Tommie12 schreef op zondag 9 mei 2021 @ 18:45:
[...]
Je bezwaren volg ik niet helemaal. Ik kan rustig draaien (ook met handschoenen) tijdens het trappen, al zal ik het vermijden om dan heel krachtig te trappen.
Standaard overbrenging kan aangepast worden met de tandwielkeuze.
Het idee achter de Enviolo is wel duidelijk. Alleen de manier hoe je er mee om moet gaan, ontgaat mij volledig. Mijn idee achter een traploze naaf zijn er eigenlijk 2.
1. Het kunnen instellen op een vaste cadans. Dat is voor mij
het voordeel van het hebben van een traploze naaf. Maar dat kan alleen de elektronische variant maar die wordt niet aangeraden vanwege problemen/gevoelig voor storingen werd mij verteld.
2. Het verzet onder volledige zware belasting kunnen verstellen zodat je onder zwaarste omstandigheden (bergop fietsen bijv.) altijd de juiste overbrenging kan selecteren.
Beide zijn niet mogelijk met de manuele variant.
De slag die je moet maken van minimaal naar maximaal verzet vind ik achterlijk groot. Nu gebruik je het volledig bereik in praktijk nooit. Maar het voor het gedeelte wat ik wel gebruik moet ik nog altijd fors voor draaien. Het had gemakkelijk met de helft van de draaiafstand gekund.
Dat van de handschoenen merkte ik gistermorgen. Het was mij te koud om zonder handschoenen te fietsen (6:30 uur). Tijdens het draaien merkte ik dat de handschoen ergens klemde tijdens het draaien. Er trad in ieder geval ergens wrijving op.
Wellicht is het bovenstaande spijkers op laag water zoeken. Maar wellicht moet ik vertellen dat ik nog nooit fan ben geweest van de Enviolo/Nuvinci naaf. Ik heb meerdere fietsen geprobeerd met een Nuvinci naaf en allen vond ik een ramp om mee te fietsen. Veel te zwaar. Ik moet eerlijk bekennen dat de Enviolo in de Riese und Muller echt niet verkeerd is maar het kan me nog steeds niet overtuigen.
Daarnaast ben ik ook geen fan van de draaishifters zoals deze meestal met de naafversnellingen geleverd wordt. Ik heb liever de shifter van een derailleur. De Nexus 8 naaf van mijn huidige fiets bedien ik ook met een
8 speed Alfine shifter.
De Rohloff op een Riese und Muller is inderdaad de Electronische E-14 variant.
Ik heb vandaag de Riese und Muller tegelijkertijd samen met mijn Dinsdag E-Go 2018 (met dongle) vergeleken. Dit heb ik samen met mijn vrouw gedaan. Beide getest in hoogste ondersteuningsstand. Wat viel op:
1.
De Riese und Muller is duidelijk een degelijkere robuuste stabiele fiets. Naarmate de snelheid stijgt, gaat de Batavus steeds onrustiger aanvoelen. De Batavus is duidelijk niet gemaakt voor snelheden van 40 km/u
2.
De Batavus fiets veel makkelijker. Het kost mij minder energie om vanuit stilstand weg te komen. Ook het versnellen kost mij minder energie. Zowel wind mee als tegen de wind in.
Als ik met de Batavus uit stilstand in de hoogste ondersteuning wegfiets en fiets gewoon op gevoel lekker en op mijn gemak weg, ondertussen schakel door tot in de hoogste versnelling en kijk vervolgens naar mijn snelheid. Dan zit ik ergens rond de 38 km/u.
Doe ik dit zelfde op de Riese und Muller dan stop de teller bij ongeveer 32 km/u.
3.
In de hoogste versnelling fiets ik op de Batavus met een lagere cadans.

Terwijl de Riese und Muller een officiële Speed Pedelec is en de Batavus niet.
4.
Gevoelsmatig (ik ken de Enviolo daarvoor niet goed genoeg) ben ik groter gedeelte van het bereik nodig om lekker te kunnen fietsen in vergelijking tot de Nexus 8 naaf.
Toevoeging buiten de test om.
In mijn dagelijkse situatie begin ik met de Nexus 8 altijd in de 4e versnelling en kom normaal gesproken niet verder dan de 6e versnelling. Daarmee kom ik tot ongeveer 32 km/u. Wat snel genoeg is voor de omgeving waarin ik dagelijks fiets. Ik fiets dan in stand Eco of soms Standaard. Afhankelijk hoe de wind staat. Eco is eigenlijk te zwaar (te weinig ondersteuning) en Standaard eigenlijk te licht (te veel ondersteuning) voor mijn smaak.
Met de Enviolo begin ik (voor het gevoel) in de 3e versnelling en schakel ik door tot het maximale verzet. Dan kom ik tot ongeveer 32-35 km/u. Dat heb ik getest in stand Tour
Zoals je kan merken ben ik nog steeds niet overtuigd van de combinatie. Ik kan alleen niet aanwijzen waar het gebrek aan overtuiging vandaan komt. Ik gooi het voor het grootste gedeelte op de naaf omdat ik niet wil en kan geloven dat Yamaha motor zo veel krachtiger is. Op papier levert de Yamaha 80 Nm en de Bosch 85 Nm beide 250 watt. Sommigen claimen dat de Bosch Speed motor 350 watt levert maar volgens de specs op de site van Bosch is dit toch echt 250 watt.