Ben geen trainer en ook geen bio mechanicus, maar heb uiteraard wel e.e.a. meegemaakt, dus met "mijn beperkingen" een poging om wat zaken aan te kaarten. Leer ik zelf ook weer van...
Verantwoord uit je comfort-zone stappen om zo'n doel te bereiken gaat pas op als je het ook echt aan kunt, dus "be prepared" bent....
Tja.. hoe raak je dan " be prepared."..
Das bepaald niet eenvoudig, veel van de punten die jullie al genoemd spelen een rol.
En dan heb je ook nog de natuurlijk aanleg om dingen makkelijk te doen, dat scheelt enorm in de hoeveelheid kracht die nodig is, immers het gaat super efficiënt. Ik zit daar zelf ergens tussen in, geen super aanleg, maar wel aardig en de kracht is ook behoorlijk maar ik reken mij daar niet bij de supers destijds.
Dus probeer erachter te komen wat je bent en waar je tekort komt.
En een hele belangrijk is core stabiliteit, je kunt qua benen supersterk zijn maar als jouw core nok is kun je geen efficiënte overbrenging van die kracht naar voortstuwing= snelheid omzetten., Immers.. je hebt er een zwakke schakel in zitten. Dus de krachttraining/ de loopschool oefeningen, beiden zeker 2x per week. De krachtoefeningen puur o.b.v. het eigen lichaam af en toe een halterje van 1 of 2 kg, deed ik gewoon thuis en begon toen het journaal begon en dan 30-45 min max. Niks geen heel groot gewicht wegdrukken met de benen in zulke toestellen, dat is voor sprinters en zo... das een totaal andere school... daar krijg je als langere afstandsloper veel te dikke benen van.
En... een goede core stabiliteit helpt je ook een goede houding aan te nemen, zoals niet inzakken, niet te ver voorover lopen, etc.
En dan komt nog de landing met de pezen/spieren. Des te meer voorspanning je kunt houden op dat systeem des te korter de contacttijd is bij het afzetten op de grond.
Het wordt dan tik-tik-tik-tik... i.p.v. boem-boem-boem-boem.... Je danst haast over het parcours i.p.v. dat je" moddert". Danstechnieken kunnen dus ook de stijl verbeteren (eigen ervaring).
Hoe werkt dat die korte contacttijd met de grond? Als je die techniek beheerst sla je veel potentiële energie op in je spieren en pezen, waardoor je bij de landing dit meteen kunt gebruiken om door te stappen, wat de contacttijd dus sterk verkort. En verkorten betekent dat je beter op snelheid kunt komen en blijven. Land je met relatief slappe spieren dan heb je eerst tijd nodig voordat je een redelijke stap kunt maken dus de contacttijd neemt ontzettend toe, allemaal tijd die af gaat van de tijd die je nodig hebt om snel te worden en snel te blijven lopen. De extreem: sprinters, die hebben super kort contact met de grond en dat is nu wel logisch na deze uitleg. Zij halen dus de hoogste snelheid van de hardlopers op de baan.
Hoe land je? Ben je een haklander... vergeet het je komt nooit boven een bepaalde snelheid uit. Bij 18 km/u heb je echt geen tijd meer daarvoor... dus je zult dat
GELEIDELIJK moeten aanpassen.
Pas op: voorvoetlander lijkt dan het snelst maar is dat alleen als je de techniek heel goed beheerst en jouw pezen en spieren het aankunnen...
Anders wordt het een middelvoetlanding of iets ertussen (de voorvoetlanding).
Tja, dan denk je dat je mss al bent... hmmm dan begint het pas...immers je moet het ook nog allemaal maar toe kunnen passen. Hoe jonger je bent en hoeveel feeling je hebt met de materie hoe makkelijker het zou moeten gaan.
Vervolgens wil ik iedereen maar vooral ook de talenten.... nog een andere boodschap mee geven in willekeurige volgorde : de intrinsieke motivatie / de psychologische druk die je jezelf oplegt of ben je op de juiste manier relaxt? / de omstandigheden (privé/werk-werkdruk/etc), blessures en hoe ga je er mee om / zelfreflecties / consequent maar niet overdreven kunnen, durven te trainen / omgaan met tussentijdse dipjes soms is het 1 achteruit en 2 vooruit... / zelfdiscipline bij trainingen / regelmatig wedstrijden lopen / niet in paniek raken tijdens een wedstrijd / afzien zonder ongezonde consequenties / EN.. niet te vergeten... een van de belangrijkste: geniet van het lopen (trainen/wedstrijden), anders kun je dit allemaal nooit opbrengen... / (etc.....
Waar begint het mee?
Je mag gerust een lange termijn wens/doel hebben, maar knip die eens op in realistische deeldoelen. Dat maakt het al eens stuk overzichtelijker. Raak niet meteen in paniek als je de 1e keer het niet haalt... je moest nog leren, je was iets te optimistisch, een mooi reflectie moment!
En : Mijd over-focusing!
Werk zoveel mogelijk in het nu: doe NU goed waar je NU mee bezig bent, laat je niet afleiden door een toekomstig opportunistisch gevoel. Dat verlamt echt!
Met deze NU-techniek heb ik in mijn 60e jaar nog een halve m in 1.29.27 gelopen terwijl ik vooraf op 1.31-1.32 gerekend had. Ik steeg boven mij zelf uit en heb behoorlijk vlak gelopen.
Die NU-techniek is geen trucje, maar echt bewezen. Eigenlijk Haarlemmerolie, je kunt het in principe overal toepassen waar je een doel wilt halen, thuis op je werk, etc....
Als je in een iets grotere groep loopt overweeg eens om een aantal euro's per persoon te lappen en een
sport psychologie clinic van een avond (ca 2 uur) te doen, iemand er voor uit te nodigen.
Heb zelf de
cursus van Merijn de Bruin via de WUR gedaan, dat waren 4 sessies, destijds gratis voor sportkaarthouders van de WUR. Nog steeds zo? Ben er weg.
Een paar praktische tips nog;
Zoek eerst maar eens uit wat je wilt en vooral wat je leuk vindt en waar je denkt/hoopt veel meer progressie mee te kunnen maken. als het concreet genoeg is maak alvast wat subdoelen en zo, zodat je beter voorbereid bent voor het volgende...
Zoek een club/groep, in ieder geval met een trainer waar je een goed gevoel hebt en hij/zij met jou als je vertelt wat je graag als nieuwe uitdaging zou zien. Dat kun je alleen goed vertellen en blijven vertellen als de omstandigheden en de intrinsieke motivatie goed zijn, anders gaat dat niet lukken of erg moeizaam.
Zit je bij de verkeerde club, gooi nu niet meteen je oude schoenen weg maar maak een overzicht wat een andere club in de buurt je nu echt op gaat leveren... Immers mogelijk verder weg, andere trainingstijden dan nu, etc...
Maak zaken op tijd bespreekbaar, blijf er niet mee lopen, das nekt je op den duur....
Zorg dat je goed begrijpt wat je aan het doen bent. Mis je dat in het begin, maar je wilt het wel leren. prima... dan komt het meestal vanzelf wel.
Waarom? er zijn momenten dat je trainer er niet is... en je toch best even een serieuze beslissing moet nemen en het liefst resoluut. Besef dan vooral ook dat een dagje rust ook een goede training is... beter dan jezelf naar de kl*ten lopen....
En dan nog dit, last but not least: een hele goede nachtrust is de allerbelangrijkste training.... immers hoe beter je herstelt hoe beter alles gaat dat daarna komt. Niet alleen voor het lopen, maar ook voor thuis & het werk .. ze zullen blij zijn met jouw energieke aanpak i.p.v. dat je uitgeteld op de bank zit of achter je bureau hangt...
Pff het is toch langer geworden dan ik gedacht had...
edit: Merijn heeft er een paar videos neer gezet.
https://www.bureauoptimaalpresteren.nl/video/
De 2e video geeft wel een mooie indruk van de mentale aspecten.
Onze clinic sessie was vergelijkbaar tav dat onderdeel met dien verstande dat de groep wat kleiner was en we de nodige opdrachten kregen (over 4 sessies gerekend).
Best lang die 2e video... scheelt je een clinic...

alleen krijg je nu geen antwoord als je nu wat vraagt ....
Wat leesvoer bij mentale aspecten en ACT
Kan me niet meer herinneren of ACT in video 2 zat (nog eens terugkijken), wij hadden hem iig wel erbij zitten. ACT en mindfulness helpen je omgaan met negatieve gevoelens, spanningen, etc.
Momenten van zelf-reflectie maar ook pure rust zijn enorm belangrijk.
Kijk we zijn dan wel geen prof-atleten, maar doen het er "even" bij ... bij gezien/relatie/werk/etc...
Dat kan ook dit soort problemen oproepen. We zijn niet van steen...
Dit geeft wellicht wel wat toelichting waarom ik er wat nadruk op zulke aspecten legde.
[
Voor 6% gewijzigd door
route99 op 21-08-2018 23:52
]