Toon posts:

Het Coronavirus in Nederland en België - deel 12 Vorige deelOverzichtLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 149.916 views

 • tweakduke
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 06:52

tweakduke

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Duke rules the world...

Topicstarter
Mede-auteur:
 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 08:04

ZieMaar!

Algemeen

Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan
Update 25 januari 2022
De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Zie voor de volledige lijst maatregelen:
https://www.rijksoverheid...-alles-open-tot-22.00-uur
https://www.rijksoverheid...erzicht-coronamaatregelen
https://www.rijksoverheid.../24/advies-vws-na-omt-139

FAQ

Omdat we merkten dat in vorige delen de discussie zichzelf vaak herhaalde, hebben we een aantal veelvoorkomende vragen / uitgangspunten op een rijtje gezet. We gaan er vanuit dat iedereen deze informatie dan ook kent. Nieuwe inzichten mogen natuurlijk altijd, maar wel goed onderbouwd.
Vaccinatie
Waar werkt het vaccin nou eigenlijk tegen?
Allereerst werkt het heel goed tegen ziekenhuisopnames en IC opnames, namelijk zo'n 95% en respectievelijk 97%

Daarnaast werkt het ook tegen het krijgen van Corona: de kans op besmet raken is fors kleiner. Volgens presentatie van Jaap van Dissel tot ca 88%, bij delta. Tot slot beschermt het ook nog tegen overdragen (als je toch besmet bent): volgens dit RIVM onderzoek wordt die kans zo'n 71% kleiner na vaccinatie.

Aanpak coronavaccinatie in Nederland: https://www.rijksoverheid...e/aanpak-coronavaccinatie
Informatie RIVM: https://www.rivm.nl/covid...gen-achtergronden/werking

Met de Omicron variant liggen deze cijfers anders. De nieuwe cijfers zijn dat je tegen een ziekenhuisopname grofweg 85% na een booster bent beschermd. Het algehele beeld is voor nu dat je met twee prikken toch wel fors minder beschermd bent tegen Omicron, maar dat je het met een booster tot bijna delta-niveau weer kan opkrikken. Verder onderzoek moet dit gaan verduidelijken, vanuit het RIVM wordt in week 3 van 2022 een nieuwe rapportage verwacht. https://www.rivm.nl/covid...ns-tegen-ziekenhuisopname
Zie onder andere ook wat het CBG hierover meldt: https://www.cbg-meb.nl/ac...name-door-omicron-variant

Zie voor meer informatie over Omicron en de boosters: boosters en omicron
https://www.rivm.nl/covid...gronden/boostervaccinatie
Ik ben jong en loop statistisch gezien weinig risico, dus waarom zou ik me vaccineren?
Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken. Allereerst: zoals hierboven staat loop je minder kans op Corona te krijgen en als je het toch krijgt, draag je het minder snel over. Daarmee bescherm je andere mensen, die potentieel wel erg ziek van Covid kunnen worden.

Daarnaast is de benefit/risk ratio voor alle doelgroepen positief. Dat wil zeggen, de voordelen wegen op tegen de nadelen. Het risico op een ernstige bijwerking van het vaccin is dus voor iedereen (als groep) kleiner dan het risico op ernstig ziek worden van Covid.

Zie ook de uitleg in dit artikel.

Is het vaccin wel goed getest? Is het nog experimenteel?
Om heel kort te zijn: mensen hebben geen idee hoeveel tijd binnen een doorsnee ontwikkeltraject "verloren" gaat aan wachten, interpreteren, vragen stellen, goedkeuren, dingen aanpassen, etc. De tijd waarin je daadwerkelijk naalden in vrijwilligers aan het zetten bent is erg beperkt. Zo zit er tussen het bedenken van een nieuw medicijn en het daadwerkelijk doseren van je eerste vrijwilliger al gauw anderhalve jaar tot twee jaar.

Vanuit complothoek wordt nogal eens gezegd dat de vaccins experimenteel zijn, omdat ze nog in een onderzoeksfase zitten. Dit laatste klopt feitelijk/taalkundig gezien, maar dit zegt verder niets. Medicijnen zijn doorlopend in de onderzoeksfase, ook nadat ze al op de markt zijn toegelaten. Ook bij een "voorlopige toelating", het mechanisme waarmee de coronavaccins op de Europese markt zijn gebracht, is een groot pakket aan klinische data nodig. Dezelfde studies moeten zijn gedaan als bij een conventionele goedkeuring. Wat er bij een voorlopige goedkeuring nog niet ligt, zijn aanvullende gegevens over langetermijneffecten, analyses in subpopulaties (kinderen, zwangeren, etc.). Van farmaceuten wordt verwacht dat ze deze aanvullende studies doen binnen afzienbare tijd, anders kan de goedkeuring worden ingetrokken.

Daarnaast kan je stellen dat medicijnen permanent in de onderzoeksfase zitten. Dat komt omdat ten tijde van het klinische onderzoek, niet alle informatie naar boven gehaald kan worden. Zeer zeldzame bijwerkingen kom je in de onderzoeken vaak niet tegen, omdat ze zo zeldzaam zijn. Daarom worden ook medicijnen die al op de markt zijn, continue gevolgd, en onderzocht. Het veiligheidsmechanisme EudraVigilance is hiervoor opgetuigd in Europa, en daarnaast zijn er de zogeheten fase 4-studies waarbij medicijnen die al op de markt zijn worden onderzocht. In Nederland hebben we het Lareb, waarbij dokters en patiënten hun bijwerkingen kunnen melden. Dit dient om vinger aan de pols te houden over de effecten van medicijnen die al zijn vrijgegeven op de markt.

Kortom, dat medicijnen in de onderzoeksfase zitten, vertelt je niets over wat we daadwerkelijk weten over de voor- en nadelen van een medicijn. De EMA, die bepaalt of medicijnen op de markt mogen komen, kijkt niet of iets "experimenteel" is, maar kijkt of er voldoende informatie op tafel ligt om zeker te kunnen zijn over de benefit-risk-verhouding van een medicijn.

Meer informatie:
https://www.cbg-meb.nl/do...en/veiligheid-van-vaccins
https://ec.europa.eu/info...-19-vaccines-europeans_nl

Ok, allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het dan echt met die langetermijneffecten?
Daar heeft @RoD het volgende over gezegd:
RoD schreef op woensdag 4 augustus 2021 @ 21:01:
[...]

We weten heel goed wat het vaccin in het lichaam doet. Wat gebeurt er op het moment dat het wordt ingespoten? Hoe wordt het door het lichaam "verwerkt", hoe wordt het afgebroken, en eventueel uitgescheiden? etc. Dat wordt allemaal in de trials onderzocht en nauwgezet gevolgd, uiteengezet, gerapporteerd en beoordeeld.

Effectief weten we dat het vaccin na 2 weken uit je lichaam is verdwenen. Eventuele bijwerkingen (ook de ernstige) houden verband met de immuunreactie die je lichaam opwekt tegen het vaccin. Na 2 weken ben je dus eigenlijk verlost van hetgeen dat je ingespoten hebt.

Het is daarom ook extreem onwaarschijnlijk dat er langetermijneffecten zijn. Daar zouden we dan in ieder geval iets van gezien moeten hebben. Iets in het bloed, iets uit de dierenstudies waarin weefsels zijn onderzocht (ophopingen, bijvoorbeeld), of wat dan ook. Maar daar is niets van gezien. En als er na 2 weken niets meer te zien is, en na proefpersonen een jaar lang nauwgezet gevolgd te hebben, wat is dan nog de kans dat daarna nog iets aan het licht komt? Die kans ligt zo dicht bij 0, dat het verwaarloosbaar is. Uiteraard wordt het wel onderzocht, want je wilt het zeker weten, aangezien we de gehele wereldbevolking willen inenten.

Het is een misvatting dat je proefpersonen per se jaren moet volgen om een goed beeld te krijgen. Dat hangt helemaal af van het medicijn dat je aan het onderzoeken bent, en wat het precies doet.

Daarnaast is wachten niet gratis. Als je je niet laat vaccineren, weet je dat je op een gegeven moment met Covid in aanraking gaat komen. En als je het dan hebt over langetermijneffecten... zo'n virus is er op gericht om zich in je lichaam te nestelen, je immuunsysteem te ontwijken, en je ziek te maken. En dan hebben we ook nog long Covid.

Dus, als je daadwerkelijk bang bent voor langetermijngevolgen, neem dan juist het vaccin.
Kortom, door het vaccin een tijdje te volgen in het lichaam en te zien wat er gebeurt, weet je het risico op langetermijneffecten. Je kan het nooit 100% uitsluiten zonder mensen jaren te volgen, maar je weet al wel dat het risico verwaarloosbaar is.

Maar natuurlijke immuniteit is toch veel beter dan een vaccin?
Er is geen enkele aanleiding om dit te veronderstellen. Allereest: ziek worden heeft nogal wat nadelen tov vaccineren (en niet per se alleen voor ouderen en/of zwakkeren). Ten tweede, het virus wil zich graag aan het immuunsysteem onttrekken, en heeft trucjes om de immuunreactie juist te verzwakken. Vaccins zijn er juist op gericht om de immuunreactie zo sterk mogelijk te laten zijn. Een vaccin is dus een betere training voor het immuunsysteem dan het virus zelf. Dat blijkt overigens ook uit onderzoeken, waaruit blijkt dat vaccinatie meer antilichamen geeft en beter beschermt tegen een blootstelling aan het virus dan als je niet gevaccineerd bent, maar wel een infectie hebt doorgemaakt.

Er zijn verder observationele onderzoeken die aangeven dat een doorgemaakte infectie juist beter beschermd. Daar tegenover staat harder bewijs van gerandomiseerde, gecontroleerde trials die aantonen dat vaccinatie beter beschermd. De situatie blijft zich ook ontwikkelen vanwege de delta-variant en de omicron-variant, maar er is op dit moment al met al geen reden om aan te nemen dat natuurlijke immuniteit beter beschermd; het tegenovergestelde is aannemelijker.

Er gaat overigens een Israëlisch onderzoek rond dat claimt dat infectie veel betere bescherming biedt vergeleken met vaccins. Het gaat hier echter om een zeer slecht uitgevoerd onderzoek dat op een preprint-server staat, zie RoD in "Wetenschappelijke ontwikkelingen rond het Coronavirus", en ook de comments die onder het originele artikel staan.

Let wel, het gaat hier voornamelijk over de delta-variant. De vaccins zijn niet gemaakt voor omicron, dus of een vaccin net zo goed beschermd als een doorgemaakte infectie met omicron, dat moet nog blijken.

Zie voor meer info: https://www.immunology.or...natural-infection-vaccine waar deze afbeelding ook vandaan komt:


Aanvullende informatie:
CDC: SARS-CoV-2 Infection-induced and Vaccine-induced Immunity
CDC-studie in de VS naar natuurlijke immuniteit vs. vaccinatie
En hoe zit het dan met gevaccineerden die het virus toch nog kunnen verspreiden?
Het klopt dat je na vaccinatie niet voor de volle 100% beschermd bent. Je kan nog steeds ziek worden, en je kan het virus nog steeds doorgeven aan anderen. De kans wordt na vaccinatie wel een stuk kleiner. Ook bij de Delta-variant is de kans dat je het virus doorgeeft een stuk kleiner. Daarbij komt natuurlijk ook nog eens dat de kans dat je besmet wordt kleiner is bij vaccinatie: de kans is dus groot dat je überhaupt het virus niet bij je draagt als je gevaccineerd bent.

Bron: https://www.rivm.nl/en/ne...s-by-63-for-delta-variant

Boosters? Moet ik me nog een keer extra laten prikken?
Uit onderzoek blijkt dat een boostervaccinatie, zoals een derde prik voor het Pfizer-vaccin, heel goed werkt. Het zorgt bij mensen die ongeveer een half jaar geleden zijn gevaccineerd, voor een behoorlijke extra risicoreductie op ziekenhuisopname, en daarnaast lijkt het ook de kans dat je überhaupt besmet raakt, behoorlijk te verkleinen. De Gezondheidsraad adviseert ouderen een booster te geven, omdat we weten dat de bescherming van de vaccinaties over tijd afneemt.

Ook nu omicron dominant is geworden, is er een extra reden bij gekomen om de booster te nemen. Het blijkt dat omicron behoorlijk aan het immuunsysteem kan ontsnappen, maar het blijkt dat het geven van een een extra prik de bescherming weer redelijk op peil brengt. Als je geen booster gehad hebt, zijn er nauwelijks antilichamen die nog iets doen tegen omicron. Het lijkt erop dat de T-cellen (een ander component van je immuunreactie) nog wel een redelijke goede reactie geven, maar uit de klinische gegevens blijkt al met al dat de bescherming behoorlijk is teruggelopen.

Update:Inmiddels is het advies om iedereen van 18plus een booster prik te geven. Die wordt net als bij de vorige vaccins verspreid per leeftijdscategorie. Van oud naar jong.

Bronnen:
https://www.gezondheidsra...en-covid-19-vervolgadvies
https://www.thelancet.com...-6736(21)02249-2/fulltext
https://www.gezondheidsra...rsonen-van-18-tot-60-jaar
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(21)01496-3

Maar omicron maakt ons toch nauwelijks ziek?
Het lijkt er inderdaad op dat omicron minder ziekmakend is dan delta. Op moment van schrijven, is het echter nog niet volledig helder wat de impact van omicron gaat zijn. Bovendien is wel duidelijk dat het veel besmettelijker is en zich sneller verspreidt. De schattingen lopen uiteen tussen de 20% en 70% minder ziekmakend, maar uitsplitsingen op basis van leeftijd en andere risicokenmerken zijn er nog niet. Er komen nog steeds veel mensen in het ziekenhuis terecht, en de vaccins (inclusief booster) beschermen vrij goed tegen ziekenhuisopname met omicron.

Bronnen:
https://www.medrxiv.org/c...101/2021.12.24.21268382v1
https://www.gla.ac.uk/media/Media_829360_smxx.pdf (met uitleg hier)
https://www.imperial.ac.u...port-50-severity-omicron/
https://assets.publishing...technical-briefing-33.pdf
https://www.medrxiv.org/c...101/2021.12.21.21268116v1 (met uitleg hier)
Allemaal leuk en aardig wat jullie roepen, maar ik wil graag weten hoe de experts de vaccins echt beoordelen
Een goede manier om een overzicht te krijgen van wat er bekend is over een vaccin, is de Europese product pagina's lezen. Dit is die van het Pfizer-vaccin. Het bevat een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden, en referenties naar rapporten en beoordelingen, alsook de bijsluiter.

Mocht je echt van de hoed en de rand willen weten, dan kun je de European Public Assessment Reports lezen. Dit is die van het Pfizer-vaccin. Die wordt gerefereerd op de product pagina, en bevat een overzicht van alle farmaceutische en klinische kennis die beschikbaar is, en is de basis waarop de experts van de EMA tot hun goedkeuring zijn gekomen.
De zorg
Waarom plaatsen we niet gewoon wat IC bedden erbij?
Daar zijn een aantal redenen voor (met dank aan de verpleegkundigen die hier actief zijn):
 • Geen verpleegkundig personeel, er is minder personeel beschikbaar dan tijdens eerste 3 golven door ziekte en verloop. Op de intensive cares is tussen 5 en 20 procent van de verpleegkundigen afgelopen anderhalf jaar vertrokken, heeft de beroepsvereniging voor IC verpleegkundige onderzocht
 • Opleiding IC verpleegkundige duurt ná de opleiding tot basisverpleegkundige (4 jaar) nog eens 2 jaar, dus even snel meer opleiden gaat niet. Ook is begeleiding leerlingen een probleem omdat er te weinig gediplomeerden zijn
 • Bij meer opschalen komt de kwaliteit van zorg ernstig in het geding. Nu al worden er veel fouten gemaakt door hoge werkdruk. Ook dit heeft weer zijn gevolgen voor verpleegkundigen én patiënt
 • IC personeel mist de waardering en is moe. Dat demotiveert . Bedden en logistiek kan wel geregeld worden, maar meer handen aan het bed die ook kwaliteit van zorg kunnen bedden niet.
Kortom: Er is geen draagvlak voor opschalen vanuit de zorg. Niet mogelijk aldus NVIC, V&VN IC en NZa. Opschalen heeft waarschijnlijk méér uitval ten gevolge wat rampzalig zou zijn voor het aantal beschikbare bedden.

Zie ook:
Maar waarom zijn 200 bedden dan nu een probleem, terwijl er in maart 2020 1350 bedden beschikbaar waren?
Deels een aantal redenen van hierboven, maar vergeet ook niet dat toen werkelijke alle planbare zorg is uitgesteld. Dat is nu niet het geval.

En even ter vergelijk: voor elke corona patiënt op IC, die gemiddeld 17 dagen ligt had je 12 anderen kunnen helpen.
Hoe is de verdeling qua bezetting tussen gevaccineerd en ongevaccineerd?
4 op de 5 COVID-19-patiënten op de IC is niet gevaccineerd. Soms zie je andere cijfers voorbij komen, maar die betreffen vaak een lokale steekproef. Bedenk goed dat IC's vaak maar een paar bedden hebben en je daarmee dus niet altijd een representatieve steekproef kan doen.

Inmiddels zijn de cijfers van oktober bekend, waarin het aandeel van de niet gevaccineerden 69% is. Bron: https://www.rijksoverheid...-en-intensive-care-opname
Werken vaccins wel? Ik zie steeds meer mensen in het ziekenhuis, die gevaccineerd zijn.
Als 85% van de bevolking ingeënt is en 15% dus niet en verdeling in ziekenhuisopnames zou 50/50 zijn, dan is dat juist bewijs dat het vaccin wel werkt.

Dit plaatje legt goed dat concept heel goed uit:

Fase 2d, code zwart en triage
Op 26 november heeft minister De Jonge fase 2D afgekondigd. Dat betekend dat de zorg continuïteit onder druk staat en alle ziekenhuizen schalen planbare zorg dan af. Zo komen er meer personeelsleden vrij die ingezet kunnen worden op de IC. De IC-capaciteit wordt eerst opgeschaald naar 1150 en vervolgens naar 1350, met als kanttekening dat de laatstgenoemde fase niet lang volgehouden kan worden en het is ook de vraag of die capaciteit kan worden behaald.
Zie onder andere de verklaring van IC-hoofden en verpleegkundigen die dat niet mogelijk achten in de volgende bronnen:
https://www.radboudumc.nl...niversitaire-ziekenhuizen
https://nos.nl/artikel/24...t-zeggen-verpleegkundigen
https://www.telegraaf.nl/...tbreiden-naar-1700-bedden
https://www.ad.nl/binnenl...an-nu-niet-door~a0ee5a1e/

Officieel heet de volgende fase 'fase 3', wat in de volksmond code zwart wordt genoemd. De semi-acute zorg kan in die fase niet meer worden gewaarborgd. Er wordt dan volgens criteria vastgesteld wie een beschikbaar bed op de IC krijgt. Daarbij wordt eerst gekeken naar medische criteria, zoals de overlevingskans. Daarna volgen de verwachte ligtijd, iemand die een korte verwachte ligtijd heeft, krijgt voorrang. De vraag of iemand zorgverlener is en de leeftijd. Mochten die criteria geen uitsluitsel geven, dan vindt er loting plaats voor een ic-bed.

Er wordt geen onderscheid gemaakt of iemand gevaccineerd is of niet.
Zie onderstaande link met bijbehorende video: https://nos.nl/video/2407...lissing-wie-ic-bed-krijgt

Regels in dit topic

De discussie verhard nog wel eens hier. Dat is bij een beladen onderwerp als dit niet gek, maar helpt ook niet. De volgende regels hanteren we daarom strikt:
 • Niet op de man reageren. Nooit.
 • Geen drogredeneringen, vooral whataboutism en glijdende schaal zijn te vaak langs gekomen
 • Geen generalisatie (in de breedste zin)
 • Geen complottheorieën (ook in de breedste zin)
Zie ook:
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid- onderbouwing
Actualiteit, Wetenschap & Maatschappij Beleid- bronvermelding
Brontoetsing #hoedan?!

Posts die niet in het beleid passen, worden aangepast of in zijn geheel verwijderd. Als je daar vragen over hebt, dan stel je die per DM aan de betreffende moderator of je reageert in het FB topic, maar nooit in het topic zelf.

Verdere ondersteuning

Het Coronavirus en de maatregelen zorgen bij veel mensen voor letterlijke of figuurlijke hoofdpijn. Voor verder ondersteuning:
 • Rode Kruis Hulplijn - 070 4455 888 - Hulp en advies bij quarantaine en een luisterend oor. Maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 en 21:00 uur.
 • Luisterlijn - 0900 0767 - Voor een luisterend oor. 24 uur per dag bereikbaar per telefoon, chat en e-mail.
 • Stichting MIND - 0900 1450 - Voor ondersteuning bij psychische klachten en lotgenotencontact. Elke werkdag bereikbaar tussen 9:00 en 18:00 uur.
 • 113 Zelfmoordpreventie - 0800 0113 - Voor hulp bij acute zelfmoordgedachten op anonieme basis. 24 uur per dag bereikbaar per telefoon en chat.
 • iPractice - 020 2444 889 - Voor een telefonisch consult door een psycholoog op donatiebasis. Bereikbaar op afspraak.
 • Mantelzorglijn - 030 760 6055 - Voor informatie over mantelzorg en het coronavirus via telefoon en WhatsApp. Bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 18:00 uur.
 • Coronahulp.nl - Verwijzingen naar websites voor praktische hulpvragen.
 • Vaccinatie Twijfeltelefoon - 088-7555777
Modbreak:We gaan streng modereren op 'naar de bekende weg vragen'. Al het bovenstaande wordt dus als bekend beschouwd. Klopt daar iets niet of kijk je er anders tegen aan, dan verwachten we hele goede onderbouwing. YouTube filmpjes zijn dat in de praktijk eigenlijk nooit. We volgen hier de wetenschappelijke benadering. Dat betekent dat we hypotheses maken op basis van wetenschappelijke kennis of goed geformuleerde redeneringen, en dat we wetenschappelijke data als uitgangspunt nemen voor wat we als onze kennis beschouwen. Dat betekent dus ook dat bij zaken (zoals hierboven) waarbij al veel kennis ligt, er meer onderbouwing nodig is om dit ter discussie te stellen. Denk ook aan het welbekende "extraordinary claims require extraordinary evidence".

Let wel, je hoeft niet alles te weten (gemiddeld genomen zijn we allemaal leken, immers), maar met grote stelligheid ingaan tegen zaken waarbij veel wetenschappelijk bewijs is, zonder daarbij een goede onderbouwing te leveren inclusief goede bronnen, wordt niet gewaardeerd. Tip: als je je bepaalde zaken afvraagt, eindig je zinnen dan vooral met een vraagteken, in plaats van met een uitroepteken.

Daar komt bij:
 • Dit topic is niet jouw persoonlijke uitlaatklep. We houden het fatsoenlijk tegenover (niet)-gevaccineerden en gaan andere groepen, zoals mensen met ongezonde leefstijl niet zonder gefundeerde argumentatie als de zondebok aanstellen. We proberen elkaar te overtuigen met valide argumenten.
 • Simpele argumenten als: schaal de IC capaciteit op gaan we zonder een geniaal argument niet gebruiken.
 • Dictatuur, censuur, etc. zijn tevens geen argumenten.
We maken er (nog) geen ZT topic van, maar modereren wel in die geest, dus bij herhaaldelijke overtredingen gaan we snel(ler) over tot een ban.

[Voor 16% gewijzigd door tweakduke op 25-01-2022 20:48]

Tweakers Discord


 • MarcoC
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 23:01
Dennis schreef op zaterdag 15 januari 2022 @ 20:50:
[...]

Dank.

Ik wil gewoon weten: is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die een booster hebben gehad Omikron minder makkelijk kunnen verspreiden (aangezien met alleen vaccinatie en geen booster dat juist niet zo lijkt te zijn) zodat de nieuwe quarantaineversoepelingsmaatregel een goede onderbouwing heeft.

Of is het een snoepje om mensen te verleiden zich te laten boosteren? Ik dacht namelijk vooral het laatste en ik ben nu nog steeds niet overtuigd naar aanleiding van jullie reacties.
Hier zijn onderzoeken naar gedaan.

Bladzijde 15: https://assets.publishing...ce-report-week-2-2022.pdf

[Voor 17% gewijzigd door MarcoC op 16-01-2022 00:21]


 • Dakillerbean
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 17-05 18:36
jurjen_g schreef op zondag 16 januari 2022 @ 14:41:
Communicatie binnen overheden is wederom waardeloos. Het lijkt wel alsof het kabinet vrijdag na 16.00 pas heeft bedacht dat de quarantaine regels gaan wijzigen, en dat niemand even heeft gedacht om de GGD mee te nemen hierin. Gisteren helaas 1 van de kinderen positief getest, zojuist de GGD aan de lijn met advies. Blijkt dat ze nog een week het vorige advies gaan geven (dus wel hele gezin in quarantaine), terwijl Rutte vrijdag zegt dat dit niet geldt voor geboosterde mensen, en in de communicatie mail na de positieve test wel een soort asterisk staat dat we niet in quarantaine hoeven...

Lekker duidelijk zo.
Hier idem dito. Beide kids positief getest, 2 weken geleden zelf de booster gehad. Medewerker aan de telefoon bleef volharden dat het hele gezin thuis moest blijven. Na 2x citeren van rijksoverheid.nl snapte ze het zelf niet meer.

Maar, 3x is scheepsrecht zullen we maar zeggen:


 • jurjen_g
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online
Yaksa schreef op zondag 16 januari 2022 @ 17:16:
[...]

Waarom zou je twijfelen? Rijksoverheid.nl is leidend. Dat zou genoeg moeten zijn, ook voor werkgevers die via een omweg (achterlopende GGD) hun werknemers alsnog aan het werk proberen te krijgen.
Ok, ga naar rijksoverheid.nl, lees de beknopte aanwijzingen voor quarantaine, dan hoef ik niet in quarantaine. Klik op de link in diezelfde tekst, en voila, ik moet in quarantaine. Ik begrijp heus wel dat systemen niet in 1 uurtje uitgelijnd zijn, maar dan moeten ze dit soort maatregelen intern een week eerder nemen. Zelf denk ik dat het helder is (ik hoef niet in quarantaine volgens Rutte). maar de GGD en ook de info op overheid.nl en RIVM is echt niet helder hoor. (De tekst letterlijk lezende moet ik dus alleen in quarantaine als ik twijfel, anders niet). • maxtrash
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 16-05 17:46
Basekid schreef op zondag 16 januari 2022 @ 17:28:
Als ik de interviews die de Volkskrant en de NOS hebben met verschillende personen die Coronaprotesten bezoeken, dan merk je wel dat "dit volk" nog steeds vooral meningen vormt op fouten:

-"Corona wordt overdreven, is vooral een griepje" --> Vaak genoeg bewezen dat dit niet klopt
-"Ik ben gezond, dus ik heb geen boosterprik nodig" --> Snappen het concept van groepsimmuniteit niet
-"Doodgaan hoort bij het leven" --> Dus dan maar gewoon de ziekenhuizen dichtdoen?
-"Ik denk dat de RIVM/ziekenhuiscijfers overdreven zijn"--> tja....
"De ziekenhuizen liggen al lang niet meer vol" --> Dat is precies de bedoeling, we moeten de (flinterdunne) buffer terugkrijgen die het zorgsysteem goed kan gebruiken


Sorry hoor, maar met dit soort argumenten creeer je nou niet echt respect
de corona-ontkenners hebben deze argumenten altijd gebruikt maar het wrange is dat ze met de ontwikkeling van de pandemie richting Omikron langzamerhand per ongeluk nog deels gelijk gaan krijgen ook.

-"Corona wordt overdreven, is vooral een griepje"
Griep is een ernstige infectie en overlijden niet voor niets 1000en mensen aan in slechte jaren. We hebben ook niet voor niets een griepprik. De overlijdenskans van Omicron is nog niet heel duidelijk, maar wordt in een Canadese studie op <0.1% geschat (https://www.ecdc.europa.e...ek-2-data-13-january-2022)
Dat zou daadwerkelijk in de zelfde regionen als griep kunnen zitten (misschien zelfs lager).

Omicron is qua (eerste) symptomen niet te onderscheiden van een verkoudheid. Als je in de UK verkouden bent is de kans groter dat het Sars-CoV-2 is dan een ander verkoudheidsvirus (Rino.andere corona-variant)

-"Ik ben gezond, dus ik heb geen boosterprik nodig" --> het is wellicht niet sociaal om epidemiologische redenen als een 18-jarige geen booster neemt maar voor zijn eigen gezondheid is het waarschijnlijk niet echt nodig nee. Voor ouderen is dat uiteraard anders.

"De ziekenhuizen liggen al lang niet meer vol" --> verwachten we echt dat deze weer overstromen (zie schattingen T-captain bijv.)

Alhoewel ik grote moeite heb met gedragingen van veel Nederlanders, vind ik niet dat wij als voorstanders van een gezonde en robuuste aanpak van de Corona-pandemie andersdenkenden in de hoek moeten zetten en alles wat ze zeggen bij voorbaat in het belachelijke moeten trekken, alleen maar omdat het uit de mond van een Corona-protestant komt. Ik ben een grote voorstander te luisteren naar WAT iemand zegt ipv WIE het zegt.

on a side note: zo zag je in het begin van de pandemie dat een wat mij betreft hele vervelende vent als Maurice de Hond (kwalijke rol gespeeld in de Deventer moordzaak) hele verstandige dingen zei over ventilatie.
Af en toe denk ik: had maar niets gezegd. Het leek wel of iemand als van Dissel daardoor zodanig in de contra mine ging dat het extreem lang geduurd heeft voor Nederland het belang van goede ventilatie is gaan inzien.

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 17-05 17:15
Hoewel de pessimistische modellen van het OMT/RIVM uit december hier nog wel eens verdedigd worden omdat de lockdown een week eerder begon en ze daarom de huidige situatie niet hadden kunnen voorzien want niet gemodelleerd (wat op zich natuurlijk al te weerleggen is doordat een belangrijke oorzaak van het niet uitkomen komt doordat men omikron veel te ernstige parameters heeft meegegeven), is het leuk dat nu in Engeland een soortgelijke discussie is losgebarsten over de SAGE-modellen. En wat een toeval, laat het OMT nou haar modellen baseren op die van SAGE.

En het mooie is... in Engeland werd ook hel en verdoemenis voorspeld als er niets gedaan zou worden. Daar besloot de regering desondanks dus euh... ja niets te doen en blijkt nu dus dat de modellen voor geen meter kloppen.Hele verhaal hier: https://www.spectator.co....pare-to-reality-an-update

En ja, Nederland had de luxe niet om te kijken hoe Omikron zich zou ontwikkelen omdat de IC's hier veel te vol lagen. Maar het zegt natuurlijk wel iets over de voorspellende kwaliteiten van SAGE en dus ook RIVM/OMT wat mij betreft.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Yaksa schreef op zondag 16 januari 2022 @ 22:58:
[...]

Sja, hier zeggen ze dan: "Van achter kiek ie de koe ien't gat".
Dit is niet de eerste ronde waarin deze modellen hel en verdoemenis prediken. Het najaar zat SAGE er ook hopeloos naast. En ook de vele modellen obv het SAGE model, gevuld door het RIVM, hebben eigenlijk altijd de boel enorm overschat. Ook in Engeland dezelfde klachten als hier. Geen model openbaar, inputdata wordt niet gedeeld, dus voor de buitenwacht is niet te controleren wat erin gaat.

Maar we hebben inmiddels een oplossing. Kleur gewoon de hele grafiek in! Altijd gelijk.

Welk apocalyptisch event ons staat te wachten op 1 februari is mij nog niet helemaal duidelijk. Het is te kort dag voor een nieuwe variant en Omicron stuurt niet hele volksstammen het ziekenhuis in. Dus wat veroorzaakt dan die stijging? Want men modeleert nog steeds ver boven de ziekenhuisbezettingen die we ooit gehad hebben. Alsof de data van 2 jaar Corona gewoon niet gebruikt wordt.


Op Twitter kwam ik de interventieparadox al tegen. ;) Oftewel maatregelen nemen terwijl er achteraf blijkt dat het niks heeft uitgemaakt.
Dazzler2120 schreef op maandag 17 januari 2022 @ 10:00:
[...]


Dan heb je de uitspraak van Macron niet goed begrepen.
Hij wilt niet "Burgertje pesten", hij wilt ongevaccineerden het leven moeilijk maken, om ze te bewegen richting vaccinatie.
Dat is niet geheel hetzelfde.
Overigens zegt Macron juist deze sterke uitspraak, omdat er verkiezingen aankomen. Uit het Antivax kamp zal hij niet veel stemmen verliezen met die uitspraak.

Wat betreft het 2de deel, als je mensen wilt motiveren te vaccineren, dan ga je inderdaad regels als dusdanig opstellen dat mensen gemotiveerd worden te vaccineren. Maar nogmaals, dit is iets anders als "burgertje pesten".

Zoals @migchiell al zei, niemand wilt de maatregelen, incl. onze overheid en grote 'bullebak' HdJ.
Dit is natuurlijk net zulke woordenspielerij als dwang vs drang vs plicht. Of zijn ongevaccineerden geen burgers meer? Je bent maar één prik verwijderd van 'ongevaccineerd' status.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
CMD-Snake schreef op maandag 17 januari 2022 @ 10:53:
[...]
Officieel zou vandaag 2G op de agenda moeten staan voor de Tweede Kamer, in het wetsvoorstel staat als datum 17 januari om 14.00. De vergaderagenda is leeg, dus gaat Kuipers het stilletjes uitstellen?


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

user109731 schreef op maandag 17 januari 2022 @ 13:01:
[...]

Pas de afgelopen maand zijn ze iets te pessimistisch, daarvoor waren we eigenlijk altijd veel te optimistisch. Jij zei hier volgens mij in het najaar ook dat alles wel open kon zoals in Engeland en Denemarken? Zie hoe dicht we bij code zwart uitkwamen in december :)
Geen idee. Wat ik wel heb gezegd is dat de hele coronapas gedoemd was te mislukken en dat gelijk de 1,5m er ook afhalen teveel van het goed was. En presto, de delta-golf was geboren. De afgelopen lockdown met het sluiten van winkels en sportbeoefening sloeg imo helemaal nergens op. Nooit is aangetoond dat dit spreaders zijn en toch ging het weer dicht.

Vorig jaar hadden we ook telkens deze grafieken. Ik heb er in het vorige deeltje nog een paar gepost.


Een populaire, de avondklok. Hier dacht iedereen al het zijne van, maar hij is zo schimmig mogelijk gehouden door hem te koppelen aan de bezoekersbeperking..

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • geenstijl
 • Registratie: Juli 2005
 • Niet online
beuker19 schreef op maandag 17 januari 2022 @ 12:09:
Ik volg dit topic al een tijdje en lees hier heel vaak dat ongevaccineerden voor alle ellende in de zorg zorgen maar zijn daar cijfers van en zo ja word er dan ook nog verschil gemaakt tussen mensen die niet kunnen(om wat voor reden dan ook) of om die niet willen.

Want ik dacht dat er zo’n 600.000 mensen zijn die niet gevaccineerd kunnen worden maar er vanuit gaan dat deze ook zwakker zijn en daardoor waarschijnlijk ook vaker in het ziekenhuis komen ben ik wel benieuwd of we dat ook in de cijfers kunnen zien.

Ik zelf heb besloten solidair met mijn kinderen te zijn en mij niet te laten vaccineren(37 jaar) en zo lang men maar blijft drammen om gezonde kinderen en tieners te prikken ben ik dat ook niet van plan.
Hieronder zie je de verhouding tussen gevaccineerd en ongevaccineerd in Singapore t/m 15 dec.
Dan krijg je in ieder geval een grof beeld van hoeveel vaccinatie scheelt. (je wilde recente cijfers, vandaar SG als voorbeeld ;))

En ja, op jouw leeftijd zijn de aantallen klein, maar dan alsnog is de kans op een vervelend effect van het vaccin kleiner dan die op een vervelende "bijwerking" van corona.
(Buiten dat het helpt om eventuele verspreiding te voorkomen etc.)

Overigens wordt er in mijn ogen echt niet veel druk gezet op "kinderen (18-)" om zich te laten prikken.
Volgens mij wordt er bijvoorbeeld geen actief campagne gevoerd op die leeftijdsgroep.


 • jurjen_g
 • Registratie: Februari 2001
 • Nu online
jurjen_g schreef op zondag 16 januari 2022 @ 14:52:
[...]

Ze weten dat ze traag zijn, ze gaan nog een week het oude adviseren gaf deze helpdesk medewerker aan... Overigens ook op de RIVM website is het nog tegenstrijdig op bepaalde plekken. Je zou verwachten dat ze de informatie stroom in 1 knop kunnen bijwerken met een nieuwe, maar het lijkt wel of het op alle plekken handmatig moet worden bijgewerkt. Zelfs de digitale informatie die je krijgt na de positieve test zegt eerst in 3 bullets dat je wel in quarantaine moet, en verder naar onder ineens een blok n.a.v. 14 januari dat het niet hoeft, lijkt zo ff erin gekwakt in plaats van herschreven.
Nou, ze hebben in elk geval dit laatste nu verbeterd, bovenaan kun je klikken om onderaan terecht te komen. Alleen jammer dat de NOS dat dan weer niet snapt (die trappen in hetzelfde als ik gisteren)...

https://nos.nl/artikel/24...-nieuwe-quarantaineregels


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Ondertussen in België, voorspelling versus realiteit:

Dan toch geen ‘omikron-tsunami’: sombere voorspellingen van Overlegcomité komen niet uit

Laat wel duidelijk zijn dat de huidige cijfers nog altijd hoog zijn, maar van die voorspelde 125.000 besmettingen per dag is dus zeker geen sprake.

It takes two fools to argue.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Hier ga je je kind niet voor opsluiten:Hebben wij overigens ook niet gedaan (asymptomatisch, niet verder verspreid).

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • spartacusNLD
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 16-05 19:24

spartacusNLD

This is Sparta!!

jip_86 schreef op maandag 17 januari 2022 @ 18:45:
[...]

Je kan het op zijn minst conservatief verlagen. Het model is zo te zien bijgewerkt met een prognose van 1250 tot 125000! bedden in maart. Ik heb moeite om het serieus te nemen eigenlijk.

Tweet met plaatjes:
[Twitter]
Zijn dit ook de presentaties die donderdag tijdens de technische briefing zullen worden toegelicht?

Met dit soort prognoses neemt niemand het OMT toch nog serieus?

[Voor 30% gewijzigd door spartacusNLD op 17-01-2022 18:55]

PC: Be quiet! Pure Base 500DX | MSI B450 Gaming Pro Carbon AC | Ryzen 7 3700X | Be quiet! Dark Rock 4 | Gigabyte Aorus RTX 3080 Master | Crucial Ballistix RGB 32GB | Samsung 970 Evo Plus 1TB | Be quiet! Straight Power 11 750W


 • marowi
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online


When cijfers?

Echt frustrerend dat men zo slordig is op dit kritieke punt.

De delta golf van 19 oktober zagen we 10 dagen later in het ziekenhuis:De Omicron golf van 5 januari, zouden we dan hopelijk nu ook al kunnen zien, maar de cijfers zijn maar bijgewerkt tot 16 januari, en maar definitief tot 12 januari.Zag er nog positief uit tot zo ver voor de grootste golf (veruit) tot nu toe though.

[Voor 7% gewijzigd door marowi op 18-01-2022 11:17]

[Motor: BMW R1200GSA 2015] - [Auto: Kia e-Niro 64kWh Executive MY19] - [(SFF)PC: Louqe Ghost S1 - 10900K (Barrow Watercooled) - RTX3080FE (EKWB Watercooled) - 64GB]


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

LZ86 schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 14:16:
[...]

Tja, die mensen belanden niet op de IC. Dat zijn degenen zonder prik.

En laat nou net vanwege die volle IC's de zorg afgeschaald worden en vervolgens maatregelen komen met als gevolg een dichte maatschappij en balen voor allemaal.. Het ligt inderdaad daadwerkelijk aan de ander. Want we sturen toch op ziekenhuisbezetting?
Dat kan binnen dezelfde alinea van een bewindvoerder wisselen. Ik heb ze allebei kort na elkaar langs horen komen. Jammer dat we al even niks meer gehoord hebben van het RIVM hierover. De Belgen melden 0x IC, 51x Ziekenhuis
https://www.demorgen.be/n...intensieve-zorg~b1788626/

Totalen:


666/1.736=38,4% ongevaccineerd.

Edit
---
IC toegevoegd:

142/275=51,6% ongevaccineerd
---


Weer die verdeling in beroepsbevolking. Bij andere data zien we vaak 5/10-jaars cohorten.


Ik probeer nog achter meer NL cijfers te komen, maar die worden goed verstopt.
MikeyMan schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 14:19:
[...]


Sommigen wel. Velen niet.

Net zoals sommige ongevaccineerden precies hetzelfde doen en wél een ziekenhuisbed bezet houden. Gok zomaar dat dat percentage zelfs nog wat hoger is.
Die komen Oostenrijk niet in. ;)
CMD-Snake schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 09:02:
[...]


Jan Paternotte entered the chat...
Jan Paternotte left the chatIk ben nu OMT138 van 13 januari aan het doorlezen en op pagina 4...
Het teruggaan naar de avondlockdown geeft een grotere piekbezetting van de ziekenhuizen en IC’s, in alle scenario’s die verkend zijn, dan de reëel beschikbare capaciteit. Omdat veel eigenschappen van de omikronvariant nog (gedeeltelijk) onbekend zijn, is de onzekerheid in deze prognoses groot. Als de kans op ziekenhuisopname na een omikroninfectie veel lager blijkt dan bij een delta-infectie, als de kans op IC-opname na een ziekenhuisopname lager is, als de ligduur korter is, en als de generatietijd korter is bij omikron- dan bij delta-infectie, dan vallen de uitkomsten gunstiger uit en is bovenstaande prognose te
pessimistisch. Andere onzekere factoren zijn de boostervaccinatiegraad en de vaccineffectiviteit tegen infectie, ziekte en ziekenhuisopname bij de omikronvariant. Als die tegenvallen dan komen de uitkomsten juist minder gunstig uit.

[...]
Wait, wut?! Deze zaken zijn inmiddels (op 13 januari!) al WEL grotendeels bekend en in het advies pennen ze neer dat het te onzeker is en daarom niet meegerekend wordt. De prognoses worden o.b.v. Delta gemaakt. Verklaart wel de angst en horrorgrafieken als je daarmee rekent.

[Voor 5% gewijzigd door Señor Sjon op 18-01-2022 14:57]

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 22:10

t_captain

Moderator General Chat
Telegraaf kopt over de mooie daling in ze ziekenhuizen (die mij ook positief blijft verrassen):

https://www.telegraaf.nl/...m-in-maanden-niet-zo-laag

Het grafiekje zegt eigenlijk alles.Stel dat we nooit hadden gehoord van omicron, dan hadden we vanuit deze grafiek ook niet de indruk gekregen dat er uberhaupt een besmettingsgolf na delta is gekomen.

 • loonatick78
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 16-05 16:38
Cijfers van het CWZ Nijmegen (zijn van 2 dec, dus nog volop in de Delta golf)Een 31% is niet gevaccineerd in de opnames, van de IC geen cijers.
Van andere ziekenhuizen kan ik geen data vinden.

 • loonatick78
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 16-05 16:38
harmrh schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 14:58:
[...]


Dat is een veel gehoorde "wappie" uitspraak, maar het begint wel aardig die kant op te gaan.. Mag ik dat zeggen? :P (met vorige varianten was dat duidelijk niet het geval, getuige de druk op de zorg)..
Hierbij ter vergelijking de cijfers van de griep 2017/2018.bron: RIVM https://www.rivm.nl/sites.../2018-11/griepinbeeld.pdf

Wat mij betreft is het voorbij en kunnen we weer over tot de normale gang van zaken. Ziekte en dood gaan hoort bij het leven.

[Voor 4% gewijzigd door loonatick78 op 18-01-2022 15:51]


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

loonatick78 schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 14:54:
Cijfers van het CWZ Nijmegen (zijn van 2 dec, dus nog volop in de Delta golf)

[Afbeelding]

Een 31% is niet gevaccineerd in de opnames, van de IC geen cijers.
Van andere ziekenhuizen kan ik geen data vinden.
8 januari was de laatste update:

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Requiem19
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 06:11
Requiem19 schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 14:58:
[...]


Het zou mooi zijn om in diezelfde grafiek de besmettingscijfers te plotten. Dan zie je pas echt hoeveel verschil er is tussen Delta en Omikron imo.
De NOS dacht er kennelijk precies hetzelfde over en heeft dus het plaatje gemaakt wat ik zocht :)


Acties:
 • +4Henk 'm!
 • Pinned

 • gws24
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 22:33

gws24

Thinking is hard!

loonatick78 schreef op dinsdag 18 januari 2022 @ 14:54:

Een 31% is niet gevaccineerd in de opnames, van de IC geen cijers.
Van andere ziekenhuizen kan ik geen data vinden.
Elke twee weken komt in principe een rapport van het rivm uit over de vaccin effectiviteit. De laatste is van 28 december en er staat aangegeven dat deze week, normaal op dinsdag middag (https://www.rivm.nl/covid...ns-tegen-ziekenhuisopname), de volgende rapportage komt. Uit de rapportage van 28 december met gegevens tot 21 december komt het volgende overzicht:

bron: https://www.rivm.nl/sites...2028%20dec%202021_def.pdf

I accept no liability for the content of this post, or for the consequences of any actions taken on the basis of the information provided.


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 22:10

t_captain

Moderator General Chat
Grafiekje positieve tests vs opnames:Je ziet twee effecten:
(1) alpha --> delta (incl. vaccinatie-effect) --> omocron
(2) incidentie geconcentreerd onder jongeren vs hele bevolking

Het lastige is dat we op dit moment allebei door elkaar heen zien lopen. Van delta naar omicron en daarnaast een wat schevere leeftijdsverdeling. Niet zo scheef als in het begin van de zomer (eindejaars studentenfeestjes en danssen met janssen, maar wel behoorlijk scheef).

 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 22:10

t_captain

Moderator General Chat
Hier een plotje van de ontwikkeling van de kans op ziekenhuisopname:Horizontaal de tijd, verticaal een maat voor de kans om in het ziekenhuis te belanden.

Die kans bepaal ik door de opnames op dag X te delen met de gemiddelde positieve tests in de voorafgaande 7 dagen t/m X. Het achterliggende idee is dat het aantal positief getesten in de afgelopen 7 dagen een redelijke maat is voor de omvang van de bronpopulatie waaruit de opgenomen patienten voortkomen. Ik indexeer op 100 om het relatieve verloop te tonen, en pas een 7-daags smoothing filter toe om de weekdagvariaties in de onames eruit te dempen.

Wat zien we in de grafiek:
(1) een sterke trendmatige daling van 100 a 110 een jaar geleden naar 20 a 30 nu
(2) twee periodes waarin de grafiek atypisch laag is: Jul/aug vorig jaar en januari dit jaar.

Nummer 1 bevat de effecten van:
(a) toenemende aantallen vaccinaties.
Dat speelt vooral tot aan de zomer. Daarna waren de risicogroepen allemaal geprikt en neemt de invloed van vaccinaties op opnames sterk af.
(b) verdringing alpha --> delta (--> omicron?)

Nummer 2 laat zich als volgt duiden:
(a) zomer: danssen met Janssen.
Erg jonge leeftijdsverdeling van de geinfecteerden, daardoor atypisch weinig opnames. Dan kan ik zo stellig schrijven omdat dezelfde variant in het najaar een golf heeft veroorzaakt die wel breed in de bevolking rondging. Het verschil tussen zomer en najaar is dus het leeftijds-effect.

(b) nu: opnieuw een vrij jonge leeftijdsverdeling.
Deze keer niet zo extreem als een half jaar geleden! Toen was de incidentie onder leeftijdsgroep 20-29 dik 4x zo hoog als gemiddeld, nu is die factor 2.5x. Normaal is de factor tussen 1 en 1.5.

(c) verdringing delta->omicron(?)

De duiding van het dal aan het einde is allesbepalend voor de verwachting. Is de verklaring 2b, of 2c?

De twee extremen:

(hypothese 1) De momenteel zeer lage opnames zijn volledig te danken aan de leeftijdsverdeling.
Dan is de opnamekans "slechts" 70% lager dan een jaar geleden in de alpha-golf. Als we straks 50.000 a 60.000 positieve tests per dag hebben, en de leeftijdsverdeling normaliseert zich, zouden de opnames erg hoog komen. Volgens deze hypothese zou ik de piek op 550-600 opnames per dag kunnen schatten.

(hypothese 2) De momenteel zeer lage opnames zijn volledig te danken aan het omicron variant. De opnamekans bedraagt slechts 10% van 1 jaar geleden. Ook bij 50.000 positieve tests per dag zijn er niet meer dan 175-200 opnames per dag te verwachten.

De waarheid ligt altijd tussen de extremen in. We hebben dus een kader vastgesteld: een piek tussen 175 en 600 opnames per dag.

Mijn persoonlijke visie:
* Vanuit internationale cijfrers denk ik dat we aanzienlijk dichter bij hypothese 2 gaan uitkomen.

* ook de timing van de plotselinge daling van de curve valt precies samen met het dominant worden van omicron. Tegelijk zijn er geen externe verklaringen zoals einde collegejaar+danssen met Janssen. De tijdlijn correleert dus sterk met viruspopulatie maar niet bijzonder met gedrags- of leeftijdskenmerken.

* In onze landelijke grafiek moet dat spoedig zichtbaar worden. De daling van het hospitalisatierisico in de zomer duurde 23 dagen. Daarna begon de leeftijdsverdeling te normaliseren en nam het hospitalisatierisico weer toe. We zitten nu 18 dagen in de daling.
Over een a twee weken moet het dus duidelijk worden: veert de blauwe lijn weer op zoals in de zomer? Of blijft hij laag?


Laten we ons op dat moment richten. Twee weken van vandaag. Dinsdag 1 februari.

Als in die tijd de blauwe lijn niet is opgeveerd, dan kunnen we vaststellen dat de lage aantallen opnames een structurele verandering zijn en geen tijdelijke meevaller zijn (voortkomend uit een tijdelijke onbalans in de leeftijdsverdeling). Je hebt dan een case om structureel weinig druk op de zorg te verwachten en dan heb je vrij baan om flink te versoepelen. Je gaat natuurlijk niet de maatschappij op slot houden omwille van een epidemie van een relatief ongevaarlijk virus.
Veert de lijn wel om, dan moeten we voorzichtiger zijn en zorgvuldig de prognoses berekenen. Afhankelijk daarvan wordt het voorzichtig en stapsgewijs versoepelen.

[Voor 14% gewijzigd door t_captain op 18-01-2022 20:18]


 • Vorkie
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Motrax schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 05:28:
Past prima binnen het narratief van bangmaken dat ze geen aanleiding zien om onderscheid te maken waarom een corona patient het ziekenhuis is binnengekomen.

Stel je voor dat het aantal mensen in het ziekenhuis door corona met 1/3 omlaag gaat.

Nu speelt dit uiteraard natuurlijk meer met Omicron en de grote hoeveelheden besmettingen. Maar dit past prima binnen hoe corona wordt aangepakt: we worden continue overvallen door de realiteit, ipv dat er scenario's van te voren zijn uitgedacht en geactiveerd worden wanneer nodig:
 • Scenario 86: nieuwe variant met milde klachten wordt endimisch
 • Maatregel az: leg vast waarom een patient wordt opgenomen in het ziekenhuis
Net zo goed dat niet vastgelegd wordt van de ongevaccineerden of ze al eerder corona hebben gehad. Stel je voor dat blijkt dat het of vaccineren of een besmetting is en dat daarna het allemaal niet meer zo uitmaakt. Stel je voor dat die groep ongevaccineerden door besmetting zoveel kleiner is geworden dat ze van het zeepkistje af moeten komen dat meer vaccineren niet meer gaat helpen? Oh nee, ze waren al overgestapt op meer boosters.
Ten eerste is het zeker geen bang maken en het woord narratief koppel ik echt negatief aan de "zelf onderzoek doen" groep.

Zoals al vaker uitgelegd is nu moet een coronapatient nog steeds apart gehouden worden, als ze op de IC van @LZ86 5/5 ongevaccineerden zijn, wil hij, maar denk ook het ziekenhuis, graag voorkomen dat ze zelf als brandhaard worden.

Daarnaast hoe wil je dat dikgedrukte doen? Ze springen niet uit in welwillendheid qua testen.En al helemaal niet qua vaccineren.

https://tweakers.net/i/-C6_peLgVSPUOVpSndsyekP5a6E=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/vdFE0cmpU4nC3iyBcAX5blxJ.png?f=user_large

 • gws24
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 22:33

gws24

Thinking is hard!

snaggyheadshot schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 13:03:
[...]

Maar dit is toch ontzettend raar. Ze moeten daar toch een reden voor hebben?

Is het uitgangspunt dat ze uitgaan van de laatst geverifieerde data i.p.v. data die aan zekerheid aangrenst (oftewel: recente data)? Ik kan me simpelweg geen reden bedenken waarom je nog met die variabelen zou rekenen als die niet meer relevant zijn 8)7
Dat is het inderdaad het probleem. Je kan geen beleid maken aan de hand van onzekere cijfers ook al lijken die steeds beter te worden. Ga je dat wel doen dan neem je gewoon een gok. Veel mensen hier willen die gok nemen na 2 jaar omdat men het zat is maar is het verstandig?

Als ik kijk naar de ziekenhuis cijfers in andere landen dan gaat het daar nou niet echt bepaald goed, zelfs als je aanneemt dat 1/3 met covid ipv door covid er ligt. Frankrijk heeft op het moment 8x zo veel mensen in het ziekenhuis als nederland en gaat rap richting hun hoogste piek deze hele pandemie (op het moment bijna 400 per miljoen en hun piek was 492 per miljoen). Doe de nederlandse cijfers maal acht en we zitten hier diep in code zwart.Natuurlijk is dit veel te kort door de bocht want ik hou hier geen rekening met vaccinatiegraad, timing van de boosters, maatregelen per land, kortere ligduur omicron, piek in besmetting in aantal landen al geweest etc etc. Feit blijft dat het alsnog mis kan gaan. Verwacht ik dat, nee en ik vermoed het rivm ook niet maar ga je die gok nemen met de volksgezondheid zo lang er geen zekerheid is?


edit: ik zie dat @Adlermann hetzelfde punt gemaakt heeft met onderbouwing vanuit het rivm:

[Voor 4% gewijzigd door gws24 op 19-01-2022 14:01]

I accept no liability for the content of this post, or for the consequences of any actions taken on the basis of the information provided.


Acties:
 • +16Henk 'm!
 • Pinned

 • gws24
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 22:33

gws24

Thinking is hard!

Gisteren een staatje gedeeld van de vaccinatiestatus van de mensen die in het ziekenhuis komen maar dat waren gegevens t/m 21 december. Inmiddels is er een nieuw rapport met data t/m 13 januari: https://www.rivm.nl/sites...e_versie%2019-01-2022.pdfImteressant is ook de volgende tabel waar de leeftijden iets meer uitgesplitst zijn, helaas niet per maand:Opvallend hier is vooral bij de <50 groep dat de verhouding tussen wel/niet gevaccineerd erg groot is. Wel met de nuancering dat deze gegevens vanaf 13 juli zijn dus veel in die groep hadden in het begin van deze periode nog geen kans gehad om de prikken te halen.


En een begeleidend bericht (https://www.rivm.nl/covid...tegen-ernstige-covid-19):
Na een boostervaccinatie was de kans om met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen de afgelopen weken 33 keer lager dan wanneer je niet was gevaccineerd en 5 keer lager dan wanneer je alleen de basisserie had afgerond. Voor opname op de IC was die kans na een booster 50 keer zo klein ten opzichte van niet gevaccineerd zijn en 4 keer zo klein ten opzichte van alleen de basisserie.*
Dit geld wel vooral nog voor Delta:
De meeste ziekenhuisopnames door corona sinds de start van de boostercampagne zijn nog veroorzaakt door de deltavariant van het coronavirus. De vaccineffectiviteit tussen 19 november en 13 januari heeft dus vooral betrekking op de deltavariant.

I accept no liability for the content of this post, or for the consequences of any actions taken on the basis of the information provided.


 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 07:50

ericplan

5180 Wp PV

Omdat we toch naar de landen om ons heen kijken. Ik snap niet goed waarom in Frankrijk de ziekenhuisopnames wel toenemen bij het grote aantal besmettingen dat ze hebben, terwijl dat in Nederland en Duitsland niet lijkt te gebeuren. Ligt dat aan de maatregelen? Hebben ze last van een andere subvariant?
https://ourworldindata.org/covid-cases

ZonPHP PVOutput


 • snaggyheadshot
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 17-05 10:59
ericplan schreef op woensdag 19 januari 2022 @ 17:29:
[...]

De Fransen zijn braver met mondkapjes dan de gemiddelde Nederlander. En ontsmetten van de handen bij binnenkomst en vertrek in een winkel is regel. Wel is de horeca nog open, een bekende besmettingsbron in Frankrijk.


Voor een land waar tot voor afgelopen weekend alles dicht was doen wij het niet veel beter. VK waar maatregelen erg soepel zijn en Duitsland met open horeca zit eveneens onder ons.

[Voor 5% gewijzigd door snaggyheadshot op 19-01-2022 17:36]


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 22:10

t_captain

Moderator General Chat
Ik heb het plaatje over de ontwikkeling in de kans op ziekenhuisopname na positieve test wat bijgewerkt en geannoteerd.De vraag staat eigenlijk rechtsonder: er zijn drie verklaringen te bedenken voor de huidige lage ziekenhuisopnames. Twee van de drie zijn vrij structureel, namelijk boosters en omicron. De derde factor is dat de incidentie van positieve tests relatief sterk onder jongeren zit. Dat kan ook weer door boosters komen, maar ook door gedrag (zie Danssen met Janssen een half jaar geleeden). In welke mate is deze factor structureel?

De vraag is dus: zitten we structureel op index 30, 10, of ergens daar tussenin.

Als de opnamekans zo laag blijft (index 10), kunnen we gewoon open. We zouden dan namelijk 200.000 positieve tests per dag aankunnen in de ziekenhuizen.

Momenteel lijkt het beleid te sturen op een maximum van ongeveer 50.000 a 60.000 positieve tests per dag. Daarmee zijn we safe, ook als de index van de relatieve kans op opname na positieve test terugveert tot 30. Ik verwacht de komende twee weken gaandeweg een smaller kader te kunnen maken. Afhankelijk van waar dat uitkomt, zouden we op hogere aantallen positieve tests kunnen sturen, of zelfs alles loslaten.

[Voor 22% gewijzigd door t_captain op 20-01-2022 09:59]


 • martwoutnl
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 17-05 16:57
Van Dissel had nog de vaccinatiestatus van de ziekenhuisopnames:Ik heb even een printscreen gemaakt van de pagina uit de pdf. Het is blz 19 van de pdf die je via https://www.tweedekamer.n...gen/details?id=2022A00063 kan vinden.

 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
tomcool schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 10:20:
[...]


Van Dissel zegt nu ook dat het model voor IC opnames misschien wel erg pessimistisch is.
Waarom dan het model niet aangepassen :?
Omdat ze de zaken met het vraagteken nog niet weten.


 • spartacusNLD
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 16-05 19:24

spartacusNLD

This is Sparta!!

RodeStabilo schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 10:25:
[...]

Dat lees je verkeerd (ben ook maar even ingelogd). Het staat onder 'onzekere aannames'

Zie de laatste zin. "dat maakt dat de uitkomsten aan de pessimistische kant zijn'
Klopt:

PC: Be quiet! Pure Base 500DX | MSI B450 Gaming Pro Carbon AC | Ryzen 7 3700X | Be quiet! Dark Rock 4 | Gigabyte Aorus RTX 3080 Master | Crucial Ballistix RGB 32GB | Samsung 970 Evo Plus 1TB | Be quiet! Straight Power 11 750W


 • MikeyMan
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 07:20

MikeyMan

Vidi, Vici, Veni

Hij presenteert nu toch lagere kans op ziekenhuisopname :?


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
De top van de pyramide is flink aangepast door het RIVM d:)b

 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
IJzerlijm schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 10:39:
[...]


Juist niet, de laatste slide blijft het beste hangen in presentaties :9
Je hebt gelijk, de laatste slide komt mooi overeen met de pessimistische insteek van de hele presentatie.


 • Djerro123
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 16-05 12:01
Super interessant artikel dat is uitgekomen op Volkskrant, op basis van laatste update (vandaag) van Vaccinatie Effectiviteits rapport van RIVM (hier te vinden). Van geboosterde IC opnames was 80% ouder dan 70. Van ongevaccineerde ziekenhuisopnames was 75% jonger dan 70. Is toch wel een ander beeld dan dat we bij de eerste twee golven hadden.

Wat mij echter wel opvalt is dat de getallen die de RIVM aanhoud niet overeenkomen met de getallen die ze publiceren. Ik heb het dan specifiek over Tabel 1 (Ziekenhuis opnames en IC opnames). Als ik naar de totalen kijk, en daar dezelfde cijfers uit de gepubliceerde brondata naast leg komen er toch wel echt forse verschillen naar voren. Dit geldt zowel voor de ziekenhuisopnames (welke in het rapport inclusief IC opnames zijn) als ook voor de IC opnames apart. En verschilt zowel met 'in de week gemeld van (hospital_admission_notification)' en 'in de week opgenomen van (hospital_admission)'. Zie onderstaande draaitabellen die ik snel heb gemaakt in Excel met daarbij een screengrab uit het rapport.

Een van de verschillen in de leeftijdsgroep 12-69 is te verklaren omdat in de brondata alleen leeftijdsgroep '0-14' wordt meegenomen, en je dus een verschil hebt van 2 leeftijdsjaren. Maar de data verschilt ook voor >70, wat het zo gek maakt. Zie onderstaande plaatjes:

Ziekenhuisopnames Inclusief IC opnames:


IC Opnames:


Weet iemand waar deze verschillen in kunnen zitten? Zeker de IC opnames verschilt het soms wel met meer dan 50%, gebruikt de RIVM intern andere data dan dat zij publiceren?

Voor wie het interessant vind, hier mijn Excel in Google Drive

 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 01:30

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
Señor Sjon schreef op donderdag 20 januari 2022 @ 10:07:
[...]

Let goed op de verticale as. Grafieken linksboven en rechtsboven zouden flatlinen op rechtsonder. :P
Deze vond ik in die zin ook wel 'lollig'. :P

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Het virus vrij laten rondgaan onder kinderen was altijd not done omdat daarmee dan weer de ouders/grootouders besmet zouden worden.

Nu met Omikron zegt het RIVM nog onzeker te zijn over een flink aantal zaken:Moet je niet eerst een gedegen antwoord op die vragen hebben voor je besluit tot zo'n wijziging?

 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online
eric.1 schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 13:22:
[...]

Wat is er mis in Zweden? Ja, het verspreidt de afgelopen dagen als een bosbrand..maar dat is niet uniek of gek. Vziw vallen de ziekenhuisopnames nog wel mee.
Valt wel tegen eigenlijk.


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

spartacusNLD schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 14:55:
[...]


Gisteren tijdens het debat gaf kuipers aan dat dit soort data in NL niet bijgehouden wordt omdat het voor de arts in het ziekenhuis niet uit maakt, een patiënt die corona positief test komt op een andere afdeling met meer personeel. De redenatie is daarom dat je op de cijfers zoals ze nu gepresenteerd zijn al kan sturen als overheid omdat je op de zorgdruk stuurt.

Waarom hier door andere politieke partijen zo op gedrukt wordt is trouwens ook logisch, die willen de ''angst'' rondom corona (logisch) er wat uit krijgen bij mensen. Zij gaan er vanuit dat er veel minder mensen ''door corona'' in het ziekenhuis liggen dan mensen ''met corona''. Dat zou voor het beeld natuurlijk een hoop schelen, en geeft hun munitie om corona versoepelingen er doorheen te krijgen.
Vroeger zat er een enorm gat tussen GGD (door Corona) en NICE (met/door Corona). Sinds mei 2020 werkt men alleen nog maar met NICE en is dat overzicht helemaal verdwenen sinds oktober 2020 (toen het nog een tijd parallel liep). Ik denk mede omdat niet alles gerapporteerd werd aan de GGD en omdat men eerder genoemd het heeft over welke voorzieningen nodig zijn. Maar goed, het is wat troebel om te zien welk deel nou naar de IC moet vanwege corona of daar besmet wordt en dus ook bij de IC klanten geteld wordt.

Het is nogal lastig om de ligduur te bepalen als een paar uitschieters die weken op de IC liggen MET de cijfers omhoog. Dan krijg je zoiets:

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • user109731
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
GGD tests (bron):
https://pbs.twimg.com/media/FJofrMhXwAAaJp5?format=png&name=small

 • mesa57
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 15-05 17:25
t_captain schreef op vrijdag 21 januari 2022 @ 16:16:
Ik kijk even naar de leeftijdsverdeling.
Ik hou van de grafiekjes van Yorick


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Yaksa schreef op zaterdag 22 januari 2022 @ 10:14:
[...]

Je kan toch de Quarantaine Check doen op Rijksoverheid.nl?
Kwestie van een paar opties aanklikken en je ontvangt een uitleg met wat te doen in jouw specifieke situatie.
Handige site, maar mist dan weer wel de opmerking over contact vermijden met kwetsbare personen die de GGD wel communiceert. .

https://i.postimg.cc/yxj897xq/screenshot-226.png

 • dcell
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 21:41
Yaksa schreef op zaterdag 22 januari 2022 @ 10:14:
[...]

Je kan toch de Quarantaine Check doen op Rijksoverheid.nl?
Kwestie van een paar opties aanklikken en je ontvangt een uitleg met wat te doen in jouw specifieke situatie.
Ja dat heb ik dus gedaan en de informatie is voor interpretatie vatbaar. Er staat het volgende (van toepassing voor mijn dochter)Dus mijn dochter moet gelijk in quarantaine want geen vaccinaties gehad. Zij moet wachten tot mijn vrouw 24 uur klachtenvrij is. Dan gaat het tweede deel van de quarantaine van start en moet ze nog 10 dagen in quarantaine wat eventueel te halveren is met een negatieve zelftest op dag 5.

Maar de site geeft aan dag 0 (rode cirkel) begint als een huisgenoot positief is en bij het tweede deel staat ook dag 0 (blauwe cirkel). Dat vind ik dus verwarrend. Ik denk dat ik het snap maar ik weet het niet zeker. Zet er dan bij dag 0 van deel 2 bij de blauwe cirkel.

Stel dat mijn vrouw na 7 dagen pas klachtenvrij is. Dat is dus 7 + 5 = 12 dagen met een een negatieve test of & + 10 a= 17 dagen als ik mijn dochter niet laat testen.

Dus ik moet er vanuit gaan dat mijn dochter X dagen in quarantaine moet tot mijn vrouw klachtenvrij is + minimaal 5 dagen :?

 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
42erik schreef op zaterdag 22 januari 2022 @ 15:28:
[...]

Er is ook gewoon een ongelijkheid, beter bekend als het aantal antistoffen
Je hebt het over de geboosterde populatie waarbij na 10 weken de bescherming tegen omikron verdwenen is?

We zitten nu in week 9..., volgende week komen de eerstgeprikten in de gevarenzone (de kwetsbare 80+ 'ers).


https://www.volkskrant.nl...n-armere-landen~b7109a05/

 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
user109731 schreef op zaterdag 22 januari 2022 @ 15:41:
[...]

Dit is echt veel te kort door de bocht. In dat geval waren ze in andere landen ondertussen wel met een vierde ronde bezig.
Er is juist gebleken dat een 4e prik van hetzelfde vaccin weinig uithaalt met omikron.

En waarom is het kort door de bocht, het is zo gepresenteerd door Jaap van Dissel?


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Als je nu in een lange rij gaat staan bij een testlocatie van de GGD in de randstad heb je grote kans om over 10 dagen je herstelbewijs te kunnen halen :+
Bron

 • iamcj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 14-05 16:22
Ik ga het nog 1 keer zeggen :)

Gooi Nederland helemaal open, geen quarantaine meer, geen beschermingsmiddelen meer in het ziekenhuis, dan kunnen we gelijk de extra patienten veel beter aan, kunnen we veel meer zorg inhalen. Kwetsbare personen op aparte afdelingen met apart personeel, voor mij part een apart ziekenhuis. Als we dat doen, dan zijn we over een paar weken voorlopig van deze Corona elende af.

Deze plaatjes zeggen alles:


https://www.stichting-nice.nl/https://coronavirus.data.gov.uk/details/healthcare

Welke cijfer op dit moment interessant is, is hoeveel mensen zijn er nu echt ziek? Dan weet je de impact van mijn voorstel op beschikbaarheid essentieel personeel. Heeft iemand dat?

 • mesa57
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 15-05 17:25
t_captain schreef op zaterdag 22 januari 2022 @ 16:14:
Duiding RIVM/GGD cijfer:

* stijging positieve tests zet fors door
* twintigers zijn ruim over de piek heen (verzadiging)
* de stijging wordt gedragen door kinderen, tieners en hun ouders (0-19 en 30-49)
* 50+ blijft achter in de stijgende cijfers
* 60+ blijft nog meer achter, nog altijd slechts een bescheiden stijging aldaar

De vooruitzichten voor de komende weken zijn wat mij betreft gunstig. Wel een torenhoge piek in besmettingen, geen dramatische ontwikkelingen voor de zorg.
En weer een Yorick grafiekje :


 • henkzelf
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 17-05 12:17
Ik krijg het beeld dat hier vandaag erg naar de hoge besmettingscijfers gekeken wordt en die worden dan afgezet tegen de lage bedbezetting, zowel IC als gewone bedden.
Dus gooi (nu) alles maar los!
Maar is onze situatie misschien het gunstige gevolg van de maatregelen?
Voorbeeld hieronder. Als wij net zoveel gewone covid bedden bezet hadden als Frankrijk nu dan waren dat er ruim 7200 ipv 796:

https://ourworldindata.or...A~ITA~DEU~GBR~FRA~NLD~BEL

PVoutput / PVoutput-live 1830 Wp op zuidoost 135º en 22º dakhelling in Sint-Michielsgestel


 • Ryur
 • Registratie: December 2007
 • Nu online
Gonadan schreef op zaterdag 22 januari 2022 @ 21:49:
@Ryur wat is dat nu weer voor bijnaam voor zo'n masker? :D
Dat komt van dit plaatje (maybe NSFW)
spoiler:


ik ben een beelddenker, dus misschien dan een vreemde woordkeuze :D

[Voor 11% gewijzigd door Ryur op 22-01-2022 22:22]


 • Djerro123
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 16-05 12:01
Amphiebietje schreef op zaterdag 22 januari 2022 @ 20:30:
In België stijgen inmiddels de ziekenhuisopnames weer.
Dit is niet “inmiddels” maar al bijna 4 weken aan de gang. Eigenlijk vanaf de dag dat de besmettingen in NL begonnen te stijgen, toevallig genoeg.


 • XWB
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

XWB

Devver
Djerro123 schreef op zaterdag 22 januari 2022 @ 22:15:
[...]


Dit is niet “inmiddels” maar al bijna 4 weken aan de gang. Eigenlijk vanaf de dag dat de besmettingen in NL begonnen te stijgen, toevallig genoeg.

[Afbeelding]
Nu zijn ze in België ook wel wat gewend qua opnames:IC-bezetting blijft vooralsnog dalen.

It takes two fools to argue.


 • aveenhuysen
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 14-05 12:42
Hier in Spanje gaan ze voor aardig wat booster prikken............

Mobylette Kaptein50 Honda MB50 Sparta Happy50 Kawasaki GT750 Honda CB750C Honda VFR750F Derbi Variant50 Honda SH100 Honda SH150 Malaguti Password250 Kawasaki Z750 Piaggio Liberty50 Sym Symphony ST 125 LC ABS


 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 07:50

ericplan

5180 Wp PV

GAIAjohan schreef op maandag 24 januari 2022 @ 17:51:
[...]

Lijkt mij ook logischer. Zwangere vrouwen bv, die per toeval omikron blijken te hebben. Mensen met een gebroken arm/voet. Geplande behandeling van X, maar blijkt omikron mee te nemen. Etc
Mannen van die leeftijd komen nauwelijks in het ziekenhuis, vrouwen meer. Waarbij een belangrijke oorzaak voor mannen op dit moment ontbreekt, want er wordt niet gesport. Cijfers van 2019. https://www.volksgezondhe...naar-leeftijd-en-geslacht

[Voor 5% gewijzigd door ericplan op 24-01-2022 18:22]

ZonPHP PVOutput


 • FRANQ
 • Registratie: Juli 2017
 • Laatst online: 08:04
Señor Sjon schreef op dinsdag 25 januari 2022 @ 12:58:

Als je ooit een positieve test heb gezien, dan is er weinig twijfel over dat streepje hoor, zelfde als de controlestreep.
Mijn oudste dochter (5) is positief zonder klachten.
Dus we testen nu allemaal om de dag.

De test van mijn jongste dochter van het weekend, toch maar een 2e testje gedaan (negatief).
Vond dit toch best wel twijfelachtig.

 • Spotmatic
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 08:00

Spotmatic

Ken sent me

FRANQ schreef op dinsdag 25 januari 2022 @ 13:28:
[...]
Mijn oudste dochter (5) is positief zonder klachten.
Dus we testen nu allemaal om de dag.

De test van mijn jongste dochter van het weekend, toch maar een 2e testje gedaan (negatief).
Vond dit toch best wel twijfelachtig.
[Afbeelding]
De testjes van Kruidvat bevallen me wel. Ben je op het hoogtepunt van besmet zijn, dan zie je ook echt twee duidelijke streepjes. Wordt de besmetting minder, dan wordt het tweede streepje steeds vager.

Toch wel handig zo'n gratis omikron besmetting met praktisch geen klachten. En een herstelbewijs geldig tot 2023. Of kunnen ze dat achteraf alsnog in geldigheidsduur aanpassen? ;)

Trotse Volkswagen T1 en T3 bezitter


 • maxtrash
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 16-05 17:46
t_captain schreef op dinsdag 25 januari 2022 @ 12:50:
Ik vind de druk om een booster te nemen eigenlijk ook niet zo prettig.

De waarde van "vaccineren voor een ander" (via sterke reductie van de R-waarde die we vorig jaar zagen), dat lijkt te slijten. Bovendien moet het in de endemische fase een keer afgelopen zijn.

Resteert mijn medische eigenbelang. Ik ben man, midden 40, bloedgroep A en verder geen mij bekende risicofactoren. Zonder vaccinatie begint de risicogroep zo'n beetje bij mannen van 50, ik zou dus in het gebied zitten van mensen voor wie een prik misschien wel nuttig is.

Nu heb ik vorig jaar wel een vaccinatie gehad. En een aantal maanden later een delta infectie waarvan ik slechts lichte klachten had. Met deze achtergrond en de actualiteit van omicron heb ik niet het gevoel dat ik daar heel ziek van zou worden. Vanuit mijn "minimale medicatie" filosofie zie ik niet echt een reden voor een booster, tenminste niet bij de huidige variant.

Mijn enige reden om wel een booster te halen zou dus de QR code zijn. Dat voelt alsof een overweging die ik normaal zelf mag maken uit mijn hand wordt genomen.
een zeer recent bericht op de site van de CDC (Amerikaanse RIVM) ondersteunt jou in je gedachten.
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7104e1.htm

Als we focussen op wat echt belangrijk is, de ziekenhuisopnames, dan blijkt dat je feitelijk uitstekend en ongeveer even goed beschermd bent een vaccin, een doorgemaakte besmetting of vaccin+besmetting.

Dit zal te maken hebben met de langdurige bescherming die de T-cellen bieden. Er is een enorme focus op antistoffen. De booster-campagne is opgezet omdat de antistoffen dalen na vaccinatie, maar dat is dus niet het hele verhaal.boosteren helpt, zei het zeer kortstondig (max 10 wkn) een beetje tegen verspreiding.

dit onderzoek was nog gebaseerd op Delta.

laten we nu de risicoafweging gaan maken voor de 4e booster in Q3 van dit jaar. Stel dat we nog steeds Omikron hebben als dominante variant (of een andere variant die ongeveer vergelijkbare ziekmakende eigenschappen heeft).
1. om de pandemie (besmettingen) in te perken zal de booster een beperkt effect hebben;
2. de booster zal niet leiden tot een grote verlaging van de kans in het ziekenhuis te belanden
3. teveel boosteren is niet goed. Je immuunsysteem gaat op een gegeven moment niet meer reageren.
4. veel mensen hebben toch 1-2 dagen klachten van de booster
5. het kost veel geld en inspanning van de overheid.

Ik hoop dat er een zuivere afweging gemaakt gaat worden, zowel door de overheid als iedereen persoonlijk.

NB. als er een andere veel gevaarlijkere variant komt en/of voor immuno gecompromiteerde mensen kan de afweging heel anders zijn/worden (!)

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

martwoutnl schreef op dinsdag 25 januari 2022 @ 16:12:
[...]


Volgens mij was de uitleg eerder de afstand van jouw arm uitgestrekt en van de ander. Als die elkaar niet raken, zit je goed.
De 2 zwaardlengtes uit het Britse Lagerhuis is wel een veilige maat. :+


We zitten nu precies tussen landen in die alles loslaten (Denemarken, Ierland en VK) en de skilanden (Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië). Ben benieuwd hoe het balletje voor ons gaat rollen.

Edit:
Totaal niet representatieve poll van de Stentor:

[Voor 24% gewijzigd door Señor Sjon op 25-01-2022 16:21]

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Johan Bogle
 • Registratie: Juli 2020
 • Nu online


Toch nog maar eens delen.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Kunnen we die 'slechts 10% ongevaccineerd' ook niet als desinformatie gaan bestempelen? Verschillende cijfers in omloop, maar geen enkele sluit op 10%Geen vaccin: 0-5 bedraagt ca 4,9% van de totale bevolking
Pas gestart: 5-11 bedraagt ca 7,3% van de totale bevolking


50- is op 26 mei begonnen, de 9 maanden geldigheid voor die mensen eindigt nog voor 1 maart.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • ZieMaar!
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 08:04

ZieMaar!

Moderator General Chat
Topicstarter
t_captain schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 10:28:
[...]


Het vervelende van het plaatje is dat de suggestie die wordt gewekt misschien niet juist is.

Het plaatje suggereert dat boosters een enorme reductie brengen in de kans op ziekenhuisopame. Dat beeld motiveert mensen om boosters te halen. Het motiveert misschien ook kamerleden om met 2G in te stemmen.

Als de suggestie juist is, so be it. Maar wellicht is de suggestie niet juist. Want als de "bijvangst" wordt meegeteld, dan is het grote verschil tussen de groene (booster) en rode (basisvaccinatie) groep niet de reductie in kans op ziekenhuiopname maar vooral de reductie in kans op een positieve test. Het plaatje presenteert dat alleen basisvaccinatie tot een relatief grote druk op de zorg leidt, terwijl dat helemaal niet zo is.
Ik denk dat tabelletjes als hieronder nog minder geschikt zijn voor een persconferentie, maar volgens mij is dit wel duidelijk genoeg (uit de technische briefing):


Bron: https://www.tweedekamer.n...gen/details?id=2022A00491

Doorrekenen met de huidige vaccinatiegraden en je hebt volgens mij wel input voor een up2date plaatje (wat er dus waarschijnlijk niet heel anders uitziet?)...

Ook zie je hier weer de ziekenhuisdata:

[Voor 16% gewijzigd door ZieMaar! op 26-01-2022 10:54]


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Klopt, je ziet het grafiekje nu mediabreed ontleed worden.

Kunnen we aan de hand hiervan ook de betrouwbaarheid van thuistesten (90+%) herleiden?


Kijk, zo los je problemen op. Kleur de hele grafiek in en maak individuele trajecten bijna onleesbaar. :+ ;)IC:


Gebruikte input:
NB toename omikron onder aannames
– omikron is 10% besmettelijker dan Delta
– VE tegen infectie is 12-21%, door immuunescape (zelfde bescherming na infectie); met booster hoger ~47%
– VE tegen opname is 56%, door immuunescape (zelfde bescherming na infectie); met booster hoger ~74%
– kans op ziekenhuisopname met Omikron is 40% lagerꜜ dan met delta
– kans op IC opname 10%ꜜ, ligduur 5 dgꜜ, en serieel interval 0.5 dagꜜ korter ten opzichte van delta

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • zacht
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online
Ik twijfel niet aan de werking van vaccinaties, maar het blijven cijfers uit een tijdperk dat er nog nauwelijks geboosterd werd en Delta nog behoorlijk aanwezig was. In België zijn ze wat inzichtelijker met cijfers.Bron:
https://www.sciensano.be/...dsonderwerpen/coronavirus

 • Balance
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 16-05 22:51
Voor het eerste meer dan de helft van de bij de GGD geteste mensen positief (dashboard).

https://tweakers.net/i/rOjt-3oaxzk_ZFypV-fYhoed1bc=/800x/filters:strip_exif()/f/image/1SHM5vZJix1fPXHwLlsvHZGG.png?f=fotoalbum_large

Vorige zomer was het 0,5% en vorige winter 20%. Eind september zaten we op 7%.

In de weekcijfers van gister bleek dat 90,3% van de mensen die een positieve zelftest afgenomen heeft ook bij de GGD positief test. Van de mensen die niet voor de bevestiging van een positieve zelftest komen, is het 27,0%, ook een absoluut record.

[Voor 5% gewijzigd door Balance op 26-01-2022 17:00]


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

eamelink schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 10:19:
[...]


Ssssht, verpest het nou niet! Laat de 'kritische' _O- mensen die Geenstijl lezen nou lekker in de waan :P

Dit is net een beetje als tegen een driejarige vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Ja het is waar, ja het is eerlijk, maar wie help je er nou mee? :D
Het heeft denk ik met die grote sticker op elke pagina te maken:

https://tweakers.net/i/hqBiau9FpsU5UbplVzY5RNAZD8Q=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/4R5fIeasENvJPMuAnDwxvkrC.png?f=user_large
Lapa schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 10:43:
[...]


Jij denkt dat de regering er baat bij heeft dat het vertrouwen in de regering lager dan ooit is?
Goede vraag. Dat doen ze toch echt zelf.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Farid_A
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 21:25
Requiem19 schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 13:13:
[...]


Hoge instroom is minder erg als er ook hoge uitstroom is.

Het wordt ook wel tijd dat iemand de gemiddelde uitstroom gaat bijhouden. Op het eerste gezicht lijkt de uitstroom ook consequent hoger te worden?

Heeft iemand wat trend gegevens over de uitstroom? :)
Gemiddelde instroom afgelopen 7 dagen vs uitstroom afgelopen 7 dag.De gegevens van vandaag heb ik nog niet want de LCPS datafeed update wordt pas om 14.00 uur gepusht maar je ziet wel dat op de 25e de gemiddelde instroom hoger is geworden dan uitstroom. Dat betekent dat we binnenkort ook een stijging in de bezetting zullen zien. Vooralsnog is het verschil zeer klein maar het lijkt er op dat we het kantelpunt hebben bereikt.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 17-05 17:15

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

42erik schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 13:37:
[...]

Als het hier maar schreeuwen dat er "andere belangen" zijn, zonder deze ook maar te benoemen en al helemaal niet aannemelijk te maken, is de discussie al heel erg lang geleden verloren hoop geworden....

Feitenrondje:
- ctb werkt, dat zegt namelijk de TU Delft. Dat ontkennen is onwaar.
- ctb is niet de volledige oplossing (dat is namelijk niks, dat mogen we nu wel eens doorhebben), maar het helpt wel degelijk. Dat ontkennen is onwaar.
Wordt ook niet ontkend. Voor de impact is de werking imho verre van voldoende.
- er is geen bewijs voor een masterplan waarin we voor altijd en eeuwig een ctb nodig hebben.
Ursula von der Leyen heeft het deze week nog gehad over de Europese ID en hoe makkelijk de coronapassen erin verwerkt kunnen worden. Dus het masterplan ligt er wel degelijk. Ook de VVD is hier voorstander van en het staat in de kabinetsstukken als streven. Er zelfs een stas/minister mee belast voor de invoering ervan.
- een ctb is geen vaccinatiedwang, er is namelijk een testoptie.
Good luck with that one. Over een paar dagen kan je dan spontaan naar je restaurant toe. Onder de 18 verlies je straks je QR zonder dat je de booster mag, dus moet je weer testen. Die hebben vaak ook geen rijbewijs en aangezien er ook nog mensen buiten de Randstad wonen (ja, echt!) is een testlocatie niet altijd naast de deur.
Andere feiten, even breder
- een overgroot deel in het ziekenhuis zijn menen zonder vaccin en in mindere mate zonder booster
- deze ziekenhuisbehoeftigen leggen een zodanige druk dat er reguliere zorg uitgesteld wordt (werd?), met doden tot gevolg.
- deze ziekenhuisbehoeftigen leggen een zodanige druk, met maatregelen tot gevolg.
- de bijwerkingen van het vaccin zijn statistisch gezien enorm veel minder dan de gevolgen van besmetting
Klopt deels. Even data van RIVM (voor mij) wat overzichtelijker neergezet dan hun opmaakloze tabel. Helaas wel de 12-69 groep niet verder uitgesplitst, aangezien de zorgdruk vanaf 50+ pas significant wordt.
Voor de totale zorg zit de verhouding (gemiddeld dec/jan) zo rond de 55/45 waarvan 54/46 kliniek en 65/35 IC. Per 100k inwoners is de verhouding natuurlijk wel anders, alleen betrouwbare vaccinatiecijfers vind je ook niet zomaar. Tussen bronnen zit zomaar een aantal procentpunt verschil.

Laatste feit
- ik snap oprecht niet dat we zoveel moeite willen doen om ongevaccineerden maar de hand boven het hoofd te willen houden (ja, medische uitzonderingen, met een briefje van de dokter, natuurlijk daargelaten, voordat daar mijn hoofd weer over wordt afgebeten). En het feit dat ik dat niet snap is een feit ja. De rest is mening ;)

Uitgestelde zorg, doden tot gevolg want de kanker was opeens wel ver gevorderd, de ader brak toch maar, de student is depressief, de leerling ligt enorm achter op sociaal en kennisvlak, de horecaondernemer wordt gek, de theatermaker vliegt tegen de muren op, maar laten we blijven roepen dat die ongevaccineerde rechten heeft... dat dat recht van de anderen rechten ontneemt is dan blijkbaar minder belangrijk.

Het recht om wel een chemo te krijgen, het recht om wel een hartoperatie te krijgen, het recht op een gelukkige studententijd, het recht op onderwijs, need i go on...?
Dit is geen feit. ;) Er is ook onder gevaccineerden veel tegenstand tegen continu boosteren voor een QR en de proportionaliteit van deze maatregel i.c.m. Omikron en het resterende nut ervan. Gevaccineerd zijn betekent niet dat je tot een homogene groep van pro-overheidsbeleid hoort.

[

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Wolly
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Señor Sjon schreef op vrijdag 28 januari 2022 @ 11:12:
[Twitter]

Omtzigt is het niet zo eens dat de termijnen aangepast worden voor de verschillende scenario's. Temeer omdat dit weer op een manier gaat die na twee jaar eens moet stoppen.
Zijn vragen:


Die laatste vraag is ook wel een interessante, gaat de EU voortaan de geldigheid bepalen van de corona toegangsbewijzen?

 • alexbl69
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17-05 20:09

iRacing Profiel


 • t_captain
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 22:10

t_captain

Moderator General Chat
brothermaynard schreef op vrijdag 28 januari 2022 @ 15:40:
[...]

Fraaie analyse die voor de ziekenhuizen redelijk conform voorspelling loopt, hulde daarvoor. Wat betreft de besmettingen is de conclusie mijns inziens iets te voorbarig. Positief aantal testen lijkt beperkt tot de test capaciteit. Werkelijk aantal ligt wellicht hoger. Dat maakt je voorspelling voor de top overigens niet per se anders ( immers: dan sneller verzadiging)
De stijging is iets later begonnen dan ik oorspronkelijk dacht, uiteindelijk is het 2 weken langer doorgegaan met dalen (bodem in week 3 i.p.v. week 1). Boosters onder senioren doen hun werk fantastisch.

Qua snelheid waarop de stijging is ingezet (+21% in de eerste week) is het aardig in lijn met war ik voorzag (ik dacht dat de eerste stijging +15 a +20% zou zijn t.o.v. de voorgaande week).

Voor de tweede week van stijging verwacht ik opnieuw dik 20% erbij en dan wordt het 160 per dag over de komende 7 dagen. Als ook de kortere ligdagen naar voren gaan komen, hoeft de bezetting niet echt te stijgen. Afhankelijk van hoe snel dit effect inzet, is het vlak op 900 patienten tot een stijging naar 1000.


Ik heb ook nog even naar de opnamekans na positieve test gekeken. Deze is voor de 27e opeenvolgende dag gedaald.Aan de ene kant, de daling is duidelijk afgevlakt. Aan de andere kant: hij duurt inmiddels 4 dagen langer dan in de zomer (Danssen met Janssen). Ook zie je aan de curve dat deze zich meer structureel lijkt te gedragen. Wat ook verklaard wordt omdat we deze keer structurele factoren hebben: boosters en omicron. In de zomer was het puur lgedrag en leeftijdsverdeling positieve tests.

Mijn nieuwe inschatting van het aantal positieve tests wat we kunnen handlen in de zorg is tenminste 142.000 (obv van onbeperkte testcapaciteit, dat dan weer wel). Die inschatting was eerst 98.000, toen 120.000, 130.000, 133.000.

Hoe dieper de opnamekans zakt en hoe langer de daling aanhoudt, hoe minder mensen je op middelange termijn in het ziekenhuis hoeft te verwachten.

Bij een getal boven de 150.000 denk ik dat we min of meer alles kunnen heropenen en het CTB laten vallen. We zitten daar heel dicht bij! Bij een getal boven 250.000 denk ik dat we ook de basisregels kunnen loslaten, maar dat is nog net niet in zicht deze keer.

Pas als de grafiek volledig zou stabiliseren op het actuele niveau, en de beloofde daling van ligdagen naar voren komt uit de ziekenhuiscijfers is dat het geval. Met nog 10-14 dagen aan gunstige ziekenhuis-cijfers zou het kunnen, maar dan moeten die wel helemaal aan het gunstige uiteinde van het spectrum vallen.

 • 42erik
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 01:31
Mfpower schreef op vrijdag 28 januari 2022 @ 21:45:
[...]

Corona, de pandemie die door ons aller levensstijl in zo’n vaart de wereld rondgaat, zet de zorg in de knel. Stop met 1 groep aan te wijzen als we gewoon allen schuldig zijn hieraan.


Allen?
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.

Let op:
De Persconferentie van 25 januari

Lees de topicstart even goed door om te voorkomen dat je naar de bekende weg vraagt (en je post verwijderd wordt).

Bovendien:
 • Dit topic is niet jouw persoonlijke uitlaatklep. We houden het fatsoenlijk tegenover (niet)-gevaccineerden en gaan andere groepen, zoals mensen met ongezonde leefstijl niet zonder gefundeerde argumentatie als de zondebok aanstellen. We proberen elkaar te overtuigen met valide argumenten.
 • Simpele argumenten als: schaal op de korte termijn de IC capaciteit op, gaan we zonder een geniaal argument niet gebruiken.
 • Dictatuur, censuur, etc. zijn tevens geen argumenten.
 • Geen wappies en anti-vax verbasteringen.
 • Bespreek jouw persoonlijke afweging om je te laten vaccineren in of andere persoonlijke anekdotes De Covid kroeg aub.
Slowchat is uiteraard ook niet de bedoeling en gaat rechtstreeks de prullenbak in.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee