Toon posts:

Het grote zuinige server topic OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 63 Laatste
Acties:
 • 524.257 views

Acties:
 • +5Henk 'm!

 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 00:01

mrc4nl

Procrastinatie expert

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00

Mars Warrior

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41

mux

 • mrmrmr
 • Registratie: April 2007
 • Niet online

mrmrmr

Het grote zuinige server topic


Introductie

Veel tweakers hebben thuis een server(tje) staan voor eigen gebruik, of willen er eentje gaan samenstellen/aanschaffen. Zuinigheid is een steeds belangrijker aspect hierin.
Omdat veel servers 24/7 draaien, is elke besparing in verbruik te merken op de energierekening. Een belangrijk punt is de terugverdientijd. Hoe zuiniger, des te hoger de aanschafprijs is meestal de regel. Maar door de extra zuinigheid kan kan de extra kostprijs terugverdiend worden, na een bepaalde tijd. Uiteindelijk dus goedkoper!

Dit topic geeft inzicht in welke componenten van belang zijn bij het samenstellen van een (zeer) zuinige computer, en daarnaast ook concrete systemen voorstellen, inclusief verbruiksmetingen zodat een ieder ook een idee krijgt wat hij of zij kan verwachten.

Prijs vs Prestaties

Dit topic is bedoeld voor x86 hardware , oftewel traditionele pc componenten.
Niet alleen omdat die zuinig zijn, maar vooral over veel rekenkracht beschikken en dus veelzijdig zijn in te zetten.Kant en klare systemen zoals een NAS laten we hier buiten beschouwing.Ondanks dat een moderne NAS over steeds meer functies beschikt, hebben ze nog altijd zwakke processors in vergelijking met x86 hardware en dan is er nog de prijs, voor hetzelfde geld bouw je een x86 server met een betere prijs-prestatie verhouding.

Inhoudsopgave
Componenten kiezen

Een zuinig systeem valt of staat met de keuze van de juiste componenten. De keuze van het moederbord is hierbij een zeer bepalende factor. Daarnaast zijn er componenten die minder van invloed zijn, maar waarbij kosten en terugverdientijd wel een rol kunnen spelen bij de keuze. De één vind een voeding van €80 een goede investering omdat die die 2Watt / € 4 per jaar bespaart, de ander neemt genoeg met een (minder) zuinige voeding van 36 euro. Hierbij speelt ook vaak de betere kwaliteit van duurdere onderdelen een rol, omdat die het gemiddeld langer volhouden.

Basissystemen en hun energielabel

Om verschillende systemen te kunnen vergelijken is gekozen om het verbruik van een basissysteem - een moederbord, CPU, RAM, SSD en voeding - te gebruiken als referentie. Aan zo'n configuratie is vervolgens een zuinigheidslabel toegekend om het totaalverbruik in perspectief te zetten.
Harde schijven zijn expres weggelaten, omdat het verbruik hiervan makkelijk op te zoeken is, maar vooral omdat niet iedereen evenveel harde schijven gebruikt. Om ook de keuzes voor harde schijven eenvoudiger te maken is ook een lijst van zuinige harde schijven opgenomen.

De wattage labels voor het basissysteem lopen van A++++ tot G en worden bepaald bij een volledig idle systeem, beeldscherm uit, up-to-date drivers en de opgegeven BIOS instellingen daar waar van toepassing:


Dit label zorgt, samen met een up-to-date lijst van zuinige voorbeeldbasissystemen, voor een indeling van basissystemen die de tand des tijds probleemloos kan doorstaan.

Wat is nu haalbaar?

Op dit moment (2013) zijn basissystemen met een http://i47.tinypic.com/vsge8m.png-label zondermeer haalbaar.
Met de nodige BIOS tweaks - voornamelijk het verlagen van voltages - is http://i50.tinypic.com/j9ujxv.png haalbaar!
Tweaker 'mux' laat met zijn hardware mods zien dat zelfs een A++ systeem haalbaar is, maar dit zal niet voor eenieder zijn weggelegd!

De toekomst zal moeten uitwijzen of en wanneer nóg zuinigere systemen haalbaar zijn. Nog maar een paar jaar geleden was je immers al een hele pief als je systeem onder de 30W idle uitkwam en voorzag niemand dat je met een quadcore onder de 10W zou kunnen komen!

Besef wel dat om dit soort verbruiken te halen, het verbruik van IEDER component van belang is en dat zelfs tienden van Watt gaan tellen. De ene of de andere SSD kan al een halve Watt schelen, laat staan de impact van fans: onzuinige fans kunnen bij dit soort verbruiken al 20-30% gaan uitmaken van het totale idle verbruik!
Daarnaast is met dit soort verbruikscijfers ook de variatie in componenten en meetapparatuur merkbaar: dit kan zo al 1 à 2 Watt schelen, zelfs verschillende BIOS versies kunnen onderling een verschil laten zien van 0,5-1W. De lijst van voorbeeldbasissystemen is een zeer goede indicatie van zuinige basissystemen, maar vormt geen garantie dat iedereen die dit samenstelt ook daadwerkelijk het verbruik daadwerkelijk haalt!

Basis componenten

Moederbord:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1331139021.jpeg De keuze van het moederbord bepaald in hoge mate hoe zuinig het systeem zal zijn. Zuinig hoeft niet duur te zijn, goedkopere moederborden hebben minder toeters en bellen en verbruiken vaak minder dan een volledig uitgerust moederbord. Gamers-moederborden zijn een slechte keus, die zijn gemaakt voor prestaties en niet zuinigheid. Een aantal merken loopt voorop in zuinigheid, met name Intel en MSI, maar ook Asrock doet het goed.

Processor:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1358103947.jpeg Aangezien een server een groot deel van de tijd idle staat te draaien, is vooral een laag idle verbruik gewenst. De techniek van zowel Intel als AMD is inmiddels zover dat het idle verbruik niet of nauwelijks meer afhankelijk is of je een single of dikke quad core gebruikt - ongebruikte cores worden namelijk uitgeschakeld. De keuze van een processor wordt daarmee voornamelijk bepaald door wat je er mee wilt doen (lichte of zware taken, virtualisatie) en welk budget je ervoor hebt. Voor de meeste taken zal een goedkope dual-core altijd voldoen.Speciale energiezuinige edities zoals de T- en S aanduiding bij Intel zegt alleen iets over het maximale verbruik.Idle verbruiken ze net zoveel.De snelheid is begrenst en zal dus op volle belasting minder vragen dan een normale processor.Dat is zonde van het geld want de normale processors kan je net zo goed begrenzen.

Geheugen:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1322772534.jpeg Het werkgeheugen (RAM) is een van de weinige onderdelen die geen tot nauwelijks weinig invloed heeft op het verbruik. Het heeft meestal geen zin om low voltage geheugen of minder geheugen te kopen, tenzij elke (tiende) Watt telt.Voor gewone toepassingen is 4GB genoeg.Dual channel levert weinig snelheidswist (0-5%) één latje is dus voldoende.

Power supply unit:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1229290055.jpg Zelfs een server met een hele sloot aan harde schijven heeft bijna nooit meer dan een 300W voeding nodig - en veel kleinere servers vaak nog veel minder. Een redelijke 80+ 300W Bronze voeding koop je al vanaf 36 euro en voor 65 euro heb je een Gold of zelfs Platinum topmodel. Ook zijn er voor de kleinste servers zgn. PicoPSUs die bijvoorbeeld maar 60-150W kunnen leveren, maar dan wel in combinatie met een goede adapter superefficiënt zijn. In de regel geldt dat een voeding onder de 20% belasting erg inefficiënt wordt, dus als je server bijvoorbeeld maar 15W verbruikt zul je het liefste een voeding kiezen van 75W.

Opslag:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1348497023.jpeg Er zijn 2 types van opslag: SSDs en de traditionele magnetische schijf. SSDs zijn extreem snel en zowel onder belasting als idle veel zuiniger dan harde schijven, maar hun prijs per gigabyte is erg hoog. Uit oogpunt van minimaal verbruik zijn ze mooi, maar voor storage gebruik ga je een SSD nooit terugverdienen. Bovendien heb je de snelheid van een SSD zelden nodig op een gigabit-netwerk.Want ook normale harde schijven zijn snel genoeg om een gigabit netwerk vol te krijgen.Daarom houden we in deze topicstart bij welke courante harde schijven het minste verbruiken voor de meeste opslag, zodat je zonder een aanslag op je energierekening toch grote hoeveelheden data kunt opslaan.
voor meer info: Het grote SSD topic ~ Deel 9

Een belangrijke besparingsmaatregel (en praktische indeling) is om je besturingssysteem op een aparte schijf (of SSD) te zetten dan je data. Zo kun je de dataschijven bij lange perioden van inactiviteit (bijv. 's nachts) laten stilvallen zodat ze niets verbruiken. Veel besturingssystemen kunnen ook van een USB-stick opstarten

Besturingssysteem en BIOS:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1255518972.jpeg Het besturingssysteem heeft een behoorlijk grote invloed op het verbruik. Hoewel het de laatste tijd steeds beter gaat is er nog steeds een duidelijk verschil te zien tussen het beste besturingssysteem (Windows 8/Server 2012) en andere veelgebruikte besturingssystemen in thuisservers zoals Linux, FreeBSD en speciale distro's zoals ZFSGuru. Je hebt ook niet altijd de keuze - als je bijvoorbeeld ZFS wil draaien kun je per definitie geen Windows gebruiken. Niet alle hoop is verloren, want er zijn een hoop tweaks mogelijk onder alle besturingssystemen (zie bijvoorbeeld het topic Linux en zuinigheid) die flink wat energie kunnen schelen. Maar het belangrijkste is nog wel: zorg dat je voor alle apparaten op je moederbord de meest up-to-date drivers hebt geïnstalleerd.

Note Windows server is gratis voor studenten (ongeacht opleiding) , registreer je hiervoor op dreamspark.com
Ook het BIOS is je vriend. Zorg altijd dat ACPI C3/C6 aanstaat, gebruik AHCI voor je harde schijven en als je het aandurft is zeker op Asrock-moederborden een hoop verbeteringsruimte in de vorm van undervolting

Behuizing:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1342778579.jpeg Een behuizing heeft minimale invloed op het verbruik.De verschillen zijn vooral het geluid en het gemak waarmee je harde schijven kunt uitwisselen. Het is meer een kwestie van smaak wat je mooi vind, en de bouwkwaliteit neemt toe met de prijs.


Meer info
http://tweakers.net/ext/f/lxcgW1wYlua7sd60nPscsCOt/full.jpg We hebben de meest relevante info in deze topicstart gezet, maar kunnen gewoonweg niet overal diep op in gaan. dat zou te groot worden voor een algemeen topic
voor meer info kun jij kijken en zoeken bij een van deze topics.
• Het voorgaande topic Nieuwe Zuinige Server (discussie)
• Zuinige esxi server topic, toegespitst op het draaien van esxi, met voorbeeldsystemen van verschillende gebruikers: Zuinige ESXi Server
Het grote SSD topic ~ Deel 9 voor meer info over ssd's ,tweaks,levensduur, en wat een goede koop is
Het grote thuis-virtualisatie topic lijkt me duidelijk
• voor opslag met integriteitscontrole is het handig om Het grote ZFS topic door te lezen, met windows server 2012 heb je de mogelijkheid voor ReFS, de tegenhanger van zfs
Aanbevolen componenten

Per categorie zijn telkens een paar componenten uitgelicht om de keuze voor zuinige componenten makkelijk te maken,twee types: een voordelige keuze en een super zuinige keuze(duurder in aanschaf).

Het moederbord is hierbij zeer bepalend. Daarom zijn bij de moederborden de labels neergezet. De keuze van de CPU, RAM en SSD zijn weliswaar van invloed op het totale verbruik, maar niet in die mate waarin het moederbord dat is.Moederborden


ITX Moederborden
http://www.asrock.com/mb/photo/Box/B75M-ITX(m).jpg ASRock B75M-ITX: http://i47.tinypic.com/vsge8m.png / http://i50.tinypic.com/j9ujxv.png
In de middenklasse is de pricewatch: Asrock B75M-ITX een zeer goede keuze. Out-of-the-box is hiermee een A-label systeem te bouwen en met het tweaken van voltages in de BIOS zelfs een A+ systeem.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1334068746.jpeg Intel DH77DF: http://i47.tinypic.com/vsge8m.png / http://i50.tinypic.com/j9ujxv.png
In het duurdere segment is de pricewatch: Intel DH77DF een zeer goede keuze.
Out-of-the-box is hiermee een A-label systeem te bouwen. Een A+ systeem is wel mogelijk, maar omdat er weinig getweaked worden in de BIOS om het verbruik omlaag te krijgen, zal dit moeten gebeuren door het goed uitzoeken van de overige componenten en voeding.

thinITX Moederborden
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1313503726.jpeg Intel DH61AG: http://i47.tinypic.com/vsge8m.png / http://i50.tinypic.com/j9ujxv.png
Een redelijk betaalbaar en zuinig thinITX bordje is de pricewatch: Intel Desktop Board DH61AG dit moederbord is uiterst zuinig en vereist ook een 19V voeding ipv een normale PSU.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1339407284.png Intel DQ77KB: http://i47.tinypic.com/vsge8m.png / http://i50.tinypic.com/j9ujxv.png / http://i45.tinypic.com/242vols.png (hardware mods)
In de hogere klasse staat de de pricewatch: Intel Desktop Board DQ77KBDit moederbord is uiterst zuinig zo niet het zuinigste, maar vereist ook een 19V voeding ipv een normale PSU.
Dit is het bord waarmee mux, bijgestaan door hardware mods voorlopig het enige A++ systeem heeft weten te bouwen!


mATX Moederborden
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1345818261.jpeg ASRock B75 Pro3-M: http://i50.tinypic.com/mmal4w.png / http://i47.tinypic.com/vsge8m.png
Wil je 8 SATA poorten, mATX èn een zuinig moederbord, dan is de pricewatch: Asrock B75 Pro3-M de aangewezen keuze. Out-of-the-box is hiermee een B-label of A-label systeem te bouwen. Met het tweaken van de voltages is een A-label zelfs zondermeer haalbaar.

Processors

De keuze van de CPU is zoals gezegd niet echt bepalend voor het uiteindelijke idle verbruik. Het kan 1-2W schelen, maar dat is het dan ook.
De keuze wordt meer bepaald door de vereiste CPU kracht en het budget.

Intel Celeron G1610
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagemedium/1359467379.gif Voor het lage budget is de pricewatch: Intel Celeron G1610 Boxed een goede keus. Met de aankoopprijs van 36 euro ook nog eens een van de goedkoopste processors die te verkrijgen is. Deze is voor de gewone taken prima geschikt. Als je gebruik wil maken van VT-d is een core i5 of core i7 nodig.

Intel i3 3220
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1346930934.jpeg Voor het gemiddelde budget is de pricewatch: Intel Core i3 3220 een goede keus. Met de aankoopprijs van 120 euro geen goedkope, maar wel krachtige processor in het middensegment. Deze is voor de meeste taken prima geschikt. Als je gebruik wil maken van VT-d is een core i5 of core i7 nodig.

Intel i5 3570k
http://static.scan.co.uk/images/products/1707272-a.jpg ten slotte is er voor het echte zware werk de pricewatch: Intel Core i5 3570K Boxed die alles aankan wat je er maar tegenaan gooit.


SSD's

Het idle verbruik van zuinige SSD's ligt momenteel tussen de 0.075 en 0.6W. In het algemeen zijn Intel, Samsung en Crucial SSDs de zuinigste keuze. Sandforce-schijven zijn idle aanmerkelijk minder zuinig. De beste manier om erachter te komen hoeveel SSDs precies verbruiken is door op de site van de fabrikant te kijken.

Voedingen en Adapters

PicoPSU 80/120/150/160 met 60/80/120/150W/192W adapter
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1257517376.jpegPicoPSU's zijn heer en meester bij lage idle loads van 10-15W, maar kunnen daarbij slechts een beperkt aantal 3.5" harde schijven erbij hebben.
Naast de PicoPSU moet ook een (12V) adapter worden aangeschaft: ook hierbij is het van belang een efficiente te kiezen

19V Adapters voor thinITX moederborden
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1354097930.jpegDe 90W Seasonic adapter is een uitstekende en zuinige keuze voor de thinITX moederborden van bijv. Intel.


be quiet! System Power 7 300Watt
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1288091220.jpegpricewatch: be quiet! System Power 7 300W is een voordelige keuze, maar verwacht geen wonderen bij zeer lage idle belastingen. er zitten ondanks de lage prijs wel goede condensatoren in, wat de levensduur verbeterd.Ten opzichte van de Seasonic G360 en een PicoPSU zal een systeem met deze voeding idle 2-5W meer verbruiken.Seasonic G-Serie 360Watt
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1346765333.jpeg Deze 80plus Gold voeding staat garant voor uitstekende efficiëntie bij lage belasting. Met 360 watt is er voldoende vermogen beschikbaar voor het hele systeem. Ook is deze voeding van veel hogere kwaliteit dan be quiet!, dus deze voeding kun je nog vele jaren 24/7 blijven gebruiken pricewatch: Seasonic G-Serie 360Watt


Harde schijven

Harde schijven kunnen naar wens worden 'toegevoegd' aan het basissysteem. Momenteel zijn de Green en Red schijven van Western Digital de zuinigste.

Seagate NAS HDD 4TB
http://i.pgcdn.com/pi/92/17/25/921725985_50.jpg De Seagate NAS HDD biedt je veruit het laagste verbruik per TB voor harde schijven, vooral omdat het een hele grote schijf is maar hij hetzelfde verbruikt als menig kleiner schijf. Ook is de prijs per gigabyte erg gunstig. Deze schijf is op het moment van schrijven pas net uitgekomen, dus het kan zijn dat het wat moeite kost om eraan te komen Seagate NAS HDD 4TB

WD Green serie
http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/01/electronics/detail-page/WD_Green_Logo.jpg De green serie zijn eigenlijk desktopschijven maar ook geschikt voor opslag in een server,te verkrijgen in meerdere groottes, waarvan 1, 2 en 3 tb het meest gangbaar zijn, en de beste prijs/GB verhouding hebben. WD green serie

WD RED serie
http://mobile.wdc.com/wdred/images/WDRed.jpg De red serie is de nieuwe serie van Western Digital en is speciaal bedoeld voor gebruik in een NAS of storage serverdit vanwege speciale functies als TLER, wat van pas komt in raid arrays.Verder heeft deze schijf een langere garantieperiode, en is de 3TB variant zuiniger dan de green serie WD Red serie


Het verbruik van courante harde schijven:

2TB 3,5" schijvenVerbruik[W] Prijs
Western Digital Green WD20NPVT, 2TB (2.5" model) 0,8€147
Western Digital Green WD20EARX, 2TB3,3 € 83
Western Digital Red WD20EFRX, 2TB 4,1 € 94
Hitachi Deskstar 5K3000, 2TB4,4€ 92
Toshiba DT01ACA200, 2TB 5,2 € 78
Western Digital Green WD20EZRX, 2TB5,5€ 80

3TB 3,5" schijvenVerbruik[W] Prijs
WD Red WD30EFRX 4,1€ 124
Toshiba DT01ACA3005,2 € 108
WD Green WD30EZRX 5,5 € 109
Seagate 7200.14 ST3000DM0015,8€ 108

4TB 3,5" schijvenVerbruik[W] Prijs
Seagate NAS HDD 4TB3,95€ 164
Seagate HDD.15 4TB5,0€ 153
Hitachi Deskstar 5K4000, 4TB6,4€ 153


Zuinige complete systemen

Op basis van de eerder genoemde componenten zijn een tweetal voorbeeld systemen verder uitgewerkt.

BBG Zuinige server <2TB maart 2013: http://i47.tinypic.com/vsge8m.png

Dit systeem op basis van het Intel DH61AG moederbord verbruikt idle, zonder de 1TB harde schijf ca 10W.
Met deze schijf zal het ca 11W zijn.De verbruikscijfers zijn out-of-the-box, aan het Intel moederbord valt weinig tot niet te tweaken.Niet geschikt voor veel harde schijven.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Celeron G1610 Boxed€ 36,95€ 36,95
1Intel Desktop Board DH61AG€ 88,64€ 88,64
1Seagate Spinpoint M8 ST1000LM024, 1TB€ 61,90€ 61,90
1Mini-box M350€ 43,50€ 43,50
1Corsair CMSO8GX3M1A1333C9€ 39,40€ 39,40
1Mini-box HDD Bracket€ 4,78€ 4,78
1Seasonic Power Adapter 90Watt (19V)€ 30,19€ 30,19
1Crucial m4 CT064M4SSD3 64GB€ 61,95€ 61,95
1Scythe Kozuti 40mm Super-Low Profile€ 22,99€ 22,99
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 390,30


BBG Zuinige server >2TB maart 2013: http://i47.tinypic.com/vsge8m.png

Dit systeem op basis van het ASRock B75 Pro3-M moederbord verbruikt idle en zonder voltage aanpassingen en zonder schijven ca 14W. Met tweaken, en nog steeds zonder schijven is hier nog een paar Watt af te halen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Celeron G1610 Boxed€ 36,45€ 36,45
1ASRock B75 Pro3-M€ 56,90€ 56,90
1Fractal Design Define Mini€ 78,60€ 78,60
1Corsair CMV16GX3M2A1333C9€ 71,95€ 71,95
1Seasonic G-Serie 360Watt€ 59,90€ 59,90
1Crucial m4 CT064M4SSD2 64GB€ 66,90€ 66,90
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 370,70

Handige linkjes

Hieronder staan een aantal handige linkjes als je meer wil weten

1. De site van mux over zuinige componenten met complete database:
Voorbeeldbasissystemen en hun verbruik

[Voor 255% gewijzigd door mrc4nl op 24-10-2015 22:33. Reden: linkje power-consumption-database is deaud]

ora et labora


 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 00:01

mrc4nl

Procrastinatie expert

Topicstarter
Het zuinige server topic: De Tweaks

Verbruik Meten
Als de hardware geïnstalleerd, kan er nog extra bespaard worden met diverse tweaks. Door slim om te gaan met instellingen, kan er nog wat van het verbruik worden afgesnoept.
Om te weten of het verbruik van jouw systeem dicht tegen die van andere metingen ligt, zal je het verbruik moeten monitoren.
Diverse merken hebben hiervoor een verbruiks/Watt meter.Helaas is het meten van verbruik niet simpem, helaas gaat het principe van Verbuik= Spanning*Ampere niet op. Dit geldt alleen in geval van een zuivere sinusvorm, dus de normale wisselstroom uit het stopcontact. Voedingen met condensatoren en dergelijke verstoren die zuivere sinusvorm waardoor goedkope meters volledig de mist in gaan bij het meten van verbruik.Om nauwkeurig een laag verbruik te meten heb je een True-RMS-meter nodig.Betrouwbare meters zijn de Voltcarft Energy Monitor 3000, en de Energy logger 4000 (met logging functie), kan gegevens naar SD schrijven. Beidde meters zijn verkrijgbaar via conrad.nl. Er zullen er vast meer betrouwbare meters zijn, maar van deze weet ik dat ze iig goed zijn. :P

Je moet niet meteen na het opstarten gaan meten, maar laat de server een half uurtje aanstaan voordat je de meting begint, zo meet je het idle waarin de server het meest van de tijd zal doorbrengen,want vlak na het opstarten is de processor nog druk bezig en ligt het verbruik hoger.

Software Tweaks


Dit zijn simpele Tweakers die iedereen makkelijk toe kan passen, door simpelweg over te nemen.Maar dat is niet altijd mogelijk parameters te wijzigen vanwege de verschillende hardware/software.

Externe apperatuur
Wat er niet aanzit hoeft er ook niet af, best logisch eigenlijk.Dat betekend dat je beter Toetsenborden,Muizen en optische drives gewoon niet aansluit.Veel besturingssystemen hebben een optie om op afstand via het netwerk in te loggen, zodat je achter een andere pc/laptop de server kan beheren.

Bios

Aangezien verbruik het meeste afhankelijk is van het moederbord in hier ook de meeste winst te behalen.

C-states inschakelen
C-states zijn de slaaptoestanden waarin de processor kan verkeren, van diepe slaap tot tot heel licht.Een zo diep mogelijk slaaptoestand inschakelen betekend een lager verbruik in idle. Een hogere C-state staat voor een diepere slaap.Zodra er meer belasting is zal de processor automatisch ontwaken en in een activiteitstoestand treden (C0)

onboard apparaten
Onboard apparaten kan je beter ingeschakeld laten in het bios, het uitschakelen heeft alleen effect op de zichtbaarheid voor het os, het verbruik blijft net zoveel.Door de juiste drivers in het besturingssysteem te installeren kunnen die apparaten wel in een energiezuinige modus worden gezet.

Cpu fan
De fan controller moet natuurlijk wel blijven werken als er een processor koeler is aangesloten.
Maar in idle word er zo weinig hitte geproduceerd dat de CPU fan zonder problemen uit kan staan.De beste oplossing hiervoor is PWM .Dat is een dynamisch signaal vanuit het moederbord die verteld hoe snel de fan moet draaien.Zodra de processor de limiet temperatuur heeft bereikt (minder dan 50 graden is een veilige grens) zal de fan beginnen met koelen.Door het standaard snelheid op 0% kan een fan tot stilstand worden gebracht.Een nadeel is dat veel ventilatoren dit helaas niet kunnen, die blijven draaien ook bij een PWM van 0%
Intel stock koeler vallen hier ook onder.Dat is iets om rekening mee te houden.
De fan loskoppelen kan natuurlijk ook, de processor zal niet kapot gaan, daarvoor zit er een veiligheid ingebouwd: als ie te warm word eerst de snelheid verminderd (throteling) en als dat niet helpt kan de processor zichzelf helemaal uitschakeld.Dit betekend wel dat je systeem plots uitgaat.


GPU
Veel moderne processors hebben een gpu ingebouwd. Als er geen beeldscherm op de server is aangesloten (headless in vaktermen), heeft het aan laten staan van de GPU geen nut.De hardware versnelling word immers ook niet gebruikt.Het uitzetten van de GPU kan je beter niet in het bios doen, tenzij je zeker bent dat je alles goed heb ingesteld, en het zo wil laten, want zonder beeld kan je ook niet zomaar instellingen terugzetten in het bios.MSI heeft wel een uefi app ("clickbios II) voor windows, die met de muis bedienen is, zolang Windows nog draait (via een externe verbinding)
Het is verstandiger om het beeldscherm via Het OS uit te schakelen. Dat scheelt gedoe.Bij windows kan je dat vinden onder aparaatbeheer:
[Voor 255% gewijzigd door mrc4nl op 16-04-2013 23:08]

ora et labora


 • CaptJackSparrow
 • Registratie: Februari 2009
 • Niet online

CaptJackSparrow

x07 - License to Tweak.

Ter informatie. Hier staat het oude topic:
Nieuwe Zuinige Server (discussie)Ziet er mooi uit. Je mag het hier toch ook wel over kleine zuinige servers hebben? :+

Een detail maar in tabellen geef je gewoonlijk aan wat de getallen weergeven. In de zuinigheidslabeltabel zou eigenlijk Min W en Max W of zo moeten staan als Watt voluit niet past. Of een toepasselijke tabelnaam erboven of onder. In dat hele segmentje tekst wordt de term Watt nergens gebruikt.

[Voor 23% gewijzigd door CaptJackSparrow op 10-05-2013 12:03]


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Helaas zijn wij (de mede-auteurs) het edit-knopje kwijt dus het duurt nog een paar minuutjes voordat we dingen in de TS kunnen fixen...

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Kadett
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01:32
Nette OP heren!

Las net op de site van de concurrent dat FSP met een high eff 18-20v voeding komt.
http://nl.hardware.info/n...e-65-watt-notebookadapter

Nu weet ik niet in hoeverre FSP beter of slechter is dan Seasonic en wat voor prijskaartje eraan komt te hangen, maar zou mooi zijn om uit te testen :)

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Niet zozeer high efficiency, vooral heel klein... En ongetwijfeld duurder dan de rest :P

FSP wordt meestal beschouwd als een treetje onder Delta en Seasonic, maar de laatste tijd heb ik eerlijk gezegd geen bijzonder groot kwaliteitsverschil gezien in adapters die ik van ze open heb getrokken. Dus dat zal wel goed komen. Het is alsnog mijlen beter dan Hipro, de verschillende OEMs van Morex en dat soort spul wat vaak met picopsu's wordt meegeleverd.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • AjDuLion
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 29-01 10:07
Mux, is de >2tb nas/server ook te gebruiken als couchpotato/sickbeard/sabnzb download station met 120/10 internet ? of zal ik dan echt naar een I5 moeten overstappen ?

zit er half aan te twijfelen om mijn apple tv2 weg te doen en mijn oude zyxel nas en dit ervoor in de plaats te zetten.

de server zou dan dus naast de nas ook nog een xbmc moeten draaien + mijn downloads verzorgen (deze stel ik dan gewoon in om alleen 's avonds de content te downloaden via een schedule en de rest mag hij gewoon prima in sleep gaan.

ik moet zelf gelijk denken aan een videokaart etc maar ben alweer veelste lang uit de hardware wereld om enig idee te hebben.

eerst wilde ik mijn nas omruilen voor een synology maar die zijn duurder als deze server die je hier post..

Facebook - Twitter -Twitch.tv - PSN


 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 00:01

mrc4nl

Procrastinatie expert

Topicstarter
voor downloaden is een i5 echt zwaar overkill dat zou ik niet doen :)

ora et labora


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Puur downloaden kan die G1610 inderdaad makkelijk. Het enige waar je je evt. zorgen over zou moeten maken is transcoding.

BTW, zyxel NAS? Maken zij ook NASsen?

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • gwystyl
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 00:10

gwystyl

Beugeltje dan maar?

Ik zie dat er hierboven alleen maar Intel processoren genoemd worden, en in de spreadsheet staat maar één systeem met een AMD A8. Is Intel over het algemeen zuiniger dan AMD, of is de performance per watt beter oid?
Ik ben zelf aan het kijken naar een zuinige HTPC/server waarmee op zijn tijd ook een spelletje gespeeld moet kunnen worden, en ik wil daarom een A10-5800k gebruiken. Moet ik hierbij met een hoger verbruik rekening houden dan met een Intel combo of kan ik een bijna even zuinig systeem krijgen met een AMD ITX bordje als basis?

Een vraag die in dezelfde lijn ligt: in TS worden ITX en thinITX borden genoemd, en één mATX bord. Zijn die zuiniger omdat er minder op aangesloten kàn worden en er dus minder onderdelen op het moederbord hoeven te zitten of zijn er ook zuinige ATX borden? Ik zou zelf bij een nieuw systeem uitgaan van een klein kastje, maar ik kan me voorstellen dat menig tweaker makkelijk een ATX kast in de meterkast kwijt kan en dus niet gebonden is aan ITX of mATX

 • AjDuLion
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 29-01 10:07
mrc4nl schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:00:
voor downloaden is een i5 echt zwaar overkill dat zou ik niet doen :)
en voor 1080p content afspelen ?
mux schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:01:
Puur downloaden kan die G1610 inderdaad makkelijk. Het enige waar je je evt. zorgen over zou moeten maken is transcoding.

BTW, zyxel NAS? Maken zij ook NASsen?
geloof het of niet maar ja die maken ze >< http://www.zyxel.com/nl/nl/products_services/nsa320.shtml
(Haalt wel een hele 30MB/s over netwerk :+)
ga ik met die g1610 ook prima 1080p content afspelen ?

wat ik bij een maat van me merk (granted dat is een i3) is dat zodra hij 1080p content gaat afspelen en op de achtergrond een file die gedownload word dan loopt het net niet helemaal lekker.

Facebook - Twitter -Twitch.tv - PSN


 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 00:01

mrc4nl

Procrastinatie expert

Topicstarter
gwystyl schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:02:
Ik zie dat er hierboven alleen maar Intel processoren genoemd worden, en in de spreadsheet staat maar één systeem met een AMD A8. Is Intel over het algemeen zuiniger dan AMD, of is de performance per watt beter oid?
Ik ben zelf aan het kijken naar een zuinige HTPC/server waarmee op zijn tijd ook een spelletje gespeeld moet kunnen worden, en ik wil daarom een A10-5800k gebruiken. Moet ik hierbij met een hoger verbruik rekening houden dan met een Intel combo of kan ik een bijna even zuinig systeem krijgen met een AMD mITX bordje als basis?
Idle valt het verschil nog wel mee, maar onder load ligt amd ver achter bij performance/watt. Dan mag je wel gaan denken aan goede processorkoeling om alle hitte te kunnen afvoeren.

[Voor 21% gewijzigd door mrc4nl op 07-03-2013 14:10]

ora et labora


 • wouter.N
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 22:56
Ik wil een erg goedkope één HD NAS maken hoofdzakelijk om te dienen als download station.

Hoe denken jullie over de 'LC-Power LC-1320mi' behuizing en dan vooral de voeding die er in zit? Het grootste nadeel vind ik de één 3.5 inch hd die er maximaal maar inpast, het liefst zou ik minimaal 2 willen.

Voor het moederbord dacht ik aan een 'Intel Desktop Board DH61DLB3', of is een 'Asrock B75M-ITX' een betere keus?

Het liefst zou ik een behuizing hebben wat lijkt op de HP N40L maar wat ik kan vinden is allemaal erg duur en de HP N40L is jammergenoeg best onzuinig.

 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 23:15

Fiber

Beaches are for storming.

Mooie OP...!

Wel even een tikfoutje weghalen: Aanbeloven Het grote zuinige server topic

En een linkje naar het oude topic lijkt me ook wel fijn. :) (Nieuwe Zuinige Server (discussie))

[Voor 13% gewijzigd door Fiber op 07-03-2013 14:21]

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
gwystyl schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:02:
Ik zie dat er hierboven alleen maar Intel processoren genoemd worden, en in de spreadsheet staat maar één systeem met een AMD A8. Is Intel over het algemeen zuiniger dan AMD, of is de performance per watt beter oid?
Ja... dit is een beetje jammer IMO. Ik heb m'n best gedaan om de laatste paar maanden aan configs in het vorige zuinige servertopic door te spitten en ik heb rondgekeken op hardwareluxx en computerbase (twee duitse fora), maar er is letterlijk niks te vinden op AMD-gebied wat men heeft ingezet voor servertaken en wat enigszins modern is. Het enige wat ik vind zijn een hoop C60-bordjes (de bekende Asus C60M-I) en verder vooral oude Athlon II X2 en Phenom II X4 systemen. Llano wordt vooral ingezet voor HTPCs (for obvious reasons) en higher end spul gaat in gaming-machines.

Dit is niet geheel zonder reden: AMD is wel degelijk aanzienlijk slechter in performance/watt en geeft vooral bij systemen die op een PicoPSU moeten werken het probleem dat het max. verbruik van de processor flink wat ademruimte voor de adapter afknabbelt. Als je ziet dat een G1610 in de zuinigste systemen niet eens de 40W DC haalt onder absolute maximale belasting en de goedkoopste A4 in dit geval rond de 70W zit, met vergelijkbare of slechtere prestaties en geen prijsvoordeel...

AMD heeft een rol, vooral in HTPCs en andere dingen waar je geen underpowered intel graphics voor wil gebruiken. Hun processoren zijn echter slechter op bijna elk punt.

Idle-verbruik is overigens niet slechter. Meer dan genoeg A en A+ AMD systemen zijn mogelijk.
Ik ben zelf aan het kijken naar een zuinige HTPC/server waarmee op zijn tijd ook een spelletje gespeeld moet kunnen worden, en ik wil daarom een A10-5800k gebruiken. Moet ik hierbij met een hoger verbruik rekening houden dan met een Intel combo of kan ik een bijna even zuinig systeem krijgen met een AMD ITX bordje als basis?
Definitely AMD.
Een vraag die in dezelfde lijn ligt: in TS worden ITX en thinITX borden genoemd, en één mATX bord. Zijn die zuiniger omdat er minder op aangesloten kàn worden en er dus minder onderdelen op het moederbord hoeven te zitten of zijn er ook zuinige ATX borden? Ik zou zelf bij een nieuw systeem uitgaan van een klein kastje, maar ik kan me voorstellen dat menig tweaker makkelijk een ATX kast in de meterkast kwijt kan en dus niet gebonden is aan ITX of mATX
Er is geen voordeel aan ATX boven mATX. Een ATX bord is niet goedkoper of feature-rijker. Meestal juist duurder, omdat er bijna alleen ATX borden met gaming-features worden gemaakt (ruimte voor meerdere GPUs, etc.). mATX is wél gunstiger dan ITX in dat je meer bang for buck krijgt, vooral op het gebied van sata-poorten.

Thin mITX is vooral nuttig omdat je alle voordelen van een picopsu+adapter kunt hebben zonder de kosten van een picopsu. Het zijn ook de bordjes die het beste presteren op zuinigheid. Thin mITX laat je ontzettend compacte en zuinige systeempjes bouwen die overal passen, zeker in combinatie met een behuizing zoals de M350. En het kost je niets meer dan een mATX systeem met dezelfde features en een ATX-voeding. Het is alleen wel heel beperkt in het aantal schijven dat je kunt aansluiten, dus niet voor iedereen.
wouter.N schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:13:
Ik wil een erg goedkope één HD NAS maken hoofdzakelijk om te dienen als download station.

Hoe denken jullie over de 'LC-Power LC-1320mi' behuizing en dan vooral de voeding die er in zit? Het grootste nadeel vind ik de één 3.5 inch hd die er maximaal maar inpast, het liefst zou ik minimaal 2 willen.

Voor het moederbord dacht ik aan een 'Intel Desktop Board DH61DLB3', of is een 'Asrock B75M-ITX' een betere keus?

Het liefst zou ik een behuizing hebben wat lijkt op de HP N40L maar wat ik kan vinden is allemaal erg duur en de HP N40L is jammergenoeg best onzuinig.
Ik heb eerder een lc-1320mi aangeraden in een BBG en vervolgens feedback van 2 mensen gekregen over de slechte kwaliteit van de bijgeleverde voeding. Zelf heb ik hem inmiddels ook bekeken en het is echt een crappy voeding die het niet lang volhoudt als je hem 24/7 gebruikt. Ik raad hem nu af.

Er zijn niet zoveel compacte ITX cases waar meer dan één 3,5" in past helaas.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Bolletje
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15:38

Bolletje

Moderator Harde Waren
mux schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:21:
[...]
Ik heb eerder een lc-1320mi aangeraden in een BBG en vervolgens feedback van 2 mensen gekregen over de slechte kwaliteit van de bijgeleverde voeding. Zelf heb ik hem inmiddels ook bekeken en het is echt een crappy voeding die het niet lang volhoudt als je hem 24/7 gebruikt. Ik raad hem nu af.
Waar je vooral met zit is dat deze behuizing met verschillende DC-DC boards werd geleverd. Volgens mij was het toen gaande dat je hem in eerste instantie wel aanraadde omdat er wel een degelijk ding in zat (ook met solid caps, wat je ook maar weinig ziet bij die goedkope dingen).

Later kwam toen naar voren (ik heb toen o.a. foto's gemaakt herinner ik me nog) dat er ook veel versies met matige boards waren. Je zit dan te spelen met onzekerheid.

 • brama
 • Registratie: Februari 2001
 • Niet online
Wat ook nog wel eens interessant kan zijn, zijn servertjes gebaseerd op ARM cpu's. Een moderne ARM SoC gecombineerd met bijv. een sata-controller moet toch best leuke cijfers neer kunnen zetten. Vooral qua zuinigheid, maar voor een licht servertje levert het inmiddels toch ook aardig wat performance.

Hier ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Ik lig er een beetje 'uit' de laatste jaren, in het begin van het vorige topic was ik nog behoorlijk bij. Wie weet hier meer zinnigs over te vertellen?

I mentioned it once, but I think I got away with it.


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Bolletje schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:35:
[...]

Waar je vooral met zit is dat deze behuizing met verschillende DC-DC boards werd geleverd. Volgens mij was het toen gaande dat je hem in eerste instantie wel aanraadde omdat er wel een degelijk ding in zat (ook met solid caps, wat je ook maar weinig ziet bij die goedkope dingen).

Later kwam toen naar voren (ik heb toen o.a. foto's gemaakt herinner ik me nog) dat er ook veel versies met matige boards waren. Je zit dan te spelen met onzekerheid.
Ja, dit speelde inderdaad mee. Niet alleen LC-power maakte zich hieraan schuldig, ook de Antec ISK-300 en -310 hebben variërende (en vaak matige) kwaliteit voedingen gehad. Die raadde ik eerder ook graag aan (vooral de 60/75W variant met picopsu) maar is nu ook komen te vervallen in de BBG. Heel vervelend, want qua indeling zijn het allebei leuke kastjes. Hoewel het plastic - vooral bij klapdeurtjes - van lc-power vaak te wensen over houdt (gaat na een paar maanden stuk).
brama schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:50:
Wat ook nog wel eens interessant kan zijn, zijn servertjes gebaseerd op ARM cpu's. Een moderne ARM SoC gecombineerd met bijv. een sata-controller moet toch best leuke cijfers neer kunnen zetten. Vooral qua zuinigheid, maar voor een licht servertje levert het inmiddels toch ook aardig wat performance.

Hier ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Ik lig er een beetje 'uit' de laatste jaren, in het begin van het vorige topic was ik nog behoorlijk bij. Wie weet hier meer zinnigs over te vertellen?
Yep, dit begint langzamerhand extreem interessant te worden. Pas sinds kort heb ik slides en aankondigingen gehoord van ARM-chips met ingebouwde ondersteuning voor 'traditionele' desktopinterfaces zoals SATA en PCI-e, dus het is nu nog niet echt mogelijk om aanbevelingen te doen. Er is te weinig aanbod. Maar in de komende maanden/het komende jaar zal dit zeker aan bod komen in dit topic.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • -PartyBoy-
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 19:40
gwystyl schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 14:02:
Ik ben zelf aan het kijken naar een zuinige HTPC/server waarmee op zijn tijd ook een spelletje gespeeld moet kunnen worden, en ik wil daarom een A10-5800k gebruiken. Moet ik hierbij met een hoger verbruik rekening houden dan met een Intel combo of kan ik een bijna even zuinig systeem krijgen met een AMD ITX bordje als basis?
Intel blijft energiezuiniger en verbruikt met name onder load beduidend minder zoals Mux al aangeeft.
Eventueel kan je ook kijken naar een Radeon 7750 Grafische kaart, deze verbruiken idle bijna niets meer als het scherm uit staat. Ik kan zo snel even geen bron terugvinden, maar ik dacht dat ze onder de 3w zitten. Op die manier heb je een erg zuinige download-bak die je ook nog een keer voor een knap spelletje kan gebruiken!

edit: Marketingfilmpje van AMD waar de 3w in voorkomt: YouTube: AMD's ZeroCore Power Technology Explained

[Voor 42% gewijzigd door -PartyBoy- op 07-03-2013 15:41]


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
ZeroCore power is idd een effectieve techniek, ik raad dan ook Southern Islands-generatie en nieuwere GPUs aan in mijn Zuinige BBG Allround (die ook wel weer eens aan een update toe is...)

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • gwystyl
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 00:10

gwystyl

Beugeltje dan maar?

-PartyBoy- schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 15:35:
[...]


Intel blijft energiezuiniger en verbruikt met name onder load beduidend minder zoals Mux al aangeeft.
Eventueel kan je ook kijken naar een Radeon 7750 Grafische kaart, deze verbruiken idle bijna niets meer als het scherm uit staat. Ik kan zo snel even geen bron terugvinden, maar ik dacht dat ze onder de 3w zitten. Op die manier heb je een erg zuinige download-bak die je ook nog een keer voor een knap spelletje kan gebruiken!

edit: Marketingfilmpje van AMD waar de 3w in voorkomt: YouTube: AMD's ZeroCore Power Technology Explained
beide dank voor de antwoorden en, zo wordt een combinatie van zuinige server met grafische mogelijkheden wel interessant zonder voor die grafische pracht enorme offers qua zuinigheid te doen.

[Voor 6% gewijzigd door gwystyl op 07-03-2013 15:45]


 • wouter.N
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 22:56
Wat denken jullie hiervan met de bedoeling als NAS/Download station te dienen (max 2x 3,5 inch en eventueel ooit nog ssd):
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Celeron G1610 Boxed€ 36,31€ 36,31
1Asrock B75M-ITX€ 73,95€ 73,95
1Cooler Master Elite 120 Advanced€ 38,74€ 38,74
1Kingston ValueRAM KVR16N11/8€ 41,-€ 41,-
1Mini-box picoPSU 120€ 34,82€ 34,82
1Seasonic Power Adapter 60 Watt (12V)€ 19,29€ 19,29
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 244,11

 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Topicstarter
gwystyl schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 15:44:
[...]
beide dank voor de antwoorden en, zo wordt een combinatie van zuinige server met grafische mogelijkheden wel interessant zonder voor die grafische pracht enorme offers qua zuinigheid te doen.
Op XBMC achtige fora zie je de combi zuinige Intel CPU (Celeron) en een low profile 77xx GPU van AMD vaak voorbijkomen omdat deze nog in kleine kastjes past en zonder problemen door een PicoPSU gevoed kan worden.

Pure AMD APU oplossingen (5700/5800 APU's) geven door het hoge MAX verbruik regelmatig oververhittingsproblemen in deze kleine kastjes, laat staan problemen met PicoPSU's. Ik ben er in de zoektocht naar zuinige AMD systemen - om tegenwicht te bieden tegen de Intel overmacht - heel veel tegengekomen.

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
@wouter.N: Die 60W voeding gaat het opstarten waarschijnlijk (net) niet trekken. Je kunt het proberen...

Qua moederbord had je eerder al pricewatch: Intel Desktop Board DH61DLB3 aangedragen en die zal prima voldoen (en is ook een iets zuinigere keuze dan de gekozen Asrock). Alternatief is de pricewatch: MSI H61I-E35 (B3) ook een zuinige keuze, goedkoper dan de asrock en 1xsata meer dan de intel.

Verder prima config.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • -PartyBoy-
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 19:40
wouter.N schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 15:55:
Wat denken jullie hiervan met de bedoeling als NAS/Download station te dienen (max 2x 3,5 inch en eventueel ooit nog ssd)
Ik zou persoonlijk kijken naar een Thin-itx bordje van intel. Deze kost een paar tientjes meer, maar bespaard je ook een Pico-PSU. De enige voorwaarde is dan wel dat je geen oude (lees:stroomvretende) 3,5" HDD's eraan hangt. Maar met nieuwe 3,5" schijven verwacht ik dat 2 schijven geen enkel probleem zijn.

edit: je systeem komt dan practisch overeen met Mux zijn systeem in deze post, daar staat ook meteen een link naar een prima voeding.
10w idle, plus 1-2w voor je idle 3,5" schijven, lijkt mij een prima zuinig systeem! :9

Wel raad ik je die SSD, of eventueel een laptopschijfje, van harte aan. Deze kan je gebruiken om je lopende downloads tijdelijk in te plaatsen, voordat ze doorgesluisd worden naar je grote opslag-schijf. Op die manier houd je je 3.5" schijven veel meer idle, wat al snel 5-8w scheelt.

[Voor 39% gewijzigd door -PartyBoy- op 07-03-2013 16:15]


 • yeehaw
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 22:17
Mooie topicstart! Vorige topic ook gevolgd en deze gelijk weer gebookmarked.

Ik had wel een opmerking over het minder dan 2TB systeem. Is het dan niet veel goedkoper en voordeliger (en misschien zuiniger) om dan een kant en klaar nasje te kopen?

Bijvoorbeeld:

#ProductPrijsSubtotaal
1Seagate Barracuda 7200.14 ST1000DM003, 1TB€ 57,85€ 57,85
1Synology Disk Station DS110j€ 120,70€ 120,70
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 178,55


Bij een grote nas met meerdere disks is dit niet rendabel, maar voor onder de 1TB lijkt me dit ook wel een goede optie. Of zeg ik nu iets heel raars :-)

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Als je het alleen als NAS gaat gebruiken, natuurlijk. Als je er meer mee wil doen dan mogelijk is met een kant-en-klare NAS is er deze BBG :)

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
verkeerde topic..

[Voor 93% gewijzigd door Anoniem: 303530 op 07-03-2013 20:57]


 • GioStyle
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 02:01
Volgende setup:

- Intel DQ77KB
- Intel i5 3570K + stockkoeler
- Corsair 2x 8GB
- Crucial mSATA 256GB
- Adapter Seasonic 19V 90W
- M350 behuizing
- Windows Server 2008 R2
- Alle drivers geïnstalleerd + bios aangepast op zuinigheid

Idle (2 netwerkkabels, Logitech Unifying-ontvanger, beeldscherm aangesloten): 18,8 watt
Idle (2 netwerkkabels, Logitech Unifying-ontvanger aangesloten): 15,7 watt
Idle (2 netwerkkabels aangesloten): 11,4 watt
Idle (zonder kabels behalve voeding :+): 9,5 watt


Alles gemeten met een Voltcraft Energy Logger 4000.

Bij device manager heb ik een gele uitroepteken bij 'PCI simple communication controller'. Ik heb echter wel alle drivers geïnstalleerd. Weet iemand hiervoor de oplossing?

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Intel ME drivers installeren.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • nMad
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 20:34
Mooi topic. Ik kan binnenkort wat metingen doen op een AMD A4-5300 en MSI FM2-A75IA-E53 :)

PV: 2,8 kWp ONO + 3,5 kWp WZW + 1,6 kWp ZZO + 1,6 kWp NNW | WP: Daikin FVXM35A / RXM35R + FTXM25R / RXM25R | EV: Tesla Model 3 LR 2019


 • Pantagruel
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 28-01 15:43

Pantagruel

Mijn 80486 was snel,....was!

Hulde voor de OP _/-\o_

Asrock Z77 Extreme6, Intel i7-3770K, Corsair H100i, 32 GB DDR-3, 256 GB Samsung SSD + 2 x 3TB SATA, GeForce GTX 660 Ti, Onboard NIC and sound, SyncMaster 24"&22" Wide, Samsung DVD fikkertje, Corsair 500R


 • base_
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 23:20
Ik denk dat een Raspberry Pi meer naar embedded neigt: je hebt immers een embedded cpu, geen geheugenslots, (sata) en pci-e aansluitingen. Zeker interessant voor diverse taken van home automation tot mediaplayer maar toch een aparte tak en eerder een apart topic waardig, zeker gezien de vele alternatieven die er wat embedded/soc's ook nog eens verkrijgbaar zijn. De prestaties worden steeds beter maar het zijn geen standaard *TX bordjes met standaardprocessors en uitbreidingsslots. Ik vraag me ook af of RPi niet meer in EL thuishoort ;)

 • Steefmeister
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 21:14
Keurige OP! komt echt nog van pas als ik ooit de Dlink NAS wil vervangen door een zuinige server. De Synology NASjes zijn natuurlijk fantastisch, maar de goedkope Dlink volstaat tot nu toe. Als je de prijzen hier bekijkt van een server is dit natuurlijk een nog beter alternatief dan een dure nas.

Wat ik me wel afvraag volstaat een Intel Celeron G1610 om Full HD 3D te streamen?

[Voor 12% gewijzigd door Steefmeister op 08-03-2013 10:00]


 • GioStyle
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 02:01
Steefmeister schreef op vrijdag 08 maart 2013 @ 09:55:

Wat ik me wel afvraag volstaat een Intel Celeron G1610 om Full HD 3D te streamen?
Streamen of transcoden? Streamen kost alleen I/O dus dat kan praktisch elke processor. Transcoden is een ander verhaal; dat is juist CPU-intensief en dan ben ik bang dat je met een G1610 toch wel erg krap zit.

 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Topicstarter
nMad schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 21:57:
Mooi topic. Ik kan binnenkort wat metingen doen op een AMD A4-5300 en MSI FM2-A75IA-E53 :)
Dat is mooi!

Kun je dan behalve de idle metingen (niets aangesloten, beeldscherm uit, etc.), ook max. load (OCCT CPU / Furmark) willen meten? Deze willen we nl. ook gaan opnemen in de overzichten.
En als je je resultaten hier post, gaarne met je configuratie, evt. aangepaste BIOS instellingen en de gebruikte meetapparatuur.

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


 • Domokoen
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 21:01
Heeft het zin om voor de CPU een Intel i3 3220T te nemen ipv een 3220? Deze heeft een TDP van 35W ipv 55W en is iets lager geklokt, maar merk je dat ook in het idle verbruik?
Naar hoeveel MHz klokt deze terug? Weet iemand dat toevallig? Ik las ergens dat de G1610 terugklokt tot 1600MHz, maar kan het voor de 3220(T) niet vinden.

 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
Domokoen schreef op vrijdag 08 maart 2013 @ 15:33:
Heeft het zin om voor de CPU een Intel i3 3220T te nemen ipv een 3220? Deze heeft een TDP van 35W ipv 55W en is iets lager geklokt, maar merk je dat ook in het idle verbruik?
Naar hoeveel MHz klokt deze terug? Weet iemand dat toevallig? Ik las ergens dat de G1610 terugklokt tot 1600MHz, maar kan het voor de 3220(T) niet vinden.
Deze vraag is in het vorige topic al vaak gesteld. Maar staat (nog) niet in de huidige TS (idee?).

T (of S) versie is alleen interessant als het max verbruikt lager moet zijn. Bijv. om redenen van max vermogen van de voeding of koeling issues. Idle lopen de CPU's op nagenoeg gelijk verbruik.

 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 00:01

mrc4nl

Procrastinatie expert

Topicstarter
Rayures schreef op vrijdag 08 maart 2013 @ 16:11:
[...]


Deze vraag is in het vorige topic al vaak gesteld. Maar staat (nog) niet in de huidige TS (idee?).

T (of S) versie is alleen interessant als het max verbruikt lager moet zijn. Bijv. om redenen van max vermogen van de voeding of koeling issues. Idle lopen de CPU's op nagenoeg gelijk verbruik.
ik meende dat je ook een gewone processor kan begrenzen.? het idle verbuik is inderdaad niet beter.
het staat nu in de ts, ikheb een stukje aangevuld onder info-processors.

ora et labora


 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Topicstarter
Rayures schreef op vrijdag 08 maart 2013 @ 16:11:
[...]
Deze vraag is in het vorige topic al vaak gesteld. Maar staat (nog) niet in de huidige TS (idee?).

T (of S) versie is alleen interessant als het max verbruikt lager moet zijn. Bijv. om redenen van max vermogen van de voeding of koeling issues. Idle lopen de CPU's op nagenoeg gelijk verbruik.
Dit is inderdaad iets dat in de TS opgenomen kan worden.
Om eea met feiten te onderbouwen willen we daarom ook dat de max. load waardes erbij komen zodat het werkelijke te verwachten verbruik bekend wordt.

Mijn i3 3225 (zelfde als 3220, maar dan met HD4000) doet idle 13W en met OCCT 35W. Dat is dus ruim binnen de TDP van 55W!
En als ik ook nog eens in de BIOS de max. multiplier aanpas dan kan ik het verbruik nog verder beperken tot bijv. 25W om zo een S of T versie te 'maken'...

[Voor 9% gewijzigd door Mars Warrior op 08-03-2013 16:38]

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


 • nMad
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 20:34
Mars Warrior schreef op vrijdag 08 maart 2013 @ 13:56:
[...]

Dat is mooi!

Kun je dan behalve de idle metingen (niets aangesloten, beeldscherm uit, etc.), ook max. load (OCCT CPU / Furmark) willen meten? Deze willen we nl. ook gaan opnemen in de overzichten.
En als je je resultaten hier post, gaarne met je configuratie, evt. aangepaste BIOS instellingen en de gebruikte meetapparatuur.
Zodra ik tijd heb zal ik dit gaan doen. Ik kan idle meten met 1x 2.5" os hdd aangesloten. Dus niet met 1x ssd zoals in de OP vermeldt staat. Het verbruik van deze hdd is waarschijnlijk eenvoudig op te zoeken dus dat hoeft geen probleem te zijn.

PV: 2,8 kWp ONO + 3,5 kWp WZW + 1,6 kWp ZZO + 1,6 kWp NNW | WP: Daikin FVXM35A / RXM35R + FTXM25R / RXM25R | EV: Tesla Model 3 LR 2019


 • GoVegan
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 29-01 12:21
is er iemand die misschien wat over deze voeding kan zeggen?
alleen handig voor in de auto of ook in server?
V&A aangeboden: 50+ Mini-box M2-ATX-HV Automotive PSU 6-32V 140W
http://www.mini-itx.com/store/information/m2-atx-manual.pdf

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Het is een nog iets duurdere en iets minder efficiënte variant van de Picopsu wide input (WI). Waar wil je hem precies voor gebruiken?

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
Net zelf eens mijn server aan een degelijke test onderworpen met een nieuwe 12v adapter:net geen A+ rating in termen van 'sub 10W AC' :'(

specs:
Meanwell GS90A12-P1M
PicoPSU 80W
MSI H61I-E35 (B3)
Intel G620
Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/4G
Western Digital Scorpio Blue WD5000BEVT-00A0RT0

(ook gedaan omdat ik het verschil tussen Win7 en Win8 wil weten. Binnenkort Win8 op de server plaatsen.)

[Voor 11% gewijzigd door Rayures op 08-03-2013 21:51]


 • GoVegan
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 29-01 12:21
mux schreef op vrijdag 08 maart 2013 @ 21:18:
Het is een nog iets duurdere en iets minder efficiënte variant van de Picopsu wide input (WI). Waar wil je hem precies voor gebruiken?
planning was om hem in dit systeem te gaan gebruiken.
#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Celeron G1610 Boxed€ 36,31€ 36,31
1Intel DH77EB€ 87,30€ 87,30
1Hitachi Travelstar 5K1000, 1TB€ 59,99€ 59,99
1Kingston KVR1333D3N9/8G€ 39,99€ 39,99
1Seasonic G-Serie 360Watt€ 63,99€ 63,99
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 287,58


maar als hij minder zuinig is dan een pico dan zien we er maar van af.

misschien is de pricewatch: Intel Desktop Board DQ77KB nog een optie.
maar klopt het dat deze alleen maar hdmi of displayport als video out heeft?
beetje jammer, heb altijd een oud lcd schermpje naast mijn server staan voor het geval ik me zelf weer eens heb buitengesloten dmv firewall of netwerk instellingen.

 • i-chat
 • Registratie: Maart 2005
 • Niet online
als ik naar de verschillende kleine voedingen kijk valt me vooral op dat er relatief weinig adaptors zijn die 12v leveren, (gezien de meeste notebook adaptors 19v lijken te doen...

mijn vraag is dan ook zijn er redelijke goede voedingen die 19volt slikken, en als dat er niet is of niet goed genoeg, zou dit dan een optie zijn voor mux om eens naar te kijken.

zelf heb ik sinds enkele dagen een phenom2 x3 720 op een asus m4a89gtd moederbord, waar ik de komende tijd nog wat mee wil gaan spelen om erachter te komen hoe je daar op een veilige manier mee kunt undervolten...

ook ben ik zeer benieuwd wat anderen al met vergelijkbare setups voor elkaar hebben gekregen,

target voor deze machine in een nas4free system met 2x 3disk raid-z en 1 ubuntu server vm in virtualbox.

een ander ding waar ik wel HEEL erg naar uit zou kunnen kijken is een voeding die ECHT modulair is...
10 draadjes rood (x volt) 10 draadjes (blauw) y=volt 25 draadjes zwart null dan kun je eindelijk eens ECHT zelf bepalen hoeveel molex sata of juist pci-e kabels je aan wilt gebruiken.

[Voor 16% gewijzigd door i-chat op 08-03-2013 22:34. Reden: klein stukje vergeten]


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Ik hoor een MADPSU feature request-blog?

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • - peter -
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 27-01 17:12
Mooie topicstart!

Het is wel jammer om te realiseren dat bijv. alleen een nieuw moederbord en een nieuwe processor (de goedkoopste variant zoals aangegeven in de TS) op 120 euro komt. Mijn huidige server trekt 60W en met mijn stroomprijs komt dat uit op ongeveer 50 euro per jaar (12 uur per dag, wat heel ruim is).
Oftewel, het is maar weinig rendabel om deze server richting de 20W te krijgen...

Ik was altijd heel erg fan van dingen zuinig maken, totdat ik realiseerde dat stroom gewoon heel goedkoop is. En al het geld wat je er in stopt is dan ook meestal meer dan je er uithaalt. ;w

Natuurlijk gaat dat minder op voor een server die 24h aanstaat, en die je toch nieuw wilt kopen.

Maar goed, dat was meer een besef dat de laatste tijd een beetje doordringt tot deze eco jongen. :)

Zit toch nog wel een beetje te balen van mijn huidige setup. Heb een intel DQ45EK met C2D E8400 en 3 HD's plus een L7 300W. Zijn die C2D systemen dan toch niet echt veel zuiniger te krijgen?

[Voor 17% gewijzigd door - peter - op 09-03-2013 03:10]


 • Kadett
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 01:32
De idle power draw van een E8400 is niet schrikbarend hoog, voor een CPU van 5-6 jaar oud. Rond de 5 watt AC. Het is vooral je moederbord dat zoveel stroom vreet. Ook al is het een server, er zal wel een VGA kaart inzitten lijkt mij die ook nog wat in het totaal meebrengt.

En stroom goedkoop? In Duitsland is het nog geen 10 cent de Kw. Beter dan de 23-25 cent die je hier uiteindelijk betaalt.

 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Topicstarter
:'( Met het steeds zuiniger worden van componenten in de loop der jaren zul je steds meer zien dat upgraden naar iets dat 50% zuiniger is, toch steeds minder oplevert als het om de euro's gaat.

Zo zat ik twee servers geleden met een idle verbruik van 90-95W, zo'n €180 / jaar aan stroom.
De vervanger, toevallig ook een DQ45EK, maar dan met een E7500, kwam uit op 35-45W en dat scheelde dus €90 / jaar (waarom jij dan op 60W uikomt?, soms veel idle disken?)

ik doe 3-5jr met een server, dus die nieuwe had ik er in 2jr al uit door de stroombesparing.

Mijn huidige server, op basis van een DH77DF en 3570K is net een A-label, zo rond de 14W. Deze upgrade betekende een besparing van 60-70% op de stroomkosten. In absolute zin echter 'maar' €60 / jaar, waardoor ik de kosten van de upgrade van mobo en CPU net in 5jr terugverdien.

Ik weet dus nu al dat bij mijn volgende server de vervangingskosten nooit zullen opwegen tegen de stroombesparing - die is max. €30 / jaar -, tenzij natuurlijk de stroomprijzen de komende jaren explosief stijgen en/of de hardware enorm goedkoper wordt...

Dus JA, het zal steeds lastiger gaan worden om je investering terug te verdienen. Dat laaghangende fruit - mogelijk gemaakt door het idiote stroomverbruik van PC's in de afgelopen jaren - is nu wel van de boom gehaald.

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Je moet ook niet alleen willen upgraden vanwege de stroomkosten, er is meestal (tenminste in mijn geval) ook een andere reden om te upgraden. Dingen gaan stuk of voldoen niet meer, of er is een nieuwe toepassing bijgekomen in je huis waarvoor je een extra computer nodig hebt. Dan is het mooi meegenomen dat de stroombesparing je een deel van de aankoopprijs 'teruggeeft'.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • enthernal
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 12-01 08:47
Je upgrade inderdaad niet alleen omdat het wat zuiniger wordt, maar ook omdat je nieuwere of krachtigere hardware nodig hebt, omdat je je hardware liefst vervangt voor hij catastrofaal faalt, of omdat bepaalde onderdelen na verloop van tijd degraderen (vooral harde schijven en voedingen). Als je inderdaad 5 jaar met een server doet dan is je server van '2 servers geleden' uit het jaar 2002/2003. Dan zijn er maar weinig zaken die die server nu nog (even) vlot zou doen als een recente zuinige server.

Ook weet ik de exacte configuratie van je servers niet, maar als je deze bijvoorbeeld als multi-disk NAS gebruikte dan zou het me sterk verbazen moest er in de 5 jaar van je vorige server geen disk(en) gesneuveld zijn.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is of je een meerkost bij je nieuwe server (bijv. de seasonic G360 ipv de be quiet voeding) terugverdient over die 5 jaar of niet.

 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Voor sommige taken maakt het niet uit hoe vlot de server is. Met mijn laptop 'server' van 9 jaar oud kan ik net zo goed mijn zwaarste script draaien als met de modernste core i#. De processor uit mijn server staat sinds 2003 in de pricewatch en was toen al geen high-end model :P

Het gaat uiteraard wel een stuk sneller op een modern systeem, maar dat is niet altijd belangrijk.

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
In het geval van de voeding is het ook een beetje een kwestie van hoe lang je ermee van plan bent te doen. Ik heb door de jaren heen (specifiek de laatste 8 jaar) een paar dozijn computers neergezet die uiteindelijk allemaal >5 jaar hebben moeten werken. Op de korte termijn zie je het niet, maar als computers een paar jaar draaien zie je dat de lagere kwaliteit ontwerpen (o.a. be quiet! maar het effect is nog sterker met echte c-merken zoals LC power, Eminent, Conceptronic, Sweex, Trust, Huntkey) toch wel gaan uitvallen. Dan heeft het geen zin om twee tientjes minder eraan uit te geven als je nog binnen de levensduur van de machine een nieuwe voeding moet kopen. Gevolg: ik koop alleen nog de beste kwaliteit en raad dit zeker ook aan voor machines die lange tijd 24/7 moeten draaien.

En het mooiste resultaat dat ik op dat gebied heb geboekt is een kleine 20 computers met Antec Earthwatts voedingen (Seasonic ontwerp): de oudste computers van deze batch komen uit 2007 en die voedingen draaien nu nog steeds meer dan 16 uur per dag, geen één is gefaald. Terwijl uit een populatie van 8 computers die ik eerder had gebouwd met be quiet! voedingen er al 5 zijn gefaald (overigens pas na 4 jaar intensief gebruik).

edit: be quiet! is niet een slecht merk overigens, het ging in dit geval om de (voorloper van) hun system power/pure power serie met lowend FSP (denk ik) ontwerp. Hun E9 serie is aanzienlijk beter bijvoorbeeld. Maarja, daar betaal je ook voor...

[Voor 9% gewijzigd door mux op 09-03-2013 13:15]

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Topicstarter
@hierboven. Ik haakte even in op wat - peter - aangaf over het al dan niet vervangen van hardware en het terugverdienen daarvan...

Uitgezonderd bij mijn huidige server, was de reden om de vorige servers te vervangen wel degelijk stroombesparing! Qua performance konden ze alle taken aan nl, maar hadden een behoorlijke invloed op de energierekening. De huidige heeft veel meer taken dan de vorige, en de vereiste performance om 2 hd streams on-the-fly te kunnen transcoden, iets dat de vorige niet trok...

vwb schijven heb ik maar 1 keer een kapotte gehad, en die is kosteloos door WD vervangen. Voorheen kreeg je ook nog 3-5jr garantie op je schijven, dat is nu ook over. En de kwaliteit van de huidige heb ik toch wat twijfels over. Zo draait mijn server nu weer voor het OS op een 500GB WD uit 2007, omdat na elkaar de SSD en een nieuwe 1TB (DOA) de geest gaven.

Op mijn huidige voeding - een Be Quiet E9 - zit weer 5jr garantie, dat dan weer wel...

[Voor 4% gewijzigd door Mars Warrior op 09-03-2013 12:59]

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Ik ben begonnen met het opbouwen van een SSD power consumption database (net als de andere database ook hier). Als iemand veel zin heeft om te proberen deze database verder aan te vullen (momenteel zitten er zo'n 70 modellen in) hoor ik dat graag via DM. Ik ga intussen een poging wagen dit op een nuttige manier te visualiseren.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • i-chat
 • Registratie: Maart 2005
 • Niet online
mux schreef op vrijdag 08 maart 2013 @ 23:08:
Ik hoor een MADPSU feature request-blog?
als ik dat had willen vragen, dan had ik dat wel in een reactie op je laatste bbg post gevraagt of in een dm..
de reden om hem hier te stellen is vooral ook omdat ik graag wil weten wat anderen hier over denken, er zjin gewoon heeel erg weinig interessante voedingen, als het er op aan komt, zoek je naar 80+ certificaten staan er nog maar een paar in de pw, je hebt dan nog een enkele seasonic 260w voeding maar die zal in een normale pc behuizing niet passen...

maar:
als we er vanuit gaan dat een hele hoop tweakers geen 200 euro extra aan een zuinige thuis server upgrade willen of kunnen uitgeven ... (dus bovenop de kosten voor storage en andere zaken).

tot op zekere hoogte ga ik dan mee met peter, wat doe je nu als je die ene desktop van 1 tot 5 jaar geleden
kijk ik voor het gemak even naar amd, (omdat het upgrade pat daarvan wat meer gerekt is),
stel je vind net dat ene am2 (of am2+) moederbordje, waar genoeg (bijv 6) sata poortjes op zitten.

juist met dat soort hardware (heb ik het gevoel) val je best wel behoorlijk buiten de boot, het is gewoon al snel minder zuinig dan die nieuwe pentium Gxxx series, en met 'jouw' pech zal het moederbord toch weer net die 5 watt extra verstoken, je systeem met 6 schijven en een usb stick om van te booten, eigenlijk net te zwaar voor een pico psu (80w), maar nog lang niet zwaar genoeg voor een om een 300w voeding voor 2/3 te belasten ...

ik denk dat de vraag dan eerder zijn zal, hoe je de 'nieuw bouw' en 'recycle' stromingen binnen dit topic kunt verenigen.

 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Over dat voedingen verhaal, ik snap eigenlijk niet zo goed waarom er nog maar één standaard form factor voor voedingen is. Als het mogelijk is om 1000w aan capaciteit in een standaard ATX voeding te verwerken moet het toch ook niet te lastig zijn om een dunner formaat voeding te standaardiseren zonder meteen terug te vallen op laptopblokken.

Dat zou in een zuinige server al aardig wat ruimte schelen.

 • - peter -
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 27-01 17:12
Mars Warrior schreef op zaterdag 09 maart 2013 @ 09:50:

Zo zat ik twee servers geleden met een idle verbruik van 90-95W, zo'n €180 / jaar aan stroom.
De vervanger, toevallig ook een DQ45EK, maar dan met een E7500, kwam uit op 35-45W en dat scheelde dus €90 / jaar (waarom jij dan op 60W uikomt?, soms veel idle disken?)
Nog even een recheck gedaan, en ik zit als ie (win 2012) gewoon opgestart is, en niet echt iets doet op 51W.
Ik heb wel 3 schijven erin hangen in raid5 (ICHR). Maar geen videokaart of andere kaarten erin.

Ander issue, minder van belang hier, is dat mijn i5 systeem bijv. gewoon 70W trekt. Ik vermoed dat de videokaart daar de boosdoener is.

 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Wat voor videokaart zit er in? Een recente videokaart (HD 7xxx, GT6xx) trekt meestal maar een paar watt idle. Je zou ook een configuratie met switchable graphics kunnen overwegen (als je bord dat ondersteunt) zodat de GPU helemaal uit kan.

 • FDMK
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 21:13
Weet niet of dit het juiste topic is om een soort van config-check te doen maar toch. Ik ben de laaste week bezig geweest met het optimaliseren van m'n nas maar kom niet lager dan 30w idle(schijven in idle).
De power van de E3 heb ik helemaal niet nodig maar wilde gewoon even kijken of die E3 nut zou hebben. Nu had ik al een G1610 gepland en gekocht voor onderstaand maar gaat dat verschil maken of moet ik dat in andere onderdelen zoeken zoals mobo en voeding?


#ProductPrijsSubtotaal
1Intel Xeon E3-1260L Tray€ 284,99€ 284,99
1Intel Desktop Board DQ67OWB3€ 105,61€ 105,61
4Western Digital Green WD20EARX, 2TB€ 81,-€ 324,-
1NZXT Tempest 410€ 0,-€ 0,-
1Delock Nano Memory stick 4GB Zwart€ 8,06€ 8,06
1G.Skill RipjawsX F3-10666CL9D-16GBXL€ 86,10€ 86,10
1be quiet! Pure Power L7 300W€ 37,95€ 37,95
Bekijk collectie
Importeer producten
Totaal€ 846,71


HT en alle andere fancy features staat uit op het bord/cpu.

Any job you can do in your pajamas is not the hardest job in the world.


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Welk OS draai je?

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • FDMK
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 21:13
Nas4free(Freebsd 9.1) embedded op de DeLock.

Any job you can do in your pajamas is not the hardest job in the world.


 • i-chat
 • Registratie: Maart 2005
 • Niet online
@darkstone, aangepaste voedingen betekenen vaak ook aangepaste pc-cases, en laat juist DIE nu al niet bechikbaar zijn.. ik weet niet in hoeverre dit helemaal relevant is, maar thuis servers zijn vaak liefst ook wat kleiner... mitx is een oplossing, maar gemiddeld genomen heb je dan weer maar 2 ram sloten (dus duurder) en sodims (nog weer duurder), even los nog van het feit dat het moederbord zelf al duurder was dan een vergelijkbaar mATX bordje. ... als je dan ook nog een aangepaste voeding formaat hebt wordt het helemaal een jungle.... ik heb juist het idee dat men zoveel mogelijk naar atx aan het grooien is want zelfs sommige server kasten hebben tegenwordig al atx formaat voedingen.

 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Daarom zeg ik ook nieuwe standaard. Als er een nieuwe standaard voeding wordt ontwikkeld die kleiner is dan de ATX standaard kan die prima naast de oude bestaan.

We hebben ook 4 veel gebruikte moederbord form factors, waarom mag er dan geen 2e 'slim' voeding standaard komen?

 • - peter -
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 27-01 17:12
Anoniem: 303530 schreef op zaterdag 09 maart 2013 @ 15:56:
Wat voor videokaart zit er in? Een recente videokaart (HD 7xxx, GT6xx) trekt meestal maar een paar watt idle. Je zou ook een configuratie met switchable graphics kunnen overwegen (als je bord dat ondersteunt) zodat de GPU helemaal uit kan.
Een passieve HD6850. Ik heb hem er even uitgehaald en nu staat t systeem op 48W idle. Toch nog flink wat stroom, maar dit is natuurlijk een desktop. Misschien dat mijn moederbord Gigabyte GA-Z77X-D3H niet een goede keus is. Heb er namelijk alleen maar verder een HD en een SSD in hangen, alsmede een Ivy Bridge i5 3450 + 16GB Ram. Voeding is een goede seasonic SS-430HB. Heb ik ooit vervangen door een Be Quiet, maar het resultaat was 5W verschil, en de seasonic is toch een stuk beter qua kwaliteit dacht ik zo.

Ik heb ook wel eens Virtu gebruikt, om de Videokaart dan niet te gebruiken als je gamed, maar de ingebouwde video, maar dit verbruikte een aantal watt meer ipv een stuk minder.

[Voor 29% gewijzigd door - peter - op 09-03-2013 17:03]


 • i-chat
 • Registratie: Maart 2005
 • Niet online
@peter, heb je al eens gekeken naar het power management profiel, of zelfs de settings in je bios ...
mijn gerecyclede desktop heeft daar ook wat moeite mee, en ik ben dus aan het zoeken naar meer info om de core-voltage etc omlaag te gaan gooien.. ik heb trouwens een vga chip op het mobo en ben er ook nog niet achter of ik die wat omlaag kan brengen... meer dan een svga resolutie met 8 (of hoouit 16) bit kleuren heb je niet nodig voor een servertje, en als je nas4free gebruikt eigenlijk helemaal geen.

 • - peter -
 • Registratie: September 2002
 • Laatst online: 27-01 17:12
Ja, heb net alle settings in mijn bios nog eens nagelopen. Alle powersaving dingen van de CPU enabled, maar die stonden al op auto en blijkbaar ok.
Tis natuurlijk wel mijn workstation, dus ik ga niet allerlei dingen uitzetten zoal usb 3 enzo.

Ik ga toch maar eens kijken naar een ander mobo, of wat info zoeken over waarom dit moederbord zo veel stroom verbruikt. Misschien toch een mATX bordje zoeken, want behalve de video gebruikt ik niets aan sloten.

Mooie link nog: 32 Intel Z77 Mobo's getest op power consumption: http://uk.hardware.info/r...essors-energy-consumption

[Voor 16% gewijzigd door - peter - op 09-03-2013 17:29]


 • tHe_BiNk
 • Registratie: September 2001
 • Niet online

tHe_BiNk

He's evil! Very EVIL!

Ben erg benieuwt naar de eerste meetresultaten van servers obv een AMD's A4. Als ik naar mijn eigen homeserver kijk staat deze 99% van de tijd niks tot heel weinig te doen, dus hier hogere TDP van AMD's APU is niet zo erg (mits je voeding het aan kan).

Het geeft je natuurlijk wel veel meer opties voor de server mbt video en gamen.

APPLYitYourself.nl - PLAKhetzelf.nl - Raamfolie, muurstickers en stickers - WindowDeco.nl Raamfolie op maat.


 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
- peter - schreef op zaterdag 09 maart 2013 @ 16:44:
Ik heb ook wel eens Virtu gebruikt, om de Videokaart dan niet te gebruiken als je gamed, maar de ingebouwde video, maar dit verbruikte een aantal watt meer ipv een stuk minder.
Dan wordt de dedi. GPU waarschijnlijk niet goed uitgeschakeld.

 • nMad
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 20:34
tHe_BiNk schreef op zaterdag 09 maart 2013 @ 18:37:
Ben erg benieuwt naar de eerste meetresultaten van servers obv een AMD's A4. Als ik naar mijn eigen homeserver kijk staat deze 99% van de tijd niks tot heel weinig te doen, dus hier hogere TDP van AMD's APU is niet zo erg (mits je voeding het aan kan).

Het geeft je natuurlijk wel veel meer opties voor de server mbt video en gamen.
Gamen en video kijken op een server? Dan is het dus een 24/7 HTPC met server taken zoals ik die heb. Gamen doe ik niet maar video kijken wel. Zal zodra ik tijd heb wat metingen doen met een AMD A4 5300 en een MSI FM2 moederbord icm LC-Power 1320 behuizing en voeding.

Zodra ik het geld (er voor over) heb bouw ik een aparte G1610 Intel server naast mijn AMD HTPC, voor mij de ideale situatie :)

PV: 2,8 kWp ONO + 3,5 kWp WZW + 1,6 kWp ZZO + 1,6 kWp NNW | WP: Daikin FVXM35A / RXM35R + FTXM25R / RXM25R | EV: Tesla Model 3 LR 2019


 • Domokoen
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 21:01
Mars Warrior schreef op vrijdag 08 maart 2013 @ 16:36:
[...]
Mijn i3 3225 (zelfde als 3220, maar dan met HD4000) doet idle 13W en met OCCT 35W. Dat is dus ruim binnen de TDP van 55W!
En als ik ook nog eens in de BIOS de max. multiplier aanpas dan kan ik het verbruik nog verder beperken tot bijv. 25W om zo een S of T versie te 'maken'...
Mooi om te horen, dan hebben S/T versies weinig zin. Het verschil tussen de 3225 en 3220 is HD4000 vs HD2500, merk je hier nog verschil in het verbruik? 16 ipv 6 execution units zouden meer kunnen verbruiken, (weet niet waarom jouw systeem 13W verbruikt, kan ook door HDs/andere componenten komen?), maar is dat verschil ook meetbaar?

 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
De transistors van de HD 4000 zijn wel gewoon aanwezig, dus dat zou niets uit moeten maken. Ik neem aan dat intel het power gaten voldoende onder de knie heeft zodanig dat er geen verschil is tussen een HD 2500 en een HD 4000 met maar een gedeelte van de EU's in gebruik.

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Idle met het scherm uit is de IGP volledig ge-power-gate. Er loopt helemaal geen stroom meer door dat deel van de processor, dus zelfs als het 100W onder normaal gebruik zou trekken maakt het nog niks uit: geen effect onder idle.

Het heeft wel een heel klein effect (meetbaar! iets van 50mW) verschil als het scherm aanstaat maar geen 3d-taken worden gedaan.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Dat vind ik wel een vreemd resultaat, je zou verwachten dat intel de overbodige EU's zou power gaten. Met welke hardware heb je dat gemeten?

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
i3-3225 vs i3-3220. DC meting aan de VRM.

Voor wat ik begrijp power gaten ze alleen volledige planes, niet individuele EUs. Dus dat klein beetje extra verbruik komt van lekkage in de niet-gebruikte EUs.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Vreemd verhaal, intel kan de overbodige EU's uitschakelen (getuige van het bestaan van de HD 2500). Dan zou je verwachten dat intel de HD 4000 eigenlijk als HD 2500 zou kunnen laten draaien in low-load situaties.

 • Domokoen
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 21:01
Definitief uitschakelen zoals in de HD2500 is makkelijker, want dan worden de verbindingen naar de EU doorgesneden, zodat het niet kan lekken. Bij de HD4000 kan dat niet.

 • GioStyle
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 02:01
Niet helemaal ontopic, maar het heeft wel met zuinigheid te maken.

In de patchkast zitten nu 3 adapters, allemaal 12V, 1A (HP switch), 1A (Ubee modem) en 1,5A (Draytek 2130N). Als ik deze zou vervangen door een 12V 4A adapter en door middel van een splitter alles aansluit op die ene adapter, zou ik hiermee minder gaan verbruiken?

En zoja, wie weet een goede efficiënte 12V 4A adapter? 12V 3A mag ook, het verbruik heb ik nog nooit boven de 30 watt zien uitkomen.

 • FDMK
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 21:13
Rooke in "Het grote zuinige server topic"

Zou iemand hier nog wat over kunnen zeggen? Mijn vermoeden is namelijk dat er nog wel 10w vanaf te halen valt maar ik weet niet waar :+ Gaat de 1610 even zuinig zo niet zuiniger zijn?

Any job you can do in your pajamas is not the hardest job in the world.


 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 00:01

mrc4nl

Procrastinatie expert

Topicstarter
Rooke schreef op maandag 11 maart 2013 @ 17:23:
Rooke in "Het grote zuinige server topic"

Zou iemand hier nog wat over kunnen zeggen? Mijn vermoeden is namelijk dat er nog wel 10w vanaf te halen valt maar ik weet niet waar :+ Gaat de 1610 even zuinig zo niet zuiniger zijn?
de verbruiksgegevens van de 1610 zijn ong bekend, t hangt af van hoeveel schijven modo etc.
maar ik weet niets van het verbruik van de oude setup. en dus zou ik niet weten hoeveel watt je bespaard...
èèn ding is zeker je gaat er iig niet op achteruit

[Voor 19% gewijzigd door mrc4nl op 11-03-2013 17:48]

ora et labora


 • FDMK
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 21:13
De setup staat in die links, paar posts terug. Leek me onnodig om dat nog eens te posten.

Any job you can do in your pajamas is not the hardest job in the world.


 • Dreamvoid
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18-01 23:26
Anoniem: 303530 schreef op zondag 10 maart 2013 @ 14:58:
De transistors van de HD 4000 zijn wel gewoon aanwezig, dus dat zou niets uit moeten maken. Ik neem aan dat intel het power gaten voldoende onder de knie heeft zodanig dat er geen verschil is tussen een HD 2500 en een HD 4000 met maar een gedeelte van de EU's in gebruik.
Ik had begrepen dat er een aparte dies zijn voor IVB met hd2500 en hd4000?

Ja dus:
http://www.anandtech.com/...-the-ivy-bridge-die-sizes

[Voor 7% gewijzigd door Dreamvoid op 11-03-2013 18:06]

specs


 • mrc4nl
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 00:01

mrc4nl

Procrastinatie expert

Topicstarter
Rooke schreef op maandag 11 maart 2013 @ 17:49:
De setup staat in die links, paar posts terug. Leek me onnodig om dat nog eens te posten.
my bad ik las er idd overheen.
Nu had ik al een G1610 gepland en gekocht voor onderstaand maar gaat dat verschil maken of moet ik dat in andere onderdelen zoeken zoals mobo en voeding?
als je hem al hebt gekocht en je kan het verbruik meten, weet je of het uitmaakt, ik denk niet zo veel.
het enige waar je goed mee kan besparen is een 80+ gold voeding, maar die zijn ook weer duurder in aanschaf.

ora et labora


 • FDMK
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 21:13
Bij opspinnen doet het systeem max 90watt dus dan zou ik het ook met een goede pico-psu afkunnen, niet? Zelf verdenk ik mn moederbord en voeding, moederbord heb ik gekocht voor vt-d maar dat heb ik niet meer nodig.

Any job you can do in your pajamas is not the hardest job in the world.


 • Jaaap
 • Registratie: Februari 2000
 • Niet online
Rooke schreef op maandag 11 maart 2013 @ 17:23:
Rooke in "Het grote zuinige server topic"

Zou iemand hier nog wat over kunnen zeggen? Mijn vermoeden is namelijk dat er nog wel 10w vanaf te halen valt maar ik weet niet waar :+ Gaat de 1610 even zuinig zo niet zuiniger zijn?
Ik gok op het OS.
Misschien heb je nog een oude HD liggen waarop je voor de grap eens een moderne Windows kan installeren, puur om te kijken wat het verbruik dan is?

Dat betekent
Het gebeurt
Dit verandert
Wat bepaalt


 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Topicstarter
Rooke schreef op maandag 11 maart 2013 @ 17:23:
Rooke in "Het grote zuinige server topic"

Zou iemand hier nog wat over kunnen zeggen? Mijn vermoeden is namelijk dat er nog wel 10w vanaf te halen valt maar ik weet niet waar :+ Gaat de 1610 even zuinig zo niet zuiniger zijn?
Je geeft aan dat je idle nu op 30W zit met de 4 WD schijven in idle. Idle doen deze 3,3W, totaal dus 13,2W. Je basis doet dan 30 - 13 = 17W. Dat is helemal niet slecht met die 'simpele' voeding. Uit ervaring weet ik dat de E9 400 - een Gold voeding - tov de L7 300 ca 3-4W zuiniger is onder lage loads. Dan zit je op 13-14W idle zonder schijven...

Eigenlijk heb je dus een zuinig systeem, echter je meld zelf dat je er nog best wel 10W vanaf denkt te kunnen halen, en dan gaat mijn berekening mank: 13 - 10 = 3W, en die systemen zijn er nog niet met jouw hardware :+ dus ik denk dat je met de schijven in idle standby bedoeld, en dan zit je op 30 - (4*0,8) = 27W idle...

Met de 3-4W van de voeding zit je dan op 23-24W.
Wat het verschil in CPU je op gaat leveren weet ik niet om de simpele reden dat ik geen idee heb wat zo'n Xeon idle doet, maar ik kan me niet voorstellen dat het slechter wordt..
Zelfde geldt voor het mobo: ik heb geen idee van het verbruik en kan het zo ook even niet vinden op andere fora.

Door jou dit te laten meten weten we straks allemaal weer wat meer over de CPU verschillen 8)
Daarbij kun je daarna ook een beter onderbouwde keuze maken of je voeding en/of mobo wilt vervangen!

En last but not least: ik heb geen flauw idee hoe goed het OS idle is. De meeste metingen die we hebben verzameld zijn op basis van Windows systemen!

[Voor 4% gewijzigd door Mars Warrior op 11-03-2013 19:13. Reden: Typefouten.]

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


 • FDMK
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 21:13
Ik ga sowieso de G1610 inzetten ipv de Xeon( zie VA :+ ). De cijfers zal ik hier posten wat het aan verschil oplevert. Dat ga ik mogelijk ook doen met die windows schijf, ben benieuwd of dat nog scheelt.

Any job you can do in your pajamas is not the hardest job in the world.


 • The_Great_Cornholio
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 22:15
Mooie OP!

Misschien is het een idee om er wat meer info over OS "tuning" in te verwerken, met name om non-Windows OSsen "zuinig" te maken. Eea is al wel eens voorbij gekomen in het vorige topic, en in aparte topics, maar lijkt me handig om het erbij te zetten.
Dingen als laptop mode, powertop etc etc. En bijvoorbeeld hoe het staat (qua ondersteuning van powersaving features) van drivers van fabrikant X.

 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Goed punt, er moeten zeker nog links in naar het topic 'linux en zuinigheid', en dan wel specifieke posts waarin dat soort dingen aan bod komen.

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
Vandaag ben ik eens mijn HTPC aan het doormeten, maar tot op heden vallen de resultaten nog iets tegen.

win7, geen bios (v1.6E) tweaks, headless, idle 1,189A DC (14,27W DC). Dit terwijl mijn server 9,5W DC doet zonder tweaks....

nog even doorspelen met bios tweaks...

edit:
bios v1.6E: disabled: LAN, Audio, USB3, SATA3. C6 enabled.
1,114A DC = 13,37W DC
edit2:
+ bios voltage aanpassingen (-100;-100;1,405;0,917;0,845;1,586;0,925).
0,938A DC = 11,26W DC
edit3:
- 1 reepje RAM
0,937A DC = 11,24W DC (zoals eerder door Mux doorgemeten, is het verschil te verwaarlozen).
edit4:
+ Bios v1.4C. Voltage (-200;-100;1,250;0,917;0,845;1,586;0,925 (lager post niet)). Fan level 1.
0,729A DC = 8,75W DC
edit5:
- cpu fan (disconnected)
0,704A DC = 8,45W DC
edit6:
- DDR frequency naar 1066 (ipv 1600), voltage naar 1,165.
0,684A DC = 8,21W DC
edit7:
+intel G620 ipv i5 3470 (alle bovenstaande bios settings van toepassing)
0,661A DC = 7,93W DC (idle is een dual core SB dus net iets zuiniger dan een quad core IB).

nu ben ik er even klaar mee.

lager ga ik denk ik niet komen... geen(?) opties meer, zonder hardware te modden.

(V DC afgerond op 12,0).

omdat foto's leuk zijn:
(obv edit5:)
http://s24.postimage.org/rmowpstlh/2013_03_12_13_29_52.jpg
(obv edit4:)
http://s3.postimage.org/np26vta9f/htpc2.png

specs:
Asrock B75 Pro3-M
Intel Core i5 3470 + stock koeler
Corsair Vengeance LP 2x4GB
Hitachi Travelstar 5K320
pico 120W

[Voor 68% gewijzigd door Rayures op 12-03-2013 14:15]


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 29-01 12:41
Yep, dat Asrock bord is stock niet de allerbeste, je moet echt gebruik maken van z'n undervolting-opties om op lage verbruiksgetallen te komen.

top trouwens dat je DC meet, das een stuk makkelijker vergelijken dan AC

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • Mars Warrior
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 02:00

Mars Warrior

Earth, the final frontier

Topicstarter
Rayures schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 11:07:

edit:
bios: disabled: LAN, Audio, USB3, SATA3. C6 enabled.
1,114A DC = 13,37W DC
edit2:
+ bios voltage aanpassingen (-100;-100;1,405;0,917;0,845;1,586;0,925)
0,938A DC = 11,26W DC
Heb je de standaard bios of de beta bios? Met de beta zou je tot -0,2V op de CPU moeten kunnen gaan.

Material 3 Thema's voor HA | Swiss Army Knife custom card voor HA | AmoebeLabs


 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
Mars Warrior schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 11:56:
[...]
Heb je de standaard bios of de beta bios? Met de beta zou je tot -0,2V op de CPU moeten kunnen gaan.
Net v1.4C erop gezet. Nu aan het meten. Straks een update. (iig sub 10W DC :9 )

(zie boven)

 • Anoniem: 303530
 • Registratie: Mei 2009
 • Niet online
Is het niet mogelijk de fan uit te zetten? Mijn latitude kan met het display aan op 1.1Ghz nog passief (de fan gaat aan >60°) prime95 draaien, dan hoeft een desktop de fan ook niet aan te zetten onder low-load situaties lijkt mij. Dat scheelt wellicht een halve watt.

 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
Anoniem: 303530 schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 13:15:
Dat scheelt wellicht een halve watt.
0,3W DC :9
(zie boven)

ik ben nog 2 andere dingen aan het proberen....

edit:

edit6:
- DDR frequency naar 1066 (ipv 1600), voltage naar 1,165.
0,684A DC = 8,21W DC

edit7:
+intel G620 ipv i5 3470 (alle bovenstaande bios settings van toepassing)
0,661A DC = 7,93W DC (idle is een dual core SB dus net iets zuiniger dan een quad core IB).

nu ben ik er even klaar mee.

[Voor 56% gewijzigd door Rayures op 12-03-2013 14:16]


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

GioStyle schreef op donderdag 07 maart 2013 @ 21:26:
Volgende setup:

- Intel DQ77KB
- Intel i5 3570K + stockkoeler
- Corsair 2x 8GB
- Crucial mSATA 256GB
- Adapter Seasonic 19V 90W
- M350 behuizing
- Windows Server 2008 R2
- Alle drivers geïnstalleerd + bios aangepast op zuinigheid

Idle (2 netwerkkabels, Logitech Unifying-ontvanger, beeldscherm aangesloten): 18,8 watt
Idle (2 netwerkkabels, Logitech Unifying-ontvanger aangesloten): 15,7 watt
Idle (2 netwerkkabels aangesloten): 11,4 watt
Idle (zonder kabels behalve voeding :+): 9,5 watt


Alles gemeten met een Voltcraft Energy Logger 4000.

Bij device manager heb ik een gele uitroepteken bij 'PCI simple communication controller'. Ik heb echter wel alle drivers geïnstalleerd. Weet iemand hiervoor de oplossing?
Ter vergelijking:
- Intel DQ77KB
- Intel Core i5 3470T + stock koeler
- 1* Kingston 8GB KVR16S11/8
- Sandisk Cruzer Pop 4GB
- 15v/4A voeding (HNP65-150) en de DCDC converter van Mini-Box (dit ivm de PicoUPS waar deze server achter komt te hangen en de PicoUPS niet meer dan 18v accepteerd.)

ESXi 5.1 vanaf het stickje gestart met alleen 1 NIC aangesloten: 14.9W, aldus de Voltcraft Energy Logger 4000.
Met de in het vorige topic genoemde universele adapter van König is het verschil 5-7W, in het voordeel van de 15v/4A voeding icm de DCDC converter.
ESXi power management staat op balanced, kan low power evt later nog proberen. edit: Meting daarvan komt er aan, systeem reboot nu.
edit2: Met power management op low power: 12.5-13W

Bij die 14.9W12.5-13W moeten de 2.5" HDD, de 2 wifi kaartjes, picolcd en de 2 fans van de behuizing er nog bij. Dus grof geschat zal het rond de 20W worden denk ik.

Maar al met al, een aardige verbetering tov wat dat systeem gaat vervangen:
mITX systeem 1 (router): 15-20W (op basis van de IM945GSE-A)
mITX systeem 2 (server): 60-70W (op basis van de Via VB8001)

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


 • GoVegan
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 29-01 12:21
Rayures schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 11:07:


specs:
Asrock B75 Pro3-M
Intel Core i5 3470 + stock koeler
Corsair Vengeance LP 2x4GB
Hitachi Travelstar 5K320
pico 120W
welke adapter heb je hierbij gebruikt?

 • Rayures
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 25-01 19:56
GoVegan schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 17:31:
[...]
welke adapter heb je hierbij gebruikt?
voor deze test heb ik een pico in het systeem gehangen (normaal zit er een atx voeding aan), icm een Dell DA-2. Deze doet op 1A DC iets 70% efficiency, op 9A DC 80% eff (niet echt denderend dus).

(ook al is 70% eff. op 7,93W DC maar 3,4W verlies, maar dan wel 30% van het AC verbruik komt van de voeding....)

[Voor 13% gewijzigd door Rayures op 12-03-2013 18:04]


 • GoVegan
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 29-01 12:21
Rayures schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 17:54:
[...]

voor deze test heb ik een pico in het systeem gehangen (normaal zit er een atx voeding aan), icm een Dell DA-2. Deze doet op 1A DC iets 70% efficiency, op 9A DC 80% eff (niet echt denderend dus).

(ook al is 70% eff. op 7,93W DC maar 3,4W verlies, maar dan wel 30% van het AC verbruik komt van de voeding....)
welke atx voeding heb je er normaal in hangen?
zou je 1 van je resultaten ook een met een die atx voedig willen doen, eens kijken wat het verschil met de pico is.
Pagina: 1 2 3 ... 63 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee