Het probleem is dat het begrip "speelgoed drone" erg vaag is.
In de praktijk betekent dit dat er expliciet op de doos moet staan dat de drone geschikt is voor kinderen onder de 14 jaar! Dat staat niet erg vaak op de doos, en zeker niet bij DJI drones.
Vergeet dus het "speelgoed drone" verhaal. Heel misschien toepasbaar op el-cheapo plastic spul wat voor een grijpstuiver bij de Bart Smit ligt. Maar dan is het nog maar de vraag of het label op de doos "onder de 14 jaar" valide is of er op gezet is door de eerste de beste Chinees (no offence

).
Je moet er gewoon vanuit gaan dat je altijd moet registreren (elke serieuze drone heeft immers een camera), en dat als de drone 250 gram of zwaarder is, je ook nog een cursus moet volgen en examen moet doen.
Update:
M.b.t. cursus A1/A3 of toch ook A2 is op dit moment het verhaal ook duidelijk (i.i.g. voor DJI drones).
Namelijk, als je drone zwaarder is dan 250 gram mag je dus zowel A1/A3 volgen én A2. Er zijn namelijk geen legacy drones (van DJI) die lichter zijn dan 500 gram. Legacy drones boven de 500 gram vallen in A2 namelijk.
Dus tot het moment dat er drones met een C1 label uitkomen, heb je A2 nodig voor drones vanaf 500 gram, en dat zijn dus in de praktijk alle drones die zwaarder zijn dan 250 gram. Uitzondering hierop is uiteraard als je vanaf 31 dec 2023 vliegt met deze drones, want dan heb je A2 niet meer nodig, omdat je dan 'verbannen' bent met je drone in de A3 categorie.

[Voor 31% gewijzigd door SpeedingWilly op 10-08-2022 13:27]