Wolly schreef op zondag 7 november 2021 @ 10:37:
[...]
Ik begreep dat de aannemer niet de 'makkelijke-weg' oplossing van een grotere boiler wilde aanbieden zonder meerprijs te vragen en op zoek was naar een manier om hier goedkoper uit te komen.
Maar de vraag is dus puur gericht of het comfort voldoende is?
Even de 2021
norm voor de duidelijkheid:
[
Afbeelding]
Je zou met een douche pijp WTW dan voldoende hebben aan een boiler van 137 liter, je krijgt een 180l waarmee je dus al een flinke reserver hebt. Zou je de uitbreiding nemen naar 265 liter zonder douche pijp WTW kost dat flink veel ruimte en heb je ineens een capaciteit van 265 + 180 = 445 liter voor twee personen. Beetje overdreven en gaat je ook de nodige energie kosten.
In de toekomst kan je altijd nog kijken wat handig is qua uitbreiding, maar die douche pijp WTW is een passief apparaat wat niet altijd achteraf makkelijk ingebouwd kan worden.
De upgrade is van 180L naar 265L. De upgrade is uiteindelijk maar 85L.
Gezien de ervaringen die ik hier lees en onze huidige situatie (geen bad, geen kinderen) ga ik er vanuit dat we voorlopig voldoende hebben aan 180L.
Het loont inderdaad om de documentatie goed door te nemen. Paar zaken om in het achterhoofd te houden bij de tabellen van woningborg:
- In de tabel van 2020 staan boilerinhouden, waarbij men er van uit gaat dat je 20% niet kan gebruiken. Als je boiler van 180L wel 180L kan aftappen in één run, dan moet je er dus 20% vanaf halen.
- Versie 2021 is een doorontwikkeling op 2020, met name om het concreter te maken. (welke afwijking bij welke maatregel (WTW, snellere laadtijd, grotere effectieve capaciteit)
- Het zijn richtlijnen om te voldoen aan de eis van redelijkheid. Een aannemer kan afwijken, maar moet dit dan kunnen onderbouwen en kunnen aantonen dat er aan die redelijkheid wordt voldaan. Dit kan je natuurlijk altijd voorleggen aan Woningborg.
- Ik ben benieuwd of ze deze uitleg ook doortrekken naar huizen die nu gebouwd worden, maar nog onder 2016 vallen. Je kunt namelijk redeneren dat je de gegevens uit 2021 moet gebruiken om te kijken of de capaciteit voldoende is. Dit zou betekenen dat het plan voor 1-1-2020 is aangemeld bij Woningborg. In versie 2016 gaan ze eigenlijk nog uit van een CV ketel...