Bokkie schreef op woensdag 12 juli 2023 @ 08:12:
Mensen zijn geconditioneerd dat alles er "perfect uit moet zien" En dat overal suiker in zit.
Fermentatie is al een proces voor conserveren, daar hoeven geen extra conserveermiddelen aan toegevoegd te worden. Hetzelfde geld voor "stabilisatoren"
Moet je voor de grap eens naar fermentatie fora gaan en kijken hoe vaak wel niet de vraag gesteld wordt of hun fermentatie nog wel goed is in verband met hoe het eruit ziet.
Klopt, dat merk je al snel bij simpele dingen als brood (desem) of witte uitslag op een droge worst (nee niet het poeder op industriële).
Fermenteren is al om te conserveren inderdaad, maar dat betekent niet dat toevoegingen of hulpstoffen het proces niet kunnen verbeteren. Het is niet per definitie slecht, je moet alleen niet doorslaan.
Een vissaus waar maar 3.5% visextract in zit is geen vissaus, maar is meer vislimonade.
En om dan de vraag te beantwoorden:
Vissaus is vis, met 15% zout op gewicht en dan gewoon (kennelijk minimaal 6 masanden) laten fermenteren. de vloestof die daaruit komt. dat is vissaus

Dat is jouw definitie, of misschien van die gozer uit het filmpje, maar dat is universele definitie. Het filmpje sluit ook af met de opmerking dat je die saus geen vissaus zou mogen noemen van de regelgeving, dat is gewoon per definitie onwaar.
Juist in Vietnam zijn de ze laatste jaren erg bezig met toevoegingen en ook met name die op het etiket krijgen. Er zij namelijk heel veel fabrikanten die daar gewoon nog alleen vis en zout erop zetten en de rest weglaten, terwijl er gewoon meer toevoegingen inzitten (
bron).
Zo proberen ze een onderscheid aan te brengen tussen de wat meer traditionele vissaus en de meer industriële vissaus, maar dat kan je alleen maar doen wanneer de etiketten kloppen. Er is namelijk geen harde lijn maar een glijdende schaal, en dan wil je die wel kunnen lezen.
En ik ben het met je eens dat wanneer het te veel verdund wordt de link met het originele product wel steeds minder wordt, maar waar ligt dan de grens. Vissaus met een scheutje water is gewoon vissaus, met twee scheutjes vast ook wel, maar wanneer dan niet meer? Drie? Vijf? Tien? Honderd?
Het is allemaal niet zo zwart/wit helaas.
Hetzelfde geldt voor kaas in Nederland in feite. Heel vaak wordt daar ook het proces versneld met toevoegingen (zeker meuk als Old Amsterdam) maar ook de kazen die als goed bekend staan hebben daarin variatie. Er zijn geen beschermde termen voor 'belegen', 'extra belegen' of 'oud'. Daar zijn wel losse richtlijnen voor maar een supermarkt zal bij de fabrikant afdwingen dat het goedkoper moet, dus toch even een paar weken minder rijpen dan maar.
Zo kan het zomaar zijn dat je favoriete kaasje bij de kaasboer een stuk beter smaakt dan bij de super, ook al denk je hetzelfde te kopen toch heeft de één dan meer tijd gekregen en dat proef je.