Op vakantie naar Rome met de Enyaq
Afgelopen week ben ik met vrouw en (3) kinderen in de Enyaq (iv60) op en neer geweest naar Rome voor een korte vakantie. Voor ons was het de eerste lange reis met een EV, en het was een hele ervaring. Zeker niet alleen maar negatief, maar wel met een aantal flinke kanttekeningen waardoor we dit voorlopig waarschijnlijk niet meer gaan doen.
TL;DR;
Lange afstanden afleggen met een EV zou prima kunnen als:
- Bij alle tankstations langs de snelweg een snellaad-faciliteit zou zijn
- Deze snelladers het ook allemaal zouden doen
- Je bij alle laders gewoon met je pinpas/credit card zou kunnen betalen
Helaas wordt op dit moment aan geen van deze voorwaarden voldaan
De lange versie
Intro
Van mijn huis naar Rome is ongeveer 1600 km. Dat is een flinke afstand, maar met een ICE-auto normaliter prima in 2 dagen te doen. Met de Enyaq is het zowel heen als terug ook in 2 dagen gelukt, maar het waren alles bij elkaar wel 4 lange, stress-volle dagen.
Voor vertrek heb ik een premium-abonnement op ABRP genomen, en met wat gehobby werd ook iedere 2 minuten live data (batterij SoC e.d.) naar de ABRP API gestuurd. Met premium kun je van alles extra instellen, zoals extra belading in de auto, en gebruikt hij live traffic- en laadpaal-beschikbaarheid-data om een optimale route te bepalen.
Helaas zijn we tijdens de reis op verschillende manieren door de techniek in de steek gelaten, wat steeds weer tot vertraging leidde. Zo was de initiële route voor de eerste dag (Eindhoven-Innsbruck) ongeveer 830 km, wat 10 uur en 47 minuten zou duren, waarvan 2 uur 24 laden. In de praktijk hebben we er 13 uur over gedaan, dus ruim 2 uur extra, voor een gemiddelde van ~63 km/uur. Op de overige reisdagen hebben we een bijna identieke gemiddelde snelheid gehaald.
Wat er goed ging
Voordat ik uitgebreid inga op wat er niet goed ging eerst maar even de positieve dingen, want die waren er natuurlijk ook:
- Het kan dus gewoon! Je kan met een EV ver op vakantie
- De laadsnelheid van de Enyaq was prima! Ik heb de snellaad optie van 100 kW, en dat vermogen heb ik ook regelmatig gezien.
- In de bergen rijden is erg prettig met een EV. De recuperatie zorgde ervoor dat door Oostenrijk het meest efficiënte stuk was
- De Enyaq is gewoon een comfortabele auto, ook voor lange afstanden. De Sportline stoelen zitten lekker, ook na 12 uur rijden. Ik had wel gewild dat ik travel assist had (Adaptive lane assist en ACC) en het family pakket (voor de USB-poorten achter)
Problemen
De problemen die we tegenkwamen zijn in 3 categorien te plaatsen: Auto, App en Infrastructuur. De Auto heeft nog de minste problemen gegeven, namelijk:
- De eerste laadstop hebben we gemist omdat ABRP ongemerkt enorm traag was geworden en achterliep met zijn instructies. Dit kwam omdat mijn telefoon op de draadloze lader (kessy-box) zo heet werd dat hij begon te throttlen. Het volgende tankstation had alleen maar een 50 kW lader
- De Skoda cloud services lagen er op een ongelukkig moment weer eens een tijdje uit, wat in combinatie met een rare eigenschap van ABRP (zie onder) ertoe leidde dat we NOG een laadstop hebben gemist
- Range: Tsja, het blijft een dingetje. Als je met een iv60 niet op het randje wil rijden kom je uit op etappes van 140-180 km. Dat betekent iedere 1,5 tot 2 uur een laadstop van een half uur
Meer problemen heb ik met de verschillende Apps gehad. Op de heenweg heb ik ABRP gebruikt. Hier liep ik tegen een aantal dingen aan:
- Performance, stabiliteit en usability zijn niet top. Het is een trage app (op een iPhone 11), crashte een paar keer, en het werkt gewoon niet allemaal even handig.
- Specifiek voorbeeld: Bij iedere laadstop trad er een error op waardoor hij de route opnieuw moest berekenen. Hierdoor kon ik dus niet meer zien tot hoever ik geacht werd de accu te laden
- De kwaliteit van de data is key voor een app als ABRP. Een van de vervelendste momenten was om met 10% in de accu bij een prachtig snellaad station aan te komen dat bij een autodealer bleek te horen. Geen probleem, behalve dan dat het zondag was en de laadpalen achter een gesloten hek stonden. Uiteindelijk 5 km verderop bij Ikea een 50 kW lader gevonden
- Als ABRP de route opnieuw moest plannen (bv nadat we door een tunnel waren gereden waarbij het GPS signaal weg was) gebruikte hij steeds de door mij ingestelde SoC van 90% als start-SoC. Helaas lagen op zeker moment de cloud-diensten van Skoda eruit. Gevolg was dat ABRP vrolijk een route naar een laadpunt 180 km verderop inplande terwijl ik in werkelijkheid op iets van 30% SoC zat.
Uiteindelijk heb ik op advies van een andere Nederlander die we tegenkwamen op de terugweg PUMP gebruikt als navigatie-app. Deze heeft minder geavanceerde features dan ABRP, maar ik vind het een veel fijnere app. Hij werkt iig een stuk sneller en heeft ingebouwde support voor de Skoda API heeft waar hij live data over de auto vandaan haalt. Een paar schoonheidsfoutjes waren er wel, maar niks desastreus en er stond ook duidelijk bij dat het een Beta-versie betreft. Het vervelendste was toen hij aangaf dat ik bij een laadpunt was aangekomen en er nergens een laadpaal te bekennen was. Deze bleek uiteindelijk 1 km verderop te staan.
Tenslotte mijn klaagzang over het grootste probleem: de snellaad-infrastructuur. Zoals ik hierboven al aangaf zou er niks aan de hand zijn als er maar op alle tankstations snelladers zouden staan die het ook probleemloos zouden doen. Helaas is dat niet het geval. Een greep uit de problemen die ik ben tegengekomen:
- Je moet vaak de snelweg af voor een goede snellader. Zeker in Italie zijn er nog niet enorm veel laadpunten, en de punten die er zijn staan vaak achteraf
- Veel snelladers staan op plekken waar verder NIKS is. Mooiste voorbeeld was een stel fonkelnieuwe snelladers in Italie die op het verlaten terrein van een vervallen VVV-kantoortje stonden. Geen toilet, geen winkels of restaurantjes in de buurt, alleen maar stof en zand
- De lader werkt wel, maar de RFID-reader is kapot. Enige optie: Speciale app installeren, account maken en credit card koppelen voordat ik kon laden
- De 2e laadstop in Italie was ook niet leuk. Een mooi 350 kW laadpunt dat geen van mijn 3 laad-pasjes accepteerde. Er stond op dat het een Ionity punt was, maar het was niet terug te vinden in de Ionity app. Er stond ook dat je "de QR-code" moet scannen als je zonder contract wilde betalen, maar er was nergens een QR code te bekennen. Uiteindelijk van weer een andere Nederlander getipt dat in Italie bijna alle laadpunten met "JuicePass" werken. Dus weer een app geinstalleerd, account aangemaakt, Credit Card etc.
- Een laadpaal in Duitsland deed het alleen maar als de paal ernaast niet in gebruik was
- Op een laadpunt met 4 laadplekken deed maar 1 van de laders het. Een Duitser die het probeerde kreeg de laadkabel niet meer los doordat de laadpaal weigerde te unlocken
Uiteindelijk heb ik bij de meeste laadstops wel een of ander issue gehad. Er waren zeker ook wel plekken die probleemloos werkten (auto neerzetten, kabel inpluggen, laadpas ervoor en het laden begon) maar dit was meer uitzondering dan regel.
Conclusie
Ja, je kan op vakantie met een EV, maar wij zullen het voorlopig niet meer doen, in ieder geval niet op deze manier. Je moet gewoon meer tijd rekenen voor de reis, dus voor 1600 km naar Rome zou ik 3 dagen rekenen in plaats van 2 dagen. Maar met 3 dagen alleen maar in de auto zitten doe ik mijn kinderen ook geen plezier.
Minder ver, of een constructie waarbij je bv steeds een dag rijdt en 1-2 dagen ergens verblijft voor je verder gaat, zou wel kunnen maar dan zit je nog met het laad-drama. De onzekerheid over wat je gaat aantreffen bij een laadpunt is niet tof. En als je dan inderdaad op zoek moet naar een alternatief is de stress van de almaar verder zakkende range ook niet leuk.
EV: Skoda Enyaq iV60. PV: 1.6 kWp Z, 3.5 kWp W, 2.8 kWp O