Maar een koopwoning rendeert niet echt. Sure, je kunt goedkoper gaan wonen. Maar dit is eigenlijk zo'n beetje de enige manier.
Is dat dan fair? Moeten we mensen hun huis uit trappen omdat in de 40 jaar dat ze er misschien gewoond hebben, de grondprijs door het dak gegaan is? Die bakstenen gaan ze in ieder geval niet kunnen eten, dus zolang ze er wonen, hebben ze niets aan dit vermogen

.
En dat zijn echt niet allemaal welvarende mensen. Je hoeft maar rond te kijken op funda om te zien wat voor armoe er ook aanwezig is tussen woningen van meer dan 1 miljoen. Van die leuke "kluswoningen". Daar zitten gewoon ouderen in/ vertrekken ouderen uit, die buiten de woning het helemaal zo breed niet hebben.
Daarmee is een vermogens getal in bredere zin dan ook helemaal zo interessant niet. Vermogen, een beetje afhankelijk van de gehanteerde definitie omvat gewoonlijk ten minste financieel vermogen (het geld waar je daadwerkelijk toegang toe hebt (cash, spaarrekeningen, deposito's, beleggingen, etc.), woning (voor zover afbetaald in ieder geval). Daarnaast omvat het ook nog wel eens het opgebouwde pensioen, en zelden worden waarde objecten meegewogen.
Maar zelfs in data waar bijvoorbeeld al enkel wordt gekeken naar financieel vermogen, zoals het CPB dit bijvoorbeeld doet, wordt er niet gekeken wat hier aan vast hangt. Van deze groep 1.5% van Nederland met een financieel vermogen van meer dan 500.000, wat zijn dit voor mensen?
- Mensen met een koopwoning, goed pensioen en daarbovenop ook nog eens 500k?
- Mensen die een koopwoning hadden, deze verkocht en nu in een kleine flat (huur) zitten?
- Mensen die geen pensioen opbouwen via een pensioenfonds?
- Mensen die bijvoorbeeld wegens een echtscheiding tijdelijk in huur zitten nadat de woning verkocht is?
Zeker die laatste categorie is natuurlijk interessant om te weten. In Nederland heeft zo'n 20 - 25% een pensioenvermogen van circa 300k of meer, zie ook:
https://www.cpb.nl/sites/...se-huishoudens-update.pdf
Indien je dus niet gebruik maakt van een pensioenfonds, maar dit dus zelf verzorgd, ga je dus per definitie meer financieel vermogen opbouwen.
Kijken we namelijk strikt naar het netto vermogen >500k, dan is dit helemaal zo uitzonderlijk niet. Bijna een kwart van Nederland voldoet hier aan. Sterker nog, met een mediaan inkomen is er tussen 60 - 69 jaar gemiddeld genomen al sprake van een netto vermogen van meer dan 500k. Je moet met pensioenopbouw aardig je best doen hier niet aan te komen, want het pensioenvermogen alleen is dan namelijk al bijna 400k.
Maar ben je dan rijk te noemen met bijvoorbeeld een huis van 250k in je bezit, 10k euro op de bank en je pensioen? Nee, niet echt.
Idem dito, indien je géén pensioen opbouw hebt gehad, in diezelfde woning zit, 10k euro op de spaarrekening hebt staan en 300k aan belegd vermogen hebt. Ben je dán rijk te noemen? Strikt genomen is je netto vermogen in dit geval eigenlijk nog lager. Het vermogen is enkel en alleen iets meer liquide dan een pensioenvermogen. Maar moet je daarvoor afgestraft worden zoals eerder in dit topic werd voorgesteld? Mijns inziens in ieder geval dus niet.
En je ziet, logischerwijs, dat binnen de populatiecijfers van het CPB zelfstandigen dus ook minder pensioenopbouw hebben dan werknemers en vermogen dus elders hebben zitten. Maar tegelijkertijd is ook te zien dat ondanks dat dit vermogen elders zit, ze onder de streep echt niet ineens extreem rijk zijn. Sterker nog, er zit nauwelijks verschil tussen op populatieniveau.
Je gaat dan ook enkel en alleen verder verschralen door op de wijze te gaan belasten uit passief inkomen zoals eerder voorgesteld. En de echte rijke lui die je hiermee dus wenste te raken, die vertrekt dan toch wel.
En wat voor aantal mensen hebben we het dus überhaupt al over met daadwerkelijk beleggingen >500k. Gaan we kijken naar de consumentenmonitor van de AFM:
https://www.afm.nl/nl-nl/...ljoen-mensen-aan-beleggen
Bijna 2 miljoen beleggers in Nederland. Maar op basis van hun steekproef ongeveer een kwart <5.000 euro, bijna 60% tot 25.000 euro. En slechts zo'n 1 op de 10 meer dan 100.000 euro.
Een verder onderscheid wordt niet gemaakt, maar gezien de mate waarin dit afneemt, zal het mij verbazen indien het meer dan 1% gaat zijn.
Zeker gezien de data van het CPB aantoont dat slechts 1.5% van de bevolking überhaupt een financieel vermogen heeft van meer dan 500k, dus dit is de max (met de veronderstelling dat
iedereen belegt).
En tevens laat het CPB zien dat onder mensen met een hoger netto vermogen de verdeling van financieel vermogen niet wezenlijk anders is, m.a.w., naast huis en pensioen zijn mensen met een hoger netto vermogen in Nederland niet waarschijnlijker om vaker spaargeld op te bouwen dan de rest van de bevolking. Dus is het plausibel dat ook hier ongeveer 1 op de 8 zal beleggen.
Dan hebben we het dus over zo'n 0.2% van de bevolking. Zelfs dan zal vermoedelijk nog niet eens alles belegd zijn.
Dus waar hebben we het dan nog over. Behoudens een zielig gevoel van jaloezie gaat dit natuurlijk geen verschil maken.
Wat veel meer een verschil gaat maken is om simpelweg te beginnen met de stop van woningen als beleggingsobject. En dat is toch echt iets dat de overheid zal moeten doen. Want beleggen is één ding. Maar geld binnen harken in de vorm van torenhoge winsten op basis van maandlasten van een ander? Dat is natuurlijk het andere uiterste. Verhuur van woningen zou zonder winstoogmerk moeten zijn. Een dak boven je hoofd is tenslotte toch een redelijk basis recht (als je het mij vraagt, mocht dit niet zo zijn). Maar dat gaat natuurlijk alleen werken indien de overheid dit in eigen hand neemt dan wel zeer strikte voorwaarden creëert om winst maximalisatie tegen te gaan.