Garmin Forerunners (GPS sporthorloges)
Welkom in dit topic over de Forerunners van Garmin (met GPS). Deze reeks sporthorloges is speciaal geschikt om, via gps, allerlei gegevens te verzamelen en tijdens het sporten te tonen. De horloges zijn voornamelijk ontwikkeld om mee hard te lopen en te fietsen maar zijn ook prima bruikbaar tijdens andere sporten (zeilen, skeeleren, kanoën, skiën, snowboarden; eigenlijk alles waarbij je een afstand aflegt gedurende een bepaalde tijd dus). Dit topic is bedoeld om een overzicht te geven van wat er allemaal mogelijk is met de verschillende horloges en om een overzicht te verzamelen van tips en trucks omtrent het gebruik ervan.Deze topicstart zal in eerste instantie met name gericht zijn op de 205/305 serie aangezien ik zelf een 305 heb en dit het enige horloge is waar ik ervaring mee heb. De functionaliteit ontloopt elkaar op veel punten echter niet enorm dus de informatie zal ook voor andere versies waardevol zijn.
Reviews
Overweeg je een Forerunner aan te schaffen en ben je op zoek naar een goede review? Zoek niet verder! Een triatleet uit de USA heeft echt geweldige reviews geschreven voor bijna alle types (en gebruikt ze zelf ook dagelijks). Hier vind je deze reviews: http://www.dcrainmaker.com/2007/01/product-reviews.htmlAls je specifiek twijfelt tussen de Garmin Forerunner 305 en Forerunner 310XT kan je mijn eigen (lees: MrAcid's) review lezen: http://www.maartensport.n...vs-garmin-forerunner-305/
Hoe verschillen de verschillende types van elkaar?
Het lijkt me niet nodig om hier een overzicht te geven van ALLE features. Het meest actuele aanbod (en een overzicht van alle features) vind je op de Garmin site.Hier een overzicht van de belangrijkste verschillen die ik ben tegengekomen voordat ik uiteindelijk de 305 kocht. Ik vraag me af of ze bij Garmin zelf nog snappen hoe het productaanbod precies is ingedeeld: wat mij betreft is het echt een zooitje.
310XT | 205/305 | 405/405CX | 110 |
---|---|---|---|
Meest complete en uitgebreide variant. Belangrijkste verschil met de andere horloges is dat deze waterdicht is tot 30m waardoor hij gebruikt kan worden tijdens het zwemmen (handig voor triatleten!). De data van de 310XT kun je draadloos overzetten naar je PC/Mac. Qua uiterlijk is deze versie iets minder groot dan de 205/305. | De 305 is maar tot 1m waterdicht en daarmee niet geschikt om tijdens het zwemmen te gebruiken. De 205 is identiek aan de 305, behalve dat je de 305 kunt gebruiken met een hartslagmeter (wordt meegeleverd). | De 405/405CX heeft meer een horlogevorm dan de 305 en wordt daarnaast bestuurd door middel van een aanraakgevoelige rand om het horloge, in plaats van met fysieke knoppen. De data van de 405/405CX kun je draadloos overzetten naar je PC/Mac. | De 110 is het (net nieuwe) instapmodel van de Forerunners serie. Belangrijkste verschillen zijn: minder datavelden tijdens het lopen en geen intervaltrainingen en andere geavanceerde work-outs. Dit horloge mikt, meer dan de andere horloges, op de "niet-geek". |
Sporten met je Forerunner
Wedstrijd en gewone training
In het kort:- Aanzetten
- Wachten op satellieten
- Start
- Kilometers maken
- Stop
- Reset (3 seconde)
In principe is het een kwestie van je Forerunner aanzetten, wachten tot er GPS signaal is (ongeveer 30-60 seconde), op start drukken en lopen maar! Op het scherm krijg je informatie over de tijd die is verstreken sinds je gestart bent, je huidige tempo (in min/km) en de afgelegde afstand. Deze velden zijn overigens allemaal instelbaar. Als je liever ziet wat je huidige hartslag is (mits je een hartslagmeter om hebt en je Garmin dit ondersteunt), hoeveel calorieën je verbrand hebt, hoe snel je laatste kilometer was of hoe laat het nu is: het kan allemaal (en nog veel meer). Je kunt zelf 4 (of minder) velden kiezen die moeten worden weergegeven. Ook kun je meerder "schermen" maken waar je tussen kunt schakelen tijdens het sporten. Hetzelfde idee als meerdere bureaubladen op een PC/Mac.
Aan het einde van je training/wedstrijd druk je op stop. De timer stopt, er worden geen nieuwe GPS gegevens meer verzameld en je bent in principe klaar. Nu reset je de timer, zodat de gegevens worden opgeslagen. Alle verzamelde gegevens kun je nu terugkijken op je Forerunner (Mode > History). Het is, wat mij betreft, echter veel interessanter om de gegevens via de PC/Mac terug te kijken.
Intervaltraining
Hier zijn een aantal mogelijkheden voor. Je kunt op basis van een aantal verschillende combinaties een intervaltraining opzetten (afstand/rusttijd, afstand/rustafstand, tijd/rusttijd en tijd/rustafstand). In het voorbeeld ga ik even uit van afstand/rustafstand.In het kort:
- Aanzetten
- Wachten op satellieten
- Mode
- Training > Workouts > Interval > Dist/Rest Dist
- Kies de intervalafstand (bijv. 400m; dit is de afstand die je snel gaat afleggen) en de rustafstand (bijv. 200m; dit is de afstand die je gaat joggen/wandelen om te herstellen)
- Stel het aantal herhalingen in (bijv. 12x; je loopt dan 12x400m steeds gevolgd door 200m rust)
- Geef aan of je een warming up en cooling down wilt doen
- Druk op Done
- Druk op start om je intervaltraining te beginnen (of je warming up, indien je daarvoor gekozen hebt. Als je daarvoor gekozen hebt druk op je "Lap" als je klaar bent om de intervaltraining te beginnen)
- De activiteit stopt automatisch als je klaar bent met de ingestelde intervallen (tenzij je voor cooling down gekozen hebt, dan druk je helemaal aan het eind op stop)
- Reset om de data op te slaan (3 seconde ingedrukt houden)
Dus:
- Je drukt op start
- Je loopt 400m
- Op 380m (variabel afhankelijk van snelheid): *piep* *piep* *piep* *piep* *piep* *tududududuuuu* (bij die laatste zit je op 400m en kun je afremmen)
- Je loopt 200m rustig
- Op 190m (variabel afhankelijk van snelheid): *piep* *piep* *piep* *piep* *piep* *tududududuuuu* (bij die laatste zit je op 200m en zet je weer aan)
- Na de ingestelde hoeveelheid "repeats" hoor je een aantal afwijkende piepjes en ben je klaar!
Data analyseren
Meegeleverde software
Je krijgt een CDtje bij je horloge waarop de Garmin Training Center software staat. Daarnaast is er de mogelijkheid om gratis online al je activiteiten bij te houden. Ik gebruik beide, maar voornamelijk de online tool (Garmin Connect) is interessant. De software werkt overigens zowel op de Mac als op een PC. De PC versie lijkt (wat ik ervan gezien heb in screenshots) wel een stuk volwassener dan de Mac versie die vrij basic is. De software is echter wel "noodzakelijk" om workouts en courses in je Forerunner te programmeren. Daarover lager meer.Garmin Connect
Plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden. Dit is wat je er ongeveer van kunt verwachten:Overzicht van de informatie die er uit één keer hardlopen komt: Klik!
De "report" functies van Garmin Connect zijn wat beperkt. Als je echt "diep" in je data wilt duiken (hartslagzones, eetpatronen, calorie-inname, etc.) dan schijnt www.trainingpeaks.com een aanrader te zijn. Hier kun je ook gewoon je data uploaden vanaf je Forerunner. Net als op heel veel andere sites trouwens (het zijn "gewoon" GPX bestanden die je Forerunner uitspuugt, je zit dus niet vast aan Garmin Connect of de Garmin software die wordt meegeleverd).
Tips & Tricks
Snelheid weergeven tijdens het lopen (ipv pace)
Graham schreef op zondag 25 april 2010 @ 22:36:
Heb de mijne op Engelstalig gelaten...doe ik met alle apparaten die ik heb dus zo kan je de snelheid indicatie aanpassen. Settings > Running > Speed Units > Speed (mph, kph) heb ik hem staan. Bij jou staat hij vast op pace.
Datavelden die worden weergegeven tijdens het sporten aanpassen
Graham schreef op zondag 25 april 2010 @ 22:36:
Je kunt je datafields aanpassen he. Dus de velden die je tijdens het rennen bekijkt kun je geheel naar wens instellen. Dit is wel een goede post daarover, DC Rainmaker - Choosing your Garmin device data fields.
Automatisch tussentijden weergeven tijdens het lopen
Tijdens het lopen kun je standaard feedback krijgen over je snelheid (tempo). Hiervoor gebruik je de "auto lap" feature (Mode > Training > Training options > Auto Lap). Ik heb deze zelf ingesteld op 1km. Wat er dan gebeurt is dat je elke kilometer een piepje hoort waarna het gemiddelde tempo op de laatste kilometer wordt weergegeven. Erg handig, want dan hoef je niet steeds op je horloge te kijken en heb je toch op gezette tijden feedback over je prestatie! Achteraf ook leuk om te zien als je de gegevens upload naar je PC/Mac hoe het verloop van je tempo was. Standaard staat dit uitgeschakeld.Goede verbinding maken met je hartslagmeter
Zelf heb ik dat soms mijn hartslagmeter (met name tijdens het fietsen) vreemde waardes weergeeft. Meestal komt dit doordat de geleiding in de hartslagmeter niet goed is. Maak daarom voordat je de hartslagmeter om doet de hartslagmeter even vochtig (kan met water maar ik doe het zelf altijd met spuug). Hierdoor heb je in het begin direct een goed contact. Later wordt het contact automatisch al beter doordat je gaat zweten.Voor tijdens het fietsen gebruik ik een geleidende gel omdat ik problemen bleef hebben met onnauwkeurige hartslag.
Batterij hartslagmeter verwisselen
De batterij van een eventuele hartslagmeter kun je gewoon zelf verwisselen. Spreekt allemaal redelijk voor zich. Nog wel een goede tip uit het boekje waar ik zelf overheen gelezen had:Rhapsody schreef op maandag 26 april 2010 @ 09:36:
Als je op een gegeven moment de batterij moet/wilt vervangen van de hartslagmeter (o.a. bij de Forerunner 305), vergeet dan niet om na het eruithalen van de oude batterij een minuut te wachten voordat je de nieuwe batterij er in stopt. Dit heeft te maken met het feit dat de hartslagmeter even gereset moet worden.
Meer tips?
Op mijn eigen blog heb ik een overzicht van nog een aantal Garmin Forerunner tips.Handige programma's
Naast de meegeleverde software is er ook software van derde partijen.SportTracks
SportTracks is een logboek ontworpen voor sporters die een GPS-apparaat hebben, dit is dus niet alleen geschikt voor hardlopen maar in dit geval gaan we er wel vanuit.Website: http://www.zonefivesoftware.com/SportTracks/
Handige plugins:
Elevation correction: hoogtecorrectie.
Accumulated summary: gegevensoverzicht maken van verschillende workouts samen.
Apply Routes Plugin: o.a. Voor de combinatie met google Earth en andere (online) plattegrondprogramma's.
Screenshot:
rubiTrack (Mac OS X)
Voor Mac gebruikers is Sporttracks helaas niet beschikbaar. Een erg goed alternatief is rubiTrack. Op mijn website heb ik daar een uitgebreide review van geschreven: http://www.maartensport.n...lyseren-rubitrack-mac-os/Tot slot
Ik heb mijn Garmin Forerunner 305 nu bijna een maand en heb het idee dat ik nog lang niet alles ontdekt heb. Er komt in de toekomst dus zeker een update van deze TS als ik meer interessante dingen ontdek!Updates
23-04-2010: Eerste versie geplaatst.26-04-2010: 3 nieuwe tips (datavelden aanpassen, snelheid weergeven in plaats van pace tijdens lopen en het verwisselen van de batterij van de hartslagmeter)
26-05-2010: Xaverius toegevoegd als mede-auteur!
[Voor 26% gewijzigd door MrAcid op 06-06-2011 15:21]