IceM schreef op dinsdag 11 februari 2020 @ 14:55:
[...]
Ja, op basis van het aantal werkuren van de moeder kan er over maximaal 153 uur per maand kinderopvangtoeslag verkregen worden. Met +- 110 uur per maand gaat dit dus goed.
Mijn vraag is denk ik: de uren dat het kind op de opvang is op een dag dat "de vader de zorg over het kind heeft", tellen die uren voor de belastingdienst mee? Dus stel het kind is 1 dag in het weekend en 2 doordeweekse dagen "bij de vader" en gaat dan op de doordeweekse dagen overdag naar de opvang (die wordt betaald door de moeder), komt de vader dan aan 3x24 uur of gaat de belastingdienst hier (mogelijk) moeilijk over doen?
Ik ben geen belastingadviseur of een belastingdeskundige, dus pin mij er niet op vast.
Voor de aangifte is het dus van belang dat je aannemelijk kan maken, hoe de verdeling is. Dit is over het algemeen vastgelegd in het co-ouderschapsplan of in jullie convenant.
Wat jij / jullie vervolgens doen op de dagen dat
je dochter jullie kind er is, maakt volgens mij verder weinig uit.
Nu weet ik niet hoe jullie co-ouderschapsplan / convenant er uit ziet, of daar echt letterlijk in staat:
maandag: bij vader
dinsdag: bij vader
woensdag: bij moeder
donderdag: bij moeder
vrijdag: bij moeder
zaterdag: bij moeder
zondag: bij vader
vakantie: ene week vader, andere week moeder (of iets in die trend).
Als vervolgens de maandag, dinsdag (en woensdag) de vaste opvangdagen zijn, dan kan ik mij voorstellen dat de zusterorganisatie van de aangifte (de Toeslagen) wel vragen gaat stellen dat moeder deze dagen betaald. Want in hoeverre matcht dat nog met het ouderschapsplan / convenant....
Of als het bijvoorbeeld even weken bij vader en oneven weken bij moeder is, dan is het voor de afdeling Toeslagen natuurlijk "gek" als moeder wel de opvang betaald in de weken dat
dochter kind er niet is.
Voor de kinderopvang zelf is het belangrijk dat de rekening wordt betaald, of jij dit nu doet, de moeder of de buurvrouw.