@
roffeltjes Ik zie dat je een hele sterke samenvattende informatieve tekst hebt gemaakt over wat allemaal belangrijk kan zijn om te weten wanneer je een elektrische fiets overweegt aan te schaffen. Er zijn echter wel enkele technische aspecten waarvan ik denk dat deze misschien nog in iets meer detail uitgelegd zouden kunnen worden. Ik heb het hier dan vooral over het verhaal over de accu van de elektrische fiets.
Ik zie allereerst dat je erg uitgebreid verteld hebt over de verschillende batterijtechnologieën. Sommige batterijtechnologieën waarover je praat zijn inderdaad al verouderd. Tegenwoordig komen er nagenoeg alleen nog maar Lithium-Ion (Li-Ion) batterijen of Nikkel-Metaalhydride (NiMh) batterijen in e-bikes voor. Wel interessant om te zien dat je de geschiedenis van de fietsaccu ook in je verhaal probeert te betrekken. Mochten mensen hier meer over willen weten, ik kwam laatst enkele interessante bronnen tegen over de historie van de elektrische fiets en haar batterijtechnologie:
https://www.icycleebikes.com/history https://www.e-bikeaccu.nl...eschiedenis-van-de-e-bike
Echter denk ik dat de historie van de fietsaccu niet direct in het belang is van mensen die overwegen om een elektrische fiets aan te schaffen. Wat wel van belang is, is dat de prestaties van een elektrische fiets voor het allergrootste deel bepaald worden door het aandrijvingssysteem en de accu van de e-bike. Het is dus erg belangrijk om in voren te bedenken wat uw fietsbehoeften zijn om op deze wijze te achterhalen wat de juiste e-bike voor u is.
Het is vaak zo dat ieder aandrijvingssysteem slechts compatibel is met één of enkele accu's en vice versa. Wanneer u een bepaald aandrijvingssysteem kiest, dan staat het type accu dat daarop kan aansluiten en het voltage van deze accu in principe al vast. Wél is het dan vaak nog mogelijk om van dit type accu (bijvoorbeeld Bosch PowerPack Frame 36V accu) uit verschillende capaciteiten te kiezen (bijvoorbeeld Bosch PowerPack Frame 36V accu met 400Wh en 11Ah of met 500Wh en 13.4Ah).
Hoewel @
roffeltjes al aangeeft dat er een direct verband bestaat tussen de accucapaciteit (in Wh) en de actieradius van de elektrische fiets, zou ik toch graag nog even een aanmerking hierop maken. Het is namelijk zeker waar dat een grotere accucapaciteit simpelweg meer energie oplevert. Echter spelen er verschikkelijk veel verschillende factoren mee op de actieradius van een elektrische fiets, zoals onder andere het gewicht van de fiets, het gewicht van de rijder, de weerstand van het terrein, de rijstijl en sterkte van de ondersteuning, maar ook bijvoorbeeld de weersomstandigheden en hoe hard dat de banden van de e-bike opgepompt zijn. Onder dezelfde omstandigheden is het dus waar dat je langer kunt fietsen met een accu met een grotere capaciteit, maar dat is niet altijd zeker. Het is ook daarom dat je nooit met zekerheid van te voren kunt zeggen hoe veel kilometer een actieradius exact gaat zijn.
Een soortgelijke opmerking zou ik graag maken over de levensduur van de accu. Het is simpelweg zo dat een accu met een grotere capaciteit langer meegaat omdat deze minder vaak opgeladen hoeft te worden, wat de levensduur van de accu in termen van cycli kan verlengen. Ook is het normaal dat capaciteit van een accu met verloop van tijd afneemt en mensen met een accu met een lagere capaciteit ondervinden daar over het algemeen sneller problemen mee, het is dus niet zo dat een 20% grotere accu 3 keer zo lang meegaat of iets dergelijks. De verschillen zullen kleiner zijn.
De aanbeveling om de accu onder de 20% zo snel mogelijk op te laden is goed, maar het zou nuttig zijn om ook te vermelden dat het niet ideaal is om de accu telkens tot 100% op te laden, zeker als de fiets niet direct gebruikt wordt. Voor een optimale levensduur van een Li-ion accu, wordt vaak aanbevolen om tussen 20% en 80% te blijven wanneer mogelijk (zie bron:
https://www.e-bikeaccu.nl...ur-accu-elektrische-fiets), behalve als je lange ritten plant. Dit kan helpen om de levensduur verder te verlengen.
De tips over de kou en temperatuur zijn erg nuttig, maar het kan helpen om te benadrukken dat het niet alleen schadelijk is om onder het vriespunt op te laden, maar dat ook rijden bij extreme kou de prestaties van de accu tijdelijk kan verlagen. Bovendien kan het handig zijn om te adviseren om de accu binnenshuis op te warmen voordat je hem in koude omstandigheden gebruikt, en de fiets zelf niet buiten in extreme kou te laten staan.
Naast de invloed van de koude vries temperaturen, is het goed om verder ook de effecten van warmte te benadrukken. Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de elektrolyten in de cellen sneller degraderen, wat uiteindelijk de capaciteit en levensduur van de accu vermindert (bron:
https://www.profishop.nl/...EGchxKvnSgE89RFT773eoTRhG https://tweakers.net/revi...erkt-een-lithiumaccu.html https://www.e-bikeaccu.nl...rkt-de-accu-van-een-fiets ). Het is daarom aan te raden om accu’s niet langdurig in direct zonlicht of in een hete ruimte te laten staan, vooral niet als ze volledig opgeladen zijn.
Tot slot zou ik graag nog benadrukken dat er niet direct foute informatie in het laatste bericht stond, ik zie dit bericht van mij eerder als een aanvulling op een zeer uitgebreide samenvatting.
Hopelijk ben ik niet te kritisch/oordelend en helpt dit sommige mensen verder met hun vragen.