@H-W Bedankt voor de theoretische brandklasse uitleg, die voor veel mensen al best lastig kan zijn.
Fijn dat je in gegaan bent op mijn uitnodiging om daar wat over te vertellen, want ik ben niet bekend wat mensen zoals jij nu te horen krijgen bij dit soort zaken als klassen, meer dan ik zelf weet uit de tabellen waar die klassen genoemd worden.
Ik kom zelf , als meewerkend R&D projectleider, uit een professionele redelijk zwaar chemische achtergrond (veel met isocyanaten, styreen, PUR, PIR, zowel bereiding als applicatie en uithardingsonderzoek, in een andere sector dan isolatie, maar de chemie is vrijwel identiek) en daar mee veel meer inhoudelijk bekend met wat er bij pyrolyse (brand dus) van diverse grondstoffen en eindproducten (zoal EPS en PUR en PIR) kan en zal gebeuren bij een fikse brand. Je wordt geacht VOOR dat je aan dit soort werk begint alle veiligheidsbladen te lezen en te weten wat de risico factoren zijn en welke beschermingsmaatregelen er altijd toegepast moeten worden, niet alleen voor je zelf, maar ook voor je collega's en bij een hoger risico ook zelfs voor het hele gebouw waar je in werkt! In een aantal gevallen er er zelfs een verplichting om eerst schriftelijke toestemming te vragen om er mee te mogen werken waarbij er dan ook nog samen met het hoofd veiligheid of een door hem aangesteld persoon eerst een extra risico analyse te doen. Dat kan betekenen dat er meer BHV-ers dan normaal minimaal aanwezig moeten zijn en dat er ook al extra beschermingsmaatregelen genomen moeten worden of klaar moeten staan.
Terug naar de brand klassen:
Eigenlijk betekent bij de brand risico classificatie staat dat de s>0 (s van smoke) dat er al giftige gassen bij dit soort materialen zullen ontstaan. Meestal zijn het de brandvertragers die ervoor zorgen dat het dan "beperkt" blijft tot klasse B of C, dus heel weinig of geen vlammen.
Dat lijkt wel mooi geen vlammen, maar dit kan wel een schijnzekerheid geven als de gassen in die rook vervolgens zwaar giftig zijn! En ik weet dus niet of ze jullie daarvoor waarschuwen.
Wat nog niet voorbij kwam: de toegevoegde brandvertragers kunnen zelf ook best gevaarlijk zijn, daar is gelukkig ook meer en meer veiligheidsaandacht voor.
De uitleg over die gassen heb ik net al gegeven bij het antwoord aan @
elektriekert.
Ben benieuwd of ze jou meer vertellen over de gas risico's die bij rook horen. Of heb je via anderen gehoord hoe het daar gaat?
Bij onze wijkbewoners, die bij onze energie werkgroep aankloppen, vraag ik me ook af wat zij weten en hoe zij tegen de brandklassen aankijken als ze de isolatie folders lezen (of online) en of ze beseffen hoe belangrijk het goed monteren van die niet brandbare gipsplaten wel is. We krijgen meer en meer aanvragen uit de wijk, dit punt gaat vast en zeker meer en meer op de agenda staan. Met mijn collega's die energie coach zijn ben ik al hier mee bezig ze op dit punt bij te praten. De eerste indruk bij de 1e persoon is dat het door hem goed opgepakt wordt.