Algemeen
Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kanUpdate 25 januari 2022
De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.Zie voor de volledige lijst maatregelen:
https://www.rijksoverheid...-alles-open-tot-22.00-uur
https://www.rijksoverheid...erzicht-coronamaatregelen
https://www.rijksoverheid.../24/advies-vws-na-omt-139
FAQ
Omdat we merkten dat in vorige delen de discussie zichzelf vaak herhaalde, hebben we een aantal veelvoorkomende vragen / uitgangspunten op een rijtje gezet. We gaan er vanuit dat iedereen deze informatie dan ook kent. Nieuwe inzichten mogen natuurlijk altijd, maar wel goed onderbouwd.Vaccinatie
Waar werkt het vaccin nou eigenlijk tegen?
Allereerst werkt het heel goed tegen ziekenhuisopnames en IC opnames, namelijk zo'n 95% en respectievelijk 97%Daarnaast werkt het ook tegen het krijgen van Corona: de kans op besmet raken is fors kleiner. Volgens presentatie van Jaap van Dissel tot ca 88%, bij delta. Tot slot beschermt het ook nog tegen overdragen (als je toch besmet bent): volgens dit RIVM onderzoek wordt die kans zo'n 71% kleiner na vaccinatie.
Aanpak coronavaccinatie in Nederland: https://www.rijksoverheid...e/aanpak-coronavaccinatie
Informatie RIVM: https://www.rivm.nl/covid...gen-achtergronden/werking
Met de Omicron variant liggen deze cijfers anders. De nieuwe cijfers zijn dat je tegen een ziekenhuisopname grofweg 85% na een booster bent beschermd. Het algehele beeld is voor nu dat je met twee prikken toch wel fors minder beschermd bent tegen Omicron, maar dat je het met een booster tot bijna delta-niveau weer kan opkrikken. Verder onderzoek moet dit gaan verduidelijken, vanuit het RIVM wordt in week 3 van 2022 een nieuwe rapportage verwacht. https://www.rivm.nl/covid...ns-tegen-ziekenhuisopname
Zie onder andere ook wat het CBG hierover meldt: https://www.cbg-meb.nl/ac...name-door-omicron-variant
Zie voor meer informatie over Omicron en de boosters: boosters en omicron
https://www.rivm.nl/covid...gronden/boostervaccinatie
Ik ben jong en loop statistisch gezien weinig risico, dus waarom zou ik me vaccineren?
Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken. Allereerst: zoals hierboven staat loop je minder kans op Corona te krijgen en als je het toch krijgt, draag je het minder snel over. Daarmee bescherm je andere mensen, die potentieel wel erg ziek van Covid kunnen worden.Daarnaast is de benefit/risk ratio voor alle doelgroepen positief. Dat wil zeggen, de voordelen wegen op tegen de nadelen. Het risico op een ernstige bijwerking van het vaccin is dus voor iedereen (als groep) kleiner dan het risico op ernstig ziek worden van Covid.
Zie ook de uitleg in dit artikel.
Is het vaccin wel goed getest? Is het nog experimenteel?
Om heel kort te zijn: mensen hebben geen idee hoeveel tijd binnen een doorsnee ontwikkeltraject "verloren" gaat aan wachten, interpreteren, vragen stellen, goedkeuren, dingen aanpassen, etc. De tijd waarin je daadwerkelijk naalden in vrijwilligers aan het zetten bent is erg beperkt. Zo zit er tussen het bedenken van een nieuw medicijn en het daadwerkelijk doseren van je eerste vrijwilliger al gauw anderhalve jaar tot twee jaar.Vanuit complothoek wordt nogal eens gezegd dat de vaccins experimenteel zijn, omdat ze nog in een onderzoeksfase zitten. Dit laatste klopt feitelijk/taalkundig gezien, maar dit zegt verder niets. Medicijnen zijn doorlopend in de onderzoeksfase, ook nadat ze al op de markt zijn toegelaten. Ook bij een "voorlopige toelating", het mechanisme waarmee de coronavaccins op de Europese markt zijn gebracht, is een groot pakket aan klinische data nodig. Dezelfde studies moeten zijn gedaan als bij een conventionele goedkeuring. Wat er bij een voorlopige goedkeuring nog niet ligt, zijn aanvullende gegevens over langetermijneffecten, analyses in subpopulaties (kinderen, zwangeren, etc.). Van farmaceuten wordt verwacht dat ze deze aanvullende studies doen binnen afzienbare tijd, anders kan de goedkeuring worden ingetrokken.
Daarnaast kan je stellen dat medicijnen permanent in de onderzoeksfase zitten. Dat komt omdat ten tijde van het klinische onderzoek, niet alle informatie naar boven gehaald kan worden. Zeer zeldzame bijwerkingen kom je in de onderzoeken vaak niet tegen, omdat ze zo zeldzaam zijn. Daarom worden ook medicijnen die al op de markt zijn, continue gevolgd, en onderzocht. Het veiligheidsmechanisme EudraVigilance is hiervoor opgetuigd in Europa, en daarnaast zijn er de zogeheten fase 4-studies waarbij medicijnen die al op de markt zijn worden onderzocht. In Nederland hebben we het Lareb, waarbij dokters en patiënten hun bijwerkingen kunnen melden. Dit dient om vinger aan de pols te houden over de effecten van medicijnen die al zijn vrijgegeven op de markt.
Kortom, dat medicijnen in de onderzoeksfase zitten, vertelt je niets over wat we daadwerkelijk weten over de voor- en nadelen van een medicijn. De EMA, die bepaalt of medicijnen op de markt mogen komen, kijkt niet of iets "experimenteel" is, maar kijkt of er voldoende informatie op tafel ligt om zeker te kunnen zijn over de benefit-risk-verhouding van een medicijn.
Meer informatie:
https://www.cbg-meb.nl/do...en/veiligheid-van-vaccins
https://ec.europa.eu/info...-19-vaccines-europeans_nl
Ok, allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het dan echt met die langetermijneffecten?
Daar heeft @RoD het volgende over gezegd:Kortom, door het vaccin een tijdje te volgen in het lichaam en te zien wat er gebeurt, weet je het risico op langetermijneffecten. Je kan het nooit 100% uitsluiten zonder mensen jaren te volgen, maar je weet al wel dat het risico verwaarloosbaar is.RoD schreef op woensdag 4 augustus 2021 @ 21:01:
[...]
We weten heel goed wat het vaccin in het lichaam doet. Wat gebeurt er op het moment dat het wordt ingespoten? Hoe wordt het door het lichaam "verwerkt", hoe wordt het afgebroken, en eventueel uitgescheiden? etc. Dat wordt allemaal in de trials onderzocht en nauwgezet gevolgd, uiteengezet, gerapporteerd en beoordeeld.
Effectief weten we dat het vaccin na 2 weken uit je lichaam is verdwenen. Eventuele bijwerkingen (ook de ernstige) houden verband met de immuunreactie die je lichaam opwekt tegen het vaccin. Na 2 weken ben je dus eigenlijk verlost van hetgeen dat je ingespoten hebt.
Het is daarom ook extreem onwaarschijnlijk dat er langetermijneffecten zijn. Daar zouden we dan in ieder geval iets van gezien moeten hebben. Iets in het bloed, iets uit de dierenstudies waarin weefsels zijn onderzocht (ophopingen, bijvoorbeeld), of wat dan ook. Maar daar is niets van gezien. En als er na 2 weken niets meer te zien is, en na proefpersonen een jaar lang nauwgezet gevolgd te hebben, wat is dan nog de kans dat daarna nog iets aan het licht komt? Die kans ligt zo dicht bij 0, dat het verwaarloosbaar is. Uiteraard wordt het wel onderzocht, want je wilt het zeker weten, aangezien we de gehele wereldbevolking willen inenten.
Het is een misvatting dat je proefpersonen per se jaren moet volgen om een goed beeld te krijgen. Dat hangt helemaal af van het medicijn dat je aan het onderzoeken bent, en wat het precies doet.
Daarnaast is wachten niet gratis. Als je je niet laat vaccineren, weet je dat je op een gegeven moment met Covid in aanraking gaat komen. En als je het dan hebt over langetermijneffecten... zo'n virus is er op gericht om zich in je lichaam te nestelen, je immuunsysteem te ontwijken, en je ziek te maken. En dan hebben we ook nog long Covid.
Dus, als je daadwerkelijk bang bent voor langetermijngevolgen, neem dan juist het vaccin.
Maar natuurlijke immuniteit is toch veel beter dan een vaccin?
Er is geen enkele aanleiding om dit te veronderstellen. Allereest: ziek worden heeft nogal wat nadelen tov vaccineren (en niet per se alleen voor ouderen en/of zwakkeren). Ten tweede, het virus wil zich graag aan het immuunsysteem onttrekken, en heeft trucjes om de immuunreactie juist te verzwakken. Vaccins zijn er juist op gericht om de immuunreactie zo sterk mogelijk te laten zijn. Een vaccin is dus een betere training voor het immuunsysteem dan het virus zelf. Dat blijkt overigens ook uit onderzoeken, waaruit blijkt dat vaccinatie meer antilichamen geeft en beter beschermt tegen een blootstelling aan het virus dan als je niet gevaccineerd bent, maar wel een infectie hebt doorgemaakt.Er zijn verder observationele onderzoeken die aangeven dat een doorgemaakte infectie juist beter beschermd. Daar tegenover staat harder bewijs van gerandomiseerde, gecontroleerde trials die aantonen dat vaccinatie beter beschermd. De situatie blijft zich ook ontwikkelen vanwege de delta-variant en de omicron-variant, maar er is op dit moment al met al geen reden om aan te nemen dat natuurlijke immuniteit beter beschermd; het tegenovergestelde is aannemelijker.
Er gaat overigens een Israëlisch onderzoek rond dat claimt dat infectie veel betere bescherming biedt vergeleken met vaccins. Het gaat hier echter om een zeer slecht uitgevoerd onderzoek dat op een preprint-server staat, zie RoD in "Wetenschappelijke ontwikkelingen rond het Coronavirus", en ook de comments die onder het originele artikel staan.
Let wel, het gaat hier voornamelijk over de delta-variant. De vaccins zijn niet gemaakt voor omicron, dus of een vaccin net zo goed beschermd als een doorgemaakte infectie met omicron, dat moet nog blijken.
Zie voor meer info: https://www.immunology.or...natural-infection-vaccine waar deze afbeelding ook vandaan komt:
Aanvullende informatie:
CDC: SARS-CoV-2 Infection-induced and Vaccine-induced Immunity
CDC-studie in de VS naar natuurlijke immuniteit vs. vaccinatie
En hoe zit het dan met gevaccineerden die het virus toch nog kunnen verspreiden?
Het klopt dat je na vaccinatie niet voor de volle 100% beschermd bent. Je kan nog steeds ziek worden, en je kan het virus nog steeds doorgeven aan anderen. De kans wordt na vaccinatie wel een stuk kleiner. Ook bij de Delta-variant is de kans dat je het virus doorgeeft een stuk kleiner. Daarbij komt natuurlijk ook nog eens dat de kans dat je besmet wordt kleiner is bij vaccinatie: de kans is dus groot dat je überhaupt het virus niet bij je draagt als je gevaccineerd bent.Bron: https://www.rivm.nl/en/ne...s-by-63-for-delta-variant
Boosters? Moet ik me nog een keer extra laten prikken?
Uit onderzoek blijkt dat een boostervaccinatie, zoals een derde prik voor het Pfizer-vaccin, heel goed werkt. Het zorgt bij mensen die ongeveer een half jaar geleden zijn gevaccineerd, voor een behoorlijke extra risicoreductie op ziekenhuisopname, en daarnaast lijkt het ook de kans dat je überhaupt besmet raakt, behoorlijk te verkleinen. De Gezondheidsraad adviseert ouderen een booster te geven, omdat we weten dat de bescherming van de vaccinaties over tijd afneemt.Ook nu omicron dominant is geworden, is er een extra reden bij gekomen om de booster te nemen. Het blijkt dat omicron behoorlijk aan het immuunsysteem kan ontsnappen, maar het blijkt dat het geven van een een extra prik de bescherming weer redelijk op peil brengt. Als je geen booster gehad hebt, zijn er nauwelijks antilichamen die nog iets doen tegen omicron. Het lijkt erop dat de T-cellen (een ander component van je immuunreactie) nog wel een redelijke goede reactie geven, maar uit de klinische gegevens blijkt al met al dat de bescherming behoorlijk is teruggelopen.
Update:Inmiddels is het advies om iedereen van 18plus een booster prik te geven. Die wordt net als bij de vorige vaccins verspreid per leeftijdscategorie. Van oud naar jong.
Bronnen:
https://www.gezondheidsra...en-covid-19-vervolgadvies
https://www.thelancet.com...-6736(21)02249-2/fulltext
https://www.gezondheidsra...rsonen-van-18-tot-60-jaar
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(21)01496-3
Maar omicron maakt ons toch nauwelijks ziek?
Het lijkt er inderdaad op dat omicron minder ziekmakend is dan delta. Op moment van schrijven, is het echter nog niet volledig helder wat de impact van omicron gaat zijn. Bovendien is wel duidelijk dat het veel besmettelijker is en zich sneller verspreidt. De schattingen lopen uiteen tussen de 20% en 70% minder ziekmakend, maar uitsplitsingen op basis van leeftijd en andere risicokenmerken zijn er nog niet. Er komen nog steeds veel mensen in het ziekenhuis terecht, en de vaccins (inclusief booster) beschermen vrij goed tegen ziekenhuisopname met omicron.Bronnen:
https://www.medrxiv.org/c...101/2021.12.24.21268382v1
https://www.gla.ac.uk/media/Media_829360_smxx.pdf (met uitleg hier)
https://www.imperial.ac.u...port-50-severity-omicron/
https://assets.publishing...technical-briefing-33.pdf
https://www.medrxiv.org/c...101/2021.12.21.21268116v1 (met uitleg hier)
Allemaal leuk en aardig wat jullie roepen, maar ik wil graag weten hoe de experts de vaccins echt beoordelen
Een goede manier om een overzicht te krijgen van wat er bekend is over een vaccin, is de Europese product pagina's lezen. Dit is die van het Pfizer-vaccin. Het bevat een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden, en referenties naar rapporten en beoordelingen, alsook de bijsluiter.Mocht je echt van de hoed en de rand willen weten, dan kun je de European Public Assessment Reports lezen. Dit is die van het Pfizer-vaccin. Die wordt gerefereerd op de product pagina, en bevat een overzicht van alle farmaceutische en klinische kennis die beschikbaar is, en is de basis waarop de experts van de EMA tot hun goedkeuring zijn gekomen.
De zorg
Waarom plaatsen we niet gewoon wat IC bedden erbij?
Daar zijn een aantal redenen voor (met dank aan de verpleegkundigen die hier actief zijn):- Geen verpleegkundig personeel, er is minder personeel beschikbaar dan tijdens eerste 3 golven door ziekte en verloop. Op de intensive cares is tussen 5 en 20 procent van de verpleegkundigen afgelopen anderhalf jaar vertrokken, heeft de beroepsvereniging voor IC verpleegkundige onderzocht
- Opleiding IC verpleegkundige duurt ná de opleiding tot basisverpleegkundige (4 jaar) nog eens 2 jaar, dus even snel meer opleiden gaat niet. Ook is begeleiding leerlingen een probleem omdat er te weinig gediplomeerden zijn
- Bij meer opschalen komt de kwaliteit van zorg ernstig in het geding. Nu al worden er veel fouten gemaakt door hoge werkdruk. Ook dit heeft weer zijn gevolgen voor verpleegkundigen én patiënt
- IC personeel mist de waardering en is moe. Dat demotiveert . Bedden en logistiek kan wel geregeld worden, maar meer handen aan het bed die ook kwaliteit van zorg kunnen bedden niet.
Zie ook:
- https://nos.nl/artikel/24...patienten-kan-ic-niet-aan
- https://nos.nl/artikel/24...t-zeggen-verpleegkundigen
- https://www.venvn.nl/nieuws/daar-gaan-we-weer/
- https://nos.nl/artikel/24...-misverstanden-over-de-ic
Maar waarom zijn 200 bedden dan nu een probleem, terwijl er in maart 2020 1350 bedden beschikbaar waren?
Deels een aantal redenen van hierboven, maar vergeet ook niet dat toen werkelijke alle planbare zorg is uitgesteld. Dat is nu niet het geval.En even ter vergelijk: voor elke corona patiënt op IC, die gemiddeld 17 dagen ligt had je 12 anderen kunnen helpen.
Hoe is de verdeling qua bezetting tussen gevaccineerd en ongevaccineerd?
4 op de 5 COVID-19-patiënten op de IC is niet gevaccineerd. Soms zie je andere cijfers voorbij komen, maar die betreffen vaak een lokale steekproef. Bedenk goed dat IC's vaak maar een paar bedden hebben en je daarmee dus niet altijd een representatieve steekproef kan doen.Inmiddels zijn de cijfers van oktober bekend, waarin het aandeel van de niet gevaccineerden 69% is. Bron: https://www.rijksoverheid...-en-intensive-care-opname
Werken vaccins wel? Ik zie steeds meer mensen in het ziekenhuis, die gevaccineerd zijn.
Als 85% van de bevolking ingeënt is en 15% dus niet en verdeling in ziekenhuisopnames zou 50/50 zijn, dan is dat juist bewijs dat het vaccin wel werkt.Dit plaatje legt goed dat concept heel goed uit:
Fase 2d, code zwart en triage
Op 26 november heeft minister De Jonge fase 2D afgekondigd. Dat betekend dat de zorg continuïteit onder druk staat en alle ziekenhuizen schalen planbare zorg dan af. Zo komen er meer personeelsleden vrij die ingezet kunnen worden op de IC. De IC-capaciteit wordt eerst opgeschaald naar 1150 en vervolgens naar 1350, met als kanttekening dat de laatstgenoemde fase niet lang volgehouden kan worden en het is ook de vraag of die capaciteit kan worden behaald.Zie onder andere de verklaring van IC-hoofden en verpleegkundigen die dat niet mogelijk achten in de volgende bronnen:
https://www.radboudumc.nl...niversitaire-ziekenhuizen
https://nos.nl/artikel/24...t-zeggen-verpleegkundigen
https://www.telegraaf.nl/...tbreiden-naar-1700-bedden
https://www.ad.nl/binnenl...an-nu-niet-door~a0ee5a1e/
Officieel heet de volgende fase 'fase 3', wat in de volksmond code zwart wordt genoemd. De semi-acute zorg kan in die fase niet meer worden gewaarborgd. Er wordt dan volgens criteria vastgesteld wie een beschikbaar bed op de IC krijgt. Daarbij wordt eerst gekeken naar medische criteria, zoals de overlevingskans. Daarna volgen de verwachte ligtijd, iemand die een korte verwachte ligtijd heeft, krijgt voorrang. De vraag of iemand zorgverlener is en de leeftijd. Mochten die criteria geen uitsluitsel geven, dan vindt er loting plaats voor een ic-bed.
Er wordt geen onderscheid gemaakt of iemand gevaccineerd is of niet.
Zie onderstaande link met bijbehorende video: https://nos.nl/video/2407...lissing-wie-ic-bed-krijgt
Regels in dit topic
De discussie verhard nog wel eens hier. Dat is bij een beladen onderwerp als dit niet gek, maar helpt ook niet. De volgende regels hanteren we daarom strikt:- Niet op de man reageren. Nooit.
- Geen drogredeneringen, vooral whataboutism en glijdende schaal zijn te vaak langs gekomen
- Geen generalisatie (in de breedste zin)
- Geen complottheorieën (ook in de breedste zin)
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid- onderbouwing
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid- bronvermelding
Brontoetsing #hoedan?!
Posts die niet in het beleid passen, worden aangepast of in zijn geheel verwijderd. Als je daar vragen over hebt, dan stel je die per DM aan de betreffende moderator of je reageert in het FB topic, maar nooit in het topic zelf.
Verdere ondersteuning
Het Coronavirus en de maatregelen zorgen bij veel mensen voor letterlijke of figuurlijke hoofdpijn. Voor verder ondersteuning:- Rode Kruis Hulplijn - 070 4455 888 - Hulp en advies bij quarantaine en een luisterend oor. Maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 en 21:00 uur.
- Luisterlijn - 0900 0767 - Voor een luisterend oor. 24 uur per dag bereikbaar per telefoon, chat en e-mail.
- Stichting MIND - 0900 1450 - Voor ondersteuning bij psychische klachten en lotgenotencontact. Elke werkdag bereikbaar tussen 9:00 en 18:00 uur.
- 113 Zelfmoordpreventie - 0800 0113 - Voor hulp bij acute zelfmoordgedachten op anonieme basis. 24 uur per dag bereikbaar per telefoon en chat.
- iPractice - 020 2444 889 - Voor een telefonisch consult door een psycholoog op donatiebasis. Bereikbaar op afspraak.
- Mantelzorglijn - 030 760 6055 - Voor informatie over mantelzorg en het coronavirus via telefoon en WhatsApp. Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 18:00 uur.
- Coronahulp.nl - Verwijzingen naar websites voor praktische hulpvragen.
- Vaccinatie Twijfeltelefoon - 088-7555777
[Voor 16% gewijzigd door tweakduke op 25-01-2022 20:48]