Ik heb deze hangen met 4 zone-systeem.
Dat 4 zone-systeem werkt echter anders dan ik had verwacht. Ik had verwacht eigenlijk 2 zones met elke een klep in toevoer en afvoer die samenwerken, maar de 2 aanvoer en 2 afvoer werken geheel los van de andere aanvoer/afvoer. Zou het niet 4 zones noemen, maar aanvoer/afvoer focus. Als je extra gaat afzuigen in bijvoorbeeld badkamer of keuken, dat wordt de 'extra' aanvoer over alle aanvoerventielen verdeelt en niet specifiek die in de slaapkamers respectievelijk woonkamer. Hierdoor krijg je als nog een menging dan je wilt. Ook staat een zone altijd voor minimaal open, zodat er altijd een minimale ventilatie is.
Voordeel van deze unit is het gewicht, standaard zij en boven huis-aansluitingen en omdraaibare buitenlucht ingang rechts of links. Een tweak pluspunt is de modbus aansluiting.
Het lijkt een aantrekkelijk systeem voor vraaggestuurd ventileren, als mijn onderstaande redenaties kloppen:
- Minder bewegende kleppen, en bijbehorende geluiden, zoals soms gemeld voor Itho QualityFlow.
- Het lijkt me mogelijk om de afzuiging van het woon gedeelde op een motorloze afzuigkap te plaatsen (met goede vetfilters). QuattroZone en HRU400 lijkt de enige oplossing met ruim debiet. Zou dit inderdaad een stille en energiezuinige afzuigkap opleveren?
- Het twee zone concept heeft denk ik een klein energievoordeel tov bijvoorbeeld QualityFlow, omdat we in ons oude niet optimaal geïsoleerde huis het liefst enkel de woonkamer echt warm zouden houden. Bij QualityFlow zou bijvoorbeeld de verse lucht in de woonkamer via/vanaf een koude ‘zone’ komen.
Kleppen hoor ik nooit, zij heel stil (ze zijn ook groot en de stappenmotor is klein).
Afzuiging zou ik niet doen, zie hieronder.
Dat voordeel is dus nog beperkter dan gedacht omdat het zone systeem anders werkt dan je denkt, door dat het focused in plaats van dat het echt om 2 aparte zones gaat.
In deze kleppen zit echts niets, alleen een simpele Chinese stappenmotor. Het gebruikte kliksysteem klikt niet echt stevig vast. De logica voor de zonering zit standaard al in de aanstuurunit in het apparaat, uitbreiden later kan altijd nog. Het hogere kosten voor een zoeringsset bij Itho komen doordat er ook 2 CO2 sensoren worden meegeleverd, die een adviesverkoopprijs hebben van € 242,- per stuk.
Daarnaast is het raadzaam om ook minder gebruikte ruimten continu te ventileren.
Daarom gaat in dit systeem een zone ook nooit 100% dicht, maar blijft voor een x% open staan zodat er altijd overal een minimale ventilatie is. Hierdoor heb je wel mindervoordeel van de zones, dan je zou verwachten.
Verder zou ik - als de optie er is - altijd kiezen voor een gemotoriseerde afzuigkap in plaats van een motorloze.
Zou ik ook doen. Ik heb gekozen voor een recirculatie afzuiging in de kookplaat en dan de WTW ventielen los er boven hangen. Als een beetje afzuiging wilt hebben voor het koken, minimaal 300m3/h (voor elektrisch koken, bij gas wil je echt wel 600m3/h halen) is moeilijk te behalen. Als je het zo instelt dan krijgen je andere standen voor die ruimte ook al erg veel debiet. Andere WTW die het ondersteunen doen dit bijvoorbeeld via een aparte aansluiting en systeem om het debiet te maximaliseren wanneer er gekookt wordt.
fietsenrex schreef op zaterdag 3 juni 2023 @ 13:28:
[...]
In mijn geval heb ik 2 jonge kinderen die op andere tijden slapen dan wij als volwassenen, en ook spelen ze op hun slaapkamer en zijn wij in de woonkamer.
Met zone regeling zou je dan de woonkamer of 1 (of meer) slaapkamer(s) minder ventileren als je WTW onvoldoende capaciteit heeft om je gehele huis te ventileren.
Met zone regeling mag je volgens de richtlijnen een kleinere WTW plaatsen omdat niet alles gelijktijdig geventileerd word
Je maakt hier een denk fout: met een zone-regeling ga je niet ergens minder ventileren, maar juist gerichter ventileren daar waar het nodig is. De Itho zoneset wordt standaard met 2 CO2 sensoren geleverd (idee is voor de woonkamer en hoofdslaapkamer), zodat de extra ventilatie alleen daar plaats vind waar die nodig is op basis van hogere gemeten CO2 waarden. Als je kinderen dus veel spelen in hun eigen kamer, dan plaats je daar een extra CO2 sensor en is er altijd voldoende ventilatie, maar alleen wanneer ze daar spelen en de minimale ventilatie niet voldoende is. (Een sensor is helaas duur, vanaf € 160 per stuk te krijgen)
Wat Itho zelf zegt bij de DuoZone set: "
Met de HRU 400 DuoZone set in combinatie met de HRU 400 wordt er gerichter geventileerd op de toevoer naar de woon- en slaapzone. Dit heet zonering. Dit op basis van CO2 meting door CO2-sensoren in de woon- en hoofdslaapkamer. Dit is energiezuiniger, reduceert geluid en zorgt voor een gezond binnenklimaat waar het op dat moment nodig."
Een vast debiet per ruimte gaat goed zolang je aan het debiet houdt, maar als je kind een slaapfeestje houdt met 3 vriendjes dat is de CO2 in de slaapkamer binnen no time op een knalrood niveau en als je de WTW op stand 3 zet is het bezig de bijna lege woonkamer te verversen. Dat werkt lekker... Natuurlijk zijn dit de uitzonderingen die zelden voorkomen en je kan altijd een raam openzetten. Met de Itho set gaat dit geautomatiseerd met natuurlijk de max aan capaciteit. Met de max instellingen van de HRU 400 blaast er dus 300m3/h door de woonkamer of de slaapkamers, maar alleen wanneer dat nodig is en zolang als dat het CO2 of RV niveau te hoog is.