Solarman schreef op dinsdag 14 maart 2023 @ 19:38:
[...]
Dat hoeft niet,
Aardlekschakelaar is eigenlijk een misleidende naam, deze wordt ook wel verliesstroomschakelaar genoemd welke de meest correcte is in mijn ogen.
Er wordt namelijk gemeten welke stroom erin gaat, waarbij dezelfde waarde ook terug moet komen.
Zit daar meer dan 30mA of 300mA verschil in schakelt deze uit.
Wanneer dus, om welke reden dan, ook er meer dan 30mA of 300mA achter blijft in de auto schakelt de aardlekschakelaar wel degelijk uit.
En ik vermoed dat dit in sommige gevallen ook gebeurt, waarom weet KIA wel, daarom is er volgens mij ook een service action voor de auto's die daar problemen mee hebben.
Uh, fijn dat je het een doorgewinterde elektrotechneut even uitlegt

.
"Achterblijft" schrijf je. Stroom blijft niet achter, het is geen water dat in een plasje blijft liggen.
Het enig wat meetbaar is, is een lek naar aarde. Keert de stroom terug door de N draad, dan is er geen verschil, loopt de stroom terug via aarde, dan is er wel een verschil tussen L en N, en dus een lek naar aarde. Daarom heet het ook AARDLEK schakelaar. Dat de stroom via aarde kán terugvloeien komt omdat in het transformatorhuisje, de Nul aan Aarde is gelegd. Het ding heet ook wel verschilstroomschakelaar omdat in een aardlekschakelaar, de stroom door L en N wordt vergeleken op verschillen. is dat 0, dan is er niks aan de hand, is dat ongelijk nul, dan is een een deel van de stroom via een andere route teruggevloeid - en dat kan alleen via aarde.
Dat je het differentieel of verliesstroom stroom of verschilstroom noemt maakt niet uit, het gaat erom dat er een verschil is tussen aangevoerde en terugkomende stroom. Als dit verschil ontstaat door een LEK naar aarde, waardoor een deel via aarde terugvloeit, dan slaat 't ding af. je verliest dus stroom - die naar aarde vloiet ipv door de N geleider.
Dat kan ook in de ingangsfilters in de auto gebeuren, vaak wordt met condensatoren tussen Fase en Nul tov aarde gefilterd om HF rommel uit het net te houden / niet binnen te krijgen. Dat is ook zo'n beetje de enige optie, want het vehikel staat op rubberbanden, dat daar een stroom van 30mA door loopt lijkt me, regenbuien daargelaten, niet echt mogeljik.