ZieMaar! schreef op maandag 22 april 2024 @ 08:45:
Ik probeer de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel te volgen en hoewel ik de uitgangspunten begrijp, begrijp ik één punt niet goed en dat is het uitkleden van de regeling bij overlijden tijdens dienstverband.
Even mijn eigen pensioen:
- als ik nu overlijdt, is het nabestaanden pensioen voor mijn partner ca 60% van mijn huidige salaris. Overlijd ik terwijl ik uit dienst ben dan alleen het tot dan toe opgebouwde pensioen
- in de nieuwe regeling wordt dat een verzekering voor 30 ~ 35 procent, maar dus alleen als je in dienst bent. Wat er met mijn opgebouwde pensioen gebeurt als ik overlijd terwijl ik uit dienst ben, is me niet helder
Dat laatste wordt verkocht als vooruitgang. Dat begrijp ik niet.
In de nieuwe regeling is de dekking van het nabestaandenpensioen mogelijk tot 50% van het laatste loon. En niet slechts 30-35%.
'Vooruitgang' zit hem vooral op drie punten.
1. Het is niet meer afhankelijk van het ouderdomspensioen maar van het salaris.
Nu is het zo dat iemand over de eerste ongeveer 17k van het salaris geen pensioen opbouwt. En daar dus ook geen nabestaandenpensioen over wordt gerekend. Voor iemand met een modaal inkomen is dat ongeveer 40% van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd. Een pensioen van 50% van 44k (modaal inkomen) komt uit op 22k, terwijl 70% van de pensioengrondslag uitkomt op 19k.
2. Het is niet meer diensttijdafhankelijk.
Nu is het zo dat het nabestaandenpensioen afhangt van hoeveel iemand op pensioenleeftijd zou kunnen hebben opgebouwd. Het komt weinig voor dat mensen hun leven lang bij een werkgever blijven werken. Bij dat voorbeeld van iemand met een modaal inkomen, als die 20 jaar voor de pensioendatum bij de werkgever is gaan werken, dan is 70% van zijn te bereiken pensioen veel lager dan bij iemand die zijn hele leven bij die werkgever werkte. 70% van 20 jaar pensioenopbouw bij 44k inkomen levert maar een nabestaandenpensioen op van ongeveer 7k.
3. Het is gekoppeld aan je laatste loon en niet meer aan het gemiddelde van het verleden.
In de huidige situatie is het recht op nabestaandenpensioen over het verleden in de regel gekoppeld aan het salaris dat je in het verleden had. Zeker op jonge leeftijd is de pensioengrondslag vaak laag, omdat het verschil tussen salaris en franchise dan vaak vrij klein is. De opbouw van nabestaandenpensioen op jonge leeftijd is daarom vaak best laag. En niet in verhouding tot het huidige inkomen.
Bij heel veel mensen geldt daarom dat 50% van het huidige loon veel hoger is dan 70% van het te bereiken ouderdomspensioen. Daarom is het in veel gevallen een vooruitgang.
Het is vooral een achteruitgang als je een hoog inkomen hebt en dat al lange tijd hebt en als je al lang bij het zelfde bedrijf werkt.
Nu zullen er overgangsregelingen komen, wellicht voor dit soort dingen, maar ik wil het gewoon goed geregeld hebben voor mijn partner.
Het is nog niet duidelijk in hoeverre opgebouwde aanspraken blijven bestaan. Volgens mij is er de mogelijkheid om een bestaand opgebouwde nabestaandenpensioen te behouden, maar hoe dit er uit komt te zien hangt volgens mij ook af van het pensioenfonds. Als het zou betekenen dat je 50% van het laatste loon plus het volledige al eerder opgebouwde nabestaandenpensioen zou krijgen, dan zou het kunnen zijn dat mensen heel hoog uitkomen, wat ook niet echt de bedoeling zal zijn. Mogelijk dat ze een bepaalde rekensom gaan toepassen, om ervoor te zorgen dat je bij elkaar op zijn minst uitkomt op wat je in de oude situatie verzekerd zou hebben. En dat ze de rest van het al opgebouwde nabestaandenpensioen in je algemene pensioenkapitaal stoppen.