xanlan schreef op vrijdag 13 oktober 2023 @ 13:39:
Wij hebben momenteel een (3 jaar jonge) Nefit HRC30/CW5 CV-ketel en overwegen de aanschaf van een hybride-warmtepomp (Daikin Altherma Hybride 8kW) om ons gasverbruik te verlagen. Onze situatie betreft een vrijstaande, goed nageisoleerde woning met vloerverwarming op de begane grond. Op de 1e etage bevinden zich twee kamers met HT-radiatoren. Het plan is om deze te vervangen voor LT-radiatoren zodra de warmtepomp is geplaatst met de gedachte om de aanvoertemperatuur voor het gehele huis laag te kunnen houden. Er liggen tevens een flink aantal zonnepanelen op het dak om de WP (zolang het salderen dit toelaat) extra aantrekkelijk te maken.
In verband met een aantal bijgebouwen op ons terrein kunnen we helaas niet volledig van het gas af zonder een enorme investering te doen. Dat gaat voorlopig niet lukken.
De vloerverwarming bestaat uit 7 groepen (waarvan 1 bypass) die zijn aangesloten op een gesloten verdeler met pomp. Zowel de VV-groepen als de radiatoren worden aangestuurd m.b.v. Evohome. De Evohome opstelling bestaat uit een HCE80 en een BDR91T (aan/uit) ketelrelais. De warmtevraag wordt voor de VV per ruimte afgehandeld door Honeywell rounds en voor de radiatoren d.m.v. Honeywell HR92 thermostaat knoppen.
Met de aanschaf van de hybride-warmtepomp in het achterhoofd probeer ik de materie zo goed mogelijk te doorgronden, het liefst doe je een ingrijpende verandering immers in één keer goed. Na veel over het onderwerp te hebben gelezen (en gekeken) blijf ik het echter lastig vinden om te bepalen hoe nu verder te gaan.
Momenteel heb ik het volgende scenario in gedachte:
Installeer de warmtepomp
Vervang de HT-radiatoren voor LT-radiatoren
Koppel de BDR91T aan/uit ketelrelais aan de warmtepomp
Klaar (met wellicht nog het tweaken/optimaliseren van de WP)
Dit is, zover ik de materie goed heb begrepen, gewoon mogelijk. Ik heb echter geen idee of het ook een goede oplossing is. Na het lezen van vele Tweakers posts heb ik het gevoel dat het beter kan, maar hoe dan?
Er spoken verschillende vragen door mijn hoofd:
- Is Evohome (i.v.m. pendelen door zone-vraag) niet aardig destructief voor het rendement van de WP?
- Zijn er oplossingen om dit pendelen te mitigeren? (ik meen me iets te herinneren over shellys opnemen in het systeem)[/li]
- Is aan-uit goed genoeg? Ik dacht dit dit voor VV (of mogelijk alle LT-verwarming) niet zo'n probleem was, maar weet dat niet 100% zeker.
- Is een open verdeler niet beter als het hele systeem gebaseerd is op een lage aanvoerstemperatuur?
- Is een all-electric oplossing, ondanks mijn jonge CV-ketel, toch een beter alternatief omdat alles LT is?
- Etc.
Daarnaast heb ik gezien dat er aardig wat Tweakers zijn binnen dit topic die een enigszins vergelijkbare opstelling hebben als wat ik in gedachte heb. Wat zijn jullie ervaringen? Waar zijn jullie tegenaan gelopen? Wat kunnen jullie me aanraden?
Ten eerste; Waarom iedereen de obsessie heeft om "van het gas af te moeten", is me een raadsel. Gas zal alleen maar goedkoper worden, juist omdat iedereen er zogenaamd vanaf moet. Niets is fijner dan koken op gas. En het is altijd handig voor bijv een sfeerhaard op gas. Verder is gas helemaal niet duur, ook niet om te verwarmen. En sanitair warm water maken is zelf goedkoper op gas. Maar dit allemaal terzijde.
Je aanpak klinkt volstrekt logisch. Ik heb nagenoeg hetzelfde gedaan. Ik heb 5 Jaga's voor nog geen 200 euro bij elkaar van marktplaats gehaald om boven de radiatoren te vervangen. Op een tweetal heb ik fans geplaatst aangestuurd door een ESP32 om het rendement nog verder te verhogen, en te zorgen dat het op die kamers warm wordt zonder dat ik de aanvoertemp omhoog hoef te gooien (nu max 40 graden, bij -5 buitentemp). Ik verarm overigens alleen op electra, nooit op gas.
Je vragen:
• Is Evohome (i.v.m. pendelen door zone-vraag) niet aardig destructief voor het rendement van de WP?
Zijn er oplossingen om dit pendelen te mitigeren? (ik meen me iets te herinneren over shellys opnemen in het systeem)[/li]
Nee. Zorg gewoon dat je vloerverwarming altijd vraag heeft, dus dat je nooit helemaal de ingestelde temp bereikt. Dit doe je door je stooklijn op de WP goed in te regelen. Geklooi met Shelly's is niet nodig.
• Is aan-uit goed genoeg? Ik dacht dit dit voor VV (of mogelijk alle LT-verwarming) niet zo'n probleem was, maar weet dat niet 100% zeker.
Aan-uit is perfect.
• Is een open verdeler niet beter als het hele systeem gebaseerd is op een lage aanvoerstemperatuur?
Mensen halen altijd gesloten en open door elkaar bij verdelers. Zorg dat je in elk geval geen mengverdeler hebt. Dus een verdeler die water van 80 graden verwacht en hierbij koud retourwater gaat mengen.
Of het water van de WP nu rechtstreeks de vloer in gaat, of gescheiden is met een warmtewisselaar, dat maakt niet uit.
• Is een all-electric oplossing, ondanks mijn jonge CV-ketel, toch een beter alternatief omdat alles LT is?
All-electric is over het algemeen flink duurder. En omdat je toch niet van het gas af wilt / kunt, kun je ook gewoon sww blijven maken met gas. Dit is namelijk goedkoper, zeker als de saldering straks verdwijnt. In jouw geval zou ik voor de hybride oplossing gaan.
Een tip: Evohome liet de vloerverwarming pendelen als een malle hier, en dat kreeg ik niet goed ingesteld. De oplossing was een extra (goedkoop) relais ertussen. Dit staat hier beschreven in een topic van mij:
Honeywell Evohome: zoneklep is flipperkast
Dit werkt nu al een hele tijd perfect.
Een alternatief hiervoor zou zijn om je vloerverwarming gewoon open te zetten, en de warmtepomp constant te laten draaien. Zorg er met de stooklijn voor dat je benedenruimte mooi op temperatuur blijft.
Als je alles goed inregelt dan is de wp eigenlijk 24/7 aan (in het stookseizoen uiteraard). Dat is nogal een mindset change tov verwarmen met CV
[
Voor 4% gewijzigd door
FaceDown op 13-10-2023 17:00
]
Groetjes, FaceDown.