voorbeeld inderdaad anders is. Echter, dit komt dus zo uit de automation editor van hass 0.114.2. Het werkt ook soms wel, maar heel vaak ook niet. Denk dat het dus niet zozeer door verkeerde code komt als wel dat iets met die state niet klopt of te kort duurt o.i.d.

Maar geen andere Opple-gebruikers die dit in één automation gestopt hebben?
Anders maak ik er toch maar 6 (of 12 of 18 incl. double press en hold) aparte automations van. Leek me echter juist een mooie voor de nieuwe choose-functionaliteit...

Die folgende Sendung ist für Zuschauer unter sechzehn Jahre nicht geeignet


 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
JayOne schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:09:
[...]

Nee je wilt zien dat je automation werkt, als het for-statement met 1 minuut werkt, dan werkt het ook voor 24 uur.

Je hebt dan in ieder geval een aantal zaken uitgesloten met de eerste test. Mocht het onverhoopt toch niet werken met de 24 uren dan hoef je daar alleen nog maar op te richten.
Met 1 minuut werkt het :)
Ik zal het wijzigen naar hours nu: en ipv 24 (wat eigenlijk toch te lang is)
Terug op home gezet en hierdoor ook de deactivatie zien werken.
top bedankt gasten

 • zoeperman
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 19-03 17:02
Winnetou schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:14:
[...]

Dank voor het meedenken. Dit weglaten heeft geen effect. De automations zijn overigens met de automation editor gemaakt, dus lijkt me sterk dat die verkeerde code voorstelt.


[...]

Maar geen andere Opple-gebruikers die dit in één automation gestopt hebben?
Anders maak ik er toch maar 6 (of 12 of 18 incl. double press en hold) aparte automations van. Leek me echter juist een mooie voor de nieuwe choose-functionaliteit...
ik heb wel een opple met mqtt, maar nog op 112, misschien vanavond eens updaten en testen.

 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
@skank Precies wat @JayOne zegt, debuggen is een kwestie van uitsluiten, niet van alles in een pan en hopen dat het werkt. Maar als het nu werkt verdenk ik als eerste de from-state of inderdaad de uren notatie. From-state kan je alleen op afstand niet testen omdat je daar een force op doet.

 • skank
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 19-03 18:00
septillion schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:27:
@skank Precies wat @JayOne zegt, debuggen is een kwestie van uitsluiten, niet van alles in een pan en hopen dat het werkt. Maar als het nu werkt verdenk ik als eerste de from-state of inderdaad de uren notatie. From-state kan je alleen op afstand niet testen omdat je daar een force op doet.
Ik ben vrij zeker dat het de uren notatie is/was.
De from staat er nu namelijk terug in.

 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19-03 09:09
septillion schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:27:
@skank Precies wat @JayOne zegt, debuggen is een kwestie van uitsluiten, niet van alles in een pan en hopen dat het werkt. Maar als het nu werkt verdenk ik als eerste de from-state of inderdaad de uren notatie. From-state kan je alleen op afstand niet testen omdat je daar een force op doet.
Het probleem was ook de uren-notatie in eerste aanleg. @skank maakte gebruik van de time notatie die conform military-time is gedefinieerd en die loopt maar tot 23:59:59.

What's the speed of dark?


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
@Winnetou [] bij conditions is inderdaad geldig voor een leeg argument. En quotes alleen nodig als de tekst spaties heeft of met een cijfer start (misschien ook speciale tekens).

Ik zal eens een automation aanmaken zoals dat en kijken wat het doet. Maar zelf gebruik ik eigenlijk nooit meer de state trigger maar de device trigger.

[Voor 14% gewijzigd door septillion op 19-08-2020 13:33]


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
@skank Maar doordat je ingeeft door de dev tools en niet uit de echte situatie komen kan je dat nu juist niet testen... :X

@JayOne Als dat zo is zie ik dat wel als bug in HA. Het gaat hier namelijk over een tijdspan en geen tijdnotatie waarbij >=24 prima geldig zou moeten zijn.

 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19-03 09:09
septillion schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:32:
@skank Maar doordat je ingeeft door de dev tools en niet uit de echte situatie komen kan je dat nu juist niet testen... :X

@JayOne Als dat zo is zie ik dat wel als bug in HA. Het gaat hier namelijk over een tijdspan en geen tijdnotatie waarbij >=24 prima geldig zou moeten zijn.
Tijdspanne kun je perfect met de overige notaties regelen in hours, minutes of seconds. Kies je voor de military-time notatie dan loop je tegen de 24 uur beperking aan.

What's the speed of dark?


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
Wat ik zeg, bug dus :+

 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19-03 09:09
Nope, vasthouden aan een standaard, dus een feature.

What's the speed of dark?


 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19-03 09:09
septillion schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:30:
@Winnetou [] bij conditions is inderdaad geldig voor een leeg argument. En quotes alleen nodig als de tekst spaties heeft of met een cijfer start (misschien ook speciale tekens).

Ik zal eens een automation aanmaken zoals dat en kijken wat het doet. Maar zelf gebruik ik eigenlijk nooit meer de state trigger maar de device trigger.
De oplossing voor @Winnetou heb jezelf al aangedragen, trigger.to_state. Daar moet tegen gevalideerd worden in de conditions van de choosers.

[Voor 7% gewijzigd door JayOne op 19-08-2020 13:45]

What's the speed of dark?


 • Mimiix
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 20-03 17:15

Mimiix

Professioneel Prutser

Mimiix schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 09:07:
[mbr]opmerkingen over moderatie horen niet in het topic[/mbr]
Ah ja, maar privé duidelijk ook niet @teacher. Waar moet ik heen dan?

deCONZ Community Manager | deCONZ Discord: https://discord.gg/HvzTwcB


 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 22:18

Bijna helemaal over. Alleen de app op de telefoon van mijn vrouw nog

Voor nu alleen het eerste scherm met entities nagemaakt, uiteindelijk gebruiken we die op de telefoons het meeste. De rest gaat vanzelf.

 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19-03 09:09
Mimiix schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 13:48:
[...]

Ah ja, maar privé duidelijk ook niet @teacher. Waar moet ik heen dan?
Hier?

What's the speed of dark?


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
@JayOne Maar ze noemen nergens een standaard nog de beperking. Dus op zijn minst een bug in de documentatie. Maar werkelijk, als het gaat om een tijdspanne zou een notatievorm nooit een beperking mogen zijn. 25:75:99 zou naar mijn idee nog steeds 26 uur, 16 minuten en 39 seconden zijn, hoe crappy leesbaar ook :+

@Winnetou Schijnbaar doet HA een beetje raar hiermee. Ik heb het volgende testje gedaan:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
- id: '1597837687611'
 alias: '#Opple test'
 description: ''
 trigger:
 - entity_id: sensor.0x04cf8cdf3c7973ba_action
  platform: state
 condition: []
 action:
 - data_template:
   message: 'to-state: {{ trigger.to_state.state | string }}

    from-state: {{ trigger.from_state.state | string }}'
  service: persistent_notification.create
 mode: queued
 max: 10

Waarna ik krijg:


Nummer 2 en 4 had ik verwacht, nummer 1 en 3 niet. Die lijken te triggeren zonder dat er werkelijk wat wijzigt... Anders dan een bug zou ik het niet kunnen noemen. :/

Maar nu ik weer even bezig ben geweest met states voor knoppen kan ik opeens de device methode (waar je de state uit de drop down selecteert) opeens weer heeeeeeeeel erg waarderen. Ik zou dus gewoon niet moeilijk doen en gewoon een zwik automations maken. :+

 • Yukkie
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 20-03 11:37

Yukkie

Vorsprung Durch Technik

Heeft iemand ervaring met gordijn motor controllers?

Ik wil bij mijn ouders de ASUN-650 controllers gaan vervangen voor iets wat ook een return signaal kan geven. Nou kwam ik via Aliexpress en de site van Tasmota 2 devices tegen van LoraTap. Deze units zijn volgens mij een direct replacement. Dus even Tasmota flashen en inbouwen. Ik zie dat er 2 versies zijn, met en zonder afstandsbediening. Weet iemand of die afstandbediening blijft werken, nadat je er Tasmota op geflashed hebt? Niet dat dat een harde requirement is, maar wel een nice to have (mocht het nodig zijn, kan ik altijd zelf nog een remote maken, obv een esp32 oid). Op basis van Zigbee kan ik niet echt iets betaalbaars vinden helaas :/

We've got that ring of confidence


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 20-03 14:10
Nou nee, lijkt me:
Het Schop een Modje (SM) forum is een plek waar de forumcrew kan worden gewezen op zaken die niet helemaal gaan zoals ze horen en waarbij direct ingrijpen noodzakelijk is. Hierbij kan je denken aan extreme warezrequests, extreme flame partijen, foute usericons en dergelijke zaken.

Tevens kan je een nickchange, Huiskamertoegang en andere zaken die met je account te maken hebben hier aanvragen. Meer informatie hierover kun je vinden in de Forum FAQ.
Maar het blijft wel erg vreemd dat zo iemand TS wordt: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 2

Niks ten nadele van @tim427, maar dit is hijacken voor de "fame". Zou @teacher en TS sieren als dit gewoon teruggedraaid wordt. En tsja, ik zie geen domotica feedback, dus ja ik plaats dit toch hier.

 • JayOne
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 19-03 09:09
septillion schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 14:10:
@JayOne Maar ze noemen nergens een standaard nog de beperking. Dus op zijn minst een bug in de documentatie. Maar werkelijk, als het gaat om een tijdspanne zou een notatievorm nooit een beperking mogen zijn. 25:75:99 zou naar mijn idee nog steeds 26 uur, 16 minuten en 39 seconden zijn, hoe crappy leesbaar ook :+

@Winnetou Schijnbaar doet HA een beetje raar hiermee. Ik heb het volgende testje gedaan:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
- id: '1597837687611'
 alias: '#Opple test'
 description: ''
 trigger:
 - entity_id: sensor.0x04cf8cdf3c7973ba_action
  platform: state
 condition: []
 action:
 - data_template:
   message: 'to-state: {{ trigger.to_state.state | string }}

    from-state: {{ trigger.from_state.state | string }}'
  service: persistent_notification.create
 mode: queued
 max: 10

Waarna ik krijg:
[Afbeelding]

Nummer 2 en 4 had ik verwacht, nummer 1 en 3 niet. Die lijken te triggeren zonder dat er werkelijk wat wijzigt... Anders dan een bug zou ik het niet kunnen noemen. :/

Maar nu ik weer even bezig ben geweest met states voor knoppen kan ik opeens de device methode (waar je de state uit de drop down selecteert) opeens weer heeeeeeeeel erg waarderen. Ik zou dus gewoon niet moeilijk doen en gewoon een zwik automations maken. :+
Nummer 1 en 3 kunnen ook het resultaat zijn van een attribuut wat wijzigt. Dat zou betekenen wanneer je gewoon een notificatie hangt aan een state-trigger je twee notificaties binnen zou krijgen. Dus het action deel zonder de chooser functionaliteit.

What's the speed of dark?


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 22:27
JayOne schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 14:23:
Nummer 1 en 3 kunnen ook het resultaat zijn van een attribuut wat wijzigt.
Ahh, dat zou kunnen! Dan wordt iets als linkquality eerst geüpdatet. Ook al is dat niet wat ik zou verwachten aangezien het een state trigger is, niet een entity trigger. :/

 • tweedebas
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 20-03 17:05
Ik gebruik de ZHA integratie en daar stond een aantal updates terug nog een "bind" knop bij zodat je een remote (icasa ICZB-RM11S) direct kon koppelen aan een lamp/stekker vanuit HA en simpele; lamp aan bij eventx en lamp uit bij eventy automations niet meer nodig hebt.


Weet iemand waar ik die functionaliteit nu terug kan vinden?
Mogelijk nu via cluster commands aan de gang?

 • lolgast
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 22:18
barrymossel schreef op woensdag 19 augustus 2020 @ 14:15:
[...]

Nou nee, lijkt me:

[...]

Maar het blijft wel erg vreemd dat zo iemand TS wordt: Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 2

Niks ten nadele van @tim427, maar dit is hijacken voor de "fame". Zou @teacher en TS sieren als dit gewoon teruggedraaid wordt. En tsja, ik zie geen domotica feedback, dus ja ik plaats dit toch hier.
Daarom is het bij 'ons' bij het motor-topic te doen gebruikelijk om de oude topicstarter mede-auteur te maken :)

 • Quad
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 23:24

Quad

Doof

Iemand toevallig een Magnum vloerverwarming (elektrisch) gekoppeld aan HA?
Ik ben op zoek naar de Z-Wave versie en mogelijkheden hiermee. Er is niks over te vinden op het WWW namelijk.

Alles went behalve een Twent.
PVOutput☀️
Darts🎯

Pagina: 1 2 3 ... 101 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Zet je code tussen [code=yaml] [/code] tags om het goed leesbaar te houden; ook makkelijker voor de eventuele foutopsporing.

Lees ook eerst even de topicstart voor je je vraag plaatst, wellicht wordt je vraag daar al beantwoord.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee