xven0mxz schreef op donderdag 7 december 2023 @ 09:32:
Had deze vraag ook al even in het shelly topic geplaatst. Helaas nog geen reactie. Ik zag dat @
JPDeckers, @
vanenkelen en @
MikeyMan ervaring ermee hadden. Ben benieuwd hoe jullie hem hebben aangesloten.
Ik zou graag onze Honeywell vloerverwarming met de hand / HA automation aan willen sturen in plaats van een standaard thermostaat die aan de muur hangt.
Momenteel ziet het schema er zo uit.
[
Afbeelding]
[
Afbeelding]
[
Afbeelding]
Nu lijkt het me logisch om een Shelly 1 Plus aan te sluiten middels 24v en vanuit daar 'aan' om de motor aan te zetten en te verwarmen en 'uit' om te motor uit te zetten en te stoppen met verwarmen. De vraag is even hoe ik deze aansluit op de motor en Shelly 1 plus en of mij theorie klopt.
Ik heb het uiteindelijk opgegeven.
Ik heb de 2- en de 3-wegklep ertussenuit gehaald, het hele systeem is dus open. Vervolgens regel ik de aansturing van de ketel met een losse Honeywell T6R thermostaat vanuit de woonkamer (vloerverwarming). Die staat altijd aan op 20 graden.
Op alle radiatoren op 1e en 2e verdieping zitten nog Evohome HR-90/HR-92 thermostaatknoppen die aangestuurd worden door een Evohome bedieningspaneel. Dit bedieningspaneel is alleen
niet aangesloten op de ketel.
Als ik warmte wil op bijvoorbeeld de werkkamer zet ik in Evohome (op tijd) de temperatuur omhoog. Evohome zet dan de HR-92 op die kamer open en stuurt een signaal naar de ketel dat alleen nooit aankomt. Maar zolang het nog geen 20 graden is op de werkkamer blijft in ieder geval de radiatorknop openstaan. De vloerverwarming heeft zeker op koude dagen regelmatig warmte nodig en daar surft de werkkamer dan op mee. Om de afgifte van de radiatoren wat te verbeteren heb ik op de radiatoren die inderdaad af en toe aan gaan (eigenlijk alleen de werkkamer) ventilatoren geplaatst.
in de badkamer staat de temperatuur altijd op 22 graden dus die lift altijd mee met de vloerverwarming en is het eigenlijk altijd comfortabel.
Mijn verbruik is in de tussentijd behoorlijk gedaald van 1700m3, naar 1500m3 naar dit jaar 1300m3. Die 1700m3 was een uitschieter in mijn ogen veroorzaakt door het gedrag van Evohome waardoor mijn ketel continu aan het pendelen was en heel veel gas verstookte om een enkele kamer te verwarmen. De 1500 naar 1300 verlaging heeft te maken met thermostaat van 21 graden naar 20 graden verlagen.
Voordeel, supersimpel in te regelen, geen gedoe met 2- of 3-wegkleppen die niet doen wat ze moeten doen of niet tegelijk opengaan waardoor je ketel gaat pendelen.
Nadeel, het duurt wat langer voordat een losse kamer op temperatuur is, maar als je 's avonds weet dat je de volgende dag thuis werkt, is dat prima in te plannen.
Ik ga niet meer terug, te veel gedoe en voor mijn gevoel is mijn systeem nu veel beter in balans en zuiniger dan als ik Evohome de scepter laat zwaaien.
[
Voor 10% gewijzigd door
vanenkelen op 08-12-2023 11:58
]