Toon posts:

Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 5 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 107 Laatste
Acties:
 • 539.331 views

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • onetime
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online

onetime

 • mrmrmr
 • Registratie: April 2007
 • Niet online

mrmrmr

 • Gasschuif
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 18:25

Gasschuif


.
Inhoudsopgave
Voorgaande delen:
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV)
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 2
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 3
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 4
.

Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit, en worden ook wel PhotoVoltaics (Eng) (Afk. PV) of Foto-voltaïsch (Ned) genoemd.

Om elektriciteit genererende zonnepanelen goed te (leren) onderscheiden van warmte producerende modules die ook wel thermische zonnecollectoren of zonneboilers worden genoemd, is het handig om, indien verwarring in een bepaalde context kan worden verwacht, gebruik te maken van de meer specifieke term "zonnestroompanelen" (of simpelweg PV bij de kenners) voor het eerstgenoemde type.

Er bestaan ook combinaties van de twee (PV en zonnecollectoren), en deze worden PVT (T voor thermisch/thermal) genoemd. De ogenschijnlijke voordelen zoals een potentieel hoger totaalrendement wegen in de praktijk meestal niet op tegen de nadelen zoals een hoge prijs en een relatief lage temperatuur van het water.

Communicatie tussen Tweaker Freemann en een bedrijf dat dergelijke producten maakte is te lezen in de openingspost van het zonneboilers topic.

.

Het begin van het gebruik van zonnepanelen vind zijn oorsprong in de jaren '60 in de ruimtevaart. De toen gigantisch hoge prijs zorgde ervoor dat uitsluitend op plaatsen waar geen alternatief mogelijk was, voor zonnepanelen gekozen werd. Deze prijs was mede het gevolg van het gebruik van toen zeer exotische materialen. De ontwikkeling van techniek, ruimtevaart en elektronica hebben vervolgens gezorgd voor verdere ontwikkeling naar meer gebruikelijke materialen (tegenwoordig voornamelijk silicium), verhoging van het rendement en een geleidelijke prijsdaling vergelijkbaar met de prijsdaling van elektronica. Dit leidde ertoe dat geleidelijk het gebruik van zonnepanelen binnen bereik van booteigenaren en luxe campeerders kwam.
In het begin van het stationair gebruik was de prijs van panelen nog dermate hoog dat het loonde om de panelen voor maximale opbrengst zoveel mogelijk op de zon te richten. Dit gebeurde met zogenaamde zonnevolgers of trackers. De steeds verder gaande daling van de prijs van de panelen zelf heeft ervoor gezorgd dat (sinds ongeveer 2010) het lonender is om eventueel meer panelen vast op te stellen. Daarmee worden de mechanische mankementen van trackers uitgesloten, en word het systeem zeer betrouwbaar.
Bij de vaste opstelling werd eerst de "ideale" zuid-opstelling met de hoogste totale jaaropbrengst gebruikt. Nu de prijzen nog verder zijn gedaald zijn ook Oost-West opstellingen rendabel geworden. Zowel omdat het dak nu eenmaal zo ligt, alswel om op die manier meer stroomopbrengst van een plat dak of ander oppervlak te kunnen krijgen. Met als bijkomend voordeel dat de opbrengst gelijkmatiger over de dag is verdeeld.
Auteur: onetime

.

Velen van jullie zullen wel eens kreten in de media gehoord hebben over het gigantische potentiaal van zonne-energie. Uiteraard is niet alles te winnen d.m.v. zonne-energie, maar als we slechts een fractie van het potentieel kunnen winnen zijn we al heel ver.

Een belangrijke indicator voor het succes van PV is het zogeheten grid parity. Grid parity wil ruwweg zeggen dat de prijs van PV kan concurreren met de lokale energieprijzen, dit is nodig om PV uit de niche te halen en de kritische massa te bereiken. Grid-parity is van regio tot regio verschillend, belangrijke factoren hierin zijn;
 • De instraling, dit bepaald de opbrengst (Hoger is positief).
 • De energieprijs. (Hoger is positief).
 • Aanschafsubsidies en feed-in tarieven.
Door grote prijsdalingen van PV de laatste jaren en de relatief hoge energieprijs in Nederland zijn er al instanties die claimen dat we grid-parity hebben bereikt en dit heeft het nieuws gehaald (bron: NOS).


Disclaimer: Alleen voor het idee van grid-parity grafiek, geen reële weergave (meer)

Prijsontwikkeling PV: PVX spot market price index solar PV modules


groothandelsprijzen ex BTW
Gemaakt door Anton Boonstra vanuit gegevens van de website www.solarserver.com

Leesvoer:
EPIA Global Market OutlookSiteRapport
IEA Technology roadmapSiteRapport
Greenpeace Energy [R]evolutionSiteRapport

.

Het is niet allemaal goud onder de zon dat blinkt, er zijn ook punten van aandacht. De voornaamste kritiekpunten en mythes worden hieronder besproken door middel van stellingen.
 • De fluctuaties in de output van PV zorgen voor instabiliteit op het net.
  Zonnestroompanelen produceren hun maximum vermogen bij volle zon-instraling, bij lage zon-instraling of bij bewolking wordt minder elektriciteit geproduceerd, en 's nachts is de productie nul. De variaties tussen de seizoenen zijn aanzienlijk; tussen zomer en winter zit gemiddeld een factor 6 tot 10. Zolang zonnestroom nog op vrije kleine schaal wordt ingevoed is dat geen enkel probleem, de fluctuaties passen dan nog prima in de normale net-flutuaties. Daarbij komt nog dat de onverwachtte fluctuaties door wolken vooral op kleine schaal lokaal plaats vinden en zich op grotere schaal uitmiddelen. Op grotere schaal is de weersverwachting een goede voorspeller, en kan er dus prima rekening mee worden gehouden. Zou het aandeel ingevoede zonnestroom te groot worden dan zal geïnvesteerd moeten worden in energie-opslag, demand management, en/of meer load-shaping en peaker centrales. Enige seizoens off-set kan bewerkstelligd worden door windenergie, aangezien deze het meest opbrengen in de winter, als PV weinig opbrengt.
  De Duitse netbeheerders waren van te voren bang voor de netstabiliteit bij de zonsverduistering van 20 maart 2015. Dat is uiteindelijk probleemloos verlopen. Ook hebben ze in Duitsland een dag gehad dat >50% van de electra van solar kwam.
  Denemarken heeft een dag gehad dat wind en solar samen meer dan 100% opleverde. Resulterend in export.
  bbc 10 september 2014 15:20
  [...] In de UK [...] Na de uitzending van Eastenders gaan daar ineens 1,75 miljoen waterkokers aan. Leuk filmpje.
  http://www.bbc.co.uk/britainfromabove/stories/people/teatimebritain.shtml
 • De fluctuaties in de output van PV zorgen voor hogere stroomprijzen.
  Onderzoek naar de impact op de kostprijs van 'intermittent' duurzame energie bij een hoge penetratiegraad kwam tot de conclusie dat tot 20% er nauwelijks effect is op de kostprijs, maar daana significant stijgt. In Nederland overstijgt dit niet meer dan luttele procenten, dus vooralsnog hoeven we hier niet bang voor te zijn. In Nederland zitten we (op moment van spreken, 2013) pas op 0,08% volgens deze berekening. In Duitsland zitten ze pas op bijna 4%. antonboonstra in "Duurzame Energie deel 18"


  [...]


  Bron: Exploring the impact on cost and electricity production of high penetration levels of intermittent electricity in OECD Europe and the USA, results for wind energy

  Aanvullen door meldingen van hevige schommelingen in de stroomprijs in Duitsland? ...
 • Het kost meer energie om PV panelen te produceren dan dat ze ooit opleveren.
  Dit is absoluut niet waar. Een maat om aan te geven hoe de primaire energiekosten zich verhouden tot de opbrengst is de Energy Pay Back Time (EPBT). Voor PV lag dit in 2006 tussen de 2,5 en 3 jaar voor midden-Europa (afhankelijk van waar het systeem ligt) en kristallijn Si PV (meest gangbaar), inmiddels (was toen de verwachting) zal het rond 1,5 jaar liggen omdat het gros van de energie in de winning en purificatie van silicium zit, en daar is een enorme vooruitgang geboekt in efficiëntie en economies of scale de laatste jaren [bron?]. PV panelen van 20 of 30 jaar oud draaien nog steeds zonder veel degradatie, en de verwachting is dat deze het nog lang uithouden. De techniek heeft niet stil gestaan, dus dat zal waarschijnlijk alleen maar beter zijn geworden.
 • Aanslag op zeldzame aardmetalen.
  Kristallijn Si bestaat voornamelijk uit Si (ook het glas ;) ), een heel klein beetje Boron en Fosfor doping. Minimale hoeveelheden opgedampt zilver voor de backreflector. En nog wat koper voor de busbars e.d. Aluminium frame.
  Voor thin-film panelen (CIGS) Koper Indium Gallium Seleen of (CdTe) Cadmium Telluur. Of Amorf Silicium.
.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en leveren gelijkstroom. Er zijn daarin ruwweg 3 categorieën te onderscheiden:
 • Volledig autonome systemen.
  Ook wel eiland-systemen genoemd. Deze systemen staan los van het elektriciteitsnetwerk, en gebruiken doorgaans accu's voor het bufferen van energie. De energie die overdag bij zonnig weer wordt geproduceerd wordt dan opgeslagen in accu's, zodat elektrische apparatuur 's avonds en bij bewolkt weer gebruikt kan worden. Omdat dit veel duurder is dan netinvoeding wordt het eigenlijk alleen toegepast als het niet anders kan. Dit soort systemen worden bijvoorbeeld op (zeil)boten gebruikt, afgelegen plekken, of landen met een extreem instabiel grid.
 • Netgekoppelde systemen.
  Deze systemen zetten de gelijkstroom uit zonnepanelen om naar wisselspanning, en voeden deze (na aftrek intern gebruik) in het elektriciteitsgrid in. Als de installatie op een woon- of bedrijfspand geplaatst is kan op een zonnige dag overdag de meter terugdraaien. 's Avonds of bij bewolkt weer wordt dan op normale wijze van netstroom gebruik gemaakt. Verreweg het meest populair in Westerse landen.
 • Backup systemen.
  Dit is een combinatie van beiden, als het grid wegvalt zullen de zonnepanelen i.c.m. accu's (of een ander opslagsysteem) elektriciteit kunnen leveren in het huis. Deze systemen zijn aardig aan de prijs vanwege de kosten van energieopslag, en de duurdere omvormers.
Zonnestroompanelen hebben een paar voordelen. Ze zijn eenvoudig van constructie, hebben geen onderhoud nodig en gaan erg lang mee. Ze zijn stil, stoten geen schadelijke stoffen uit en doordat ze geen bewegende delen hebben vallen ze meestal niet zo op. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor gebruik in stedelijk gebied, dus op woonhuizen of bedrijfspanden.

Zonnestroompanelen produceren hun maximum vermogen bij volle zon-instraling, bij lage zon-instraling of bij bewolking wordt minder elektriciteit geproduceerd, en 's nachts is de productie nul. De variaties tussen de seizoenen zijn aanzienlijk; tussen zomer en winter zit gemiddeld een factor 6 tot 10.

.

In de rest van het verhaal zal uitgegaan worden van netgekoppelde systemen, omdat deze verreweg het meest populair zijn in Nederland.
Een 'standaard' zonnepanelen systeem bestaat uit de volgende onderdelen:
 • De zonnepanelen zelf.
 • Montagemateriaal voor de zonnepanelen.
 • DC en AC bekabeling, pvc buizen, e.d.
 • De netgekoppelde omvormer die de DC spanning omzet in AC spanning op het elektriciteitsnet.
 • Eventueel logging van de opbrengst. Vaak zit dit in de omvormer, maar om verschillende redenen kan er voor worden gekozen om extra/extern te loggen. Dit topic gaat hierover: Datalogging: PV systemen
Enkele belangrijke zaken zijn:
 • Een energiemeter die terug kan draaien, of de teruggeleverde energie apart registreerd.
 • Er mag niet meer dan 2000W ingevoed worden op een groep die ook wordt belast door afnemers (verbruikende apparaten). Wil je meer invoeden dan moet er een aparte groep aangelegd worden. Zie kopje electrotechniek
 • De oriëntatie van het dak. De azimut (Windstreek) en zenit hoek zijn hier van belang.
 • Schaduwwerking obstakels.
Als je niet van plan bent om zelf te gaan knutselen, of niet het dak op durft/kan, dan kan je het laten doen. In de Solar Top 50 staan een aantal leveranciers; http://www.top50solar.nl/
( Wellicht nog aan te vullen met een overzichtsplaatje van een voorbeeldsysteem)

.

Een zonnecel wordt gemaakt van een halfgeleidermateriaal dat elektriciteit levert zodra er licht op valt.
Voor de huidige zonnecellen is silicium het meest gebruikte halfgeleidermateriaal.
Daarmee kunnen drie typen zonnecellen gemaakt worden:
 • Monokristallijn zonnecellen

  Monokristallijn zijn vervaardigd uit siliciumplakken, die uit een groot donkerblauw “monokristal” zijn gezaagd. Dat kristal is gecontroleerd afgekoeld, waardoor een gelijkmatige structuur is ontstaan. Dus ook een gelijkmatige kleurstelling
 • Polykristallijn zonnecellen

  Polykristallijn (of multikristallijn silicium) worden gegoten en vervolgens gezaagd. Dit is een ander proces dan dat van de monokristallijne cellen. Tijdens het stollen ontstaan verschillende kristallen die het materiaal een onregelmatig geschakeerd aanzicht geven. Het rendement van polykristallijne cellen ligt iets lager (circa 2%) dan dat van monokristallijne cellen. Het zonnepaneel heeft een blauwe kleur
 • Amorf silicium cellen

  Amorf silicium cellen worden opgedampt op een ondersteunend materiaal. De opbrengst is niet zo hoog, maar veel goedkoper. Voordelen zijn het lagere materiaalgebruik, de continue productie met laag energieverbruik, en de mogelijkheid ze te plaatsen op grote oppervlaktes op goedkope dragers, zoals een dakbedekking
Auteur: swapevent

.

De omvormer is één van de twee belangrijkste onderdelen van je installatie. Je wilt licht omzetten in DC en vervolgens in AC wat je thuis kan gebruiken. Hoe betrouwbaarder en efficiënter dit gebeurt hoe hoger je rendement. Zolang de omvormer tussen de 70% en 130% van het aangesloten Wp vermogen is kan dit goed genoeg zijn. Dat komt doordat het slechts zelden gebeurd dat de zoninstraling echt hoog is. Zie in het stukje verderop over mogelijke piekverliezen met name de daar genoemde analyse van antonboonstra.
Bij een Oost-West opstelling kan eventueel vanaf 60% al genoeg zijn omdat Oost en West op verschillende momenten hun maximale opbrengst hebben. Dit kan echter zijn weerslag hebben op de levensduur van de dan relatief zwaar belaste omvormer. Omdat electronica boven de 30o voor iedere 10o in levensduur halveert is het een goed idee een extra (temperatuur geregelde) fan op de omvormer te richten. Hoe beter de omvormer past bij de panelen, hoe lager je prijs/Wp. Kies een omvormer welke past bij je set én je toekomstplannen. Aangezien er in België een belasting is op het omvormer vermogen, is het daar beter om een relatief kleine omvormer te plaatsen.
Auteur: twixx edit: onetime
.
String omvormers
Een string-omvormer maakt van je panelen in serie AC stroom. Stringomvormers zijn doorgaans relatief goedkoop per Watt (al worden ze snel duurder per Watt bij vermogens minder dan 1,5 kW), en hebben een relatief hoge efficiëntie. Het grote nadeel van string-omvomers is de gevoeligheid voor (gedeeltelijke) schaduw. Als er schaduw op één paneel valt, en dus significant minder opbrengt, dan zullen alle panelen terugvallen naar het niveau van dat ene paneel. Zie het stukje verderop over schaduwwerking en bypass-diodes.
Dit is in te zien met de zogenaamde stroomwet van Kirchhoff1, die stelt dat de som van stromen van en naar een punt nul moet zijn (stroom zal niet accumuleren). Als één paneel minder stroom dan de rest produceert, zal de som op een punt in de string niet 0 zijn, en dat kan niet.
De string is dus zo 'sterk' als het zwakst producerende paneel.

1 Wikipedia: Kirchhoff's circuit laws


PV panelen in serie op een string-omvormer. Bron: Enecsys

Omvormers onderscheiden zich in kwaliteit, toepasbaarheid en mogelijkheden tot logging.

Enkele veel gebruikte merken en modellen.
MerkTypeAantal MPPTAC powerBijzonderhedenGebruikers
Power-One, nu ABBAll---
Power-OnePVI-3.023300 WattMax rendement 96,8% + MPP scan optie + RS485 + Stringsizer onlineWimlem
EffektaAll---
Effekta / G.E. / AblerexES420024kWEfficientie 96% voor lage stringspanning MPP 150-450V max 2200 Watt per MPPT-
FroniusAll---
FroniusFronius ig 1511500 WattCEC Efficientie 91,4%, veel opties dmv insteekkaarten, lage stringspanning-
FroniusFronius ig 30?2650 WattCEC Efficiëntie 92,7%, veel opties dmv insteekkaarten, lage stringspanningBarryH
KostalAll--Zeer geschikt voor hogere voltages (b.v. veel panelen op 1 string)-
KostalPiko 3,01?Efficientie 92,5%, DC switch, hoge stringspanning, webserver 24h-
KostalPiko 10,1???WoudseHoeve
MastervoltAll---
MastervoltSoladin 6001500WPopulair voor 3-paneel systemen! Gunstige prijs per Wp. Ouder type alleen uit te lezen via kabeltje van Mastervolt, naar seriele sub-D9, eventueel met converter USBAndre1973, jpm.lensen
Omnik1k/1k5/2k/2.5k/3k/4k/5k/6k/8k/9k/10k/...--Logging eenvoudig door std WiFi. let op: geen internetconnectie, geen logging (ook niet achteraf). Prijsbewuste keus.-
OmnikOmniksol-2.0k
-TL-DC-Wifi
12200 WattMasaman
OmnikOmniksol-3.0k
-TL-DC-Wifi
23400 WattBarryH
SMAAll--Kwalitatief sterk, verschillende modellen in IP65, t.b.v. logging extra module nodig-
SMA1300 TL11.3kWVoorzien van solar-switchtwixx
SMA2000 HF12kWCEC rendement 96,3 %databeestje
StecaAll----
StecaStecaGrid 5001500WCEC efficiëntie 94,5%-
StecaSteca 3000 coolcept1Efficientie 98%, hoge stringspanning, breed mpp bereik, DC switch, d/m/j logging, 24h uitleesbaarno_mercy7776


.
Micro omvormers
Micro-omvormers werken op paneelniveau, dat wil zeggen dat per paneel het vermogen van DC naar AC wordt omgezet. Micro-omvormers kosten doorgaans meer per Watt (al geldt dit doorgaans niet voor kleine systemen met een vermogen van minder dan 1kW) en hebben een iets lagere efficiëntie. Echter, er zijn een aantal specifieke voordelen:
 • Schaduw op één paneel beïnvloed niet de hele string. (De hoofdreden dat veel mensen met gedeeltelijke schaduw op de panelen voor micro-omvormers kiezen).
 • Modulair. Het is relatief makkelijk om je systeem in de toekomst uit te breiden door gewoon één of meerdere micro-omvormers met desnoods een ander type panelen bij te plaatsen. Een string-omvormer is gemaakt om rond een bepaald vermogen optimaal te functioneren.
 • Je hoeft geen plek te vinden voor een grote omvormer, de micro-omvormers plaats je (doorgaans) onder het paneel.
 • Je kan (meestal) de opbrengst per paneel zien en loggen, bij string-omvormers kan dit alleen per string.

PV panelen met micro-omvormers. Bron: Enecsys


Enkele fabrikanten en types:
Merk - typeLinkRichtprijs (incl. btw)AC powerCEC efficiencyBijzonderhedenGebruikers
AEconversion
- INV250
- INV350
Site
€ 252
€ 261

240W
330W

91.4%
91.8%
APS
- YC250
- YC500
- YC1000
[url="hhttp://www.apsmicroinverter.nl/"]Site[/url]
€ 145
€ 184
€ 325

250W
300W
900W

95.5%
95.5%
95.5%
10 jaarTFH
Enecsys
- Single
- Duo
Site
€ 170
/
€ 265
225W of 240W
450W of 360W

93,5%
20 jaar garantie
(mits gateway
actief is)
twixx
Enphase M215Site€ 125215W96,0%20 jaar garantie
Involar MAC 250Site€ 114235W
%
Power-one Aurora micro (nu ABB)Site€190
€215
250W
300W
%
SMA micro omvormerSiten.b.240W%

Aangevuld door Twixx, TFH, Onetime


.
Optimizers
Optimizers proberen de voordelen van string en micro-omvormer te combineren. Per paneel wordt een optimizer gebruikt om ervoor te zorgen dat één paneel in een string geen blokkade meer kan vormen bij gedeeltelijke schaduw. Optimizers werken dus nog steeds met een string-omvormer. De hoofdreden om voor optimizers te gaan is, net als bij de micro-omvormers, gedeeltelijke schaduw op de panelen. Vroeger was het prijsverschil tussen micro-omvormers en string-omvormers groter, en maakte dit optimizers bij grotere installaties (>2kW) vaak financieel gunstiger. Tegenwoordig ligt dit omslagpunt een stuk hoger door de relatief grotere prijsdaling bij micro-omvormers.


PV panelen met optimizers en een string-omvormer. Bron: Enecsys


.
Piekverliezen door het nemen van een te kleine omvormer
Door het nemen van een te kleine omvormer kunnen piekverliezen ontstaan.


Vermogensratio is het vermogen van de omvormer naar het Wp vermogen van alle panelen op de omvormer.

Het betreft een theoretisch model op basis van meetwaarden uit de praktijk in Nederland. (post antonboonstra). Uit dit theoretische model blijkt dat de verliezen door het nemen van een relatief kleine omvormer gering zijn. Analyse door antonboonstra

.

Informatie over montagemateriaal (Click-fit e.d.).
Er bestaan voor verschillende plaatsings oppervlakken verschillende montage materialen.
- platdak; vaak niet vast gemonteerd maar met ballast tegen wegwaaien beveiligd. Bij een Oost-West opstelling kan met relatief weinig ballast worden volstaan.
- pannendak; vaak met haken om dakpan en panlat heen gehaakt, soms aan dakbalken geschroefd.
- golfplaten of bitumen schuin dak; vaak met stok-schroef door de dakbedekking heen in de balken.
Auteur: onetime, nog uit te breiden...

.

Er zijn een aantal benaderingen van geïntegreerde panelen. Er zijn dakbedekkingsystemen waarbij de zonnecel nauwelijks zichtbaar in de dakpan is verwerkt en daken met geïntegreerde zonnepanelen. Een veel gebruikte term is BIPV (Building-integrated photovoltaics).

Farbikant/MerkTypeDaktype# cellen / stukmodule efficiencyWp/m2
EternitSolesia 40Leisteen-/10147Wp/m2
EternitSolesia 85Leisteen-/20175Wp/m2
EternitSolesia DominoPlatte pan-/22157Wp/m2
EternitSolesia StonewaldPlatte pan-/22152Wp/m2
Zep B.V.zonneceldakpanRode of zwarte pan2/-20,22%90Wp/m2
TeslaTuscan Glass TileRode dakpan1/-
TeslaSlate Glass TileLeisteen1/-
TeslaTextured Glass TileReliëfpan1/-
TeslaSmooth Glass TileVlakke pan1/-
RobisolIndak SysteemPanelen in dak
RobisolZonnedak systeemPanelendak
SolarCenturyC21eVlakke pan13,9%128-141Wp/m2
SolarCenturySunstationPanelen in dak16,5%<160Wp/m2
ViridianClearline PV16Panelen in dak16%<153Wp/m2
AliusSolarAEstheticaPanelen in dak
GSE IntegrationIn-Roof-SystemPanelen in dak
KingspanUnidekPanelen in dakpaneelkeuze
SCXSoloroofPanelen in dak
IRFTSEasy RoofPanelen in dak60 of 96paneelkeuze
UbbinkindakPanelen in dakpaneelkeuze
Renusol/IntersoleISSEPanelen in dakpaneelkeuze
SchweizerSolrifPanelen in dakdiv. panelen


.

.
Niet separate groep
Volgens de NTA 8493 mag er maximaal 2,25 Ampère terug gevoed worden op een niet separate groep. Dit is een groep die ook door verbruikers gebruikt kan worden. Deze begrenzing wordt bepaald door de gebruikte omvormer en niet door de zonnepanelen. Omvormers die hierop zijn begrenst zijn bijvoorbeeld de Soladin 600 en de Steca 500. Er zit dus geen beperking op het aangesloten paneel vermogen! Op een dergelijke omvormer sluit men meestal zonnepanelen aan met een totaal 'STC' vermogen tussen de 500Wp en de 1000Wp. Deze omvormers zijn standaard met een stekker op het stopcontact aangesloten.
Auteur: Dre

Update 2016 Volgens NEN1010 zou dit per 2016 2000W mogen zijn! Dit dan echter vast aangesloten en niet meer met een stekker. Voor bestaande situaties geldt bij de NEN1010 de versie van NEN1010 die bij de aanleg (van de installatie) gold. Wat inhoudt dat bestaande (stekker)omvormers volgens bovenstaande omschrijving gehandhaaft kunnen blijven.
Auteur: onetime

Per 2015-2 is er een update aangaande dit punt van NEN-1010 beschikbaar: Link
Kort gezegd komt het er op neer dat er 9,44A (~2000W) ingevoed mag worden op een gecombineerde eindgroep.
Dit volgens de tabel in de bijlage onder kolom 11. Note: De omvormer mag niet via een WCD (=WandContactDoos = stopcontact) aangesloten worden. Dit moet via een vaste verbinding, eventueel met een werkschakelaar ertussen.
Op een afzonderlijke eindgroep is een WCD wel toegestaan.

Update maart 2017 Wijziging invoeding eind groepen.

Volgend onderstaande link (zie hoofdstuk 55) is het niet meer toegestaan om op een bestaande eindgroep met verbruikers 2000 W in te voeden. Maximum is de oude situatie met 500 W.

https://www.ei-woerden.nl...0_2015_met_C1_2016_V8.pdf

Een meterkast waar terugleverende apparatuur op zit moet voorzien zijn een sticker.


AC-zijde omvormer:

Onderhoud aan een PV-omvormer zal in de praktijk altijd van elektrotechnische aard zijn. Het systeem moet daarvoor volledig spanningsvrij worden gemaakt, zowel op de fasen als op de nul. Het is dus noodzakelijk een scheider te plaatsen. Dit kan het beveiligingstoestel tegen overstroom in de verdeelinrichting zijn. Hierbij moet erop worden gelet dat dit beveiligingstoestel ook echt scheidingseigenschappen heeft. Het wordt aanbevolen een lastscheider te plaatsen naast de omvormer, wanneer de omvormer op hoogte, op een zolder of op grote afstand van de verdeelinrichting is geplaatst.

DC-zijde omvormer:

NEN 1010 vereist in alle gevallen een DC-lastscheider, maar stelt geen eisen aan de plaats waar de DC-lastscheider wordt geplaatst. Deze kan dus geïntegreerd zijn in de omvormer, of buiten de omvormer zijn geplaatst.
Een lastscheider moet per definitie in staat zijn de nominale stroom in het desbetreffende circuit veilig te onderbreken. De norm voor een lastscheider (NEN-EN-IEC 60947-3 voor industriële toepassingen en NEN-EN-IEC 60669-2-4 voor huishoudelijk en soortgelijk gebruik) schrijft voor dat er sprake moet zijn van een mechanische scheiding. Een elektronische (last)scheider of schakelaar in de omvormer voldoet dus niet als lastscheider aan DC-zijde.
Wanneer de DC-lastscheider in de omvormer is geïntegreerd zal dit meestal tot gevolg hebben dat de aanwezige DC-connectoren op de bekabeling komend van de panelen niet spanningsloos zijn bij het losnemen. Er wordt aanbevolen om een externe DC-lastscheider te plaatsen om zo de DC-connectoren spanningsloos te kunnen aansluiten en los nemen.

Auteur: Gasschuif

.
Separate groep
Ook de zogenaamde wasmachinegroep, waarbij de wasmachine aansluiting die rechtstreeks zonder aftakking van de meterkast naar de wasmachine loopt, bij de wasmachine uitsluitend voor de aansluiting van de omvormer wordt gesplitst met twee zekeringautomaten voor omvormer en wasmachine valt hier onder.
Om te bepalen welk omvormervermogen u aan mag sluiten kijkt u eerst wat de grootte is van uw hoofdzekering. Doorgaans is deze 25A, 35A, of 40A. De zekering in de groepenkast dient bij voorkeur 1,6 x kleiner te zijn vanwege selectiviteit. (Zie kopje selectiviteit). Er zit dus geen beperking op het aangesloten paneel vermogen!

Als u weet hoe groot uw groepenkastzekering is kunt u uitrekenen hoeveel omvormervermogen u mag installeren. Hiervoor gebruiken we de volgende formule: W = A x V

HoofdzekeringGroepenkastzekeringMax. omvormervermogen
1 × 25A16A3.680 W
1 × 35A25A5.750 W
1 × 40A25A5.750 W
3 × 25A3 × 16A3 × 3.680 W = 11.040 W
3 × 35A3 × 25A3 × 5.750 W = 17.250 W
3 × 40A3 × 32A3 × 7.360 W = 22.080 W
3 × 63A3 × 40A3 × 9.200 W = 27.600 W
3 × 80A3 × 50A3 × 11.500 W = 34.500 W


Rekenvoorbeeld 1 fase
Uw hoofdzekering is 1 x 40A
De groepenkastzekering mag zijn: 40/ 1,6 = 25A
Het maximale omvormer vermogen is: 25A x 230V = 5.750 Wp

Rekenvoorbeeld 3 fase
Uw hoofdzekering is 3 x 25A
De groepenkastzekering mag dan per fase zijn: 25/ 1,6 = 16A
Het maximale omvormer vermogen is: 3 x 16A x 230V = 11.040 Wp
Auteur: swapevent

.
Selectiviteit
Een omvormer kan ten gevolg van een defect een kortsluiting vormen op het lichtnet. In dat geval is het wenselijk dat alleen de zekering van de PV-groep uitschakelt en niet de hoofdbeveiliging. Als de hoofdbeveiliging uit zou vallen betekend dit dat het gehele woonhuis spanningsloos is. Bij de oudere huizen zit de hoofdbeveiliging achter een verzegelde installatie die de gebruiker in principe niet kan vervangen / herstellen en dus moet laten vervangen door de netbeheerder. Om te voorkomen dat de hoofdzekering uitvalt dient de PV-groep selectief te zijn ten opzichte van de voorliggende beveiliging (hoofdzekering). Als vuistregel hanteert men een factor 1,6 tussen beide beveiligingen. Dit is een vuistregel, maar voor de "volledige selectiviteit" dient men de karakteristieken (grafieken) van de zekeringen met elkaar te vergelijken. Selectiviteit is een keuze of wens van de gebruiker, maar geen eis. Het is een afweging tussen de risico's (wat zijn gevolgen van een uitschakelde hoofdzekering) en de kans daarop (hoe groot is de kans op een foutstroom).
Auteur: Dre

.
kWh meter van de huisaansluiting
Merk op dat deze meter niet de totale opbrengst van de zonnestroom installatie kan weergeven, het eigen verbruik dat plaats vond op het moment van opwekken is hier reeds van af!
Ferraris draaischijfmeter
Het is te adviseren deze niet te laten vervangen, tenzij het om een afgekeurde meter gaat of er een terugloopblokkering op zit. Op dergelijke apparaten zit doorgaans een terugloopblokkeringssymbool (een tandwieltje met een haakje). Ook kunt u dit eenvoudig testen door op een zonnige dag zoveel mogelijk apparaten uit te zetten. U kunt dan zien of de meter terug loopt. Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden en u kunt in principe onbeperkt terugleveren, zolang u niet meer opwekt dan u verbruikt.
Digitale Meter met teruglever telwerken
Deze meter hoeft u niet te vervangen. Er is een telwerk voor zowel verbruik als teruglevering beschikbaar. Vraag voor u de meterstanden doorgeeft altijd eerst goed na hoe u deze dient aan te leveren.
Digitale Meter zonder teruglever telwerken
Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. De teruggeleverde stroom krijgt u niet vergoed. De doorgaans kosteloze vervanging van uw meter kunt u bij uw netbeheerder aanvragen.
Opmerking: U bent conform de huidige wet-regelgeving op dit moment niet verplicht om te kiezen voor een zogenoemde “slimme” meter ( mrt-2013 ) Deze mag u weigeren.
Auteur: swapevent

.
DC en AC bekabeling
Voor de AC aansluiting kan doorgaans worden volstaan met standaard 2,5mm2 VD / montage draad. Bij grotere vermogens en / of grotere afstand tot de meterkast wordt ook wel 4 of 6mm2 draad gebruikt. Bij vermogens vanaf ongeveer 4-5kW begint het interessant te worden om een drie-fase omvormer te gebruiken. Dan loopt de stroom door 3 i.p.v. 2 draden. Door de fase-verschillen tussen de fases is er effectief ook een hogere spanning, waardoor er bij gelijke stroom meer vermogen kan worden getransporteerd. Of bij gelijk vermogen is minder stroom nodig, waardoor de kabel verliezen ook lager zijn.
De meest gebruikte connector voor de DC bekabeling is een MC4 connector. Deze is spatwaterdicht en geschikt voor buiten gebruik. De bekabeling is speciale solar kabel, UV bestendig en geschikt voor langdurig buiten gebruik. Meestal 4mm2, maar ook 6mm2 komt geregeld voor, zeker als er meerdere strings parallel over de kabel op de omvormer zijn aangesloten.
Voor de AC aansluiting van micro-omvormers worden ook weerbestendige kabels gebruikt. In het geval van Enecsys met waterdichte Wieland-connectoren.
De buitenste laag van zowel de AC als de DC kabels is vaak van siliconenrubber. wikipedia
De totale kabel verliezen zullen over het algemeen tussen de 1 en 5% liggen. Door de verwachte lange levensduur van de systemen is het een goed idee één of twee stappen dikkere bekabeling te gebruiken. Dit zal zich over het algemeen ruim terug verdienen indien hier meteen in het begin al voor gekozen wordt. Ook wordt de bekabeling van het solar systeem over het algemeen relatief zwaar belast vergeleken met de overige bekabeling in een woonhuis.
Auteur: onetime

.
Efficiëntie
De CEC en European weighted efficiëntie norm:


.

De prijs van een geheel zonnesysteem wordt meestal uitgedrukt in euro per Wp. Een systeem van 3000Wp dat € 3500 kost wordt dus omgerekend €1,17/ Wp. Deze prijs notatie wordt gebruik voor complete sets (met of zonder laten installeren) en vaak ook voor losse zonnepanelen.

.
Zonnepanelen en BTW
Daar is zelfs een apart topic over gemaakt: Nieuws: Zonnepanelen en de btw

.
Verdienmodel
In een gewone huiselijke situatie zal gebruikelijk een gedeelte van de opgewekte stroom direct in huis gebruikt worden, en een gedeelte zal terug geleverd worden (uitgedrukt in de utiliteitsfactor). Het gedeelte dat zelf in huis wordt opgebruikt heeft een waarde gelijk aan de elektriciteitsprijs die je normaal betaald op dat moment (doorgaans rond de 20cent/kWh), aangezien het direct die stroom bespaart. Voor het gedeelte dat teruggeleverd wordt bestaan verschillende systemen. In Nederland wordt hier een systeem voor gebruikt dat salderen (in het Engels net-metering, afgeleid van netto) heet, in Duitsland is dit een ander systeem.

.
Verdienmodel in Nederland: Salderen
Per 1 januari 2014 geldt de salderingsregeling als volgt:

Je kan onbeperkt salderen, echter tot een maximum van hetgeen dat je afneemt van de energieleverancier.

• Dit geldt uiteraard alleen met digitale/slimme meters, ferraris meters salderen uit zichzelf d.m.v. het terugdraaien

Voorbeeld 1
Het energiebedrijf levert 3000kWh. De zonnepanelen installatie leveren 1500kWh op. Daarvan zal 750kWh direct verbruikt worden, hierdoor levert u 750kWh terug aan het openbare net. De salderingsgrens is de 3000kWh geleverd door het energiebedrijf.

3000 minus 750 = 2250kWh af te rekenen tegen het tarief

Voorbeeld 2
Het energiebedrijf levert 500kWh, de zonnepanelen produceren 2500kWh en daarvan wordt 1500kWh direct verbruikt. Dit geeft een teruglevering van 1000kWh.

Echter is er maar 500kWh afgenomen: 1000 - 500 = 500kWh

de 500kWh zal tegen een lagertarief (terugleververgoeding) worden uitbetaald.

Er is sprake van dat de salderings regels in 2020 worden heroverwogen. Om hier zo veel mogelijk op voorbereid te zijn is het een goed idee om zoveel mogelijk het verbruik te verplaatsen naar de momenten dat er opbrengst is. Dit is niet voor alles even makkelijk, het is dus goed hier alvast over na te denken.
Auteur: hb1964, edit: onetime

.
Waar te kopen?
Er zijn vele (online) winkels en installateurs waar je zonnepanelen kunt aanschaffen. Ook wordt er wel eens in Duitsland geshopt. Het is hier echter niet de bedoeling om shops uitvoerig te gaan bespreken, omdat dit als vliegen op een hoop stront eigenaren aantrekt die hier graag komen melden hoe goed ze wel niet zijn, en bij hun moet komen kopen. Dan wordt het een reclame-zooitje.

Paul C heeft een wiki aangemaakt waar leveranciers toegevoegd kunnen worden, deze is hier te vinden;
http://dewiki.nl/index.php/Overzicht_aanbieders_zonnepanelen

.

Informatie over regelgeving e.d.
 • Vallen de panelen onder inboedelverzekering of de opstalverzekering?

  De panelen vallen in principe onder de opstalverzekering. Ze zijn immers vast met het bestaande gebouw verbonden. Neem contact op met je verzekering(s-agent) om hierover zekerheid te hebben. Laat dit schriftelijk bevestigen.
 • Moet ik mijn panelen apart verzekeren?

  In principe vallen de panelen onder de opstalverzekering. Neem contact op met je verzekering(s-agent) om hierover dudelijkheid te krijgen. Laat dit ook even (via e-mail bijvoorbeeld) bevestigen.
 • Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van panelen? (actueel bij een aantal Tweakers, op dit moment).

  In principe is het plaatsen van panelen niet vergunningsplichtig. Het kan zijn dat er in je gemeente aparte afspraken zijn gemaakt. Ook kan het zijn dat je huis onderdeel is van een gebied waar sprake is van een beschermd stadsgezicht. Neem in ieder geval altijd even contact op met de afdeling bouwvergunningen van je gemeente. Dit kan veel ellende voorkomen. Hier kan je het zelf controleren; https://www.omgevingsloket.nl/
Auteur: Schinnen-groen


.
Regelgeving m.b.t. plaatsing panelen


Overzicht regelgeving m.b.t. plaatsing panelen


Meldingsplicht teruglevering??? Geen goede argumenten.
Ik heb 2 jaar geleden met verschillende netbeheerders gesproken over het wel of niet verplicht melden als je teruglevert. Met een ferrarismeter is je eindstand gewoon lager maar anders geen probleem om het niet te melden.
De volgende redenen werden door Stedin, Liander etc toendertijd gegeven om vooral wel te melden, in blauw mijn visie hierop.

<Veiligheid> Onze monteurs moeten weten waar er pv systemen staan, het mag immers niet zo zijn dat ze aan een kabel aan het werk zijn terwijl er door uw pv-systeem nog spanning op deze kabel gezet word.
De woordvoerder in kwestie begreep simpelweg niet dat een omvormer ook uitschakeld als het lichtnet uitvalt

<Digitale meter> Voor het gebruik van een digitale meter met teller 3, 4 voor terugleveren moet u het melden.
Standaart worden alle 4 de tellers uitgelezen, dus waarom apart melden.

<Negatief vebruik> Bij een ferrarismeter kan een negatief vebruik ontstaan op de dagteller
Dit snijdt wel hout. Om dan te melden hoe je aan die negatieve stand komt vind ik wel begrijpelijk.

<Wettelijk verplicht> U bent wettelijk verplicht dit te melden ,
Op mijn vraag om welk wetsartikel dit betreft kon men geen antwoord geven, er was er een bij die zelfs beweerde dat het niet beschreven staat maar wel wetgeving is. 8)7

Gezocht; iemand die dit stuk verder wil uitbreiden, met o.a.:
 • Energiemeter die terug kan draaien regelen e.d.
 • Evt. andere belangrijke regelgeving
Bij melding van teruglevering aan de netbeheerder zal deze proberen een ferrarismeter als ongeschikt af te schilderen. Trap hier niet in! Er bestaan weliswaar voor terugdraaien geblokkeerde meters, maar dat zijn er maar weinig. link naar lijst? Ook bestaat er een lijst van afgekeurde series. link Alle meters die de netbeheerder wil plaatsen zullen teruglevering apart van verbruik registreren. Of het nu de wel of niet op afstand uitleesbare meter betreft. De zogenaamde slimme meter mag u weigeren.
Auteur: onetime

.

Oriëntatie en schaduwwerking zijn twee zeer belangrijke elementen voor de opbrengst van een PV systeem. Met hoge zekerheid en nauwkeurigheid vooraf de verwachte jaarlijkse opbrengst berekenen is onbegonnen werk. Zoveel factoren zijn van belang, zelfs een boom 100m verderop kan van invloed zijn, vogelpoep en bladeren, tot afwijkingen in vermogen/gevoeligheid binnen de tolerantie van de PV panelen. Het is in de meeste gevallen wel goed mogelijk om een redelijke schatting te maken, zie daarvoor de volgende secties.

Opbrengst ligt doorgaans ergens tussen de 800-1000 kWh/kWp, afhankelijk van oriëntatie, schaduw, type panelen.

.
Oriëntatie en locatie
In gevallen waar schaduw geen rol speelt is de opbrengst goed af te schatten. Een afschatting1 van de opbrengst kan worden berekend met de volgende formule(s):

Opbrengst [kWh] = Instraling \[kWh / (m2 * year)] * IF [-]* PVvermogen [kWp] * PF [m2 / kWp]
Specifieke opbrengst [kWh/(kWp*year)] = Instraling \[kWh / (m2 * year)] * IF [-] * PF [m2 / kWp]
Bij specifieke opbrengst wordt nog wel eens year/jaar weggelaten en kWh/kWp gebruikt, maar er meestal kWh/jaar (kWp*year) bedoelt

Instraling I : De energie die valt op 1 vierkante meter (horizontaal) per jaar. Zie plaatje Nederland.
Inclination Factor IF [-]:Een zelf bedachte factor om de berekening makkelijk te maken adhv het instralingsdiagram. Omdat de instraling is gedefinieerd voor een horizontaal vlak (in het midden van de instralingsdiagram), is deze correctie bedacht. IF = (afgelezen relatieve instraling uit instralingsdiagram [%]) / 85%.
PV vermogen [Wp] :Het STC vermogen van je installatie.
Performance Factor PF [m2 / kWp] :Hierin worden verschillende verliezen meegenomen, en verschillen tussen type cel. Neem 0.80-0,88 voor kristallijne panelen, en 0,85-0,93 voor amorfe panelen. Voor details zie Siderea site.


Instraling per jaar op een horizontaal vlak aarde. In kWh / (m2 * jaar).Relatieve instraling als functie van windstreek en azimuth hoek.2
.
Voorbeeld:
Een 1500Wp installatie op het zuid-oosten in Den Helder, met een hellingshoek van 30 graden. Kristallijn Si, zonder noemenswaardige schaduw. Dan kan je een opbrengst verwachten van:
1070* (93/85) * 1,500 * 0,85 = 1493 kWh.

Let wel, dit is wel een zeer gunstig geval! Bijna overal staan objecten in de buurt zoals huizen en bomen, ook al staan ze wat verder weg (dat beïnvloed al de albedo), dit geval gaat om 100% vrij zicht (gebeurt dus zelden). Ofwel: Een huisje ergens midden in een gigantisch weiland. Daarnaast is de performance factor gunstig gekozen. Het kan in dit geval dus ook in de praktijk 1450 kWh worden. Daarnaast verschilt de opbrengst iets van jaar tot jaar.

.
Hoeken: Windstreek, Azimut, Zenit

Nog een mooie link betreffende instraling; http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/

1: Dit is een afschatting. Het kan natuurlijk altijd beter, maar hier is getracht om het zo simpel mogelijk te houden en toch een goede afschatting te maken. Voor de fijnproevers is er de volgende website: http://www.siderea.nl/index.html

2: De correctheid van het instralingsdiagram wordt echter betwist: http://www.siderea.nl/art...shoek2/hellingshoek2.html
Bij gebrek aan beter, blijft dit diagram staan. Het wijkt wellicht een paar procent af voor sommige orientaties, maar het blijft een aardige indicatie van de opbrengst.

.
Invloed van schaduw
Schaduw heeft direct invloed op de opbrengst. Als de schaduw slechts over 1 paneel valt, dan heeft de hele string daar last van. Stel dat een paneel in volle zonneschijn 150W oplevert, en in de schaduw 50W. Het paneel zit in een string van 5 panelen, dat is dus 5x150W=750W in totaal. Als één paneel in de schaduw valt, dan is de opbrengst niet 650W zoals je misschien zou verwachten, maar 5x50W=250W. De schaduw heeft dus invloed op de hele string, en dat is in gevallen van schaduw ook dé grootste reden om voor micro-omvormers te gaan ipv string omvormers.

.
Bypass diode
De cellen binnen één paneel kun je ook zien als een string: in serie geschakelde cellen. Een manier om ervoor te zorgen dat schaduw over enkele cellen niet de prestatie van het hele paneel en daarmee de hele string naar beneden brengt tot het niveau van die paar cellen worden bypass diodes gebruikt. Het onderstaande plaatje maakt de werking van een dergelijke bypass diode duidelijk.
onetime: Denk erom: onderstaande plaatje is technisch niet correct!Maximum Power Point Tracker
De MPPT van de omvormer zal om de zoveel tijd de afgenomen stroom van de panelen variëren en met behulp van de daarbij horende spanningen het beschikbare vermogen bepalen. Daarna zal hij zich vervolgens op het maximum van deze sweep instellen. Deze sweep kan het gevolg zijn van gewijzigde opbrengst of van het verstrijken van een bepaalde tijd.

.

Terminologie eigen aan PV en energie.
Naam - (symbool) - [eenheid].
 • Watt-piek (nominaal) vermogen (Wp) [W] : Vermogensoutput van een PV cell/module onder STC condities. Wikipedia: Nominal power (photovoltaic)
 • Specifiek watt-piek vermogen (Wp-spec) [W/m2] : Het watt-piek vermogen gedeeld door de oppervlakte. Gebruikelijk; het aantal vierkante meters [m2]. Een maat voor efficiëntie.
 • Opbrengst (?) [kWh] : De hoeveelheid opgebrachte energie uit de zonnepanelen, net als de hoeveelheid verbruikte energie in een huishouden. Meestal uitgedrukt in kWh: kilo-Watt-uur.
 • Specifieke opbrengst (?) [kWh/kWp] : Dit is de opbrengst genormaliseerd naar het watt-piek vermogen van de zonnepanelen. Vaak wordt specifieke opbrengst gebruikt i.p.v. opbrengst, omdat het meer zegt over het presteren van het systeem. Dat kan afhangen van veel factoren zoals de locatie / weer / schaduw / type cell etc.
 • Standard Test Conditions (STC) : Standaard test condities onder welke het vermogen (Wp) van een PV cell/module wordt bepaald. Een bestralingssterkte van 1000 W/m2, een cell-temperatuur van 25C, en een 1.5 airmass spectrum. Wikipedia: Air mass (astronomy)
 • Bestralingssterke / Irradiantie (Eng. Irradiance) (Ee) [W/m2]: Het vermogen per oppervlakte-eenheid van de invallende elektromagnetische straling op een oppervlak. Wikipedia: Irradiance
 • Bestraling (Eng. Irradiation) (I) [kWh/(m2 * year)]: De totale cumulatieve hoeveelheid energie komende van straling die over een periode (doorgaans een jaar) valt op een oppervlakte (meestal vierkante meter). Een maat om uit te drukken hoe 'zonnig' het in een gebied/land is. Nederland zit zo rond 1000 kWh/(m2 year), terwijl de Sahara zo rond 2200 kWh/(m2 year) zit.
 • Efficiëntie (n / eta) [-] : Ratio van de vermogensoutput van de PV cell/module en het vermogen van de inkomende straling onder STC condities.
 • Enery Pay Back Time (EPBT) [year] : Ratio van de de primare energiekosten benodigd om PV cellen/modules te maken naar de jaarlijkse opbrengst van een PV cel/module. Een maat die aangeeft wanneer een PV module energetisch is 'terugbetaald'. In 2006 lag dit tussen 2,5 en 3 jaar voor midden-Europa, maar tegenwoordig (was toen de verwachting) zal het rond 1,5 jaar liggen omdat het gros van de energie in de winning en purificatie van silicium zit, en daar is een enorme vooruitgang geboekt in efficiëntie en economies of scale de laatste jaren [bron?].
 • Enery Return On Investment (EROI) [year] : Zie Energy Pay Back Time (EPBT).
Auteur: Bartjuh, edit: onetime


.

Frequently asked questions.
 • Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande in gebruik zijnde groep installeren?
  Je mag maximaal 2,25A invoeden op een in gebruik zijnde groep. Kortom, je kan best 800 Wp aan panelen hebben liggen, als je de omvormer maar zo kiest dat deze niet boven de 2.25A komt. Bijvoorbeeld een Steca 500, of Soladin 600. Zie voor meer info: http://www.olino.org/articles/2006/06/24/max500w UPDATE 2016; zie kopje Elektrotechniek; nu tot 2kW vast aangesloten.
 • Hoeveel zonnepanelen kan ik op dedicated groep installeren?
  Je kan best meer Wp aan zonnepanelen op een groep kwijt dan de zekering aankan, als de omvormer maar niet meer invoed dan de zekering aankan. Meestal 16A, dan is het 16*230 = 3680W.
 • Welke en hoeveel subsidie kan ik krijgen?
  • Op het moment van schrijven geldt een BTW regeling voor zonnepanelen bezitters. Europees wordt men gezien als BTW ondernemer en heeft men dan ook het recht om de BTW terug te vorderen.

   Enige wat in mindering wordt gebracht is een forfait bedrag, afhankelijk van het resterende jaar en het piekvermogen van de installatie.

   Opwekvermogen in wattpiek per jaar

   Forfait

   0000 – 1000 € 20
   1001 – 2000 € 40
   2001 – 3000 € 60
   3001 – 4000 € 80
   4001 – 5000 € 100
  • Asbest eraf PV erop: de regels zijn nu dat je subsidie kunt krijgen als je asbest netjes laat verwijderen en daar n ander dak op laat plaatsen en daar dan meteen 5kWp PV op legt.
   D subsidie word dan verleend per m2 asbest dat gesaneerd word. http://www.asbestvanhetdak.nl/
  • Er is een SDE+ subsidie voor grote aansluitingen van groter dan 3x80 A. Hiervoor kun je je momenteel 2x per jaar inschrijven. Daarmee krijg je een minimum bedrag voor geproduceerd vermogen.
   http://www.rvo.nl/subsidi...zame-energieproductie-sde
  • Verder zijn er nog gemeentelijke en provinciale subsidies indien het bepaalde zorginstellingen betreft, dan wel openbare gebouwen zoals zwembaden / bibliotheken etc.
   https://www.noord-holland...le-subsidieregelingen.htm
Aanvullende info dankzij Andre1973
Nog meer vragen? Algemene vragen? Of op zoek naar allerlei handige sites? Lees eerst de FAQ; Duurzame Energie en Domotica: FAQ
.
.
.


De informatie uit de oude topicstart is overgenomen. Zal trachten de boel te updaten en aan te vullen de komende periode

[Voor 27% gewijzigd door mrmrmr op 06-04-2017 06:33]

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


Acties:
 • +2Henk 'm!

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
Op verzoek een nieuw topic geopend...

* Ik moet de plaatjes nog even doorlopen, dus dat komt goed :)
* Als er aanvullingen nodig zijn, hoor ik het graag
* Mochten er mede-auteurs willen zijn: Laat het mij even weten!

Uitgevoerde updates:

04-05-2016:
* Plaatjes allemaal verhuist naar de Tweakers Server
* Terugleververgoeding aangepast (Met dank aan prein2)
* 2000W mogen invoeden bestaande groep toegevoegd
* APS Toegevoegd aan Micro Omvormers
* Subsidie Gegevens toegevoegd (met dank aan Andre1973)

05-05-2016:
* Door onetime: links verwijderd. Wat kleine taal en opmaak foutjes. Stukje over bekabeling. Meer detail 600->2kW invoeden.
* Door onetime: max vermogen op groep hangt niet af van zonnepanelen maar van omvormer. (Wordt nog aangevuld)

13-05-2016:

* Door onetime: Updates zeldzame metalen & instabiliteit stroomnet door fluctuaties PV

26-06-2016:

* Door onetime: Wat kleine (taal) verbeteringen, aanvullingen en opmaak meer in één lijn.
En nog meer gezien voor de volgende keer.

November 2016: mrmrmr & Gasschuif als mede-auteurs toegevoegd.

[Voor 75% gewijzigd door TFHfony op 04-11-2016 09:54. Reden: Updates]

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
Goed bezig d:)b

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • prein2
 • Registratie: Februari 2007
 • Laatst online: 18:06

prein2

2.430 kWp, Solaredge SE2200

foutje in voorbeeld 2 van het verdienmodel. je levert 1000 kWh terug. hiervan zal 500kWh tegen een lager tarief worden vergoed.

PVoutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bert888
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 22-06-2018
Ik vind het erg ver gezocht allemaal.

Voor mij is de keuze niet zo moeilijk, liever een Mercedes of Volkswagen dan een Chinees automerk dat regelmatig gered moet worden door de Chinese overheid.


[quote]
Ja. Neem aan dat Sharp, LG, AEG, BenQ , Panasonic en Sunpower geen Chinese merken zijn (zou kunnen dat de chinese overheid vervolgens daar ook belangen in heeft). China heeft meende ik een 30 of 50 jaren plan als het om PV gaat. Dit kan ivm politieke systeem. Kan je shaken in het westen op Duitsland na (energiewende) maar ja die hebben net als china overschotten op hun betaling balans en Merkel die nog wel even blijft zitten vermoed ik. Ik ga er vanuit dat de grote chinese PV fabrikanten ten alle tijden worden geholpen ivm belang overheid en bovenstaande meer jarenplan. Ze gaan gewoon simpelweg fuseren. Westerse bedrijven kunnen ook wel overgenomen worden maar is zeldzaam genoeg voorbeelden dat dat niet gebeurt. Die gaan veel eerder failliet.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Snarfie31
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 13-03 12:55
[quote]bert888 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 16:28:
Ik vind het erg ver gezocht allemaal.

Voor mij is de keuze niet zo moeilijk, liever een Mercedes of Volkswagen dan een Chinees automerk dat regelmatig gered moet worden door de Chinese overheid.

Tja nou noem je net de uitzonderingen (Mercedes Volkswagen Duitse bedrijven) die de uitzondering op de regel vertegenwoordigen. Elk ander land/westers bedrijf heb ik twijfels over. Ik heb Suntech panelen die het uitstekend doen en ook failliet zijn gegaan maar toch doorgegeaan mn garantie ook. Ik mag hopen dat ik er helemaal naast zit sta ook niet te wachten op faillisementen. Toekomst zal het uitwijzen.

14 x Suntech STP285 (-87 graden OOZ) - 2 x Bisol BMU250 (180 graden Z) - Omnik 4.0 TL - Soladin 600


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
Ik heb een schuurtje staan die ik wellicht wil gaan gebruiken om er nog wat panelen op te gaan leggen.
's morgens zie ik er al lekker de zon op staan en vind het een beetje zonde om de ruimte niet te gebruiken.

Het wordt eigenlijk meer een hobby-project ;)

Foto's van het dakje.

Het dak is ongeveer 200cm lang en 320cm breed.
Daarom kan ik er gerust 3 panelen op plaatsen.

Nu moet ik alleen nog eens gaan bedenken hoe ik de constructie ga maken.
Het dak ligt richting NNO en heeft een helling van 6 graden.

Als ik het tabel goed heb begrepen dan haal ik tussen de 79% en 87%.
Echter als ik een constructie ga maken zodat de panelen meer richting ZZW komen te liggen haal ik een percentage van 87% tot 93%.

Het is een hobby-project en ik heb er geen haast mee, maar wat zouden jullie adviseren met dit dakje ?

Ik denk dat ik 2de hands-spul ga gebruiken (tot een bepaald punt) om de kosten niet al te hoog te laten worden ;)

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Nu online

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Als je van 'ongeveer' 'precies' kan maken, passen er misschien wel 4 op.
Eigen topic? Dan is het later voor anderen ook terug te vinden :)

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


Acties:
 • 0Henk 'm!
MdO82 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 17:05:
Ik heb een schuurtje staan die ik wellicht wil gaan gebruiken om er nog wat panelen op te gaan leggen.
's morgens zie ik er al lekker de zon op staan en vind het een beetje zonde om de ruimte niet te gebruiken.

Het wordt eigenlijk meer een hobby-project ;)

Foto's van het dakje.

[afbeelding]

[afbeelding]

Het dak is ongeveer 200cm lang en 320cm breed.
Daarom kan ik er gerust 3 panelen op plaatsen.

Nu moet ik alleen nog eens gaan bedenken hoe ik de constructie ga maken.
Het dak ligt richting NNO en heeft een helling van 6 graden.

Als ik het tabel goed heb begrepen dan haal ik tussen de 79% en 87%.
Echter als ik een constructie ga maken zodat de panelen meer richting ZZW komen te liggen haal ik een percentage van 87% tot 93%.

Het is een hobby-project en ik heb er geen haast mee, maar wat zouden jullie adviseren met dit dakje ?

Ik denk dat ik 2de hands-spul ga gebruiken (tot een bepaald punt) om de kosten niet al te hoog te laten worden ;)
ik heb een precies zo zelfde schuurtje. ;)

de platen zijn bij mij 210cm, en het gedeelte wat van mij is, is 300cm + dikte muurtje (2x7cm)

maar ik heb wel eterniet platen.
of te wel het is asbest, maar niet een "gevaarlijk" soort, ik ga ze eerst vervangen voor iets anders. ;)

ik ga trouwens niet pielen met lastig 2de hands spul.
maar scoor gewoon 4x deze : http://natec.nl/producten/panasonic-hit-n330/
om 2 redenen: 1. het afwaterings gootje 2. teminste een leuke hoeveelheid V + Wp om mijn huidige omvormer met 2x mpp te kunnen voeden. (die nu zwaar ondergedimensioneert zijn ding aan het doen is, die dus vervangen word voor iets beters.)

tegen het schuurtje aan, kan ik een leuke afdak maken met iets van glas-glas panelen.
daar heb ik dan 6 meter en daar krijg ik dan wel een 1300Wp mee voor elkaar. >:)
ongeveer dit idee : http://zonneveranda.nl/
kan ik de andere mpp van de 3,3kW omvormer mee vullen.
en dan samen met de steca 500, zit mijn 35A hoofdgroep wel vol >:)

bevestiging materiaal word waarschijnlijk:

http://www.solarstell.nl/solarstell-voor-golfplatendak

ik hoef niet moeilijk te doen met 2de hands, omdat ik nu al snel een 1000€ per jaar met mijn pv "verdien".
dus het is zo bij elkaar gespaard. ;)
zeker omdat ik al een hoop spul heb, wat een andere bestemming nodig heeft. ;)
en eigenlijk heb ik de stroom ook niet nodig, maar wel een afdakje voor mijn fiets. >:)

edit:
waarschijnlijk maak ik de zaak zo dat ik een gedeelte kan overschakelen naar mijn steca500.
die hang ik dan wel aan de groep van de buurvrouw, heeft ze ook een beetje stroom. ;)

[Voor 3% gewijzigd door migjes op 04-05-2016 18:37]

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • klump4u
 • Registratie: Februari 2008
 • Niet online

klump4u

Munstergeleen Zuid-Limburg

@migjes,
Wat komt er in die container met blauwe en rode deksel?

14400Wp🌞Live, Atlantic Explorer 270V3💧Live, Pana-mono WP5🔥Live.


Acties:
 • +1Henk 'm!
klump4u schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 18:27:
@migjes,
Wat komt er in die container met blauwe en rode deksel?
beetje offtopic, maar blauw is plastic en rood is papier afval.
grijs is rest afval, en groen is suprizing groen afval. ;)
(en net buiten de foto staat de compost hoop ;) )

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
migjes schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 18:25:
[...]

ik heb een precies zo zelfde schuurtje. ;)
[afbeelding]
de platen zijn bij mij 210cm, en het gedeelte wat van mij is, is 300cm + dikte muurtje (2x7cm)

maar ik heb wel eterniet platen.
of te wel het is asbest, maar niet een "gevaarlijk" soort, ik ga ze eerst vervangen voor iets anders. ;)

ik ga trouwens niet pielen met lastig 2de hands spul.
maar scoor gewoon 4x deze : http://natec.nl/producten/panasonic-hit-n330/
om 2 redenen: 1. het afwaterings gootje 2. teminste een leuke hoeveelheid V + Wp om mijn huidige omvormer met 2x mpp te kunnen voeden. (die nu zwaar ondergedimensioneert zijn ding aan het doen is, die dus vervangen word voor iets beters.)

tegen het schuurtje aan, kan ik een leuke afdak maken met iets van glas-glas panelen.
daar heb ik dan 6 meter en daar krijg ik dan wel een 1300Wp mee voor elkaar. >:)
ongeveer dit idee : http://zonneveranda.nl/
kan ik de andere mpp van de 3,3kW omvormer mee vullen.
en dan samen met de steca 500, zit mijn 35A hoofdgroep wel vol >:)

bevestiging materiaal word waarschijnlijk:
[afbeelding]
http://www.solarstell.nl/solarstell-voor-golfplatendak

ik hoef niet moeilijk te doen met 2de hands, omdat ik nu al snel een 1000€ per jaar met mijn pv "verdien".
dus het is zo bij elkaar gespaard. ;)
zeker omdat ik al een hoop spul heb, wat een andere bestemming nodig heeft. ;)
en eigenlijk heb ik de stroom ook niet nodig, maar wel een afdakje voor mijn fiets. >:)

edit:
waarschijnlijk maak ik de zaak zo dat ik een gedeelte kan overschakelen naar mijn steca500.
die hang ik dan wel aan de groep van de buurvrouw, heeft ze ook een beetje stroom. ;)
Welke orientatie heeft jouw dakje ?
Ik zal de mijne nog eens goed nameten en zal dan een apart topic maken om ideeën op te doen :)

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MichielFRL
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 31-05 21:13
Probleem van de lage opbrengst van het SF setje is gevonden.
kWh-meter defect, dat is nou niet het eerste waar ik aan gedacht had.

4x Solar Frontier SF150 | Steca 500 | zuid-west & 4x ZnShine Solar ZXM5-96-260ms | Goodwe GW1000-NS | zuid


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Heeft iemand een duidelijke en goede handleiding voor een Omnik 5K TL2.
En dan ook de handleiding voor het instellen van de wifi....??

Ik vind momenteel alleen halve handleidingen en veel handleidingen spreken elkaar tegen.
Ook bijna allemaal in het engels.

Alvast bedankt.

Ik heb er zojuist eentje gehangen waarvan de tiptoetsen het niet doen... :'(
Na ja... De "up" toets doet het 1 op de 10 keer...
En de "down" toets 1 op de 100x. Enter en esc.... Die doen niets...
Oftewel ik kom niet in het menu op de omvormer.
Leverancier zegt nu dattie waarschijnlijk op "kinderslot" staat.. :?
Om dat ervan af te krijgen moet met wifi verbinding gebeuren...

Maar om een wifi verbinding in te stellen moet ik volgens mij wel in het menu komen middels de tiptoetsen.
En dat kan ik dus niet... :X

[Voor 49% gewijzigd door paulv1973 op 04-05-2016 20:09]

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • nooberke
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 16:47
paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:02:
Heeft iemand een duidelijke en goede handleiding voor een Omnik 5K TL2.
En dan ook de handleiding voor het instellen van de wifi....??

Ik vind momenteel alleen halve handleidingen en veel handleidingen spreken elkaar tegen.
Ook bijna allemaal in het engels.

Alvast bedankt.

Ik heb er zojuist eentje gehangen waarvan de tiptoetsen het niet doen... :'(
Na ja... De "up" toets doet het 1 op de 10 keer...
En de "down" toets 1 op de 100x. Enter en esc.... Die doen niets...
Oftewel ik kom niet in het menu op de omvormer.
Leverancier zegt nu dattie waarschijnlijk op "kinderslot" staat.. :?
Om dat ervan af te krijgen moet met wifi verbinding gebeuren...

Maar om een wifi verbinding in te stellen moet ik volgens mij wel in het menu komen middels de tiptoetsen.
En dat kan ik dus niet... :X
De Omnik zende hier een wifi verbinding uit, niet toevallig een onbeveiligd netwerk in de lucht?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

nooberke schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:25:
[...]


De Omnik zende hier een wifi verbinding uit, niet toevallig een onbeveiligd netwerk in de lucht?
klopt... Moet beginnen met AP... en dan het serienummer van de omvormer.
Maar dan moet je wel in het menu naar een pagina zodat het wifi signaal verzonden wordt...
Dan zie je ook het oranje lampje onder de COM flikkeren,,,

En op die pagina kom ik dus niet

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:28:
[...]


klopt... Moet beginnen met AP... en dan het serienummer van de omvormer.
Maar dan moet je wel in het menu naar een pagina zodat het wifi signaal verzonden wordt...
Dan zie je ook het oranje lampje onder de COM flikkeren,,,

En op die pagina kom ik dus niet
Kan je niet inloggen of opent de pagina helemaal niet ?
Hoelang heb je de omnik hangen ?

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Nu online

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Voor zulke situaties is een harde factory reset bedacht.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

MdO82 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:30:
[...]


Kan je niet inloggen of opent de pagina helemaal niet ?
Hoelang heb je de omnik hangen ?
Op de omvormer kom ik niet in het menu...
Omdat de toetsen het niet doen...
Omvormer hangt nu welgeteld 3uurtjes.

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
Zat ik ook aan te denken, weet alleen even niet of je dan verder gegevens verliest behalve d instellingen :)

[Voor 11% gewijzigd door MdO82 op 04-05-2016 20:33]

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Proton_ schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:31:
Voor zulke situaties is een harde factory reset bedacht.
En hoe gaat dat bij omnik??
Heb de AC en de Dc ook al helemaal los gemaakt... en weer aangesloten
Zou toch niet moeten bij een nieuwe omvormer...

Zucht...
Lang leve SMA.... O-)

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Nu online

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Eigenlijk een RMA dus. Uit de doos moet-ie het doen.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

MdO82 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:32:
Zat ik ook aan te denken, weet alleen even niet of je dan verder gegevens verliest behalve d instellingen :)
Welke gegevens??
Die 2kw opbrengst van die 3 uurtjes...?

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Proton_ schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:34:
Eigenlijk een RMA dus. Uit de doos moet-ie het doen.
RMA??

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Nu online

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Sterker nog....
Dit is een vervangende omvormer voor een defecte Hosola5000MTL
Oftewel... de vervangende doet ook niet wattie moet doen.
|:(

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
Zou je nog wat willen nakijken.

Als je op de menu knop blijft drukken dan zie je het serienummer en als je nogmaals op menu drukt moet je een ip-adres zien staan, wat geeft ie daar aan ?

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

MdO82 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:42:
Zou je nog wat willen nakijken.

Als je op de menu knop blijft drukken dan zie je het serienummer en als je nogmaals op menu drukt moet je een ip-adres zien staan, wat geeft ie daar aan ?
Ik zou willen dat dat lukte...
MAAR DE TOETSEN REAGEREN NIET...

Ik kan drukken wat ik wil. Het lichtje gaat nog niet eens aan....

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
|:( |:(

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 12:57

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:43:
[...]


Ik zou willen dat dat lukte...
MAAR DE TOETSEN REAGEREN NIET...

Ik kan drukken wat ik wil. Het lichtje gaat nog niet eens aan....
Installateur bellen en hem laten oplossen. Het moet niet jouw probleem zijn/blijven.
Die tiptoets moet het gewoon altijd doen.

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MichielFRL
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 31-05 21:13
paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:43:
[...]


Ik zou willen dat dat lukte...
MAAR DE TOETSEN REAGEREN NIET...

Ik kan drukken wat ik wil. Het lichtje gaat nog niet eens aan....
Staat er wel stroom op?
Te droge vingers?

4x Solar Frontier SF150 | Steca 500 | zuid-west & 4x ZnShine Solar ZXM5-96-260ms | Goodwe GW1000-NS | zuid


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Atomic2005 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:45:
[...]

Installateur bellen en hem laten oplossen. Het moet niet jouw probleem zijn/blijven.
Die tiptoets moet het gewoon altijd doen.
Precies... MAAR IK BEN DE INSTALLATEUR...

Ik heb de leverancier (MDZ) al gebeld...
Die zeggen dat hij op kinderslot staat waarschijnlijk.
Ik zeg: Is de eerste omnik die ik hang die af fabriek op kinderslot staat..
MDZ: Krijg je ervan af als je eerst met wifi verbindt...
IK: DAT GAAT NIE WANT DE TIPTOETSEN DOEN HET NIET. NOG NIET EENS EEN BACKLIGHT GAAT AAN!!??
MDZ: Vreemd...

Gelukkig kwamen ze zelf met het voorstel om een monteur van hun eigen voorbij te sturen...

Ik zeg... Het is ook wel vreemd dat er in de doos van een nieuwe omvormer GEEN handleiding is bijgesloten en de plastic zak om de omvormer al open is gescheurd...

MDZ: No comment...

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • reneeke1970
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 09-11-2022
paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:43:
[...]


Ik zou willen dat dat lukte...
MAAR DE TOETSEN REAGEREN NIET...

Ik kan drukken wat ik wil. Het lichtje gaat nog niet eens aan....
Als de wifi uit zend is dat met ap..... nummer staat aan zijkant, daar moet je op inloggen en dan naar het interne ip adres gaan, weet je die anders zoek ik boekje?
Als je wilt resetten is dat helaas een functie (de laatste) in het menu, reset wifi heet ie
Maar een kinderslot ben ik niet tegen gekomen, ga boekje wel zoeken..... is wel van een 3 kW maar vast hetzelfde

1 PVoutput . Dongen NB


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

MichielFRL schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:47:
[...]


Staat er wel stroom op?
Te droge vingers?
HAHA... Omvormer functioneert wel. Want in het schermpje zie je standaard de Pac en de opwek van de dag.
En die doen het gewoon....
Droge vingers?? Zeiknat van de ergernis

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 12:57

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:49:
[...]


Precies... MAAR IK BEN DE INSTALLATEUR....
LOL. Nou dan idd Omnik zelf op laten lossen. Als er geen handleiding in zit, en de zak al open gescheurd is weet jij al hoe laat het is :P

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Nu online

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Omnik support?
En geen zaken meer met MDZ doen dus.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

reneeke1970 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:50:
[...]

Als de wifi uit zend is dat met ap..... nummer staat aan zijkant, daar moet je op inloggen en dan naar het interne ip adres gaan, weet je die anders zoek ik boekje?
Als je wilt resetten is dat helaas een functie (de laatste) in het menu, reset wifi heet ie
Maar een kinderslot ben ik niet tegen gekomen, ga boekje wel zoeken..... is wel van een 3 kW maar vast hetzelfde
Je wifi verhaal klopt.
Maar je moet eerst in het menu naar een bepaalde pagina gaan. zodat die in het scherm te zien is. Ik dacht die met het serienummer van de omvormer...
Dan gaat ook het oranje lamppje onder de com flikkeren.
En dan zie je de AP..... van de omvormer pas op je laptop wifi
En dan kun je pas verbinden met de laptop met de AP.... van je omvormer

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Proton_ schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:52:
Omnik support?
En geen zaken meer met MDZ doen dus.
Omnik is ook niet thuis...

Die heb ik gisteren al een mail gestuurd met de vraag het serienummer eens te checken.
Nul antwoordt...

Hosola heeft al meer dan een week niet gereageerd op een mail van mij...

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Of zou Omnik / China ook dodenherdenking hebben??

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • reneeke1970
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 09-11-2022
paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:56:
Of zou Omnik / China ook dodenherdenking hebben??
10.10.100.254
Admin
Admin

Maar jij heb intern vrees ik en ik extern
De externe is niet zichtbaar als hij ingesteld is, dat maakt hij verbinding met ingesteld acces point. Je ziet hem pas weer na reset en wanneer hij blanco is

1 PVoutput . Dongen NB


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

reneeke1970 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:59:
[...]

10.10.100.254
Admin
Admin

Maar jij heb intern vrees ik en ik extern
De externe is niet zichtbaar als hij ingesteld is, dat maakt hij verbinding met ingesteld acces point. Je ziet hem pas weer na reset en wanneer hij blanco is
Die code klopt allemaal...
Maar je moet eerst verbinding maken met het AP adres...
Op die manier maak je een verbinding tussen omvormer en router...

Daarna ga je naar de 10.10.100.254 pagina

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • reneeke1970
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 09-11-2022
paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 21:01:
[...]


Die code klopt allemaal...
Maar je moet eerst verbinding maken met het AP adres...
Op die manier maak je een verbinding tussen omvormer en router...

Daarna ga je naar de 10.10.100.254 pagina
Klopt, maar jij ziet hem dus niet als ap uitzenden?

1 PVoutput . Dongen NB


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

reneeke1970 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 21:03:
[...]

Klopt, maar jij ziet hem dus niet als ap uitzenden?
Precies....
De omvormer zend die AP.... pas uit als je in een bepaald menu zit in de omvormer

Lees net in een engelse handleiding dat er een PAssword kan ingesteld worden.
Door esc en enter tegelijk in te drukken....

100% dattie zo niet van de fabriek komt.

Edit:

Dat password is alleen om bepaalde instellingen zoals Land en net te beschermen tegen wijzigingen.

Ik zou te alle tijden door het menu moeten kunnen scrollen middels de tiptoetsen.

[Voor 18% gewijzigd door paulv1973 op 04-05-2016 21:28]

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • reneeke1970
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 09-11-2022
paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 21:12:
[...]


Precies....
De omvormer zend die AP.... pas uit als je in een bepaald menu zit in de omvormer

Lees net in een engelse handleiding dat er een PAssword kan ingesteld worden.
Door esc en enter tegelijk in te drukken....

100% dattie zo niet van de fabriek komt.

Edit:

Dat password is alleen om bepaalde instellingen zoals Land en net te beschermen tegen wijzigingen.

Ik zou te alle tijden door het menu moeten kunnen scrollen middels de tiptoetsen.
Ja iets van slot ben ik niet tegen gekomen. Standaard wachtwoord is 1234 ,stel je in door de tip toetsen haha
Je hebt iemand anders zijn defecte gekregen...

1 PVoutput . Dongen NB


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

reneeke1970 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 21:39:
[...]

Ja iets van slot ben ik niet tegen gekomen. Standaard wachtwoord is 1234 ,stel je in door de tip toetsen haha
Je hebt iemand anders zijn defecte gekregen...
Hij stond wel mooi op 0,0 |:(

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TD-er
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:13
reneeke1970 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 21:39:
[...]

Ja iets van slot ben ik niet tegen gekomen. Standaard wachtwoord is 1234 ,stel je in door de tip toetsen haha
Je hebt iemand anders zijn defecte gekregen...
Dan weten ze nu wel zeker dat 'ie echt niet goed is en terug naar de fabrikant/importeur kan.
Helaas gebeuren dat soort dingen in zo'n beetje alle sectoren en is een ogenschijnlijk "voordelige" manier om op een test-afdeling te besparen.
Als er ergens een merkje staat en het ding komt terug, weet de dienstdoende RMA-afhandelaar dat 'ie al eerder terug was gekomen met vage of geen klachten en dat 'ie dus echt niet goed is.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
Maar wat ik ook een beetje vreemd vindt is dat je een SMA had en nu een Omnik gekregen hebt.

Was dat de bedoeling of hebben ze geleverd wat er op de plank lag (wat nu overigens duidelijk is ;) )

2250 WP Zuid PVoutput


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • klump4u
 • Registratie: Februari 2008
 • Niet online

klump4u

Munstergeleen Zuid-Limburg

paulv1973 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 20:55:
[...]


Omnik is ook niet thuis...

Die heb ik gisteren al een mail gestuurd met de vraag het serienummer eens te checken.
Nul antwoordt...

Hosola heeft al meer dan een week niet gereageerd op een mail van mij...
Omnik heeft ook een NL telefoonnummer op de site staan.

14400Wp🌞Live, Atlantic Explorer 270V3💧Live, Pana-mono WP5🔥Live.


 • habbekrats
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 17:31
Snarfie31 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 17:01:
[quote]bert888 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 16:28:
Ik vind het erg ver gezocht allemaal.

Voor mij is de keuze niet zo moeilijk, liever een Mercedes of Volkswagen dan een Chinees automerk dat regelmatig gered moet worden door de Chinese overheid.

Tja nou noem je net de uitzonderingen (Mercedes Volkswagen Duitse bedrijven) die de uitzondering op de regel vertegenwoordigen. Elk ander land/westers bedrijf heb ik twijfels over. Ik heb Suntech panelen die het uitstekend doen en ook failliet zijn gegaan maar toch doorgegeaan mn garantie ook. Ik mag hopen dat ik er helemaal naast zit sta ook niet te wachten op faillisementen. Toekomst zal het uitwijzen.
hhmm krijgen we dan sjoemelpanelen uit Duitsland. Ik denk dat Duitsland zonder china geen panelen levert. En zonder China zou er een gigantisch tekort zijn denk ik.
mijn SF panelen komen uit Japan.

http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=46229&sid=42168


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Of DOA,
Weg dat ding! Wat TD er ook zegt, een terug gestuurd ding waar niet duidelijk was wat er mee is, dat geven ze dan nog een keer af.
Waarschijnlijk gebeurd het vaak dat hij dan gewoon weg blijft omdat iemand die functie niet gebruikt of hem niet terug stuurt maar verkoopt o.i.d.
Zijn zij er lekker goedkoop van af, in bouwmarkten zie je dat ook steeds meer met spullen, je moet soms echt je best doen om een echte nieuwe te vinden, allemaal opnieuw dichtgeplakte dozen.
Spreek uit ervaring, tuinslanghaspel gekocht bij een bouwmarkt en uitgepakt liep er water uit, nou dan weet je het al he :( die ging gelijk terug.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging

MdO82 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 19:31:
[...]


Welke orientatie heeft jouw dakje ?
Ik zal de mijne nog eens goed nameten en zal dan een apart topic maken om ideeën op te doen :)
vrijwel noord.
maar met die lage hoek, maakt dat niet uit.
probleem eerder is dat het erg laag is tussen hoogbouw.
dat hakt erg in de uren zon, en zal meer verlies geven. ;)

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online
Zo, de paneeltjes zijn weer schoon na de as regen van dinsdag en woensdag alhier
door een brandje ; http://www.rtvnoord.nl/ni...da-vallen-in-wijde-omtrek, kijk in Pompeii was het vroeger wat heftiger dan hier in Winschoten, maar heb de paneeltjes toch maar even schoon gemaakt.

Filmpje van voor en na de schoonmaak van vanmorgen ;)

[YouTube: https://youtu.be/dN2GmKmApfY]

 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 12:57

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

PClop schreef op donderdag 05 mei 2016 @ 13:15:
Zo, de paneeltjes zijn weer schoon na de as regen van dinsdag en woensdag alhier
door een brandje ; http://www.rtvnoord.nl/ni...da-vallen-in-wijde-omtrek, kijk in Pompeii was het vroeger wat heftiger dan hier in Winschoten, maar heb de paneeltjes toch maar even schoon gemaakt.

Filmpje van voor en na de schoonmaak van vanmorgen ;)

[video]
Da's een behoorlijke Voor en Na zeg! Netjes..

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


 • MdO82
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 17:46
Netjes inderdaad d:)b

2250 WP Zuid PVoutput


 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

MdO82 schreef op woensdag 04 mei 2016 @ 22:31:
Maar wat ik ook een beetje vreemd vindt is dat je een SMA had en nu een Omnik gekregen hebt.

Was dat de bedoeling of hebben ze geleverd wat er op de plank lag (wat nu overigens duidelijk is ;) )
NEEEE...

Bij mij hangt uitsluitend SMA.
De betreffende Omnik is ter vervanging van een andere chinese Hosola waar MDZ zelf al slechte ervaring mee heeft.
MDZ's eigen woorden: Hosola is een onprofessioneel bedrijf. Komt garanties niet na. Daar doen we geen zaken meer mee...

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


 • drielp
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-06 18:42
Vandaag zie ik een wat vreemd gedrag van de Omnik 3k TL. Normaal zie ik het voltage redelijk variëren, vandaag was het na het opstarten bijna een rechte streep zonder pieken en dalen.Het Ampères bleven voor zo'n mooie dag eigenlijk aan de lage kant, ik heb een max van 4.6 A op string 1 gezien en een max van 3,2 A op string 2.

Is dit normaal op een onbewolkte dag? Of ligt het aan het ietsjepietsje teveel aan Wp op de omnik? De afgelopen dagen was dit fenomeen namelijk niet te zien. Maar toen kwam er af en toe een wolkje voorbij.
Morgen nog maar eens kijken of het een éénmalig iets was.

4085 Wp op ZO, 1200 Wp op schuur en 880 Wp op NW, DWTW en 7 kW houtkachel


 • EgMaf
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 23-03 09:08
Nou, de Franse offerte is binnen, dus hier komt ie (ex BTW):

Het mijn 6 offertes geworden (van dezelfde installateur): 3000, 6000 en 9000 Wc (=kWp) en 2 verschillende types panelen (beide monocristalline):

Paneel 1 is de Photowatt PW2500F, 260Wc, 1685x993mm, 4mm dikte glasplaaat, 221 - 258 euro per stuk (afhankelijk van de hoeveelheid: 12 stuks is 3120Wc, 24 stuks is 6240Wc en 36 voor 9360Wc en wordt geleverd met een SolarEdge P300 per paneel voor 51-59 euro.
Paneel 2 is de SCNAsolar MegaSlate PVMS Mono 170Wc, 1316x975mm, 6mm dikte glasplaat, 205 - 219 euro per stuk: 18=3060WC, 36=6120Wc, 54=9180Wc en wordt geleverd met een SolarEdge P500 per paneel voor 59 - 68 euro

Beiden worden gemonteerd met een SolarEdge SE3000, 5000 of 8000 voor 1136, 2180 of 2665 euro.
Daar komt dan nog een hoop materiaal en arbeid bij en de BTW, die door een rare Franse regel 10% is bij de 3000Wc, en 20% bij de 6000Wc en 9000Wc installaties.

Totaal komt het uit bij de Photowatt panelen op (incl BTW): 12.892, 22.429 of 29.230 euro!
Bij de kleinere panelen wordt het zelfs14.395, 24.572 en 32.268!!

En daar moet dan nog de EDF aansluitkosten bij opgeteld worden, zo'n 250 voor de 3000 en 6000Wc oplossingen en 1500 euro voor de 9000Wc aansluitingen (nieuwe kabel omdat ik van monophase naar triphase ga).


Overigens heb ik ook nog gekeken naar warmtepompen, maar in mijn geval zou alleen een lucht/lucht-pomp mogelijk zijn, omdat ik geen kruipruimte heb en de bestaande vloer niet kan ophogen en niet wil uithakken. En over lucht/lucht pompen hoor/lees ik vooral negatieve verhalen (comfort, blazen van lucht, niet warm genoeg / warmte niet goed verdeeld). Wel kwam ik de volgende oplossing nog tegen: R-Volt Warmelucht en electra panelen http://www.systovi.com/wp...e_r-volt_juillet_2015.pdf. Heeft iemand hier ervaringen mee?

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
EgMaf schreef op donderdag 05 mei 2016 @ 20:17:
Nou, de Franse offerte is binnen, dus hier komt ie (ex BTW):

...
Totaal komt het uit bij de Photowatt panelen op (incl BTW): 12.892, 22.429 of 29.230 euro!
Bij de kleinere panelen wordt het zelfs14.395, 24.572 en 32.268!!
...
-O- -O- -O-

Maar even serieus: Is de SolarEdge nodig? Want die leveren behoorlijk meerkosten. Dus tenzij je echt last hebt van schaduw....
En verder: Remigreren geen optie? Pfff...

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


 • T-MOB
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17:20

T-MOB

Echte chocomel eerst!

EgMaf schreef op donderdag 05 mei 2016 @ 20:17:
Nou, de Franse offerte is binnen, dus hier komt ie (ex BTW):

Totaal komt het uit bij de Photowatt panelen op (incl BTW): 12.892, 22.429 of 29.230 euro!
Bij de kleinere panelen wordt het zelfs14.395, 24.572 en 32.268!!
Hier koop je een 6kWp Solaredge set met zwarte LG-panelen voor 8600 inc BTW. Doe eens duur en tel er 1000 euro aan montagemateriaal bij. Dan is er dus een ruime 12500 aan marge voor een Hollandse installateur om heen en weer te kachelen. Daar moet toch een business omheen te bouwen zijn...

Falling isn't flying \ Floating isn't infinite


 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

Maar volgens mij mag je ze in Frankrijk alleen als indak bouwen, wat best wat extra werk is.
@ Ergmaf: Zoek eens op PVT panelen, hier in NL en omliggende streken word vaak met water gewerkt om de PV te koelen en dan een warmtepomp te voorzien van die extra warmte.
Probleem is hier echter dat dat vaak in het gebouw geïntegreerd moet worden en dat t een veel grotere operatie is dan f wat PV op het dak ploffen. Je moet dus en PV en de CV tegelijk aanpakken.

[Voor 6% gewijzigd door Andre1973 op 05-05-2016 21:51]

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 12:57

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

T-MOB schreef op donderdag 05 mei 2016 @ 21:09:
[...]

Hier koop je een 6kWp Solaredge set met zwarte LG-panelen voor 8600 inc BTW. Doe eens duur en tel er 1000 euro aan montagemateriaal bij. Dan is er dus een ruime 12500 aan marge voor een Hollandse installateur om heen en weer te kachelen. Daar moet toch een business omheen te bouwen zijn...
En wat als je het gewoon zelf doet met pv uit nederland? En je gaat niets terugleveren, maar drukt alles in een wp, e-boiler, ....... Daar heb je dan genoeg budget voor. Kun je altijd achteraf nog kijken of je het voor elkaar kunt krijgen bij EDF om terug te gaan leveren.

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Mijn 1e extra pv set van 1650Wp heb ik verkocht aan iemand in frankrijk en kwam ze hier halen met aanhanger, renault met frans kenteken maar was nederlander.
Die set draait nu al 2 jaar zijn rondjes in frankrijk, poly panelen met fronius omvormer op duitse instelling, werkt prima en is heel tevreden.

Dus waarom niet hier kopen en daar leggen, lijkt me een aardig gewin.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • T-MOB
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17:20

T-MOB

Echte chocomel eerst!

Andre1973 schreef op donderdag 05 mei 2016 @ 21:50:
Maar volgens mij mag je ze in Frankrijk alleen als indak bouwen, wat best wat extra werk is.
@ Ergmaf: Zoek eens op PVT panelen, hier in NL en omliggende streken word vaak met water gewerkt om de PV te koelen en dan een warmtepomp te voorzien van die extra warmte.
Probleem is hier echter dat dat vaak in het gebouw geïntegreerd moet worden en dat t een veel grotere operatie is dan f wat PV op het dak ploffen. Je moet dus en PV en de CV tegelijk aanpakken.
Als ik dat plaatje van R-Volt zo zie is daar weinig in-dak aan, die hangen gewoon aan dakhaken. Maar als het geintegreerd moet dan wordt het plaatje wel anders, inderdaad.
Aan de andere kant: ik heb het dak van mijn schuur compleet vervangen. Aan de zuid-oost kant ligt er EPDM en daarop panelen. Op noordwest zijn de pannen teriggekomen. Totale kosten ongeveer 7500 euro, waarvan +/- 4500 voor de installatie (4080Wp SF) en 3000 voor de materialen van het dak (spanten, OSB, PIR-platen, EPDM, panlatten, etc. de pannen zijn hergebruikt). Aangezien de kant met panelen helemaal vol ligt kan dat aardig als geintegreerd door (Nokje moet nog afgewerkt):


Maar goed. Het ligt er dan maar net aan wat je mogelijkheden zijn. Qua dak en ruimte, maar ook qua rechterhanden...

Falling isn't flying \ Floating isn't infinite


 • EgMaf
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 23-03 09:08
Bedankt voor de reacties (en het medeleven :)). Terug-emigreren is geen optie, gelukkig is electriciteit relatief goedkoop hier, maar dat stimuleert ook niet om te besparen.

Terugleveren is daarintegen wel interessant: De terugverkoopprijs (25ct) is ruim 1,5x keer de inkoopprijs (14ct)...! Maar inderdaad, dan moet je wel integreren in het dak, anders krijg je maar 8ct.

Op de totaalprijs maken de SolarEdges ook het verschil niet meer. Maar inderdaad, 2 (of misschien 4) strings zou al voldoende zijn. 2 omdat het dag oost/west ligt, en misschien nog 2 vanwege een boom die bij de zuid-nok staat (en dus schaduw zowel oost als west geeft). En nee, die boom gaat niet weg :)

In principe bestaat de prijs uit 3 delen: De panelen en electronica, de montage materialen (voor inbouw in het dak, dus inclusief waterwerend zeil, houten lijsten enz) en arbeid. Bij de 6000Wc Photowatt installatie is dat (ex 20% BTW) ongeveer 10.000 vs. 5000 vs. 4400. Dus, simpel gezegd, die extreem hoge prijs (vergeleken met NL) geldt niet alleen voor de panelen.

PVT (dus met CV) is geen optie omdat mijn huidige verwarming electrisch is. Ik heb dus geen buizen liggen voor de verwarming (en ook geen kruipruimte om ze in te leggen).

Die R-Volt dingen zijn (ook) inbouw: Het plaatje is waarschijnlijk internationaal :) Niemand ervaringen ermee of er zelfs maar van gehoord?

Hoe zijn de ervaringen met lucht/lucht warmtepompen? Zoals gezegd hoor ik vooral verhalen dat het eigenlijk helemaal niet prettig is...

[Voor 5% gewijzigd door EgMaf op 06-05-2016 08:32]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Carbon
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 16:18

Carbon

4800Wp + 5400Wp

onetime schreef op woensdag 04 mei 2016 @12:54:
Je bent goed bezig, vat dit dus zeker niet op als commentaar, maar waarom niet 2 panelen meer? Lijkt mij een mooiere vlakvulling te geven. :/ :|
Zou je denken, ik heb die opstelling gephotoshopt maar dat ziet er vanwege de grote overstek vreemd uit.
(met landscape zouden er nog veel meer op passen?
24 om precies te zijn, voor 4x6 is het dakvlak te klein.
dat is mischien minder mooi,
Zolang het geen mix is van portrait/landscape vind ik een dak vol met panelen niet lelijk :)
maar als vraag, waarom dat niet gedaan?) >:) 8) :X
Heel eenvoudig, wat er nu ligt is ruim voldoende.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • drielp
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-06 18:42
Op de solarmagazine site kwam ik net een leuk setje tegen. Ziet er erg mooi uit.

https://solarmagazine.nl/...ie-voor-van-haaften-fruit

4085 Wp op ZO, 1200 Wp op schuur en 880 Wp op NW, DWTW en 7 kW houtkachel


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nock372
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 12:57
Probleempje hierzo:

Instalatie overgenomen en deze zopas kunnen monteren
10 x tenasol 200w
diehl platinum 2100s omvormer

zelf meet ik met de multimeter 314v, maar de omvormer geeft maar 11-13v aan en wil ook niet starten.
Hang ik hem aan een sma sb3000 werkt deze wel.

Kan nergens het start voltage van die diehl vinden, iemand een idee? of zit hier iets van instellingen achter?

25,17kwp bij de ouders, 13,58kwp bij de zus, en 14,64kwp bij mij :)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online
Nock372 schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 09:12:
Probleempje hierzo:

Instalatie overgenomen en deze zopas kunnen monteren
10 x tenasol 200w
diehl platinum 2100s omvormer

zelf meet ik met de multimeter 314v, maar de omvormer geeft maar 11-13v aan en wil ook niet starten.
Hang ik hem aan een sma sb3000 werkt deze wel.

Kan nergens het start voltage van die diehl vinden, iemand een idee? of zit hier iets van instellingen achter?
DC schakelaar nog in de uit stand? ( indien aanwezig )
MC4 of MC3 ( of Tyco , past niet goed op MC4 ) aansluitingen geen goed contact? ( goed in klikken )
Polariteit +/- goed?

[Voor 8% gewijzigd door PClop op 06-05-2016 09:37]


Acties:
 • 0Henk 'm!
Nock372 schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 09:12:
Probleempje hierzo:

Instalatie overgenomen en deze zopas kunnen monteren
10 x tenasol 200w
diehl platinum 2100s omvormer

zelf meet ik met de multimeter 314v, maar de omvormer geeft maar 11-13v aan en wil ook niet starten.
Hang ik hem aan een sma sb3000 werkt deze wel.

Kan nergens het start voltage van die diehl vinden, iemand een idee? of zit hier iets van instellingen achter?
206 - 390 V voor de 2100 S
Pagina 56 PDF

De 3100 S heeft minimaal 314 Vmpp nodig

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Nock372 schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 09:12:
Probleempje hierzo:

Instalatie overgenomen en deze zopas kunnen monteren
10 x tenasol 200w
diehl platinum 2100s omvormer

zelf meet ik met de multimeter 314v, maar de omvormer geeft maar 11-13v aan en wil ook niet starten.
Hang ik hem aan een sma sb3000 werkt deze wel.

Kan nergens het start voltage van die diehl vinden, iemand een idee? of zit hier iets van instellingen achter?
Eeeeuhh...

Je Diehl heeft de geest gegeven...
in ieder geval de ingang die je gebruikt.
Heeft hij maar 1 ingang?

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!
T-MOB schreef op donderdag 05 mei 2016 @ 22:44:
[...]


Als ik dat plaatje van R-Volt zo zie is daar weinig in-dak aan, die hangen gewoon aan dakhaken. Maar als het geintegreerd moet dan wordt het plaatje wel anders, inderdaad.
Aan de andere kant: ik heb het dak van mijn schuur compleet vervangen. Aan de zuid-oost kant ligt er EPDM en daarop panelen. Op noordwest zijn de pannen teriggekomen. Totale kosten ongeveer 7500 euro, waarvan +/- 4500 voor de installatie (4080Wp SF) en 3000 voor de materialen van het dak (spanten, OSB, PIR-platen, EPDM, panlatten, etc. de pannen zijn hergebruikt). Aangezien de kant met panelen helemaal vol ligt kan dat aardig als geintegreerd door (Nokje moet nog afgewerkt):
[afbeelding]

Maar goed. Het ligt er dan maar net aan wat je mogelijkheden zijn. Qua dak en ruimte, maar ook qua rechterhanden...
Erg mooi!
Heb je nog meer foto's? :P

Noord west had ik persoonlijk ook gewoon panelen op gelegd.. :)

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Snarfie31
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 13-03 12:55
paulv1973 schreef op donderdag 05 mei 2016 @ 18:15:
[...]


NEEEE...

Bij mij hangt uitsluitend SMA.
De betreffende Omnik is ter vervanging van een andere chinese Hosola waar MDZ zelf al slechte ervaring mee heeft.
MDZ's eigen woorden: Hosola is een onprofessioneel bedrijf. Komt garanties niet na. Daar doen we geen zaken meer mee...
Ha ha dat riepen ze 2 jaar geleden ook over omnik toen was het Hosola wat helemaal top was. Ik kreeg ook niet de originele doosvan mn omnik 4.0 tl erg vreemd allemaal

[Voor 3% gewijzigd door Snarfie31 op 06-05-2016 09:44]

14 x Suntech STP285 (-87 graden OOZ) - 2 x Bisol BMU250 (180 graden Z) - Omnik 4.0 TL - Soladin 600


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • loyske
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 15:57
Nieuw topic en 2 buren die afgelopen dagen dak vol gelegd hebben, dus ik ga toch ook maar weer eens kijken :+

Dak van het huis wil ik nog niet gebruiken ivm een dakkapel die er ooit komt. Kan daarna altijd nog wat bij leggen. Maar wil nu het ongebruikte dak van de garage toch wel vol leggen. Ook een beetje als hobby projectje.Dak is 3,3 meter breed, maar heeft een schuin opstaande rand van 8cm hoog waardoor effectief maar 3 meter overblijft voor de panelen. De panelen wil ik niet te hoog laten komen ivm zichtbaarheid van de straat links op het plaatje.
Dus zit te denken om de panelen op 2 a 3 graden te leggen ivm schoonspoelen, voorkant op het plat dak en achterkant iets ophogen met houten balkje waar paneel op vastgezet wordt. Kan iets van ruimte tussen de rijen laten omdat ik 7m van het dak (totaal is 12m) kan gebruiken. Ben uit gegaan panelen van 1 bij 1,65m.
Ook nog gekeken naar SF, dan kan ik een rij extra kwijt en kom ik op 18 stuks maar heb ik lager Wp.

Schaduw heb ik geen last van. Zon valt er vandaag om 8:00 helemaal op en dat zal blijven tot een uur of 18:00 daarna schaduw van de rij huizen die ten westen staan.

Is dit de beste oplossing? Opmerkingen zijn welkom ;)

[Voor 6% gewijzigd door loyske op 06-05-2016 10:07]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
loyske schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 10:05:
Nieuw topic en 2 buren die afgelopen dagen dak vol gelegd hebben, dus ik ga toch ook maar weer eens kijken :+
Goed plan! _/-\o_
Dak is 3,3 meter breed, maar heeft een schuin opstaande rand van 8cm hoog waardoor effectief maar 3 meter overblijft voor de panelen. De panelen wil ik niet te hoog laten komen ivm zichtbaarheid van de straat links op het plaatje.
Dus zit te denken om de panelen op 2 a 3 graden te leggen ivm schoonspoelen...
Met 2 a 3 graden vrees ik dat het schoonspoelen niet helemaal zal werken en je toch af en toe het dak op zal moeten om ze een beetje af te doen...

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Nock372
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 12:57
PClop schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 09:24:
[...]


DC schakelaar nog in de uit stand? ( indien aanwezig ) stond aan
MC4 of MC3 ( of Tyco , past niet goed op MC4 ) aansluitingen geen goed contact? ( goed in klikken )aansluitingen waren goed, Dus maar de omvormer geopend, was los aan de binnenkant naar de DC schakelaar toe...
Polariteit +/- goed? polariteit goed

Nu alles dik OK :)

25,17kwp bij de ouders, 13,58kwp bij de zus, en 14,64kwp bij mij :)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • loyske
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 15:57
TFHfony schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 10:25:
[...]

Goed plan! _/-\o_
[...]

Met 2 a 3 graden vrees ik dat het schoonspoelen niet helemaal zal werken en je toch af en toe het dak op zal moeten om ze een beetje af te doen...
Dus zou ze dan net zo goed plat kunnen leggen?
Dak is maar op 2 meter hoogte, dus af en toe schoonmaken zou geen probleem moeten zijn.
Alleen hoe vaak is af en toe he? ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

loyske schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 10:51:
[...]


Dus zou ze dan net zo goed plat kunnen leggen?
Dak is maar op 2 meter hoogte, dus af en toe schoonmaken zou geen probleem moeten zijn.
Alleen hoe vaak is af en toe he? ;)
Houd ook rekening met vorstschade (al lijkt vorst steeds minder voor te gaan komen) dat ie eigenlijk nooit gedekt= verzekerd als je ze plat legt.
Ja, af en toe is ook afhankelijk van de vervuiling, staan er bomen boven waar in de zomer bladluizen zitten (heb ik zelf deels last van) dan kan dan de vervuiling door de plakkerige ontlasting aardig oplopen.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • loyske
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 15:57
Andre1973 schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 11:15:
[...]


Houd ook rekening met vorstschade (al lijkt vorst steeds minder voor te gaan komen) dat ie eigenlijk nooit gedekt als je ze plat legt.
Ja, af en toe is ook afhankelijk van de vervuiling, staan er bomen boven waar in de zomer bladluizen zitten (heb ik zelf deels last van) dan kan dan de vervuiling door de plakkerige ontlasting aardig oplopen.
Wat bedoel je met gedekt?
Beter niet helemaal plat ivm vorstschade?

Er staat weleens een dun laagje ijs op het water op het plat dak waar ze op komen.

Er staan geen bomen direct boven, maar zie dat het er altijd wel wat vervuiling op het dak komt nadat ik het heb schoongemaakt.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online
Zoekt, en gij zult vinden. ;)

( tenzij echt kaduuk )

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • T-MOB
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 17:20

T-MOB

Echte chocomel eerst!

AUijtdehaag schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 09:42:
[...]


Erg mooi!
Heb je nog meer foto's? :P

Noord west had ik persoonlijk ook gewoon panelen op gelegd.. :)
Dank. Het was ook wel de bedoeling om het een beetje fraai te maken omdat de buren en vol uitzicht op hebben. Qua foto's heb ik wel het een en ander van de aanleg:De schuur van de buurman zorgt 's ochtends voor iets schaduw. Maar het zou alsnog genoeg moeten opleveren om het eigen gebruik af te dekken zo.
Op noordwest is niet echt nodig. Ik zou nog +/- 20 panelen op zuidwest kunnen leggen op het dak van het huis, links op de 2e foto. Eerst maar even afwachten hoe het qua salderen gaat worden, dan nog verbouwen en evt een warmtepomp laten plaatsen. Extra kWh's moeten immers ook nog ergens naar toe ;)

Falling isn't flying \ Floating isn't infinite


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Highland
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 17:00
Vraagje: in de monitoring van mijn panelen via solarmanpv.com krijg ik overzichten zoals in onderstaand plaatje. Hierin zijn regelmatig uitschieters naar 0 te vinden, terwijl de zon vrolijk doorschijnt (zie bv bij 08:30 en 14:15).

Ik denk dat de oorzaak een wegvallende wifiverbinding tussen omvormer en router is en dat de productie gewoon doorgaat. Klopt die gedachte? En is dit een bekend verschijnsel?

[Voor 10% gewijzigd door Highland op 06-05-2016 15:20]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Pascal Saul
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 30-04 15:53
Highland schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 15:18:
Vraagje: in de monitoring van mijn panelen via solarmanpv.com krijg ik overzichten zoals in onderstaand plaatje. Hierin zijn regelmatig uitschieters naar 0 te vinden, terwijl de zon vrolijk doorschijnt (zie bv bij 08:30 en 14:15).

Ik denk dat de oorzaak een wegvallende wifiverbinding tussen omvormer en router is en dat de productie gewoon doorgaat. Klopt die gedachte? En is dit een bekend verschijnsel?

[afbeelding]
Nee, verbinding richting solarmanpv.com is soms uitermate teleurstellend :/

Daarom log ik beide omvormers nog een keer apart naar pvoutput.org om dit soorten happen te voorkomen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 15:08

paulv1973

16.730Wattpiek

Highland schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 15:18:
Vraagje: in de monitoring van mijn panelen via solarmanpv.com krijg ik overzichten zoals in onderstaand plaatje. Hierin zijn regelmatig uitschieters naar 0 te vinden, terwijl de zon vrolijk doorschijnt (zie bv bij 08:30 en 14:15).

Ik denk dat de oorzaak een wegvallende wifiverbinding tussen omvormer en router is en dat de productie gewoon doorgaat. Klopt die gedachte? En is dit een bekend verschijnsel?

[afbeelding]
Ik heb dat ook wel eens met Sunny Explorer.
Verbinding zal idd wel effe wegvallen.
Productie gaat gewoon door denk ik ook

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Highland
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 17:00
Ok, dank. Die wegvallers verstoren het 'ideale plaatje' van de installatie, daar probeer ik nog een mooi voorbeeld van te vangen. De panelen ligger er pas sinds afgelopen september op, dus ik heb de hoogtijdagen nog niet te pakken. Onderstaand voorbeeld van 17 maart jl is wel mooi, maar toen was de opbrengst natuurlijk nog niet zo hoog.Het betreft overigens zes 270W Ulica-panelen op ZWW en acht op NOO met een Solaxpower X1-omvormer (SL-TL3300TS). Heeft inclusief installatie en ex BTW € 4.700 gekost.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • FunFair
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 15:00
Ik heb sinds vandaag 2 panelen op de schuur liggen, maar weet niet of ik de kwh meter goed heb aangesloten of niet. Het is van het type DDS353

Klopt het wat ik heb gedaan?

http://imgur.com/xk7t4SU
http://imgur.com/GKg04IY

De grijze kabel die van rechts komt is aangesloten op de Micromvormer. De L (bruin) heb ik bovenaan rechts verbonden aan de L-in van de kWh meter. De N (blauw) heb ik onderaan verbonden aan de rechterzijde van de kWh meter. Volgens het diagram zou het niet uit moeten maken.
Vervolgens gaat de L-out en de N(out) naar de automaat.

Nu was het inmiddels al half 8 en er viel schaduw op, dus ik weet niet of de panelen uberhaupt nog iets op te wekken hadden, maar toch voor de zekerheid ben ik benieuwd of ik het nu goed heb gedaan of niet.
Ik twijfel of ik niet de netspanning op de L-in moet aansluiten in plaats van de panelen.

ps. let nog even niet op het cable-management en de dat de kwh meter niet aanraakveilig is ;)
Heb het hele zooitje net elektrisch aangesloten, maar kwam erachter dat de kapjes van de kWh meter er nu niet op passen, dus moet het nog een keer netjes aansluiten.
Maarja, als je baby begint te huilen, dan maar even snel.

[Voor 21% gewijzigd door FunFair op 06-05-2016 20:13]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • MichielFRL
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 31-05 21:13
@FunFair
Dit type kWh-meter telt alleen de kWh-en en laat niet zien wat de actuele opbrengst is. Je zou er dus een tijdje naast moeten blijven staan om de teller te zien oplopen.
Volgens mij wel goed aangesloten. PV moet op de L-in.

4x Solar Frontier SF150 | Steca 500 | zuid-west & 4x ZnShine Solar ZXM5-96-260ms | Goodwe GW1000-NS | zuid


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

FunFair schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 20:05:
Ik heb sinds vandaag 2 panelen op de schuur liggen, maar weet niet of ik de kwh meter goed heb aangesloten of niet. Het is van het type DDS353

Klopt het wat ik heb gedaan?

http://imgur.com/xk7t4SU
http://imgur.com/GKg04IY

De grijze kabel die van rechts komt is aangesloten op de Micromvormer. De L (bruin) heb ik bovenaan rechts verbonden aan de L-in van de kWh meter. De N (blauw) heb ik onderaan verbonden aan de rechterzijde van de kWh meter. Volgens het diagram zou het niet uit moeten maken.
Vervolgens gaat de L-out en de N(out) naar de automaat.

Nu was het inmiddels al half 8 en er viel schaduw op, dus ik weet niet of de panelen uberhaupt nog iets op te wekken hadden, maar toch voor de zekerheid ben ik benieuwd of ik het nu goed heb gedaan of niet.
Ik twijfel of ik niet de netspanning op de L-in moet aansluiten in plaats van de panelen.
L in zou op de omvormer kan moeten, dat is goed. Maar de vraag is zitten de cijfertjes op de behuizing zoals op het plaatje? misschien hebben om het plaatje te vereenvoudigen de cijfertjes op n andere plek gezet. Weet je zeker dat je ook de L van de omvormer op Lin hebt gezet en niet de N van de omvormer? Bij sommige omvormers zijn daar gevoelig voor en gaan dan niet aan.
Werkt de omvormer wel? als je niet kan zien misschien voelen of ie warm word?


lampje 1000 imp/kWh zou ook moeten knipperen.

[Voor 10% gewijzigd door Andre1973 op 06-05-2016 20:27]

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • FunFair
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 15:00
Tnx voor de dubbelchedk. Inmiddels staat de teller op 00000.02 kWh ,dus er is nu 20wH opgewekt :p op zich niet zo gek met maar 2 panelen op een schuurtje. De schaduw van de huizen valt er al om half 8 op.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • peterpijpelink
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 13:27
wow even paar dagen niet kijken.. wat een geweldig goed intro! complimenten aan de topicstarter.

http://pvoutput.org/list.jsp?userid=22724 [Zonneboiler + 38 zonnepanelen, Warmtepomp 11.2 Ecodan + Daikin Ururu airco] Van gas los sinds 07-2019 - Goede doel Oekraine ondersteunen? zie blog: https://ritvanjeleven.blogspot.com


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • TFHfony
 • Registratie: Januari 2002
 • Nu online

TFHfony

Professional Weirdo

Topicstarter
peterpijpelink schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 21:06:
wow even paar dagen niet kijken.. wat een geweldig goed intro! complimenten aan de topicstarter.
Deze is de afgelopen jaren door andere opgebouwd :) Ik heb deze alleen dmv een copy/paste actie er in gezet en wat kleine dingetjes aangepast. De complimenten zijn dus vooral voor de originele bijdragers! :)

www.file-hunter.com | www.arnauddeklerk.com | Mijn zonnepaneeltjes LIVE: http://pvoutput.org/list.jsp?sid=40939


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TD-er
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:13
paulv1973 schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 15:32:
[...]
Ik heb dat ook wel eens met Sunny Explorer.
Verbinding zal idd wel effe wegvallen.
Productie gaat gewoon door denk ik ook
Sunny explorer en Sunny portal heb ik soms ook wel dat de verbinding wegvalt, maar zodra de verbinding er weer is, zie ik de historie van de hele dag terug.
Dat de verbinding af en toe hier weg valt, komt trouwens door de ethernet-over-powerline die niet helemaal compatible schijnt te zijn met IGMP.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • thunder68
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 16:16
TD-er schreef op vrijdag 06 mei 2016 @ 22:21:
[...]

Sunny explorer en Sunny portal heb ik soms ook wel dat de verbinding wegvalt, maar zodra de verbinding er weer is, zie ik de historie van de hele dag terug.
Dat de verbinding af en toe hier weg valt, komt trouwens door de ethernet-over-powerline die niet helemaal compatible schijnt te zijn met IGMP.
Ik had vanaf 4 mei 10.05 spontaan geen verbinding meer met sunnyportal, terwijl ik op m'n display van de SMA 3000tl wel IP-adres had. Bleek storing bij SMA te zijn. Gisteren ff omvormer spanningsloos gemaakt en herstart, toen was er weer verbinding en werden de gegevens keurig bijgewerkt in de portal.

Acties:
 • 0Henk 'm!
thunder68 schreef op zaterdag 07 mei 2016 @ 11:11:
[...]


Ik had vanaf 4 mei 10.05 spontaan geen verbinding meer met sunnyportal, terwijl ik op m'n display van de SMA 3000tl wel IP-adres had. Bleek storing bij SMA te zijn. Gisteren ff omvormer spanningsloos gemaakt en herstart, toen was er weer verbinding en werden de gegevens keurig bijgewerkt in de portal.
Tijd voor een Raspberry Pi met SBFspot dan... ;)
AUijtdehaag in "Het grote "jouw productie" topic - Deel 2"

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Sandrioni
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 18:27
Inmiddels heb ik pvoutput ook aan de praat gekregen, met 19 solar frontier panelen op ZW met solaredge. De laatste paar dagen was het rond de 20kw/dag, veel meer zal het nooit worden gok ik, mag van mij wel poosje doorgaan.

https://goo.gl/photos/sy8Mqc1yYKNEojBQ6

http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=12038&sid=44923

http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=49325&sid=44923


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Herbie1971
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 23-11-2020
Even een korte vraag. Kan ik een 3000 watt omvormer met twee MMP ingangen als volgt belasten: ingang 1 2000 wat en ingang twee 1000 watt. Of moet het vermogen gelijk verdeeld zijn?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Atomic2005
 • Registratie: Oktober 2009
 • Laatst online: 12:57

Atomic2005

Abundat dulcibus vitiis

Herbie1971 schreef op zaterdag 07 mei 2016 @ 14:14:
Even een korte vraag. Kan ik een 3000 watt omvormer met twee MMP ingangen als volgt belasten: ingang 1 2000 wat en ingang twee 1000 watt. Of moet het vermogen gelijk verdeeld zijn?
Hangt van het maximum per ingang af.
Welke omvormer heb je?

4000Wp - Zuid Live PVoutput & 7560Wp - Oost/West/btjeZuid - Live PVoutput & Atlantic 200L


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Herbie1971
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 23-11-2020
Atomic2005 schreef op zaterdag 07 mei 2016 @ 14:16:
[...]

Hangt van het maximum per ingang af.
Welke omvormer heb je?
Ik heb 1000 kw op het zuiden liggen en 2000 op het noorden. Beide zitten nu op twee aparte omvormers.
Ik zit te denken om een nieuwe te kopen met twee MPP crackers. De andere twee omvormers heb ik namelijk elders nodig. De 2000 Watt op het noorden doet rond juni max 2000Wp. Vandaag was de max Wp 1350.
Ik zit te deken aan een Omnik 3 KW TL2 met twee trackers.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

http://artcase-shop.de/de/jumo-athr-1-thermostat

Ik heb deze een tijdje terug op een rommelmarkt gevonden, schakelt nog lekker, en hoeft ook geen voedingsspanning te hebben om te functioneren

Ik ga daar maar eens een ventilatortje aan knopen om de soaldinnetjes een beetje verse lucht te geven de komende tijd.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

2030 Wp op Z & 2040 Wp SF ZW

Herbie1971 schreef op zaterdag 07 mei 2016 @ 15:38:
[...]


Ik heb 1000 kw op het zuiden liggen en 2000 op het noorden. Beide zitten nu op twee aparte omvormers.
Ik zit te denken om een nieuwe te kopen met twee MPP crackers. De andere twee omvormers heb ik namelijk elders nodig. De 2000 Watt op het noorden doet rond juni max 2000Wp. Vandaag was de max Wp 1350.
Ik zit te deken aan een Omnik 3 KW TL2 met twee trackers.
Volgens mij staat Omnik er juist om bekend dat ie maar 1750 W per MPP kan hebben bij een aantal modellen.
Van SMA Sunny Boy 3000TL-21 weet ik dat ie heel scheef kan, heb er een hangen die ik monitor met 15x 170 op de ene mpp en 4x170 Wp SF op de andere.

ZZP'er in de solar (werkvoorbereiding / voorman / plaatsen) sinds 2009 fulltime met PV bezig. Met houtkachel en warmtepomp gasvrij!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Herbie1971
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 23-11-2020
Andre1973 schreef op zaterdag 07 mei 2016 @ 15:42:
[...]


Volgens mij staat Omnik er juist om bekend dat ie maar 1750 W per MPP kan hebben bij een aantal modellen.
Van SMA Sunny Boy 3000TL-21 weet ik dat ie heel scheef kan, heb er een hangen die ik monitor met 15x 170 op de ene mpp en 4x170 Wp SF op de andere.
Nou voor 1750 Wp doe ik het wel voor die panelen op het noorden.
Pagina: 1 2 3 ... 107 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Losse aankoopadviezen en het bespreken van offertes horen in een eigen topic.
Tevens discussies over wel/niet laten plaatsen van een slimme meter NIET hier, maar hier: Slimme energiemeter, weigeren??

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee