Eindelijk is het dan zo ver. Nadat ik de afgelopen weken de laatste 2 jaar van het forum heb doorgelezen mag ik mezelf denk ook "Home made Expert" noemen
Even een stukje intro: We hebben een woning uit 1971. In 2010 gekocht en een jaar lang volledig verbouwd voordat we erin zijn getrokken. Des tijds nooit gedacht aan vloer isolatie dus ik vond het (met een flink gas verbruik gem. 2550m2 per jaar) inmiddels tijd om mij daar eens in te verdiepen.
Tijdens de verbouwing heb ik er met de sloophamer 2 lagen tegels uit gebroken en gelijk ook maar de hele zandcement dekvloer meegenomen. De vloer was niet overal even hoog dus dit zou daar bij helpen. Vervolgens heb ik met de loodgieter een folie gelegd, netten erop en de vloerverwarming er aan geknoopt.
Inmiddels ben ik me aan het verdiepen in het verduurzamen van de woning. Vorige maand zonnepanelen op het dak gelegd en alle deuren/kieren tocht vrij gemaakt. Het kleine beetje spouwmuur wat ik heb vol laten spuiten met glaswol. Nu lijkt de volgende stap het isoleren van de vloer.
De kruipruimte is me bekend want de vorige eigenaar had ooit het idee om een kelder onder de woning te maken. Van horen zeggen heb ik begrepen dat dit nooit gelukt is omdat het grondwater het waterdicht maken hiervan belemmerde. Ik heb er een beetje misbruik van gemaakt en een groot deel van het slooppuin onder mijn vloer gestort om de leegte op te vullen. Ik kon onder de vloer staan en dan net aan bij het mangat komen. Ook stond er geregeld water onder de vloer omdat de afvoer van de regenpijp er naast lag. Inmiddels heb ik een relatief droge ondergrond.
De kruipruimte is opgedeeld in 5 delen:
1. De gang:
2. Achter die muur achteraan ligt het eerste deel onder de keuken en de koof voor alle leidingen naar zolder:
3. Helemaal achteraan de woning onder de bijkeuken en keuken. Zie ook de houten plaat wat als toegang tot de kelder bedoeld was. (De muur achteraan sluit aan op ruimte 2) :
4. Onder de rechter muur door bij 3 en je zit onder de uitbouw achter. Hier zie je ook de oude ventilatie roosters wat vroeger de achterkant van de woning was. Ook zie je een stuk afgegraven om onder de woonkamer te komen. Het fijne van deze ruimte is dat de vloer egaal is. Geen balken of broodjes. Dus makkelijk lijmen:
5. Kruip je vervolgens daar weer onder de muur door dan zit je onder de woonkamer:
Alles is dus netjes toegankelijk. Alleen moet er even wat opruimwerk gedaan worden. Mijn stappenplan is als volgt:
- Grond egaliseren met zand op de plekken waar het puin echt voor een ongelijke bodem zorgt
- Grote stukken puin weghalen zodat het folie goed over de vloer heen kan
- Wat pur restjes van de broodjesvloer verwijderen. (sommige broodjes waren beschadigd met het verwijderen van de zandcement dekvloer.
- Wellicht een klein stukje weggraven om de PIR platen onder de vloer van de woonkamer te krijgen (via foto 4 moeten de platen onder de woonkamer komen)
- Oude gasleiding weg slijpen (zie foto 2 en 5 lange buis) want deze belemmert het werk.
- Folie over de hele bodem
- PIR platen tegen de vloer aan
- Alle kieren na purren
Met de eerste stap ben ik al begonnen:
15 25kg zakken zand gehaald bij de Gamma en even een laagje over het puin heen verspreiden:
Ook onder de andere ruimtes een beetje verspreiden maar voldoende ruimte onder de muur houden voor de platen:
Even tijdelijk een zeil erover zodat ik wat makkelijker kan werken. Vochtig zand plakt nogal goed aan je kleding
En ook onder de uitbouw de boel wat netter:
Van het weekend ga ik de leiding weg slijpen en het puin weghalen. Dan hoop ik binnenkort het folie op de bodem te leggen.
Ik zit wel met een paar vragen nog:
1. Ik lees wat verschillende ervaringen over de maat van de PIR platen en hoe mensen deze aan de vloer maken. Met de balken mee of dwars over de balken. Ik wil eigenlijk platen van ongeveer 600mm x 1200mm en dan van voor naar achter werken. De balken zitten 50cm uit elkaar dus dan zou elke plaat iig op minimaal 2 balken verlijmd worden. Ik ben bang dat als ik met de balken mee lijm ik niet uit kom als er ergens een afwijking in de tussenruimte zit. Daarnaast moet ik ook alle platen op maat snijden als ik met de balken mee plak.
2. Op foto 4 zie je dat de ventilatie van de oude achtermuur er zit. Ik zie in de achtermuur van de uitbouw geen ventilatie. Wel voel ik als ik in de keuken sta een klein beetje tocht onder de plint van de keuken vandaan komen er is dus een luchtstroom. In de achtermuur ligt wel een pijp die naar buiten gaat. Als ik goed in de pijp kijk zie ik zand dus dit ligt inmiddels onder tuin niveau. Moet ik nou toch iets doen qua ventilatie? Ik lees meerdere keren dat het voor een betonvloer niet nodig is. Ook is de ruimte niet vochtig dus naar mijn weten is er geen noodzaak?
3. Als je kijkt naar foto 5. Heeft het dan ook nog zin om iets tegen de muren die ik met de buren deel te doen? Of verlies je daar geen warmte?
4. Mijn idee is om een klein beetje glaswol om de paar meter tussen de PIR en de broodjes te stoppen. Mocht de verbinding dan niet volledig lucht dicht zijn is het verlies minimaal omdat er kamers over de breedte zijn. Dit lijkt me makkelijker dan restjes PIR er tussen proppen (= minder dicht).
Btw wat geweldig dat er zo'n forum is. Top om zo ervaringen met elkaar te kunnen delen en de do's en don'ts van elkaar over te nemen
Btw, als ik verder ga zal ik weer een foto update doen.