poing schreef op maandag 17 april 2023 @ 20:58:
[...]
Ik wens in bepaalde ruimtes
- een minimum en maximum temperatuur in te kunnen stellen
- of 2 standen: eco en comfort.
Algemeen programma eventueel d.m.v. home assistant (als niet kritische component).
Kan mis zijn, maar ik dacht dat een taster met temperatuur sensor dit niet kon tenzij misschien met een home server. Of het moet zo'n taster zijn zoals die speciefieke MDT die het wel kan, er zijn er nog (maar duurder).
In principe heb je het volgende nodig:
1) temperatuur sensor (bijv. in taster per ruimte), die regelmatig de huidige temperatuur naar een groepsadres kan sturen. Dit is over het algemeen aanwezig en eenvoudig.
2) een thermostaat functie per ruimte. De thermostaat bepaalt op basis van de huidige temperatuur (dit is vaak de "ist" waarde, ofwel de verstuurde temperatuur door de taster) en de doeltemperatuur (de "soll" waarde) of de stelmotor(en) van de groepen open of dicht (of een percentage open/dicht) moeten.
3) stelmotoren, aangestuurd door een actor (bijv. relais of AKH) kunnen met meerdere op 1 groepsadres reageren, kunnen simpel open/dicht of complexere (percentage gestuurd) zijn. maar maakt verder allemaal niet zoveel uit.
4) een signaal naar de warmtebron (warmtepomp/gasketel/etc.) dat er een ruimte is met warmte en/of koelvraag. zodat de bron kan geen doen waar deze goed in is.
5) optioneel een mogelijkheid om dag/nacht te schakelen
6) optioneel de mogelijkheid om verwarmen/koelen te schakelen.
7) een Mogelijkheid om de doeltemperatuur gebruiksvriendelijk in te stellen en de huidige temperatuur (en settings) weer te geven... dus een visualisatie
in de basis is het allemaal niet zo heel moeilijk en kun je het eigenlijk allemaal maken met de AKH i.c.m. een taster. Alleen moet je wel bedenken dat ieder huis anders is, afhankelijk van opbouw/ligging warmt het ene huis sneller op dan het andere, hetzelfde met afkoelen. Dan zijn er ook nog verschillen per ruimte in het huis mogelijk; en uiteraard verschil tussen de warmtebron temperatuur en het afgifte systeem (vloerverwarming is traaaaag).
Hiervoor worden dan weer extra opties in de mix aangeboden (raam open/dicht sensoren/objecten, buiten temperatuur sensoren/objecten etc.), allemaal om te proberen de doeltemperatuur zo goed mogelijk te benaderen en niet te heet (overshoot) of te koud (undershoot) uit te komen.
Het kan dus uiteindelijk best heel complex worden, en vaak moet je best veel instellen om het gewenste resultaat te benaderen, maar gelukkig kun je eenvoudig beginnen en in de loop van de tijd finetunen.
Ik had bedacht dat dit allemaal met de AKH i.c.m. een taster en wat eenvoudige visualisatie (in ons geval Loxone) wel moest kunnen, dan was ik ook niet afhankelijk van loxone en kon alles doordraaien bij uitval van loxone (minus de visualisatie, maar daar heb ik wel een HA backup optie voor).
Dat bleek uiteindelijk nogal lastig, omdat wij veel ruimtes hebben met een eigen thermostaat. En met de AKH heb je maximaal 8 thermostaten. Ik had dus 2x een AKH-08 nodig. Op zich geen probleem. alleen het signaal naar de warmtebron werd een probleem, want welke AKH is nu leading om te zeggen dar er verwarming/koeling nodig is? Vervolgens kon ik dit wel oplossen met wat logic in loxone, maar als ik dat toch al ging doen, en dus afhankelijk werd van loxone, waarom dan niet de hele logica en thermostaten in loxone? En dus heb ik alles weer omgegooid, nu zitten de thermostaten in loxone en is de AKH een eenvoudig aan/uit relais geworden. Het voordeel is dat de visualisatie ook een stuk mooier is, en at de loxone thermostaat zelflerend is, dus dat de temperatuur eigenlijk altijd perfect is.
Sorry voor het lange relaas, hopelijk helpt het je iets verder