@
LerenIsoleren Ziet er bijna uit als mijn kruipruimte.
Wat ik heb gedaan al jaren terug ondertussen is het volgende.
* platen tempex tussen de balken en deze vast zetten met houtspaander of kiezelsteentje dit waren platen van 3cm en komen dan gelijk met de onderkant van de balken, de betonrandjes niet wegslaan maar gebruiken, de plaat klemt zich daar juist mooi in/op vast. De ruimte erboven kun je evt snij afval kwijt, een plaat erop schuiven, tsja het werkt wel want de lucht die daar zou zitten kan nu helemaal niks meer.
*de kieren van de kiezelsteentjes met pur vullen, dit zet de kracht om de plaat goed vast te zetten en te dichten.
*nu de pur druip afsnijden langs de balk en bewaren, al deze kleine stukje heb ik gebroken en in zakken gedaan en later gebruikt om de waterput te isoleren door de ruimte van 10cm tussen twee muren vol te stouwen met deze stukjes en snijafval en vervolgens af te dichten met pur. Daar kwam je met geen mogelijkheid tussen/omheen namelijk.
*de platen tussen de balken en die pur afdichting is een perfecte basis om de rest aan vast te lijmen, lijmen aan het beton gaat echt niet zo lekker al weegt het niets. lijmen van de laag eronder deed ik door de lijm met dotten op de plek van de balk en de pur te doen zodat deze twee lekker vast kwamen, een extra dot onder de tempex tussen de balken kan dan ook goed. Deze plaat kan namelijk niet meer bewegen.
*na de eerste laag (5cm) kwam er een tweede laag (5cm) dwars overheen zodat de naden over elkaar heen vallen en meer gaat afdichten, lijmen deed ik door de zijkanten te lijmen en dotten op de platte kant zodat naden ook goed dicht zaten.
* de platen onder de balken door liet ik een cm of twee los van de muur iets meer mag ook met de eerste laag, de tweede breng je dan iets dichten bij de muur en daarna heb ik deze met pur afgesloten, het iets verschil maakt dat de pur zich goed kan zetten bij die eerste laag en de muur.
*daarna heb ik de pur druip weer weggesneden en heb ik platen van 3cm rechtop tegen de muur geplakt en ook weer op de lengte naden gelijk zodat dit zoveel mogelijk strak gesloten is, aan de boven kant weer een cm loslaten om later te purren. aan de onderkant heb ik eerst wat zand weggehaald de plaat zetten en dan weer zand er tegenaan geschoven, dit houd gelijk de plaat op zijn plek.
Kortom alles is nu een omgekeerde tempexdoos geworden en dat was goed merkbaar in comfort en in gasverbruik, deze grappenmakerij van vloer en fundering zorgde wel ineens voor een besparing van 500+M3 bij hetzelfde stookgedrag. Na nog wat andere kleine dingen gas van 2100>1100 afgelopen jaar 900.
Een opvallende verschijning is dat ik (ik meet de temp onder de vloer) de temperatuur zie oplopen als het gaat regenen en de zon ervoor heeft geschenen. warme dakpan>koudere water>riool>hogere temp dan kruipruimte>kruipruimte warmt op.
De lijm die ik gebruikt heb was gewone waterbasis lijm uit de bouwmarkt, geen gedonder omdat de action iets goedkoper was en geen plaat die loskwam, wel ondersteunen met een stuk panlat oid of in het begin met een plaat tempex, en lijm laag voor laag.
En domweg niet alles ineens klaar willen hebben ik heb er ook meerdere dagen, over aantal weken, voor uitgetrokken. Wel belangrijk bij het purren, bereid alles goed voor en schat in wat je met 1 bus kan doen. Dan purren en wegwezen uit de kruipruimte en alles lekker laten gaan, niet meer willen purren dan 1 bus per keer. En gebruik stofkapjes.
Ik ben zelf luchtwegpatient en dacht ook twee bussen te gaan doen en deed ik ook, maar toen kwam me het wel in de neus van dit is niet goed wegwezen.
En met die ruimte zou ik met tempex gaan werken, pir mag iets beter zijn tempex is goedkoper en je hebt ruimte zat.