Meter selectie
Dank! Dat lijkt me een goede reden om de Zenner te elimineren.
Zwartoog schreef op dinsdag 24 januari 2023 @ 15:54:
[...]
De Kamstrup kun je goed uitlezen. Voor de wmBus versie heb ik deze howto:
Zwartoog in "Kamstrup Multical 302 met Pi uitlezen en domoticz"
Voor de bedrade mBus heb je nog een tussenstap (NodeRed) nodig zoals in dat forum te lezen is. Hoewel wmBus prima werkt, blijf ik een voorkeur hebben voor bedraad: je moet ruimte hebben om de antenne goed neer te zetten voor ontvangst, en de Wireless-driver gebruikt constant 50% CPU op m'n Pi.
Voor de kWh meter heb ik een standaard goedkoop ding met S0 port, en die logt erg nauwkeurig. Live-COP script in Domoticz, en je hebt alles wat je wilt weten
Zwartoog in "Vaillant aroTHERM warmtepomp ervaringen"
Heb het even te druk om de howto voor de laatste paar stappen (S0 en Live COP) te posten, maar komt eraan.
Edit: oh, en alles gelogd naar een Pi met Domoticz.
Hartelijk dank! Interessant dat die wireless M-Bus niet erg voor de hand liggend is om uit te lezen. Ik denk dat veel mensen dit als te intimiderend ervaren

Ik zou 't wel kunnen, maar voel er weinig voor — zeker na jouw 50% CPU opmerking
Ik ben er achter gekomen dat Kamstrup ook een
403 model heeft. Deze heeft blijkbaar een optionele
"BACnet" module. Nog nooit van gehoord, maar blijkbaar een van de vele obscure standaarden in dit gebied:
Wikipedia: BACnet.
→ die zou het mogelijk maken om alle data transfer/networking shenanigans te elimineren en enkel zorgen moeten te maken over data uitlezen.
Ik begrijp dat de S0-aanpak elektronisch eenvoudig is maar dan heb ik weer extra hardware nodig om dat effectief uit te lezen. Daarom dus voorkeur voor bvb. Shelly Pro 3EM. (Op GoT kan je wel wat ervaringen met de non-Pro 3EM vinden, die is WiFi-only. De Pro is pas uitgebracht.)
Software selectie
Hier wordt vrij veel Domoticz gebruikt lijkt het wel. Ik heb al een ander home automation systeem (HomeKit wat momenteel evolueert naar Matter). Ik wil er geen tweede.
Dus ik voel meer voor iets purpose-built om stats bij te houden. Maar ook daar is er keuze te over. Ik gebruik al pvoutput.org voor productie zonnepanelen. Voor general purpose is er:
Die laatste heb ik zopas ontdekt. Dat lijkt ontwikkeld in Wales en is er op gericht om dit soort dingen te monitoren zo eenvoudig mogelijk te maken, inclusief de mogelijkheid om een complete "level 3 heatpump monitoring set" te
kopen — kost je wel ineens 620 GBP

De software ziet er wel zeer interessant en toegankelijk uit, maar om die data er ook in te krijgen … da's weer de grote vraag.
Ik zie ook dat @
Bart_Denon pvoutput.org lijkt te gebruiken om z'n WP te monitoren, op
basis van een S0-puls plus een Youless blijkbaar. Wat zo te zien zeer eenvoudig is,
want gewoon een alternatieve firmware?! _/-\o_ Wel nog zonder warmtemeter zo te zien, maar pvoutput.org laat custom/extra metingen toe AFAICT…
Dat is dan niet meer 100% lokaal, maar op dat punt lijkt het me me dan weer mogelijk een goeie trade-off. Zeker omdat pvoutput.org je toelaat om eenvoudig alles te downloaden.
Dus, @
Bart_Denon, zijn er nadelen? Voor PV productie is de maximale resolutie 5 minuten. Da's mogelijk niet precies genoeg om WP problemen te diagnoseren.
#opzoeknaareenguldenmiddenweg Ik ben op zoek naar iets dat min of meer betaalbaar is en de technische barrière verlaagt — niet enkel voor mij maar ook zij die na mij dit traject door ploeteren.