Daar zit een groot misverstand. Als airco zal die dan juist prima werken. Als verwarmer wordt de capaciteit dan minder.
Hoe dat zit? een airco is een warmtepomp, hij onttrekt ergens warmte aan de omgevingslucht en scheidt die warmte op het andere deel van de installatie weer af.
Denk aan je vriezer of koelkast, in het apparaat wordt warmte onttrokken, door verdamping van het koelgas. Aan de andere kant van de compressor zit de condensor, daar wordt door de compressor de gasvormige freon weer tot vloeibaar samengeperst waardoor er warmte wordt afgegeven. Die condensor zit achter op je koelkast/vriezer, als het ding draait zul je kunnen voelen dat het daar warm wordt.
Het misverstand ontstaat doordat een warmtepomp in feite omkeerbaar kan werken, in je auto ook. Als je in de winter als het buiten koud is binnen wilt verwarmen zul je merken dat het ding minder werkt, omdat er in de buitenlucht minder warmte zit en er dus meer kracht nodig is om die aan die buitenlucht te onttrekken (de verdamping vindt plaats in de 'radiator' onder de frunk) en vervolgens in de wagen door compressie in de luchtbehandeling weer warmte af te geven.
Het leuke is dat het nu 1 kW kost om circa 5 kW warmte af te geven, en is het in de winter koud dan heb je per kW opgenomen vermogen toch nog 2 tot 3 kW warmte productie. De WP doet het dan dus zeker nog wel, alleen minder. Helaas staat bij Volvo dat de warmtepomp optimaal werkt tussen 5 en 30 graden, wat insinueert dat daarbuiten het ding niet zou werken, maar dat klopt echt niet.
Omgekeerd, als je gaat koelen in de auto, die wellicht toch wat warmer is dan de buitenlucht zal het systeem juist minder moeite hebben, de warmte kan veel beter worden afgegeven aan de buitenlucht dan zomers, en dus zal in eerste instantie de zaak koelen als een tierelier tot het in de auto ook te koud wordt en dan krijg je hetzelfde... er is veel kracht nodig om die laatste warmte te onttrekken aan de temperatuur in de wagen.
We hebben in de (X)C40 twee systemen afhankelijk van je uitvoering: verwarmen door een elektrisch verwarmingselement, OF door een warmtepomp.
Die eerste heeft dus een niet omkeerbare warmtepomp, oftewel een airco voor de zomer. Net als bij een koelkast is die niet in staat te verwarmen binnen, daarvoor is dat elektrische verwarmingselement aanwezig. Dan doet de airco dus niets, en moet je die elke maand domweg een keer geforceerd aanzetten. In de autos van na pakkembeet 2014 is dat gekoppeld aan ontvochtigen, als je de ontwasemknop gebruikt zal die de airco aanzetten om de lucht snel te ontvochtigen, daarna wordt deze nog verwarmd en naar binnen geblazen.
Heb je echter een auto die dat ook niet heeft moet je de recirculatie aanzetten als de auto van binnen lekker warm is, dan de airco aan en laat die de boel maar koelen. Dat gaat verrassend snel, maar laat hem dan 10 min doorgaan. Goed voor het systeem.
De Volvo met warmtepomp (plus, ultimate, en Core met extra climate pakket) heb je hier geen last van. Daar wordt de buitenlucht in de winter door de warmtepomp verwarmd door warmte eraan te onttrekken, en verderop weer af te geven. In de winter kunnen ze het voorverwarmen met een heel klein elektrisch elementje, dat de warmte verzorgt die de warmtepomp kan onttrekken om aan de andere kant met ene factor 3 a 4 weer af te geven. Dat verklaart waarom de koeling minder energie kost dan de verwarming, met hetzelfde systeem.
Het is een leuk technisch verhaal wat hier achter steekt, ik ga overigens komend jaar voor mijn werkgever daarin een herhaalcursus volgen om mijn kennis die van 20 jaar geleden dateert weer op te krikken en de nieuwste technieken weer te leren kennen. Maar het basis principe, je onttrekt warmte door verdamping die je elders door compressie weer afgeeft, blijft zoals het is.
Je hebt wel grootdeels gelijk, onder 5 graden doet een airco / warmtepomp niet meer wat hij boven 5 graden doet, maar helemaal niets meer doen onder 5 graden dat klopt niet.