Nou hopelijk komt het bericht nu wel over, na 2x opnieuw typen... aaarrgghhhpfpfpf...
Vraag 1:
Ik vroeg me af of er een optimale dikte bestaat met betrekking tot Rd/Rc-waarden. Je kan natuurlijk altijd zeggen dikker is beter, maar is dat ook werkelijk zo voor zowel de kosten als de terugverdientijd?
Wat ik me had bedacht was om tussen de balken met 4cm EPS te isoleren en daaronder nog eens 10cm (bijv. ISOfort met groeven). Dit komt neer op 14cm EPS onder de broodjes, 10cm onder de balken en 10cm langs de fundering zelf. Voor 750 euro (excl. lijm en andere fratsen) zou ik dus 14cm EPS krijgen met een Rd=3,85. De Rc zal dan wel ongeveer liggen op 4, als we de betonvloer zelf meerekenen en de ondervloer die bovenop ligt.
Zoals in deze schets:
Ter informatie: we verbruiken nu zo'n 1800m3 gas per jaar, met gemiddeld 1,5 persoon (3 personen afwisselend in de tijd), waarbij enkel de muren van het huis geïsoleerd zijn met een magere 3cm minerale wol.
Nu vraag ik me dus echt af of dit nog enig nut heeft voor het besparen en of ik ook met minder af kan. Bijvoorbeeld dus 4cm+6cm onder de vloer en ook 6cm langs de fundering, zodat het resterende geld eventueel kan worden besteedt aan verbeterde spouwmuurisolatie. Hoeveel kan je verwachten dat er te besparen valt aan gasverbruik: 100-150m3? Waar ligt het optimum? Kan iemand mij hierover een beetje adviseren?
Vraag 2:
Verder had ik een tijdje terug al eens gevraagd hoe om te gaan met hinderlijk leidingwerk direct onder de combinatievloer. Daar heb ik nog niet echt iets over gelezen, dus ik stel hem nog eens en nu wat uitgebreider met mijn situatie erbij. Ik heb alleen foto's van mijn projectje voor het aanleggen van het Gbit netwerk thuis, maar daarop zijn de belangrijkste leidingen (gas, water, verwarming, Gbit bekabeling) al te zien.
Op de eerste foto ook een stukje 4cm EPS wat mijn vader een jaar of 22 geleden heeft aangelegd, van ik denk nog geen 8m2 enkel onder de balken en niet er tussen. Ook het landbouwplastic is van die tijd... het helpt wel, zandondergrond is vochtig maar boven het plastic is alles mooi droog.
Netwerk Aanleg Gbit netwerk |
 |  |  |
 |  | |
Afgelopen week had ik het met mijn oom over de kruipruimte en dus ook over het leidingwerk. Ikzelf had het idee dat leidingen tussen platen stoppen mogelijk koudebruggen zou kunnen veroorzaken. Hij kwam echter met het voorbeeld dat warmte uit de vloer straalt en daarmee voor dat kleine oppervlak zonder directe isolatie het waarschijnlijk weinig uitmaakt dat er geen isolatie zit maar (verwarming)buizen. Hier ben ik niet zeker van, dus vandaar wil ik dat hier graag nog eens navragen.
Uiteraard kan ik ook leidingen verleggen (verlagen en kantelen of zelfs naar de funderingswand verplaatsen en (deels) vernieuwen

). Maar eigenlijk zit ik daar niet zo op te wachten, zowel het werk als de extra kosten die er natuurlijk weer aan zitten. Daarom de vraag of ik de leidingen tussen of onder platen kan stoppen of dat dit echt niet goed is. Niet goed in de zin van de aan te brengen isolatie en daarmee koudebruggen, als in onderhoud/uitbreiding leidingsysteem en ventilatie bijv. van een gasleiding (ik weet niet of dat nodig is?)?
Zoiets hebben we dan, met als voorbeeld erbij de verlaagde (verwarmings)buizen: