Toon posts:

Het Coronavirus in Nederland en België - deel 12 Vorige deelOverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 41 Laatste
Acties:
 • 150.903 views

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 00:55

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit
Topicstarter
Mede-auteur:
 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:53

ZieMaar!

Algemeen

Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan
Update 25 januari 2022
De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Zie voor de volledige lijst maatregelen:
https://www.rijksoverheid...-alles-open-tot-22.00-uur
https://www.rijksoverheid...erzicht-coronamaatregelen
https://www.rijksoverheid.../24/advies-vws-na-omt-139

FAQ

Omdat we merkten dat in vorige delen de discussie zichzelf vaak herhaalde, hebben we een aantal veelvoorkomende vragen / uitgangspunten op een rijtje gezet. We gaan er vanuit dat iedereen deze informatie dan ook kent. Nieuwe inzichten mogen natuurlijk altijd, maar wel goed onderbouwd.
Vaccinatie
Waar werkt het vaccin nou eigenlijk tegen?
Allereerst werkt het heel goed tegen ziekenhuisopnames en IC opnames, namelijk zo'n 95% en respectievelijk 97%

Daarnaast werkt het ook tegen het krijgen van Corona: de kans op besmet raken is fors kleiner. Volgens presentatie van Jaap van Dissel tot ca 88%, bij delta. Tot slot beschermt het ook nog tegen overdragen (als je toch besmet bent): volgens dit RIVM onderzoek wordt die kans zo'n 71% kleiner na vaccinatie.

Aanpak coronavaccinatie in Nederland: https://www.rijksoverheid...e/aanpak-coronavaccinatie
Informatie RIVM: https://www.rivm.nl/covid...gen-achtergronden/werking

Met de Omicron variant liggen deze cijfers anders. De nieuwe cijfers zijn dat je tegen een ziekenhuisopname grofweg 85% na een booster bent beschermd. Het algehele beeld is voor nu dat je met twee prikken toch wel fors minder beschermd bent tegen Omicron, maar dat je het met een booster tot bijna delta-niveau weer kan opkrikken. Verder onderzoek moet dit gaan verduidelijken, vanuit het RIVM wordt in week 3 van 2022 een nieuwe rapportage verwacht. https://www.rivm.nl/covid...ns-tegen-ziekenhuisopname
Zie onder andere ook wat het CBG hierover meldt: https://www.cbg-meb.nl/ac...name-door-omicron-variant

Zie voor meer informatie over Omicron en de boosters: boosters en omicron
https://www.rivm.nl/covid...gronden/boostervaccinatie
Ik ben jong en loop statistisch gezien weinig risico, dus waarom zou ik me vaccineren?
Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken. Allereerst: zoals hierboven staat loop je minder kans op Corona te krijgen en als je het toch krijgt, draag je het minder snel over. Daarmee bescherm je andere mensen, die potentieel wel erg ziek van Covid kunnen worden.

Daarnaast is de benefit/risk ratio voor alle doelgroepen positief. Dat wil zeggen, de voordelen wegen op tegen de nadelen. Het risico op een ernstige bijwerking van het vaccin is dus voor iedereen (als groep) kleiner dan het risico op ernstig ziek worden van Covid.

Zie ook de uitleg in dit artikel.

Is het vaccin wel goed getest? Is het nog experimenteel?
Om heel kort te zijn: mensen hebben geen idee hoeveel tijd binnen een doorsnee ontwikkeltraject "verloren" gaat aan wachten, interpreteren, vragen stellen, goedkeuren, dingen aanpassen, etc. De tijd waarin je daadwerkelijk naalden in vrijwilligers aan het zetten bent is erg beperkt. Zo zit er tussen het bedenken van een nieuw medicijn en het daadwerkelijk doseren van je eerste vrijwilliger al gauw anderhalve jaar tot twee jaar.

Vanuit complothoek wordt nogal eens gezegd dat de vaccins experimenteel zijn, omdat ze nog in een onderzoeksfase zitten. Dit laatste klopt feitelijk/taalkundig gezien, maar dit zegt verder niets. Medicijnen zijn doorlopend in de onderzoeksfase, ook nadat ze al op de markt zijn toegelaten. Ook bij een "voorlopige toelating", het mechanisme waarmee de coronavaccins op de Europese markt zijn gebracht, is een groot pakket aan klinische data nodig. Dezelfde studies moeten zijn gedaan als bij een conventionele goedkeuring. Wat er bij een voorlopige goedkeuring nog niet ligt, zijn aanvullende gegevens over langetermijneffecten, analyses in subpopulaties (kinderen, zwangeren, etc.). Van farmaceuten wordt verwacht dat ze deze aanvullende studies doen binnen afzienbare tijd, anders kan de goedkeuring worden ingetrokken.

Daarnaast kan je stellen dat medicijnen permanent in de onderzoeksfase zitten. Dat komt omdat ten tijde van het klinische onderzoek, niet alle informatie naar boven gehaald kan worden. Zeer zeldzame bijwerkingen kom je in de onderzoeken vaak niet tegen, omdat ze zo zeldzaam zijn. Daarom worden ook medicijnen die al op de markt zijn, continue gevolgd, en onderzocht. Het veiligheidsmechanisme EudraVigilance is hiervoor opgetuigd in Europa, en daarnaast zijn er de zogeheten fase 4-studies waarbij medicijnen die al op de markt zijn worden onderzocht. In Nederland hebben we het Lareb, waarbij dokters en patiënten hun bijwerkingen kunnen melden. Dit dient om vinger aan de pols te houden over de effecten van medicijnen die al zijn vrijgegeven op de markt.

Kortom, dat medicijnen in de onderzoeksfase zitten, vertelt je niets over wat we daadwerkelijk weten over de voor- en nadelen van een medicijn. De EMA, die bepaalt of medicijnen op de markt mogen komen, kijkt niet of iets "experimenteel" is, maar kijkt of er voldoende informatie op tafel ligt om zeker te kunnen zijn over de benefit-risk-verhouding van een medicijn.

Meer informatie:
https://www.cbg-meb.nl/do...en/veiligheid-van-vaccins
https://ec.europa.eu/info...-19-vaccines-europeans_nl

Ok, allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het dan echt met die langetermijneffecten?
Daar heeft @RoD het volgende over gezegd:
RoD schreef op woensdag 4 augustus 2021 @ 21:01:
[...]

We weten heel goed wat het vaccin in het lichaam doet. Wat gebeurt er op het moment dat het wordt ingespoten? Hoe wordt het door het lichaam "verwerkt", hoe wordt het afgebroken, en eventueel uitgescheiden? etc. Dat wordt allemaal in de trials onderzocht en nauwgezet gevolgd, uiteengezet, gerapporteerd en beoordeeld.

Effectief weten we dat het vaccin na 2 weken uit je lichaam is verdwenen. Eventuele bijwerkingen (ook de ernstige) houden verband met de immuunreactie die je lichaam opwekt tegen het vaccin. Na 2 weken ben je dus eigenlijk verlost van hetgeen dat je ingespoten hebt.

Het is daarom ook extreem onwaarschijnlijk dat er langetermijneffecten zijn. Daar zouden we dan in ieder geval iets van gezien moeten hebben. Iets in het bloed, iets uit de dierenstudies waarin weefsels zijn onderzocht (ophopingen, bijvoorbeeld), of wat dan ook. Maar daar is niets van gezien. En als er na 2 weken niets meer te zien is, en na proefpersonen een jaar lang nauwgezet gevolgd te hebben, wat is dan nog de kans dat daarna nog iets aan het licht komt? Die kans ligt zo dicht bij 0, dat het verwaarloosbaar is. Uiteraard wordt het wel onderzocht, want je wilt het zeker weten, aangezien we de gehele wereldbevolking willen inenten.

Het is een misvatting dat je proefpersonen per se jaren moet volgen om een goed beeld te krijgen. Dat hangt helemaal af van het medicijn dat je aan het onderzoeken bent, en wat het precies doet.

Daarnaast is wachten niet gratis. Als je je niet laat vaccineren, weet je dat je op een gegeven moment met Covid in aanraking gaat komen. En als je het dan hebt over langetermijneffecten... zo'n virus is er op gericht om zich in je lichaam te nestelen, je immuunsysteem te ontwijken, en je ziek te maken. En dan hebben we ook nog long Covid.

Dus, als je daadwerkelijk bang bent voor langetermijngevolgen, neem dan juist het vaccin.
Kortom, door het vaccin een tijdje te volgen in het lichaam en te zien wat er gebeurt, weet je het risico op langetermijneffecten. Je kan het nooit 100% uitsluiten zonder mensen jaren te volgen, maar je weet al wel dat het risico verwaarloosbaar is.

Maar natuurlijke immuniteit is toch veel beter dan een vaccin?
Er is geen enkele aanleiding om dit te veronderstellen. Allereest: ziek worden heeft nogal wat nadelen tov vaccineren (en niet per se alleen voor ouderen en/of zwakkeren). Ten tweede, het virus wil zich graag aan het immuunsysteem onttrekken, en heeft trucjes om de immuunreactie juist te verzwakken. Vaccins zijn er juist op gericht om de immuunreactie zo sterk mogelijk te laten zijn. Een vaccin is dus een betere training voor het immuunsysteem dan het virus zelf. Dat blijkt overigens ook uit onderzoeken, waaruit blijkt dat vaccinatie meer antilichamen geeft en beter beschermt tegen een blootstelling aan het virus dan als je niet gevaccineerd bent, maar wel een infectie hebt doorgemaakt.

Er zijn verder observationele onderzoeken die aangeven dat een doorgemaakte infectie juist beter beschermd. Daar tegenover staat harder bewijs van gerandomiseerde, gecontroleerde trials die aantonen dat vaccinatie beter beschermd. De situatie blijft zich ook ontwikkelen vanwege de delta-variant en de omicron-variant, maar er is op dit moment al met al geen reden om aan te nemen dat natuurlijke immuniteit beter beschermd; het tegenovergestelde is aannemelijker.

Er gaat overigens een Israëlisch onderzoek rond dat claimt dat infectie veel betere bescherming biedt vergeleken met vaccins. Het gaat hier echter om een zeer slecht uitgevoerd onderzoek dat op een preprint-server staat, zie RoD in "Wetenschappelijke ontwikkelingen rond het Coronavirus", en ook de comments die onder het originele artikel staan.

Let wel, het gaat hier voornamelijk over de delta-variant. De vaccins zijn niet gemaakt voor omicron, dus of een vaccin net zo goed beschermd als een doorgemaakte infectie met omicron, dat moet nog blijken.

Zie voor meer info: https://www.immunology.or...natural-infection-vaccine waar deze afbeelding ook vandaan komt:


Aanvullende informatie:
CDC: SARS-CoV-2 Infection-induced and Vaccine-induced Immunity
CDC-studie in de VS naar natuurlijke immuniteit vs. vaccinatie
En hoe zit het dan met gevaccineerden die het virus toch nog kunnen verspreiden?
Het klopt dat je na vaccinatie niet voor de volle 100% beschermd bent. Je kan nog steeds ziek worden, en je kan het virus nog steeds doorgeven aan anderen. De kans wordt na vaccinatie wel een stuk kleiner. Ook bij de Delta-variant is de kans dat je het virus doorgeeft een stuk kleiner. Daarbij komt natuurlijk ook nog eens dat de kans dat je besmet wordt kleiner is bij vaccinatie: de kans is dus groot dat je überhaupt het virus niet bij je draagt als je gevaccineerd bent.

Bron: https://www.rivm.nl/en/ne...s-by-63-for-delta-variant

Boosters? Moet ik me nog een keer extra laten prikken?
Uit onderzoek blijkt dat een boostervaccinatie, zoals een derde prik voor het Pfizer-vaccin, heel goed werkt. Het zorgt bij mensen die ongeveer een half jaar geleden zijn gevaccineerd, voor een behoorlijke extra risicoreductie op ziekenhuisopname, en daarnaast lijkt het ook de kans dat je überhaupt besmet raakt, behoorlijk te verkleinen. De Gezondheidsraad adviseert ouderen een booster te geven, omdat we weten dat de bescherming van de vaccinaties over tijd afneemt.

Ook nu omicron dominant is geworden, is er een extra reden bij gekomen om de booster te nemen. Het blijkt dat omicron behoorlijk aan het immuunsysteem kan ontsnappen, maar het blijkt dat het geven van een een extra prik de bescherming weer redelijk op peil brengt. Als je geen booster gehad hebt, zijn er nauwelijks antilichamen die nog iets doen tegen omicron. Het lijkt erop dat de T-cellen (een ander component van je immuunreactie) nog wel een redelijke goede reactie geven, maar uit de klinische gegevens blijkt al met al dat de bescherming behoorlijk is teruggelopen.

Update:Inmiddels is het advies om iedereen van 18plus een booster prik te geven. Die wordt net als bij de vorige vaccins verspreid per leeftijdscategorie. Van oud naar jong.

Bronnen:
https://www.gezondheidsra...en-covid-19-vervolgadvies
https://www.thelancet.com...-6736(21)02249-2/fulltext
https://www.gezondheidsra...rsonen-van-18-tot-60-jaar
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(21)01496-3

Maar omicron maakt ons toch nauwelijks ziek?
Het lijkt er inderdaad op dat omicron minder ziekmakend is dan delta. Op moment van schrijven, is het echter nog niet volledig helder wat de impact van omicron gaat zijn. Bovendien is wel duidelijk dat het veel besmettelijker is en zich sneller verspreidt. De schattingen lopen uiteen tussen de 20% en 70% minder ziekmakend, maar uitsplitsingen op basis van leeftijd en andere risicokenmerken zijn er nog niet. Er komen nog steeds veel mensen in het ziekenhuis terecht, en de vaccins (inclusief booster) beschermen vrij goed tegen ziekenhuisopname met omicron.

Bronnen:
https://www.medrxiv.org/c...101/2021.12.24.21268382v1
https://www.gla.ac.uk/media/Media_829360_smxx.pdf (met uitleg hier)
https://www.imperial.ac.u...port-50-severity-omicron/
https://assets.publishing...technical-briefing-33.pdf
https://www.medrxiv.org/c...101/2021.12.21.21268116v1 (met uitleg hier)
Allemaal leuk en aardig wat jullie roepen, maar ik wil graag weten hoe de experts de vaccins echt beoordelen
Een goede manier om een overzicht te krijgen van wat er bekend is over een vaccin, is de Europese product pagina's lezen. Dit is die van het Pfizer-vaccin. Het bevat een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden, en referenties naar rapporten en beoordelingen, alsook de bijsluiter.

Mocht je echt van de hoed en de rand willen weten, dan kun je de European Public Assessment Reports lezen. Dit is die van het Pfizer-vaccin. Die wordt gerefereerd op de product pagina, en bevat een overzicht van alle farmaceutische en klinische kennis die beschikbaar is, en is de basis waarop de experts van de EMA tot hun goedkeuring zijn gekomen.
De zorg
Waarom plaatsen we niet gewoon wat IC bedden erbij?
Daar zijn een aantal redenen voor (met dank aan de verpleegkundigen die hier actief zijn):
 • Geen verpleegkundig personeel, er is minder personeel beschikbaar dan tijdens eerste 3 golven door ziekte en verloop. Op de intensive cares is tussen 5 en 20 procent van de verpleegkundigen afgelopen anderhalf jaar vertrokken, heeft de beroepsvereniging voor IC verpleegkundige onderzocht
 • Opleiding IC verpleegkundige duurt ná de opleiding tot basisverpleegkundige (4 jaar) nog eens 2 jaar, dus even snel meer opleiden gaat niet. Ook is begeleiding leerlingen een probleem omdat er te weinig gediplomeerden zijn
 • Bij meer opschalen komt de kwaliteit van zorg ernstig in het geding. Nu al worden er veel fouten gemaakt door hoge werkdruk. Ook dit heeft weer zijn gevolgen voor verpleegkundigen én patiënt
 • IC personeel mist de waardering en is moe. Dat demotiveert . Bedden en logistiek kan wel geregeld worden, maar meer handen aan het bed die ook kwaliteit van zorg kunnen bedden niet.
Kortom: Er is geen draagvlak voor opschalen vanuit de zorg. Niet mogelijk aldus NVIC, V&VN IC en NZa. Opschalen heeft waarschijnlijk méér uitval ten gevolge wat rampzalig zou zijn voor het aantal beschikbare bedden.

Zie ook:
Maar waarom zijn 200 bedden dan nu een probleem, terwijl er in maart 2020 1350 bedden beschikbaar waren?
Deels een aantal redenen van hierboven, maar vergeet ook niet dat toen werkelijke alle planbare zorg is uitgesteld. Dat is nu niet het geval.

En even ter vergelijk: voor elke corona patiënt op IC, die gemiddeld 17 dagen ligt had je 12 anderen kunnen helpen.
Hoe is de verdeling qua bezetting tussen gevaccineerd en ongevaccineerd?
4 op de 5 COVID-19-patiënten op de IC is niet gevaccineerd. Soms zie je andere cijfers voorbij komen, maar die betreffen vaak een lokale steekproef. Bedenk goed dat IC's vaak maar een paar bedden hebben en je daarmee dus niet altijd een representatieve steekproef kan doen.

Inmiddels zijn de cijfers van oktober bekend, waarin het aandeel van de niet gevaccineerden 69% is. Bron: https://www.rijksoverheid...-en-intensive-care-opname
Werken vaccins wel? Ik zie steeds meer mensen in het ziekenhuis, die gevaccineerd zijn.
Als 85% van de bevolking ingeënt is en 15% dus niet en verdeling in ziekenhuisopnames zou 50/50 zijn, dan is dat juist bewijs dat het vaccin wel werkt.

Dit plaatje legt goed dat concept heel goed uit:

Fase 2d, code zwart en triage
Op 26 november heeft minister De Jonge fase 2D afgekondigd. Dat betekend dat de zorg continuïteit onder druk staat en alle ziekenhuizen schalen planbare zorg dan af. Zo komen er meer personeelsleden vrij die ingezet kunnen worden op de IC. De IC-capaciteit wordt eerst opgeschaald naar 1150 en vervolgens naar 1350, met als kanttekening dat de laatstgenoemde fase niet lang volgehouden kan worden en het is ook de vraag of die capaciteit kan worden behaald.
Zie onder andere de verklaring van IC-hoofden en verpleegkundigen die dat niet mogelijk achten in de volgende bronnen:
https://www.radboudumc.nl...niversitaire-ziekenhuizen
https://nos.nl/artikel/24...t-zeggen-verpleegkundigen
https://www.telegraaf.nl/...tbreiden-naar-1700-bedden
https://www.ad.nl/binnenl...an-nu-niet-door~a0ee5a1e/

Officieel heet de volgende fase 'fase 3', wat in de volksmond code zwart wordt genoemd. De semi-acute zorg kan in die fase niet meer worden gewaarborgd. Er wordt dan volgens criteria vastgesteld wie een beschikbaar bed op de IC krijgt. Daarbij wordt eerst gekeken naar medische criteria, zoals de overlevingskans. Daarna volgen de verwachte ligtijd, iemand die een korte verwachte ligtijd heeft, krijgt voorrang. De vraag of iemand zorgverlener is en de leeftijd. Mochten die criteria geen uitsluitsel geven, dan vindt er loting plaats voor een ic-bed.

Er wordt geen onderscheid gemaakt of iemand gevaccineerd is of niet.
Zie onderstaande link met bijbehorende video: https://nos.nl/video/2407...lissing-wie-ic-bed-krijgt

Regels in dit topic

De discussie verhard nog wel eens hier. Dat is bij een beladen onderwerp als dit niet gek, maar helpt ook niet. De volgende regels hanteren we daarom strikt:
 • Niet op de man reageren. Nooit.
 • Geen drogredeneringen, vooral whataboutism en glijdende schaal zijn te vaak langs gekomen
 • Geen generalisatie (in de breedste zin)
 • Geen complottheorieën (ook in de breedste zin)
Zie ook:
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid- onderbouwing
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid- bronvermelding
Brontoetsing #hoedan?!

Posts die niet in het beleid passen, worden aangepast of in zijn geheel verwijderd. Als je daar vragen over hebt, dan stel je die per DM aan de betreffende moderator of je reageert in het FB topic, maar nooit in het topic zelf.

Verdere ondersteuning

Het Coronavirus en de maatregelen zorgen bij veel mensen voor letterlijke of figuurlijke hoofdpijn. Voor verder ondersteuning:
 • Rode Kruis Hulplijn - 070 4455 888 - Hulp en advies bij quarantaine en een luisterend oor. Maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 en 21:00 uur.
 • Luisterlijn - 0900 0767 - Voor een luisterend oor. 24 uur per dag bereikbaar per telefoon, chat en e-mail.
 • Stichting MIND - 0900 1450 - Voor ondersteuning bij psychische klachten en lotgenotencontact. Elke werkdag bereikbaar tussen 9:00 en 18:00 uur.
 • 113 Zelfmoordpreventie - 0800 0113 - Voor hulp bij acute zelfmoordgedachten op anonieme basis. 24 uur per dag bereikbaar per telefoon en chat.
 • iPractice - 020 2444 889 - Voor een telefonisch consult door een psycholoog op donatiebasis. Bereikbaar op afspraak.
 • Mantelzorglijn - 030 760 6055 - Voor informatie over mantelzorg en het coronavirus via telefoon en WhatsApp. Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 18:00 uur.
 • Coronahulp.nl - Verwijzingen naar websites voor praktische hulpvragen.
 • Vaccinatie Twijfeltelefoon - 088-7555777
Modbreak:We gaan streng modereren op 'naar de bekende weg vragen'. Al het bovenstaande wordt dus als bekend beschouwd. Klopt daar iets niet of kijk je er anders tegen aan, dan verwachten we hele goede onderbouwing. YouTube filmpjes zijn dat in de praktijk eigenlijk nooit. We volgen hier de wetenschappelijke benadering. Dat betekent dat we hypotheses maken op basis van wetenschappelijke kennis of goed geformuleerde redeneringen, en dat we wetenschappelijke data als uitgangspunt nemen voor wat we als onze kennis beschouwen. Dat betekent dus ook dat bij zaken (zoals hierboven) waarbij al veel kennis ligt, er meer onderbouwing nodig is om dit ter discussie te stellen. Denk ook aan het welbekende "extraordinary claims require extraordinary evidence".

Let wel, je hoeft niet alles te weten (gemiddeld genomen zijn we allemaal leken, immers), maar met grote stelligheid ingaan tegen zaken waarbij veel wetenschappelijk bewijs is, zonder daarbij een goede onderbouwing te leveren inclusief goede bronnen, wordt niet gewaardeerd. Tip: als je je bepaalde zaken afvraagt, eindig je zinnen dan vooral met een vraagteken, in plaats van met een uitroepteken.

Daar komt bij:
 • Dit topic is niet jouw persoonlijke uitlaatklep. We houden het fatsoenlijk tegenover (niet)-gevaccineerden en gaan andere groepen, zoals mensen met ongezonde leefstijl niet zonder gefundeerde argumentatie als de zondebok aanstellen. We proberen elkaar te overtuigen met valide argumenten.
 • Simpele argumenten als: schaal de IC capaciteit op gaan we zonder een geniaal argument niet gebruiken.
 • Dictatuur, censuur, etc. zijn tevens geen argumenten.
We maken er (nog) geen ZT topic van, maar modereren wel in die geest, dus bij herhaaldelijke overtredingen gaan we snel(ler) over tot een ban.

[Voor 16% gewijzigd door tweakduke op 25-01-2022 20:48]

Tweakers Discord


 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 04:41

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

@iamcj sterfte is natuurlijk niet de metric waar het om gaat. Daar zit het probleem niet.

Dat ligt bij de hele zorgketen. Voor omicron wat minder bij de IC. En uitval in cruciale beroepen.

 • alexbl69
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 21:08
@iamcj

Reactie op deze post van je.

Viel me al op bij dat spelletje dat hier vorige week voorbij kwam (beterdanHugo of zoiets?). Als je geen enkele maatregel nam waren de gevolgen op korte termijn desastreus, maar aan het eind van het spel (na 3 maand of zo) had 90% van Nederland het gehad en was er dus groepsimmuniteit opgebouwd.

Met Omicron gaan we onvrijwillig naar dat scenario. Als - zoals voorspeld - meer dan 50% van de bevolking in de EU de komende 2 maand met deze variant besmet wordt zijn we in ieder geval een heel eind.

iRacing Profiel


 • IJzerlijm
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online

IJzerlijm

Is net nieuw

Weltschmerz schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 08:26:
[...]
Je neemt mogelijke effecten op lange termijn even voor lief dan?
Die zijn hetzelfde of in 3 weken of 3 maanden iedereen besmet raakt. Maar het kan nog steeds te snel gaan.

Als ik kijk naar de vaccinatiegraad en risico op IC opname kom ik op nog 2400 (600 gevaccineerd, 1800 ongevaccineerd) IC opnames uit met als aannames:
-Risico IC is 0,15%, omicron is milder dan de 0,25% waar tot nu toe gerekend is
-Van de ongevaccineerden is 40% al besmet geweest en tellen als gevaccineerd
-Bescherming vaccinatie/besmet is 95 procent

Als de gemiddelde IC ligduur ook lager is, 9 dagen bijvoorbeeld heb je drie weken lang 1000 IC bedden nodig enkel en alleen voor covid. Met grote uitval van personeel gaat een afname in ongelukken en dergelijke je niet echt helpen.

And to think they once said that computers would take away jobs.


 • worldfastest
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 15:16
IJzerlijm schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 08:44:
[...]


Die zijn hetzelfde of in 3 weken of 3 maanden iedereen besmet raakt. Maar het kan nog steeds te snel gaan.

Als ik kijk naar de vaccinatiegraad en risico op IC opname kom ik op nog 2400 (600 gevaccineerd, 1800 ongevaccineerd) IC opnames uit met als aannames:
-Risico IC is 0,15%, omicron is milder dan de 0,25% waar tot nu toe gerekend is
-Van de ongevaccineerden is 40% al besmet geweest en tellen als gevaccineerd
-Bescherming vaccinatie/besmet is 95 procent

Als de gemiddelde IC ligduur ook lager is, 9 dagen bijvoorbeeld heb je drie weken lang 1000 IC bedden nodig enkel en alleen voor covid. Met grote uitval van personeel gaat een afname in ongelukken en dergelijke je niet echt helpen.
Uitval van personeel komt vooral door de quarantine regels, niet omdat ze te ziek zijn om te werken. Als je dat los laat valt het mee met het grote uitval van personeel.

You only live once, so enjoy the ride.


 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 04:41

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

worldfastest schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:00:
[...]


Uitval van personeel komt vooral door de quarantine regels, niet omdat ze te ziek zijn om te werken. Als je dat los laat valt het mee met het grote uitval van personeel.
Edoch gaat de verspreiding nog sneller. En daar zullen er ook bij zitten die wel te ziek zijn om te werken.

 • worldfastest
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 15:16
MikeyMan schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:02:
[...]


Edoch gaat de verspreiding nog sneller. En daar zullen er ook bij zitten die wel te ziek zijn om te werken.
Klopt. Zeg ook niet dat r helemaal geen uitval is maar het is een minder zwart vooruitzicht als de overheid wil voor doen.

Net zoals de cijfers mbt IC opnames die ze 18 dec presenteerden. Ze hadden voor het “gemak” niet gerekend met de besmetting cijfers uit Afrika waar Omicron al aan het huishouden was en ze komen er mee weg ook. Transparantie is belangrijk in deze en dat doet de overheid niet. Ze laten alleen maar cijfers zien om de bevolking achter hun besluiten te laten staan.

You only live once, so enjoy the ride.


 • Cobb
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 00:05
worldfastest schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:00:
[...]


Uitval van personeel komt vooral door de quarantine regels, niet omdat ze te ziek zijn om te werken. Als je dat los laat valt het mee met het grote uitval van personeel.
Zou jij het risico als werkgever durven nemen? Je politiemensen, je ambulance personeel etc de weg op sturen en bij het binnentreden van een woning of het ophalen van een patiënt iemand die ongevaccineerd is besmetten die vervolgens wel slecht komt te liggen?

U don't get it boy, this isn't a mudhole. It's an operating table. And I'm the surgeon.


 • jbdeiman
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 21:44
eamelink schreef op vrijdag 14 januari 2022 @ 22:57:
[...]

Zo evident vind ik dat niet. We hebben een hoog vaccinatiepercentage, inmiddels ook een redelijk hoog booster percentage, vooral onder kwetsbaren, en die zijn ook nog eens heel recent en Nederland heeft al erg lang erg hoge aantallen besmettingen. Qua hoeveelheid ‘immuno-naïeven’ denk ik dat we laag zitten in vergelijking met de meeste andere landen.


[...]

Dat lijkt me de belangrijkste reden. Al moet ik het wel iets nuanceren; ‘we versoepelen te snel’ werd vorig jaar aan het einde van de winter/voorjaar smaakt regelen bij elke versoepeling óók geroepen, en die liepen allemaal goed af. Maanden geleden heb ik eens geteld, volgens mij kwam ik uit op iets van twee keer te snel versoepeld, vier keer níet te snel, en een twijfel gevalletje ofzo.

Dit lijkt me een goed tempo. Sinds afgelopen maandag de scholen, morgen weer wat en over een dag of tien het meeste van de rest en Dan ergens begin februari klappen we het boekje over COVID dicht.
Die 35k en stijging in besmettingen hebben we voorgaande keer ook gezien, ik beweer niet dat dit leidt tot een vollopend ziekenhuis, maar dat risico bestaat natuurlijk wel, zeker als je kijkt naar omliggende landen.
Vaccinatie helpt niet erg goed tegen besmettingen, maar wel goed tegen opnames. Simpel uitgelegd: het aantal besmettingen wordt nu gedempt door de lockdown en stijgt niet zo snel, dat zal komende 2 weken verwacht men (ik ook) wel gebeuren. In Den Haag wil de overheid eerst zien wat dat voor de bezett in ziekenhuizen doet, maar óók op de maatschappij. Zelfs als omikron met 400m besmettingen per dag niet lijdt tot overlopen ziekenhuizen, kan dit wel leiden tot een gebrek aan personeel op verschillende plekken in maatschappelijk belangrijke takken en daarmee andere problemen.
Persoonlijk vind ik het van een goed breed beeld getuigen zelfs dat mee te nemen in afwegingen, in plaats van naar puur ziekenhuis te kijken.

Verder eens hoor met het 'snel versoepelen' , maar aan de andere kant werd ook vaak te laat verzwaard waardoor er zware maatregelen moesten worden getroffen. Ik ben erg bent hoe dit uitpakt, maar de brede blik staat me gewoon aan

 • iamcj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 01-06 10:41
IJzerlijm schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 08:44:
[...]


Die zijn hetzelfde of in 3 weken of 3 maanden iedereen besmet raakt. Maar het kan nog steeds te snel gaan.

Als ik kijk naar de vaccinatiegraad en risico op IC opname kom ik op nog 2400 (600 gevaccineerd, 1800 ongevaccineerd) IC opnames uit met als aannames:
-Risico IC is 0,15%, omicron is milder dan de 0,25% waar tot nu toe gerekend is
-Van de ongevaccineerden is 40% al besmet geweest en tellen als gevaccineerd
-Bescherming vaccinatie/besmet is 95 procent

Als de gemiddelde IC ligduur ook lager is, 9 dagen bijvoorbeeld heb je drie weken lang 1000 IC bedden nodig enkel en alleen voor covid. Met grote uitval van personeel gaat een afname in ongelukken en dergelijke je niet echt helpen.
Die 0,15% geloof ik niet, waar heb je die vandaan. Dat getal moet veel lager zijn. We zitten nu op 10 opnames per dag, dat hoort dan bij 7000 besmettingen pe rdag.

 • worldfastest
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 09-06 15:16
Cobb schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:09:
[...]

Zou jij het risico als werkgever durven nemen? Je politiemensen, je ambulance personeel etc de weg op sturen en bij het binnentreden van een woning of het ophalen van een patiënt iemand die ongevaccineerd is besmetten die vervolgens wel slecht komt te liggen?
Het is dit of de komende 2 tot 10 jaar 2x per jaar een booster prik halen en elke winter in lockdown… kies maar..

You only live once, so enjoy the ride.


 • iamcj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 01-06 10:41
MikeyMan schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 08:42:
@iamcj sterfte is natuurlijk niet de metric waar het om gaat. Daar zit het probleem niet.

Dat ligt bij de hele zorgketen. Voor omicron wat minder bij de IC. En uitval in cruciale beroepen.
Maar mijn vraag is eigenlijk, is Omicron wel erger dan de griep? Bij die griep doen we niet zo moelijk iig en ik vind het lastig om te bewijzen dat Omicron erger is dan de griep. Oversterfte is bij Omicron veel lager gebaseerd op de UK, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat er al veel zwakke ouderen overleden zijn.

bijvoorbeeld:
https://www.nu.nl/onderne...-hoog-als-vorig-jaar.html

 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:24
MikeyMan schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:02:
[...]

Edoch gaat de verspreiding nog sneller. En daar zullen er ook bij zitten die wel te ziek zijn om te werken.
En je hebt er ook nog die dan juist niet gaan werken omdat ze tussen positief besmette mensen moeten staan. Er zijn toch nog redelijk wat mensen nog wel bang voor Covid.

[removed]


 • Cobb
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 00:05
worldfastest schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:11:
[...]


Het is dit of de komende 2 tot 10 jaar 2x per jaar een booster prik halen en elke winter in lockdown… kies maar..
Dat is maar afwachten natuurlijk. Best kans dat als de Omicron golf voorbij is het voorlopig rustig blijft.

U don't get it boy, this isn't a mudhole. It's an operating table. And I'm the surgeon.


 • Dennahz
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:45

Dennahz

Life feels like hell should.

worldfastest schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:00:
[...]


Uitval van personeel komt vooral door de quarantine regels, niet omdat ze te ziek zijn om te werken. Als je dat los laat valt het mee met het grote uitval van personeel.
De hoeveelheid mensen die thuis in quarantaine zit, terwijl ze zich niet tot nauwelijks ziek voelen ligt echt hoog

Ik weet niet precies hoeveel data en bewijs ze nog willen hebben uit het buitenland, maar een hele grote golf van zieken en doden door Omikron gaat er naar alle waarschijnlijkheid niet meer komen.

Vergeet niet: door griep stierven er ook 3000-4000 mensen per jaar. Vreselijk op individueel niveau natuurlijk, maar je kan nou eenmaal niet in een glazen huis gaan leven als maatschappij. Virussen horen erbij.

En zoals het nu lijkt is Omikron toch echt niet, of niet veel gevaarlijker dan de griep. Dus het versoepelen van de strikte quarantaineregels lijkt me op zich wel tijd worden. Het staat niet meer in verhouding met wat het virus nu nog is, imo :)

[Voor 7% gewijzigd door Dennahz op 15-01-2022 09:24]

Twitter


 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online
@eamelink
We hebben een hoog vaccinatiepercentage, inmiddels ook een redelijk hoog booster percentage, vooral onder kwetsbaren, en die zijn ook nog eens heel recent
Gisteren kwam vanuit de vragen bij de persco terecht de opmerking dat de werkzaamheid van boosters na 10 weken nogal terug loopt, en dat het inmiddels al 8 weken is dat we begonnen met prikken. Dat kon nog wel eens een dingetje worden.

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 05:43

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

zacht schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:40:
@eamelink

[...]
Gisteren kwam vanuit de vragen bij de persco terecht de opmerking dat de werkzaamheid van boosters na 10 weken nogal terug loopt, en dat het inmiddels al 8 weken is dat we begonnen met prikken. Dat kon nog wel eens een dingetje worden.
De duur van werkzaamheid van de booster kunnen we in Israël checken denk ik?

Verder loopt de werkzaamheid zeker weer alleen tegen besmetting terug, maar niet tegen zkh opname?

[Voor 10% gewijzigd door YakuzA op 15-01-2022 09:48]

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • DutchOwnage
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:47
Een vraag: is er iets zinnigs te zeggen over de variant(en) ná Omikron? Zien we met Omikron nu gebeuren wat virologen altijd al zeggen, namelijk iedere volgende mutatie is weliswaar besmettelijker maar minder ziekmakend? Is dit met grote zekerheid te zeggen, of kan het zomaar dat een variant ná Omikron tóch weer ziekmakender kan zijn?

 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 04:41

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

zacht schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:40:
@eamelink

[...]


Gisteren kwam vanuit de vragen bij de persco terecht de opmerking dat de werkzaamheid van boosters na 10 weken nogal terug loopt, en dat het inmiddels al 8 weken is dat we begonnen met prikken. Dat kon nog wel eens een dingetje worden.
Maar dan hebben we het weer over besmettingen toch?

 • Dennahz
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 23:45

Dennahz

Life feels like hell should.

zacht schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:40:
@eamelink

[...]


Gisteren kwam vanuit de vragen bij de persco terecht de opmerking dat de werkzaamheid van boosters na 10 weken nogal terug loopt, en dat het inmiddels al 8 weken is dat we begonnen met prikken. Dat kon nog wel eens een dingetje worden.
Na 10 weken al? Hoe komt het dat boosters maar zo kort werken en de normale dosis een stuk langer?

En dan vanaf maart allemaal weer in de rij voor de speciale omikron dosis? En dat natuurlijk allemaal met de nodige drang :X *knip* dit graag onderbouwen of anders achterwege laten

[Voor 9% gewijzigd door ZieMaar! op 15-01-2022 10:09]

Twitter


 • Snowhite0901
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 23:56
Dennahz schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:50:
[...]


Na 10 weken al? Hoe komt het dat boosters maar zo kort werken en de normale dosis een stuk langer?

En dan vanaf maart allemaal weer in de rij voor de speciale omikron dosis? En dat natuurlijk allemaal met de nodige drang :X *knip*
Corona is voor sommige mensen ook niet bevorderlijk voor het immuunsysteem...

[Voor 7% gewijzigd door ZieMaar! op 15-01-2022 10:12]

12 x 385Wp op HD4000SolarEdge zuid 13° pvoutput


 • CMD-Snake
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 13-11-2022
Dennahz schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:50:
Na 10 weken al? Hoe komt het dat boosters maar zo kort werken en de normale dosis een stuk langer?
Antilichamen verdwijnen na een tijdje als ze niet nodig zijn. Ik snap wel waarom ze dit meten, het is het enige wat ze kunnen meten. Alleen is dit niet het hele verhaal en ze presenteren het veel stelliger dan ze zouden moeten doen. Je immuunsysteem onthoudt dit soort dingen zodat bij een nieuwe infectie de productie weer opgestart kan worden.

Ook een omikron booster staat hetzelfde lot te wachten, die antilichamen verdwijnen net zo goed in de weken erna.

 • jbdeiman
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 21:44
CMD-Snake schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 10:01:
[...]


Antilichamen verdwijnen na een tijdje als ze niet nodig zijn. Ik snap wel waarom ze dit meten, het is het enige wat ze kunnen meten. Alleen is dit niet het hele verhaal en ze presenteren het veel stelliger dan ze zouden moeten doen. Je immuunsysteem onthoudt dit soort dingen zodat bij een nieuwe infectie de productie weer opgestart kan worden.

Ook een omikron booster staat hetzelfde lot te wachten, die antilichamen verdwijnen net zo goed in de weken erna.
Dit inderdaad. Je immuunsysteem heeft een soort geheugen en antilichamen tegen bepaalde ziekten zijn alleen hoog ten tijde van of kort na een besmetting. Daarna bouwen de 'actieve antilichamen' zich af, en is er bijna niets terug te vinden.
Echter je lichaam onthoudt dit wel en is bij een volgende besmetting in staat snel die antilichamen weer op te bouwen en dus snel op een besmetting in te spelen, waardoor je minder ziek wordt.

In vergelijking met de farmaceutische industrie: zoeken naar een remedie is lastig, is die gevonden en zijn er weinig gevallen meer waarvoor de remedie nodig is, dan wordt die remedie niet zoveel meer gemaakt. Is het dan toch weer nodig ligt het recept op de planken en is het vooral een kwestie van snel bijmaken.

 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat
Nog even een duiding van de cijfers van gisteren:

* R-waarde: ik schat een waarde van 1.04 op 5 januari. Zeer sterke downtrend met ongeveer -0.04 tot -0.07 per dag. Met een goed cijfer vanmiddag zal hij onder 1 zakken.

Overigens zit RIVM ook niet zo heel gek met hun 1.42 op 30-12. Door feestdag- en compressie-effecten meet ik ook hele hoge getallen in die periode. 1.43 op 29-12 en 1.32 op 30-12. Het goede nieuws is dat deze in de dagen daarna echt keihard daalt: 1.32, 1.26, 1.22, 1.13, 1.09, 1.04
RIVM gaat dinsdag een aanzienlijk lager getal publiceren. Ik ken hun parameters niet precies, maar het zal waarschijnlijk iets tussen1.2 en 1.3 uitkomen wat ze komende dinsdag op coronadashboard plaatsen (voor 3 jan).

Leeftijdsverdeling incidentie:
* saturatie bij twintigers. Incidentie voorbij de piek; piek omstreeks geschatte eerste ziektedag 9-1.
* infectiegolf worrdt toenement gedragen door tieners (incidentie nog stijgend, stabilisatie te verwachten omstreeks 1e ziektezag 15-jan) en kinderen (lopen daar weer achteraan).
* dertigers t/m vijftigers nemen de toenemende incidentie over, maar wel gedempt. Dit is een normaal patroon in een infectiegolf, twintigers als trendsetters en gaandeweg een breder in de maatschappij gedragen golf. De demping tussen de leeftijdsgroepen ziet er wel vrij robuust uit, ik denk dat dit door de boosters komt (hoe ouder de leeftijdsgroep, hoe meer boosters)
* 60+ blijft mooi laag. Deze groep is heel lang constant gebleven in incidentie, langer dan ik had verwacht. Nu zie ik het wel wat oplopen, maar nog niet zorgwekkend. Ik had voorzien dat dize groep op enig moment zou gan stijgen, dat zit al in mijn zieknhuisprognose. Tot nu toe valt de stijging zelfs mee.

Ziekenhuisopnames:
* week 1: 125 per dag
* week 2: prognose was 135-140 (+10%). Is 117 geworden (-6%). De verwachte stijging is dus nog niet ingezet, waarmee we tenminste 1 week hebben gewonnen in de start en daarmee de lengte van de opnamegolf.

Met andere woorden, we zitten al tegen de piek aan van de positieve tests en de toename van de opnames nog beginnen. Daarmee is de ruimte voor een ziekenhuisgolf flink kleiner geworden.

Versoepeliingen:
De effecten van de versoepelingen zitten nog niet hierin. Ik vermoed dat we de piek in positieve tests 1 week naar achteren duwen.

Maar dat is nog lang niet zorgwekkend, gelet op bovenstaande. We consumeren in feite de week die we hebben gewonnen voordat de opnames beginnen te stijgen en houden het risico dus constant.

Prognose ziekenhuis:
NICE heeft per gisteren einde dag 1011 patienten staan op de verpleegafdeling en 355 op de IC.
Ik werk met 7-daagse periodes, "week 1" was 1 t/m 7 jan. We zitten vandaag op de eerste dag van "week 3" (15-21 jan).

Ik verwacht dat we de komende weken alsnog een stijging van de nieuwe opnames gaan inzetten. Gewoon omdat er altijd wat van de aanhoudend hoge aantallen infecties gaat doorsijpelen naar de leeftijdsgroepen boven de 60. Boosters doen hun werk goed, maar bieden geen 100% isolatie.

Aan de andere kant verwacht ik een versterking van de uitstroom omdat de delta-patienten gaandeweg plaats maken voor omicron-patienten die korter blijven.

Week 3:
Verwachte instroom kliniek: 130-140 gemiddeld per dag
Verwachte uitstroom kliniek: 150-160 gemiddeld per dag
Saldo: -20 gemiddeld per dag, -140 per week.
Prognose NICE vrijdagavond 21-1 einde dag: 871.

Verwachte instroom IC: 15 gemiddeld per dag
Verwachte uitstroom IC: 22 gemiddeld per dag
Saldo: -7 gemiddeld per dag, -50 per week.
Prognose NICE vrijdagavond 21-1 einde dag: 305.


Week 4:
Verwachte instroom kliniek: 160-170 gemiddeld per dag
Verwachte uitstroom kliniek: 160-170 gemiddeld per dag
Saldo: ongeveer vlak
Prognose NICE vrijdagavond 28-1 einde dag: 871.

Verwachte instroom IC: 12 gemiddeld per dag
Verwachte uitstroom IC: 16 gemiddeld per dag
Saldo: -4 gemiddeld per dag, -30 per week.
Prognose NICE vrijdagavond 28-1 einde dag: 275.


Ik voorzie dus een korte fase van stabilisatie in de ziekenhuisbezetting, gedreven door toenemende opnames maar beperkt door robuuste uitstroom.

Het niveau van dit plateau ligt aan het gunstige uiteinde van het sprectrum van toen ik een aantal weken geleden voor het eerst ging voorspellen vor omicron. Ik voorzag toen een ziekenhuispiek tussen 900 en 1800 (verpleegafdeling).

 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 22:16

ericplan

5180 Wp PV

Dennahz schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:23:
[...]


De hoeveelheid mensen die thuis in quarantaine zit, terwijl ze zich niet tot nauwelijks ziek voelen ligt echt hoog

Ik weet niet precies hoeveel data en bewijs ze nog willen hebben uit het buitenland, maar een hele grote golf van zieken en doden door Omikron gaat er naar alle waarschijnlijkheid niet meer komen.

Vergeet niet: door griep stierven er ook 3000-4000 mensen per jaar. Vreselijk op individueel niveau natuurlijk, maar je kan nou eenmaal niet in een glazen huis gaan leven als maatschappij. Virussen horen erbij.

En zoals het nu lijkt is Omikron toch echt niet, of niet veel gevaarlijker dan de griep. Dus het versoepelen van de strikte quarantaineregels lijkt me op zich wel tijd worden. Het staat niet meer in verhouding met wat het virus nu nog is, imo :)
De regels zijn aangepast. Iemand die geboosterd is hoeft zonder klachten niet meer in quarantaine als hij in contact is geweest. (zie uitzonderingen)
https://quarantainecheck.rijksoverheid.nl/

A'dam ZonPHP PVOutput


 • Bananenplant
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 22:04

Bananenplant

Jammie 🌶

Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal over twee weken wordt. Sport en winkels zijn natuurlijk mooi, maar cultuur of eens uit eten mag ook wel weer eens een keer.

Wat ik alleen niet kan plaatsen is waarom er ineens wordt ingezet op niet langer stoffen maskers. Waarom precies nu :? ?

Signal. Speak freely


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat
Deze aanpassing in de quarantaineregels is een voorzichtige maar belangrijke stap in de richting van ”leven met endemische covid”.

De aanpassing is door acute noodzaak ingegeven, namelijk de angst voor massale uitval van werkenden en daaruit voortvloeiende ontwrichting.

Ik denk dat de nieuwe minister een bredere visie op het vraagstuk heeft dan de vorige. Goed dat dit op het netvlies staat.

 • nst6ldr
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 20:43

nst6ldr

Down with Big Tech.

Dennahz schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:23:
[...]


De hoeveelheid mensen die thuis in quarantaine zit, terwijl ze zich niet tot nauwelijks ziek voelen ligt echt hoog
Ik snap deze uitspraak niet zo. Quarantaine heeft echt niks met individuele welzijn te maken.

Hoe Android ten einde kwam - Ben je wel kritisch?


 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online
YakuzA schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:47:
[...]

De duur van werkzaamheid van de booster kunnen we in Israël checken denk ik?

Verder loopt de werkzaamheid zeker weer alleen tegen besmetting terug, maar niet tegen zkh opname?
Uit OMT 136:
Een boostervaccinatie brengt het optreden van symptomatische ziekte met 65-75% terug, maar deze vaccineffectiviteit neemt ook weer af tot 40-50% meer dan 10 weken na de booster;

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 05:43

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Dennahz schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:23:
[...]
Ik weet niet precies hoeveel data en bewijs ze nog willen hebben uit het buitenland, maar een hele grote golf van zieken en doden door Omikron gaat er naar alle waarschijnlijkheid niet meer komen.En zoals het nu lijkt is Omikron toch echt niet, of niet veel gevaarlijker dan de griep. Dus het versoepelen van de strikte quarantaineregels lijkt me op zich wel tijd worden. Het staat niet meer in verhouding met wat het virus nu nog is, imo :)
Ondanks Omicron gaat het aantal daily deaths wereldwijd nog steeds niet omlaag:
https://www.worldometers.info/coronavirus/

De verhouding tussen ziek en dood is wel weer verschoven, maar jij zet het hier neer alsof Omicron maar minimaal slachtoffers gaat geven en de silver bullet is voor alle problemen.

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • maxtrash
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 01:07
Je antistoffen zijn wat minder dus de booster kan niet helemaal voorkomen dat je wat verkouden wordt.
Je bent dan dus symptomatisch.
Nadat het lichaam opnieuw antistoffen aanmaakt is het ook weer snel voorbij

 • eric.1
 • Registratie: Juli 2014
 • Laatst online: 23:51
Bananenplant schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 10:26:
Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal over twee weken wordt. Sport en winkels zijn natuurlijk mooi, maar cultuur of eens uit eten mag ook wel weer eens een keer.

Wat ik alleen niet kan plaatsen is waarom er ineens wordt ingezet op niet langer stoffen maskers. Waarom precies nu :? ?
Dat blijft een raadsel, maar mogelijk omdat Omicron toch wel besmettelijker is gebleken. Dat een betere masker toch betere bescherming biedt en zodanig de cijfers nog enigszins in toom te houden zijn bij het openen van verschillende gelegenheden.

 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat
iamcj schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 09:15:
[...]


Maar mijn vraag is eigenlijk, is Omicron wel erger dan de griep? Bij die griep doen we niet zo moelijk iig en ik vind het lastig om te bewijzen dat Omicron erger is dan de griep. Oversterfte is bij Omicron veel lager gebaseerd op de UK, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat er al veel zwakke ouderen overleden zijn.

bijvoorbeeld:
https://www.nu.nl/onderne...-hoog-als-vorig-jaar.html
De virulentie en mortaliteit lijkt in dezelfde orde te zitten als die van griep. Iets meer ziekenhuisopnames, maar qua sterfte niet hoger.

Grootste verschil is de schaal waarop omicron rondgaat. Veel patienten tegelijk.

 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 23:40

-tom-562

Oliesjeik

nst6ldr schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 10:29:
[...]


Ik snap deze uitspraak niet zo. Quarantaine heeft echt niks met individuele welzijn te maken.
Nee, maar op een gegeven moment wel met het draaiende houden van de maatschappij

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • nst6ldr
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 20:43

nst6ldr

Down with Big Tech.

-tom-562 schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 10:59:
[...]

Nee, maar op een gegeven moment wel met het draaiende houden van de maatschappij
Dan nog snap ik 'm niet. Veel mensen zitten in quarantaine zonder klachten, maar hun klachten zijn irrelevant.

Hoe Android ten einde kwam - Ben je wel kritisch?


 • maxtrash
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 01:07
t_captain schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 10:27:
Deze aanpassing in de quarantaineregels is een voorzichtige maar belangrijke stap in de richting van ”leven met endemische covid”.

De aanpassing is door acute noodzaak ingegeven, namelijk de angst voor massale uitval van werkenden en daaruit voortvloeiende ontwrichting.

Ik denk dat de nieuwe minister een bredere visie op het vraagstuk heeft dan de vorige. Goed dat dit op het netvlies staat.
In veel landen gaan ze steeds pragmatischer om met covid. Ook gedwongen door beperkte test capaciteit. Bijvoorbeeld in Canada: als je verkouden bent niet testen, aannemen dat het covid is en na 5 dagen weer gaan werken als de klachten over zijn.

 • Dennis1812
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 01:09

Dennis1812

Amateur prutser

Iemand met positieve corona test zit niet in quarantaine. Die zitten in isolatie.

Misschien komt daar de verwarring vandaan?

Volgens mijn dokter ben ik een heel zeldzaam geval. Deal with it.


 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online
nst6ldr schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:01:
[...]


Dan nog snap ik 'm niet. Veel mensen zitten in quarantaine zonder klachten, maar hun klachten zijn irrelevant.
De afweging die je moet maken is in hoeverre iemand asymptomatisch in staat is anderen te besmetten, en wat zijn/haar afwezigheid de maatschappij 'kost'.
Random hypothetisch voorbeeld: als 50% van de medewerkers van de Wibra in quarantaine zit heeft dat minder effect op de maatschappij dan dat 50% van de politie-medewerkers thuis in quarantaine zit.
Wat weegt zwaarder, het gemis van het personeel, of de kans dat ze anderen besmetten? Beide situaties met alle gevolgen van dien.
Dat is momenteel iets waar men mee worstelt, en waarom de overheid voor 21 januari met aangepaste quarantaine-regels voor cruciale beroepen komt.

 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 23:40

-tom-562

Oliesjeik

nst6ldr schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:01:
[...]


Dan nog snap ik 'm niet. Veel mensen zitten in quarantaine zonder klachten, maar hun klachten zijn irrelevant.
Ze worden niet ziek, ze hebben geen klachten en voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking geldt hetzelfde. Waarom zou je dan in quarantaine moeten

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat
Angst dat heel veel ingecties ondanks een kleine kans op ziekenhuisopname alsnog tot best veel opnames gaat leiden. Samen met belerkingen aan de capaciteitskant.

Daarom is het afvlakken van de groei in positieve tests zo’n belangrijk gegeven: het opent het zicht op een piek in besmettingen en daarmee op het aantal ziekenhuisopnames wat hoeft te verwachten.

 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 22:16

ericplan

5180 Wp PV

-tom-562 schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:19:
[...]

Ze worden niet ziek, ze hebben geen klachten en voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking geldt hetzelfde. Waarom zou je dan in quarantaine moeten
Als ze geboosterd zijn, of recent hersteld van corona hoeven ze niet in quarantaine. Zie mijn eerdere post.

A'dam ZonPHP PVOutput


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
maxtrash schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:08:
[...]

In veel landen gaan ze steeds pragmatischer om met covid. Ook gedwongen door beperkte test capaciteit. Bijvoorbeeld in Canada: als je verkouden bent niet testen, aannemen dat het covid is en na 5 dagen weer gaan werken als de klachten over zijn.
Goh, dat lijkt verdomd veel op een ouder bekend virus waar we elke winter last van hadden :o

Met dat verschil dat we nu voortaan met een snotneus dus wel een paar dagen thuisblijven, ik denk dat ik maar aandelen Randstad NV ga kopen gezien de flexibele inhuur ter vervanging.

 • maxtrash
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 01:07
In het verenigd koninkrijk zijn ze over de piek heen en die was iets boven de 200.000 per dag: https://covid.joinzoe.com...-waves-had-finally-peaked

Aangezien het VK een kleine 4x meer inwoners heeft vertaalt zich dat naar grofweg 55.000 cases per dag voor Nederlandse begrippen.

Deze vertaling is echter zeer lastig te maken. In Nederland is het percentage positieve testen extreem hoog (ruim boven 30%) hetgeen suggereert dat er te weinig getest wordt en er sprake is van onderrapportage.

De cijfers van 80.000 en hoger die minister Kuipers suggereerde vind ik daarom te pessimistisch.

Voor wat het waard is want uiteindelijk gaat het toch om de ziekenhuis cijfers

 • -tom-562
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 23:40

-tom-562

Oliesjeik

ericplan schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:26:
[...]

Als ze geboosterd zijn, of recent hersteld van corona hoeven ze niet in quarantaine. Zie mijn eerdere post.
Dat weet ik. Maar sommige Tweakers snappen dat niet :P

Men do not quit playing because they grow old. They grow old because they quit playing.


 • Yaksa
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 22:30
eric.1 schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 10:48:
[...]Dat blijft een raadsel, maar mogelijk omdat Omicron toch wel besmettelijker is gebleken. Dat een betere masker toch betere bescherming biedt en zodanig de cijfers nog enigszins in toom te houden zijn bij het openen van verschillende gelegenheden.
Ik denk dat men beter advies had kunnen geven hoe maskers op de goede manier gedragen moeten worden. Ze moeten namelijk rondom goed aansluiten aan je gezicht zodat alle lucht die je in- en uitademt gefilterd wordt.
Daarbij is het heel belangrijk dat de neusklip goed in vorm zit. (Scheelt ook condensvorming bij brildragers).
Dat zie ik met die blauwe medische maskers tot nu toe niet echt gebeuren. De meeste mensen slingeren (vanuit hun jaszak) zo'n masker om de oren en laten het daarbij.
Ik gebruik nu stoffen maskers, FFP2, 5 laags, PFE > 94%, CE keurmerk 0370, PPE 2016/425.
Deze sluiten zeer goed aan rond kin, mond en neus. Ben ook niet van plan om andere te gaan kopen.

On the other side: Hoe zit het eigenlijk met mannen met baarden? Dat was in mijn diensttijd al een probleem bij het gebruik van gasmaskers (en die zitten echt strak). Dan schiet zo'n mondkapje met slappe elastiekjes bij hun toch het doel voorbij?

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat
Meer / betere maskers zijn onderdeel van een paar laatste pogingen om de R-waarde een beetje in te tomen tegen de context van een maatschappij die zich niet langer laat beperken.

Boosters zijn als mitigerende factor veel belangrijker.

Saturatie is de hoofdfactor die het einde golf inluidt.

 • arbraxas
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 09-06 13:57
Bananenplant schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 10:26:
Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal over twee weken wordt. Sport en winkels zijn natuurlijk mooi, maar cultuur of eens uit eten mag ook wel weer eens een keer.

Wat ik alleen niet kan plaatsen is waarom er ineens wordt ingezet op niet langer stoffen maskers. Waarom precies nu :? ?
Gewoon het oude verhaal. Eerst was het stoffen masker vooral bedoeld om mensen bewust te houden van corona.
We zitten vlak voor het 2G debat en na 2 jaar moeten we ineens allemaal overal aan de medische maskers.

Zoals al 2 jaar lang, symboolpolitiek. Vooral vanwege bestuurlijke overwegingen.

Before we work on artificial intelligence, let`s do something about natural stupidity


 • Tweak_ers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 30-05 06:57
t_captain schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:51:
Meer / betere maskers zijn onderdeel van een paar laatste pogingen om de R-waarde een beetje in te tomen tegen de context van een maatschappij die zich niet langer laat beperken.

Boosters zijn als mitigerende factor veel belangrijker.

Saturatie is de hoofdfactor die het einde golf inluidt.
Boosters om te helpen ziekenhuis opnames te voorkomen, helemaal mee eens.

Maar in dit stadium geboosterden geen quarantaine opleggen is toch een gigantisch risico.

Het is dan vanzelf een selffulfilling prophecy.

 • Ligone
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 09-06 17:10

Ligone

Moeha!

t_captain schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 10:27:

De aanpassing is door acute noodzaak ingegeven, namelijk de angst voor massale uitval van werkenden en daaruit voortvloeiende ontwrichting.
En niet door de angst voor het totale onbegrip en gripverlies op de uitvoerende machten?

 • arbraxas
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 09-06 13:57
Tja, dat is het enigste voordeel waar ze nu de geboosterde kunnen bieden.

Geeft dus ook direct aan wat de echte inschatting van onze RIVM / overheid van omicron is.
En dat is dus niet het hele en verdoemenis scenario.

Before we work on artificial intelligence, let`s do something about natural stupidity


 • IJzerlijm
 • Registratie: Mei 2000
 • Niet online

IJzerlijm

Is net nieuw

Niemand wordt quarantaine of isolatie opgelegd, het zijn allemaal dringende adviezen. Als je je daar niet aan wil houden hangen daar geen consequenties aan. Degene die de adviezen negeert heeft daar alle plezier van dat wel er op uit gaan je geeft maar ziet niks van de nadelen in een iets hogere, niet te meten toename van de verspreiding. Zelfs als er iemand bij wie je met een besmetting toch langs gaat zwaar ziek wordt kan je nog claimen dat die besmetting ergens anders is opgelopen.

And to think they once said that computers would take away jobs.


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:24
Wolly schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:26:
[...]


Goh, dat lijkt verdomd veel op een ouder bekend virus waar we elke winter last van hadden :o

Met dat verschil dat we nu voortaan met een snotneus dus wel een paar dagen thuisblijven, ik denk dat ik maar aandelen Randstad NV ga kopen gezien de flexibele inhuur ter vervanging.
Voor nu wel ja, maar dat is ook logisch omdat we nu al 2 jaar de ziekenhuizen vol hebben liggen met corona-patiënten. Iets dat met de griep eens in de zoveel jaar voor een paar maanden gebeurt. Als Omicron zo blijft en ons immuunsysteem er beter mee om kan gaan verdwijnen die dagen thuisblijven ook weer.

[removed]


 • arbraxas
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 09-06 13:57
IJzerlijm schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:57:
Niemand wordt quarantaine of isolatie opgelegd, het zijn allemaal dringende adviezen. Als je je daar niet aan wil houden hangen daar geen consequenties aan. Degene die de adviezen negeert heeft daar alle plezier van dat wel er op uit gaan je geeft maar ziet niks van de nadelen in een iets hogere, niet te meten toename van de verspreiding. Zelfs als er iemand bij wie je met een besmetting toch langs gaat zwaar ziek wordt kan je nog claimen dat die besmetting ergens anders is opgelopen.
Ah, daarom hebben we hier in Groningen dat verpleeghuis waar mensen opgesloten worden als ze niet voldoen aan die "adviezen".

Reinste kolder wat je nu loopt te verkondigen.

Before we work on artificial intelligence, let`s do something about natural stupidity


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:24
arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:52:
[...]
Gewoon het oude verhaal. Eerst was het stoffen masker vooral bedoeld om mensen bewust te houden van corona.
We zitten vlak voor het 2G debat en na 2 jaar moeten we ineens allemaal overal aan de medische maskers.

Zoals al 2 jaar lang, symboolpolitiek. Vooral vanwege bestuurlijke overwegingen.
De stoffen maskers was inderdaad vooral symboolpolitiek omdat die minder goed werken, zeker omdat de meeste maar amper aansluiten op het gezicht. De medische maskers zijn wat dat betreft een stuk beter en zullen vooral bedoeld zijn om het aantal besmettingen wat te dempen. Zeker met Omikron schat ik dat stoffen maskers nog maar heel weinig doen.

[removed]


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:24
arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:03:
[...]


Ah, daarom hebben we hier in Groningen dat verpleeghuis waar mensen opgesloten worden als ze niet voldoen aan die "adviezen".

Reinste kolder wat je nu loopt te verkondigen.
En worden die vastgehouden, of kunnen die alsnog weglopen en thuis gaan zitten? Want er zijn maar heel weinig plekken waar mensen echt opgesloten worden zonder dat ze weg kunnen. Dat is nl. de gevangenis, en mensen die echt niet zonder zorg kunnen. In beide gevallen snap ik dat je apart wordt gezet als je positief bent getest.

[removed]


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:24
arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:55:
Tja, dat is het enigste voordeel waar ze nu de geboosterde kunnen bieden.

Geeft dus ook direct aan wat de echte inschatting van onze RIVM / overheid van omicron is.
En dat is dus niet het hele en verdoemenis scenario.
Dat is toch precies wat ze tijdens de persco zeiden? Ik heb ze iig niet horen zeggen dat ze bang waren voor een code zwart, de zorgen waren wat dat betreft toch nogal verschoven.

[removed]


 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 05:43

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:52:
[...]
We zitten vlak voor het 2G debat en na 2 jaar moeten we ineens allemaal overal aan de medische maskers.
Wat bedoel je met ‘ineens’ ?
Mensen lopen nu al bijna 2 jaar met die medische blauwe chirurgische maskers rond?

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • NMH
 • Registratie: Oktober 2015
 • Laatst online: 00:52

NMH

Moderator General Chat
Yaksa schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:38:
On the other side: Hoe zit het eigenlijk met mannen met baarden? Dat was in mijn diensttijd al een probleem bij het gebruik van gasmaskers (en die zitten echt strak). Dan schiet zo'n mondkapje met slappe elastiekjes bij hun toch het doel voorbij?
Gezichtshaar verstoort inderdaad de seal van FFP2 mondkapjes als het onder de rand zit: https://www.cdc.gov/niosh...hairwmask11282017-508.pdf. Dan krijg je lekkage en werken ze een stuk minder effectief. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er in de Nederlandse ziekenhuizen regels zijn met betrekking tot gezichtshaar voor mensen die een FFP2 masker nodig hebben. @LZ86? :)

On a related note, ik las laatst een interessant stukje over hoe de mode voor wat betreft baarden veranderd is aan het begin van de 20e eeuw omdat dat inderdaad een probleem was in combinatie met gasmaskers: https://www.wearethemight...rfare-changed-mens-style/

 • Dennis1812
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 01:09

Dennis1812

Amateur prutser

arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:03:
[...]


Ah, daarom hebben we hier in Groningen dat verpleeghuis waar mensen opgesloten worden als ze niet voldoen aan die "adviezen".

Reinste kolder wat je nu loopt te verkondigen.
En daar wordt iedereen opgesloten die een wandeling maakt terwijl hij thuis hoort te zijn?

Hoeveel mensen zijn er al opgesloten?
Denk dat het fors tegenvalt. Er is geen enkele controle op isolatie

Volgens mijn dokter ben ik een heel zeldzaam geval. Deal with it.


 • eric.1
 • Registratie: Juli 2014
 • Laatst online: 23:51
Yaksa schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:38:
[...]

Ik denk dat men beter advies had kunnen geven hoe maskers op de goede manier gedragen moeten worden. Ze moeten namelijk rondom goed aansluiten aan je gezicht zodat alle lucht die je in- en uitademt gefilterd wordt.
Daarbij is het heel belangrijk dat de neusklip goed in vorm zit. (Scheelt ook condensvorming bij brildragers).
Dat zie ik met die blauwe medische maskers tot nu toe niet echt gebeuren. De meeste mensen slingeren (vanuit hun jaszak) zo'n masker om de oren en laten het daarbij.
Ik gebruik nu stoffen maskers, FFP2, 5 laags, PFE > 94%, CE keurmerk 0370, PPE 2016/425.
Deze sluiten zeer goed aan rond kin, mond en neus. Ben ook niet van plan om andere te gaan kopen.

On the other side: Hoe zit het eigenlijk met mannen met baarden? Dat was in mijn diensttijd al een probleem bij het gebruik van gasmaskers (en die zitten echt strak). Dan schiet zo'n mondkapje met slappe elastiekjes bij hun toch het doel voorbij?
Ik ben het met je eens dat het goed gebruiken van mondneuskapjes nog wel belangrijker is dan het gebruik van een specifiek kapje.

En baarden, ja, volgens mij is al vrij vroeg aangegeven dat dit een negatief effect heeft op de werking van dergelijke kapjes. Dus om het echt goed te laten werken moeten we een scheerplicht invoeren ;)

 • jadjong
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 00:20
YakuzA schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:10:
[...]

Wat bedoel je met ‘ineens’ ?
Mensen lopen nu al bijna 2 jaar met die medische blauwe chirurgische maskers rond?
Dat we nu een uitbreiding van de mondkapjesplicht krijgen (met extra strenge eisen aan het kapje) die over een maand of twee ingeruild kunnen worden voor een G naar keuze. Zoiets denk ik....

 • Bouke-p
 • Registratie: Juli 2013
 • Laatst online: 14-03 19:27
NMH schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:10:
[...]


Gezichtshaar verstoort inderdaad de seal van FFP2 mondkapjes als het onder de rand zit: https://www.cdc.gov/niosh...hairwmask11282017-508.pdf. Dan krijg je lekkage en werken ze een stuk minder effectief. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er in de Nederlandse ziekenhuizen regels zijn met betrekking tot gezichtshaar voor mensen die een FFP2 masker nodig hebben. @LZ86? :)

On a related note, ik las laatst een interessant stukje over hoe de mode voor wat betreft baarden veranderd is aan het begin van de 20e eeuw omdat dat inderdaad een probleem was in combinatie met gasmaskers: https://www.wearethemight...rfare-changed-mens-style/
Een cbrn masker doet het gewoon als je een baard hebt hoor.
Ik heb vaak genoeg in de MOR gestaan en met masker op nooit iets gemerkt van t traangas.

 • jadjong
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 00:20
arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:03:
[...]


Ah, daarom hebben we hier in Groningen dat verpleeghuis waar mensen opgesloten worden als ze niet voldoen aan die "adviezen".

Reinste kolder wat je nu loopt te verkondigen.
Na besluit van zowel RIVM, GGD als de voorzitter van de veiligheidsregio waar de patiënt woonachtig is. Tenzij je uit Spanje komt en als politiek voorbeeld wordt gebruikt is in 99% van de gevallen de termijn van 10 dagen isolatie al voorbij voor de drie eerder genoemden tot een besluit zijn gekomen. :+

 • Dennis1812
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 01:09

Dennis1812

Amateur prutser

En ook de Spanjaard kon gewoon naar buiten wandelen

Volgens mijn dokter ben ik een heel zeldzaam geval. Deal with it.


 • AMARONE|IA
 • Registratie: December 2021
 • Laatst online: 01-03-2022
*knip* dit soort slowchat hoort hier niet

[Voor 83% gewijzigd door ZieMaar! op 15-01-2022 14:52]


 • RodeStabilo
 • Registratie: December 2013
 • Niet online


vroege cijfers vandaag. ik onthoud me van commentaar :P

[Voor 13% gewijzigd door RodeStabilo op 15-01-2022 12:49]


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat
Tweak_ers schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:52:
[...]


Boosters om te helpen ziekenhuis opnames te voorkomen, helemaal mee eens.

Maar in dit stadium geboosterden geen quarantaine opleggen is toch een gigantisch risico.

Het is dan vanzelf een selffulfilling prophecy.
Geootschalige personeelsuitval (in de zorg, maar tevens tal van andere sectoren van politie tot logistiek) wordt nu ervaren als een groter risico.

Al zouden de opnames verdubbelen, qua aantallen in de ziekenhuizen zitten we safe.

 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat
RodeStabilo schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:49:
[Twitter]

vroege cijfers vandaag. ik onthoud me van commentaar :P
Eerste getal van “week 3” en nog steeds stabiel. Elke dag voordat de stijging van de opnames inzet is winst. Dit is de achtste dag winst.

 • rik86
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 20:34
t_captain schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 13:29:
[...]


Eerste getal van “week 3” en nog steeds stabiel. Elke dag voordat de stijging van de opnames inzet is winst. Dit is de achtste dag winst.
Het opvallende is wel, als we dit soort getallen een jaar geleden hadden gehad met de toenmalige maatregelen hadden we heel wat meer paniek gehad - ondanks al 3 weken in een intelligente semi-lockdown toch geen daling, terwijl we nu een stabilisatie ipv duidelijke daling bij beste wel strenge maatregelen prima vinden

Bijzonder hoe snel onze perceptie van goed/fout veranderd

 • Lycaon
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 23:51
rik86 schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 13:49:
[...]


Het opvallende is wel, als we dit soort getallen een jaar geleden hadden gehad met de toenmalige maatregelen hadden we heel wat meer paniek gehad - ondanks al 3 weken in een intelligente semi-lockdown toch geen daling, terwijl we nu een stabilisatie ipv duidelijke daling bij beste wel strenge maatregelen prima vinden

Bijzonder hoe snel onze perceptie van goed/fout veranderd
Net zo bijzonder als de snelheid waarmee het virus muteert.

Zou een beetje vreemd zijn als we onze opvattingen over bepaalde kengetallen zouden blijven baseren op “oude” varianten en situaties.

 • 42erik
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 01:42
arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:03:
[...]


Ah, daarom hebben we hier in Groningen dat verpleeghuis waar mensen opgesloten worden als ze niet voldoen aan die "adviezen".

Reinste kolder wat je nu loopt te verkondigen.
Een verpleeghuis waar mensen voor corona opgesloten worden... Dat is pas je reinste kolder.

Ik neem aan dat je nu bewijs voor je uitspraak gaat aanleveren? Of is het gewoon weer geschreeuw?

 • arbraxas
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 09-06 13:57
redwing schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:06:
[...]

En worden die vastgehouden, of kunnen die alsnog weglopen en thuis gaan zitten? Want er zijn maar heel weinig plekken waar mensen echt opgesloten worden zonder dat ze weg kunnen. Dat is nl. de gevangenis, en mensen die echt niet zonder zorg kunnen. In beide gevallen snap ik dat je apart wordt gezet als je positief bent getest.
Als je in beatrixoord zit vanwege corona zit je opgesloten. Die is daar specifiek voor aangewezen. Daar loop je niet even naar buiten.
Ja, de gevangenis is een goede analogie. Wist je niet dat je opgesloten word als je je quarantaine verbreekt? Ja ook in Nederland.
https://www.rtvdrenthe.nl...elijk-in-UMCG-Beatrixoord

Vrijwillig verplicht, dat is wat de quarantaine is.

Before we work on artificial intelligence, let`s do something about natural stupidity


 • Yaksa
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 22:30
arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 14:24:
[...]Als je in beatrixoord zit vanwege corona zit je opgesloten. Die is daar specifiek voor aangewezen. Daar loop je niet even naar buiten.
Ja, de gevangenis is een goede analogie. Wist je niet dat je opgesloten word als je je quarantaine verbreekt? Ja ook in Nederland.
https://www.rtvdrenthe.nl...elijk-in-UMCG-Beatrixoord
Vrijwillig verplicht, dat is wat de quarantaine is.
Nou, het is gewoon een wet hoor. Met nogal wat randvoorwaarden voordat je daar onvrijwillig opgenomen wordt. Mijn inschatting is dat dit uitsluitend gaat gebeuren wanneer er een groot gevaar voor de volksgezondheid ontstaat wanneer een dergelijke patiënt zich vrij op straat gaat begeven. Misschien minder begaafden die zelf niet in kunnen schatten wat de gevolgen zijn of zo?

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former


 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 21:53

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
Modbreak:Niet slowchatten aub, persoonlijke ervaringen ed kunnen in het Kroeg topic

 • 42erik
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 01:42
arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 14:24:
[...]


Als je in beatrixoord zit vanwege corona zit je opgesloten. Die is daar specifiek voor aangewezen. Daar loop je niet even naar buiten.
Ja, de gevangenis is een goede analogie. Wist je niet dat je opgesloten word als je je quarantaine verbreekt? Ja ook in Nederland.
https://www.rtvdrenthe.nl...elijk-in-UMCG-Beatrixoord

Vrijwillig verplicht, dat is wat de quarantaine is.
Nou nou, 5 bedden, van best hoge hand toestemming nodig, en zo te zien 1x gebruikt voor mensen die positief een vliegtuig inwillen, wat me zeker een goede reden lijkt om even te helpen met isoleren

Maar ik geef toe, 5 bedden meer dan ik dacht

[Voor 3% gewijzigd door 42erik op 15-01-2022 15:09]


 • Robkazoe
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 01:12

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 09-06 15:03
t_captain schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 13:29:
Eerste getal van “week 3” en nog steeds stabiel. Elke dag voordat de stijging van de opnames inzet is winst. Dit is de achtste dag winst.
Behalve dat dat ook weer een dag extra is voordat maatregelen misschien weg zijn, omdat het omt dan zegt dat ze pas willen versoepelen na de piek.

 • Falcon
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 09-06 15:34

Falcon

DevOps/Q.A. Engineer

1 Covid patiënt op IC in Duitsland? :?

"We never grow up. We just learn how to act in public"


 • redwing
 • Registratie: Juni 1999
 • Laatst online: 23:24
arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 14:24:
[...]
Als je in beatrixoord zit vanwege corona zit je opgesloten. Die is daar specifiek voor aangewezen. Daar loop je niet even naar buiten.
Ja, de gevangenis is een goede analogie. Wist je niet dat je opgesloten word als je je quarantaine verbreekt? Ja ook in Nederland.
https://www.rtvdrenthe.nl...elijk-in-UMCG-Beatrixoord

Vrijwillig verplicht, dat is wat de quarantaine is.
Dus nu pak je de meest uitzonderlijke situatie die we in Nederland hebben en je doet net of dat overal gebeurt. Waarbij je ook nog vergeet dat er al heel wat overeen gaat voordat je daar terecht komt.

Strikt volgens de wetten is er meer mogelijk, maar op een paar uitzonderingen na, kennen we in Nederland gewoon geen verplichte quarantaine.

[removed]


 • Dennis1812
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 01:09

Dennis1812

Amateur prutser

Falcon schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 15:27:
[...]


1 Covid patiënt op IC in Duitsland? :?
Waarschijnlijk niet stabiel genoeg voor overplaatsing.
Of ligt daar wel prima en maakt de opname daar af.

Mocht t een patiënt zijn in grensgebied maakt t qua reistijd ook amper uit natuurlijk. We kennen de casus niet.

Volgens mijn dokter ben ik een heel zeldzaam geval. Deal with it.


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat
rik86 schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 13:49:
[...]


Het opvallende is wel, als we dit soort getallen een jaar geleden hadden gehad met de toenmalige maatregelen hadden we heel wat meer paniek gehad - ondanks al 3 weken in een intelligente semi-lockdown toch geen daling, terwijl we nu een stabilisatie ipv duidelijke daling bij beste wel strenge maatregelen prima vinden

Bijzonder hoe snel onze perceptie van goed/fout veranderd
De verhouding tussen incidentie en ziekenhuisopnames is enorm veranderd.

En de angst is weg. Iedereen heeft wel eens corona gehad en/of kent persoonlijk meerdere mensen met een infectie achter de rug. In veruit de meeste gevallen liep dat zonder grote problemen af. De tendens is dat corona vooral een probleem is van “de ander”. De oude, de kwetsbare, de ongezonde. Empathie is best beperkt dus mensen gooien met de pet ernaar. Vandaar dat de lockdown amper effect sorteert.

 • jadjong
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 00:20
Dennis1812 schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 12:33:
En ook de Spanjaard kon gewoon naar buiten wandelen
In de vrijwillige opvang in Hoofddorp wel, Gronigen daarentegen....

 • TrailBlazer
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 06:28

TrailBlazer

Karnemelk FTW

t_captain schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 13:25:
[...]


Geootschalige personeelsuitval (in de zorg, maar tevens tal van andere sectoren van politie tot logistiek) wordt nu ervaren als een groter risico.

Al zouden de opnames verdubbelen, qua aantallen in de ziekenhuizen zitten we safe.
Ik denk ook dat het draagvlak om kinderen te testen er onder leidt. Als mijn kind positief test kon ik ook helemaal niks meer ondanks mijn 3 vaccinaties en geen klachten. Dan doe ik liever of mijn neus bloedt en test mijn kind niet.

 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 21:25

t_captain

Moderator General Chat

 • MarcoC
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 08-06 23:24
t_captain schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:02:
[...]


Nog immer op het vlakke plateau.
Wanneer verwacht jij de piek? De grootste stijging is er al uit.

 • Sorcerer8472
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 09-06 14:13

Sorcerer8472

Mens sana?

arbraxas schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:52:
[...]


Gewoon het oude verhaal. Eerst was het stoffen masker vooral bedoeld om mensen bewust te houden van corona.
We zitten vlak voor het 2G debat en na 2 jaar moeten we ineens allemaal overal aan de medische maskers.

Zoals al 2 jaar lang, symboolpolitiek. Vooral vanwege bestuurlijke overwegingen.
Ik dacht dat we het hier niet meer over gingen hebben in dit topic?

Zoals eerder gezegd werkt het wel degelijk. Maar ook het CDC kraamt onzin uit en mensen op GoT weten het het beste: https://www.cdc.gov/coron...-sick/types-of-masks.html

Het grote probleem is natuurlijk dat het virus vaak in settings wordt overgedragen waarin niemand een masker draagt, bijvoorbeeld thuis, met vrienden, of op kantoor als het masker toch vaak af gaat. Juist op kantoor kan zoiets wel helpen, maar wellicht ook niet meer als je 8 uur lang in een ongeventileerde ruimte zit te zweten nee, en ook nier als het masker verkeerd wordt gedragen. Of wat ik wel vaker zie het naar beneden trekken om beter verstaanbaar te zijn bij het praten. Precies als je de meeste deeltjes uitstoot d:)b

En ook nogmaals: het helpt vooral tegen de ander besmetten en niet tegen het zelf oplopen. En het is geen 100%, net zoals vaccins dat niet zijn.

Overigens ben ik het ermee eens dat het in NL waarschijnlijk niet werkt door hoe een zeer groot deel van de mensen zich niet aan regels houdt juist op momenten dat het wel het verschil zou maken. In de supermarkt langs iemand lopen die covid heeft zal je ws niet besmetten (als je niet met die persoon praat en die persoon niet net hoest oid), maar op kantoor juist wel bijvoorbeeld.

Verder is het trouwens de vraag hoe erg het nou zou zijn als een deel van de regel er zou zijn om mensen bewust te houden. Wij zijn te goed daarvoor?

Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one.


 • Ankona
 • Registratie: Mei 2014
 • Laatst online: 15-08-2022
Netjes weer, de besmettingen gaan sky high maar de zorg belasting blijft mooi dalen. Nu nog het bewustzijn kweken dat besmettingen geen issue meer zijn (dondert ook het verhaal van Ernst, Mark en de rest in elkaar)

alles kan off-topic


 • martwoutnl
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 09-06 14:05
Tweak_ers schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 11:52:
[...]

Maar in dit stadium geboosterden geen quarantaine opleggen is toch een gigantisch risico.
Het is alleen als ze geen symptomen hebben. Lijkt me logisch anders zit straks half Nederland thuis. In andere landen is dat nu ook zo.

 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 04:41

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Ankona schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:07:
[...]

Netjes weer, de besmettingen gaan sky high maar de zorg belasting blijft mooi dalen. Nu nog het bewustzijn kweken dat besmettingen geen issue meer zijn (dondert ook het verhaal van Ernst, Mark en de rest in elkaar)
Let wel, we kijken nog wel naar de opnames van de besmettingen van twee weken geleden.

 • peer
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 01:21

peer

oeps

weet iemand de regels ook omtrend sauna's?

zwembaden mogen open, alleen kan ik nergens iets over sauna's vinden.

de vorige keer mochten sauna's wel open ivm gezondheid?

het is geen probleem, het is een uitdaging


 • Liveshort
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 07-06 20:27

Liveshort

Certified Crazy Person

MikeyMan schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:10:
[...]


Let wel, we kijken nog wel naar de opnames van de besmettingen van twee weken geleden.
Niet helemaal meer toch? Met de kortere generatietijd van Omikron zou je zeggen dat dat toch ook terugtrekt naar ~1 week ongeveer? Scheelt weer een slok op de borrel.

There once was a lady of Wight --- Who travelled much faster than light --- She departed one day --- In a relative way --- And arrived on the previous night


 • eamelink
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

eamelink

Droptikkels

MikeyMan schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:10:
[...]


Let wel, we kijken nog wel naar de opnames van de besmettingen van twee weken geleden.
Tsja, maar we kijken met positieve testen naar de besmettingen van een week geleden.

Er zit geen twee weken tussen een positieve test en opname. Volgens mij is het zelfs minder dan een week, maar dat heb ik niet paraat :)

 • YakuzA
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 05:43

YakuzA

Wat denk je nou zelluf hey :X

Ankona schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:07:
[...]

Netjes weer, de besmettingen gaan sky high maar de zorg belasting blijft mooi dalen. Nu nog het bewustzijn kweken dat besmettingen geen issue meer zijn (dondert ook het verhaal van Ernst, Mark en de rest in elkaar)
De kritiek was toch juist in de herfst dat er teveel naar de zkh cijfers werd gekeken en niet genoeg naar de besmettingen?

Die kritiek is nu dus (willekeurig) omgedraaid naar 100% andersom?

Death smiles upon us all, all a man can do is smile back.
PSN


 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 04:41

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Liveshort schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:12:
[...]


Niet helemaal meer toch? Met de kortere generatietijd van Omikron zou je zeggen dat dat toch ook terugtrekt naar ~1 week ongeveer? Scheelt weer een slok op de borrel.
Dat is de generatietijd voor nieuwe besmettingen toch? Niet de doorlooptijd van besmetting naar klachten naar opname...?

@eamelink de tijd tussen besmetting en klachten zoi IDD wel wat korter kunnen zijn...

[Voor 9% gewijzigd door MikeyMan op 15-01-2022 16:17]


 • Ankona
 • Registratie: Mei 2014
 • Laatst online: 15-08-2022
YakuzA schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:13:
[...]

De kritiek was toch juist in de herfst dat er teveel naar de zkh cijfers werd gekeken en niet genoeg naar de besmettingen?

Die kritiek is nu dus (willekeurig) omgedraaid naar 100% andersom?
Nee, eerder dat te laat geanticipeerd werd toen besmettingen nog een goede voorspeller voor ziekenhuis en ic belasting was.
Nu is wel vast komen te staan dat met de huidige vaccinatiegraad in combinatie met omikron besmettingen geen issue meer zijn. Besmettingen hoeven dus eigenlijk ook niet meer gerapporteerd te worden, die cijfers zijn nu enkel voor de ongegronde paniek.

alles kan off-topic


 • ll roel j
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 01:09
peer schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:11:
weet iemand de regels ook omtrend sauna's?

zwembaden mogen open, alleen kan ik nergens iets over sauna's vinden.

de vorige keer mochten sauna's wel open ivm gezondheid?
Uit het overzicht van de overheid onder de kop: 'Kunst en cultuur en recreatie'
Theaters, bioscopen, musea, concert zalen, dierenparken, pretparken en sauna’s zijn voor publiek gesloten.


https://www.rijksoverheid...n-per-zaterdag-15-januari

 • Onbekend
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 00:15
Ankona schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:07:
[...]

Netjes weer, de besmettingen gaan sky high maar de zorg belasting blijft mooi dalen. Nu nog het bewustzijn kweken dat besmettingen geen issue meer zijn (dondert ook het verhaal van Ernst, Mark en de rest in elkaar)
De Delta-variant heeft nog steeds een significant aandeel in de besmettingscijfers, en er worden nog steeds mensen opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig gaan er meer mensen uit het ziekenhuis dan dat er bij komen. :)

Tot nu toe ziet de Omikron-variant er goed uit voor de zorgsector, maar waarom verdrijft deze de Delta-variant? Schijnbaar kan deze zich sneller verspreiden zonder snel opgemerkt te worden.
Maar omdat deze relatief nieuw is kan het meevallen en lijken op een verkoudheidsvirus. Maar als het tegenvalt activeert hij zich pas na een maand en heb je daarna ineens veel ziekenhuisopnames.

Maar tot nu toe mooi dat er nu weer wat capaciteit beschikbaar is om de normale ziekenhuiszorg op te pakken. :)

Speel ook Airplane Manager en Repeat


 • Vorkie
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Onbekend schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:20:
[...]

De Delta-variant heeft nog steeds een significant aandeel in de besmettingscijfers, en er worden nog steeds mensen opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig gaan er meer mensen uit het ziekenhuis dan dat er bij komen. :)

Tot nu toe ziet de Omikron-variant er goed uit voor de zorgsector, maar waarom verdrijft deze de Delta-variant? Schijnbaar kan deze zich sneller verspreiden zonder snel opgemerkt te worden.
Maar omdat deze relatief nieuw is kan het meevallen en lijken op een verkoudheidsvirus. Maar als het tegenvalt activeert hij zich pas na een maand en heb je daarna ineens veel ziekenhuisopnames.

Maar tot nu toe mooi dat er nu weer wat capaciteit beschikbaar is om de normale ziekenhuiszorg op te pakken. :)
Marc van Ranst had geobserveerd dat in België het niet helemaal lukt met echt verdringen van Delta, dat vond hij wel spannend.

/edit
https://m.nieuwsblad.be/c...2194148?utm_source=google
De omikronvariant slaagt er niet in om de deltavariant helemaal te verdringen. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst donderdagavond gezegd in De afspraak. “We hebben geen idee hoe dat komt.”

[Voor 12% gewijzigd door Vorkie op 15-01-2022 16:30]


 • TvanW
 • Registratie: Augustus 2017
 • Niet online

TvanW

Westerwolde - Groningen

.

9000 Wp (6800 West + 2200 Oost) / Loria 6010 duo WP / Gasloos sinds 24-11-2017


 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 04:41

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Vorkie schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 16:24:
[...]


Marc van Ranst had geobserveerd dat in België het niet helemaal lukt met echt verdringen van Delta, dat vond hij wel spannend.

/edit
https://m.nieuwsblad.be/c...2194148?utm_source=google


[...]
Is dat zo gek? Ook tegen delta is zelfs 100% vaccinatie niet 100% effectief.

Als de R0 dan relatief dicht bij elkaar ligt, zul je toch door de zure appel van de mensen zonder immuniteit heen moeten.
Pagina: 1 2 3 ... 41 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
De Persconferentie van 25 januari

Lees de topicstart even goed door om te voorkomen dat je naar de bekende weg vraagt (en je post verwijderd wordt).

Bovendien:
 • Dit topic is niet jouw persoonlijke uitlaatklep. We houden het fatsoenlijk tegenover (niet)-gevaccineerden en gaan andere groepen, zoals mensen met ongezonde leefstijl niet zonder gefundeerde argumentatie als de zondebok aanstellen. We proberen elkaar te overtuigen met valide argumenten.
 • Simpele argumenten als: schaal op de korte termijn de IC capaciteit op, gaan we zonder een geniaal argument niet gebruiken.
 • Dictatuur, censuur, etc. zijn tevens geen argumenten.
 • Geen wappies en anti-vax verbasteringen.
 • Bespreek jouw persoonlijke afweging om je te laten vaccineren in of andere persoonlijke anekdotes De Covid kroeg aub.
Slowchat is uiteraard ook niet de bedoeling en gaat rechtstreeks de prullenbak in.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee