Er zijn meer manieren om af te koelen dan alleen uitstraling.
Om even in de te gaan op het verdampingsverhaal van water.
De luchtvochtigheid word gemeten door een verschil temperatuur te nemen tussen 2 dezelfde thermometers. Het enige verschil is dat 1 thermometer droog word gehouden terwijl de andere met een stukje doek nat gehouden word.
Na enige tijd word de temperatuur van de 'natte' thermometer lager dan de omgevingstemperatuur!
Water is eigenlijk maar raar spul. Water wil eigenlijk geen water zijn maar waterdamp.
Dit betekend ook dat het water alleen op plaatsen condenseert waar geen warmte te onttrekken valt maar waar juist warmte aan het water onttrokken word.
Gelukkig voor ons is het op aarde zo koud dat het in grote hoeveelheden is gecondenseerd
Dit verdampen en condenseren is een continue proces. Zelfs ijs verdampt als de lucht erboven maar droog genoeg is.
Kijk bij een lange vorstperiode maar eens goed naar het oppervlak van het ijs in de sloot. Als het water net is bevroren liggen de waterplantjes in het ijs. Na een week goede vorst en straffe droge oosterwind zal je zien dat de waterplantjes langzaam boven het ijs beginnen uit te steken.
Als de lucht te veel vocht bevat (of afkoelt en daardoor dus minder vocht kan bevatten) zal het vocht in de lucht condenseren en krijg je dus mist. Druppeltjes gecondenseerd water in lucht. Die druppeltjes klonteren weer samen tot regen etc..
Ik heb voor de grap, om te checken of mijn ideeën klopten een strook noppenfolie aan de binnenzijde van dat enkele glas aangebracht, dat deel blijft keurig condensvrij.
Je weet dat noppenfolie dampdicht is? Het vocht uit de ruimte kan dus niet meer bij het glas komen om daar te condenseren.
De rede dat er geen condens ontstaat op de folie zelf is dat de folie aan de kant van de kamer al snel boven het dauwpunt uitkomen. In een heel vochtige ruimte zal er ook gewoon condens ontstaan op de folie.
Dat dauwpunt is ook precies de grens waarbij wel of geen condensatie zal optreden. Is een oppervlakte warmer dan het dauwpunt (ook wel damppunt) van de lucht die erlangs stroomt zal het niet condenseren. Is het oppervlak kouder dan het dauwpunt zal er condens ontstaan (niet perse altijd zichtbaar het water wil immers ook weer verdampen)
[
Voor 78% gewijzigd door
NBK op 06-01-2016 00:34
]