• SpiceWorm
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 16-11 15:04
Mede-auteur:
 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 22:05

ThinkPad

Serieus elektriciteit besparen

Veel mensen kunnen grof besparen op hun elektriciteitsverbruik en hun energierekening flink naar beneden brengen met behoud van comfort.
Tegenwoordig leven we in een digitale wereld, met VEEL apparaten. Al die apparaten gebruiken samen behoorlijk wat stroom. Hierop valt vaak behoorlijk te besparen. In dit topic zal dit besproken worden.
Inhoudsopgave
Begin bij het 'laaghangend fruit'
Omdat ik merk dat er vaak veel aandacht wordt gegeven aan maatregelen die weinig opleveren maar veel moeite kosten om in te voeren of vol te houden (je moet een minuut minder lang douchen, je moet een trui aan trekken, de deur van het huis / de koelkast zo snel mogelijk weer dicht doen, etc.). Dat is zonde. Daarom wil ik de focus verleggen naar maatregelen die veel opbrengen en je met weinig investering kan doen. Dus vooral besparingen die te maken zijn in korte tijd, zo uitgevoerd zijn en comfortabel zijn. Een extreem korte terugverdientijd. Als je die maatregelen hebt doorgevoerd kun je gaan naar de maatregelen die een wat langere (bijv. jaar) terugverdientijd hebben, en zo schuif je steeds verder op, totdat jij het genoeg vindt.

Om eenvoudig en zonder al te grote investeringen snel elektriciteit te besparen zijn er een aantal oplossingen:
 • Doordrukstekker met schakelaar.

  Dit is een van de snelste manieren om elektriciteit te besparen. Steek de stekker van je apparaat in de stekker, en je kunt met het knopje de aangesloten apparatuur uitschakelen na gebruik. Handig voor de stekkerdoos waar je TV, versterker, settop-box e.d. op zijn aangesloten.

  Kosten: Je vind deze stekkers voor maar liefst €0,99 bij je lokale Action.
 • Tijdschakelklokken.

  Dit is een goede oplossing voor apparaten zoals bijv. een netwerkprinter of een extra accespoint. 's Nachts zul je deze apparaten waarschijnlijk niet gebruiken en kunnen ze dus uit. Omgekeerd zijn er ook apparaten die je overdag (als je weg bent) niet gebruikt, zoals opladers van apparaten. Zet er een tijdschakelaar tussen en je hoeft er niet meer naar om te kijken.
  Kosten? 3 stuks heb je al voor €8,50 bij je lokale Gamma. Als je een wat uitgebreider programma wilt instellen, in het weekend andere tijden bijv., dan kun je kijken naar een digitale schakelklok.
 • Standby-killer

  De standby-killer is een apparaatje wat voornamelijk gebruikt wordt bij TV's. Het apparaatje detecteert dat de TV in standby staat, en zal vervolgens de stroom naar de TV uitzetten. Het apparaatje heeft een IR-sensor welke reageert op de afstandsbediening van je TV. Daardoor zal het de stroom naar de TV weer aanzetten als je een knop op de afstandsbediening indrukt.

  Kosten: Ongeveer €12 bij bijv. BespaarBazaar
 • Master-slave stekkerdoos

  De Master-slave stekkerdoos is een stekkerdoos welke één stopcontact heeft voor een masterapparaat, en de rest van de stopcontacten zijn zgn. 'slaves'. De werking van deze stekkerdoos is als volgt: je stelt voor het master apparaat een drempelwaarde in. Als het elektriciteitsverbruik van het masterapparaat onder de drempelwaarde komt dan zal de master-slave stekkerdoos de slaves automatisch uitschakelen.
  Handig voor bijv. een PC met veel randapparatuur (printer, oplaadstation muis, speakersetje etc.).

  Kosten: Ongeveer €15 - €40 euro bij veel elektronica zaken.
 • Countdown timer

  Dit product is vergelijkbaar met de tijdschakelklok, maar werkt eigenlijk net andersom. Het is eigenlijk een soort kookwekker gecombineerd met een tijdschakelklok. Je kiest de tijdsduur dat een apparaat aan moet blijven en als de ingestelde tijd is verlopen zal de stekker de stroomtoevoer afsluiten.
  Dit is vooral handig voor opladers bijv. van een accuboormachine, e-bike, laptop etc, je apparaat zal genoeg tijd hebben om op te laden maar daarna zal de stroomtoevoer verbroken worden.

  Kosten: €11,99 bij Conrad
« · ^


Besparen op energieverbruik van verlichting
Ook verlichting is veel op te besparen. Ga maar na, in de donkere wintermaanden staat de verlichting in huis vaak zo een uurtje of 6 aan (17:00 - 23:00). Als je onzuinige verlichting (gloeilampen, halogeenlampen) in gebruik hebt dan tikt dat behoorlijk aan.
Vooral berucht zijn de staande lampen met een dikke halogeenpit welke naar het plafond schijnen. Deze gebruiken vaak zo 150-300W. Als je die 6 uur op een dag hebt aan staan kost je dit klauwen met geld, terwijl je met gericht licht ook prima de krant kunt lezen en veel minder stroom verbruikt.
Dat het dimmen van een lamp energie bespaart is ook iets wat enige nuancering nodig heeft.
Het is helaas niet zo dat een lamp op 50% sterkte ook maar 50% van de energie nodig heeft. Het energieverbruik daalt maar een klein beetje, terwijl de lichtsterkte wel sterk verminderd. Metingen laten zien dat een lamp die 50% gedimd is, nog steeds 75% van de energie nodig heeft! Als je een lamp hebt die je altijd dimt, dan zit daar eigenlijk gewoon een te sterke lamp in ;) Vervangen voor eentje met lichter vermogen is dan aan te raden.

Loop eens een rondje door huis en kijk of je lampen kunt vervangen door zuinigere exemplaren. Let hierbij op het gebruik van het licht:
 • Voor plekken waar het licht niet zo vaak aan/uit wordt geschakeld, en het vaak wel een tijdje blijft branden zijn spaarlampen goed geschikt. Niet duur, en een fijne lichtkleur.
 • Voor plekken waar je snel licht wilt hebben, en waar je ook geregeld het licht aan/uit schakelt zijn LED-lampen interessant. Anno 2014 zijn er prima LED-vervangers met een mooie lichttemperatuur voor zo'n beetje alle fittingen. Kijk hier eens rond: LEDs; de verlichting van de toekomst? --> Ervaringen deel II
  Bij IKEA vind je veel LED-lampen voor scherpe prijzen.
 • Voor een voorraadkast waar het licht maar 2x in de week 5 minuten brand zal het bijna niet lonen om daar een zuinigere lamp in te plaatsen. Heb je echter tuinverlichting die de hele nacht brand dan loont dit zeker wel.
Voorbeeld:
Bij m’n ouders hangt in de woonkamer een halogeenrail-systeem. Een dikke transformator aan het plafond, met daaraan rails met 10 spotjes. Voorheen zat er in elk spotje een 20W halogeenlamp (MR16 fitting). Dit kwam neer op 200W. Ik heb deze vervangen door LED-lampen van 3W per stuk. Het totale verbruik is nu nog maar 30W, een factor 6 besparing!

Armatuur ombouwen
Helaas zijn nog niet overal goede zuinige vervangers voor te vinden. Een voorbeeld hiervan is de R7s halogeen buislamp, die we o.a. kennen uit de bouwlamp en de staande lamp. Het armatuur ombouwen naar een andere fitting is dan misschien een optie. Bij Olino hebben ze zo'n staande lamp met 300W R7s lamp omgebouwd zodat er nu in totaal maar 56W in zit. Tweaker '247pro' heeft iets vergelijkbaars gedaan met een grote ronde LED-schijf. Tweaker 'Quindor' bouwde IKEA armaturen om door er LED-strips in te plaatsen en pakte nog wat meer uit door ze over Wi-Fi te besturen met z'n domoticasysteem :D _/-\o_ .

Edit: Inmiddels (maart 2015) zijn er voor R7s ook vervangers, zie:
mrmrmr in "Serieus elektriciteit besparen"
mrmrmr in "Serieus elektriciteit besparen"

Terugverdientijd LED-vervangers berekenen
Om te berekenen hoe snel je de investering van nieuwe zuinige lampen eruit hebt kun je deze Excel sheet die ik heb gemaakt gebruiken. Vul de gele cellen in, en de sheet zal je een terugverdientijd (TVT) geven. Kijk voor jezelf of je de TVT acceptabel vindt.
TVT minder dan een jaar? > Gelijk doen!
«^

Aanschaf zuinige apparatuur
Let er op dat je bij aanschaf van nieuwe apparatuur kijkt naar het energielabel en het jaarverbruik. Een A koelkast is misschien bij aanschaf 50 euro goedkoper dan een A+ koelkast, maar een koelkast is een apparaat wat meestal zo een jaar of tien mee gaat. Een zuinigere A+ (of A++ of zelfs A+++) koelkast heeft zich qua verbruik na een paar jaar al weer terugverdiend ten opzichte van de destijds iets goedkopere, onzuinigere variant.

Tweedehands zuinige apparatuur op de kop tikken
Mocht je geen budget hebben om nieuwe apparaten aan te schaffen dan kan het ook lonen om eens naar tweedehands apparatuur te kijken. De koelkast die destijds over was op je werk, en die nu in je berging/schuur staat om frisdrank e.d. te koelen is misschien wel heel handig, maar als het al een oudje is vreet hij waarschijnlijk behoorlijk wat stroom. Op Marktplaats heb je voor een paar tientjes misschien wel een stuk jonger apparaat met energielabel A of beter.

Rekenvoorbeeldje
Nog een voorbeeld: een wekkerradio die continu 10W verbruikt kost je per jaar zo'n 20 euro. Over 10 jaar heeft het ding voor €200 aan stroom verbruikt. Het ding kost je negen keer zo veel aan stroom dan in aanschaf.

« · ^


Verbruik alleen stroom wanneer je er iets aan hebt
Deze tip is met name voor Tweakers die veel apparatuur in gebruik hebben.
Nogal wat apparaten verbruiken het gros van de energie wanneer ze niet in gebruik zijn. Een computer die 10W verbruikt wanneer deze uit staat, en 50W wanneer deze aan staat en 20 uur per week gebruikt wordt, verbruikt 2/3 van z'n energie terwijl deze NIET in gebruik is! Nogal eens hangt er ook het een en ander aan randapparatuur aan, printer, boxjes etc. De apparatuur verzameld in audio / video meubels is berucht, 50 of zelfs 70W verbruik terwijl de apparaten niet in gebruik zijn worden komt vaak voor!.

Een gemakkelijk (en vaak met pijnlijke uitkomst) ezelsbruggetje om de kosten van een apparaat wat 24/7 aanstaat te berekenen is: verbruik * 2 = kosten op jaarbasis in Euro's. De apparatuur in je audio/video meubel met een verbruik van 40W in standby kost je dus €80 op jaarbasis, auw! :X Niet ingrijpen betekent dat je over 10 jaar 800 euro hebt uitgegeven, enkel aan onzinnig verbruik!. Dat vertellen ze er niet bij wanneer je het koopt.

Wat er aan te doen? Meet eerst of je apparatuur een hoog verbruik heeft terwijl het uit staat. Reken uit wat je dat kost per jaar / per 10 jaar en kijk of je dat zonde van je geld vind of niet. Zo ja: zet de boel achter een schakelaar die de apparatuur enkel laat verbruiken wanneer je er plezier van hebt. Heel veel apparaten moeten zogenaamd aan staan (kabel / satelliet decoder) maar vaak werkt het prima om ze gewoon uit te zetten, het opstarten zal alleen wat langer duren in de meeste gevallen.

« · ^


Zo'n uurloon heb ik niet vaak
Een korte opsomming beruchte onzin verbruikers. Vind een grootverbruiker in huis, doe er wat aan en je hebt een tof uurloon :). Onderstaande lijst is niet compleet.

 • Pomp vloerverwarming 24x7x365 (90W continu --> 180 Euro per jaar). Pompschakelaar ertussen heb je in een halfjaar terugverdiend!
 • computers met randapparatuur in standby (10 - 50W continu --> 20 - 100 euro per jaar)
 • audio / video meubel in standby (30-100W continu --> 60 - 200 euro per jaar)
 • elektrische boilers die zichzelf 24/7 warmhouden (100-150W gemiddeld standby verbruik(!) --> 100 - 300 euro per jaar). Een boiler is prima om gas te besparen (als je zonnepanelen hebt). Om de boiler zuiniger te maken is het aan te raden de leidingen en koppelingen van de boiler te isoleren. Deze stralen best wel wat warmte uit. De boiler zelf isoleren is ook de moeite waard als je de ruimte hiervoor hebt.
 • Vriezer of koelkast met kapotte thermostaat (100W continu --> 200 euro per jaar)
 • trafo's halogeenverlichting die permanent aan 230V hangen en daarbij ook stroom verstoken, terwijl de verlichting niet aan staat.
 • antenneversterker die 24/7 aanstaat. (15W continu -- > Kan 's nachts wel uit toch ;) ?
 • NAS die 24/7 aan staat. (30-60W --> 60-120 euro per jaar) Vaak kun je een soort tijdplanner inschakelen waardoor de NAS op bepaalde tijdstippen automatisch in- en uitschakelt.
Kijk ook naar een betere/zuinig afstelling van apparaten. De helderheid van je TV staat misschien op maximaal, terwijl hij misschien best een paar stappen lager kan zonder dat je het zelf merkt.

Laat verlichting niet onnodig branden, trek opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.

Kijk ook eens naar bijv. buitenverlichting. Voorzie deze van een bewegingsmelder/dag-nacht sensor/tijdschakelaar. Mocht zoiets er al op zitten, kijk dan eens naar de afstelling hiervan. Bij ons hangt er in de garage een halogeenstraler met bewegingsmelder (handig als je in het donker thuis komt). Overdag sprong deze ook aan als je de schuur in ging. Door een simpel knopje te verdraaien kon ik het schakelpunt qua daglicht instellen, en daarmee zorgen dat hij overdag niet meer aan ging. Simpel, en toch besparend.

« · ^


Koelkast/vriezer juist afstellen
Kijk ook eens of je koelkast/vriezer juist staat afgesteld. Te koud gebruikt onnodig veel energie.
Volgens Voedingscentrum is de ideale temperatuur voor een koelkast 4°C en -18°C voor een vriezer.

In de koelkast zit een knop om de temperatuur te regelen. Meestal heeft deze een schaalverdeling van 1 tot 3, 5, 7 of 10. Hoe hoger het getal op de knop, hoe lager de temperatuur is in de koelkast. Voor de meeste koelkasten is een stand van ongeveer 60% voldoende (Bron: voedingscentrum.nl). Dus bij een schaal van 5 stel je de koelkast in op stand 3, op een schaal van 10 zet je de knop op 6. Of reken het zelf uit met: <hoogste_stand>/100 * 60.

Mocht je het willen meten zet dan een glas water in je koelkast, en plaats daar een thermometer in. Na 24h kun je de temperatuur betrouwbaar aflezen. Een thermometer los in de koelkast leggen werkt niet, je meet dan de temperatuur van de lucht, die sterk varieert door het openen van de deur.

Vriezer ontdooien
In je vriezer zal waarschijnlijk ijs zitten op de koelelementen. Volgens internet zorgt een laagje ijs van 2mm al voor een 10% hoger elektriciteitsverbruik. In de winter kun je de spullen mooi buiten zetten zonder dat ze ontdooien. Zet de vriezer dan uit en laat hem ontdooien. Zorg wel dat je de vriezer helemaal goed droog maakt, als het vochtig blijft dan zal er snel weer ijs in zitten.

« · ^


Mechanische ventilatie
Een groot aantal woningen zijn uitgerust met mechanische ventilatie. Het merendeel van deze installaties draait 24/7 en verbruiken daarbij veel elektriciteit. Als het mechanische ventilatie zonder warmteterugwinning (WTW) betreft dan zuigt deze ook onnodig warme lucht af. Kostbare warme lucht, die je CV-ketel heeft opgewarmd.
Om elektriciteit te besparen loont het vaak om de afzuigbox te vervangen voor een zuinig gelijkstroom (DC) model. Om ook gas te besparen kijk dan eens naar CO2 gestuurde oplossing. De unit zal dan harder gaan zuigen als er meer CO2 in de woning aanwezig is en langzamer draaien als er weinig CO2 in de woning aanwezig is. 's Nachts zal de unit dus langzaam draaien, tijdens een verjaardag met veel mensen zal de unit sneller draaien. Meestal heb je dan in de badkamer nog een schakelaar om de afzuiging tijdelijk op 100% te laten draaien zodat vochtige lucht snel afgevoerd worden (anders krijg je schimmel in je badkamer).

Een oudere unit gebruikt vaak zo een 40W-50W continu, en dat vaak 24/7. Dat kost je dus zo'n 100 euro per jaar. Zeker als het al een wat oudere unit is beginnen de lagers ook versleten te raken. Het is dan wellicht interessanter om de hele unit door een zuinigere DC-unit te vervangen dan geld te steken in een (dure) reparatie. De zuinige units gebruiken vaak op de laagste stand meestal maar <6W en op de hoogste stand ~30W. Een bekende naam op dit gebied is de Itho ECO fan. Deze units zijn vaak voor <200 euro te verkrijgen. Je zou de unit dus in 2 jaar terugverdienen qua verbruik. Bediening kan vaak met (meerdere) draadloze afstandsbedieningen.

Ventileer regelmatig of continu om de relatieve luchtvochtigheid (RV) op een goed niveau te houden. Veel mensen ventileren te weinig. Koop of leen een RV-meter aan en kijk er regelmatig even op. Een hoge RV is ongezond.Een RV 40% tot 60% is gezond.
« · ^


Tijdens de nacht is het goed meten
Om je standby-verbruik terug te dringen wil je je basislast weten. Dit kun je bepalen door 's nachts of als je weg bent van huis het verbruik te meten. 200W continu is niet ongewoon. Als je slaapt heb je helemaal niets aan het verbruik (behalve router / VoIP / alarm / koelkast etc) en wil je je verbruik het liefst zo laag mogelijk hebben. Loop dus 's avonds voor je gaat slapen, of als je de deur uit zou gaan om weg te gaan eens door je huis. Kijk wat er allemaal stroom staat te verbruiken, terwijl je het apparaat eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Dit zijn je kandidaten waar je eenvoudig stroom mee kunt besparen! Waarom moet je TV, settopbox e.d. in standby staan als je er toch geen gebruik van maakt? Waarom zit de oplader van je laptop/tablet/smartphone nog ingeplugd terwijl dat niet nodig is?

« · ^


Meetapparatuur
Als je het gebruik van één apparaat wilt meten dan heb je een losse verbruiksmeter nodig. Deze zijn vaak voor <15 euro te verkrijgen bij bouwmarkten en webshops zoals Conrad. Welk type je moet nemen kun je het beste even hier bekijken: Energiemeters... deel hier je ervaringen
De goedkopere meters hebben namelijk moeite om een heel laag verbruik (meestal <20W) goed te meten. Wat je als workaround kunt doen is een gloeilamp van bijv. 40W op de meter aansluiten, en daarna het apparaat wat je wilt meten (oplader bijv.). De meter zal dan het verbruik beter kunnen bepalen.

Als je het energieverbruik van je gehele huis over langere tijd wilt meten kom je uit bij een apparaatje wat gebruikt maakt van de kWh-meter in je meterkast.
Porno voor Tweakers vind je bij YouLess: een energiemeter met netwerkaansluiting. Het apparaat houdt statistieken voor je bij en je kan de meter koppelen aan Enelogic. Enelogic is een Nederlands platform waar je gratis je verbruik kan bijhouden. De site toont je verbruiksdata in mooie grafieken. Met de YouLess kun je ook de opwek van je zonnepanelen in de gaten houden. Dit wordt vaak gedaan door een losse DIN-rail kWh meter in je meterkast te plaatsen. Deze is dan voorzien van een knipperende LED waar je de YouLess opplakt.

Enelogic bied ook gratis uitlezing van je slimme meter. De data loopt dan wel enige tijd achter. Voor live weergave hebben ze ook een P1 uitlezer (€99-,)

De Wattcher is een mooi product waarmee je huidig elektriciteitsverbruik kan zien. Het apparaat kost 100 euro, en 60 euro op marktplaats (of leen hem). Je kan hem dus voor 30 euro een half jaartje gebruiken. Je ziet dus per direct waar verbruik vandaan komt. Verbruik wat vaak lastig uit de handleiding of internet te halen is (wat veel werk is en niet toegepast op jouw situatie).

The Owl is volgens mij een mooier product (geen ervaring mee), en houdt ook statistieken bij, maar minder makkelijk te verkrijgen.

Ook zijn er veel mensen enthousiast over Plugwise. Dit is een systeem met losse meetmodules die je draadloos aan elkaar kunt knopen, en uiteraard aan je computer kan hangen. Vrij prijzig maar wel uitgebreid; je kan bijvoorbeeld ook conditioneel in en uit schakelen.
Nadeel is dat veel producten werken met een abonnementsvorm.

Zelfbouw
We zitten hier natuurlijk wel op Tweakers, en er zwerven hier ook genoeg handige mensen rond. Er zijn daarom ook een aantal zelfbouw oplossingen om energieverbruik bij te houden (vaak i.c.m. bijhouden opbrengst zonnepanelen).

Slimme meter uitlezen via P1-poort
Slimme meter via P1-poort loggen met een Netduino Plus (P1 slimme meter)
DIY energiemeter op basis van Raspberry Pi (Draaischijfmeter)
Slimme/digitale meter uitlezen met een Raspberry Pi (P1 slimme meter)
http://juerd.nl/site.plp/kwh (Draaischijfmeter met Arduino uitlezen)
http://solarmeter.codeplex.com (Arduino oplossing voor P1 slimme meter, draaischijfmeter, gasmeter, watermeter, zonnepanelen)

« · ^

Eenheden, hoeveelheden en definities
Het is wel handig om te weten waar je over praat. Hieronder een korte uitleg.

Watt = momentaan vermogen, stroomsnelheid van energie, actueel verbruik afgekort met de letter W, gedefinieerd als 1 Watt = 1 Joule per seconde.
Watt-uur = een hoeveelheid energie, opgeteld verbruik afgekort met Wh met de h van het Engelse hour

Een gloeilamp verbruikt bijvoorbeeld 100 Watt (oftewel vermogen of stroomsnelheid van energie).
Na een uur heeft deze 100 Wh gebruikt (maat voor hoeveelheid energie).
Zeggen dat een gloeilamp 100 Watt per uur gebruikt slaat nergens op. Dat zou te vergelijken zijn met zeggen ik rijd 100 kilometer per uur per uur. 8)7 Of deze kraan stroomt 6 liter water per minuut per uur.

Een Watt kun je vergelijken met bijvoorbeeld een vloeistofstroom, 6 liter per minuut. Als je een kraan van 6 liter per minuut 10 minuten laat stromen heb je 60 liter (hoeveelheid). Een apparaat wat twee uur lang 150 W heeft gebruikt (stroomsnelheid) heeft 300 Wh verbruikt (hoeveelheid).

2000 Wh kort je af als 2 kWh met de k van kilo!

« · ^


Geld besparen met weinig moeite: wisselen van energieleverancier
Dit onderwerp staat als laatste genoemd, en met een reden. Met weinig moeite kan er ook geld bespaard worden, namelijk door het wisselen van energieleverancier. Je bespaart wel in euro's, maar niet in verbruik.

Pak je jaarverbruik er eens bij (beste is van meerdere jaren i.v.m. verschil gasverbruik in strenge/milde winter) en ga wat vergelijkingssites bij langs. Voorbeelden van zulke sites zijn: www.gaslicht.com , www.prizewize.nl en nog veel meer. Jaarlijks overstappen loont!. Het is niet eng en kost maar weinig tijd. Zorg dat je geen 'slaper' wordt, iemand die jarenlang bij dezelfde leverancier blijft plakken en die het allemaal weinig interesseert. Vergeet niet om goed de reviews van de leveranciers te lezen.

Zie ook: Overstappen naar een nieuwe energieleverancier

« · ^


Nawoord
Ten slotte: iedereen heeft een andere grens voor wat comfortabel is of niet. Laten we niet elkaars grenzen becommentariëren of de eigen grenzen promoten. Ik denk dat het belangrijkste is dat je bewust energie verbruikt. Meet het, reken uit wat het je jaarlijks of over tien jaar kost. Heb je het er voor over? Helemaal prima. Heb je het er niet voor over? Dan is er dit topic met tips hoe je er iets aan kan doen.

Een topic over maatregelen die er daadwerkelijk toe doen en goed vol te houden zijn! Succes met zoeken naar makkelijke besparingen en laat me weten als je goede aanvullingen hebt voor deze openingspost.
« · ^


Op gas kun je overigens vaak ook fors besparen, zie daarvoor dit gelijkende topic: Gas besparen door middel van CV tuning

Dit topic is gestart door SpiceWorm. Hij is echter niet heel actief meer op Tweakers. Daarom heb ik, ThinkPad, het beheer overgenomen van dit goede topic. Mocht je aanvullingen/commentaar hebben op de startpost dan kun je mij een DM sturen :)

[Voor 234% gewijzigd door ThinkPad op 20-03-2018 16:14. Reden: Bron voor %-instelling koelkast toegevoegd]


 • Admiral Freebee
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
Ik spaar véél elektriciteit uit door inderdaad de (grote) sluipverbruikers uit te schakelen. Bij mij zijn dat vooral de computers en de digitale TV decoder. Verder hangen er op de plekken waar het licht langdurig brandt spaarlampen. Ik merk wel dat ik soms behoefte heb aan "meer" licht, en dat de spaarlampen daar niet altijd aan voldoen.

 • SpiceWorm
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 16-11 15:04
Admiral Freebee schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 14:31:
Ik merk wel dat ik soms behoefte heb aan "meer" licht, en dat de spaarlampen daar niet altijd aan voldoen.
Je kan altijd een grotere spaarlamp installeren, je hebt ze van 20 watt tegenwoordig en die geven een flinke bak licht.

 • Admiral Freebee
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
Toch ontbreekt het dan nog aan echt fel licht soms. Het is moeilijk te omschrijven. Maar goed, eerst deze spaarlampen verslijten sowieso :P

Wij komen aan een dagverbruik van iets minder dan 4kWh normaal gezien. Appartement met twee fulltime werkende personen.

[Voor 30% gewijzigd door Admiral Freebee op 10-02-2012 14:37]


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 26-11 18:12

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Admiral Freebee schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 14:31:
Ik spaar véél elektriciteit uit door inderdaad de (grote) sluipverbruikers uit te schakelen. Bij mij zijn dat vooral de computers en de digitale TV decoder. Verder hangen er op de plekken waar het licht langdurig brandt spaarlampen. Ik merk wel dat ik soms behoefte heb aan "meer" licht, en dat de spaarlampen daar niet altijd aan voldoen.
Dan kan ik je eventueel nog LED lampen / LED spots aanbevelen. Ik heb nu 3W ledspots hier boven de bank en daar komt me toch een pot licht vanaf! ( gekocht bij www.leditlight.net )

* mkleinman heeft geen aandelen daar >:)

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • Roamor
 • Registratie: Mei 2004
 • Niet online
Nog een tip; als je een elektrisch verstelbaar bed hebt, check eens hoeveel die motoren verbruiken. Die van mij gebruikte per bed 15W continue!

Daar ging dus heel snel een schakelaar op. ;)

 • Khil
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 23:24
Wat een pantoffel is die fabrikant dan, om een niet-draaiende motor 15 watt te laten verstoken... :X

Toon de skills in je profiel.


 • Admiral Freebee
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
Ik denk de meeste mensen het meeste al kunnen besparen door te kijken naar het sluipverbruik en het uitzetten van apparaten wanneer ze niet gebruikt worden. Ik zie bij veel gezinnen de computer heel de dag vrolijk aanstaan, en de kinderen die hun console na gebruik niet uitzetten, maar gewoon de TV uitschakelen. Op die manier loopt de rekening wel heel snel op natuurlijk.

 • zonoskar
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 00:51

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

Wat voor een audio/video meubel verbuikt nou stroom? Of bedoel je de apparaten in dat meubel? Mijn Ikea Besta kastje verbruikt niks hoor.

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output.


 • Roamor
 • Registratie: Mei 2004
 • Niet online
waXtehnip schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 14:44:
Wat een pantoffel is die fabrikant dan, om een niet-draaiende motor 15 watt te laten verstroken... :X
Ik ben bang dat het voor veel fabrikanten lange tijd heel weinig aandacht heeft gehad...

 • Exocet
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Als je van 7000 kWh per jaar afkomt is het makkelijk besparen ja, een gemiddeld huishouden zit op 3500. Wij zitten nu met een 4 persoonshuishouden op 4500, dan wordt het wat lastiger.

 • Navi
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 25-11 10:10
SpiceWorm schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 14:25:
Maar de beste tip die er eigenlijk is: meet het verbruik van je huis gedurende een nacht. 200 watt continue is niet ongewoon. Als je slaapt heb je helemaal niets aan het verbruik (behalve router / voip / alarm etc) en kan het terug naar 0.
En wat dacht je van je vriezer en koelkast? Die gaan snachts ook gewoon door. Net zoals je CV ketel om af en toe een beetje te stoken zodat de temperatuur redelijk blijft.

 • 3dfx
 • Registratie: Maart 2001
 • Niet online
Navi schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 15:04:
[...]


En wat dacht je van je vriezer en koelkast? Die gaan snachts ook gewoon door. Net zoals je CV ketel om af en toe een beetje te stoken zodat de temperatuur redelijk blijft.
Exactly, en sommige appartementen hebben ook een elektrisch ventillatiesysteem: als je alle kieren dichtstopt, de dikke gordijnen dichtdoet en gezellig kaarsjes aansteekt en vervolgens die fan uitzet, lijkt het me niet best voor de luchtkwaliteit in huis...

 • Stoney3K
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 20:13

Stoney3K

Flatsehats!

Kijken we ook even naar het rendement van de energiebesparingen tegenover de investeringen die je ervoor moet doen?

Als ik een oude koelkast moet vervangen, LED-spots moet of allerlei gadgets moet ophangen kost me dat honderden euro's aan materiaal wat ik aan zal moeten kopen (al helemaal als ik spul moet laten installeren) ben ik al gauw een paar honderd euro tot een kleine duizend euro verder. Is het de moeite waard om zoveel geld uit te gaan geven op de lange termijn?

Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud


 • Joba
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 23-11 17:23
Exocet schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 14:59:
Als je van 7000 kWh per jaar afkomt is het makkelijk besparen ja, een gemiddeld huishouden zit op 3500. Wij zitten nu met een 4 persoonshuishouden op 4500, dan wordt het wat lastiger.
Lastiger, maar echt niet onmogelijk hoor. Wij zitten met z'n vieren op 1700 KWh/jaar, en koken dan ook nog eens elektrisch (keramisch).
Navi schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 15:04:
[...]


En wat dacht je van je vriezer en koelkast? Die gaan snachts ook gewoon door. Net zoals je CV ketel om af en toe een beetje te stoken zodat de temperatuur redelijk blijft.
Tuurlijk. Ik zou zeggen, meet het eens door. En doe dan de check van Spiceworm en trek daar dan je gebruik voor koelkast/vriezer/afzuiginstallatie vanaf, dan weet je je "basisload". Dat is inderdaad een hele goede eerste stap om je bewust te worden van waar je elektra heen gaat.

[Voor 40% gewijzigd door Joba op 10-02-2012 15:39]

Als je een hamer hebt lijkt elk probleem op een spijker....


 • Exocet
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Joba schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 15:35:
[...]


Lastiger, maar echt niet onmogelijk hoor. Wij zitten met z'n vieren op 1700 KWh/jaar, en koken dan ook nog eens elektrisch (keramisch).
Dat is wel erg netjes! Is dat bruto verbruik of heb je ook nog opbrengst van zonnepanelen?

 • Joba
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 23-11 17:23
Exocet schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 15:36:
[...]


Dat is wel erg netjes! Is dat bruto verbruik of heb je ook nog opbrengst van zonnepanelen?
Dat is bruto verbruik. En dan de opbrengst van de zonnepanelen eraf, dan kom ik negatief uit.

Eerst je verbruik terugbrengen, dan wordt het vervolgens veel makkelijker om je verbruik daarna te dekken met zonnepanelen. En het rijtje van spiceworm is dan helemaal correct:

- algemeen: elektraverbruik in kaart brengen en grootverbruikers aanpakken (als apparatuur afgeschreven is vervangen door A++)
- pompschakelaar voor vloerpomp
- sluipverbruikers (tip: klik-aan-klik-uit, of iets soortgelijks), vooral audio/video/modems
- wasmachine / vaatwasser hotfill
- spaarlampen / led
- laptop ipv overkill desktop

Als je een hamer hebt lijkt elk probleem op een spijker....


 • Invisible_man
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 00:58
Joba schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 15:45:
[...]

- spaarlampen / led
- laptop ipv overkill desktop
En dan ook er voor zorgen dat eventuele transformatoren/voedingen (die je bij led verlichting en laptops tegenkomt) aan hun primaire zijde, dus de 230V, afschakelt als je ze niet gebruikt. Dus niet de ledvoeding onder spanning laten staan en alleen maar de laagspanningskant van de voeding naar de leds toe afschakelen.

Een energiebesparing die we bij mij thuis gemaakt hebben is om de ventilator van het luchtverwarmingssysteem slimmer aan te sturen doormiddel van een plc-besturing. Van de wc en badkamer zijn de lichtschakelaars afgetakt zodat de plc kan zien of en hoelang er activiteit is en daarop de luchtcirculatie in meerdere stappen aansturen. Standaard bij dit systeem (15 jaar oud) staat deze namelijk continue de circuleren. De luchtverversing is dan weer een aparte ventilator en ook deze wordt aangestuurd met een minimum aantal draaiminuten per uur. Besparingscijfers kan ik nog niet geven (draait nog maar net zo), maar de verwachting is dat de ventilatoren zo wel 50% minder draaien met toch voldoende ventilatie.

Daarnaast hebben we led verlichting in het plafond (kleine spotjes) waar af en toe een ouderwets halogeenlampje tussen zit om het steriele licht van de leds wat meer kleurbereik te geven. Op de overloop en in de hal hebben we de verlichting aangesloten op een bewegingsmelder, zo gaat het licht pas aan als er iemand langsloopt en na een x aantal seconden gaat het licht automatisch weer uit en wordt het dus nooit vergeten.

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 17-03 11:44
Een aantal maatregelen die bij mij in huis van toepassing zijn:

- Spaarlampen overal behalve in de badkamer (staat hooguit half uur per dag aan en de halogeens die erin zitten gaan maar niet stuk :+ )
- Schakelaars op sluipverbruikers, ik bedien met 2 schakelaars mijn pchoekje (monitor, speakers, pc, tvtje, spelcomputer). scheelt ongeveer 10w sluipverbruik van de transformators. Ook op mijn tvhoek in de woonkamer zit een schakelaar, die bedient: HTPC, versterker, tv tuner, televisie en internet modem/router, scheelt bijna 30w aan continu verbruik.
- Mijn vriendin heeft een laptop in plaats van een desktop
- Energiezuinige koelkast en vriezer (beide A+ , het kan beter ik weet het :+ )
- Geen bakbeesten van televisies (allemaal nog CRT bakken 8) ) , geen wasdroger, geen afwasmachine en een energiezuinige wasmachine.

Verder doen we eigenlijk niks bijzonders, 's nachts en als we weg zijn staat alles uit en is het verbruik alleen van de koelkast, vriezer en CV ketel maar als we er zijn staat mijn pc aan, de tv aan, de laptop van vriendin aan, lampen aan etc etc, toch hebben we 'slechts' een jaarverbruik van 1400Kwh en dat is IMHO best ok :)

Geen dingen 24/7 aan laten staan is gewoon erg belangrijk als je stroom wilt besparen.
Stoney3K schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 15:31:
Kijken we ook even naar het rendement van de energiebesparingen tegenover de investeringen die je ervoor moet doen?

Als ik een oude koelkast moet vervangen, LED-spots moet of allerlei gadgets moet ophangen kost me dat honderden euro's aan materiaal wat ik aan zal moeten kopen (al helemaal als ik spul moet laten installeren) ben ik al gauw een paar honderd euro tot een kleine duizend euro verder. Is het de moeite waard om zoveel geld uit te gaan geven op de lange termijn?
Mijn investeringen waren:

- Koelkast en vriezer , beide ter vervanging van 1 oud energielabel Z- ding. Besparing per jaar: 600Kwh, kosten : 150 euro per stuk = 300 euro totaal.
- 2 Schakelaars : 3 euro , besparing per jaar: 146Kwh (uitgaande van 10u per dag zinloos stroomverbruik)
- Spaarlampen: 20 euro? , besparing per jaar: 150Kwh (6 lampen 7w ipv 25w, 4u per dag)

Zeg even afgerond 325 euro aan investering, besparing per jaar 896Kwh * 0,25 euro = 224 euro.

Na een kleine anderhalf jaar bespaar je dus al.

Het gaat echt sneller dan je denkt :) Zeker als je apparaten toch al moet vervangen omdat ze kapot zijn is het echt een no-brainer om een energiezuinige variant te kopen.

[Voor 34% gewijzigd door Metro2002 op 10-02-2012 16:05]


 • SpiceWorm
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 16-11 15:04
Stoney3K schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 15:31:
Kijken we ook even naar het rendement van de energiebesparingen tegenover de investeringen die je ervoor moet doen?
Uiteraard. En beginnen bij de besparingen die de kortste terugverdientijd hebben. Maar aangezien die maatregelen voor iedereen anders zijn en je een enorme uitputtende (uitputtend om te lezen) lijst nodig hebt is het slimste om gewoon te gaan meten. Het nadeel van zo'n lijst is ook dat 80% van wat er op staat op de specifieke situatie niet van toepassing is, en is het eenvoudig te denken dat er niet zoveel valt te halen.

Ben een tijdje onderdeel van een twee persoonshuishouden geweest en we verbruikten 1000 kWh bruto per jaar, waarvan de onzuinige, kleine koelkast een 220 kWh verbruikte. We gingen helemaal niet spastisch met de dingen om, het licht bleef wel eens branden, de televisie of radio stond wel eens onnodig aan. Wel enkel wassen met volle wasmachine, cv 's alleen aan als we er zijn, geen sluipverbruik etc.

Wanneer onzinnig verbruik de uitzondering wordt in plaats van de norm ben je al een heel eind.

[Voor 14% gewijzigd door SpiceWorm op 10-02-2012 16:06]


 • Admiral Freebee
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
1000 kWh is wel heel weinig :o Geen diepvriezer en afwasmachine neem ik aan? En koken op gas?

 • zonoskar
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 00:51

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

150 euro voor een koelkast is wel een koopje, zeker 2de hands ofzo?

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output.


 • revolution-nl
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 21-11 17:17

revolution-nl

B≡ TH≡ CHANG≡

Alle luxe aanboord (droger, vriezer, vrieskist, vaatwasser etc etc) met 1350kwh we koken wel op gas.
Twee persoonshuishouden in een eensgezinwoning.

Gewoon zorgen dat al je apparaten een <A label hebben en je niet gebruikte apparaten achter een klik-aan-klikuit zet of op een tijdschakelaar.

10.000WP | Vroemt met EV en verwarmt met lucht/lucht warmtepomp | 2x MHI SRK/SRC 35 ZS


 • wwsmp
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 06-02-2018
Ben ook onlangs begonnen met in kaart brengen van alle electriciteitsverbruikers in huis; je staat verstelt welke apparaten je hebt en hoe lang ze aan staan.

Heb al eerste een OO-calc sheet in elkaar gedraaid met kolommen
- ruimte
- apparaat
- electriciteitsgroep
- verbruik (theoretisch)
- verbruik (gemeten) (moet ik nog een meter voor aanschaffen)
- effectief 'aan' (factor 1 = 24 uur/dag aan, 0 = nooit aan)
- product van verbruik en effectief 'aan' om de grootverbruikers te identificeren

Dit geeft me al een veel beter beeld van wat er draait en hoe erg het verbruik is.
Je ziet dat in veel gevallen het weinig zin heeft om gloeilampjes te vervangen door ledlampen. Dit scheelt op je totale verbruik bijna niets.

Mijn topverbruikers:
- koelkast
- vriezer
- close-in boiler
- inductiekookplaat
- wasmachine
- zonneboilerpomp
- servertjes

Wij verbruiken per jaar (4 personen) ongeveer 4800 kWh. Vind ik te veel, dus na de inventarisatie per stuk aanpakken waar mogelijk.

Koelkast en vriezer valt weinig op te bezuinigen (zijn redelijk nieuw, misschien eens een thermometer gebruiken om de optimale stand te vinden).
Op de close-in boiler heb ik een tijdschakelaar gezet die alleen 's morgens (7:00-8:00) en 's avonds (17:00-20:00) aan gaat. Met vakanties helemaal uit.
Op de zonneboilerpomp idem, die gaat alleen overdag aan.

Onze kroonluchter met 8x25W lampjes heb ik wel meteen vervangen door 8*0,9W led kaarslampen. Deze staat in deze donkere winterdagen geruime tijd aan.

Zoals al gemeld: begin eerst met in kaart brengen en ga vervolgens de lijst af: pak allereerst de grootste verbruikers aan.

Zonnepanelen staan overigens ook op de verlanglijst voor dit voorjaar: het mes snijdt zo aan twee kanten!

760 Wp


 • Snippo
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 24-11 19:55
Ik ga dit topic ook in de gaten houden. Ik heb pas al het verbruik van de apparaten hier in huis gemeten en kwam uit op ~360W. Ongeveer 210W zit hem in de verwarming (pomp(?) CV ketel + ventilator houtkachel). Die overige 150W is puur standby verbruik van bijv. PC's, TV's etc.

Op het moment is het hier alleen lastig vergelijken. Met deze kou staat er in de stal constant een elektrische verwarmingspomp aan om te voorkomen dat alle waterleidingen bevriezen. Hoeveel deze precies verbruikt weet ik niet, maar de kWh meter is afgelopen week alleen al met 1000 omhoog gegaan dus... :/
Ook de verlichting zal hier een grootverbruiker zijn en waarschijnlijk nog wel iets waar ik nog niet aan gedacht heb. Als de temperaturen weer wat beter zijn ga ik eens vergelijken wat het verschil is tussen een normale dag en een 'energie zuinige' dag (d.w.z. alleen de noodzakelijke verlichting en apparaten aan en alle standby apparatuur uit het stopcontact).

 • Metro2002
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 17-03 11:44
zonoskar schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 17:28:
150 euro voor een koelkast is wel een koopje, zeker 2de hands ofzo?
Aanbieding bij de Gamma :P
Ze doen het al 5 jaar prima intussen 8)

 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:02
TS heeft het over elektriciteit besparen, maar als ik dit lees gaat het vooral ook om geld besparen:
SpiceWorm schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 14:25:
Van onderstaand huis heb ik de gegevens van een lange periode. Na een aantal maatregelen wordt er 100 euro per maand (!) bespaard.
[afbeelding]
Ze komen van 7000-8000 kWh per jaar. Huidig prijspeil koste dat 1400 tot 1600 euro per jaar, oftewel 120 tot 130 euro in de maand netto. Het bruto verbruik (dus inclusief verbruik van de productie van zonnepanelen) gaat richting de 3000 kWh. Oftewel een besparing van bijna 50%. Het netto verbruik is nu rond de 1000 kWh, met een prijs van 200 euro per jaar. Dat scheelt 1200 euro per jaar.
Kun je mij alsjeblieft vertellen waar je die gratis PV-panelen hebt gevonden? Dan houd ik me namelijk ook aanbevolen.
Als je een berekening gaat geven van besparing in euro's per jaar na installatie van die panelen, is het wel zo netjes om de kosten daarvan ook door te rekenen. Anders kan ik precies dezelfde grafiek maken met een dieselgenerator i.p.v. panelen en vervolgens stiekem de diesel niet meerekenen. :)

Los daarvan staat het buiten kijf dat je met simpele maatregelen enorm veel stroom kunt besparen. Een eenvoudige stekkerdoos met schakelaar op je AV-set doet al een hoop. Mijn versterker en platenspeler hebben wel een serieuze aan/uit-knop, maar op de tv is het toch zo'n tiptoetsje waarmee hij eigenlijk stand-by staat. Om over de power-inserter van de dvb-t antenne en de voorversterker van de platenspeler maar te zwijgen... daar zit dus een zware hoofdschakelaar voor.

Aanrechtverlichting in de keuken - die toevallig in mijn jaren '30-huis ook een doorgang vormt tussen het voorste deel van het huis en de aanbouw - staat bijna de hele dag aan. Dus gekozen voor een strip ledjes van in totaal 3,6W.

Verder is iedere lamp die indirect licht geeft en niet voor de sfeer gedimd hoeft te worden (kortom, bijna alle lampen) vervangen door led of spaarlamp.

Grootste stroombesparing: geen wasdroger gebruiken. Een wasrek neemt iets meer ruimte in dan die droger en het is per wasbeurt tien minuten meer werk.

Punctuality is the politeness of kings


 • Ernemmer
 • Registratie: Juli 2009
 • Niet online
2400 kwh per jaar hier.
En dat is inclusief een 80 liter boiler die 's nachts opwarmt.

's nachts is bij mij dan ook alleen 1 koelkast en 1 wekkerradio aan.
Voor de rest alles achter een switch en overal spaar/led lampen.

Mijn kosten per maand zijn iig gehalveerd.

 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:02
Oh ja, mijn CV slaat om 6:30 even aan om het voorraadvat warm water te gaan opwarmen. Ik heb 's ochtends geen warm huis nodig, maar wel een lekkere douche.
Mijn klokthermostaat is daar dus niet op voorbereid. Hij kent de nachtstand en vijf 'comforttemperaturen'. In de nachtstand werkt het voorraadvat niet en bij die andere temperaturen wel. Ik heb dus één van die vijf ook gewoon laag ingesteld. Hij staat 's nachts op 14 graden en om half zeven gaat hij naar comforttemperatuur 1, van ook 14 graden. Idioot ding...
Verder wel handig, die comforttemperaturen. Als ik om zes uur thuis kom en hard gefietst heb, is het in huis 18 graden. Zodoende breekt me niet direct het zweet uit. Dan ga ik wat koken en een uurtje later zorgt dat ding dat het 19,4 wordt.

Maar goed, dat is eigenlijk offtopic, want het gaat over besparen van gas ;)

[Voor 5% gewijzigd door dreamscape op 10-02-2012 21:03]

Punctuality is the politeness of kings


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22:37
Ik wilde mechanische ventillatie ook nog even aandragen. Eentje met gelijkstroommotor verdient zichzelf al na een paar jaar terug :) De meeste huizen hebben nog een onzuinige wisselstroommotor hangen.

[Voor 20% gewijzigd door Rukapul op 10-02-2012 21:06]


 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:02
Rukapul schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 21:05:
Ik wilde mechanische ventillatie ook nog even aandragen. Eentje met gelijkstroommotor verdient zichzelf al na een paar jaar terug :) De meeste huizen hebben nog een onzuinige wisselstroommotor hangen.
Maar dan wel met WTW er in, anders is mechanische ventilatie sowieso inefficiënt, omdat hij je warmte naar buiten zuigt...

* dreamscape is geen voorstander van moderne dichtgetimmerde huizen die voor gezonde frisse lucht zijn aangewezen op technische fratsen en woont dus in een inmiddels behoorlijk gemodificeerd leuk oud huisje

Punctuality is the politeness of kings


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22:37
dreamscape schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 21:08:
[...]

Maar dan wel met WTW er in, anders is mechanische ventilatie sowieso inefficiënt, omdat hij je warmte naar buiten zuigt...

* dreamscape is geen voorstander van moderne dichtgetimmerde huizen die voor gezonde frisse lucht zijn aangewezen op technische fratsen en woont dus in een inmiddels behoorlijk gemodificeerd leuk oud huisje
Die tip hoort niet in dit topic thuis. Een WTW naderhand installeren in een huis is niet iets dat 'even' doet typisch en veelal niet mogelijk. Is dus een discussie op zich.

Met een moderne (gelijkstroom) mechanische ventillatie kun je overigens wel afstandsbedieningen bijkopen zodat je beter de afzuiging kunt regelen ;)

 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:02
Rukapul schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 21:11:
Die tip hoort niet in dit topic thuis. Een WTW naderhand installeren in een huis is niet iets dat 'even' doet typisch en veelal niet mogelijk. Is dus een discussie op zich.
Dat is waar. Als het gaat om stroom besparen, is je tip zeker zinvol. Ik zou echter nog een stapje verder willen gaan door te stellen dat je - zolang het niet keihard vriest - zeker 's nachts beter gewoon een raam op een kier kunt zetten en dat ventilatiespul gewoon uit kunt zetten. Frisse lucht komt gratis, zonder stroom te verbruiken, gewoon van buiten. Die tip is vergelijkbaar met dat vloerverwarmingspompverhaal.

Punctuality is the politeness of kings


Anoniem: 128614

Waar ik voornamelijk op hoop te gaan bezuinigen is mijn netwerk.... +/- 150 watt 24h/dag :(
Waar bestaat dit dan uit zou je zeggen....:
- UPC Modem 8,2 Watt
- Fritzbox 8,6 Watt
- HP Switch 5,6 Watt
- Netgear switch 1,9 Watt
- ReadynasPro NAS 63 Watt :(
- HP Microserver 35,5 Watt
- UPS + kleine infra +/- 30 Watt

Het gehele huis "in rust" is rond 260 Watt.

De vraag van jullie gaat ongetwijfeld komen : waarom je netwerk aan laten staan zo...
De UPC modem en Fritzbox kunnen niet uit ivm vaste telefonie >> Noodzakelijk

Een hele terechte vraag, ik heb een server (ESXi) draaien met een aantal VM oa HomeSeer (Homeautomation systeem waarbij oa middels Plugwise dingen gemeten/geschakeld word), een Mailserver voor mail van mijn bedrijf.
De VM's staan op de ReadyNAS en worden via NFS benaderd...
Ik kan de belangrijkste VM's eventueel vanaf de ESXi server starten, maar heb graag een RAID configuratie.
Ik dien binnenkort de schijf van de ESXi server te vervangen, ik ga dan proberen om van de microserver een RAID config te maken.
De NAS word verder gebruikt voor opslag van DVD's enz.

Homeseer word ook gebruikt om sluip verbruik tegen te gaan van oa de TV, Radio, (netwerk)printer.
Totaal heb ik bij Plugwise 26 pluggen/Steaths die dingen meten zoals:
TV, Radio, Dune, DVD, Printer, Switches, Router, UPC Modem, NAS, Server, Desktop, CV-ketel, Itho ventilator, Koelkast, Vaatwasser, Kookplaat (2 stuks...) Diepvries. En nog een aantal Stealth pluggen die direct na de zekeringsautomaat geplaatst zijn.

oh ja: nog even wat info:
5 persoons huishouden, tussenwoning +/- 1980.
Stroomverbruik:
Hoog 1948 kWh
Laag 2773 kWh

Gasverbruik:
1036 m3

Planning is om dit jaar minstens 3 zonnepanelen op het dak te zetten...

 • pven
 • Registratie: Oktober 1999
 • Niet online
Ik heb een paar jaar geleden ook eens serieus naar mijn stroomverbruik gekeken, we zaten toen rond de 7000kWh per jaar. Na wat aanpassingen zitten we nu rond de 4300kWh per jaar. Ons huishouden bestaat momenteel uit twee volwassenen en twee kinderen (oudste is ruim 2 jaar, jongste is 2 maanden). We wonen in een 2-onder-1-kapper van begin jaren '50 (20ste eeuw).

Wat mijn toppers waren:
• server uitzetten (stond 24/7 aan) en vervangen door een simpel NASje
• TV niet op standby laten staan (mijn Panasonic heeft een bug, die trekt 40W in standby 8)7)
• desktops het huis uit
• digitale decoder vervangen (de oude verbruikte 20W in standby)

Wat ik nog wil doen, maar waar ik het geld nu even niet voor heb:
• droger vervangen door warmtepompdroger
• plasma-TV vervangen door LCD
• beter isoleren zodat de kinderkamers het in de winter zonder elektrische kachels afkunnen :X
• keertje nagaan wat de ketel nu eigenlijk echt verbruikt

[Voor 3% gewijzigd door pven op 10-02-2012 21:22]

We gaan eraan! || Marktplaats-meuk. Afdingen mag! ;-) || slotje.com for sale || Dank pven!


 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:02
Anoniem: 128614 schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 21:19:
Waar ik voornamelijk op hoop te gaan bezuinigen is mijn netwerk.... +/- 150 watt 24h/dag :(
(...)
- ReadynasPro NAS 63 Watt :(
- HP Microserver 35,5 Watt
(...)
Discs uit je NAS verhuizen naar je server? 'Microserver' klinkt klein, maar dan duw je het in een groter kastje. Met wat slimme powermanagement erop dat die schijven niet continu draaien, want dat lijkt me voor je backups van dvd's niet echt nodig. Daar spaar je al een boel mee uit, toch?

Punctuality is the politeness of kings


Anoniem: 128614

Het is dit chassis:


Nog wel ruimte over inderdaad, d'r zit nu 1 schijf in.
Alleen wil ik wel een raid config hebben dan, maar moet even kijken hoe ik deze onder ESXi aan de praat krijg.
Schijven onder ESXi laten downspinnen moet ik ook een keer naar kijken.

Ik wil alleen wel een stabiele opslag hebben van data (niet bestaande uit DVD's) maar foto's van de familie, boekhouding van mijn eenmanszaak enz.

D'r staat nu een andere PC hier als backup ESXi server. Als de Microserver er mee stopt, hoef ik alleen deze PC aan te zetten en het netwerk draait door.

 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:02
Dat is inderdaad niet zomaar hardware die je even overzet in een andere ATX-kast... maar als er nog wat bij past is dat niet zo'n probleem. Is een RAID-config in zo'n geval een 'nice to have' of 'must have', is dan de vraag...

Ik heb trouwens hier ook even de verbruikscijfers opgezocht: afgelopen jaar ging het hier om 2705kWh en 1156m3 gas. Jaren '30-huis met moderne CV en dubbel glas, ca. 50 m2 met twee personen die totaal 1,8 FTE werken. Mijn vriendin is dus 1 dag per week thuis. Volgens mij is die 2705 een nette score, maar ik zie graag jullie visie.

Punctuality is the politeness of kings


Anoniem: 128614

Raid config is voor mij een must have.
Er zit wel een raid controller in de microserver, maar deze word niet door ESXi ondersteund helaas.

 • IJsbeer
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Wij zitten op de 2100 kWh en 1200 m3 voor 2 volwassen en 2 jonge kids (3 en 1). Ik werk full-time, vriendin 3 dagen in de week.
Wonen in een huis uit '80, vloerverwarming. (Nog) niet echt gemoderniseerd, dus oud dubbel glas op beneden verdieping, enkel boven. Alleen vloerisolatie toegepast en HR ketel geplaatst.
Bij ons electra zit zo'n 300 kWh per jaar voor onze broodbakmachine.
Sluipverbruik bestaat uit ADSL modem, twee draadloze telefoons, KPN TV kastje (must van vriendin voor opnemen :( ), NASje (5W continu),broodbakmachine en koelkast, vriezer en CV.
Vind ik best netjes, maar kan altijd beter, zoals voorbeelden hierboven al laten zien.

Ik wil naar 2000 kWh per jaar en 1000 m3 (HR++ glas en WTW), dan zit ik aan 1/3e van electra verbruik en helft van gas verbruik tov vorige bewoners...

 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:02
Hmmm... dan is mijn 2700 met een tweepersoonshuishouden van 1,8FTE niet eens zo heel erg netjes. De pc van mijn vriendin die de hele avond aan staat zal wel een rol spelen. En wanneer er 's avonds tv gekeken wordt, staat er een tamelijk zware Rotel AV-receiver te werken die ook flink stroom lust. Maar dat is doorgaans niet heel lang en ik zie daar nog niet veel besparingsmogelijkheden.

Ik bedenk me net dat ik het aquarium maar eens aan de stroommeter moet hangen... Ook al is het een klein bakje, zal het ding ook vast wel een flinke hoop stroom vreten.

Punctuality is the politeness of kings


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 00:21

franssie

Save the albatross

Ik ben al een jaar of 5 stap voor stap verbruikers aan het vinden, kleine stapjes, maar heb elk jaar wel iets geld terug kunnen krijgen. Dat ondanks de niet gedaalde energie prijzen.
Vwb NAS ben ik aan het twijvelen, ding staat 24/7 aan, moet maar eens gaan meten wat ie gebruikt en of ik de backup niet beter ergens buitenshuis kan brengen, is bij brand ook beter.

Gedaan: vloer heeft een schakelaar die de pomp alleen bij warm water laat draaien
TV's etc zitten allemaal achter een stekkerblok - geen sluip verbruik
Halogeen verlichting zit achter schakelende dimmers zodat uit ook betekend dat de trafo uit staat.
Geen gloeilampen meer
Huis (eigenlijk woonark) opnieuw laten isoleren, incl dak, buitenbekleding en alle ramen HR+veel.

Next: Koelkast - Amerikaans model van 15 jaar oud, die vervangen verdien ik denk ik in 3 jaar terug. (te lui om deze uit te bouwen - ik heb een nogal opmerkelijke keuken overgenomen met de koop van mijn huis wat betekend dat ik 20% van de keuken moet demonteren om 'm eruit te krijgen - tijd is ook geld).

En veel later - openhaard vervangen door een houtkachel die op mijn CV kan voor verwarmen.

en de ervaringen met warmtepomp drogers zijn goed dus? De mijne is niet end of life, maar economisch vervang ik wanneer het kan - hotfill moet ik eens opzoeken voor mijn machines - zijn recent dus ondersteunen het misschien wel, al is mijn gas relatief duur want geen aardgas.
Zon/PV installatie moet ik nog eens kopen, zonne boiler geloof ik niet zo erg in vanwege de pomp en met name de ruimte die een boiler weer inneemt.

[Voor 13% gewijzigd door franssie op 10-02-2012 22:08]

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 25-11 14:36
Hoort natuurlijk in het zonneboilerforum thuis, maar de Bosch van 110L die ik hier boven heb staan, neemt echt niet veel ruimte in.

En nu ik op de VSK beurs ben geweest wil ik natuurlijk een exemplaar van 300L met 3 of 4 spiralen...

WP droger van AEG. Superspul. Bijkomend voordeel is dat -ie de bovenverdieping lekker verwarmt als ie aanstaat.

[Voor 19% gewijzigd door hansdegit op 10-02-2012 22:10]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • marz01
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 18-11 17:15
Droger is luxe en kwhslurper, droogrekje is 2 min werk
Vriezer goed instellen op -18 gr ( was -24 affabriek) en regelmatig ontdooien.

Winst >400 kWh , kosten 0 euro

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 25-11 14:36
Soms heb je zoveel was dat je droogcapaciteit tekort komt. We hebben hier een flinke waslijn, maar inmiddels ook 3 jonge kinderen. Die droger is soms echt nodig. Gelukkig wordt het weer lente; kan de was buiten hangen.

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 00:21

franssie

Save the albatross

dank voor de goede argumenten! Over de was ophangen eens nadenken - kan in de zomer best, in de winter wil ik dat vocht niet (het is hier al relatief vochtig (alleen nu niet omdat het eens vriest) in vegelijking met een stadswoning). Een kleine boiler zou ik in de bak (soort kelder) wel kwijt kunnen, maar denk dat ik relatief meer aan stroom kan besparen?

[Voor 5% gewijzigd door franssie op 10-02-2012 22:23]

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • marz01
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 18-11 17:15
Vocht is met deze buitentemp en stookgedrag juist bizar laag. ;40%
Hier met 3 personen heb ik genoeg aan 2 wasrekken ( gelijk aan 40 meter snoer) fan erop, wasmachine op 1600 toeren

 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 00:21

franssie

Save the albatross

Ja de relatieve vochtigheid was me ook opgevallen (had ik ook ge-edit in mijn post maar te laat). Sowieso gaat alle delicate was aan een hanger in de techinsche ruimte (washok) maar misschien toch eens experimenteren met een wasrek boven het bad, dat ding staat toch 350 dagen per jaar leeg te zijn. Bad-was-rek: als het niet al bestaat (vast wel) ga ik het morgen uitvinden/ontwikkelen! Moet wel super klein opbergbaar zijn

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • tony_clifton
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 06-04-2018
Wat is 'acceptabel' verbruik bij een computer eigenlijk?

Ik ben zelf een desktop voor internet/mail/media/office aan 't samenstellen en wil 'm zo ecologisch mogelijk maken. Ecologisch hier in de zin van energiezuinig en toch snel, want als je na 5 jaar moet upgraden (defecten buiten beschouwing gelaten) belast je het milieu ook weer indirect.

Zelf kom ik uit op 15 tot 20 watt idle voor een i3 en een SSD in combinatie met een moederbord met zo weinig mogelijk features. Het mobo heeft een ingebouwde voeding waar je enkel nog een 19V adapter op moet aansluiten.
Het kan natuurlijk efficiënter, maar dan zakken de prestaties té sterk, en dat is ook niet de bedoeling.

Nu is de vraag of dit een beetje een oké plan is of dat ik mijzelf iets wijsmaak als ik het heb over efficiëntie. Ik heb al vaak proberen te vergelijken en het lijkt erop dat alles wat minder verbruikt custom made is (zoals de professionele series van Dell, de Apple Mac Mini etc.). Het nadeel is dan weer dat vergelijkbare prestaties héél duur zijn daarbij.
offtopic:
Ik heb de blog van de 8,5W-pc van Mux al gelezen btw. Ben helaas niet zo technisch onderlegd dat ik zelf ook nog eens 50% van het verbruik kan gaan hacken.Voor de rest heb ik onlangs de laatste grote gemakkelijk te tackelen verbuiker hier in huis aangepakt; bij Belgacom krijg je voor tv een decoder die echt veel te veel automatisch aanslaat (elke 2 à 3 uur zeker een half uur). Het verbruik is dan 14 watt. Opstarten na een stroomonderbreking duurt echter 10 minuten dus hebben we er hier een tijdstekker tussengestoken; de decoder krijgt stroom tussen 17u45 en 1u30 en voor de rest niet.
Nog nooit last mee gehad; het is niet dat het geheugen van de tv-gids nu ineens leeg is of dat er geprogrammeerde opnames vergeten werden. Dus; tijdstekkers zijn best wel een aanrader voor sommige toepassingen!

 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22:37
tony_clifton schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 23:00:
Wat is 'acceptabel' verbruik bij een computer eigenlijk?

Ik ben zelf een desktop voor internet/mail/media/office aan 't samenstellen en wil 'm zo ecologisch mogelijk maken. Ecologisch hier in de zin van energiezuinig en toch snel, want als je na 5 jaar moet upgraden (defecten buiten beschouwing gelaten) belast je het milieu ook weer indirect.

Zelf kom ik uit op 15 tot 20 watt idle voor een i3 en een SSD in combinatie met een moederbord met zo weinig mogelijk features. Het mobo heeft een ingebouwde voeding waar je enkel nog een 19V adapter op moet aansluiten.
Het kan natuurlijk efficiënter, maar dan zakken de prestaties té sterk, en dat is ook niet de bedoeling.
Die discussie past heel goed in Nieuwe Zuinige Server (discussie) :)

Overigens loont het al heel snel om oude PCs die 24/7 als servertje dienst dienst down te vervangen voor nieuw energiezuinig spul. Ik ging enkele jaren geleden met ee P4 (notoir onzuinig) van 115+W naar 40W oid. Terugverdientijd van 2 jaar oid plus veel meer prestaties.

 • croontje
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20-11 16:09
Is er eigenlijk een alternatief voor de Wattcher voor gebruikers van zonnepanelen? Want ik zie dat ie niet kan detecteren in welke richting de schijf draait van de meter dus bij terugdraaien gaat hij ook verbruik rekenen neem ik aan... Ik kan natuurlijk die Wattcher gebruiken om 's avonds alles eens te checken maar dan is het nut maar beperkt.

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 23:17
@croontje: ik gebruik "The Owl", waarbij ik meet op de bedrading in de meterkast, die zo is aangepast dat ik verbruik en opwek apart kan meten

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • kamerplant
 • Registratie: Juli 2001
 • Niet online

kamerplant

lekker toch

Gaaf topic! Het gaat inderdaad om behoorlijke bedragen! Ik berekende toevalligheid gisteren wat m'n iMac kost aan energie, behoorlijk wat! 40w las het scherm uit is, 140w op full brightness. Dat is respectievelijk 0,20 en 0,70 cent per dag. Daarom ga ik nu beter het ding op standy zetten als ik het niet gebruik (1w).

 • Roder
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 09-12-2014
dreamscape schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 21:03:
Oh ja, mijn CV slaat om 6:30 even aan om het voorraadvat warm water te gaan opwarmen. Ik heb 's ochtends geen warm huis nodig, maar wel een lekkere douche.
Mijn klokthermostaat is daar dus niet op voorbereid. Hij kent de nachtstand en vijf 'comforttemperaturen'. In de nachtstand werkt het voorraadvat niet en bij die andere temperaturen wel. Ik heb dus één van die vijf ook gewoon laag ingesteld. Hij staat 's nachts op 14 graden en om half zeven gaat hij naar comforttemperatuur 1, van ook 14 graden. Idioot ding...
Verder wel handig, die comforttemperaturen. Als ik om zes uur thuis kom en hard gefietst heb, is het in huis 18 graden. Zodoende breekt me niet direct het zweet uit. Dan ga ik wat koken en een uurtje later zorgt dat ding dat het 19,4 wordt.

Maar goed, dat is eigenlijk offtopic, want het gaat over besparen van gas ;)
Ik heb in mijn vorige huis een drukknopje gemaakt voor het warm water in de badkamer. Even knopje drukken, 3 min wachten (spullen pakken en uitkleden) en er is warm water. Werkte met een timer relais van een uur op de hulpspanning van de ketel. Ketel was een HR met boiler van 10 liter. Ik kwam er achter dat er een apart contact zat voor het op temperatuur houden van het boilerwater. Scheelde me toch 10€ of zo per maand op het gas (zijn we toch weer on-topic) ;)

Some like it hot but I prefer to stay Cool!


 • Roder
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 09-12-2014
@croontje. Heb de Emanager hangen, die kan ook geen retour detecteren. Oplossing is een smartplug op de zonnepanelen. Die meet hoeveel er geleverd is. Moet je wel in een spreadsheetje het verschil berekeken, maar het is te doen.

Some like it hot but I prefer to stay Cool!


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 25-11 14:36
BarryH schreef op zaterdag 11 februari 2012 @ 03:48:
@croontje: ik gebruik "The Owl", waarbij ik meet op de bedrading in de meterkast, die zo is aangepast dat ik verbruik en opwek apart kan meten
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik zie op de site van OWL niet echt iets om in je zekeringkast te steken.

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • SpiceWorm
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 16-11 15:04
Admiral Freebee schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 17:12:
1000 kWh is wel heel weinig :o Geen diepvriezer en afwasmachine neem ik aan? En koken op gas?
Klopt 3x ja :). Maar een vriezer hoeft niet meer dan 180 kWh toe te voegen en een afwasmachine kan ook voor 180 kWh, om dan op zo'n 1400 uit te komen. Daarnaast nog 1000 m3 gas, ongeïsoleerde hoekwoning, maar de CV stond alleen aan als we thuis waren ('s avonds).

De vorige bewoner (1 persoons huishouden) van dat huis zat op 2500 kWh, 2500 m3 gas.
dreamscape schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 20:42:
TS heeft het over elektriciteit besparen, maar als ik dit lees gaat het vooral ook om geld besparen:
Elektriciteit en geld besparen gaat hand in hand. Geld besparen is een erg goede beweegreden om energie te besparen. Daarnaast kun je nog allerlei andere redenen hebben (klimaat, luchtvervuiling, kolenmijnen, kernenergie, etc), dat is mooi. Minder geld uitgeven is voor bijna iedereen een beweegreden en past bij de behoefte van de mens om goed voor zichzelf te zorgen.
Klimaat, en luchtvervuiling zijn zaken waar we met elkaar zorg voor dragen, en waar het als individu lastig verantwoordelijkheid voor nemen is (in het huidige belastingsysteem!).
Voor een rete-interessante verhandeling over dit onderwerp: Tragedy of the Commons van Hardin, 1968.
Kun je mij alsjeblieft vertellen waar je die gratis PV-panelen hebt gevonden? Dan houd ik me namelijk ook aanbevolen.
Hmm ja het staat er nu wat ongelukkig. Was niet de bedoeling, ik zal dat even verduidelijken.
tony_clifton schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 23:00:
Zelf kom ik uit op 15 tot 20 watt idle voor een i3 en een SSD in combinatie met een moederbord met zo weinig mogelijk features.
Ik denk dat dat een mooi resultaat is zonder dat je er voor hoeft te solderen. Wil je de gegevens posten, misschien in een apart topic? Ik ben er binnenkort ook aan toe om de 7 jaar oude athlon x2 te vervangen :*)

 • FIFO
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 23:25
Hier ook een eenpersoonshuishouden.
Gemiddeld electraverbruik van 80 kWh per maand (woon er pas 5 maanden en nu al stabiel). Dus kom ook gewoon tussen de 1000 en 1200 kWh per jaar uit (verwachting). Inclusief electrisch koken (inductie).

Mijn besparingstips.
iMac op standby wanneer alleen voor m'n werk weg ben. Indien ik voor langere tijd weg ben dan gaat ie uit.
Internetvoorzieningen (modem, router, alles voor tv en audio) gaat uit met een schakelaar.

Keukenapparatuur zoals een combi-oven, vaatwasser of nespresso of een wasmachine laat ik gewoon ingestoken, daar doe ik me de moeite niet voor.

Hangen nog wel 50 watt spots in slaapkamer/badkamer, maar het verbruik is daar minimaal. Indien ik geen gebruik maak van dan brandt er ook geen licht.

Voor mijn audio heb ik de volgende oplossing bedacht.
2 aparte sets. 1 set voor normaal gebruik (2.1 set aangestuurd door een tripath amp. (t-amp), verbruiken zeer weinig energie), wordt aangestuurd middels airplay. Dus ook niet steeds kabels wisselen.
De andere set is een volwaardige 5.1 set, wordt alleen gebruikt voor films en series. Die versterker lust maximaal 600-700 watt uit het stopcontact. Dus bij normaal gebruik een stuk meer dan de t-amp.
Op zacht volume hoor ik het verschil niet tussen de twee sets, zeker niet wanneer ik met andere dingen tegelijk aan het doen ben.

 • Bezulba
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 26-11 16:09

Bezulba

Formerly known as Eendje

marz01 schreef op vrijdag 10 februari 2012 @ 22:13:
Droger is luxe en kwhslurper, droogrekje is 2 min werk
Vriezer goed instellen op -18 gr ( was -24 affabriek) en regelmatig ontdooien.

Winst >400 kWh , kosten 0 euro
ik woon in een huis waar een rekje zou betekenen dat ik hem midden in de woonkamer moet zetten. Badkamer is nu een graad of 5, en buiten de woonkamer heb ik geen verwarming.

Dus het is niet altijd een luxe, maar soms bijna een noodzaak voor mensen die echt klein/oud wonen.

Maar idd als jij in je eentje in een appartement woont is een rekje ook prima te doen.

blup


 • croontje
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 20-11 16:09
BarryH schreef op zaterdag 11 februari 2012 @ 03:48:
@croontje: ik gebruik "The Owl", waarbij ik meet op de bedrading in de meterkast, die zo is aangepast dat ik verbruik en opwek apart kan meten
Roder schreef op zaterdag 11 februari 2012 @ 09:40:
@croontje. Heb de Emanager hangen, die kan ook geen retour detecteren. Oplossing is een smartplug op de zonnepanelen. Die meet hoeveel er geleverd is. Moet je wel in een spreadsheetje het verschil berekeken, maar het is te doen.
Ik zal ze beiden eens bekijken. Alvast bedankt :) Ik heb al een metertje steken die meet hoeveel de panelen leveren maar ik had graag een "alles in 1" oplossing zonder excelletjes :)

 • Roder
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 09-12-2014
Wellicht dat de heren? van Greenwave genegen zijn om een optie in te bouwen die de smartplug de zonnestroom in mindering brengt op het totaalverbruik :o)

Some like it hot but I prefer to stay Cool!


 • tony_clifton
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 06-04-2018
SpiceWorm schreef op zaterdag 11 februari 2012 @ 10:40:


[...]

Ik denk dat dat een mooi resultaat is zonder dat je er voor hoeft te solderen. Wil je de gegevens posten, misschien in een apart topic? Ik ben er binnenkort ook aan toe om de 7 jaar oude athlon x2 te vervangen :*)
@Rukapul, in het servertopic draait het vooral om Atom-based systemen etc. Atom's zijn héél efficiënt, toch gebruiken ze absoluut gezien meer stroom bij home/office-gebruik omdat ze gewoon langer doen over sommige opdrachten.

Zal het vlug hier zetten omdat het ten slotte een manier is om serieus te besparen; en er zijn immers genoeg topics over complete systemen waar het eigenlijk niet echt 100% in thuishoort.
Als er animo is om hiervan een apart topic te maken ga dan absoluut je gang, 't is niet dat dit copyrighted material is ofzo :).


De basis voor een energiezuinig en in mijn ogen ook esthetisch verantwoord systeem :):
pricewatch: Lian Li PC-Q07B
pricewatch: Intel Core i3 2125 Boxed
pricewatch: Intel Desktop Board DH61AG


Vervolgens moet je geheugen, een SSD en een 19V-adapter naar keuze toevoegen om een basissysteem te bekomen.

Het speciale aan het moederbord is de ingebouwde PSU zodat je genoeg hebt aan een 19V-adapter, zoals voor laptops. Dat gedeelte moet ik nog een beetje researchen (in verband met stabiliteit), maar ik vermoed dat je wel goed zit als je in ieder geval namaak vermijdt.
De reden voor dat moederbord is dat gewone voedingen bij minder dan 20% van hun maximale capaciteit maar een efficiëntie van 50 à 60% hebben, zelfs indien Gold-certified. Als je dan een voeding van 500 watt in een zuinige pc gebruikt zakt je efficiëntie direct enorm.
Daarom zou ik alleszins dit moederbord of een picoPSU gebruiken.


Ik moet er trouwens ook wel bijzeggen dat die 20 watt maar een schatting is op basis van reviews op internet. Zelf ga ik eerst afwachten dat er eventueel een Ivy Bridge in kan, maar het heeft dan ook geen haast bij mij.


En 't is nog niet perfect hoor; als je nog lager wil gaan kan je een Dell Optiplex overwegen; die gebruiken maar 9 watt idle geloof ik. Maar da's dan een typisch voorbeeld van een gestript moederbord dat je enkel kan doen voor massaproductie.

[Voor 19% gewijzigd door tony_clifton op 11-02-2012 17:52]


 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 00:02
SpiceWorm schreef op zaterdag 11 februari 2012 @ 10:40:
[...]

Hmm ja het staat er nu wat ongelukkig. Was niet de bedoeling, ik zal dat even verduidelijken.
Ik zie nog steeds niet terug wat die PV-panelen hebben gekost. Je spreek over een besparing van 100 euro per maand "na een aantal maatregelen", maar de meest significante maatregel zijn die panelen. Wat hebben die gekost en over hoeveel jaar smeer je dat bedrag uit. Dat moet je ook even meetellen...

Punctuality is the politeness of kings


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22:37
Dat PV-verhaal moet gewoon weggelaten laten, want het is hier volstrekt niet relevant aangezien het geen elektriciteit bespaard. (Alleen de bron is anders.) Er over doorzeuren heeft ook geen zin.

Anoniem: 59483

Ik woon op mezelf in een huisje van ongeveer 50m2.
Sinds dat ik hier woon heb ik een Wattcher gekocht via Marktplaats, en moet zeggen dat het ding erg handig is.

Als ik geen 'actieve' apparatuur aan heb staan, dan verbruik ik gemiddeld zo'n 50 á 60 watt met pieken richting de 200 watt, het enige wat er dan aan staat is het centrale ventilatie systeem, kabelmodem, router, koelkast en de CV.

Doordeweeks is mijn gemiddelde dagverbruik zo rond de 5 kWh. In het weekend zit dit meestal iets hoger, zo rond de 6 kWh.

Ik probeer zo veel mogelijk te besparen in energiekosten door veel te isoleren zodat de CV niet continu hoeft te verwarmen. Ik woon in een woning uit de jaren 1860 (oud monumentaal pand). Tevens heb ik alle verlichting vervangen door spaarlampen, geen LED omdat ik de aanschafprijs nog niet vindt opwegen tegen de besparing op m'n elektriciteitsrekening.

 • Le_Freak !
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 16-09 15:14
Die panelen kosten een rug of 10 ?

Specs


 • Walance
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 22:33

Walance

Hm.. wat zal ik hier schrijven

Bezulba schreef op zaterdag 11 februari 2012 @ 11:00:
[...]

ik woon in een huis waar een rekje zou betekenen dat ik hem midden in de woonkamer moet zetten. Badkamer is nu een graad of 5, en buiten de woonkamer heb ik geen verwarming.
Ik heb ook in zo'n huis gewoond voor bijna 2 jaar, samen met mijn vriendin. Wij hebben nog nooit een droger gehad. Wij moesten ook het rekje in de woonkamer plaatsen, maar dat ging prima. Oke, er was dan niet veel ruimte meer om door de kamer te lopen, maar ja, wij hadden daar nooit zoveel last van. De badkamer en de keuken waren zo klein, dat het rekje daar niet in patste.

Dus ik ben het er wel mee eens dat een droger gewoon een luxe is die je nooit echt nodig hebt. Overigens hadden wij niet eens plaats voor een droger in die woning, maar ik heb het nooit gemist.

 • itsalex
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Mijn besparing:

van de 10kw per dag naar 4kw per dag. Hoe? Boiler en oude cv eruit en klaar (30 jaar!!!!). Nieuwe HR ketel en that's it. Enorme besparing al maar het kan meer.

Ik werk nu op een pc (Shuttle Atom 4Gb/60Gb SSD), 20 inch Iiyama E2008HDS monitor (staat niet op eco!, met eco aan gaat die 3/5w omlaag), versterker Scythe (verbruikt maar 2w) en met LED licht op net 56w met ook nog een KVM die 15w vraagt die er ook nog aan hangt.

Ik vind het keurig zo. Ik kan verder besparen maar het moet ook leefbaar blijven. Ik heb al spaarlampen waar mijn timers zijn en al mijn gloeilampen zitten dimbare spaarlampen. Overal dimmers. Tja ik kan verder uitsparen maar nee liever niet want ik wil ook lekker leven.

Ik heb al vaak genoeg alleen maar kaarsen aan ipv licht en mijn oude LCD tv kan eruit maar ja om daar die besparing van 600 euro eruit te halen nee nog niet. Ik weet dat ik max met mijn versterker en digitale HD recoverder 165w verbruik.

Ik koop nooit zwaardere eventuele gloeilampen dan nodig zijn en gooi altijd alles wat elektra vraagt af van de stroom. Ik heb alleen maar 25w of 40w nog in huis en als die op zijn gaat het waarschijnlijk naar LED.

o ja ik werk ook nog thuis overdag met vaak 5 pc's draaiende.

I hit the CTRL key, but I'm still not in control!


 • franssie
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 00:21

franssie

Save the albatross

ik vind energie besparen leuk en nuttig, maar bijna niet meer door mijn kamer kunnen lopen is voor mij dan wel erg over de grens van acceptabel, maar ieder zijn en haar ding. Daarnaast wil ik mijn was niet in mijn kamer hebben vanwege een open keuken, en ik kook elke dag, met veel kruiden en knoflook haha.

🎸 Niets is zo permanent als een tijdelijke oplossing | Een goed probleem komt nooit alleen | Gibson guitar Fender Guitar God Damn Guitar


 • verzenden
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 03:05
Ook eens naar mijn verbruik gekeken:

Type woning: 5 kamer appartement / flat
Bewoond door: 2 volwassenen, 2 kleine kinderen <6 jaar
Verwarming: Centraal systeem zonder warmtemeters, vaste prijs € 90,- p/m
Warm water: 80L Electrische boiler / na 11 uur 's avonds slaat ie aan.
Electra: 4500 kWh p/j ~ € 70,- p/m

Als ik het zo lees ben ik niet heel ontevreden. Bewust genomen maatregelen:

- Synology DS111 nas i.p.v. oude PC server
- Kado gekregen staande lamp met ?plafoniere? ( schijnt tegen plafond) bleek 300W halogeen te zijn dus is nu standaard uit, gebruik ik alleen als ik eens wat lees 's avonds (zelden)
- Verlichting staat enkel in woonkamer hele avonden aan, 2 spaarlampen, 1 gloeilamp + 2 lichtslangen á 2 meter elk.

Alle overige kamers zijn uitgerust met gloeilamp of halogeen verlichting maar dit staat nooit lang aan. Eigenlijk zou ik zo 1,2,3, niet weten waar ik nog veel winst heb te halen.

Grootste probleem heb ik met verlichting. Ik vind LED echt verschrikkelijk, ik hou van warm gedimd licht, dus LED komt er hier niet in. 2 jaar terug geinvesteerd in een paar 'betere' spaarlampen voor de woonkamer welke een vrij warm licht geven ( Philips ). Twee lichte lampjes, een Watt of 7 welke in 1 armatuur zitten en één grote spaarlamp peer als hoofdverlichting.

Die grote spaarlamp heeft het 1,5 jaar uitgehouden en heeft mij doen besluiten er een prachtige 75Watt gloeilamp in te draaien. Ik voel me flink genaaid met die Philips spaarlamp, stond iets van 7 jaar op het doosje. Normaal zou ik niet eens onthouden hoe lang ik zo'n lamp al heb maar gezien ik hier niet zo lang woon staat het mij wel goed bij. Het kleurbeeld van de 75Watt gloeilamp vind ik heerlijk!

Ik ben niet zo'n reken wonder maar volgens mij maakt het niet zoveel uit, 75Watt bijna gratis gloeilamp tegenover €15,- Philips spaarlamp welke na 1,5 jaar kapot is. Ook hoor ik veel negatiefs over de spaarlampen wat betreft millieu aspect al kan ik dat zelf niet staven. En die kapotte Philips lamp heeft me doen besluiten geen eurocent meer uit te geven aan dergelijk spul.

Ik lees ook regelmatig hier dat een vaatwasser een grootverbruiker zou zijn. Laat ik nou in een ver verleden aardig wat witgoed verkocht hebben, ik kan er volgens mij niet tegen afwassen, 12 liter verbruik en een beetje stroom. Afwas water komt hier anders ook uit een electrische boiler. Het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat ik niet zuinig kan afwassen.

Alleen de wasdroger is een echte grootverbruiker maar ben niet voornemend daar iets in te veranderen. Alles komt er lekker zacht uit en als de kleding nog loei heet is kan je veel kleding goed uitslaan en opvouwen en vind ik strijken overbodig, daar bespaar ik dus weer op. En wat is er mis met een beetje luxe? Sommige mensen om mij heen nemen spartaanse maatregelen en daar pas ik voor.

TV staat altijd standby, ik vind niks irritanter als ik 's ochtends neerplof op de bank met een bakkie koffie en ik moet weer opstaan om de tv aan te zetten.

Sluipverbruikers: Adapters voor telefoons etc. bungelen vrolijk aan de contactdozen, netwerkspul draait allemaal 24/7, mediaplayer draait 24/7 want dat kreng zit achter de kast en dochter lief heeft de remote denk ik door het toilet gespoeld ofzo, dus bestuur hem nu met draadloos tb maar kan hem daar niet mee aan en uit zetten. De nodige radiowekkers, klokjes en ander klein spul etc.

Ik denk dat ik mag concluderen dat ik redelijk onverschillig ben, maar dit topic gaat over dingen die veel verschil maken zonder in te leveren op comfort. Niet op hoeven staan om de tv aan te zetten is bij mij ook comfort. Echt dingen die veel verschil maken zie ik dus niet.

 • BlizzarD
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

BlizzarD

Hooooooh

Ik heb nog wel een tip voor mensen met een (Synology) NAS, bedacht het me gisteravond:

Wanneer gebruik je je NAS nou 's nachts? Deze staat dan in stand-by (verbruikt 11W in mijn geval), maar doet verder helemaal niks. Bij Synology kun je tijdsschema's aanmaken, waarbij je aangeeft wanneer hij uit moet gaan en wanneer hij weer in moet schakelen. Ik heb hem nu standaard uit staan vanaf 01:00 uur tot 09.00 uur. Scheelt me weer iets meer dan 32KWh per jaar en is toch makkelijk meegenomen :)

Erg jammer dat het Ziggo modem niet zo'n zelfde optie heeft, zou daar graag hetzelfde mee doen :/

iStockphoto | 14x Longi Solar 455Wp (6.370Wp), 20° N/NO, hellingshoek 20° | 8x Solar Frontier SF170 (1.360Wp), Oost/West, hellingshoek 10°


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22:37
Ik heb gisteren ook nog een regelmatig gebruikte lamparmatuur gevonden waar nog geen spaarlamp in zat. Meteen maar een 11W spaarlamp gekocht ter vervanging van de 40W gloeilamp die erin zat. Straks er maar eens indraaien.

Een klusje wat nu resteert zin de lampjes boven de eettafel. Daar zit nu 4x 40W gloeilamp in dimbaar met gira/jung inbouwdimmer. Toen ik een jaar geleden keek naar dimbare spaarlampen waren die nog niet klein (kort) genoeg om te gebruiken. LED is eventueel een optie, maar vereist een nieuwe (dure) dimmer ter vervanging van de oude (dure) dimmer waardoor de terugverdientijd naar oneindig gaat.

Bij een tweetal halogeenspotjes houden de instapkosten van LED me tegen. Het komt erop neer dat je blind wat online moet bestellen en maar moet hopen dat de lichtbundel en lichtsterkte goed uitpakt. Idem kwaliteit.

@hierboven: je moet niet kijken naar een enkele spaarlamp als die toevallig een keer eerder kapot gaat maar naar het geheel. Ik heb hier in huis een hele rits spaarlampen van Philips (diverse modellen), Ikea, Megaman (dimbaar) en kan me niet herinneren dat er een stuk is gegaan ondanks dat sommige al jaren in bedrijf zijn.

 • IJsbeer
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Idem hier, we wonen hier nu 4 jaar en nog nooit een defect spaarlamp gehad.
Tevens is de definitie spartaans natuurlijk voor iedereen anders. Een droger komt er hier niet in, dat vinden we een overbodige luxe app. Dat soort verschillen zullen blijven, iedereen is anders.
Maar besparen, liefst met verbeteren comfort, is natuurlijk wel een mooi streven.

 • Walance
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 22:33

Walance

Hm.. wat zal ik hier schrijven

Ik heb sinds kort ook led-lampen hier, voorheen hadden we altijd gloeilampen en/of spaarlampen. De meeste spaarlampen duren even voordat ze echt goed licht geven en dan is het nog niet even goed als een gloeilamp (tenminste, zo leek het altijd, misschien is het gewoon een ander soort licht). Dan vind ik led-lampen toch veel fijner, die geven (bijna) meteen vol licht en zijn heel fel, zodat alles ook echt goed verlicht is. De led-lampen die ik nu heb geven nog veel meer licht dan een standaard gloeilamp.
Bij een tweetal halogeenspotjes houden de instapkosten van LED me tegen. Het komt erop neer dat je blind wat online moet bestellen en maar moet hopen dat de lichtbundel en lichtsterkte goed uitpakt. Idem kwaliteit.
Je kunt ook gewoon naar de bouwmarkt gaan. Wij hebben onze led-lampen gekocht bij de Gamma (voor ongeveer 20 euro per stuk, maar en zijn ook goedkopere en duurdere). Daar hadden ze gewoon al die lampen ook aan de muur hangen en aanstaan, met labels er aan, zodat je kunt zien wat voor licht ze geven.

[Voor 34% gewijzigd door Walance op 12-02-2012 10:46]


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22:37
Walance schreef op zondag 12 februari 2012 @ 10:43:
Ik heb sinds kort ook led-lampen hier, voorheen hadden we altijd gloeilampen en/of spaarlampen. De meeste spaarlampen duren even voordat ze echt goed licht geven
Op de locaties waar ik direct voldoende licht wil gebruik Philips Genie quickstarter lampen.
Je kunt ook gewoon naar de bouwmarkt gaan. Wij hebben onze led-lampen gekocht bij de Gamma (voor ongeveer 20 euro per stuk, maar en zijn ook goedkopere en duurdere). Daar hadden ze gewoon al die lampen ook aan de muur hangen en aanstaan, met labels er aan, zodat je kunt zien wat voor licht ze geven.
True.

Net weer even gekeken naar dimbare 9W (40W) spaarlampen, maar die zijn zo'n 16 euro per stuk (en dan is het nog maar de vraag of de belasting wel boven de minimum belasting van de dimmer uitkomt; max 36W is wat minder dan 160W ;)). Afhankelijk van de kosten van LED-lampen kan het wellicht uit om toch de inbouwdimmer te vervangen.

 • verzenden
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 03:05
IJsbeer schreef op zondag 12 februari 2012 @ 10:31:
Idem hier, we wonen hier nu 4 jaar en nog nooit een defect spaarlamp gehad.
Tevens is de definitie spartaans natuurlijk voor iedereen anders. Een droger komt er hier niet in, dat vinden we een overbodige luxe app. Dat soort verschillen zullen blijven, iedereen is anders.
Maar besparen, liefst met verbeteren comfort, is natuurlijk wel een mooi streven.
Wellicht dan toch de spaarlamp weer eens heroverwegen n.a.v. jullie ervaringen. Ik zal dan wel pech hebben gehad met die eerste spaarlamp.

 • Fantasma
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 19-05 16:33

Fantasma

Just a ghost.

**

[Voor 100% gewijzigd door Fantasma op 17-03-2017 13:59]


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 23:17
@hansdegit, over the owl:
Ik heb 2 owls gekocht.
1 met 3 sensoren, ivm mijn 3 fase aansluiting
1 met 1 sensor voor de pv
in de meterkast de bedrading na de hoofdschakelaar uitgesplitst naar PV-groep versus de rest. en op die bedrading de sensoren gezet.
het werkt vlot, je moet alleen op verschillende pc's de owls uitlezen (2 op 1 pc trekt de software niet).

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • BlizzarD
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

BlizzarD

Hooooooh

Fantasma schreef op zondag 12 februari 2012 @ 11:28:
We zitten nog met een redelijk oude CRT-tv, daar kan waarschijnlijk ook enorm veel op worden bespaard (door een LED-tv), maar mijn ouders vinden dat deze eerst moet overlijden voor er een nieuwe komt.
Ik zie kansen >:)

Maar serieus: meet of kijk eens op de tv (achterkant) hoeveel deze verbruikt? Ik geloof dat een 46" LED tv nog geen 90 watt verbruikt namelijk.. We hebben hier nog een normale LCD TV van 46" in de woonkamer hangen, die verbruikt +/- 135 watt.

Heb even snel wat voor je opgezocht: een 32" (82cm) CRT TV gebruikt +/- 170watt. Zal wel aardig lang duren voordat je het hebt terugverdient, maar in de tussentijd heb je wel gewoon Full HD en een groter beeld :)


Even simpel rekensommetje:

CRT 170 watt248,2 KW/h€ 49.64
LCD 135 watt197,1 KW/h€ 39.42
LED 90 watt131,4 KW/h€ 26.28


Uitgegaan van 4 uur tv kijken per dag bij een kw/h prijs van €0.20

[Voor 20% gewijzigd door BlizzarD op 12-02-2012 11:43]

iStockphoto | 14x Longi Solar 455Wp (6.370Wp), 20° N/NO, hellingshoek 20° | 8x Solar Frontier SF170 (1.360Wp), Oost/West, hellingshoek 10°


 • edmunt
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 18-10 22:42
Ik snap dit dus niet. De meeste mensen komen hier uit op 4000-5000 kWh. Terwijl ik hier thuis uitkom op 14500 kWh. Oke, we komen van 20000 kWh. Maar we geraken gewoon weg niet onder de 10000. We hebben wel geen gas en geen zonnepanelen. Het is ook een vrijstaand huis..

 • mhaket
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 26-11 17:23
Ik vind de opmerkingen over een droger als overbodige luxe best wel kort door de bocht. Met 4 kleine kinderen in huis is het het huis laten drogen van alle was niet echt geweldig voor het binnenklimaat. Als je met 1 of 2 volwassenen bent kan ik me er al weer iets meer bij voorstellen.

@edmunt: ook wij gebruiken 9000 KWh per jaar. Een groot vrij staand huis met 4 kleine kinderen hebben ook bij mij de stroomrekening flink opgedreven.

[Voor 21% gewijzigd door mhaket op 12-02-2012 11:51]


 • FireWood
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 20:07
Rukapul schreef op zondag 12 februari 2012 @ 10:54:
[...]

Net weer even gekeken naar dimbare 9W (40W) spaarlampen, maar die zijn zo'n 16 euro per stuk (en dan is het nog maar de vraag of de belasting wel boven de minimum belasting van de dimmer uitkomt; max 36W is wat minder dan 160W ;)). Afhankelijk van de kosten van LED-lampen kan het wellicht uit om toch de inbouwdimmer te vervangen.
Ik heb het geprobeerd, maar ik vond het niks. Zit nu een dimbare ledlamp in, werkt een stuk beter.

Het probleem namelijk is dat als de lamp aan gaat, je een andere sterkte hebt dan een paar minuten later. Dus je moet aardig gokken hoe sterk je de lamp aan doet, anders kun je later weer aan de gang. Meestal moet dat dus.
Verder heb je een startpiek nodig, zodat als je je lamp op een laag pitje wilt laten branden eerst de lamp moet laten opwarmen, voordat je het zachter kunt zetten.
En dimmer i.c.m. spaarlamp trekt echt hele vage stromen. Zekering van een 160W dimmer knalde eruit. Verder was er niks aan de hand, waarschijnlijk puur door een beroerde cos phi.

Noobs don't use "F1", Pro's do, but they can't find the information they needed


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 22:37
edmunt schreef op zondag 12 februari 2012 @ 11:50:
Ik snap dit dus niet. De meeste mensen komen hier uit op 4000-5000 kWh. Terwijl ik hier thuis uitkom op 14500 kWh. Oke, we komen van 20000 kWh. Maar we geraken gewoon weg niet onder de 10000. We hebben wel geen gas en geen zonnepanelen. Het is ook een vrijstaand huis..
Meet de boel eens gestructureerd en plaats de resultaten hier. Alles boven de 5k wordt namelijk niet even verklaard door kinderen of een droger.
mhaket schreef op zondag 12 februari 2012 @ 11:50:
Ik vind de opmerkingen over een droger als overbodige luxe best wel kort door de bocht. Met 4 kleine kinderen in huis is het het huis laten drogen van alle was niet echt geweldig voor het binnenklimaat. Als je met 1 of 2 volwassenen bent kan ik me er al weer iets meer bij voorstellen.

@edmunt: ook wij gebruiken 9000 KWh per jaar. Een groot vrij staand huis met 4 kleine kinderen hebben ook bij mij de stroomrekening flink opgedreven.
idem

Overigens is het argument van binnenklimaat voor wasdrogen een drogargument en niet iets dat niet opgelost wordt met wat ruimte in het grote huis in combinatie met de juiste ventillatie. Als je argument gemak is dan accepteer ik het direct (daarom heb ik met de komst van een kind een droger gekocht).

 • edmunt
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 18-10 22:42
mhaket schreef op zondag 12 februari 2012 @ 11:50:
Ik vind de opmerkingen over een droger als overbodige luxe best wel kort door de bocht. Met 4 kleine kinderen in huis is het het huis laten drogen van alle was niet echt geweldig voor het binnenklimaat. Als je met 1 of 2 volwassenen bent kan ik me er al weer iets meer bij voorstellen.

@edmunt: ook wij gebruiken 9000 KWh per jaar. Een groot vrij staand huis met 4 kleine kinderen hebben ook bij mij de stroomrekening flink opgedreven.
Idd, wij zijn hier ook met 5 gezinsleden. Een droogkast is idd geen overbodige luxe. We hebben dat hier thuis ook. Als je wilt dat het een beetje vooruitgaat moet je een droogkast hebben.

 • Snippo
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 24-11 19:55
edmunt schreef op zondag 12 februari 2012 @ 11:50:
Ik snap dit dus niet. De meeste mensen komen hier uit op 4000-5000 kWh. Terwijl ik hier thuis uitkom op 14500 kWh. Oke, we komen van 20000 kWh. Maar we geraken gewoon weg niet onder de 10000. We hebben wel geen gas en geen zonnepanelen. Het is ook een vrijstaand huis..
Hier ook een verbruik van ongeveer 20000 kWh met een gezin van 5 en een vrijstaand huis. Dit is wel inclusief de stroomkosten van het bedrijf. Zoals ik eerder in dit topic zei is er afgelopen week alleen al 1000 kWh doorheen gegaan door het koude weer. Privé valt er echter nog een hoop te besparen... dat ik zo'n 20x per dag de verlichting uit zet omdat er niemand in de kamer is zegt al genoeg denk ik.

 • edmunt
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 18-10 22:42
@Rukapul, de meeste zaken heb ik al eens gemeten.

In huis hebben we electrische keuken via inductie.
We hebben 3 tv's. 2x32inch (100watt) en 1tje 42 inch (140 watt)
5 computer die overdag toch redelijk wat opstaan. 4 notebooks (tussen de 12 en 30 watt) en 1 desktop (moet dit jaar vervangen worden) (140 watt)
droogkast
Wasmachine
2 frigo's A++ en A+++
1 diepvries A+++ (Als ik me niet vergis)
2x electrische boiler. Eentje voor de keuken en een andere voor de badkamer.

We hebben geen digibox, geen waterbedden, ...

 • tony_clifton
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 06-04-2018
verzenden schreef op zondag 12 februari 2012 @ 03:08:

Grootste probleem heb ik met verlichting. Ik vind LED echt verschrikkelijk, ik hou van warm gedimd licht, dus LED komt er hier niet in. 2 jaar terug geinvesteerd in een paar 'betere' spaarlampen voor de woonkamer welke een vrij warm licht geven ( Philips ). Twee lichte lampjes, een Watt of 7 welke in 1 armatuur zitten en één grote spaarlamp peer als hoofdverlichting.
Herkenbaar, maar ik moet wel zeggen dat je tegenwoordig LED's vindt die niet hoeven onder te doen qua kleurtemperatuur.

Onlangs nog bij wijze van test hier en daar een halogeenlamp vervangen door LEDs, en de kleurtemperatuur is onveranderd gebleven. Ik ben van die mening in ieder geval afgestapt.
Ik denk wel dat je in speciaalzaken moet gaan zoeken. Lampen van gerenommeerde merken zoals Philips leveren echt niet noodzakelijk even warm licht.

Zo zijn de spotjes hier boven het aanrecht vervangen (3x35W naar 3x6W) en zit er in een armatuur in de living eentje, tussen 4 gewone halogeenlampen (nodig om het voltage rond de 12 te houden). Je kan de led eruit halen doordat er minder licht naar achter doorgaat, en de 3 led's als je erin kijkt, maar qua lichtopbrengst en kleurtemperatuur zie je niets.

[Voor 24% gewijzigd door tony_clifton op 12-02-2012 12:48]


 • Red Cell
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 25-11 21:26
Het is hier niet de HK ;)

[Voor 92% gewijzigd door FeaR op 12-02-2012 14:34]

The mystery of life isn't a problem to solve, but a reality to experience. A process that cannot be understood by stopping it. We must move with the flow of the process. We must join it. We must flow with it. - Jamis


 • itsalex
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Als ik van iedereen lees ben ik best zuinig bezig. Grappig. Ik verbruik net op het jaar max van 1500 kwh totaal! Alles staat ook zo zuinig mogelijk ingesteld. Alles werkt hier ook met timers etc. Kan ik nog minder verbruiken? ja met de koelkast een zuinigere kopen, vaatwasser van Bosch die minder water en elektra vraagt etc. Maar haal ik die kosten eruit? Nee. Helaas niet. Ik kijk weinig naar de tv.

In de tussentijd dat ik dit type ligt er een pc naast me met een verbruik van 125w terwijl ik werk op een pc met een verbruik rond de 13w.

Mijn kachel gaat ook nooit hoger dan 20 graden behalve nu op zondag even naar 21 graden voor 2 uur want ik heb de hele week hier niet warmer gehad dan 18,5 graden behalve dan in de ochtend 19,5 en in de avond 19.5 graden. Dan begin je wel te merken hoe koud het is. Ik doe dit wel bewust want ik ben gewoon weinig thuis of ik loop van binnen naar buiten en dan heb ik een jas aan.

I hit the CTRL key, but I'm still not in control!


 • edmunt
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 18-10 22:42
Was het maar waar. ^^ Nee, geen Hennepkwekerij @home.

[Voor 8% gewijzigd door FeaR op 12-02-2012 14:34]


 • _jorrit_
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15-10-2021
Wij kregen recentelijk onze jaarafrekening en schrokken van het enorme vastrechtbedrag. Het bleek dat we werden aangeslagen voor een 3x35A aansluiting. Dat kost alleen al iets van 700 euro per jaar aan "capaciteitstarief", ipv rond de 150 euro voor een lichtere. Het was de eerste afrekening in het nieuwe huis, en we gingen ervanuit dat we een "gewone" aansluiting hadden. Naief!

Met onze jaarlijkse 1900 kWh en 500 m3 gas hadden we ons al verlekkerd op een teruggaaf. Helaas.

Afijn, Stedin gebeld die iemand zouden langssturen (voor 115 euro) om de hoofdzekeringen te wisselen van 3x35A naar 3x25A. Wat bleek: er zat gewoon al 3x25A in. LOLwut? Hmmm... dubbele verrassing dus. Nu dus corresponderen met Stedin om geld van vorig jaar terug te krijgen, en de 115 euro "verwisselgeld".

Je zou je bijna gaan afvragen hoeveel aansluitingen hier in deze nieuwbouwwijk nog meer "verkeerd" geregistreerd staan... Dat zou me een klapper geven. Je kan het zien aan de kleur van de zekering, vertelde de beste man met de zekeringen. Voor 25A zit er een geel dingetje achterop. 35A heeft een zwart dingetje. Maar goed, dat soort weet je dan pas als het niet meer hoeft.

Kijken is weten en meten is weten blijkt maar weer, zelfs voordat er nog maar 1 Watt verbruikt is.

 • marz01
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 18-11 17:15
jaarverbruik 2011
2600kwh
780m3
water 110m3

Prognose verbruik 2011-2012:
1350kwh
550m3
water 70m3

Situatie
Woning: Tussenwoning bouwjaar 1990 oud dubbel glas met vurenhout kozijnen
115m2
Aantal personen: 2 en dreumes van 15mnd

Temperatuur regiem:
nachtverlaging 15c.

Energiebesparende maatregelen:

AVriezer
c Droger> sinds 2012> wasrek en fan, (handdoeken langer dan 1 dag gebruiken)
A Wasmachine
A Koelkast
50 inch plasma en oude lcd tv gaan tzt voor een led tv de deur uit( philps heeft een 46inch led tv van 45watt)
Hele huis voorzien van LED verlichting
Standby killer of klokschakelaar op alle apparaten
Modulerende klok thermostaat remeha calenta met isense
CV installatie aan het afstellen
ventilatie type C met gelijkstroommotor stand 1 =10 watt
isolatie in kruipruimte van 4 cm naar gemiddeld 18-24cm eps
tonzonfolie op radiators
radiatorbuizen hebben isolatie
wattcher om het verbruik direct te checken=bewustwording
douche coach en waterbesparende ringen in kranen
bijhouden energiemanageronline en mindergas.nl

to do;
regenzuil voor moestuintje
sparen voor passiefhuiskozijnen met hr+++ glas en deuren- dakkapel

 • Sick Nick
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 25-11 16:41

Sick Nick

Drop the top!

BlizzarD schreef op zondag 12 februari 2012 @ 09:54:
Ik heb nog wel een tip voor mensen met een (Synology) NAS, bedacht het me gisteravond:

Wanneer gebruik je je NAS nou 's nachts? Deze staat dan in stand-by (verbruikt 11W in mijn geval), maar doet verder helemaal niks. Bij Synology kun je tijdsschema's aanmaken, waarbij je aangeeft wanneer hij uit moet gaan en wanneer hij weer in moet schakelen. Ik heb hem nu standaard uit staan vanaf 01:00 uur tot 09.00 uur. Scheelt me weer iets meer dan 32KWh per jaar en is toch makkelijk meegenomen :)

Erg jammer dat het Ziggo modem niet zo'n zelfde optie heeft, zou daar graag hetzelfde mee doen :/
Datzelde trucje doe ik ook overdag, tenslotte zal ik hem niet zoveel gebruik als ik op m'n werk ben ;) Hij gaat om 2:00 uit en pas om 18:00 weer aan. 16 uur bespaard per dag, totaal dan +/- 64KWh per jaar :)

Verder is alles hier met LED verlichting op 1 lamp na (buis-halogeen in plafondventilator met dim-functie, nog geen fatsoenlijke LED oplossing voor gevonden). Verder zijn alle PC's hier in huis ofwel laptops of all-in-one (met led scherm en relatief energiezuinige hardware, vergelijkbaar met high-end notebook).

 • _jorrit_
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15-10-2021
marz01 schreef op zondag 12 februari 2012 @ 13:15:
sparen voor passiefhuiskozijnen met hr+++ glas en deuren- dakkapel
Hier laatst een mooi warmtelek laten plaatsen, bij vrouw beter bekend als dakkapel met HR++ glas :)
Bye bye mooi dak met Rc=3!

 • Anoniem: 334569
 • Registratie: December 2009
 • Niet online
_jorrit_ schreef op zondag 12 februari 2012 @ 13:21:
[...]


Hier laatst een mooi warmtelek laten plaatsen, bij vrouw beter bekend als dakkapel met HR++ glas :)
Bye bye mooi dak met Rc=3!
Heb bij plaatsing extra moeten vragen om aanvullende isolatie, een normaal dakkapel wordt bij vriend Ruiter afgeleverd op 2,5. Daar heb ik 3,5 van laten maken. Je moet er wel zelf op letten natuurlijk.

 • verzenden
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 03:05
Verder is alles hier met LED verlichting op 1 lamp na (buis-halogeen in plafondventilator met dim-functie, nog geen fatsoenlijke LED oplossing voor gevonden). Verder zijn alle PC's hier in huis ofwel laptops of all-in-one (met led scherm en relatief energiezuinige hardware, vergelijkbaar met high-end notebook).
Wat verbruikt die buis halogeen? Dat ding in mijn armatuur is een lieve 300W, die staat dus altijd uit nu.

 • Sick Nick
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 25-11 16:41

Sick Nick

Drop the top!

Het is een 150W lamp, staat ook meestal uit als ik alleen thuis ben. In de avond kijk ik als thuis ben toch meestal films en dan is alle verlichting sowieso uit. Maar als ik de hele woonkamer goed verlicht wil hebben gaat deze ook aan. Ter compensatie heb ik met films de beamer aan die meer stroom verbruikt dan die halogeen buis :+

 • _jorrit_
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15-10-2021
Anoniem: 334569 schreef op zondag 12 februari 2012 @ 13:29:
[...]
Heb bij plaatsing extra moeten vragen om aanvullende isolatie, een normaal dakkapel wordt bij vriend Ruiter afgeleverd op 2,5. Daar heb ik 3,5 van laten maken. Je moet er wel zelf op letten natuurlijk.
Het wordt misschien een beetje offtopic hier in de electriciteitsbespaarthread, maar volgens mij blijven die ramen het grootste warmtelek, of heb je d'r HR tripple plus in laten hangen?

 • IJsbeer
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Fantasma schreef op zondag 12 februari 2012 @ 11:28:
We zitten nog met een redelijk oude CRT-tv, daar kan waarschijnlijk ook enorm veel op worden bespaard (door een LED-tv), maar mijn ouders vinden dat deze eerst moet overlijden voor er een nieuwe komt.
Vanuit energiebespaaroogpunt natuurlijk zonde. Vanuit milieu oogpunt hulde!
Het is maar hoe je het bekijkt!
edmunt schreef op zondag 12 februari 2012 @ 11:50:
Ik snap dit dus niet. De meeste mensen komen hier uit op 4000-5000 kWh. Terwijl ik hier thuis uitkom op 14500 kWh. Oke, we komen van 20000 kWh. Maar we geraken gewoon weg niet onder de 10000. We hebben wel geen gas en geen zonnepanelen. Het is ook een vrijstaand huis..
Geen gas, daar zeg je het al. Gebaseerd op deze site: http://www.aanbieders.be/...eel-kwh-gaat-er-in-een-m3
gaat er dus 1 m3 gas 10kWh. Stel dat je 1200 m3 per jaar zou verbruiken (wat weinig is voor een vrijstaande woning) heb je daar dus al een post van 12.000 kWh per jaar. Dan is je verbruik ineens niet zo slecht.

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 25-11 14:36
BarryH schreef op zondag 12 februari 2012 @ 11:34:
@hansdegit, over the owl:
Ik heb 2 owls gekocht.
1 met 3 sensoren, ivm mijn 3 fase aansluiting
1 met 1 sensor voor de pv
in de meterkast de bedrading na de hoofdschakelaar uitgesplitst naar PV-groep versus de rest. en op die bedrading de sensoren gezet.
het werkt vlot, je moet alleen op verschillende pc's de owls uitlezen (2 op 1 pc trekt de software niet).
Hoe sluit je die sensoren aan? Moet je eerst de groep die je wilt monitoren loshalen?
En, wat kost zo'n uiltje?

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1

Pagina: 1 2 3 ... 76 LaatsteGoogle Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee