Met 230 dagen kom je echt wel een stuk hoger met 1 PIB. Ik denk eerder richting de 1000 kWh, want bij wisselend weer en wisselend gebruik (o.a. koken) is het niet maar 1x laden.MacD007 schreef op woensdag 12 maart 2025 @ 06:39:
[...]
jup, en dan speelt je eigen situatie daar een belangrijke rol in, helaas zou ik met een PiB bij circa 230 dagen per jaar blijven steken en daar max 500 kWh aan TLK mee besparen (dit met een 8 kWp PV), los dat ik nog helemaal geen TLK heb ben ik bang dat ik hiermee geen vetpot ga krijgen, als aanvulling is dit natuurlijk mooi meegenomen, maar nu met saldering waar deze dus alleen overblijft zal dit voor de meeste gewoon niet echt interessant ( financieel gezien dan) zijn, je goede argumenten moet je dus ergens anders gaan zoeken ( milieu, hobby enz)
Maar zoals je zegt heb je nog geen terugleverkosten. Dan is een thuisbatterij niet zinvol. Mijn oude contract loopt ook nog even.
Maar ik ben het liever voor, zeker omdat ik weet dat elke kWh die ik in de avond gebruik momenteel grotendeels uit kolencentrales en voor de rest vooral uit gascentrales komt. Dat vind ik geen fijn gevoel als ik het met de zonnepanelen en een thuisaccu kan voorkomen.
Dit is wel een mooi overzicht. Helaas ontbreekt in Nederland de zonnepanelen data:
https://energy-charts.inf...m?l=en&c=NL&interval=year
Dus heel rationeel gezien gewoon wachten tot je contract (bijna) afloopt en dan zien wat voor jou het beste is als je het niet voor wilt zijn en het geld nu beter kan gebruiken.
Ik gok dat er over een jaar nog wel prijsverlagingen aan komen en er ook meer keuze op de markt zal zijn, ondanks dat de vraag naar thuisaccu's enorm toe gaat nemen. Dat belooft wat met ruim 3 miljoen zonnepaneel installaties: https://solarmagazine.nl/...n-wil-thuisbatterij-kopen