Uit die zin blijkt naar mijn mening al dat het allemaal een stap te ver gaat: ik heb in mijn portemonnee drie 100% "universele tankpassen", nl twee PINpassen en een credit card. Ik durf te stellen dat ik binnen de EU met minimaal één van die drie passen bij elk tankstation mee kan tanken, en wereldwijd zal het niet veel schelen.
Zoals de laadpassen nu werken zou het zijn alsof we een "ShellEssoTexaco"-tankpas zou hebben, waarmee je kunt tanken bij alle Shell, Esso en Texaco tankstations. Maar niet bij BP, Q8, Tinq enz., want die hebben hun eigen tankpas. En ook zou het regelmatig voorkomen dat de benzinepompen "kapot" zijn, en dat we niet kunnen tanken. En als we bij de kassa zouden vragen wat er aan de hand is, of (bij een onbemande pomp) zouden bellen met die vraag, dan zouden we te horen krijgen "geen idee, we hebben we een melding gemaakt".
Een dergelijke situatie zouden we nu echt niet accepteren, maar bij laadpassen lijkt het de normaalste zaak van de wereld.
Dat lijkt me, zeker in NL maar ook in een groot deel van de EU, geen probleem. Ik heb zegge en schrijve ooit één keer een PINstoring meegemaakt bij het tanken, zal al wel 10+ jaar geleden zijn. Ik moest toen één of ander formuliertje invullen en het bedrag werd later afgeschreven.
Bij een laadpaal doe je er twee (e-)SIMkaarten in van verschillende providers and you're done. Ik heb ooit een tijd support gedaan voor de mobiele screeningunits van het bevolkingsonderzoek borstkanker, die hebben allemaal een 4G-modem aan boord met twee verschillende SIM-kaarten. Ik heb daar van alles meegemaakt, maar eigenlijk nooit dat er geen 4G-verbinding was.
Nee, de oorzaak is absoluut niet technisch. De oorzaak is markt afbakenen. En dat is korte-termijn denken. Openstellen voor PINpas/credit card zou dit oplossen, en aangezien de marktpartijen er nog niet heel hard aan werken, dan graag verplicht door de overheid.
Maar goed. Ondertussen rijd ik hier maar rond op geperste dinosaurus. Gelukkig is dat wat goedkoper hier dan in NL