• World Citizen
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 19:14
Mede-auteur:
 • Kars
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 27-01 16:52

Kars

Het Grote Drone / Multirotor topic - deel 2
Welkom in Het Grote Drone / Multirotor Topic!

Lees de openingspost goed door, veel beginnerszaken worden hier besproken en in de toegevoegde links kun je ontzettend veel informatie vinden over deze hobby. Vraag in dit topic gerust om advies of hulp.

Mocht je een goede aanvulling hebben voor de OP, geef dit dan aan in het topic, dan wordt de OP z.s.m. geüpdatet.


Ik probeer een kleine opzet te maken wat het e.e.a. uitlegt. In deze hobby staat alles meermaals beschreven op het internet, dus je zult zelf ook moeten gaan zoeken. Het principe word hieronder uitgelegd.

Tip is om veel in een modelbouwforum te gaan lezen, en de 2e hands corner in de gaten te houden. Je kunt echt goed shoppen bij mede hobbyisten en die helpen je ook altijd graag verder.


BELANGRIJK (1): No-fly-zones Nederland:
Er zijn al wat discussies geweest over de diverse kaarten waar de no-fly zones in staan aangegeven. GoDrone is de officiële kaart voor Nederland, maar is vaak niet compleet en/of correct met de informatie. Daarvoor is de AERET kaart eigenlijk veel beter.

Hieronder de betreffende no-fly zone kaarten:

Aeret Drone Preflight Basic Map

Drone No-Fly zones


BELANGRIJK (2): Drone vliegbewijs & -registratie (A1/A2/A3):
Vanaf 31 december 2020 zijn er nieuwe regels bij het vliegen met een drone of een ander onbemand luchtvaartuig, bijvoorbeeld op afstand bestuurbare vliegtuigjes en helikopters.

Heb je een drone zwaarder dan 250 gram, óf een drone met een camera, dan ben je verplicht een registratie te doen bij het RDW. Kijk hier voor meer informatie.

Heb je een drone die méér dan 250 gram weegt, dan heb je ook een vliegbewijs nodig. Deze kun je hier gratis behalen en is geldig voor drones in de A1/A3 categorie.• Welkom• Wat is dat eigenlijk een drone of multirotor?• Oke, maar hoe zit zo een ding in elkaar??• Onderdelen• Features• Modellen• Nawoord

Wat is dat eigenlijk een drone of multirotor?Een drone is een voertuig wat op afstand bestuurd word en dus geen bestuurder aan boord heeft. Of het nu een vliegtuig, auto of boot is.. Drone is een verzamelnaam. Als we het over vliegende voertuigen hebben dan hebben we het over een UAV (Unmanned Aerial Vehicle).

Bestuurbare vliegtuigjes, helicopters en dus multirotors zijn UAV’s. Wij hebben het in dit topic over “Multirotors” omdat het een vliegmachine is met meerdere propellers.

Onder Multirotors heb je weer verschillen in aantal propellors en vormen. Je krijgt dan bv Tricopter, Quadcopter, Hexacopter maar ook V-Tail. Later meer hierover.

Eigenlijk hebben we het over een vliegmachine met meer dan 1 propeller (staartmotor bij heli's zijn uitgesloten :) ).
Wat je het meeste ziet is een frame met 4,6 of 8 propellers.
https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png

Een heli is vaak niet uitgerust met een computer. Dit houd in dat je erg goed moet kunnen vliegen, en veel moet oefenen op een simulator, wil je de heli überhaupt stil kunnen laten hangen. Een multirotor heeft MEESTAL wel een computer (flight controller) aan boord die de machine stil kan houden in de lucht. Als je alle sticks op je zender loslaat crashed een heli direct, en de meeste multirotors zouden stil blijven hangen. Uiteraard zijn hier talloze varianten op, en is stil hangen één van de vele mogelijkheden.https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Een multirotor is gewoon leuk om te vliegen.. maar ook erg geschikt voor filmen. Mensen monteren van alles aan camera's onder hun model, en maken zo prachtige beelden. Van GoPro tot serieuze grote camera's worden gemonteerd...

Je zou die beelden ook naar een scherm of bril kunnen sturen zodat je kunt zien waar je naartoe vliegt. Vooral met een bril is de ervaring erg leuk. Let hier wel mee op en zorg dat je een spotter hebt die jouw model in de gaten houd. Ga NOOIT in je eentje met een bril op vliegen.

Als hobbyist en computer man moet dit je sowieso aanspreken. Veel is opensource en alles is aan te passen. Tweaken is een must bij multirotoren.

De piloot in dit filmpje heeft een bril op en ziet dus wat wij nu ook zien.


Het kan ook rustig


En 3D vliegen is ook mogelijk.https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.pngDe discussie is er.
Ondertussen zijn er wel algemene modelvlieg regels. DIT IS WETGEVING!

Modelvlieg regels
Regelgeving vanuit de overheid
Drone No-Fly zones
Europese regelgeving

We zien helaas te vaak dat mensen met hun multirotor boven de wijk of iets dergelijks gaan vliegen en dat is NOT DONE!!!!! Nooit maar dan ook NOOIT ga je zomaar ergens boven wegen of mensen vliegen!!! Levensgevaarlijk. Het kan zomaar gebeuren dat een propeller breekt of wat dan ook... en dan hangen je propellers van 10" bij iemand in zijn arm. Zoek een geschikt terrein, zorg voor een spotter en denk gewoon logisch na.
https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png

Oke, maar hoe zit zo een ding in elkaar?


Een multirotor is in de essentie echt super simpel.

Je hebt nodig
- 4 motoren (quadcopter)
- 4 Regelaars (ESC)
- 4 propellers (en 8 reserve :) )
- 1 frame
- 1 Moederbord
- 1 accu
- 1 ontvanger
- 1 zender
- 1 Stroom verdeler

Dit is het minimale. Daarna kun je dingen toe gaan voegen voor filmen ed... maar dit is de kale opzet van een multirotor.

Simpel gezegd:
De propellers gaan op de motoren
De motoren verbind je met de regelaars
De regelaars sluit je aan op het moederbord
De ontvanger sluit je ook op het moederbord aan
De stroom verdeler, verdeeld de stroom naar de regelaars.

Het moederbord flash je vervolgens met het model multirotor wat je hebt, maar daar meer over onder het kopje "modellen"

Je moet uiteraard een keer met een soldeerbout hebben gespeeld. Hier en daar zul je wat moet solderen zoals connectors. Het is geen micro elektronica dus simpel gereedschap voldoet.

Onderstaande foto is een hele quadcopter waar voor het gemak even 2 motoren en regelaren niet aangesloten zijn.
Rechts boven zie je dus nog 4 kabels die over zijn voor 2 extra motoren.
Vanuit elke motor lopen dus 3 kabels naar een regelaar. Vanuit de regelaar lopen 2 kabels naar de accu, en 1 kabel naar het moederbord. De ontvanger zit ook weer aangesloten op het moederbord. Het kleine ding wat je helemaal rechtsonder in beeld ziet, met het schermpje, is een accu alarm. Deze gaat piepen als de accu leeg raakt. Dat is handig, want anders crash je :) . Tevens kun je een lipo niet meer opladen als hij te leeg is.
https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Nee :) Je koopt als je het zelf samenstelt allerlei verschillende merken producten. Uiteraard is elke fabrikant zo vriendelijk om zijn eigen ontwikkelde connector mee te leveren. Dus je zult bv alle connectors met elkaar moeten matchen. Een setje connectors mee bestellen is dus wel handig. Mijn advies hierin is connectors en schroeven te pakken die je in de buurt kunt halen.

Ook componenten combineren niet altijd. Hieronder vind je nog een klein stukje over alle componenten. Je bent met stroom aan het werk, en alle componenten hebben ook bepaalde eisen qua stroom. Je zult dus bv je vraag en aanbod verhouding van stroom moeten uitzoeken. Hier zijn formules voor maar ook handige websites.

Het samenstellen van componenten kun je eigenlijk alleen leren door heel veel voorbeeld set-ups te bekijken, en zelf in een calculator aan de slag te gaan.

Deze calculator word veel gebruikt

Je gaat bijvoorbeeld uit van een bepaald gewicht wat je wilt tillen, of van een bepaald vliegtijd. Middels de calculator ga je dan spelen met verschillende propellers, motors en accu's. Het rendement zul je zien veranderen, en zo kun je kijken wat het beste bij elkaar past. Je wilt bv niet 100% gas geven om überhaupt de lucht in te gaan. Als je hovert met 50% gas zou dat veel fijner zijn. Tevens is een vliegtijd van 3 minuten ook niet echt leuk... Door wat te spelen met componenten kom je al snel richting 10min vliegtijd.


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png

De onderdelen


Dit kun je zo gek maken als je wilt. Je hebt allereerst verschillende materialen. De meest gebruikte zijn Carbon, Glasvezel en Aluminium. Ook zie je nog wel eens een houten frame.

Een frame kan ook meteen wat features aan boord hebben die gewicht en geld kunnen besparen. Een voorbeeld daarvan is de kabelboom. Later lees je daar nog wat over, maar simpel gezegd zijn er frames waar de kabelboom in verwerkt is. Hierdoor hoef je dus geen kabels en connectors meer mee te dragen om stroom te verdelen. Het nadeel is dat een defect aan je frame ook ervoor kan zorgen dat je stroom niet meer verdeelt word.

Ook zie je erg veel verschil in stevigheid. De manier waarop armen vast zitten aan de basis platen, en nauwkeurigheid van de fabrikant heeft erg veel invloed op hoe "rigide" het frame is. Je wilt zo min mogelijk flex, wiebel en beweging in het frame. Je moederbord kan hiervan in de stres raken.

Zelf ben ik overgegaan op een eigen idee omdat ik geen goed frame kon vinden wat stevig was en waar ik per direct onderdelen voor zou kunnen bestellen. Frames zelf maken word erg veel gedaan. Soms met snijplanken voor in de keuken, maar soms ook helemaal 3d gefreeset of zelfs geprint. Een stukje MDF met een paar balkjes is al een redelijk begin.

Beschikbaarheid van onderdelen is wel iets wat je mee moet nemen in je overweging.

Mijn zelfbouw frame van 15mm aluminium buisTBS Discovery


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Moederbord

Het moederbord is er echt in talloze soorten. Als beginner zou ik gaan voor een bord met autostabilisatie (level) functie. Als je dit niet hebt is het moeilijk vliegen.
Lees jezelf hier in! Als uitgangspunt is de Matek F405-STD een erg mooie voor weinig geld.

Een kaal moederbord zorgt eigenlijk enkel voor het regelen van de motoren. Hij zorgt er dus voor dat als je links wilt, de juiste motoren gaan draaien. Vervolgens kun je allerlei dingen aan het moederbord vastmaken om hem uit te breiden. Let wel op dat niet elk moederbord alles ondersteund.
Je kunt dan denken aan een GPS module zodat je via GoogleMaps een route kun plannen, en hij dat autonoom vliegt.
Het F4 bord wat ik aanhaal is uitgerust met een stabilisatie functie.
Een ander veel gebruikt moederbord is de DJI NAZA. Dit is het makkelijkste wat je kunt krijgen en echt gemaakt als kant en klaar oplossing. Het zit verpakt in een mooi doosje, dus je kijkt niet tegen het printplaatje aan. Instellen is ook het simpels bij dit bord. Alles gaat via een grafische interface en je hoeft dus niet door code heen te worstelen. Via een stukje software vink je simpelweg aan welke opties je wilt gebruiken, en stel je de drone ook meteen goed af. Simpeler kan het haast niet.
Dit is alleen wel weer 4x duurder dan een simpel F4 board.


De Muiltiwii is wat ik gebruik. Dit is een Opensource stuk code geschreven op het Arduino platform. De software kan door iedereen aangepast worden maar je hebt ook een officiële reposetory. Je zult hier echter wel door wat code moeten snuffelen. Je hoeft geen code te kunnen schrijven of een wizkid te zijn, het is eigenlijk best simpel. Je uncomment de variabelen die bij jou van toepassing zijn en laad de software in je moederbord. Vervolgens kun je dan weer middels een grafische interface de boel finetunen. Ben dus niet bang voor de code, dit stelt weinig voor. Tevens is het een veel gebruikt platform wat google weer erg nuttig maakt. De uitbreidingsmogelijkheden zijn ongekend, en een bordje kost hooguit 50 euro als het al gek word.

Quad opties kun je 3 dingen voor ogen houden.
- Stabiel: Het stabiel laten hangen van je drone(horizontaal en verticaal) (Gyroscoop en Accelerometer)
- Locatie: Een vast locatie aanhouden (coordinaten) (GPS)
- hoogte: hoe hoog je hangt (Barometer)

Als het waait en je heb geen opties aanstaan.
1- Drijft hij wel af van zijn locatie
2- Blijft hij niet stabiel hangen
3- Veranderd hij wel van hoogte
= Continu corrigeren van je locatie, hoogte en de hoek waarin je drone hangt.

Als het waait en je hebt auto level wel aan staan maar de rest niet:
1- Drijft hij wel af van zijn locatie
2- Blijft hij wel stabiel in de lucht hangen (horizontaal verticaal)
3- Veranderd hij wel van hoogte
= Enkel corrigeren van je locatie en hoogte

Als het waait en je hebt auto level en GPS wel aan staan maar de Barometer niet:
1- Drijft hij niet af van zijn locatie
2- Blijft hij wel stabiel in de lucht hangen (horizontaal verticaal)
3- Veranderd hij wel van hoogte
= Enkel de hoogte corrigeren

Als het waait en je hebt auto level en GPS en de Barometer wel aan staan:
1- Drijft hij niet af van zijn locatie
2- Blijft hij wel stabiel in de lucht hangen (horizontaal verticaal)
3- Veranderd hij niet van hoogte
= Niks corrigeren

Seriously Pro SP F3 Flight ControllerDJI NAZAInformatie over Flight Controllers en hun evolutie:
Oscar Liang's Blog: FPV Flight Controllers Explained

https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Ik ga het vanaf nu ESC noemen (Electronic Speed Controller), maar je mag dit ook motor-regelaar noemen. De ESC zit vast aan je motor, moederbord en accu. De datakabel verbind je met het moederbord, en de accu geeft de ESC en de motor die daar aan vast zit stroom.
De ESC luistert naar je moederbord, en laat de motor harder of zachter draaien.
Er zijn verschillende soorten maar je moet in ieder geval in de gaten houden dat het maximale vermogen van je motor niet hoger is dan het maximale vermogen van je ESC.
Als je motor dus maximaal 20 ampère stroom verbruikt, moet je een ESC hebben van minimaal 20 ampère. 25 of 30 zou beter zijn. Je moet ook weer niet te zwaar willen gaan ,want dan worden de ESC's ook zwaarder in gewicht, en kun je minder lang vliegen.


ESC's kun je ook flashen met andere firmware. Ik zou hier in het begin niet mee beginnen, maar uiteindelijk is het wel iets om naar te kijken. Je kunt bv een firmware flashen die meer geschikt is voor acrobatisch vliegen. Er komt wel het eea bij kijken, maar echt ingewikkeld is het ook weer niet. De meest gebruikt aftermarket firmware is de "BLheli_S" firmware. Deze word ook wel eens vanuit een winkel al op de ESC gezet.. dus als je niet zelf wilt flashes, kun je ze ook kopen.

ESC's worden vaak gebruikt als stroombron voor het moederbord. Let hier dus op bij aanschaf. In het hoofdstuk BEC/UBEC/SBEC vind je hier wat meer info over, maar mocht je gebruik gaan maken van de output functie van je ESC dan moet deze wel overeen komen met de vraag van het moederbord. MEESTAL is dit wel het geval, maar ik heb ook uitzonderingen gezien. Er zijn ook ESC's die het gewoon helemaal niet aan boord hebben.

De meeste ESC's dien je te kalibreren. Dit scheelt per ESC maar tegenwoordig kun je de meeste ESC's direct via software (bijv. BLheliSuite) instellen en kalibreren. De andere methode is via je zender. Je verbind dan een losse ESC met je ontvanger en middels je zender en een piepjes patroon stel je hem dan in. Bespaar je die moeite en doe dit via de software.

Let ook even op de aansluitingen. Meestal worden ESC's geleverd zonder connector. Er zitten dan wel draadjes aan maar geen plugje. Die moet je er zelf aan solderen en meestal zijn dit Bullet connectors. Gebruik ook niks anders dan Gold Plated Bullet connectors. Ook ik was eigenwijs en heb het met iets andere geprobeerd, maar corrosie en storingen staan direct klaar. Je zou de kabels ook gewoon direct vast kunnen solderen zonder connector, maar dat is niet echt handig in onderhoud. Het scheelt wel weer gewicht wat ook wel weer fijn is.

DYS 30A ESCBullet connectorshttps://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Dit samen is wat ingewikkelder. Je hebt heel veel soorten motoren maar je kunt in ieder geval zoeken naar "brushless outrunner motor" Dit zijn de type motoren die we gebruiken. Je moet hier echt even op gaan googlen. Je motor bepaald welke accu je gaat kopen, welke props je kunt gebruiken, en of je bv een heel fel model krijgt of een heel rustig.

Propellers zijn er in verschillende lengtes, en met verschillende pitch (spoed). Afhankelijk van de pitch en de lengte geeft hij een bepaald vermogen. Je motor moet dat weer aankunnen. De formule word hier ingewikkeld, maar daar komt de voorgenoemde calculator weer naar boven. Nogmaals, ga hier eerst over lezen!


Om een voorbeeld te geven:
Een propeller van 7" lang, spint sneller op dan een van 10" lang. Want de weerstand van een 10" is hoger dan die van een 7". Je motor heeft ook weer specificaties omtrent maximale weerstand. Als je dus een langzaam draaiende motor hebt, met te kleine props, dan word er te weinig lucht verplaatst en gaat hij niet omhoog. Je zou dan het voltage van je accu kunnen verhogen om zo de motor harder te laten draaien. Maar de motor heeft ook weer grenzen, dus die kan wellicht kapot gaan. Een grotere prop zou ook te veel weerstand kunnen geven, en ook daar gaat je motor weer van stuk.
Al bij al is dit je huiswerk. Begrijpen wat motoren, propellers en accu's voor invloed hebben op elkaar .

Hier als plaatje uitgelegd:


Je hebt bij een Quadcopter (4 propellers) in ieder geval 2 linksdraaiende en 2 rechtsdraaiende propellers nodig.

Ook voor mij is dit allemaal nog zoekwerk... maar vragen mag altijd.

Propellors die wij kopen zijn niet perfect in balans. Meestal is 1 van de 2 bladen iets zwaarden of zit het gaatje voor de motor niet helemaal precies in het midden. Dit moeten we balanceren. Je kunt hier het beste een propellor balanceer apparaatje voor kopen. Hier hang je de propellor in en met minimale weerstand kun je dan zien of hij in balans is. Vervolgens voeg je bv plakband toe aan de lichte zijde, of schuur je wat weg aan de zware kant. Op Youtube staan talloze filmpjes die het haarfijn uitleggen.

Ook je motoren kun je balanceren. Wederom, zie Youtube. Wellicht zul je denken , ach het valt wel mee.. ze klinken wel goed, maar als je dan met een laserpen techniek gaat kijken of ze in balans zijn schrik je echt even. Er is serieus veel winst te behalen met het balanceren van de verschillende onderdelen.

Stel je hebt een heel klein beetje onbalans in je motor. Dan zul je dit bij lage toeren niet zo snel merken, maar bij hoge toeren kan dit direct invloed hebben op de beeld kwaliteit van je camera. Zie het als je auto. Een auto met onbalans in de wielen is geen probleem bij 50Kmh. Maar als je eenmaal 120Kmh op de snelweg rijd moet je het stuur toch goed vast gaan houden. :)

Op je motor zitten Propeller-adapters. Dit is zorgt ervoor dat je propeller op je motor geïnstalleerd kan worden. Afhankelijk van je propeller heb je een bepaalde diameter gaatjes. Ook propeller-adapters hebben verschillende maten. Je moet hier dus een combi in zoeken MAAR, meestal zitten er bij je propellers een setje ringetjes die een propeller universeel maakt.

2 Tiger T-Motoren. 650KV MT3506Een links en rechtsdraaiende Propeller
Een propeller balanceer apparaatje is ook wel handig


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


We gebruiken Lipo accu's met meestal 3 of 4 cellen. 3 cellen geeft 11.1 volt., 4 cellen geeft 14.8 volt. Afhankelijk van je motor en propellers kies je een accu. De capaciteit bepaald hoe lang je vliegt. Meer capaciteit betekend ook een zwaardere accu.. Ook hier geld weer, Als je 80 ampère nodig hebt voor 4 motoren, dan moet je een accu zoeken die minimaal 80 ampère vrij kan geven.

Accu's worden met allerlei connectors geleverd. Je zult dus een verloopje moeten maken, maar kunt ze er ook afknippen en met je eigen plugje gaan werken.

LET OP: Als je de plug eraf knipt doe dit dan per pool/kabel. Dus eerst zwart helemaal afmaken en in de nieuwe plug, en daarna pas rood. Zorg ervoor dat je kabels nooit NOOIT elkaar aanraken. Er komt energie vrij zoals bij een las apparaat, en ja daar schrik je van ;) . De accu kan ontploffen of in de fik vliegen, en de reactie is zwaar agressief. OPLETTEN DUS!.

Aan elke accu zit ook een balanceer kabel. Deze is nodig bij het opladen want hierdoor kan de oplader elke cell apart opladen en de accu dus balanceren. Op dit plugje sluit je ook je Lipo Alarm aan.

Dit plugje kun je overigens misbruiken als stroombron in je drone, maar lees hier eerst zelf maar meer over.

LET OP:
Lithium-Polymeer-accu’s (afgekort: LiPo-accu’s) hebben een bijzondere behandeling nodig. Dit geldt zowel voor het laden en ontladen als ook voor de opslag en het verdere gebruik. Hierbij moet u letten op de volgende specificaties:
Een foutieve behandeling kan tot explosies, brand, rookontwikkeling en vergiftiging gevaar leiden. Tevens leidt het niet opvolgen van de handleiding en de waarschuwingen tot vermindering van de prestaties van de accu en andere defecten.

Een handige accessoire voor je accu is een piepertje (lipo alarm) die aangeeft waneer de accu leeg begint te raken. Je stelt hier een minimaal voltage in en als dat bereikt word gaat hij piepen. Dit is wel zo handig.. want anders valt je model uit de lucht..

Voor 3 dollar heb je er al een.. NIET overslaan dus!

Lees deze PDF omtrent LiPo accu's even goed door

Hier een filmpje met voorbeelden

Turnigy 4s 2.2A Accuhttps://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Een kabelboom zorgt ervoor dat de kabel van de accu opgesplitst word in meerdere kabels. Elke ESC+motor heeft namelijk een eigen stroom kabel.
Deze dingen zijn goed zelf te maken, maar hier 2 voorbeelden van een kabel model en een printplaat model.
Let wel altijd op het maximale vermogen van deze dingen.

Doe het zelf kabel boom. Van accu naar 4 ESC'sPrintplaat model (PDB)https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Zenders zijn er in alle maten. Je moet onthouden dat je een X aantal kanalen hebt op een zender. De ene zender heeft dus 4 kanalen, de andere wellicht 12.
Je hebt er minimaal 4 nodig. Maar advies is om minstens 6 kanalen te nemen. Soms wil je dingen uit kunnen schakelen als hij in de lucht hangt, en dat doe je dan met de 2 extra kanalen. 4 zijn er nodig voor het vliegen an sich.
Je hebt de ouderwetse 35Mhz zenders, en de nieuwere 2.4Ghz.. Er is verschil.. maar kijk ook even naar je budget. Handig om te weten is dat een 35Mhz zender een lange antenne heeft, en een 2.4Ghz niet. (2e hands is hier echt de weg om te gaan)

Bij die zender word meestal ook de ontvanger geleverd. Deze vangt je signalen op en stuurt dit naar het moederbord van je multirotor.

Let wel op dat jouw zender en ontvanger hetzelfde protocol ondersteunen. FlySky heeft het ADFHS 2A protocol, terwijl FrSky werkt met ACCST, en Spectrum gebruik DSMx.

FrSky Taranis X9D zenderFrSky X4r ontvangerhttps://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Een BEC converteert stroom naar een lager voltage. Alle 3 doen exact hetzelfde maar in het wild worden de termen door elkaar gebruikt.

Meestal is je accu 12 of 14 volt. Sommige onderdelen op je drone vergen echter een lager voltage. Bv een FPV camera kan nog wel eens om 5 volt vragen en je moederbord vraagt 3.3 volt. Je zult dan een BEC aan je accu moeten hangen die het voltage naar gewenst niveau brengt. Je hebt dus verschillende versies die ieder een bepaald voltage afgeven. Voor een paar dollar heb je ze.

Houd in de gaten wat de input en output is van een BEC en je kunt niet fout gaan. Sommige BEC's werken ook meteen als accu alarm. Hij begint dus te piepen als je accu leeg raakt.

BEChttps://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Hier komt de casemodder aan zijn trekken. Als je toevallig met een 3s 12volt accu vliegt is er een casemod wereld die klaar voor je staat. TL balkjes, LED strips , Spot leds... Verzin het en monteer het.

Toch is het verstandig even naar het verbruik te kijken. Je wilt je accu niet leeg trekken als je de kerstboom even aan zet. Je kunt dus ook kijken naar lager voltage spul om wat zuiniger te zijn. In de drone winkels kun je het zo vinden maar ik vind het zelf altijd leuk om iets in elkaar te solderen.

Verlichting werkt ook erg handig bij de oriëntatie. Soms is het lastig om op afstand te bepalen hoe je drone in de lucht hangt. We kennen allemaal wel het gifje van de ballerina die OF linksom OF rechtsom draait afhankelijk van wat je jezelf verteld. Dit gebeurd ook bij drones. Soms weet je het gewoon niet meer op een afstand van bv 20 meter.

Het is dus handig als je de voorkant en achterkant markeert met lampjes. Je ziet dan makkelijker hoe je drone is georiënteerd en dat vliegt makkelijker.


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.pngIets wat onze gamers zou moeten aanspreken. Normaal gesproken moet je altijd naar je toestel blijven kijken als je aan het vliegen bent. Met een FPV setjes maak je daar echter een echte first person ervaring van.

FPV staat voor "first person view". Op je drone zit een camera die beelden naar de piloot stuurt. De piloot ontvangt deze beelden en bekijkt dit via een schermpje of zelfs via een video bril. Je ziet dus wat je drone ziet.

Dit maakt van een vlucht echte first person ervaring en is erg intens. Je kunt door de bossen scheuren en precies zien waar je tussendoor kunt of niet. Uiteraard missen we de safe game ;).

Vooral een videobril maakt dit erg leuk. Je hebt het idee dat je zelf bovenop je drone zit.

De techniek hierachter is redelijk eenvoudig. Je zult een camera en een zender op je drone moeten monteren en een ontvanger bij je moeten dragen. Een complete set incl videobril heb je voor 300euro. Je kunt ook alles zelf samenstellen wat iets goedkoper is en uiteraard betere kwaliteit KAN opleveren.

Om het helemaal af te maken kun je ook nog een headtracker monteren. Hierdoor beweegt de camera op je drone mee met de bewegingen van je hoofd. Als je naar links kijkt blijft je drone gewoon vooruit vliegen, maar draait de camera op de drone wel naar links. Je kijkt dus als het waren om je heen. Hiervoor moet een headtracker chip op je hoofd zitten. En je moet een klein camera stabilisatie gimbal hebben voor op je drone. Bij de voorgenoemd set zit dit er bij.

Uiteraard heb je verschillen. De belangrijkste is de zend frequentie. Je maakt een verbinding tussen je drone en je schermpje of bril via een RF signaal. De meeste gebruikte frequenties zijn 2.4 Ghz en 5 ghz. Je moet opletten dat je niet dezelfde frequentie pakt als waar je zender voor het sturen op zit. Dit kan conflicten opleveren. Dus je stuurt bv over 2.4ghz en video gaat over 5ghz.

Ook kun je vluchtdata meesturen zodat je op het scherm of bril ziet hoe hoog en hard je vliegt. Meer hierover in het hoofdstuk OSD.

Als je gaat zoeken word je gek van de mogelijkheden. Heb je hier allemaal geen zin in kijk dan naar de Fatshark Atitude inc. een losse camera. Je bent dan helemaal compleet.

Een ander belangrijk punt is de afstand die het video signaal haalt. Je hebt bv speciale antennes en ontvangers die ervoor zorgen dat je verder en verder kunt ontvangen. Verdiep je hier in maar kijk bv sowieso even naar een Cloverfield antennes.

Fatshark FPV sethttps://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


OSD staat voor On Screen Display. Meestal koop je een klein printplaatje met sensoren zoals een hoogte meter en een snelheidsmeter. De informatie daaruit stuur je door naar je FPV scherm of bril. Hierdoor zie je dus de hoogte en snelheid. Er zijn talloze mogelijkheden maar een hele handige is bv een accu indicatie die aangeeft hoe vol de accu is.


OSD is niet echt nodig maar wel een leuke goedkope upgrade.

Voorbeeldje van OSD
Een gimbal is een stabilisatie steun voor je camera. Als je op je drone een camera monteert dan draait deze mee met de drone. Als je dus naar voren vliegt kijkt de camera naar de grond en vlieg je naar achteren dan kijkt hij in de lucht. Als je een rollende bocht naar links maakt dan zie je dus een schuine horizon op beeld. Dit is voor serieus filmen niet ideaal. Je wilt eigenlijk dat je camera altijd horizontaal hang ongeacht de manoeuvres van je drone. Hierdoor krijg je dus een strak beeld zonder schommelingen. Een gimbal zorgt daarvoor. Een gimbal is meestal een metalen frame met een sensor en 2 of 3 motoren. De sensor registreert of de drone scheef hangt. Als dat zo is dan draaien de motoren de camera weer horizontaal. Dit gaat heel snel en kan in 3 richtingen werken. Er zijn ook gimbals die niet met motoren maar met servos werken. Deze zijn erg goedkoop maar iets minder stabiel. Voor iemand die het wil testen is het wel een goede oplossing.

Dit maakt de beelden een stuk mooier. Als je drone bv door de wind gevangen word en scheef geblazen word, zie je daar helemaal niets van terug op beeld. Als het goed is zal het beeld horizontaal blijven zonder schommelingen.

Je hebt ze heel klein voor bv een GoPro of keychain cam, maar durf je er een DSLR onder te hangen dan hebben ze die ook.

Vergelijk even wat verschillende soorten maar let op dat je niet op 1 filmpje afgaat. Als de drone zelf erg slecht gebouwd is of bv slechte propellers heeft dan zal een gimbal daar weinig aan kunnen doen.

Je kunt dit in een compleet setje met gimbal, motoren, moederbord en sensor kopen. Maar ook zelf samenstellen. Het laatste kan ingewikkeld worden dus verdiep je hier even in.

Prijstechnisch kun je alle kanten uit. Sowieso bepaald het formaat en dus de draagkracht al een deel van de prijs. Toch zijn er dan weer GoPro gimbals voor 100 en van 1000 euro. Laat je niet gek maken je zult ze allemaal moeten finetunen. Ook de goedkopere werken goed als je er wat tijd aan besteed.

Gimbal voor DSLR camera'shttps://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.pngEen landing op de buik is geen probleem. Ik vlieg meestal zonder landingsgestel en ervaar geen problemen. De meeste piloten doen dit overigens. Maar stel je hebt een gimbal onder je drone hangen dan gaat dat niet. Je zult dan een soort van pootjes moeten monteren die ervoor zorgt dat je gimbal de grond niet raakt.

Uiteraard is de meest eenvoudige methode zelf een setje pootjes van aluminium of bv pvc te maken. Het meest simpele voldoet. Ook zijn er kant en klare oplossingen die je er binnen 5 min onder hebt hangen.

Voor de fanatiekeling en filmer zijn er ook inklapbare poten. In het algemeen ziet er dit mooier uit maar een ander voordeel is dat je poten nooit in beeld kunnen komen. Als je camera vast gemonteerd is kun je hier wel omheen werken maar bij een gimbal kan het zijn dat je camera zo draait dat de pootjes in beeld komen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en dan monteer je inklapbare poten.

Mochten se niet uitklappen om wat voor reden dan ook, en je hebt een gimbal... Dan zit je wel met een probleem. Test dit dus allemaal goed!


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png

Features

RTH staat voor Return To Home. Voordat je opstijgt lock je de drone op de positie waar je staat. Vervolgens kun je met het overhalen een schakelaar de drone terug naar die plek laten komen. Dit kan wel eens handig zijn als je hem niet meer ziet, met bril vliegt of de oriëntatie kwijt bent en in paniek schiet. Sommige RTH modules kunnen ook je accu spanning aflezen en het bereik van je zender in de gaten houden. Mocht het zijn dat je bereik weg valt of je accu leeg is dan vliegt hij automatisch terug naar huis.

LET OP: meestal zit er een locatie in opgeslagen als je hem aanschaft. Die moet je dus verwijderen. De verhalen zijn er van mensen die hun drone naar China zien vliegen omdat ze vergeten zijn een nieuw thuispunt in te stellen. Elke keer als je het veld ingaat moet je dat dus even doen.

https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Een drone kun je helemaal autonoom laten vliegen middels waypoints. Aan boord moet dan een gps module zijn en via de computer kun je dan een route plannen. Soms gaat dit via een google maps achtige applicatie maar ook via coordinaten kun je dit instellen. Je kunt de hele route uitstippelen en bepalen hoe de drone in de lucht hangt zoals bv zijwaarts, voorwaarts enz. Ook kun je de gimbal laten draaien. Als je 1 zelfde object in beeld wilt houden kun je die locken. De camera kijkt dan altijd naar het object terwijl je drone een route aflegt.

Uiteraard zitten hier wat risico's aan. Sowieso moet je altijd in staat zijn om de route te over rulen. Je wilt altijd handmatige controle houden. Ook kan het zijn dat om de een of andere reden het gps signaal wegvalt en dan kan het goed zijn dat je hem kwijt bent. Test dit dus allemaal uitvoerig.


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png

Mission planner
https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.pngOm de instap wat makkelijker te maken kun je een software simulator kopen. Dit is eigenlijk best wel ideaal. Je sluit jouw eigen zender aan op de computer, en in een 3d simulator kun je dan op je gemak eerst eens wennen aan de controller. Het is of eerst een simulator of eerst een speelgoed drone. Maar begin niet meteen met je 200 dollar model :)

Ik hoor goede dingen over simulators, maar ook slecht. Je zou langer doen over het leren omdat je niet de druk van een crash voelt, en overstappen naar de echte wereld is natuurlijk weer net iets anders. Maar al bij al heb je er weldegelijk iets aan. Tevens kun je later ook acrobatische manoeuvres testen in de sim alvoor je het veld in gaat.
https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png

ModellenJe hebt inderdaad verschillende vormen toestellen. Meestal zie je een X of + of H model.
Hieronder wat voorbeelden. Kijk ook eens naar de draairichting van de motoren.
Het y6copter model heeft dus 2 motoren en 2 propellers per arm. 1 aan de onderkant, en 1 aan de bovenkant van de arm.
Ik zou beginnen met setup met 4 propellers in een X vorm. Hier word het meeste over beschreven op het internet.
Dit noemen we een quadcopter.
De voorkant van je model word bepaald door het moederbord. Het moederbord heeft een voorkant en achterkant.

http://www.xybernetics.com/techtalk/QuadcopterBasics/images/Fly%20-%20Diff%20Motor%20Conf.jpg
https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.pngEen miniquad Hubsan X4 (goed om te oefenen voor 50euro)


Een mooi instapmodel frame DJI 450


Een ander model frame (TBS Discovery)


Een Hexacopter


Een Octocopter


Een DJI Phantom. Kant en klaar voor een instap bedrag.


Een tricopter. Dit is iets ingewikkelder, maar de manier van vliegen is erg mooi.


Als je meer lift wilt, kun je voor een dubbele propeller opzet gaan.Om hem efficiënter te maken, en ook een stuk veiliger kun je kiezen voor fanducts.
http://www.fpv.lt/wp-content/uploads/2009/12/ductedfancopter.jpg


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png

NawoordDat is moeilijk :) Net als bij computers kun je het zo gek maken als je wilt. Maar als je zelf de onderdelen besteld.. en de zender 2e hands op de kop tikt heb je voor 200 euro echt een leuke set waar bv een GoPro onder zou kunnen.
Om een indicatie te geven wat een budget model zou kosten:

1 motor = 15 dollar (x4 dus)
1 ESC = 12 dollar (x4 dus)
1 moederbord is = 35 $
1 accu = 30 $
1 frame = 30 $
1 setjes props = 10 $
1 zender (NIEUW) = 60 $
1 ontvanger = 10 $

Dan nog wat connectors en klein spul.. en je zou aan de slag kunnen.
Uiteraard is het verstandig om wat reserve onderdelen klaar te hebben liggen. :)https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png
Het valt op zich wel mee.. De dingen die het meest stuk zullen gaan zijn de propellers en de armen. Als je op de buik land dan gaat alles meestal wel goed, maar als je schuin land dan slaat er dus een propeller in de grond. Deze breekt meestal af. Nu zijn propellers niet zo heel duur, maar als je de betere hebt kan het al snel 15 euro voor 4stuks kosten. Vooral in het begin zul je er wat sneuvelen. Ook het aanraken van een tak of de grond kan een gat in het propeller blad slaan.. Die zul je moeten vervangen. Meestal vliegt het nog wel, maar niet meer stabiel. Tevens kan de propeller dan ook spontaan uiteen spatten door de schade. Niet handig dus.

De armpjes zijn er eigenlijk meestal op gemaakt om te breken. Je ziet dit zelfs als verkoop argument. Het meest gebruikte armpje kost aftermarkt dan ook 6 dollar. Je wilt het liefst dat er iets afbreekt wat goedkoop is dan dure propellers of motoren. Bestel die dus 2 extra.. Meestal kun je ze in het veld vervangen, en het is balen als je nog voldoende accu's hebt, maar niet meer kunt vliegen.

Lipo accu's zullen langsaam slechter worden. Je kunt dit uitstellen door nauwkeurig gebalanceerd te laden, en ze juist op te bergen, maar ze gaan er uiteindelijk allemaal een keer aan. Hou ze goed in de gaten en het is zelfs niet onverstandig een dagboek van elke accu bij te houden. Dan weet je wat je mist als de vliegtijd langzaam minder word.

De rest gaat niet snel stuk. je kunt bij een flinke klap de basisplaten van het frame nog wel eens breken, maar je ziet het niet vaak. Zelfbouw met lokale bouwmarkt producten is DE oplossing hiervoor trouwens.
Ik zorg er voor dat ik ongeveer 5 reserve sets met props heb, omdat het verzenden zo lang duurt.. En de rest kan ik vaak op zondag nog halen.. Vooral de Hornbach is voor mij half walhalla... ;)https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Je bent inderdaad piloot, maar ook zoals bij een Boeing zul je even moeten oefenen. Het is pittig in het begin, en dat komt eigenlijk doordat je soms van je af vliegt en soms naar je toe vliegt. Dit zul je moeten leren om autonoom te kunnen doen. Begin dus met een speelgoed dingetje wat niet snel stuk gaat ;) . In het begin is het verstandig nog niet naar jezelf toe te vliegen, maar eerst een beetje van links naar rechts en voor naar achter. Je raakt dan gewend aan de gevoeligheid van je controller, en daarna kun je je "mind" gaan trainen voor het "nose-in" vliegen.. (naar jezelf toe).

Als je dat onder de knie hebt gaat het beginnen .Je zult dan langsaam de gecombineerde manoeuvres gaan maken. Je kunt een bocht op meerdere manieren inzetten, en de mooiste voor het oog vergen nogal wat verschillende stick inputs. Dit is leuk om te leren omdat het zweet je op de rug staat. Wederom hebben we geen safegames, dus de adrenaline giert je door je lijf.


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Nee nu begint het pas... Je moet gaan lezen en gaan lezen. Uiteindelijk moet je in een week lezen een heel eind komen. Super ingewikkeld is de basis niet...
Word lid van een modelbouw forum.. en ga daar kijken naar wat andere mensen doen.

1 ding is echt belangrijk:


---->GA NIET ZOMAAR BOVEN MENSEN VLIEGEN!!!!!!!!!!<----
Je moet anders even gaan googlen naar wat voor schades deze props kunnen aanbrengen... en dan word het wel duidelijk dat je geen risico wilt nemen.
NIET doen dus.


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Nee ik wil je eerst nog veel plezier wensen en wat inspiratie meegeven. Vind je dit allemaal maar eng, begin dan met een Hubsan X4 . Dit is een quad op handformaat en voor binnen. Je kunt dan lekker testen en vliegen zonder dat er dingen stuk gaan. Het ding is super stevig.. en onderdelen kosten enkele euro's. Een echte aanrader om te leren vliegen.


Een miniquad Hubsan X4 (goed om te oefenen voor 50euro)https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png
Waar te vliegen
Tweakers.net Quadcopter Spots

Zelf een Tweakers.net Quadcopter Spot toevoegen

Lekker weer om te vliegen?
DroneWeatherOnline (door @Reinout W)


Grote webshops
hobbyking.com Lees vooral ook de user reacties onder de producten!
rctimer.com

Fora
modelbouwforum.nl
rctechnics.com
fpvlab.com
RCgroups.com

Algemene Informatie
Oscar Liang's Blog (zeer veel informatie!)
Joshua Bardwell's YT-kanaal
Solderen - tips & tricks (video)

Bouwverslag
Bouwverslag Alien 5'' race/freestyle drone (video)
[Buildlog] ImpulseRC Alien "Mr Steele Edition - Quadcopter

Tweakers.net heeft zelf een race-drone gebouwd! Check it out!
.Build: Bouw je eigen Racing Drone!

Verloren & gevonden drones
Dronegevonden.nl

Accessoires
Conrad.nl

Berekeningen
Deze calculator word veel gebruikt

Reglement & wetgeving
Modelvlieg regels
Wetgeving omtrent modelvliegen
No-fly zones
Algemene regelgeving
Infopagina Rijksoverheid (ook voor zakelijk gebruik)

Kits, of bijna complete kits
DJI klein
DJI groot
TBS
GAUI
Droidworx
Xaircraft
Century
Altura
Vulcan
SteadiDrone

Webwinkels
www.fpv-parts.nl
www.boltrc.eu
www.fpvriot.nl
www.ftec-shop.nl
QuadcopterRacing
MultiRotorParts (MRP)
Quadcoptersenzo

Filmpjes
Youtube kanaal met erg leuke filmpjes
Team Black Sheep kanaal (fabrikant van TBS discovery)
Samenwerkende drones


https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Tot slot: Ben niet bang, ga lezen en het valt allemaal mee. Het is mij gelukt om in 2 weken tijd een vliegend model te hebben. Ik ben nog wel even bezig met tweaken, maar het vliegt.
Alles staat echt dubbel en dwars op het internet.. dus googlen!https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png

Nogmaals BLIJF LOGISCH NADENKEN!
En ga dus niet als een idioot boven je binnenstad of voetbalclub vliegen. Ja dat zijn mooie beelden, maar ow ow.. als het mis gaat ben je zo gigantisch de sigaar. Google een avondje naar crashes en ongelukken en je leert het zo af.
VEEL PLEZIER!!!!!
https://cdn4.iconfinder.com/data/icons/signicon-pt-1-1/100/020_-_back_to_top-128.png


Laatste update: 03-02-2020 door Kars

[Voor 206% gewijzigd door Kars op 13-10-2022 08:38]


 • World Citizen
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 19:14
Hoiii!!!!


En dan hier het nieuwe drone / multirotor topic.

Ik ga in de loop van deze week het topic nog aanvullen met wat overige zaken. Dus hou eht in de gaten.

Succes en veel plezier :)

World

[Voor 96% gewijzigd door World Citizen op 26-10-2015 17:38]


 • maartend
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 19:02
Zo. TS is zelfs voor een leek zoals ik te volgen.

respect.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:27
Top!

Het gaat veel over het apparaat zelf, maar misschien is het ook mogelijk om wat te vertellen over het vliegen zelf. Hoe te leren, tips voor het vliegen, etc.?

 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Haal die Crius AiO Pro maar uit de OP want dat is niet echt een aanrader.
Ik heb 'm zelf ook gehad (tijden geleden) en toen was de ontwikkeling in software als aan het verminderen.

Wil je open source controller dan kun je het beste een Pixhawk o.i.d. halen waar ook allerlei accessoires
(GPS, OSD, Telemetry etc.) rechtstreeks op aangesloten kan worden.

 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 00:00

Ethirty

Who...me?

barrymossel schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 18:20:
Top!

Het gaat veel over het apparaat zelf, maar misschien is het ook mogelijk om wat te vertellen over het vliegen zelf. Hoe te leren, tips voor het vliegen, etc.?
Ik zou beginnen met dit filmpje.


Het ziet er misschien een beetje uit als veel werk dat je zo moet leren vliegen, maar de basis is oh zo belangrijk. Ze leggen veel uit en je ziet in een insert constant wat ze met hun sticks doen.
Piet91 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 18:27:
Haal die Crius AiO Pro maar uit de OP want dat is niet echt een aanrader.
Ik heb 'm zelf ook gehad (tijden geleden) en toen was de ontwikkeling in software als aan het verminderen.

Wil je open source controller dan kun je het beste een Pixhawk o.i.d. halen waar ook allerlei accessoires
(GPS, OSD, Telemetry etc.) rechtstreeks op aangesloten kan worden.
Dat is voor een beginner misschien al wat te uitgebreid. Een goedkope CC3D of Naze32 (clone) zonder extra's is denk ik prima voor de beginnende piloot. Er is veel over te vinden online en een actieve community die de software verder ontwikkeld.

Later kan je dan altijd extra functies of een uitgebreidere computer kopen, afhankelijk van je vliegwensen. Wil je een ultrastabiel camera platform dan is een DJI Naza misschien wel beter, maar ook gelijk een stuk duurder.

[Voor 45% gewijzigd door Ethirty op 26-10-2015 19:35]

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • Schlumpie
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 12-11-2022

Schlumpie

Professioneel prutser

Piet91 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 18:27:
Haal die Crius AiO Pro maar uit de OP want dat is niet echt een aanrader.
Ik heb 'm zelf ook gehad (tijden geleden) en toen was de ontwikkeling in software als aan het verminderen.

Wil je open source controller dan kun je het beste een Pixhawk o.i.d. halen waar ook allerlei accessoires
(GPS, OSD, Telemetry etc.) rechtstreeks op aangesloten kan worden.
Mee eens. Multiwii is een ramp.

Verstuurd vanaf mijn magnetron


 • Daniel.
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 22:55
Hopelijk volgende week mijn nieuwe drone onderdelen binnen. Afgelopen weekend een motortje kapot gemakt van mijn 250 quad. 1806 zit erop. Ik hoorde hem tikken en nu draait die niet meer goed. Er zit een beetje modder in enzo. Moet er echt een nieuwe op of zou schoonmaken met een tandenborstel en de luchtpers moeten werken?

<GoTHC>Daniel#23781 | Mijn PC

ShittyNL schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 20:08:
Hopelijk volgende week mijn nieuwe drone onderdelen binnen. Afgelopen weekend een motortje kapot gemakt van mijn 250 quad. 1806 zit erop. Ik hoorde hem tikken en nu draait die niet meer goed. Er zit een beetje modder in enzo. Moet er echt een nieuwe op of zou schoonmaken met een tandenborstel en de luchtpers moeten werken?
Je kan hem gewoon openmaken he, onderop zit een borgringetje. Met een kleine schroevendraaien druk je die er zo af. Doe dat wel met een boterhamzakje ofzo eromheen, want hij springt er letterlijk af. Dan trek je hem zo in tweeen uit elkaar.

sensei_d.fpv channel


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Ethirty schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 19:30:
Dat is voor een beginner misschien al wat te uitgebreid. Een goedkope CC3D of Naze32 (clone) zonder extra's is denk ik prima voor de beginnende piloot. Er is veel over te vinden online en een actieve community die de software verder ontwikkeld.

Later kan je dan altijd extra functies of een uitgebreidere computer kopen, afhankelijk van je vliegwensen. Wil je een ultrastabiel camera platform dan is een DJI Naza misschien wel beter, maar ook gelijk een stuk duurder.
Ik denk niet dat je mij begrijpt.

Die Crius is een board dat qua software weliswaar diverse soorten firmware ondersteunt, maar die moeten aangepast worden aan de board. M.a.w; je loopt met dat ding altijd achter de feiten aan.

Voor hetzelfde geld haal je een goede, open-source APM controller waar dit niet het geval is.
Beetje hetzelfde als nu nog een Pentium D processor te gaan kopen.

Daarnaast; als Tweaker zijnde zou ik dan nog steeds voor open-source gaan als je een serieus platform wil bouwen. Met een goed controlboard (zoals de Pixhawk) en de juiste accessoires heb je een platform dat veel meer biedt voor een lagere prijs.

 • KLX16
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 22:23
Deel 1 afgesloten, is dit deel 2?

Begin tekst aanpassen?

 • Schlumpie
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 12-11-2022

Schlumpie

Professioneel prutser

KLX16 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 20:27:
Deel 1 afgesloten, is dit deel 2?

Begin tekst aanpassen?
Tweede post:
Ik ga in de loop van deze week het topic nog aanvullen met wat overige zaken. Dus hou eht in de gaten.

Verstuurd vanaf mijn magnetron


 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 00:00

Ethirty

Who...me?

Piet91 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 20:25:
[...]

Ik denk niet dat je mij begrijpt.

Die Crius is een board dat qua software weliswaar diverse soorten firmware ondersteunt, maar die moeten aangepast worden aan de board. M.a.w; je loopt met dat ding altijd achter de feiten aan.

Voor hetzelfde geld haal je een goede, open-source APM controller waar dit niet het geval is.
Beetje hetzelfde als nu nog een Pentium D processor te gaan kopen.

Daarnaast; als Tweaker zijnde zou ik dan nog steeds voor open-source gaan als je een serieus platform wil bouwen. Met een goed controlboard (zoals de Pixhawk) en de juiste accessoires heb je een platform dat veel meer biedt voor een lagere prijs.
Ik denk het, in mijn beleving zijn baseflight en cleanflight ook opensource. Een complete Pixhawk is gewoon een stuk duurder dan een Naze32 of zelfs een SP3 controller. Zeker die laatste is verre van een Pentium D, eerder een recente i5.

Maar goed, ik kom net kijken. Misschien zit ik er heel ver naast.

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • Jochemd13
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 26-01 21:40
KLX16 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 20:27:
Deel 1 afgesloten, is dit deel 2?

Begin tekst aanpassen?
Ik snap het ook niet :/
Hij bedoelt dit topic.... Dat dit eigenlijk deel 2 is. Maar het heet nu deel 1 ;)

sensei_d.fpv channel


 • Jochemd13
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 26-01 21:40
Sensei_D schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 20:50:
Hij bedoelt dit topic.... Dat dit eigenlijk deel 2 is. Maar hij heet nu deel 1 ;)
Maar waarom heet het deel 1 als het eigenlijk deel 2 is :?
Jochemd13 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 20:50:
[...]

Maar waarom heet het deel 1 als het eigenlijk deel 2 is :?
Dat is toch precies zijn punt :>

edit:
Sorry, ik dacht dat je KLX16 niet snapte, oops :+

[Voor 13% gewijzigd door Sensei_D op 26-10-2015 20:56]

sensei_d.fpv channel


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:27
Omdat het nu in Algemene Zaken staat waarschijnlijk? En het vorige deel in de Lounge, waardoor niet iedereen het kan zien. Dus verse start enzo...?

 • CaptJackSparrow
 • Registratie: Februari 2009
 • Niet online

CaptJackSparrow

x07 - License to Tweak.

Mja... het is dan weer het eerste deel dat in het voor iedereen toegankelijke deel van GoT staat. Ik ben er een groot voorstander van dat helemaal bovenaan een vervolgtopic een linkje staat naar het vorige topic zodat dat makkelijk terug te vinden blijft voor het geval men er wat ik wil opzoeken maar in dit geval zou er dan even de opmerking bij moeten dat het alleen toegankelijk is als men toegang heeft tot de Tweakers Lounge. Dat is natuurlijk weer simpel op te lossen door dat topic dan maar in zijn geheel ook naar AZ te verplaatsen. Dan kan dit ook makkelijker deel 2 genoemd worden.

[Voor 4% gewijzigd door CaptJackSparrow op 26-10-2015 21:01]


 • GeleFles
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

GeleFles

What's in a bottle?

Gisteren met het mooie weer nog even aan het vliegen geweest, voor het eerst met 4S lipo's!


 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
Ik zou nog willen toevoegen dat het wegvliegen van een drone een serieus probleem is.
Ik heb zelf een drone zonder GPS of RTH en die was in de laag hangende zon gevlogen. ;w Toevallig had mijn vriendin hem via Facebook weer terug gevonden, maar dit was vooral geluk. _/-\o_

Ik vind het persoonlijk niet fijn om mijn NAW/email of telefoon op mn drone te plakken omdat dit zou kunnen leiden tot onverwachte bezoekjes.
Daarom heb ik de dienst Registreer je Drone opgericht, een dienst die DroneCodes (een soort van kenteken) aan elke geregistreerde drone toekent. Door deze DroneCode weet de eventuele vinder niet wie de eigenaar is. De eigenaar van de drone kan dan contact opnemen met de vinder, of Registreer je Drone regelt een onafhankelijke meet plek (in een park of winkelstraat bijvoorbeeld).

Natuurlijk staat veiligheid voorop en heb ik ook veel moeite gestoken in het beveiligen van alle gegevens. Persoonlijke gegevens worden encrypted opgeslagen in een database met de AES-256 encryptie standaard.

De dienst is gratis om de drempel tot inschrijven zo laag mogelijk te houden, na een registratie ontvangt de eigenaar zo snel mogelijk 2 DroneCodes per post met een Welkoms bericht en ook nog een A4tje over de huidige Wet & Regelgeving en Tips&Tricks voor beginnende drone vliegers 8)7 .
Hiermee hoop ik niet alleen verloren drones makkelijker terug te vinden, maar ook om drone eigenaren bewust te maken van wat wel en wat niet mag omtrent drone vliegen.

Als je vragen hebt kan je of een PM sturen, of contact zoeken per mail, Facebook of Whatsapp. Die gegevens staan op de website vermeldt.
https://registreerjedrone.nl

 • GeleFles
 • Registratie: Augustus 2001
 • Niet online

GeleFles

What's in a bottle?

Dunky13 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 23:48:
Ik zou nog willen toevoegen dat het wegvliegen van een drone een serieus probleem is.
Ik heb zelf een drone zonder GPS of RTH en die was in de laag hangende zon gevlogen. ;w Toevallig had mijn vriendin hem via Facebook weer terug gevonden, maar dit was vooral geluk. _/-\o_
Je initiatief vind ik top, al heb ik ook niks tegen een telefoonnummer op de drone.

Als je drone wegvliegt, dan gaat er toch iets mis... Te ver weg, onervaren, op de verkeerde plek vliegen of een software fout.
Het laatste kan je niet veel aan doen, maar de overige moet je gewoon zelf zien te voorkomen!
Zorg er gewoon voor dat je ten alle tijden 100% controle over je toestel hebt, en weet hoe je moet ingrijpen als ie wegvliegt...
Ben je niet zo ervaren, hou dat ding in de buurt, zodat je ten alle tijden hem aan de grond kan zetten!

Iemand zal zo'n ding op z'n hoofd krijgen...

 • Kars
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 27-01 16:52
Super OP! _/-\o_
Zeer nette beschrijving en mooi uitgebreid.
Dunky13 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 23:48:
...
Daarom heb ik de dienst Registreer je Drone opgericht, een dienst die DroneCodes (een soort van kenteken) aan elke geregistreerde drone toekent.
...
Werkelijk briljant idee :)
Ik heb ook al gedacht om mijn mobiele nummer er op te schrijven, maar dit is nog mooier.

Ik ga even je site bekijken.
-edit- Ingevuld :)

Life is too short to remove USB safely


 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 00:00

Ethirty

Who...me?

Het wordt tijd dat er duidelijkheid geschept wordt over regelgeving ipv dit soort fratsen.
In het artikel staat nu weer:
De toegestane maximale vlieghoogte bedraagt 120 meter.
Volgens mij is de wetgeving per 1/10 juist weer verder aangescherpt tot 50m, of is dat nu weer niet doorgegaan?

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
Ethirty schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 10:39:

Volgens mij is de wetgeving per 1/10 juist weer verder aangescherpt tot 50m, of is dat nu weer niet doorgegaan?
Volgens de Overheid is het nog steeds 120m maar het advies is 50 tot 100m

[Voor 2% gewijzigd door Dunky13 op 27-10-2015 14:29. Reden: Change url]


 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
Ethirty schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 10:39:
[...]

Het wordt tijd dat er duidelijkheid geschept wordt over regelgeving ipv dit soort fratsen.
In het artikel staat nu weer:

[...]

Volgens mij is de wetgeving per 1/10 juist weer verder aangescherpt tot 50m, of is dat nu weer niet doorgegaan?
Dunky13 schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 10:42:
[...]


Volgens de Overheid is het nog steeds 120m maar het advies is 50 tot 100m
De wetgeving verandert wat dat betreft te vaak.
Het help ook niet echt dat wanneer je er een bookmark van maakt, je de versie van die dag blijft zien wanneer je de pagina weer oproept, en niet de actuele wet.

>> http://wetten.overheid.nl/BWBR0019147

Als je deze link opent, zie je dat in de link de datum van vandaag wordt toegevoegd. Als je boven de link van Dunky13 hovert, zie je dat hij linkt naar de wet zoals die vandaag geldig is (geldigheidsdatum_27-10-2015). De wet kan morgen veranderen, waardoor die link nog steeds geldig is, maar niet meer actueel.
Voorbeeld van een niet actuele bookmark: http://wetten.overheid.nl...ldigheidsdatum_20-10-2014

Pas dus op hoe je je bookmarks opslaat.

[Voor 38% gewijzigd door guapper op 27-10-2015 13:47]


 • nils7
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 27-01 10:10
tvp :9

Denk dat het de komende dagen de laatsten zijn van dit jaar om nog "mooi" buiten te vliegen.

iRacing Profiel | To finish first, you first have to finish!


 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 17:38
Goede TS.

Echter;
Bouwverslag
Deze is wat duurder dan 200 euro.. maar deze jongen brengt het perfect in kaart.
(alle credits naar petertje!!)
is een deadlink (waarschijnlijk moet je ingelogged zijn op dat forum oid).

 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
In het vorige topic werd eens de site rvspaleis.nl genoemd als webshop voor schroeven e.d.
Ik heb wat spul nodig (dit en dit) voor mijn Nova wat de meegeleverde schroeven zijn troep; die draai je zo dol.
Zowel bij mijn eerste als m'n huidige Nova heb ik dus al schroeven die dolgedraaid zijn.

Is dat spul van die site een beetje goed spul dat niet doldraait?

Oh, en nog een tip voor de OP (naast het verwijderen van de Crius board) is http://www.uavforecast.com/.
Een site die informatie geeft over de (weers)omstandigheden op jouw locatie.
Zoals windsnelheden, neerslag maar bovenal ook de omstandigheden voor GPS gebruik.
Alleen al voor dat laatste is het een grote aanrader om te checken voordat je gaat vliegen.

En wat mij betreft mag het aspect veiligheid van multicopters ook wel wat uitgebreider aan bod komen in de OP, nu staan er in de ENORM lange post maar een regel over 4 hierover. Desnoods herhaal je die boodschap.
Want spul als CX-20's, Phantom's e.d. zijn geen speelgoed.

[Voor 12% gewijzigd door Piet91 op 27-10-2015 15:49]


 • Schlumpie
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 12-11-2022

Schlumpie

Professioneel prutser

Darkangle schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 15:27:
Goede TS.

Echter;
[...]
is een deadlink (waarschijnlijk moet je ingelogged zijn op dat forum oid).
Modelbouwforum heeft alle links aangepast. Nieuwe link: http://www.modelbouwforum...ilm-en-fotografie.185860/

Wel jammer dat de plaatjes niet meer werken.

Verstuurd vanaf mijn magnetron


 • Schlumpie
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 12-11-2022

Schlumpie

Professioneel prutser

Dunky13 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 23:48:

Als je vragen hebt kan je of een PM sturen, of contact zoeken per mail, Facebook of Whatsapp. Die gegevens staan op de website vermeldt.
https://registreerjedrone.nl
Ik kan mijn adres niet goed invullen. Ik woon op nummer 13 B, maar ik kan geen letters invullen.

Verstuurd vanaf mijn magnetron


 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
schlumpie schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 17:32:
[...]


Ik kan mijn adres niet goed invullen. Ik woon op nummer 13 B, maar ik kan geen letters invullen.
Ik heb een PB gestuurd om dit probleem op te lossen. Contact kan ook via Whatsapp (+31623831476) of Facebook

[Voor 4% gewijzigd door Dunky13 op 27-10-2015 17:59. Reden: Telefoon nummer]


 • nils7
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 27-01 10:10
Dunky13 schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 17:58:
[...]


Ik heb een PB gestuurd om dit probleem op te lossen. Contact kan ook via Whatsapp (+31623831476) of Facebook
Noord Brabant staat er al Noord Braband
Goed initiatief.

Kijk of je bij dat voorstel van D66 aan kan haken.

iRacing Profiel | To finish first, you first have to finish!


 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
nils7 schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 18:24:
[...]

Noord Brabant staat er al Noord Braband
Goed initiatief.

Kijk of je bij dat voorstel van D66 aan kan haken.
OT: Schandalig! Meteen aangepast! Ben al sinds de ochtend bezig om te kijken hoe Registreer je Drone de visie van de D66 kan verwezenlijken.

 • nils7
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 27-01 10:10
Dunky13 schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 19:18:
[...]


OT: Schandalig! Meteen aangepast! Ben al sinds de ochtend bezig om te kijken hoe Registreer je Drone de visie van de D66 kan verwezenlijken.
Bel ze gewoon ;)

OT:
Qua regelgevend staat wegblijven bij mensen massa's nu heb ik wat leuke velden gevonden in de bossen om te vliegen.
1 nog groter dan een voetbal veld, ideaal natuurlijk maar wandelaars komen daar wel (wel vrij populaire bossen).
Valt dat onder een mensen massa?

iRacing Profiel | To finish first, you first have to finish!


 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 00:00

Ethirty

Who...me?

Weet niet hoe je de wet interpreteert, maar een paar wandelaars is geen mensenmassa. Een grote bruiloft, een festival of een betoging zou ik eerder onder massa scharen.

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • amauer
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 16:52


Stond vandaag in het reclamefoldertje. Iemand ervaring met deze drone? Ik heb gezocht naar vergelijkbare modellen maar kan er geen vinden. Op internet hebben ze het over 300.000 pixels (0.3mp) terwijl in het foldertje 'hd camera' staat.

 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
amauer schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 20:13:
...
Stond vandaag in het reclamefoldertje. Iemand ervaring met deze drone? Ik heb gezocht naar vergelijkbare modellen maar kan er geen vinden. Op internet hebben ze het over 300.000 pixels (0.3mp) terwijl in het foldertje 'hd camera' staat.
Gister gekocht en verslagje op Facebook gezet.
Facebook verslag:
Ik heb vandaag speelgoed gekocht, een drone met "HD" camera (video 640x480) voor E35,- Vergelijkbare grootte als de Syma X5C. Werkt op een 3.7V 700mAh lipo.
De afstandsbediening lijkt een fpv scherm te hebben, helaas is niets minder waar - gewoon zwart plastic.
De Return home functie staat in de handleiding beschreven als: "One-key return: When the distance from the aircraft, just press the One-key return button, the vehicle will look for their forward direct only backward automatic return, allowing you to easily recall distant aircraft." - naast gebrekkig engels weet ik dus niet wat dit betekend als de drone gedraaid vliegt. De Nederlandse, Franse, Duitse noch Spaanse handleiding spreken over voor of achterwaarts vliegen.
Verder mis ik een yaw trim, mijn drone draait bij meer gas naar links. (Bij minder gas gebeurt er niets) - mochten jullie ideeen hebben hoor ik het graag.
Voor speelgoed van E35,- is het leuk, zeker als speelgoed om mee te beginnen - absoluut geen Dji Inspire killer :P
Heb er trouwens ook een 4Gb sd kaart bij gekregen ipv de 2Gb, maar weet niet of dit de regel of uitzondering is

[Voor 3% gewijzigd door Dunky13 op 28-10-2015 00:29]


 • nokiaan958GB
 • Registratie: Augustus 2008
 • Niet online
Dunky13 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 23:48:
Ik zou nog willen toevoegen dat het wegvliegen van een drone een serieus probleem is.
Ik heb zelf een drone zonder GPS of RTH en die was in de laag hangende zon gevlogen. ;w Toevallig had mijn vriendin hem via Facebook weer terug gevonden, maar dit was vooral geluk. _/-\o_

.............................
Ik weet niet hoe oud je bent maar ik zou je adviseren met laag hangende zon niet te gaan autorijden want het is dan toevallig dat je geen brokken maakt.

 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
nokiaan958GB schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 23:03:
[...]

Ik weet niet hoe oud je bent maar ik zou je adviseren met laag hangende zon niet te gaan autorijden want het is dan toevallig dat je geen brokken maakt.
Met laag hangende zon achter het stuur heb ik nooit problemen gehad. Ik was dan ook behoorlijk in de war nadat ik doorhad dat mijn drone weg was (half uur nadat het was geschied en de adrenaline was weggeëbd, drong het door). Ik heb er van geleerd, ben ook hartstikke blij dat niemand gewond is geraakt en ook geen schade is toe gericht.

OT: Mocht je een GoPro onder je drone willen hangen is de Firefly 6S een erg interessant alternatief, het is gebouwd met GoPro compatibility in het achterhoofd (GoPro Hero3+). Met gyro voor beeldstabilisatie

 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 17:38
Dunky13 schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 20:24:
[...]


Gister gekocht en verslagje op Facebook gezet.
Leuk, maar ik heb geen facebook, zou die van jou ook niet weten. Lekker cryptisch allemaal.

 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
Darkangle schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 23:54:
[...]

Leuk, maar ik heb geen facebook, zou die van jou ook niet weten. Lekker cryptisch allemaal.
Ik heb dat verslag dat ik op facebook heb gezet in de quote eronder geplaatst. Sorry dat het cryptisch overkwam.

 • amauer
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 16:52
Dunky13 schreef op woensdag 28 oktober 2015 @ 00:28:
[...]

Ik heb dat verslag dat ik op facebook heb gezet in de quote eronder geplaatst. Sorry dat het cryptisch overkwam.
Bedankt! Kun je eens een foto uploaden? Wat voor kwaliteit is de camera?

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:27
nokiaan958GB schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 23:03:
[...]

Ik weet niet hoe oud je bent maar ik zou je adviseren met laag hangende zon niet te gaan autorijden want het is dan toevallig dat je geen brokken maakt.
Not sure if serious? :X

Natuurlijk heb je slechter zicht bij laaghangende zon met vliegen en/of autorijden. Dus daardoor ben je voorzichtiger. Anders kun je ook beter binnenblijven als het gesneeuwd heeft; straks glijd je nog uit...

 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
amauer schreef op woensdag 28 oktober 2015 @ 07:27:
[...]


Bedankt! Kun je eens een foto uploaden? Wat voor kwaliteit is de camera?
Foto 1280*960
Video 640*480

 • Bas_De_Beer
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 26-01 14:54
Dunky13 schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 20:24:
[...]


Gister gekocht en verslagje op Facebook gezet.


[...]


Heb er trouwens ook een 4Gb sd kaart bij gekregen ipv de 2Gb, maar weet niet of dit de regel of uitzondering is
Dan ga ik hem ook maar kopen! Voor €35,- lijkt me dit een leuke eerste drone :-)

 • Kars
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 27-01 16:52
Dunky13 schreef op maandag 26 oktober 2015 @ 23:48:

Daarom heb ik de dienst Registreer je Drone opgericht, een dienst die DroneCodes (een soort van kenteken) aan elke geregistreerde drone toekent.
Ik heb mij aangemeld, maar ik krijg geen bevestigingsmail. Klopt dat?

Life is too short to remove USB safely


 • Dunky13
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 19-01 18:41
Hashtag schreef op woensdag 28 oktober 2015 @ 11:26:
[...]

Ik heb mij aangemeld, maar ik krijg geen bevestigingsmail. Klopt dat?
Dat klopt - deze versturen wij (nog) niet. Welk krijg je zsm per post 2 DroneCodes, een welkoms brief waar je gegevens op staan om in te vullen bij verlies en een A4 met de huidige wet&regelgeving en tips&tricks.
Ik ga proberen deze vanavond al op de bus te doen, maar weet niet of dat op tijd zal zijn. Anders morgen op de bus en vrijdag in huis.
Als je alsnog een bevestigings mail wil ontvangen, stuur dan een email naar info [AT] registreerjedrone.nl

PS. Als je je gister hebt geregistreerd is het vandaag op de bus, morgen in huis. Die zijn namelijk al verwerkt

[Voor 8% gewijzigd door Dunky13 op 28-10-2015 11:50]


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Piet91 schreef op dinsdag 27 oktober 2015 @ 15:43:
In het vorige topic werd eens de site rvspaleis.nl genoemd als webshop voor schroeven e.d.
Ik heb wat spul nodig (dit en dit) voor mijn Nova wat de meegeleverde schroeven zijn troep; die draai je zo dol.
Zowel bij mijn eerste als m'n huidige Nova heb ik dus al schroeven die dolgedraaid zijn.

Is dat spul van die site een beetje goed spul dat niet doldraait?
O-)

 • CapTVK
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
(overleden)
Ik heb de knoop maar doorgehakt toen de MJX X600 actie bezig was op BangGood en hij is inmiddels binnen. Hij was eerst uitverkocht maar er was gelukkig weer voorraad. Heeft een kleine 4 weken geduurd. :)

Ik ben het meest verbaasd hoe licht zo'n hexacopter is. Hij weegt echt niks.

Enige minpunt dat ik zag was dat het omhulsel van de kabeltjes bij een van de motortjes beschadigd was. Er was een kans op kortsluiting. Ik heb het opgelost met wat isolatietape. Eerste test ging prima. Al moet ik hem nog wel inregelen.

Wel lijkt me wel verstandig om wat reserve onderdelen te bestellen. Wat is afgezien van een extra batterij het beste wat je gelijk mee moet bestellen?

TF2 GoT http://www.teamfortress.eu


 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
CapTVK schreef op woensdag 28 oktober 2015 @ 22:56:
[...]

Wel lijkt me wel verstandig om wat reserve onderdelen te bestellen. Wat is afgezien van een extra batterij het beste wat je gelijk mee moet bestellen?
Props, props ennuuh, nog wat meer props?

[Voor 48% gewijzigd door guapper op 28-10-2015 23:12]


 • Sumerechny
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 21:34

Sumerechny

2 + 2 = 5...or so I'm told.

CapTVK schreef op woensdag 28 oktober 2015 @ 22:56:
Ik heb de knoop maar doorgehakt toen de MJX X600 actie bezig was op BangGood en hij is inmiddels binnen. Hij was eerst uitverkocht maar er was gelukkig weer voorraad. Heeft een kleine 4 weken geduurd. :)

Ik ben het meest verbaasd hoe licht zo'n hexacopter is. Hij weegt echt niks.

Enige minpunt dat ik zag was dat het omhulsel van de kabeltjes bij een van de motortjes beschadigd was. Er was een kans op kortsluiting. Ik heb het opgelost met wat isolatietape. Eerste test ging prima. Al moet ik hem nog wel inregelen.

Wel lijkt me wel verstandig om wat reserve onderdelen te bestellen. Wat is afgezien van een extra batterij het beste wat je gelijk mee moet bestellen?
Wat Gaupper zegt...props ;) . Je kan nog denken aan een reservemotor. Dat scheelt je de levertijd tzt.

 • CapTVK
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
(overleden)
Als ik het zo hoor zijn props best belangrijk. In de tussentijd installeer ik voor de zekerheid wel de guard rails. :)

Enige euvel dat ik na een korte test zie is dat mijn X600 erg last heeft van drift. Bij het opstijgen begint ie gelijk naar links te bewegen. Dat euvel werd ook beschreven in de video review bij mijn eerdere link. Je kan dat verminderen maar ik moet nog wennen aan de controls. Hoe stel je dat gemakkelijk in?

TF2 GoT http://www.teamfortress.eu


 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 17:38
Eachine racer 250 in de aanbieding atm. Ik heb er al eerder naar zitten kijken. Heeft iemand hier ervaring met deze?

 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
Darkangle schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:00:
Eachine racer 250 in de aanbieding atm. Ik heb er al eerder naar zitten kijken. Heeft iemand hier ervaring met deze?
Geen ervaring mee, maar wel een hoop vraagtekens bij.

- welke flight controller zit hier in?
- de armen lijken me van plastic. Ik verwacht dat de ophanging na een paar craches kapot gaat.
- zijn er voldoende reserve delen verkrijgbaar?
- geen idee wat voor motoren er op zitten
- afhankelijk van de motoren en hoe veel gas je geeft, maar ik verwacht niet dat de battery (1500mAh, 25C) echt sterk genoeg is om voldoende stroom te leveren voor de motoren. Wanneer je gas geeft zal het Voltage inzakken.

Ik zou liever iets meer uitgeven en precies de onderdelen kopen die ik wil hebben (flight controlller die CleanFlight compatible is, motoren, esc's, accu, vTX, camera etcetera), en een frame dat sterk genoeg is.
Deze Eachine lijkt me leuk speelgoed voor even, maar niet meer dan dat. (just my 5 cents fyc.)

 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 17:38
guapper schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:31:
- welke flight controller zit hier in?
CC3D
guapper schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:31:
- de armen lijken me van plastic. Ik verwacht dat de ophanging na een paar craches kapot gaat.
Niet echt een vraag, wel een goed punt.
guapper schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:31:
- zijn er voldoende reserve delen verkrijgbaar?
Nog niet, komt er wel aan.
guapper schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:31:
- geen idee wat voor motoren er op zitten
2204 2300KV merkloos
guapper schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:31:

- afhankelijk van de motoren en hoe veel gas je geeft, maar ik verwacht niet dat de battery (1500mAh, 25C) echt sterk genoeg is om voldoende stroom te leveren voor de motoren. Wanneer je gas geeft zal het Voltage inzakken.

Ik zou liever iets meer uitgeven en precies de onderdelen kopen die ik wil hebben (flight controlller die CleanFlight compatible is, motoren, esc's, accu, vTX, camera etcetera), en een frame dat sterk genoeg is.
Deze Eachine lijkt me leuk speelgoed voor even, maar niet meer dan dat. (just my 5 cents fyc.)
Duidelijk. Ik ga gewoon weer lekker door met de beste onderdeeltjes lijstjes te maken om uiteindelijk weer uit te stellen tot ik het perfecte setje heb gemixed en matched. Zucht :) ondertussen wil ik ook gewoon weer eens vliegen :D.

Deze leek daar aan te voldoen voor zeer weinig geld.

 • noobgrinder
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 29-01 12:44

noobgrinder

Prrrr bleep boem!

Darkangle schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:00:
Eachine racer 250 in de aanbieding atm. Ik heb er al eerder naar zitten kijken. Heeft iemand hier ervaring met deze?
Ik heb ook overwogen om deze te kopen maar dit toch niet gedaan.
Voor het geld krijg je natuurlijk best veel.
Alleen het frame spreekt me niet zo aan met de plastic armen.
Hier is heel veel info te vinden over de Eachine Racer: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2461697

 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 17:38
noobgrinder schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:58:
[...]

Ik heb ook overwogen om deze te kopen maar dit toch niet gedaan.
Voor het geld krijg je natuurlijk best veel.
Alleen het frame spreekt me niet zo aan met de plastic armen.
Hier is heel veel info te vinden over de Eachine Racer: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2461697
125 pagina's. Ik ben weer even zoet.

 • -Tim-
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 22:19

-Tim-

Niet geraakt is altijd mis.

Heeft iemand ervaring met een tilt gimbal voor de FPV camera op een racing quad? Er zijn veel mensen op Thingiverse die met behulp van een servo en wat 3D prints een constructie hebben gemaakt waarmee hun FPV camera horizontaal blijft staan ongeacht de voorwaartse kanteling van de quad. Ik meen in het verleden eens gelezen te hebben dat het storend kan zijn om je snelheid goed in te schatten, maar nu ik zelf een 3D printer heb kriebelt het toch om het eens uit te proberen. Een vaste tilt van 10 of 20 graden heeft namelijk ook nadelen, zeker als je aan proximity flying doet.

 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
-Tim- schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 12:48:
Heeft iemand ervaring met een tilt gimbal voor de FPV camera op een racing quad? Er zijn veel mensen op Thingiverse die met behulp van een servo en wat 3D prints een constructie hebben gemaakt waarmee hun FPV camera horizontaal blijft staan ongeacht de voorwaartse kanteling van de quad. Ik meen in het verleden eens gelezen te hebben dat het storend kan zijn om je snelheid goed in te schatten, maar nu ik zelf een 3D printer heb kriebelt het toch om het eens uit te proberen. Een vaste tilt van 10 of 20 graden heeft namelijk ook nadelen, zeker als je aan proximity flying doet.
Je kunt zo veel tweaken in de aansturing van die servo dat je daar nog veel mee kunt winnen. Door er bijvoorbeeld een vertraging in te zetten, zie je wat je quad doet. Wanneer je eenmaal op snelheid bent kun je zelf ook best inschatten dat je niet horizontaal hangt.
Alles heeft zijn voor's en tegen's: lekker proberen zou ik zeggen.

 • revolised
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 19:18
Zojuist op nu.nl geplaatst:

http://www.nu.nl/gadgets/...jgen-herkenningschip.html

Ben benieuwd hoe wij als drone-piloten hier naar kijken. Mijn persoonlijke mening is dat het van mij niet zo hoeft. Ik weet dat ik op een verantwoordelijke manier met mijn hobby om ga. Mocht het uiteindelijk toch doorgevoerd worden, hoop ik persoonlijk dat we als eigenaren ook onze drones kunnen traceren middels deze chip.

Maar goed, ben benieuwd naar jullie meningen.

 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
revolised schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 13:06:
Zojuist op nu.nl geplaatst:

http://www.nu.nl/gadgets/...jgen-herkenningschip.html

Ben benieuwd hoe wij als drone-piloten hier naar kijken. Mijn persoonlijke mening is dat het van mij niet zo hoeft. Ik weet dat ik op een verantwoordelijke manier met mijn hobby om ga. Mocht het uiteindelijk toch doorgevoerd worden, hoop ik persoonlijk dat we als eigenaren ook onze drones kunnen traceren.

Maar goed, ben benieuwd naar jullie meningen.
Simpel gezegd gaan drones daarmee in heel de EU vast vliegen in een web van regels.
Een veel relevantere vraag is vanaf welk gewicht dat verplicht gaat worden. Ik kan me nog niet voorstellen dat ieder stuk speelgoed geregistreerd moet worden. Maar we hebben het wel over de EU natuurlijk...

Hoe veel ongelukken met schade en/of slachtoffers zijn er eigenlijk al bekend, waardoor deze draconische maatregel gerechtwaardigd is?

[Voor 6% gewijzigd door guapper op 29-10-2015 13:13]

Darkangle schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 11:57:
Duidelijk. Ik ga gewoon weer lekker door met de beste onderdeeltjes lijstjes te maken om uiteindelijk weer uit te stellen tot ik het perfecte setje heb gemixed en matched. Zucht :) ondertussen wil ik ook gewoon weer eens vliegen :D.

Deze leek daar aan te voldoen voor zeer weinig geld.
Op zich voor het geld wat je ervoor betaalt is deze quad helemaal niet gek hoor. Alleen kan het wel frusteren als je dit ding eindelijk de lucht in hebt en in 10 minuten een gebroken armpje zou hebben, bij wijze van. Als dit je eerste quad wordt is die kans groot.

Het andere uiterste is inderdaad blijven zoeken naar de perfecte onderdelen en zo nooit iets kopen :D Dat moet je niet doen joh, de techniek gaat daar ook te snel voor. Eerst moest iedereen SimonK ZTW Spider escs hebben, nu BLHeli LittleBee's. Als je blijft wachten komt er weer iets nieuws uit wat zo mooi past in je perfecte build. Het is precies zoals met computers ;)

Zoek een middenweg. Voor je eerste FPV Race quad gewoon iets nemen wat al honderden keren voor relatief weinig geld is gedaan. Denk aan ZMR205, Naze32, eenvoudige 12A escs met een bec, Dys 1806 2200Kv, 1300Mah 45C lipo, Turnigy 9x/Taranis zender + ontvanger, Quanum FPV goggles, HS1177 cam, Eachine 200 mw vtx en vrij te kiezen vrx, ik zou voor een Skyzone RD40 gaan op dit moment... Klaar :+

sensei_d.fpv channel


 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 17:38
Sensei_D schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 13:26:
[...]
Op zich voor het geld wat je ervoor betaalt is deze quad helemaal niet gek hoor. Alleen kan het wel frusteren als je dit ding eindelijk de lucht in hebt en in 10 minuten een gebroken armpje zou hebben, bij wijze van. Als dit je eerste quad wordt is die kans groot.

Het andere uiterste is inderdaad blijven zoeken naar de perfecte onderdelen en zo nooit iets kopen :D Dat moet je niet doen joh, de techniek gaat daar ook te snel voor. Eerst moest iedereen SimonK ZTW Spider escs hebben, nu BLHeli LittleBee's. Als je blijft wachten komt er weer iets nieuws uit wat zo mooi past in je perfecte build. Het is precies zoals met computers ;)

Zoek een middenweg. Voor je eerste FPV Race quad gewoon iets nemen wat al honderden keren voor relatief weinig geld is gedaan. Denk aan ZMR205, Naze32, eenvoudige 12A escs met een bec, Dys 1806 2200Kv, 1300Mah 45C lipo, Turnigy 9x/Taranis zender + ontvanger, Quanum FPV goggles, HS1177 cam, Eachine 200 mw vtx en vrij te kiezen vrx, ik zou voor een Skyzone RD40 gaan op dit moment... Klaar :+
Zeker niet mijn eerste, maar ik heb een paar zeer specifieke eisen. Maar je hebt waarschijnlijk gelijk. Gewoon hopla, er voor gaan, en later dan nog maar eens bijschaven.

Ik zal binnenkort mijn huidige lijstje eens ter controlle plaatsen.
Darkangle schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 13:50:
[...]

Zeker niet mijn eerste, maar ik heb een paar zeer specifieke eisen. Maar je hebt waarschijnlijk gelijk. Gewoon hopla, er voor gaan, en later dan nog maar eens bijschaven.

Ik zal binnenkort mijn huidige lijstje eens ter controlle plaatsen.
Oooh, dan kun je ook gewoon die Eachine quad halen en gewoon nie crashen :+

sensei_d.fpv channel


 • Darkangle
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 17:38
Sensei_D schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 14:00:
[...]
Oooh, dan kun je ook gewoon die Eachine quad halen en gewoon nie crashen :+
Chrashen doen we allemaal :D. Maar, kan er wel een tijdje mee vliegen tot ik klaar ben met mijn huidige build, en dan de eachine aan mijn broer schenken voor gezellig samen vliegen.

 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 00:00

Ethirty

Who...me?

Ik heb voor ongeveer hetzelfde geld deze gehaald en zoals eerder gemeld ook gelijk gesloopt.
http://www.banggood.com/Q...ESC-CC3D-FC-p-965220.html

Wel zonder FPV spul overigens.

Omdat het op basis is van het standaard ZMR frame is er genoeg aan onderdelen te vinden en ook motoren, props en regelaars zijn allemaal prima leverbaar. Is het perfect? Vast niet. :)

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • -Tim-
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 22:19

-Tim-

Niet geraakt is altijd mis.

Ik heb net per ongeluk kortsluting gemaakt op mijn Flip32 (Naze32 kloon). Nu doet hij het nog wel, maar de hoofd IC wordt naar een paar seconden ongelooflijk heet. In die paar seconden lukt het me overigens wel gewoon via Cleanflight configurator te verbinden. Het lijkt me sterk, maar is dit heet worden misschien normaal? Ik durf hem niet langer aan te houden omdat ik ben dat dingen echt gaan doorfikken. Zou iemand eens willen testen bij zijn Flip32 of Naze?
Darkangle schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 14:02:
[...]

Chrashen doen we allemaal :D. Maar, kan er wel een tijdje mee vliegen tot ik klaar ben met mijn huidige build, en dan de eachine aan mijn broer schenken voor gezellig samen vliegen.
Kijk, thats the spirit :P Het is toch het leukst om te vliegen met meerdere piloten.

Zo'n "pakket" als van Ethirty kan ook voordelig zijn ja, zie je op e-bay ook veel, met verschillende combo's. Heb je toch wat keus. Of maakt dat het juist lastiger? :D

sensei_d.fpv channel


 • -Tim-
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 22:19

-Tim-

Niet geraakt is altijd mis.

Sensei_D schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 16:49:
[...]
Kijk, thats the spirit :P Het is toch het leukst om te vliegen met meerdere piloten.

Zo'n "pakket" als van Ethirty kan ook voordelig zijn ja, zie je op e-bay ook veel, met verschillende combo's. Heb je toch wat keus. Of maakt dat het juist lastiger? :D
Houd er rekening mee dat als je boven de 22 euro zit je kans hebt op importkosten. Als je alles los besteld heb je dat risico niet, mogelijk alleen met je radio maar dat komt wel goed bij Banggood of Hobbyking.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:27
Haha, zojuist mijn mini drone uitgeprobeerd, maar dat is nog niet eenvoudig. Zeker niet met een dochter van 2 die er achteraan rent. Dat was even brullen toen ze hem uit de lucht griste... :)

Morgen maar eens even wat oefenen. Iemand tips voor wat betreft een kleine drone?

 • Kars
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 27-01 16:52
barrymossel schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 18:37:
Haha, zojuist mijn mini drone uitgeprobeerd, maar dat is nog niet eenvoudig. Zeker niet met een dochter van 2 die er achteraan rent. Dat was even brullen toen ze hem uit de lucht griste... :)

Morgen maar eens even wat oefenen. Iemand tips voor wat betreft een kleine drone?
Ja, veel oefenen :)
Oh, en uit de buurt van kinderen blijven ;)


Vorig weekend toch nog even op de nieuwe plek kunnen vliegen;


[Voor 26% gewijzigd door Kars op 29-10-2015 19:42]

Life is too short to remove USB safely


 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 00:00

Ethirty

Who...me?

-Tim- schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 17:06:
[...]

Houd er rekening mee dat als je boven de 22 euro zit je kans hebt op importkosten. Als je alles los besteld heb je dat risico niet, mogelijk alleen met je radio maar dat komt wel goed bij Banggood of Hobbyking.
Laat dat maar aan die Chinezen over. Op een pakketje van €100+ staat gerust een veel lagere waarde. Ongevraagd overigens.

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:27
Inderdaad, vandaag een Hubsan kloon van 15 dollar ontvangen en wifi hotspot van 20 dollar (normale verkoopwaarde 120 euro). Lieve Chinezen en Russen!

 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
Ethirty schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 20:06:
[...]

Laat dat maar aan die Chinezen over. Op een pakketje van €100+ staat gerust een veel lagere waarde. Ongevraagd overigens.
Vaak kom je daar goed mee weg.
Ik heb het idee dat de afdeling inklaringen pas gaan vragen naar documenten wanneer er een tracking code aan gekoppeld is.
In mijn ervaringen zijn dat de keren dat ik een brief heb ontvangen met verzoek om een factuur. Het lijkt me ook een goede indicatie dat de waarde dan meer dan €25,- is.

 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 00:00

Ethirty

Who...me?

En dat is dan weer het gekke: ik kies zonder tracking, maar op de duurdere bestelling zit het dan soms toch.

Ach, zolang het maar onbeschadigd aankomt. :)

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
Ethirty schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 22:48:
En dat is dan weer het gekke: ik kies zonder tracking, maar op de duurdere bestelling zit het dan soms toch.

Ach, zolang het maar onbeschadigd aankomt. :)
Met tracking is in China gelijk aan aangetekende post: dan krijgt de afzender bevestigd dat het pakket is bezorgd.
barrymossel schreef op donderdag 29 oktober 2015 @ 18:37:
Haha, zojuist mijn mini drone uitgeprobeerd, maar dat is nog niet eenvoudig. Zeker niet met een dochter van 2 die er achteraan rent. Dat was even brullen toen ze hem uit de lucht griste... :)

Morgen maar eens even wat oefenen. Iemand tips voor wat betreft een kleine drone?
Hoger vliegen :+

sensei_d.fpv channel


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:27
Ghehehe, ik merk vooral dat het allemaal erg gevoelig is. Drone zit zo tegen het plafond. En dan is er geen houden meer aan. Misschien vanmiddag maar eens buiten testen.

Welke lader raden jullie aan voor zo'n 350mAh 3,7V accu'tje? Die meegeleverde USB lader vertrouw ik niet echt en werkt soms wel en soms niet. En verder heb ik alleen 2S+ laders.

 • amas
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 29-01 15:39

amas

Law of Nature: Chaos

Zojuist voor de tweede keer buiten gevlogen en direct twee beste crashes. De eerste kwam omdat ik self-leveling niet aan had staan, en dat wel verwachtte 8)7

De tweede crash was iets heftiger. Nog geen twee seconden in de lucht en na een flinke klap stortte hij direct neer. Wat bleek, van de twee achterpropellers waren de mounting schroeven eraf gevlogen :/ Wat ik vermoed is dat de richting van de twee schroeven verkeerd om zitten, waardoor de draaiing van de props er voor heeft gezorgd dat de schroeven eraf werden gedraaid. Maar dat is wel vreemd aangezien ik er gister zonder problemen een minuut of 10 mee heb gevlogen.Ook zit één van de motors onder de aarde. Ik heb de grote stukken er uit kunnen halen, maar er zit nog wat op de rand waar ik niet zo makkelijk bij kan. Wat denken jullie? Even laten drogen en dan nog eens proberen? En kun je de motor überhaupt nog wel veilig gebruiken, of is zand in de motor funest?

Optimist: The glass is half full; Pessimist: The glass is half empty; Physicist: The glass is full of liquid and air.


 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
amas schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 16:52:
Zojuist voor de tweede keer buiten gevlogen en direct twee beste crashes. De eerste kwam omdat ik self-leveling niet aan had staan, en dat wel verwachtte 8)7

De tweede crash was iets heftiger. Nog geen twee seconden in de lucht en na een flinke klap stortte hij direct neer. Wat bleek, van de twee achterpropellers waren de mounting schroeven eraf gevlogen :/ Wat ik vermoed is dat de richting van de twee schroeven verkeerd om zitten, waardoor de draaiing van de props er voor heeft gezorgd dat de schroeven eraf werden gedraaid. Maar dat is wel vreemd aangezien ik er gister zonder problemen een minuut of 10 mee heb gevlogen.

[afbeelding]

Ook zit één van de motors onder de aarde. Ik heb de grote stukken er uit kunnen halen, maar er zit nog wat op de rand waar ik niet zo makkelijk bij kan. Wat denken jullie? Even laten drogen en dan nog eens proberen? En kun je de motor überhaupt nog wel veilig gebruiken, of is zand in de motor funest?

[afbeelding]
Laten drogen, en zorg dat je zo veel mogelijk zand er uit haalt, met een kwastje en/of perslucht. Openen kan ook. Zandkorrels zouden bij het draien van de motoren de coating van de draad kunnen beschadigen en daardoor kortsluiting kunnen veroorzaken.

Voor wat betreft de schroeven: zelfborgende schroeven gebruiken indien je 4 motoren met normale draad hebt. In elk geval even controleren of je de juiste motor in de juiste positie hebt als je CW en CCW draad hebt.

 • Mutatie
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 01:11
Aii...toch altijd wel een pre-flight check doen. Boutjes en moertjes checken, instellingen en dan gaan.
En idd in het geval van gelijke schroefdraad borgmoeren gebruiken.
Mss die motor goed laten drogen en dan de stofzuiger er op. Je heb geen compressor om het zand eruit te blazen?

@hierboven.
Gaat het zand geen probleem zijn voor lagers?

[Voor 7% gewijzigd door Mutatie op 30-10-2015 17:17]


 • Kecin
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Kecin

Je keek.

Zo! Vandaag voor het eerst gevlogen met een drone. Een DJI Phantom 2 met Zenmuse en GoPro incl. Blackpearl. Beviel zeer goed. Bijna twee accus leeg gevlogen. Het was niet mijn drone maar die van het werk.

Heb vanavond gelijk maar een Phantom 3 standard opgehaald, morgen testen. Heb er nu al zin in!

I am not a number, I am a free man! Kecin's tweakblog! - Kecin.com!


 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
Mutatie schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 17:16:
[...

@hierboven.
Gaat het zand geen probleem zijn voor lagers?
het lager is gesloten, daar valt niets aan schoon te maken. De dichting is meerstal redelijk, dus zand (korrelgrootte 0,063mm t/m 2mm) zal er niet zo snel in komen, maar fijnere deeltjes wel. ;)

Je kunt de lagers overigens wel smeren: druppeltje dunne olie (naaimachine of rijwielolie) op de dichtingsring leggen en met de hand de motor draaien (niet op stroom, dat gaat te snel, en dankan de olie niet naar binnen kruipen).
Je hoort direct verschil (minder geluid als het goed is), zeker als je dit nog nooit gedaan hebt.Door een goede smering worden het lager (en de rest van de motor) ook minder heet (want minder frictie).

 • Schlumpie
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 12-11-2022

Schlumpie

Professioneel prutser

barrymossel schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 09:32:

Welke lader raden jullie aan voor zo'n 350mAh 3,7V accu'tje? Die meegeleverde USB lader vertrouw ik niet echt en werkt soms wel en soms niet. En verder heb ik alleen 2S+ laders.
Voor 1s batterijen gebruik ik altijd een TP4056. De ene kant prik je in een usb-poort, de andere kant gaat aan je lipo. Supersimpel. Ik heb ze al bij verschillende Chinezen gehaald, en ze bevallen allemaal prima. De ene stopt bij 4.15v, een ander weer bij 4.19. Ik heb ze echter nog nooit zien overladen.
Hier een filmpje waarin de werking duidelijk uitgelegd wordt:


Ik heb er nog wel een paar van liggen. Als je je adres DM't wil ik er wel eentje naar je opsturen om te proberen.

Verstuurd vanaf mijn magnetron


 • lasharor
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 22:30

lasharor

7 december 2004

amas schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 16:52:
Zojuist voor de tweede keer buiten gevlogen en direct twee beste crashes. De eerste kwam omdat ik self-leveling niet aan had staan, en dat wel verwachtte 8)7

De tweede crash was iets heftiger. Nog geen twee seconden in de lucht en na een flinke klap stortte hij direct neer. Wat bleek, van de twee achterpropellers waren de mounting schroeven eraf gevlogen :/ Wat ik vermoed is dat de richting van de twee schroeven verkeerd om zitten, waardoor de draaiing van de props er voor heeft gezorgd dat de schroeven eraf werden gedraaid. Maar dat is wel vreemd aangezien ik er gister zonder problemen een minuut of 10 mee heb gevlogen.

[afbeelding]

Ook zit één van de motors onder de aarde. Ik heb de grote stukken er uit kunnen halen, maar er zit nog wat op de rand waar ik niet zo makkelijk bij kan. Wat denken jullie? Even laten drogen en dan nog eens proberen? En kun je de motor überhaupt nog wel veilig gebruiken, of is zand in de motor funest?

[afbeelding]
Die lipo is trouwens wel erg groot.

Modder laten drogen en dan gewoon het zand eruit blazen. Als je de motor daarna weer vrij kan bewegen is er niets aan de hand..

 • -Tim-
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 22:19

-Tim-

Niet geraakt is altijd mis.

amas schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 16:52:
Ook zit één van de motors onder de aarde. Ik heb de grote stukken er uit kunnen halen, maar er zit nog wat op de rand waar ik niet zo makkelijk bij kan. Wat denken jullie? Even laten drogen en dan nog eens proberen? En kun je de motor überhaupt nog wel veilig gebruiken, of is zand in de motor funest?
Modder in m'n motor heeft mij onlangs in ieder geval een motor gekost. Dit was voor mij reden genoeg om schoentjes voor mn ZMR te ontwerpen zodat ik het probleem niet vaker krijg met het nattere weer.

 • eXtreaL
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 22:44
Hier een compilatie van mijn drone beelden geschoten in de afgelopen zomer. Enjoy!


 • amas
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 29-01 15:39

amas

Law of Nature: Chaos

guapper schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 17:09:
[...]

Laten drogen, en zorg dat je zo veel mogelijk zand er uit haalt, met een kwastje en/of perslucht. Openen kan ook. Zandkorrels zouden bij het draien van de motoren de coating van de draad kunnen beschadigen en daardoor kortsluiting kunnen veroorzaken.

Voor wat betreft de schroeven: zelfborgende schroeven gebruiken indien je 4 motoren met normale draad hebt. In elk geval even controleren of je de juiste motor in de juiste positie hebt als je CW en CCW draad hebt.
Als het goed is zijn alle motors hetzelfde toch? Alleen de manier waarop je de kabels aansluit bepaalt of hij CW of CCW draait.
Mutatie schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 17:16:
[...]

Aii...toch altijd wel een pre-flight check doen. Boutjes en moertjes checken, instellingen en dan gaan.
En idd in het geval van gelijke schroefdraad borgmoeren gebruiken.
Mss die motor goed laten drogen en dan de stofzuiger er op. Je heb geen compressor om het zand eruit te blazen?

@hierboven.
Gaat het zand geen probleem zijn voor lagers?
Pre-flight checks... Ik heb het op de harde manier geleerd :P Ik heb geen compressor, maar zoals boven aangegeven, een kwast of idd anders de stofzuiger proberen.
lasharor schreef op zaterdag 31 oktober 2015 @ 11:21:
[...]


Die lipo is trouwens wel erg groot.

Modder laten drogen en dan gewoon het zand eruit blazen. Als je de motor daarna weer vrij kan bewegen is er niets aan de hand..
Hoezo is die groot? Zou hij te zwaar zijn voor deze drone? Ik had begrepen dat een 2200mAh voor een 250mm drone goed zou zijn, dus die heb ik besteld. Evt. heb ik ook nog een 1400mAh batterij meebesteld.

Optimist: The glass is half full; Pessimist: The glass is half empty; Physicist: The glass is full of liquid and air.


 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
Na mijn duikboot avontuur een tijd geleden net de Nova weer in elkaar geschroefd, de nodige calibraties gedaan en nu weer vliegen; hopelijk een succesvolle vlucht.

Wish me luck.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:27
Ik vind het (proberen te) vliegen nu al briljant. Helaas zijn mijn extra accu's nog niet binnen en ben ik iedere keer aangewezen op een minuutje of 5 vliegtijd.
Overigens is het "eenvoudiger" om buiten te oefenen, omdat ik dan wat minder last heb van het plafond. :)

De controller van de JJRC H6C is een veredelde gamecontroller en ik vroeg me af of het de moeite waard is die iets te upgraden. En met wat?

Schijnbaar kan iets als dit ermee overweg:Vraag is dus eigenlijk of dat ook daadwerkelijk matcht en of het de centen waard is. Of kan ik misschien beter wachten tot ik ooit een drone zelf ga bouwen?

 • mrwolf
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online
Heeft iemand een idee welke drone met camera de Hema verkoopt?

http://www.hema.nl/winkel...one-met-camera-(35694315)

De review is nogal vernietigend mbt het nepscherm, maar 35 euro is een scherpe prijs volgens mij.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 18:27
mrwolf schreef op zaterdag 31 oktober 2015 @ 17:26:
Heeft iemand een idee welke drone met camera de Hema verkoopt?

http://www.hema.nl/winkel...one-met-camera-(35694315)

De review is nogal vernietigend mbt het nepscherm, maar 35 euro is een scherpe prijs volgens mij.
YouTube: Hema drone met camera X-Q8 **lees beschrijving a.u.b** is ook niet echt lovend.

 • lasharor
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 22:30

lasharor

7 december 2004

amas schreef op zaterdag 31 oktober 2015 @ 15:45:
[...]

Als het goed is zijn alle motors hetzelfde toch? Alleen de manier waarop je de kabels aansluit bepaalt of hij CW of CCW draait.


[...]

Pre-flight checks... Ik heb het op de harde manier geleerd :P Ik heb geen compressor, maar zoals boven aangegeven, een kwast of idd anders de stofzuiger proberen.


[...]

Hoezo is die groot? Zou hij te zwaar zijn voor deze drone? Ik had begrepen dat een 2200mAh voor een 250mm drone goed zou zijn, dus die heb ik besteld. Evt. heb ik ook nog een 1400mAh batterij meebesteld.
Volgens mij is dat een redelijk zware batterij (even op de site van hobbyking gekeken). Je zal mee kunnen vliegen maar denk dat je met zoiets veel beter uit bent: http://www.hobbyking.com/..._3S_35_70C_Lipo_Pack.html

Ik heb ook een 2200mAh variant, maar ook die is niet zo groot als wat jij nu op je multicopter hebt zitten. Je moet trouwens ook kijken naar de C rating. Nu zit je nog wel goed omdat je een grote accucapaciteit hebt maar je moet niet een 1500 accu op 35C kopen want dan kan je nog wel eens in de problemen komen :).

 • guapper
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 17:48
amas schreef op zaterdag 31 oktober 2015 @ 15:45:
[...]

Als het goed is zijn alle motors hetzelfde toch? Alleen de manier waarop je de kabels aansluit bepaalt of hij CW of CCW draait.
[...]
Sommige motoren hebben schroefdraad die andersom loopt, zodat de moeren niet los lopen (je kunt dan kiezen tussen CW en CCW).

Als je normale draad hebt op alle motoren adviseer ik je om naar de bouwmarkt te gaan en een zakje zelf borgende moeren met een rubberen ring er in aan de schaffen.
Die hoeft je niet zo vast te draaien, en lopen dus niet zomaar los.

Best koop je ook een schroevendraaier als deze er bij:

http://www.banggood.com/6...Screwdriver-p-976356.html
Die moeren draai je er niet met de hand op, en dit werkt veel fijner dan een ring- of steeksleutel.

Edit: de link is een voorbeeld. Controleer zelf welke maat je nodig hebt!

[Voor 28% gewijzigd door guapper op 31-10-2015 19:58]


 • Kecin
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Kecin

Je keek.

Vandaag 3 keer gevlogen met de Phantom 3. Apparaat stuurt geweldig (gebruik GPS mode). Range is best ver maar niet zover als dat ik mensen op Youtube zie gaan. Blijkbaar een EU regel waardoor de range is teruggedraaid :-).

Ben nog opzoek naar deze trolly maar kan hem nergens op voorraad vinden. Jullie een idee?
http://www.foka.nl/dji-phantom-flightcase-trolley

Had trouwens verwacht dat het laden langer zou duren. Dat gaat best snel. Tussen de 70~90 minuten.

I am not a number, I am a free man! Kecin's tweakblog! - Kecin.com!


 • nokiaan958GB
 • Registratie: Augustus 2008
 • Niet online
Kecin schreef op zaterdag 31 oktober 2015 @ 01:35:
Zo! Vandaag voor het eerst gevlogen met een drone. Een DJI Phantom 2 met Zenmuse en GoPro incl. Blackpearl. Beviel zeer goed. Bijna twee accus leeg gevlogen. Het was niet mijn drone maar die van het werk.

Heb vanavond gelijk maar een Phantom 3 standard opgehaald, morgen testen. Heb er nu al zin in!
Gebruiken jullie de DJI Phantom 2 met Zenmuse voor het maken van foto's?
Zo ja, zijn de foto's een beetje goed?

 • Piet91
 • Registratie: November 2009
 • Niet online
De sneak peek van de Gopro quadcopter die in de eerste helft van 2016 moet uitkomen.
Gok dat de prijs daarvan boven de DJI's uit gaat komen.


 • Farezz
 • Registratie: Augustus 2015
 • Laatst online: 22:43
Heb nu een beginners drone( Dromida Ominus :p) maar ga aankomend voorjaar toch wel een betere kopen. Waarschijnlijk een van DJI, heb laatst met een inspire 1 gevlogen D:
Pagina: 1 2 3 ... 96 Laatste

Let op:
Het is tijd voor een nieuw deel, met een nieuwe bijgewerkte topicstart. Ben je ervaren met drones en wil je meehelpen? Stuur @_ferry_ een DM.

Voor je filmpjes post, wees je bewust van de regelgeving omtrent het vliegen met drones en besef dat je op eigen risico post. Er wordt actief gekeken naar beeldmateriaal en waar het is opgenomen en wie het gemaakt heeft.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee