Requiem19 schreef op maandag 9 januari 2023 @ 10:00:
[...]
Kortom, als het Westen doorgaat op huidige voet, is er een stalemate. Het artikel noemt nota bene de flinke urgentie om de wapenleveringen zsm te intensiveren. Die urgentie is er natuurlijk omdat dit je window is om nog een strategisch voordeel te behalen. Hoe langer de situatie stabiel blijft, hoe meer in het voordeel van Rusland.
Zoals ik al zeg, ander beeld van hoe je het artikel leest

Ik lees het artikel als wat er gedaan moet worden om die stalemate te voorkomen, maar bovenal wat je iedere keer ook ziet gebeuren. Oftewel ik zie die stalemate nog niet gebeuren, want zodra dat echt een issue wordt zal er meer westers materieel die kant op gaan. Onder water zie je dat er al heel veel militaire fabrieken aan het opschalen zijn, b.v. munitie-produktie is al factoren omhoog gegaan met de mogelijkheid om snel verder op te schalen. En dat zijn dingen die je niet breeduit in de media voorbij ziet komen, maar wel gebeurt.
[...]
Hier zitten wmb 2 kanttekeningen aan:
- In de aanloop naar het Kherson offensies kregen we veel meer dan nu berichten dat UA goed bezig was om de Russische logistiek plat te leggen met oa HIMARS. Die berichten lees ik nu niet / veel minder over Luhansk/Donetsk/Zaprorizja/Krim. Welke aanleiding hebben we om een volgende voortgang te kunnen zien?
- Kherson kostte, aldus jouw post (en daar ben ik het mee eens) enkele maanden voorbereiding qua uitputting van RU logistiek en (mijn opmerking) 1 a 2 maanden offensief op de grond. Vervolgens is er weer een pauze om te hergroeperen.
Dat is logisch en begrijpelijk. Maar besef wel dat - als UA al vergelijkbare progressie kan maken - het UA met dit tempo 2 tot 3 jaar duurt om alle andere gebieden, inclusief de Krim, terug te veroveren. Dit geeft Rusland wederom zo ontzettend veel tijd en die tijd moeten we RU niet willen geven.
Je ziet gedurende dit conflict dat rusland steeds meer verliest terwijl Oekraine juist steeds sterker wordt. Als westen hebben we niet echt haast, zolang rusland maar in zijn mand gaat. Als dat 2 of 3 jaar moet duren, hebben wij daar uiteindelijk niet heel veel last van, maar het betekent wel dat rusland veel langer niets meer kan. Die tijd is echt niet alleen in het voordeel van de russen.
[...]
Wat er veranderd is - en daar begon de discussie ook mee - is dat Rusland 300.000 mobiks gemobiliseerd heeft. Je ziet dat dit de verhouding op het slagveld beinvloedt. Er komen nu wellicht nog meer mobiks aan. RU heeft tijd om nieuwe wapens te sourcen uit Iran, Noord-Korea.. RU wordt, ook al denkt men hier nogal extreem laagdunkend over RU, ook slimmer in haar strategieën. Vergelijk de Kherson retreat met de Kharkiv chaos retreat. Zie ook hoe RU grip gekregen heeft op de Bayrakter drones in de loop van de oorlog.
De situatie is niet zo dat alleen RU sterker/beter/slimmer wordt, RU past zich ook aan gedurende de oorlog (met wisselend succes).
Tuurlijk leren ze wel, alleen is er een groot verschil met leren en daadwerkelijk je hele structuur omgooien. En dat is wat nodig is om een efficient leger te krijgen. Voorlopig zie je vooral dat ze meer mensen er tegenaan gooien en niet andere taktieken gebruiken. Daarbij kun je Kharkiv niet vergelijken met Kherson. Bij Kharkiv was het een doorbraak die ze echt niet verwacht hadden, Kherson was echter onhoudbaar door het gebrek aan aanvoerlijnen. Als ze in Kherson echt veel hadden laten staan, hadden ze gewoon geen aansturing gehad.
Maar ook die Bayraktars is niet echt een kwestie van leren geweest. De situatie was aan het begin van de oorlog gewoon vele malen beter voor die dingen. Met de huidige meer statische lijnen kun je er gewoon veel minder mee.
Maar ze zullen zeker wel leren, maar probleem voor de russen is vooral dat ze de commando-structuur niet aan zullen of zelfs kunnen passen. En dat is nu net waardoor Oekraine de betere taktieken heeft, die kunnen veel sneller schakelen.
[...]
Welke quotes heb je daarvan? Mijn stelling is niet dat het westen zal opgeven, maar dat het Westen uiteindelijk - als de oorlog maar lang genoeg duurt - druk zal gaan uitoefenen op Zelensky om voor een akkoord te gaan.
Wat op hetzelfde neer komt. Die druk zal er nl. uit bestaan doordat ze minder gaan leveren. Ik zie dat alleen niet gebeuren omdat het westen nu wel door lijkt te hebben dat consessies doen alleen maar tot een volgende oorlog leidt. Rusland zal dus moeten verliezen om dat te voorkomen en een akkoordje past niet in dat straatje.
[...]
Het kan (en wellicht is het ook wel zo) dat de strategie bewust is om UA langzaam te laten winnen, want dan wordt Rusland grondiger uitgeschakeld. Ik ben al geruime tijd van mening dat dit een totaal verkeerde strategie is en ik zie steeds meer andere geluiden, zoals de analyse van o.a. Ryce, die er ook zo over te lijken denken. D
De reden dat ik dit geen goede strategie vind:
1) Tijd is in het voordeel van Putin. Hoe meer tijd, hoe meer ruimte Putin krijgt om het conflict vast te laten lopen met ongelofelijke hoeveelheden mobiks, hoe meer tijd RU krijgt om alternatieve wapens/munitie te sourcen in andere landen, hoe meer tijd RU krijgt om de economie om te vormen naar een oorlogseconomie.
Hoe langer de oorlog duurt, hoe beter voor Rusland.
Je vergeet hierbij dat voor het westen precies hetzelfde geldt, waarbij het westen vele malen meer mogelijkheden heeft om op te schalen.
2) Hoe meer Russen er naar het front worden gestuurd, hoe meer Russen er dood gaan. Maar dat kost ook meer UA levens.
Elke dag gaan er ook UA soldaten dood. In het Westen hebben wij nu de mogelijkheden om dat te voorkomen, maar kennelijk vinden we het belangrijker om RU nog harder op z'n rug te krijgen.
Je blijft hierbij de boel omdraaien. Het Westen bepaalt dat niet, Oekraine geeft aan dat ze rusland willen uitschakelen en deze oorlog moeten voeren. Als Zelensky nu besluit om toe te geven is daarmee de oorlog voorbij. Alleen dat wil Oekraine helemaal niet.
Ik merk dat er hier heel technisch en strategisch naar de oorlog gekeken wordt. Had Stalin toch gelijk: 'The death of 1 man is a tragedy, the death of a milion is a statistic'. Naar mijn mening wordt de menselijke maat vaak vergeten. Als we zeggen 'Ja, het is logisch dat we RU lekker langzaam laten verliezen, want dan zijn beter uitgeschakeld', dan zeggen we ook 'we vinden het prima dat Oekraine met de levens van vaders, moeders, broers, ooms, tantes, zussen, neefjes, nichtjes betaalt om ons geo-politieke doel te behalen.
Het grote probleem hiermee is dat als je nu heel snel rusland zou verslaan, het nu weliswaar minder levens van vaders, moeders, broers, ooms, tantes, zussen, neefjes, nichtjes kost, maar het in de toekomst juist veel meer levens van vaders, moeders, broers, ooms, tantes, zussen, neefjes, nichtjes gaat kosten. Dit is helaas geen losstaand conflict maar een veel groter conflict dat al veel langer speelt. Daarmee is het niet alleen een kwestie van rusland nu Oekraine uit te krijgen, maar is er ook een oplossing voor de lange termijn nodig.
En je kunt je best afvragen of dit de goede manier is, maar hetzelfde geldt voor nu per direct all-in te gaan om rusland per direct het land uit te jagen. Ik weet hier natuurlijk ook niet het antwoord op en naar mijn idee zou er best wat sneller en meer gestuurd moeten worden. Maar dat all-in gaan niet de oplossing is ben ik ook van overtuigd.