Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen Vorige deel Overzicht Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3
Acties:
  • 2.338.545 views

Acties:
  • +42 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Mede-auteurs:
  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 18:22

HarmoniousVibe

  • Speedy-Andre
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 20:36

Speedy-Andre

  • antonboonstra
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 20:05

antonboonstra

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 18:52

Notna

  • kevineppo
  • Registratie: Mei 2013
  • Laatst online: 20:03

kevineppo

Matched: multi, lg

Lucht/Lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen (airco)

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/xHcMja1J0ETJoQq4kucdpb4q.jpg
Welkom in het vernieuwde topic over lucht/lucht warmtepompen, in de volksmond beter bekend als de airco. Het topic voor iedereen die geen zin heeft om badend in het zweet 's nachts wakker te worden in de zomer. Of voor die mensen die gewoon niet tegen warmte kunnen :p. Maar, nu ook voor mensen die willen besparen op hun energierekening. Dit topic gaat nu niet langer alleen over koelen, maar ook over verwarmen. Het is bedoeld als opvolger van onderstaande topics.
Voorgangers:
Koelen
Het grote airconditioning topic
Het grote airconditioning topic - Deel 2

LET OP: dit topic is oud. Hier vind je deel 2:
Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen - #2

Verwarmen:
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Merkspecifieke topics:
In dit topic kan je terecht omtrent specifieke instellingen en gebruik met MHI (Mitsubishi Heavy Industries) lucht/lucht warmtepompen: MHI instellingen topic

Hoe werkt het?
De meeste mensen denken bij airco's al snel aan de grote, energieslurpende, luide apparaten uit Amerika. Alleen wat wij hier een airco noemen, noemen ze in Amerika een "mini split". Een relatief kleine warmtepomp die tot ver beneden het vriespunt warmte uit de omgeving onttrekt en verplaatst. De vloeistof die in de airco wordt opgewarmd wordt vervolgens naar binnen of naar buiten gepompt, afhankelijk van of je aan het verwarmen of koelen bent. Voor een wat diepere duik in de werking van een airco als warmtepomp, kijk eens naar deze video van Technology Connections. Maar in het kort kunnen we het als volgt samenvatten:

Een airco is eigenlijk vrij simpel: men neme een gesloten circuit van leidingen dat gevuld is met een koudemiddel. In dit circuit bevinden zich vier onderdelen: een compressor (4), een condensor (1), een ventiel (2) en een verdamper (3). De compressor comprimeert het gas en zet het onder een hoge druk zodat het kookpunt verhoogd wordt. Tijdens dit proces ontstaat warmte. Omdat het gas nu onder hoge druk staat, zal het gas bij een hogere temperatuur kunnen condenseren. Dit gebeurd in de condensor waar het gas wordt afgekoeld. Hierna vervolgt de vloeistof zijn weg naar de verdamper. Hier zit een speciaal ventiel (2) waar de vloeistof doorheen stroomt. Aan de andere kant van dit ventiel is de druk lager: het gevolg is dat de vloeistof verdampt en warmte opneemt van zijn omgeving. Nadat het gas de verdamper weer heeft verlaten, wordt het door de compressor weer aangezogen en onder druk gezet: het gas wordt hierna weer een vloeistof.

Het proces is vergelijkbaar met hoe water zich gedraagt in een snelkookpan. Door de hoge druk blijft het water ook bij hogere temperaturen dan 100 graden vloeibaar. Haal je de druk eraf (wat niet aan te raden is bij een snelkookpan), dan wordt al het water omgezet in stoom. In de verdamper van een airco gebeurd hetzelfde, maar dan gecontroleerd en met een koudemiddel waarvan de kooktemperaturen aanzienlijk lager zijn (+/- 7 graden Celsius).

Dit proces kunnen we gebruiken om een ruimte af te laten koelen of om deze juist te verwarmen. Het mooie aan dit proces is dat we meer warmte kunnen transporteren dan we aan elektrische energie van het net onttrekken. De ratio tussen opgenomen energie en verplaatste energie noemen we de COP, oftewel de Coefficient of performance
Verwarmen met een airco
De stelregel is eigenlijk wel dat je met alleen koelen met veel meer weg komt dan met verwarmen. Hier komt de eerder genoemde COP om de hoek kijken. Je zou het wellicht niet direct denken (de airco wordt al enkele decennia verketterd als energievreter) maar koelen kost slechts een fractie van de energie die je spendeert aan verwarmen. De reden daarvoor is logisch: in de zomer is het buiten vaak een graad of 25/30 en willen we het binnen een graad of 21~23 hebben. Een relatief klein verschil. In de winter daarentegen willen we het binnen graag op 21 houden terwijl het buiten rond het nulpunt zweeft. Dat grotere verschil zorgt ervoor dat we in de winter veel meer een beroep doen op het systeem. En daarom willen we met verwarmen graag een systeem dat zo goed als mogelijk is toegespitst op het huis. Een ander reden is wat technischer: bij temperaturen in de lagere regionen moet het systeem met hogere drukken werken om genoeg warmte te kunnen transporteren. Dat kost meer energie.

Indien je wilt verwarmen met een airco is het zeer aan te raden om te kijken naar een van de A-merken (Mitsubishi en Daikin). Deze hebben over het algemeen een hogere COP en zijn dus aanzienlijk efficiënter. Verder is de regeling van deze merken voor verwarmen vaak beter, wat een rustigere binnen- en buitenunit tot gevolg heeft.
Wat voor systeem moet ik nemen?
Nu wordt het verhaal helaas een stuk lastiger, omdat dit grotendeels afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie. Er zijn drie soorten airco waarin we onderscheid kunnen maken. Single-split, multi-split en mobiel. Een mobiele airco kan over het algemeen enkel gebruikt worden om te koelen. Verder maken ze erg veel lawaai en is het stroomverbruik behoorlijk veel hoger dan een split unit. Kan je écht, absoluut geen split kwijt en wil je wel actief koelen en/of verwarmen? Kijk dan eens naar een monoblock airco. Meer informatie over dit type airco kan je onder andere vinden in het Innova 2.0 monoblock airco topic. In tegenstelling tot een mobiele airco heeft deze 2 luchtdoorvoeren, waardoor je ruimte niet op onderdruk komt te staan. Omdat de compressor binnen staat maakt deze wel meer lawaai dan een split unit en de efficiëntie is over het algemeen lager.
Multi- en single-split
Dan blijven er twee serieuze opties over die allebei gemeen hebben dat ze onder de categorie split-unit vallen. Er is sprake van een buitendeel en een of meerdere binnendelen. Bij multi-splits is er sprake van een buitendeel, en meerdere binnendelen. Single splits hebben een binnendeel en een buitendeel. Vanuit esthetisch oogpunt (bij veel Tweakers speelt ook de WAF factor een grote rol) is een multi-split vaak wenselijk. De keuze voor een multi-split is echter niet voordehandliggend.
Multi split voor en nadelen
Een multi split heeft als grootste voordeel dat er maar één buitenunit nodig is voor tot wel 4 binnenunits. Om deze meerdere binnendelen van genoeg koudemiddel te voorzien, hebben ze vaak zwaardere compressoren ten opzichte van de single broertjes en zusjes. Dit kan betekenen, als slecht 1 van de binnenunits aan staat, dat de airco gaat pendelen. Daarnaast is bij vrijwel iedereen de warmtevraag het grootste in de woonkamer. Slaapkamers worden vaak niet of heel weinig verwarmd, en dan helpt die grote compressor niet. Verder heeft een multi split last van 'bleeding', wat betekent dat een deel van de warmte of koelte van de ene unit 'lekt' naar de andere units, ook als ze niet aan staan. Als laatste is een multi split vaak duurder dan meerdere single splits

Bij veel koelen kan de multi juist weer een schaalvoordeel bieden. Ik kan hier mijn eigen situatie mooi als voorbeeld hanteren. Er hangen hier drie single splits die allen een minimumvermogen hebben van zo'n 150W. Als die alle drie in de winter aan staan, dan verbruiken ze samen 450W. Dat is vaak meer dan het minimumvermogen van een multi split in de zomer. Die kan zijn minimumvermogen netjes verdelen over alle units die aan staan. Staan de binnenunits vaak tegelijk aan zoals bijvoorbeeld 2 binnenunits in dezelfde (woon)kamer? Dan kan een multi split een goede oplossing zijn.
Hoeveel vermogen heb ik nodig?
Liefst zo min mogelijk :). Een belangrijk feit om in het achterhoofd te houden is dat een aircosysteem net als een CV ketel een minimum en een maximum vermogen heeft. Je CV ketel buffert deze warmte in water, wat samen met je radiatoren of vloerverwarming uitstekend in staat is om energie op te slaan en langzaam af te geven. Hiermee is het dus relatief eenvoudig om de temperatuur in een kamer redelijk constant te houden, ondanks dat je ketel niet constant aan staat. Een aircosysteem heeft dit niet. Deze verplaatst energie in de lucht, en als het minimumvermogen wat hij minimaal kan transporteren teveel is voor de ruimte, dan wordt het setpoint in de ruimte inherent overschreden. Het gevolg is dat de compressor in je buitenunit, net als je CV ketel, aan en uit zal gaan. Dit gedrag noemen we pendelen. Het vervelende aan een pendelend aircosysteem is dat dit vaak merkbaar is aan het comfort in de ruimte omdat de temperatuur aanzienlijk kan fluctueren.

Er wordt vaak gezegd dat pendelen een negatief effect heeft op de levensduur van de compressor. Graag verwijzen we daarvoor naar deze post. Pendelen heeft geen effect op de te verwachte levensduur van de compressor:
Hespy schreef op dinsdag 27 december 2022 @ 11:19:
[...]


De uitleg die je geeft klopt totaal niet, een compressor is zuiggas gekoeld en zal door het draaien de olie en de windingen kouder hebben dan wanneer hij stil staat, dit is een misvatting die de mensen zonder koeltechnieshe achtergrond maken. 95% van de compressor is lage druk enkel vanaf de persklep zal het warm worden waar de compressie gebeurt.

Het pendelen met een inverter compressor heeft totaal geen invloed op de levensduur. De mensen leggen een link van vroeger toen er nog een hoofd en een start wikkeling in de compressor zat met een start relais en een contactor. Door het veel starten en stoppen kwam er slijtage aan de relais en contacten. Maar sinds de inverter speelt dit geen rol. Een compressor van een frigo star ook tussen de 4 en 6 keer per uur. Het enige nadeel van pendelen is dat het comfort minder zal zijn omdat de temperatuur niet constant blijft.
Dat gezegd hebbende, wil je ook niet te weinig vermogen hebben natuurlijk. Concreet, hoeveel vermogen is er nu benodigd? De meeste accurate berekening vermogen voor verwarmen wordt bereikt door een extern bureau een op maat berekende warmteverliesberekening te laten maken. Dit is kostbaar en de ervaring leert dat als we de gegevens hier https://bouw-energie.be/n...n/warmteverliesberekening invullen we tot een goed resultaat komen. Vraag je installateur bij grote afwijking hoe hij aan zijn waardes komt. Ervaring leert dat ze bijna altijd te grote vermogens willen plaatsen. Better safe then sorry, maar groter is met warmtepompen niet beter.

Voor verwarmen kan een parallel getrokken worden met een bestaande CV installatie. Houdt er daarbij wel rekening mee dat veel CV installaties _zwaar_ overbemeten zijn en daardoor minder efficient zijn. Ter vergelijking: ik verwarm hier met 2 x 3,5 kW waarbij de unit op de eerste verdieping doorgaans uit zijn neus zit te eten. Het CV systeem wat hier hangt is 36kW.. Dit komt omdat het vermogen vooral nodig is voor warm water tappen. Een ander dingetje wat belangrijk is: het opgegeven vermogen is doorgaans het koelvermogen. In verwarmingsmodus kunnen ze vaak meer leveren. Beneden hangt hier bijv. een 3.5, die in warmtemodus 4.2 kan produceren. Op de max draaien is echter wel killing voor je COP, dus als het je hoofdverwarming wordt, ga dan niet voor het kleinst mogelijke. Mocht het eens -10 worden buiten dan bestaat de kans dat je unit te weinig warmte kan leveren. Hier kan je zien dat dat soort omstandigheden vrij uniek zijn: https://www.wintergek.nl/...lde-temperatuur-nederland

Om een inschatting te maken hoeveel vermogen je nodig hebt voor je totale woning zou je, net als bij het berekenen voor een lucht/water warmtepomp, kunnen beginnen met de Koevlaas formule (let op, betreft hier verbruik voor je hele woning inclusief SWW). Let hierbij dus wel op dat je alleen het gasverbruik voor verwarming hier invult. Als je weet wat je verbruikt in de maanden dat je je verwarming niet gebruikt weet je wat je verbruik is voor warm water en koken. Dit verbruik trek je dan van je totale verbruik af en dat is dan je gasverbruik voor verwarmen van je huis.

Koevlaasformule is: Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Voor een gemiddelde (tussen)woning kan je denken aan een 3.5 kW of 2x2.5 kW unit voor de woonkamer, en 2kW tot 2.5 kW units voor de slaapkamers (welke meestal al overbemeten zijn gezien de relatief lage warmtevraag, maar kleiner is er meestal niet).
Verhaal over koelmiddelen: R410A en R32
In elke warmtepomp, zo ook de airco's, zit een koudemiddel. Dit middel is zo ontworpen dat het precies verdampt en condenseert met een bepaalde temperatuur en druk, om zo effectief warmte te kunnen verplaatsen. Koudemiddel als broeikasgas is zeer potent. Hoewel een goed afgeperst en gevacumeerd nauwelijks lekt, is het verstandig om te kiezen voor een warmtepomp met bijvoorbeeld R32. Dit heeft een lagere 'global warming potential' dan bijvoorbeeld R410A.
Om de afbraak van de ozonlaag tegen te gaan wordt sinds eind jaren 90 van de vorige eeuw het koudemiddel R410A veel gebruikt. R410A bestaat uit een combinatie van R125 en R32. Dit koudemiddel zorgt echter wel voor CO2-uitstoot, waardoor R410A een relatief grote impact heeft op de opwarming van de aarde. R410A heeft een Global Warming Potential (GWP) van 2.090. R32 brengt net als R410A geen schade toe aan de ozonlaag, maar stoot fors minder CO2 uit. R32 heeft namelijk een GWP van 675. Naar verwachting wordt er op grote schaal overgestapt op R32 als koudemiddel.

Voordelen
Het gebruik van R32 biedt ten opzichte van R410A verschillende voordelen:

• R32 biedt een 10% hogere efficiëntie dan R410A. Dit leidt tot een hogere prestatiecoëfficiënt en hogere score op de Energie Efficiëntie Richtlijn (EER).
• R32 is weliswaar ontvlambaarder dan R410A, maar biedt een lage verspreidingssnelheid van 1,9 km/h. Om te ontbranden is daarnaast een concentratie van 0,3 tot 0,6 kg per m3 nodig en een ontstekingsbron met directe vlam van meer dan 640 °C.
• R32 biedt betere prestaties dan R410A bij extreme buitentemperaturen.
• Het aardverwarmingsvermogen (Global Warming Potential) van R32 (675) bedraagt slechts een derde van de GWP van R410A (2.090).
• R32 bestaat uit slechts èèn bestandsdeel, waardoor het koudemiddel eenvoudig kan worden gerecycled en hergebruikt.
• R32 is makkelijker in gebruik voor installateurs en onderhoudsmonteurs dan R410A. Het koudemiddel kan zowel als vloeistof als gas worden gevuld.
• De werkdruk van R32 is vrijwel gelijk aan die van R410A.
Kortweg: R410A vermijden tenzij je de airco praktisch gratis krijgt. Oudere middelen als R407C moet je niet eens overwegen :)
Kosten drukken met gedeeltelijke zelfinstallatie
Een beetje doe-hoe-zelver zal weinig moeite hebben met de installatie. In de basis is dat vrij simpel:
• Ophangen van de binnenunit. Zorg ervoor dat deze WATERPAS hangt! Een binnenunit die niet waterpas hangt gaat (waarschijnlijk) water uitspugen.
• Plaatsen van de buitenunit. Liever heb je deze ook waterpas, maar veel maakt het hier niet uit. De buitenunit produceert ook condens als je de airco laat verwarmen. Je wilt niet dat dit water langer in de buitenunit blijft staan dan nodig is.
• De elektra. Zie hiervoor de FAQ: Over het aanleggen van elektra
• Een gat in de buitenmuur boren. Zie hiervoor de FAQ: Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
• Goten monteren aan de buitenmuur. Is optioneel en moet je zelf weten.
• Het spannende deel: de leidingen! De leidingen zijn gemaakt van koper en voor de apparaten waar we het in dit topic over hebben zijn deze doorgaans van het formaat 1/4 (trekleiding) en 3/8 (persleiding). Deze leidingen laten zich relatief makkelijk buigen, doch vereist dit wel wat finesse. Wat je kan doen is een stuk leiding opofferen om even te oefenen. Dan kan je makkelijk voelen hoeveel kracht je op zo'n leiding kan zetten voordat hij knikt, en uit ervaring kan ik zeggen dat dat best wel veel is. De truc achter het buigen van deze leidingen is om niet teveel in een keer te willen buigen. Voor een 90 graden bocht is doorgaans zo'n 10cm nodig, probeer zo'n bocht niet in een kleinere radius te buigen, dat gaat vaak niet goed. Als je je daar aan houdt en stukje voor stukje de leiding tussen je twee duimen en wijsvingers buigt, dan kan er weinig mis gaan. Als je de leiding knikt, dan voel je dit onmiddellijk omdat de leiding direct meegeeft. Buig in dat geval de leiding direct terug en kijk of je de bocht een stukje verderop kan maken. Vaak is zo'n leiding nog wel te redden. Maar eigenlijk ben je gewoon een hork geweest.. ;) Heb je perse een hele scherpe bocht nodig, dan zit er weinig anders op dan een stuk isolatie te verwijderen en een pijpenbuiger te gebruiken. De weggesneden isolatie moet uiteraard wel weer terug!
• Nu wordt het toch echt tijd om een STEK-monteur in te schakelen. Deze zal de benodigde koppelingen aan het systeem lassen, de leidingen vullen met stikstof (druktest, en om alvast alle 'troep' uit de leidingen te verdrijven), vacumeren en tenslotte het systeem in bedrijf stellen. Met meetapparatuur wordt vastgesteld of de goede hoeveelheid koudemiddel in het circuit aanwezig is. Dit is cruciaal, want bij een tekort aan koudemiddel zal het koudemiddel gaan verdampen voordat het de verdamper bereikt heeft. Je kan dit makkelijk zien als de leidingen bevriezen voordat ze in de binnenunit verdwijnen. Een teveel aan koudemiddel zal weer tot gevolg hebben dat het middel halverwege of erger nog, na de verdamper gaat verdampen. Dan koelt het apparaat wel, maar bij lange na niet op volledig vermogen. Dit zuipt ook energie, want de compressor zal maximaal gaan werken omdat de verdamper in de binnenunit niet de verwachte temperatuur haalt. In het ergste geval bereikt koudemiddel in vloeibare vorm de compressor. Vloeistoffen zijn niet comprimeerbaar dus dan schakelt het systeem uit (of raakt de compressor defect).

Graag wil ik benadrukken dat we in dit topic GEEN support leveren op het zelf doen van handelingen die normaliter alleen door gecertificeerde monteurs gedaan mogen worden. Theoretisch gezien mag je wel je eigen unit dichtlassen als je dat wilt, maar doorgaans zijn de monteurs daar niet happig op: zij zijn immers verantwoordelijk voor het lekdicht opleveren. Het koppelen van de leidingen en vrijlaten van het koelmiddel is zelfs strafbaar.
Zijn er installaties zonder STEK monteur?
Dat kan. Je kan een airco nemen met snelkoppelingen. Daar is geen monteur voor nodig. Een alternatief is om bij de bouwmarkt een simpele Tristar split-unit te halen. Deze zijn zelf te installeren. Zie bijvoorbeeld hier voor een voorbeeld van de installatiehandleiding. Let erop dat je GEEN garantie kan claimen op deze apparaten als je ze zelf installeert. Uit ervaring weet ik echter dat het prima kan werken. Mijn Tristar heeft het 5 jaar bij mij thuis gedaan en hij doet nu zijn werk bij een vriend van mij. Of de installatie van deze systemen legaal is laat ik in het midden.

Ik noem Tristar specifiek omdat ik er ervaring mee heb. Wellicht heeft jouw bouwmarkt andere merken in de aanbieding (doorgaans zijn het toch gewoon apparaten van het Chinese Chigo).
Real-life energieverbruik van verwarmende tweakers!
TweakerRuimte in M3EnergielabelSetpoint24/7 of tijdVerbruik
Glashelder110A2316 h/d 23, 8 h/d 21<Linkje>


*Idee is om hier linkjes op te nemen waar tweakers zelf hun verbruik kunnen bijhouden volgens een standaard template.



FAQ

In de handleiding staat dat een C30A groep nodig is voor een single split. Dat lijkt me veel te zwaar?
Dit wordt inderdaad vaak aangegeven, maar is hopeloos voorzichtig. Waar rekening mee gehouden moet worden is het aanloopvermogen van een airco systeem. Omdat het een compressor is, kan er kortstondig een stevig piekvermogen gevraagd worden, al helemaal als er geen soft start op het systeem zit. Een 3.5 kW Mitsubishi Heavy lijkt bijvoorbeeld ongeveer 1.5-2 kW aan stroom op te nemen tijdens de start. Aangezien er 16*240V=3840W maximaal op een groep mag past dit dus prima. Zit je daar net tegenaan, ga dan voor een 20A groep. Een B-karakteristiek aardlekschakelaar 30A is voor de meeste standaard woonhuizen prima.

Het is dus verstandig om een (grotendeels) aparte groep voor je airco's te hebben, met een werkschakelaar als je het echt netjes wilt doen volgens de regels. Mocht je ècht niet een nieuwe groep kunnen aanmaken en moet je werken vanaf een bestaande groep (of stopcontact!); zorg dan dat deze groep veelal 'kort' gebruikers heeft en/of laag vermogen vragen. Werken met een werkschakelaar is dan wel een prè.
Ik wil graag mijn hele huis c.q verdieping verkoelen. Kan ik op zolder, in de overloop, een unit plaatsen en verwachten dat dit werkt?
Deze vraag komt erg vaak terug. Als het even kan, probeer dan in elke ruimte een kleine binnenunit op te hangen. Dan weet je niet alleen zeker dat het comfort is zoals je verwacht, maar kan je ook nog eens per kamer instellen wat de temperatuur moet zijn. Wil/kan je geen binnenunit in elke kamer hangen? Overweeg dan de kanaalairco. Deze worden langzaamaan vaker aan consumenten aangeboden. Zo heeft Daikin bijvoorbeeld een systeem met Airzone. Hiermee heb je 1 buiten en 1 binnenunit die gekoppeld zit aan een plenum. Vanaf die plenum gaan er +-200 mm buizen naar elke kamer. In elke kamer kan je dan een thermostaat ophangen, waarmee je per kamer de temperatuur kan bepalen. Zie bijvoorbeeld
lemming_nl in "Lucht/lucht warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen"

Kan/wil je dit ook niet? Dan zou je een unit op de overloop kunnen hangen. Maar weet dat dit waarschijnlijk niet het effect gaat hebben waar je op hoopt. Als je alle deuren open laat en de unit bijtijds aanzet, zal de algehele temperatuur dalen dan wel stijgen. Echter; je zal temperatuurverschillen kunnen ervaren en de airflow is natuurlijk verre van ideaal. Je zal in sommige situaties noodgrepen moeten doen om de lucht goed over beter verspreid te krijgen. Denk aan het plaatsen van ventilatoren in de deuropeningen van kamers om de lucht aan te zuigen en de kamer in te blazen vanuit de gang etc.
Er zijn verscheidene Tweakers die met een dergelijke set-up prima resultaten halen. Maar als je dus in de nacht de deur van een slaapkamer dicht doet, zal die kamer onherroepelijk weer opwarmen/afkoelen. Het zal ook wellicht minder efficiënt zijn (zowel in verbruik als in ervaring) dan een unit in elke kamer. Maar het is nog altijd beter dan een mobiele airco :+
Ik laat een nieuwe airco installeren, maar doe het voorwerk zelf. Zo wil ik zelf alvast de gaten gaan voorboren. Welke diameter heb ik nodig?
We gaan er dan even voor het gemak van uit dat èèn unit, 4 buizen heeft, te kennen:
• Èèn (vloeistof) aanvoer
• Èèn (vloeistof) afvoer
• Condensleiding
• Stroom- c.q sturingskabel
Per 'pakket' moet je zo een 25 tot 30 mm rekenen. Het eea is nog wat 'flexibel' omdat de mantel van de koelvloeistofbuizen in te drukken is. Als je de buizen bij elkaar taped op het punt dat door de muur gaat, dan heb je zo een paar mm speling. [/quote]
Wat zijn goede merken?
Ah, een discussie zou oud als dat AMD en Intel aan het strijden zijn met hun CPU's :+. Kort gezegd heb je premium merken en niet premium merken:

Premium:
• Daikin
• MHI
• Mitsubishi
• Toshiba

Iets minder premium:
• Fujitsu
• Samsung
LG
• Panasonic

Helemaal niet zo premium:
• Midea
• Chigo/Tristar

Nu willen we hiermee niet meteen zeggen dat je troep koopt als je voor de 'iets minder premium' merken gaat. Waar de meeste het wel over eens zijn, is dat de WiFi controller van Daikin een hele simpele, OOTB integratie heeft met Domoticz (en zit tegenwoordig standaard bij de wat uitgebreidere modellen), waarbij de controller van MHI en de bijbehorende app weer redelijk matig zijn. Voor de Home Assistant liefhebbers heeft MHI dan weer een doe-het-zelf oplossing met een Wemos D1 mini. LG heeft ook een hele goede app integratie. Uiteindelijk gaat het om de volgende formule:

• WAF/HAF (Wife Acceptance Factor / Husband Acceptance Factor)
• Budget
• Waar leg jij de nadruk op ? (SEER/SCOP waardes, geluid, uiterlijk etc.)
• Wat is het je waard?
• Wat is er beschikbaar?

Het is dus een antwoord met nog meer lagen dan de gemiddelde ui. En het is ook nog eens afhankelijk van je installateur (als je die hebt) omdat die ook erg merkvast zijn bijv. Dus zoals alles wat je via advies van Tweakers wilt kopen: maak een lijstje met voor en tegen en trek daar je conclusie uit!
Mijn airco heeft een (enorme) afwijking als ik kijk naar de gemeten temperatuur bij de unit vs mijn eigen metingen in de kamer. Klopt dit?
Kort gezegd; ja. En dat heeft vaak te maken met de manier waarom er gemeten wordt. Vaak gebeurt dit middels een sensor die de temperatuur meet van de aanzuigende luchtstroom van de binnenunit. Aangezien die vaker tegen het plafond zit (en warmte stijgt) zal daar een verschil in zitten. Bij sommige merken kan je een 'offset' instellen (dus een afwijking handmatig toekennen aan wat de unit meet), maar vaak is het een kwestie van even wennen en er zelf rekening mee houden.
Wat vinden we van condenspompen?
Simpel; het is een noodzakelijk kwaad. Maar als je ze enigszins kan vermijden moet je dat vooral doen. Condenspompen maken veelal best wat lawaai en zijn èrg storing gevoelig.
Heb ik een onderhoudscontract nodig?
Onderhoudscontracten heb je al voor 120 euro per jaar. Hiervoor krijg je èèn keer per jaar een schoonmaakbeurt van binnen en buiten unit en doen ze een F-gassen lek test. Daarnaast rekenen ze vaak geen voorrijkosten indien er problemen zijn. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om af te nemen om de verlengde garantie te krijgen.

Moet je het dan afsluiten? Dat ligt er enorm aan. Voor particulieren wordt het niet heel veel gedaan. Vergelijk de airco unit met je koelkast. Dat is immers ook een warmtepomp. Naast zo nu en dan goed schoonmaken is er weinig écht onderhoud nodig. Als je zelf dus regelmatig de roosters schoonmaakt (binnen en buiten), wat lekbaktabletten koopt en weet hoe je die plaatst en gewoon zorgvuldig met de units omgaat, is er zeker de eerste 3 tot 5 jaar geen onderhoud nodig. Je kan de onderhoudsmiddeltjes die de monteurs gebruiken ook zelf aanschaffen en er zijn best wel wat tutorials te vinden die uitleggen wat je kan doen om bijv. de condensor schoon te maken. Het ligt dus vooral aan je eigen kunnen en of je zekerheid wilt afkopen voor een bedrag per jaar.
Hebben jullie nog adviezen voor installateurs in regio X?
Wordt nog aan gewerkt!
Zijn er ook installateurs die eigen gekochte onderdelen willen installeren (of alleen in gebruik willen stellen)?
Ja, die zijn er, maar schaars. En dat heeft veelal te maken met de marges en garantie perikelen. Zo zijn er best veel mensen die middels dit topic Airco bestellen in het buitenland airco's uit het buitenland halen, zelf installeren en dan tot de conclusie komen dat er niemand is die het in gebruik kan nemen. Je kan dan de weg bewandelen van het zelf vacuümeren en afpersen van de leidingen door een setje te kopen op Amazon, maar weet wel dat dit tegen de wetgeving is (mag hier ook niet besproken worden!). Niet dat de F-gassen controleur je aan je kraag de gevangenis in gaat slepen, maar als er iemand komt controleren of de unit veroorzaakt schade aan het huis, dan kan je een boete krijgen c.q fluiten naar je verzekering
In de handleiding staat dat de leidinglengte maximaal X meter mag zijn voor hij bijgevuld moet worden. Dienen beide leidingen bij elkaar opgeteld te worden bij de totale leidinglengte?
Nee :)
Die berekeningen en adviezen zijn leuk, ik kom uit op 3 kW, maar er wordt mij 6 kW geadviseerd?
Helaas zien we dit wel vaker.

Monteur zijn over het algemeen redelijk conservatief. Dat is ook enigssinds logisch. Als de monteur precies genoeg vermogen installeert, loopt die het risico op klachten als het in een ruimte niet snel genoeg koud danwel warm wordt. Hetzelfde zie je bij CV monteurs: die installeren een nieuwe ketel en zetten de CV-water temperatuur op 80 graden, dan is het lekker snel warm binnen. CV monteurs zijn straks overigens verplicht om een installatie waterzijdig in te regelen.

Meerdere tweakers op dit forum kunnen je vertellen dat het berekende vermogen echt genoeg is. Twijfel je alsnog? Overweeg dan een warmteverliesberekening uit te laten voeren. Dan weet je het 100% zeker :)


Handige videos en links



Stappenplan schoonmaken van een unit

Nog wat meer videos over schoonmaken

Kanaalunit project

Schoonmaak van een FTXM, gemaakt door @Notna



Schoonmaken van een buitenunit
[YouTube: How to Clean Air Conditioner Outside Unit at Home || Step by Step ||]

[ Voor 128% gewijzigd door Glashelder op 14-03-2023 11:27 . Reden: Quote over levensduur compressor bij pendelen opgenomen ]

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BigEagle
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 18:27
Matched: multi, lg
Na 2 hete zomers zijn wij thuis klaar met hitte in huis :r. Vooral de kinderen op zolder hebben het zwaar gehad afgelopen zomer. Daarom ook aan het rondkijken naar airco voor in de 4 slaapkamers. 2 op 1 hoog tegen de buitenmuur en 2 op zolder, ook tegen dezelfde buitenmuur.

Afgesproken met een bedrijf dat ik zelf zo veel mogelijk ga doen, ik ben een ervaren klusser :*) : gaten in de muur boren, leidinggoot op de muur plaatsen, elektra enz. Deden ze niet moeilijk over gelukkig. De multi-split unit komt buiten op de grond te staan en dan met 2 zwarte leidinggoten omhoog.

Offerte gehad voor een LG MU4R25 voor € 3.750. Binnenunits zijn 2x 2.1KW en 2x 1.5KW.

Ik lees hier veel over Diakin, dat kost € 700 extra voor een vergelijkbare opstelling. Is dat het waard?

Met een hamer in je hand lijkt alles op een spijker...


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PoweRoy
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 13:30

PoweRoy

funky!

Matched: multi, lg
Zo ik ben dit jaar nu wel serieus bezig met een airco aan te schaffen. Vorig jaar offertes gehad voor 2000-2200 voor 1 airco, en 4000 voor 2 :/

3 aircos (2 slaapkamers en 1 keuken/leefruimte in aanbouw):
- LG Multisplit MU2R17-09-12 met een 2.5kw en 3.5kw binnenunit (keuken + slaapkamer 1)
- LG Single met PC09SQ 2.5 kw (slaapkamer 2)
Voor 3850 euro

Alleen wat mij opvalt is dat als ik ga voor 3x single buitenunits het 350 euro goedkoper wordt. Logica ontgaat mij.

2 buiten unit ipv 3 lijkt me esthetisch beter. Ze komen namelijk op de zijgevel redelijk in t zicht (boven aanbouw aan zijkant van ons huis).

Maar is er iets technisch wat beter is?

Verder is er voor die multi of 2x single ongeveer 150cm aan ruimte aan de muur. De single unit is 71 dus ik denk dat er 2 niet eens langs elkaar gaat passen.

[This space is for rent]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • HarmoniousVibe
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 18:22
Matched: multi, lg
PoweRoy schreef op maandag 12 april 2021 @ 08:31:
Zo ik ben dit jaar nu wel serieus bezig met een airco aan te schaffen. Vorig jaar offertes gehad voor 2000-2200 voor 1 airco, en 4000 voor 2 :/

3 aircos (2 slaapkamers en 1 keuken/leefruimte in aanbouw):
- LG Multisplit MU2R17-09-12 met een 2.5kw en 3.5kw binnenunit (keuken + slaapkamer 1)
- LG Single met PC09SQ 2.5 kw (slaapkamer 2)
Voor 3850 euro

Alleen wat mij opvalt is dat als ik ga voor 3x single buitenunits het 350 euro goedkoper wordt. Logica ontgaat mij.

2 buiten unit ipv 3 lijkt me esthetisch beter. Ze komen namelijk op de zijgevel redelijk in t zicht (boven aanbouw aan zijkant van ons huis).

Maar is er iets technisch wat beter is?

Verder is er voor die multi of 2x single ongeveer 150cm aan ruimte aan de muur. De single unit is 71 dus ik denk dat er 2 niet eens langs elkaar gaat passen.
Het ligt eraan hoe je gaat koelen/verwarmen.

Als je vaak beide units tegelijkertijd aan hebt staan dan is de kans groot dat die duosplit beter is. Dan kan een eventueel "overschot" aan capaciteit bij de ene binnenunit, namelijk worden gebruikt voor de andere binnenunit indien deze een tekort heeft. Ook qua pendelen zou dit beter kunnen zijn, als bijvoorbeeld de ene unit relatief veel vraag heeft en de andere weinig (bijvoorbeeld omdat het een hele kleine ruimte is).

Alles single split kan weer beter zijn als je vaak maar één unit aan hebt staan, want dan heb je namelijk een lager minimumafgitevermogen, waardoor je minder pendelgedragt zult hebben.

12 × LG 330Wp (Enphase) | Daikin FTXM-N 3,5+2,0+2,0kW | Panasonic KIT-WC03J3E5 3kW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PoweRoy
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 13:30

PoweRoy

funky!

Matched: multi, lg
PoweRoy schreef op maandag 12 april 2021 @ 08:31:
Zo ik ben dit jaar nu wel serieus bezig met een airco aan te schaffen. Vorig jaar offertes gehad voor 2000-2200 voor 1 airco, en 4000 voor 2 :/

3 aircos (2 slaapkamers en 1 keuken/leefruimte in aanbouw):
- LG Multisplit MU2R17-09-12 met een 2.5kw en 3.5kw binnenunit (keuken + slaapkamer 1)
- LG Single met PC09SQ 2.5 kw (slaapkamer 2)
Voor 3850 euro

...

Verder is er voor die multi of 2x single ongeveer 150cm aan ruimte aan de muur. De single unit is 71 dus ik denk dat er 2 niet eens langs elkaar gaat passen.
Nog even goed na gemeten. De ruimte waar 1 of 2 buiten units komt is 156cm breed. Dit is gemeten tussen regenpijp en lichtstraat in. Een single unit is 72+7 breed, de multi is 77+7cm breed.

Dan gaan 2 buiten units nooit passen, en dan wordt het dus automatisch een multi. Andere optie is op het platte dak plaatsen ipv aan de muur.

[This space is for rent]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Shiro
  • Registratie: November 2006
  • Nu online

Shiro

Serenity

Matched: multi, lg
Theone098 schreef op dinsdag 13 april 2021 @ 13:10:
[...]

Eigenlijk vanwege dit topic en omdat ik mensen ken met goede ervaringen (maar die ken ik ook met bijv. LG).
Daarna ben ik wezen kijken (en luisteren) naar verschillende airco's en het valt mij op dat de Daikin stil is en weinig tot geen mechanisch geluid maakt. In mijn slaapkamer is stilte belangrijk omdat ik een lichte slaper ben.

Kijk, het spare-parts verhaal wist ik niet, daar zal ik de aanbieder dan ook nog eens naar vragen. Thanks :) .


Ik heb overigens de eerste offerte binnen (incl. installatie):
E4795,- voor 2 single split Daikin units, waarvan 1 design (4,2kw woonkamer) en 1 perfera (2kw slaapkamer).
Of E3899,- voor 2 x perfera (5kw en 2kw) single split.

Lijkt mij aan de prijs als ik de overige prijzen hier lees?
Ik weet niet hoeveel werk het is om het te monteren bij jou, maar over het algemeen vind ik de offertes wel mee vallen, vooral die Prefera units zijn duur, als je voor een Comfora ga, ben je al wat goedkoper uit, maar esthetisch wel wat minder mooi en geef wifi support tenzij je los unit erbij koopt voor 100€

ik heb voor 5600€ het volgende:
4.2kW Perfera single split voor de woonkamer
4kW Multisplit met 2.5kW en 2kW Comfora units voor de slaapkamers aan de zuidkant op 1e en 2e verdieping

Dat is incl montage en materiaal en moest de multi split van het dak van de uitbouw naar de 2e verdieping, wat netjes onder de dakpannen weggewerkt was, hij was anderhalf dag bezig om het te monteren.

Hij was ongetwijfeld niet de goedkoopste, maar ook niet duur denk ik en na mijn ervaring met voorgaande aircobedrijven was ik wel klaar met zoeken.
RonJ schreef op dinsdag 13 april 2021 @ 15:35:
Mijn leverancier zit al vol t/m februari volgend jaar. Kwestie van extreem veel extra vraag naar airco's en een groot gebrek aan gediplomeerd personeel. Dat geldt momenteel voor vrijwel de hele bouw en installatiesector trouwens. Als iemand nu meteen voor je klaarstaat en niet ergens vorige maand is gestart met zn club, dan zou ik ernstig gaan twijfelen of dat wel een goede partij is.
Helemaal mee eens, ik had vorig jaar al airco's geïnstalleerd willen hebben, zelfs toen de offerte rond was kwam de partij niet opdagen, eerst was het Corona, daar had ik dan nog begrip voor, vervolgens 2 weken niks gehoord en weer achteraan gebeld, waren de units ineens niet meer leverbaar... die hebben mijn unit denk ik dan aan iemand anders verkocht ofzo.. Het liefst zou ik hun naam hier noemen om men te behoeden van dat soort bedrijven, maar dag mag denk ik helaas niet.

Eind februari drie bedrijven benaderd voor offerte,

Bedrijf 1:
kwam opdagen en had een offerte binnen een week gereed, uiteindelijk daar dus ook mee in zee gegaan en zie je dus boven wat de offerte was, airco's zijn ergens eind maart geïnstalleerd.

Bedrijf 2:
Zou op op maandag komen, kwam niet, foutje met planning ofzo.. netjes excuses gemaakt voor zijn fout. Foutje kan gebeuren denk je dan en zou de dag erna komen. Kwam weer niet, dit keer zonder afbellen zelfs! 8)7.

Bedrijf 3:
Ander bedrijf kwam na een maand met een mail dat ze het extreem druk hadden en dat het inplannen van een intake 65€ kost. Was toen al in zee gegaan met bedrijf 1.

Die lui hebben echt een luxe positie dus. Bedrijf 1 die bij mij kwam installeren gaf aan dat bij Daikin al wel wat leveringsproblemen waren en dat hij inderdaad meer dan genoeg werk heeft. Dit gaat overigens wel over regio Zuid-Holland, wellicht dat het in andere regio's wat minder druk is.

SR+ MiC


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Freekers
  • Registratie: April 2009
  • Niet online

Freekers

⭐⭐⭐⭐⭐

Matched: multi, lg
Tijd voor mij om ook een duit in het zakje te doen. Allereerst bedankt voor de topicstart, daar staan heel veel handige weetjes in, o.a. omtrent afzekerwaardes. Die zijn inderdaad rijkelijk overbemeten, of beter gezegd overdreven. Een enkele installateur adviseerde zelfs een 30A zekering bij een unit die max 10A kon trekken… tja, dan weet je inderdaad écht zeker dat de zekering er niet uit klapt.

Zoals alles tegenwoordig waar handjes aan te pas komen is ook de airco wereld verziekt. Installateurs zijn lastig te vinden en degene die je vindt zitten óf vol tot aan de herfst, óf rekenen de hoofdprijs. Ik heb 25 (!!) installateurs in de regio aangeschreven. Na dik een week heb ik slechts van de helft een reactie ontvangen, de andere helft heeft zeker al genoeg verdiend.

De situatie is als volgt:
Afbeeldingslocatie: https://xbackbone.freek.info/selA6/GozeFicA04.jpg/raw
*Klik* voor plattegrond beneden verdieping
*Klik* voor plattegrond eerste verdieping
*Klik* voor plattegrond tweede verdieping

Het betreft een huis uit 2017 met een platdak incl. dakterras per verdieping en volledige isolatie. Zodoende kom ik op de volgende waardes uit:
Woonkamer (89 m3)* = 3560 watt *(zie vragen hieronder)
Slaapkamer 1 (41 m3) = 1640 watt
Slaapkamer 4 (46 m3) = 1825 watt

Ik wil graag een multi-split airco met 1 buitenunit en 3 binnen units. De buitenunit kan op het dakterras komen te staan en de binnenunits moeten komen te hangen in de woonkamer, slaapkamer 1 en slaapkamer 4. De bedoeling is om de woonkamer en slaapkamer 4 OF 1 tegelijk te kunnen koelen.
Ik krijg echter van meerdere installateurs het advies om 2 buitenunits te pakken en i.p.v. 1 buitenunit. Redenen lopen uiteen van te hoge afzekerwaardes tot (te) lange koelleidingen. De afzekerwaarde zou geen probleem moeten zijn als ik kijk naar het opgenomen vermogen in de datasheets. Ik heb namelijk een vrije groep van 16A tot m’n beschikking. De koelleiding lengte zou ook geen probleem mogen zijn, al zal het ongetwijfeld meer kosten met zich mee brengen. Met 1 buitenunit kom je (schat ik) in totaal op 15 meter koelleiding, waarbij de langste leiding 10 meter is.

Mijn vragen zijn als volgt;
- Kan ik beter voor 1 of 2 buitenunits gaan en waarom?
- De oppervlakte van de woonkamer vind ik lastig te bepalen, aangezien het een open keuken betreft. Moet ik deze dus meetellen in de inhoudsberekening?
- Van de ontvangen offertes heb ik een voorselectie gemaakt. Wat is jullie feedback op de onderstaande offertes?

Offerte A (1 buitenunit):
- Daikin buitenunit 3MXM68N 6.8 kW R32
- Daikin binnenunit Comfora 3.5 kW R32 FTXP35M --> Woonkamer
- Daikin binnenunit Comfora 2.5 kW R32 FTXP25M9 --> Slaapkamer 1
- Daikin binnenunit Comfora 2.5 kW R32 FTXP25M9 --> Slaapkamer 4
€ 4960 incl. montage

Offerte B (2 buitenunits):
- Daikin buitenunit Multi-split 5,0 kW R32 --> Woonkamer & Slaapkamer 1
- Daikin binnenunit Comfora 3,5 kW --> Woonkamer
- Daikin binnenunit Comfora 2,5 kW --> Slaapkamer 1
- Daikin binnen + buitenunit Comfora 2,5 kW --> Slaapkamer 4
€ 4960 incl. montage

Offerte C (2 buitenunits):
- Buitenunit Mitsubishi multisplit SCM45ZS-W 4,5 kW --> Slaapkamer 1 & 4
- Wandunit 2,5 kW Wit - Mitsubishi MHI-SRK25ZS-W --> Slaapkamer 4
- Wandunit 2,0 kW Wit - Mitsubishi MHI-SRK20ZS-W --> Slaapkamer 1
- Buitenunit Mitsubishi MHI-SRK50ZS --> Woonkamer
- Wandunit single-split 5 kW Wit - Mitsubishi MHI-SRK50ZS-W --> Woonkamer
€ 5230 incl. montage.

Offerte D (1 buitenunit):
- LG MU4R25-UL0 7,8/8,4kW Multi-f Buitenunit
- LG PC09SQ R32 2,5kW Standard Plus WiFi Smart Binnnenunit --> Slaapkamer 1
- LG PC09SQ R32 2,5kW Standard Plus WiFi Smart Binnnenunit --> Slaapkamer 4
- LG PC18SQ R32 5,0kW Standard Plus WiFi Smart Binnnenunit --> Woonkamer
€ 4399 incl. montage.

🔋 MG Marvel R Luxury 70kWh | ☀️ 2225Wp oost, 1580Wp zuid, 2225Wp west | 🌡️ Daikin 3,5kW + 3x 2,5kW l/l & Ariston Nuos Split 270L l/w warmtepomp


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RonJ
  • Registratie: December 2009
  • Laatst online: 18:40
Matched: multi, lg
Freekers schreef op zaterdag 17 april 2021 @ 00:02:
Tijd voor mij om ook een duit in het zakje te doen. Allereerst bedankt voor de topicstart, daar staan heel veel handige weetjes in, o.a. omtrent afzekerwaardes. Die zijn inderdaad rijkelijk overbemeten, of beter gezegd overdreven. Een enkele installateur adviseerde zelfs een 30A zekering bij een unit die max 10A kon trekken… tja, dan weet je inderdaad écht zeker dat de zekering er niet uit klapt.

Zoals alles tegenwoordig waar handjes aan te pas komen is ook de airco wereld verziekt. Installateurs zijn lastig te vinden en degene die je vindt zitten óf vol tot aan de herfst, óf rekenen de hoofdprijs. Ik heb 25 (!!) installateurs in de regio aangeschreven. Na dik een week heb ik slechts van de helft een reactie ontvangen, de andere helft heeft zeker al genoeg verdiend.

De situatie is als volgt:
[Afbeelding]
*Klik* voor plattegrond beneden verdieping
*Klik* voor plattegrond eerste verdieping
*Klik* voor plattegrond tweede verdieping

Het betreft een huis uit 2017 met een platdak incl. dakterras per verdieping en volledige isolatie. Zodoende kom ik op de volgende waardes uit:
Woonkamer (89 m3)* = 3560 watt *(zie vragen hieronder)
Slaapkamer 1 (41 m3) = 1640 watt
Slaapkamer 4 (46 m3) = 1825 watt

Ik wil graag een multi-split airco met 1 buitenunit en 3 binnen units. De buitenunit kan op het dakterras komen te staan en de binnenunits moeten komen te hangen in de woonkamer, slaapkamer 1 en slaapkamer 4. De bedoeling is om de woonkamer en slaapkamer 4 OF 1 tegelijk te kunnen koelen.
Ik krijg echter van meerdere installateurs het advies om 2 buitenunits te pakken en i.p.v. 1 buitenunit. Redenen lopen uiteen van te hoge afzekerwaardes tot (te) lange koelleidingen. De afzekerwaarde zou geen probleem moeten zijn als ik kijk naar het opgenomen vermogen in de datasheets. Ik heb namelijk een vrije groep van 16A tot m’n beschikking. De koelleiding lengte zou ook geen probleem mogen zijn, al zal het ongetwijfeld meer kosten met zich mee brengen. Met 1 buitenunit kom je (schat ik) in totaal op 15 meter koelleiding, waarbij de langste leiding 10 meter is.

Mijn vragen zijn als volgt;
- Kan ik beter voor 1 of 2 buitenunits gaan en waarom?
- De oppervlakte van de woonkamer vind ik lastig te bepalen, aangezien het een open keuken betreft. Moet ik deze dus meetellen in de inhoudsberekening?
- Van de ontvangen offertes heb ik een voorselectie gemaakt. Wat is jullie feedback op de onderstaande offertes?

Offerte A (1 buitenunit):
- Daikin buitenunit 3MXM68N 6.8 kW R32
- Daikin binnenunit Comfora 3.5 kW R32 FTXP35M --> Woonkamer
- Daikin binnenunit Comfora 2.5 kW R32 FTXP25M9 --> Slaapkamer 1
- Daikin binnenunit Comfora 2.5 kW R32 FTXP25M9 --> Slaapkamer 4
€ 4960 incl. montage

Offerte B (2 buitenunits):
- Daikin buitenunit Multi-split 5,0 kW R32 --> Woonkamer & Slaapkamer 1
- Daikin binnenunit Comfora 3,5 kW --> Woonkamer
- Daikin binnenunit Comfora 2,5 kW --> Slaapkamer 1
- Daikin binnen + buitenunit Comfora 2,5 kW --> Slaapkamer 4
€ 4960 incl. montage

Offerte C (2 buitenunits):
- Buitenunit Mitsubishi multisplit SCM45ZS-W 4,5 kW --> Slaapkamer 1 & 4
- Wandunit 2,5 kW Wit - Mitsubishi MHI-SRK25ZS-W --> Slaapkamer 4
- Wandunit 2,0 kW Wit - Mitsubishi MHI-SRK20ZS-W --> Slaapkamer 1
- Buitenunit Mitsubishi MHI-SRK50ZS --> Woonkamer
- Wandunit single-split 5 kW Wit - Mitsubishi MHI-SRK50ZS-W --> Woonkamer
€ 5230 incl. montage.

Offerte D (1 buitenunit):
- LG MU4R25-UL0 7,8/8,4kW Multi-f Buitenunit
- LG PC09SQ R32 2,5kW Standard Plus WiFi Smart Binnnenunit --> Slaapkamer 1
- LG PC09SQ R32 2,5kW Standard Plus WiFi Smart Binnnenunit --> Slaapkamer 4
- LG PC18SQ R32 5,0kW Standard Plus WiFi Smart Binnnenunit --> Woonkamer
€ 4399 incl. montage.
Wat wil je er mee gaan doen? Vooral koelen of ook verwarmen?

All-electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sturmer93
  • Registratie: Maart 2013
  • Laatst online: 18:07
Matched: multi, lg
In juli ga ik (naar verwachting) een multi-split systeem plaatsen in mijn jaren 70 tussenwoning. Ik kwam er afgelopen week tijdens de afronding van de oriënterende fase achter dat er sinds april nieuwe wet- en regelgeving is ingetreden omtrent de geluidseisen van buitenunits.
Ik heb vervolgens na veel research het excelletje gevonden van de rijksoverheid waarmee je ongeveer kan berekenen wat de geluidsdruk zal zijn op de beoogde plaatsingslocatie (30 cm van de schutting en van de gevel op de grond). Op de grond schijnt de unit het stilste te zijn dus dan kies ik daarvoor. Maar in geen enkele optie kan ik ook maar een 5/6 kw unit zo dicht op de erfgrens plaatsen zonder aanvullende maatregelen. Trillingsdempers hebben zelfs (zoals ik het begrijp en ingevuld heb) een negatieve invloed op het voldoen aan de norm.
Gezien ik de buren (en ook mezelf) niet tot last wil zijn met het geluid van mijn zou ik graag van jullie wat adviezen krijgen hoe ik het geluid van een buitenunit zo veel mogelijk kan beperken. Hebben jullie bijvoorbeeld ervaringen met omkastingen die sterk reduceren of valt het geluid sowieso wel mee als je hem op geluidsdempende poten zet en is angst dus niet nodig? Of zijn er al multi 5/6kwbuitenunits die stil genoeg zijn om sowieso al te voldoen aan de nieuwe regelgeving?

Mijn beoogde buitenunit is de LG MU3R21 welke volgens mij sowieso al niet de stilste is met 60db(a). Ik ben benieuwd naar jullie inzichten en oplossingen!

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 15:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: multi, lg
jorge.regula schreef op maandag 10 mei 2021 @ 15:47:
Ik ben mij aan het oriënteren voor airco, maar krijg van elke installateur tegenstrijdige dingen die hier gezegd worden.

Gaat over
- woonkamer, Zuid, raampartij met overhang maar wel goed geisoleerd van 160m³
- slpk 60m³
- slpk 70m³
- zolderverdieping 100m³ (velux met rolluik, 24cm in dak)

Voor de woonkamer krijg ik voorstellen voor een 5 kW of zelfs een 7 kW toestel, dit lijkt mij veel te zwaar? Maar als ik dit aan installateur vraag zeggen ze allemaal dat dit nodig is, of anders ga ik ontevreden zijn...

De zolder krijg ik voorstellen voor een 5 of 3,5 kW

Voorlopig voorstellen van LG en Mitsubishi Electric, dus dat wordt het wellicht.

Iemand advies? Welke vermogens, en hoe combineer ik deze met buitenunits? woonkamer + slpk1 en slpk2 + zolder, dus 2 buitenunits? Of alles op 1 buitenunit?

Bedankt!
7kW 8)7
Wil je ook verwarmen?

Ter indicatie, mijn 3.5 koelt de 160m3 van de woonkamer met twee vingers in zijn neus, in de winter verwarm ik het hele huis met de 3.5 en is er geen ondersteuning nodig.(ook bij -15)

Als je ook wil verwarmen dan zou ik de woonkamer op een single-split zetten en de overige units op een multi.

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oekol
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 20:04

Oekol

waka waka hey hey

Matched: multi, lg
Glashelder schreef op maandag 14 juni 2021 @ 23:06:
[...]

Er zijn ook heel veel installateurs die de omgekeerde mening hebben ;). Ook een in dit topic.

We hebben hier nu monteurs die fan zijn van ME, MHI, LG en met @flippy nu ook Panasonic blijkbaar.

Om de keus nog wat makkelijker te maken :+
En dan vergeet je Daikin, dat is nr 1 toch? :*)
ASW1 schreef op maandag 14 juni 2021 @ 22:28:
[...]

Wat ik hier zie is een SEER van 5,8 en SCOP 3,9 https://www.vakhandeljans...-w-multi-split-buitenunit
Niet dramatisch maar zeker niet om over naar huis te schrijven. Prima merk maar deze serie lijkt qua efficiency een instapmodel.
Vraag me af of die informatie klopt. In de brochure staat dit:

Bij de 4.5 een SEER van 6.5 en SCOP van 4.2
Overigens geen idee wat deze getallen zeggen

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/hEyEe3NOuXiWieHHaVtomb9ESKg=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/nJKZVkrhs8t3btTl4Cpj0vGH.jpg?f=fotoalbum_large

[ Voor 53% gewijzigd door Oekol op 15-06-2021 07:44 ]

Going to church doesn't make you a Christian any more than standing in a garage makes you a car.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • imdos
  • Registratie: Maart 2000
  • Laatst online: 16:05

imdos

I use FreeNAS and Ubuntu

Matched: multi, lg
Ik volg het topic nu ook al even en zou ook graag wat advies willen. Ik heb een offerte van een dozenschuiver en die heeft gewoon op afstand wat aangeboden. Ik zit nu te kijken naar een combi van meehelpen en eventueel zelf inkopen.

Die had het volgende, zonder locatie te hebben gezien of de plaatsing te hebben bepaald:
Begane grond:
Woonkamer:
1 stuks Toshiba Inverter split units Kazumi wandmodel
• 1 x binnenunit Toshiba Inverter RAS-B24J2KVSG
• 1 x buitenunit Toshiba Inverter RAS-24J2ASVG
• 1 x Koelvermogen 1,5 – 7,7 kW
• 1 x Verwarmingsvermogen 1,6 – 8,8 kW

1 stuks Toshiba Inverter Multi split units Kazumi wandmodel
• 3 x binnenunit Toshiba Inverter RAS-B07J2KVSG
• 1 x buitenunit Toshiba Inverter RAS-3M18U2AVG
• 1 x Koelvermogen 2,4 – 6,5 kW
• 1 x Verwarmingsvermogen 1,9 – 8,0 kW

• 1 x binnenunit Toshiba Inverter RAS-B10J2KVG
• 1 x buitenunit Toshiba Inverter RAS-10J2AVG
• Koelvermogen 0,80 – 3,0 kW
• Verwarmingsvermogen 1,0 – 3,9 kW
Optie 2; die is langs geweest en staat open voor van alles. Hij dacht i.i.g. plaatsing van de single op de noordzijde naast, of op, de dakkapel. Maar die ligt al aardig vol met PV
LG multi-split voor 2 kamers op de 1e met 9000 btu
en zolder single met 12000 btu
Graag zou ik er ook mee willen verwarmen en op mijn werkkamer is dit echt een must; maar we gaan echt nog niet van het gas af (vanwege de gashaard in de woonkamer). Dus kunnen in de winter wel via de CV bijstoken op echt koude dagen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2f3OYa6w1KtY2CPjHiHO0EZGseQ=/800x/filters:strip_exif()/f/image/Ei5zK9FoBaGZ8wrgu27J32Cj.png?f=fotoalbum_large

Dit is de situatie. waarbij de groene vlakken een lichtkoepel/straat is( 1 is velux en kan open/dicht plus heeft zonwering. 2 is nieuwer en hr+++). Veel glas en nieuwe kunstof kozijnen door de uitbouw hr++. Het overige is minstens dubbelglas en soms ook hr++. Huis is uit 73 of 74, dus de isolatie is niet bijster goed, wel de spouwmuur laten isoleren en de oude kruipruimtes liggen ook vol met eps parels.

In het rood mijn idee voor de airco en de leidingen. Paars is een mogelijkheid, maar ik weet niet of de welstand WAF hier iets van vind en er akkoord mee gaat.

Dan even de plaatjes per verdieping
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zC-fqEjPDdRV6yqrIIwfxUbLl04=/232x232/filters:strip_exif()/f/image/PhQ1TD165fBVNq5Qt1x602sm.png?f=fotoalbum_tileAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ecJzrvPHhmMynknzWeGvgJrc28I=/232x232/filters:strip_exif()/f/image/FZUtRd3ZEa8p8hAaUwC2Xk4q.png?f=fotoalbum_tileAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/nt7rU-F4xT7udobG4Oy1od7FnYw=/232x232/filters:strip_exif()/f/image/cxlDL3IxmxKdxWqq9FxrcoYS.png?f=fotoalbum_tile
  • Benedenverdieping
  • (open): 86m2 open ruimte of 215m3
  • Washok 26 m3
  • 1e verdieping
  • werkkamer: 17m3
  • slp 1: 24 m3
  • slp 2: 37 m3
  • 2e verdieping
  • slp 3: 56 m3
En een vooraangezicht.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zByXLPJYhPGo7QDQDvn7aFPSrfo=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):strip_exif()/f/image/gBoU4qfLEnvNwaX9mXAkzJjg.png?f=user_large

De leidingen voor de kleinste kamer, mijn werkkamer, kunnen via de andere kamer via een opbergvak met een verlaagd plafond.

Ik dacht aan een enkele unit voor de zolder en een multi-split (4-op-1) voor de 1e verdieping en het washok (bij de lichtkoepel met 1). Hier zat namelijk in de oude situatie de keuken en die heeft dus nog een (weer te openen) dakdoorgang en een afvoer (er staat nu een wasmachine en droger).

Dit is trouwens de nieuwe beneden-verdieping, dus na verbouwing ongeveer. Die livium zonwering zit er nog niet. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1Iu94CXKyuCAKL9k1NDpBJaXZzM=/x800/filters:strip_exif()/f/image/tVNVodJl6pKFmV18ZBX2eczy.png?f=fotoalbum_large

Zelf dacht ik aan Multi Split LG 4 X PC09SQ.NSJ + MU4R27.U40 wel wat te hebben en dan moet ik nog kijken voor 1 op zolder.
Ik snap dat die unit op de begane grond mogelijk niet super veel doet (verwarmen en koelen) omdat die in een klein hokje zit. Maar daar drogen we ook de was en die deur kan open. Zo scheelt het toch al behoorlijk en kunnen we misschien de scherpste randjes er al af halen.

Ik wil in ieder geval wel de betere merken en een goede SEER / SCOP, maar ook vooral niet luidruchtig of pendelen. Voor zover ik het nu heb bedacht kan alles op afschot, dus dat scheelt al veel.

Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd alles te beschrijven en mee te nemen, maar ik kan gerust wat vergeten zijn door de warmte.

pvoutput. Waarom makkelijk doen, als het ook moeilijk kan! Every solution has a new problem


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • CurlyMo
  • Registratie: Februari 2011
  • Laatst online: 20:37
Matched: multi, lg
Verder geen commentaar op mijn boodschappenbriefje en de opmerking over split vs multi-split?

Overigens is dit de casette die ik bedoelde. Alleen is deze specifieke LG niet in Nederland te krijgen:
Afbeeldingslocatie: https://www.lg.com/uk/business/images/air-conditioning-systems/vrf/BD00024528/gallery/medium01.jpg

[ Voor 32% gewijzigd door CurlyMo op 18-06-2021 17:13 ]

Sinds de 2 dagen regel reageer ik hier niet meer


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MaxD1994
  • Registratie: December 2020
  • Laatst online: 27-05 16:14
Matched: multi, lg
Ik ben mij aan het oriënteren voor een airco in mijn appartement aangezien het op 4 hoog met een (niet geïsoleerd) plat dak niet koel te krijgen is.

De woonkamer zit op het westen en is 50 kuub. Hier staat de zon dus op van het einde van de ochtend tot laat in de avond, wanneer de zon onder gaat.
Slaapkamer en kantoor beide op het oosten en beide 20 kuub.

Ik wil deze ruimtes eventueel in de winter ook verwarmen met de binnenunits.

Ik heb een voorstel en offerte gekregen voor het onderstaande multi-split systeem:
- 2x LG Standaard plus 1.5kW binnenunit
- 1x LG Deluxe 2.5kW binnenunit (woonkamer)
- 1x LG MU3R19 5.3kW buitenunit + muurbeugel
- 3x condenspomp
- Extra groep in meterkast + bekabeling naar buitenunit
- Materiaal (~35 meter leiding wat in totaal door vijf verschillende muren loopt, inclusief bijbehorende goten e.d.)
- Volledige montage
- Gebruik pannenlift om materiaal 4 hoog op het dakterras te krijgen.

In totaal bijna €6700. Installatie kan deze zomer nog plaatsvinden. Wel een goed gevoel bij het bedrijf maar ook het idee dat dit vrij prijzig is. Al ben ik wel bereid wat meer te betalen voor een spoedige installatie, wat ze dus kunnen bieden.

Ik heb dit topic doorzocht op ‘offerte’ en kom zeer verschillende bedragen tegen van nog geen 3k oplopend tot 8k voor drie binnenunits.

Is dit erg duur? Of zijn dit de prijzen tegenwoordig (hoogseizoen, coronatekorten)?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Team-RiNo
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 18:20
Matched: multi, lg
MaxD1994 schreef op vrijdag 25 juni 2021 @ 22:01:
Ik ben mij aan het oriënteren voor een airco in mijn appartement aangezien het op 4 hoog met een (niet geïsoleerd) plat dak niet koel te krijgen is.

De woonkamer zit op het westen en is 50 kuub. Hier staat de zon dus op van het einde van de ochtend tot laat in de avond, wanneer de zon onder gaat.
Slaapkamer en kantoor beide op het oosten en beide 20 kuub.

Ik wil deze ruimtes eventueel in de winter ook verwarmen met de binnenunits.

Ik heb een voorstel en offerte gekregen voor het onderstaande multi-split systeem:
- 2x LG Standaard plus 1.5kW binnenunit
- 1x LG Deluxe 2.5kW binnenunit (woonkamer)
- 1x LG MU3R19 5.3kW buitenunit + muurbeugel
- 3x condenspomp
- Extra groep in meterkast + bekabeling naar buitenunit
- Materiaal (~35 meter leiding wat in totaal door vijf verschillende muren loopt, inclusief bijbehorende goten e.d.)
- Volledige montage
- Gebruik pannenlift om materiaal 4 hoog op het dakterras te krijgen.

In totaal bijna €6700. Installatie kan deze zomer nog plaatsvinden. Wel een goed gevoel bij het bedrijf maar ook het idee dat dit vrij prijzig is. Al ben ik wel bereid wat meer te betalen voor een spoedige installatie, wat ze dus kunnen bieden.

Ik heb dit topic doorzocht op ‘offerte’ en kom zeer verschillende bedragen tegen van nog geen 3k oplopend tot 8k voor drie binnenunits.

Is dit erg duur? Of zijn dit de prijzen tegenwoordig (hoogseizoen, coronatekorten)?
Geen expert hier maar lijkt voor mij wel een hoogseizoen prijs, zelf 2x 2.5kW, +1x 3.5kW Daikin laten installeren voor 5500,- incl. extra groep en 3 beton boringen. LG is over het algemeen goedkoper, een pannenlift kost niet zoveel om te huren. De vermogens lijken mij toereikend om te koelen al zal je bij zoveel instraling de units het beste wel 24/7 moeten laten draaien maar daar gaat meer vermogen ook geen verandering in brengen.

5440Wp O/W op plat dak | 3MXM52N2V1B8 i.c.m. 1xFTXM35M2V1B + 2xFTXM25M2V1B | RTX4090+7800X3D


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: multi, lg
MaxD1994 schreef op vrijdag 25 juni 2021 @ 22:01:
Ik ben mij aan het oriënteren voor een airco in mijn appartement aangezien het op 4 hoog met een (niet geïsoleerd) plat dak niet koel te krijgen is.

De woonkamer zit op het westen en is 50 kuub. Hier staat de zon dus op van het einde van de ochtend tot laat in de avond, wanneer de zon onder gaat.
Slaapkamer en kantoor beide op het oosten en beide 20 kuub.

Ik wil deze ruimtes eventueel in de winter ook verwarmen met de binnenunits.

Ik heb een voorstel en offerte gekregen voor het onderstaande multi-split systeem:
- 2x LG Standaard plus 1.5kW binnenunit
- 1x LG Deluxe 2.5kW binnenunit (woonkamer)
- 1x LG MU3R19 5.3kW buitenunit + muurbeugel
- 3x condenspomp
- Extra groep in meterkast + bekabeling naar buitenunit
- Materiaal (~35 meter leiding wat in totaal door vijf verschillende muren loopt, inclusief bijbehorende goten e.d.)
- Volledige montage
- Gebruik pannenlift om materiaal 4 hoog op het dakterras te krijgen.

In totaal bijna €6700. Installatie kan deze zomer nog plaatsvinden. Wel een goed gevoel bij het bedrijf maar ook het idee dat dit vrij prijzig is. Al ben ik wel bereid wat meer te betalen voor een spoedige installatie, wat ze dus kunnen bieden.

Ik heb dit topic doorzocht op ‘offerte’ en kom zeer verschillende bedragen tegen van nog geen 3k oplopend tot 8k voor drie binnenunits.

Is dit erg duur? Of zijn dit de prijzen tegenwoordig (hoogseizoen, coronatekorten)?
stevige prijs maar redelijk voor het sezoen al zou je MHI kunnen krijgen voor dat geld, of panasonic op zijn minst.

zorg dat er wat op papier staat over de condenspompen, hoe lang garantie en wie schade gaat betalen als waneer die stuk gaan en de muur blank staat. Controleer je verzekeringen ook.

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bertram B
  • Registratie: Juni 2021
  • Laatst online: 18-07-2021
Matched: multi, lg
Hallo,

Ik lees hier al een tijdje mee en heb mede op basis van alle informatie die ik hier gevonden heb een LG multi split gekocht. Installatie die ik zelf, een F gassen monteur komt de installatie in bedrijf stellen.

Één van mijn binnenunits hangt vrij dicht bij mijn buitenunit. Aan een dikke anderhalve meter leiding heb ik wel genoeg. Nou staat er in de installatie handleiding een tabel voor single split installaties waaruit de minimale leiding lengte te lezen is. Over multi splits staat niets.

Mag ik er van uit gaan dat er voor multi split géén minimale leiding lengte is??

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 15:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: multi, lg
Zenix schreef op dinsdag 29 juni 2021 @ 23:08:


Wat wel erg opvallend is dat de buitenunit meer lawaai maakt (gebrom) als ik de unit op alleen ontvochtigen zet, of in de silent mode. Op volle bak koelen is die een stuk stiller. Heb het rooster aan de achterkant al verwijderd.
Dat is ook mijn ervaring, het lijkt erop dat de MHI vooral luidruchtig is als de compressor op een lage frequentie /vermogen draait. Wanneer de vraag toeneemt wordt de unit aanzienlijk stiller.

Mijn buren hebben sindskort een LG multi en die lijkt hier ook "last" van te hebben. De unit staat op de uitbouw in het midden gecentreerd maar ik zou er niet vrolijk van worden als ik onze slaapkamer aan de achterzijde aan de kant van de buren zou hebben, met het raam open hoor je de unit in de nacht behoorlijk goed.

[ Voor 15% gewijzigd door revolution-nl op 30-06-2021 11:41 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 235591

Matched: multi, lg
flippy schreef op donderdag 1 juli 2021 @ 20:05:
unit voor de woonkamer is te groot tenzij je een berg glas hebt op het zuiden zonder zonwering.

je begrijpt wel dat een casette zoals dat bedoelt is voor systeemplavonds en 30~35cm hoog zijn en er ook nog eens een leidinggoot heen moet dwars over je plavond heen?

als je deftige isolatie hebt kan je beter 2x 2.5kw ophangen (wandmodellen) om een nette verdeling te krijgen ipv 1 bakbeest in het midden. helemaal als je ze lekker hoog kan hangen is dat beter. casettes zijn niet "de" oplossing voor woonkamers, nog afgezien van de WAF. 2 kleine splitjes in de hoeken en je bent veel beter uit.

ik zou niet zulkek grote buitenuits nemen, 4kw duo's is beter te behappen qua vermogens voor slaapkamers dan de dikkere en zwaardere jongens, die lopen niet goed op lage vermogens zoals je nodig hebt op slaapkamers en woonkamer als je eenmaal op temperatuur bent.
Ik maak een nieuw plafond dus ik heb alle ruimte die nodig is om een cassette te implementeren. No problem. Deftige isolatie is er zeker want je kan het maar één keer goed doen. Het gehele huis heeft straks triple glas. De slaapkamers beneden liggen strak op het zuiden, de woonkamer op het noorden en de keuken op het oosten. De keuken geniet enige schaduw van ons bos naast het huis.

Zoals ik het lees zeg je neem drie duo multi split en verdeel die over de kamers. Klopt het dan dat ik bijvoorbeeld drie van deze nodig heb: https://www.climamarket.e...-multi-split-lg-r32-09-09 Daarmee komt er in elke kamer een binnenunit te hangen. Eén van de multi splits wordt dan gebruikt voor slaapkamer 1 en 2, de ander voor slaapkamer 3 en de bovenverdieping slaapkamer en de laatste voor de woonkamer en keuken. Correct? In de badkamer komt een IR paneel (schijnt goed te werken las ik op het forum).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • flippy
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

flippy

Alle rechten voorbehouden.

Matched: multi, lg
Anoniem: 235591 schreef op donderdag 1 juli 2021 @ 21:15:
[...]

Ik maak een nieuw plafond dus ik heb alle ruimte die nodig is om een cassette te implementeren. No problem. Deftige isolatie is er zeker want je kan het maar één keer goed doen. Het gehele huis heeft straks triple glas. De slaapkamers beneden liggen strak op het zuiden, de woonkamer op het noorden en de keuken op het oosten. De keuken geniet enige schaduw van ons bos naast het huis.

Zoals ik het lees zeg je neem drie duo multi split en verdeel die over de kamers. Klopt het dan dat ik bijvoorbeeld drie van deze nodig heb: https://www.climamarket.e...-multi-split-lg-r32-09-09 Daarmee komt er in elke kamer een binnenunit te hangen. Eén van de multi splits wordt dan gebruikt voor slaapkamer 1 en 2, de ander voor slaapkamer 3 en de bovenverdieping slaapkamer en de laatste voor de woonkamer en keuken. Correct? In de badkamer komt een IR paneel (schijnt goed te werken las ik op het forum).
je zit helemaal goed. al zou ik als je een verlaagd plavond monteert (dat moet je dan eigenlijk wel anders is het geen porum) dan is een 3.5kw module genoeg. al zou ik ECHT een slag kleinere buitenunit nemen. 4kW of zo. 5 is weer te lomp. als 1 unit aanstaat in een slaapkamer en de rest staat uit zal die flink gaan pendelen snachts en dat is erg vervelend want dan blaast ie ineens warme vochtige lucht in je gezicht.

kom je halverwege de dag thuis en wil je het rap koel zet je alle deuren op en trap je alle units aan. met
gemiddeld 12kW aan pompvermogen heb je het echt wel rap koel. of warm.


zet maar eens een 3.5kW straalkachel (paar tientjes bij lokale bouwsuper) neer en kijk eens hoe snel de temperatuur stijgt in een woonkamer.... ;)

[ Voor 11% gewijzigd door flippy op 01-07-2021 21:32 ]

wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • florholvoet
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 07:28

florholvoet

aka F0x.be

Matched: multi, lg
Dag iedereen

Wij zijn aan het renoveren (alles gestript momenteel dus ideaal om airco te leggen).

We verwarmen op radiatoren, maar die gaan we onderdimensioneren zodat dit kan worden aangevuld met airco. Mijn vriendin heeft namelijk liever de warmte van convectie dan van airco. Op die manier hebben we toch het beste van twee werelden (?).

Met grote raampartijen en dikke isolatie is oververhitting, ondanks zonnewerking aan de Zuid-West kant, nog steeds een bezorgdheid.

Dit is onze situatie:
- keuken 31m² (groot schuifraam met zonnewering) met aangrenzend de woonkamer 35m²
- slaapkamer 1 en bureau zijn aan de Noord kant, hoeft voor ons geen airco
- slaapkamer 2 en 3 boven de keuken, krijgen ook zonnewering zijn 14 en 16 m².

We zouden in de keuken, slaapkamer 2 en slaapkamer 3 een wandmodel binnenunit willen hangen.

Meerdere installateurs op bezoek gehad, allen raden een Daikin multiplit aan met een totaal koelvermogen van 8kW. Lijkt me overkill ?
Los van de zontoetreding, is er in de keuken natuurlijk soms wel wat warmte-productie ook..

Zelf even gaan kijken, en uitgekomen op deze multisplit van LG:
https://www.climamarket.e...sqnsj-pc12sqnsj-mu3r21u21
3x 2,5kW dus.

Dit komt het meest in de buurt van de offertes die ik kreeg, 2x 2,5kW + 1x 5kW.
https://www.climamarket.e...sqnsj-pc18sqnsk-mu4r27u40

Bijkomende vraag, ik heb op mijn plat dak nog veel plaats. Is het interessant om duo + mono te doen ipv één grotere multi-split?

Wat denken jullie?

Luxury travel on a budget - https://jumpseat.be


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GermanPivo
  • Registratie: September 2010
  • Nu online
Matched: multi, lg
florholvoet schreef op maandag 5 juli 2021 @ 20:28:
Dag iedereen

Wij zijn aan het renoveren (alles gestript momenteel dus ideaal om airco te leggen).

We verwarmen op radiatoren, maar die gaan we onderdimensioneren zodat dit kan worden aangevuld met airco. Mijn vriendin heeft namelijk liever de warmte van convectie dan van airco. Op die manier hebben we toch het beste van twee werelden (?).

Met grote raampartijen en dikke isolatie is oververhitting, ondanks zonnewerking aan de Zuid-West kant, nog steeds een bezorgdheid.

Dit is onze situatie:
- keuken 31m² (groot schuifraam met zonnewering) met aangrenzend de woonkamer 35m²
- slaapkamer 1 en bureau zijn aan de Noord kant, hoeft voor ons geen airco
- slaapkamer 2 en 3 boven de keuken, krijgen ook zonnewering zijn 14 en 16 m².

We zouden in de keuken, slaapkamer 2 en slaapkamer 3 een wandmodel binnenunit willen hangen.

Meerdere installateurs op bezoek gehad, allen raden een Daikin multiplit aan met een totaal koelvermogen van 8kW. Lijkt me overkill ?
Los van de zontoetreding, is er in de keuken natuurlijk soms wel wat warmte-productie ook..

Zelf even gaan kijken, en uitgekomen op deze multisplit van LG:
https://www.climamarket.e...sqnsj-pc12sqnsj-mu3r21u21
3x 2,5kW dus.

Dit komt het meest in de buurt van de offertes die ik kreeg, 2x 2,5kW + 1x 5kW.
https://www.climamarket.e...sqnsj-pc18sqnsk-mu4r27u40

Bijkomende vraag, ik heb op mijn plat dak nog veel plaats. Is het interessant om duo + mono te doen ipv één grotere multi-split?

Wat denken jullie?
8kW 8)7

Waarom niet 2x duo van 4kW met daarop 2.5kW binnenunits? Een duo voor de slaapkamers en een duo voor woonkamer/keuken. Heb je ook daar een mooie goede verdeling en een enorme meerprijs is het niet.

9040 Wp | Zendure 11,5 kWh | MHI SCM60/SCM40/SRC25


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • asvogel
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 20-05 21:59
Matched: multi, lg
Ik wil op mijn opbouw (2 kamers) graag een airco laten installeren. Voor koeling op warme zomerdagen (er moet ook worden geslapen) en verwarming in de winter (thuiswerken op het studeerkamertje). Ik heb offertes aangevraagd voor een multi-split unit. Installatie is redelijk eenvoudig. Opbouw is van hout, voeding komt van een wcd in een van de kamers en je kunt op het platte dak rond de opbouw lopen, dus montage aan de muur is ook vrij simpel. Ik wil de airco uiteindelijk graag via home automation kunnen aansturen.

Nou heb ik van vier bedrijven een offerte, toevallig allemaal van verschillende merken. Van goedkoop naar duur (alles incl. BTW) zijn daar:

LG systeem, € 3315,27 voor 1x PM07SP, 1x PM05SP, 1x MU2R15
Daikin systeem, € 3578 voor 2x FTXM20R, 1x 2MXM40
Mitsubishi Electric, € 3713,49 voor 1x MSZ-AP20-VF/W-bi, 1x MSZ-AP15-VF/W-bi, 1x MXZ-2F33-VF/MS-bu
Mitsubishi Heavy, € 3860 voor 1x SRK 20ZS-W, 1x SRK 25ZS-W, 1x SCM 40ZS-W (incl. 2 wifi units)

Kan iemand iets zinnigs zeggen dat me helpt om de keuze te maken? Ik neig nu naar het Daikin-systeem (LG kwalitatief iets minder, beide Mitsubishi's toch net weer wat duurder), maar kan dat niet heel goed onderbouwen. Ziet iemand zo de voor- en nadelen van deze systemen? Ik snap dat ik uiteindelijk zelf de keuze moet maken, maar alle input van mensen met meer ervaring is welkom!

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Pas op met buitenlandse SCOP. In een Nederlandse brochure zie ik A++ / 4.7 staan: https://www.mitsubishi-el...CAT_NL_010-RAC_MSZ-EF.pdf


Een LG Standard plus haalt 5.3 in warme landen en maar 4.3 in Nederland. Over het algemeen doen bedrijven hier hun best om de cijfers van de groene zone over te nemen maar Spaanse bedrijven moeten de oranje cijfers tonen.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/VBbvkXO.png


[edit]

Misschien verklaart dit mijn extreem hoge COP; de binnenunit, een LG Deluxe 3.5 kW haalt met zijn standaard compressor een SCOP van 4.6, maar als hij de enige verbruiker is (wat meestal zo is) op een grote multi split MU3R19 (5.3 kW) draait dat natuurlijk op een extra lage load -> oversized fans en coils.

Dat plus zoveel mogelijk verwarmen op een warme middag = silly laag verbruik.

[ Voor 21% gewijzigd door w00key op 12-10-2021 22:24 . Reden: Wat extra info toegevoegd ]


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Hebben we hier wel nordic machines nodig? Zelfs afgelopen februari is maar -5.8C gemiddeld op de allerkoudste dag, en warmer dan dat als je de dag temperatuur neem, 's nachts laat ik hem niet aan staan.

Op -7C houdt mijn (relatief simpele LG) multi buitenunit nog 5.2 kW over van de 6.3 kW nominaal, dat is ruim voldoende dus om een polar vortex koudegolf te overleven. Daarnaast kan ik altijd nog de CV aanzetten of COP=1 elektrische kachels gebruiken.

Ik heb in die week 3 - 4.5 m3 per dag verbrand, stel dat het alleen overdag gedurende 12 uur de ketel aan stond, is dat 45/12=3.8kW gemiddeld. Dat moet geen probleem zijn, dat is ruim onder 5.2 kW max. Pas als het nog veel kouder is moet ik 16 or 24 uur shifts draaien of bijstoken.


Overigens vond ik net nog een aardig rapport over warmtepomp prestaties in de praktijk in Noorwegen. Daar vonden ze ook iets dat mij beetje fishy lijkt - namelijk dat bij de warmtepompen met de beste SCOP de Pdesign extra laag wordt gezet, veel lager dan de maximale capaciteit wat haalbaar is.

Dat zorgt ervoor dat ze meer partial load draaien wat prima is voor zuinigheid, maar het wordt wel lastig appels met appels vergelijken zo. Dan komt die LG van mij toch weer beter uit, ze stickeren het met Pdesign=5.2kW, dat betekent dat het gewoon 100% load draait bij de lage temperatuur testen voor verbruik, gewoon A+ zonder trucjes en veel zuiniger in de praktijk als ik maar de helft of kwart van gebruik.

Daarnaast houdt deze unit nog best veel van de nominale capaciteit over bij kou, 5.2 kW @ -7 / 4.9 kW @ -10 van de 6.3 kW nominaal. Bij de Daikin Stylish 3.5 kW is dat 2.17 kW @ -10 van de 4.0 kW nominaal. Dan kost die extra SCOP wat aan power bij echt koud weer.


Anyway, ik denk dat welke set dan ook het prima doet in Nederland zolang je iets anders erbij hebt en als je huis goed is geïsoleerd. Zonder die 2 wordt het heel lastig om 100.0% zeker te zijn van verwarming, lucht-water warmtepompen lossen dat op met een 3 of 6 kW element of hybride met CV backup, met lucht-lucht kunnen we dat oplossen met een los straalkacheltje of blower.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 12:57
Matched: multi, lg
boxlessness schreef op vrijdag 15 oktober 2021 @ 10:25:
Ik ben een beetje rond aan het kijken voor een multi-split voor het verwarmen (en koelen) van 6 kamers op de bovenverdieping. Ik zie dat units die 6 binnenunits aan kunnen ergens rond de 12kW verwarmingsvermogen hebben, maar dat is toch wat overdreven voor onze situatie omdat het slaap/werk/bad kamers betreft die we niet op 21graden hoeven te houden, en niet simultaan gebruikt worden.

Lichtere multi-split units kunnen maar 3 binnenunits aan, maar dan moet ik er twee gaan plaatsen.

Is er een beperking op de buitenunit dat er "maar" 3 binnenunits op aangesloten kunnen worden?
Zoals @medal al schreef zou ik ook eerder drie duo-split systemen aanraden, dus drie buitenunits en zes binnenunits. Dan kom je met het minimale vermogen ook beter uit.

De meest voor de hand liggende combi is dan zes 2 kW binnenunits en drie 4 kW buitenunits. Kleiner bestaat doorgaans niet. Je kunt de binnenunits ook een beetje overdimensioneren en twee maal 2,5 kW aansluiten op een 4kW buitenunit. Dit zou in beginsel mijn advies zijn.

Mocht je verschillende formaten slaapkamers hebben dan kun je nog een 3,5 kW en 1,5 kW binnenunit samen op een 4kW buitenunit aansluiten. Als die beide tegelijk zijn ingeschakeld dan geven ze respectievelijk ongeveer maximaal 2,8 kW en 1,2 kW waarmee het niet veel verschilt met een 2,5 kW en 1,5 kW combinatie maar wel met het verschil dat een 3,5 kW unit indien nodig nog net even wat meer vermogen kan leveren. Bij een jaren 30-60 woning is dat wellicht geen overbodige luxe maar in alle andere gevallen zou ik het bij twee maal 2 kW of 2,5 kW houden.

Neem bij voorkeur een goed merk, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industry, Toshiba of Daikin. LG, Fujitsu, Panasonic en Samsung kunnen ook. Alle andere merken zou ik eigenlijk willen afraden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • overwinteraar
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 14-05 08:36
Matched: multi, lg
Voor een schuur in aanbouw ben ik op zoek naar een L/L warmtepomp (airco). Ik denk aan een multi split met 2 gelijke plafond binnenunits. Benodigd vermogen zou volgens TS in totaal zo’n 4,5 kW zijn. Gewenste opties:
- WiFi (of LAN) voor uitlezen (stroomverbruik e.d.) en aansturen (Tset, aanzetten/uitzetten).
- Relatief stil/laag geluidsniveau, zowel binnenunit als buitenunit. Geen condenspompen.
- Goed/ver terug kunnen moduleren
- Budget ± 2.500 inclusief montage en btw. (Minder mag ook ;))

Na wat info uit dit topic, Google en heel wat modellen zijn een Daikin 2MXM50N met 2x FXM35R (maar dan plafond versie) of een LG Standard Plus MultiSplit Duo 2x PC12SQ R32 2x 3,5 kW (plafondunits) opties.

Jullie hierbij nog tips of betere suggesties?

Beetje off topic: opgenomen vermogen van deze WPen ligt onder 2 kW. In de schuur wil ik, naast 230V contacten, een krachtstroom aansluiting aanleggen. En aan de zonnepanelen op het dak komt een 8 a 9 kW omvormer. Die zonnepanelen gaan mogelijk met DC kabels naar ons huis (±25m). Als WP en (kracht)stroom en liefst ook PV omvormer allemaal op 1 kabel naar schuur kunnen (bijv 5x 6mm2 of 10mm2, evt met eigen meterkastje in schuur) dan heeft dat de voorkeur. Hoofdaansluiting is 3x 25A (± 17kW), daar zit al een 8kW PV omvormer op.

Iemand hiermee vergelijkbare ervaring/tips?

Dank! d:)b
Achtergrondinformatie voor de liefhebbers:
Totale te verwarmen ruimte is krap 150 m3: 2 ruimtes van ca 75 m2 elk (kan later ook weer 1 grote worden). Ene helft (1) is voor klussen en opkweken van moestuin planten in voorjaar. Andere helft (2) is kantoor, lounge en sport e.d. Geen van beide ruimtes gebruiken we alle dagen; ruimte (2) ws het meest (paar dagen/avonden per week). Schuur staat vrij, dus wind heeft van alle kanten vrij spel. Vloer, muren en zoldervloer zijn/worden geïsoleerd. Alle ramen HR++ glas.

Met deze m3’s kom ik volgens formule in topicstart uit op ca 30 x 75 = 2250 W per ruimte. Ofwel een gezamenlijk vermogen van 4,5 kW.

De achterwand in schuur heeft stukje schuin dak, waardoor muur daar ca 2 meter hoog is. Plafondunits binnen lijken daarmee meer voor de hand liggen dan wandunits. Met plafondunits bedoel ik de gekantelde versie van wandunit; geen inbouwcassette. Buitenunit komt op grond, gericht op westen.

Gezien m’n ervaring met L/W pomp in huis wil ik gegevens van verbruik en als mogelijk temperaturen (ruimte, setpoint) in ieder geval kunnen uitlezen via LAN of WiFi. Liefst kan ik de airco ook via LAN of WiFi aansturen (bijv airco aanzetten/programma plannen of Tset aanpassen).

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MisterE
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 23-04 19:12
Matched: multi, lg
overwinteraar schreef op zondag 17 oktober 2021 @ 20:11:
Voor een schuur in aanbouw ben ik op zoek naar een L/L warmtepomp (airco). Ik denk aan een multi split met 2 gelijke plafond binnenunits. Benodigd vermogen zou volgens TS in totaal zo’n 4,5 kW zijn. Gewenste opties:
- WiFi (of LAN) voor uitlezen (stroomverbruik e.d.) en aansturen (Tset, aanzetten/uitzetten).
- Relatief stil/laag geluidsniveau, zowel binnenunit als buitenunit. Geen condenspompen.
- Goed/ver terug kunnen moduleren
- Budget ± 2.500 inclusief montage en btw. (Minder mag ook ;))

Na wat info uit dit topic, Google en heel wat modellen zijn een Daikin 2MXM50N met 2x FXM35R (maar dan plafond versie) of een LG Standard Plus MultiSplit Duo 2x PC12SQ R32 2x 3,5 kW (plafondunits) opties.

Jullie hierbij nog tips of betere suggesties?

Beetje off topic: opgenomen vermogen van deze WPen ligt onder 2 kW. In de schuur wil ik, naast 230V contacten, een krachtstroom aansluiting aanleggen. En aan de zonnepanelen op het dak komt een 8 a 9 kW omvormer. Die zonnepanelen gaan mogelijk met DC kabels naar ons huis (±25m). Als WP en (kracht)stroom en liefst ook PV omvormer allemaal op 1 kabel naar schuur kunnen (bijv 5x 6mm2 of 10mm2, evt met eigen meterkastje in schuur) dan heeft dat de voorkeur. Hoofdaansluiting is 3x 25A (± 17kW), daar zit al een 8kW PV omvormer op.

Iemand hiermee vergelijkbare ervaring/tips?

Dank! d:)b


[...]
Ik ben zelf ook nog aan het oriënteren. Maar verwacht dat je prijsverwachting verkeerd is. Ik zie de wat goedkopere voor +-2000 inc. installatie. Voor een extra split erbij en beter merk spul denk ik al gauw over de 3000 euro.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FD2
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 25-05 20:20

FD2

Matched: multi, lg
overwinteraar schreef op zondag 17 oktober 2021 @ 20:11:
Voor een schuur in aanbouw ben ik op zoek naar een L/L warmtepomp (airco). Ik denk aan een multi split met 2 gelijke plafond binnenunits. Benodigd vermogen zou volgens TS in totaal zo’n 4,5 kW zijn. Gewenste opties:
- WiFi (of LAN) voor uitlezen (stroomverbruik e.d.) en aansturen (Tset, aanzetten/uitzetten).
- Relatief stil/laag geluidsniveau, zowel binnenunit als buitenunit. Geen condenspompen.
- Goed/ver terug kunnen moduleren
- Budget ± 2.500 inclusief montage en btw. (Minder mag ook ;))

Na wat info uit dit topic, Google en heel wat modellen zijn een Daikin 2MXM50N met 2x FXM35R (maar dan plafond versie) of een LG Standard Plus MultiSplit Duo 2x PC12SQ R32 2x 3,5 kW (plafondunits) opties.

Jullie hierbij nog tips of betere suggesties?


[...]
Vraag in ieder geval ook een offerte voor 2 stuks 3.5 kW single splits op.
Dat kon binnen het budget nog wel eens een hele goede optie zijn.
Vooral ook omdat die dingen zelden tegelijk in storing vallen, of definitief uitvallen. De levensduur wordt dan dus langer.

SolarEdge 7980Wp (2280 Oost, 3420 Zuid, 2280 West)    en    Daikin multisplit 2MXM50M met FTXA50A & FTXM25M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
overwinteraar schreef op zondag 17 oktober 2021 @ 20:11:
Voor een schuur in aanbouw ben ik op zoek naar een L/L warmtepomp (airco). Ik denk aan een multi split met 2 gelijke plafond binnenunits. Benodigd vermogen zou volgens TS in totaal zo’n 4,5 kW zijn. Gewenste opties:
- WiFi (of LAN) voor uitlezen (stroomverbruik e.d.) en aansturen (Tset, aanzetten/uitzetten).
- Relatief stil/laag geluidsniveau, zowel binnenunit als buitenunit. Geen condenspompen.
- Goed/ver terug kunnen moduleren
- Budget ± 2.500 inclusief montage en btw. (Minder mag ook ;))

Na wat info uit dit topic, Google en heel wat modellen zijn een Daikin 2MXM50N met 2x FXM35R (maar dan plafond versie) of een LG Standard Plus MultiSplit Duo 2x PC12SQ R32 2x 3,5 kW (plafondunits) opties.
Ik denk dat het budget krap is voor 2 binnenunits. Kan je niet gewoon 1 grote ophangen? Single splits zijn efficiënter en dat scheelt weer installatie dat snel 700 per unit stuk kost.

LG standard plus (5 kW) heeft een SCOP van 4, de Deluxe versie 4.3, maar beide zijn lager dan bijvoorbeeld MHI SRK-ZS 5 kW van 4.6. Het scheelt niet enorm in de stroomkosten, waar je bij de MHI 1500 kWh gebruik komt er dan 260 extra bij de LG standard, maar als je zoekt naar een zuinige installatie om eco te zijn zou ik niet LG standard kiezen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
GORby schreef op zondag 17 oktober 2021 @ 22:33:
[...]


Vanmorgen, zoals in een temperatuur van waarschijnlijk iets boven het nulpunt. De COP van je warmtepomp is dan waarschijnlijk nog rond de 5,5 a 6, waardoor je dus met 1500W aan het verwarmen bent. Echt laag terug moduleren zou ik dat toch niet noemen.
Nee, maar de andere units van LG kunnen ook niet lager dan dat, langzamer gaat de compressor niet. Allerlaagste wat ik ooit heb gezien is 200W.

Iemand linkte eerder een Panasonic Z20-XKE die naar 160W kan, maar dat is wel een 2 kW model ipv een 5.3 kW multi, en heeft een 4.8 SCOP ipv 4.2. Dan kom je nog steeds op even grof geschat 160W x 4.8 = 768W, vs 200W x 4.2 = 840W. Scheelt niks dus :P


Ik heb vanmiddag, met 15 graden buiten en zonnig, de units 4 uur lang laten draaien om lekker goedkoop veel warmte naar binnen te pompen; dit huis is raar en verliest maximaal 1C per 24 uur, lang leve de WTW, opslaan voor avond tot de volgende middag lijkt goed te werken. Tijdens deze sessie, setpoint 21C, binnenunit meten vrij snel ~23C, heb ik 0.42 (hot start), 0.27, 0.27, 0.28 kWh gebruikt, zonder pendelen en 1x ontdooid in het laatste uur, dat zie ik terug als een dip in de temperatuur grafiek (aparte logger op de eettafel).

Dat is met 2 binnenunits, 135W per stuk tijdens de steady state, dat had ik niet verwacht / niet eerder gezien. Het lijkt erop dat deze multi combinatie verder kan regelen dan op de spec sheet aangegeven, de minimale RPM / vermogen mag verdeeld worden over meerdere binnendelen.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
revolution-nl schreef op dinsdag 19 oktober 2021 @ 10:19:
[...]


Klopt, een multi is een prima oplossing als je tegelijk in meerdere ruimtes gaat verwarmen of koelen. Wat je echter vaak ziet is dat men alles op een multi knoopt, dit werkt in de zomer met koelen vaak goed alleen in de winter wanneer er maar een enkele unit aanstaat om te verwarmen in de primaire ruimte dan loop je tegen problemen aan.

Daarom zou ik adviseren alleen te kiezen voor een multi bij units bij units tegelijk tijdig aanstaan. Heb je in één ruimte een ander koel /verwarming patroon kies daar dan een single.
Is dat zo'n groot probleem? Is dat gebaseerd op je eigen ervaring of lezen uit specsheets?


Ik heb nu een multi set staan, het was aangeschaft voor koeling, verwarming kwam er gratis bij.

En verwarmen gaat verbazingwekkend goed. Met 1 binnenunit op verwarm stand trekt het minimaal 200W elektrisch vermogen, met 2 aan gaat het naar 300W (dus 150W per unit), dat is lager dan 2 losse single splits, die hebben samen een hogere minimum omdat het 2 losse compressors zijn. Zelfs met dit weer - milde, natte herfst, is het al prima bruikbaar zonder pendelen. Eind september / eerste week oktober had ik nog moeite om dat voor elkaar te krijgen, maar met auto fan speed / vertikaal swing en iets lagere buitentemperatuur is dat geen probleem.

Het piek vermogen is ook enorm, hij kan ver boven wat er op de sticker staat aan warmte naar binnen sturen, ik zie regelmatig bij hot start 1500W elektrisch vermogen op 1 unit en 2+ kW naar 2 units, de cijfers in de specificaties zijn erg conservatief en blijkbaar kan het systeem een overkill aan warme gassen naar een 2.5 kW binnenunit sturen en effectief gebruiken. 2kW elektrisch bij 12C is 10+ kW thermisch energie, vandaar dat lucht rond het plafond in een paar minuten gelijk 24C is.


Deze multi kan in de praktijk dus zijn vermogen zeer flexibel regelen, lager dan losse single splits voor minimum en hoger dan maximum sturen naar de ruimte die snel warm moet worden.


En het scheelt dat je geen 3 units in de tuin of aan een wand moet plaatsen, en officieel dan 3 groepen extra moet aanleggen (spec: 15A fuse, 7.0A max running current in heat mode), in de praktijk mag waarschijnlijk max 2 per 16A groep. Deze MU3R19 spec zegt 9.2A max, 20A fuse -> hij mag gewoon bij de slaapkamer 16A groep, met inverters / soft start is de startstroom niet meer dan 4A, gemeten met een slimme stopcontact, het is geen lompe koel/vriescel motor met hoge aanloopstroom.


Ontdooien, daar ben ik niet zo bang voor. Vorige winter koelde in een nacht het minder dan een graad af in de woonkamer, daar heb je HR++ glas en een WTW voor, een kwartier zonder verwarming is no big deal. Om een gasverbruik van 5 m3 per dag te matchen hoef ik maar een paar uur per dag te "stoken" met de airco. 5m3 x 9kWh/m3 / 24 uur = 1.9 kW gemiddeld, Ph TBiv* is 4.25 kW @ -7C bij een COP van 3, dan moet het 11 uur draaien als het gemiddeld zo koud is. -7C gemiddelde dagtemperatuur is kouder dan dat het ooit is geweest in de afgelopen tig jaar in Rotterdam. Er is tijd zat voor ontdooien.


Het enige nadeel dat ik tot nu toe heb gezien is dat minder efficient is. De SCOP is 4.2 i.p.v. 4.6 als ik 3 losse single split LG Deluxe had. In alle andere opzichten is een multisplit beter.


Re: het is afhankelijk van je gebruik

Gebruik je het in plaats van een single, in 1 ruimte tegelijk, dan is het iets minder dan een efficiënte single split. Zelfde minimum vermogen, hogere piek/maximum, en minder lelijke kasten op de muur / in de tuin. Still worth it. Gebruik je het in meerdere ruimte tegelijk, dan heeft het een betere pendel-resistentie dan meerdere singles, zo lang je de minimum van "1.2kW"** kwijt kan blijft hij draaien ("1.0kW" bij een MU2R15/17). Gezien de hoeveelheid posts over pendelen in dit draadje is dit een hele grote plus.

In elke situatie is deze multi in mijn mening beter dan meerdere single splits, zo lang je de koelleidingen handig naar 1 plek kan brengen.

*:
(Tbiv) means the outdoor temperature (Tj) [°C] declared by the manufacturer for heating at which the declared capacity equals the part load and below which the declared capacity must be supplemented with electric back up heater capacity in order to meet the part load for heating
**: werkelijke minimum vermogen is voodoo, ~2-300W x ??? COP afhankelijk van temperatuur buiten = minimum vermogen. Hij heeft zichzelf wel eens uitgeschakeld rond 300W en soms gaat het door tot 200W.

Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Glashelder
  • Registratie: September 2002
  • Niet online

Glashelder

Anti Android

Topicstarter
Matched: multi, lg
w00key schreef op dinsdag 19 oktober 2021 @ 13:22:
[...]

Is dat zo'n groot probleem? Is dat gebaseerd op je eigen ervaring of lezen uit specsheets?
Er zijn redelijk wat mensen hier die geen goede ervaringen hebben met multi's en verwarmen. Dat is praktijkervaring.

Mooi dat het met jouw LG wel goed gaat :)

Hoe lang verwarm je er al mee? Er zijn ook mensen waarbij het bij redelijk temperaturen wel goed gaat, maar bij lagere temperaturen schiet het minimumvermogen ineens omhoog.

PV 4915wp op oost, 2680 wp op west, 1900 wp op zuid. pvoutput - AUX 8 kW bi bloc


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Glashelder schreef op dinsdag 19 oktober 2021 @ 13:25:
[...]

Er zijn redelijk wat mensen hier die geen goede ervaringen hebben met multi's en verwarmen. Dat is praktijkervaring.

Mooi dat het met jouw LG wel goed gaat :)

Hoe lang verwarm je er al mee? Er zijn ook mensen waarbij het bij redelijk temperaturen wel goed gaat, maar bij lagere temperaturen schiet het minimumvermogen ineens omhoog.
Eerste seizoen, dat moeten we inderdaad nog even aankijken. Maar wat gek als je bij koud weer (= meer m3/kWh's nodig) meer issues heb met pendelen, juist hier ging het opeens een stuk beter toen het kouder werd.

Op de zaak doen we het al langer maar dat zijn 5-10kW, mix van wand, plafond, cassette en kanaal units, je zet het aan en kijkt daar niet meer naar, in groetere ruimtes merk je niks van pendelen van individuele units.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
BJcool schreef op woensdag 20 oktober 2021 @ 18:50:
Zijn er ook grafieken beschikbaar welke weergeven wat de efficiëntie is bij deel-en vollast bij verwarmen van daikin systemen?

Ik zit met het zelfde vraagstuk als @Flavio_. Zelfde gasverbruik maar dan op zo'n 180m2. 2000m3 gas totaal. In een koude maand 300m3.De benedenverdieping wil ik gaan verwarmen met 2x3.5kw of met 2x5kw. (kamer 45, keuken 45m2) Dat er een aantal dagen zijn waarbij ik gas moet bijstoken is geen probleem.

Vandaar mijn vraag over de cop gegevens bij verschillende buitentemperaturen en belasting.

Jullie mening is welkom
Geen mooie grafieken, maar voor de SCOP berekening worden apparaten getest met verschillende deellast en temperatuur. Deze vind je online terug. Voor de net genoemde Toshiba RAS3M18U2AVG: https://www.eurovent-cert...cipant/model/show/8861445

Voor een vergelijkbare Daikin, de 3MXM52N9: https://www.eurovent-cert...cipant/model/show/8861752

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/3KfGnVY.png

Ooh. Daarom zeggen jullie geen Toshiba voor verwarmen. Verwarmingscapaciteit voor een "5kW" unit is veel lager en niet echt heel efficient. Zelfde voor LG multi, ze kunnen flink gas geven maar het kost wat extra stroom, vooral bij deellast wordt het niet veel zuiniger.

LG single (deluxe model) is wel weer okay, maar alle singles zijn vaak efficiënter. Dus kies een model uit en ga zoeken naar de certificaat.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BJcool
  • Registratie: Oktober 2021
  • Laatst online: 04-04-2022
Matched: multi, lg
w00key schreef op woensdag 20 oktober 2021 @ 19:20:
[...]

Geen mooie grafieken, maar voor de SCOP berekening worden apparaten getest met verschillende deellast en temperatuur. Deze vind je online terug. Voor de net genoemde Toshiba RAS3M18U2AVG: https://www.eurovent-cert...cipant/model/show/8861445

Voor een vergelijkbare Daikin, de 3MXM52N9: https://www.eurovent-cert...cipant/model/show/8861752

[Afbeelding]

Ooh. Daarom zeggen jullie geen Toshiba voor verwarmen. Verwarmingscapaciteit voor een "5kW" unit is veel lager en niet echt heel efficient. Zelfde voor LG multi, ze kunnen flink gas geven maar het kost wat extra stroom, vooral bij deellast wordt het niet veel zuiniger.

LG single (deluxe model) is wel weer okay, maar alle singles zijn vaak efficiënter. Dus kies een model uit en ga zoeken naar de certificaat.
Ik wil 2x single units plaatsen. Ben benieuwd naar cop bij verschillende belastingen. Als het er op aan komt zullen ze namelijk lang op vollast draaien.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
LG is soms wel bijzonder. Ik zette net de verwarming aan, setpoint 21, binnenunit meet 22.5 en hij geeft gewoon plank gas met 2000W. Beetje overkill maar het is binnen 10 minuten wel heerlijk warm, voor 0.3 kWh. Ik geloof echt niks van die maximum capaciteit op de spec sheet van de binnenunit, dit was echt veel meer dan 6.00 kW max verwarming capaciteit.

Fun fact, de DKT208MA twin rotary compressor is gedeeld tussen mijn MU3R19 en de grotere broers MU3R21 en MU4R25, die kan dat extra power makkelijk aan, max rated power is 2.85 kW op de -25. Daarboven gaat het naar een DJT240MA en wordt het gelijk 15kg zwaarder.

Voor LG heb ik een mega pdf gevonden met alle stats die je kan verzinnen, https://lg-b2b.ru/upload/..._R32_ODU_2020_English.pdf

--

Multi als single gebruiken, 9 = 2.5 kW slaapkamers, 12 = 3.5 kW woonkamer. TC = total capacity, netto, PI = power input.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/Wdd4FtH.png

Nog niet eens zo slecht. 2 aan:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/GoEs4H9.png

En alle 3:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/Y78YlBx.png

Zelfs bij -15C buiten, 20C binnen en alleen woonkamer aan blijft de COP op 3 met 3.87 kW vermogen, op maximum load. Dat had ik niet verwacht. Met meer units aan gaat COP en vermogen iets omhoog.

Enige wat ik mis zijn part load COPs, dit zijn allemaal maximums, het blijft maar gokken wat COP is / zou moeten zijn met bijvoorbeeld 10C buiten en 400W stroomverbruik.


Maar wat dat 10C buiten, 22.5C binnen en 2000W stroomverbruik van daarnet is blijft een raadsel, het is niet eens een geldige combinatie op de tabellen 8)7

  • HoppyF
  • Registratie: Oktober 2003
  • Laatst online: 14:28
Matched: multi, lg
Pietje555 schreef op donderdag 11 november 2021 @ 20:28:
[...]


Sorry, effe mijn eigen vraag quoten.
Ik heb namelijk zelf het idee dat de Tado V3+ een oplossing is wat ik zoek.
Dit apparaat stuurt de airco of het door de afstand bediening wordt bediend (IR), alleen stuurt het de gewenste settings in één keer in een commando. Dus temperatuur, fan speed en overige gewenste instellingen worden op gewenste tijden naar de airco gestuurd. Eigenlijk een soort macro's.
https://www.tado.com/nl-n...cobediening-specificaties
Ik weet niet of je al een bepaald merk voor ogen hebt maar ik heb een LG (multi split plus twee binnen units).
De binnen units zijn geheel via de LG ThinQ app te besturen maar bv ook via mijn Google Assistent.
Als ik zeg: “Hey Google, wat is de temperatuur?” dan is het antwoord de temperaturen van de huiskamer en slaapkamer plus de ingestelde airco temperatuur of dat de airco uitgeschakeld staat.
Ik kan ook roepen: “Hey Google, airco uit!”, deze wordt dan uitgezet.

Ik heb de airco’s ook gekoppeld aan Home Assistant.
Daarmee zou ik op bepaalde tijden of schema’s de airco kunnen aanzetten op een gewenste temperatuur of anders. Er is een LG ThinQ integratie voor Home Assistant.
In het HA topic staat wel e.e.a. beschreven.
Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 4

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sander-B
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 15:29
Matched: multi, lg
venzi schreef op vrijdag 19 november 2021 @ 21:58:
[...]


Bedankt voor je info!
Wat is de theorie achter het minder wattage verbruiken bij wat lagere temperaturen zoals jij omschrijft? Klinkt erg tegenstrijdig, of is dit jouw gemiddeld verbruik en valt deze dan dus hoger uit omdat de module vaker in uit gaat schakelen?

En wat is jouw ervaring met afgelopen winter? Toen zijn we een aantal dagen onder de -10 gegaan. Hoe hield de unit zichzelf toen staande?
De unit verbruikt niet minder bij lagere temperaturen, maar het minimale vermogen is hoger boven de 12 graden. Wat erg tegenstrijdig is.

Voorbeeld:
Om 6 uur 's morgens wordt de airco ingeschakeld op 21 graden. De buitentemperatuur is 10 graden. Om 9 uur is het huis op temperatuur en de unit kan op laag vermogen (250 watt continu) de ingestelde temperatuur van 21 graden vasthouden, zonder te pendelen.

In de loop van de dag stijgt de buitentemperatuur tot 12 graden en op dat moment wijzigt het minimale vermogen van 250 watt naar 400 watt. Omdat er maar 250 watt nodig is om het huis op temperatuur te houden, gaat de unit steeds kortstondig uit (meestal maar 2-3 minuten) om daarna weer een paar minuten op 400 watt te gaan verwarmen. Dit proces herhaalt zich steeds. Als de buitentemperatuur 's avonds weer tot onder de 12 graden zakt kan de unit weer op lager vermogen draaien en is het gependel voorbij.

Ik vind dat persoonlijk erg storend en de logica ontgaat mij waarom een unit boven de 12 graden een hoger minimaal vermogen heeft dan onder die temperatuur. Hoe warmer het buiten is, hoe lager de verwarmingsvraag.

Ik heb de unit sinds oktober 2020 en de afgelopen winter is het prima gegaan. De eerste koude dagen in februari met de heftige sneeuwval had de airco er wat moeite mee omdat ik 'm 's nachts uit had gezet en het vermogen door de vele defrosts door het vochtige weer onvoldoende was om het huis van 17 graden op te warmen naar 21 graden. Ik ben toen overgegaan op 24/7 op 21 graden stoken en dat ging uitstekend. Vooral toen de sneeuwval voorbij was en het droog koud weer was had de airco geen enkele moeite om het hele huis te verwarmen. Beneden is het standaard 21 graden. Om het boven wat warmer te krijgen hebben we de deur naar de trap 's nachts open gezet. Ik heb sinds april boven een 3.5kw LG PC12SQ hangen die op koude dagen een beetje bij kan stoken. We zijn alleen boven om te slapen, dus zolang het boven de 17-18 graden blijft is het prima.
GermanPivo schreef op zaterdag 20 november 2021 @ 07:13:
[...]


Hier ook ook een SRK50ZS vanwege de vorm van een ruimte en omdat ik het met een 3.5kW net niet aandurf hier (en MHI heeft geen tussenmaat). Maar ook huis uit '79 en we op de koudere dagen het extra vermogen wel nodig hebben. De 'herrie' van een 5kW binnenunit waar sommige het over hebben valt erg mee - de fans die op de convector hebben maken bijna meer geluid. Ook dat heeft niemand ooit als storend ervaren.

Heb je hem als single of op een multi? Ik heb een SRK50ZS aan een SCM60 (multi dus) en heb van dat hogere minimale vermogen geen last. Als hij pendelt, zijn het ook pieken van max 300 W.
Ik zie dit gedrag wel bij de 2.5 kW single split die we hebben hangen - die begint standaard op net geen 500 W om daarna terug te zakken naar 180 W. Nu horen we het totaal niet, maar is wel een ander pendel gedrag.

Als je het aan/uitgaan vervelend vind, zou je kunnen overwegen om de openhaardfunctie aan te zetten. Dan blijft de ventilator altijd draaien.
Thanks voor de tip! Ik zal het proberen. Ik heb de single split.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Makkelijk
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 27-05 07:41
Matched: multi, lg
Ik heb in mijn vorige woning MHI multi-split (3x) gehad op een uitbouw, en daar altijd heel tevreden over geweest. Nu in mijn nieuwe woning een 3x multi-split van LG (en een losse split op zolder) maar ik ben daar tot nu toe verre van tevreden mee.

Bij verwarmen maakt de buitenunit dusdanig veel geluid dat we hem nu niet meer gebruiken, we worden er wakker van en ook voor de buren is het niet te doen. Jammer, want we hebben geen radiatoren meer in de slaapkamers dus wordt het nu een graad of 12 in de slaapkamer van ons zoontje waardoor hij wakker wordt. Op te lossen met een slaapzak, maar toch.

Er zijn een 3-tal geluiden en ik vraag me af of ze allemaal op te lossen zijn.

1. Zware trillingen, alsof er een vrachtwagen stationair draait in de achtertuin. Airco hangt aan een beugel met rubbers aan de gevel (geisoleerde spouwmuur, 1960)

2. Tikkend geluid. Ik dacht eerst dat het de ventilator was en die is vervangen door LG, maar het blijft en volgens de leverancier is dit normaal / de compressor. Ik word er wel wakker van. MHI airco's stonden op uitbouw een meter voor een open raam en ik hoorde alleen een zachte zoem.

3. Leidinggeluid, het geluid van een slecht ontluchte radiator. Komt af en toe uit de airco die niet aan staat terwijl de airco bij zoontje aan staat.

Ben er goed ziek van, 8K aan uitgegeven maar iets zegt me dat ik nooit tevreden wordt en ik beter 9K aan een Daikin installatie had kunnen uitgeven.

Badieboediemxvahajwjjdkkskskskaa


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 15:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: multi, lg
Makkelijk schreef op maandag 29 november 2021 @ 10:18:
Ik heb in mijn vorige woning MHI multi-split (3x) gehad op een uitbouw, en daar altijd heel tevreden over geweest. Nu in mijn nieuwe woning een 3x multi-split van LG (en een losse split op zolder) maar ik ben daar tot nu toe verre van tevreden mee.

Ben er goed ziek van, 8K aan uitgegeven maar iets zegt me dat ik nooit tevreden wordt en ik beter 9K aan een Daikin installatie had kunnen uitgeven.
:?
Dus je was tevreden over MHI, je kiest voor LG en als je het opnieuw zou doen dan kies je voor Daikin.
Misschien ben ik wat te merktrouw #neverchangeawinningteam.

Wel balen dat de installatie zo slecht bevalt.

[ Voor 3% gewijzigd door revolution-nl op 29-11-2021 10:35 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Notna
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 18:52

Notna

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Where are you?®

Topicstarter
Matched: multi, lg
Makkelijk schreef op maandag 29 november 2021 @ 10:18:
Ik heb in mijn vorige woning MHI multi-split (3x) gehad op een uitbouw, en daar altijd heel tevreden over geweest. Nu in mijn nieuwe woning een 3x multi-split van LG (en een losse split op zolder) maar ik ben daar tot nu toe verre van tevreden mee.

Bij verwarmen maakt de buitenunit dusdanig veel geluid dat we hem nu niet meer gebruiken, we worden er wakker van en ook voor de buren is het niet te doen. Jammer, want we hebben geen radiatoren meer in de slaapkamers dus wordt het nu een graad of 12 in de slaapkamer van ons zoontje waardoor hij wakker wordt. Op te lossen met een slaapzak, maar toch.

Er zijn een 3-tal geluiden en ik vraag me af of ze allemaal op te lossen zijn.

1. Zware trillingen, alsof er een vrachtwagen stationair draait in de achtertuin. Airco hangt aan een beugel met rubbers aan de gevel (geisoleerde spouwmuur, 1960)

2. Tikkend geluid. Ik dacht eerst dat het de ventilator was en die is vervangen door LG, maar het blijft en volgens de leverancier is dit normaal / de compressor. Ik word er wel wakker van. MHI airco's stonden op uitbouw een meter voor een open raam en ik hoorde alleen een zachte zoem.

3. Leidinggeluid, het geluid van een slecht ontluchte radiator. Komt af en toe uit de airco die niet aan staat terwijl de airco bij zoontje aan staat.

Ben er goed ziek van, 8K aan uitgegeven maar iets zegt me dat ik nooit tevreden wordt en ik beter 9K aan een Daikin installatie had kunnen uitgeven.
Punt 3 is inherent aan een multisplit opstelling, en zal je ook krijgen bij Daikin. Punt 1 en 2 lijken te komen door de montage aan de muur op een beugel .Is er geen mogelijkheid ze op een dak te zetten van een uitbouw/garage met de juiste voeten?

Alternatief is dat je de 4 bouten (per unit) vervangt met zwaardere rubberen of verende bouten om zo trillingen weg te nemen en hopelijk ook het geluid. Maar het zou ook gewoon de unit zelf kunnen zijn die zoveel lawaait maakt; lastig te peilen zonder het te horen.

Xbox Live ID:Notna8310


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
@wicked_fool

Kwestie van de juiste uitzoeken. De betere doen het vaak prima tot -10 / -15. Deze heb ik: https://www.eurovent-cert...%5B0%5D=MU#access-results

In de uitgebreide specs / combination table staat 4.24 kW met binnen 3 units aan op -15 graden en binnen 20 graden.

Daikin / Mitsubishi doen daar zeker niet voor onder en sommige hebben nog nordic modellen die verder gaan.


[edit] En dit is een doodgewone LG Multi. Op -15 is opgenomen vermogen op max 1.29 kW, COP van 3.3. Dat is 6.3 cent (op 21/kWh delen door 3.3) per kWh thermisch, vs 10 cent voor gas (0.80/m3, goed voor 8 kWh warmte).

[ Voor 17% gewijzigd door w00key op 15-12-2021 15:51 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Smartphonetips
  • Registratie: Augustus 2020
  • Laatst online: 26-05 21:37
Matched: multi, lg
Makkelijk schreef op maandag 29 november 2021 @ 10:18:
Ik heb in mijn vorige woning MHI multi-split (3x) gehad op een uitbouw, en daar altijd heel tevreden over geweest. Nu in mijn nieuwe woning een 3x multi-split van LG (en een losse split op zolder) maar ik ben daar tot nu toe verre van tevreden mee.

Bij verwarmen maakt de buitenunit dusdanig veel geluid dat we hem nu niet meer gebruiken, we worden er wakker van en ook voor de buren is het niet te doen. Jammer, want we hebben geen radiatoren meer in de slaapkamers dus wordt het nu een graad of 12 in de slaapkamer van ons zoontje waardoor hij wakker wordt. Op te lossen met een slaapzak, maar toch.

Er zijn een 3-tal geluiden en ik vraag me af of ze allemaal op te lossen zijn.

1. Zware trillingen, alsof er een vrachtwagen stationair draait in de achtertuin. Airco hangt aan een beugel met rubbers aan de gevel (geisoleerde spouwmuur, 1960)

2. Tikkend geluid. Ik dacht eerst dat het de ventilator was en die is vervangen door LG, maar het blijft en volgens de leverancier is dit normaal / de compressor. Ik word er wel wakker van. MHI airco's stonden op uitbouw een meter voor een open raam en ik hoorde alleen een zachte zoem.

3. Leidinggeluid, het geluid van een slecht ontluchte radiator. Komt af en toe uit de airco die niet aan staat terwijl de airco bij zoontje aan staat.

Ben er goed ziek van, 8K aan uitgegeven maar iets zegt me dat ik nooit tevreden wordt en ik beter 9K aan een Daikin installatie had kunnen uitgeven.
Leg de stroomtoevoer eens af, wacht 2 minuten en zet de stroom dan eens terug aan. Wanneer je het tikkend geluid binnen de paar minuten opnieuw hoort dan heb je hetzelfde probleem als ik had. Ben de technische uitleg alweer vergeten, maar dacht dat het iets met de druk/expansieventiel te maken had. Het toestel controleert om de zoveel tijd de druk (dacht ik toch dat het dat was). Bij mij is de koperleiding nu verlengd, 'met een krul erin', en nu hoor ik het tikken binnen niet meer.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Eh, bij LG staat "energy control" gewoon uit bij multi, dat is nog erger. Erg lekker als die na elke defrost besluit dat FULL POWERRRRR nodig is en vervolgens slaan alle binnenunits 5 minuten later af omdat het veel te heet is. Zelfs de "eco" dip switch in de buitenunit doet niks. Gisteren (en dit is een 5 min chart, de pieken zijn al afgevlakt):

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/lpikNAn.png

Oh well. Zelfs bij dit weer stook ik maar iets van 500W gemiddeld, alleen aan zetten en laten gaan werkt niet goed. Record is 12.4 kWh met -1.1 graden gemiddeld buiten (max 2.3 min -5.0).

Firmware stookt vrij stabiel als het eenmaal draait maar dat 3 uur defrost timer / post-defrost gedrag, zucht. Ik kan niet te veel zeuren, heb het niet uitgezocht op verwarmen en het is niet al te duur, maar het is wel beetje vermoeiend... Om het systeem te "rebooten" moet je tijdelijk 1 unit hoger zetten op 23 bijvoorbeeld, en zodra het weer loopt terug naar 21.

Als het echt koud wordt en die 2000W gewoon nodig is om binnen warm te houden is het geen probleem, maar een 400W -> 2200W surge kan mijn woonkamer gewoon niet hebben.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
rupsen schreef op vrijdag 24 december 2021 @ 20:46:
[...]

Het kan natuurlijk ook aan de installatie liggen.
Teveel koudemiddel, te weinig koudemiddel, niet goed gevacuumeerd....
Er kan van alles zijn waarom een installatie niet lekker draaid.

Uiteraard kan er dan wel makkelijk met de vinger naar het merk gewezen worden.
[citation required]

Als je echt data heb zien we dat graag in deze thread, maar even zo 3 generieke punten noemen voegt niks toe aan de discussie.


1. Ja dan kan. Maar dat gebeurt bij 3 installaties (2x MU3R19, 1x MU3R21). Heb het bij andere merken / commerciële installaties niet eerder gehad.
2. Bij alle 3 lijkt mij onmogelijk. Alles loopt goed, moduleren naar 300W voor 1 unit, 400W voor 2 (200 per stuk dus), piek power output is perfect, verbruik is in lijn met verwachting. De basis is goed, compressor loopt rustig en redelijk stil, binnenunits verdelen de warmte goed. Maar de software / aansturing is bagger. De "hot start" feature is te agressief en de onhandige thermometer / sensor locatie zorgt ervoor dat hij er uit klapt en uit blijft.
3. Ja, kan van alles zijn, but until proven otherwise, mijn aanbeveling is:


Koop geen LG units om mee te verwarmen, specifiek, de LG Deluxe binnenunit, revisie 2021, i.c.m. LG multi inverters. Maar de firmware is waarschijnlijk gedeeld, het zijn units met LG Thinq API v2, dus LG Standard / Artcool raad ik ook af.

Of single splits anders reageren: well, je mag het proberen, het zou mooi zijn als je dan gelijk wat screenshots post van HomeWizard Energy plug / Shelly / HomeAssistant / Grafana, dan weten we of die "3h defrost timer" en "FULLL POWERRRRR" na defrost / bij startup daar ook een probleem is.

Dat verwarmen een bijzaak is zie je ook in andere features, "energy control" is alleen beschikbaar bij koelen. Anders kan je die hot start zelf dimmen met 50%.


En je kan ze niet programmeren als een klokthermostaat. Je kan niet zeggen, 8 uur: 21 graden, 22 uur: terug naar 20 or 19 graden. Nee, je kan alleen aan en uit zetten op tijd. Dat is toch wel een major misser als CV-vervanger. Sure, we zijn Tweakers en kunnen vast iets in elkaar scripten maar iets dat gewoon out of the box goed werkt is beter.


Mijn volgende project (5kW kanaalunit single split) wordt weer een Mitsubishi Heavy met bedrade bediening, die werken gewoon.

[ Voor 3% gewijzigd door w00key op 25-12-2021 16:48 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rupsen
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-05 14:03
Matched: multi, lg
w00key schreef op zaterdag 25 december 2021 @ 16:41:
[...]


[citation required]

Als je echt data heb zien we dat graag in deze thread, maar even zo 3 generieke punten noemen voegt niks toe aan de discussie.


1. Ja dan kan. Maar dat gebeurt bij 3 installaties (2x MU3R19, 1x MU3R21). Heb het bij andere merken / commerciële installaties niet eerder gehad.
2. Bij alle 3 lijkt mij onmogelijk. Alles loopt goed, moduleren naar 300W voor 1 unit, 400W voor 2 (200 per stuk dus), piek power output is perfect, verbruik is in lijn met verwachting. De basis is goed, compressor loopt rustig en redelijk stil, binnenunits verdelen de warmte goed. Maar de software / aansturing is bagger. De "hot start" feature is te agressief en de onhandige thermometer / sensor locatie zorgt ervoor dat hij er uit klapt en uit blijft.
3. Ja, kan van alles zijn, but until proven otherwise, mijn aanbeveling is:


Koop geen LG units om mee te verwarmen, specifiek, de LG Deluxe binnenunit, revisie 2021, i.c.m. LG multi inverters. Maar de firmware is waarschijnlijk gedeeld, het zijn units met LG Thinq API v2, dus LG Standard / Artcool raad ik ook af.

Of single splits anders reageren: well, je mag het proberen, het zou mooi zijn als je dan gelijk wat screenshots post van HomeWizard Energy plug / Shelly / HomeAssistant / Grafana, dan weten we of die "3h defrost timer" en "FULLL POWERRRRR" na defrost / bij startup daar ook een probleem is.

Dat verwarmen een bijzaak is zie je ook in andere features, "energy control" is alleen beschikbaar bij koelen. Anders kan je die hot start zelf dimmen met 50%.


En je kan ze niet programmeren als een klokthermostaat. Je kan niet zeggen, 8 uur: 21 graden, 22 uur: terug naar 20 or 19 graden. Nee, je kan alleen aan en uit zetten op tijd. Dat is toch wel een major misser als CV-vervanger. Sure, we zijn Tweakers en kunnen vast iets in elkaar scripten maar iets dat gewoon out of the box goed werkt is beter.


Mijn volgende project (5kW kanaalunit single split) wordt weer een Mitsubishi Heavy met bedrade bediening, die werken gewoon.
Ik bedoelde alleen maar te zeggen dat er heel veel factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat een warmtepomp niet fijn werkt.
Los van alle software matige dingen.

Alleen aan de hand van wattage en geluid van een compressor weet je niet of je systeem goed draait.

Als je echt wil weten of je systeem goed draait moet je temperaturen en amperages meten.

Is er met de installatie goed gevacuumeerd? Dus niet de 30 minuten die de meeste installateurs aanhouden, als je dat met deze temperaturen doet weet je zeker dat het niet goed gaat.
Als vacuumeren niet goed gebeurt kunnen er niet condenseerbare gassen achterblijven, of nog erger, vocht.
Die hopen zich op in de condensor, je binnendeel dus bij verwarmen.
Elke systeem regelt op de condensatie temperatuur en als daar dus iets niet goed gaat kan er raar gedrag ontstaan.

Ik ben ook van mening dat als je met L/L warmtepomp wil verwarmen je een bedrade bediening moet gebruiken, hier zit een voeler in en dat werkt 100x beter dan de voeler op de unit zelf.

Succes met de MHI installatie, daar ben ik sowieso fan van. Goeie bedrade bediening hebben ze. Kan je heel simpel alle temperaturen e.d op aflezen en hij werkt gewoon fijn. _/-\o_

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • GermanPivo
  • Registratie: September 2010
  • Nu online
Matched: multi, lg
K!aus schreef op woensdag 5 januari 2022 @ 11:43:
[...]


Kan iemand inhoudelijk reageren op mijn vragen omtrent geluid, SEER/SCOP, Dual-inverter technologie.
Dank voor de antwoorden tot zo ver maar antwoorden worden helaas niet onderbouwd.

een 5Kw is voor deze ruimte wel nodig! 168x30 = 5040Kw en voor verwarmen wordt factoor 40 of zelfs 50 aangeraden (=6720 resp 8400Kw).
Weet niet wat het bouwjaar van je woning is, maar zou je vooral niet blind staren op die formule. Hier ook ongeveer 157m3 (tweekapper uit '78 met originele isolatie) en de 5kW houdt het koel met twee vingers in z'n neus. Koelen is niet zo spannend, want het temperatuurverschil is dan over het algemeen (op een paar hele warme dagen misschien) niet zo groot als met verwarmen.

Hier 5kW uitgekozen op het verwarmingsvermogen en dat gaat meer dan goed. Ook tijdens de paar dagen dat het aan het vriezen was vorige maand nog genoeg vermogen over.

Wat geluid betreft, n=1, maar ja:
Onze buren hebben een 5 kW LG. Wij hebben een 6kW MHI als buitenunit (multi). Simpel gezegd, die van ons hoor ik gewoon vrijwel niet als ik ervoor sta, die van de buren hoor ik boven die van ons uit.

9040 Wp | Zendure 11,5 kWh | MHI SCM60/SCM40/SRC25


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Team-RiNo
  • Registratie: Mei 2006
  • Laatst online: 18:20
Matched: multi, lg
K!aus schreef op woensdag 5 januari 2022 @ 11:43:
[...]


Kan iemand inhoudelijk reageren op mijn vragen omtrent geluid, SEER/SCOP, Dual-inverter technologie.
Dank voor de antwoorden tot zo ver maar antwoorden worden helaas niet onderbouwd.

een 5Kw is voor deze ruimte wel nodig! 168x30 = 5040Kw en voor verwarmen wordt factoor 40 of zelfs 50 aangeraden (=6720 resp 8400Kw).
Eerste hit op google, LG NL dus die zal kloppen: https://www.lg.com/nl/air-conditioning/lg-PC18SQ SEER/SCOP 6.5/4.0 wat niet bijzonder is voor een single split, mijn multi doet in deze setup 8,5/4,68.

Inverter is niet spannend, hebben vrijwel alle betere merken tegenwoordig.

Ik zou zelf niet voor LG gaan, al is het maar voor o.a. vaste timer voor defrosts die ik hier voorbij zie komen. En zeker niet als je het als primaire verwarmingsbron gaat gebruiken gezien de lage SCOP.

5440Wp O/W op plat dak | 3MXM52N2V1B8 i.c.m. 1xFTXM35M2V1B + 2xFTXM25M2V1B | RTX4090+7800X3D


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Misschien is het een ding bij de LG 2021 multi modellen. Deze MU3R19 en 21 doen het wel. Maar goed, de defrost is super kort, hij komt snel achter dat het onzin is, waarschijnlijk te voorzichtig geweest met de "is defrost nodig" formule na problemen met dichtvriezen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
rupsen schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 17:46:
Ik heb vandaag een in bedrijfstelling gedaan samen met iemand van LG en ik heb hem uiteraard gevraagd naar de defrost methode.
Bij LG gaat het, net als bijna alle andere merken op temperatuur en dus niet om de 3 uur zoals gesuggereerd werd.

Weer een fabel de wereld uit geholpen *O*
Kan je vragen bij die iemand van LG wat er aan de hand is met hun multi splits? Het gaat om 3 installaties van 2021, met MU3R19/21 buiten en DC09RH NSJ/DC12RH NSJ binnen (consumentennaam: LG Deluxe 2.5/3.5 kW, 2021 model, met UVC filter).

Deze is gisteren om 11:30 aangezet en aan gelaten, 2 units zodat hij de warmte goed kwijt kan, en om 14:30 en 17:30 waren de defrosts, precies +3 en +6 uur. De stroomverbruik pieken zijn van de inhaalactie na elke defrost.

Temperatuur volgens KNMI is niet beneden de 5 graden geweest in de middag dus dat was zwaar overbodig.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/PfXpq3ul.png

Ik wil niet zeggen dat dit altijd gebeurt met alle modellen of dat de LG monteur / distributeur liegt, maar dat het nooit gebeurt is onzin.

Daarnaast heb je bij LG als verwarming nog altijd last van:

- slechte timer/weekplanner, alleen aan/uit op tijd, niet welke stand of temperatuur
- geen demand control (die werkt), altijd vol vermogen en dus veel te hoge warmte pieken na defrost / net aanzetten. Saving power consumption step 2 lijkt niet veel uit te maken, dat heb ik al ingesteld, zie https://manualzz.com/doc/...mu3r19-installation-guide, pagina 27.
- geen silent stand (via DIP switches in buiten unit) in verwarm modus, wel met koelen, zie handleiding


Maar als het draait is het echt prima, de load / opgenomen vermogen met 1 of 2 units aan is een strakke lijn en blijft mooi stabiel. Tot T+3 in mijn geval, hopelijk is dat iets doms met alleen deze MU3R19/21's van 2021.

Als er genoeg warmtevraag / buffer is om de extra 700W x 4 COP x ~30 minuten is dat niet heel ernstig, na een tijd merken de units dat het warm genoeg is en zetten ze zichzelf weer lager, maar eerder in het seizoen gaan ze in paniek en uit omdat het binnen setpoint + 3 graden is.

[ Voor 4% gewijzigd door w00key op 26-01-2022 21:58 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rupsen
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-05 14:03
Matched: multi, lg
w00key schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 21:56:
[...]

Kan je vragen bij die iemand van LG wat er aan de hand is met hun multi splits? Het gaat om 3 installaties van 2021, met MU3R19/21 buiten en DC09RH NSJ/DC12RH NSJ binnen (consumentennaam: LG Deluxe 2.5/3.5 kW, 2021 model, met UVC filter).

Deze is gisteren om 11:30 aangezet en aan gelaten, 2 units zodat hij de warmte goed kwijt kan, en om 14:30 en 17:30 waren de defrosts, precies +3 en +6 uur. De stroomverbruik pieken zijn van de inhaalactie na elke defrost.

Temperatuur volgens KNMI is niet beneden de 5 graden geweest in de middag dus dat was zwaar overbodig.

[Afbeelding]

Ik wil niet zeggen dat dit altijd gebeurt met alle modellen of dat de LG monteur / distributeur liegt, maar dat het nooit gebeurt is onzin.

Daarnaast heb je bij LG als verwarming nog altijd last van:

- slechte timer/weekplanner, alleen aan/uit op tijd, niet welke stand of temperatuur
- geen demand control (die werkt), altijd vol vermogen en dus veel te hoge warmte pieken na defrost / net aanzetten. Saving power consumption step 2 lijkt niet veel uit te maken, dat heb ik al ingesteld, zie https://manualzz.com/doc/...mu3r19-installation-guide, pagina 27.
- geen silent stand (via DIP switches in buiten unit) in verwarm modus, wel met koelen, zie handleiding


Maar als het draait is het echt prima, de load / opgenomen vermogen met 1 of 2 units aan is een strakke lijn en blijft mooi stabiel. Tot T+3 in mijn geval, hopelijk is dat iets doms met alleen deze MU3R19/21's van 2021.

Als er genoeg warmtevraag / buffer is om de extra 700W x 4 COP x ~30 minuten is dat niet heel ernstig, na een tijd merken de units dat het warm genoeg is en zetten ze zichzelf weer lager, maar eerder in het seizoen gaan ze in paniek en uit omdat het binnen setpoint + 3 graden is.
De trigger is ook niet de buitentemperatuur maar de temperatuur in je buitendeel.
precies 2x exact na 3 uur is wel apart idd. je kan natuurlijk zelf gewoon bellen met LG.

Als je een fatsoenlijke timer wil instellen kan je een bedrade bediening aansluiten, die je bij LG overigens zonder extra print op je binnendeel kan aansluiten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
rupsen schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 22:17:
[...]


https://www.irishellas.co...MTBB10-english-manual.pdf

pagina 48 (25 van de pdf), volgens mij staat er dat je meer dan ON/OFF kan instellen, maar heel duidelijk is het niet.
Die had ik nog niet gezien; maar goed, dus wel een extra controller nodig (en €) vs standaard in de Daikin app. Ik zie ook dat het als remote temperatuur sensor kan dienen, dat is voor comfort wel fijn en neemt veel van het gezeik met temperatuur overshoot en uitschakelen na defrost weg, dat is alleen op plafondhoogte een probleem. Hij lijkt ook een continuous fan operation toggle te hebben, dat is nu niet in te stellen en ik mis dat wel.

Ik kan alleen geen enkele prijs vinden voor PREMTB100, kan je toevallig daar makkelijk bij?

Als het niet te gek is is het wel te overwegen, wel even bij LG navragen of al die functies ook werken met een multi, de energy control op de afstandsbediening werkt bijvoorbeeld al niet, dus ik verwacht dat de hele energy menu ook n.v.t. is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rupsen
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-05 14:03
Matched: multi, lg
w00key schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 22:36:
[...]

Die had ik nog niet gezien; maar goed, dus wel een extra controller nodig (en €) vs standaard in de Daikin app. Ik zie ook dat het als remote temperatuur sensor kan dienen, dat is voor comfort wel fijn en neemt veel van het gezeik met temperatuur overshoot en uitschakelen na defrost weg, dat is alleen op plafondhoogte een probleem. Hij lijkt ook een continuous fan operation toggle te hebben, dat is nu niet in te stellen en ik mis dat wel.

Ik kan alleen geen enkele prijs vinden voor PREMTB100, kan je toevallig daar makkelijk bij?

Als het niet te gek is is het wel te overwegen, wel even bij LG navragen of al die functies ook werken met een multi, de energy control op de afstandsbediening werkt bijvoorbeeld al niet, dus ik verwacht dat de hele energy menu ook n.v.t. is.
Centercon is de leverancier in nederland van LG, wellicht dat je bij hun er een kan aanschaffen. En uiteraard ook navragen of die wel compatible is.
Maxicool verkoopt ook lg, daar zou je het ook nog kunnen proberen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dolbyadt
  • Registratie: Januari 2013
  • Laatst online: 16-01 16:24
Matched: multi, lg
@w00key LG is een goed keus wanneer je alleen ermee wilt gaan koelen. Wanneer je er ook mee wilt gaan verwarmen zal ik je LG niet aanraden. De reden inderdaad zijn omdat je geen instellingen kunt instellen wanneer je verwarmt. Tijdens koelen kun je verschillende energie eco instellingen instellen. Maar tijdens verwarmen kun je totaal niks instellen. De timer instellingen zijn alleen maar aan/uit. en niks meer. Dat is best een gemis wanneer je een mooi dag of week programma wilt instellen.

LG smart thinq app:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/juQOYMmGgkR8jlLhGbkxiArtA8A=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/v1ihtYCH6fklYqtwPRSOV6bs.jpg?f=fotoalbum_medium

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/QanwcsBWfAb1cAHSST2RNHcTCIg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/cJxtv41q7WWT6M5piVxGKs2A.jpg?f=fotoalbum_medium

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-ulOIFXgUh3znc1xrDqWu96XR0k=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/kMho3ExEiD06DzEujcPQCyms.jpg?f=fotoalbum_medium
w00key schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 21:56:
[...]

Kan je vragen bij die iemand van LG wat er aan de hand is met hun multi splits? Het gaat om 3 installaties van 2021, met MU3R19/21 buiten en DC09RH NSJ/DC12RH NSJ binnen (consumentennaam: LG Deluxe 2.5/3.5 kW, 2021 model, met UVC filter).

Deze is gisteren om 11:30 aangezet en aan gelaten, 2 units zodat hij de warmte goed kwijt kan, en om 14:30 en 17:30 waren de defrosts, precies +3 en +6 uur. De stroomverbruik pieken zijn van de inhaalactie na elke defrost.

Temperatuur volgens KNMI is niet beneden de 5 graden geweest in de middag dus dat was zwaar overbodig.

[Afbeelding]

Ik wil niet zeggen dat dit altijd gebeurt met alle modellen of dat de LG monteur / distributeur liegt, maar dat het nooit gebeurt is onzin.

Daarnaast heb je bij LG als verwarming nog altijd last van:

- slechte timer/weekplanner, alleen aan/uit op tijd, niet welke stand of temperatuur
- geen demand control (die werkt), altijd vol vermogen en dus veel te hoge warmte pieken na defrost / net aanzetten. Saving power consumption step 2 lijkt niet veel uit te maken, dat heb ik al ingesteld, zie https://manualzz.com/doc/...mu3r19-installation-guide, pagina 27.
- geen silent stand (via DIP switches in buiten unit) in verwarm modus, wel met koelen, zie handleiding


Maar als het draait is het echt prima, de load / opgenomen vermogen met 1 of 2 units aan is een strakke lijn en blijft mooi stabiel. Tot T+3 in mijn geval, hopelijk is dat iets doms met alleen deze MU3R19/21's van 2021.

Als er genoeg warmtevraag / buffer is om de extra 700W x 4 COP x ~30 minuten is dat niet heel ernstig, na een tijd merken de units dat het warm genoeg is en zetten ze zichzelf weer lager, maar eerder in het seizoen gaan ze in paniek en uit omdat het binnen setpoint + 3 graden is.

SolarEdge SE3000HD Wave Totaal 3600WP (ZO 180°) 35°Dak. Daikin Pefera FTXM35n - RXM35N 3,5Kw, LG S09ET Split Airco 2,5KW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
rupsen schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 22:59:
[...]

eco instellingen bij verwarmen zijn ook niet echt gewenst voor een airco.
koelen is allemaal niet zo spannend omdat een airco regelt op z'n condensatie temperatuur.
dat gebeurt in koelmodus dus buiten en merk je niet veel van.

ga je verwarmen komt er dus een stuk meer bij kijken voor het systeem.
te weinig lucht over het blok betekend dat hij z'n condensatie temperstuur niet haalt, te veel lucht over het blok betekend dat hij te snel vloeistof heeft in je binnendeel en dus ook capaciteit verliest.

daarom is het zo belangrijk om je capaciteit goed te hebben voor de ruimte waar je binnendeel hangt.

comfort is ook veel moeilijker met verwarmen.
als het 30 graden is is lucht van 10 graden al heel fris. als het 1 graden is voelt lucht van 30 graden nog steeds als koude tocht.
Naja, als eindgebruiker ben ik wel jaloers naar andere merken die wel compressor frequentie/stroomverbruik beperking aanbieden tijdens verwarmen.

Te fris is niet goed voor comfort, maar te warm met pieken naar 25 graden ook niet echt, wat hier dus wel gebeurt als dat unit met 2500W (x3 COP minimaal) staat te stampen. Zelfs op de 5 minuten grafiek uit de HomeWizard Energy app zie je hoge pieken, high score is 1981W vandaag, 1925W gisteren, x5 minuten lang x3-4 COP = heel veel hitte.

Een instelling waarmee ik de max power kan limiteren zonder ventilatie en andere regelingen aan te passen is al voldoende, helaas is precies dat, LG noemt het "energy control" dus n.v.t. tijdens verwarmen. En ook n.v.t. bij multi, ook bij koelen, dus LG multi heeft een extra nadeel t.o.v. Daikin multi (demand control, of is dat ook stuk daar met multi?).

[ Voor 3% gewijzigd door w00key op 26-01-2022 23:07 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • rupsen
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-05 14:03
Matched: multi, lg
w00key schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 23:04:
[...]

Naja, als eindgebruiker ben ik wel jaloers naar andere merken die wel compressor frequentie/stroomverbruik beperking aanbieden tijdens verwarmen.

Te fris is niet goed voor comfort, maar te warm met pieken naar 25 graden ook niet echt, wat hier dus wel gebeurt als dat unit met 2500W (x3 COP minimaal) staat te stampen. Zelfs op de 5 minuten grafiek uit de HomeWizard Energy app zie je hoge pieken, high score is 1981W vandaag, 1925W gisteren, x5 minuten lang x3-4 COP = heel veel hitte.

Een instelling waarmee ik de max power kan limiteren zonder ventilatie en andere regelingen aan te passen is al voldoende, helaas is precies dat, LG noemt het "energy control" dus n.v.t. tijdens verwarmen. En ook n.v.t. bij multi, ook bij koelen, dus LG multi heeft een extra nadeel t.o.v. Daikin multi (demand control, of is dat ook stuk daar met multi?).
Je kan de multi buitendelen van lg begrenzen op amperages. Of je er iets aan hebt durf ik niet te zeggen.
Dit zag ik iig staan in de LG service app

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/babl2jKK8oFdxe01lcnMGDo2qwU=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/3PAXopJdFBARZZFZ5lGIrUQl.jpg?f=fotoalbum_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JcUigxFCdjFwvw2lZeESflTyWds=/x800/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/EqfxT8fd0RIR3y7V5A8HgcEs.jpg?f=fotoalbum_large

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dolbyadt
  • Registratie: Januari 2013
  • Laatst online: 16-01 16:24
Matched: multi, lg
@w00key Dat is inderdaad bij Daikin wel het geval. Die doet dat automatisch.

Hier bijvoorbeeld de meeting tijdens een Daikin Perfera (FTXM35N) defrost:
Tijdens verwarmen:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SftH_n7ejvdtZruxEyvmemqavEw=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/CST7rvyXEfpwmBf7GjFT8FDp.jpg?f=fotoalbum_medium

Grafiek met Grafana die draait binnen Home Assistant:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CHEOWT08ozXDE5zL5G1Z5wVOjJQ=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/F4uboM2C8T419cUTa4yHX00D.jpg?f=fotoalbum_medium

Tijdens verkoelen:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/oxXUN5xC6L8QcquEZotfLUyip64=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/5Oi3BhdfGaay1gN4csozvwOD.jpg?f=fotoalbum_medium
w00key schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 23:04:
[...]

Naja, als eindgebruiker ben ik wel jaloers naar andere merken die wel compressor frequentie/stroomverbruik beperking aanbieden tijdens verwarmen.

Te fris is niet goed voor comfort, maar te warm met pieken naar 25 graden ook niet echt, wat hier dus wel gebeurt als dat unit met 2500W (x3 COP minimaal) staat te stampen. Zelfs op de 5 minuten grafiek uit de HomeWizard Energy app zie je hoge pieken, high score is 1981W vandaag, 1925W gisteren, x5 minuten lang x3-4 COP = heel veel hitte.

Een instelling waarmee ik de max power kan limiteren zonder ventilatie en andere regelingen aan te passen is al voldoende, helaas is precies dat, LG noemt het "energy control" dus n.v.t. tijdens verwarmen. En ook n.v.t. bij multi, ook bij koelen, dus LG multi heeft een extra nadeel t.o.v. Daikin multi (demand control, of is dat ook stuk daar met multi?).

SolarEdge SE3000HD Wave Totaal 3600WP (ZO 180°) 35°Dak. Daikin Pefera FTXM35n - RXM35N 3,5Kw, LG S09ET Split Airco 2,5KW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
rupsen schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 23:17:
[...]

Je kan de multi buitendelen van lg begrenzen op amperages. Of je er iets aan hebt durf ik niet te zeggen.
Dit zag ik iig staan in de LG service app

[Afbeelding]

[Afbeelding]
Foto van 19 oktober:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/SMCy6yOl.jpg

DIPSW1 heb ik #4 omhoog gedaan, foto was voor referentie als ik het ooit terug moet terugzetten op hoe het was afgeleverd. Helaas lijkt dat niet te werken, dit was mijn eerste poging om het systeem te temmen en zeker toen in oktober was compressor op volle kracht echt zwaar overkill.


Dat de handleiding 8A noemt is leuk maar ik heb 2400W gezien vandaag op de slimme stekker, dat is 240V x 10A dus. Misschien werkt dat dus ook alleen maar voor koelen? En zelfs 8A x 240V = 1920W, boven nul graden is dat 8 kW netto energie, meer dan de min-nominaal-max op de spec sheet van 1.17-6.33-7.33. En zelfs meer dan opgenomen vermogen verwarmen, daar staat 0.28-1.27-2.04 kW; hij kan kort over de max heen, hoe lang heb ik niet geprobeerd, ik heb nog nooit de jet knop (voor maximaal verwarm snelheid) nodig gehad.

Prachtig dat het kan en als je haast hebt maar niet zo handig als je gelijkmatig en zonder rare pieken wilt verwarmen.

Punt blijft, (mijn?) LG is in de praktijk gewoon niet heel geschikt voor verwarmen. Daikin demand control kan veel verder terug regelen, zelfde als LG Energy Control, 40/60/80% zijn de settings, maar dus niet voor multi en niet tijdens verwarmen.

Wie weet patchen ze het in een later model, het is 100% te fixen in firmware, het apparaat zelf kan prima draaien tussen 500 en 1200W maar iets in de print / controller moet slimmer zijn en het vermogen begrenzen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rupsen
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-05 14:03
Matched: multi, lg
w00key schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 01:25:
[...]


Foto van 19 oktober:

[Afbeelding]

DIPSW1 heb ik #4 omhoog gedaan, foto was voor referentie als ik het ooit terug moet terugzetten op hoe het was afgeleverd. Helaas lijkt dat niet te werken, dit was mijn eerste poging om het systeem te temmen en zeker toen in oktober was compressor op volle kracht echt zwaar overkill.


Dat de handleiding 8A noemt is leuk maar ik heb 2400W gezien vandaag op de slimme stekker, dat is 240V x 10A dus. Misschien werkt dat dus ook alleen maar voor koelen? En zelfs 8A x 240V = 1920W, boven nul graden is dat 8 kW netto energie, meer dan de min-nominaal-max op de spec sheet van 1.17-6.33-7.33. En zelfs meer dan opgenomen vermogen verwarmen, daar staat 0.28-1.27-2.04 kW; hij kan kort over de max heen, hoe lang heb ik niet geprobeerd, ik heb nog nooit de jet knop (voor maximaal verwarm snelheid) nodig gehad.

Prachtig dat het kan en als je haast hebt maar niet zo handig als je gelijkmatig en zonder rare pieken wilt verwarmen.

Punt blijft, (mijn?) LG is in de praktijk gewoon niet heel geschikt voor verwarmen. Daikin demand control kan veel verder terug regelen, zelfde als LG Energy Control, 40/60/80% zijn de settings, maar dus niet voor multi en niet tijdens verwarmen.

Wie weet patchen ze het in een later model, het is 100% te fixen in firmware, het apparaat zelf kan prima draaien tussen 500 en 1200W maar iets in de print / controller moet slimmer zijn en het vermogen begrenzen.
Nu ben ik helemaal benieuwd wat LG hier zelf over te melden heeft :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mr_evil08
  • Registratie: December 2008
  • Laatst online: 19:50
Matched: multi, lg
w00key schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 01:25:
[...]


Foto van 19 oktober:

[Afbeelding]

Punt blijft, (mijn?) LG is in de praktijk gewoon niet heel geschikt voor verwarmen. Daikin demand control kan veel verder terug regelen, zelfde als LG Energy Control, 40/60/80% zijn de settings, maar dus niet voor multi en niet tijdens verwarmen.
Bij multi split moet je dat op alle binnenunits instellen anders werkt het niet, ik heb daar eens iemand over gehoord in dit topic dat het dan wel functioneerd.

Bijvoorbeeld de eco modus op alle binnenunits aanzetten.

[ Voor 13% gewijzigd door mr_evil08 op 27-01-2022 12:15 ]

WP | SP, Daikin FTXM35M/RXM35M


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • K!aus
  • Registratie: Januari 2022
  • Laatst online: 20-05 10:55
Matched: multi, lg
w00key schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 21:56:
[...]


Kan je vragen bij die iemand van LG wat er aan de hand is met hun multi splits? Het gaat om 3 installaties van 2021, met MU3R19/21 buiten en DC09RH NSJ/DC12RH NSJ binnen (consumentennaam: LG Deluxe 2.5/3.5 kW, 2021 model, met UVC filter).

Deze is gisteren om 11:30 aangezet en aan gelaten, 2 units zodat hij de warmte goed kwijt kan, en om 14:30 en 17:30 waren de defrosts, precies +3 en +6 uur. De stroomverbruik pieken zijn van de inhaalactie na elke defrost.

Temperatuur volgens KNMI is niet beneden de 5 graden geweest in de middag dus dat was zwaar overbodig.

[Afbeelding]

Ik wil niet zeggen dat dit altijd gebeurt met alle modellen of dat de LG monteur / distributeur liegt, maar dat het nooit gebeurt is onzin.

Daarnaast heb je bij LG als verwarming nog altijd last van:

- slechte timer/weekplanner, alleen aan/uit op tijd, niet welke stand of temperatuur
- geen demand control (die werkt), altijd vol vermogen en dus veel te hoge warmte pieken na defrost / net aanzetten. Saving power consumption step 2 lijkt niet veel uit te maken, dat heb ik al ingesteld, zie https://manualzz.com/doc/...mu3r19-installation-guide, pagina 27.
- geen silent stand (via DIP switches in buiten unit) in verwarm modus, wel met koelen, zie handleiding


Maar als het draait is het echt prima, de load / opgenomen vermogen met 1 of 2 units aan is een strakke lijn en blijft mooi stabiel. Tot T+3 in mijn geval, hopelijk is dat iets doms met alleen deze MU3R19/21's van 2021.

Als er genoeg warmtevraag / buffer is om de extra 700W x 4 COP x ~30 minuten is dat niet heel ernstig, na een tijd merken de units dat het warm genoeg is en zetten ze zichzelf weer lager, maar eerder in het seizoen gaan ze in paniek en uit omdat het binnen setpoint + 3 graden is.
Misschien heb je hier wat aan? https://nl.aliexpress.com...937460.0.0.10012e0e3BFmqV

Ik vind de WiFi-module met bijbehorende app ook minimaal. Ik schroef de temp nu 's nachts terug naar 17 graden. Met de app kan je geen timer instellen alleen voor uit- en aan.

als je de TuYa aanmeld in je domoticz dan kan je een mooi script maken hoe hij de unit moet aansturen. Zolang dit apparaatje gericht is op de unit (werkt met IR) dan kan je er wel wat moois van maken maar idd. zonde van de beperkte mogelijkheden af fabriek.

Succes

[ Voor 23% gewijzigd door K!aus op 27-01-2022 17:17 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • klump4u
  • Registratie: Februari 2008
  • Niet online

klump4u

Gasloos in Zuid-Limburg

Matched: multi, lg
w00key schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 22:27:
[...]

Nope, dat was voor een ander merk.

LGs maken een *bling* bij elke geldige commando. Energy control knop geeft geen geluid; voor de zekerheid toch maar alle 3 units gestart, op koelen, en 40% ingesteld, zegt de AB display, maar nee hoor hij trekt gewoon 1500W, dat is niet 2040 x 40%.

Bij verwarmen doet de energy control knop niks op de AB, display verandert dan niet naar 80/60/40% bij herhaaldelijk indrukken en gaat dus nooit werken.

Conclusie: werkt niet met verwarmen, werkt niet met multi. Werkt waarschijnlijk met single split en koelen, maar dat kan ik niet testen.
Hier een single split LG en energy controle doet niks met verwarmen maar er zitten wel meer knopjes op die niks doen.

18950Wp🌞, Atlantic 270V3💧, Pana 5J🔥. Zendure 7,6🔋


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dolbyadt
  • Registratie: Januari 2013
  • Laatst online: 16-01 16:24
Matched: multi, lg
@w00key Ik kan vertellen dat tijdens verwarmen met een LG S09ET single split. Niks valt in te stellen. Behalve temperatuur. Terwijl met koelen je inderdaad een eco knop op de AB hebt en in de LG Thinq App kun je inderdaad 80/60/40% instellen. Helaas start de LG altijd eerst op vol vermogen om na een tijdje terug te moduleren.

LG S09ET opstart:
LG heeft tijdens verwarmen geen mogelijkheid om iets in te stellen helaas.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4oJ5KsFB-VjhwkTXWieyED7iWds=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/PHgJTwd1aEqzHk0wwBScCq6B.png?f=fotoalbum_medium

Daikin Perfera FTXM35N opstart;
Dit is ingesteld met vraagbesturing aan instelling op automatisch. Je kunt het zelfs
handmatig instellen van 40% t/m 100%.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2NwQMbpZS9ILdHTJErDEQyVvs48=/234x176/filters:strip_exif()/f/image/1Z7ScEnxoYYyu80AmwtQh52b.png?f=fotoalbum_medium
w00key schreef op donderdag 27 januari 2022 @ 22:27:
[...]

Nope, dat was voor een ander merk.

LGs maken een *bling* bij elke geldige commando. Energy control knop geeft geen geluid; voor de zekerheid toch maar alle 3 units gestart, op koelen, en 40% ingesteld, zegt de AB display, maar nee hoor hij trekt gewoon 1500W, dat is niet 2040 x 40%.

Bij verwarmen doet de energy control knop niks op de AB, display verandert dan niet naar 80/60/40% bij herhaaldelijk indrukken en gaat dus nooit werken.

Conclusie: werkt niet met verwarmen, werkt niet met multi. Werkt waarschijnlijk met single split en koelen, maar dat kan ik niet testen.

SolarEdge SE3000HD Wave Totaal 3600WP (ZO 180°) 35°Dak. Daikin Pefera FTXM35n - RXM35N 3,5Kw, LG S09ET Split Airco 2,5KW


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Henkiejoo schreef op zondag 30 januari 2022 @ 19:46:

LG MU3R21 buitenunit + LG PC09SQ binnenunits
Ik heb hier zelf de MU3R19 (en een 2e R19, 1 R21 bij buren) en zou het niet aanraden voor vervanging van CV.

Zonder extra apparatuur is het zeer beperkt in programmeren (alleen aan/uit op tijd, geen temperatuur, fan stand, etc.) en de verwarm modus werkt is geen prioriteit - vermogen beperken (energy control) en silent mode (beetje sociaal voor de buren) werkt daar niet mee in tegenstelling tot andere merken. Energy control werkt sowieso niet met multi, dat is nog een extra minpunt als je daar voor kies.

Persoonlijk hebben we ook nog last van een hele domme defrost regeling die elke 3 uur altijd gaat ontdooien en veel meer stroom vreet dan nodig is, dat lijkt bij single split geen probleem te zijn. Ik heb nog geen reactie van LG of dat de bedoeling is. Dus daar ook weer een minpunt voor LG multi specifiek.


Met een bedrade wandbediening is programmering misschien op te lossen, vraag na welke dat kan en hoeveel dat extra kost, of je doet het via Home Assistant, maar ik heb nog geen fijne scheduler addon gevonden die het goed kan. "API" is alleen via web en de HA module is reverse engineered met een client secret uit de LG app, toen ze van v1 naar v2 gingen was dat een tijd stuk tot de nieuwe versie gereverse engineerd was.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Drardollan
  • Registratie: Juli 2018
  • Laatst online: 19:40
Matched: multi, lg
Een hele stomme vraag misschien, maar wellicht dat iemand het weet.

Ik heb een LG Multi-Split besteld, buitenunit MU2R15 en binnen 2xPC09SQ. Komen in 2 slaapkamers te hangen.

Nu weet ik van de warmtepomp op kantoor (serieus ding, niet vergelijkbaar met bovenstaande LG natuurlijk) dat deze geschakeld moet worden tussen koelen of verwarmen, de pandbeheerder doet dit blijkbaar handmatig in maart en oktober.

Hoe weet de buitenunit in mijn geval of hij koelen of verwarmen moet? Of werkt dat simultaan bij dergelijke kleine installaties?

Niet dat ik denk dat we veel in een situatie zullen zitten dat unit 1 verwarmt en unit 2 koelt, maar ik vraag mij dit gewoon af uit interesse.

[ Voor 6% gewijzigd door Drardollan op 03-02-2022 10:12 ]

Automatisch crypto handelen via een NL platform? Check BitBotsi !


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Headshot_NL
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 16:57
Matched: multi, lg
Drardollan schreef op donderdag 3 februari 2022 @ 10:12:
Een hele stomme vraag misschien, maar wellicht dat iemand het weet.

Ik heb een LG Multi-Split besteld, buitenunit MU2R15 en binnen 2xPC09SQ. Komen in 2 slaapkamers te hangen.

Nu weet ik van de warmtepomp op kantoor (serieus ding, niet vergelijkbaar met bovenstaande LG natuurlijk) dat deze geschakeld moet worden tussen koelen of verwarmen, de pandbeheerder doet dit blijkbaar handmatig in maart en oktober.

Hoe weet de buitenunit in mijn geval of hij koelen of verwarmen moet? Of werkt dat simultaan bij dergelijke kleine installaties?

Niet dat ik denk dat we veel in een situatie zullen zitten dat unit 1 verwarmt en unit 2 koelt, maar ik vraag mij dit gewoon af uit interesse.
Een multisplit kan enkel koelen of verwarmen, dus niet 1 unit verwarmen en de andere koelen. Op de afstandsbediening of in de LG app kan je gewoon schakelen tussen verwarmen/koelen/ventileren/ontvochtigen of de auto stand. Zelf zou ik hem gewoon op verwarmen zetten als je hem wil gebruiken om te verwarmen. Er is een periode dat je hem waarschijnlijk even niet gebruikt omdat het buiten warm genoeg is om niet te verwarmen, of buiten te koel om niet te hoeven koelen. Als je wil koelen/verwarmen zet je hem gewoon op koelen of verwarmen in de app of op je afstandsbediening.

[ Voor 3% gewijzigd door Headshot_NL op 03-02-2022 10:25 ]

🚗 Hyundai Ioniq electric premium 28kWh | ☀️ 4350Wp oost, 1005Wp zuid, 2940Wp west | 🌡️ LG 3,5kW + 2,5kW warmtepomp | 🔋 Marstek Venus 5,12kWh v151 + HW P1


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Kapotto
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 19:48
Matched: multi, lg
Kapotto schreef op zaterdag 5 februari 2022 @ 16:29:
Ik heb een vraagje over een airco aankoop. Mijn vrouw wil een airco (split unit) voor de verwarming en koeling van haar schoonheidssalon. In de schoonheidssalon is op dit moment geen radiator enkel een elektrische verwarming. De grote van de schoonheidssalon is 22m² en een inhoud van 48-50m³. Het is dus de bedoeling om vanaf oktober tot en met mei voor de nacht/dag 15 graden aan te houden en wanneer ze open is bijverwarmen tot 20-21 graden. In de zomer (juni/juli en augustus) bijkoelen als dit nodig is.

Nu heb ik een aantal bedrijven aangeschreven waaronder een ZZP'er die gisteren al is langs gekomen. Die haalde gelijk een prijslijstje boven van Tosot Bora met de volgende prijzen
- 2,5kW (9000 BTU) A++ koelen en A+ verwarmen -> volledig geïnstalleerd 1149 euro
- 3,5kW (12000 BTU) A++ koelen en A+ verwarmen -> volledig geïnstalleerd 1249 euro

Voor mijn vrouw is het dus al beklonken (terwijl mijn idee meer richting een Daikin Perfera met A+++/A+++ ging).

Ik heb dus even gekeken naar het verbruik koelen/verwarmen en de SEER/SCOP.
De Tosot Bora doet 6,1/4 en de Daikin Perfera 8/65/5,1. Als ik dan het gemiddeld verbruik vergelijkt ( 350u/j koelen en 1400u/j verwarmen) zit je voor de Tosot Bora 2,5 kW op 143/910kWh en voor Daikin Perfera op 101/659kWh.

Ik heb ook de berekening van de aankoop en dan het verbruik op 3j/5j/10j en dan ben je met de Tosot nog altijd gunstiger uit. Ik ga dus niet veel keuze hebben en een Tosot Bora moeten kopen ...

Aangezien de airco dus voornamelijk voor te verwarmen gaat dienen, ben ik een beetje bang dat ik
over de gemiddelde verbruiken ga (350u/j koelen en 1400u/j verwarmen). Is dit terecht?
Ondertussen heeft de ZZP'er een bijkomende offerte (paar lijnen met de prijs) gestuurd. Mijn voorkeur neigt dan toch richting de 2x LG Single split (totale kostprijs is ook belangrijk). Iemand ervaring met de LG PC12SQ?

Daikin Multisplit
1 Daikin buitenunit multi 6,8kW R32 2MXM68N
2 Daikin binnenunit Perfera 3,5kW R32 FTXM35R € 4.495,--

Daikin Single split Perfera
2 Daikin Perfera 3,5kW set R32 binnen + buitendeel € 4.495,--

LG Multisplit
1 MU2R17-1212 R32 buitenunit
2 PC12SQ 3,5 kw binnenunit € 4.250,--

LG Single split
2 PC12SQ 3,5kW set R32 binnen + buitendeel € 3.700,--
HarmoniousVibe schreef op zaterdag 5 februari 2022 @ 17:13:
[...]

@Kapotto ik ken heel dat merk niet, maar vaak is de kwaliteit van de verwarmingsfunctionaliteit het eerste slachtoffer bij B & C-merken. Omdat het van origine toch meer een apparaat voor koeling is.
Bedankt voor je opmerking, het gaat inderdaad meer een verwarmingstoestel worden dan een koeltoestel. De verwarmingsfunctie moet degelijk zijn, daar moet ik inderdaad op letten.
Gerco-M schreef op zaterdag 5 februari 2022 @ 19:52:
@Kapotto Vergeet het gebruikscomfort inderdaad niet! Op de lange levensduur is er misschien niet veel winst kwa energie besparing, maar verlies ook niet. En bij meer verwarmen dan berekend zit je ook eerder op break-even natuurlijk.

Maar kwa gebruiks comfort, inderdaad het geluid maar ook het pendelen en leveren van een nette constante temperatuur. Ik zou denken in een schoonheidssalon wil je er gewoon geen omkijken naar hebben en moet het ding het gewoon 24/7 doen, dus dan zou ik toch een iets meer professionele goede unit kopen.

Mijn zus heeft ook een heel goedkope italiaanse AC die ook kan verwarmen en veel minder koste dan mijn dure MHI units. Maar in de winter zijn zij ijs aan het bikken als de unit weer eens heeeelemaaaal bevroren is, niet meer werkt, en nog niet weet wat een “defrost functie” is 8)7
Geen idee of deze unit dat wel heeft maar ik bedoel maar, gebruikscomfort enzo… ;)
Bedankt voor je opmerking. Ik had er zelf nog iets te weinig bij stil gestaan (en mijn vrouw ook) dat geluidsdruk zeker een belangrijk aandachtspunt is.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 15:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: multi, lg
Kapotto schreef op maandag 7 februari 2022 @ 14:41:
[...]


Ondertussen heeft de ZZP'er een bijkomende offerte (paar lijnen met de prijs) gestuurd. Mijn voorkeur neigt dan toch richting de 2x LG Single split (totale kostprijs is ook belangrijk). Iemand ervaring met de LG PC12SQ?

Daikin Multisplit
1 Daikin buitenunit multi 6,8kW R32 2MXM68N
2 Daikin binnenunit Perfera 3,5kW R32 FTXM35R € 4.495,--

Daikin Single split Perfera
2 Daikin Perfera 3,5kW set R32 binnen + buitendeel € 4.495,--

LG Multisplit
1 MU2R17-1212 R32 buitenunit
2 PC12SQ 3,5 kw binnenunit € 4.250,--

LG Single split
2 PC12SQ 3,5kW set R32 binnen + buitendeel € 3.700,--


[...]


Bedankt voor je opmerking, het gaat inderdaad meer een verwarmingstoestel worden dan een koeltoestel. De verwarmingsfunctie moet degelijk zijn, daar moet ik inderdaad op letten.


[...]


Bedankt voor je opmerking. Ik had er zelf nog iets te weinig bij stil gestaan (en mijn vrouw ook) dat geluidsdruk zeker een belangrijk aandachtspunt is.
Waarom twee binnendelen voor zo'n kleine ruimte ?
Als ik de ervaringen in dit topic zo lees dan heeft LG niet de allerbeste regeltechniek voor verwarmen. In dit geval zou ik eerder neigen naar Daikin, MHI of ME

[ Voor 5% gewijzigd door revolution-nl op 07-02-2022 14:46 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • K!aus
  • Registratie: Januari 2022
  • Laatst online: 20-05 10:55
Matched: multi, lg
Wij hebben de multi split van LG sinds kort hangen maar achteraf had ik toch voor de MHI moeten gaan. die hebben wij op het werk hangen en die blazen echt veel minder tijdens verwarmen.
De LG krijgt en houdt het prima warm hoor daar niet van maar de MHI doet dat stiller en blijft een beetje doorpruttelen waar de LG gewoon afslaat bij ingestelde temperatuur (plus één graad) en dan weer af laat koelen tot één graad onder de ingestelde temperatuur en dan weer gaat blazen om het weer op temperatuur te krijgen enz. In temperatuurverloop zie je dan echt een zaagtand. MHI is duurder maar geeft je denk ik meer comfort. Succes met uw keuze.
revolution-nl schreef op maandag 7 februari 2022 @ 16:10:
[...]


In dat geval zou ik in het kader van efficiency en comfort voor 2x een single split gaan. Ik neem aan dat je in de salon geen gependel, borrelende units of leiding geruis wilt horen, iets wat best een risico is bij een multi.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Bizarre hack / trick:

Bij een LG Multi - als de buitenunit staat te verwarmen kan je units op fan zetten om zachtjes mee te draaien. Groot voordeel: hij blijft altijd blazen zonder dat gezeur met warm genoeg - half uur uit. Slaapkamer is nu lekker opgestookt tot 21 graden (sensor op nachtkastje) / 22.5 volgens de unit.

"Fan" aangezet rond 21:10:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/65dHacm.png

COP lijkt hiermee veel hoger, de verwarmende unit (woonkamer nu) bepaalt de vraag en de rest kan gewoon van meegenieten, ik gebruik veel minder stroom sinds ik dit een paar dagen geleden heb ontdekt, ik sta op 4.6 kWh vandaag en het is best wel fris geweest in de ochtend en straks vast ook weer; normaal zou zo'n dag op 7 kWh zitten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Er waren toch anderen ook met een LG multi? Hier gedragen 2 setups hetzelfde, ik ben benieuwd of dat ook geldt voor modellen anders dan de MU3R19/21 + "Deluxe" binnen units.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sturmer93
  • Registratie: Maart 2013
  • Laatst online: 18:07
Matched: multi, lg
w00key schreef op dinsdag 1 maart 2022 @ 11:54:
Er waren toch anderen ook met een LG multi? Hier gedragen 2 setups hetzelfde, ik ben benieuwd of dat ook geldt voor modellen anders dan de MU3R19/21 + "Deluxe" binnen units.
Ik heb inderdaad een trio van LG met een MU3R21 met één deluxe binnen unit en twee artcool binnenunits.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Maxwp
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 19:57
Matched: multi, lg
w00key schreef op maandag 28 februari 2022 @ 21:49:
Bizarre hack / trick:

Bij een LG Multi - als de buitenunit staat te verwarmen kan je units op fan zetten om zachtjes mee te draaien. Groot voordeel: hij blijft altijd blazen zonder dat gezeur met warm genoeg - half uur uit. Slaapkamer is nu lekker opgestookt tot 21 graden (sensor op nachtkastje) / 22.5 volgens de unit.

"Fan" aangezet rond 21:10:

[Afbeelding]

COP lijkt hiermee veel hoger, de verwarmende unit (woonkamer nu) bepaalt de vraag en de rest kan gewoon van meegenieten, ik gebruik veel minder stroom sinds ik dit een paar dagen geleden heb ontdekt, ik sta op 4.6 kWh vandaag en het is best wel fris geweest in de ochtend en straks vast ook weer; normaal zou zo'n dag op 7 kWh zitten.
dat is intressant dus het word over alle units verdeeld? dus de koeling of verwarming loopt ook naar units die eigenlijk niks nodig hebben heb je wel weer verlies in de leidingen neem ik aan als je die ruimte ook echt niet wilt of hoeft te verwarmen.
wel leuk als je dat wel wilt je hem in een soort van vorst stand kan laten zetten door zachtjes de fan te laten draaien
dus het element in die wie niet aanstaan maar alleen de fan draait word dan dus ook warm.
grapppig dacht dat deze zich dan wel afsloot of zo.

.nl / Thuisaccu 5.12kwh ( Venus E V151, CT003( net niet ) met V114 of shelly gaat wel , digitale meter ESMR5 ) / Hoymiles solar en nu marstek nr2 gen 2? per april 2025


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 15:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: multi, lg
sayang1991 schreef op woensdag 9 maart 2022 @ 09:25:
Ik lees hier zo nu en dan eens mee en zie dat de LG airco PC18SQ/PC12SQ niet altijd een even goede review krijgt en als B-merk wordt bestempeld. Nu is het alleen zo dat ik deze units op het moment tegen inkoopprijs kan krijgen en ik was benieuwd of de meningen hier dan over veranderen? e.g. wat kost mij de LG extra aan kWh over de levensduur en wat zijn de punten waar ik mij het meeste aan zou gaan storen? Er draait hier ook een domoticz systeem, iemand ervaring met deze units hieraan koppelen?

Situatie waarbij de LG puur bijverwarming van de woonkamer is om ons overschot (~900kWh) van de zonnepanelen te verbruiken;
  • Jaren 60 woning met spouw/vloer/raam/dak isolatie (Was 2 jaar geleden label A)
  • 670m3 jaarverbruik (Gaat nog iets vanaf i.v.m. nieuwe douche wtw)
  • Radiators als hoofdverwarming met Ta <50
  • Keuken en woonkamer zijn open met totale inhoud ~135m3
Zouden jullie voor de 3.5kW of de 5.0kW gaan in dit geval?

Locatie is ook nog zoiets, heb de keuze om de buitenunit in de voortuin te plaatsen maar wat is wijsheid, aan de muur hangen of op de grond plaatsen? De binnenunit komt direct aan de andere zijde van de wand te hangen maar aan welke muur, rood of groen?

[Afbeelding]
Lekker voor een 3.5kW gaan met dit verbruik en doe jezelf een plezier en kies een A merk voor het comfort /regelgedrag, zeker als je primair gaat verwarmen het ding.

Die meerprijs van een paar honderd euro ervaar je iedere dag en over de levensduur is het peanuts.

De plaatsing is wel ongelukkig, kan je hem niet op de lange muur kwijt (leidingen invrezen /koof)?
Anders zou je beter voor een multi kunnen gaan met een unit in de woonkamer en de eetkamer.
Bijv. een MHI SCM40 - 45 met 2x een 2.5kW binnenunit.

[ Voor 5% gewijzigd door revolution-nl op 09-03-2022 10:24 ]

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sayang1991
  • Registratie: Maart 2012
  • Niet online
Matched: multi, lg
revolution-nl schreef op woensdag 9 maart 2022 @ 10:14:
[...]


Lekker voor een 3.5kW gaan met dit verbruik en doe jezelf een plezier en kies een A merk voor het comfort /regelgedrag, zeker als je primair gaat verwarmen het ding.

Die meerprijs van een paar honderd euro ervaar je iedere dag en over de levensduur is het peanuts.
Ook als ik de LG tegen inkoop kan krijgen? Bedoeling is ook niet om de LG als primaire verwarming te zien maar nu als eerste stap om <500m3 te komen waarop ik in de toekomst nog een L/W of W/W erbij pak voor de radiatoren.
revolution-nl schreef op woensdag 9 maart 2022 @ 10:14:
[...]

De plaatsing is wel ongelukkig, kan je hem niet op de lange muur kwijt (leidingen invrezen /koof)?
Anders zou je beter voor een multi kunnen gaan met een unit in de woonkamer en de eetkamer.
Bijv. een MHI SCM40 - 45 met 2x een 2.5kW binnenunit.
Helaas, de woonkamer is eigenlijk net helemaal in orde dus de WAF voor vrezen/koof in de woonkamer is er niet echt. Ook zie ik een unit in de eetkamer zo 1-2-3 niet zitten i.v.m. een mogelijke verbouwing (extra verdieping op de aanbouw) in de toekomst.

Aan de hand van jullie reacties is 1 ding wel alvast duidelijk, de 5.0kW is teveel en het wordt dus sowieso de kleinere variant.

[ Voor 4% gewijzigd door sayang1991 op 09-03-2022 10:45 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
JackoHKZ schreef op dinsdag 8 maart 2022 @ 19:44:
[...]


@w00key , bedankt voor je reactie. Wij stoken per jaar zo'n 2100 m3. Hoeveel het was op de koudste dag van het jaar weet ik niet, wij hebben geen slimme thermostaat. De MHI SCM50ZS-W, heeft een hogere verwarmingscapaciteit bij -10 dan de Daikin Perfera 5.0 en ME MSZ AP 5.0. Heb jezelf de MHI SCM50ZS-W, zo ja ben je daar tevreden over?
Heb je een slimme meter? Ik kan bij Eneco verbruik zien per uur / dag / etc. voor gas en stroom. Dat is echt wel kritische informatie voor bepalen van vermogen, vierkante meter en kuubs zeggen helemaal niks, ieder huis is anders en je bepaalt ook zelf hoe warm het moet worden.

Nee, ik heb hier een LG multi; ik heb het gevoel dat mensen hier tevredener zijn met MHI en Daikin dan andere merken maar ze schelen niet super veel van elkaar. Basis blijft hetzelfde.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
The_Woesh schreef op donderdag 10 maart 2022 @ 15:57:
@Gerco-M Ik wilde deze van LG bestellen.
Geluid is 49 dba, ik weet niet zo hoe dat zich verhoudt met andere merken, maar leek mij mee te vallen.

Ze komen dan hier te staan:[Afbeelding]
Dat kan ik prima wegwerken door de onderste lat weg te halen en alles er achter laten gaan.

Het sedum maak ik vrij en leg dan 2 grote tegels neer.
Kies iets anders dan LG multi. Deze hebben een erg aggressive defrost regeling die elke 3 uur af gaat en daarna op hoog vermogen verwarmen gedurende een kwartier tot een half uur.

Of probeer het uit en we hebben hier weer een datapoint bij voor "why not LG" >:)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • The_Woesh
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 27-05 10:51
Matched: multi, lg
w00key schreef op donderdag 10 maart 2022 @ 20:30:
[...]

Kies iets anders dan LG multi. Deze hebben een erg aggressive defrost regeling die elke 3 uur af gaat en daarna op hoog vermogen verwarmen gedurende een kwartier tot een half uur.

Of probeer het uit en we hebben hier weer een datapoint bij voor "why not LG" >:)
Ik probeer daar wat over te vinden maar vind niet zo veel en ook vrij oud. Blijkbaar blijft hij soms hangen in defrost. Heeft ermee te maken dan bezig is met defrost en dan wordt uitgezet. Maar misschien is dit al lang gefixed in nieuwe firmware. Recente reviews lijken positief.
Heb je dit probleem zelf ondervonden of ergens vandaan?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Servee schreef op dinsdag 12 april 2022 @ 22:36:
[...]


Lucht warmt idd de snel lucht op, maar niet (snel) de massa. Zeker niet een warmtepomp, luchtverwarming doet dat (iets) sneller. Ik heb al jaren ervaring met luchtverwarming en snap precies hoe het meest comfortabel werkt.
Dus ja dat geeft zeker wel comfort, als je sochtends je woonkamer instapt met een behagelijke constante temperatuur zonder windflow of overbodig geluid. En zoveel stroom scheelt dat ook niet zo’n ding gebruikt amper stroom in deze dagen. Deze periode (voor de warmere dagen) rond de 3/3,5kw voor 24 uur.


Als je bij -1/-6 je airco aanslingert dan ga je juist regelrecht richting een defrost :*) beter een continue rooster draaien heb je het minste defrosts maar dat verschilt per systeem, mijn Daikin doet het er prima op. Nogmaals de kosten maakt mij niet zo heel veel uit als het maar comfortabel is.

Daarnaast weinig zin om overdag met mooi weer de kamer op 22/23 graden te stoken en met een korte broek en ventilator op de bank te gaan zitten omdat het zo warm is binnen vanwege de scop 7(8)7 omdat het zo goedkoop is voor de nacht om een warmtebuffer aan te leggen :9B
Luchtverwarming en lucht/lucht warmtepomp werken even snel. Stook maar eerst een seizoen met de airco en probeer continu vs alleen bij aanwezigheid, je merkt vanzelf wat goed werkt voor je eigen huis.

3/3.5kWh voor 24 uur in deze periode is juist extreem hoog voor mijn gevoel, ik kom met "extra opstoken" niet boven de 1 kWh per dag. 3 kWh+ dagen zijn dagen met 10°C overdag, tegen 0°C 's nachts. Toen het 1-2 weken geleden opeens sneeuwde zat ik op 6 kWh.

~~

Je moet ook niet heel overdrijven met bufferen, ik loop hier gewoon rond met 2 of 3 lagen (trui), maar de temperatuur in de woonkamer schommelt een beetje mee met buiten. Het beton is nu opgewarmd tot een graad of 20.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/laLjzQy.png

Dat is ook eerder gebeurd toen het eind maart zo warm was, die buffer was best handig toen het daarna sneeuwde. Ik de boel rustig een graad laten afkoelen, zolang het maar rond de 21 graden blijft als ik er ben. Op 3 april, (KNMI meetpunt Rdam: -2.9° min, 9.3° max, 3.7° gemiddeld) stookte ik 5.9 kWh, met 350W verbruik in de steady state - compressor pruttelt maar iets boven minimum en fan staat op auto en blaast zachtjes.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/7CKS8Jt.png

Voor mij, warmte = comfort. Het liefst wil ik het op 20-21 graden zonder luchtstroom hebben binnen, 22 met zachtjes blazen, gemeten met een aparte temperatuur logger uit de luchtstroom op de eettafel, de unit geeft BS aan. Als dat kan zonder extreme kosten is dat heel fijn. Vandaag heb ik het nog niet aan gehad, nog niet nodig, hij staat gepland tussen 1400 en 1700.

24 uur stoken werkte niet hier, door pendelen en defrost van deze LG multi is het een drama. Met alleen overdag opwarmen krijg ik toch mijn zin, eco, goedkoop en lekker warm.

Voor bonus eco punten: time het stoken met https://energieopwek.nl/ en https://www.nieuwestroom....en/epex-apx-handelsbeurs/

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 12:57
Matched: multi, lg
Marcopano schreef op woensdag 13 april 2022 @ 12:26:
Ik ben een multisplit systeem aan het zoeken voor de 3 slaapkamers en 1 logeerkamer, welke zowel voor koelen als verwarmen gebruikt gaat worden. Mijn vrouw is echter bang voor irritant geluid, dus willen we de stilste binnenunits. Als ik echter de datasheets vergelijk, geven ze deze waardes op;

Mitsubishi:
[Afbeelding]

LG:
[Afbeelding]

Is de Mistubishi daadwerkelijk stiller? Wat is jullie ervaring hiermee overigens, als er 's nachts bijverwarmd zou moeten worden?
Als je de ruimte hebt voor vier afzonderlijke buitenunits dan zou ik daar voor kiezen. Ik zit hier met een appartement en een balkon waardoor ik uitsluitend een multi-split kon plaatsen maar als ik de keuze had gehad dan waren het losse buitenunits geworden met ieder hun eigen binnenunit.

[ Voor 0% gewijzigd door FrankHe op 14-04-2022 10:05 . Reden: "... en een balkon ..." ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ThaBEN
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 13:47
Matched: multi, lg
mr_evil08 schreef op maandag 18 april 2022 @ 09:25:
[...]


Idee leuk maar in praktijk waardeloos, kan mij niet voorstellen dat iedereen de heletijd de deuren open heeft.
Als je de deur dicht doet zakt het binnen enkele minuten al kwa temperatuur omdat het luchtverwarming is ofwel convectielucht.

In praktijk merk ik het hier al woonkamer en openkeuken maar toch blijft de keuken een beetje achter kwa temperatuur, soms wel tot 1c als het goed koud is buiten.

Binnenunit ophangen in de gang is leuk voor tijdens een hittegolf en dan even de kantjes eraf koelen, bij verwarmen waardeloos ook met name omdat je stralingswarmte mist die je wel hebt als je dichtbij zit.
henry84 schreef op maandag 18 april 2022 @ 09:57:
Ga er maar niet van uit dat je de bovenverdieping op die manier fatsoenlijk gekoeld/verwarmd krijgt, je zal inderdaad iets voelen maar niet zoals je verwacht (eigen ervaring). En sowieso 3,5kW ipv 5kW voor BG en 1e verdieping zou ik zeggen.

Ik heb de fout ook bijna gemaakt om voor de woonkamer van 100 m³ te kiezen voor 5kW, (zei de installateur) ben blij dat ik het niet gedaan heb want de 3,5 doet het priiima. Ik heb zelf tegen hem gezegd dat ik een 3,5kW wil en zijn reactie was "ja dat zou je ook nét kunnen redden". Wat @Servee zegt dus, veel consumenten weten niet eens wat pendelen is.
Sebo schreef op maandag 18 april 2022 @ 11:14:
[...]


Qau geluid is zeker verschil, de 3,5 is echt niet normaal stil en de 5kw maakt iets meer geluid maar allebei staan ze onder mijn slaapkamerraam en ik kan erbij slapen. en de buren hebben het nog niet gehoord, ( hij stond aan en ze vroegen of de airco's al waren geinstalleerd.

Maar de 3,5 is echt een zeer stille airco, de 5kw is een echte beuker die je grote kamer binnen 1 uur flink kan verwarmen, beide zakken ze snel naar 300 watt als het op temperatuur is.

Ik kan het niet vergelijken want de 3,5 hangt boven en de 5 beneden , maar beide zijn zeer stil maar de 3,5 is nog iets stiller ( ook de buitenunit is een slag kleiner ). Ik zou voor 50m2 niet voor een 5kw gaan maar een 3,5 eerlijk gezegd want die draait zo soepel dat is ongelofelijk. het lijkt wel een computer.
Jullie hebben mij overtuigd om morgen nogmaals te bellen met het bedrijf om alternatieve opties te bespreken, indien dat nog mogelijk is. Maar om een beter beeld te krijgen wil ik jullie een aantal vragen stellen om beter inzicht te krijgen voordat ik het gesprek aan ga.

Wat ik nu van plan ben a.d.h.v. de info verkregen in dit forum is om de de twee 5kW units te laten omruilen voor twee 3,5 kW units, omdat 5 kW dus overkill lijkt te zijn in mijn situatie. Daarbovenop dan wellicht een derde airco unit erbij van 2,5 kW (kleinste LG) voor in de keuken, gezien het daar altijd het koudste is van de gehele woning en we daar 's avonds altijd eten.

De prioriteit ligt op het verwarmen van de benedenverdieping. Boven zijn we eigenlijk alleen tijdens het slapen dus daar is het meer het idee om tijdens de zomer en winter het algemeen aangenamer te hebben.

Andere belangrijke factor is geluid. het liefst wil ik de airco constant op de laagste stand kunnen draaien (minder geluid) en dan alsnog voldoende werking kunnen bieden om minimaal 19 graden (liefst 21) zonder problemen vast te kunnen houden tijdens verwarmen wanneer het buiten koud is. Geen idee hoe realistisch deze gedachte is. Koelen in de zomer geloof ik wel. Zolang het een aantal graden koeler is dan buiten ben ik tevreden :P

Voor de bovenetage zie ik helaas geen mogelijkheid om een multi unit te gebruiken en op iedere kamer een aparte kleine airco unit. Zowel financieel als praktisch met de indeling van het huis zie ik dit niet als realistische optie en komt dit voor mij te vervallen.

Ik heb hieronder een schets gemaakt waar ik nu dan aan denk.

Rood is waar de airco unit komt te hangen
Blauw is de woonkamer welke ik met 1 x een 3,5 kW wil verwarmen
Groen is de keuken welke ik met 1 x een 2,5 kW wil verwarmen
Geel is de bovenetage welke ik met 1 x een 3,5 kW wil verwarmen, wetende dat dat niet de meest ideale situatie is maar ik heb nu eenmaal geen alternatief.

Notitie, we wonen 2 onder 1 kap. Rechterzijde van ons huis betreft de muur welke wij met de buren delen en de onderzijde van de tekening betreft de voorkant van de woning. Op die 2 muren kunnen we dus géén buitenunit plaatsen.

Graag hoor ik jullie input :)

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ISZf_BYFCTxqGDtBBuF7L2SIZnI=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/WxjPdxvkY9smJ2L7bDCEDUgt.jpg?f=fotoalbum_large

[ Voor 11% gewijzigd door ThaBEN op 18-04-2022 12:01 ]

PSVR Owner | PSN ID: ThaBEN_NL


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Sebo
  • Registratie: April 2022
  • Laatst online: 25-10-2023
Matched: multi, lg
ThaBEN schreef op maandag 18 april 2022 @ 11:46:
[...]


[...]


[...]


Jullie hebben mij overtuigd om morgen nogmaals te bellen met het bedrijf om alternatieve opties te bespreken, indien dat nog mogelijk is. Maar om een beter beeld te krijgen wil ik jullie een aantal vragen stellen om beter inzicht te krijgen voordat ik het gesprek aan ga.

Wat ik nu van plan ben a.d.h.v. de info verkregen in dit forum is om de de twee 5kW units te laten omruilen voor twee 3,5 kW units, omdat 5 kW dus overkill lijkt te zijn in mijn situatie. Daarbovenop dan wellicht een derde airco unit erbij van 2,5 kW (kleinste LG) voor in de keuken, gezien het daar altijd het koudste is van de gehele woning en we daar 's avonds altijd eten.

De prioriteit ligt op het verwarmen van de benedenverdieping. Boven zijn we eigenlijk alleen tijdens het slapen dus daar is het meer het idee om tijdens de zomer en winter het algemeen aangenamer te hebben.

Andere belangrijke factor is geluid. het liefst wil ik de airco constant op de laagste stand kunnen draaien (minder geluid) en dan alsnog voldoende werking kunnen bieden om minimaal 19 graden (liefst 21) zonder problemen vast te kunnen houden tijdens verwarmen wanneer het buiten koud is. Geen idee hoe realistisch deze gedachte is. Koelen in de zomer geloof ik wel. Zolang het een aantal graden koeler is dan buiten ben ik tevreden :P

Voor de bovenetage zie ik helaas geen mogelijkheid om een multi unit te gebruiken en op iedere kamer een aparte kleine airco unit. Zowel financieel als praktisch met de indeling van het huis zie ik dit niet als realistische optie en komt dit voor mij te vervallen.

Ik heb hieronder een schets gemaakt waar ik nu dan aan denk.

Rood is waar de airco unit komt te hangen
Blauw is de woonkamer welke ik met 1 x een 3,5 kW wil verwarmen
Groen is de keuken welke ik met 1 x een 2,5 kW wil verwarmen
Geel is de bovenetage welke ik met 1 x een 3,5 kW wil verwarmen, wetende dat dat niet de meest ideale situatie is maar ik heb nu eenmaal geen alternatief.

Notitie, we wonen 2 onder 1 kap. Rechterzijde van ons huis betreft de muur welke wij met de buren delen en de onderzijde van de tekening betreft de voorkant van de woning. Op die 2 muren kunnen we dus géén buitenunit plaatsen.

Graag hoor ik jullie input :)

[Afbeelding]
Goede keuze hoor, prima zo. Lekker warm op de plekken waar je het nodig hebt.
Ik heb de 5kw op de laagste stand staan (altijd) en dan op 20 graden , de kamer wordt dan zelfs 23 graden (bij 5 graden buiten temperatuur 2 weken teurg) omdat hij zoveel warmte erin blaast dat hij het niet lager kan krijgen. dit is overigens wel gemeten bij de airco dus dat kan kloppen dat het bovenin de kamer warmer wordt als beneden. Maar 3,5 kw in je zithoek is echt wel prima om te verwarmen , en 2,5 in je keuken kan je zo naar 35 graden krijgen als je hem even flink aanzet denk ik haha.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tommie12
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 20:04
Matched: multi, lg
ThaBEN schreef op maandag 18 april 2022 @ 11:46:
[...]


[...]


[...]


Jullie hebben mij overtuigd om morgen nogmaals te bellen met het bedrijf om alternatieve opties te bespreken, indien dat nog mogelijk is. Maar om een beter beeld te krijgen wil ik jullie een aantal vragen stellen om beter inzicht te krijgen voordat ik het gesprek aan ga.

Wat ik nu van plan ben a.d.h.v. de info verkregen in dit forum is om de de twee 5kW units te laten omruilen voor twee 3,5 kW units, omdat 5 kW dus overkill lijkt te zijn in mijn situatie. Daarbovenop dan wellicht een derde airco unit erbij van 2,5 kW (kleinste LG) voor in de keuken, gezien het daar altijd het koudste is van de gehele woning en we daar 's avonds altijd eten.

De prioriteit ligt op het verwarmen van de benedenverdieping. Boven zijn we eigenlijk alleen tijdens het slapen dus daar is het meer het idee om tijdens de zomer en winter het algemeen aangenamer te hebben.

Andere belangrijke factor is geluid. het liefst wil ik de airco constant op de laagste stand kunnen draaien (minder geluid) en dan alsnog voldoende werking kunnen bieden om minimaal 19 graden (liefst 21) zonder problemen vast te kunnen houden tijdens verwarmen wanneer het buiten koud is. Geen idee hoe realistisch deze gedachte is. Koelen in de zomer geloof ik wel. Zolang het een aantal graden koeler is dan buiten ben ik tevreden :P

Voor de bovenetage zie ik helaas geen mogelijkheid om een multi unit te gebruiken en op iedere kamer een aparte kleine airco unit. Zowel financieel als praktisch met de indeling van het huis zie ik dit niet als realistische optie en komt dit voor mij te vervallen.

Ik heb hieronder een schets gemaakt waar ik nu dan aan denk.

Rood is waar de airco unit komt te hangen
Blauw is de woonkamer welke ik met 1 x een 3,5 kW wil verwarmen
Groen is de keuken welke ik met 1 x een 2,5 kW wil verwarmen
Geel is de bovenetage welke ik met 1 x een 3,5 kW wil verwarmen, wetende dat dat niet de meest ideale situatie is maar ik heb nu eenmaal geen alternatief.

Notitie, we wonen 2 onder 1 kap. Rechterzijde van ons huis betreft de muur welke wij met de buren delen en de onderzijde van de tekening betreft de voorkant van de woning. Op die 2 muren kunnen we dus géén buitenunit plaatsen.

Graag hoor ik jullie input :)

[Afbeelding]
Dit is beneden zeker al beter.
Boven…. Ik zou die in de slaapkamer hangen, en dan een tweede unit in de tweede slaapkamer via een gootje onder het plafond.
Eventueel nog een derde in de voorste slaapkamer, of een ventilatiegat met een gestuurde fan.

Sony A7 iv en wat recycled glas


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 12:57
Matched: multi, lg
Trouwens, bij grotere systemen met gebouwautomatisering kan de kleinste unit wel kleiner zijn dan het minimale vermogen van de compressor, dit lossen ze op door het systeem zodanig te programmeren dat er altijd voldoende binnenunits actief zijn zodat het systeem de minimale capaciteit kwijt kan. Stel iemand zet de airconditioning in vergaderzaal 1 aan, dan zal het systeem ook de airconditioning in bijvoorbeeld vergaderzalen 2 en 3 inschakelen zodat er voldoende afgiftevermogen is. Heel efficiënt is het niet maar zo werkt het nu eenmaal. Doorgaans is dit niet iets waar je in een thuissituatie mee te maken hebt.

Dit is waarschijnlijk ook de reden dat LG niet standaard 1,5 kW binnenunits aanbiedt voor consumenten en kleinzakelijk omdat het minimale vermogen van een multi-split buitenunit waarschijnlijk hoger is dan die 1,5 kW.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • FrankHe
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 12:57
Matched: multi, lg
ThaBEN schreef op donderdag 21 april 2022 @ 10:55:
Helder!

Iemand enig idee hoe ik erachter kan komen wat de minimale en maximale afgifte is van een LG buitenunit welke ze gebruiken bij 2,5 & 3,5 Kw systemen?

Lijkt erop dat ze de specs van de buitenunits niet delen op hun website.

Of is dit alleen interessant bij multiunits en is kan ik er vanuit gaan dat dit bij singlesplit units altijd goed is afgestemd?
In de combinatietabel waarbij je voor de multi-split buitenunit de geschikte combinatie van binnenunits opzoekt zou je het minimale vermogen moeten kunnen terugvinden. Het staat wellicht niet in de verkoopfolder maar moet weldegelijk in de handleiding van de buitenunit staan.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Servee
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
Matched: multi, lg
ThaBEN schreef op donderdag 21 april 2022 @ 11:10:
[...]


Die zie ik ook staan, maar het is mij niet duidelijk of dit dan dezelfde buitenunit betreft welke ik zal krijgen, of dat elke leverancier in theorie zijn eigen combinatie samenstelt tussen buiten- en binnenunit. Ik probeer nu vooral de info en handleidingen van de officiële LG website te gebruiken. (https://www.lg.com/nl/air-conditioning). Maar daar vind ik deze info helaas niet over de buitenunits.

Ikzelf ben in onderhandeling met www.aircodirect.nl
Volgende week donderdag heb ik een nieuwe afspraak waarbij hun adviseur wederom bij mij op bezoek komt. Het is dat ik sinds zijn laatste bezoek zelf veel meer kennis heb opgedaan over airco's via o.a. dit forum (waarvoor dank ;) ). Bij het eerste gesprek heb ik dan ook niet de juiste vragen kunnen stellen omdat ik simpelweg te weinig wist over de werking.

Volgende week heb ik wel genoeg met hem te bespreken over deze onderwerpen :)
Hier een lukraak voorbeeld van de:
LG Multi split Buitenunit MU3R19 U21

Als je even goed zoekt vind je best wat je wilt weten. Verder ben ik niet thuis is LG segment maar dat zal jij beter weten straks.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tnnrXNT5BcuCe17OklysmniKeCg=/800x/filters:strip_exif()/f/image/95C7XPTYB7xI9K5CiL19xTOK.png?f=fotoalbum_large

Daikin FTXM35R/RXM35R


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • GermanPivo
  • Registratie: September 2010
  • Nu online
Matched: multi, lg
ThaBEN schreef op vrijdag 22 april 2022 @ 09:03:
[...]


Ohw! Dat is wel gaaf! Was ik niet van op de hoogte. Maakt het wel weer lastiger om een definitieve keuze te maken :P

Na dit topic nog eens goed doorgespit te hebben zit toch te twijfelen om van LG de overstap te maken naar Mitsubishi. Lees hier en daar toch wel reacties die mij beginnen te overtuigen m.b.t. minder geluid in laagste stand (met name bij verwarmen en modelleren) + mogelijk langere levensduur door zuiniger verbruik van de compressor.

Bovenop de meerprijs hield het gebrek aan Wi-Fi mij tegen. Maar Wi-Fi kan ik alsnog laten inbouwen en uiteindelijk is het toch een investering die ik voor de komende 15 jaar maak.
Dan kan ik waarschijnlijk beter wat minder letten op de initiële aanschafprijs en meer kijken naar het comfort en energiebesparing over de gehele levensuur van het apparaat. Dan lijkt het mij toch wel verstandiger om voor een A-merk te gaan.

Heb de Mitsubishi Heavy Industries SRK-ZS serie in gedachten. Vreemd genoeg staat deze vermeld bij mijn leverancier als de Mitsubishi ZRK-ZS (beginnend met een "Z" i.p.v. een "S"). Ik kan via Google niets vinden over deze serie welke begint met een "Z". Mogelijk een typefout?

Linkje naar de website:
https://www.aircodirect.n...-industries-zrks-zs-airco
Ik denk dat je daar een goede keuze maakt. Voor deze lange termijn maakt een iets hoger bedrag veel minder uit t.o.v. eventuele ongemakken.

Heb zelf ook MHI (Het hele assortiment: multi, duo en single) en heb het gebrek aan wifi opgelost door Sensibo (of Tado als je wil) te gebruiken. Doet niet meer dan de afstandsbediening overnemen, maar prima app en makkelijk te integreren met in mijn geval Homey. Bij 6 kamers ook een stuk goedkoper dan 6x wifi module. :+ Nadeel is geen terugkoppeling van gekozen setting, maar eigenlijk nog nooit problemen mee gehad.

ZRK is er niet inderdaad, dus lijkt mij ook dat het SRK moet zijn (en de afbeeldingen zijn ook van SRK ;) )

9040 Wp | Zendure 11,5 kWh | MHI SCM60/SCM40/SRC25


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Servee schreef op woensdag 27 april 2022 @ 12:04:
[...]


Dat komt door het proces, een cv installatie is een constante factor die op basis van warmtevraag bij een goed ingeregelde installatie altijd dat vermogen levert bij gevraagde temperatuur. Bij een warmtepomp is dit proces veel ingewikkelder omdat de warmte uit de buitenlucht gehaald word, en dat proces dus steeds veranderd is dat een variabel die niet heel strak geregeld kan worden zoals bij een cv ketel icm met slimme thermostaat.
Klinkt als een excuus... Zo ingewikkeld zijn "warmtepompen" niet.


Snelheid van opwarmen regelen kan bij alle units prima met moduleren, een inverter kan dat prima, maar instellen door de gebruiker? Soms met hele grove stappen onder energy saver, maar soms helemaal niet (LG). Geef mij gewoon een knop in de app om maximum wattage in te stellen, bij de CV kan dat in % van max vermogen, deze staat op 30% (minimum).

Daarnaast is een vast vermogen op de CV ook geen gegeven. ChronoTherm / Evohome vraagt afhankelijk van gemeten vs gewenst temperatuur via OpenTherm een bepaalde aanvoertemperatuur, als het maar weinig scheelt mag de CV op minimum pruttelen. Ze zijn zelfs slim genoeg om te bedenken hoe lang van te voren er gestookt moet worden om de woonkamer om 07:00 op 20 graden te krijgen.

Ketels die aangestuurd worden met aan/uit stoken nu ook slim, aan betekent rustig opwarmen en in de gaten houden wat de buiten en retourtemperatuur is en pas als het echt moet meer gas geven. De volle 35kW van een CW5 ketel heb je nooit nodig.


Tijdklok / weekprogramma dat handig werkt: dat gaat bij sommige merken beter dan andere, MHI commerciele unit met wandbediening: top. LG: bagger.

Hysteresis instellen: puur software.

Fan laten draaien na bereiken temperatuur: kan bij Daikin (open haard modus), niet bij LG. Fix: puur software.

Defrost regeling: puur software. Gebruik de voeler in de buitenunit beter i.p.v. dat domme gedrag nu. LG multi: extreem dom. Maar ook andere merken hebben klachten in deze thread.

Externe voeler: ik ben verwend dat je overal een Round Wireless kan ophangen en koppelen als voeler voor een zone. Bij AC: alleen bedraad en kan niet bij alle modellen en merken (MHI commercial: ja. Rest: ???). Hoeveel mensen hebben hier geen gezeik met wat de unit meet vs hoe warm het echt is binnen.


CV met een fancy thermostaat is door de jaren heen steeds beter en comfortabeler geworden. Airco fabrikanten zijn nu nog aan het klooien omdat het opeens wordt hip werd om daarmee ook te verwarmen. Al mijn klachten zijn te fixen in software, als het apparaat wifi heeft en met een app kan praten hebben ze een CPU die extreem veel sneller zijn dan een jaren 90 thermostaat. Nu nog de software en user interface bouwen, in de ChronoTherm en ketel heb je een installateursmenu met oneindig veel keuzes, dat zal ook handig zijn voor airco's.


Ik zou niet meer voor L/L gaan als het nog een keer moet gebeuren voor verwarming, L/W of W/W fabrikanten lijken dat beter te snappen re: software. Zo'n beetje alles wat ik noem kan de NIBE SMO-40 al i.c.m. de juiste (kamer)thermostaten. Compressor curve, stooklijn, het is net een CV ketel, alleen met een compressor en buffervat.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
R-B schreef op vrijdag 29 april 2022 @ 08:57:
Als een tijdje met interesse dit topic aan het volgen, waarbij ik dus vaak het gevaar "pendelen" ben tegengekomen.

Nu ben ik zelf aan nadenken om lucht/lucht systeem op te hangen, voornamelijk 2 redenen:
  • We zijn zolder aan verbouwen, dus waarom niet een Airco! Geen losse verwarming meer maar een unit aan de muur. er komen twee grote dakkapellen.
  • Gasprijs! Waarom dan niet meteen ook de woonkamer en 1e verdieping? Want de meerprijs van Gas is schrikbarend...
Situatie. "Standaard" hoekhuis. Standaard redelijk geïsoleerd.
  1. Woonkamer
    Grote ruimte van 5.1m bij 10m (~51m2)
  2. 1e verdieping
    Verdeling in 3 slaapkamers + badkamer.
    5.1m bij 8m (~40 m2)
    Over algemeen 1 slaapkamer en badkamer die niet verwarmt/gekoeld hoeven te worden
  3. Zolder
    Voorzolder, 1 werkkamer en 1 opslag.
    5.1m bij 8m (~40 m2), maar met schuine delen en hoop glas
Voorstel
  • Multi-split systeem, Mitsubishi MHI Series
  • Unit in Woonkamer
  • Unit in trapgat 1e verdieping
  • Unit op zolder.
  • Buitenunit van 8kW
  • woonkamer binnen unit van 5kW
  • 1e verdieping binnen unit van 3.5kW.
  • Zolder binnen unit van 3.5kW.
In de praktijk zullen denk 2 units tegelijk actief zijn, bijvoorbeeld verwarmen woonkamer en deels 1e verdieping. Zolder verwacht ik nooit te verwarmen. Voor het koelen kan het wel alle drie zijn, maar zolder alleen wanneer nodig.

Het systeem is een aanvulling op de bestaande CV, deze behoudt ik (voorlopig) om het bijv. op 16/17 graden ondergrens te houden.

Graag jullie idee'n :)
Ik denk niet dat je nog veel gas nodig hebt haha, een 80ZS-W verwarmt voor 9,3 (1,1~9,8) kW. Mooi ding, wist niet dat deze grote units tot 1.1 kW terug kunnen. De LG "5.3 kW" hier zegt 1.2/6.3/7.3 kW (min, nom, max) en heeft dus een hoger minimum vermogen.

Ik wou eerst zeggen, doe een maatje kleiner, maar 1.1 kW raak je echt wel kwijt in een grote hoekhuis, dat is maar ~3 m3 gas (1.1x24 uur/9 kWh per m3) bij 24 uur lang draaien. En op max vervangt het makkelijk 20 m3 gas per dag, dat is heel veel.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • ThaBEN
  • Registratie: Augustus 2013
  • Laatst online: 13:47
Matched: multi, lg
R-B schreef op vrijdag 29 april 2022 @ 08:57:
Als een tijdje met interesse dit topic aan het volgen, waarbij ik dus vaak het gevaar "pendelen" ben tegengekomen.

Nu ben ik zelf aan nadenken om lucht/lucht systeem op te hangen, voornamelijk 2 redenen:
  • We zijn zolder aan verbouwen, dus waarom niet een Airco! Geen losse verwarming meer maar een unit aan de muur. er komen twee grote dakkapellen.
  • Gasprijs! Waarom dan niet meteen ook de woonkamer en 1e verdieping? Want de meerprijs van Gas is schrikbarend...
Situatie. "Standaard" hoekhuis. Standaard redelijk geïsoleerd.
  1. Woonkamer
    Grote ruimte van 5.1m bij 10m (~51m2)
  2. 1e verdieping
    Verdeling in 3 slaapkamers + badkamer.
    5.1m bij 8m (~40 m2)
    Over algemeen 1 slaapkamer en badkamer die niet verwarmt/gekoeld hoeven te worden
  3. Zolder
    Voorzolder, 1 werkkamer en 1 opslag.
    5.1m bij 8m (~40 m2), maar met schuine delen en hoop glas
Voorstel
  • Multi-split systeem, Mitsubishi MHI Series
  • Unit in Woonkamer
  • Unit in trapgat 1e verdieping
  • Unit op zolder.
  • Buitenunit van 8kW
  • woonkamer binnen unit van 5kW
  • 1e verdieping binnen unit van 3.5kW.
  • Zolder binnen unit van 3.5kW.
In de praktijk zullen denk 2 units tegelijk actief zijn, bijvoorbeeld verwarmen woonkamer en deels 1e verdieping. Zolder verwacht ik nooit te verwarmen. Voor het koelen kan het wel alle drie zijn, maar zolder alleen wanneer nodig.

Het systeem is een aanvulling op de bestaande CV, deze behoudt ik (voorlopig) om het bijv. op 16/17 graden ondergrens te houden.

Graag jullie idee'n :)
Tommie12 schreef op vrijdag 29 april 2022 @ 09:07:
[...]


Jouw plannen lijken heel erg op die van mij, alleen heb ik voor Daikin gekozen onwille van de installateur.

Wat de CV betreft, als je deze op 16 graden zet, dan gaat die nooit draaien, een goed huis koelt nooit zo ver af.
Ik ga de stooklijn van de CV aanpassen en de temperatuur begrenzen op bv 50 graden (en dan nog een paar radiatoren dicht draaien), en bovendien een beetje met de tijd spelen.
Dat kost geen geld, en als het niet werkt pas je gewoon aan.
Ik denk er aan om de CV bv elke dag op te starten van 6h30 tot 8h30 zodat de badkamer warm wordt en de eerste kou gebroken (maar dan wel binnen temperaturen waar de CV nog condenseert), en dan de l/l WP's te laten draaien door de dag om de boel op temperatuur te houden.
Doet me ook denken aan mijn uiteindelijke keuze. Gisteren is voor de 2e maal de adviseur langs geweest omdat ik bij nader inzien toch de overstap van LG naar Mitsubishi Heavy Industries wilde maken. Met name vanwege het geluid en zuinigere compressor. Na een goed gesprek zijn we tot de volgende definitieve conclusie gekomen.

1x MHI 35ZS-W Keuken
1x MHI 35ZS-W Woonkamer
1x MHI 35ZS-W Bovenaan trap
1x MHI SCM80ZS-W Multiunit
3x WF-RAC Wi-Fi Module (2022 model)

Totaalprijs €6729,- inclusief installatie

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3dBbbwKEcPIEnYk1amy3lmpo0TM=/800x/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/k8X8tSpqVZ1CSwqypYs28BSD.jpg?f=fotoalbum_large

Toelichting
In de keuken had gemakkelijk een kleiner model gekund. Echter zoals eerder was aangegeven klopt het dus dat de 3,5 kW in zijn laagste stand in zijn energieverbruik zuiniger is dan alle andere modellen (Zie tabel) en mogelijk dus ook minder last van pendelen. Het prijsverschil met de 2,5 kW was slechts iets van €100.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/30tzW7oci5L3IEp0cgIftpk-6ps=/800x/filters:strip_exif()/f/image/AfEHYZau7k7UVcBsihhPe6FA.png?f=fotoalbum_large

Bovendien zal de keukenunit in deze setup meehelpen om de woonkamer te verwarmen waardoor de benedenverdieping vanuit 2 tegenovergestelde locaties wordt aangestuurd, wat mogelijk helpt tot een gelijkmatigere temperatuur verdeling in vergelijking met een enkele 5 kW die ik in de woonkamer wilde plaatsen in mijn originele plan, voor de gehele benedenverdieping.
Tevens bewust gekozen om niet hoger te gaan dan 3,5 kW omdat bij MHI dit de grootste unit is die nog altijd op 19 dB kan draaien in zijn laagste stand.
Het was financieel, praktisch en esthetisch niet te doen om op de bovenetage in elke kamer een unit aan te leggen, daarom uiteindelijk toch maar gekozen voor een enkele unit boven de trap.

Indien ik voor een soortgelijke setup zou gaan met LG moest ik volgens de adviseur denken aan circa €5800 Dat zou zonde zijn voor het prijsverschil, gezien de MHI in een beter kwaliteitssegment zit en de LG meer geluid produceert.

PSVR Owner | PSN ID: ThaBEN_NL


Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • revolution-nl
  • Registratie: December 2011
  • Laatst online: 15:00

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Matched: multi, lg
ThaBEN schreef op vrijdag 29 april 2022 @ 09:28:
[...]


[...]


Doet me ook denken aan mijn uiteindelijke keuze. Gisteren is voor de 2e maal de adviseur langs geweest omdat ik bij nader inzien toch de overstap van LG naar Mitsubishi Heavy Industries wilde maken. Met name vanwege het geluid en zuinigere compressor. Na een goed gesprek zijn we tot de volgende definitieve conclusie gekomen.

1x MHI 35ZS-W Keuken
1x MHI 35ZS-W Woonkamer
1x MHI 35ZS-W Bovenaan trap
1x MHI SCM80ZS-W Multiunit
3x WF-RAC Wi-Fi Module (2022 model)

Totaalprijs €6729,- inclusief installatie

[Afbeelding]

Toelichting
In de keuken had gemakkelijk een kleiner model gekund. Echter zoals eerder was aangegeven klopt het dus dat de 3,5 kW in zijn laagste stand in zijn energieverbruik zuiniger is dan alle andere modellen (Zie tabel) en mogelijk dus ook minder last van pendelen. Het prijsverschil met de 2,5 kW was slechts iets van €100.

[Afbeelding]

Bovendien zal de keukenunit in deze setup meehelpen om de woonkamer te verwarmen waardoor de benedenverdieping vanuit 2 tegenovergestelde locaties wordt aangestuurd, wat mogelijk helpt tot een gelijkmatigere temperatuur verdeling in vergelijking met een enkele 5 kW die ik in de woonkamer wilde plaatsen in mijn originele plan, voor de gehele benedenverdieping.
Tevens bewust gekozen om niet hoger te gaan dan 3,5 kW omdat bij MHI dit de grootste unit is die nog altijd op 19 dB kan draaien in zijn laagste stand.
Het was financieel, praktisch en esthetisch niet te doen om op de bovenetage in elke kamer een unit aan te leggen, daarom uiteindelijk toch maar gekozen voor een enkele unit boven de trap.

Indien ik voor een soortgelijke setup zou gaan met LG moest ik volgens de adviseur denken aan circa €5800 Dat zou zonde zijn voor het prijsverschil, gezien de MHI in een beter kwaliteitssegment zit en de LG meer geluid produceert.
Gefeliciteerd!
Heftige setup met de SCM80 met een minimaal vermogen van 1.5kW bij deze opstelling. Ben benieuwd wat de ervaringen gaan zijn.

Ik was in deze situatie zelf voor een multi op de BGG gegaan en een single op de 1ste verdieping.
Wat zijn je overwegingen geweest als ik vragen mag?

Vroemt met EV | 10.000WP | 14kWh Thuisaccu | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS | LG-WH27s Boiler


Acties:
  • +6 Henk 'm!

  • rupsen
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-05 14:03
Matched: multi, lg
w00key schreef op woensdag 26 januari 2022 @ 21:56:
[...]

Kan je vragen bij die iemand van LG wat er aan de hand is met hun multi splits? Het gaat om 3 installaties van 2021, met MU3R19/21 buiten en DC09RH NSJ/DC12RH NSJ binnen (consumentennaam: LG Deluxe 2.5/3.5 kW, 2021 model, met UVC filter).

Deze is gisteren om 11:30 aangezet en aan gelaten, 2 units zodat hij de warmte goed kwijt kan, en om 14:30 en 17:30 waren de defrosts, precies +3 en +6 uur. De stroomverbruik pieken zijn van de inhaalactie na elke defrost.

Temperatuur volgens KNMI is niet beneden de 5 graden geweest in de middag dus dat was zwaar overbodig.

[Afbeelding]

Ik wil niet zeggen dat dit altijd gebeurt met alle modellen of dat de LG monteur / distributeur liegt, maar dat het nooit gebeurt is onzin.

Daarnaast heb je bij LG als verwarming nog altijd last van:

- slechte timer/weekplanner, alleen aan/uit op tijd, niet welke stand of temperatuur
- geen demand control (die werkt), altijd vol vermogen en dus veel te hoge warmte pieken na defrost / net aanzetten. Saving power consumption step 2 lijkt niet veel uit te maken, dat heb ik al ingesteld, zie https://manualzz.com/doc/...mu3r19-installation-guide, pagina 27.
- geen silent stand (via DIP switches in buiten unit) in verwarm modus, wel met koelen, zie handleiding


Maar als het draait is het echt prima, de load / opgenomen vermogen met 1 of 2 units aan is een strakke lijn en blijft mooi stabiel. Tot T+3 in mijn geval, hopelijk is dat iets doms met alleen deze MU3R19/21's van 2021.

Als er genoeg warmtevraag / buffer is om de extra 700W x 4 COP x ~30 minuten is dat niet heel ernstig, na een tijd merken de units dat het warm genoeg is en zetten ze zichzelf weer lager, maar eerder in het seizoen gaan ze in paniek en uit omdat het binnen setpoint + 3 graden is.
Even een oud vraagstuk ophalen hoor :9

Ik heb een paar weken terug een cursus gehad van LG en uiteraard weer even gevraagd naar de defrost methode/trigger.
Zelfde verhaal als voorheen, het gaat op basis van temperatuur.

Nu vertelde ik hem jouw verhaal en ik heb er ook een antwoord op gekregen.

Het is een oil return cycle. Die gaat bij de multi splits op basis van tijd.
Dit doet hij omdat de compressor van een multisplit geen oliepeil sensor heeft, zoals de VRF units wel hebben.
Bij split units hoeft dit niet omdat er geen olie kan achterblijven in binnendeelen die niet aan staan

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • rupsen
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-05 14:03
Matched: multi, lg
Martin7182 schreef op zaterdag 30 april 2022 @ 16:50:
Idd spijkers op laag water. De 'oil return cycle', hierboven uitgelegd door @rupsen lijkt me meer iets om rekening mee te houden. Of het feit dat buitenunits van multi's doorgaans groter zijn en eerder pendelen als je maar 1 binnenunit aanzet.
Dit gaat om LG, ik weet niet of andere merken dit ook doen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
rupsen schreef op zaterdag 30 april 2022 @ 15:33:
[...]

Even een oud vraagstuk ophalen hoor :9

Ik heb een paar weken terug een cursus gehad van LG en uiteraard weer even gevraagd naar de defrost methode/trigger.
Zelfde verhaal als voorheen, het gaat op basis van temperatuur.

Nu vertelde ik hem jouw verhaal en ik heb er ook een antwoord op gekregen.

Het is een oil return cycle. Die gaat bij de multi splits op basis van tijd.
Dit doet hij omdat de compressor van een multisplit geen oliepeil sensor heeft, zoals de VRF units wel hebben.
Bij split units hoeft dit niet omdat er geen olie kan achterblijven in binnendeelen die niet aan staan
Aha. Dus geen defrost, maar door de "hot start" feature lijkt het op een hele korte defrost.

Effect blijft hetzelfde uiteindelijk, hij gaat elke 3 uur even "uit", met de defrost lampje aan op de units, en daarna extreem hard stoken (met 2kW+ opgenomen vermogen) voor 10 minuten en slaat dan af voor minimaal een half uur, dat is niet zo comfortabel.

Mijn workaround van "runs" schedulen van 2 uur en 45 minuten lijkt goed te werken gelukkig, na het uitzetten lijkt het ook zoiets te doen - kleppen gaan dicht, maar compressor blijft even nalopen, dat is zeker de oil return cycle. En na een kwartier kan de volgende tijdvak beginnen, en die start gek genoeg wel rustig op ~700W om binnen 5 minuten terug te regelen naar ~300W.

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
r0bb schreef op woensdag 11 mei 2022 @ 11:43:
[...]


Poeh das een beste tip. Hoezo hebben singles dit niet?

En multis van Haier of TCL liever niet?
@rupsen legt het hier mooi uit wat een oil return cycle is: https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/71385084

En waarom je het niet ziet op andere multi's: puur software. LG doet alsof het binnen dan in 1 keer heel koud wordt en slaat op hol.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/lpikNAn.png

Dit zag je bij mij eerder dit jaar, rode cirkels: na oil return cycle piekt het naar max vermogen en slaat dan af omdat de binnenunits setpoint +3 graden meten => extreem pendelen en temperatuurschommeling.

Zelf uitzetten zoals ik het deed later in de avond werkt beter, maar voorkomen met een ander merk* is nog beter :)

(*: uit de mooie grafieken die hier langskomen zie ik dat het bij MHI en Daikin goed gaan, maar TCL/Haier, daar kan ik niks over zeggen, heb ze niet voorbij zien komen hier...)

[ Voor 9% gewijzigd door w00key op 11-05-2022 17:31 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • w00key
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 20:07
Matched: multi, lg
Koelseizoen is begonnen. Pendelen valt me mee, een 5.3 kW LG Multi i.c.m. 1x 3.5 kW unit aan:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/djPfPVB.png

~200W minimaal opgenomen vermogen x 8.5 SEER ~= 1.7 kW koeling. Elektrisch valt het me zwaar mee, alleen jammer dat het toch moet pendelen. First world problem, het blijft zo wel lekker koel voor minder dan wat een koelkast kost aan stroom.

En stom dat die zichzelf niet vast zet in de 200W stand i.p.v. hard koelen op 3-400W en oh het is te koud, ff pauze. Prima hardware, shitty software 😅

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Servee
  • Registratie: Januari 2021
  • Niet online
Matched: multi, lg
w00key schreef op vrijdag 13 mei 2022 @ 16:47:
Koelseizoen is begonnen. Pendelen valt me mee, een 5.3 kW LG Multi i.c.m. 1x 3.5 kW unit aan:

[Afbeelding]

~200W minimaal opgenomen vermogen x 8.5 SEER ~= 1.7 kW koeling. Elektrisch valt het me zwaar mee, alleen jammer dat het toch moet pendelen. First world problem, het blijft zo wel lekker koel voor minder dan wat een koelkast kost aan stroom.

En stom dat die zichzelf niet vast zet in de 200W stand i.p.v. hard koelen op 3-400W en oh het is te koud, ff pauze. Prima hardware, shitty software 😅
De bewezen versie van een aan/uit inverter :9

Daikin FTXM35R/RXM35R


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • HereIsTom
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 04-02-2023
Matched: multi, lg
w00key schreef op vrijdag 13 mei 2022 @ 16:47:
Koelseizoen is begonnen. Pendelen valt me mee, een 5.3 kW LG Multi i.c.m. 1x 3.5 kW unit aan:

[Afbeelding]

~200W minimaal opgenomen vermogen x 8.5 SEER ~= 1.7 kW koeling. Elektrisch valt het me zwaar mee, alleen jammer dat het toch moet pendelen. First world problem, het blijft zo wel lekker koel voor minder dan wat een koelkast kost aan stroom.

En stom dat die zichzelf niet vast zet in de 200W stand i.p.v. hard koelen op 3-400W en oh het is te koud, ff pauze. Prima hardware, shitty software 😅
Nu al, hier wordt het 21° binnen, paar ramen open en het tocht lekker door.
En als ik die grafiek zo zie ben ik blij dat ik voor MHI heb gekozen i.p.v. LG.

 iPad Pro 12.9 | Sony 55A89 4K OLED Smart Android TV | Mobile:  iPhone 8 Plus 64GB | Warmtepomp MHI SRC/SRK35ZS-W


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rupsen
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 01-05 14:03
Matched: multi, lg
ronaldtop schreef op zondag 5 juni 2022 @ 17:27:
[...]


OK dan, 2 x 2.5kw ga ik me op richten dan, koelen en verwarmen is het doel, maar met name verwarmen natuurlijk. Bestair adviseerde trouwens 1 multi split voor mn hele huis. Minder montagekosten denk ik en betere marge?

Foto van mijn wand. Neem aan dat ze ook niet te dicht bij het raam moeten staan. Die kast gaat weg voor een lager dressoir model (verduurzamen zijn consessies). En beste plek is dan denk ik links boven schilderij en kast half/half en rechts naast waar nu de grote witte verticale radiator staat, bij de schuifpui, dus zeg 80cm van de schuifpui af ..?

Of toch een Daikin Hoge Temperatuur warmtepomp, dat is nu mn overweging ... Airco kost wel zootje geld en alsie het niet trekt of bevalt niet, mooi de sjaak ...

[Afbeelding]
Persoonlijk zou ik gewoon 1 5kw unit plaatsen, pas als je een U form als kamer hebt is 2 binnendelen een must. Maar uiteraard is 2 binnendelen niet verkeerd natuurlijk, ik zou alleen die extra kosten er niet voor over hebben.

Als je de airco(s) hebt kan je ook een warmtepomp boiler aanschaffen. De LG 270 liter variant kost op internet rond de 2900,- daar krijg je dan 950,- subsidie van terug.
Voor de installatie is geen F-gassen monteur nodig.

Dan ben je in totaal een stuk minder kwijt dan dat je een hoge temperatuur lucht/water warmtepomp laat plaatsen.
Pagina: 1 2 3

Dit topic is gesloten.

Let op:
Een vraag over een offerte, plaatsing of uitzoeken van een L/L WP bij jou thuis hoort in een nieuw, eigen topic.
We respecteren elkaars keuzes over energiegebruik en verschillen in comfort.
Laat bij een 'snelle vraag' wel even weten wat je al gevonden hebt, dat voorkomt herhaling van zetten.
Veel relevante informatie en principes zijn ook te vinden in het Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic , waar je ook een template kan vinden voor een nieuw adviestopic.
Voor MHI vind je veel tips en tweaks in MHI instellingen topic