Toon posts:

Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 34 Laatste
Acties:
 • 221.237 views

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
Het grote Canonmount-objectieven-topic v2011

Inhoudsopgave


Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er hier alleen nog gesproken zal worden over objectieven die passen op een Canon EF(s)-mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. Wij hebben bij het schrijven van dit topic gepoogd zoveel mogelijk van de objectieven mee te nemen die regelmatig de revue passeren. Hierbij hebben we wel rekening gehouden met enige beperking van het budget; objectieven als een 400/2.8 hebben weinig concurrentie en mensen met een dergelijke portemonnee hebben over het algemeen wel een aardig idee wat ze willen hebben. Dergelijk objectieven zul je hier (nog) niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.6x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).
« · ^Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Tamron Focal Lenth Comparison tool.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

« · ^


Voor het ultra groothoek bereik zijn er voor Canon de volgende mogelijkheden: In het onderstaande plaatje kun je zien wat voor invloed het bereik heeft op de hoek die je fotografeert.

Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Canon)
« · ^Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 APS-c
De Canon 10-22mm is een redelijk lichtsterk objectief en presteert optisch zeer goed. Hij heeft de beschikking over een USM-motor voor de scherpstelling, zodat het scherpstellen zeer rap gaat. Ook is er weinig CA te bespeuren en ook de distortions zijn amper aanwezig, wat uitzonderlijk is voor een ultrawide-angle. Het enige nadeel is de zeer stevige prijs van ongeveer €700,- maar voor de rest kan deze lens zich meten met het L-glas van Canon.
pricewatch: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
« · ^Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22 en, hoewel hij een kleine €300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de USM-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC HSM (Canon)
« · ^Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de linup (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectef/een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II (Canon)
« · ^
Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. Het zwakste punt van de Tamron is echter de bouw (plastic) en de AF snelheid en geluid. Overall is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX APS-c
Een populair alternatief voor de 10-22 van Canon. Met goede redenen ook, want de bouw is, zoals je van Tokina mag verwachten, erg goed. De lens is erg scherp, vanaf 2.8 al, en presteert eigenlijk over de hele lijn als een dolle. Zijn grootste voordeel t.o.v. zijn Canon concurrent is zijn lichtsterkte. Zijn nadeel daarentegen is dat hij geen USM autofocus heeft, wat op Canon-mount betekent dat je een ietwat lawaaiige lens hebt.
Precisie van de AF is verder uitstekend, mede door de lichtsterkte van 2.8 kan je AF systeem van de camera goed autofocussen.
Al met al een erg fijne lens, die zijn lichtsterkte en optische prestaties als grootste pluspunten mee draagt en een goed alternatief bied voor de Canon. Op gelijk niveau met de 10-22 en daarmee een stap beter dan de 12-24 tokina, 11-19 tamron en 10-20 Sigma.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG ASP HSM
Mocht je jezelf op de toekomst willen voorbereiden voor een eventuele fullframe-camera, dan is de Sigma 12-24 de enige juiste keuze. Nadeel van dit objectief is alleen dat hij niet scherp is wanneer je hem niet afstopt, en dat het gebruik van filters eigenlijk zo goed als onmogelijk is door het extreme design van het objectief. Maar je hebt dat wel een ongelofelijk bereik aangezien de cropfactor wegvalt.
pricewatch: Sigma 12-24mm f4.5-5.6 EX DG ASP HSM (Canon)
« · ^
Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Canonvariant en hij op het lange eind zelfs iets lichtsterker is. Toch moet dit objectief een USM-systeem ontberen, begint hij "slechts" op 12mm, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch íets minder goed, maar voor een lens van circa €420,- euro valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Canon)
« · ^
Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM APS-c
Dit objectief is een allround zoom objectief van Canon en is voorzien van een ring-USM motor en een 4-stops stabilisatiesysteem. Het bereik van dit objectief is zeer aantrekkelijk en dan met name de 15 mm groothoek. De scherpte is ronduit zeer goed. De prestaties op 15 mm zijn logischerwijs wat minder dan op de rest van het bereik, met wat een redelijke hoeveelheid vervorming en vignettering. Dit objectief is een zeer aantrekkelijk alternatief voor mensen die hun 18-55 willen inruilen voor een beter objectief en daarbij een wat groter bereik willen, met goede optische prestaties en voorzien van IS en USM.
pricewatch: Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 I USM EOL
Zie de omschrijving van versie II. Dit model is niet meer leverbaar en dus alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt.
« · ^
Canon EF 16-35mm L f/2.8 II USM
De Canon 16-35L MarkII is hét lichtsterke wide-angle zoomobjectief in de Luxury-line van Canon. Het is lichtsterk, relatief scherp en heeft minder last van vignetting en lensflare dan diens voorganger. De lens is uitgerust met een USM-motor die niet alleen stil is, maar ook heerlijk snel. De weathersealing zorgt ervoor dat je ook in de regen prima kunt blijven werken. Nadelen zijn er echter ook: de lens is duur, zwaar en behoeft 82mm filters die relatief heel prijzig zijn.
pricewatch: Canon EF 16-35 f/2.8L II USM
« · ^
Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro
Dit objectief is ook geschikt voor fullframe camera en gedraagt zich dan als ultra groothoeklens. Qua scherpte kan deze lens zich meten met de 16-35L, maar is wel een heel stuk zwaarder. Bovendien is de prijs een stuk lager dan die van Canon. Op dit objectief kunnen geen filters gedraaid worden en de lensdop schijnt redelijk nutteloos te zijn. Vignetting en vervorming zijn redelijk normaal voor het type lens op fullframe.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Canon)
« · ^Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Canon)
« · ^
Canon EF 17-40mm f/4L USM
De Canon 17-40 is een zeer scherp objectief met slechts relatief weinig CA en een bizar snelle autofocus. Helaas is het objectief slechts f/4 en daarmee niet supersnel, vandaar dat dit objectief veel gebruikt wordt voor landschappen e.d. Het is een L-objectief van Canon wat inhoudt dat hij zéér stevig is gebouwd en dit objectief beschikt, mits je er een UV-filter op schroeft, over een weatherseal. Optisch is het, met name op een cropfactorcamera, een prachtlens: scherp tot zeer scherp wideopen en slechts relatief weinig CA. Hou er wel rekening mee dat wanneer je het objectief fullframe wilt gaan gebruiken, je er een slimline filter op moet zetten en dat het geen walkaroundlens meer is op fullframe.
pricewatch: Canon EF 17-40mm f/4L USM
« · ^
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM APS-c
De EF-S 17-55 is een zeer waardige toevoeging aan de EF-S lijn. Het is ongeveer de scherpte lens die Canon tot op heden in het assortiment heeft, de primes meegerekend! Hij heeft de beschikking over 3-stops IS en USM wat hem in combinatie met het f/2.8 diafragma uiterst veelzijdig maakt. Hoewel het objectief zich qua beeldkwaliteit en prijs op niveau van L objectieven bevindt, onderscheidt het zich op drie aspecten van deze luxury serie: het objectief is niet voorzien van een weathersealing, het past niet op fullframe camera's (EF-S vatting) en het wordt (zoals bijna alle non-L objectieven) niet geleverd met zonnekap. Verder heeft het objectief op de uiterste groothoek stand nog wat last van flares.
pricewatch: Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
« · ^
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM APS-c
De Canon 17-85 is een populair zoomobjectief vanwege zijn zeer prettige bereik en de IS functie die het objectief aan boord heeft. Hierdoor kun je circa drie stops langere sluitertijden gebruiken dan wat er normaal mogelijk is en dat is met name in situaties met weinig licht zeer prettig. Het objectief is scherp over het hele bereik en is voorzien van een rappe AF motor. De twee belangrijkste nadelen zijn de behoorlijke vervorming op 17 mm en het objectief heeft last van aanzienlijke CA. De bouwkwaliteit is aanmerkelijk beter dan in instapmodellen van Canon, maar zit -logischerwijs- onder het L-niveau.
pricewatch: Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
« · ^
Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft beperkt last van wat CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^
Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Op het moment van schrijven is de lens twee maanden geïntroduceerd waardoor er nog niet veel informatie over te vinden is. Op papier is het een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurd intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk. De kwaliteit is zoals eerder vermeld nog niet veel over te zeggen, als er meer bekend is zal dit stukje worden aangepast. pricewatch: Sigma DC 17-70 f/2.8-4.0 Macro OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron SP 17-35mm f/2.8-4.0 ASP Di LD IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd. Dit is verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Echter op een fullframe camera zou ik het objectief niet gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specs, prijs en prestaties.
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Canon)
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS hebben stabilisatie en presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2,8 XR Di-II VC LD ASP IF (Canon)
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II APS-c
Dit goedkope objectieven was de standaard kitlens voor de Canon instap-reflexcamera's vanaf de Eos300D tot en met de Eos400D. Het objectief dient voornamelijk als goedkoop, -net geen- 3x optische zoom objectief gezien worden. Het is niet bijster scherp, de bouw is matig, de AF redelijk en er ontbreekt een echte scherpstelring. Dit objectief is leuk als je hem ergens bij krijgt, maar nauwelijks de moeite waard om er geld aan uit te geven.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6
« · ^Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 III APS-c
De opvolger van de II versie, en een kitlens van de 1100D. Op het moment van schrijven nog maar net op de markt, en reviews zijn er nog niet van te vinden.
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Sinds de Eos450D is dit de nieuwe kitlens van Canon voor de instap-reflexcamera's. Het is een aanmerkelijke verbetering tov de vorige versie. De scherpte is over het hele bereik goed te noemen. Ook de bouw is aanzienlijk verbeterd en beschikt het objectief nu over een beeldstabilisator. Gezien het geld is het een absolute aanrader voor mensen die op hun portemonnee moeten letten. Een eigen scherpstelring ontbreekt overigens nog steeds.
pricewatch: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II APS-c
Dit objectief is in januari 2011 aangekondigd samen met de EOS600D en EOS1100D. Op dit moment zijn er nog geen reviews beschikbaar. De eerste berichten wijzen er op dat het objectief optisch hetzelfde is als de I versie. Alleen mechanisch zou er het een en ander veranderd zijn.
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
De Sigma is een stop sneller, ook zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de Canon's. Het objectief heeft alleen wel last van CA en goed ook, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. Het is overigens niet mogelijk het objectief op een fullframe camera te gebruiken.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig. Zelfs nog wat degelijker dan de Canon 17-55 f/2.8 IS.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8 EX DC Macro (Canon)
« · ^
Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is vrij goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus. De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Canon)
« · ^Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Canon 18-55IS en dat doet het heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Canon en het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. Overall is het een iets betere keuze dan de Canon 18-55IS. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Canon variant gaan.
pricewatch: Sigma DC 18-50mm f/2.8-4.5 OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c
Geïntroduceerd ten tijde van de eerste 18-55 (non-IS) kitlens van Canon. De prestaties tov dat objectief zijn iets beter. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de nieuwe Canon 18-55IS is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC (Canon)
« · ^[Voor 0% gewijzigd door PowerUp op 01-07-2011 20:13]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
Deel 2


Deze objectieven beginnen vanaf 24 mm en vinden de meeste liefhebbers die beschikken over een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. Mijn verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.Canon EF 24-70 2.8L USM
De L lens van canon voor het "standaard" bereik op fullframe. Bekend om zijn mooie bokeh en goede contrast en terecht. Een ontzettend fijne lens, met weinig tekortkomingen. De AF is snel en precies, de lens is optisch uitstekend en heeft weinig vervelende eigenschappen. De lens is degelijk gebouwd en heeft weathersealing; hij kan dus tegen een stootje.
Het grappige aan de lens is dat hij fysiek het langst is op 24mm en niet op 70mm, en fysiek dus het kortst is op 70mm. Dat klinkt raar, maar werkt erg goed icm de zonnekap die bevestigt zit aan het gedeelte van de lens wat niet beweegt bij in en uit zoomen. Dat maakt dat de zonnekap veel effectiever zijn werk kan doen (op 70mm ligt het front-element dieper in de lens, en op 24mm dus ondieper. Wat wel een nadeel kan zijn is zijn omvang en gewicht. Met een gewicht van 1 kilo schoon aan de haak en de proportie van een kleine tele-lens is hij geen subtiel lensje te noemen. Ook zijn prijs is vrij stevig, maar hij is het meer dan waard. Voor velen een onmisbare lens in hen tas vanwege zijn prestaties en veelzijdigheid.
pricewatch: Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
« · ^
Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
De Canon 24-85 is, met de €300,- die hij kost, een behoorlijk goedkoop objectief, maar zeker geen slecht objectief. Optisch is hij goed in orde, alleen op 24mm levert hij behoorlijk wat distortions op en de hoeveelheid CA is ook wat aan de hoge kant. Het bereik is ook erg prettig en de bouw is behoorlijk in orde. Tel daarbij het USM-scherpstel systeem op en het is zeker geen verkeerd objectief voor het geld.
pricewatch: Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM
« · ^
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
De 24-105 van Canon is op het moment van schrijven een van Canon's nieuwste objectieven. Het is een L-objectief, met de bijbehorende bouwkwaliteit en ook USM ontbreekt niet waardoor het objectief zeer snel scherp stelt. Tel daarbij de IS-functie (3 stops) op en je snapt waarom dit een objectief is waar zeer veel naar gekeken wordt. De eerste batch had flare-problemen, maar die problemen zijn al lang verleden tijd. De optische prestaties zijn erg goed, waarbij de 24 mm stand wel wat vervorming heeft en de scherpte wat afneemt op 105mm. Ondanks de IS en het aantrekkelijke bereik kiezen de meesten voor de 24-70/2.8 vanwege het betere contrast en vanwege de mooiere bokeh van deze laatst genoemde lens. Desalniettemin is dit een objectief van zeer hoge kwaliteit!
pricewatch: Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
« · ^
Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Canon 24-70 f/2.8L. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Sigma 24-70/2.8 EX DG Macro
Met z'n grote diafragma en bescheiden prijs wordt deze lens vaak als goedkoop en bruikbaar alternatief van de duurdere canonlens met 't zelfde bereik gekocht. Op een crop-camera is de lens door 't bereik en forse gewicht niet zo geschikt voor walk-around gebruik, maar 't bereik is wel goed bruikbaar voor portretten en concerten. De optische prestaties zijn, dankzij de wisselende kwaliteitscontrole, verschillend per exemplaar.
Heb je een goeie te pakken dan is ie in 't centrum goed scherp op f/2.8 en in de uiterste hoeken op full-frame wanneer je een aantal stops knijpt. De lens heeft 9 diafragmabladen, wat in de meeste situaties voor een rustige achtergrondonscherpte zorgt. De scherpte en 't contrast zijn tussen 24 en 60mm prima, bij 70mm is 't allemaal wat minder op f/2.8.
Deze lens heeft geen HSM motor, daarvoor moet je bij z'n duurdere broertje zijn, maar een conventionele motor. Dit is echter wel een redelijk sterk exemplaar, dus echt traag is de lens niet mbt scherpstellen. Helaas zorgt deze motor er wel voor dat er redelijk veel geluid wordt geproduceerd bij 't scherpstellen.
Alternatieven zijn de goedkopere tamron 28-75 f/2.8, deze is een stukje kleiner en lichter en optisch vaak net effe wat beter, of de duurdere (en betere) canon 24-70 f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Canon EF 28-105mm f/4-5.6
Zie hiervoor de review van de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM. Hieronder ga ik in op de verschillen tussen deze objectieven/ De f/4-5.6 versie heeft 6 diafragma bladen, terwijl de f/3.5-4.5 versie 7 bladen heeft. Dit moet leiden tot een mooiere onscherpte. Daarnaast ontbreekt het de f/4-5.6 versie aan een USM motor. De bouwkwaliteit van deze versie is overigens aanzienlijk minder goed dan die van de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM. Ook liggen scherpte en contrast van dit objectief lager dan bij de Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM.
pricewatch: Canon EF 28-105 4.0-5.6 DC
« · ^
Canon EF 28-105mm f/4-5.6 USM
Op wat cosmetische zaken na is dit een Canon EF 28-105mm f/4-5.6 voorzien van een micro-USM motor.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/4-5.6 USM
« · ^
Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM EOL
Deze lens was in 't analoge tijdperk samen met z'n iets wijdere broertje de 24-85 USM de upgrade van de standaard kitlenzen. Met een redelijk snel diafragma en een ring-USM motor is dit een erg prettige walk-around lens op analoog of full-frame digitaal. Het bereik zal voor de meeste mensen op een crop-camera niet zo aantrekkelijk zijn omdat je hiermee effectief op maximaal 45mm aan de groothoek kant uitkomt.
Optisch doet de lens wat je in deze prijsklasse kan verwachten, op fullframe moet je het diafragma een paar stops knijpen om tot in de uiterste hoeken scherp te worden en ook het contrast is bij een open diafragma wat minder. Niet dat het onbruikbaar is wide-open, maar je ziet wel verbetering bij een kleiner diafragma.
Toch kan deze lens op een full-frame camera een erg prettige walk-around lens zijn: hij is compact, licht van gewicht, een snelle en stille scherpstelmotor, heeft goed bruikbare diafragmawaarden en een erg prettig bereik. De lens kan redelijk dichtbij scherpstellen (0,5m) en heeft door z'n 7 diafragmabladen een prettige achtergrondonscherpte. De (optionele) zonnekap is in de groothoekstand wel een must, want het contrast neemt snel af wanneer de zon op 't frontelement kan schijnen.
Je zou 'm als een goedkoop alternatief kunnen zien voor de 28-135 IS of de duurdere 24-105 USM IS.
Die laatste is optisch beter, maar daarvoor ook een stuk groter/zwaarder en natuurlijk duurder.
pricewatch: Canon EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM
« · ^
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
De 28-135 is één van de veel verkochte standaardzooms van Canon, mede door de cashback die een tijd heeft gegolden, maar ook door de positieve eigenschappen. Optisch is hij redelijk in orde, met name wanneer je hem een stopje afknijpt. Het grote voordeel van dit objectief is ook weer de IS-functie (2 stops deze keer, vanwege de oudere generatie) en het USM-scherpstel systeem.
pricewatch: Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
« · ^
Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Eén van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zéér scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijdopen. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater nog te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat, het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Canon)
« · ^

Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.


Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
pricewatch: Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC II HSM (Canon)
«^
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS APS-c
Een relatieve nieuwkomer, met goede resultaten. Voor zijn prijs is het een echte budget tele-zoom lens. Zijn prestaties daarentegen niet. Scherp (zeker gezien de prijsklasse) van 55 tot 250mm en afstoppen is eigenlijk niet nodig. Zijn lichte bouw maakt hem ideaal om mee te nemen op pad en zijn stabilisatie maakt hem veelzijdig bruikbaar, zelfs wanneer het licht minder dan ideaal is.
Zijn er dan geen nadelen? Jawel, zijn bouw is wat je kan verwachten voor de prijs, middelmatig en van plastic en zijn autofocus snelheid is niet om over naar huis te schrijven (de AF is wel stil, met een lichte brom van de stabilisatie). In de klasse van tele zoom lens onder de 300 euro, is deze 55-250IS de beste keuze.
pricewatch: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
«^
Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
pricewatch: Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC (Canon)
«^
Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Canon EF-S 55-250IS een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Canon)
«^
Canon EF 70-200 F/2.8L USM
De eerste 70-200L in de line-up van Canon, als opvolger van de EF 80-200/2.8L. Deze lens was een flinke sprong voorwaarts omdat hij in 1995 de eerste telelens was die een (razendsnelle) USM motor meekreeg. Het L-predikaat vertelt eigenlijk alles wat je moet weten over deze lens: gebouwd als een blok beton en hoogwaardige optiek, ook dit is gewoon een dijk van een lens. Wel geldt voor de f/2.8 versies dat afstoppen nog een extra zetje in de rug wat betreft scherpte geeft, is hij wide-open ook al een optisch genot. Helaas moet deze lens wel de weathersealing missen die de IS-versies van de Canon 70-200L-serie wel meekrijgen.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
«^
Canon EF 70-200 f/2.8L IS USM EOL
De top als het om Medium telezooms gaat. Met het befaamde L-predikaat, weathersealing, een snelle USM motor, vette optiek en een tweede generatie IS (3 stops compensatie) laat deze lens erg weinig te wensen over. Behalve een sportschool abbo omdat hij met zijn 1,5kg niet de lichtste is. Net zoals de f/2.8 non-IS wordt deze lens geleverd met statiefgondel. Helaas heeft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de 70-200/4L IS, géén tri-pod detectie, dus moet je de IS handmatig uitzetten op het moment dat je een statief gaat gebruiken.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM
«^
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
Dit is de nieuwe versie van de gestabiliseerde 70-200/2.8 IS. De verbeteringen zijn -volgens Canon- volledige weather proof behuizing, betere IS unit (tot 4 stops), een fluoriet element en een kortere scherpstelafstand (naar 1.2 meter). Dit objectief is met name op 200mm een verbetering tov de oude variant. De scherpte is uitstekend en de bokeh is erg mooi. Dit is de beste telezoom van Canon op het moment van schrijven (juli 2010).
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L USM
De Canon 70-200 f/4L is een zeer populaire teleobjectief omdat het de goedkoopste L-objectief van Canon is, met alle daarbij behorende voordelen. De bouwkwaliteit is zeer goed, er zit een zeer rappe USM-motor in voor de autofocus. Optisch presteert hij zeer goed en er is amper CA te vinden. Velen staan voor de keuze om dit objectief te kopen of een Canon 70-300IS USM. De verschillen tussen deze twee objectieven zijn het bereik, de vaste lichtsterkte, de snelheid van de AF, de bokeh en de beeldstabilisator. De eerste en de laatste eigenschap zijn in het voordeel van de 70-300IS USM, de andere in het voordeel van de 70-200/4.0. Kies het objectief op basis van de eigenschappen die voor jou van belang zijn!
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L USM
«^
Canon EF 70-200 f/4L IS USM
De IS-versie van de 70-200/4L verschilt op meer vlakken dan alleen een (3e generatie) IS-motor die tot 4 f-stops compenseert. Deze lens is optisch nog net even een stukje beter dan zijn non-IS broertje (wat al een optische bom is) en wordt door veel mensen gezien als de scherpste 70-200 die de canon-lineup kent. Behalve IS heeft deze lens ook weatherseals die beschermen tegen stof en regen. Ondanks al deze toevoegingen is hij met zijn 760 gram maar 50 gram zwaarder dan de non-IS. De prijs is er wel naar, voor het zelfde geld heb je ook een Canon 70-200/2.8L USM, het is dus aan te raden om te bedenken wat je harder nodig hebt; 4 stops stabilisatie of een één stop lichtsterkte.
pricewatch: Canon EF 70-200mm f/4L IS USM
«^
Canon EF 70-210mm f/3.5-4.5 USM EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Vreemd eigenlijk dat Canon hier geen opvolger voor heeft, want met tweedehands prijzen van €150-200 is dit een goed betaalbaar alternatief voor de duurdere 70-200 f/4 L USM. In deze prijsklasse beschikt de lens over zeer goede prestaties, met zelfs bij volle opening scherpe resultaten. Zoals bij goedkopere telelenzen gebruikelijke levert afstoppen met name op het lange eind nog een toename in scherpte op. Op fullframe is er aardig wat vignettering aanwezig, met name op 70mm. Dankzij de USM is de lens snel en stil qua autofocus en dankzij het niet roterende frontelement is het gebruik van een polarisatiefilter geen probleem. De lens beschikt standaard niet over een zonnekap, maar hiervoor kan de ET-65 (bekend van de EF 85 f/1.8 USM) gebruikt worden. De filtermaat is een bescheiden 58mm, wat de aanschafkosten voor een UV- of polarisatiefilter overzichtelijk houdt.
«^
Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
De Canon 70-300 f/4-5.6 IS USM is de opvolger van de 75-300 IS USM, met een aantrekkelijke prijs én de IS-functie (3 stops). Het objectief presteert optisch érg goed, waarbij gezegd moet worden dat de prestaties aan het lange einde wat minder worden. Het objectief beschikt over USM, maar helaas is dit micro-USM en geen ring-USM zoals bij de duurdere L-lenzen. Dit houdt in dat de autofocus wel heel stil is, maar lang niet zo rap is als bij een objectief met ring-USM. De bouwkwaliteit van het objectief is redelijk goed te noemen, hoewel de 70-200 f/4L aanzienlijk beter gebouwd is. Wil je een lichtgewicht objectief wat makkelijk mee te nemen is, goede prestaties levert én over IS beschikt? Dan is dit een goede keus voor je.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
«^
Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM
Canon heeft met dit objectief de keuze voor een kwalitatief goed objectief in het tele bereik nog moeilijker gemaakt. De meeste fotografen zullen twijfelen tussen dit objectief en een normale 70-300 IS of tussen deze en een 70-200/4.0 L IS USM. De 70-300L is een interessant objectief. Het objectief is relatief klein, uitstekend gebouwd, goede AF, 4 stops IS, afgeronde diafragmabladen en een korte scherpstelafstand. Optisch gezien presteert hij prima (goed scherp, zelfs op 300 mm met wellicht een iets grotere hoeveelheid vervorming). Kortom, een aantrekkelijk objectief voor iedereen die een uitstekend objectief tot 300 mm zoekt. Het belangrijkste nadeel is -op het moment van schrijven- de tamelijk hoge prijs.
pricewatch: Canon EF 70-300mm f4-5.6L IS USM
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX IF APO HSM EOL
Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. De Sigma is van de EX serie, enigszins vergelijkbaar met de L-finish van Canon. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de USM-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Canon is wel een stukje rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel . De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor f/4 prijs, de 70-200 f/2.8 USM van Canon is áánzienlijk duurder dan dit objectief, zodat dit een objectief is met een zeer goede prijs/prestatieverhouding.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM EOL
Deze versie is de opvolger van de EX IF APO HSM variant en is inmiddels opgevolgd door versie 2. De resultaten zijn vergelijkbaar met type II alleen zijn de CAs wat meer verdeeld over het hele bereik. Ze zijn zeker niet schokkend, maar wel aanwezig. Dit objectief is slechts een jaar op de markt geweest en zal lastig te vinden zijn.
«^
Sigma 70-200/2.8 APO EX DG MACRO HSM II
Een professioneel gebouwde 70-200/2.8 van Sigma. Sigma heeft aangegeven dat type II van dit objectief opnieuw gecoat is waardoor het objectief beter met flare omgaat. De optimale scherpte van het objectief ligt rond de 100mm en de zwakke plek is de 200mm stand. De beeldkwaliteit over het algemeen genomen is zeer goed, maar vergeleken met de concurrentie presteren anderen beter. Het objectief heeft wat last van CA bij grotere brandpunten. Dit vindt af en toe ook plaats in de bokeh, waardoor de mooie onscherpte af en toe lelijke plekken bevat. De macro stand haalt een vergroting van circa 1:3.5. De AF doet snel en stil zijn werk. Vergeleken met de Tamron heeft de Sigma een snellere motor aan boord. Voor velen zal dit een aantrekkelijk alternatief zijn voor de veel duurdere L objectieven.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Canon)
«^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
«^
Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro
Over de Sigma 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG en het kleine broertje van dit objectief, de DL-versie, worden veel vragen gesteld. Moet ik die duurdere APO-versie halen of de DL-versie? De APO-variant presteert in ieder geval aanzienlijk beter dan de DL-versie (of de Tamron 70-300 f/4-5.6 LD Macro for that matter), dus als dit je uiteindelijke teleobjectief gaat worden is het simpel: Spendeer die €100,- extra aan de APO versie. Veel mensen gebruiken het goedkopere broertje of de Tamron om te kijken wat nou het beste bij hun past, om vervolgens een duurder objectief te halen.

De APO versie biedt redelijk goede prestaties, al helemaal wanneer je naar de prijs kijkt. Toch moeten er logischerwijs concessies worden gedaan, boven de 200mm neemt de kwaliteit rap af en de autofocus is niet heel snel. De bouwkwaliteit is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Bij de macrofunctie moet je je overigens niet zó gigantisch veel voorstellen, hij haalt sowieso geen 1:1 vergroting, maar het werkt best aardig. Toch is voor het echte macrowerk een echte macro-objectief aan te raden. Al met al een mooi startobjectief voor degenen die niet zo'n ruim budget hebben.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Canon)
«^
Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
«^
Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Canon)
«^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
«^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Canon)
«^
Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS.
pricewatch: Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD (Canon)
« · ^
Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III (IS) (USM)
Drie objectieven in één post; de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III, de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM en de Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III IS USM. Optisch gezien zijn er geen grote verschillen tussen de 3. De objectieven presteren redelijk in het gebied van 75-200 mm, maar daarna gaat het erg hard bergafwaarts. De bouwkwaliteit van de standaard versie en van de USM versie zijn redelijk, die van de IS USM versie is aanmerkelijk beter. Alle objectieven hebben bovengemiddeld last van chromatische abberaties. Het enige noemenswaardige verschil tussen de standaard versie en de USM versie is dat de laatste een micro-USM motor aan boord heeft zitten. Dit levert met name een stillere AF op. Het grootste voordeel van deze objectieven is het aantrekkelijke bereik voor een gunstige prijs met een lage gewicht.
De IS USM versie heeft een aanzienlijk betere bouw dan zijn directe broertjes. Daarnaast is het objectief voorzien van een IS unit, wat uiteraard bijdraagt aan een hoger percentage scherpe foto's. Van de drie objectieven is de IS USM versie niet meer verkrijgbaar. Deze is vervangen door de -optisch veel interessantere- 70-300 IS USM.
Bij alledrie de objectieven is een zonnekap een losse accessoire.
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III
pricewatch: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III USM
«^
Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel de prijs.
«^
Sigma 100-300/4 EX APO DG
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor een canon L lens en qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een 1.4 tele converter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
pricewatch: Sigma 100-300mm f4.0 EX DG APO IF HSM (Canon)
«^
Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
pricewatch: Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX DG APO RF HSM (Canon)
«^
Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch unsorted: Sigma 50-500 / 4,5-6,3 DG OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de 100-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de hand schieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa €500,- goedkoper dan de Canon, maar hij beschikt helaas niet over USM/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust. Optisch gezien is het geen hoogvlieger. Gezien het relatief kleine prijsverschil is het raadzaam om verder te kijken naar bijvoorbeeld de Sigma 150-500 of de duurdere Canon 100-400.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
«^
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
De Canon 100-400mm is behoorlijk veel gebruikt objectief voor deze doeleiden, onder andere omdat hij voorzien van van IS (2 stops) Op deze focale lengtes is het zéér lastig uit de hand schieten zonder IS, of er moet veel licht aanwezig zijn waardoor het wel kan. Deze lens beschikt over een pomp-zoom mechanisme, in plaats van het draaimechanisme waar de meeste lenzen van tegenwoordig over beschikken. Het voordeel is dat je heel snel kunt zoomen, ten koste van een stuk precisie en het risico dat hij stof opzuigt is groter dan bij een draaizoom. Optisch is dit objectief een van de scherpste ultrazoom objectieven, hoewel de verschillen met de goede objectieven van de concurrentie klein zijn!
pricewatch: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
«^
Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. Voor mensen voor wie een Canon 500/4.0 of Sigma 500/4.5 iets buiten budget valt is dit het objectief om te kopen. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief. De belangrijkste concurrent is de Canon 100-400. De verschillen tussen beide objectieven zijn erg klein. De Canon heeft het voordeel van iets meer resolutie (erg klein verschil) en de lichtsterkte op de 400 mm stand is bij de Canon iets gunstiger. De Sigma heeft daartegenover een aantrekkelijker bereik en prijs staan. Al met al een erg moeilijke keuze.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Canon)
«^
Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Canon)
«^Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
Deel 3"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 11x zoom). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Dit objectief is recentelijk door Canon tussen de EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 en de EF-S 17-85mm f4-5.6 geplaatst. De bouw van het objectief is redelijk met een kunststof omhulsel en een metalen bajonet. De AF vindt plaats met een conventionele motor en is redelijk snel. De scherpte is -mits afgestopt- goed tot zeer goed. Het objectief heeft op de 18 mm stand last van extreme vervorming. Daarnaast is vignettering over het hele bereik iets om rekening mee te houden. Net als iedere objectief in dit zoombereik heeft ook dit objectief last van CAs. Als je op zoek bent naar een allround objectief met IS en je vindt het geen probleem om het objectief minimaal een stop af te stoppen, dan is dit een geschikte kandidaat!
pricewatch: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS APS-c
Na de successen van 18-200 lenzen bij Tamron en Sigma ontstond er bij de OEMs uiteraard ook een behoefte om een graantje mee te pikken uit deze markt. Het gevolg is de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS . Dit objectief is -net als alle EF-S objectieven- alleen geschikt voor gebruik op APS-C camera's van Canon. Deze 18-200 is voorzien van een beeldstabilisator (IS), is ruim 10 cm lang en weegt 595 gram. De AF snelheid is prima in orde en ook de bouw behoort tot de top van de 18-2xx objectieven. Vervormingen op 18 mm zijn behoorlijk extreem en over het algemeen genomen kan gezegd worden dat het centrum goed is, maar de randen behoorlijk achterblijven.
pricewatch: Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC (Canon)
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant slechts een paar tientjes duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS (Canon)
« · ^
Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Dit objectief gaat verder waar de 18-200 OS is gebleven. Men neme 50mm extra aan het tele einde en voegen er een snellere autofocus motor aan toe (HSM, Hyper Sonic Motor). Verrassend genoeg is het objectief eigenlijk even groot en zwaar als de 18-200 OS. In de praktijk is de AF van dit objectief een van de snelste op de markt. De scherpte lijkt in de eerste reviews erg te wisselen met het brandpunt. Met name rond de 135mm is dit objectief niet sterk.
pricewatch: Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM (Canon)
« · ^
Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief meet 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Canon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Canon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.
pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^
Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing. Enige concurent op fullframe is de Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM welke meer dan 3x zoveel kost.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^
Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen
Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Canon)
« · ^
Peleng 8mm f/3.5 Fisheye APS-c
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Sigma en Tokina met hun circulaire fisheyes uitkwamen was dit de enige manier om een beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een canon body.
Deze lens moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is ie niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm. De sluitertijd rekent je body wel netjes automatisch uit.
« · ^
Sigma 8/3.5 EX DG Circular Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Canon)
« · ^
Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
Fisheye met EF mount, dus geschikt voor fullframe. Wijder dan de 14mm L, als je het perspectief corrigeert krijg je het equivalent van een 12 a 13 mm lens. Nadeel van deze correctie is dat de hoeken wat softer worden. Uiteraard past de lens ook op cropcamera's, maar het fisheye effect wordt wel een stuk minder. De bouwkwaliteit van de lens is aardig, meer niet. Focusring voelt wat stroef en de focussnelheid is ook niet al te hoog. Wanneer je hem gebruikt op fullframe word je getrakteerd op zeer goede hoekscherpte, zelfs op f2.8. Vignetting is minder aanwezig dan zijn soortgenoten en verdwijnt geheel als je hem afstopt. Filtergebruik is niet mogelijk, voorop past geen schroeffilter en achterin passen geen gelatinefilters.
pricewatch: Canon EF 15mm f/2.8 Fisheye
« · ^
Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
Naast de Canon 15mm Fisheye is deze Sigma een goed(koop) alternatief voor wie een 180 graden kijkhoek met AF op 15mm wil. Optisch zijn de lenzen nagenoeg identiek, de hoeveelheid flare en de beeldkwaliteit zijn bijzonder vergelijkbaar, bovendien zijn beide bruikbaar voor fullframe camera's, waar sommige fisheyes dat niet zijn.
De Canon-variant focust iets sneller en de bouw is een stuk beter, maar dat rechtvaardigt het prijsverschil (vaak zo'n 50%!) in mijn ogen [of: over het algemeen] niet. De Sigma heeft naast een iets minder stevige bouw overigens ook een nogal slechte finish: de gebruikte verf/lak laat snel los.
Gebruik van filters is niet mogelijk in de nieuwere serie Sigma's, de oudere versies kunnen wel minifilters in geschoven worden aan de achterzijde, hoewel deze nagenoeg niet te vinden zijn.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Canon)
« · ^
Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye lenzen van Sigma en Canon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


In de OP staan bewust geen macro lenzen van 50mm of minder. De reden hiervoor is dat de meeste mensen dit geen fijn brandpuntsafstand vinden om macro te fotograferen. Door de erg kleine werk afstand tot je onderwerp, verjaag je al snel beestjes. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Kortom, voor de meeste mensen zijn 50mm macro lenzen niet de meest geschikte keuze en daarom zijn ze niet los behandeld in de OPCanon EF-S 60mm 2.8 USM Macro APS-c
Een niet zo heel bekende macro lens op tweakers. Ook een relatief nieuwe lens. Zijn sterkste punt is misschien wel zijn prijs. In verhouding tot macro lenzen rond de 100mm is deze lens al snel 100 euro goedkoper en dat maakt deze lens interessant. Optisch een prachtige lens met goed contrast en scherpte (zoals alle macro lenzen eigenlijk). Maar ook nog eens met een USM motor, waardoor hij vrij vlot kan focussen en dat maakt hem geschikt voor portretten. Kortom, een fijn pakket in één lens.
Zijn grootste nadeel is zijn focale lengte van 60mm. Ondanks zijn mooie bokeh is het met deze lens moeilijker om een rustige onscherpe achtergrond te creëren, omdat hij minder het tele-perspectief heeft wat veel van zijn langere broertjes/concurrenten wel hebben. Als je zeker weet dat je een macro lens zoekt die rond de 60mm zit, dan is deze lens zeker een aanrader.
pricewatch: Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
« · ^
Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer hoog en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is (een vergelijkbare Canon is momenteel verkrijgbaar voor ruim 100 euro minder) zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
« · ^
Canon MP-E 65mm f/2.5 1-5x Macro
Dit stukje glas is uniek in zijn soort. Dit macro objectief heeft een minimale vergroting van 1x en een maximale vergroting van 5x. In het laatste geval staat een onderwerp 5 keer zo groot op de sensor dan dat het in werkelijkheid is. Dit objectief heeft dan ook geen zoom en ook niet echt een scherpstelling. De gangbare werkwijze is om de vergroting in te stellen en dan de camera naar voren te bewegen totdat het onderwerp scherp is. Een andere werkwijze is om een afstand te kiezen en de vergroting te variëren totdat het onderwerp scherp is. Alleen bij gebruik van deze laatste werkwijze is de meegeleverde statiefgondel handig. Dit objectief is geschikt voor het vastleggen van de allerkleinste details! Let er wel op dat de werkafstand bijzonder klein is.
pricewatch: Canon MP-E 65mm f/2.8 Macro
« · ^
Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch: Sigma 70mm f2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
De tamron 90 lijkt de publiekslieveling met zijn aantrekkelijke prijs en goede prestaties. Van de third-party macro lenzen rond de 100mm, is deze tamron het snelst met focussen, wat erg fijn is voor de momenten dat je de lens als bijv. portret lens gebruikt. De bouw van de tamron is erg goed, net als die van zijn concurrenten. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA. Van de third-party alternatieven rond de 100mm is dit onze aanrader.
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Canon)
« · ^
Canon EF 100 2.8 USM Macro
Lange tijd Canon populairste macro lens en niet zonder reden. Optisch uitstekend (maar niet beter dan de concurrenten). Net als zijn concurrenten een goede bouw ook. Maar waar deze lens zijn meerwaarde laat zien is zijn interne focus mechanisme èn zijn USM motor die het focussen rap maakt. Daardoor is deze lens goed bruikbaar als portret lens, zeker met zijn focus-limiter actief.
Helaas is de lens wel wat duurder dan zijn concurrenten, waarbij de meerwaarde van het focussen niet voor iedereen het extra geld waard is. Bij macro fotografie blijft handmatig focussen toch de voorkeur hebben voor de meesten. Optioneel is voor dit objectief een statiefgondel verkrijgbaar. Recentelijk heeft canon een L-variant van deze lens uitgebracht, te weten de Canon 2.8L USM 2.8 macro. Die een nog betere bouw heeft en het predicaat L mag dragen.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
« · ^Canon EF 100mm Macro L f2.8 IS USM
Volgens dpreview een van de lenzen met het hoogst oplossende vermogen die Canon ooit gemaakt heeft. Een (kleine) verbetering van Canon's al bepaald niet zielige 100mm Macro USM qua scherpte, kleuren en contrasten maar de hybride-stabilisatie en de (veel) snellere scherpstelmotor maakt het verschil (samen met de iets betere bouw en weathersealing). Sluitertijden van 1/50e seconde zijn met een 1:1 vergroting uit de hand absoluut mogelijk (dat hoef je met een "oude" 100 macro niet te proberen). De lens is dankzij de 4-stops stabilisatie en de snelle AF een aanvulling niet alleen functioneel als macro maar ook als (haarscherpe) portretlens en als gewoon "manusje-van-alles-korte-tele". Heeft nog een erg mooi bokeh ook dankzij het afgeronde 9-bladige diafragma maar is wel fors duurder dan de non-L 100 mm macro.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
« · ^
Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Canon)
« · ^
Sigma 105/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. Iets wat sowieso aan te raden is voor macro fotografie. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro (Canon)
« · ^
Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CAs zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Canon)
« · ^
Canon 180mm f3.5L Macro
De Canon 180mm is de langste brandpuntsafstand in het assortiment macrolenzen binnen het Canonkamp en leent zich uitstekend om insecten en andere schuwe beestjes te fotograferen. Een langere brandpuntsafstand geeft ook een mooiere bokeh. Om even kort te vergelijken, de 180mm heeft een MFD (minimum focus distance) van 48cm, de 100mm heeft een MFD van 30cm, en een 60mm een MFD van 20cm. Echter dit is de afstand van onderwerp tot sensor ! Daar moet je dus nog de lenslengte en eventueel zonnekap van aftrekken!
De lens wordt standaard geleverd met statiefgondel (en pouch) en de bouwkwaliteit is zoals we van een L lens mogen verwachten: uitmuntend, gebouwd als een tank. Optische kwaliteit is uitmuntend, scherp van center tot corner. De lens is erop voorzien om te kunnen werken met teleconverters en wordt daarmee een 252mm f4.5 (1,4x) of 360mm f7 (2x).
De autofocus werkt in 2 ‘gebieden’. Een macrogebied en een gewoon telegebied. In elk van deze gebieden werkt de autofocus snel en accuraat (alhoewel de AF toch iets trager is dan bijvoorbeeld een 135L), echter het overschakelen tussen deze gebieden verloopt langzaam.
Al bij al is deze lens dé ultieme macrolens in het Canonkamp. Spijtig genoeg betaal je daar ook de hoofdprijs voor. Met een prijskaartje van € 1200 ligt deze lens ver buiten het budget van de meeste fotografen en kan het nuttig zijn te kijken naar Sigma of Tamron varianten.
pricewatch: Canon EF 180mm f/3.5L Macro USM
« · ^
Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Canon)
« · ^
Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Canon 100 macro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Canon tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Canon)
« · ^


Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
Deel 4


Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Canon EF 14mm L f2.8 II USM
De wijdste autofocussende prime die Canon maakt. Optisch sterk: scherpte is goed op orde (randen zijn wat minder dan de optisch ijzersterke Nikon 14-24 2.8), kleuren en contrasten zijn ook goed maar vooral de zeer beperkt aanwezige (tonvormige) vervorming en flare-ongevoeligheid dwingt respect af (iets waar de Nikon 14-24 niet erg geweldig scoort). Zeer wijd op een FF, geweathersealed ook (ondanks het gebrek aan een filterdraad dankzij het bolvormige voorste element) en behoorlijk compact en klein. Nadelen? Erg duur, zeker in verhouding tot bijvoorbeeld de (optisch ook niet misselijke en veel veelzijdigere)16-35 L II f/2.8 of de Nikon 14-24 (die nog kan zoomen ook). Er is ook een versie I maar die is optisch (zeker qua scherpte en flare-gevoeligheid) fors minder, tenzij je het ding goedkoop kan krijgen tweedehands geen aanrader.
pricewatch: Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
« · ^
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Canon 14L. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is zeer goed. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op DX en dik 7% op FX! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op fullframe, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang 14 mm - f/2.8 IF ED UMC (Canon)
« · ^
Sigma 20/1.8 EX DG Asf. RF
Deze wijde Sigma is vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed dankzij de EX-afwerking, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is goed, de randen zijn tot f/2.8 een stuk minder, mede dankzij de bijna fisheye-achtige vervorming. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Vignetting wide-open op Full-Frame is samen met de flare-gevoeligheid een behoorlijk probleem. De focusmotor is niet ultrasoon, dus wat hoorbaarder, maar zeker niet langzaam. Het wisselen van auto focus naar manueel focus gaat via een dubbel systeem van zowel een schakelaar als de focusring naar achteren klikken.
Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF.
pricewatch: Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF (Canon)
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 USM EOL
De oudere broer van de 24L II met nagenoeg dezelfde bouw (maar dan zonder weathersealing) en optisch wat minder scherpte en een stuk meer CA wide-open. Nog steeds 2 stops lichtsterker dan de snelste groothoekzoom en tweedehands (vaak) een goede deal i.v.m. de opvolger.
« · ^
Canon EF 24mm L f1.4 II USM
De meest lichtgevoelige autofocussende wide-angle prime die er op de markt is op het moment van schrijven (januari 2010) en optisch één van de kunststukjes die Canon recent geleverd heeft (en Canon's reputatie als de beste lenzenboer van Japan bevestigd). Erg scherp wide-open, weinig CA (wat aan de randen wide-open maar veel minder dan zijn voorganger), van rand tot rand haarscherp op FF vanaf f/2.8, een (met UV- of protectfilter) geweathersealde metalen bouw als een tank, een ondanks het wide-angle karakter van de lens een behoorlijk korte haalbare DoF en schitterende kleuren en contrasten zijn de kenmerken van dit fors dure optiek.

f/1.4 is natuurlijk 2 volle stops (dus 4 keer) lichtsterker dan de snelste wide-angle zooms (de 24-70'jes bijvoorbeeld) en heeft op vergelijkbare diafragma's een stuk minder vignettering, is een stuk scherper en heeft veel minder (tonvormige) vervorming. Uberhaupt is tonvorming in dit optiek zeer knap onder controle gehouden. Qua veelzijdigheid ten opzichte van een zoom scoort dit optiek niet hoog maar voor wie de beste (lowlight-) prestaties wil en de beste scherpte is het tijd de portemonnee te trekken.
pricewatch: Canon EF 24mm f/1.4L USM
« · ^
Sigma 24/1.8 EX DG Asf. Macro
Voor wie op Full Frame met zijn standaardzoom op 24mm wat lichtsterkte te kort komt is de Sigma 24 f/1.8 een uitkomst. De bouw is goed en de focussnelheid is voor een non-HSM lens redelijk goed. Er zijn helaas wel behoorlijke exemplarische verschillen qua focus nauwkeurigheid. Ook over de scherpte is niet iedereen even positief. Wide-open is de scherpte bij sommige exemplaren zelfs in het centrum onder de maat en pas bij f/2.8 op orde. Maar daar koop je geen f/1.8 lens voor. Op crop schijnt de scherpte in hoeken een stuk beter te zijn. Vignetting is beter onder controle dan met de Sigma 20mm f/1.8. Door de behoorlijke exemplarische verschillen is het zeker aan te raden dit objectief uit te proberen in de winkel, want voor dit bedrag is er geen andere lichtsterke 24mm autofocuslens te krijgen.
pricewatch: Sigma 24mm F1.8 EX ASP DG DF Macro (Canon)
« · ^Canon EF 28mm f/1.8 USM
De Canon EF 28mm f/1.8 USM is Canon's nieuwste non-L, non-macro vastebrandspunt objectief en dat is deze lens al sinds 1995. Het is helaas ook een van de minst gewaardeerde lenzen, vooral omdat de prijs wat hoger ligt dan de alternatieven. Echter heeft deze lens zeker wel sterke positieve punten zoals een snelle Ring-USM focusmotor, goede bouwkwaliteit en een bruikbaar diafragma van f/1.8. Optisch is de lens goed, beter dan een Canon 35mm f/2.0, vergelijkbaar met Canon 50mm f/1.4 en iets minder dan de Canon 85mm f/1.8. Voor crop is het een fijne 45mm lens, uitstekend dus voor van alles en daarnaast ook bruikbaar bij een eventuele upgrade naar fullframe, wat bij de Sigma 30mm f/1.4 niet mogelijk is. Op fullframe is deze lens zeer flexibel: van portretten (met een geforceerd perspectief, erg cool effect) tot landschap. Erg goed te gebruiken op (auto)beurzen, bij diners, zonder-flits-fotografie etc. Deze lens is de juiste keuze als je opzoek bent naar snelle autofocus, stevige bouwkwaliteit en een f/1.8 diafragma. Voor de optische kwaliteit is de prijs misschien wat hoog, maar zeker een goed alternatief voor bijvoorbeeld een 50mm f/1.4 (Canon of Sigma) of een Sigma 30mm f/1.4.
pricewatch: Canon EF 28mm f/1.8 USM
« · ^
Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Dit objectief is in tegenstelling tot de voorgaande objectieven [*ik ga er vanuit dat hier hetzelfde rijtje voor staat*] niet geschikt voor full-frame en heeft daardoor niet het voordeel dat enkel het (doorgaans) betere midden van de lens wordt gebruikt. Dit zorgt voor een lens die scherp en helder is in het midden, maar veel last heeft van onscherpe randen en vignetting bij grote diafragma's. Vignetting is redelijk snel onder controle maar de randen zijn pas echt scherp bij f/8. Een voordeel van dit objectief is de HSM-scherpstelmotor. Doordat dit objectief een brandpuntsafstand heeft dat overeenkomt met een standaardlens op full-frame is dit een zeer populaire keuze.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 35mm f1.4 L USM
Hoewel deze lens inmiddels al wat ouder is, blijft het één van de beste groothoekprimes in het assortiment van Canon. Doordat de 35L gebruik maakt van een USM-motor, focust de 35L snel en precies. En dat is erg belangrijk als je op f/1.4 wilt fotograferen. Een ander voordeel van de USM-motor is de mogelijkheid om de focus aan te passen zonder de lens eerst op manual te zetten.
De bouwkwaliteit is, zoals je van een L-lens kunt verwachten, goed. Het is echter wel wat minder dan bijvoorbeeld de 17-40L-zoomlens. Er zit geen rubberen ring bij de lensmount, waardoor hij wellicht iets minder weerbestendig is dan de 17-40L. Ook is er gebruik gemaakt van een net iets minder goede kwaliteit plastic. In de praktijk zul je dit echter nauwelijks tot niet merken. De optische kwaliteit is subliem. Flares komen nauwelijks voor, en zelfs op f1.4 zijn er weinig artefacten als Chromatische aberatie te ontdekken. Op f/1.4 is hij natuurlijk niet op zijn scherpst, maar het is uitstekend te gebruiken.

Kortom; een toplens voor iedereen die een robuuste groothoekprime zoekt, met een goede bouwkaliteit en uitstekende optische prestaties.
pricewatch: Canon EF 35mm f/1.4L USM
« · ^
Canon EF 35mm F/2.0
Een betaalbare lichtsterke groothoek prime lens. Op een crop-camera zou deze als een 'normale' lens kunnen fungeren, op full-frame is 't een redelijke groothoek. De lens presteert erg goed voor z'n prijs, op full-frame is 't midden op elk diafragma scherp en de randen volgen vrij snel wanneer je 't diafragma knijpt. De uiterste hoekjes blijven op elk diafragma minder scherp dan de randen. Op een crop-camera merk je niks van die uiterste hoeken. Het contrast is op alle diafragma's behalve f/2.0 erg hoog, vol open is 't een tikkeltje minder. Dit brandpunt is op full-frame erg geschikt voor reportagefotografie omdat de hoek niet zo groot is dat hij erg vertekent aan de randen maar dat je wel lekker veel in beeld hebt. Het grote diafragma is prettig om je onderwerp los te maken van de voor- en achtergrond.
De scherpstelmotor is van het traditionele type, dus je hoort 'm wel bij 't scherpstellen.
Op een crop-camera is de sigma 30mm f/1.4 een goed alternatief, op full-frame alleen de duurdere 35mm 1.4 L.
pricewatch: Canon EF 35mm f/2
« · ^
Canon EF 50mm L f1.2 USM
De meest lichtsterke autofocussende 50 mm prime in productie op het moment van schrijven (januari 2010). Is zoals een goed L-lensje betaamd weathersealed (mits je een 72 mm UV-/protectfilter gebruikt) met een huis van metaal en een snelle USM-scherpstelmotor.

Flink aan de prijs maar je koopt er ten opzichte van zijn goedkopere broertjes (de 50 f/1.8 & f/1.4) vooral veel betere contrasten en kleuren wide-open mee (want een asferisch ontwerp). Als je zit te kijken naar een 50 mm die vooral scherp is op f4 dan zijn de goedkopere broertjes een veel betere keus (en hou je nog zat centjes over voor iets anders leuks). Zoals veel ultra-snelle lenzen heft deze lens last van focus-shift wanneer het diafragma geknepen wordt op (dichtbij de) minimale scherpstelafstand. Maakt het als macro-lens geen briljante keus maar er is mee te leven. Ondervind terecht veel concurentie van de veel goedkopere Sigma 50 f/1.4 (ook een asferisch ontwerp) maar die lens is bekend / berucht vanwege de autofocus-problemen (daar waar de minimale focus-shift van de 50L consequent en herhaalbaar is). Uiteraard is ook de mooie (wide-open zeer korte) DoF en bijbehorende mooie, smeuïge bokeh een reden om dit monster aan te schaffen (het advies is wel tijd te investeren in de anti-CA PS-skills, wat deze lensfout kent dit optiek maar al te goed wide-open).
pricewatch: Canon EF 50mm f / 1.2L USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.4 USM
Deze lens is duidelijk boven z'n 1.8 broertje in de markt geplaatst, dat merk je bijvoorbeeld aan de bouwkwaliteit, afwerking en scherpstelmotor die van 't USM type is. Het is geen volwaardige ring-USM maar een kleinere variant, in de praktijk merk je hier niet zo veel van want de lens stelt stil en snel scherp en de gebruiker kan handmatig de scherpstelafstand aanpassen terwijl de lens in de AF-stand staat. De lens is uitgerust met een kleine scherpstelschaal. Optisch presteert ie wel iets beter dan z'n goedkope broertje, dit merk je met name aan de randen van 't beeld waar deze bij grotere lensopeningen beter presteert. Op f/1.4 is deze lens over 't hele beeld een klein beetje soft, waar hij bij f/1.6 en kleinere openingen ineens verrassend scherp wordt. De optionele zonnekap schroef je met een bajonetsluiting op de voorkant van de lens.
De meerprijs van deze lens vertaalt zich dus voornamelijk in de afwerking, scherpstelmotor en een iets groter diafragma.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.4 USM
« · ^
Canon EF 50mm F/1.8 II
De reden waarom deze objectieven zo vaak langskomen is vrij simpel: de prijsstelling. De f/1.8 versie kost namelijk slechts rond de €85,- terwijl het objectief erg lichtsterk en ook nog eens zeer behoorlijk scherp is. Daardoor is hij erg handig bij low-light fotografie, zelfs in behoorlijk donkere zalen haal je zeer behoorlijke sluitertijden. Hierbij moet ik wel opmerken dat hij, in mijn ervaring, voor binnen soms wel wat lang is op een 1.6 cropfactor body. Toch is het bereik zeer prettig en kan je het objectief voor het geld wat hij kost niet laten liggen naar mijn mening. Nadelen van de f/1.8 zijn de matige bouwkwaliteit, de lastig bereikbare manual focusring en de autofocus, die vrij lawaaiig en niet zo heel erg rap is.
pricewatch: Canon EF 50mm f/1.8 II
« · ^
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
Dit dikkertje (vergeleken met zijn directe concurrenten) heeft in korte tijd veel stof doen opwaaien. Het koosnaampje “Sigmalux” duidt op de boterzachte bokeh die de beroemde Leica Summilux ook heeft. Naast deze, wat meer subjectieve, goede eigenschap heeft de Sigma 50 f/1.4 ook een zeer goede scherpte wide-open en focust dankzij de HSM toevoeging zeer snel en fluisterstil. Er is ook wat negatiefs te melden over deze lens. De eerste series bleken nogal last te hebben van focusproblemen, maar dit lijkt opgelost te zijn in de latere series. De 77mm filtermaat is voor sommige erg prettig (veel L-objectieven hebben ook deze maat), maar voor anderen een dure maat wat betreft UV- en polarisatiefilters.
pricewatch: Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM (Canon)
« · ^
Canon EF 85mm F/1.2 L USM II
Deze 85mm is een heel ander beestje dan de goedkopere f/1.8, waar die laatstgenoemde vooral op actiefotografie is gericht is deze geoptimaliseerd voor maximale beeldkwaliteit. Met het gigantische diafragma met afgeronde bladen is een prachtige achtergrondonscherpte te realiseren en de scherpte en 't contrast zijn uitzonderlijk goed. De ring om handmatig scherp te stellen is electronisch gekoppeld, waardoor je wat minder 'gevoel' bij het handmatig scherpstellen hebt dan bij de meeste USM lenzen waar deze mechanisch gekoppeld is. De lens is uitgerust met een krachtige ring-USM motor maar stelt toch zeer langzaam scherp, waarschijnlijk om maximale precisie te garanderen bij de krappe scherptediepte die met deze lens mogelijk is. Al met al is deze lens in tegenstelling tot de goedkopere 85mm f/1.8 totaal niet veelzijdig in 't gebruik, maar het kunstje dat ie wel kent doet geen enkele lens in dit bereik beter.
Het oudere type I is qua optisch ontwerp gelijk op een wat andere coating na (de oude is iets gevoeliger voor flare), het grootste verschil zit 'm in de nóg langzamere focusmotor van de 85L mk1. (waarbij de mk2 dus al geen snelheidswonder is).
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.2L II USM
« · ^
Canon EF 85mm F/1.8 USM
Van de 2 lenzen die canon in dit bereik aanbiedt is dit de goedkoopste, maar dat betekent niet dat het een budget variant is van de duurdere broer. Deze lens is door z'n grote diafragma en snelle ring-USM motor uitermate geschikt voor fotografie van zaalsporten of concerten. Maar ook bij portretfotografie staat deze lens z'n mannetje met een romige achtergrondonscherpte en bij alle diafragmaopeningen goede scherpte en contrast. De optionele zonnekap klikt op een ring aan de voorkant van de lens, een mechanisme dat niet zo stevig is als een bajonetsluiting. Waar je bij die laatste variant de lens kan optillen aan de zonnekap is dat hierbij niet aan te raden. Optisch is er weinig op deze lens aan te merken, behalve misschien dat er wat meer chromatische abberaties zichtbaar zijn dan gemiddeld in situaties met hoge contrasten.
pricewatch: Canon EF 85mm f/1.8 USM
« · ^
Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM (Canon)
« · ^
Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF (Canon)
« · ^
Canon EF 100mm F/2.0 USM
Het halfbroertje van de 85mm f/1.8; van de buitenkant zijn ze niet van elkaar te onderscheiden en ook de prestaties zijn bijna identiek. Door het iets langere brandpunt is de achtergrondonscherpte een klein beetje zachter bij deze lens en je hebt iets minder last van chromatische abberaties, maar deze verschillen zijn hoogstens meetbaar en in de praktijk zal je hier niet veel van merken. De maximale vergroting is zelfs hetzelfde bij de 2 lenzen, dus de 15mm verschil in brandpunt is eigenlijk het enige verschil.
pricewatch: Canon EF 100mm f/2 USM
« · ^
Canon EF 135mm L f2.0 USM
Aan deze lens is af te zien dat het sterke punt in Canon's lenzen-collectie bij de tele-optieken zit; deze lens is al sinds jaar en dag een favoriet van veel Canonieten (en behoort in die hoedanigheid tot het "heilige" (prime-) lenstrio van 35L, 85L en 135L). Haarscherp wide-open, supersnelle autofocus, een schitterend bokeh en wat van de "Zeiss-esque 3D-werking" maken dit tot een winnaar (bouwkwaliteit is natuurlijk ook fantastisch en "des L's" maar helaas geen weathersealing). Is compatible met de Canon-extenders (voor een 189mm f2.8 met de 1.4x extender, een 270mm f4 met de 2x extender of gestacked (1.4x+2x) voor een 378mm f5.6), zwart in plaats van wit (je valt dus niet zo op) en zowel nieuw als tweedehands behoorlijk betaalbaar voor een lens met deze kwaliteiten.

Is ontworpen door Canon als lange portretlens maar doet dankzij de zeer snelle AF (en grote diafragma) ook heel goed dienst als (binnen-)sporttele of "manusje-van-alles-korte-tele". De lens is voor velen wel wat lang voor portretten op een (1.6x) cropcamera maar smaken verschillen.
pricewatch: Canon EF 135mm f/2L USM
« · ^
Canon EF 200mm L f2.8 USM
Een wat oudere telelens in Canon's line-up maar nog steeds een goede, relatief goedkope en haarscherpe keus. De langste lens van Canon die gewoon zwart is i.p.v. opvallend wit en behoorlijk compact en licht (ten opzichte van de 70-200 2.8's die deze lens natuurlijk wat in de schaduw gezet hebben). Kleuren en contrasten zijn fantastisch (de lens is scherper @ 200 mm dan de "oude" 70-200 2.8 (IS)) en stelt minstens net zo snel scherp. Is zeker gezien de (ronduit fantastische maar helaas niet geweathersealde) metalen bouw en de relatief lage prijs een fijne keus. De lens is natuurlijk ook compatible met de Canon extenders (voor een 280mm f4 met de 1.4x extender en een 400 f5.6 met de 2x extender). Het ontbreken van beelstabilisatie is in mijn ogen een gemis maar draagt wel bij aan de (voor een L-lens) vriendelijke prijs.
pricewatch: Canon EF 200mm f/2.8L II USM
« · ^
Canon EF 300mm L f4.0 IS USM
Ook een wat oudere telelens in Canon's line-up maar ook nog steeds een keus die er mag zijn; uitstekende bouw (helaas zonder weathersealing), goede scherpte, mooie kleuren en contrasten en een eerste generatie 2-stops stabilisatie-systeem om het geheel af te ronden.

Voor de gebruikers van Canon is dit een zeer aantrekkelijk objectief omdat het icm een 1.4x extender op 420 mm uitkomt met behoud van AF en met een beeldstabilisatie. Een goede keus die ook als tweedehands goed te vinden is.
pricewatch: Canon EF 300mm f/4L IS USM
« · ^
Canon EF 400mm f/5.6L USM
Dit objectief is al op de markt sinds 1993. Het is een betaalbare 400mm prime van de L serie. Het bijzondere van het objectief is dat -mede door het ontbreken van een IS unit- er slechts 7 elementen in zitten. Hierdoor zijn de optische prestaties van dit objectief fantastisch! Het objectief is scherp over het hele diafragma bereik, heeft nauwelijks vertekening, CA of vignettering. De bouw is uitstekend -zoals je van een L mag verwachten- en het objectief wordt geleverd met een statiefgondel. Het laatste aspect waar dit objectief om bekend staat is de razendsnelle AF. Als belangrijkste minpunten mag gezien worden de relatief lage lichtsterkte en het gebrek aan IS unit. Waarschijnlijk dat het prijskaartje er heel anders uit gaat zien wanneer Canon besluit deze aspecten aan te pakken.
pricewatch: Canon EF 400mm f/5.6L USM
« · ^In de benaming van alle objectieven kom je afkortingen tegen. Dit hoofdstuk zal deze afkortingen nader toelichten. De afkortingen die niet merkgebonden zijn, zijn de brandpunten en maximale diafragma aanduiding. Het brandpunt van het objectief (uitgedrukt in mm's) correspondeert met een bepaalde kijkhoek. Hoe groter het brandpunt, hoe klein de kijkhoek. De maximale diafragma aanduiding (uitgedrukt in F/x of gewoon in x) geeft aan hoeveel licht het objectief doorlaat. Hoe kleiner getal x is, hoe meer licht het objectief doorlaat. Bij zoom objectieven staan altijd twee waardes. Dit geldt voor zowel de brandpunten als voor de maximale diafragma aanduidingen. Een objectief 18-70/F3.5-4.5 kan zoomen van 18mm groothoek met een maximale opening van f/3.5 naar 70mm tele met een maximale opening van f/4.5. De maximale opening van het objectief verloopt dus. Bij zoom objectieven met één diafragma waarde is deze maximale opening constant over het hele zoombereik, bijvoorbeeld 70-200 f/2.8.

Heb je na het lezen van alle objectieven en afkortingen nog niet voldoende gelezen dan mag ook het Canon EF Lens works boek niet ontbreken.

De volgende afkortingen zijn echter merkgebonden:Canon
 • EF: deze objectieven zijn geschikt voor zowel crop camera's als FullFrame camera's.
 • EF-S: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op crop camera's. Bij gebruik op een FullFrame camera is er grote kans op schade aan de spiegel van de camera.
 • DO: deze objectieven bevatten elementen met een hogere diffractiewerking. Hierdoor kunnen de objectieven kleiner gemaakt worden dan conventionele objectieven.
 • IS: deze objectieven bevatten Canons beeldstabilisatie.
 • L: de Luxury serie van Canon; de professionele objectieven.
 • USM: deze objectieven bevatten een ultra sonic motor voor snelle en stille AF.
« · ^
Sigma
 • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
 • DG: deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
 • EX: deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
 • Asp.: deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
 • APO: deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
 • OS: deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
 • HSM: deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
 • RF: deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
 • IF: deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
 • CONV: deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^
Tamron
 • DI: deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
 • DI II: deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
 • SP: deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
 • VC: deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
 • XR: deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
 • ASL: deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
 • LD: deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • AD: deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • HID: deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • IF: deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
 • ZL: deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
 • AFMF: deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^
Tokina
 • AS: deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
 • F&R: deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
 • SD: deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
 • HLD: deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
 • MC: deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
 • FE: deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
 • IF: deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
 • IRF: in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
 • FC: deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
 • OTFC: een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
« · ^


« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Canonmount-objectieven-topic V11.0 en Het grote Canonmount-objectieven-topic v2010, en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: abrakadaver, -DG-, Floor-is, G-Tus, MartijnGizmo, mennovanw, mig29, Mobyrick, neographikal, Nomad, PowerUp, sOid, Universal Creations, xbake & YellowCube.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Armada.
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 27-03 12:31
Nette post, hulde. _/-\o_

 • Misha
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 26-03 08:40
Het enige dat ik eigenlijk nog mis in de toptopics van Tweakers is de mogelijkheid om zulke lange posts in te klappen!

Anoniem: 269390

Ik wil een Macro lens kopen en mijn budget ligt ongeveer op de 400-450 euro.

Alleen ik zie door de bomen het bos niet meer wat is de beste keuze.

Ik heb zelf op het oog
-Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro

is dit een goede keuze boven de 60mm variant?
en nogmaals mijn vraag wat is nu de beste keuze over het gehele aanbod?

Alvast bedankt

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
Anoniem: 269390 schreef op maandag 14 februari 2011 @ 22:37:
Ik wil een Macro lens kopen en mijn budget ligt ongeveer op de 400-450 euro.

Alleen ik zie door de bomen het bos niet meer wat is de beste keuze.

Ik heb zelf op het oog
-Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro

is dit een goede keuze boven de 60mm variant?
en nogmaals mijn vraag wat is nu de beste keuze over het gehele aanbod?

Alvast bedankt
Vroeger zou ik altijd gezegd hebben dat die 100mm van canon (die ik ook heb) een mooier bereik heeft dan de 60mm van canon, maar tegenwoordig kom ik daar wat op terug geloof ik. Ik vind het wel heel veel tele, zo'n 100mm macro, waardoor je perspectief wel wat tunnel perspectief wordt.

Ik geloof dat ik de 60mm mooier vind qua bereik, maar voor echt macro is die minder makkelijk vanwege de korte focus afstand tot je onderwerp en je kan minder makkelijk je achtergrond helemaal uit focus trekken dan met de 100mm kan.

Dus het ligt een beetje aan wat je wil.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • verskure
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 20-03 09:59
Mooie TS!

Er zijn erg weinig reviews te vinden op internet over de Sigma 17-70 f/2.8-4. Heeft iemand van jullie deze lens en hoe is hij in het gebruik? Ik zoek een vervanging van mijn standaard (18-55) kitlens en wil graag een net iets groter bereik.

 • Toff
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 22:45

Toff

FP ProMod
Dit moet eigenlijk wel de meest uitgebreide openingspost op GoT zijn? Respect voor het vele werk en wee de noob die deze post niet uit z'n hoofd leert. ;)

 • Misha
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 26-03 08:40
Bedoel je de OS versie? Die heb ik niet gehad. Wel de versie daarvoor. Die beviel me zeer uitstekend! Lichtsterkte voor een betaalbare prijs. Hij was verder ook snel en zeer accuraat. Scherpte was prima voor het bedrag dat ik ervoor heb betaald

 • PowerUp
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 16:12
Toff schreef op maandag 14 februari 2011 @ 22:59:
Dit moet eigenlijk wel de meest uitgebreide openingspost op GoT zijn? Respect voor het vele werk en wee de noob die deze post niet uit z'n hoofd leert. ;)
Zal er wel in de buurt komen denk ik :)
Canon 2011: 222.584 bytes
Nikon 2011: 204.741 bytes
Sony 2011: 190.853 bytes

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
niets in de buurt, we zijn de grootste voor zover ik weet :)

[Voor 21% gewijzigd door Nomad op 14-02-2011 23:30]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • GiLeX
 • Registratie: Oktober 2000
 • Niet online

GiLeX

Ook analoog fotograferend

Eventjes brutaal hier droppen maar weer ;)
Eigen post uit het 2010 topic en staan ook nog niet allemaal in de TS


Sigma heeft weer nieuw glaswerk geïntroduceerd:

50-150mm f2.8 EX DC APO OS HSM
The Sigma 50-150mm f/2.8 EX DC APO OS HSM is a new, stabilised version of the company’s large aperture telephoto zoom lens designed for digital SLR cameras with APS-C size sensors
12-24mm f4-5.6 EX DG HSM II
Sigma has announced a new and improved version of its widest rectilinear zoom lens for full-frame digital SLR cameras. The optical formula now incorporates one SLD and four FLD glass elements to minimise colour aberration and provide “excellent image quality throughout the zoom range
macro 105mm f2.8 EX DG OS HSM
The Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM is an optically stabilised true macro lens with a reproduction ratio of 1:1. Featuring a Super Multi-layer Coating to reduce flare and ghosting, a HyperSonic Motor (HSM) for quiet auto focus and Sigma’s own Optical Stabiliser to combat motion blur resulting from shaky hands, the new lens is the successor to the Sigma Macro 105mm F2.8 EX DG

Canon Eos 35mm film & digitaal met veel glas en filmrolletjes 😁
Mostly analog at: https://www.flickr.com/photos/photobygms & Digital and some analog at: https://www.instagram.com/photobygms en https://vero.co/gilex


 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:18
In het vorige topic ging het nog over de TC 1.4x , en waar die wel en niet op werkt. Weet iemand of 'ook werkt op een 85mm 1.8 lens? En wordt dit dan feitelijk een +/- 120mm 2.8 lens?

 • GiLeX
 • Registratie: Oktober 2000
 • Niet online

GiLeX

Ook analoog fotograferend

De Canon Teleconverters passen alleen maar op enkele "L" objectieven.
Dan zit je voor je 85mm aan en kenko oid vast.

Canon Eos 35mm film & digitaal met veel glas en filmrolletjes 😁
Mostly analog at: https://www.flickr.com/photos/photobygms & Digital and some analog at: https://www.instagram.com/photobygms en https://vero.co/gilex


 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:18
GiLeX schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 00:26:
De Canon Teleconverters passen alleen maar op enkele "L" objectieven.
Dan zit je voor je 85mm aan en kenko oid vast.
Aha.. dan wordt het lastig. Ik vind de kosten van een Canon TC erg hoog, op zich niet erg als ik er veel mee kan maar in mijn geval betekend dat dat ik hem alleen op de 70-200 4.0 IS kan gebruiken. Dan zoek ik liever een variant van een ander merk die ook op mijn 85mm 1.8 past, misschien inderdaad zo'n Kenkoo.

 • Servertje
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 21-03 15:38
Mooi topicstart!

Je bent er wel eentje vergeten:
De 8-16MM Fisheye van Canon (http://www.canon.nl/For_H..._8-15mm_f_4L_fisheye_USM/)

Just living my happy life! Young beginning entrepreneur


 • Mad_Cow
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 25-01 07:03
verskure schreef op maandag 14 februari 2011 @ 22:58:
Mooie TS!

Er zijn erg weinig reviews te vinden op internet over de Sigma 17-70 f/2.8-4. Heeft iemand van jullie deze lens en hoe is hij in het gebruik? Ik zoek een vervanging van mijn standaard (18-55) kitlens en wil graag een net iets groter bereik.
Geen ervaring met de lens die jij noemt, maar ik gebruik de Canon 15-85 ef-s. Minder lichtsterk, maar en iets groter bereik. Ik ben er zelf erg Blij mee als allround lens

 • loewie1984
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 23:15

loewie1984

music addict! pizza monster!!

Mooie ts inderdaad, flinke lap om te lezen maar dan heb je ook wat :)

discogs


 • PowerUp
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 16:12
GiLeX schreef op maandag 14 februari 2011 @ 23:40:
Eventjes brutaal hier droppen maar weer ;)
Eigen post uit het 2010 topic en staan ook nog niet allemaal in de TS


Sigma heeft weer nieuw glaswerk geïntroduceerd:

50-150mm f2.8 EX DC APO OS HSM

[...]


12-24mm f4-5.6 EX DG HSM II

[...]


macro 105mm f2.8 EX DG OS HSM


[...]
Servertje schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 05:59:
Mooi topicstart!

Je bent er wel eentje vergeten:
De 8-16MM Fisheye van Canon (http://www.canon.nl/For_H..._8-15mm_f_4L_fisheye_USM/)
Dat zijn allemaal lenzen die nog niet op de markt zijn. Als er iets fatsoenlijks over de kwaliteit van die lenzen te vinden is zullen we dat toevoegen aan de OP :)

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


 • beerns
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 04-07-2022

beerns

it is I, Leclerc

Nomad schreef op maandag 14 februari 2011 @ 22:53:
[...]


Vroeger zou ik altijd gezegd hebben dat die 100mm van canon (die ik ook heb) een mooier bereik heeft dan de 60mm van canon, maar tegenwoordig kom ik daar wat op terug geloof ik. Ik vind het wel heel veel tele, zo'n 100mm macro, waardoor je perspectief wel wat tunnel perspectief wordt.

Ik geloof dat ik de 60mm mooier vind qua bereik, maar voor echt macro is die minder makkelijk vanwege de korte focus afstand tot je onderwerp en je kan minder makkelijk je achtergrond helemaal uit focus trekken dan met de 100mm kan.

Dus het ligt een beetje aan wat je wil.
Dit kan ik helemaal onderschrijven. De 100mm is een vd scherpste, met de mooiste bokeh, lenzen die te krijgen is, maar de 100mm beperkt je idd doordat je al snel het gevoel van telelens hebt. Wél een prachtige lens die ik natuurlijk zelf ook heb.

Erik heeft bij ons in het dorp best wel een slechte naam. Ik geloof Hans ofzo, of Rob.....


 • SpeedingWilly
 • Registratie: Augustus 2000
 • Nu online
Voor de liefhebbers (ook al gepost in de 2010 thread, maar die zal wel niet meer veel gelezen worden :)).
http://itunes.apple.com/us/app/canon-lenses/id400121928?mt=8

Een leuke (gratis) iPhone app waar je veel info en links naar reviews van praktisch alle canon objectieven kunt vinden!

P.S.: misschien leuk om toe te voegen aan de startpost als link!

[Voor 10% gewijzigd door SpeedingWilly op 15-02-2011 08:43]

Drone Insight - De plek waar jouw drone avontuur een vlucht krijgt!


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:09

sapphire

Die-hard pruts0r

GiLeX schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 00:26:
De Canon Teleconverters passen alleen maar op enkele "L" objectieven.
Dan zit je voor je 85mm aan en kenko oid vast.
volgens mij werd er toen ook gezegd dat de AF bij sommige lenzen dan niet lekker werkte, daaronder werd de 50/1.8 en 85/1.8 genoemd.

edit:
Dit bericht dus
mjtdevries schreef op maandag 14 februari 2011 @ 10:47:
Het probleem met de kenko's soligors etc is dat er heel veel verschillende modellen van zijn met evenzo verschillende kwaliteiten.

En ze passen fysiek wel op alle lenzen, maar er zijn ook veel modellen die bekende problemen hebben met bepaalde lenzen. In het geval van de kenko DGX TCs werkten ze niet op de 100 2.8L, 200 f/2L en 70-200 f/4 IS. Kenko heeft de productie toen stil gelegd en heeft later een verbeterede versie onder dezelfde naam uitgebracht.
Maar ja, raad eens welke type er nog heel veel op ebay verkocht word?

Maar ook van andere modellen zijn issues bekend die niet gefixed worden. (dat ze niet werken met een paar lenzen. Bv de 50 1.8 en 85 1.8)

De enige goede vergelijking van de optische kwaliteit die ik ooit heb gezien is hier:
http://www.traumflieger.d...elekonverter/overview.php

[Voor 57% gewijzigd door sapphire op 15-02-2011 09:31]

Gabriël ITX


 • mjtdevries
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-02 18:20
Valorian schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 00:22:
In het vorige topic ging het nog over de TC 1.4x , en waar die wel en niet op werkt. Weet iemand of 'ook werkt op een 85mm 1.8 lens? En wordt dit dan feitelijk een +/- 120mm 2.8 lens?
Sommigen wel en sommige niet.
De Canon en Sigma TC passen fysiek niet.

Kenkos passen fysiek wel, maar bij bepaalde modellen werkt dan de auto focus niet.
Kenko PRO 300 AF teleconverter will not auto focus with the following lenses: Canon EF 50mm f/2.5 Macro, Canon EF 100mm f/2.8 Macro, Canon EF 85mm f/1.8 USM, Canon EF 300mm f/4 IS USM.
http://lens-reviews.com/T...s-PRO-300-DG-AF-1.4x.html

Zorg daarom dat je ergens een bevestiging krijgt van het EXACTE model dat je wilt kopen in combinatie met je lenzen.

Is een 1,4x TC op een 85mm echt zo interessant, of kun je dan net zo goed wat extra croppen?
Met een TC op de 85mm wijd open krijg je dan een 119mm f/2.5.
Maar als je je 85mm afstopt op f/2.5 dan wordt ie wat scherper dan op 1.8 en kun je ook wat meer croppen. Bovendien verlies je geen scherpte door de TC. De vraag is of je dan veel verschil ziet in de twee methodes.

Is het dan wel een goede investering, of kun je wellicht beter doorsparen voor een 135 f/2.8?

Ik zou vooral naar een TC kijken, als je meerdere lenzen hebt waar je verwacht 'm regelmatig op te gebruiken.
Of in combinatie met kostbare lenzen waar de extra prijs van de TC niet zo boeiend is.

[Voor 4% gewijzigd door mjtdevries op 15-02-2011 10:45]


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Anoniem: 269390 schreef op maandag 14 februari 2011 @ 22:37:
Ik wil een Macro lens kopen en mijn budget ligt ongeveer op de 400-450 euro.

Alleen ik zie door de bomen het bos niet meer wat is de beste keuze.

Ik heb zelf op het oog
-Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro

is dit een goede keuze boven de 60mm variant?
en nogmaals mijn vraag wat is nu de beste keuze over het gehele aanbod?
IMHO moet je gewoon doorsparen voor de 100 L Macro met Hybrid IS =>

Geen gekloot met een statief de hele tijd en toch leuke scherpe onbewogen foto's schieten :)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • FLuKee
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 17:47
Niet akkoord, imho heeft de oude 100mm van Canon een veel betere prijs/kwaliteit verhouding. Als je serieus aan macrofotografie wil doen, dan werk je op statief (of je leert degelijk flitsen). Ik maak scherpe macrofoto's aan sluitertijden rond de seconde, geen IS ter wereld die me dat nadoet.

Daarbij: beeldstabilisatie is een stuk minder effectief op 1:1, waardoor het praktisch nut beperkt is.
Anderzijds, ik moet wel zeggen dat mijn eisen qua scherpte redelijk hoog liggen.

Mijn 2ct.: als budget geen rol speelt, koop dan die 100L. Spaar je liever wat geld uit, ga dan voor de oude versie. Trouwens: de heel bekende macrofoto's van Igor Siwanowicz zijn met de oude 100mm gemaakt.

Anoniem: 95166

De non-L versie is op zich prima, maar de L-versie is toch wat veelzijdiger. De IS ga je niet snel op marco niveau nodig hebben, want dan gebruik je meestal een tri/monopod. Als je de telefunctie gaat gebruiken, dan is de IS zeker handig.
Ik heb zelf de L versie en door de IS vind ik de lens beter in het overal spectrum van een 100mm lens. Dus niet alleen Macro.

Op canon gebied is de bokeh van de 60mm minder mooi en de 180mm al weer veel te duur. Zie: http://www.the-digital-pi...sm-macro-lens-review.aspx

Als je budget niet tot de L-versie gaat dan zou ik gewoon voor de non-L versie gaan.

Kijk anders naar DigitalRevTV's "Battle of L vs non-L lens: Canon 100mm f/2.8 Macro"
YouTube: Battle of L vs non-L lens: Canon 100mm f/2.8 Macro

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

FLuKee schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 11:14:
Daarbij: beeldstabilisatie is een stuk minder effectief op 1:1, waardoor het praktisch nut beperkt is.
Anderzijds, ik moet wel zeggen dat mijn eisen qua scherpte redelijk hoog liggen.
Die van mij ook en ik heb geen zin om een statief mee te sjouwen, maar dat betekent niet dat je geen statief mag gebruiken eventueel : Focus 1:1 uit de hand met de 100 L op F4 als ik me niet vergis O+

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • mjtdevries
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-02 18:20
@FLuKee & Lockedfor

Ik heb de indruk dat jullie niet weten dat de IS unit in de 100 L Macro geen normale IS is, maar een IS speciaal voor macro gebruik.

(dit i.t.t. andere macro lenzen met IS die inderdaad alleen voor non-macro gebruik nuttig zijn)

Desondanks zou ik nog steeds voor de non-IS versie kiezen.
Bij het macro werk dat ik doe wil ik zoveel mogelijk scherptediepte. En dan worden de sluitertijden alsnog zo lang dat die hybrid IS niet voldoende is. Dus dan kom je alsnog op een statief of een flitser uit.

Voor het geld dat je uitspaart kun je een 580 EXII kopen....

 • FLuKee
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 17:47
Ik wilde enkel meegeven wat mijn persoonlijke ervaring is na jaren van (natuur-) macrofotografie. Als je in het mooiste/zachtste licht foto's wil maken, heb je een statief nodig. Echt macro is je voorbeeldje ook niet (lijkt me zeker geen 1:1), en daarbij heb je geflitst waardoor het onderwerp hoedanook scherp is.
mjtdevries schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 13:21:Desondanks zou ik nog steeds voor de non-IS versie kiezen.
Bij het macro werk dat ik doe wil ik zoveel mogelijk scherptediepte. En dan worden de sluitertijden alsnog zo lang dat die hybrid IS niet voldoende is. Dus dan kom je alsnog op een statief of een flitser uit.
Ik weet dat het een "speciale" IS is, maar ze is nog steeds minder effectief naarmate je meer gaat vergroten. Het blijft een kansspel waarbij je niet op voorhand kunt inschatten of je foto al dan niet scherp gaat zijn. Wat je vervolgens zegt klopt volledig: op f/10 en hoger kom je in matig licht sowieso in de problemen met sluitertijden aan +/- 1/15.

Voorts is het gewoon veel eenvoudiger om een compositie te maken en te kadreren op statief. Het lijkt op't eerste zicht omslachtig, maar eigenlijk werk je veel efficiënter.

[Voor 62% gewijzigd door FLuKee op 15-02-2011 13:28]


 • verskure
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 20-03 09:59
Net even gespeeld met de Sigma 17-70 maar ik ben toch niet helemaal overtuigd. Mooie lens hoor, prima scherp en lichtsterk ook prima maar het is niet mijn ideale kitlens vervanger.. Eigenlijk wil ik toch wat verder kunnen inzoomen, naar bijvoorbeeld 135mm.

The search goes on.

Edit: dan wel niet zo lichtsterk, maar de Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM lijkt me ook een prima lens (met ongeveer dezelfde prijs als de Sigma). Even op zoek naar ervaringen.

[Voor 24% gewijzigd door verskure op 15-02-2011 14:07]


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
verskure schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 14:01:
Net even gespeeld met de Sigma 17-70 maar ik ben toch niet helemaal overtuigd. Mooie lens hoor, prima scherp en lichtsterk ook prima maar het is niet mijn ideale kitlens vervanger.. Eigenlijk wil ik toch wat verder kunnen inzoomen, naar bijvoorbeeld 135mm.

The search goes on.

Edit: dan wel niet zo lichtsterk, maar de Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM lijkt me ook een prima lens (met ongeveer dezelfde prijs als de Sigma). Even op zoek naar ervaringen.
dat is best een stuk groothoek wat je dan inlevert.
is de 15-85 geen optie? Optisch best netjes en qua bouw ook. Heeft ook IS en geeft je wel groothoek :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 00:02

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

mooi overzicht deze openings post _/-\o_
Scirocco schreef op maandag 14 februari 2011 @ 15:31:
[...]

Dan ga ik toch twijfelen of je niet telkens zelf verkeerd hebt gefocust....als in user error en geen calibratie nodig hebben.
erg fijn om mij van 'user error' te beschuldigen :|
mijn 24-70 had een behoorlijk probleem en ik heb spijt dat ik hem niet eerder heb laten afstellen

deepin linux addict

Maar hadden die lenzen dan allemaal verschillende afwijkingen? Want een body kan ook een afwijking hebben. Heb ik gehad met mijn 450D.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • ThomasW
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 19-11-2022
Of misschien werkt dat focus-recompose toch niet zo lekker voor je...

 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 00:02

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

Universal Creations schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 16:31:
Maar hadden die lenzen dan allemaal verschillende afwijkingen? Want een body kan ook een afwijking hebben. Heb ik gehad met mijn 450D.
24-70 had grote afwijking
17-40 had kleine afwijking
550D heeft afwijking in de body
mijn 5D2, oude 40D en 17-55 zijn ook bij rofa geweest maar afstellen was niet nodig (de bodies wel intern schoongemaakt)
ThomasW schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 16:34:
Of misschien werkt dat focus-recompose toch niet zo lekker voor je...
:? daar hoor je mij toch ook niet over klagen?
de combi van 5D2 en 24-70 werkt perfect
bijna altijd scherpe foto's ondanks focus-recompose

deepin linux addict

Vishari Beduk schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 17:01:
[...]

24-70 had grote afwijking
17-40 had kleine afwijking
550D heeft afwijking in de body
mijn 5D2, oude 40D en 17-55 zijn ook bij rofa geweest maar afstellen was niet nodig (de bodies wel intern schoongemaakt)

[...]

:? daar hoor je mij toch ook niet over klagen?
de combi van 5D2 en 24-70 werkt perfect
bijna altijd scherpe foto's ondanks focus-recompose
Met f/2.8 heb je niet zo snel problemen met focus-recompose tenzij je werkafstand kleiner is dan 1 meter ofzo (waar dat precies ligt, is wel uit te rekenen, maar heb ik zo geen geen zin in...).

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • maratropa
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
1 van die dingetjes waar ik niet zo veel van weet: hoe zit het nu met focuspunten icm met lensen.

Bijv, stel ik zet een canon 50mm F1.8 lens op een 1100D. In de specs staat bij de focuspunten dat de middelste tot F5.6 gaat. Betekend dat dan iets voor de focus nauwkeurigheid van de lens?

specs

Dat betekent simpel gezegd dat je camera alleen lenzen t/m f/5.6 kan autofocussen. Lenzen die f/6.3 of hoger zijn, kun je niet met autofocussen en zul je handmatig moeten focussen. Doorgaans loop je hier zelden tegenaan, behalve als je een teleconverter op je f/5.6 lens zet.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • maratropa
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
OOOOoooooh duh dat klinkt ook heel logisch eigenlijk. Ik dacht al dat het de andere kant op werkte maar een goedkope unit als de 1100D zal dus geen moeite hebben met een 1.8 of 1.4 lens. thnx :)

(ik zoek een vervang setje voor m'n 350D / 50mm1.8, zit te denken aan een 1100D en sigma 30mm 1.4, vandaar)

[Voor 22% gewijzigd door maratropa op 15-02-2011 23:17]

specs


 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:18
maratropa schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 23:16:
OOOOoooooh duh dat klinkt ook heel logisch eigenlijk. Ik dacht al dat het de andere kant op werkte maar een goedkope unit als de 1100D zal dus geen moeite hebben met een 1.8 of 1.4 lens. thnx :)

(ik zoek een vervang setje voor m'n 350D / 50mm1.8, zit te denken aan een 1100D en sigma 30mm 1.4, vandaar)
Ik zou je 50mm 1.8 niet vervangen maar gewoon houden, toplens. Zelf heb ik nog de oude (MK1) versie, denk dat 'ie van halverwege de jaren 90 is, en ben er nog altijd erg blij mee. Zou hem alleen vervangen voor een 50mm 1.4 (of sneller) denk ik. Met de 30mm 1.4 koop je een hele mooie lens, maar met een ander bereik...

1100D is een leuke camera, maar als je echt met 1.4 lenzen gaat werken en wellicht nog meer van dit soort speeltjes aan gaat schaffen, is het dan niet raadzamer om ook wat body betreft iets hoger in te stappen? Ik heb de specs van de 1100D even niet bij de hand, maar wellicht is een 550D ook binnen bereik (waarschijnlijk een paar honderd euro duurder dan de 1100D)

 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:18
mjtdevries schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 10:42:
[...]

Is een 1,4x TC op een 85mm echt zo interessant, of kun je dan net zo goed wat extra croppen?
Met een TC op de 85mm wijd open krijg je dan een 119mm f/2.5.
Maar als je je 85mm afstopt op f/2.5 dan wordt ie wat scherper dan op 1.8 en kun je ook wat meer croppen. Bovendien verlies je geen scherpte door de TC. De vraag is of je dan veel verschil ziet in de twee methodes.
Daar heb je wel een punt ja. Zeker als je ook nog eens relatief weinig ook echt iets afdrukt, waardoor je van dat croppen niet veel nadeel zal ondervinden.

Voorlopig ga ik sowieso nog niet voor de TC. Net flink geinvesteerd in een 70-200 4.0 IS en een 60D (beide tweedehands) dus moet even recapituleren .. Verder merk ik dat een 70-200 zelfs met IS nog niet altijd even makkelijk stil te houden is op 200mm zonder de ISO flink omhoog te gooien, dus met een TC wordt dat nog een stukje lastiger. En aangezien ik niet zo'n fan ben van statieven slepen lijkt dat dus niet echt raadzaam ;)

NB: Heel iets anders, als ik door mijn zoeker kijk zie ik enkele behoorlijk grote stofdeeltjes (lijken wel haartjes), ongeacht de lens. Ik dacht dan ook dat het op mijn sensor zou zitten maar ze komen niet terug op de foto. Betekend dit dat het in /achter de zoeker zit of iets dergelijks? En zijn er huis-tuin-en-keuken methoden om de boel zonder risico's een beetje schoon te maken (met zo'n blaasbalgje?) Of is een tripje naar de onderhoudsdienst aan te raden?
Valorian schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 23:36:
Verder merk ik dat een 70-200 zelfs met IS nog niet altijd even makkelijk stil te houden is op 200mm zonder de ISO flink omhoog te gooien, dus met een TC wordt dat nog een stukje lastiger. En aangezien ik niet zo'n fan ben van statieven slepen lijkt dat dus niet echt raadzaam ;)
Over wat voor sluitertijden heb je het dan? Zonder IS zou je op een 60D toch wel met 1/320sec redelijk foto's moeten kunnen maken. Met wat oefenen kun je dat zelfs naar 1/160ste of 1/100ste brengen. Met IS haal je in de praktijk een 8-10x zo lange sluitertijd => 1/40sec zou zeker haalbaar moeten zijn.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:18
Universal Creations schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 23:45:
[...]

Over wat voor sluitertijden heb je het dan? Zonder IS zou je op een 60D toch wel met 1/320sec redelijk foto's moeten kunnen maken. Met wat oefenen kun je dat zelfs naar 1/160ste of 1/100ste brengen. Met IS haal je in de praktijk een 8-10x zo lange sluitertijd => 1/40sec zou zeker haalbaar moeten zijn.
Ik zei het een beetje verkeerd, met genoeg licht en bij een stilstaand voorwerp en vanaf een stabiele ondergrond kom ik een heel eind. Maar vanuit een bootje Oerang Utangs hoog in een boom fotograferen valt nog niet mee ;) , of bij relatief weinig licht fotograferen.

De IS is wat dat betreft inderdaad een uitkomst. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe 'vast' mijn hand inmiddels is, zal eens wat foto's nakijken, eens kijken waar ik eindig. 1/100ste gaat in ieder geval nog prima, daaronder zit een beetje een grijs gebied

 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:09

sapphire

Die-hard pruts0r

Ja hoor UC, met wat oefening zijn 1/100e of 1/80e goed te doen hoor :)
Vroegâh toen ik nog een 70-300IS had schoot ik wel eens op 1/40e op 300mm (met is dan hoor) en dat ging goed :)

Gabriël ITX


 • maratropa
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
Valorian schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 23:29:
[...]

Ik zou je 50mm 1.8 niet vervangen maar gewoon houden, toplens. Zelf heb ik nog de oude (MK1) versie, denk dat 'ie van halverwege de jaren 90 is, en ben er nog altijd erg blij mee. Zou hem alleen vervangen voor een 50mm 1.4 (of sneller) denk ik. Met de 30mm 1.4 koop je een hele mooie lens, maar met een ander bereik...

1100D is een leuke camera, maar als je echt met 1.4 lenzen gaat werken en wellicht nog meer van dit soort speeltjes aan gaat schaffen, is het dan niet raadzamer om ook wat body betreft iets hoger in te stappen? Ik heb de specs van de 1100D even niet bij de hand, maar wellicht is een 550D ook binnen bereik (waarschijnlijk een paar honderd euro duurder dan de 1100D)
Ik weet ook niet of ik m'n 50mm ook echt weg wil doen idd..Ik denk het niet :) Maar ik heb wel behoefte aan een lichtsterke prime met een iets wijder beeld, en m'n 350D is ook wat oud. Iets meer pixels, een groter scherm en kunnen filmen zou ik wel graag hebben, en dat heeft de 1100D al.
Want ik heb er wel een 50D met 15-85 naast btw, maar ik merk dat ik lenzen wisselen stom vind :)

Maar de 350D/50mm 1.8 is wel een hele fijne combi, er komen nog steeds mooie plaatjes uit, het is licht en klein en goedkoop, waardoor je hem makkelijk mee neemt en ook niet te veel zorg hebt of het wel heel blijft etc. En de 350D heeft nog een soort van semi-rolletje-doordraai geluid, niet zo'n saaie klik als bij de nieuwere varianten..

specs


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:09

sapphire

Die-hard pruts0r

Ik denk dat je het sluitergeluid of het klappen van de spiegel bedoeld ;)

En bij moderne dSLR's is het geluid inderdaad zachter, geloof dat dat gedaan is omdat het vaak als storend ervaren werd bij stille gelegenheden.
Maargoed er zijn vast wel betere argumenten te verzinnen voor of tegen een upgrade naar 1100D :)

Gabriël ITX


 • AHBdV
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 24-08-2018
Valorian schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 23:36:
[...]
NB: Heel iets anders, als ik door mijn zoeker kijk zie ik enkele behoorlijk grote stofdeeltjes (lijken wel haartjes), ongeacht de lens. Ik dacht dan ook dat het op mijn sensor zou zitten maar ze komen niet terug op de foto. Betekend dit dat het in /achter de zoeker zit of iets dergelijks?
Inderdaad, dat zit dan ergens in je zoeker. Vermoedelijk op je matglas.
En zijn er huis-tuin-en-keuken methoden om de boel zonder risico's een beetje schoon te maken (met zo'n blaasbalgje?) Of is een tripje naar de onderhoudsdienst aan te raden?
Je kunt in ieder geval eens de bovenkant van de binnenkant van de camera body schoonblazen. (Daar waar de spiegel het licht naar toe kaatst voor de zoeker.)

Als je weet hoe, kun je ook het matglas er uit halen, en even schoonmaken. (Heb helaas geen link met een beschrijving) Maar aangezien het totaal geen invloed heeft op je foto's, zou ik er helemaal niets aan doen.

 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:18
Zachter? Ik vind het sluitergeluid van mijn 60D eigenlijk juist harder dan die van mijn 400D, kan dat kloppen of heb ik dan een maandagochtendexemplaartje?

 • Valorian
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 00:18
AHBdV schreef op woensdag 16 februari 2011 @ 10:53:
[...]

Inderdaad, dat zit dan ergens in je zoeker. Vermoedelijk op je matglas.

[...]


Je kunt in ieder geval eens de bovenkant van de binnenkant van de camera body schoonblazen. (Daar waar de spiegel het licht naar toe kaatst voor de zoeker.)

Als je weet hoe, kun je ook het matglas er uit halen, en even schoonmaken. (Heb helaas geen link met een beschrijving) Maar aangezien het totaal geen invloed heeft op je foto's, zou ik er helemaal niets aan doen.
In het kader van 'if it ain't broken, don't fix it' denk ik dat ik er vooralsnog maar even niets aan doe ja.

 • qless
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 26-03 17:06

qless

...vraag maar...

Bij de Peleng 8mm f/3.5 Fisheye staat nog de opmerking APS-c, maar deze is ook prima bruikbaar op FF

Website|Mini 3 Pro|Canon R6|Canon 5d2|8 fisheye|14f2.8|24f2.8|50f1.8|135f2|10-22|17-40|24-105|70-300


 • AHBdV
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 24-08-2018
Valorian schreef op woensdag 16 februari 2011 @ 10:54:
Zachter? Ik vind het sluitergeluid van mijn 60D eigenlijk juist harder dan die van mijn 400D, kan dat kloppen of heb ik dan een maandagochtendexemplaartje?
I.h.a. klinkt de sluiter van de xxD series harder dan van de xxxD series.

Komt volgens mij omdat de xxD series sneller kunnen afdrukken, en dus ook de spiegels sneller moeten klappen. En dat maakt meer lawaai...

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Valorian schreef op woensdag 16 februari 2011 @ 10:55:
In het kader van 'if it ain't broken, don't fix it' denk ik dat ik er vooralsnog maar even niets aan doe ja.
Één heeele belangrijke waarschuwing : Mocht je ooit besluiten een van die matglazen schon te maken doe dat dan alleen met de juiste spullen ervoor !! Wat je vooral NIET moet doen :

- Aanraken met je vingers.
- Schoonmaken met wat voor doekje dan ook : Krassen krijg je dan meteen door het zachte materiaal :/

Voor dit soort toestanden heb je speciale kwastjes nodig van bijvoorbeeld VisibleDust en het liefst nog een stof vrije ruimte als het effe kan.

Sensor schoonmaken is niet zo'n ramp, omdat je eigenlijk het glas op je sensor schoonmaakt en die kan wat hebben :)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:09

sapphire

Die-hard pruts0r

QFT ^^

Laatste keer dat ik het gedaan heb deed ik het in de douche. Eerst even heet gedouched zodat er lekker veel waterdamp in de lucht hangt, even laten neerslaan en dan is een groot gedeelte van de stof uit de lucht :)

Gabriël ITX


 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 00:01

Fiber

Beaches are for storming.

maratropa schreef op dinsdag 15 februari 2011 @ 23:16:
...zit te denken aan een 1100D en sigma 30mm 1.4, vandaar...
Lijkt mij een fijn setje om mee rond te wandelen in de stad en zo. Sigma 24 f/1.8 is ook leuk denk ik, maar wel weer een stuk groter. :)

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


 • aerofreak
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 20:12

aerofreak

Steve Jobs

Ha, dat lijkt mijn dilemma wel.. Sigma 30 1.4 of de 24 1.8. Wil in de zomervakantie wat straatfotografie gaan doen in Zuid-Amerika :)

"When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return"
~Leonardo Da Vinci~


 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21-03 09:13
aerofreak schreef op woensdag 16 februari 2011 @ 16:25:
Ha, dat lijkt mijn dilemma wel.. Sigma 30 1.4 of de 24 1.8. Wil in de zomervakantie wat straatfotografie gaan doen in Zuid-Amerika :)
Ikke ook de sigma 30mm wil, maar dan liever een tweedehandsje. Zie ze vooral voor Nikon voorbijkomen, weinig voor Canon helaas. Ik heb nu de 50mm 1.8 II, maar 50mm is me net iets te lang eigenlijk. Daarbij heb ik liever een degelijker lensje met betere autofocus en een niet nutteloze focusring :)

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • Milo.
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21-03 19:51

Milo.

klik

Ik heb de canon variant een tijd gehad, best een oké lensje, alleen ik begon me te ergeren aan de sigma coating en het geluid van de AF. De AF is goed, maar toch.
Verder een heerlijk scherp lensje. Heb hem weggedaan omdat ik een andere lens wilde.

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21-03 09:13
Is die coating echt zo erg? Heb zelf geen Sigma lenzen, en maar een enkele keer zo'n lens in handen gehad. Heb begrepen dat nieuwere lenzen die coating niet meer hebben?

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • Milo.
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21-03 19:51

Milo.

klik

Het is natuurlijk heel persoonlijk maar ik erger me er gewoon aan, heb de 30mm en een 50mm macro gehad.. en tja, zelf vind ik het dus een vervelende feeling. En natuurlijk áls die coating begint te bladderen is het nog verveleder qua look (dat had ik bij de 30mm)
Weet niet of er een verandering qua coating in zit tegenwoordig.

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


 • Goodfellas
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 11-01 14:04
Ja die coating hebben ze inderdaad aangepast in latere versies. Zelf ook op zoek naar een 30 1.4 tweedehandsje ;)

 • aerofreak
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 20:12

aerofreak

Steve Jobs

Zijn er ook problemen met de coating op een 24 1.8?

"When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return"
~Leonardo Da Vinci~


 • G-Tus
 • Registratie: Augustus 2007
 • Laatst online: 04-03 12:03

G-Tus

Doe gewoon jij

Die coating wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, dus het kan zijn dat je nog een lens uit voorraad kan kopen met de oude 'coating', de 24/1.8 wordt niet zo heel veel verkocht volgens mij.

En om duidelijk te zijn: het betreft hier de afwerklaag aan de buitenkant van de lens, niet een lenscoating op glaselementen. De optische eigenschappen zijn dus niet veranderd.

EDIT:

Hier kan je het verschil zien:Ik weet niet of inmiddels alle onderdelen die glitter afwerklaag niet meer hebben, maar in het begin was het alleen de hoofdbehuizing zoals hier te zien is.

[Voor 28% gewijzigd door G-Tus op 16-02-2011 20:22]

Flickr | Instagram


 • maratropa
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
Hey, maar ik begrijp uit zijn: post in het 1100D topic dat de AF gevoeligheid van de 550/600D wel beter is en dat het wel een issue kan zijn op de 1100D met bijv een F1.4 lens?

catchingfire in "Canon EOS 1100D"

specs


 • tommyz
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 16:39
G-Tus schreef op woensdag 16 februari 2011 @ 20:17:
Die coating wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, dus het kan zijn dat je nog een lens uit voorraad kan kopen met de oude 'coating', de 24/1.8 wordt niet zo heel veel verkocht volgens mij.

En om duidelijk te zijn: het betreft hier de afwerklaag aan de buitenkant van de lens, niet een lenscoating op glaselementen. De optische eigenschappen zijn dus niet veranderd.

EDIT:

Hier kan je het verschil zien:

[afbeelding]

Ik weet niet of inmiddels alle onderdelen die glitter afwerklaag niet meer hebben, maar in het begin was het alleen de hoofdbehuizing zoals hier te zien is.
Ik heb de 'nieuwe' 50mm 1.4; alleen een heel klein deel van de focusring heeft nog een glitterafwerking, de zonnekap heeft ook de nieuwe coating. Volgens mij hebben ze bij de 'nieuwe' 50mm de focus issues opgelost, die focust een stuk beter dan de vorige (had die ook, vervolgens omgeruild voor deze) :)

Flickr


 • TweakMDS
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 23:51
aerofreak schreef op woensdag 16 februari 2011 @ 16:25:
Ha, dat lijkt mijn dilemma wel.. Sigma 30 1.4 of de 24 1.8. Wil in de zomervakantie wat straatfotografie gaan doen in Zuid-Amerika :)
Al eens gedacht aan de Canon 28mm f/1.8? Ik heb voor hetzelfde dilemma gestaan en dit was voor mij echt een véél betere lens. Ik heb 7 Sigma 30 1.4's geprobeerd (4 bij K-E en 3 bij konijnenberg in Turnhout), en geen van alle wilden acceptabel werken op mijn 40D. Allemaal front/back focus en ook nog eens bijna allemaal een verschillende hoeveelheid hiervan. Tweedehands zou ik hem dan ook niet zomaar kopen, of je in ieder geval realiseren dat je hem wellicht moet laten calibreren.

 • maratropa
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
Ja de vraag is natuurlijk of het verschil 1.4 en 1.8 heel merkbaar is. Volgens mij valt dat ook wel mee.. Ik weet het ook zo goed nog niet.. Misschien ga ik een keer een Sigma testen. Voordeel is dat op m'n 50D wel micro adjustment zit, maarja op een xxxD body weer niet..

specs


 • Arm1n
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 19:17

Arm1n

Zeven over half twee

Voor de studievereniging ben ik op zoek naar een nieuwe lens, momenteel wordt er geschoten met een sigma 18-200 3.5-6.3 DC icm een canon 1000D + 430 EXII
Grotendeels wordt er gefotografeerd op borrels, maar ook op andere evenementen zoals symposia en uitreikingen.

Vooral op het gebied van lichtsterkte en scherpte komt deze setup wat te kort. Op borrels kan er vaak wel prima gebounced worden (symposia ed minder goed), maar minder flitsen is vaak fijner en wat meer mogelijkheden met scherptediepte is ook fijn.

Zelf zat ik te denken aan:

Sigma DC 18-50mm f/2.8-4.5 OS HSM
+Lichtsterker (vooral rond 18mm wordt gebruikt op borrels)
+stabilisatie
+focusmotor
+valt binnen budget

Of gaan voor een lichtsterke prime: Canon 35mm f/2 of sigma 30mm f/1.4
Waarbij de canon misschien iets te lang is en het extra lichtsterkte wel mee valt.
Beide lenzen zijn wat meer dan het beoogde budget, maar er kan extra geld vrijkomen mits er echt voordeel behaald kan worden.

Wat denken jullie er van?

Canon 6D | EF 17-40 f/4L | EF 70-200 f/4L | 50 f1.8 | Oude meuk


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
stabilisatie schiet je niet heel veel mee op tijdens feestjes e.d. ,waar je toch moet flitsen en dan bevriest je flits je onderwerp wel.

Ik zou dus gaan voor 2.8 over je hele focale lengte.
Waardoor je uit komt op lenzen als de tamron 17-50, tokina 16-50 en sigma 18-50 2.8.
Van die lenzen vind ik de tamron en sigma de fijnste.

Een losse prime is nog lichtsterker, maar is een stuk beperkter ook en dat is voor fotografen niet altijd een probleem, maar bij een studievereniging wil je een tool die iedereen plezierig gebruikt. Ik zou dus altijd voor een zoom lens gaan.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • MarkCantPark
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 21-08-2022

MarkCantPark

Stay awhile and listen...

Kwam dit tegen op het web :

Canon-patent toont nieuwe 300mm f/4L

Een vrijgegeven patent van Canon toont een nieuw ontwerp voor een 300mm f/4 objectief. Sinds 1997 heeft Canon al de 300mm f/4L IS USM in het assortiment, mogelijk is een opvolger op komst.

Het Japanse weblog Egami ontdekte het patent, dat op 10 februari dit jaar is vrijgegeven. Canon diende het patent echter al op 23 juli 2009 in, mogelijk wordt er dus al langer gewerkt aan het objectief.

In het patent is een 300mm f/4 objectief met beeldstabilisatie te zien. Het optische ontwerp wijkt af van het huidige model. Ook de lengte van het objectief is anders, met 245 millimeter lijkt de eventuele opvolger langer te worden dan de huidige versie, die 211 millimeter meet.


Originele artikel : Klik

MarkdeBruin.net | "Bigger Lens, Better Picture"


 • Scirocco
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 10-03 11:35
Nice! Laat maar komen!
De huidige is wel aan vervanging toe...en ik aan een betere lens :9~
Misschien is hij iets langer door een ingebouwde TC! O+

 • mjtdevries
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-02 18:20
Kun je een patent krijgen op het optische ontwerp?

En doet Canon dat dan bij al zijn lenzen? Waarom doen we dan zo moeilijk met al die geruchten sites? Dan zou je alleen maar de patent sites in de gaten moeten houden.

Als het niet normaal is bij een lens, wat is er dan aan deze lens bijzonder dat er wel een patent op zit?


hmm, maar eens doorgeklikt naar de japanse pagina, en daarvandaan naar een engelse variant.
Het bijzondere van deze lens is de IS unit.
Die is nu ook geschikt voor trillingen van een veel hogere frequenties. Bv wanneer je een shot maakt vanuit een auto.
http://egami.blog.so-net.ne.jp/2011-02-14#english
•Patent Publication No. 2011-27864
◦published 2011/02/10
◦filled 2009/07/23
•Embodiment 1
◦focal distance f=294.00mm
◦Fno=4.14
◦angle of view 8.24 degrees
◦image circle 43.28mm
◦lens length 245.03mm
◦back focus 86.14mm
•The camera shake:
◦The shake by a human is around 0.1-10Hz (low frequency).
◦The shake by a tripod is around 4-35Hz.
◦The shake by an in-vehicle camera is several Hz - around several hundred Hz (high frequency).
•The conventional camera shake revision cannot revise a shake of the high frequency.
•Because the shake revision revise a shake by mechanical movement.
•The electro-optic effect supports movement of 100Hz or more kHz.
•Canon's patent:
◦It is revise a shake of the high frequency.
◦It adopts an electrooptic device.
◦The device changes a refractive index of the lens by an electric field.

 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Dus een oneindige hoeveelheid aan stops compensatie ?? Dat lijkt me wel wat voor een 100-400 Mark II :Y)

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • trinite_t
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 23-03 17:03
nero355 schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 10:25:
Dus een oneindige hoeveelheid aan stops compensatie ?? Dat lijkt me wel wat voor een 100-400 Mark II :Y)
Heeft voor zover ik kan zien niets met stops te maken. De gepatenteerde IS unit kan trillingen met een hogere frequentie (enkele honderden Hz-en) ook compenseren, waar de huidige IS units dat niet kunnen.

The easiest way to solve a problem is just to solve it.


 • maratropa
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
Ok, maar, kom ik weer 8) , wat ik dus kan aannemen is dat de 1100D wel prima zal werken met bijv een 1.4 lens, maar dat bijv de 550/600D wel in het middelste focuspunt gevoeliger zijn en dus nog iets precieser focussen met zo'n lens? O+

specs


 • MarkCantPark
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 21-08-2022

MarkCantPark

Stay awhile and listen...

Scirocco schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 09:36:
Misschien is hij iets langer door een ingebouwde TC! O+
Hou is op ;) Ben zelf in het bezit van de oudere versie echter bij dat soort kreten :D :9~

MarkdeBruin.net | "Bigger Lens, Better Picture"


 • AHBdV
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 24-08-2018
maratropa schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 11:26:
Ok, maar, kom ik weer 8) , wat ik dus kan aannemen is dat de 1100D wel prima zal werken met bijv een 1.4 lens, maar dat bijv de 550/600D wel in het middelste focuspunt gevoeliger zijn en dus nog iets precieser focussen met zo'n lens? O+
Ja en nee. Je 1100D zal op zichzelf prima werken met een 1.4 lens... maar op wijd open op 1.4 zou het wel eens kunnen zijn dat de AF er vrij vaak net een klein beetje naast zit. De standaard AF is namelijk niet echt nauwkeurig genoeg om met lenzen met dergelijke uiterst kleine scherpte diepte onder alle omstandigheden vlekkeloos te kunnen werken.

Dat is dan ook precies de reden waarom Canon die extra gevoelige AF punten geintroduceerd heeft. Wanneer je dus serieus met een 1.4 lens wilt gaan werken, dan is het gewoon aan te raden om een body te gebruiken die die extra nauwkeurige AF punten heeft.

 • maratropa
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
AHBdV schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 17:11:
[...]


Ja en nee. Je 1100D zal op zichzelf prima werken met een 1.4 lens... maar op wijd open op 1.4 zou het wel eens kunnen zijn dat de AF er vrij vaak net een klein beetje naast zit. De standaard AF is namelijk niet echt nauwkeurig genoeg om met lenzen met dergelijke uiterst kleine scherpte diepte onder alle omstandigheden vlekkeloos te kunnen werken.

Dat is dan ook precies de reden waarom Canon die extra gevoelige AF punten geintroduceerd heeft. Wanneer je dus serieus met een 1.4 lens wilt gaan werken, dan is het gewoon aan te raden om een body te gebruiken die die extra nauwkeurige AF punten heeft.
Thanx, dat vind ik wel een belangrijk puntje :)

specs


 • Dancing_Animal
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 20:15
De Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS. Is die wat voor mijn Canon 60D? Ik heb in de startpost de voors en tegens bekeken. Is deze lens nou ook geschikt om iets wat dichtbij is om daar een macro-opname van te maken? Of kan ik beter een iets duurdere lens nemen of van een ander merk?

 • MPeek
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 21-02 20:43
Dancing_Animal schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 22:10:
De Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS. Is die wat voor mijn Canon 60D? Ik heb in de startpost de voors en tegens bekeken. Is deze lens nou ook geschikt om iets wat dichtbij is om daar een macro-opname van te maken? Of kan ik beter een iets duurdere lens nemen of van een ander merk?
Voor macro is het een beetje een lastige lens, de minimale focus afstand is 1,1 meter. Je zou dit op kunnen lossen door tussenringen te kopen, maar hierdoor verlies je wel weer lichtsterkte en het is niet bepaald praktisch. Als je macro wilt doen is een 100mm macro lens misschien handiger...

 • Dancing_Animal
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 20:15
MPeek schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 22:16:
[...]

Voor macro is het een beetje een lastige lens, de minimale focus afstand is 1,1 meter. Je zou dit op kunnen lossen door tussenringen te kopen, maar hierdoor verlies je wel weer lichtsterkte en het is niet bepaald praktisch. Als je macro wilt doen is een 100mm macro lens misschien handiger...
Ok. En dan de andere kant. Stel, ik wil een vogel in de boom op de gevoelige plaat zetten. Meter of 50 verderop. Dat moet opzich wel lukken. Maar, als het nou wat donkerder is, gaat deze lens dat ook goed doen?

 • MPeek
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 21-02 20:43
Dancing_Animal schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 22:26:
[...]

Ok. En dan de andere kant. Stel, ik wil een vogel in de boom op de gevoelige plaat zetten. Meter of 50 verderop. Dat moet opzich wel lukken. Maar, als het nou wat donkerder is, gaat deze lens dat ook goed doen?
Zou goed moeten gaan, dankzij de IS kun je sluitersnelheden halen die je normaal niet zou kunnen halen als er geen IS op die lens zou zitten, maar ik denk dat je wel al gauw op ISO3200 zit. Het enige nadeel aan IS is dat het alleen maar helpt als je dingen in het donker wilt fotograferen als ze stilstaan. Je kunt namelijk een veel lagere sluitersnelheid gebruiken zonder een onscherpe foto te krijgen, maar de kans op bewegingsonscherpte van het onderwerp zelf is dan veel groter...

 • Scirocco
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 10-03 11:35
Dancing_Animal schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 22:26:
[...]

Ok. En dan de andere kant. Stel, ik wil een vogel in de boom op de gevoelige plaat zetten. Meter of 50 verderop. Dat moet opzich wel lukken. Maar, als het nou wat donkerder is, gaat deze lens dat ook goed doen?
Een vogel op 50m?? Dan heb je aan 600mm nog niet genoeg :9 Ik denk dat je beter af bent met een 100-400.
Vogels zijn kleiner dan je denkt.
MPeek schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 22:33:
[...]

Zou goed moeten gaan, dankzij de IS kun je sluitersnelheden halen die je normaal niet zou kunnen halen als er geen IS op die lens zou zitten, maar ik denk dat je wel al gauw op ISO3200 zit. Het enige nadeel aan IS is dat het alleen maar helpt als je dingen in het donker wilt fotograferen als ze stilstaan. Je kunt namelijk een veel lagere sluitersnelheid gebruiken zonder een onscherpe foto te krijgen, maar de kans op bewegingsonscherpte van het onderwerp zelf is dan veel groter...
ISO3200?
Ik gebruik een 400 f5.6 zonder IS en haal met iso400 makkelijk op 1/1000 en hoger op een redelijk zonnige dag. Snel genoeg om uit de hand te schieten zonder IS. Als het bewolkt is iso800, prima te doen.
Ook zie ik geen nadeel aan IS... Juist heel erg handig, overdag en in het donker. Het zorgt voor een stil zoekerbeeld en je kan ongeveer 3 stops langere sluitertijden gebruiken.
Zolang je onderwerp niet beweegt is het prima. Of juist alleen maar mooi zoals bij een panning shot van een auto of vliegtuig.
Alleen met langere sluitertijden (meerdere seconden) op statief moet je de IS ff uitzetten, maar dat is prima toch. IS lijkt mij altijd een fijne feature op een lens, absoluut geen nadeel.

 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 00:01

Fiber

Beaches are for storming.

Dancing_Animal schreef op vrijdag 18 februari 2011 @ 22:26:
.... Stel, ik wil een vogel in de boom op de gevoelige plaat zetten. Meter of 50 verderop. Dat moet opzich wel lukken. Maar, als het nou wat donkerder is, gaat deze lens dat ook goed doen?
Een tamme duif of eend op een meter of 5 a 10 gaat nog wel lukken denk ik, veel meer mag je denk ik niet verwachten... :)

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:28

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Scirocco schreef op zaterdag 19 februari 2011 @ 01:09:
Een vogel op 50m?? Dan heb je aan 600mm nog niet genoeg :9 Ik denk dat je beter af bent met een 100-400.
Vogels zijn kleiner dan je denkt.
QFT : Ik heb de 100-400 maar het is gewoon niet genoeg :/

Een 400 a 500 mm f/4 prime op een 1D met 2x Extender lijkt me echt heerlijk :9~ maar daar moet ik nog effe voor sparen :+

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Teun_2
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 24-03 17:58
Nomad schreef op donderdag 17 februari 2011 @ 17:25:
stabilisatie schiet je niet heel veel mee op tijdens feestjes e.d. ,waar je toch moet flitsen en dan bevriest je flits je onderwerp wel.

Ik zou dus gaan voor 2.8 over je hele focale lengte.
Waardoor je uit komt op lenzen als de tamron 17-50, tokina 16-50 en sigma 18-50 2.8.
Van die lenzen vind ik de tamron en sigma de fijnste.

Een losse prime is nog lichtsterker, maar is een stuk beperkter ook en dat is voor fotografen niet altijd een probleem, maar bij een studievereniging wil je een tool die iedereen plezierig gebruikt. Ik zou dus altijd voor een zoom lens gaan.
Maar bij extra lange sluitertijden zorgt stabilisatie er wel voor dat achtergrondlichtjes niet zo snel over het onderwerp gaan 'dansen'.

Te koop: Canonlenzen


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
Hoe vinden mensen de canon 50 1.4 presteren?

Ik heb de sigma 50 1.4, maar ik kan er niet van op aan dat hij goed focust. Soms is die lens geniaal en soms zit hij er naast qua focus. Dat kan ik gewoon niet gebruiken. Ik vind de sigma optisch een monstertje :), maar goed, hij gaat terug naar de winkel.
Maar ga ik hem ruilen voor de canon 50 1.4, of ga ik daar ongelukkig van worden? Ik ken de reviews wel een beetje, ik zoek vooral gewoon meningen van mensen die de 50 1.4 van canon gebruiken en wat die er van vinden e.d.

Mijn sigma kan ik momenteel wel even in de hoek schoppen met een flinker aanloop. 2 Jaar geleden had ik hem ook gekocht en weg gedaan en was weer bezweken om zijn optics, maar hij gaat weer weg.....bah bah bah.

Maar goed, alternatieven zie ik niet echt behalve de canon 50 1.4? Budget is zeg 500 euro ofzo. Ik ga dus geen 50 1.2L kopen, tenzij die 2e hands voor 700 euro te koop is en wel echt betrouwbaar focust.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Goodfellas
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 11-01 14:04
50 1.4 vind ik een erg fijne lens. Focus is goed en snel, heb hem afgelopen wintersport gebruikt tijdens het fotograferen van snowboard jumps. Ik schoot in bursts van ongeveer 5 en er zaten maar een paar missers tussen van de tweehonderd fotos (en vrijwel zeker eerder mijn beperking dan die van de lens). Veel minder last van lensflare ook dan bij de kitlens. Daarnaast is ie super voor portretten op crop. klein voorbeeld/

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
je voorbeeldje is wat klein om echt wat over te zeggen.

Ik pak zo'n 50 juist in wat donkerdere zalen, op iso1600 en F/1.8 of F/2...en dan moet zo'n lens gewoon presteren. Met de 24-70 zou ik op iso3200 gezeten hebben en dan vind ik iso1600 een stuk acceptabeler en de onscherpere achtergrond neem ik graag mee als bonus...

Tijdens een focustest lijkt de sigma 50 goed te gaan, maar schiet je een hele dag ermee, heb je ineens platen die onscherp zijn zonder verklaring. Daar wordt je wel chagrijnig van.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Zwegertje
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 23-11-2021
Ik denk dat je er spijt van krijgt als je voor de 50mm van Canon gaat. Die Sigma is echt een super lensje, en geen van mijn andere lenzen leverd deze kwaliteit. Ik denk niet dat het aan de lens ligt. Met zo'n kleine DoF maak je al snel fouten door ook maar een beetje te bewegen, zeker op FF.

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Topicstarter
Ja daar heb je gelijk in hoor, user-error zit in een klein hoekje.
Maar met mijn 35/2 of 85 1.8 en 200 2.8 heb ik ook een kleine dof en daar gaat het zelden of nooit mee mis. Dus dat gaf wel reden tot denken.

Maar ik houd de sigma toch nog even, ik wil hem langer testen in de praktijk. Elke test die ik thuis doe geeft namelijk aan dat de lens ragscherp is prima focust (nog geen 1mm afwijking qua front/back).

Door zorgvuldig en voorzichtig te focussen wil ik kijken of ik die errors buiten kan houden. Het is jammer, maar de optics van de lens vind ik wel erg mooi.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Erikz.nl
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 26-03 13:11

Erikz.nl

professioneel prutser

Dankzij een mede-tweaker zal een mk1 morgen of overmorgen in mijn bezit zijn. :)


 • ajhaverkamp
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 27-03 13:13

ajhaverkamp

gewoon Arjan

Het gaat over de f/1.4 niet over de f/1.8.

This footer is intentionally left blank


 • Erikz.nl
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 26-03 13:11

Erikz.nl

professioneel prutser

ajhaverkamp schreef op maandag 21 februari 2011 @ 08:47:
Het gaat over de f/1.4 niet over de f/1.8.
Dit topic gaat toch over Canon lenzen? Ik meld hier wat ik gekocht heb, dat een discussie in dit topic toevallig over de 1.4 gaat boeit me niet echt.

Ik heb een mooie 1.8 mark1 gekocht en daar ben ik erg blij mee :)

 • Sjekster
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21-03 09:13
Nice, die heeft blijkbaar een wél bruikbare focusring :). Wat is dat ding bagger / onbruikbaar op de MkII zeg...

Flickr | Olympus E-M1 + E-M10


 • mjtdevries
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 10-02 18:20
Nomad schreef op zaterdag 19 februari 2011 @ 19:39:
Maar ik houd de sigma toch nog even, ik wil hem langer testen in de praktijk. Elke test die ik thuis doe geeft namelijk aan dat de lens ragscherp is prima focust (nog geen 1mm afwijking qua front/back).
Waarschijnlijk heb je hier zelf al aan gedacht, maar voor de zekerheid:
Doe je de tests thuis in dezelfde omstandigheden? dus ook zo heel weinig licht?

AF prestaties van lenzen worden zelden getest, maar bij standaard zooms vond castleman dat sigmas en tamrons in slechte lichtomstandigheden slechtere AF nauwkeurigheid hebben. http://www.wlcastleman.co...ws/17-85compare/index.htm
Waarom dat gebeurd is me niet duidelijk. Je zou denken dat dat door de body bepaald word en de lens geen invloed heeft.

 • Erikz.nl
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 26-03 13:11

Erikz.nl

professioneel prutser

Sjekster schreef op maandag 21 februari 2011 @ 09:51:
Nice, die heeft blijkbaar een wél bruikbare focusring :). Wat is dat ding bagger / onbruikbaar op de MkII zeg...
Inderdaad. Verder een mooie metalen mount en een focusglas. Lens komt uit 1987 (Utsunomiya) :D

Anoniem: 394193

Sjekster schreef op maandag 21 februari 2011 @ 09:51:
Nice, die heeft blijkbaar een wél bruikbare focusring :). Wat is dat ding bagger / onbruikbaar op de MkII zeg...
Eensch. 'k heb er zelf maar een andere 50mm (MF) naast gekocht omdat de ring op de Canon echt onbruikbaar is. Ik las ooit wel iets over een zonnekap die net over de focusring viel waardoor je de kap kon gebruiken als focus ring :p

Die mark 1 ziet er wel wat bruikbaarder en solide uit in elk geval...

 • abrakadaver
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 06-01-2021
Nomad schreef op zaterdag 19 februari 2011 @ 17:20:
Hoe vinden mensen de canon 50 1.4 presteren?
Mijn ervaring is een beetje gemengd, over 't algemeen wel positief maar 't is echt niet mijn favoriete lens. (terwijl ik 50mm@ff wel fijn vind.
Nadelen zijn voor mij: de constructie, dat gammele uitschuivende frontelement en 't gevoel bij manual focus is matig. Bokeh vind ik minder dan verwacht, niet significant beter dan de f/1.8... dat betekent dat ie in de meeste gevallen prima is, maar in de situaties waar de f/1.8 op z'n bek gaat doet deze dat ook.
Maar ach, hij is niet zo duur en als 't moet kan je wel naar f/1.4 waarop ie meestal wel ok presteert. Vanaf f/2 is ie qua scherpte en contrast heel goed.
Autofocus is ok, in normaal licht zit ie altijd wel goed. Bij bewegende onderwerpen in 't donker (f/1.4 1/60 iso3200) kan ie niet lekker/snel meer tracken, dus dan heb ik veel missers. Maar ik denk dat dat vooral aan m'n 5d ligt.

Fujifilm X100F, Olympus OM, Rolleiflex, Canon EOS

Pagina: 1 2 3 ... 34 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee