Maartor schreef op woensdag 2 december 2020 @ 14:01:
ik zit wat te lezen over LLC levels en moet eerlijk zeggen dat hoe meer ik lees hoe verwarder ik ervan raak haha.
in digi vrm bios settings heb ik de LLC levels op 4 (overweeg 5) staan en alle power limieten naar 140% geschroefd, waar mogelijk extreme profile
Asus X570 strix e
Is dit nou wel of niet schadelijk voor langdurig gebruik als ik dit koppel met stel een 1.25 V en all core 4.6/4.7 ghz ?
AMD heeft bij Ryzen heel véél opties open gezet waardoor het idd nogal complex kan worden.
Load level compensation houd in dat op het moment je een verbruiker inschakelt op een elektrisch circuit je voltage in elkaar zakt. Als je een heel goede volt meter hebt die je aansluit op het stopcontact, en je schakelt een reeks hoge verbruikers in, dan kan het zijn dat je een drop meet in de 230V spanning. Een andere manier is meten doorheen de dag, dan ga je typerend op drukke momenten de spanning zien zakken omdat iedereen zware verbruikers inschakelt en de wijkkast iets meer moeite heeft dan anders de spanning op peil te houden, ook al gebruik je een voltmeter van 30 euro.
LLC is dus eerder een elektrisch begrip en niet echt iets computer technisch. Het werkt door te voorspellen dat er load gaat komen en ervoor te compenseren. Klassiek schakel je de verbruiker in, de spanning dipt weg, aan de hand daarvan compenseer je. Echter dan ben je aan de late kant met een diepe dip tot gevolg wat je CPU niet leuk vind, LCC tracht voorspellend te werken, als er een load verwacht word alvast de spanning verhogen zodat als de load er is de spanning niet zo ver weg dipt.
Als je echter te agressief probeert te voorspellen dan ga je teveel compenseren, ofwel overshoot waarbij je teveel spanning geeft en je in plaats van een dip krijg je een piek. Dat vind je CPU ook niet leuk, die wilt eigenlijk liefst gewoon geen dips en geen pieken.
LCC werkt dus enkel op het moment de CPU gas geeft, en wanneer hij plots stopt want dan moet je compenseren dat het verbruik plots verdwijnt en dus de spanning plots stijgt. Om te weten hoeveel LCC je moet geven zou je moeten meten, echter de spanningsmetingen van je moederbord zijn in de verste verte bijlange niet goed genoeg om dit te meten vanwege dit in nanoseconden uitgedrukt word, daar heb je voltmeters van duizenden euro's voor nodig en dan ben je er nog niets mee want je hebt geen of nauwelijks punten om hem aan te sluiten.
Als je gaat OC'en ben je dus blind, trial en error om te weten welke LCC setting je moet hebben waarbij het sterk afhankelijk gaat zijn hoe goed of slecht het moederbord in staat is deze uit te voeren.
Edit: concluderend wil je met LCC spelen als de CPU plots instabiel word van het moment je een load erop knalt, niet als de CPU na 10 seconden load instabiel is want dan is LCC is lang gedaan met werken.
Edit 2: op voorwaarde dat die LCC echt werkt als LCC, zo zou je niet mogen zien dat het verschil tussen ingestelde Vcore en daadwerkelijke Vcore verschilt als je een andere LCC neemt want dat zou zeggen dat dit blijft compenseren en niet enkel bij inschakelen/uitschakelen verbruik maar daar kan ik zelf nog niets over zeggen tot ik mijn exemplaar binnen heb.
[
Voor 8% gewijzigd door
sprankel op 04-12-2020 00:42
]