Blihi schreef op dinsdag 20 juli 2021 @ 12:10:
[...]
Maar die 20 cm moeten op een tekening komen (kosten tekenaar). Die tekening gecontroleerd (kosten controleur). Dan printen en aan de uitvoerder geven (kosten printen en wegbrengen naar uitvoerder). Dan nog een keer printen, want er is koffie op gemorst in de keet (kosten koffie en weer printen).
Ondertussen pakt de elektricien de oude tekening zonder koffievlekken en legt het stopcontact aan (kost niets).
Dan komt de koper de boel controleren (kost niets) en zit de boel fout. Dus... breken (kosten zzp-er voor breken), herstellen (kosten elektricien, maar moet snel tussendoor, dus extra duur). Stucwerk schuift op, dus kosten stukadoor....
Die 20 cm kost niets. Maar het gepruts er omheen des te meer.
Helaas is de bouw nog niet in het digitale tijdperk beland waar iedereen op de bouwplaats via een tablet naar de laatste versie van de bouwtekeningen zit te kijken en leudingplannen gewoon netjes op de wand/vloer geprojecteerd worden voor het aanleggen. Veel te veel gaat nog met de hand of wordt "in het werk bepaald".
Dit is wat ons tijdens het traject is overkomen, dat er wat stopcontacten verplaatst moesten worden terwijl de installateur al was begonnen.
We liepen door de woning met het idee te kijken naar het dak dat erop was gezet, en zagen dat de elektricien al had getekend waar de stopcontacten en schakelaars zouden moeten komen, en beneden al bezig was geweest met het boren van de gaten.
We zagen dat er wat stopcontacten verkeerd stonden getekend in de slaapkamers.
Dit ontstond doordat we hadden aangegeven dat de stopcontacten 220 centimeter uit elkaar zouden moeten zodat er aan beide kanten naast het bed een dubbel stopcontact zou zitten.
Dit hadden we op de tekening aangegeven. Maar wat is er gebeurd, de muur is opgemeten, punt in het midden is gemarkeerd, en 110 centimeter aan beide kanten is het stopcontact getekend.
Dit was niet handig omdat de buitenste stopcontacten van de dubbele WCD op het punt van 110 cm zijn gezet, waardoor je eigenlijk op 106 cm vanaf het middenpunt zit, maar het tweede WCD was bij beide punten aan de binnenkant van de maat gezet, waardoor de afstanden dus maximaal 220 cm uit elkaar kwamen, in plaats van minimaal.
Dit is opgelost door om 7:30 in de ochtend bij de bouw te verschijnen, samen met de installateur door de woning lopen met geel krijt om de wijzigingen aan te geven zodat het op de juiste plek kon komen.
Foto's gemaakt van de wijzigingen en de bouwtekening aangepast met de nieuwe plekken(paar minuten met photoshop), email gestuurd naar het bouwbedrijf dat dit is gedaan en toen was het goed.
Koste alleen een keer vroeg opstaan voor ons en daarna het bouwbedrijf de mail sturen, en het gaf ook mooi de kans om even te kijken hoe ze te werk gaan tijdens het bouwen.